Woonvisie kabinet Rutte

Niets doen is blijkbaar ook een actie, dit bleek tijdens het vervolg Algemeen Overleg over de Woonvisie. De crisis op de woningmarkt wordt niet werkelijk op waarde geschat. Uit alles blijkt dat het kabinet ervan uitgaat dat de gouden jaren gewoon weer terugkomen. Zo wordt onverminderd uitgegaan van een groei van de koopmarkt.

Share Button
Tagged with:
95 comments on “Woonvisie kabinet Rutte
 1. Marieke says:

  De beleidsmakers snappen het echt wel, daar ben ik van overtuigd. Maar hoe leg je de nodige veranderingen uit aan een half miljoen dombo’s (PVV stemmers).
  Voorlopige willen ze blijkbaar de laatste paar aspirant kopers erin laten tuinen. Deze laatste kopers zullen ons straks de meeste problemen gaan opleveren. Gezondheid is belangrijk maar financieele zelfmoord is blijkbaar heel gewoon.

 2. piep de clown says:

  Niets doen is het beste. Wat je nu ziet is dat er een vliegwiel effect ontstaat. De eerste daling was nog heel beperkt en de daling wordt steeds groter en groter en groter. Voordat je het weet is de prijs genormaliseerd. Dat gaat zeker gebeuren als we in een recessie belanden in 2012.
  De hypotheekrenteaftrek wordt al beperkt en is al per augustus beperkt. Je kan minder lenen en de gehele aflossingsvrije hypotheek is afgeschaft. Banken zijn kritischer en geven niet meer zo veel hypotheek. Dus ja de overheid zegt dat ze niets doen maar de banken doen het voor ze. Kabinet Nederland tegen de banken… Wij redden jullie, jullie banken zorgen voor een rem op de hypotheken met extra voorwaarden zodat wij onze belofte niet hoeven te schenden. Banken: Tuurlijk waarom niet de risico’s worden ook groter.

  Kabinet blij… Wij tornen niet aan de aftrek. Banken blij: worden gered.. Wij klootjesvolk worden belazerd… Business as usual

  Dus beetje bij beetje wordt er al hervormd. Doe je ogen open en geloof niet wat het kabinet zegt.

 3. ll says:

  Ik denk dat het kabinet net zoals het hele eurogebeuren out of controll is.

  Out of controll betekent dat of je nou wel of niet iets doet, je van de uitkomsten toch geen chocola kan maken.

  Als niemand de leiding heeft, is chaos de baas…

  Wanneer valt het kwartje 😉

  http://www.depers.nl/economie/46007/Wanneer-valt-het-kwartje.html

 4. Badeend says:

  Wat verwacht je van een minister die zelf een van de grootste Hypotheekschulden van het land heeft

  Hoe lang verdraagt een land een minister als Donner nog?

 5. piep de clown says:

  @4
  Totdat hij zijn nieuwe functie gaat bekleden die voor hem is gereserveerd.

  Het gaat niet om de hoogste hypotheekschuld. Het gaat om betaalbaarheid. Donner woont duur, maar heeft goedkope hobby’s neemt vaak de fiets dus kan dat betalen. Als ik € 200.000 zou verdienen en een hyptheek van €1.300.000 zou hebben en daarnaast 3 ferrari’s een eigen boot, etc, etc.. Ja dan kom ik in de problemen. De hoogte van de hypotheek is niet het belangrijkste. De betaalbaarheid.. Past het binnen mijn inkomen en mijn uitgave.

 6. Suzanne says:

  Je gaat mij niet wijs maken dat de dames en heren politici echt niet begrijpen wat er speelt. Ze zijn echter afhankelijk van de kiezer en doodsbang (veel banger nog dan je zou vermoeden) dat die kiezer straks massaal PVV gaat stemmen. Het is voor hen dus zaak de PVV zoveel mogelijk wind uit de zeilen te nemen. Dat betekent: zoveel mogelijk PVV standpunten innemen vóórdat de PVV met de ‘eer’ gaat strijken. Dat dit wel eens averechts uitpakt, hebben we mogen zien bij de kwestie ‘Mauro’ (en het enorme zetelverlies bij het CDA).

