Steeds meer Nederlanders komen in de financiële problemen door de malaise op de woningmarkt.
Lees verder op de site van Het Financieele Dagblad
Steeds meer Nederlanders komen in de financiële problemen door de malaise op de woningmarkt.
Lees verder op de site van Het Financieele Dagblad
Brava!
http://www.youtube.com/watch?v=azaWXW0s2hc
“Mensen moeten noodgedwongen hun huis verkopen en blijven met een forse restschuld op hun hypotheek zitten.’”
daar geloof ik dus helemaal niks van, gezien het nog steeds zeer beperkte aantal gedwongen verkopen. Ik geloof eerder de tweede verklaring, dat banken loonbeslag leggen zonder tot verkoop over te gaan; zo kan het mark-to-fantasy spelletje in de polder nog wat langer gerekt worden.
“Volgens hem is de ‘nieuwe schuldenaar een huizenbezitter’. ”
NVM mag deze ook bij het lijstje met redenen om nú een huis te kopen?
@nhz
Inderdaad, banken gaan momenteel uitsluitend voor een executieverkoop wanneer er geen loonbeslag te leggen valt.
Tot die tijd is het pakken wat je nog pakken kunt en dus loonbeslag.
Lijkt mij trouwens toch einde verhaal voor zo’n huiseigenaar, wanneer ‘ie de hypotheek al niet kon betalen van het volledige salaris gaat hem/haar dat van dat gekortwiekte bedrag ook niet lukken.
floor,
Waarom zou je niet direct de schuldsanering ingaan als de bank dreigt met loonbeslag?
Of is de schuldsanering de ‘logische’ volgende stap als loonbelag niet genoeg oplevert?
het gaat blijkbaar regelmatig om mensen met hogere inkomens; daarbij valt mogelijk alleen wat te halen als je ze het mes op de keel zet, omdat ze gewoon duurzaam meer uitgeven dan er binnenkomt. Het zou kunnen dat er geen geld op de rekening staat, maar dat er wel aanzienlijke bezittingen zijn die verkocht kunnen worden als de druk wordt opgevoerd (misschien wel een tweede huis, effecten portefeuille etc.). Ik denk dat veel van die mensen met schuldsanering in ieder geval de komende drie jaar slechter af zijn dan met loonbeslag. Bij schuldsanering mag je een dure auto houden voorzover ik begrepen heb, maar een tweede huis of effecten portefeuille zul je dan toch even op een andere naam moeten zetten, met alle risico’s van dien 😉
@Steve
Om te beginnen is de schuldsanering natuurlijk geen lolletje, al helemaal niet wanneer je ook nog minderjarige kinderen rond hebt lopen. Er kan dan echt helemaal niets meer.
Bovendien kunnen “huiseigenaren” niet in de schuldsanering, de boel zal eerst “verkocht” moeten worden.
Uiteraard doet de bank liever een loonbeslag en houd zij haar onderpand voor de boekwaarde op de balans. Pretend and extend d.m.v. mark to fantasy. Als Fitch al spreekt over een foreclosure stockpile weet je dat funding gap fors gaat toenemen. Ik voorzie een snel stijgend hypotheekrente de komende maanden 🙂
Uiteraard doet de bank liever een loonbeslag en houd zij haar onderpand voor de boekwaarde op de balans. Pretend and extend d.m.v. mark to fantasy. Als Fitch al spreekt over een foreclosure stockpile weet je dat funding gap fors gaat toenemen. Ik voorzie een snel stijgende hypotheekrente de komende maanden 🙂
Ondertussen in Ierland.
De huizenprijzen hebben zich nu aangepast 150k t.o.v. lening van 3x bruto-inkomen + 30.000 cash = 20% van huizenprijs…..
Ze komen vanaf 10 x bruto inkomen. 360k
Vergelijkbaar met ons landje dussss.
Nu maar afwachten of de prijzen in Ierland nog verder dalen…….. 😉
http://www.independent.ie/business/personal-finance/property-mortgages/house-prices-now-at-affordable-level-for-average-earners-2997199.html
IMF waarschuwt weer eens voor jaren ’30 toestanden…..al voorbij gekomen ?
http://www.bbc.co.uk/news/business-16689211
floor,
Ik snap dat er in zo’n situatie alleen nog pijnlijke keuzes overblijven, maar schuldsanering is voor een vaste periode (3 jaar meen ik) terwijl loonbeslag voor onbepaalde tijd lijkt te kunnen duren.
Is het dan niet mogelijk een (executie)verkoop af te dwingen en de sanering in te gaan of kan een bank de hypotheeknemer eindeloos laten bungelen in zo’n loonbeslag situatie?
Ik zou dan denken liever een vaste periode de tandjes op elkaar ipv eeuwig bloeden zonder licht aan het einde van de tunnel.
Bij loonbeslag is het gewoon een kwestie van op tijd en vooraan in de rij staan bij loonbeslag, voordat credit card clubs, autofinance makkers je voor zijn.
Met die onherroepelijke volmacht heb je ook helemaal geen executie poppenkast meer nodig als bank. Maar als je ziet aankomen dat je klant onderwater gaat en pandje is weg dan heb je alleen nog loonbeslag en dan moet je zorgen dat je vooraan staat.
Dus zo vreemd is dat allemaal niet.
Lijkt wel of veel het maar belachelijk vinden dat de bank achter z´n centjes aan gaat. Dat begrijp ik niet. Daar is het toch een bank voor. Als iedere het daar zo de tent uit kan dragen en iedereen achter de balie zegt prima, doet u maar, hoe lang denk je dat ze daar dan nog bank kunnen spelen.
@Steve
Kleine correctie, de “huiseigenaar” is de hypotheekgever, niet de -nemer.
Loonbeslag hoeft natuurlijk niet voor onbepaalde tijd te duren, je dient gewoon de achterstallige hypotheektermijnen af te betalen.
Voor lieden die nog niet door hadden dat ze op de uitgavenrem moesten trappen, die dus nog kunnen bezuinigen, hoeft dit geen onoverkomenlijk probleem te zijn.
Ik ben alleen bang dat het merendeel gewoon veel dieper in de shit zit.
Wat ik wel weet is dat je als werkgever personeel met loonbelslag liever kwijt dan rijk bent.
Alleen maar gezeik, bye bye aandacht voor t´werk, kost altijd geld en je kunt het alleen maar fout doen.
@Steve
“Is het dan niet mogenlijk een executieverkoop af te dwingen en de sanering in te gaan?”
Misschien, maar onthoud dat tegen die tijd de banken de regie voeren over “jouw” huis en indien de bank niet wil, dan gebeurd het ook niet, zoveel moge ondertussen duidelijk zijn.
Enige oplossing om het af te dwingen is werkeloos raken vermoed ik.
als men verzekerd wilt zijn van een baan
Moet je DEURWAARDER worden weet je zeker dat je inkomen genoeg hebt of zelfs hoger is want deze bedrijfstak gaat overuren draaien aankomende jaren
Heb je ook geen last van loonbeslag
n.a.v de cijfers van het CPB
kijk hier eens naar
en dan in 2005, 2010 en 2011 voor naar
1.1.2.1 Eigen woning en
1.2.1 Hypotheekschuld eigen woning
Brr. De nieuwe Nederlanders zijn wel heel massaal heel rap helemaal gestript
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80056NED&D1=0,2,4,6-7&D2=0,44,51-54,62&D3=0-2,8-10,13-17&D4=0,4-5&HDR=G1,T&STB=G3,G2&VW=T
edward
bedankt voor de tip. Had 4 weken eerder moeten komen had ik mijn ziektekostenverzekering kunnen aanpassen naar toptp+ en een goede tandheelkundige dekking. Of wordt dat door de baas vergoed?
@12 Magnum
Banken hebben nou juist de afgelopen tien jaar het geld met bakken uitgeleend aan de meest onkredietwaardigen (Griekenland, tophypotheken, etc)
De balie liet ze inderdaad de tent uitlopen.
Maar geen probleem, toen ze dreigden te kapseizen door hun eigen onkunde hebben ze de politiek onder druk gezet en hun bailout gekregen.
Als ik zo’n situatie had zou ik mooi aansturen op een executieverkoop dan heb je misschien wel een grote restschuld schuld maar altijd beter dan een hele tijd loonbeslag waar je nooit meer uitkomt alleen om de boekwaarde van de bank artificieel hoog te houden.
edward,
Eerst kandidaatdeurwaarder worden!
Ik zie dat ik bij vergissing de tekst van Edward twee keer heb overgenomen. Sorry.
Het gaat niet zozeer om de hypotheeknemer. Onderhands verkopen lukt de laatste tijd steeds slechter, maar het grote probleem is dat ze bij een executieverkoop verlies moeten nemen op hun hypotheekportefeuille.
De meeste Nederlandse hypotheekverstrekkers hebben daar in al hun wijsheid geen reserves voor genomen!
Dit betekent, dat een dergelijke afschrijving direct van het bedrijfsresultaat afgaat. Ten eerste is dat natuurlijk niet gunstig voor de beurskoers, ten tweede gaan ze, als dat hand-overhand toeneemt, natuurlijk zelf wel heel hard richting verliesgevende situaties, of zelfs faillissement. Daarom kiezen de banken er massaal voor om loonbeslag te leggen: dan krijgen ze in ieder geval nog een paar centen en het heeft geen (directe) invloed op de winstgevendheid van het bedrijf.
http://www.apache.be/goed_gelezen/2012/01/23/ierse-journalist-zet-europese-centrale-bank-voor-het-blok/
ECB troika weet geen antwoord te geven op een vraag van de Ierse Journalist Vincent Brown.
Ierse journalist zet Europese Centrale Bank voor het blok
23 januari 2012
De Ierse journalist Vincent Browne stelt een simpele vraag aan Klaus Masuch van de Europese Centrale Bank. Zijn vraag is zo simpel dat de ECB er geen antwoord op heeft: Kan u het Ierse volk eens uitleggen waarom het miljarden euro’s aan Europese banken moet betalen als schadeloosstelling voor ongegarandeerde obligaties, waarmee de gewone Ier niets te maken heeft?
Dit is echt stuitend!!! dezelfde vraag zou je ook kunnen stellen in den haag, waarschijnlijk zal het antwoord net zo ontwijkend zijn.
Een hypotheekbemiddelaar die ziet dat de banken gewoon de kraan hebben dicht gedraaid. Dit opiniestuk geeft inzicht: banken zelf ontkennen bij hoog en bij laag dat zij geen hypotheken meer verkopen:
http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/nederland/article/detail/3134223/2012/01/23/Een-hypotheek-afsluiten-is-zo-goed-als-onmogelijk.dhtml
Suzanne, lijkt me een duidelijke zaak.
Van elke Euro die de mens van de bank haalt, mag de bank 10 tot 12 tot 14 minder aan kredieten uitlenen.
10.000 van de bank halen = één hypotheek minder.
M.a.w. de mensen halen hun geld van de bank 🙂
Intussen roept Kees iedereen weer op om te stoppen met praten over afschaffing/aanpassing hypotheekrente-aftrek. Hoeveel pogingen gaat de beste man nog doen, vraag je je af?
