Rabobank: huizenprijs daalt met 7 procent in 2013

De huizenprijzen dalen  volgend jaar gemiddeld met 7 procent. Dat verwachten economen van de Rabobank, zo blijkt uit het maandag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt.

zie ook: Kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank is erg onrealistisch

De aangekondigde beleidsmaatregelen op de woningmarkt,samen met de algehele bezuinigingsoperatie, zullen in 2013 naar verwachting wel tot druk op de woningprijzen leiden. Ten eerste zorgen de algemene bezuinigingen voor een daling van de koopkracht, en daarmee voor een daling van de leencapaciteit waardoor huishoudens minder geld kunnen uitgeven aan de aanschaf van een woning. Ten tweede zullen de specifieke woningmarktmaatregelen een extra duit in het zakje doen. Zo zal de per 1 januari 2013 ingaande verplichting om nieuwe hypotheken volledig en annuïtair af te lossen om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek leiden tot hogere maandlasten en een lagere leencapaciteit. Deze factoren worden deels gecompenseerd doordat ook de restschuld vanaf 2013 in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek. Per saldo verwachten wij een prijsdaling van bestaande koopwoningen in 2013 van 7%, waarbij deze per segment en regio kan verschillen en dat meer dan de helft van deze prijsdaling al in 2012 is gerealiseerd.

bron : Rabobank

Share Button
Tagged with: ,
158 comments on “Rabobank: huizenprijs daalt met 7 procent in 2013
 1. Jan Willem Jansen says:

  Dus dan kopen de starters voorlopig nog geen woningen…….Markt nog verder onderuit. resultaat nog meer dan 7% daling ,let maar op !!

 2. Dawg says:

  Een voorspelling van -7%. Door een bank? Ga dan maar uit van -14%.

 3. tufkaj says:

  Leencapaciteit grafiek samengevat:

  Wie januari 2010 een hypotheek afsloot van 110% over 318K, leende 350K. Dit blijkt volgens de NIBUD norm van vandaag 50K teveel te zijn. De lasten zijn nu dus gemiddeld genomen te hoog. Tevens daalde zijn huis van 318K naar 284K (318/106.3 PBK *95 PBK).
  Hij raakte dus 34K kwijt in 34 maanden. 1000 euro per maand. Als hij niet afloste zit hij nu met een LTV van 123% en een restschuld van 66K, meer dan een bruto jaarsalaris.

  Als we er vanuit gaan dat hij 3,5 maal de restschuld minder kan lenen bij een volgend huis, zal hij moeten kiezen voor een woning van 69 duizend euro. Mits een bank hem wil laten verhuizen, want zij hebben natuurlijk het huis wel gewoon voor 350K op de balans staan en willen niet in de knoei komen met Basel normen.

  Tegelijk betaalde hij uiteraard ook rente onderhoud.

  Slimme Z!

 4. tufkaj says:

  In andere woorden, 35 minners zijn de Grieken van Nederland 🙂

 5. Expat says:

  Bij 15% 1.000.000 huishoudens met restschuld. Hoeveel mensen zijn dat wel niet. Misschien wel 3.000.000. Nog even en de helft van de Nederlanders heeft te maken met een restschuld.

  Ik blijf voorlopig nog even buiten Nederland en als ik terug kom, zeker niet kopen.

 6. tufkaj says:

  Figuur 10: bij 10% prijsdaling bent u beter af dan bij 5% prijsdaling. Indien u tussen de 46 en 60 bent 😀

 7. HNK says:

  tufkaj:

  Hij raakte dus 34K kwijt in 34 maanden. 1000 euro per maand. Als hij niet afloste zit hij nu met een LTV van 123% en een restschuld van 66K, meer dan een bruto jaarsalaris.

  De vraag is wat gaan deze mensen in godsnaam doen als zij hun baan verliezen, de prognoses op de arbeidsmarkt zien er ook niet al te rooskleurig uit.

 8. Reaguurder says:

  HNK: De vraag is wat gaan deze mensen in godsnaam doen als zij hun baan verliezen, de prognoses op de arbeidsmarkt zien er ook niet al te rooskleurig uit.

  Die zie je 9-10 uur per dag maken zonder overuren te schrijven, oftwel alles doen wat ze kunnen om niet op de schopstoel te belanden…

 9. Voorzichtig says:

  Een wel heel extreme daling van een nog nooit bewoond penthouse in Hoorn( nhd.nl):

  HOORN – De instorting van de markt in onroerend goed wordt treffend verbeeld bij de penthouses in het gebouw Triomphe in het Hoornse plan Streektuinen.
  Het appartement op Streektuinen 161 kwam vier ton lager van de veiling dan de oorspronkelijke verkoopprijs in 2008. Terra Marique, het samenwerkingsverband tussen woningcorporatie Intermaris Hoeksteen en Zeeman Vastgoed, bood de woning langs de Provincialeweg bij de oplevering aan voor 780.000 euro.Ondanks het ’unieke woongenot’, verschillende open dagen en zelfs een high tea lukte het de projectontwikkelaar vier jaar lang niet om een geïnteresseerde koper voor dit buitenkansje te krijgen.

 10. eric406 says:

  tufkaj,

  Je link verwijst naar fundacijfers.staanhier.nl, moet dat niet woningmarktcijfers zijn?

 11. nhz says:

  Jan Willem Jansen: Dus dan kopen de starters voorlopig nog geen woningen…….Markt nog verder onderuit. resultaat nog meer dan 7% daling ,let maar op !!

  als de starters niet meer kopen kan de gemiddelde transactieprijs best omhoog 😎

  tufkaj: Als hij niet afloste zit hij nu met een LTV van 123% en een restschuld van 66K, meer dan een bruto jaarsalaris.

  maar onder 350K is NHG, dus even ruzie maken met baas of partner en probleem wordt kosteloos opgelost …

  Expat: Nog even en de helft van de Nederlanders heeft te maken met een restschuld.

  tja, en de rest van Nederland met de hoge rekening daar voor 🙁

  HNK: De vraag is wat gaan deze mensen in godsnaam doen als zij hun baan verliezen,

  baan kwijt = get out of jail free dankzij NHG.

  Voorzichtig: Een wel heel extreme daling van een nog nooit bewoond penthouse in Hoorn( nhd.nl):

  50% verlies is voor een woningbouwvereniging toch een mooie prestatie? Ik denk dat de belastingbetaler ook hier zal moeten bijspringen. Overigens hoor ik regelmatig dat woningen van boven een miljoen op een veiling maar 1/3 van de veronderstelde ‘waarde’ opbrengen; gelukkig voor de banken komt het zelden zover, maar dat spelletje houdt een keer op.

 12. jojo says:

  Oh ironie dat NL met haar hypotheekrenteaftrek woningbezit wilde stimuleren. Als enigste land in Europa met deze regeling al jarenlang gewaarschuwd bovendien door de ECB. Nu heb je de poppetjes aan het dansen, terwijl in bv. Berlijn de huizenprijzen als een komeet omhoogschieten en ook de andere ons omringende landen deze problematiek helemaal niet kennen. Hoogmoed komt voor de val en in deze tijd van ecomische crisis worst NL op meerdere fronten keihard met haar neus op de feiten gedrukt. Reken op snellere afbouw van de aftrek, meteen jarenlange neerwaartse spiraal totdat deze leensubsidie tot europese normen is terugebracht. Politiek en banken hebben gefaald en worden met NHG geholpen de verliezen te beperken, totdat ook die pot leeg is. Wedden dat daarna de rents weer omhoog gaat? Alles om de winsten van de banken op peil te houden, in amerika levert men bij onderwaarde gewoon de sleutels in en dat moet in NL voorkomen worden, en dus worden in een dalende markt de huren verhoogd, tegen alle crime marktprincipes in. Na de auto en de zorgverzekering is het huis de derde pilaar om de burger leeg te trekken, loonbelasting, btw en gemeentelijke belastingen niet meegenomen. Recht op wonen of plicht om teveel te betalen voor goederen en diensten dan de kostprijs? Waarom worden de daders niet tot verantwoording geroepen zoals in Ijsland?

 13. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Verstandig van Rabo om gewoon hardop te zeggen wat we al sinds 2008 weten:
  – huizenprijzen zijn (samen met schulden) in 20 jaar tijd ruim drie maal harder gestegen dan inkomens
  – grondprijzen zijn de laatste 10 jaar ruim TIEN maal harder gestegen dan de bouwkosten (ex-grond)
  – huizen gesubsidieerd leasen (100+% aflossingsvrij en 100% HRA) werd in de jaren ‘0 mode door de te hogehuizenprijzen, maar woonconsumptie op grote schaal gesubsidieerd leasen kan gewoon niet lang volgehouden worden, die spiraal keert eens

  Kortom: er is een luchtbel en die loopt leeg, volgend jaar met 7%.

  Casametristen (wetenschapers met een korte houdbaarheid tot ),
  JAZEKER HYPOTHEKER-huichelaars (“klantvriendelijk”)
  en makeleugenaars (“kopervriendelijk”)
  en overige Hogehuizenprijsminners
  …..
  staakt uw wild geraas 🙂

  buenas noches
  Juan

 14. Expat says:

  tufkaj:
  Figuur 10: bij 10% prijsdaling bent u beter af dan bij 5% prijsdaling. Indien u tussen de 46 en 60 bent

  Foutje…Bedankt!

  Beetje jammer commissie Dijkhuizen.

 15. Dawg says:

  jojo: Als enigste land in Europa met deze regeling

  Nederland is bepaald niet het enige land met een onroerend goed zeepbel. Klik maar eens op het linkje bij @12 Dawg en bekijk dan het grafiekje: UK, Belgie, Spanje, Ierland. Daar doen ze het nog “beter” dan hier.

 16. tufkaj says:

  eric406: Je link verwijst naar fundacijfers.staanhier.nl, moet dat niet woningmarktcijfers zijn?

  hmm, goed punt. Lijkt een beetje om het even hoe mijn browser het default voor me voor-invult. raar

 17. ll says:

  jojo: Reken op snellere afbouw van de aftrek,

  Zal ook wel moeten 🙂 , met een huis gekocht voor de gemiddelde prijs voor de HRA aftrek van 300k naar straks 200k ( -30% )is de bijtelling forfait waarde gedaald van 1650 naar 1100. Is een extra aftrek van 550 per jaar…….per huis….x 3.5 miljoen ?

  Met als gevolg de HRA subsidie aftrek voor de Staat stijgt…..van 12 miljard naar ?

  Duur grapje voor Vadertje Staat, zal wel niet gebeuren, of toch ?

 18. Juan Belmonte says:

  De spindoctors
  tollen er nog lustig op los

  Hoe verkoop je MIN TIEN % ten opzichte van vorig jaar ?
  Als +20% stijging ten opzichte van vorige maand

  NVM:
  Kadaster: Huizenverkoop trekt iets aan

  Er werden bijna 20% meer huizen verkocht dan een maand eerder.

  (maar óók: ….)
  Het aantal verkochte woningen lag vorige maand nog altijd 10% lager dan in oktober 2011. De gemiddelde koopsom lag vorige maand met 214.546 euro ruim 2000 euro lager dan in september.

  Kortom: de spindoctors van de NVM
  de Makelleugenaars
  de KOP van Jut van Hogehuizenprijsminnend NL
  zijn er wederom in geslaagd
  om in een artikel een volledig verkeerd beeld in de titel mee te geven.

  Kansloze Hukker 🙂

  Page 3 and page 23,
  waar hebben we dat eerder gezien ?

  Kamikazekopers, sla uw slag
  opstellen in rijen van 265.000 alstublieft 🙂

 19. Juan Belmonte says:

  Aedes werkt aan steunfonds voor Vestia

  Rotterdam – Brancheorganisatie Aedes onderzoekt een plan waarbij 15.000 woningen van het noodlijdende Vestia in één keer worden opgekocht door een steunfonds.
  Op die manier zou Vestia voor een groot deel uit de financiële problemen zijn. Dat is afgesproken tijdens een congres van branchevereniging Aedes. Verschillende grote corporaties zouden in het fonds moeten beleggen. De onderhandelingen over het fonds lopen nog.

  http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2012/11/16/aedes-werkt-aan-steunfonds-voor-vestia

  Complimenten voor de Heer Marc Calon 🙂
  De man die het volledige fiasco van de Blauwe Stad zonder kleerscheuren doorstond en daar zelfs promotie op maakte…
  -de maakbaarheid-
  kan
  klaarblijkelijk
  dan dus ook grotere problemen aan

  Zoals de miljarden die uit de woningbouw gutst
  Waar de koper Hypotheekrente-aftrek geniet
  Geniet de huurder
  driedubbele
  derivaten
  drama

  opslag 🙂

  De polder is weer eens ècht anders

  Speculeren en speculaas
  Zonder enig zwarte pieten
  is het ook gewoon weer
  sinterklaas 🙂

 20. Frank says:

  jojo,

  – Zoals al eerder genoemd: veel andere Europese landen hebben net zo goed een huizenbel (danwel niet gehad). In Duitsland schieten de prijzen omhoog omdat ze van een laag niveau komen. Nu beseffen veel Duitsers dat hun papiergeld wellicht sterk gaat ontwaarden met de problemen in Club Med, dus willen ze een stabielere belegging.
  – HRA is ook geen Nederlands fenomeen, alleen hebben veel (maar niet alle) andere landen dat in het verleden al uitgefaseerd. De reden waarom de prijzen in NL zo hoog liggen, is vanwegen diverse redenen naast de HRA. Denk aan de NHG, zeer relaxte LTV voorwaarden van banken (tophypotheken), startersleningen, 2e inkomen dat bij leenvermogen voor hypotheek meetelt, etc.
  – in NL KAN je helemaal niet de sleutels inleveren bij onderwaarde. Die wet bestaat niet hier, en is een specifiek Amerikaanse aangelegenheid.
  – Waarom worden de daders niet berecht? Vanwege de verwevenheid van overheid en bedrijvenlobbies zoals die van banken. Die baantjescarrousel mag immers niet in gevaar komen!

