De Rabobank ziet het weer helemaal zitten. Een paar jaar geleden durfde voormalig bestuursvoorzitter Piet Moerland de huizenprijzen niet meer te voorspellen. Hij zei toen: ‘Als je zegt dat ze dalen, gaan mensen daar rekening mee houden, dan wordt het een selffulfilling prophecy. Dat doen we dus niet meer.’” Gelukkig heeft de Rabobank in de persoon van Pieter van D. nu weer de perfecte waarzegger gevonden! Ik krijg er een beetje een 2007 gevoel bij…..
De mannen van de Rabobank worden er natuurlijk dik voor betaald om de Nederlandse bevolking te misleiden. Wat zou jij doen als je in hun schoenen stond?
Pieter van Stijgen, woningmarkteconoom bij de Rabobank, lijkt mij zelfs voor de bank “in the medium term a riskfactor” met zijn beweringen.
Verder commentaar overbodig.
http://imgc-cn.artprintimages.com/images/P-473-488-90/60/6001/RGQQG00Z/posters/charles-barsotti-so-make-me-an-offer-new-yorker-cartoon.jpg
Halleluja… een wereld volledig losgezongen van mijn eigen werkelijkheid
Kan iemand mij vertellen hoe het in godsnaam mogelijk is dat huizen met zo’n hoog percentage gaan stijgen, terwijl ze al zo verschrikkelijk duur zijn?
Waar moeten mensen al het geld vandaan halen wat ze moeten inbrengen? De max. hypotheek stijgt niet en het eigen geld wat je moet meenemen wordt elk jaar meer. Steeds minder vaste contracten. In 2007 kon je nog een godsvermogen lenen, dat is nu niet meer zo.
Hij bedoelt natuurlijk in Amsterdam, mede dankzij BNB.
Ze hebben het momentum mee, genoeg waaghalzen die hun nek nog even gauw in de strop leggen omdat de bank ze een stijging voorspiegelt. Dus die stijging komt er wel. En zo kan de Rabobank nog gauw een hoop hypotheken bij de pensioenfondsen dumpen. Noem het damage control.
De koper die zo’n buitenkansje niet wil laten lopen, denkt dat ie slapend rijk wordt met de huidige rentestand en de procentuele stijging. Ze willen de boot niet missen.
Verder worden we bedolven onder de goede berichten over de NL economie. Als NL het centrum van de wereldeconomie was, dan had ik er ook vertrouwen in. Maar dat is al een paar honderd jaar niet meer.
Er komen nog een paar grote uitdagingen aan. De eerste al over een maand:
http://www.nu.nl/economie/4075611/nederland-wordt-hardst-geraakt-bij-eventuele-brexit.html
Jammer dat ze zich beperken tot een voorspelling voor 2016 en 2017. Ben benieuwd of de zwaar overprijsde huizen hier nu eindelijk van eigenaar gaan wisselen. Want dit zijn toch wel heel gunstige berichten.
Household wealth in Europe
‘Relative to diposable income, Dutch household hold FEWER liquid assets as those in Greece ‘ Moet je nagaan ……..
slideshare.net/ING…old-wealth-in-europe
Ps s3.amazonaws.com/l…ces-mfln7186_low.jpg
Try out
maff,
Bijhorende linkjes, so sorry, alles gaat een beetje fout hier …….
http://www.slideshare.net/ING/household-wealth-in-europe
ps https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/business-commerce-financial_advice-liquidity-loans-start_up_costs-finances-mfln7186_low.jpg
Draadje zit weer vast ……
Twittertjes
‘in 2001 kwam 17% belasting inkomsten van kapitaal en 22% van arbeid;
in 2013 kwam 9% van kapitaal en 32% van arbeid
u bent het haasje’
http://www.toonpool.com/user/856/files/tax_inspector_840175.jpg
Hij MOET erdoor, en schrik niet zeepbellers
NL is steenrijk, maar heeft geen cent te makken
http://www.slideshare.net/ING/household-wealth-in-europe
maff,
Gelukt 🙂
En hoe liquide bent U ?
https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/animals-dogs-bone-asset-burying-finances-cwln1197_low.jpg
De wurgertjes
14 mei 2016, 19:05 – 20:00 uur
KASSA
Met in de uitzending:
* Nog meer schokkende verhalen van mensen met een wurgkrediet bij Interbank. Klanten betalen tienduizenden euro’s, maar lossen bijna niets af. Interbank zit in de studio voor tekst en uitleg.
http://www.glasbergen.com/wp-content/gallery/cartoons-about-credit-credit-cards-debt/money104_0.gif
maff, 🙂
…of een fruitboom:
https://www.youtube.com/watch?v=D5E5TjkDvU0
maff,
Die ene hond mag wel uitkijken:
http://www.omroepwest.nl/nieuws/3148184/Deurwaarder-veilt-kat-van-familie-in-Zoetermeer-Zielig-Bij-een-auto-is-het-ook-sneu
Man, man, man. Wat een zelfvertrouwen. Aangenomen dat je er een paar honderd jaar geleden nog niet was, ben je van je geboorte af al een zielig hoopje ellende.
En deze voorspelling geloof je wel? Oh ja natuurlijk de voorgaande Brexits verliepen volgens een strak scenario.
Oh nee.
Wereldwijd?
Voorspellingen zijn onzin, kermisattractie van 50 jaar geleden.
Dat de prijzen echter stijgen op het moment is onmiskenbaar waar. Verder kan je er nix mee, behalve op dit log elkaar gelukkig maken met ontkennen.
Ik heb een zoekopdracht voor vrijstaande huizen met grote tuin in de omgeving van Eindhoven. In 2012 was de totale vraagprijs 287 miljoen euro voor al die huizen samen.(gemiddeld 1.0 miljoen per huis)
In 2016 staat er voor 356 miljoen in de aanbieding(gemiddeld 0.83 miljoen per huis).
Er staan steeds meer luxe huizen te koop. en ondanks dat de omzet stijgt, loopt het aanbod snel verder op. zeker sinds het weer “goed gaat” met de huizenmarkt.
Het meest bizarre van dit segment van de huizenmarkt zijn de hoge vierkante meter prijzen. deze huizen zijn zonder uitzondering veel duurder per vierkante meter dan kleinere nieuwere huizen dichter bij voorzieningen.
Economen hebben de mogelijkheid om de fantastsche term ‘Ceteris paribus’ aan hun ‘voorspelling’ toe te voegen. Lees het artikel goed door, er staat dat de verwachting mede gebasseerd is op de verwachtingen van de NL groei. Het stuk kan dus weggegooid worden als de groei anders is dan verwacht.
Het grappige is dat de economen die de groeiverwachting uitleggen verwijzen naar de ontwikkeling op de huizenmarkt. Er zijn mensen die daar boos om kunnen worden (zij die het niet snappen, zoals de admin) en ik moet er om lachen.
De makkelijkste (en goedkoopste) ‘voorspelling’ is: De lijn loopt door. De afgelopen 50 jaar zat je er maar een paar keer naast. 1979, 1983, 2008 en 2014. Kost niks en een score van boven de 90%. Kijk dan nog even naar de grappige poll die hier eens per jaar gehouden wordt.
De admin/juan/latida maakt zich vooral druk om het niet geven van een negatieve verwachting. Domme communistische gedachte natuurlijk. Een bank is een bedrijf. De NL burger is niet in staat om zich te beheersen en steekt zich graag in de schulden. Mensen die zichzelf zielig vinden leggen de schuld bij de banken, kansloos. Gelukkig helpt de overheid de burger een beetje en legt max LTV en LTI vast in de wet.
Het zou een mooi moment zijn om de leenvoorwaarden en renteaftrek aan te scherpen.
Maar zo snel gaat dat allemaal niet.
En wie wil dit feestje nu verpesten?
Als bezittingen/assets je welvaart zekerder maakt dan doen schulden (negatieve assets) het tegenovergestelde. Of zie ik nu iets over het hoofd?
Iemand met nul euro’s in de knip die een huis en een auto leent neemt risico’s. Zeker als dat huis en die auto minder waard zijn dan de schuld.
Een mooi uitstapmoment?
Jij vindt de Nederlandse burger dus een beetje dom. Misschien heb je nog wel gelijk ook.
De veroorzaker (jij noemt het schuld) is in ieder geval de overheid (en dat zijn wij). De banken laten slechts de innerlijke aard van de mens zien (hebzucht en macht).
Verstoor ik het mooie sprookje? Dat mag natuurlijk niet, de mensen zouden eens na gaan denken.
2x fout, burgers bailen banken uit en communistische gedachten zijn niet dom. Misschien moet je eens een open sollicitatie naar Bellingcat sturen, daar kunnen ze je wel gebruiken en leer je nog een paar kneepjes.
De afgelopen 7-8 jaar:
“In 2008, house prices fell by 5.33% (-7.55% in real terms)
In 2009, house prices dropped by 1.5% (-2.4% in real terms)
In 2010, house prices rose by a meager 0.96% by dropped 0.65% in real terms
In 2011, house prices dropped by 3.63% (-6.06% in real terms)
In 2012, house prices fell by 6.7% (-9.54% in real terms)
In 2013, house prices increased by 0.24%, but dropped 1.25% in real terms
In 2014, the housing market started to recover, with house prices rising by 3.65% (2.7% in real terms)”
Bron: http://www.globalpropertyguide.com/Europe/Netherlands/Price-History
7.55+2.4+0.65+6.06+9.54+1.25
= 27.45% daling ‘in real terms’ van 2008 – 2014
Lage rente, huurverhogingen, immigratie, schenkingvrijstellingen, startersleningen, subsidie op energiebesparende aanpassingen, uitverkoop van corporatiewoningen aan buitenlandse partijen, sloopsubsidies, ouderen langer thuis laten wonen en het aanspreken/inzetten van de pensioenpotten middels schaduwbank-vehikels hebben vooralsnog de situatie omgebogen, met name in de grote steden.
Staat tegenover dalende LTV (wanneer gaat deze naar 90%), binnenkort wellicht versneld afgebouwde HRA, veranderende arbeidsmarkt, demografische ontwikkelingen die niet gunstig zijn, een mismatch tussen vraag en aanbod, zich terugtrekkende banken, nog steeds vele honderdduizenden gevalletjes onder water, en wie weet wanneer weer stijgende rente. Ook dalende gasopbrengsten en een tanende europese economie (met Nederlandse blootstellingen) zijn niet geringe risico’s.
Ik zal vast nog wel e.e.a. vergeten zijn op te noemen.
Wat opvalt is dat de informatie die rechtstreeks van banken zelf komt nog steeds voor zoete koek wordt geslikt, en men gemakshalve voorbij gaat aan de beleidsmatige ingrepen zonder welke de ellende inmiddels niet meer te overzien zou zijn geweest.
Van marktwerking is geen sprake, wel van (noodzakelijke) marktsturing en manipulatie teneinde een (nog) grotere catastrofe te voorkomen.
En de rente gaat natuurlijk nooit meer stijgen, aflossingsvrije hypotheken hoeven nooit afgelost te worden, en er is een onuitputtelijke bron van jonge huizenkopers.
Van alle europese huizenmarkten is de Nederlandse markt er een met een van de hoogste risico’s.
Dat wil overigens niet zeggen dat ik van mening ben dat het in alle gevallen onverstandig is om te kopen, maar wel dat het zeer lastig gaat worden om de komende 5-10 jaar de stijgende lijn vast te houden, en men er dus nu al verstandig aan doet om rekening te houden met dalende prijzen, en dat betekent dus aflossen, eigen geld meebrengen, etc.
Fout.
Politici doen dat met het geld van de burgers. Niet in het geval van de Rabo overigens en over die economen ging het in dit geval.
Daarbij blijft staan dat een bedrijf zoals een bank in zijn eigen straatje praat, als je dat niet wil aanvaarden of begrijpen is dat jouw probleem.
Oh nee? Hoe zou je de communistische gedachte dan willen omschrijven?
Als het om lenen gaat wel. Lenen is geld uitgeven dat je in de toekomst nog moet gaan verdienen, daar doen veel Nl-ers laconiek over. Ook meer lenen dan je onderpand is niet slim (zelf nooit gedaan). De banken maakte het mogelijk, de burgers maakten er gebruik van, de overheid liet het toe.
Alledrie schuld/boter op het hoofd.
Tuurlijk joh, de burger (jij) treft geen blaam.
Zelf heb ik 2 keer een huis gekocht met een LTV onder de 100% en op 1 inkomen terwijl anderhalf beschikbaar was. Daarom lag ik me nu rot.
Ja de NL-er leent dom, de overheid heeft ingegrepen en onder Europese druk gaat de LTV naar 90%.
Waar vertel ik sprookjes?
In jouw beleving zijn positieve verwachtingen verdacht en negatieve verwachtingen ‘waarheid’. Dat je het zelf niet ziet. Je bent niet de enige hier overigens.
Nee. Je verdraait de boel weer eens.
Bij post 5 plaats ik een aantal kanttekeningen bij de stijgende huizenprijzen. Ik val daarbij niemand aan, maar Geef slechts mijn zienswijze weer.
Schijnbaar heb ik daarmee bij jou een gevoelige snaar geraakt, want ineens ga jij me een zielig hoopje ellende noemen.
Ik reageer daarop met de vraag of ik het mooie sprookje verstoor, ik kan me anders niet voorstellen waarom jij als door een wesp gestoken op mij moet reageren, en dan stel je mij de vraag waar je sprookjes vertelt?
En wie denk je dan dat er een zielig hoopje mens is?
Get a fucking life loser, and stay out the kitchen if you cant stand the heat.
Hier bijvoorbeeld:
“De NL burger is niet in staat om zich te beheersen en steekt zich graag in de schulden”
Dat is een sprookje. Een van de velen die hier verkondigt.
Wederom, gelul in de ruimte dus.
Bewijs het maar eens. Kun je niet.
Niemand die geldschieters dwingt geld uit te lenen. Zonder enig noemenswaardig risico.
Lekker makkelijk weer om de schuld van massale overkreditering eenzijdig expliciet bij burgers neer te leggen, terwijl zij in deze de minst deskundige partij zijn, en zich doorgaans verlieten op de deskundigheid van de ‘adviseur’.
Alsof politiek en bedrijfstak hier geen enkele schuld aan hebben.
Je mag van Laslo geen kanttekeningen plaatsen want dan ‘zaai je paniek’.
Van 2008-2014 is ruim een kwart van de waarde verdampt, maar dat mag geen naam hebben.
Komt natuurlijk door inhalige, onverantwoordelijk losgeslagen lenende burgers.
Banken en politici treft geen enkele blaam.
Nee hoor, geen sprookjes.
László,
Ik vind duurdere huizen negatief. Slecht voor de mensen die er één willen kopen en slecht voor de mensen die in een soort schijnwelvaart beginnen te geloven (of al geloofden) met alle negatieve gevolgen later.
Wie heeft belangstelling?, het object wordt op 835.000 getaxeerd, maar de bankslaaf in casu de bewoner vraagt er 1,4 miljoen voor, dat is geen 5 a 7 % , maar 50 a 70% meer!
http://www.funda.nl/koop/bleiswijk/huis-48368670-lange-vaart-17/
Wat een heerlijke “molen” Als je die koopt krijg je dan ook die griezelige dreumes in de leeggelopen opblaasboot erbij?
wat hij er uiteindelijk voor gaat krijgen???hm …..laat ik eens een gokje doen 1140000 euro.
svg,
Humor! Gaan we steeds meer zien in NL.
Voorlopig nog maar even naar de woonboulevard! 🙂
Hij moet dus nog 255000 euro naar beneden.
svg,
Dat riet moet ook zo’ n beetje om de 25 jaar vervangen worden.. (maak je het van iets anders dan gaat er wel zo’n 3 ton van de prijs af bij verkoop, want dan ziet het er raar uit)
Vroeger dekten ze de daken met gras. Je steekt gewoon plaggen uit de grond en legt ze op je dak:
http://cdn.coresites.factorymedia.com/mpora_new/wp-content/uploads/2015/07/Fairytale-91.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/b5/ce/b5/b5ceb5c313f4ae34fb954f61f8e06bef.jpg
Plaggen kosten geen geld.
Oh?
Zienswijze? Zelf geen risico durven nemen en jaloers zijn op mensen die dat wel doen.
Omdat ik het verdriet dat er door de regels doorstraalt even bloot leg. Daar schrik jij van, ik was de wesp, ik werd niet gestoken, dat was jij.
Door wie?
Karaktervol noemen ze dat, er niet dood gevonden willen worden of het fantastisch vinden. Alles hangt af van de lange adem van de verkoper. Als die haast heeft, hangt die.
Dat is de reden dat de zeepbellers zich niet op de koopwoningmarkt begeven. They can’t stand the heat.
Dat mensen zich zo blind op vastgoed richten is natuurlijk simpel na de afgelopen 50 jaar, maar het moet na Japan, Spanje, USA en Ierland ook een keer logisch zijn zich op wat meer renderende dingen te richten op de wat langere termijn. Daarbij is vastgoed nu vooral schulden en rente gericht. Dat lijkt me daarom sowieso al een foute investering. Maar ook ik heb geen glazen bol: ik kan slechts in het verleden kijken en logisch nadenken.
en ik drink weer te veel dus.. tot morgen!
Admin goes Mises, lol
Ondertussen in de NL
De altijd maar doorlopende wurgertjes
Voorbeeld
lening 60k
betaald 100k
restschuld 60k
http://kassa.vara.nl/media/357328
Ps 🙂 http://ninapaley.com/mimiandeunice/wp-content/uploads/2010/08/ME_141_LibertarianDebate2.png
Tja, klein probleempje …. Maak er wat moois van zeppbellers 🙂
Zout- en gaswinning in Grunn
Living in a sinkhole
going down down
‘Het wordt zo onmogelijk de gaswinning te stoppen, omdat Shell en Exxon met enorme claims kunnen komen ‘
http://www.dvhn.nl/groningen/Groninger-Bodem-Beweging-%E2%80%98Tijd-voor-enqu%C3%AAte-over-gaswinning%E2%80%99-21350914.html
Ondertussen in Las Vegas
Squatters See a New Frontier in the Empty Homes of Las Vegas
http://www.nytimes.com/2016/05/15/us/las-vegas-squatters-housing-collapse.html?_r=0
De treintjes lopen weer door huurders.
Vrijdag overleg gehad over een hypotheek bij de AbnAmro en daar werd mij verteld dat vooral huurders overstappen naar koopwoningen.
Dus minister Blok heeft zijn doel bereikt, maar nu is de vraag tot wanneer dit aanhoudt.
Er zijn al veel scheefhuurders overgestapt en vanaf juli 2016 zullen de huren nauwelijks meer gaan stijgen, gemiddeld 1% + inflatie.
Tevens vindt de Tweede Kamer, met uitzondering van de VVD, dat er voorlopig rust moet komen op de huurmarkt.
Tja de lange adem van de verkoper, Laszlo, na 10 jaar onder water ben je echt wel buiten adem:
http://www.jaap.nl/te-koop/noord+brabant/west-noord-brabant/breda/4837bt/houtakkerstraat+19/1915143/woningwaarde
Ok dat was misschien niet zoń goed voorbeeld omdat dat een bouwkavel betreft.
Beter kun je je 4 jaar oude nieuwbouwwoning te koop zetten, dan kun je snel wat winst pakken:
http://www.jaap.nl/te-koop/limburg/midden-limburg/nederweert-eind/6034pd/pijlspits+7/1812899/woningwaarde
ps,
Huren kunnen gewoon niet boven inflatie blijven stijgen. Ze doen het nu wel, maar het kan zo gewoon niet blijven doorgaan.
Overigens kreeg ik met dezelfde bewering laatst nog wat tegen-gebrabbel van Cynicus Economicus en zo, maar dat kan me uiteraard weinig schelen.
En de vvd is natuurlijk de partij voor de hebberds die je daarom alleen al met een scheef oog moet bekijken.
Al ben ik natuurlijk ook voor vrijheid en democratie en zo, maar dat is liberaal en niet vvd.