Die conclusie lijkt me wel een beetje heel erg kort door de bocht. Ik kan me voorstellen dat mensen door de economische malaise gaan interen op hun spaargeld. Ik denk echter dat de banken (volgens gerucht Rabobank denkt aan 40% prijsval) ook zien dat de onderpandswaarde terugloopt en door de nieuwe leverage regels van Basel III de banken heel erg terughoudend zijn om nieuw geld uit te lenen.
inderdaad, ik zou me juist ergeren als ze dit NIET zouden doen. Want iedereen weet wie er uiteindelijk voor de schade opdraait als de bank het op z’n beloop laat.
werk genoeg, maar inkomen genoeg is zeer de vraag; uit de berichten van het afgelopen jaar blijkt dat de incassoburo’s (net als de makelaars) steeds meer werk moeten doen voor steeds minder resultaat, met als gevolg dat veel buro’s niet zo goed draaien. Bij veel mensen valt gewoon niks meer te halen.
tja, opgehoepeld met ook nog een aanbeveling van de collega’s. Deze VVD’er heeft binnen een maand een riante (extra) functie bij een grote bank of projectontwikkelaar. Als er 200 miljoen verlies gemaakt is, dan heeft er ook ergens iemand moeiteloos tientallen miljoenen verdiend.
inderdaad stuitend, de Ieren zijn door hun politici superriant genaaid. Al is het, net als in Nederland, wel zo dat een flink deel van de bevolking riant meegeprofiteerd heeft van de bubble economie. Heel Ierland moet minstens 5 jaar langer werken om de schuld van de banken op te hoesten; hoeveel jaar moet Nederland straks werken om de schuld van de scheefleners op te hoesten??
inderdaad, maar het balanstotaal van de bank neemt wel af door o.a. faillissementen van bedrijven en gedwongen verkopen van huizen. Ieder huis dat met zwaar verlies verkocht moet worden betekent dat er vele hypotheken minder verstrekt kunnen worden 🙂
Niet alleen Ollanders hoor Paul 99, zojuist verschenen hiernaast op Twitter…..
”Buitenlandse partijen hebben vrijwel allemaal de Nederlandse markt verlaten en verschillende Nederlandse banken prijzen zich bewust uit de markt met hogere leentarieven of strengere voorwaarden aan hypothecaire leningen omdat zij moeite hebben aan geld te komen.”
Wat ik me toch afvraag is waarom kredietverstrekkers wettelijke bescherming genieten tegen wanbetalende kredietnemers? Het is caveat emptor zoals met de meeste dingen in het leven!
Reputatie, moraliteit en eer zijn een stok achter de deur voor de kredietnemer. Een gebrek aan één of meerdere van deze drie aspecten zijn een reden om geen lening te verstrekken, of een hogere rente te vragen. Maar aantasting van de persoonlijke vrijheid en de financiële integriteit als straf en dwangmiddel zijn feodaal en een vorm van slavernij.
Wat is mijn punt? We laten ons vrijwillig onderdanig zijn aan de financiële macht, i.p.v. democratische vrijheidsprincipes. Tophypotheken zijn zelfgebouwde gevangenissen die het belang van de elite bedienen. Een symptoom van een corrupt systeem.
@ 11: IL
Inderdaad enge woorden die mevr. Lagarde van het IMF daar zegt:
“Ms Lagarde, who met German Chancellor Angela Merkel, said that the eurozone needed a “larger firewall” to prevent the debt crisis spreading.”
“Ms Lagarde said now was the time to act in order to avoid a 1930s-style depression.”
“To spur growth, she called indirectly on the European Central Bank to lower interest rate. With inflation falling sharply, “additional and timely monetary easing will be important,” she said.”
“Although the economic outlook remains deeply worrisome, there is a way out. Now the world must find the political will, the collective will, to do what it knows must be done.”
OMG, het is duidelijk welke kant het IMF op wil, die geloven dus in het verhaal van Milton Friedman / Bernanke Doctrine dat de crisis in de jaren 30 veel minder erg zou zijn geweest als de geldprinters maar massaal zouden zijn aangezet…
Voor meer info lees o.a. eens het volgende artikel van B. Bernanke getiteld: “Deflation: Making Sure “It” Doesn’t Happen Here”
http://www.federalreserve.gov/BOARDDOCS/SPEECHES/2002/20021121/default.htm
Ondertussen in Hong Kong, mensen in hokken…..
http://www.welingelichtekringen.nl/17680-fotos-mensenhokken-in-hongkong.html
@ artikel
Dit is te verwachten, conform de voorspellingen van de heer Mr Vic van Heeswijk notaris te Rotterdam.
Voor wie kort van memorie is (zoals Juan):
Notaris Vic van Heeswijk: begin jaren ’80 veilden we 6000 à 7000 hypotheekveilingen op 2 miljoen koophuizen. Nu 2000 per jaar, als je dat projecteert verwacht je 13.000 – 14.000 hypotheekveilingen per jaar.
Als je het koopt loop je het risico dat je
1) geen financiering krijgt
2) het huis totaal anders aantreft dan je dacht dat het was: er is een risico dat het gestript, aan puin geslagen, of afgebrand is terwijl het onverzekerd was of dat de oorspronkelijke bewoners er nog in zitten.
Één Vandaag 24-10-2011
Eigenwoningforfait 10 procent omhoog in 2012
De eigenwoningforfait wordt met maar liefst 10 procent verhoogd. Het kabinet vindt dat nodig in verband met de daling van de huizenprijzen.
http://huizenmarkt.blog.nl/huizenmarkt-2/2011/12/28/eigenwoningforfait-10-procent-omhoog-in-2012
Had ik al voorspeld: niet zo moeilijk overigens. Inkomsten gemeentes omlaag door het opdrogen van de melkkoe van de grondverkoop. Ik heb op RTLZ gelezen, maar kan het niet meer vinden, dat de WOZ waarde gemiddeld 6% zou zijn gestegen…
Tel uit je winst!
Het verhaal op 34 sluit overigens aan bij de visie (nou ja visie, het is gebaseerd op feiten tot ver terug in de geschiedenis) van Martin Armstrong dat de machthebbers zich hoe dan ook altijd aan de macht willen vasthouden. Nog nooit is er een regering geweest die heeft gezegd: we hebben het helemaal fout gehad, we treden af, of we gooien het roer radicaal om.
At the end they will tax you to death. (vrij vertaald naar spreuk van Frans)
omdat bankiers (of eigenlijk moet ik zeggen: de eigenaars van de bank) meer gelijk zijn dan andere burgers. Nog even en bankiers/financiers gaan ook nog vóór de Belastingdienst (zoals nu in de VS soms al het geval blijkt).
inderdaad; zo corrupt dat je hervorming kunt vergeten. We komen hier alleen door een totale instorting vanaf.
nee hoor, ik denk eerder dat het gewoon de zoveelste poging van de banksters is om de gewone burgers af te persen: direct al je geld inleveren, en anders schiet ik !! (met de Bazooka van Hank)
of het nodig is daarover valt te twisten, feit is wel dat huiseigenaars dan nog steeds EXTREEM bevoordeeld worden vergeleken met spaarders of effectenbezitters in box3. Nee hoor, ik heb helemaal geen medelijden met deze stakkers.
______________
P.S.: ik zag net de aankondiging van het programma Uitstel van Executie. Heb het ooit wel eens gezien (meestal eigen schuld, dikke bult was mijn indruk). Zou het misschien een idee zijn om dit 7 dagen per week uit te zenden? Er zijn gevalletjes genoeg, en misschien gaat het dan leven bij Henk en Ingrid scheeflene; en misschien voorkomt het ook nog dat wannabee-huiseigenaars hun nek in de strop steken.
Kijk, in het stierenvechten gebeurt het ook dat er een stier briest. Die geeft daarmee aan dat de stierenvechter in het domein van de duivelse stier zit maar voor de stierenvechter is dat geen nieuws, dat wist-i al. Daarenboven speelt de regie, die is aan de stierenvechter en als dat niet zo is, dan zijn er grote problemen.
Kortom, als een “jazeker”-hypotheek-adviseur gaat klagen over het gedrag van anderen, laten we daar dan naar kijken èn dan meteen tevens ook eens kijken naar het gedrag van die “gratis” adviseurs zèlf.:-)
Eerst de klacht.
Een quote:
Conclusie: banken verstrekken, onder het mom van zorgvuldigheid en klantgericht handelen, het liefst zo min mogelijk hypotheken. Zo brengen zij hun balans op orde. Zij gebruiken daarbij onjuiste en bedenkelijke argumentaties.
Rob Schouten, directeur Helder Hypotheek.nl − 23/01/12, 12:32
Juan kan zich wel voorstellen dat het lastiger wordt om hypotheken te bemiddelen. Als consument kunt u -met een beetje opleiding- ook beter rechtstreeks bij verschillende hypotheekverstrekkers gaan praten, wat is de toegevoegde waarde van een een hypotheekadviseur als u gewoon een conservatieve lening (b.v. annuïtair) wilt zonder beleggingscomponenten en andere fratsen ?
Maar dat banken terughoudender worden met hypotheekverstrekking
-gegeven ook de verwachte prijscorrectie van -30+%-
is toch volledig logisch ?
Sterker nog: de normen liggen NU nog steeds ruimer dan b.v. in Duitsland.
Holland gaat van
het gesubsidieerd leasen van huizen (100% HRA 100% aflossingsvrij)
naar gewoon lenen en terugbetalen.
Dus die beste man Rob Schouten, die snapt het nog niet helemaal, het zal voor hem ook een grote verandering zijn.
Laten dan meteen ook even kijken naar het gedrag van de hypotheekadviseurs over de laatste 10 jaar.
Hypotheek-adviseurs hebben de laatste 10 jaar heel Nederland aangepraat om maximaal te lenen om maximaal van HRA te profiteren. Aflossen was niet meer nodig een leningen met méér dan 100% van de toenmalige executiewaarde werden de norm.
Ondertussen werden die adviseurs, die advies gaven aan de consument, niet betaalt door die consument. Ze werden betaald via bonussen door banken en andere hypotheekverstrekkers.
Hypotheekadviseurs
zijn samen met de makelaars
de headhunters van Kamikazekopers 🙂
Van enige zelfreflectie is nog geen sprake. Komt wellicht nog, als er genoeg röring is over probleemgevallen met hypotheken.
@ nhz: de tekst van nodig was van het artikel.
Gedeeltelijk ben ik het met je eens van geen medelijden, maar er zijn ook mensen die hun huis hebben afbetaald.
Het is weer een kwestie van steeds meer geld van de burger naar de overheid en uiteindelijk de banken en de internationale bedrijven. Vanuit dat oogpunt kan ik weinig sympatie oprbrengen voor deze maatregel.
En uiteindlijk komt je toch weer terecht bij de manier van geldscheppen en de centrale banken: the root of all evil.
Eens
Hoofdoorzaak van de kredietcrisis is de langdurig kunstmatig lage rente die de geld- en schuldgroei niet in toom wist te houden.
Die raakte volledig uit balans ten opzicht van huishoudinkomens.
Excuus dat Juan weer eens antwoord op zichzelf
of datti weer zit te mijmeren
maar er is een goede aanvulling op bovenstaande zin.
potentieel zit er namelijk
veelal dankzij de hypotheekadviseurs
nogal wat
in het vat
In 2006: 1 miljoen huizenlease contracten: 1 miljoen aflossingsvrije hypotheken.
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/30-12-2011/raad-van-state-donners-maatregelen-tegen-scheefwonen-onevenwichtig-en-eenzijdig/#comment-94621
maar waarom betalen mensen over een huis dat jarenlang met meer dan 10% per jaar in waarde steeg maar 0.6% belasting (ook nog met een enorme heffingsvrije voet), en over spaargeld (dat netto al jaren niks oplevert) of beleggingen (rendement gemiddeld -10% per jaar sinds 2000?) 1.2% belasting?
kortom, huiseigenaars hebben wél de lusten (winsten) maar niet de lasten (belasting); oneerlijk, hypotheek of niet.
het is een belangrijke factor, maar je kunt net zo goed de blinde hebzucht van de gemiddelde mens, of ons politieke systeem, als hoofdoorzaak noemen.
en dat heeft dan weer heel veel met politiek te maken. Politici houden van een ‘free lunch’, en centrale bankiers kunnen dat voor ze regelen, wat ook nog in het belang van de bankiers is. Goed geregeld dus.
kennen we hem nog die kromme spreuk van DSB? Lenen met hypothecaire zekerheid! Heb al jaren geleden gedacht dat dat dus een Contradictio in terminis is.
toch leuk dat alles een beetje samenvalt en dat nu scheefkopers even de zak zijn. Ben benieuwd wat ze allemaal gaan verzinnen om sparende huurders te naaien, maar er blijft altijd nog te mogelijkheid om te emigreren…
Goed punt.