  Als de regeringspartijen nú hardop zouden zeggen dat de HRA moet worden aangepast, of afgeschaft, heeft de PVV de verkiezingen al gewonnen door gewoon te roepen dat er aan de HRA niets mag veranderen. Althans, dat vrezen de overige partijen.

  Het gezonde verstand gegijzeld door geblondeerde nationaal socialisten.

  Is het vreemd dat sommige mensen hier boos van worden?

 7. Paul99 says:

  Dames, dames, de PVV-stemmers wegzetten als dombo’s of geblondeerde nationaal socialisten komt niet overeen met de werkelijkheid.
  Het geeft misschien een lekker gevoel en opluchting om een groot deel van de vroegere PvdA stemmers zo te diskwalificeren en je er ver boven verheven te voelen, maar jullie moeten echt met een beter verhaal komen. Vooruit dames, jullie kunnen het, toch ?

 8. Suzanne says:

  Paul99!

  Ik wist het! Ik wist het!
  Ha.

 9. BalancedView says:

  @7Paul

  PvdA’ers zijn ook dombo’s, dus het klopt nog steeds in mijn gesimplificeerde hokjeswereld.

  Overigens is het een feit dat in de lagere sociaal economische klassen de SP, PVV en PvdA oververtegenwoordigd zijn.
  Er zullen ongetwijfeld een aantal ontevreden, hoogopgeleide boeroepers tussen de PVV aanhang zitten, maar over het algemeen kan je veilig stellen dat het mensen zijn die niet beschikken over bovenmatige hersencapaciteit.

 10. BalancedView says:

  @1 Marieke

  Toch even terugkomend op de kwalificering “dombo” met een vraag:

  Hoeveel mensen is 24/150e deel van het Nederlands electoraat?

 11. diesel says:

  gewoon wie schuld heeft dood laten bloeden !mijn brood

  Marieke: De beleidsmakers snappen het echt wel, daar ben ik van overtuigd. Maar hoe leg je de nodige veranderingen uit aan een half miljoen dombo’s (PVV stemmers).Voorlopige willen ze blijkbaar de laatste paar aspirant kopers erin laten tuinen. Deze laatste kopers zullen ons straks de meeste problemen gaan opleveren. Gezondheid is belangrijk maar financieele zelfmoord is blijkbaar heel gewoon.

 12. Paul99 says:

  BalancedView:
  …..dat het mensen zijn die niet beschikken over bovenmatige hersencapaciteit.

  Er is onderzoek naar gedaan, ik kan het nu ter plekke even niet naar boven halen, maar gebleken is dat de PVV-stemmers vrijwel gelijkmatig verdeeld zijn over de sociaal-economische klassen.
  Bij jongeren schijnt het aantal hoger opgeleiden nog hoger te liggen, maar dat kan natuurlijk ook komen door de huidige stand van zaken in het onderwijs waarbij bijna iedereen “hogeropgeleid” is. (moet wel even kunnen tussendoor, niet?)
  Wellicht laat je je nog teveel beinvloeden door linkse media.

 13. Ralph says:

  Paul99: Er is onderzoek naar gedaan, ik kan het nu ter plekke even niet naar boven halen, maar gebleken is dat de PVV-stemmers vrijwel gelijkmatig verdeeld zijn over de sociaal-economische klassen.
  Bij jongeren schijnt het aantal hoger opgeleiden nog hoger te liggen, maar dat kan natuurlijk ook komen door de huidige stand van zaken in het onderwijs waarbij bijna iedereen “hogeropgeleid” is. (moet wel even kunnen tussendoor, niet?)
  Wellicht laat je je nog teveel beinvloeden door linkse media.

  Die zou ik wel willen zien dan, want alle bekende sites vermelden dat de gemiddelde PVV stemmer vaker geniet van een uitkering en in een sociale huurwoning woont.

 14. floor says:

  Balanced View
  Zullen we een wedstrijdje aangaan t.a.v. het aantal hersencellen?

 15. Paul99 says:

  floor:
  Balanced View
  Zullen we een wedstrijdje aangaan t.a.v. het aantal hersencellen?

  Hoe bedoel je ? 🙂

 16. floor says:

  En Ralph mag ook meedoen.

 17. BalancedView says:

  @14 floor

  Qua IQ durf ik die wedstrijd zeker met je aan.