Ik heb weinig vertrouwen in wat bankmedewerkers zeggen.
was niet aan ps maar aan
jaap,
Hoe kan dat nou, prijzen zitten toch in de lift? De lift omhoog?
Als de multicul geen succes wordt moeten de belastingen omhoog. Dat remt de economie. Mensen die elders beter af zijn, waaronder werkende allochtonen, vertrekken naar daar. Wat rest is een land vol oude mensen, kansarme gelukzoekers, zwervers en junkies.
Mensen zonder geld trekken naar de stad (altijd al zo geweest). Mensen met geld trekken straks weg naar Nieuw-Zeeland?
http://pluslifestyles.com/wp-content/uploads/2014/09/New-Zealand-Tourist-Places4.jpg
Maar ik zie het niet zo somber in. Ik woon zelf in randje Bijlmer en vind het grappig dat vooral buitenlanders typisch Nederlandse dingen kopen als stroopwafels, kaas, diepvries pizza’s en appelstroop. (ook omdat het goedkoop is waarschijnlijk, maar toch) De verschillende culturen spreken niet Engels met elkaar maar Nederlands. (geinig om een Ghanees met een Rus Nederlands met elkaar te zien praten). Zo multicul als onze Geit het doet geloven is het echt niet.
Wel heb ik een diepe aversie tegen de Islam, maar dat heb ik ook tegen gereformeerden en de scientology church en zo.
Maar wel tientallen stralende JSF bakstenen die de show stelen over een paar jaar. Mag wat kosten allemaal.
Er zijn altijd uitzonderingen en grote uitzonderingen. Verkoop binnen een dag vindt ook plaats (héél soms).
Er zit een verschil tussen je huis te koop zetten, te hoge vraagprijs, vaak bij scheiding om elkaar te jennen of kijken of er een gek langskomt die jouw ‘unieke’ huis wil kopen. Of je huis willen verkopen en dus een vraagprijs neerzetten waarbij er kans is dat je je huis binnen 6 maanden verkoopt. En dan heb je ook nog moeten verkopen.
Er zijn gevallen waar dit in elkaar overloopt. Internet is dan onverbiddelijk.
Het bepalen van de vraagprijs van een rijtjeshuis is vrij makkelijk, bij vrijstaande huizen boven 1 mln is dat ontzettend moeilijk.
Die krijg je ook niet te spreken, je praat met verkopers.
Steven,
http://www.azquotes.com/picture-quotes/quote-all-religions-are-equally-sublime-to-the-ignorant-useful-to-the-politician-and-ridiculous-lucretius-54-1-0196.jpg
😉
Steven,
Is dat een beetje te doen, wonen aan de rand van de bijlmer? Zit je in het noorden of het zuiden?
maff, 🙂
Intussen gaat de evolutie verder:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/wp-content/uploads/2016/05/80225156-600×386.jpg
Ik vraag me af wat er gebeurt als het geld op raakt.
Capabele mensen trekken weg als het verderop beter is. Een Rus keert terug naar Rusland, een Surinamer ontsnapt naar Suriname.
Je mag nu nog je geld en bezit meenemen, zelfs je vrouw en kinderen. Maar hoe lang nog?
Hoe lang nog? Tot dat er te veel capabele mensen vertrekken.
Verwachting:
– Belastingen omhoog
– Werkgelegenheid neemt af
– Sociale stelsel wordt steeds kariger ondanks hoge belastingen
– Criminaliteit neemt toe
– Steeds minder solidariteitsgevoel werkenden t.o.v. profiteurs
– Etnische spanningen nemen toe
– Nederland steeds minder veilig
– Steeds minder leuk om in Nederland te wonen
Vrijheidisblijheid,
Het zuiden. (ik zit bijna in Abcoude). In Abcoude zijn de huizen alleen ontzettend veel duurder terwijl mijn woning ook tegen het groene hart van Nederland ligt. Ik haal bijv. kaas hier: http://www.boerderijzuivel.nl/locaties/kaasboerderij-geingenoegen/
Om nu nog OG te kopen voor de verhuur vind ik niet interessant. De VRH gaat naar 1,4% over alles boven een ton. De eerste drie maanden huur zijn dus voor de belastingdienst. Als je je pand verhuurt en als de huur wordt betaald. Maar dat is allemaal jouw probleem.
Komt er een waardedaling in OG, hetgeen ik verwacht want de babyboomers gaan hun bezit dumpen, dan is je rendement weg. Als de multicul nu een succes zou worden dan zouden de prijzen over 30 jaar hoog zijn, maar ik verwacht een derde wereld hier. En in de derde wereld is de efficiëntie en de welvaart laag en de prijzen ook.
Het massaal toelaten van kansarme mensen uit de derde wereld is geen slimme zet. Maar dat wil maar niet doordringen tot veel kaaskoppen.
Nico de Geit,
Dat zou best kunnen, maar dat heeft denk ik niet veel met de oorspronkelijke nationaliteiten te maken. 😉
http://www.showbiznewz.nl/artikelen/hoofd/foto_5401_de-tokkies-willen-geld-zien.jpg
ok ok. Ik geef gewoon wat tegengas. Zo beroerd is het nu gewoon niet. En ik woon niet in Wassenaar of Bloemendaal maar in de Bijlmer.
Steven,
Ik zit zelf nog in de sociale huur in duivendrecht en ik dien ook verkassen vanwege de huurverhoging. Helaas heb ik het dieptepunt van 2012 gemist en zit ik met de gebakken peren met die bubbelprijzen in mijn omgeving. Ik kijk nu verlekkerd naar die lage prijsjes in zuidoost en inderdaad ook naar jouw buurt. Vind er ook maar iets in de richting van gentification plaats daar?
Vrijheidblijheid,
Bedoel je gentrification? Ik zie opeens wel meer studenten en buitenbeentjes zoals ikzelf in de wijk. Waarom zou je voor idiote bedragen in bijv. de Pijp wonen terwijl je hier de ruimte en frisse buitenlucht hebt? Ik heb ook jaren in centrum Amsterdam gewoond, maar die krakende trappen, de stank en het geschreeuw op straat is na je dertigste gewoon niet leuk als je voor de helft van de prijs twee keer zo luxe kunt wonen in het groene hart van Nederland; de gemiddelde yup snapt dat vast niet, maar dat ben ik dus niet. Ik ben een oup : old urban professional. 🙂
gratis parkeren en barbecueën in de tuin vind ik nu iets vanzelfsprekends. Denk dat het zoiets is als met de betere suburbs in Amerika. De middenklasse wil uiteindelijk gewoon een huis met een tuin en een auto voor naar het werk. (zie de grappige cartoon Family Guy)
Same here, ik val denk ik ongeveer in de category YUP in de 40 en DINK. Eigenlijk wil ik gewoon mijn woonkosten omlaag krijgen, ik leef niet voor een huis. Met die huizenprijzen in amsterdam + ring zie ik mij genoodzaakt om al mijn zuurverdiende spaarcenten er in te steken en dat is mij na 2007 overleefd te hebben eigenlijk de eer te na.
Schrijnend overigens die huizenprijzen in amsterdam, het is alsof iedereen de postcode loterij heeft gewonnen behalve jezelf , een blindedarm ontsteking is nog minder pijnlijk.
En dan te bedenken dat ik een mooie, goed onderhouden huurwoning achterlaat die waarschijnlijk door een vluchteling ingenomen gaat worden, het is naar mijn mening van de zotte.
Ik heb nog gevraagd of ik de woning kan overnemen, maar natuurlijk kan dat weer niet. En dan te bedenken dat het kabinet het zelfs nog overwogen had om die mogelijkheid beschikbaar te stellen, maar dat was “technisch” gezien niet uitvoerbaar.
Overigens woont 40% hier scheef. Gelukkig ben ik (nog) geen scheeflener.
Steven, kan je trouwens in jouw omgeving een beetje veilig naar de metro komen of neem je die nooit?
Oppassen voor vallende vliegtuigen, ik zou het niet doen als ik jou was.
VrijheidBlijHeid,
ha ha. Wat een vraag? Ja natuurlijk. Gelukkig zijn hier ook heel weinig moslims. (waarom weet ik niet, maar die hebben volgens mij de voorkeur vooral in Amsterdam-West en -Oost te wonen)
Amsterdam Z/O is overigens ontzettend groot. Het wordt allemaal Bijlmer genoemd, maar dat klopt natuurlijk niet. (ik woon ook niet echt in de Bijlmer maar in Gaasperdam)
Zo denken heel veel mensen erover. Ze kunnen zich niet voorstellen wat er gaat gebeuren als er moeilijke tijden aanbreken, als het geld op raakt.
Geen geld meer voor uitkeringen of subsidies, geen geld voor onderhoud, niet eens geld voor de politie en handhaving.
Vroeger dekte je je dak gewoon zelf met plaggen gras. Dat is nu weer in maar kost al snel 57 euro per m2:
http://www.groenedaken.net/c-2052643/voor-en-nadelen/
Denk dat mensen met hogere inkomens vaak nog erger de zak zullen zijn omdat die meestal nog meer in de schulden staan voor het dakje boven hun hoofd. Een arme Turk gaat gewoon terug naar zijn familie in Turkije en huilt even uit en begint fris weer opnieuw. De goed verdienende Nederlander zit vast in zijn schuldenhut.
freedom’s just another word for nothing left to lose
https://www.youtube.com/watch?v=OTHRg_iSWzM
Steven, ik heb zelf in nellestein rondgelopen (ook gaasperdam) en dat is een heel andere bevolkingssamenstelling. Veel blanke bejaarde mensen die me zelfs gedag zeiden. Het lijkt wel een vergeten stukje oud bijlmer. Ik vond het leuk zo met dat uitzicht op gaasperplas. Heel goedkoop daar,alleen erfpacht wat over 10 jaar al afloopt.
Beetje modern denken, Geit!
In de nieuwe economie raakt het geld nooit meer op!
We drukken er gewoon naar behoefte bij. 🙂
Lenen? Geen probleem, schuld bestaat niet meer of wordt afgelost met geld wat ook daarvoor extra gedrukt wordt.
Nu echt geen gezeik meer, iedereen echt rijk!
Ik denk dat er een bepaalde golf-beweging bestaat. Ik heb zelf niet zoveel moeite met een eenvoudig bestaan, wel met leven in een getto.
Geit, mocht islamitiserig een onderdeel uitmaken van jouw definite van getto, de bijlmer bestaat zoals ik het begrepen heb uit slechts 2 procent moslims.
Die zijn er altijd. Gekke is dat mensen volledig doorslaan bij die golfbewegingen. Ik kocht vorige zondag een berg zilveren guldens bij een man uit Bladel (Brabant). Hij was blij dat ie in ieder geval bij mij nog wat meer dan de zilverprijs kreeg want iedereen bood eronder. Ik vroeg dus: waarom verkoop je dan je guldens tegen zulke bodemprijzen? Tja dat wist hij eigenlijk ook niet. Ik weet het wel: mensen begrijpen niets van trends en historische grafieken.
Het is meer het einde van de moderne maatschappij. Het is een rottingsproces waar ik liever bij weg blijf. Sommigen rennen naar de moderne maatschappij toe alsof het een oase is, maar het is een rottend moeras waar je beter weg kunt blijven.
Wegkomen uit het moeras is best lastig. Het zuigt.
Vrijheidblijheid,
Bij mij in de straat woont volgens mij geen enkele moslim. Of het moet een stiekeme zijn. 😉
Ik twijfel nog steeds heel erg of ik wel een huis moet gaan kopen.
Huren is op dit moment dankzij de lage rente voor een groot deel geld weggooien, temeer omdat je na 30 jaar daadwerkelijk een woning in bezit zal hebben.
Maar ik voel een beetje aan mijn water dat er wat staat te broeien, het is niet voor niets dat die rente zo laag is.
Conjunctureel zitten we zonder twijfel in de hoogconjunctuur.
Hoogconjunctuur is volgens mij per definitie geen goed moment om te gaan kopen.
Maar wat me vooral zorgen baart is dat we met zulke lage inflatie in een hoogconjunctuur zitten met een rente die eigenlijk bijna 0 is.
Dat is voor de economen onbekend terrein.
Het enige wat ik weet is dat er binnen nu en 3 jaar een recessie zou moeten aankomen, want de laatste peak is alweer 8 jaar geleden.
Ik vraag mij af hoe de wereld er na die recessie uit gaat zien. Hebben jullie daar een voorstelling bij?
Je kunt er niet op wachten want het kan heel lang gaan duren. Aan de andere kant moet je er ieder moment klaar voor zijn.
Als je huurt kun je snel van je (dure) huis af. Wat mij verbaast is dat velen zo zeker zijn over hun inkomen. We leven in rare tijden.
De toekomst:
https://images3.alphacoders.com/641/64127.jpg
Japan… heeft het allemaal al zien gebeuren. Als je de rente voor heel lang vast zet, woon je voor weinig geld. Ook kan je gewoon nog even niet kopen en vijf jaar dom huur betalen en hopen dat de prijzen net als in Japan 70 procent zakken, maar dat is slechts hopen. Draghi lijkt er alles aan te doen om de inflatie omhoog te krijgen en vooral foute schuldenaars daarmee te helpen: dus niets is zeker. Wat ik wel fijn vind is gewoon geen schulden te hebben en lekker met 12 bier op vrijuit te kunnen praten/zeuren. (dat heb je met een hypotheek van een paar ton voor een Vinex natuurlijk minder)
Ik vergelijk het wel eens met een camper op vakantie. Je kan uiteraard een camper kopen en na je vakantie weer verkopen, maar huren is misschien duurder, maar geeft meer vrijheid en luxe-gevoel. (ik heb overigens jaren een camper gehad en vond dat een blok aan mijn been wegens de kosten en door de mensen die hem leenden)
Geit, yes, maar ik heb ook spaargeld, daar maak ik momenteel ook verlies op.
Ik zie het maar zo gebeuren dat de euro zijn langste tijd heeft gehad en dan kan een investering in een hard asset zoals een huis mogelijk een safehaven zijn of juist niet.
Inkomenszekerheid is typisch tijdens een recessie een uitdaging.
Ik ben geen econoom, maar zoals ik het begrepen heb zit de bubbel momenteel veelal bij de bedrijven, die hebben gebruik gemaakt van de lage rente om hun eigen aandelen op te kopen of door andere bedrijven over te nemen.
Daar kunnen we klappen gaan verwachten en dat leidt waarschijnlijk tot werkloosheid en dus onzekerheid van inkomen.
Maar goed het is en blijft koffiedik kijken.
Ik ben bekend met het japan scenerio, maar japan is denk ik een extreem geval. Hun huizenmarkt was dusdanig overgewaardeerd dat hun keizerlijk paleis net zoveel waard was als al het vastgoed in heel californie.
Hetzelfde geldt voor hun demografie, bij hen is de bevolking aan het afnemen, terwijl nederland toch nog steeds blijft groeien.
Dus het is vrij goed voorstelbaar dat de omstandigheden in japan tot deflatie hebben geleid, maar voor europa weet ik het zo net nog niet.
Wat als we in europa nou allemaal op het verkeerde spoor zijn gezet en de lage inflatie alleen maar wordt veroorzaakt door de lage olieprijs?
Gestel saudie arabie vervalt in een oorlog met iran en de olie productie raakt verstoort. Dan gaat de olieprijs omhoog en krijgen we mogelijk een overshoot in inflatie, nog eens extra versterkt door het pro inflatie beleid van draghi.
VrijheidBlijHeid,
Lees de blog van Diederick Schmull eens, en de commentaren die er onder staan.
http://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.nl/
Dat is een probleem, ik weet het. Je wil iets van (blijvende) waarde voor je geld, moeilijk.
‘air’ bnb.
schotland afgesplitst? De Nannystate zal ook wel bij EU aangehaakt blijven, hooguit wat meer privileges.
get away with it? Straks TTIP in invloed van big pharma corporations.
http://www.peakprosperity.com/podcast/98318/dave-janda-bad-medicine
Wele bedoel je, die van Anoniem?
De hypotheekrente kan weleens langdurig laag blijven waardoor de huizenprijzen zullen blijven doorstijgen komende jaren.
De belastingen zullen hoe dan ook omhoog moeten want er is geen werk voor iedereen (denk ook aan verdere automatisering/robotisering) en de stroom gelukszoekers blijft voorlopig de komende jaren gewoon doorgaan met dank aan de besluiteloze EU, dit betekent automatisch meer uitkeringen, vaste dienstverbanden zoals vroeger zijn ook steeds moeilijker te verkrijgen.
Als het aan dhr. Samson ligt kunnen er nog veel meer asielzoekers bij (200.000 om precies te zijn= ongeveer een stad als Tilburg ongeveer erbij!)
5 jaar vast voor 1,44% is natuurlijk ongelooflijk laag dat betekent lage woonlasten, zeker als je bedenkt dat ik voor 5 jaar 4,7% moest betalen in 2008; het lijkt erop dat de hypotheekrente meer dan 50% is gedaald van 2008 tot 2016.
Op de twitters een interessante hashtag van huurders die te maken hebben met slechte verhuurders:
https://twitter.com/search?f=tweets&vertical=news&q=ventyourrent&src=typd
Over je vermogen boven de 100k moet je vanaf 2017 1,41% aftikken aan VRH.
Ga dat maar vertellen aan de mensen die hun dure woning al jaren te koop hebben staan.
Eek-a-mouse,
Tja maar als je huizenprijzen vervangt door “prijzen van Plasma-tv’s” dan wordt het weer een heel ander verhaal. Wat maakt die lage rente uit als het onderliggende goed enorm in prijs daalt? (dat was dus ook in Japan het geval).
Waarschijnlijk is de rente zo laag omdat de prijzen zo zakten. Dus oorzaak en gevolg moet je niet door elkaar halen. Nog lagere rente wil dus helemaal niet zeggen dat de huizenprijzen stijgen. (eerder andersom)
Wat een onzin. Je huis kan je grotendeels zelf onderhouden, opknappen en zelfs moderniseren.
Kan jij je plasma-TV moderniseren, of zelfs maar repareren als ‘is stuk gaat? Heb jij een plasma-TV nodig om in de winter niet dood te vriezen?
wat een onzin
Ik geef daarna toch het voorbeeld van Japan? Mensen met een koophuis gruwelen steeds van dat voorbeeld: dat snap ik.. Maar het is gewoon een feit. : Dure huizen zakken uiteindelijk ook een keer in prijs. Per 100 jaar gebeurt dat minstens 3 keer: gelukkig maar want anders zouden ze echt onbetaalbaar worden. Vervelend voor de mensen die diep in de schulden staan voor een huisje: fijn voor de rest.
Het verlies van mijn koopwoning heb ik reeds ingecalculeerd en dat is een lelijke som geld maar ja.
Pas als de rente weer op 5% staat voor 5 jaar is er sprake van een enigszins realistisch prijsniveau van koophuizen, dit ondanks de bewust gecreëerde schaarste van beschikbare koopwoningen (te weinig bijbouwen) + belachelijk hoge grondprijzen (daar wordt de consument en reële economie niks wijzer van!)
Vanaf nu kan de rente eigenlijk alleen maar omhoog met verdere prijsdalingen als gevolg.
De dubbele inkomenstelling in de jaren 90 + 100+% aflossingsvrije tophypotheken die ze toen gelanceerd hebben, hebben de huizenmarkt ernstig verziekt waardoor je onder andere als single met een modaal inkomen eigenlijk nog maar weinig te kiezen hebt.
Zolang het fenomeen dubbele inkomens blijft gelden en daar ziet het wel naar uit, zal deze grafiek van meer als 100% overwaardering niet kloppen aangezien het meetellen van het tweede inkomen al 100% stijging voor zijn rekening neemt!
Bron: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2015/10/05/infographic-400-jaar-huizenprijzen-2015-update/
Wat mij betreft mag/moet de HRA in 10 jaar geheel afgebouwd worden voor alle huishoudens met als compensatie belastingverlaging, daar krijgt men op langere termijn een gezondere huizenmarkt van maar zolang de VVD aan de macht is zal dat niet (snel) gebeuren.