 21. Marc says:

  Wat ik niet begrijp is dat zowel de RABO als de ING voor 2012 een lagere daling voorspellen dan de 8% jaar op jaar daling die zowel in juli, augustus als september plaats vond. Zie onderstaande cijfers.

  periode, prijsindex, jaar op jaar
  2011 juli 104,5 -2,3
  2011 augustus 103,8 -2,8
  2011 september 103,2 -2,9
  2011 oktober 102,8 -2,8
  2011 november 102 -3,3
  2011 december 101,1 -4
  2011 103,8 -2,3
  2012 januari 101,7 -3,3
  2012 februari 101,3 -3,4
  2012 maart 100,1 -4,7
  2012 april 99,3 -5,2
  2012 mei 98,7 -5,5
  2012 juni 99,7 -4,4
  2012 juli 96,1 -8
  2012 augustus 95,5 -8
  2012 september 95 -7,9

  Stel we nemen december 2011 als referentie dan zou de prijsindex volgens de RABO bij 6% daling (CBS index) uitkomen op 95. Daar staan we nu al op!

  De daling zou dan voor de het 4e kwartaal op 0 uitkomen. Dat zou alleen te verklaren zijn door kamikazekopers die nog willen profiteren van de aflossingsvrije hypotheek.

  Het lijkt mij erg sterk dat er in het 4e kwartaal geen daling meer gaat plaatsvinden.

 22. NewGen says:

  Helaas bevestigd figuur 10 wat ik al een tijd loop te verkondigen op dit forum. De meeste ellende zit bij 2 jongere generaties in de leeftijd 26 t/m 45 jaar. De aantallen liegen er niet om. Het ziet er naar uit dat bijna iedereen binnen deze leeftijdsgroep die een huis heeft gekocht met een restschuld komt te zitten. Het is ook overduidelijk dat van de babyboomers maar een heel klein gedeelte met een restschuld zit of komt te zitten.

  De jongere generaties gaan veel verliezen. Huis, pensioen, betaalbare zorg. Zeker ook hun eigen schuld. Maar deze jongere generaties zijn wel in deze situatie terecht gekomen door wanbeleid van de babyboom generatie in zowel de politiek als in de bancaire sector.
  Rutte en Samson kunnen dit niet meer redden.
  Het principe dat jongeren de ouderen verzorgen is straks niet meer. Ouderen zullen de jongeren moeten gaan helpen.
  Jonge gezinnen staan straks op straat en gaan bij Opa en Oma wonen. En het nu nog goede pensioen van Opa en Oma moet verdeeld worden onder de werkeloze kinderen en kleinkinderen om rond te kunnen komen.

  Elkaar helpen en steunen wordt het nieuwe principe.

 23. Juan Belmonte says:

  Marc: Dat zou alleen te verklaren zijn door kamikazekopers die nog willen profiteren van de aflossingsvrije hypotheek.

  Wie NU NOG NIET snapt
  wat “profieteren” van een aflossingsvrije hypotheek
  betekent -bij de huidige Hogehuizenprijzen-
  laat die dan nu vooral HAAST hebben 🙂

  JAZEKER, Ook NU geeft de HYPOTHEKER
  VAST EN ZEKER
  weer het “beste” advies 🙂
  – met haast nu nu nu Kopen-
  niet die 10%+ daling even afwachten.

  Hoe kan een
  prima opgeleid land
  toch hele domme dingen doen

 24. nhz says:

  jojo: Waarom worden de daders niet tot verantwoording geroepen zoals in Ijsland?

  omdat behalve de banksters en politici ook half Nederland belang heeft bij voortzetting van het huidige beleid. Bedenk wel dat politici en banksters in IJsland pas vervolgd werden toen de bubble daar onherroepelijk gebarsten was. Ik verwacht hier over tien jaar een brede parlementaire commissie die na nog eens tien jaar een dik rapport produceert dat iedereen een beetje schuldig was, en vervolgens gebeurt er niks omdat alles verjaard is.

  Dawg: Daar doen ze het nog “beter” dan hier.

  alleen als je fout kijkt; de Nederlandse bubble is de grootste van allemaal, als je bij het begin begint (dus rond 1990) en betrouwbare statistieken gebruikt – dus niet de manipulatieve grafiekjes van de makelleugenaars.

  ll: Duur grapje voor Vadertje Staat, zal wel niet gebeuren, of toch ?

  het moet inmiddels toch duidelijk zijn dat bescherming van scheefleners de pijler onder het Nederlandse bestel is? Nee hoor, Europa krijgt geen poot aan de grond als ze iets aan de HRA willen doen, deze bubble moet barsten onder zijn eigen gewicht.

  Juan Belmonte: Kadaster: Huizenverkoop trekt iets aan

  zie ook dit artikelje over de ‘sterk aantrekkende huizenmarkt’ in de VS:
  http://www.zerohedge.com/news/2012-11-19/interactive-guide-housing-recovery

  Juan Belmonte: Op die manier zou Vestia voor een groot deel uit de financiële problemen zijn.

  mooi dat Calon weer eens een free lunch organiseert; ik stel voor dat Erik Staal bewindvoerder wordt van het nieuwe steunfonds, die man weet tenminste hoe je financiële zaken moet regelen. Wie bij de hierin beleggende corporaties huurt zij alvast gewaarschuwd voor extra huurverhogingen …

 25. nhz says:

  Marc: Wat ik niet begrijp is dat zowel de RABO als de ING voor 2012 een lagere daling voorspellen dan de 8% jaar op jaar daling die zowel in juli, augustus als september plaats vond

  wat voorspelde Rabo voor 2011?

  Marc: Het lijkt mij erg sterk dat er in het 4e kwartaal geen daling meer gaat plaatsvinden

  zou best kunnen hoor, zeker als de starters het noodgedwongen laten afweten 🙂

 26. maarten says:

  we gaan gewoon door waar we in de jaren 80 gestopt zijn: http://www.youtube.com/watch?v=MJRF8xGzvj4

  Nout heeft wel altijd iets chinezigs gehad, een chineze uitstraling zeg maar.

 27. maarten says:

  ik vrees dat we alle ecosystemen in de derde wereld de komende jaren erdoorheen gaan jagen

 28. Expat says:

  Dawg: Nederland is bepaald niet het enige land met een onroerend goed zeepbel. Klik maar eens op het linkje bij @12 Dawg en bekijk dan het grafiekje: UK, Belgie, Spanje, Ierland. Daar doen ze het nog “beter” dan hier.

  Niet helemaal correct wat je zegt met: Daar doen ze het nog “beter” dan hier. In de grafiek gaat het om indexwaardes. De gemiddelde huizenprijzen in Spanje bv zijn lager dan in Nederland. De bubbel is groter maar de verliezen in euro’s kleiner. Nog veel belangrijker is de groei van de schuld in dezelfde periode. Dan is Nederland de absolute koploper. We hebben de grootste schuld-zeepbel van iedereen. Een schuld-zeepbel laten leeglopen geeft iets meer problemen. Zie Griekenland.

  Wel een leuke naam voor een nieuw forum.

  schuld-zeepbel.nl

 29. tufkaj says:

  Marc: Wat ik niet begrijp is dat zowel de RABO als de ING voor 2012 een lagere daling voorspellen dan de 8% jaar op jaar daling die zowel in juli, augustus als september plaats vond.

  De trend blijft het zelfde. Echter gaan ze er vanuit dat mensen inderdaad met haast willen kopen en dus meer betalen dan de trend zou doen verwachten. Dit gebeurde ook bij het ‘aflopen’ van de lage overdrachtsbelasting.
  De maand er na werd de trend hervat met een daling van 3,6% maand op maand.

  Het is overigens mijn stellen dat op gegeven moment niet de koper zich onder druk voelt gezet bij het verlopen van eoa politieke deadline, maar de verkoper. Dan zul je dus een afwijking t.o.v de trend zien ónder de trend.

 30. Dawg says:

  nhz: alleen als je fout kijkt; de Nederlandse bubble is de grootste van allemaal, als je bij het begin begint (dus rond 1990) en betrouwbare statistieken gebruikt – dus niet de manipulatieve grafiekjes van de makelleugenaars

  Onzin, de keuze van ieder basisjaar is aanvechtbaar. Hier een interactief dingetje.

  http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2011/03/global_house_prices

  Kan je ieder jaar tussen 1970 en 2012 als basisjaar kiezen en dan de ontwikkelingen tussen landen vergelijken en dan blijkt dat Nederland gewoon helemaal niet uniek is. ‘t Is één van die vele landen waar huizen debiel duur zijn geworden.

 31. pretletter says:

  NewGen:
  Helaas bevestigd figuur 10 wat ik al een tijd loop te verkondigen op dit forum. De meeste ellende zit bij 2 jongere generaties in de leeftijd 26 t/m 45 jaar. De aantallen liegen er niet om. Het ziet er naar uit dat bijna iedereen binnen deze leeftijdsgroep die een huis heeft gekocht met een restschuld komt te zitten. Het is ook overduidelijk dat van de babyboomers maar een heel klein gedeelte met een restschuld zit of komt te zitten.

  De jongere generaties gaan veel verliezen. Huis, pensioen, betaalbare zorg. Zeker ook hun eigen schuld. Maar deze jongere generaties zijn wel in deze situatie terecht gekomen door wanbeleid van de babyboom generatie in zowel de politiek als in de bancaire sector.

  Die grote percentages restchuldenaren viel mij ook op. Bij doorgaan van neerwaartse trend huizenprijzen droogt het reservoir van potentiele doorstromers in rap tempo op. Een restschuld meetorsen staat niet puik op je conduit staat op moment dat je bij de bank aan klopt voor een nieuwe hypotheek. Blijven in principe 2 mogelijkheden over: Of blijven zitten en je verlies met waarde dragen, of verkopen en je gezin komende 10 jaar alle luxe ontzeggen om maar van die schuld af te komen. Sommige geluksvogels zullen ongetwijfeld nog kans zien om restschuld op de NHG af te wentelen. Maar binnen de groep 25 – 45 jaar gaat komende jaren echt ongelooflijk veel pijn geleden worden. En perspectief op verbetering ontbreekt. Ga er maar aan staan. Een keiharde paradisma shift voor deze generatie. Sterkte.

 32. pretletter says:

  paradisma shift = paragigma shift

 33. pretletter says:

  Sorry, weer te snel:

  paradigma shift

 34. tufkaj says:

  Jongens, Ed vd Bijl heeft het licht gezien!
  http://vastgoedpro.blogspot.nl/2012/11/gegoochel-met-cijfers.html

  “Bij 7% prijsdaling wacht ik ook wel even”

  Staat genoteerd, Ed! Slimme R! Overigens voorspelde Rabo nu een jaar geleden -3% voor 2012 en dat wordt dus het dubbele.

 35. Voerman says:

  pretletter: Sommige geluksvogels zullen ongetwijfeld nog kans zien om restschuld op de NHG af te wentelen. Maar binnen de groep 25 – 45 jaar gaat komende jaren echt ongelooflijk veel pijn geleden worden. En perspectief op verbetering ontbreekt. Ga er maar aan staan. Een keiharde paradisma shift voor deze generatie. Sterkte.

  Dat zijn de volwassenen van nu die nog bij kunnen sturen door hun”‘secundaire levensbehoeften’aan te passen. De generatie die nu aankomt (16-25 jaar oud) heeft totaal geen perspectief of mogelijkheid om te sturen of bij te sturen. Voerman vreest echt, dat zijn kleinkinderen echt het kind van de rekening worden als de zienswijze vwb gelukkig leven niet door de huidige generatie (25-45 jaar oud)wordt verschoven.Wat boomers en nog ouderen deden was juist – of niet juist voor hun tijd maar alleen relevant voor statistici.

 36. pretletter says:

  tufkaj:

  Staat genoteerd, Ed! Slimme R! Overigens voorspelde Rabo nu een jaar geleden -3% voor 2012 en dat wordt dus het dubbele.

  Ook sterk: ik heb de Rabo Kwartaalrapportage van aug. jl. er nog even bij gepakt. De Rabo voorspelde toen nog een daling voor 2013 van 4%. De 7% die ze nu voorspellen wijkt daarvan (7/4 – 1=)75% af. Een marge van 75% verschil in 3 (DRIE!) maanden tijd. Slimme jongens daar, bij de Rabo. Of moet je concluderen dat de economische downturn sneller gaat dan de modellen van de ‘professionals’ voor mogelijk houden? Mijn inschatting: de Rabo weet verdomd goed welke kant het op gaat, alleen is het een kwestie van doseren van slecht nieuws. Overigens: complimenten Rabobank dat je de oude – bij release vaak al weer achterhaalde – Kwartaalrapportages op de site laat staan. Dat is dan voor de verandering wel weer transparant:-)

 37. Voerman says:

  Voerman moet er een paar weekjes vandoor om een paar door onze regering geschapen toekomstige oneffenheden in zijn budget glad te strijken. Niet echt noodzakelijk maar wel goed voor de hele familie! Wenst allen ondertussen veel wijsheid.

 38. Steven says:

  bedankt Dawg voor de handige URL!