  Ik zie echter niet de toegevoegde waarde van een eventuele constatering dat jij IQ 137 en ik IQ 135 heb of vice versa…

  Je hebt wel minimaal net als ik ir. titel neem ik aan?

 18. Hugo says:

  Een diploma / titel is een bewijs dat je weet wat ontelbaren voor je al wisten :).

 19. BalancedView says:

  @12 Paul

  Daar is zeker uitgebreid en veelvuldig onderzoek naar gedaan en de conclusies daaruit weerspreken mijn bewering zeer zeker niet.

  Ik deel je conclusie t.a.v. de waarde van de term “hogeropgeleid” trouwens. Ik stoor me mateloos aan MBO’ers die zichzelf “student” noemen. Tot een jaar of 5/10 geleden was iemand die aan een universiteit studeerde een student. Dat stak echter iets teveel in het calvinistische Nederland, waardoor uiteindelijk iedereen zichzelf maar student is gaan noemen. Dit klinkt wellicht nogal dédain, maar het is wel de achterliggende reden van de devaluatie van ons onderwijs. Iedereen moet maar minimaal HBO kunnen halen en gaan “studeren”. Ik zou liever zien dat mensen die gewoon niet tot de top 20% denkers behoren een nuttig vak zouden leren. Eerlijk werk, waar we tekort aan hebben. Hebben we allemaal wat aan. Een hypotheekadviseur die van de MBO afkomt (ze bestaan!) heeft geen bestaansrecht.

 20. BalancedView says:

  @18 hugo

  Haha, mooie definitie van een titel / diploma.

  Hij gaat overigens niet op voor de titel dr. aangezien je daarvoor toch echt geacht wordt zelfstandig iets te onderzoeken (en bij voorkeur nieuwe inzichten te genereren).

  Verder zeggen titels / diploma’s zeker niet alles. Hangt wel af van welke titel. Een bèta studie kun je echt niet afronden als je niet een bepaald denkniveau hebt. Aan de andere kant heb je een hoop studies waarbij ik ernstige twijfels heb. Met name als ik de onderzoeken die in die velden worden gedaan lees. Het blijkt dat heel veel alfa’s niet in staat zijn om gedegen onderzoek te doen omdat ze simpelweg statistisch onvoldoende kennis hebben. Ik vind dat je van universitair afgestudeerde minimaal mag verwachten dat hij/zij onderzoek kan doen (en dus statistiek beheerst). En ja, wiskunde is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Dat redt je nou eenmaal niet met van buiten stampen of glad kunnen praten.

 21. Frans says:

  VVD en CDA zijn BANKHOEREN!

 22. xenobinol says:

  Frans,

  Donner is een bankslaaf.

 23. Frans says:

  @ Xenobibol: I know.
  Maar verder: ze praten allemaal het evangelie van de banken na.
  Op een of ander manier lukt het de banken nog steeds de meesten mensen voor de gek te houden.
  Ik moet zeggen dat ik tegenwoordig gebiologeerd naar de praatjes van de bankmensen luister: ik zie precies hoe ze hun dogma verkondingen op zeer slinkse wijze hun authoriteit verdedigen met als uitgangspunt dat ze neutraal zijn en de baken van wijsheid en de reddingsboei in deze roerige tijden.
  Nee, de banken mogen niet omvallen, want dan is alles verloren.
  Het tegengestelde is waar.
  De politici luisteren naar de banken terwijl ze niet door hebben dat het juist de banken zijn die dit allemaal (bewust) hebben veroorzaakt en dat het de vijand is die in elkaar gehakt dien te worden.
  Ik moet zeggen dat ik de woordvoerders van de banken ZEER hoog inschat: geniale mensen in het zand in de ogen gooien terwijl niemand het door heeft.
  Zum kotsen voor diegene die het ziet, dat dan weer wel….

 24. Michiel says:

  Ik ben een PVV’er van het eerste uur uit Bloemendaal. Heb alleen mijn propedeuse Economie. Opscheppen over hoe fantastisch ik het voor elkaar heb zal ik niet doen. Je hebt immers altijd baas boven baas. Ik stoor me aan mensen die neerkijken op PVV’ers. Voel je je beter dan anderen?