Beter zou mijns inziens zijn om starters een eenmalige opstartpremie (10-15.000 euri) te geven i.p.v. HRA zodat ze wat makkelijker de woningmarkt kunnen betreden, mits men de woning niet binnen 10 jaar verkoopt bijvoorbeeld uit winstbejag.
Die 0,5% minder aftrek voor de hogere inkomens is weer een voorbeeld van symboolpolitiek en zorgt voor een tweedeling op de woningmarkt, waardoor de dynamiek uit de woningmarkt verdwijnt, oftewel een domme maatregel 🙁
Wat ik begrepen heb is de inflatie momenteel 0%, hetgeen zomaar om kan slaan in deflatie, waardoor schulden groter worden i.p.v. afnemen.
Op langere termijn verwacht ik nog een daling van 10-15% van de huizenprijzen, waarmee de koek op is.
Blindelings vertrouwen op de aanbevelingen van een adviseur is per definitie dom. Voor alle beslissingen die je moet nemen moet je je eigen huiswerk maken, omdat alleen jijzelf je eigen belang vooropstelt, niemand anders.
Vervelend he, zwartkijkertjes, wanneer de huizenprijzen stijgen terwijl jullie in je steeds duurder wordende huurhuisjes zitten. Een huis dat nooit je bezit zal worden.
Het lukt jullie maar niet om de huizenprijzen omlaag te praten.
Over een paar jaar is ons huis afgelost. Heerlijk vrij gevoel. Vrij van economische schommelingen!
Iets zegt me dat jij je huis niet ergens tussen 2004 en nu gekocht hebt.
Die huizenbubbels hebben mijn mogelijkheden tot vermogensopbouw compleet vernaggeld.
de rente kan nog steeds naar beneden hoor, M. Draghi voelt zich onschendbaar.
En als de rente omhoog gaat, neemt de stijging van de prijzen af (als dat tenminste nog het geval is).
Mijn natte vinger? Als de rente van 2 naar 2.5% gaat in 6 maanden, dan gaat de helft van de geprognotiseerde groei eraf.
Het tempo van de stijging is ook erg relevant.
Daarom regelmatig mijn vraag aan doemdenkers.
Wanneer gaat de rente stijgen?
Hoe lang blijft de rente dan stijgen?
Tot welk niveau stijgt de rente?
En wat doet de inflatie in die periode?
Heeft meer met je hypotheek te maken. Na 30 jaar hoort je huis afgelost te zijn. Als dat niet zo is heb je je mee laten slepen als zeepbelblazer.
Aflossingsvrij in combinatie met maximaal lenen was vanaf 2004/2005 tot 2013 de enige manier om een huis te kopen voor een startend gezinnetje in de randstad.
Je kon alleen maar huren van de bank.
Die link naar het bericht hier eind 2012 is mooi. Toen was geluk nog heel gewoon hier. Euforisch, de daling is begonnen! Tientallen grootheden, de een wist nog beter dan de ander te vertellen wat voor klappen er nog zouden plaatsvinden op de woningmarkt. Hoongelach over de NVM-prognose voor 2013 (-7%). Laf van NVM om nu een daling te voorspellen, ze kunnen niet anders. Maar het kleinste kind weet dat het 2 tot 3 maal zo sterk gaat dalen in 2013. En wat is het geworden in 2013? -7%, volgens CBS…
Tja. En al die grootheden? Op een enkeling na niemand meer over. Zouden ze zich schamen voor de onkunde, desinformatie en onzin die ze hier jarenlang op dagelijkse basis hebben lopen verkondigen? Waar is koning Snorkel, de ongekroonde betweter van Nederland?
Beetje kortzichtig die lui die nu jubelen over stijgende huizenprijzen.
Kijk eens hoe het met de pensioenen gaat zou ik zeggen om maar eens 1 dwarsstraatje te noemen.
Ja de prijzen gaan omhoog in de centra van 4 grote steden vanwege de lage rente en ondertussen verdampt je pensioen en mag je je eigen ingelegde pensioengeld met rente teruglenen bij een tot schaduwbankieren gedwongen ‘regiepartij’. Oud en jong worden beiden uitgekleed op deze manier en niemand die het ziet.
Als het niet zo triest was dan proestte ik het uit van het schaterlachen, maar dat doen bankiers zoals Zalm toch al dus daar verlaag ik me maar niet toe.
Verbanden leggen tussen verschillende zaken is helaas een beetje te moeilijk voor sommigen hier, laat staan een synthese maken op basis van verschillende bewegende delen.
Kakel lekker verder zou ik zeggen. Tussen 2008-2014 is 27% van de reeele waarde reeds verdampt, en moet je de blaatschapen nu eens horen nu er met kunst en vliegwerk door hemel en aarde te bewegen een paar procentjes bij komen in de grote steden.
Ze slikken alweer alles wat de bank roept voor zoete koek.
Toont maar weer eens aan hoe heilig de huizenprijzen zijn, letterlijk alles en iedereen moet ervoor wijken.
Een zeepbel is nog niet half zo erg als infantiele oogkleppen, waardoor iedere kans om overzicht en inzicht te verwerven een ijdele zaak zal blijken.
Straks is het weer janken geblazen en dan heeft zogenaamd weer niemand het zien aankomen.
Wat een geklungel om een paar vierkante kilometer postzegel te verdelen om 17 miljoen mensen een beetje leuk te laten wonen, en dat allemaal vanwege die vervloekte HRA.
Gewoon honderden miljarden over de Balk met Ellende gegooid en nu iedereen een Blok voor de kop.
Hopeloos. Gelukkig wordt dit blog niet overspoeld met egoistische trollen bij wie het stoom al uit de oren komt en men paars aanloopt bij de gedachte aan betaalbare huisvesting voor toekomstige generaties.
Tja. Beter de banken en NVM volgen dan deze blog. Het trackrecord van banken en NVM is (ook tijdens de jaren met dalingen) veel beter dan de losgeslagen wensen van de deelnemers hier. Lees de draadjes 2011-2013 maar terug: huizenprijzen zouden ondertussen nagenoeg door de helft zijn tov 2008, tienduizenden woningbezitters verplicht hun woningen moeten dumpen, euro zou niet meer bestaan, aantal banken failliet, NHG over de kop, belastingbetaler overal voor opdraaien, economische groei zou niet meer terugkomen, sterke deflatie, hyporente gestegen etc. Is nog weinig van terecht gekomen, is het niet?
Luisindepels: de losgeslagen wensen van de deelnemers
Oja, ook een mooie: in navolging van de dalende huizenprijzen en onderdeel van de deflatie zouden ook de huren echt wel gaan dalen (aldus wat grootheden in 2013).
Jubelen over stijgende (of dalende) huizenprijzen is zinloos. Probeer om het van bovenaf te bezien – wie heeft de macht, waar zit het geld en waar vloeit dat geld heen.
De gratis-geld politiek van centrale banken kan nog een hele tijd doorgaan (zoals de markt langer rare bokkensprongen kan maken dan jij solvent bent).
Grondprijzen in Nederland zitten al sinds jaar en dag verankerd in een kongsi van (lokale) overheid en projectontwikkelaars; verwacht vooral geen lucht vanuit die hoek.
Grondstoffen voor de bouw (stenen, cement e.d.) zitten op een redelijk laag niveau, onder meer door de lage energiekosten van dit moment. Gaat dus eerder omhoog dan omlaag.
Arbeidskosten gaan in Nederland net zo hard omlaag als de belasting – niet dus.
Me dunkt dat dit een stevige basis legt voor de daadwerkelijke waarde van een (nieuwbouw)huis.
Als laatste en belangrijkste: je hebt precies 1 leven, ook zo’n luchtbel die langzaam leegloopt. Maak er vooral wat van zolang je de puf er voor hebt
“Lees de draadjes 2011-2013 maar terug”
Welke dan? Of bedoel je allemaal? Hoeveel tijd heb jij eigenlijk voor handen?
Van de NVM weet ik het niet, maar tenminste 1 bank is failliet, en tenminste twee anderen waren failliet gegaan zonder staatssteun.
Ik kan niet voor anderen spreken, maar staatssteun heb ik tenminste niet nodig gehad om een faillissement af te wenden.
– huizenprijzen zouden ondertussen nagenoeg door de helft zijn tot 2008
ruim 27% eraf in 2014 tov. 2008 is toch een heel eind (meer dan de helft) in de richting
– tienduizenden woningbezitters verplicht hun woningen moeten dumpen
Er staan er nog steeds honderdduizenden onder water, en we weten in ieder geval dat banken er zelf ook geen baat bij hebben om dit te laten gebeuren. Wat overigens niet wil zeggen dat dit niet is gebeurt. Want hoeveel zijn het er dan? Heb je daar cijfers van?
– euro zou niet meer bestaan
Is die nu al in veilige haven dan met een mogelijk brexit voor de deur?
– aantal banken failliet
Het was er maar een, maar het hadden er zonder miljardeninjecties minstens 3 geweest
– NHG over de kop
Die is als de wiedeweerga uitgekleed
– belastingbetaler overal voor opdraaien
Zie banketsteun
– economische groei zou niet meer terugkomen
Is die al terug dan? Zie oa. dalende gasopbrengsten, maar ook lege winkelstraten, failliet van V&D, er zijn wel degelijk flinke klappen gevallen
– sterke deflatie
Hoe gaat het met de pensioenfondsen?
– hyporente gestegen
Ik heb altijd gezegd dat ie nog lager zou gaan, ook toen iedereen riep dat “nu het moment om te kopen want historisch laag”, met name omdat men in NL nog altijd minstens het dubbele betaalt van wat men in andere landen betaalt.
Volgens Klaas Knot gaan ze over uiterlijk 2-4 jaar weer omhoog. Zou dat een effect hebben op de prijzen denk je? Is het wel of niet een regel risico?
“in navolging van de dalende huizenprijzen en onderdeel van de deflatie zouden ook de huren echt wel gaan dalen (aldus wat grootheden in 2013).”
Waar wordt dat beweerd dan? En door wie?
Overigens is het in ieder geval ten dele waar, ik zag enkele weken geleden nog dat men voor nog geen 100 euro anti-kraak kan wonen.
En ook als je weer bij je ouders gaat wonen, is de huur een stuk lager.
Bovendien zijn stijgende huren geen gevolg van marktwerking maar van regelgeving van de overheid, en dus in feite marktmanipulatie; zeg maar gerust het veranderen van de spelregels tijdens het spel.
En het zit er dik in dat dat straks ook met de HRA gaat gebeuren, alsook de lagere maximale LTV conform het advies van DNB, wens van OESO etc.
“de losgeslagen wensen van de deelnemers hier”
Je bent zelf ook deelnemer. Alsmaar stijgende huizenprijzen en huren wensen is ook losgeslagen.
Ik begrijp kortom niet waar je je kritiek op baseert. Losjes naar “2011-2013 op dit blog” verwijzen is nu niet bepaald specifiek, meer een slag in de rondte, een beetje wild om je heen slaan.
Jammer weer.
Apekool,
Het geld van de bevolking zit in de pensioenfondsen en in de stenen van hen die overwaarde hebben opgebouwd. Macht hebben zij echter niet.
Dat geld gaat dus linksom of rechtsom uiteindelijk allemaal weer terug naar overheid en bank, zij die de macht hebben om het middels regelgeving de bevolking weer afhandig te maken.
Ik geloof dus niet dat banken in staat zijn om alle nu volgende generaties van almaar nog hogere hypotheken te voorzien. Dat zal dus uit de pensioenpotten moeten komen.
Wat de ouderen dus jarenlang hebben opgebouwd (en de niet-zo-ouderen ook) in hun pensioen gaat nu dus in de stenen zitten, en als dat op is, ja wie dan leeft, wie dan zorgt. Zoiets zal het wel gaan.
Je staat erbij en je kijkt ernaar, alsof je getuige bent van een auto ongeluk, het is niet leuk om te zien, maar wegkijken lukt ook niet.
Ik zie het van een afstand gebeuren, heb geen persoonlijk financieel belang, en ik zeg dus gewoon wat ik denk waar te nemen, meer niet.
Een gezonde markt kan bovendien wel een beetje kritiek op een marginaal blogje verdragen zonder bij elke vorm van kritiek in een kramp te schieten.
Dat draagt bij aan het scherp blijven, aan het bekijken van zaken vanuit verschillende perspectieven. Ook dat draagt bij aan een betere toekomst.
Je moet er niet aan denken wat er bijvoorbeeld zou zijn gebeurd als de rente nu nog steeds op 5% had gestaan. Of als de huren niet waren verhoogd. Als Blok niet de buitenlandse investeerders was afgelopen.
Maar o wee als je aan de HRA komt.
Die had er natuurlijk gewoon begin jaren 2000 af gemoeten, en er waren ook toen al veel mensen die er toen al precies zo over dachten, inclusief de Nederlandse Bank.
Nu zit je wel met de gebakken peren. Honderdduizenden onder water, die niks geen kapitaal opgebouwd hebben maar wel schulden, en geld dat aan huur wordt uitgegeven komt niet in handen van de middenstand.
Men kan dan wel in zgn. self-fulfilling prophecies geloven, maar wanneer komt dat moment dat je in de spiegel kijkt en beseft dat je jezelf al die tijd gewoon voor de gek hebt gehouden?
Zo kun je alles van meerdere kanten bekijken, en dat lijkt me in alle gevallen zinnig voordat je besluiten neemt, niet pas daarna.
Soms kun je wel degelijk een kijkje in de toekomst nemen:
https://www.youtube.com/watch?v=E_E2Lc36RVo
Ik verwacht dat de rente nog heel lang laag blijft, net zoals in Japan gebeurde.
Genoeg tijd om vanavond nog wat leuke quotes van jouw uit die tijd te plukken.
In de tekst van de admin staat een leuke link naar december 2012. Alleen al in dat draadje kom je de meeste beweringen tegen. En die hier al jarenlang op dagelijkse basis rondzingen. Jij als 1 vd kopstukken van deze site gaat nou toch niet ontkennen dat deze voorspellingen (beloften??) op deze site gedaan zijn? Dat zou wel erg lafjes zijn…
En natuurlijk heb jij voldoende excuses waarom het (nog) niet is uitgekomen. Heus waar, heb geduld, het komt! Net Schmull. Krijgt nu op zijn eigen blog wat kritiek van mensen die zijn adviezen volgen (en vooralsnog dus verlies maken op die beleggingen). Heb geduld zegt Schmull, over tientallen jaren gezien gaat het rendement heus wel komen. Ja makkelijk gezegd, tegen de tijd dat hij ter verantwoording kan worden geroepen is hij allang dood.
Vermakelijk, dat is het wel hoor!
De meeste mensen komen nooit zover. Worden voor die tijd werkloos, ziek, gaan scheiden of gewoon dood.
Binnenkort een tsunami van ouderen die onder water staan.
De huiseigenaren gaven lekker geld uit en dat was goed voor de economie.
Met het verschil dat je niet op ieder gewenst moment de sleutels in kan leveren. Door te kopen zit je vast.
ps,
Als ik hier een kopstuk ben dan ben jij dat ook. En wat ik lapjes vind is dat je dingen roept zonder specifiek te zijn. Laat maar zien dan, want ik ben wel degelijk gevoelig voor goede argumenten.
Veel plezier vanavond alvast.
En ongeveer een derde haalt het pensioen niet eens.
Huiseigenaar in de achtbaan, succes.
http://beursig.com/wp-content/uploads/2015/08/Aandelen-bubbel.jpg
Wat bedoel je nou toch met ‘het’?
Wees toch eens duidelijk, algemeenheden daar heeft niemand iets aan. Wie stelt, bewijst!
Anders blijft het bij blaatschaperij.
Vertel? Terug naar 2008 dus? Inclusief de hogere prijzen en meer vrijheden wat betreft hypotheken (dus meer marktwerking dan nu)?
‘huiswerk’ !
En nu nog capabele kopers, afgelopen jaar 200.000 erbij: https://pbs.twimg.com/media/Cbz3HHmWAAAreU5.jpg
het inklappen van de Nederlandse woningmarkt, economie en Nederland als geheel. Je wacht er al meer dan vijf jaar op, waarom gebeurt HET nou niet???
Ik kom mezelf overigens geen enkele keer tegen in dat draadje.
En nu? Moet ik nu alle reacties daar gaan lezen om erachter te komen wat je nu precies bedoelt?
Vage shit man.
Bedrijfspanden doen niet meer wat ze tot 2008 deden.
Dat kan alleen door inflatie en bijbehorende loonstijging.
Nou, leg uit. Na Brexit bestaat de euro niet meer? (even los dat je hopelijk niet bedoelt dat de Britten uit de euro stappen)? Wat wordt het mechanisme bij Brexit? Van Brexit naar einde euro, leg het eens uit in een paar stappen?
“Vakantiegeld wordt meer gebruikt om schulden af te lossen dan om een vakantie van te betalen. ”
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/25800114/___Vakantiegeld_gebruikt_voor_aflossing_van_schulden___.html
“Weinig baankansen voor ouderen”
http://www.telegraaf.nl/dft/dftavond/25789687/__Weinig_baankansen_voor_ouderen__.html
ARBEIDSPARTICIPATIE
“Vorige maand had 65,5 procent van de 12,7 miljoen 15- tot 75-jarigen in Nederland een betaalde baan. Dat betekent dat 4,4 miljoen mensen in die leeftijdscategorie geen werk hadden. Daarvan worden er 574.000 aangemerkt als werkloos. De anderen zijn niet op zoek naar werk of zijn niet direct beschikbaar om aan de slag te gaan.”
http://www.z24.nl/economie/werkloosheid-daalt-licht-verder
Ter vergelijking uit 2012
“In 2012 heeft 67% van de 15- tot 65-jarigen betaald werk”
“Na 65 jaar snelle afname arbeidsparticipatie
In 2012 werkte 68% van de 55- tot 60-jarigen en 38% van de 60- tot 65-jarigen. Vanaf 65 jaar is de arbeidsparticipatie een stuk minder: van de 65- tot 70-jarigen werkt 8% en van de 70- tot 75-jarigen is dat nog 3%. In 2012 was de gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers 63,6 jaar.
http://www.nationaalkompas.nl/participatie/arbeidsparticipatie/omvang/
Niet vergeten dus dat de pensioenleeftijd ondertussen ook stijgende is en men dus steeds langer moet doorwerken voor (waarschijnlijk) steeds minder pensioen.
Het zijn allemaal ‘kleine dingetjes’ maar als je ze bij elkaar optelt is het best heel wat, en krijg ik eerder de indruk dat er aan alle kanten driftig aan de knoppen gedraaid wordt en alle zeilen moeten worden bijgezet om het land op de rails te houden.
Ik had niet verwacht dat de overheid de banken zou redden, dat grondstofprijzen zo ver zouden dalen, dat de pensioenfondsen gedwongen zouden worden de hypotheken over te nemen, dat er nog eens 200.000 immigranten toegelaten zouden worden terwijl de problemen met reeds aanwezige immigranten kolossaal zijn, en dat de correctie zo lang op zich zou laten wachten.
En dan de negatieve rente en een hogere VRH van 1,41% boven 100k. En misschien een ‘eenmalige’ rijkenheffing.
Verwachting: eigen woning naar box 3, beperking HRA, aanhoudende lage rente en lage rendementen. AOW straks afhankelijk van inkomen en vermogen. Een mislukte multikul met alle gevolgen van dien.
Klopt, dat is ook meteen het probleem van nu kopen, de stuwende kracht van 30 jaar renteverlaging en inflatie zijn weg.
De vraag is, waar gaat die loonstijging mee bereikt worden, gezien de verdergaande automatisering/robotisering en concurrentie uit landen als china en de hogere druk op de werkende bevolking vanwege de toenemende vergrijzing.
Misschien word het wel structurele loonmatiging.