Verdere blik op Spanje: 176 Miljard potentieel problematische hypotheken….
Da’s dus een kwart van het totaal dat in NL uitstaat !
La exposición problemática de los bancos al ladrillo -créditos dudosos, subestándar y activos adjudicados- es de 176.000 millones
http://www.elmundo.es/elmundo/2012/01/24/suvivienda/1327421521.html
hola hallo
lezen we daaro
dan helemaal niks van
in de polderperiodieken 🙂
Maarueh
de èchte problemen zitten in Griekenland
Ammenooitniet 🙂
nog wel, totdat ze ‘capital controls’ invoeren. Zou me niks verbazen in de komende paar jaar: dan mag je de EU uit met je geld als je bijv. 25% bij de grens inlevert, ten bate van de behoeftige EU medemens (bovenal de banksters en kleptocraten).
graag herhalen uit naam van Dhr. JK de Jager: hij wordt zo moe van dat gezeur over HRA, en misschien is hij wel een beetje bang dat na o.a. Griekenland, Italië, Spanje, Portugal, België en Frankrijk nu de polder aan de beurt is bij de internationale speculanten. Ze hebben inmiddels lekker kunnen proefdraaien, en weten nu vast hoe je zo’n vette kluif binnenhaalt.
Mee eens, nooit zo over nagedacht om eerlijk te zijn! 🙂
Blinde hebzucht: ook mee eens, maar met 1 kanttekening: de hypotheek verstrekers zijn 40 uur per week, 52 weken in het jaar bezig met het vak, als klant slechts een fractie van een fractie. Het is dus de professional tegen de amateur, wat de professional veel voorsprong geeft. Vergeet niet de denktank van de banken die de reclame en de hersenspoeling verzorgt.
Dus: aan beide kanten ligt verantwoordelijkheid, maar naar mijn mening meer bij de banken dan bij de burger.
De leverage is met toestemming van de kleptocraten in Brussel verhoogt tot maximaal 40x. Toen Dexia omviel was de leverage ergens tussen de 75 en 80. Als ik het me goed herinner is het in de EU nu officieel 25x. Uiteraard de Mark to fantasy, derivaten blootstelling, off balance sheet vehikels etc etc niet meegenomen :). Neem je geld dus meteen op en stop het financieren van de kleptocraten. Dit is overigens geen oproep tot een bankrun.
precies. rustig wandelen naar de bank 😉
ritueel van mij is: alle rekeniningen betalen, wat zilver aankopen doen en de rest cash er af als het loon er bijgetikt is op 150 euro na of zo. (overigens ook geen oproep tot bankrun 🙂 : doe dit al jaren.
@ 43
“nog wel, totdat ze ‘capital controls’ invoeren. Zou me niks verbazen in de komende paar jaar: dan mag je de EU uit met je geld als je bijv. 25% bij de grens inlevert, ten bate van de behoeftige EU medemens (bovenal de banksters en kleptocraten).”
Dat is al jaren zo. Negen jaar geleden kreeg ik na mijn tweede emigratie een conserverende aanslag opgelegd mbt polissen ten behoeve van een pensioenuitkering, opgelegd. Willen nu graag 50.000 euro innen maar die vlieger gaat niet op.
Heb nu een dispuut omdat het om polissen gaat van vóór de brede herwaardering en waarvoor de fiscale dieven geen conserverende aanslag kunnen opleggen. Dat is een uitspraak van de Hoge Raad maar meneer de ambtenaar weet dat niet. Jurisprudentie lunch kennelijk steeds overgeslagen.
Hij gaat het verliezen maar wat een gezeik. Ieder jaar een brief of de situatie is gewijzigd en of men alsnog een definitieve aanslag kan opleggen.
Dus u bent gewaarschuwd. Fiscus achtervolg je tot in de hel.
@ 47 en 45
(overigens ook geen oproep tot bankrun 🙂 : doe dit al jaren.”
Ha ha. Dat wetje van Jan Kay ligt helemaal stil dus er is nog niets aan de hand.
@ 47
“ritueel van mij is: alle rekeniningen betalen, wat zilver aankopen doen en de rest cash er af als het loon er bijgetikt is op 150 euro na of zo.”
Nadeel is dat je toch de vermogensrendementsheffing moet aftikken omdat men tegenwoordig vraagt wat je in huis hebt, welke rekeningen en in welk land enz.
@ 45
“Toen Dexia omviel”
Waar en wanneer?
aan Dalen
Nog niets van gemerkt: ik spaar gewoon zilveren munten (net zoiets als postzegels toch?).. Maar je hebt gelijk: eens mag dat vast ook niet meer zonder te dokken, maar gaat nu prima. Het gaat ook niet om astronomische bedragen, maar wel zo veel dat ik het even kan uitzingen bij een eventuele euro-crash.
@47 Steven
Grappig, ik houd er een vergelijkbare strategie op na, voor mijn bescheiden éénpersoonshuishoudentje, alleen spaar ik achteraf (minimalistisch uitgavenpatroon, van oudsher) in zilveren munten ook, vnl. esdoornblad, maar ook wat oudhollandsch spul(was altijd al soort van interesse, geschiedenis etc.). Ook geen schokkende bedragen hoor, ben maar een jonge alleenstaande jantje modaal.
@52 Steven
Stel je hebt een leuke verzameling van zilveren munten bij elkaar gespaard en je wil daar bijvoorbeeld over drie jaar een aanbetaling mee doen om een huis te kopen, kan je daar fiscaal geen problemen mee?
@54 jawel, want dan willen ze graag dat je even laat zien waar dat ineens vandaan komt.
@54 en als je geluk hebt doen ze ook een mooie schatting t.a.v. de tijd dat je die muntjes al in bezit had.
Zullen we zeggen 10 jaar achterstallige cumulatieve vermogensbelasting en een fijne boete?
El precio del alquiler ha caído un 25% de 2008 a 2011
Huurprijzen in Spanje met 25% omlaag van 2008 naar 2011.
25% lagere huur !!!!
Van deflatie zal geen sprake zijn ?
Bron: http://www.elmundo.es/elmundo/2012/01/23/suvivienda/1327325279.html
Tevens in dat artikel: jongeren betalen de rekening van de zeepbel, wonen is onbetaalbaar, het is ook niet voor niets dat er grote demonstraties in Madrid geweest zijn
La firma de hipotecas cae el 35,8% en noviembre y suma 19 meses a la baja
Afgesloten hypotheken -35,8% in november en maakt 19 maanden van daling op rij.
Nu kan de heer Rob Schouten een klacht
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-01-2012/forse-stijging-van-loonbeslagen/#comment-96295
hebben over verminderde kredietverstrekking in NL, de situatie in Spanje is dus véél en veel ernstiger.
Met bron: http://www.elmundo.es/elmundo/2012/01/24/suvivienda/1327392293.html
OT
Het Smallenbergvirus kan de Schatkist ook nog wel eens duur komen te staan nu de Russen dreigen de grens dicht te gooien.
http://www.nu.nl/economie/2723450/rusland-dreigt-grens-sluiten-rundvee.html
Heeft iemand enig idee hoe men in Ierland deze daling verwerkt? Ik bedoel:
belastingmaatregelen?
executieverkopen?
Het lijkt me logisch dat we in NL ook terug moeten naar een woning markt waar de woningen tussen de 3 tot 5 maal modaal kosten afhankelijk van locatie de factor). Stel dit voltrekt zich ook zo snel in NL…hoe verloopt dat scenario nu in Ierland?
Hier is een idee om mensen met hypotheekproblemen te helpen: Sta toe dat deze mensen hun pensioenrechten kunnen verzilveren om hun hypotheek af te betalen. Het probleem is de veel te grote berg van waardepapieren moet worden ingekrompen in verhouding met het werkelijke fysieke kapitaal, dat wil zeggen dingen zoals huizen, land, machinerie, voertuigen, voorraden etc. Zoals het er nu voor staat verliezen mensen hun huis, worden door de wringer gehaald om de restschuld te betalen. Daarna, zeg over tien jaar, klapt de overheidsschuld in elkaar zoals in Griekenland en hebben ze nog pensioen, nog AOW.
@ 54
“Stel je hebt een leuke verzameling van zilveren munten bij elkaar gespaard en je wil daar bijvoorbeeld over drie jaar een aanbetaling mee doen om een huis te kopen, kan je daar fiscaal geen problemen mee?”
Je bent dan een vermeend terrorist en zal zwaar worden verhoord. Minstens de Zaanse verhoormethode net zolang tot je ja zegt ookal weet je van niets.
Je familie wordt ook even onder de loep genomen en je carriere is definitief naar de knoppen.
Misschien kan je in Griekenland dan een eilandje kopen.
Inkijkje in de financiële wereld:
Joris Luyendijk geeft een fascinerend en onthutsend inzicht in de financiële wereld, schrijft journalist Hans van Willigenburg.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7544/DeJaap/article/detail/3135890/2012/01/24/Hoe-Joris-Luyendijk-laat-zien-waarom-Emile-Roemer-zo-populair-is.dhtml
Iemand het artikel of blog al gelezen ?
He, gelukkig, hebben ze toch nog pensioen en AOW. Had ik al niet meer op gerekend.
G Mac hypotheken zijn nu gedeeltelijk afgewaardeerd, iemand al iets van de ELQ hypotheken gehoord ?
http://www.youtube.com/watch?v=WNM0qYhuATQ
http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/01/24/Fitch-waardeert-Nederlandse-hypotheken-af
Dit is ook een beetje scary, Baltic Dry Index bijna op laagste punt …….
http://www.investmenttools.com/futures/bdi_baltic_dry_index.htm
geen idee. Ik koop voorlopig toch geen huis.
De aandelen zijn ook zwaar overgewaardeerd! Wil je nu ook nog gelijktijdig de aandelenbubble ontmantelen?
Zodra er grote hoeveelheden aandelen verzilvert dienen te worden om de schulden af te lossen stort de AEX met meer dan 100 punten naar beneden 🙂
@54: Ja. Elke transactie boven de 15.000,- (geloof ik) wordt automatisch aangemeld bij de belasting. En nee, je kan niet iemand omkopen :). De overheid gaat dan nakijken of je dat wel legaal verkregen hebt.
Als je dus een ton aan zilveren munten in 1 keer casht heb je volgens mij dus de zeer reële kans dat er (op z’n minst) een onderzoek komt met een naslag rijkeluisbelasting.
De conclusie kun je zelf wel trekken denk ik 🙂
@68
Je weet dat muntenverzamelen, met name Nederlandse, ook zeer speculatief is. Niet voor niets zijn de grootste handelaren banken.
Ik raad het je niet af want ik doe hetzelf ook al 20 jaar maar het blijft opletten.
Op dit moment kan je alleen betalen naar de zilverprijs, die mijns inziens hoog is, maar niet naar de verzamelwaarde. Dus mooie munten (FDC kwaliteit) kopen en dan de kiloprijs betalen.
@ 70
Wanneer je nu met een ton aan munten bij een handelaar komt, moet je blij zijn als jet 60% van de waarde krijgt.
Het is net als met een auto bij inruil. Kleur niet goed, niet courant en/of de markt is er niet naar.
@ 70
Wanneer je nu met een ton aan munten bij een handelaar komt, moet je blij zijn als je 60% van de waarde krijgt.
Het is net als met een auto bij inruil. Kleur niet goed, niet courant en/of de markt is er niet naar.