  Je kan bovenaan die grafiek ook kiezen voor “prices against average income” en dan blijkt Nederland heel lang kampioen geld stoppen in wonen.

 39. tufkaj says:

  pretletter: Ook sterk: ik heb de Rabo Kwartaalrapportage van aug. jl. er nog even bij gepakt. De Rabo voorspelde toen nog een daling voor 2013 van 4%.

  binnenkort maar eens een Jess-stijl grafiekje maken?
  http://www.ftm.nl/original/kamer-gelooft-prognose-griekenland-ook-niet-meer.aspx

 40. tufkaj says:

  jess moest jesse zijn uiteraard…

 41. tufkaj says:

  Steven: Je kan bovenaan die grafiek ook kiezen voor “prices against average income” en dan blijkt Nederland heel lang kampioen geld stoppen in wonen.

  alleen zo jammer dat dat geïndexeerd is… Voor price/income zou je nu juist de verhouding willen zien en niet de index.

 42. Steven says:

  aan Tufkaj

  ja klopt.. toen ik dat bericht verstuurde dacht ik dat inderdaad ook al.. Maar goed. Zet je hem op 1975 dan geeft dat toch wat aan.

  Goede reis weer Voerman!

 43. pretletter says:

  tufkaj,

  Goed idee! Vergeet dan niet om die even door de twitteren naar Ed vd Bijl. Die ziet dan weer z’n gelijk over piskijkers bevestigd. Ja Ed, de werkelijkheid is soms nog harder dan de door jou verfoeide wilde voorspellingen. Zo gaat dat nu eenmaal in een neerwaartse conjunctuur. Parafraserend: “Al is de voorspelling nog zo kwel, de waarheid achterhaald ‘m wel”.

 44. Steven says:

  1975?? kan niet eens. Probeer maar eens vanaf 1990 te indexeren. maar goed. leuk grafiekje

 45. Dawg says:

  tufkaj: alleen zo jammer dat dat geïndexeerd is… Voor price/income zou je nu juist de verhouding willen zien en niet de index

  Wat bedoel je hiermee? Een index is toch een verhoudingsgetal?

 46. Dawg says:

  Steven: bedankt Dawg voor de handige URL!Je kan bovenaan die grafiek ook kiezen voor “prices against average income” en dan blijkt Nederland heel lang kampioen geld stoppen in wonen.

  Had ik nog niet eens geprobeerd. Geinig. Maar goed, je ziet maar weer wat in Nederland “marktconform” betekent als het om wonen gaat: een disproportioneel groot deel van je inkomen aftikken om een dak boven je kop te hebben.

 47. maria says:

  pretletter: Ook sterk: ik heb de Rabo Kwartaalrapportage van aug. jl. er nog even bij gepakt. De Rabo voorspelde toen nog een daling voor 2013 van 4%. De 7% die ze nu voorspellen wijkt daarvan (7/4 – 1=)75% af. Een marge van 75% verschil in 3 (DRIE!) maanden tijd. Slimme jongens daar, bij de Rabo. Of moet je concluderen dat de economische downturn sneller gaat dan de modellen van de ‘professionals’ voor mogelijk houden? Mijn inschatting: de Rabo weet verdomd goed welke kant het op gaat, alleen is het een kwestie van doseren van slecht nieuws. Overigens: complimenten Rabobank dat je de oude – bij release vaak al weer achterhaalde – Kwartaalrapportages op de site laat staan. Dat is dan voor de verandering wel weer transparant:-)

  Zullen we deze dan nog een keer in de herhaling gooien:

  1.Maria Zegt:
  24 August 2011 om 1:16 am (Quote) (Reply)

  Geachte heer Moerland, beste Piet,

  Je voorstel inzake het schrappen van de aflossingsvrije hypotheek kan ik helemaal ondersteunen.

  Maar, door niet af te lossen is er toch bij de banken het meeste rendement terecht gekomen, of niet dan?

  Nu we in een neergaande spiraal terecht zijn gekomen, buiten de schuld van de meeste hypotheeknemers, wordt er enstig aan de bel getrokken.

  Vooral door de Rabobank, die als grootste hypotheekgever, ook het meeste op het spel heeft staan.

  Ik ben geschrokken van de hoeveelheid geld die jullie van de FED geleend hebben.

  Ik schrik nog iedere dag, en dat al een aantal jaren, van de risico”s die er genomen zijn en nog iedere dag worden genomen.

  En dat, beste Piet, ten koste van hard werkende en goed-gelovige mensen, die hun lot hebben gelegd in de handen van de Rabobank en andere banken.

  Schulden moeten afgelost worden Piet, helemaal mee eens.

  Wij hebben, mensen in privé, banken, bedrijven en overheid al een te groot voorschot genomen op de toekomst, waarmee we onze kinderen en kleinkinderen opzadelen.

  Maar Piet, hebben jullie nu, als “banksters” zo anders gedaan als jullie hypotheeknemers?

  Wat je niet hebt, kun je niet uitgeven, maar jullie hebben het wel gedaan!

  De vraag is, beste Piet, of wij, iedereen, jullie risico moeten dragen en ik dacht het niet!

  Toen het jullie uitstekend ging, met absurd luxe kantoren links en rechts, heb ik van jullie niets vernomen.

  Dan heet het: privatisering, alleen als het slecht gaat, gaan we socialiseren.
  Werkelijk, het kan niet waar zijn!!

  Piet, eens met je voorstel inzake aflossingsvrije hypotheken.
  Eens met het stoppen van huursubsidie en hypotheek rente aftrek, met een bepaalde periode.

  Maar voor jou geldt, net als voor je mede “banksters” en iedereen die te grote risico’s heeft willen lopen voor een groot rendement:

  Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten!

  Dan maar, net zoals zovelen, de buikriem aantrekken.

  Wij willen als land toch niet eindigen als onderstaand:

  “If Dutchmen ever allow banks to control the issue of their currency, first by inflation and then by deflation, the banks will deprive the people of all property until their children will wake up homeless.”
  bron: Thomas Jefferson

  Vriendelijke groet,

  Maria

 48. maria says:

  Komisch, toen de heer Moerland dit plan lanceerde vielen heel veel partijen over hem heen.

  Nu is het al geaccepteerd!

  Wil ons nog iemand wijs maken dat de “banksters” geen dikke vinger in de dunne pap van de politici hebben?

 49. Slekkus says:

  pretletter: Mijn inschatting: de Rabo weet verdomd goed welke kant het op gaat, alleen is het een kwestie van doseren van slecht nieuws.

  Dat denk ik ook.. De -8% staat 07-2013 al op de teller.

 50. JW says:

  Na de plofkip de plofhypoteek, je weet wel de hypotheek die de babyboom heeft verrijkt en de ‘onder water’ generatie heeft verarmd en die dus ook gaat ploffen, vroeg of laat.

 51. jojo says:

  Verder wordt er ook gezegd dat er ‘schaarste’ zou zijn op de woningmarkt maar ik zou wel eens wat demografische cijfers van het CBS willen zien waar de huidige woningvoorraad wordt afgezet tegen de toekomstige omban van de bevolking. Het lijkt namelijk veel waarschijnlijker dat er net als op de kantorenmarkt en net als in Spanje juist een overschot aan woningen overs you mpeten zijn dat steeds groter wordt. Dat kun je zien aan de stijgende woningvoorraad op Funda maar wat je niet op Funda ziet staan is wellicht door banken en speculanten opgekocht om te verhuren of om de zichtbare leegstand onder het tapijt te moffelen. Ook de huurverhogingen zijn niet in lijn met dalende prijzen en wijzen op een gecontroleerde, niet vrije markt. Als laatste moet iedereen OZB en WOZ betwisten die daar recht op heeft.

 52. jojo says:

  Omban = omvang

 53. Steven says:

  aan Dawg

  Wat Tufkaj probeert duidelijk te maken is dat die grafiek juist niet laat zien hoeveel van het inkomen aan wonen wordt besteed, maar wat het wel heel duidelijk aangeeft is dat juist Nederlanders steeds meer zijn gaan uitgeven voor wonen.

  De enige verklaring die ik kan geven is omdat men dacht dat het huisje toch wel meer waard zou worden en dus een steeds groter deel van het inkomen besteden aan een dak boven de kop uiteindelijk alleen geld oplevert.. (slaat uiteraard eijgenlijk nergens op als een huis ouder wordt en daar zijn de lezers van deze site het gelukkig bijna allemaal wel over eens)

 54. kees says:

  Banken worden ook niet gehinderd door enige kennis van zaken en roepen maar wat.

  Aan de voorspelling van de Rabo dat de huizenprijzen gaan dalen ontleen ik de stille hoop dat ze weer gaan stijgen.

  Want omgekeerd evenredig voorspelde de Rabo 4 jaar geleden (2008) dat de huizenprijzen zouden blijven stijgen. *Zie onderstaande link, die wel snel zal verdwijnen

  http://www.smedema.nl/nieuws/rabobank_huizenprijzen_zullen_blijven_stijgen/

 55. Godebaert says:

  Als inkomen al in heel erg optimische tijden, natuurlijk gefaciliteerd door gajes in driedelig pak aangeschaft bij de Societyshop te Amsterdam , nauwelijks toerijkend was om een tot gigantische proporties opgeblazen lening af te lossen, dan is het niet moeilijk te raden dat de huizenmarkt blijft dalen.

  Daar hebben we het schorem van de Rabobank niet voor nodig.

 56. Frans says:

  kees: Aan de voorspelling van de Rabo dat de huizenprijzen gaan dalen ontleen ik de stille hoop dat ze weer gaan stijgen.

  Ja hoor, dat gaat wel gebeuren… als je genoeg tijd van wachten hebt, na eerst een forse daling van tientallen procenten, vervolgens jarenlange stagnatie…

 57. ll says:

  WOZ 2.7% stijging in 2013, met dalende huizenprijzen, dat wel 😉

  ‘Rabo, er is een concurrentiestrijd tussen kopers en verkopers’ 🙂

  ‘Het ratingbureau verwacht dat de economische neergang in Nederland en de rest van de eurozone van langdurige aard zal zijn. Hierdoor nemen – volgens S&P – de economische risico’s voor Nederlandse banken toe. S&P noemt in haar toelichting in het bijzonder het lage consumentenvertrouwen en de teruggevallen bestedingen. Deze staan onder druk door de situatie op de woningmarkt, de hoge schuldpositie van huishoudens en de budgettaire maatregelen van de nieuwe regering.’ Japanistan lijkt het wel op duzzzzz.

 58. NewGen says:

  ll:
  Huis kopen in Europa met verblijfsvergunning.

  nos.nl/artikel/442…blijf-in-spanje.html

  Babyboomers, sla je slag. Hoef je niet meer iedere winter op en neer te rijden naar Spanje.

 59. ll says:

  En dan nu de realiteit 😉 . Had u maar gespaard, dan had u nu een flatje kunnen kopen van Lozenzo in Spanje voor 40.000 van het geld dat nu vastzit in een keukeneiland, of badkamer………

  Erop of eronder voor generatie X
  Volkskrant.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3350399/2012/11/19/Erop-of-eronder-voor-generatie-X.dhtml

 60. ll says:

  NewGen, crisis is kans 🙂

 61. ll says:

  Juan Belmonte: Complimenten voor de Heer Marc Calon 🙂
  De man die het volledige fiasco van de Blauwe Stad zonder kleerscheuren doorstond en daar zelfs promotie op maakte…
  -de maakbaarheid-

  U vergeet Meerstad, de Tram en het Forum, waar hij ook overal een vinger in de pap heeft gehad, maar met de beste bedoeling uiteraard :-), maar het is wel de ondergang van Groningen……….

  Type sloper…….., en nu zijn de woco’s aan de beurt, een spoor van geldingsdrang laat hij achter….. 😉

 62. ll says:

  tufkaj: vastgoedpro.blogsp…hel-met-cijfers.html

  Arme Mr. Ed, hij vertrouwt de banken en de makelaars niet meer ?, dan is ie hier op dit blog op het goede adres……. 😉

 63. ll says:

  ll: dan is ie hier op dit blog op het goede adres……. 😉

  En dan horen de bloggers en meelezers de legendarische woorden ” jullie hebben toch gelijk gehad ” 😉 , maar zover zal nooit komen, denk ik.

 64. nhz says:

  maarten: ik vrees dat we alle ecosystemen in de derde wereld de komende jaren erdoorheen gaan jagen

  de meeste ecosystemen in de eerste en tweede wereld zijn er al doorheen, dus dat kan er ook nog wel bij ;-(

  Dawg: Kan je ieder jaar tussen 1970 en 2012 als basisjaar kiezen en dan de ontwikkelingen tussen landen vergelijken en dan blijkt dat Nederland gewoon helemaal niet uniek is.

  nogmaals, de grafieken van Economist zijn gebaseerd op NVM cijfers en dus TRASH. De polderbubble is echt vele malen groter dan Economist aangeeft.
  En overigens lijkt het prijspijl vóór de laatste twee bubbles (1970-1975 of 1985-1990) mij een goede basis voor vergelijking, mits je de juiste data gebruikt en dus niet die van NVM.

  Voerman: De generatie die nu aankomt (16-25 jaar oud) heeft totaal geen perspectief of mogelijkheid om te sturen of bij te sturen.