Dat is zeker waar. Gek eigenlijk hoe zoiets van de radar verdwijnt en niemand het er meer over heeft ineens. Behalve goed nieuws natuurlijk, maar dat is eigenlijk heel triest:
In de V&D gaan ze nu tijdelijk meubeltjes verkopen
http://www.nu.nl/ondernemen/4262406/woonwinkel-woonxl-opent-pop-up-stores-in-oude-panden-vd.html
“De huur die De Zeehoek aan vastgoedeigenaren Wereldhave en Bouwfonds betaalt, is overigens niet zo hoog als V&D vroeger neertelde. Volgens Reiber is rekening gehouden met het feit dat zijn winkels maar tijdelijk open zullen zijn.
V&D ging eind vorig jaar failliet en sloot in het voorjaar voorgoed zijn deuren. Voor een aantal van de ruim zestig panden is al een definitieve nieuwe bestemming gevonden. Zo is sportwinkelketen Topshelf een nieuwe megastore begonnen in de oude V&D in Arnhem.
In Leeuwarden en Zaandam komen modewinkels van Zara en in de kelder van de V&D in Den Haag opent een filiaal van de Franse sportwinkelketen Decathlon. Retailexperts vrezen dat het vooral voor de kleinere verhuurders van de vroegere V&D-warenhuizen heel moeilijk gaat worden om hun winkeloppervlak weer gevuld te krijgen.”
https://mishtalk.com/2016/05/14/reader-asks-what-will-happen-when-robots-take-our-jobs/
Er komt ooit weer inflatie, de vraag is alleen wanneer. Wie het weet mag het zeggen want ik zit op een berg euro’s, en die wil ik voor de hyperinflatie kwijt. Maar ik hou ze nu vast want ik verwacht deflatie.
De Nederlandse huizenmarkt wordt straks bepaald door demografie: oude mensen die van hun oude huis af willen, de nieuwe bewoners komen steeds vaker uit Afrikaanse of Arabische landen.
Als ik daar al op zou zou wachten dan was ik inmiddels op mijn wenken bediend. Voor de zoveelste keer, anders dan jij heb ik geen persoonlijke belangen in de Nederlandse woningmarkt.
Een vraag met 4 vragen vraag beantwoorden, toe maar. Zo maak je je er weer met een jantje van leiden vanaf, want je geeft zelf geen antwoord.
En volgens mij staan er eerst nog een paar vragen open voor je.
Laat ik je dit zeggen, van mij hoeft die euro niet weg hoor.
Maar zoals ik al zei ik ben gevoelig voor goede argumenten, niet voor blaatschaperij en koeienvlaaien.
Ja dat dus, iets in die richting zit volgens mij niet helemaal lekker.
Het zal wel aan mij liggen, maar als banken en overheden ‘gratis geld lenen!’ (of Aflossingsvrij!) Dan wordt ik altijd een beetje terughoudend.
Gek is dat.
Een ander rent er in volle vaart naartoe: “Dit is mijn kans!”
De Chinezen zeggen dan “ik wens u een interessant leven”
2.400 vluchtelingen naast u, zomaar opeens. Er wordt helemaal niet gekeken of de huidige bewoners dat willen of aan kunnen. Ik wil niet vast komen te zitten in zo’n situatie, een situatie die steeds vaker voorkomt.
Ook locaties waar je het nooit van had verwacht zijn aan de beurt. Mensen streken daar neer om in alle rust te wonen, en dan krijg je zoiets.
2.400 vluchtelingen in je directe omgeving kan een zware belasting zijn. Daarom: huur.
Het grote probleem van die lage rentes op dit moment is dat het de situatie nogal vertekend.
Die vertekening zorgt juist voor een extra impuls om te denken dat alles koek en ei is, daaruit volgt een overshoot en dus in een gekkenhuis zoals de huizenprijzen in amsterdam.
Wat ik mij voor kan stellen is dat dit mogelijk de laatste bubbel is voor langere tijd.
We zitten vast aan die lage rentes en mogelijk lage groei/inflatie.
1000 vluchtelingen komen in de bijlmer bajes, niet ver van mij vandaan.
Misschien doet dat nog wat met de huizenprijzen alhier.
De Nederlandse export is nou niet bepaald groeiend. Noem eens een paar goede producten die Nederland exporteert. Bloemen, oké. En nu maar hopen dat de typisch Nederlandse tulpenbollenmarkt niet instort.
De meeste mensen snappen dat niet. Zij denken dat het net zal gaan als van 1950 tot 2008, dat die lijn door gaat zetten:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/huizenprijzen_300jaar.jpg
Tijl,
We lenen en printen wat meer en de overheid neemt wat meer staatsschuld en schuift e.e.a. aan burgers toe, net genoeg om de huur en de hypotheek te betalen maar niet teveel zodat ze al teveel praatjes krijgen.
Het kan dus op zicht best, die ‘loonstijging’. Die zie je nu in de vorm van meer huurtoeslag, lagere olieprijzen en lagere rente, verlagen overdrachtsbelasting etc.
Alleen die inflatie, die wordt dan weer gebaseerd op ‘hogere huren’ en ‘hogere ‘huizenprijzen’ en hoger BBP want de bevolking is immers weer gegroeid en daar moeten ook meer uitkeringen heen, dus de ‘economie groeit’, en er is inflatie, maar de welvaart neemt af.
Een 42″ televisie kun je tegenwoordig nieuw voor nog geen €200 kopen, dus er is wel degelijk iets van deflatie gaande, afhankelijk waar je kijkt.
Volgens mij heb ik toch echt niet de minsten hier hun oprechte zorgen over horen uiten.
En dan bedoel ik bijvoorbeeld DNB, maar ook oud bankdirecteuren die na afloop van hun betrekking wel vrij kunnen spreken.
Zoals bijvoorbeeld:
Herman Wijffels “Amerika wordt bestuurd door Wall Street”
https://www.youtube.com/watch?v=t4HztdDt2Q0
en
Nout Wellink; “ECB maakt het systeem kapot!”
https://www.youtube.com/watch?v=Q3Jd0GHeQvo
De loonstijging gaat bereikt worden door het toelaten van hoog-gekwalificeerde vluchtelingen:
http://www.middleeasteye.net/sites/default/files/styles/main_image_article_page/public/main-images/Refugees%20and%20migranst%20arrive%20in%20Germany.jpg
Met honderdduizenden komen ze binnen. Maar als het niet loopt zoals gepland is er een probleem.
Hier nog een:
Jaap van Duijn; “Draghi is een gevaarlijke gek en een slecht econoom!”
https://www.youtube.com/watch?v=ovUCtJmaFOI
Ik distantieer mij van wat deze zeepbellers allemaal zeggen, maar ze komen wel met argumenten waar op grond van hun staat van dienst goed naar geluisterd dient te worden.
Nico de Geit,
Alleen 200000 al is echt al naar verhouding vrij veel hoor, als je nagaat dat alle surinamers bij elkaar in nederland er bijvoorbeeld 350000 zijn en marokanen 368000.
Twittertjes
‘Nearly half of Americans would have trouble finding $400 to pay for an emergency. I’m one of them.’
The Secret Shame of Middle-Class Americans Living Paycheck to Paycheck
http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2016/05/my-secret-shame/476415/
🙂 Had je gedacht …… http://amazingdata.com/mediadata25/Image/hot_weird_funny_amazing_cool2_evolution-cartoon-photos-34_2009072610561015340.jpg
Op dat niveau wordt nu opeens ook over vluchtelingen gesproken. Ik zag pas een Amerikaanse belegger voorbij komen die Duitsland niet meer zag zitten vanwege de rampzalige demografische situatie aldaar.
GOUD – ik weet niet zo zeker of goud de bodem heeft bereikt. Er zou best nog weleens een koopmoment kunnen komen. € 700,–? De vraag is alleen of er dan fysiek geleverd kan worden of dat het alleen een papieren prijs is.
http://ec2-52-21-214-102.compute-1.amazonaws.com/charts/history/gold_30_year_o_usd.png
Trek daar eens een mooie lijn in.
Maar aan de andere kant: als er een reset komt of als schulden noodgedwongen worden afgeschreven en de spaarder daarvoor opdraait, dan kan goud omhoog schieten.
Goud kan vriezen en dooien. Als een muntje van 1.000 euro halveert ben je 500 euro kwijt, verdubbelt hij dan win je duizend euro.
maff,
Jazekers! 🙂
http://funnypicturesplus.com/monkeys-that-look-like-london-mayor-boris-johnson.html
#Brexit #VoteLeave
ps,
🙂 jeah, in the long run we are all apes ( according Keynes ) 😉 https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/3f/e4/18/3fe4185f0c46cdc72f4c181257d12cd3.jpg
maff, 🙂
Economie is en blijft “monkey business”!
http://lowres.cartoonstock.com/business-commerce-projection-projecting-economists-monkeys-gorillas-tobn149_low.jpg
Precies! Je hebt tegenwoordig heel veel geld nodig om niet dood te vriezen in de winter. Sommige mensen vinden dat een utopie, stel je voor dat iedereen goed kan wonen voor weinig.
Bij mij in de buurt is die kerel eindelijk opgepakt die zijn hond voor alle deuren liet schijten. De huizenprijzen stegen daarna meteen met 5%, ongelovelijk.
Zal toch in Nederland ook niet het geval zijn?
“Britain’s official statistics body announces review into migrant figures amid concerns real figure could be significantly higher”
“According to official figures 1million EU migrants came to Britain over the past five years, but over that same period 2.25million registered for national insurance numbers.”
http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/immigration/12191579/True-scale-of-EU-migration-could-emerge-on-eve-of-referendum.html
🙂 Hmmm, reïncarnation of Adam Smith ? http://66.media.tumblr.com/20694209efbd37f47eab4c9278d2d50e/tumblr_mnuml68TkE1r0ix14o3_500.gif
Ierse toestanden in appeltjesland ? ( Juan )
Verdubbeling gemeentelijke uitvaarten in 2016
Aantal eenzame uitvaarten op kosten van gemeente stijgt
http://www.ad.nl/ad/nl/38261/Nieuws/article/detail/4290914/2016/04/28/Aantal-eenzame-uitvaarten-op-kosten-van-gemeente-stijgt.dhtml
Uit het artikel
“,,Langdurige armoede en schuldenproblematiek zijn de afgelopen jaren fors toegenomen. Gemeenten constateren dat steeds meer nabestaanden niet kunnen of willen betalen voor de uitvaart. ”
Als armoede en schuldenproblematiek fors toeneemt, gaat het dan goed met de economie?
Waar zie je dat dan? Er wordt slechts een stijging verwacht, niks meer niks minder. Wat is jouw voor spelling op basis van de huidige situatie en vooruitzichten?
Daar begon het drie jaar geleden. DRIE jaar geleden!
Wat een suffigheidheid weer. Het gaat maar door.
Al bijna drie en half jaar ook in NL: Een woning (als eigen woonplek) wordt weer in 30 jaar afbetaald. De waarde is niet geheel onbelangrijk, maar huur besparen is het belangrijkst, het gaat tenslotte om je woning. Als je wilt beleggen kan dat ook op de beurs, dat hoeft niet in onroerend goed.
De babyboomers die zielig doen, trap daar nu eens niet in.
Het lukt je wel om de verwachting van de RABO te kritisch lezen, waarom hier dan niet.
Uitstaand krediet ……
http://mdbriefing.com/Netherlands-credit.png
Aantal man-uren ? In de Middeleeuwen hadden ze het makkelijker 😉
Practical dilemma 😉 https://cdn.andertoons.com/img/toons/cartoon2615.png
maff, 🙂
“This is an EX parrot!”
https://www.youtube.com/watch?v=9ZdBF0sA0vw
Xtc
CBS zegt wat anders…
http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=82602NED&D1=15-17&D2=0&D3=74,79,84,89,94,99,104-105&HD=160516-2021&HDR=G1,G2&STB=T
Maar hij rolt gelukkig nu wel elke dag uit de ATM 🙂
http://www.britishnotes.co.uk/news_and_info/picture_library/englishpictures/reverses/b406_ll01_.jpg
30-12-2013
“Ach, vanaf overmorgen wordt er geen huis meer verkocht en draagt een radiostilte alleen maar bij aan de ultieme rust op de woningmarkt. Stilte voor de storm; eind januari gaan de adviseurs en makelaars roepen dat het allemaal aan Den Haag ligt dat ze geen cent meer verdienen. Den Haag kan echter niets zal snel duidelijk worden. Een maand later snappen de makelaars dat ze hun pijlen moeten gaan richten op de verkopers: 20% eraf anders wordt het niets. Dan is het uiteraard de grote vraag wanneer de eigenaren gaan capituleren.”
“Gelukkig keert de wal altijd weer het schip en kunnen we ons de komende tijd nog verkneukelen over een hoop gekonkel met als uiteindelijk resultaat toch de veelgevreesde, maar oh zo zegenrijke halvering van die alles-ontwrichtende waanzinnige huizenprijzen waardoor onze hele samenleving wordt gesloopt!!
Voor alle anderen nog een tip : lees vooral het boek “Deflatie in aantocht” van Eric Mecking, dan vallen alle puzzelstukjes die hier worden besproken op hun plaats.
Veel verkneukelplezier gewenst in 2013!”
“Ik kan de betreffenden gerust stellen: de huizenprijzen zullen uiteindelijk met 50% dalen en dat komt de rest van de eeuw nooit meer goed. Bespaar dus het rekenwerk en de nodige speculaties. Hebt geduld, koopjesjagers. De tijd werkt in jullie voordeel.”
Luisindepels,
Hmm.. dat zijn in ieder geval niet mijn woorden.
Kun je daar misschien een linkje bij plaatsen dan wel even vermelden wie dat gezegd heeft?
Wel zo makkelijk.
Beetje erg summier zo.
Lasso haalt hier al mensen door elkaar, maak het dus niet nog erger voor hem anders kan straks niemand nog een touw knopen wat je allemaal zegt.
maff,
🙂
Al op de tea geweest bij…:
https://twitter.com/Queen_UK/statu/731550727047397377 ?
ps,
https://twitter.com/Queen_UK/status/731550727047397377
Vergeet ook niet Nico dat Rotterdam In zijn eentje al voor mljarden aan export zorgt.
Phlipis deed het ook wel goed.
Asml high tech producten toch ook niet beroerd.
Regio Schiphol doet het goed.
Amsterdam is een touristische trekpleister.
Nieuwe startups als Yaden en Shapeways die het heel erg goed doen.
In het algemeen een goede infrastructuur, stabiele economische en politieke verhoudingen, onderwijs is er redelijk, gezondheidszorg is er goed.
Sociale vooorzieningen zijn in orde
Ik kan nog wel even doorgaan, om te onderbouwen dat NL het zo gek niet doet.
In welk land ga jij je beter thuis voelen denk je? En waarom?
Nederland exporteert veel land- en tuinbouwproducten – dat ligt op zijn gat. Doorvoer wordt nauwelijks aan verdiend. Betuwelijn moet duizend euro subsidie per trein bij. Toch is er nog altijd meer export dan import, uitgedrukt in euro’s – dus slecht gaat het niet.
Dat betere land moet nog worden gezocht als het hier een drama wordt.
19/11/2012:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/19-11-2012/rabobank-huizenprijs-daalt-met-7-procent-in-2013/
“Een voorspelling van -7%. Door een bank? Ga dan maar uit van -14%.”
“Laat ik eens een scenario schetsen van hoe het in 2013 zou kunnen gaan.
Dat Q1 en Q2 rustig zullen worden is zeer waarschijnlijk: zowel kopers als verkopers kijken de kat (= effect Kunduzmaatregel starters) uit de boom. op z’n vroegst pas bij bekend worden CBS cijfers huizenprijzen in april a.s. (waarin jan 2013 is meegenomen) kunnen de eerste lijntjes voor de koersen van de rest van het jaar worden getrokken. Ik sluit niet uit dat de aprilcijfers tot paniek bij verkopers gaat leiden. Forse daling vraagprijzen tot gevolg; kopers blijven op hun gat zitten en wachten op meer (prijsdaling).
Tegen zomer komen de eerste berichten naar buiten over verdere bezuinigingen in begroting 2014. Dit alles nog los van eventuele ongelukken in Euroland of het Midden-Oosten… Durf geen voorspelling te doen over hoe de markt tweede helft 2013 eruit ziet. Mijn gevoel zegt wel dat we de grens van 100.000 verkopen niet zullen halen.
Voor 2012 had ik vooraf de inschatting gemaakt van 12% daling in prijzen, met bandbreedte +/- 2%. Prijsdaling valt denk ik net iets lager uit. Voor 2013 zet ik in op – 20%, met grotere bandbreedte +/- 5%, vanwege onduidelijkheid cumulatieve beleidseffecten + ontwikkeling Eurozone.”
“Dat gaan we zeker niet halen. Helaas zullen we wel een enorme stijging van veilingen zien en de NHG die failliet gaat.”
Wie gaat er mee Amsterdam zuid-oost gentrificeren?
De woontevredenheid is een 7,2, dat scheelt niet zo heel veel t.o.v. stadsdeel west, die krijgt een 7,6. Maar west is tegenwoordig onbetaalbaar duur.
Sterker nog, zuidoost wordt hoger gewaardeerd dan amsterdam noord (7.0), terwijl noord eigenlijk dichterbij het centrum zit.
Linkje: http://www.zuidoost.nl/artikelen/wonen/woontevredenheid-zuidoost-naar-72
En de ene studentencampus na de andere wordt uit de grond gestampt. Er zullen vast wel wat hoogopgeleide studenten blijven plakken in die groene oase. Misschien zelfs wat toekomstige doktoren voor het AMC.
Ook veel kunstenaars weten zuid-oost te vinden, de yup voelt zich bijzonder aangetrokken door plekken waar kunstenaars zich vestigen, dus ook daar veel gentrification potentieel.
Linkje: https://stedenintransitie.nl/stadbericht/vrijplaats-voor-kunstenaars
2 metro lijnen, gratis parkeren, veel parken voor festivals (http://amsterdamopenair.nl), ruime degelijke woningen met betonnen vloeren i.p.v. gehorig hout. Zat winkelcentra met de gewilde actions, lidles en aldies.
En het belangrijkste van alles: geen deprimerende mensonterende loonslaaf files die aanschaf van een geldverslindende dure bak vereisen (alle files gaan tenslotte in de richting van amsterdam is mijn ervaring).
Nee jij gaat lekker naar huis op je fixie bike want werken en wonen op loop/fietsafstand. De kantoren zitten aan de andere kant van de metrolijn. True urban living in een urban area.
Voor mensen die waarde aan hun gezondheid hechten:
Minste ultrafijnstof in amsterdam en omgeving (check de kaart):
http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3809601/2014/12/12/Milieudefensie-ultrafijnstof-Schiphol-risico-voor-gezondheid.dhtml
Minste grof fijnstof van amsterdam:
http://spotzi.com/nl/kaarten/milieu-en-omgeving/geluid-en-luchtkwaliteit/fijnstof-nederland/
Er komen overigens nog maar weinig vliegtuigen over dankzij de polderbaan.
Extra bonus: op verjaardagen ben je net een beetje meer bad-ass dan een ander als je verklapt dat je in de bijlmer woont.
Ik heb eigenlijk alles al wel gezegd wat ik kwijt wilde.
Don’t shoot the messenger, maar dit soort dingen dus:
“Blokker presenteert aanstaande woensdag het grootste verlies uit zijn geschiedenis. Dat zeggen diverse bronnen tegen deze krant. Het verlies zal tegen de €80 miljoen lopen. Vorig jaar was dat nog €20 miljoen.”
Nederland is nog niet uit de crisis, en zit nog steeds in een neergaande spiraal, de langjarige trend mag dan verbloemd en verdoezeld en vertekend worden door allerlei lapmaatregelen, sommige wetmatigheden zijn nu eenmaal onverbiddelijk.
http://www.telegraaf.nl/dft/25802141/__Blokker_in_grote_nood__.html
Je kan de uitkering, de huurtoeslag, de HRA, het vakantiegeld, en zelfs de belastingvrije schenking nu eenmaal maar 1 keer uitgeven.