18 graden en een wijntje ( copa de vino tinto) kost € 1.50 …..
om te beginnen BTW betalen (kassa voor de politici en banksters!!) en daarna inderdaad levenslang de box3 heffing (als het significante bedragen zijn). Of je moet alles ‘zwart’ aanhouden met het risico dat je later gepakt wordt …
kwestie van een foute notaris zoeken; was tot voor kort geen probleem, maar ik denk dat het inmiddels oppassen is.
de intensieve veehouderij gaat ons uiteindelijk de das omdoen, als de huizenbubble het niet doet. Jaar op jaar ernstige incidenten, talloze dieren die zonder reden gedood worden (nou ja, voor de financiële belangen van een kleine club), enorme kosten voor de schatkist en daarna gewoon weer verder zoals de vleesmaffia het gewend is. De boeren die er aan failliet gaan worden vaak ook nog geholpen door de belastingbetaler om opnieuw te beginnen (en zwaar, een heel enkele keer hebben ze dan een les geleerd en beginnen een diervriendelijk bedrijf). Over de kosten van dit alles voor de volksgezondheid hebben we het dan nog maar niet. Absoluut onhoudbare situatie, maar Ministerie van Landbouw en RIVM doen alsof er niks aan de hand is.
en als ze dan straks met pensioen gaan en er geen geld is moet de belastingbetaler bijspringen? Deze groep gaat echt niet accepteren dat ze het straks door een eigen-huis-akkefietje met alleen AOW moeten doen.
@ 64,
ja ik heb gisteren zowel van Willigenburg als de blogs van van Luyendijk gelezen. Fascinerend antropologisch kijkje in het brein van medewerkers in de financiële sector. Vooral de “angst om te praten”, “het groepsgevoel” en “de onzekerheid (op persoonlijk vlak en qua baanzekerheid)” dat in verschillende stukjes terugkomt is mooi opgetekend.
Jammer genoeg weinig mensen in hoge functies en geen eye openers met betrekking tot de crisis/ het functioneren van de economie. Eerder een bevestiging dat de geïnterviewden het grotere plaatje (ook) niet snappen.
No een ander idee. Richt een fonds op met 500 miljoen inleg, koop er huizen mee op en verhuur ze.
Las ik gisteren in een krant. Simpele en eenvoudige constructie, beleggers behalen er 4% of hoger rendement.
De charme van het idee is haar eenvoud, en dat het voor zowel de koop- als huursector positieve effecten heeft.
@ 77
Ha ha. Ja dat doen ze in Ierland waar de prijzen met 80% zijn gedaald. Komt hier ook don’t worry. Het idee is dus niet nieuw alleen niet vergelijkbaar.
Eerst nog wat verder onder water met die feestvierders.
Het suffertje waar jij het artikel in las, zal wat betere schrijvers moeten zoeken.
@ 77
dr t
Ha ha. Ja dat doen ze in Ierland waar de prijzen met 80% zijn gedaald. Komt hier ook don’t worry. Het idee is dus niet nieuw alleen niet vergelijkbaar.
Eerst nog wat verder onder water met die feestvierders.
Het suffertje waar jij het artikel in las, zal wat betere schrijvers moeten zoeken.
@77
Uitgaande van een daling van 5% dit jaar (lage schatting als Kareltje NHG dit zelfs al zegt), 1% aan onderhoudskosten en 4% rendement moet 10% van de aankoopprijs aan huur ontvangen worden. Voor een woning van €200.000 is dit €20.000 per jaar ofwel € 1.666 per maand. Dan neem ik nog niets eens de kosten mee die gemaakt moeten worden na de aankoop van de woning om deze leefbaar te maken, wat de huurprijs alleen maar verder gaat verhogen. Nee, geweldig plan, vooral aan de huur kant gaat dit echt storm lopen.
Maar het idee ligt wel voor de hand.
Schaarste aan huurwoningen in de vrije sector tegenover een groot aanbod van koopwoningen.
En zo ingewikkeld is het niet op winst uit verhuur te behalen. Halen de pensioenfondsen ook weer eens een fatsoenlijk rendement.
op= om
In tijden van stijgende huizenprijzen is het inderdaad niet moeilijk om rendement te halen uit verhuur te halen. Wanneer de prijzen dalen is dit wel moeilijk.
Er is geen schaarste hoor. Schaarste is er aan woningen waar je niet uitgeknepen wordt.
Het hele woningbeleid is in Nederland doodziek.
Vrijwel overal waar de overheid zich mee bemoeit, gaat op de lange duur fout. Tijd voor een nieuwe frisse wind en andere denkkaders. Nederland heeft het idee van hokjesgeest nog lang niet losgelaten.
Diepgewortelde calvinistische cultuur waar kennelijk slecht van los te komen is.
Planologisch is het land ook verkeerd ingericht en daar komt men nu, althans enkelen, langzaam achter.
Misschien kunnen ze half Zeeland onder water zetten voor de broedende rustgraaggans. Krijg men het idee weer dat grond schaars is en kunnen de prijzen weer omhoog. Blauwe Stad is uiteindelijk ook geen oplossing, niet waar?
@ 81 dr.t
“Schaarste aan huurwoningen in de vrije sector tegenover een groot aanbod van koopwoningen.
En zo ingewikkeld is het niet op winst uit verhuur te behalen. Halen de pensioenfondsen ook weer eens een fatsoenlijk rendement.”
Op een waarschijnlijk korte termijn zal er toch geen schaarste meer zijn op de huurmarkt vanwege het grote aanbod van koopwoningen.
De verhuur van koopwoningen neemt namelik hand over hand toe.
Banken zullen dit waarschijnlijk toestaan, zolang als aan financiele verplichtingen voldaan wordt is er namelijk niets aan de hand. Dit kun je door verhuur van de woning wel bewerkstelligen.
Het nadelige effect hiervan zal zijn dat beleggers-huurwoningen, in ieder geval de duurdere sector, vermeden worden vanwege het feit dat je voor hetzelfde geld, of minder, meer huis krijgt.
Toekomstig scenario: daling van de vrije sector huurwoningen!!
Het is moeilijk als je een korte termijn visie hebt.
Maar 10 (jaar) maal 4% is wel 40% rendement.
En een dergelijk plan bengt weer wat beweging in de markt ook in de huursector.
Stel je houdt een waarde-tot-huur ratio van 20 aan, met een bezettingsgraad van 80%, kosten per jaar aan onderhoud van 1%, kosten voor aanschaf en gereedmaken voor huur van 10% dan moet de huizenprijzen gemiddeld op 121,5% zitten van de huidige prijzen om jou 4% te halen. Lijkt mij geen goede investering, helemaal omdat je er dan 10 jaar aan vast zit en tussentijds zeer waarschijnlijk alleen met verlies uit kan stappen.
Banken zullen dit waarschijnlijk toestaan, zolang als aan financiele verplichtingen voldaan wordt is er namelijk niets aan de hand. Dit kun je door verhuur van de woning wel bewerkstelligen.
Dat lijkt me met de huidige regels voor huurbescherming onwaarschijnlijk.
Bezettingsgraad 80% ? op een markt waar er zoveel vraag is naar particulier verhuur. Zie art vandaag in de Volkskrant erover, huurpijzen (vrije sector) stijgen met 4% wegens tekort aan woningen. 10% kosten om een huis verhuurbaar te maken, dat kan volgens mij een stuk minder.
Je maakt mij verder niet wijs dat er geen gunstige match te maken is tussen de koop en huurmarkt.
Het ligt nogmaals teveel voor de hand.
Tja, de wereld blijft rond natuurlijk…
http://www.nu.nl/geldzaken/2723728/huurprijzen-stijgen-eerst-in-twee-jaar.html
Huurprijzen stijgen voor het eerst in twee jaar
Gemiddelde huurprijs per vierkante meter 12,70 euro per maand.
Maria:
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/04/huurprijzen-stijgen-voor-het-eerst-in-2-jaar.xml
Haha! Sarends is me voor!
@ 90 @ 92
Misschien dan snel huizen kopen en wordt je in de filosofie van dr.t rijk en heb je een fantastische belegging. Dit is gewoon de oplossing voor de woningmarkt. Dat niemand hier aan denkt, buiten dr. t en zijn literatuur.
Tja dr.t, nu zitten we echt in de marge te discussiëren maar ik weinig behoefte aan heb. Je gaf zelf al toe dat op korte termijn het rendement niet best is, gezien jou antwoord dat er naar de lange termijn gekeken dient te worden, waar ik uit afleid dat je het eens met mij bent dat het waarschijnlijk is dat de huizenprijzen op z’n minst marginaal gaan dalen de komende paar jaar. Het is zeer moeilijk, zo niet onmogelijk om een fatsoenlijk rendement te halen bij een dalende huizenprijs. Het is daardoor beter om pas over een aantal jaar huizen op te kopen en te gaan verhuren.
@ 95
Klopt, maar vooralsnog zie ik weinig woningen te koop em ze zijn zo verkocht. Ik ben ook weg uit Belgie voor de klap valt. Hier is veel kleinschalige economie en de vakbonden verpesten het voor grote investeerders om fabrieken of wat dan ook neer te zetten. Neem daarbij de binnenlandse problemen en dat ze buiten patat en bier niet veel produceren, kan je wachten op de financiele stroppen.
Boys (and girls), je kunt allerlei berekeningen maken over rendement bij verhuur of netto lasten bij koop in vergelijking met huur, alleen daar moet je dan de waardedaling bij betrekken.
Huren voor 1.000 per maand en als je gelijkwaardig koopt misschien netto-lasten 750 per maand. Als je gelijktijdig een waardedaling van 1.000 per maand voor je kiezen krijgt, lijkt me het plaatje duidelijk worden.
Als je voor voor 800 per masnd verhuurt maar je krijgt 1000 per maand waardedaling voor je kiezen, kun je ook nog beter een paar jaar wachten. Dan liever op de spaarrekening voor 2,20% en 1,20% vermogensrendementsheffing inleveren en 3,5% inflatie incasseren, ben je wel over een jaar of vijf het mannetje of vrouwtje.
Mocht je je nou echt niet kunnen inhouden, ga gerust je gang en veel succes en sterkte.
Wat ik hierboven al vertelde dat ze zo idioot zijn om polders onder water te zetten, terwijl je er mooie en goedkope bouwgrond van kan maken, is vandaag door de Raad van State van tafel geveegd.
De Raad van State heeft het inpassingsplan vernietigd. Met de uitspraak van de Raad van State en het besluit van Provinciale Staten blijft de polder agrarisch. [Mag van mij bouwgrond worden.]
Volgens de Raad van State is bij de totstandkoming van het plan niet de juiste procedure gevolgd.
Het plan is, gelet op het vorenoverwogene, vastgesteld in strijd met artikel 7.13, eerste lid, van de Wet milieubeheer.
De beroepen zijn, voor zover ontvankelijk, gegrond. Het bestreden besluit dient te worden vernietigd.
Voor wie het allemaal nog eens wil nalezen. Zie hier >>>> http://www.referendumlokaal.nl//
Polder blijft agrarisch
Bericht van Provinciale Staten
De provincie Zuid-Holland heeft het inpassingsplan voor polder Zuidoord in Bernisse ingetrokken. Het inpassingsplan maakte waterrijke natuur in de polder mogelijk. Nadat staatssecretaris Bleker had laten weten dat natuurontwikkeling in de polder Zuidoord niet nodig is voor het halen van de internationale doelen, lees het nieuwsbericht van 8 december 2011, hebben Gedeputeerde Staten voorgesteld het inpassingsplan in te trekken
Ik wil graag even reageren op dat artikeltje van Pararius, huren in de vrije sector.
Eerst even de feiten. Ik heb kennelijk liggen pitten de afgelopen twee jaar, want mijn huur in de vrije sector is gewoon 2x met de max van 5% verhoogd.
In totaal sinds 2004 mag ik E300 per maand meer aftikken. Dus Pararius klept uit de nek.
Zoals Dalen al vermeldde, niet alleen de koopwoningmarkt is doodziek, ook de huurmarkt.
Het aantal huizen in de verhuur vrije sector neemt alleen maar toe en er wordt amper verhuurd.