 25. Frans says:

  Aan allemaal:
  Laten we even wel wezen: dit toneelstukje wat we hier zien heeft NIETS met democratie te maken, met een gesprek op argumenten (wel van de kant die voor het uitfaseren van de HRA is) en gaat NIET over het belang van de burger.
  Nee, dit gaat over een regeringspartij die een vooringenomen standpunt heeft wat te maken heeft met onderling gekonkel met de banken.
  Dus: verwacht niet ook maar enige zinnige discussie, want de VVD en de CDA HEBBEN GEEN ARGUMENTEN!
  Ze verdedigen een geheime agenda, hetzij door omkoping van de banken, hetzij door hersenspoelen van de banken, hetzij door dreigementen van de banken en de internationale bedrijven.
  Omdat de werkelijke reden niet op tafel kan komen kijken we dus per definitie naar de dog & pony show, naar onzin, naar braaksel.
  Ik zou zeggen dat dit een vorm van landverraad is waar de hoogste straf op zou moeten staan.
  De democratie bestaat niet, vive het neo fascistische model waar we nu als burger “van kunnen genieten”.

 26. Frans says:

  @ Michel: Wilders is een Zionist: dat moet je dan wel voor lief nemen, of misschien ben je zelf wel een Zionist…

 27. BalancedView says:

  @24 Michiel

  PVV’er zijn wil niet zeggen dat je dom of nutteloos bent, wel dat de kans dat je dat bent groter is. Dat is het gevaar van generaliseren, de uitzondering vallen buiten de boot. In de LPF zaten ook een aantal mensen die het privé prima voor elkaar hadden en echt niet dom waren (Heinsbroek, Mens als financier, Fortuyn himself). Dit zegt niks over statistische kenmerken van de gehele populatie (in dezen de PVV’ers).

  Voel ik me beter dan anderen? Zeker niet.
  Voel ik me slimmer dan de gemiddelde timmerman? Zeker wel.
  Voel ik me handiger dan diezelfde timmerman? Zeker niet.

  Je “beter” voelen dan een ander is een loze kreet. Mijn vraag is dan: Beter waar in? Beter dan wie?

  Voel jij je een beter mens dan Marc Dutroux? Als je antwoord “ja” is, dan voel je je kennelijk meer dan een ander mens. Probeer eens los te komen van je one-liners en calvinistische achtergrond (iedereen = hetzelfde).

  Als mens zijn we naar mijn mening bij geboorte allemaal gelijkwaardig, maar zeker niet gelijkaardig.

  In de loop van het leven maakt eenieder zijn keuzes en aan de hand van de keuzes die iemand maakt, hang ik een “waarde” aan die persoon. Dat doe ik op basis van mijn referentiekader en die waarde is dus per definitie subjectief. Je maakt mij niet wijs dat jij geen waarde hangt aan mensen, dat zou je zeer onmenselijk maken namelijk.

 28. BalancedView says:

  En trouwens… sinds wanneer heeft dit kabinet een woonvisie?

  @Frans

  Take it easy joh. Het weekend is nog maar net begonnen!

 29. floor says:

  @Frans
  Of ben jij misschien een anti-semiet?

 30. BalancedView says:

  @29

  LOL!

 31. Hukker for president says:

  Hugo, werk je nog bij die energie maatschappij?

 32. Frans says:

  @ Balanced View: met mijn kernachtige uitdrukking betreft de VVD en CDA heb ik dankzij mijn grote vermogen tot abstraheren en determineren (in dit geval gaat het om abstraheren)volgens mij de kern van het probleem weergegeven.
  Je hebt gelijk, het wordt weer weekend, en ik zou me misschien minder druk moeten maken, maar ik wordt schijtziek van de wanvertoning.
  Net RTLZ: “en de ecomomen zijn ook niet voor het plan van de PVV” en ja hoor, dan wordt er naadloos doorgeschakeld naar een wandelend maatpak van de bank.
  @()U#_@U)##$}_U@#U!@*(#Y!!!

  En het is veel erger dan geen woonvisie te hebben: het gaat allemaal over de insovabiliteit van de banken, en het door en door corrupte systeem in stand houden. Dat is wat ik probeer te zeggen: er wordt willens en wetens gelogen door de politici.
  Landveraders, dat zijn het.