En dat keer een paar miljoen. Iedere maand weer een tekort. Iedere dag €29 miljoen te kort en dat is dan de staat die het goede voorbeeld moet geven maar nu al niet bij machte is om zonder steeds maar weer meer bij te lenen de boel draaiende te houden.
en waar komt dat exportoverschot dan precies terecht? Niet bij de doorsnee burger in ieder geval, hooguit heb je er wat werkgelegenheid van voor zolang het duurt.
Een winkelketentje hier, een winkelketentje daar en voor je het weet heb je het over een nog steeds kwakkelende economie met een lege winkelstraat waar je beter woningen van kunt maken om er huurpenningen uit te melken.
Kijk die overheidsschuld dan bijna 100 miljard zijn gestegen vanaf 2010:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/prinsjesdag/inhoud/miljoenennota-rijksbegroting-en-troonrede/overheidsfinancien-in-beeld
Er moeten nog heel wat vingertjes in de dijk worden gestoken om een doorbraak in de toekomst te voorkomen, want welke middelen zijn er nog over om bij een herhaling van 2008 gaten te dichten?
Als ik nu graag zou willen kopen zou ik toch echt voor de zekerheid een flinke buffer eigen geld inleggen.
Maar als men nu in een huurhuis zit dat gaat dat dankzij de huurverhogingen ook steeds lastiger.
Als je eenmaal in die draaikolk naar beneden zit wordt het heel, heel moeilijk om daar nog op eigen kracht uit te zwemmen. Zeker als je niet bereid bent om je verlies te nemen. Het is net of je een gokverslaafde in het casino iedere keer al zijn geld op rood ziet zetten en bij verlies het dubbele inzet om de verliezen terug te winnen.
Heel riskant dus.
Die rente staat niet voor niets zo laag, dat is gewoon broodnodig om verdere rampen te voorkomen.
Ondertussen spreekt de goegemeente boe en bah over de vele schuldenaren die links en rechts in de problemen komen, moet de gemeente de meest schrijnende gevallen helpen, maar je weet gewoon dat de ellende met de dag toe- in plaats van afneemt.
Al die individuele gevallen kun je keer op keer natuurlijk wegrelativeren, maar op een gegeven moment moet er een optelsommetje gemaakt worden.
En dan nu ook nog middels de banketunie gekoppeld aan zuid-europese landen, waar ze in Griekenland al aan de geeuwhonger zitten, en er nog een paar honderdduizend vluchtelingen aan onderdak geholpen moet worden.
Ik wordt daar alles bij elkaar opgeteld echt niet blij van. Eerder het tegenovergestelde.
Extrapoleer al die volksverhuizingen (immigratie EN emigratie) en demografische veranderingen (Geboortes en Sterfgevallen) eens voor de lol, en stel jezelf dan de vraag:
Hoe ziet Nederland er over 25 jaar uit?
Luisindepels,
Wie dat gezegd heeft weet ik niet, want ook in dat draadje heb geen enkel commentaar achtergelaten, dus mijn woorden zijn het niet. Dat ten eerste.
Ten tweede lees ik:
“hoe het in 2013 zou kunnen gaan”
Dat is geen ‘belofte’ of een ‘voorspelling’ maar simpelweg een enkel mogelijk scenario zoals je er voor ieder jaar velen zou moeten willen maken.
Verder lees ik dat de schrijver van dat stukje meerdere malen zichzelf voorbehoud en slechts probeert op basis van eigen waarneming mogelijke gebeurtenissen te raden.
Hij/ zij zegt zelfs:
“Durf geen voorspelling te doen over hoe de markt tweede helft 2013 eruit ziet. ”
Het is niet de bedoeling dat je je aan dat soort berichten gaat vasthouden als zijnde het een advies. Er wordt hier van je verwacht dat je zelf in staat bent andermans opinies en meningen tot je te nemen om daar vervolgens je eigen chocola van te maken.
Je zei eerder dat banken en NVM een beter trackrecord hebben. Dat is ze maar geraaien ook, ze worden er immers met honderden gelijk iedere maand ‘marktconform’ voor betaald.
Wat je hier op dit blog leest is geen vervanging van honderden professionele analisten, laten we het een soort sociaal koffiedik kijken noemen.
Overigens zonder de pretentie om invloed over de markt uit te oefenenen, maar wel om een kant van het verhaal te laten horen die anders elders volstrekt niet aan bod komt.
Tenminste, dat schat ik zo in. Ik heb eerlijk gezegd nog steeds geen flauw idee wie dit blog beheert, en ook heb ik nimmer iemand van hier in levende lijve ontmoet of buiten dit publiek toegankelijke blog zelfs maar een woord gewisseld, ook niet in de vorm van e-mail of andere elektronische berichten.
Ik om hier omdat de materie me interesseert. Ook hoopte ik hier in beginsel iets meer over de huizenmarkt in het algemeen te leren, om eventuele kennis wellicht in het land waar ik woon als nuttige tips ten gelde te maken.
Dat ik ben blijven hangen komt eigenlijk omdat ik me eenvoudigweg hogelijk verbaasde over hoezeer de Nederlandse huizenmarkt afwijkt van andere landen waar ik met de praktijk te maken heb.
Dat zal omstreeks 2011 of 2012 geweest zijn, of zelfs 2010. Precies weet ik het niet eens. Gedurende die tijd zijn de prijzen sterk gedaald en heb ik een plethora aan regelgeving voorbij zien komen.
Op basis van zelfstudie deel ik gewoon wat ik denk geleerd te hebben.
Zoals ik al zei, goede argumenten, daar ben ik gevoelig voor.
In deze denk ik dat je onredelijk bent om van mede respondenten te verwachten dat zij tot op de procent nauwkeurig de prijsontwikkeling weten te voorspellen. Dat is aantoonbaar ook de professionals niet gelukt, en bovendien zitten die zelf nog aan de knoppen ook.
Wij kunnen vanaf deze plaats niet in de keuken van de banken kijken, dus echt weten wat er daar achter de schermen plaatsvind om eventuele verliezen te beperken weten we niet. Of dat door de beugel kan weten we ook niet.
Wel weten we dat we ons hier met recht zorgen hebben gemaakt over diezelfde banken.
En ook over de rol van de overheid. Waar zij eerder meerdere malen beweerde dat de woningmarkt ‘rust’ nodig had, is men driftig aan de knoppen gaan draaien, en dat duidt niet bepaald op rustig vaarwater.
Ook nu niet.
Daarom denk ik dat dit blog nog steeds relevant is, enne, omdat je toch je belofte nagekomen bent om met voorbeelden te komen, zal ik in de toekomst proberen om je met iets meer respect tegemoet te treden. Eerlijk is eerlijk.
Ik zie graag meer voorbeelden, want het is zeker niet oninteressant om te zien hoe er hier een aantal jaren gelden tegen zaken werd aangekeken, ik ben alleen bang dat ik daar voorlopig de tijd niet voor kan vrijmaken.
Op een dag geeft de blogger het misschien wel uit in een 7 delig boekvorm en mogen we allemaal samen bij Klaas Knot op de koffie, dat zou nog eens leuk zijn.
10-1-2013
“Mijn persoonlijke schatting is dat 2013 het jaar van de big slide wordt. -10% lijkt me een te voorzichtige schatting. -15 tot -20% moet mogelijk zijn. Paniek is in aantocht.”
“Ik verwacht voor 2013 toch minstens 20% daling en in 2014 nog eens 15%. In 2015 zullen de Duitse huizenprijzen die van Nederland overstijgen (de situatie van voor 1990 is dan weer hersteld ).”
20-2-2014 (huizenprijzen 2014)
“Het lijkt mij, dat ze daarom nu las echt in de problemen zitten, want met nog eens 5-10% daling is het einde verhaal, valt de NHG om, heeft de rabo staatssteun nodig en zijn ze bang dat het hele zootje als dominosteentjes omvalt.”
“Ik durf wel een voorspelling te maken voor de ontwikkeling van de huizenprijzen in NL in 2014: Ook dit jaar weer minstens 5% omlaag, gemiddeld gesproken.”
Luisindepels,
Het zou erg handig zijn als je er een linkje bij kunt zetten, en wie het geschreven hebt.
Ik ga toch echt niet uren lopen op dit blog lopen spitten.
Uitspraken van anderen ga ik niet weerleggen, de mijne mag je me best voorleggen om op te reageren.
Komt er toch een recessie?:
http://www.telegraaf.nl/dft/25802631/__Zakenbanken_waarschuwen_voor_dramatische_zomer__.html
Zouden ze dat nu echt niet hebben zien aankomen? Ik denk het wel.. Denk aan wat Knot gezegd heeft over de LTV.. Die eerste zin is veelzeggend… Nederland is anders.. omdat Hyp-schulden relatief hoog zijn t.o.v. woningwaarde. Nederland zou geen boodschap hebben aan internationale standaarden, het buitenland heeft geen boodschap aan HRA; die moet er toch af.
“De Nederlandse hypotheekmarkt is bijzonder, omdat hypotheekschulden relatief hoog zijn vergeleken met de woningwaarde. Anders gezegd: woningkopers hoeven relatief weinig eigen geld mee te brengen om een huis te kunnen kopen.
Maar de internationale toezichthouders lijken geen boodschap te hebben aan de Nederlandse argumenten. Het ziet ernaar uit dat er bij de nieuwe bufferregels vooral gekeken gaat worden naar de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning. En dat is nadelig voor Nederlandse grootbanken.”
en
“De essentie van dit rekenvoorbeeld is dat Nederlandse banken voor miljarden euro’s aan vers geld moeten ophalen om de kapitaalbuffers te versterken, als de Nederlandse banken geen uitzonderingspositie krijgen. Aandeelhouders van de grootbanken kunnen hun borst alvast nat maken.”
http://www.z24.nl/ondernemen/tophypotheken-kunnen-gat-slaan-in-buffers-nederlandse-grootbanken-vreest-sp-638335
Ik stuitte op het volgende, sorry voor de lange post, maar ik vond dit dus vreemd:
“Met Tulp Hypotheken komt er wederom een nieuwe hypotheekaanbieder op de markt. Het bedrijf gaat medio mei van start.”
“Tulp Hypotheken is een frontrunner die de Nederlandse hypotheekmarkt opent voor buitenlandse investeerders.”
http://www.infinance.nl/artikel/nieuwe-hypotheekaanbieder-tulp/
1 werknemer, in Wognum. Het zal toch niet Dick Scheringa zijn? Nee dat zal niet. Toch maar even googelen..
http://www.rtlnieuws.nl/buurtfacts/ondernemen/bedrijven/noord-holland/medemblik/wognum/oosteinde/tulp-hypotheken-b-v/1184857
Kijk je op het adres blijkt het een woonhuis waar ook andere bedrijven gevestigd zijn, waaronder een bedrijf genaamd “Fox Financial Services”, en eentje Krijnsen Beheer, en iets dat “Chi dorme non piglia pesci Holding B.V.” heet, hetgeen “Hij die slaapt vangt geen vissen” blijkt te betekenen (hoop ik)
Er zit zelfs nog een bedrijf genaamd Compass B.v. Namen van bestuursleden kan ik in ieder geval niet vinden, maar bij de buurmanzit NOG een bedrijf genaamd “De Bespaarcoach Ramon Bouman”, en op nummertje 22a (ipv 22) NOG een genaamd “Financial Karma B.V.”
https://www.google.com/maps/place/Oosteinderweg+22,+1687+AC+Wognum,+Netherlands/@52.6819818,5.0328524,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x47c8aeab2bd37a59:0x4849d2895e1f588d!8m2!3d52.6819818!4d5.0350411
Verder heeft de Woordvoerder Denise Kreft, die vreemd genoeg geen Nederlands lijkt te spreken en in New York haar roots lijkt te hebben, en bovendien als PR persoon uit de cosmetica branch lijkt te komen, middels een persbericht het volgende te melden. Zij is het die als woordvoerder wordt opgevoerd, een professionele tante die degene die erachter zitten prima vanuit NY uit de wind kan houden:
““De investeerders achter Tulp Hypotheken zijn gerenommeerde banken, beleggingsinstellingen en buitenlandse institutionele beleggers. Zij gaan een langdurige relatie aan met Tulp Hypotheken door deel nemen in een speciaal daarvoor opgericht platform: het Tulpenhuis.”
Tulp Hypotheken werkt samen met specialisten uit het hypotheekproces. Zo wordt het advies gegeven door adviseurs van onder andere DAK, Huismerk, Finenzo of VCN United Capital. De afhandeling en servicing vindt plaats bij de volmachtbedrijven van de adviseurs of via Stater. Stater verzorgt ook het beheer van de leningen.”
Wie kent een van die namen of heeft er weleens van gehoord?
Het enige wat er over die club vooralsnog op internet te vinden is, is de inhoud van het door het bedrijf zelf verstuurde persbericht.
Geen bankvergunning, geen bestuur, ruikt lekker die Tulp.
Geen woord over waar ze het geld (500 miljoen Euro, zie hieronder) vandaan halen?
Wel blijkt een Hypotheek bij een bank nemen intussen uit de mode te zijn
“Banken eruit, beleggers erin
De hypotheekmarkt is razendsnel aan het veranderen. Banken verliezen hun interesse in hypotheken vanwege strengere Europese regels, terwijl verzekeraars en andere investeerders de Nederlandse huizenkoper juist als een zeer goede investering zien.”
Tulp hypotheken wil 500 miljoen aan hypotheken verstrekken in Nederland.
Lees ook: Hypotheek vergelijken doe je zo”
Hij is fijn.
en
“Tulp: van wie en voor wie?
Achter Tulp gaan meerdere financiers schuil. Wie dat precies zijn is niet duidelijk, maar vaststaat dat het om buitenlandse bedrijven gaat die willen investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt. Vanaf mei kun je bij Tulp een hypotheek afsluiten, maar alleen als je het geld gebruikt voor de aanschaf of verbouwing van een bestaande woning. Geen nieuwbouw dus.”
Bron: https://www.wegwijs.nl/artikel/2016/03/hypotheek-bij-een-bank-achterhaald
Fijn is dat, die schaduwbanken. Zo gerenommeerd allemaal. Met een gerust hart kun je dat soort bedrijven het stokje van de hypotheekverstrekking van de banken over laten nemen.
Ik denk dat het adres het wellicht het “Tulpenhuis platform” is?
“Kreft: “De investeerders achter Tulp Hypotheken zijn gerenommeerde banken, beleggingsinstellingen en buitenlandse institutionele beleggers. Zij gaan een langdurige relatie aan met Tulp Hypotheken door deel nemen in een speciaal daarvoor opgericht platform: het Tulpenhuis.””
Niks over kunnen vinden. Lekker transparant.
A hier de beheersmaatschappij of Holdingmaatschappij..
Wat ben ik toch ook een amateur.
https://www.afm.nl/en/professionals/registers/alle-huidige-registers/financieel-dienstverlener.aspx?dnb=1&id=B385E028-798F-E511-9D56-005056BE011C
Tulpenhuis 1 B.V.
Trade name: Tulpenhuis 1 B.V.
Place of residence: AMSTERDAM
Country: Nederland
KvK: 63677563
Blijkbaar naast Wognum en Amsterdam ook al in Utrecht aan de zonnebaan
https://www.opencompanies.nl/financieleinstellingen-tulpenhuis-1-bv-wognum-63677563
en tevens uiteraard reeds ingeschreven bij het BKR
https://www.bkr.nl/zakelijk/aangesloten-organisaties/
Ben benieuwd. Wie belt er even om te vragen wie hun investeerders zijn? Vind het nog steeds erg mysterieus allemaal.
http://amweb.nl/branche-724322/tulp-hypotheken-hollandse-nuchterheid
“De investeerders achter Tulp Hypotheken zijn gerenommeerde banken, beleggingsinstellingen en buitenlandse institutionele beleggers. Noem eens een paar namen.
“Op dit moment kan ik geen uitspraken doen over wie er achter Tulp Hypotheken zitten. Als we zijn gestart, mag ik dit wel bekend maken. Nog even geduld dus.”
Schaduwbanken die als paddestoelen uit de grond schieten; zouden ze wel of niet de hypotheken verpakken en doorverkopen?
“Net als deze partijen is Tulp geen bank maar een zogenaamde schaduwbank. Dat klinkt wat negatief maar schaduwbanken zijn eigenlijk partijen die juist vernieuwend en innovatief zijn. Een schaduwbank zet geld in de markt voor grote beleggers die willen beleggen in hypotheken maar die niet zelf bezig willen zijn met het verkopen en administreren daarvan. De schaduwbank brengt dus beleggers en mensen die een hypotheek zoeken bij elkaar.”
De administratie wordt ook uitbesteed immers
” wordt het advies gegeven door adviseurs van onder andere DAK, Huismerk, Finenzo of VCN United Capital. De afhandeling en servicing vindt plaats bij de volmachtbedrijven van de adviseurs of via Stater. Stater verzorgt ook het beheer van de leningen.”
http://weblog.moneywise.nl/hypotheken/nieuwe-hypotheekaanbieder-op-nederlandse-markt-tulp-hypotheken/
Ik voorspel in 2017 een einde aan huursubsidie. De voorbereidingen lijken in volle gang
Het zou bij Tulp om nieuwbouw gaan. Toch kun je hier al virtueel je eigen fundering leggen voor een huisje in Cambodja.. het wordt steeds vreemder..
https://www.buildwithme.org/nl/deelnemende_organisaties/deelnemende_organisaties_item/t/tulp_hypotheken
en
https://www.buildwithme.org/nl/bouw_je_widget/t/tulp_hypotheken
En voila:
De Rabobank is deelnemer aan dezelfde organisatie:
https://www.buildwithme.org/nl/deelnemende_organisaties
Ik zie verder Heineken, Endemol, bouwbedrijven, woningbedrijven, allemaal gezellig met elkaar in den vreemde huisjes bouwen
https://www.buildwithme.org/nl/bouwreisteams
En dan nu terug naar de titel van dit artikel en we zijn weer ontopic, het cirkeltje is weer rond:
De rabobank komt met een prijsprognose.
“De huizenprijzen stijgen in 2016 met 3½ tot 5½% ten opzichte van 2015. In 2017 zal de prijstoename naar verwachting 5 tot 7% zijn”
Tulp wil dit jaar nog voor 500 miljoen aan hypotheken uitzetten, waar ze dat halve miljard vandaan halen weet niemand.
Google is je vriend.
“En dan hier nog iets over de samenwerking per verkochte hypotheek een donatie om een huisje te bouwen.”
https://www.buildwithme.org/nl/deelnemende_organisaties/deelnemende_organisaties_item/t/tulp_hypotheken
Je koopt een hypotheek en dan mag je blijkbaar een donatie doen zodat ze daar zelf ergens in den verre vreemde een huisje van kunnen bouwen.
Innovatief is het wel.
En hier de nieuwe hypotheekformule van Tulp. Althans, de helft daarvan:
https://twitter.com/roelandkimman/status/717666136905682944
En nu iets heel anders:
Hypotheek zonder vast contract bij meerdere geldverstrekkers mogelijk
“‘Met het aansluiten van deze geldverstrekkers bij de pilot is weer een cruciale stap gezet richting onze ambitie, namelijk dat zoveel mogelijk consumenten met een flexibel arbeidscontract een huis kunnen kopen’, zegt Cynthia Tulp, Manager Marketing, Communicatie en Sales van Obvion. ‘Wij hopen dat alle geldverstrekkers in Nederland zich aansluiten bij ons initiatief.’”
https://www.beersassurantien.nl/nieuws/artikel/10/2015-12-08/hypotheek-zonder-vast-contract-bij-meerdere-geldverstrekkers-mogelijk
Die figuurlijke zeepbel wordt op volle kracht opgeblazen. Of dat goed of slecht is kan ik niet beoordelen, maar dat het gebeurt is duidelijk.