Is ook logisch, prijzen zijn veel te hoog en een ieder die geen hypotheek krijgt of z’n hypotheek niet meer kan betalen, kan ook geen huis in de vrije sector huren. Dat lijkt mij duidelijk, afgezien nog van het feit dat die huurcontracten barsten van de restricties en indien Spies haar zin doorduwt heb je dadelijk als huurder helemaal geen rechten meer, dan houdt het verhaal van de particuliere verhuur in de vrije sector gewoon op. Niemand die z’n hele hebben en houden gaat verkassen met het risico dat ‘ie na een half jaar weer opnieuw kan beginnen.
Dus tot zover het marketing lulverhaaltje van Pararius.
Om bovengenoemde redenen ga ik het nu dus alleen nog over corporatie woningen hebben.
Hetgeen we tot nu toe zien is dat de corporaties op nieuwbouw appartementen die oorspronkelijk voor de verkoop bedoeld waren, maar aan de straatstenen niet te slijten zijn, 2 maanden huurvrij geven oid.
Ook zo lekker verneukeratief. Alles behalve zakken met de prijs, want dat is niet goed voor de aandeelhouders.
De verhuur van eengezinswoningen loopt trouwens ook terug. Het stukje waar ik huur daar bestond tot een jaar of 3 geleden een giga wachtlijst voor, nu staan de leegkomende huizen rustig een aantal maanden leeg, er wordt zelfs mee geadverteerd.
Goedkopere eengezinswoningen (gem. E850) in omliggende wijken idem dito.
Het probleem van huren in de vrije sector is hetzelfde als die van de koopwoningen, er zijn geen tekorten, men kan het gewoon niet betalen.
Even daargelaten dat de bruto inkomenseisen voor een woning in de vrije sector doorgaans 4,5x de kale huur bedragen. Dus voor zo’n eengezinswoning van 850E dient men een inkomen van E 46.000 per jaar te hebben. Tja, die lieden zitten al in dat koophuis wat ze nu niet zonder verlies kwijt kunnen.
Starters op de huurmarkt zie ik ook niet zo snel naar een eengezinswoning vertrekken, beetje te burgelijk hoor je ze denken, wij wachten wel even totdat de huizenprijzen dalen.
Conclusie: Ook in de vrije huursector zit de boel muurvast, compleet verziekt sinds de huren vrij gegeven zijn.
Er is hier in dit land de afgelopen 20 jaar zo’n ondermaats huisvestingsbeleid gevoerd wat zijn gelijken niet kent, dat ik drama’s voorzie op dit gebied.
De huizenmarkt moet nu gewoon de gelegenheid krijgen om in te storten en de corporaties moet het mes op de strot gezet worden.
Gewoon schoon schip maken, des te eerder die bodem (waar ‘ie dan ook mag liggen) bereikt wordt, des te beter.
Daarna mag de economie instorten, want hoe je het ook went of keert, beiden gaan plaats vinden.
@ 99 floor:
Gloedvol betoog! mooi & mee eens.
“dat ik drama’s voorzie op dit gebied” Volgens mij zijn die er al! Gaat alleen toenemen in veroogd tempo.
@75 NHZ,
Margeregeling betreffende BTW, op zilvergeld, alleen BTW over de winst leverancier. (dus wel kassa, maar iets minder)
Verder zijn het geen schokkende bedragen in mijn geval, en is het voor de heule langetermijn, naar voorbeeld van mijn grootmoeder, die nog steeds behoorlijk wat nederlands zilvergeld heeft. Vermogensblasting moet je op schuldpapier ook betalen boven 20.000 dacht ik. Voor mij is het niet per se zilver of goud overigens, voor mijn part spaar ik ruwe olie of koper maar dat neemt te veel plaats in in mijn antikraakkrotje:) Ik ben iemand die in de groene cijfers leeft, dus zocht enige jaren terug een alternatief voor waardeopslag, niets meer, niets minder.
@ 99 Floor
“Het probleem van huren in de vrije sector is hetzelfde als die van de koopwoningen, er zijn geen tekorten, men kan het gewoon niet betalen.”
Helemaal mee eens, vandaar ook mijn stellingin @ 85
“Het nadelige effect hiervan zal zijn dat beleggers-huurwoningen, in ieder geval de duurdere sector, vermeden worden vanwege het feit dat je voor hetzelfde geld, of minder, meer huis krijgt.
Toekomstig scenario: daling van de vrije sector huurwoningen!!
25 seconden Marc Faber: we are doomed!
http://www.youtube.com/watch?v=LY73HXdwPos
@Frans
Dat gaat inderdaad toenemen, bekijk die Pararius site al een jaartje of 2 maandelijks, tegenwoordig zelfs iedere week en vandaar dat ik kan stellen dat ze liegen dat ze barsten.
Maar goed, misschien dat er wat lieden zijn die er instinken en alsnog voor een overprijsd huurhuis gaan.
Ook voor huurhuizen geldt dat je niet zo snel verkast, alleen al de rompslomp en kosten (oa aan Pararius/makelaar) van verhuizen weerhoudt mensen daarvan waardoor men altijd langer blijft zitten dan verstandig is.
Moest wel lachen om Juan z’n posting vandaag betreffende huurhuizen in Spanje.
Daar ben ik afgelopen weekend toevallig eens ingedoken, is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar als “gepensioneerde” begin ik toch enigszins die kant uit te denken, al was het maar voor jaar, gooi de inboedel in de opslag en ga over een jaartje de site van Pararius weer eens bekijken, bevallen de prijzen mij nog niet blijf ik nog een jaar.
Plenty mogelijkheden daar voor lange termijn huur van een woning of appartement á E500 per maand en nog gratis zon ook.
met hoeveel korting gaan die huizen dan gekocht worden? lijkt me wel belangrijk om het eindrendement te bepalen … het klinkt als een verschrikkelijk onderdoordacht plan (of erger nog, een verschrikkelijk doordacht plan van de vastgoed maffia om de eigen zak weer eens te spekken, want er zal wel weer belastinggeld of pensioengeld bij moeten).
inderdaad, ik huur in een woning van 300K voor 850 euro per maand; en de eigenaar was heel blij dat ze eindelijk iemand gevonden hadden die dat wilde betalen, buiten de Randstad zijn die er niet zo veel.
geef de overheid het beheer over de Sahara en binnen 5 jaar is het zand op 🙂
dat waren ze bij Middelburg ook van plan, is bij gebrek aan geld gelukkig niet doorgegaan. Maar misschien dat het wegens nog meer gebrek aan geld vanzelf gerealiseerd gaat worden 😎
min 50% waardedaling van het onderpand in de tussentijd, betekent dus een zwaar negatief rendement.
Ik durf te wedden dat niet één vastgoed speculant hier zijn eigen geld in gaat steken. Speculeren met belastinggeld is natuurlijk een ander verhaal, dat doen ze altijd graag.
en de bezettingsgraad bij het bestand van Pararius en vergelijkbare organisaties is vermoedelijk 10% ofzo. Zegt dus helemaal niks, de bulk van die dure huurwoningen zal nooit verhuurd worden.
dit is net zulke onzin statistiek als de dalende huizenprijzen van de NVM. Het gaat niet over vergelijkbare woningen en het zegt dus NIKS.
precies!
mij best hoor, maar de verhuiskosten (in de allerruimste zin) trek ik dan wel af van de huurprijs. Dus ik denk dat er weinig inkomsten overblijven voor de eigenaar 🙂
bij mij in de stad kun je nu wel tegen gereduceerd tarief huren in vrije sector woningen van de WBV, 650 euro voor een appartement dat 250K zou moeten kosten (dus hypotheeklasten hoger dan de huur).
het zou m.i. enorm helpen als die HRA voor het tweede huis vervalt. Want nu is leeg laten staan dankzij de belastingsubsidie heel aantrekkelijk, en is verhuren niet rendabel. Als we met die onzin stoppen dan is iedere 100 euro per maand huur winst voor de eigenaar (zolang het huis niet hard achteruit gaat …), en zullen huiseigenaars eieren voor hun geld moeten kiezen: verhuren tegen redelijk tarief en hopen dat ooit iemand de hoofdprijs wil betalen, of direct verlies nemen op de verkoopprijs.
Rotsvast en DirectWonen: zelfde verhaal. Grote oplichters, dat zijn het. Je zal maar zo gek zijn om twee keer de maandhuur aan sleutelgeld te betalen voor een 100% overprijs appartementje waar je na 1 jaar weer uit moet (of nog 10-20% meer betalen …).
Het overgrote deel van het aanbod bij deze firma’s staat voortdurend leeg, véél te duur. Ze draaien op de enkeling die klem zit of die alles vergoed krijgt (hier bijv. hogere ambtenaren die regelmatig in een andere stad op flinke afstand moeten werken, en een tweede woning daarom volledig vergoed krijgen).
ach ja, in het binnenland van Spanje of Portugal koop je voor 50-100K een grote boerderij met volop grond; daar kun je soms met tientallen mensen wonen, als je zou willen. In de grote steden is het nog steeds vrij duur, maar het zou me niet verbazen als het over vijf jaar heel anders is. Dan zou ik het ook overwegen, al vind ik Spanje in de zomer wel té warm.
OT:
ondertussen knalt de goudprijs met procenten omhoog in een paar minuten tijd, nadat Uncle Ben heeft laten weten dat ze daar nog zeker tot eind 2014 doorgaan met gratis geld uitgeven. Als hij ballen had zou hij zeggen dat ze in ieder geval tot 2050 de rente op 0% laten, maar nee … Fantastisch dat het kan zo’n free lunch, dus profiteer ervan 😎
OT
Fed: rente blijft tot eind 2014 zeer laag
De rente in de Verenigde Staten blijft zeker tot eind 2014 op het zeer lage niveau van 0 tot 0,25 procent. Dat maakte het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, woensdag bekend.
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/04/fed_rente-blijft-tot-eind-2014-zeer-laag.xml
@Dawg
ZIRP, government out of options.
Of geldt dat niet voor een wereldmunt land?
Realistisch of niet. De huur- en koopprijzen gaan pas zakken als de massa ze niet meer op kán brengen.
En ook al lijkt het dat we daar nu al zitten, volgens mij kan dit nog wel even aan. Van een beetje huisvestingsnood schrikken ze niet in Den Haag.
Waarschijnlijk zakken ze nét genoeg om alles weer in beweging te brengen. En dan maar hopen dat het een aantal jaar gelijk blijft..
floor,
Out of options, lijkt me. Als de economie bij de huidige schuldenlast geen hogere rentevoet kan dragen, waarom zou dat dan wel lukken na 2014 met schulden die tegen die tijd alleen nog maar hoger zijn opgelopen. Dus, monetaire verruiming till infinity.
OT
Zit nu naar programma “Bouwval gezocht”te kijken.
Nou een bouwval hebben ze gevonden. 142 000 euro in de wijk Charlois in Rotterdam. Ken die wijk goed met vooroorlogse woningen en veel medelanders. Drama drama. We kunnen rustig stellen dat dit soort toestanden mede veroorzaakt zijn de het schandalige, lees schofterige, beleid van de overheid.
Mensen zitten overal in zak en as en nemen de meest stomme impulsieve beslissingen.
Einde van het liedje is meestal, scheiding, veel restschuld en ouders en schoonouders die bij moeten springen. Dat laatste is mijn interpretatie omdat ik me verplicht zou voelen.
In feite geeft dit programma goed weer wat er totaal mis is in Nederland, diep triest.
Anyway de 1 zijn dood is de anders brood, in casu RTL4 die lekker een zeikprogramma heeft maar een gemiste kans laat liggen om dit probleem te analyseren.
Zoals altijd, leedvermaak is het leukst maar de veroorzakers blijven buiten schot.
de massa kan de koopprijzen allang niet meer opbrengen, daarom zijn er eindeloze hoeveelheden HRA, NHG en talloze andere woningmarkt subsidies nodig om het circus gaande te houden. Blijkbaar is meer dan 0% rente in de VS al niet meer op te brengen, geef het G$ucks baasje bij de ECB nog een paar maanden en ook Europa zet de rente op nul %. Free money Forever, voor de banksters = GAME OVER!!!