  Oneens, deze generatie moet gewoon even geduld hebben (huren) en dan kunnen ze voor een heel redelijke prijs een huis kopen. Ze zijn dan een stuk beter af dan de generatie van 10-20 jaar ouder. Maar ja, ‘we want it all and we want it NOW’. Helemaal mooi zou zijn als deze starters opletten wat er gebeurt en begrijpen dat een overmaats huis een molensteen om je nek is, in plaats van iets waar je je hele leven naar moet inrichten.

  jojo: Verder wordt er ook gezegd dat er ‘schaarste’ zou zijn op de woningmarkt maar ik zou wel eens wat demografische cijfers van het CBS willen zien waar de huidige woningvoorraad wordt afgezet tegen de toekomstige omban van de bevolking.

  eens, de bevolking zal eerder krimpen dan stijgen, maar de woningbehoefte is zeer flexibel en gevoelig voor manipulatie door o.a. hypothekers (meer huis op kosten van een ander) en politici (free lunches etc.). Als iedereen zonder een cent op zak een eigen huis kan kopen dan stijgt de behoefte; als je er serieus voor in de buidel moet tasten, dan gaan mensen nadenken of ze zoiets wel willen of dat er misschien belangrijker zaken zijn.
  Een ander probleem is dat er een enorm verschil is tussen vraag (vooral kleine, betaalbare woningen voor 1-2 persoons huishoudens) en aanbod (overmaatste, veel te dure betondozen ergens aan de rand van de stad). Er is 25 jaar lang volstrekt fout gebouwd, als gevolg van de bubble.

  ll: Huis kopen in Europa met verblijfsvergunning.

  nos.nl/artikel/442…blijf-in-spanje.html

  tja, dat de bende van Rutte daar nog niet op gekomen is … koop een huis van minstens een miljoen euro en krijg een permanenten verblijfsvergunning in Belastingparadijs nr. 1 😎

  ll: Erop of eronder voor generatie X
  Volkskrant.

  volkskrant.nl/vk/n…or-generatie-X.dhtml

  zit een kern van waarheid in, behalve dat je met sparen (hoge inflatie in de jaren ’80 en begin ’90) of erger nog met beleggen (woekerpolissen etc.) geen streep verder was gekomen en vermoedelijk nog meer verlies had dan met een eigen huis kopen.

  Is Cor Spanje (de collega van) lorenzo?

 65. Adamus says:

  Expat:
  Bij 15% 1.000.000 huishoudens met restschuld. Hoeveel mensen zijn dat wel niet. Misschien wel 3.000.000.Nog even en de helft van de Nederlanders heeft te maken met een restschuld.

  Ik blijf voorlopig nog even buiten Nederland en als ik terug kom, zeker niet kopen.

  Het beest is groot.

 66. Adamus says:

  Voorzichtig:
  Een wel heel extreme daling van een nog nooit bewoond penthouse in Hoorn( nhd.nl):

  HOORN – De instorting van de markt in onroerend goed wordt treffend verbeeld bij de penthouses in het gebouw Triomphe in het Hoornse plan Streektuinen.
  Het appartement op Streektuinen 161 kwam vier ton lager van de veiling dan de oorspronkelijke verkoopprijs in 2008. Terra Marique, het samenwerkingsverband tussen woningcorporatie Intermaris Hoeksteen en Zeeman Vastgoed, bood de woning langs de Provincialeweg bij de oplevering aan voor 780.000 euro.Ondanks het ’unieke woongenot’, verschillende open dagen en zelfs een high tea lukte het de projectontwikkelaar vier jaar lang niet om een geïnteresseerde koper voor dit buitenkansje te krijgen.

  Voormalige plek “Streekziekenhuis”. Een buurt die niet gewild is? Lijkt teveel op A’dam nrd ?

 67. lorenzo says:

  NewGen: Babyboomers, sla je slag. Hoef je niet meer iedere winter op en neer te rijden naar Spanje.

  Vervlijfsvergunning was al niet nodig hoor . Dat doe je anders.

 68. Nico de Geit says:

  jojo: Verder wordt er ook gezegd dat er ‘schaarste’ zou zijn op de woningmarkt maar ik zou wel eens wat demografische cijfers van het CBS willen zien waar de huidige woningvoorraad wordt afgezet tegen de toekomstige omban van de bevolking.

  Ik heb daar een tijdje terug een grove inschatting van gemaakt. Het aantal mensen in Nederland blijft groeien, en dus mensen willen dus allemaal wonen. Het aantal ouderen neemt enorm toe, het aantal mensen met een niet westerse achtergrond ook. Deze groepen hebben vaak veel minder te besteden.

  Er blijft dus enorme vraag maar de koopkracht neemt drastisch af. Mensen kunnen dus minder betalen voor een woning.

 69. Adamus says:

  Juan Belmonte:
  Aedes werkt aan steunfonds voor Vestia

  Rotterdam – Brancheorganisatie Aedes onderzoekt een plan waarbij 15.000 woningen van het noodlijdende Vestia in één keer worden opgekocht door een steunfonds.

  Het staalfonds.

 70. lorenzo says:

  nhz: Is Cor Spanje (de collega van) lorenzo?

  Leuk , altijd goed voor de groepscohesie , maar kan me niet aan de indruk onttrekken dat jij al een paar jaartjes boos bent ……

 71. lorenzo says:

  Nico de Geit: Er blijft dus enorme vraag maar de koopkracht neemt drastisch af

  De vraag naar Ferrari’s staat ook niet in verhouding tot de quantitatieve omvang.
  Laten we de mensen beschermen in hun zucht naar materieel en voedsel……1 mogelijkheid is de geldstroom te verminderen .

 72. Ma Ling says:

  tufkaj: In andere woorden, 35 minners zijn de Grieken van Nederland

  Was dat maar zo Tufkaj, dan zag ik wat minder bleek door die 10 zonuren per dag en zou vriendinlief wat minder boos kijken als ik het servies (onbedoeld) in scherven transformeer.

  Expat: Bij 15% 1.000.000 huishoudens met restschuld. Hoeveel mensen zijn dat wel niet. Misschien wel 3.000.000. Nog even en de helft van de Nederlanders heeft te maken met een restschuld.

  Klinkt redelijk aannemelijk. gemiddelde huishuidensgrootte in categorie 26-35 jr 2 personen en 36-45 jr 4 personen (mogelijk iets lager)

  nhz: als de starters niet meer kopen kan de gemiddelde transactieprijs best omhoog

  mooi geredeneerd! Was jij het niet die een paar maanden geleden een zelfde soort redenering postte bij het bericht dat de huizenprijzen op jaarbasis 8% waren gedaald terwijl 6% voorspeld was: De huizenprijzen zouden de rest van het jaar nog 2% stijgen om die 6% te halen 😀

  pretletter: Ook sterk: ik heb de Rabo Kwartaalrapportage van aug. jl. er nog even bij gepakt. De Rabo voorspelde toen nog een daling voor 2013 van 4%. De 7% die ze nu voorspellen wijkt daarvan (7/4 – 1=)75% af. Een marge van 75% verschil in 3 (DRIE!) maanden tijd. Slimme jongens daar, bij de Rabo.

  Er is natuurlijk wel eea gebeurt de laatste maanden… (iets met kabinetsformatie/regeerakkoord) dus ik geef Rabo in deze het voordeel van de twijfel, of volgens televisie-Britt: de twijfel van het voordeel!
  Pas als er niks verandert op het gebied van wet/regelgeving wordt het vergelijken van voorspellingen echt zinvol.

  Even ontopic eindigen: Rabo voorspelt 110.000 transacties in 2013 (2012: 118.000).
  Maar dit kan nog wel eens te rooskleurig zijn. Ervan uitgaande dat er absolute rust op de woningmarkt in Q1 en Q2 zal zijn (lees:amper transacties) moeten Q3 en Q4 wel verdomd goed zijn. Het zou mij niet verbazen als die 100.000 transacties op jaarbasis niet gehaald worden.

  Zo, en nu weer aan het werk met vastgoedrekenen & planeconomie 😉

 73. Onderwaarde says:

  IK heb DE oplossing …. HRA geleidelijk afschaffen … heeel langzaam … over de komend 500 jaar

  ik durf te wedden, dat dat de woningmarkt weer “vlottrekt”

  hahahahahahaha

 74. Nothus says:

  Rabo gaat er hele kluif aan hebben om nu nog 118.000 verkopen in 2012 te realiseren, aangezien de teller tm oktober op 90.000 staat.

 75. lorenzo says:

  Ma Ling: worden.
  Zo, en nu weer aan het werk met vastgoedrekenen &

  ‘..daar ben je al een aantal jaartjes mee bezig hoop ik , immers als het rekenen slechts kort geleden is begonnen gaat het de belastingbetaler op termijn , wellicht , centjes kosten 🙂

 76. V says:

  ll:
  OZB stijgt 2.7%

  nrc.nl/nieuws/2012…-voor-nieuw-systeem/

  Op de een of andere manier heb ik een gevoel dat VVD dit ook wel een goede idee vind en de PvdA akkoord zal gaan als de laagste inkomens vrijstelling krijgen.
  Bij zulke eenzijdige benadeling van een groep mensen is er echter wel een zaak bij het Europese hof. De Nederlandse rechtsstaat is ondertussen te veel gecorrumpeerd door vastgoedbelangen. Ondertussen loopt het nadeel voor sommige huurders op tot het equivalent van de HRA, dus wellicht is er te pleiten voor volledige afschaffing van de HRA.

 77. lorenzo says:

  V: Ondertussen loopt het nadeel voor sommige huurders op tot het equivalent van de HRA, dus wellicht is er te pleiten voor volledige afschaffing van de HRA.

  afschaffing (nog grotere in casu snellere waardedaling) zal betekenen een nog grotere last voor de huurders , ook huurders zijn m.i. belastingbetalers. De gezamenlijk rekening moet ik dan aan denken…..

 78. Nico de Geit says:

  Ma Ling: Er is natuurlijk wel eea gebeurt de laatste maanden

  En dat was niet voorzien door de dik betaalde deskundigen?

 79. nhz says:

  lorenzo: maar kan me niet aan de indruk onttrekken dat jij al een paar jaartjes boos bent ……

  ik kan naar Spanje wanneer ik wil, en daar hoef ik niet eens een huis voor te kopen (de familie daar heeft huizen over). En ik ben zeker boos op de politiek die dit allemaal georganiseerd heeft, maar verder al een paar jaar blij dat de markt mij gelijk gaat geven. Ook al is de huidige daling nog maar een pril begin en moet de echte afrekening met alle financiële prutsers nog komen.

  lorenzo: De vraag naar Ferrari’s staat ook niet in verhouding tot de quantitatieve omvang.
  Laten we de mensen beschermen in hun zucht naar materieel en voedsel……1 mogelijkheid is de geldstroom te verminderen .

  helemaal eens ditmaal 🙂

  Ma Ling: mooi geredeneerd! Was jij het niet die een paar maanden geleden een zelfde soort redenering postte bij het bericht dat de huizenprijzen op jaarbasis 8% waren gedaald terwijl 6% voorspeld was: De huizenprijzen zouden de rest van het jaar nog 2% stijgen om die 6% te halen 😀

  met statistiek kun je alles bewijzen; het gaat erom wat er achter de cijfertjes gebeurt, er vinden allerlei verschuivingen plaats. Helemaal met al die paniekmaatregelen van de politiek (NHG grenzen, overdrachtbelasting, wel/niet verlengen van subsidies, enz.).

  Ma Ling: Pas als er niks verandert op het gebied van wet/regelgeving wordt het vergelijken van voorspellingen echt zinvol.

  zelfs daar kun je over twisten; ik denk dat bijna iedereen dacht dat het beloofde beleid ‘geen enkele wijziging in de hypotheekrente aftrek’ onhoudbaar was. Waar het kabinet nu mee komt zal voor veel scheefleners misschien wel een grote meevaller zijn, want ze worden opnieuw ontzien (behalve dan op hele lange termijn), huurders of bijv. bepaalde groepen met pensioen of uitkering worden vele malen harder aangepakt.

  Nothus: Rabo gaat er hele kluif aan hebben om nu nog 118.000 verkopen in 2012 te realiseren, aangezien de teller tm oktober op 90.000 staat.

  misschien gaan ze zelf nog wat aankopen doen van scheefleners die te ver onder water staan; al weet ik niet of die meetellen voor de officiële woningmarktcijfers 😉

  V: en de PvdA akkoord zal gaan als de laagste inkomens vrijstelling krijgen.

  PvdA gaat alleen akkoord als ook de hoogste inkomens (boven pakweg 3 ton per jaar) vrijstelling krijgen; want het hele PvdA partijbestuur bestaat uit dat soort boeven.
  Dat de kosten van OZB worden afgewenteld op huurders (afgezien van degenen met vette huursubsidie) tja, dat is kat in het bakkie bij de Partij van de Asocialen …

  V: Ondertussen loopt het nadeel voor sommige huurders op tot het equivalent van de HRA, dus wellicht is er te pleiten voor volledige afschaffing van de HRA.

  de ongelijke behandeling (waar de politiek tegenwoordig weer eens de mond vol van heeft) van huurders en huiseigenaars is stuitend. De enige nette oplossing is HRA volledig, per direct afschaffen óf alle huurpenningen volledig aftrekbaar maken in box1. Maar in het laatste geval zal de huiseigenaar ook een flinke duit extra moeten gaan betalen, wegens dalende belastinginkomsten.

 80. Lex says:

  Marc: Het lijkt mij erg sterk dat er in het 4e kwartaal geen daling meer gaat plaatsvinden.

  Is natuurlijk ook heel conservatief getal die 7% van de Rabobank. ABN Amro kwam een tijdje terug met 8% in 2013.