STAPPENPLAN
Dit schema geeft u inzicht hoe een aanvraag perspectiefverklaring in de praktijk gaat.
https://www.beersassurantien.nl/download/Stappenplan_aanvraag_perspectiefverklaring.pdf
In de praktijk kunnen flexmedewerkers van de onderstaande uitzendbedrijven een aanvraag doen:
• Randstad Nederland
• Tempo-Team
• Yacht
Hoppa, Jaartje voor het uitzendbureau werken, en hoppa een paar ton lenen alsof het niets is. Het kan allemaal blijkbaar. Eigen geld is niet nodig. Een vaste baan is niet nodig. Toezicht vindt niet plaats, want schaduwbanken hoeven zich niet aan dezelfde regeltjes als banken te houden.
Volgens mij zijn met dit soort praktijken nu juist de problemen begonnen.
“Aanvrager
De aanvrager is de flexmedewerker die een perspectiefverklaring aanvraagt. De aanvrager moet minimaal één jaar beoordeelbare werkervaring hebben via de verstrekker van de perspectiefverklaring. De aanvrager moet op het moment van uitgifte van de perspectiefverklaring werkzaam zijn én moet inkomen hebben via de verstrekker van de perspectiefverklaring.”
“Perspectief-taxateur
De perspectief-taxateur is de persoon die het volledige dossier beoordeelt en uiteindelijk de perspectiefverklaring uitgeeft. Hij controleert het dossier van de aanvrager en coördineert het doorlopen van de diverse verplichte stappen in het aanvraagproces. De perspectief-taxateur heeft naast de reguliere eisen voor een intercedent
de volgende eisen:
• Minimaal een afgeronde HBO opleiding
• Met positief gevolg het Stichting Examen Uitzendbranche (SEU) afgelegd
• Minimaal drie jaar werkervaring in de arbeidsbemiddeling
De perspectief-taxateur heeft een onafhankelijke positie. Dat wil zeggen dat de perspectief-taxateur wel in dienst kan zijn bij de verstrekker van de perspectiefverklaring, maar de taxateur mag geen rol spelen in het uitzenden van de flexwerken.”
En hier staat Tulp Hypotheken, wiens website nog niet eens online is, ook alvast tussen:
“Hypocasso – Solving Problems Together” mocht men in de betalingsproblemen komen.
https://www.hypocasso.nl/nl/werkwijze
“Bij het ontstaan van een eventuele restschuld
Het is mogelijk dat u een restschuld overhoudt na verkoop van uw woning. Een restschuld ontstaat doordat de opbrengst van de verkoop lager is dan de nog uitstaande hypotheekschuld. Een voorbeeld: u heeft een hypotheek van 250.000 euro, maar u verkoopt uw huis voor 200.000 euro. In dit geval blijft er een restschuld over van 50.000 euro. ”
Ik krijg steeds meer het gevoel dat er heel veel huishoudens zijn met betalingsregelingen die banken direct met huishoudens afspreken. Zoals bijvoorbeeld tijdelijk alleen rente betalen, maar wel in het huis blijven wonen in plaats van mensen eruit te knikkeren en het huis te confisqueren.
Zodra er getekend is hebben ze de strop om de nek, en hup door naar de volgende.
Record aantal transacties met super lage rente betekent natuurlijk super agressieve adviseurs die willen scoren om hun targets te halen.
De bubbel word met alle kracht weer zo snel mogelijk opgeblazen.
Echt niets geleerd dus. Er wordt nog een tandje bij gezet zelfs, buiten het zicht van de toezichthouders.
Lees ook voor de zekerheid nog even de voorwaarden voor kwijtschelding van restschuld voor de ‘woonconsument’
https://www.nhg.nl/Consument/Voorwaarden-voor-kwijtschelding
“Wat als ik geen kwijtschelding krijg?
Als NHG u het ontstane verlies niet kwijtscheldt, houdt u een restschuld over. U moet het verlies dan zelf aflossen. Nadat u het verlies volledig heeft afgelost, wordt bij uw BKR-registratie een einddatum geplaatst. Vanaf dat moment blijft deze registratie nog vijf jaar zichtbaar voordat deze wordt verwijderd. Pas nadat de registratie is verwijderd, kunt u weer in aanmerking komen voor NHG. ”
Gezin leeft van 10 euro per dag …
http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/4301573/2016/05/16/Gezin-leeft-van-tien-euro-per-dag.dhtml
Typisch, herhaling jaren 30 ?
Zakenbanken waarschuwen voor dramatische zomer
http://www.telegraaf.nl/dft/25802631/__Zakenbanken_waarschuwen_voor_dramatische_zomer__.html
Ps 🙂 run baby run https://media.giphy.com/media/ceHKRKMR6Ojao/giphy.gif
Gepikt van das Kapital
‘Dat banken bijna geen geld op wanbetaling verliezen klopt, je zult tot je dood de restschuld betalen, of je failliet moeten laten verklaren. En dat omdat de bouwmaffia en de banken het recht van staat kregen om huizenkopers leeg te trekken. Top systeem. De hele binnenstad en middenstand betaald de rekening. Een bananenrepubliek verbouwd alleen bananen, Nederland bouwt alleen dure huizen.
Raider Twix | 16-05-16 | 20:11 |’
Het gaat maar door
Blokker in grote nood
http://www.telegraaf.nl/dft/25802141/__Blokker_in_grote_nood__.html
maff, 🙂
“It’s pining for the fjords”:
http://laughingsquid.com/wp-content/uploads/2014/07/14627986986_957cbabae2_z.jpg
“Brexit, the musical”:
https://www.youtube.com/watch?v=UTMxfAkxfQ0
“Doing God’s Work”:
http://i.imgur.com/wKuY1iN.gif
Neemt u dan deze analyse van de bank wel serieus? Cherry Picking noemen ze dat.
Nico de Geit Zegt:
20 November 2012 om 10:20 am
Ik heb daar een tijdje terug een grove inschatting van gemaakt. Het aantal mensen in Nederland blijft groeien, en dus mensen willen dus allemaal wonen. Het aantal ouderen neemt enorm toe, het aantal mensen met een niet westerse achtergrond ook. Deze groepen hebben vaak veel minder te besteden.
Er blijft dus enorme vraag maar de koopkracht neemt drastisch af. Mensen kunnen dus minder betalen voor een woning.
Nico de Geit Zegt:
20 November 2012 om 11:26 am
En dat was niet voorzien door de dik betaalde deskundigen?
Ben er nog steeds van overtuigd dat de daling die in 2008 is ingezet door zal zetten. Ik sta er alleen wel van te kijken wat er allemaal uit de kast wordt gehaald om de prijzen hoog te houden.
Dat de pensioenfondsen opgestookt zouden worden om de huizenprijzen hoog te houden heb ik niet zien aankomen. Ik denk dat veel mensen dat nog steeds niet door hebben, ook de pensioengerechtigden niet.
De overheid en de pensioenfondsen hebben het natuurlijk niet over ‘pensioenen opstoken door te beleggen in een markt die op instorten staat’. Ze zeggen gewoon dat de huizenprijzen aantrekken. Natuurlijk trekken ze aan als er enorme hoeveelheden pensioengeld in de huizenmarkt wordt gepompt.
Maar wat als het economisch tegenzit? Dat was dan zeker niet te zien aankomen.
In het nieuws: discussie over tolheffing op wegen.
Een paar jaar geleden hadden ze het over een kastje op je voorruit. Wetgeving is al aangenomen: als je het kastje verwijderd moet je vier jaar de cel in. De kastjes zijn er nog niet.
Zojuist waargenomen, het woord ‘pensioenpotje’.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/25801811/___Vogels_massaal_geroofd___.html
Nu zijn het nog zangvogels, what’s next?
Pas maar op Geit… 😉
ps,
Bericht in de Telegraaf: “Vogels massaal geroofd”. (Hangt in spamfilter.)
Pas maar op Geit…;-)
ps,
Geit, spam alert!
Als Nederlanders wat meer zouden weten over hun pensioenstelsel, zouden ze er wat meer vertrouwen in hebben. Dat stelt de Pensioenfederatie, de koepelorganisatie voor alle pensioenfondsen, na onderzoek van onder meer de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Uit dat onderzoek blijkt onder meer dat mensen met meer kennis over pensioen en mensen met een hogere opleiding opvallend meer vertrouwen in het pensioenstelsel hebben.
http://www.telegraaf.nl/dft/geld/pensioen/25804474/___Wantrouwen_pensioenen_komt_door_onwetendheid___.html
Eenvoudige Geit gelooft niet dat rendementen uit het verleden ook in de komende jaren gehaald zullen worden. Anders zou de bank wel iets meer rente betalen op je spaargeld:
ING
zakelijke spaarrekening 0,3%
Privé spaarrekening 0,6%
en dalende
Luisindepels,
Schmull kan je niets verwijten, hij is geen betaald adviseur.
VrijheidBlijHeid,
Wij hebben ons huis gekocht in 2007. Op de top van de markt. Toch is die onderwaarde alweer bijna gecompenseerd. En afgezien van de ‘waarde’; we lossen gewoon geheel af binnen 20 jaar. Niet teveel lenen en je kan flink aflossen.
De pijn zit bij de “kijk-mij-eens-maximaal-lenen-omdat-het-kan”-mensen. Die willen aan de buitenwereld graag een goed-nieuws-show laten zien en lenen maximaal.
Je moet wel lef hebben om te stellen dat het onze eigen schuld is dat we weinig vertrouwen hebben in ons pensioenstelsel. Kijk niet naar ons, zegt Martin Visser bij Maarten Steendam in DFT Visser Vindt.
http://www.telegraaf.nl/tv/dft/25806314/___Dit_is_wel_lef_hebben__zeg___.html
Hahaha ongelovelijk, jij denk dat Blok dit allemaal heeft bekonkeld, en dat de wereld economie en Europese eisen er helemaal niets mee van doen hebben. Wat een kortzichtigheid.
Maff als je nou eens begint met te leren om argumenten te vinden of te bedenken, dan kun je vervolgens een stelling poneren. Zo.n stelling kun je dan verifiëren aan de hand van emperische gegevens , daarna kun je wellicht tot een conclusie komen, maar het is net duidelijk waar iets vandaan komt of waar je naar toe wilt.
Ik heb het idee dat er zaken door je hoofd spoken,
De voorlaatse zin hoort achter de laatste te komen, over spoken gesproken.
Inderdaad, een tophypotheek is top voor de bank.
Een huis kopen is huur besparen, wel netjes aflossen natuurlijk.
Bij NN krijg je 66% meer.
Niet als door idiote prijsstijgingen de rente die je betaald net zo hoog is als je totale huur en je huur vanwege gebrek aan inflatie niet meer stijgt.
In 20 jaar aflossen, als iedereen dat zo zou doen dan kunnen ze niet alleen de blokker sluiten, maar zelfs de action en de aldi.
Mensen begrijpen niet dat hoge huizenprijzen funest zijn voor de economie. Het tast het besteedbaar inkomen aan.
VrijheidBlijHeid,
Het is gewoon welvaart van de toekomst nu al consumeren, na ons de zondvloed! Korte termijn denken als laszlo denkt niet verder DAN ZIJN NEUS LANG IS… hallo
Of als toekomstige prijsdalingen meer zijn dan je aflossing (iets waarschijnlijker scenario).
Je betaald niet alleen je eigen huur/hypotheek, maar ook die van de kapper, de automonteur, de tandarts, enz. En dan ook nog eens voor hun overgewaardeerde bedrijfspanden.
En dan denken we dat we rijk zijn met zijn allen.
Geen cent te makken ( spooksteden )
De leeggezogen Ollander
Huishoudschulden 2014
https://data.oecd.org/hha/household-debt.htm
Ps 🙂 https://quicktake.files.wordpress.com/2010/05/flanagan-cartoon.jpg
De Ogtent Duiven
‘half miljoen minder waard dan bouwprijs’
http://www.gelderlander.nl/regio/liemers/duiven/megacomplex-in-duiven-half-miljoen-minder-waard-dan-bouwprijs-1.6001246
Vitaal centrum ? http://van-buuren.com/wp-content/uploads/2015/12/ogtent02.jpg
Energieakkoord wordt verplichtend voor huishoudens en bedrijven
‘Leveranciers moeten gaan aanbellen aan de voordeur en zeggen mijnheer, mevrouw; wij gaan bij u aan de slag.’
http://www.volkskrant.nl/economie/energieakkoord-wordt-verplichtend-voor-huishoudens-en-bedrijven~a4302379/
Control towers
https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/transport-radar-wind_turbine-wind_energy-renewable_energies-planes-mfln7389_low.jpg
maff, 🙂
“Laten we wél die auto kopen, laten we wél dat huis kopen, we moeten een beetje risico nemen en vertrouwen hebben.”
http://www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/styles/landscape_2/public/content/images/archive/6e/rutte.jpg?itok=4dax3chC
Energielabel…?
http://www.bekendeburen.nl/vvs-coryfee-ed-nijpels-zet-hakbijl-in-de-vraagprijs-van-zijn-droomboerderij
Als bewoners geen disposable income hebben is er ook geen plaats voor winkels waar ze hun wegwerpgeld uit kunnen geven. Woning + auto + boodschappen + vaste lasten en dan is het geld bij veel mensen meer dan op. Overwaarde wordt ook niet meer uitgegeven.
Dat zal dan wel weer resulteren in gebouwen waar de ramen niet open kunnen. Alles om energie te besparen. Mensen in die gebouwen klagen over hoofdpijn en vermoeidheid.
Eigen woning straks naar box 3, 1,41% aftikken op alles boven een ton. VRH boven het miljoen vanaf 2017 1,65%.
150k x 1,41% = € 2.115,–
350k x 1,41% = € 4.935,–
500k x 1,41% = € 7.050,–
Ieder jaar weer. Veel mensen hebben onbewust een ander idee van eigendom. Niet eerst betalen, er dan belasting over betalen. Uiteindelijk slaat de belasting weer toe bij overlijden. De ‘eigenaar’ wordt op alle mogelijkeheden geplukt.
Iemand al gepost over opening van 20 filialen van Hudson’s Bay in Nederland? Gaat hier wel over cijfers van Blokker maar niet over nieuwe succesvolle bedrijven?
‘Het stel staat inmiddels, alle schulden uit het verleden meegerekend, 60.000 euro rood.’
Maar hoe moeten de mensen die bij Blokker, Action en Aldi werkten dan hun huis aflossen?
Je kan niet lezen en niet rekenen. Anderen wel, je staat gewoon in je hemd. Of snap je vanaf niet?
Denk je dat de woning naar box3 gaat zonder dan de drempel van box3 aangepast wordt?
Doe geen moeite om Geit wijzer te maken.
Geit (dit hele weblog trouwens) is als een film die je voor de 100e keer ziet.
De geest en de voortrekkers zijn verdwenen en de zaak wordt alleen nog in leven gehouden door een soort junks die elkaar met onzin gelukkig houden. Zonder het te willen ben je zelf een dealer door te posten.
Het archetype van een vastgeroest brein.
Wat ben jij een saaie vent om steeds naar dezelfde film te kijken.
Heb je geen partner of ga eens gezellig uit en geniet van het leven, want dealerschap gaat op den duur aan je vreten.
In April 2016 zijn het aantal verkochte woningen met 35% gestegen t.o.v. april 2015 en met 2% t.o.v. maart 2016.
http://www.kadaster.nl/web/Zakelijk/Vastgoedcijfers/Aantal-woningen.htm
Je bedoelt latida die nog in 2012 leeft?
https://freshstartacres.files.wordpress.com/2015/07/goat-wisdom.jpg
Mooi, het staat genoteerd.
Nieuw is het trouwens niet, en of het een succes wordt moeten we nog afwachten. Ik ben benieuwd of er een LaPlace in komt, want dat was de enige reden dat ik wel eens bij de V&D naar binnen liep.
Trailer van de film “The Big Short”
https://www.youtube.com/watch?v=EqjrWefjkUk
Lage rente, speculanten aan de basis bubbel:
https://www.youtube.com/watch?v=2pWEnI-Adqc
Icahn in Januari 2016: Housing Bubble Pops, Real Estate Crash Begins 2016 – 2017
https://www.youtube.com/watch?v=UOwnto_jYg4
“We strongly encourage the authorities to take early action to lean against the wind on house price increases,” David Hofman, IMF mission chief to Denmark, said in an interview. “We see a need for action on a number of points.”
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-05-08/imf-urges-action-as-negative-rates-infect-danish-property-market
“The interesting thing about bubbles and booms is when you’re in the middle of them you can never see that they are bubbles, it always feels like it’s normal.” sys MacBeth.”
http://www.rcinet.ca/en/2016/04/19/housing-markets-hot-but-talk-of-a-bubble-getting-louder/
“Eén op de zes woningbezitters in toeristisch Amsterdam verhuurt deze woning via Airbnb. Zij kunnen hiermee al snel zo’n 350 euro per maand netto verdienen. De eigen woning wordt zo naast een plek om te wonen, ook een manier om inkomsten te genereren. Een huis wordt zo letterlijk en figuurlijk meer waard. Huizenkopers die uitgaan van structurele Airbnb-inkomsten zouden hiermee de lasten kunnen betalen van een extra hypotheek van bijna 100 duizend euro. Zo duwt Airbnb de huizenprijzen in toeristisch Amsterdam extra omhoog.”
https://www.ing.nl/nieuws/nieuws_en_persberichten/2016/04/airbnb_heeft_flink_opwaarts_effect_op_amsterdamse_huizenprijzen.html
Gedeelde 10e plaats, samen met Monaco, in lijst steden waar de prijzen van luxe huizen het snelst gestegen zijn. Na Munchen het snelste in Europa:
“The report also includes a look at the cities where the price of so-called “prime property” — basically swanky apartments and houses — is increasing the most, using data from Knight Frank’s global network of estate agents.
You might think that property prices in London, where average house prices are as much as 38 times higher than earnings in some places, would be right at the top of Knight Frank’s list, but it doesn’t even make it onto our ranking, coming in 54th”
http://www.businessinsider.com/knight-frank-and-wealth-x-report-property-price-surges-in-cities-2016-3?r=UK&IR=T&IR=T
Bloomberg, October 2015
“London risks a “substantial price correction should the fundamentals for estate investment deteriorate,” the report said. “We advise caution.””
“Sydney, Vancouver, San Francisco and Amsterdam are also significantly overvalued based on long-term norms, the report said.”
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-10-29/london-and-hong-kong-face-greatest-housing-bubble-risk-ubs-says
Nog een stukje uit de film “The Big Short” over de verkoop van verpakte hypotheken
https://www.youtube.com/watch?v=A25EUhZGBws
Deze is ook ‘leuk’:
https://www.youtube.com/watch?v=Cxjdj5_5yNM
“Is the narrative of “The Big Short” the best explanation of the financial crisis?”
https://www.youtube.com/watch?v=e83a1ABh2h0
Jammer dat Laslo het engels niet machtig is, hij had zoveel meer kunnen leren en wellicht was hij dan niet blijven hangen in zijn polderwijsheid.
Je voelt je er kortom goed bij als mensen die het nu beter hebben dan jij, heel misschien ooit wel eens moeten inleveren en het slechter krijgen.
Dat gaat niet gebeuren Nico, al zou je vandaag alles kunnen nivelleren, dan nog zul je weer aanzienlijke verschillen zien ontstaan tussen degenen die nu succesvol zijn en dat nu niet zijn. Dat heeft te maken met talent en gedrag. Daar helpt geen communistische regelgeving tegen.
Wie kan er uitleggen wat er nu precies anders als voor de crisis?
https://www.youtube.com/watch?v=I7z8yQGRUzM
Nog een keer?
Alsof je dan wel luistert.
Jij kan niet eens een naam overtikken.
NL vergelijken met Zwitserland (appartementen) of VS (housing bubble), lachwekkend.
Ik ben het engels niet alleen machtig, ik snap het zelfs. En keer op keer moeten we constateren dat dat bij jou niet het geval is.
Hier de hele film in 3D
https://www.youtube.com/watch?v=Eo1cTM3zcC8
Geen dank.
Gelukkig wordt nu er weer gesecuritiseerd, dat veel mensen het niet snappen is niet meer relevant.
jij kunt helemaal niets.