@dalen
Don’t worry, ouders van kids die voor Charlois kiezen kunnen niet bijdragen.
@Dawg
Eind 2014 hoeft natuurlijk niet eind 2014 te betekenen hè. Alles wordt continue uit de kast getrokken om die beurs maar te hoog te houden.
Gewoon een beetje meer “pretend and extend”, maar dan ff anders.
“Eleven of the 17 Federal Open Market Committee participants believe a rate hike would not be appropriate before 2014, according to the first-ever rate forecasts published Wednesday. Three members want the first hike by this year, three want them in 2013, five want them in 2014, four more in 2015, and two in 2016.”
http://www.marketwatch.com/story/fed-says-long-term-inflation-goal-is-2-2012-01-25?siteid=bnbh
We leuk voor de scheefleners waarschijnlijk, want de ECB zal wel niet achter willen blijven.
dat lukt vandaag anders weer goed, goldstock up 7% 😉
en DJI is met + 0.8% het lachwekkende sukkeltje.
Geef Uncle Ben de vrije hand en binnen een paar maanden staat de olie op $ 200, en kan Obama met zijn verkiezingscampagne stoppen.
of niet, want in de VS heeft meerdere jaren van dit soort oerdom beleid de scheefleners ook niet kunnen helpen. Maar WallStreet beleeft een orgie zoals ze nog nooit gehad hebben…
@dalen
Leuk verhaal over mijn eerste cultuurshock.
Ik was 16, zat op de HBS en ging in de zomervakantie een aantal weken bij de (nu) ABN AMRO werken. Ik kwam op de sorteerafdeling terecht. Kan mij niet precies meer herinneren hoe dat functioneerde maar dat mag de pret niet drukken.
Anyway, zat daar met allemaal zeer gebekte dames uit “op zuid” aan een hele lange tafel en die dames hield ik continue met één niet sorterend oog in de gaten want als je ff niet oplette flikten ze je een geintje.
Bovendien maakte ik op een gegeven moment wel een heel domme opmerking. Kreeg iets voor Charlois in handen, nog nooit van gehoord, las het als Charleroi,
dus meldde dat er hier iets een beetje de weg kwijt was.
Op zuid heeft geloof ik 10 minuten onder die lange tafel gelegen en daarna had ik het zwaar, zeer zwaar kun je wel stellen.
Totdat de “manager” op een dag terug kwam van vakantie.
Ik was zo druk met die ogen bezig dat ik de beste man nog niet eens opgemerkt had die dag.
En toen ging er iets mis en deze jongedame kreeg van die man met plastic schoenen en elleboogstukken op zn colbert als uit het niets een grote bek en dan bedoel ik een zeer onbeschofte grote bek.
Ik kan mij herinneren dat ik dacht: wie is die man, wat doet ‘ie hier en waar heeft ‘ie het over.
Om een lang verhaal kort te maken, geen momentje last meer gehad, niet van de dames en niet van de manager.
Maar mijn lot schijnt te zijn dat iedere keer wanneer de naam Charlois boven komt drijven ik aan die kl..e bank herinnerd word.
@ 115
Herkenbaar verhaal Floor. Ik heb mijn jeugd “op zuid” doorgebracht dus weet er iets van.
@ 96 Dalen
Groot gelijk
Belgie zit echt in de wurgreep en wordt kapot gemaakt door de vakbonden.
Totaal geen idee hebben die lui. Kreeg vandaag een vod in de handen gedrukt over de staking (de zoveelste) 30 januari waarin er een lulverhaal stond dat het allemaal de schuld was van ‘fraudeurs’ en ‘grote bedrijven die weinig belastingen betalen’ dat hun pensioen op hun 60ste (!) werd afgescahft en dat als die grote boze bedrijven nou maar werden aangepakt er niets hoefde te veranderen.
Nou betalen de echt grote bedrijven inderdaad nul komma nul en dat is wel oneerlijk maar middenstanders wordt echt het vel over de oren getrokken. Voorbeeld je betaalt sociale bijdragen (22%) van je loon en als je dan niet zelfstandige in hoofdberoep bent of je bent al met pensioen bouw je daar geen rechten mee op. M.a.w je betaalt dus een flink bedrag (kan makkelijk 10.000 euro zijn) voor de zogenaamde ‘solidariteit’ dat is dus betalen voor een ander die levenslang werkloos is en daarbij wel pensioenrechten opbouwt en jij krijgt niks als je het onverhoopt nodig hebt.
Haha! Ik kijk soms om me heen en vraag me echt af hoe het mogelijk is dat mensen hier nog een bedrijfje willen beginnen of zoiezo werken met dit soort loonbeslagen.
Gelukkig wordt de regeling voor de ARCO co-operanten nu hopelijk door Europa (dat ik het ooit nog mocht mee te maken blij te zijn met de bemoeienis van de EU!) naar de prullenbak verwezen. Dan is die corrupte vakbondskliek ook eens een keer verantwoordelijk voor hun eiegen hebberigheid.
(voor de buitenstaander, deze vakbond stak voor miljoenen in 1 aandeel: Dexia, leende dit vervolgens uit aan shorters en ging toen de zaak failliet was huilen bij de staat en kreeg het voor elkaar dat ze retroactief onder de staatswaarborg als ware het een gewone spaarrekening was viel zonder ooit een cent aan het garantiefondsbijgedragen te hebben)
In het FD van vandaag:
Prijzen in Dublin sinds 2007 met 55% gedaald.
Dat gaat bij ons gelukkig niet gebeuren.
Wij hebben immers de HRA!!
Als het een vrijwillige keuze is zullen ze dat wel accepteren. Bovendien hebben ze een huis dat ze anders niet zouden hebben (of in ieder geval een lagere hypotheek). Verder zullen veel pensioenvoorzieningen schameler uitvallen dan nu wordt belooft. Het geeft mensen een kans om hun pensioen zeker te stellen. Er zullen er natuurlijk zijn die er onverantwoord misbruik van zullen maken en het geld verknoeien. Maar nu is iedereen gebonden aan het onverantwoorde beleid van de overheid (ook de Europese). Het geeft mensen een kans om voor zichzelf te zorgen en niet meegesleurd te worden in de Europese ondergang.
Dat zou mooi zijn, maar ik denk dat dat wel meevalt. Bij het afbetalen verdwijnen namelijk de hypotheken, waar in veel gevallen door diezelfde pensioenfondsen in geinvesteerd hebben. Het wordt dus tegen elkaar weggestreept. Het geld dat het pensioenfonds uitbetaalt komt via de andere deur weer binnen als de hypotheek wordt afbetaald.
Waarom alleen deze mensen? Dan kan iedereen zijn pensioenrechten wel opeisen terwijl dit niet in kas zit. Ik denk dat het wel bekend is dat het voor toekomstig pensioengerechtigden steeds zuurder wordt vanwege de lage dekking en hiermee zou je mensen die door hun eigen toedoen in de problemen zitten belonen voor slecht gedrag.
in grote delen van Europa speelt hetzelfde probleem: vakbonden die véél te veel macht hebben (zie o.a. Griekenland), kleine ondernemers die kapot gemaakt worden en multinationals die geen cent belasting betalen (bovenal in Nederland, belastingparadijs nr. 1 voor grootgraaiers wereldwijd).
ik geloof daar niet in, in een systeem dat het aan alle kanten stimuleert om boven je stand te leven , en op andermans portemonnee te teren.
ja, zou een goed idee zijn als iedereen het kon opeisen. Ik heb zelf al mijn pensioenverzekeringen laten uitkeren voor zover dat kon (d.w.z. het kleine bedrag dat nog over was van de betaalde premies, nadat de dieven hun zakken gevuld hadden). Van mij krijgen ze nooit meer één cent. Dit is GEEN oproep tot een pensioen-bankrun 🙂
Vandaag de kranten voorpagina’s, Staat betaalt teveel ABN 8 miljard, Groninger museum kritiek financieen onder de tafel gemept Tekort 2 miljoen, Meerstad Groningen tekort 40 miljoen kan oplopen tot 200 miljoen, stoppen is duurder dan doorgaan, HSL tekort 141 miljoen, even een kleine opsomming……….. 😉
Wat een zooitje is het weer………
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/04/Schoenmaker-Bernanke-speelt-met-vuur.xml
..and all paper will burn.
ja, dat motto hoor je bij ieder financieel debacle; de beproefde voet-tussen-de-deur techniek van de kleptocraten.
volgens mij is dat volstrekt kenmerkend voor de huidige generatie bestuurders, zoals in de Tweede Kamer als bij de lagere overheden en semi-overheid.
veel goede punten, en ik denk ook dat er behoefte is aan een huurmarkt; maar niet in de huidige opzet via WBV’s en huursubsidie, want dat kost ook vele miljarden per jaar en er wordt op enorme schaal mee gefraudeerd (zowel door de bazen als de klanten).
Valt zilver onder vermogensbelasting? Nee, je betaalt al btw over de aankoop ervan. Dus confisqueren/nationaliseren? Nee.
Trichet?
is dat jouw prive mening of iets wat in de belastingregels staat?
Is net bestuurder geworden van de grootste wapenfirma van Europa; mooi bedankje van de elite voor jarenlang fiat misbruik.
Adamus,
Heb je gezien wat de POG gisteren rond 18.00 u onze tijd deed na de bekendmaking van de FOMC? Voorlopig weer drie jaar ZIRP en uiteraard geen inflatie.
Weet je dat zeker van die BTW en vermogensbelasting?
Wat in Davos naar buiten komt, is dat het uiteen vallen van de Eurozone dit jaar heel waarschijnlijk is (tijdens het EK), waartoe banken al diverse scenario’s hebben klaar liggen. Scenario’s, die direct gemobiliseerd kunnen worden.
Een aanpassing aan een diversiteit van valuta’s zal minstens tien à vijftien jaar vergen om geen al te grote sociale onrust op te roepen. Immers, kun je meteen al met Peseta’s, Lires, Drachmen en Francs op de internationale (financiële) markten terecht?
De beruchte George Soros, die zijn leven blijkbaar heeft gebeterd, verwacht voorshands een neergaande deflatie spiraal.
Ontwikkelingen, die ons (voor de helft onder de zeespiegel liggend) landje beslist voorbij zullen gaan. Kun je op vertrouwen hoor.
Wij blijven gewoon lekker bezig met onze krakkemikkige ouwe meuk en “wat dat al niet mot kost’n, maar niet van mien cent’n”.
Gelukkig is niet iedereen zo dom: kinderen zijn soms verstandiger dan hun ouders. Bij veel jeugd valt t.a.v. het kopen van een huis te beluisteren: ik hoef
niet meer, ze kunnen me de bout hachelen. Stop die hypotheek maar in “a place, where the sun doesn’t shine”. Met al die leegstaande woningen ga ik wel antikraak wonen en blijf ik lekker flexibel. Kunnen ze ook beter de wijk nemen in tijden van crises.
Adamus, nhz, dawg en anderen.
Zie hier mbt goud zilver enz.
Bloeden zult gij
http://www.spaarbaak.nl/vraagbaak.php?zw=wanneer+belasting+betalen+op+winst+aandelen
Tel er ook maar postzegels bij op of je suikerzakjes
enigszins OT:
dankzij de onbegrensde stupiditeit van onze politici is er – na anti-kraak – alweer een fantastisch exportprodukt bij van de BV Nederland. Misschien kan NHG zetbaasje Karel Schiffer gelijk een gooi doen naar het presidentschap van de USSA?
Wilcox, a professor at Berkeley, of all places, says all that is needed to jump-start the residential real estate market is government mortgage insurance. Specifically, he suggests a one-time premium equal to one percent on the home’s purchase price, or $2000 for a house selling for $200,000. At the end of three years, says Wilcox, “the government would automatically mail checks to protected homeowners if average house prices in their area were lower than when they purchased their homes.”