  Maar als je echt een idee wil krijgen kijk je toch simpelweg naar afgelopen maand. Ondanks de 1500 a 2000 huizen die er MEER zijn verkocht dan een maand eerder was een gemiddelde woning gezakt van 216k naar 214k. Dat laatste kwam nauwelijks of niet in het journaal/media. LEt even op. 2k op 216k is bijna 1%. Let wel, dat is de daling in oktober voor een gemiddeld huis met een iets hogere aantal huizen door een paar eikels die zich hebben laten wijsmaken dat nu kopen een slimme Z is. Als dat dus 12 maanden zo gaat, dan kom je rond de 12% daling volgend jaar.

  En dan kun je vanaf 1 januari ook nog eens minder lenen als starter ivm annuitair, 106% lenen naar 100% in de komende jaren en… stijgende kosten levensonderhoud, banenverlies, en bezuinigingen.

  Dus die -7% en -8% van de ABN en Rabo zijn getallen die voorzichtig aangeven dat er iets gaat zakken, zonder de mensen de stuipen op het lijf te jagen. Banken willen natuurlijk niet ineens afboeken, dus ze hebben er baat bij als het geheel gecontroleerd leegloopt.

  En het wordt nog erger. De plannen van Rutte 2 zijn gebasseerd op jawel: 1.25% groei in Nederland. In Duitsland, de motor in de EU zijn de verwachtingen niet eens zo hoog. Dus wat denk je dat we volgend jaar zo rond prinsjes dag weer gaan horen. Yep…. Meer bezuinigingen. En hop, iedereen knijpt de billetjes nog harder op elkaar. Dus ik denk dat die 7% en 8% gewoon larie zijn, en we ergens tussen 10-16% uit komen qua gemiddelde huizenprijs daling. Dat tezamen met meer werklozen en minder belastinginkomsten, lagere groei economie, en meer sociale onrust in de EU. Dus een rappe herstel beweging zit er ook niet aan te komen, zeker niet gezien de NHG die steeds lager wordt per jaar, dus de idioten die daar in vertrouwen zullen ook steeds minder gretig worden.

  Maar kop op, we kunnen wel met 130 over de snelwegen, dus Rutte heeft toch nog iets bereikt. Alleen hoeven we nu niet snel snel meer naar het werk, want het werk is op…

 81. Jeroen says:

  Enigzins off-topic: ik zie dat vele reaguurders hier zich laten meeslepen door de in de media gebezigde formuleringen als in “door verdere prijsdaling zullen steeds meer gezinnen een restschuld hebben”.

  Die term “restschuld” lijkt al die woningeigenaren zieliger doen voorkomen dan ze in werkelijkheid zijn, want het lijkt dan net of die woningeigenaren nu allemaal extra betalingen moeten doen om die ‘restschuld’ weg te werken. Het gaat echter om onderwaarde, iets wat zich de komende 20 jaar waarschijnlijk vanzelf wel weer oplost. Alleen als je moet verkopen heb je nu een probleem, en dat is maar een klein deel van het totaal. Er wordt zo een verkeerd beeld geschetst in de media (bewust?).

  Kunnen we niet een algemene term bezigen zoals bijvoorbeeld een ‘WEMO’ (Woning Eigenaar Met Onderwaarde)?

  Het beestje bij de juiste naam noemen zou volgens mij de discussie ook wat zuiverder houden.

 82. nhz says:

  Jeroen: Het gaat echter om onderwaarde, iets wat zich de komende 20 jaar waarschijnlijk vanzelf wel weer oplost.

  de hoop van de politiek en de scheefleners is dat dit zich vanzelf weer oplost via stevige inflatie. Maar dan ontstaat een nieuw probleem, want die huizenprijzen zijn ook nog eens gebaseerd op onrealistisch lage (hypotheek-)rentes die bij stijgende inflatie onhoudbaar zullen zijn, ook al zal de ECB op alle mogelijke manieren de rente omlaag blijven manipuleren. Als de inflatie boven de 5% per jaar uitkomt (wat ik verwacht) kun je op je buik schrijven om voor 6% rente, laat staat voor 2-3% zoals nu soms bij aflossingsvrij, een hypotheek te krijgen. Bovendien zal een stevige inflatie flink beknibbelen op het woonbudget, want scheefleners moeten ook eten en stoken (en je kunt niet eeuwig alle kosten op huurders blijven afwentelen zoals Rutte en Samson willen, want die huurders hebben al de hoogste woonlasten van de hele EU).

  Jeroen: Alleen als je moet verkopen heb je nu een probleem, en dat is maar een klein deel van het totaal. Er wordt zo een verkeerd beeld geschetst in de media (bewust?).

  een probleem ontstaat ook als mensen willen/moeten verhuizen bijv. vanwege werk; dat gaat een toenemend probleem worden, lijkt me duidelijk … maar misschien wordt dat straks in toenemende mate opgelost via ontslag, restschuld foetsie, en dan wonderwel gelijk weer een nieuwe baan op een nieuwe lokatie?
  Afgezien daarvan, voorlopig wordt meer dan de helft van de restschulden (en vermoedelijk vooral de hoge restschulden, de bedragen stijgen hard) afgewenteld op het WeW, dus van zielig is in het algemeen zeker geen sprake. Zielig zijn vooral de mensen die hier voor opdraaien ondanks dat ze geen enkel deel hadden aan de gekte op de huizenmarkt.

 83. NewGen says:

  Jeroen,

  Mee eens. Maar het probleem is niet de restschuld zoals jij al noemde, maar het feit dat deze onderwaarde de gemoedsrust van de eigenaars aantast. Door die onderwaarde raak je je vrijheid kwijt. Huren leek altijd weggegooid geld. Maar ik denk dat de meeste huurders nu beter slapen dan veel woningleasers. Ik denk ook dat een groot deel van de kopers in de leeftijd 25-45 jaar niet een huis hadden gekocht om de komende 20 jaar in te blijven.
  Een voordeel, je hoeft je adressenbestand in je telefoon, gps enz. niet meer zo vaak bij te werken.

 84. afbetaalde huiseigenaar says:

  Lex: Is natuurlijk ook heel conservatief getal die 7% van de Rabobank. ABN Amro kwam een tijdje terug met 8% in 2013.

  Maar als je echt een idee wil krijgen kijk je toch simpelweg naar afgelopen maand. Ondanks de 1500 a 2000 huizen die er MEER zijn verkocht dan een maand eerder was een gemiddelde woning gezakt van 216k naar 214k. Dat laatste kwam nauwelijks of niet in het journaal/media. LEt even op. 2k op 216k is bijna 1%. Let wel, dat is de daling in oktober voor een gemiddeld huis met een iets hogere aantal huizen door een paar eikels die zich hebben laten wijsmaken dat nu kopen een slimme Z is. Als dat dus 12 maanden zo gaat, dan kom je rond de 12% daling volgend jaar.

  En dan kun je vanaf 1 januari ook nog eens minder lenen als starter ivm annuitair, 106% lenen naar 100% in de komende jaren en… stijgende kosten levensonderhoud, banenverlies, en bezuinigingen.

  Dus die -7% en -8% van de ABN en Rabo zijn getallen die voorzichtig aangeven dat er iets gaat zakken, zonder de mensen de stuipen op het lijf te jagen. Banken willen natuurlijk niet ineens afboeken, dus ze hebben er baat bij als het geheel gecontroleerd leegloopt.

  En het wordt nog erger. De plannen van Rutte 2 zijn gebasseerd op jawel: 1.25% groei in Nederland. In Duitsland, de motor in de EU zijn de verwachtingen niet eens zo hoog. Dus wat denk je dat we volgend jaar zo rond prinsjes dag weer gaan horen. Yep…. Meer bezuinigingen. En hop, iedereen knijpt de billetjes nog harder op elkaar. Dus ik denk dat die 7% en 8% gewoon larie zijn, en we ergens tussen 10-16% uit komen qua gemiddelde huizenprijs daling. Dat tezamen met meer werklozen en minder belastinginkomsten, lagere groei economie, en meer sociale onrust in de EU. Dus een rappe herstel beweging zit er ook niet aan te komen, zeker niet gezien de NHG die steeds lager wordt per jaar, dus de idioten die daar in vertrouwen zullen ook steeds minder gretig worden.

  Maar kop op, we kunnen wel met 130 over de snelwegen, dus Rutte heeft toch nog iets bereikt. Alleen hoeven we nu niet snel snel meer naar het werk, want het werk is op…

  en zo is het..je hebt volkomen gelijk..

  de banken zijn voorzichtig, anders krijgen ze ook nog een rechtzaak aan de broek gespant zoals hier tegen de toenmalige Deutsche Bank Vorstand Chef Rolf Breuer die ooit eens in het openbaar zei ( en terecht)dat het Media-unternehmen Kirchhofer ( sat 1 usw) praktisch failleit was.. een paar weken later was het dan ook zover, maar Kirchhofer kon Breuer voor het gerecht slepen met als insteek dat het aan de uitlating van Breuer lag..

  1,25% groei..110000 huizentransacties en minus 7%? niet meer en niets minder als Zweck optimismus!

  Dit dient alle stakeholders: politiek, banken, makelaars enzovoort.
  de Consument is de domme als hij dit niet doorziet.. of willen hij het niet zien ..de jeugd echter moet je beschermen en daarom ben ik ook zo mordicus fel tegen die hypocriete stichting starter.. deze onervaren jongenlui worden in het ongeluk geduwd onder het mom van kansen mogelijk maken.. kots!°.

 85. slimme gerrit says:

  een WEMO is technisch failliet.

  Er zijn een miljoen WEMO’s.

  Die zitten vast in hun huis. Niet leuk, want huis is dan geen trots bezit meer, maar blok aan het been.
  Stresvol. Niet goed voor relatie, en mogelijk functioneren op het werk.
  Als je in zo’n situatie dan ook nog je baan verliest.
  Oeps.

  Wat je nu op TV ziet over griekenland wordt realiteit in NL binnen 5 jaar. Gezellig

 86. Adamus says:

  Jeroen,

  Bordje op de muur: “Onbetaalbaar Verklaarde Woning”.

 87. Tsjaa says:

  nhz,

  NHZ, goed punt, ik kan er ook niet over uit dat sommige mensen denken dat schulden weginflateren. Kijk zonder inflatie zal 50k over een periode van 20 jaar lastig zijn, maar dat moet te doen zijn als je goed op de kleintjes let en opofferingen doet. Ik zie echter bij inflatie ook 1,2,3 niet hoe ze daar als huizenbezitter beter van moeten worden. Volgens mij was de jaren tachtig crises er juist één van een stagnerende economie en hoge inflatie en ter bestrijding daarvan kwam er een hoge rente en we weten dat dat voor een -30% heeft gezorgd op de Nederlandse huizenmarkt.

 88. Jeroen says:

  nhz: Zielig zijn vooral de mensen die hier voor opdraaien ondanks dat ze geen enkel deel hadden aan de gekte op de huizenmarkt.

  Inderdaad, voorlopig zijn vooral huurders en woningeigenaren zonder hypotheek de klos. Die mogen lekker ‘solidair’ zijn met hun geld…

  slimme gerrit: Wat je nu op TV ziet over griekenland wordt realiteit in NL binnen 5 jaar.

  Ik vraag het me af. Ik ben bijvoorbeeld van mening dat ze er best wel eens in een paar weken tijd een noodwetje doorheen kunnen jassen om direct beslag te kunnen leggen op eigendom bij belastingschulden. Gewoon even langsrijden met een legertruck om de zaakjes te regelen. Maar liever blijven ze hun handjes ophouden bij de rest van de EU.

  In Nederland zal dat anders gaan. Niet alleen zal je direct en efficient worden gestript van je bezittingen bij betalingsachterstanden, je zal ook direct alles mogen inleveren om andermans schulden te voldoen. Solidair! En uiteindelijk zijn we allemaal vrij en blij zonder schulden, dus alles picobello opgelost! Toch? Ik zie het somber in…

 89. Ma Ling says:

  Nico de Geit: En dat was niet voorzien door de dik betaalde deskundigen?

  Dat zeg ik ook niet. Maar in hoeverre Kunduzakkoord en evt aanvullende maatregelen zijn meegenomen in de vorige prognoses weet ik niet.

 90. Ma Ling says:

  Adamus: Jeroen, Bordje op de muur: “Onbetaalbaar Verklaarde Woning”.

  Dus vanaf vandaag heeft het beestje een naam: een WEMO met OVW-verklaring…

  afbetaalde huiseigenaar: Dit dient alle stakeholders: politiek, banken, makelaars enzovoort.
  de Consument is de domme als hij dit niet doorziet.. of willen hij het niet zien ..de jeugd echter moet je beschermen en daarom ben ik ook zo mordicus fel tegen die hypocriete stichting starter.. deze onervaren jongenlui worden in het ongeluk geduwd onder het mom van kansen mogelijk maken.. kots!°.

  wb NVM-spin stichting starter: ik zit erover na te denken ‘Stichting de Makelaar’ op te richten. Ik meld erbij dat ik spreek namens alle makelaars en stuur berichten de ether in als ‘wij hebben jarenlang teveel verdiend voor nutteloos werk en zullen in 2013 minder mensen oplichten’ en ‘Wij van stichting de Makelaars adviseren potentiële kopers hun koop uit stellen en eerst te sparen’

  Heel misschien -ik geef het een kansje- dat de mensen achter Stichting de starter zich net zo lullig voelig als de starters waar nu zo goed voor opgekomen wordt.