László,
Vat het even samen voor ons die niet kunnen lezen, niets snappen en in het verleden zijn blijven hangen, ok?
“Mitigating the Deadly Embrace in Financial Cycles: Countercyclical Buffers and Loan-to-Value Limits”
http://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2016/wp1687.pdf
Dr. t,
De eigen woning naar box 3 is niet mijn idee. Maar als de eigen woning naar box 3 gaat is dat een extra argument om te huren.
Dat kun jij beoordelen? Nog nooit zoveel onzin langs zien komen. En elke keer maar weer dezelfde vragen.
Je snapt het gewoon niet, dat is niet erg. Maar loop er niet zo mee te koop.
Je kan gewoon weer van identiteit wisselen natuurlijk.
Zal ik je voortaan maar Lassie noemen dan? Schrijven kan ik immers toch al niet, en de bijnaam past wel bij je
Lassie – “Hoog Water”
https://www.youtube.com/watch?v=RWIe6BjhEFw
Ja leuk he?
Want Nederland is uiteraard een eiland en dat men in Engeland en Denemarken nu alweer bang is dat er een bust komt, dat mag natuurlijk de pret in Nederland niet drukken.
En dat men in Berlijn AirBnB verboden heeft, zal natuurlijk nooit in Amsterdam gebeuren.
Vergelijkingen met andere landen, de gedachte alleen al, je hebt gelijk het is totaal bespottelijk.
Niet schrijven? Waar zeg ik dat? Leer lezen!!!
Als je die zoekkwaliteiten nu eens in zou zetten om je begrip wat te verhogen, dat zou heel wat vragen schelen (veelal domme vragen). De antwoorden die je krijgt blijven nooit hangen. Hoe komt dat toch.
Daar zit precies het probleem. Het woordje nooit.
Jij draait dat gewoon om het zal zeker gebeuren. Hint, hint, hint.
Hetzelfde probleem dat Nico heeft, lees de reacties van Voerman en dr.t. Veel plezier.
Latida,
Grappig dat je er over begint.
Voerman heeft Voervrouw.
dr.t spreekt over wij.
Ook ik ben gelukkig getrouwd.
Sombere zeepbellers lijken mij een beetje alleen.
Leg eens uit dan?
“Mitigating the Deadly Embrace in Financial Cycles: Countercyclical Buffers and Loan-to-Value Limits”
imf.org/external/p…t/wp/2016/wp1687.pdf
Je vervalt steeds in de herhaling door in plaats van on-topic te blijven heel zielig op de persoon te spelen, blijft vissen naar persoonlijke informatie, en in plaats van inzicht te verschaffen gedraag je je zoals een typische trol dat zou doen.
Alsof het relevant is dat we hier vanavond zuurkool hebben gegeten.
Voor het gemak gooi je ook maar iedereen die je aanstaat op een grote hoop en denkt als een ware paranoïde dat het een en dezelfde persoon zijn.
Zelf niet het achterste van je tong laten zien maar wel heel gluiperig met een lichtje bij iedereen in de reet schijnen.
Jij claimt expert te zijn, ik niet. Maar veel verder dan het niveau van een blaasschaap kom je niet, laat staan dat je enig inzicht verschaft waar iemand iets aan heeft.
Ik kom hier om te leren en om bij te dragen, maar jij komt hier alleen om anderen mensen af te zeiken, waarschijnlijk om je eigenbelang veilig te stellen vanuit de angst die je ervaart.
Mijn zaken gaan in ieder geval goed, en met deze rentes zou ik een grote hypotheek kunnen nemen met medeneming en inleg van eigen geld.
Vertel mij maar eens waarom ik nu in de stenen in Nederland zou moeten investeren.
Ik betaal nu bijna 3K per maand aan aflossing, dus vergeleken met 2009/2010 ben ik er inmiddels behoorlijk op vooruit gegaan.
Kun jij hetzelfde zeggen?
Pas als mensen zoals ik graag naar Nederland zouden willen terugkeren bouw je een momentum op voor de lange termijn, voorlopig worden er voornamelijk vluchtelingen binnengetrokken.
‘Het lukt maar niet om Praxis, Brico en Formido te verkopen’
Achter betaalmuur: http://www.telegraaf.nl/dft/dftavond/25818053/___Aasgieren__baas_bij_Praxis__.html
Topman komt in de herfst met een totaal plan
Familie reikt Blokker de helpende hand
Achter betaalmuur: http://www.telegraaf.nl/dft/dftavond/25817487/__Familie_reikt_Blokker_de_helpende_hand__.html
Heel alleen.
Als de meeste junks.
Hebben hooguit exen en verloren kinderen en andere verloren relaties.
Hebben dus geen gezond referentiekader.
Hebben dus geen zinvolle boodschap.
Afgelopen maandag “The Big Short”gekeken.
Niet veel nieuws, alleen bevestiging, voor een “bankenhater”, zoals ik.
Oma, manlief, dochter en zoon keken ook mee, film overigens op initiatief van dochter.
Enige conclusie, het gebeurt nu, vandaag opnieuw.
Ik noem het opkoop programma van de ECB.
80 miljard per maand, voor inflatie?
Het is het opkopen van Europa, want alle inwoners van de EU kunnen nooit meer betreffende schuld aflossen.
Alleen Nederland:
http://www.destaatsschuldmeter.nl/
Bijna € 60.000,= per werkende Nederlander.
We worden zo belazerd en het we laten het gewoon weer opnieuw gebeuren.
Niets is veranderd.
De overheid slaapt nog steeds op hetzelfde kussen met de banken.
De overheid, dat ben jij!
Volgende verkiezingen, ik ben benieuwd!
Beste Lassie,
Ooit, best al lang geleden, heb ik Latida gewezen op haar moeilijke taal gebruik en aangegeven dat, indien Jip en Janneke taal gebezigd zou worden, het veelal duidelijker zou worden voor een hele grote groep mensen.
Het werkte!
Voor jouw manier van schrijven en benaderen is maar 1 richting mogelijk:
TERUG IN JE HOK OM ER NOOIT MEER UIT TE KOMEN!!
Hopelijk ook voor jullie te lezen:
http://fd.nl/economie-politiek/1152159/fed-dichterbij-renteverhoging-dan-verwacht
Het gaat zoals voorspeld:
“If Americans (Dutchman) ever allow banks to control the issue of their currency, first by inflation and then by deflation, the banks will deprive the people of all property until their children will wake up homeless.”
bron: Thomas Jefferson
Wonen wordt een probleem, geld is een probleem.
Mijn werkzaamheden worden hoe langer, hoe moeilijker.
Huurwoningen, boven subsidie grens, worden hoe langer hoe moeilijker te verhuren.
Mensen met een fictief opgegeven inkomen proberen een woning in te komen, die ze niet kunnen betalen.
Gevallen zijn meestal schrijnend, maar ik kan ze niet helpen.
De quote van Thomas Jefferson is van 1802, in 1913 werd door Wilson The Federal Reserve Act ondertekend.
Door Nixon werd “the Gold Standard” losgelaten.
In 2016 leven mensen in Nederland op straat.
Well done,”Banksters”, well done!!!
Jullie lijken wel een stel oude wijven.
Ik heb in alle eerlijkheid geen hoge pet op van jullie mensenkennis.
Jullie kunnen niet eens bepalen of ik man of vrouw ben, en Lassie kan niet eens Juan van Latida onderscheiden.
Of is dit nu alweer zo’n trollentruuk om priveinformatie los te weken? Zouden jullie daar mee willen ophouden?
Ga anders ergens anders samen een wedstrijdje verplassen, dan kunnen jullie gelijk zien wie de langste heeft.
Mocht je hier wel om onbegrijpelijke redenen rond blijven hangen, en graag meneer de expert willen spelen, maak je dan voor de verandering eens nuttig en leg eens in Jip en Janneke taal uit wat de betekenis is van een:
‘Bespoke Tranche Opportunity’
Maria jij verdient een knuffel. Bij deze.
April 2016 – Profit distribution and loss coverage rules for central banks
“The purpose of this paper is to investigate the policies implemented by central banks worldwide in terms of distribution of profit and coverage of losses.
For this purpose, the ECB sent a questionnaire to more than 100 central banks throughout the world.
57 central banks completed the questionnaire, either fully or partially.
The geographical distribution of the responding central banks was as follows: 19 (33%) central banks from the euro area, including the ECB itself, 11 (19%) from the Americas, 9 (16%) from the EU (non-euro area), 5 (9%) from Asia, 5 (9%) from Africa, 4 (7%) from Europe (non-EU) and 4 (7%) central banks from Oceania.”
https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/scpops/ecbop169.en.pdf
The real truth about the 2008 financial crisis – Brian S. Westbury
https://www.youtube.com/watch?v=RrFSO62p0jk
Wanted: Monetary policy Plan B – By Jean Boivin
Black Rock
Lol, pas op hoor, anders gaan we hoarden ……..
Ps 🙂 http://cdn.quotesgram.com/small/30/94/964773845-funny-pictures-auto-521382.jpeg
Voerman,
Nikx is wat het lijkt Voerman 🙂 https://c1.staticflickr.com/1/218/514694626_649512da5b.jpg
Vliegtuig vermist ……
Vliegtuig EgyptAir tussen Parijs en Cairo verdwenen, vrees voor crash
QE or not to be ……. 😉
Consumentenprijzen dalen weer …….
http://www.nu.nl/economie/4263485/consumentenprijzen-eurozone-dalen-weer-in-april.html
http://www.islandbreath.org/2013Year/09/130918bernanke.jpg
En we volgen nog steeds het script van het boek der boeken ……..
maff, 🙂
maff,
It’s a tough job, but someone’s gotta to do it 😎
https://giant.gfycat.com/ImpoliteSinfulBuzzard.gif
Intussen in Nieuw-Zeeland:
“New Zealand housing crisis forces hundreds to live in tents and garages”
http://www.theguardian.com/world/2016/may/17/new-zealand-housing-crisis-forces-hundreds-to-live-in-garages-tents-and-cars
Noam Chomsky – ‘Requiem For The American Dream’ Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=zI_Ik7OppEI
https://www.youtube.com/watch?v=MYohW9fXwf8
Een beetje afstand kan geen kwaad.
Nico de Geit, 🙂
Leuke reacties ook!
http://i.imgur.com/Fo9PBfn.gif
Ja toch, beste maff!
Als iets vliegt als een eend, zwemt als een eend, waggelt als een eend en kwaakt als een eend, dan is het een eend! 🙂
Mag ik daaruit opmaken dat u liever terugkeert naar het welvaarts- en ontwikkelingsniveau van pre 1802 ?
En in welke regio wonen de meeste mensen hier, want lees alleen maar ellende. Mensen op straat, armoede, invasies van asielzoekers? Huis naar box 3?? Waar komt dit vandaan.
Ben als nieuweling ook wel enigszins gefascineerd (en ook beetje in de war) over dit forum. Persoonlijk vind ik personen als László een van de weinige die doorgaans een steekhoudend verhaal heeft en inhoudelijk ingaat op de zaken die besproken worden. Hij/zij wordt dan weer van alles verweten waardoor hij/zij ook soms vervalt in modder gooien, maar toch.
Krijg een beetje het gevoel van ‘iedereen is gek behalve wij’? ‘Niemand ziet wat wij zien’, dat idee. Terwijl de rest van de wereld ondertussen gewoon doorgaat leven hier een aantal mensen inderdaad in een bubble 😉
Nu val je wel erg uit je doorgaans keurig nette rol, Latida!
Boos omdat ze aan je speeltje zitten?
Of het is een chef kok natuurlijk!
Heb je gelijk in, Geit, maar praten alsof je van een andere planeet komt is wel erg veraf.
Dit blog is niet van mij, en van wie het wel is weet ik niet. Ik ben ook maar gewoon een bezoeker en dat zou jij ondertussen toch wel moeten weten?
Boos ben ik niet gauw, en al helemaal nooit voor lang.
Maar ik vind wel dat het wel eens afgelopen mag zijn met het continue off-topic gaan en op de persoon spelen, dat getuigt namelijk niet bepaald van een scherp intellect maar eerder van een tekortkoming.
Ik mag dan wel geen woningmarktexpert zijn, ik loop al wat langer mee online en kan ondertussen mensen redelijk goed inschatten aan de hand van hun taalgebruik.
Iedereen kan natuurlijk weleens boos worden, maar op een gegeven moment moet het over zijn ook. Als men dan doorgaat met zuigen, dan deugt er iets niet.
en deze is voor jou Voerman, die hoort nog bij mijn vorige post. Een wereldberoemde eend die toch in vele verschillende gedaantes verschijnt!
https://www.youtube.com/watch?v=phTcd7Ogc5o&list=PL6hnqKp_bygr49CLfDT4TBnnyH4tqlxy4
Tekenen dat er een zeepbel is:
1. De Euforia fase (Het gaat ge-wel-dig!)
2. Ongewone leenpraktijken (hypotheken voor uitzendbureaumedewerkers en ZZP-ers)
3. Onzorgvuldige leenpraktijken (Schaduwbanken zonder adequaat toezicht)
4. Manieren verzinnen om mensen over te halen om dingen te doen die ze eigenlijk niet zouden moeten doen (scheefhuurders pushen, startersleningen)
5. Panden worden verhandeld voordat de uiteindelijke bewoner het koopt of bewoond (buitenlandse investeerders die corporatiewoningen opkopen, kopen voor AirBnB verhuur)
Het advies luidt: Stap nooit in een markt waar iedereen in paniek probeert om zo snel mogelijk in te stappen
Vergeet niet dat de eerste zeepbel ooit in Nederland is ontstaan; ook dat is de VOC mentaliteit
Bron: filmpje uit Canada, ook voor NL relevant
https://www.youtube.com/watch?v=h0-1jgPmB_0
Maar wat is nu eigenlijk dan een bespoke tranche opportunity?
Wie de film “The Big Short” heeft gezien, die weet dat er aan het eind een waarschuwing in voorkomt. Onder andere, dat de grote financiele instellingen ervan uit gingen dat ze door publiek geld (of pensioenfondsen?) toch wel gered zouden worden omdat ze ‘too to fail’ zouden zijn. Maar ook dat er met een mooi nieuw woord een nieuw jasje om een oud produkt wordt gedaan. Dat heet dan een “BTO”
“According to Bloomberg News, a bespoke tranche opportunity is just a fancy new word for what was formally known as a CDO, or a collateralized debt obligation. For years, investment banks put together packages made up of thousands of mortgage loans to sell them to the highest bidders, and buyers happily picked them up because they promised high returns. But during the mid-2000s, these CDOs were increasingly filled with bad loans, aka subprime loans, that were incorrectly given stellar ratings and peddled off as good investments. As risky homeowners failed to pay their mortgages, the value of the CDOs collapsed, making investors unable to pay back the loans they borrowed to buy the CDOs in the first place. This triggered a ripple effect that caused the U.S. economy to spiral.”
http://www.bustle.com/articles/136706-what-is-a-bespoke-tranche-opportunity-the-big-short-ends-with-a-big-warning
En dat kan dus ook in Nederland gebeuren.
Nadat pensioenfondsen door de minister min of meer gedwongen werden om meer geld in hypotheken te steken, is er bovendien niet hetzelfde toezicht op van toepassing zoals dat bij banken wel het geval is.
Het is naïef om te denken dat dat zonder risico’s gebeurt. De risico’s die de banken niet meer willen of kunnen aangaan, worden nu op de schouders van met pensioengelden gestiekte schaduwbanken gelegd.
Verder zijn er op dit moment veel risico’s die bestaan, die ook voor Nederland relevant zijn.
– Wie wordt de volgende president van Amerika? Wat gebeurt er als dit Donald Trump is?
– Wat gebeurt er als de PVV bij de verkiezingen de grootste partij wordt en gaat regeren?
– Hoe gaan de economien in zuid europa zich verder ontwikkelen?
– Wat is het effect van een Brexit voor Nederland? Wat betekent het voor andere landen? Zal bijvoorbeeld Italie Engeland volgen?
– Wat als de rente omhoog gaat?
– Wat gebeurt er de komende 2-5 jaar met de HRA?
– Wat gebeurt er met de LTV?
– Wat weten we van de regelingen die getroffen worden door geldschieters met mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen? Mogelijk zijn die tijdelijk op een aflossingsvrij traject gezet, maar is er geen geld meer over om af te lossen
– Hoe gaan de verschillen tussen arm en rijk zich verder ontwikkelen?
– Wat zijn de gevolgen als Nederland geen belastingparadijs voor multinationals meer mag spelen?
– Wat gebeurt er als er een grote europese bank in de problemen komt? bv. Deutscher Bank: “Shares in Deutsche Bank have dropped 35 percent this year. That’s among the worst performers in the 39-member Bloomberg Europe 500 Banks and Financial Services Index, which dropped 23 percent. ” http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-05-16/deutsche-bank-s-problems-may-be-insurmountable-berenberg-says
– Wat kunnen we opmaken van leegstaande winkelpanden, kantoorpanden, autoshowrooms?
– Wat kunnen we opmaken van failliet gaande detaillisten?
– Hogere borgkosten, lagere pensioenen
– Hoe gaat de politieke en maatschappelijke steun voor de EU zich verder ontwikkelen?
– etc. vul zelf maar aan
Risico’s genoeg. Genoeg gesprekstof zou je denken, om het ergens anders over te hebben dan je burgerlijke staat.
‘Het toenemende herstel van de woningmarkt stuwt de verkoop van huishoudelijke apparaten. Ook speciale friteuses die minder vet verbruiken en elektrische tandenborstels gingen meer over de toonbank.’
http://www.telegraaf.nl/dft/geld/consument/25822847/___Verkoop_huishoudelijke_apparaten_neemt_toe___.html
Want het casuale verband tussen huizenmarkt, frituur en tandenborstel is aan te tonen? Zo niet, dan listig bruggetje om geld lenen in verband te brengen met hygiene en gezondheid.
Alvast een korte reactie.
Boven aan de lijst van redenen waarom de woonlast niet meer opgebracht kan worden:
Echtscheiding!
PVV, Trump, HRA etc, komen op die lijst niet voor.
Man, man, man.
Het mag niet van Tantalus, dit keer is die weer even nodig.
Anderen bang maken omdat je het zelf bent, doe dat nu niet.
Wij hebben min of meer onder dwang van de overheid nu een woning gekocht op 70% van 1 van de 2 inkomens.
Nu als huizenbezitters ben ik nog steeds voor een prijsdaling. Ik Gun mijn kinderen ook een menswaardig bestaan.
Ik hoop dat de boel halveert, dan kunnen de jonge generaties ook wat kopen en redelijk leven
Latida,
Op háár taalgebruik, je meent het.
Daar kon ik als kind al om lachen, tegenwoordig is het vaker kale.
Wie kaatst moet de bal verwachten. Zelf snap ik dat wel, een beetje zelfspot is de meeste hier vreemd.
Grappig, toegeven dat je bang bent en dan met hoofdletters anderen toeroepen. Op héél grote afstand natuurlijk.
Je bent al een tijdje weg uit NL wellicht. ik heb zojuist een hypotheek afgesloten, en ik kan je verzekeren dar zomaar uitlenen er niet bij is, alles moet tot op de vierkante mm in orde zijn.
Toen de markt een stuk ‘slechter’ was hoorde ik jou en anderen hier niet zeggen dat er een mooi instapmoment was aangebroken. Zowel een daling van de woningprijs als een stijging wordt als argument gebruikt om vooral maar niet te kopen.
Het is nooit goed genoeg en het is blijkbaar altijd beter om te huren,
Bij het kopen van een huis is je relatie het grootste risico. Daarna komt werkeloosheid, het risico dat je daardoor loopt is afhankelijke van externe factoren (jouw doemscenario’s) maar ook van opleiding en motivatie. Als derde ziekte, ook daar heb je een stukje eigen inbreng.
Maar vertel zelf eens. Toen jij je huis kocht, heb je toen in je afwegingen aankomende verkiezingen meegenomen?
Dit bedoel je?
Zal ik het nog een keer uitleggen? Ook een retorische vraag.