LOL!! goud alweer 5% gestegen in twee dagen. Al krijg je 5% rente op je spaargeld, al na twee dagen sta je alweer op verlies dankzij de idioten die het systeem runnen, zoals Uncle Ben en SuperMario. En dan zijn er nog mensen die in deflatie sprookjes geloven, werkelijk onvoorstelbaar, wat een land …
Off-topic
“De Nazi’s en de schuldencrisis”
Een interessant stukje dat zeker de moeite waard is eens door te lezen:
http://www.zonnewind.be/2012/de-nazis-en-de-schuldencrisis.shtml
http://www.flickr.com/photos/expd/6761019439/lightbox/
misschien ook als E-book verkrijgbaar?
De meest invloedrijke eigenaren van centrale banken zorgen dat we verslaafd worden aan het geld dat zij drukken. Voedsel, onderwijs en zorg zijn qua regelgeving in de handen van overheid, en commercieel in de handen van eigenaren in agribusiness, pharma en energie: zelfde families en hun vrienden. Heel slim, straks zijn er enkel genetisch gemanipuleerde voedselbronnen die 1 of 2 yields geven en ongezond zijn. De natuurlijke voorgangers liggen veilig in de kluis op Spitsbergen. Een handvol rijksten krijgt zo de knoppen in handen om populaties te beperken door de gezondheid van jou en mij te beinvloeden, ter bevordering van de macht van de eigen bloedlijn. Laat je niet gek maken door media, neem dat wat je nodig hebt voor de ontwikkeling van jezelf en je kids.
Bijv de auto: nu zijn de doorsnee merken bij 150.000 km gaar, en gemiddeld rijden ze niet veel efficienter dan 10 jaar geleden. Dit is het resultaat van planned obsolescence en market making ten koste van de CO2 balans.
De commerciele banken hebben 1 opdracht: geld van de centrale banken verkopen in leningen onder business-model genaamd ‘interest’. Hiermee hebben we de 2 grootste kostenposten gehad.
Je kunt klagen of net even achter de facade kijken.
Verkoop nieuwe woningen VS gedaald.
Over heel 2011 kwam de verkoop van nieuwbouwwoningen in de VS uit op 302.000, een daling van 6 procent ten opzichte van 2010. Volgens ING is 2011 daarmee het slechtste jaar voor de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 1963.
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/04/verkoop-nieuwe-woningen-vs-gedaald.xml
aan afschaffing van idiote regels omtrent huurbescherming bedoel ik
http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/economie/%29/components/actueel/rtlnieuws/2012/01_januari/26/economie/veel-nederlanders-spreken-spaargeld-aan.xml
Veel Ollanders spreken spaargeld aan …….
@ Adamus, Je moet je fysieke zilver net als goud opgeven aan de belastingdienst.
Het feit dat je er BTW over betaalt maakt niet uit: je schaft het aan als belegging en het maakt deel uit van je vermogen.
Ik heb e.e.a. samen met mijn boekhouder uitgezocht i.v.m. aangifte 2010.
wat maar weer bewijst dat het ING management, net als dr.t, in een inrichting thuis hoort. Als je niet snapt dat deze idioten de economie om zeep aan het helpen zijn, dan hoor je onder curatele gesteld te worden om nog meer schade (voor de belastingbetalers etc.) te voorkomen. Maar nee, opluchting alom: het gaat ZOOOO slecht dat ik nog maar eens een pak aandelen erbij koop. Jippie, leve hyperdehypinflatie!!!
wel tekenend trouwens dat je het nieuws over de US huizenmarkt van vandaag niet vermeldt.
dr.t,
Niet te filmen. Centrale banken gaan tot steeds extremere vormen van monetaire stimulering over en de Hr Wind van ING Investment Management ziet dat als “een bevestiging van herstel in Amerika”.
Ik weet dat je in discussies graag aan de andere kant van de boot gaat hangen, maar dit soort teksten kan je toch zelf ook niet meer serieus nemen. Als de schuldenlast op dit moment alleen nog draagbaar gehouden kan worden met een negatieve rente hoe moet de exit van ZIRP in 2014 er dan uit komen te zien? Negatieve rentes betekenen nog meer lenen (en minder sparen) en dus nog meer schulden. Wat mij betreft heeft de FED gisteren het masker afgezet: het wordt inderdaad QE till infinity.
Kees de Kort weet het prima te duiden:
http://www.bnr.nl/?service=player&type=column&audioId=1419215
Yep History in the making. Er worden je als individu weinig middelen overgelaten om met je geld heen te gaan.
Must listen:
http://kingworldnews.com/kingworldnews/Broadcast/Entries/2012/1/25_Jim_Sinclair_files/Jim%20Sinclair%201%3A25%3A2012.mp3
over verkoop van gebakken lucht gesproken 😎
de ‘exit’ is duidelijk: de inflatie moet flink omhoog, zodat de reële rente blijft zakken 🙂
nog meer straf voor spaarders, sparen is slecht, slecht, slecht!!
Ik ben wel benieuwd hoe lang de levitatie van de Amerikaanse en Europese indexen doorgaat met dit krankzinnige beleid, ooit moeten er toch beleggertjes zichzelf achter de oren gaan krabben, waar we nu helemaal mee bezig zijn? Of zijn het alleen nog algoritmes die traden op de beurs, en blaaskaken zoals die van ING die heilig geloven in ieder sprookje over nieuwe kleren voor de keizer?
De V.S. hebben de laatste tijd 3,500.000.000.000 Dollar meer uit gegeven dan binnen is gekomen. Het gaat daar in alle sectoren fantastisch!! Ja, hoor, werkelijk waar.
Dankzij de Fed, die het disconto al jaren minimaal houdt en bijdrukt. En dat nog wel tot en met 2014. Wat een vooruitgang daar, terwijl het land bezig is achter de horizon te verdwijnen.
Geweldige analyse van die meneer Wind van de ING als navolger van Bernanke met een nieuwe ronde voor “kwantitatieve verruiming”. Ik zou maar als de Wind ervoor zorgen bij die bank weg te zijn met zulke mensen. D.w.z. als er geen storing is.
asd
Misschien kan het zijn dat je gemist hebt dat diverse indicatoren in de VS er op wijzen dat het wat beter gaat, industriële orders bijvoorbeeld.
Dawg: Als de schuldenlast op dit moment alleen nog draagbaar gehouden kan worden met een negatieve rente hoe moet de exit van ZIRP in 2014 er dan uit komen te zien?
de ‘exit’ is duidelijk: de inflatie moet flink omhoog, zodat de reële rente blijft zakken
In hetzelfde bericht staat dat de inlatie zich juist gunsrtig ontwikkeld.
Lastig blijft het toch het idee dat je in tijden van een dreigende recessie er juist voor moet zorgen dat de geldkraan open wordt gezet.
Net als in Europa zou kunnen. Simpelweg door de ECB te laten garanderen dat de ze in laatste instantie garant staat voor de staatsschulden in ruil voor een stringenter economisch beleid. Maar nu horen staten en burgers te bezuinigen tot het niveau dat er helemaal niets meer te besteden valt en daarmee te investeren is, dat werkt uiteraard veel beter. Pffff
@147 (dr.t)
Geruchten gaan dat de ECB tot 10 biljoen Euro gaat drukken om jouw scenario te kunnen realiseren. Vergeet niet dan ten tijde van hoge inflatie (of erger) een huizencrisis verergert. Dit aangezien er een flink tijdsverschil is tussen het stijgen van de prijzen en de stijging van de lonen. Dit zal de toch al kwetsbare huizenleasers de das om doen.
De mensen die een appeltje voor de dorst hadden om lastige periodes met de hypotheek door te komen zullen hierdoor ook kwetsbaar worden. Echt ik kan me niet voorstellen dat je dit echt meent. Dit soort plannen resulteren in woningmarkten ala Detroit en vernietigen samenlevingen. Uiteraard ten bate van overheden en bankiers.
dr.t,
Probleem is wel dat geldkraan = schuldkraan. Er komt geen euro, dollar of yen extra in omloop zonder dat er een corresponderend bedrag aan schuldgroei tegenover staat. De wereldeconomie zit afgeladen met schuld die bij normale rentestanden niet meer kan performen. Als je dat solvabiliteitsprobleem probeert op te lossen met liquiditeitscreatie (printen) gedraag je je als iemand die een brand wil blussen met benzine. Al die Europese banken die afgelopen december tijdelijk uit de werden met die 500 miljard van de FED/ECB zijn echt niet solvabeler geworden doordat ze dat bedrag hebben kunnen LENEN van de centrale bank: ze hebben slechts uitstel van executie gekregen.
diverse indicatoren zoals de huizenmarkt: nieuw dieptepunt in prijs en verder ingezakte omzet. Gaat fantastisch hoor!
En dat geloof jij dus? ‘gunstig’ in FED-speak is oplopende inflatie (deflatie is de root of all evil, dus van inflatie kun je nooit genoeg hebben!!), maar wel met een core-inflatie die rond de 2% ligt want dat is wat ze publiceren. Voor alle duidelijkheid: core-inflatie is in de VS het cijfer waar alle zaken die wel eens flink varieren (zoals energie, voedsel, accijnzen en belastingen, onderwijs enz.) uitgehaald zijn. Dat is dus PER DEFINITIE tamelijk stabiel. Helaas, iPADs kun je niet eten, en met gratis dollar biljetten in de tank zal je auto niet ver komen; maar probeer dat maar eens aan een oecoenoem uit te leggen. Wat dat betreft kan die crisis niet snel genoeg komen: ik wed dat deze volstrekt wereldvreemde idioten als eerste uit de roulatie gehaald gaan worden; een gemiddelde oecoenoem (categorie Wind) lukt het vermoedelijk niet eens om een karretje boodschappen te halen in de supermarkt, voor als de luxe catering en dure restaurants failliet zijn.
en ze hebben natuurlijk een enorme hoop junk van hun balans kunnen halen en vervangen door ECB-junk die voorlopig nog tegen 100% op de balans mag staan. Over de schade voor de EU belastingbetalers zullen we het maar niet hebben 🙁
Volgens mij is basemoney schuldvrij. Oftewel, als de ECB junk voor 100% opkoopt print ze schuldvrij geld. Heeft echter als bijeffect dat het geweldig inflatoir is.
@145(dr.t)
Hier en daar is er een kortstondige oprisping in de economie, die in het niet valt bij “het grote gebeuren” waarvan de belangrijkste elementen zijn: gigantische schulden door de hele samenleving heen, dalende huizenprijzen en sterk achterblijvende consumptie, waarvan de V.S. het nu juist moet hebben.
Dit ondanks bijna gratis kredieten al vele jaren lang. Het neo-liberalisme kan niet beter aan zijn eind komen! Laat Obama nu maar met de echte change komen.
hugo,
De hoeveelheid basemoney neemt, als ik het allemaal goed begrijp, toe op het moment dat een overheid meer uitgeeft dan ze binnenkrijgt. Maar als een overheid dat doet moet ze schatkistpapier ter grootte van het deficit plaatsen dus zou het totaal van de schulden moeten toenemen. Ik meen te weten dat het zo werkt, maar wissel mijn mening graag in voor een betere.
*
nhz,
Ja tuurlijk, maar ik heb ‘t idee dat ‘t dr.t ontgaat dat de ECB bij repo- en openmarktoperaties onder dit soort omstandigheden niet alleen liquiditeit verstrekt aan de banken, maar daarbij ook steeds meer een bad bank wordt.
Good old Jim. Lijkt heel zeker van z’n zaakjes. Hoe is het mogelijk dat de mainstream van het financiele wereldje zo weinig argwaan lijkt te ruiken?