  Aanvulling op eerdere post vandaag: ik verwacht een zeer rustig Q1 en Q2 op de woningmarkt, maar echte argumenten op te staven dat Q3 beter wordt heb ik niet. Misschien duurt het wennen aan de nieuwe situatie wel wat langer. Iemand hier een visie op?

 91. pretletter says:

  Ma Ling,

  Laat ik eens een scenario schetsen van hoe het in 2013 zou kunnen gaan.

  Dat Q1 en Q2 rustig zullen worden is zeer waarschijnlijk: zowel kopers als verkopers kijken de kat (= effect Kunduzmaatregel starters) uit de boom. op z’n vroegst pas bij bekend worden CBS cijfers huizenprijzen in april a.s. (waarin jan 2013 is meegenomen) kunnen de eerste lijntjes voor de koersen van de rest van het jaar worden getrokken. Ik sluit niet uit dat de aprilcijfers tot paniek bij verkopers gaat leiden. Forse daling vraagprijzen tot gevolg; kopers blijven op hun gat zitten en wachten op meer (prijsdaling).

  Tegen zomer komen de eerste berichten naar buiten over verdere bezuinigingen in begroting 2014. Dit alles nog los van eventuele ongelukken in Euroland of het Midden-Oosten… Durf geen voorspelling te doen over hoe de markt tweede helft 2013 eruit ziet. Mijn gevoel zegt wel dat we de grens van 100.000 verkopen niet zullen halen.

  Voor 2012 had ik vooraf de inschatting gemaakt van 12% daling in prijzen, met bandbreedte +/- 2%. Prijsdaling valt denk ik net iets lager uit. Voor 2013 zet ik in op – 20%, met grotere bandbreedte +/- 5%, vanwege onduidelijkheid cumulatieve beleidseffecten + ontwikkeling Eurozone.

 92. Frans says:

  Dit is hoe de maatregelen om de daling van de huizenmarkt te beheersen gaat werken!
  http://www.youtube.com/watch?v=8g_GeQR8fJo&feature=player_embedded

 93. zilver says:

  Die rukker moet meteen de WW in. Hij liegt en bedriegt.

  De Rabo is mede schuldig aan al deze ellende.
  Het huizenbezit was in 2008 1000 miljard waard
  Echter minus 20 % nu nog maar 800 miljard tegen een hypotheekportefeuille van 700 miljard.

  De Rabo heeft nu 100 miljard minder onderpand en is nu technisch failliet. Wanneer dringt dit eens door

 94. lorenzo says:

  Jeroen: Enigzins off-topic: ik zie dat vele reaguurders hier zich laten meeslepen door de in de media gebezigde formuleringen als in “door verdere prijsdaling zullen steeds meer gezinnen een restschuld hebben”.Die term “restschuld” lijkt al die woningeigenaren zieliger doen voorkomen dan ze in werkelijkheid zijn, want het lijkt dan net of die woningeigenaren nu allemaal extra betalingen moeten doen om die ‘restschuld’ weg te werken. Het gaat echter om onderwaarde, iets wat zich de komende 20 jaar waarschijnlijk vanzelf wel weer oplost. Alleen als je moet verkopen heb je nu een probleem, en dat is maar een klein deel van het totaal. Er wordt zo een verkeerd beeld geschetst in de media (bewust?).Kunnen we niet een algemene term bezigen zoals bijvoorbeeld een ‘WEMO’ (Woning Eigenaar Met Onderwaarde)?Het beestje bij de juiste naam noemen zou volgens mij de discussie ook wat zuiverder houden.

  ga jij even snel een hypotheek akte lezen. De letter van de wet zegt dan dat je moet bijstorten .
  Zijdelings wil ik opmerken dat dit geen invloed heeft op de vakantieplannen over het algemeen .

 95. lorenzo says:

  nhz: Zielig zijn vooral de mensen die hier voor opdraaien ondanks dat ze geen enkel deel hadden aan de gekte op de huizenmarkt.

  Ik zeg , PVDA , samen delen !

 96. NewGen says:

  pretletter: Mijn gevoel zegt wel dat we de grens van 100.000 verkopen niet zullen halen.

  Dat gaan we zeker niet halen. Helaas zullen we wel een enorme stijging van veilingen zien en de NHG die failliet gaat.

 97. lorenzo says:

  Lex , prima verhaal . Wat ik erin mis en cruciaal is voor de uiteindelijke laatprijzen is dat de transacties die er toch nog zijn geweest eigenlijk zonder uitzondering ”gedwongen” transacties zijn . Het betreft mensen die moeten kopen of verkopen voor werk / echtscheiding / onbenullen ed.
  Een prijs van een product kan pas op waarde worden geschat als er enige omzet van betekenis is. En dat is er niet .
  Geflatteerde prijzen derhalve en dat belooft veel goeds voor vanaf 2013 .

 98. lorenzo says:

  NewGen: NHG die failliet gaat

  derhalve wij failliet gaan .

 99. zilver says:

  beste lorenzo,\

  De banken kunnen altijd nieuw of aanvullend onderpand eisen van de huizen bezitter om onder water staan aan te pakken. Dit moet wel, omdat ze nu een negatief eigen vermogen hebben van meer dan 100 miljard.

  Dus zeg maar dag nieuwe keuken, nieuwe volvo, 3 weken naar bermuda, dat wordt nu jaren sappelen om aan de eisen van de banken te voldoen. Het gaat er nu om dat 1000.000 huiseigenaren 40.000 euro moeten bijstorten

 100. lorenzo says:

  Ma Ling: wb NVM-spin stichting starter: ik zit erover na te denken ‘Stichting de Makelaar’ op te richten. Ik meld erbij dat ik spreek namens alle makelaars en stuur berichten de ether in als ‘wij hebben jarenlang teveel verdiend voor nutteloos werk en zullen in 2013 minder mensen oplichten’ en ‘Wij van stichting de Makelaars adviseren potentiële kopers hun koop uit stellen en eerst te sparen’

  Mooi voornemen met weinig kans van slagen, teveel verdiend ? Laagste courtage van Europa . Pauw en Witteman zijn fin. onafhankelijk van uw geld , Floortje Dressing € 190.000 (incl levenlang gratis reizen) , paul de leeuw € 600.000 , die kassa juffrouw € 345.000 ….

  Oplichting van makelaars ? Verkopers die makelaars uitspelen voor de hoogste prijs in de vitrine. Accepteer de wereld voor u er in stapt.

 101. lorenzo says:

  NewGen: Maar ik denk dat de meeste huurders nu beter slapen dan veel woningleasers

  Ben erg benieuwd bij wie straks de rekening van de falende woningleasers komt te liggen….

 102. Annelies says:

  zaplin: Jan de Hoop heeft nog HOOOOOOPtelegraaf.nl/prive…aagprijs_huis__.html

  Zo, hij durft! Gekocht in 1999 voor 168.352 en nu verkopen voor 645.000! Ik denk niet dat die whirlpool zoveel gekost heeft.
  Waarom denken verkopers altijd dat een huis meer waard is dan wat ze er zelf voor betaald hadden? Een ‘2ehands’ huis zou minder moeten kosten dan nieuwbouw. Zeker als je straks ook naar energielabels kijkt.

 103. Steven says:

  nhz: Bovendien zal een stevige inflatie flink beknibbelen op het woonbudget, want scheefleners moeten ook eten en stoken (en je kunt niet eeuwig alle kosten op huurders blijven afwentelen zoals Rutte en Samson willen, want die huurders hebben al de hoogste woonlasten van de hele EU).

  NHZ leest altijd weg als een soort youp van ‘t Hek ware het niet dat ik ook twee Chinese maandsalarissen kwijt ben aan huur en de eerste heldendaad van het kabinet was de huren nog verder te verhogen.

 104. nhz says:

  NewGen: Ik denk ook dat een groot deel van de kopers in de leeftijd 25-45 jaar niet een huis hadden gekocht om de komende 20 jaar in te blijven.

  tja, een huis koop je toch om geld mee te rapen? Even opleuken en hup! weer een jaarsalaris verdiend …

  slimme gerrit: Stresvol. Niet goed voor relatie, en mogelijk functioneren op het werk.
  Als je in zo’n situatie dan ook nog je baan verliest.
  Oeps.

  oeps, niet fijn voor de belastingbetaler bedoel je?
  😎

  Tsjaa: Volgens mij was de jaren tachtig crises er juist één van een stagnerende economie en hoge inflatie en ter bestrijding daarvan kwam er een hoge rente en we weten dat dat voor een -30% heeft gezorgd op de Nederlandse huizenmarkt.

  die daling in 1980-1981 vond plaats terwijl de rente al huizenhoog was; de daling (zeker -40%! in 1.5 jaar) had m.i. geen directe aanleiding, de markt was gewoon rijp voor een zware crash en de overheid had weinig middelen om er wat aan te doen. Die middelen hebben ze nu wel, vandaar dat deze crash 10-20 jaar gaat duren, de schade voor de economie zal deze keer dan ook véél groter zijn.

  lorenzo: De letter van de wet zegt dan dat je moet bijstorten .

  NEE, de letter zegt dat de bank een bijstorting kan eisen. En aangezien al die banken de facto staatsbanken zijn valt dat voorlopig niet te verwachten, al helemaal niet bij NHG gevalletjes.

  lorenzo: Ik zeg , PVDA , samen delen !

  Waar kan ik me melden voor het gratis gebruik van de helft van zo’n veel te grote PvdA woning?

  lorenzo: Een prijs van een product kan pas op waarde worden geschat als er enige omzet van betekenis is. En dat is er niet .

  alweer helemaal eens 🙂

 105. nhz says:

  Annelies: Zo, hij durft! Gekocht in 1999 voor 168.352 en nu verkopen voor 645.000! Ik denk niet dat die whirlpool zoveel gekost heeft.

  dat soort stijgingen zijn bij mij in de buurt heel normaal. Het gemiddelde monumentenpandje hier moet nog steeds zeker 10x zoveel opbrengen als begin jaren ’90 – wat een flinke daling is vergeleken met de absurde 15x die een paar jaar geleden vaak nog gevraagd werd, maar toch …

  Annelies: Een ’2ehands’ huis zou minder moeten kosten dan nieuwbouw.

  alleen als die nieuwbouw op alle punten vergelijkbaar is, die vergelijking gaat bijna altijd mank. Nieuwbouw ligt vaak op minder aantrekkelijke locaties met weinig voorzieningen, weinig groen, permanente bouwput de eerste jaren. Kwaliteit is tijdens de bubble ook voortdurend achteruit gegaan, zowel in materiaal als afwerking. Pas de laatste 1-2 jaar schijnt het aantal ernstige gebreken bij oplevering weer een dalende lijn te vertonen.

 106. pretletter says:

  Judgement Day komt dichterbij:

  http://amweb.nl/-/-geldgevers-gaan-hertaxeren-

 107. tufkaj says:

  nhz: ‘we want it all and we want it NOW’

  Eens dat mensen van 15-20 beter af zijn dan de mensen die 10 – 20 jaar ouder zijn. Niet eens met ‘we want it now’. Zeker niet icm de woningmarkt. We zijn compleet gebrainwashed dat je zo snel mogelijk moet beginnen met kopen om waarde op te bouwen. Als je gelijk een huis zou kunnen kopen waar je 30 jaar kunt blijven wonen en voor een redelijke prijs, is dat ook veruit het gunstigste alternatief. Dat er een bubble was die zo groot is dat niemand hem meer zag kan ik mensen ook weer niet zo kwalijk nemen.

  Ma Ling: wb NVM-spin stichting starter: ik zit erover na te denken ‘Stichting de Makelaar’ op te richten.

  Ik heb er ook weleens aan gedacht. Maar kost weer zoveel tijd. Anyway, de URL stichtingstarter.nl is nog beschikbaar. Bij mijndomein heb je hem in 5 minuten geregistreerd. Kost 29 euro / jaar of 9 euro per extra URL daar na.

  Dawg: Wat bedoel je hiermee? Een index is toch een verhoudingsgetal?

  Het is een verhouding per land in de tijd. Ik zou de landen onderling willen kunnen vergelijken en dat gaat nu niet, of hooguit qua moment wanneer de bubble optrad.

 108. ll says:

  pretletter: Judgement Day komt dichterbij:

  Op eigen kosten, ( staat in de kleine lettertjes ), dat ook nog eens een keer. Kost weer een paar honderd extra, dag Sinterklaasgeld ? ……….. 😉

  De Onderwater-Brief is onderweg duzzzzzz……, duurt nu niet lang meer, moet dat ook van Basel III ?

 109. Charlie says:

  Kamer: geen verplicht energielabel

  De VVD vindt dat de EU zich niet met de Nederlandse huizenmarkt moet bemoeien, zeker niet in een tijd dat er al zo weinig huizen worden verkocht.

  http://nos.nl/artikel/442656-kamer-geen-verplicht-energielabel.html

 110. tufkaj says:

  ll: moet dat ook van Basel III ?

  Goede vraag, kan me wel voorstellen dat er een mechanisme moet zijn die dit afdwingt. Het feit dat banken een restschuld niet willen mee financieren zegt mij dat banken weten dat de taxatiewaarde van woningen op dit moment te hoog is.
  Maar ach, eigenlijk is dat natuurlijk geen nieuw inzicht 🙂 Kennelijk wil men nu toch verliezen gaan (laten) nemen. Dat lijkt me wel een goede zaak. Hoe meer verlies er ‘uit de markt’ is, hoe meer zekerheid voor de starter.

 111. JR says:

  Op zich wel interessant dat het kabinet er alles aan gelegen is om de woningmarkt uit het slob te halen. Bieden van vals perspectief voor woningzoekende. De PvdA achterban maakt zich liever druk om een handvol binnenvaart-schippers. Je kan wel zien wie er met het kwartetten gewonnen hebben.