Er komen hier een aantal mensen die bang zijn. Vaak is dat gebaseerd op het slecht lezen van stukjes op internet of niet kunnen rekenen. Dan wil ik graag helpen, ik kan redelijk lezen en rekenen (maar maak ook wel eens fouten) en dan leg het even uit. Ja en hardleers vraagt natuurlijk om alternatieve onderwijsmethoden.
Maar net als jij kan ik googelen, dat doe ik dus niet voor je en ook niet voor anderen. Mijn interesse- of kennis(?)gebieden:
Woningfinanciering
Belasting (Box1 en Box3)
Schuldhulpverlening
Veel opgedane kennis door automatisering van achterliggende processen of jarenlange interesse (commissie-Oort bv). Niet iedereen heeft dit boek https://www.managementboek.nl/boek/9789013039900/fiscale-fascinatie-leo-stevens in de kast staan denk ik. En mijn eerste spreadheets om hypotheekberekeningen te maken dateren ook al van ongeveer 30 jaar geleden.
‘De president van toezichthouder De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, waarschuwt pensioenfondsen geen onnodige beleggingsrisico’s meer te nemen. Dat brengt de overgang naar een nieuw pensioenstelsel in gevaar.’
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/25827260/__Klaas_Knot__overgang_nieuw_pensioenstelsel_in_gevaar__.html
Geen woord over pensioenfondsen die risicovolle hypotheken van banken overnemen – onder dwang van de overheid.
Plus….het openen van een kredietlijn! Blokker is technisch op den fles.
Duitsland is altijd wel vooruitstrevend geweest in het beschermen van de gevestigde industrie; iedere oorlog overleefd.
Macroeconomische omgeving
Toen ik een huis kocht in 2007, was ik me ervan bewust dat er in de VS een bankencrisis speelde. Dit argument heb in het gesprek met mijn bank ingebracht en vervolgens werden er geen bemiddelingskosten in rekening gebracht.
De rente die ik bij afsluiting moest betalen was 0,6%. Dus 8,5 jaar geleden betaalde ik al een lagere rente dan men nu in Nederland betaalt bij deze ‘historisch lage’ rentestanden.
Ik kan niet aan de indruk ontkomen dan een van de redenen van die lage rente was dat men met het aanbieden van lage rente wilde voorkomen dat er vanwege het mogelijk overwaaien van de crisis (wat toen ook daadwerkelijk is gebeurd) wilde voorkomen dat mensen af zouden zien van het aangaan van een hypotheek.
Verder denk ik dat het niet eerder is voorgekomen in Nederland na de tweede wereldoorlog dat een dergelijk (ook internationaal) omstreden figuur zoals Wilders aan de macht is geweest.
Vanwege het polariserende karakter van de standpunten van de PVV is het meer waarschijnlijk dan ooit dat de benoeming van Wilders tot bv. minster president bepaalde ingrijpende gevolgen zou kunnen hebben op de leefomgeving in de samenleving, met mogelijk ook verregaande consequenties die iedere Nederlander zou kunnen raken.
Oa. zullen bijvoorbeeld bepaalde buitenlandse investeerders afzien van het maken van investeringen in Nederland als gevolg, bijvoorbeeld vanuit het middenoosten.
Verder probeer ik niemand ‘bang’ te maken door de omgeving en de situatie te schetsen van de wereld om ons heen waarin we leven. Voordat je een huis bouwt ga je immers ook de omgeving verkennen. Doordat Nederland steed meer internationaal verweven raakt met andere landen in de Europese context is de internationale situatie steeds relevanter geworden voor Nederland, omdat we er om verschillende redenen steeds meer aan onderhevig raken.
Echtscheidingen
Dit is algemeen bekend. Er zijn hierbij echter ook wel wat aanmerkingen te maken op het beleid in Nederland. Ten eerste was daar in Nederland om onduidelijke redenen in 2001 opeens de flitsscheiding, welke in het buitenland niet erkend werd.
Deze werd vervolgens in Maart 2009 weer afgeschaft. Wat mij betreft is dit typisch een voorbeeld van de onnavolgbare stijl van besturen door de Nederlandse overheid, waarbij om onduidelijke redenen wetten worden ingevoerd.
Verder is het aantal echtscheidingen iets gestegen, waarbij in 2014 voor het eerst meer dan 40% van alle huwelijken in een echtscheiding eindigt. Wel is het de gemiddelde duur van een huwelijk iets gestegen, alsook de gemiddelde leeftijd waarop men uit elkaar gaat.
In 2001, in hetzelfde jaar waarin de flitsscheiding werd ingevoerd, was het aantal echtscheidingen in Nederland het hoogste ooit met ruim 37,000 echtscheidingen. Nooit eerder waren er in een enkel jaar zoveel echtscheidingen, en ook sindsdien is dat aantal nooit meer gehaald, al was het aantal echtscheidingen in 2014 per 1000 echtparen wel bijna net zo hoog.
Omdat de statistieken voor echtscheidingen in Nederland over het algemeen echter vrij stabiel zijn, is deze factor goed te voorspellen, en valt niet te verwachten dat de cijfers in de toekomst veel dramatische veranderingen zullen laten zien, en is het dus relatief oninteressant om hier al te veel aandacht aan te besteden.
De cijfers zijn hier te vinden:
http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=37425ned&D1=3-9&D2=40-64&HDR=G1&STB=T&VW=T
Werkeloosheid
Nederland heeft nog steeds te maken met een structureel hogere werkeloosheid dan voor de crisis. Zo was in 2014 het aantal werkelozen in absolute getallen ruim twee keer zo hoog als in 2008. In 7 jaar tijd een verdubbeling als gevolg van een internationale financiele crisis toont de relevantie aan van het belang en de invloed die internationale ontwikkelingen kunnen hebben op de situatie in Nederland.
Verder valt op te merken dat het aantal werkzame personen in 2015 ondanks 7 jaren bevolkingsgroei nog altijd lager lag dan in 2008.
Ook is uit de cijfers op te maken dat de afgelopen twaalf jaar ieder jaar het aantal werkenden vanaf 45 en jaar en ouder ieder jaar is toegenomen, terwijl het aantal werkenden tussen 25-45 jaar stelselmatig afneemt. Hier is goed te zien dat er op dit moment een demografische verschuiving aan het plaatsvinden is in Nederland, en we hier dus middenin zitten.
Verder is ook in 2015 weer het absolute aantal werkelozen van 45 jaar of ouder ondanks het vermeende economisch herstel toegenomen. Ook dit is een trend die in 2008 werd ingezet en sindsdien ieder jaar toeneemt.
Het aantal werkelozen in deze categorie is inmiddels in 2015 niet minder dan 2,5 keer zo hoog als in 2015.
In 2015 zijn er in de leeftijdscategorie 25-45 jaar ongeveer een half miljoen minder personen die behoren tot de beroepsbevolking vergeleken met 2003. Ondanks deze ontwikkeling van een krimpende omvang van deze groep zijn er ook in deze leeftijdscategorie in 2015 ruim twee keer zoveel werkelozen als in 2008.
De toename van de totale beroepsbevolking is in 2015 vergeleken met 2003 met 729,000 mensen toegenomen. Het aantal werkelozen tussen 2008 en 2015 is met 300,000 mensen toegenomen. Niet minder dan 41% van de toename van het aantal potentieel werkzame personen is dus werkeloos.
De cijfers zijn hier te vinden:
http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=80590NED&D1=0-1,3-4,10,13&D2=a&D3=0&D4=12,25,38,51,64,77,90,103,116,129,142,155,168&HDR=T&STB=G1,G2,G3&VW=T
Opleiding
Door een combinatie van factoren is het aannemelijk dat op de lange termijn het gemiddelde opleidingsniveau in Nederland weer gaat dalen. Door de invoering van de studielening zullen bovendien zij die wel afstuderen steeds vaker een studieschuld hebben.
De emigratie en immigratie bewegingen, beiden op recordniveau, zorgen er bovendien voor dat de gemiddelde kennis van de Nederlandse taal afneemt, wat negatieve gevolgen zal hebben voor de sociale cohesie die door burgers in het dagelijks leven word ervaren. Ook zorgt het voor een steeds grotere tweedeling van parallelle gemeenschappen die niet met, maar naast elkaar leven.
Ziekte
Het nieuwe borgstelsel met de steeds hogere eigen bijdrages voor de zorgverzekering heeft tot gevolg dat mensen minder snel een beroep zullen doen op medische hulp. De vercommercialisering van de gezondheidszorg heeft bovendien tot gevolg dat er minder vertrouwen is tussen medische zorgverlening en de bevolking. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat ziektes zoals bv. kanker te laat worden opgemerkt.
Verder dient opgemerkt te worden dat Nederland binnen europa een van de meest vervuilde luchtkwaliteit heeft. Dit heeft te maken met de hoge bevolkingsdichtheid, maar veel minder met autoverkeer dan met zware industrie en scheepvaart, te vergelijken met het Ruhrgebied. Dit draagt ertoe bij dat het aantal gevallen van kanker in Nederland inmiddels schrikbarend hoog is, op Denemarken na het hoogste in Europa.
Dit kun je hier terugvinden:
http://www.wcrf.org/int/cancer-facts-figures/data-cancer-frequency-country
Deels is dit toe te schrijven aan de dispensatie die grote vervuilende bedrijven krijgen van de provinciale overheden om niet te hoeven voldoen aan de mileueisen die wel gelden voor kleinere bedrijven. Dit wordt vermoedelijk gedaan vanwege de werkgelegenheid. Het geld gaat dus voor op de gezondheid van de bevolking. Zo is in Griekenland het aantal gevallen van kanker een van de laagste in Europa.
Dit plaatje spreekt wat dat betreft boekdelen, en op basis hiervan zou je je kunnen afvragen of hogere gemiddelde woningprijzen in Nederland vergeleken met andere landen gerechtvaardigd zijn. DE betere luchtkwaliteit was voor mij een van de redenen het land te verlaten:
http://onderwijs.info/planetwatch/4wet3/wp-content/uploads/sites/3/2015/03/Fijnstof.jpg
Fijnstof kost naar schatting ongeveer 3 jaar van de levensverwachting.
Ook is het percentage rokers in Nederland structureel hoger dan in andere europese landen. De vraag is waarom.
In 2012 was de levensverwachting bij geboorte 79,1 jaar voor mannen en 82,8 jaar voor vrouwen. De resterende levensverwachting op 65-jarige leeftijd was 18,3 jaar voor mannen en 21,2 voor vrouwen.
Men zal over het algemeen dus gemiddeld ongeveer 20 jaar van het leven van het pensioen en AOW moeten rondkomen.
Terwijl ik dit schrijf bedenk ik me, na het zien van het hoge aantal kankergevallen in Denemarken, dat Denemarken net als Nederland een van de hoogste niveaus van gemiddelde persoonlijke schulden heeft.
Je zou je kunnen afvragen of stress als gevolg van zorgen over het moeten afbetalen van schulden van invloed is op het aantal gevallen van kanker.
Dat zou meer waarschijnlijk zijn dan bijvoorbeeld de vermeende casuele relatie tussen lage rente enerzijds en de verkoop van frituurpannen en elektrische tandenborstels anderzijds zoals in de telegraaf te lezen viel gisteren.
Nederland kent veel chemische en luchtvervuilende industrie. Staalproductie en de verwerking van chemicaliën hebben zware luchtverontreiniging tot gevolg. Ook de grote havens van Rotterdam en Antwerpen zijn ongetwijfeld van invloed op de hoge percentages fijnstof in de lucht.
Het beleid op het gebied van de luchtvervuiling is wat dat betreft op zijn minst dubbelzinnig te noemen, waarbij de overheid altijd kiest om luchtvervuiling als gevolg van individueel gedrag meer aandacht te geven dan luchtvervuiling als gevolg van bedrijfscommerciele activiteiten.
De Nederlandse overheid houdt naar de burger doe een beeld op dat het luchtvervuiling heel serieus neemt, zoals is terug te zien in de grote aandacht voor luchtvervuiling als gevolg van brommer- en autogebruik, en het micro-managende willen terugdringen van roken.
Echter, voor populistisch electorale redenen zette de VVD dit principe eventjes opzij door de maximale snelheid op autosnelwegen tot 130 km/u te verhogen.
Ook doet de overheid niets aan het ongekend hoge aantal verkooppunten van tabaksprodukten, terwijl het om redenen van volksgezondheid het aantal coffeeshops zegt terug te willen dringen. Ook dit getuigt van een dubbele standaard in de beleidsvoering.
Tegelijkertijd wordt er alles aan gedaan om de bedrijven te faciliteiten die verantwoordelijk zijn voor de meest luchtvervuilde bedrijfsactiviteiten, die naar schatten van experts een veel grotere impact hebben op die luchtkwaliteit.
Chemische industrie, staalproductie, scheep- en luchtverkeer zijn en blijven bedrijfstakken die zo min mogelijk in de weg worden gestaan door regelgeving, waarbij dus zoals eerder gezegd vaak milieuontheffingen worden verleend door provinciale overheden.
Ontheffingen die wel gevolgen hebben voor de volksgezondheid dus maar waar niet democratisch over gestemd kan worden. Alles om de werkgelegenheid te bevorderen, ook als dat ten koste gaat van de volksgezondheid.
Wat dit alles met de woningmarkt te maken heeft?
Nieuwe generaties worden zich steeds meer bewust van omgevingsfactoren. De emigratiecijfers zijn op recordhoogte. Schonere lucht, meer leefruimte, minder stress, en betere carrierevooruitzichten zijn enkele van de meest voorkomende redenen voor emigratie. Emigratie waardoor geïnvesteerd kapitaal voor Nederland verloren gaat. Kennis van hoogwaardige beroepsmatige bedrijfsprocessen gaat verloren, alsmede kennis van de Nederlandse taal en de daarmee gepaard gaande sociale cohesie.
Dit alles zorgt ervoor dat op de langere termijn Nederland als land langzaam maar zeker steeds minder aantrekkelijk is om te wonen, vooral voor hen die de mogelijkheid hebben om elders hun heil te zoeken.
Houdt er ook rekening mee dat zonder immigratie de Nederlandse bevolking nu al zou krimpen. De vertrekkende en overlijdende Nederlanders worden voor een groot gedeelte vervangen door immigratie. Immigratie die, zoals je weet, bovenaan de agenda staat van de PVV.
Als de PVV aan de macht komt en het voor elkaar zou krijgen om de immigratie te beperken, dan krijgen we in Nederland te maken met een krimpende omvang van de bevolking, en de daarmee gepaard gaande gevolgen voor de woningmarkt; en versnelling en een versterking van de demografische ontwikkeling die, zoals ik eerder aantoonde, volop aan de gang is.
Overigens zou je bij ieder van de onderwerpen die ik noemde in deze post kunnen overwegen wat de mogelijke gevolgen voor Nederland zouden zijn.
Dat is geen angst zaaien, maar zou eerder getuigen van een realistisch wereldbeeld voor de tijd waarin we leven.
Als er door internationale ontwikkelingen voortdurende oorlogsvoering in het Midden-Oosten gaat plaatsvinden is het meer waarschijnlijk dat we in Nederland die 200,000 vluchtelingen per jaar te ontvangen krijgen, iets dat door bijvoorbeeld grote duitse bedrijven met enthousiasme wordt toegejuicht omdat het ze verzekerd van voldoende goedkope arbeid.
Zo hangt per definitie alles met elkaar samen, en is er eigenlijk geen onderwerp dat niet aan bod zou moeten komen bij het maken van een afgewogen toekomstbeschouwing.
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-05-2016/rabobank-in-2017-gaan-de-huizenprijzen-5-tot-7-stijgen/#comment-373943
Arjan,
Onder andere. Zelfreflectie is ook niet jou sterkste punt. En bovendien, als je zo deskundig bent als je beweert dan is het alleszins redelijk om een grotere inbreng van jou te verwachten waarbij je makkelijk veel meer kennis zou kunnen delen maar dat (bewust?) niet doet.
Ik ben in ieder geval niet de enige die zich hier negatief tegenover anderen heeft uitgelaten.
Een gebrek aan kennis is te verhelpen, maar een negatieve instelling jegens andere deelnemers aan de discussie vereist een iets grotere aanpassing, namelijk goede wil.
Des Eiffs ……..
Financiële repressie holt koopkracht en spaargeld uit
http://www.regio-business.nl/zakenmagazines/archief/editie-midden-brabant/mei-juni-2016/column-sylvester-eijffinger-financi%C3%ABle-repressie-holt-koopkracht-en-spaargeld-uit/
ps 🙂 https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/children-alien-ufo-earth-invaders-pester_power-cfu0114_low.jpg
Almere aan de grond met de grond
Aiaiai
de potjes raken leeg,
Almere moet gaan sparen
http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/135618/almere-gemeente-moet-keihard-sparen
http://static4.businessinsider.com/image/5049fdefecad04a361000008/throwing-money.gif
Jan,
Message in a bubble 🙂
Twittertjes
Schweizer horten 1000-Franken-Scheine
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/1000-schweizer-franken-note-bleibt-weiter-im-umlauf-14241771.html
maff, 🙂
Meanwhile on planet earth:
http://metro.co.uk/2016/04/05/survey-reveals-what-kids-want-from-their-new-home-vs-what-parents-want-5796604/
maff,
Intussen in NL:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/25827264/__Pinautomaat_geeft_gratis_geld__.html
Mooi plaatje over hoe vrouwen eruit zien:
https://metrouk2.files.wordpress.com/2016/04/small-child.gif
Bestaande koopwoningen werden in april gemiddeld 4,2 procent duurder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.
De woningmarkt bereikte in juni 2013 het dieptepunt van de crisis. Sindsdien is sprake van een stijgende trend.
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/25829074/__Stijging_huizenprijzen_iets_afgezwakt__.html
Grafiek: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/bubble.png
En dat kan best weleens een aantal jaren gaan duren. Als het nodig is krijgen immigranten een hypotheek met geld uit de pensioenkassen. Zo blijven de huizenprijzen nog wel even hoog.
Waarom geen hypotheek voor immigranten en andere risicogroepen? De huizenprijzen stijgen dus wat is het risico?
Zolang pensioengeld de huizenzeepbel op druk houdt blijven de prijzen stijgen. Er zijn nog steeds genoeg mensen die willen lenen. Erik kom er maar in.
Nico de Geit,
Waar is het misgegaan? 😉
http://lowres.jantoo.com/history-cavemen-palaeontologist-palaeontology-houses-cave-12263186_low.jpg
Zou Erik pensioen opbouwen?
Voerkleuter is er mee opgegroeid!
Elke week een feest wanneer hij via de brievenbus binnenkwam.
Je ontroert Voerman met de nostalgische herinnering, bedankt.
Die eend is altijd wel eend gebleven.
Bedankt Voor je nostalgie oproepende herinnering.
Denk, dat wij beiden wel aardige mensen zijn. 🙂
Dan mag je jezelf af en toe vergeten.
Dat is fijn om te horen Voerman.
Ben zelf ook altijd een fan van geweest, en nog steeds lid, gebruik het zelfs om een nieuwe taal te leren.
En meestal ben ik druk met hele andere dingen dan wat er hier besproken wordt, dit is meer een interesse, heb geen enkele beroepsmatige relatie met huizenmarkt.
Je partner ook?
Voor jou wel ja.
Nieuwe draad
Waarschijnlijk wordt geld steeds minder waard omdat er gewoon wordt bijgedrukt ipv geleend van burgers, met als gevolg waardevermindering geld en interen spaargelden burgers.
50 jaar geleden kocht je voor 100.000 gulden, 47.000 euro een mooi huis.
Dus ik denk dat een huis beter zijn waarde behoudt dan geld op de bank. Geld op de bank kost geld ipv dat het iets oplevert.
Zo proberen ze de economie weer aan te jagen. Als iedereen dan straks een huis heeft, gaan ze ook vermogensbelasting over je huis heffen, let maar op.
Er verandert echt niets door de eeuwen heen. Wij blijven gehorigen tot we in opstand komen.
Latida,