Dawg,
Ik wil mezelf zeker geen basemoney expert noemen en er hangt veel smoke en mirrors omheen. Maar het is niet per definitie zo dat basemoney toeneemt als een overheid tekorten heeft. Indien er genoeg tegoeden zijn (zowel buiten- als binnenlands) en/of als de commerciële banken in goede staat verkeren kan een paar jaar tekort geen kwaad. Het wordt pas een probleem als er structureel onevenwichtigheden zijn. Neem de VS, officeel 1,5 biljoen tekort, GAAP 5 biljoen bijvoorbeeld. Of muitende private spaarders in Europa.
Als TBTF commerciële banken (oxymoron) dreigen te vallen dan heeft een CB drie opties mbt basemoney expansie van wat ik er zo van heb weten te brouwen.
1) De banken lenen bij de ECB voor (bijna) niets en doen ermee wat ze willen.
2) Overheden kunnen niet direct bij de ECB lenen maar de ECB faciliteert. Nog steeds loopt eea via de commerciële banken. Uiteraard met veel achterkamertjes werk. Volgens mij is de deal nu ongeveer zo, de ECB koopt voor 100% staatsobligaties op en verruimt zijn balance sheet ermee. De commerciële banken moeten 80% van dat vrij gekomen geld gebruiken om nieuwe staatsobligaties te kopen van PIIGS. Tegen een hogere rente dan de oorspronkelijke obligate maar veel minder dat de vrije markt zou vragen. Hopelijk maakt dit het geld nu vast in die obligaties (onverkoopbaar) los en gaat het weer stromen. Die overige 20% kunnen ze mee doen wat ze willen.
3) De CB gaat rechtstreeks zaken doen met overheden. Gelukkig nog niet gezien.
Nogmaals, ik ben geen basemoney expert!
oh en uiteraard helpen CB’s elkaar als men er belang bij heeft.
Volgens mij is basemoney schuldvrij. Oftewel, als de ECB junk voor 100% opkoopt print ze schuldvrij geld. Heeft echter als bijeffect dat het geweldig inflatoir is.
Dat is dus maar zeer de vraag. In de VS heeft men juist angst vor deflatie, op grond van wat men daar eerder ervaren heeft in Duitsland precies andersom.
Je gelijk is dus meer gebaseerd op een specifieke- dan een algemene ervaring.
De verkoop van huizen,van auto’s, luzere goederen valt stil nu, waar moet dan de inflatie vandaan komen?
Dat een product als olie niet meetelt voor het berekenen van de inflatie cijfer lijkt me niet meer dan terecht. De voorraad olie neemt af, dus wordt het duurder c.p.
Zo ongeveer wat er gaat gebeuren als de huizenbouw maar lang genoeg stil valt en het aantal zelfstandige huishoudens toeneemt, uiteraard ook weer als overige omstandigheden gelijk blijven.
hugo,
My 2cts,
– Betalingen en ontvangsten door de overheid lopen via een tegoed dat de overheid aanhoudt bij de centrale bank. Banken houden eveneens een reservetegoed bij de centrale bank aan. Die reservetegoeden kunnen worden omgezet in bankbiljetten, gebruikt om de onderlinge vorderingen en schulden van banken te verrekenen en vormen de dekking van de direct opeisbare verplichtingen van banken aan het publiek. Reservetegoeden bij de centrale bank en bankbiljetten zijn basemoney.
– Bij betalingen door de overheid aan bedrijven of gezinnen worden het tegoed van de overheid bij de centrale bank gedebiteerd en de reserveposities van de betrokken banken gecrediteerd: basemoney neemt toe.
(Gelijktijdig crediteren de betrokken banken ook het tegoed van de begunstigden)Iedere betaling door de overheid aan het publiek vergroot derhalve de hoeveelheid basemoney.
– Bij betalingen van het publiek aan de overheid gebeurt het omgekeerde.
– Een tekort van de overheid moet derhalve leiden tot een verruiming van de hoeveelheid basemoney.
– Zo’n verruiming moet afgedekt worden door de uitgifte van schatkistpapier. Waarmee de overheid een schuld krijgt bij hetzij het bankwezen hetzij het publiek.
Zie je echt niet in dat alle niet productieve schulden welke hadden moeten falen gemonetariseerd zijn en dat mark to fantasy, aka price controls, een enorm probleem zijn?
Off-topic:
PvdA: kooprechtplan draait uit op ramp
http://www.nvm.nl/actual/januari_2012/pvda_kooprechtplan_draait_uit_op_ramp.aspx
Tsja, Juan krapt zich nog eens achter de oren, immers gemiddeld is de wachttijd voor een (onzelfstandige want gesubsidieerde) corporatiewoning in de Hoofdstad Amsterdam zo’n 15 jaar:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-11-2011/woonvisie-kabinet-rutte/#comment-91371
In termen van woning-“markt” wellicht een normaal verschijnsel, in termen van woning-markt toch echt een groot tekort, er is een tekort aan gesubsidieerde huurwoningen en (zie Funda) een enorm overschot aan veeltehooggeprijsde koopwoningen.
Oplossing: men verschuift woningen uit het segment gesubsidieerde huurwoningen en beperkt daarmee tevens de vraag op de vrije koopmarkt.
😛
Het plan van mevrouw Mr Drs Spies klinkt net zo slim als het handhaven van de schijn van HRA over 1,5,10,20,30 jaar 🙂
Hehe is dat niet wat men bij de CB met man en macht probeert te voorkomen? Als veel spaargeld in een golf wordt opgenomen en in de ”echte economie” terecht komt zijn de poppen aan het dansen. Zullen westerse
pensioenfondsen ooit staatsobligaties dumpen?
Munten en bankbiljetten ja. Tegoeden niet, deze zijn nog niet omgezet in basemoney maar hebben wel een claim. Of die gehonoreerd gaat worden in het geval van een systeem wijde bankrun is de vraag.
”Bij betalingen door de overheid aan bedrijven of gezinnen worden het tegoed van de overheid bij de centrale bank gedebiteerd en de reserveposities van de betrokken banken gecrediteerd: basemoney neemt toe.”
Dit soort bewegingingen kunnen worden opgevangen door een krediet systeem met zeker 25x leverage, off balance sheet, derivaten etc. Er is geen noodzaak om basemoney te betrekken.
Wat we nu volgens mij zien is dat mensen hun geld terug trekken uit het financiële systeem en hun bankbiljetten willen. Er wordt dus wel basemoney gecreëerd. Het 50 Euro biljet welke ik bezit is van mij. Hoeveel er in omloop zijn is niet mijn beslissing. Al helemaal niet wat die andere mensen welke er ook 1 bezitten mee doen. Ik zou dat biljet niet lang onder het matras stoppen maar er echt geld voor kopen :). Met steeds meer biljetten in omloop en steeds minder krediet. Meer printen, we zitten in de ZIRP val.
Allicht dat onze definitie basemoney verschilt. Ik heb het over fysieke munten en papier only. Alle claims erop niet aangezien dat slechts claims zijn. Uiteraard is dat papier weer de claim op fysiek goud en olie.
In termen van woning-”markt” wellicht een normaal verschijnsel, in termen van woning-markt toch echt een groot tekort, er is een tekort aan gesubsidieerde huurwoningen
Ik zou het noemen er een overschot van personen die alleen maar gesubsidieerd kunnen huren.
dr.t.
Ik zou het noemen er een overschot van personen die alleen maar gesubsidieerd kunnen huren.
MAW de huren zijn te hoog
Absoluut, er is geen grootschuldbezitter die zonder subsidie kan lenen voor een stapel stenen op een postzegel, het is goed te zien dat u het begint te begrijpen.
@ dr t. Misschien maakt het volgende gegeven duidelijk dat het niet pluis is aan de andere kant van de Atlantische:
Staatsschuld VS stijgt met 3,5veelnullen dollar (zie post 144). Dat is ruim 10.000 dollar per persoon.
Dat opgeteld bij de reeds bestaande publieke en private schulden maakt dat de gemiddelde Yank voor altijd staats- en/of bankslaaf zal zijn.
Fiatmoney ? Basemoney ? Als Juan het nog snapt, mag ie het zeggen, Paul is al lang “los van de trappers”.
Ik weet niet of het hier al eerder gepost is, maar gaat de VEH ook een beetje schuiven ?
Als ik het goed gelezen heb, beginnen ze bij de VEH – Vereniging Eigen Huis ook een heel klein beetje te bewegen en los te komen van hun onwrikbare standpunt van “handen af van de HRA”. Tenminste, men zegt nu dat de HRA een MIDDEL is en geen DOEL en dat in principe alles bespreekbaar is.
Natuurlijk is het een belangenorganisatie, dus ze zullen tot het laatste toe proberen om de schade ergens anders te leggen, maar toch, ik ga niet zeggen dat ze OM zijn, maar er is een eerste teken van beweging.
“Er zijn problemen in zowel de huur- als de koopsector. Om de problemen op te lossen en de doelstellingen te bereiken moet volgens Vereniging Eigen Huis het gehele beleidsinstrumentarium dat invloed heeft op de woningmarkt kritisch tegen het licht worden gehouden. Van ruimtelijkeordeningsbeleid en grondpolitiek tot overdrachtsbelasting en huurtoeslag. En natuurlijk mag dan op de H-woorden hypotheekrenteaftrek en huurprijsregulering geen taboe rusten.”
http://peilinghypotheekrenteaftrek.blogspot.com/2012/01/doel-en-middel.html#comment-form
Misschien een beetje teveel eer voor deze achterhaalde conservatieve club, maar ik wil toch even de eerste twee doelstellingen hier vermelden:
“Beleidsdoelstellingen
Voor Vereniging Eigen Huis zijn belangrijke doelstellingen:
* Betaalbaarheid. Zowel voor zittende als nieuwe bewoners.
* Zicht op waardebehoud van een woning. Anders steekt niemand zijn geld meer in een eigen huis.”
Hebben we meteen het belangrijkste conflicterende punt boven tafel van deze belangenclub. Tenzij men met betaalbaarheid bedoelt FINANCIERBAARHEID, d.w.z. doorgaaan op de oude bekende weg van steeds maar meer schulden maken door de financieringsvoorwaarden te verruimen om de hoge prijzen in stand te houden.
Om even met een kreet te eindigen: VEH zal nog “de nodige stappen moeten maken” in hun analyse- en denkproces om een zinvolle bijdrage te kunnen leveren aan de oplossing van de problemen. Ik vrees echter dat ze zoals gewoonlijk steeds achteraan blijven lopen.
Too little, far too late.
Nog maar eens een keertje, de huizenprijzen dalen NIET 🙂
http://fiscathema.nl/woningmarkt/files/2010/02/Daling-woningprijzen-blijft-uit-bij-aftrekbare-hypotheekrente-2-februari-2010.pdf
De WOZ waarde worden ook via de modellen van deze Prof. gewaardeerd…….
Dit bewijst maar weer eens, dat oekoenomische modellen géén rekening kunnen houden met de menselijke factor……. 😉
En nog maar eens een keertje…..
Huizenprijzen in Olland MOETEN 50% ZAKKEN, om toekomstbestendig te zijn. 🙂
http://www.bis.org/ifc/events/5ifcconf/xu.pdf
Is allemaal een beetje confusing, vindt U ook niet ?
Niet te geloven, Prof en Dr. geeft les en mag stemmen 😉
Prof. Francke zegt met zijn modellen dat de waarde van de woningen in Olland 100% kloppen, en het rapport van de BIS zegt dat de huizenmarktprijzen 100% zijn overgewaardeerd………
Ziehier de totale tegenstellingen……..
Alles of niets 🙂
Uitbreiden van de gereedschapskist van de Centrale Banken ( QE-en ) … wat is het resultaat tot vandaag ?
UK krimp oekoenomie – 0.2%
Japan vandaag bericht weer in een deflatieperiode
USA werkloosheid 8.5 %
Europa werkloosheid + 10%
http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203363504577185151569908014.html
Goed gedaan jochies 🙂
Je kan het paard wel naar de QE bron brengen, maar niet dwingen te drinken……
Rente MOET omhoog …….