 112. tufkaj says:

  tufkaj: Anyway, de URL stichtingstarter.nl is nog beschikbaar.

  uhm, stichtingmakelaar.nl uiteraard.

 113. Adamus says:

  Evert Waalkes, pvda wethouder van gem. de Marne, zoekt kapitaalkrachtige inwoners die de lasten willen helpen dragen……OZB omhoog.

 114. Mastah says:

  tufkaj: uhm, stichtingmakelaar.nl uiteraard.

  Misschien is het wel slim ook direct stichtingstarter.nl te registreren en daar een grote waarschuwing neer te zetten dat NVM en consorten achter ‘Stichting Starter’ zitten? Zou mooi zijn als die bij Google bijvoorbeeld bovenaan kan komen te staan. Op die waarschuwingssite zou je dan vervolgens ook een linkje kunnen plaatsen naar stichtingmakelaar.nl

 115. harry Nak says:

  De peelrand makelaardij in Venray heeft nog een extra imkomsten bron gevonden :

  http://www.peelrand.com/index.php/peelrand/verkoopstyling

  Ze kunnen toveren en maken van oude groenen badkamers moderne nieuwe . Waarschijnlijk dat ze naast de vele inkomsten uit huis verkoop advertenties ook nog provisie bij de firma voor huisstyling verdienen. Sommige makelaars hebben goede ideeen om de verkopende partij hoop te geven en tevens leeg te knijpen.

 116. Steven says:

  tufkaj: Dat er een bubble was die zo groot is dat niemand hem meer zag kan ik mensen ook weer niet zo kwalijk nemen.

  Niet helemáál mee eens. Als ik zei dat huizen in Amsterdam veel te duur waren zeiden ze altijd: Zou jij niet een huis in Amsterdam willen hebben? Dan zei ik altijd: hebben wel maar lenen niet. Dan keken ze me aan of dat ze het verschil tussen lenen en hebben niet eens begrijpen…

 117. HNK says:

  Steven: Als ik zei dat huizen in Amsterdam veel te duur waren zeiden ze altijd: Zou jij niet een huis in Amsterdam willen hebben?

  Dat hoor ik nu nog steeds, evenals dat hun huis niet zal dalen in waarde omdat het op een a-locatie ligt. Ik moet er wel bij zeggen dat naar mijn ervaring het vooral de latere instroom Amsterdammers zijn die dat soort dingen roepen. Als kind mocht ik in de jaren 80 in die wijken niet eens buitenspelen, omdat het er krioelde van de junkies.

 118. pretletter says:

  Steven: Niet helemáál mee eens. Als ik zei dat huizen in Amsterdam veel te duur waren zeiden ze altijd: Zou jij niet een huis in Amsterdam willen hebben? Dan zei ik altijd: hebben wel maar lenen niet. Dan keken ze me aan of dat ze het verschil tussen lenen en hebben niet eens begrijpen…

  Heb zelf 20 jaar in Adam gewoond. In 1997 95m2 appartement gekocht in Oud-West; vond het toen al duur. Begin 2010 verkocht. Ging ruim 3 en half keer over de kop. Nooit die gekte begrepen. Heb de koper (binnenskamers) voor gek verklaard om nagenoeg het gevraagde bedrag te betalen. Te meer omdat papa uit overwaarde eigen woning nog een extra hypotheek nam om mijn appartement voor studerende kinders te kopen. Dat kon toen nog van de banken, ook al zag een kind dat de boel aan het instorten was. Nog geprobeerd om met mijn makelaar te reflecteren op het idiote van de exorbitante verkoopsom. Hij vond het een net bedrag en volgens hem trok de markt na de dip van begin 2009 al weer aan. Ben toen maar gestopt met discusieren.
  Kijk ik nu naar de prijzen voor gelijksoortige hutten in mijn oude straat, dan is daar sinds mijn verkoop ruim 15% van de vraagprijs af. Toch zie ik nauwelijks iets verkocht worden. Heb weet van diverse voormalige buren die weg willen (gezinsuitbreiding) maar tot over hun oogballen zijn gefinancierd. Kunnen dus niet zakken met de prijs. Begint voor hen echt een drama te worden.

  Amsterdam, sweet memories, door omstandigheden (verandering van werkplek) behoorlijke spaarpot gevuld door overwaarde. Maar ik heb nooit geloofd in het sprookje van de alsmaar stijgende huizenprijzen.

 119. Steven says:

  aan HNK

  De ‘echte amsterdammers met zwaar accent en zo wonen nu in Almere.. ook veel te duur, maar betaalbaar. De Jordaan bijv. wordt bevolkt door hele oude amsterdammers, maar het gros zijn oude yuppies en te ruim betaalde ambtenaren.

 120. Expat says:

  De bubbel was er en iedereen wist het. Maar iedere particuliere koper/huizenbezitter in Nederland voelde zich een kleine ondernemer met een zeer winstgevend bedrijfspand. Een huis kopen was een tijd lang een investeringsspel gesubsidieerd door de overheid en aangemoedigd door banken en makelaars. Al 10 jaar geleden zij ik dat de prijzen van vastgoed niet meer klopten. Een te groot gedeelte van het inkomen ging naar wonen, maar ik moest niet zo zeuren. Ik heb altijd klein en beschaafd gewoond omdat ik niet 6x mijn salaris wou lenen en werd voor gek verklaard. Toch ergerde ik mij aan de levensstijl in Nederland waar huis en auto het status symbool zijn. Zodra men meer verdiende moesten deze dan ook weer snel ingeruild worden. De bubbel werd groter en groter.
  Uiteindelijk besloten om naar het buitenland te vertrekken. De afgelopen jaren op afstand gekeken wat er in Nederland gebeurde en kunnen vergelijken met het buitenland.

  Dit blog slaat met de meeste zaken de spijker op zijn kop. Ik ben het natuurlijk niet met alles eens wat hier gezegd wordt, maar mijn beleving van het onderwerp is natuurlijk anders omdat ik in het buitenland woon. Iedere starter en koper zou deze site moeten bezoeken. Er staat hier zeer veel kennis en informatie. Complimenten voor de oprichter.

  Wat ik helaas wel moet concluderen is dat Nederland in een ongelofelijk groot gat gaat vallen de komende jaren. Dat doet mij zeer veel pijn. Nederland is een prachtig land dat helaas ten onder gaat door slecht politiek beleid en een banken sector die de touwtjes in handen heeft. Ook wordt het tijd dat de Nederlander zich anders gaat gedragen. In Nederland is respect voor elkaar ver te zoeken. Status zou niets te maken moeten hebben met hoe groot je huis of auto is maar wat anderen werkelijk van je vinden. Een Nederlander karakteriseerd zich door haat en vooral nijd. Dat levert niets goed op.

  De lokatie van ons land binnen Europa maakt Nederland al succesvol. Zie de havens en Schiphol. Het moet afgelopen zijn met de slappe politiek, dan is Nederland straks weer het beste kind in de “Europese” klas.

 121. ll says:

  Sombermans troef.

  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/11/20/nederlander-nog-nooit-zo-somber-over-eigen-financiele-situatie/

  Balansrecessie, hoe verzinnen ze het 🙂
  De huizenprijzen zijn gewoon veel te hoog…….., zeg dat dan…….

 122. JR says:

  Interessant om te horen en te zien is hoe verschillende partijen op de emoties inspelen betreffende de woningmarkt en de schuldencrisis. ASR adverteert met de slogan dat Nederland zijn hypotheek moet gaan aflossen met hun annuïteiten hypotheek terwijl makelaars en belanghebbende blijven pushen dat het nu het moment is om toe te slaan. Terwijl alle alarmbellen op rood staan (Rabobank 2013 7% daling, 2014 5% daling van de huizenprijs) En zo kwakkelen we nog wat door. De huizenbezitter krijgt in ieder geval het volledige support van de Nederlandse overheid.

 123. ll says:

  Wat is een balansrecessie. ?

  Huis veel te duur gekocht, en een veel te hoge hypotheek erop genomen, die je van je leven met de huidige en nieuwe standaard van -10% inkomensdaling never en nooit meer kan afbetalen, en alle dubbeltjes vanaf nu moet omdraaien, om in mijn ‘eigen woning’ te kunnen blijven wonen, om alleen al de RENTE te kunnen betalen.

 124. Adamus says:

  JR:
  Interessant om te horen en te zien is hoe verschillende partijen op de emoties inspelen betreffende de woningmarkt en de schuldencrisis. ASR adverteert met de slogan dat Nederland zijn hypotheek moet gaan aflossen met hun annuïteiten hypotheek terwijl makelaars en belanghebbende blijven pushen dat het nu het moment is om toe te slaan. Terwijl alle alarmbellen op rood staan (Rabobank 2013 7% daling, 2014 5% daling van de huizenprijs) En zo kwakkelen we nog wat door. De huizenbezitter krijgt in ieder geval het volledige support van de Nederlandse overheid.

  En de NL overheid heeft ook supporters zolang die het idee hebben dat het geld uit een fonteintje in de hofvijver komt.

 125. ll says:

  Persbericht over Ollandse gesecuritiseerde hypotheken, die nu zó veilig en zeer transparant zijn 🙂

  Uiteraard allemaal met een klasse AAA rating……., ook voor top-hypotheken ? 😉

  http://www.verzekeraars.org/sitewide/general/nieuws.aspx?action=view&nieuwsid=1456

 126. bosa says:

  offtopic

  Nederland had nooit moeten toestemmen met het inwisselen van de gulden naar de euro. Een grote flop. Maar niet voor iedereen. Kijk en huiver…..EU parlementariers krijgen 13.500 euro per maand netto uitbetaald krijgen van onze belastingcenten! En dat in deze crisistijd. Kijk een Belgische documentaire: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/terzake/2.23492/2.23493/1.1378862

  Zegt het voort! Zegt het voort!

 127. Pieter says:

  Verkochte bestaande koopwoningen waren in oktober 7,8 procent goedkoper dan in oktober 2011. De prijsdaling ten opzichte van een jaar eerder is al vier maanden nagenoeg hetzelfde. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster. De index geeft de prijsontwikkeling weer van geregistreerde bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn.

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/conjunctuur/publicaties/conjunctuurbericht/inhoud/maand/2012-11-21-m11.htm

 128. nhz says:

  Adamus: Evert Waalkes, pvda wethouder van gem. de Marne, zoekt kapitaalkrachtige inwoners die de lasten willen helpen dragen……OZB omhoog.

  Nu nog wachten tot de crypto-communisten van de PvdA een huizencrash veroorzaken om welgestelde Randstad bewoners naar Grunningen te halen, zodat ze die vervolgens kunnen kaalplukken via de OZB om leuke dingen voor PvdA kiezers te (blijven) doen. Of zouden de PvdA partijbaasjes zelf nog duur vastgoed in het Noorden bezitten?

  harry Nak: Sommige makelaars hebben goede ideeen om de verkopende partij hoop te geven en tevens leeg te knijpen.

  ik weet niet of deze makelaar er werk van maakt, maar ik denk dat zoiets in het algemeen prima kan helpen. Als ik zie dat er in mijn buurt nog steeds panden van 3/4 tot 1.5 miljoen euro aangeboden worden die jaaaaren achterstallig onderhoud hebben en er van binnen helemaal troosteloos (en leeg …) uit zien … dan kun je met wat moeite de waarde voor de gemiddelde koper stevig opschroeven. Mensen die door zo’n troosteloze boel heen kunnen kijken zijn er niet veel, dus ook voor de koper kan het zijn waarde hebben. Nuttiger dan wat makelaars normaal doen.

  Steven: Zou jij niet een huis in Amsterdam willen hebben? Dan zei ik altijd: hebben wel maar lenen niet. Dan keken ze me aan of dat ze het verschil tussen lenen en hebben niet eens begrijpen…

  als je het vraagt aan dr.t wil vast nog steeds iedereen in Amsterdam wonen; zeker zolang er niet eens een aanbetaling vereist wordt (als ik wil huren in de vrije sector moet ik minstens een maand huur vooruit betalen, als ik een huis van een miljoen koop krijg ik tienduizenden euro’s extra gelijk bij ondertekenen).

  Steven: De Jordaan bijv. wordt bevolkt door hele oude amsterdammers, maar het gros zijn oude yuppies en te ruim betaalde ambtenaren.

  dat klinkt helemaal als middelburg dan. De gemiddelde ambtenaar heeft hier een monumentenpandje van 0.5-1.5 miljoen euro, dat ze met geen mogelijkheid zouden kunnen betalen van hun huidige (relatief riante) salaris. Veere hier vlakbij (prijsstijging meer dan 2000% in de laatste 30 jaar) is nog erger, de gemiddelde huiseigenaar van deze miljonairspandjes is een Middelburgse ambtenaar die in de VUT zit (kan hier nog steeds met 55-57) of met pensioen is.

  JR: De huizenbezitter krijgt in ieder geval het volledige support van de Nederlandse overheid.

  ik denk vooral de huizenbezitter met hypotheek; de rest wordt gewoon gepakt door stijgende belastingen en andere lasten van de overheid waar je niet onderuit kunt.

  ll: Persbericht over Ollandse gesecuritiseerde hypotheken, die nu zó veilig en zeer transparant zijn 🙂

  citaat:
  “Om alle Nederlandse hypotheken te kunnen financieren, dient er – naast het aantrekken van spaargelden – ook in belangrijke mate te worden geleend op de kapitaalmarkt. “
  misschien kunnen ze spaarders eens een fatsoenlijke vergoeding voor hun geld bieden, die minimaal inflatie, risico en box3 heffing compenseert?

  ” Een vergelijking met Nederlandse securitisaties gaat echter mank: er vinden nog nauwelijks wantbetalingen plaats op Nederlandse hypotheken. Securitisaties van Nederlandse hypotheken waren en zijn nog steeds veilige producten. “
  ik heb hierboven één woordje toegevoegd.

  Ook fijn te lezen dat er een Europese securitisatie afzegen instantie komt. Daar gaan waarschijnlijk de politiek goed ingevoerde sukkels werken die Dexia de beste ratings gaven één week voordat ze failliet gingen.

 129. Pieter says:

  De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen lagen in oktober op het niveau van begin 2004. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim 16 procent.

 130. Maria says:

  bosa:
  offtopic

  Nederland had nooit moeten toestemmen met het inwisselen van de gulden naar de euro. Een grote flop. Maar niet voor iedereen. Kijk en huiver…..EU parlementariers krijgen 13.500 euro per maand netto uitbetaald krijgen van onze belastingcenten! En dat in deze crisistijd. Kijk een Belgische documentaire: deredactie.be/cm/v…92/2.23493/1.1378862

  Zegt het voort! Zegt het voort!

  Inderdaad, zegt het voort, zegt het voort, ronduit schandalig!!! Als deze documentaire in Griekenland of Spanje vertoont zou dat best het bekende lontje kunnen zijn!

 131. dalen says:

  Voor wie op een veiling wil kopen een extra waarschuwing.

  Verleden week oordeelde de rechtbank (Almelo voor de liefhebber) dat koper zich niet op dwaling kan beroepen wanneer tijdens de veiling is meegedeeld dat het een ‘af te bouwen’ woning betreft. Het bleek dat er > 100.000 euro achterstallig onderhoud was.

  Beroep op dwaling en mededelingsplicht helpt niet.

  Mijns inziens een domme koper maar en zeer naïef.

  Onderzoeksplicht weegt zwaar. Zo is een “koopje’ alsnog een kat in de zak.

  PS. er staat ook in de algemene veilingvoorwaarden meestal iets van “Van koper wordt verwacht dat hij zelf onderzoek instelt op alle in…”

  Maar ja, wie leest nu algemene voorwaarden? Geen enkele huizenkoper toch? Snel je handtekening zetten en we zien wel. Komen leuke en drukke tijden aan.

 132. lorenzo says:

  zilver: . Het gaat er nu om dat 1000.000 huiseigenaren 40.000 euro moeten bijstorten

  ..dat is maar de vraag , want in wiens belang ?

 133. dalen says:

  @ 135 Maria

  Dit las ik meer dan 10 jaar geleden al in Belgiache kranten. Iedereen wil daarom ook in Brussel werken en dit is ook de reden dat woningen in die streek jaarlijks met 100% of meer in prijs stegen.

  PS

  Den Haag is niet veel anders. Ook daar zijn woningen veel te duur omdat ambtenaren riante salarissen hebben en zorgen dat de hele familie mee profiteert met leuke raambaantjes.

 134. maria says:

  Van nivelleren hebben ze in Brussel in ieder geval nog nooit gehoord. Kunnen we ons duo Samson en Rutte niet eens sturen om dit uit te leggen?

 135. lorenzo says:

  nhz: NEE, de letter zegt dat de bank een bijstorting kan eisen. En aangezien al die banken de facto staatsbanken zijn valt dat voorlopig niet te verwachten, al helemaal niet bij NHG gevalletjes.

  NEE, als je het helemaal precies wilt , pak een hypotheekakte , ook jij . Man……

 136. lorenzo says:

  Over veilingen :
  ..banken weigeren nu uit te keren hypothecair krediet ,ondanks een eerder gesloten ovk waarbij ze zich beroepen op aanvullende bepalingen van die ovk die nu strikt gehanteert worden . De veiling gang kan even niet doorgaan voor de beste man.
  Een van de redenen bleek te zijn de zorgplicht van de betreffende bank in de huidige markt(.) , en dat is natuurlijk interessant voor de komende tijd….

 137. Frans says:

  maria: Samson en Rutte

  Kun je beter Samson en Gert sturen.
  Mijn oom is jurist geweest voor de EU: hoefde ook geen belasting te betalen, en woont op een wel zeer riante wijzen in Brussel.
  Het is dus niet bepaald van de laatste tijd.
  Het geval JL de Haene in de video is dus een goed praktijkvoorbeeld van wat ik hier altijd fascist corporatism noem.
  Ten eerste is het gevolg van easy money dat het een ieder loszingt van de werkelijkheid, ten tweede is het ook een vorm van omkoping.
  Denk u nu echt dat ze zich daar druk maken over hoe ik Griekenland mensen uit het raam springen, en moeders hun kinderen te vondeling leggen omdat ze het niet kunnen betalen?
  Nee, het wordt teruggebracht tot kille cijfers, en het is voor de mens in het algemeen verassend eenvoudig zichzelf voor de gek te houden, en dingen te rechtvaardigen.
  Het hoge salaris bevestigt immers ook dat je bijzonder bent, en het dus wel beter moet weten dan het gepeupel.
  Er zullen zeer, zeer weinig mensen zijn in de EU die een verband zullen kunnen leggen dat de problemen in Griekenland niet door hun kan worden opgelost, maar dat dit juist de oorzaak is.
  (Dit laatste moet je breed zien: als ik geld uitleen en het later terug krijg dan zijn het niet dezelfde briefjes…)

 138. lorenzo says:

  Maria: 21 November 2012 om 10:04 am Maria(Quote) (Reply)
  bosa:
  offtopic
  Nederland had nooit moeten toestemmen met het inwisselen van de gulden naar de euro. Een grote flop. Maar niet voor iedereen. Kijk en huiver…..EU parlementariers krijgen 13.500 euro per maand netto uitbetaald krijgen van onze belastingcenten! En dat in deze crisistijd. Kijk een Belgische documentaire: deredactie.be/cm/v…92/2.23493/1.1378862
  Zegt het voort! Zegt het voort!Inderdaad, zegt het voort, zegt het voort, ronduit schandalig!!! Als deze documentaire in Griekenland of Spanje vertoont zou dat best het bekende lontje kunnen zijn!

  Je zal er maar van rond moeten komen .
  Daar komen de verhaaltjes vertellers van de publieke omroepen niet hun bedje voor uit , als daar zijn : floortje dressing , paul de leeuw, rayman , m. van nieuwkerk , de KASSA juffrouw , duidelijk geen limitatieve opsomming …
  U allen dank namens hen, we zijn namelijk rijk , heel rijk !

 139. Frans says:

  lorenzo: Daar komen de verhaaltjes vertellers van de publieke omroepen niet hun bedje voor uit , als daar zijn : floortje dressing , paul de leeuw, rayman , m. van nieuwkerk , de KASSA juffrouw , duidelijk geen limitatieve opsomming

  kom kom, de topfiguren uit de TV wereld, jeweetwel TV, dat ding dat ons allemaal in slaap moet houden, dat met het 8 uur journaal wat geen nieuws maar hersenspoeling is, moet toch goed worden betaald!
  Stel je voor wat er gebeurd als de mensen wakker worden!

 140. HNK says:

  Steven: De ‘echte amsterdammers met zwaar accent en zo wonen nu in Almere.. ook veel te duur, maar betaalbaar. De Jordaan bijv. wordt bevolkt door hele oude amsterdammers, maar het gros zijn oude yuppies en te ruim betaalde ambtenaren.

  Dat klopt een groot deel van mijn familie is ook weg getrokken. Ik moet je wel zeggen dat er in noord ook nog een hele berg Amsterdammers van de oude soort wonen in Floradrop bijvoorbeeld. We hebben een online familie foto album wat ik altijd leuk vind om door te bladeren. Het zijn duizenden foto’s vanaf de periode voor WOII. Je ziet dan een wijken als slotervaart prachtig beginnen en daarna in de jaren 80 en jaren 90 compleet verloederen.

 141. Michel says:

  bosa:
  offtopic

  Nederland had nooit moeten toestemmen met het inwisselen van de gulden naar de euro. Een grote flop. Maar niet voor iedereen. Kijk en huiver…..EU parlementariers krijgen 13.500 euro per maand netto uitbetaald krijgen van onze belastingcenten! En dat in deze crisistijd. Kijk een Belgische documentaire: deredactie.be/cm/v…92/2.23493/1.1378862

  Zegt het voort! Zegt het voort!

  Spuit 11!

 142. maria says:

  Michel,

  Baantje in Brussel?

 143. bosa says:

  Michel Zegt:
  21 November 2012 om 12:35 pm

  Spuit 11!

  Mag jij zeggen over mij. Maar ik zeg wel: ‘ik weet als sinds ci 1999 van iemand die ooit Carla Peijs sprak, me uitlegde dat het goed verdienen was in Europa’. En dat het … hoeren en snoeren … was.

  Ik vind het aan de orde van de dag. Juist nu vind ik het heerlijk om dit te posten. hahaha

 144. bosa says:

  oeps ik bedoelde sinds 1989….

 145. Wilbert says:

  lorenzo: NEE, als je het helemaal precies wilt , pak een hypotheekakte , ook jij . Man……

  Lorenzo,

  Je raakt me hier even compleet kwijt.

  Ik onderschrijf wat nhz ook al min of meer al zei: Een hypotheekakte is een contract tussen twee private partijen. De bank is EEn van de partijen en MAG conform de voorwaarden van het contract een taxatie laten uitvoeren, de bank MAG conform de voorwaarden eisen dat een tekort wordt aangevuld, maar dat is op geen enkele manier een (wettelijke) verplichting.

  Gezien jouw reactie heb jij een heel ander beeld. Dat verbaast me, het lijken me elkaar uitsluitende zienswijzen.

  Kun je eens uitleggen wat je bedoelde met “de letter van de wet” in je eerste posting in combinatie met de verwijzing naar de hypotheekakte in je tweede posting? Ik kan de link tussen die twee niet leggen en dat zorgt voor enige verwarring.

 146. nhz says:

  maria: Van nivelleren hebben ze in Brussel in ieder geval nog nooit gehoord. Kunnen we ons duo Samson en Rutte niet eens sturen om dit uit te leggen?

  Als Samson en Rutte dat gaan uitleggen in Brussel dan krijgen alle parlementariers daar gegarandeerd vet opslag, vooral degenen die het meest verdienen. Want zo werkt nivelleren bij PvdA en VVD. Misschien dat de schoonmakers van het EU complex daarvoor dan wat extra moeten inleveren …

  Frans: kom kom, de topfiguren uit de TV wereld, jeweetwel TV, dat ding dat ons allemaal in slaap moet houden, dat met het 8 uur journaal wat geen nieuws maar hersenspoeling is, moet toch goed worden betaald!

  even voor de goede orde: veel van de lieden die lorenzo noemt staan niet op de loonlijst van de omroep maar zijn ondernemer; die missen dus de zekerheid, riante pensioenen etc. van de echte omroep baasjes en medewerkers. Soms gaat het daarbij om nep-ondernemingen, maar ik vind het toch wat anders dan bijvoorbeeld het personeel van de Fabeltjeskrant dat 1.5-6 ton per jaar verdient met dagelijks het klootjesvolk zand in de oogjes strooien.

  bosa: ‘ik weet als sinds ci 1999 van iemand die ooit Carla Peijs sprak, me uitlegde dat het goed verdienen was in Europa’. En dat het … hoeren en snoeren … was.

  Carla woont op een kleine steenworp afstand van mij; nog … want haar huis is nog steeds niet verkocht, inmiddels gezakt van ruim boven 1 miljoen naar iets eronder. Maar ja, Carla (en vooral haar echtgenoot) kan die 1 miljoen makkelijk missen.

 147. bosa says:

  nhz Zegt:
  21 November 2012 om 5:17 pm

  Grappig. Ik spreek dan zelf over jaren geleden toen ze woonde in een dorp(straat) midden des lands. Wat nu een wijk is in Utrecht inmiddels.

  Je zal gelijk hebben dat het ze geen bal kan schelen of dat het ze het wel of niet verkopen.

 148. Steven says:

  even rillen over Paul de Leeuw die zich zo goed vindt en zelfs “sociaal” is. (?)

  http://www.youtube.com/watch?v=SbUkPD5jAMc

 149. lorenzo says:

  Wilbert: Ik onderschrijf wat nhz ook al min of meer al zei: Een hypotheekakte is een contract tussen twee private partijen. De bank is EEn van de partijen en MAG conform de voorwaarden van het contract een taxatie laten uitvoeren, de bank MAG conform de voorwaarden eisen dat een tekort wordt aangevuld, maar dat is op geen enkele manier een (wettelijke) verplichting.

  ik zeg niets anders , vaker hier gezegd , maar NHZ is weer even met iets anders bezig. En dat mag.

 150. Wilbert says:

  lorenzo: ik zeg niets anders , vaker hier gezegd , maar NHZ is weer even met iets anders bezig. En dat mag.

  Gelukkig dat daar geen discussie over bestaat.

  Uit die twee eerdere postings haal ik zelfs na meerdere keren herlezen precies het tegenovergestelde.

  Nhz wil zo nu en dan wel eens een beetje uit de bocht vliegen, maar is verder best leesbaar, hij heeft ook best vaak goede punten/inzichten. Dat jij iets post waar ik het compleet mee oneens ben, laat staan dat het aantoonbaar onjuist is, komt veel minder voor. Goed, zand erover, volgende.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*