 33. Frans says:

  @ Floor, 29: nee!

 34. Hukker for president says:

  @ 24 Laten we de gulden weer introduceren…Dan komen de tijden van weleer vast weer terug.

 35. Frans says:

  # 30: nothing to LOL about I would think.

 36. BalancedView says:

  @35 Frans

  Ik ga er toch vanuit dat floor hier niet serieus is en een geintje maakt….

  Ach wat, misschien ben ik wel te goedgelovig.

  Geniet van je weekend.

 37. floor says:

  @Frans
  Sorry hoor, was maar een domme vraag.
  Anti-semieten hebben nl nogal de neiging het woord zionisten te gebruiken terwijl ze joden bedoelen.
  Maar kunnen we misschien ophouden nu met de simplistische hokjesmentaliteit en navenante opmerkingen?
  Trouwens, even nog een laatste trap na aan een aantal hier, Wilders doet tenminste iets wat dat eurofiele kabinet Rutte allang had moeten doen.
  Volgens Rutte is terug naar de gulden niet goed voor Europa.
  Wat een gotspe en voor Nederland meneer Rutte, hebben we daar misschien ook een mening over want dat hele Europa kan mij aan m’n k.nt roesten.

 38. Maarten Post says:

  Feit is natuurlijk dat de woningmarkt -vooral de financiering daarvan-, een piramidespel is. Dat spel kent in elk geval de volgende grenzen:

  – een begrensd aantal inwoners van het land;
  – grenzen aan de betaalbaarheid van hypotheken voor elk individu;
  – grens aan de hoeveelheid hypotheek in relatie tot het inkomen;
  – grens aan de hoeveelheid fractioneel krediet dat elke bank mag scheppen en uitlenen.

  Allicht zijn er nog meer. Deze grenzen worden vanzelf een keer bereikt en dan begint het tranendal, met prijsdalingen, restschulden, failliete mensen, gedwongen verkopen en ellenlang te koop staande woningen. Daarvan afgeleid het opdrogen van de stromen inkomsten voor banken, pensioenfondsen, overheden en anderen.

  Dat stadium hebben we intussen bereikt. En na alle prijsdalingen van de komende jaren zal het “herstel” (= nieuw piramidespel) wel eens lang kunnen duren, omdat veel mensen onwillig zijn opnieuw dikke schulden aan te gaan, dan wel dit niet kunnen wegens een restschuld.

  Spektakel verzekerd, komende jaren.

 39. Maarten Post says:

  Tja. Het kabinet, met Rutte voorop, ziet niet dat de woningmarkt allang te pletter aan het rijden is tegen de betonnen muur. Einde piramidespel = dikke boem. Maar Rutte zegt doodleuk: kalm blijven, niet tornen aan de HRA, dan kunnen we doorrijden.

  Rutte snapt inderdaad niet veel van de hele toestand, zoals Jolande Sap laatst terecht zei. Hij wees erop dat tegenover hypotheken, ook huizen staan en dat het geld niet weg is, zoals wanneer je een vakantie boekt. Haha. Die huizen dalen juist in prijs, dus tegenover die hypotheken staat dalend onderpand. Geld dus toch weg. Ook wees hij op spaartegoeden en pensioenen die ertegenover staan. Maar die hebben niks met de huizenmarkt/hypotheken te maken en ook de pensioenfondsen zitten dik in het vastgoed dat nu keldert en waarvoor nog veel afgeboekt moet gaan worden.

 40. De Lobbyist says:

  De VVD is de grootste partij geworden door haar standpunt inzake de hypotheekaftrek. Het eigen huis is DE spaarpot van bovenmodaal Nederland. Morrelen aan de hypotheekaftrek zal bij de volgende verkiezingen genadeloos worden afgestraft. In dat geval zal de VVD weer een marginale partij worden (zoals zij eigenlijk zou moeten zijn in dit post-neoliberale tijdperk). De bovenmodale VVD-aanhang kiest liever voor bezuinigingen op onderwijs en gehandicapten dan dat er iets van de woningwaarde/-spaarpot wordt ingeleverd. Dat gaat een tijdlang goed, totdat de middenklasse door slechte economische omstandigheden afkalft en de linkse partijen de meerderheid krijgen. Dan gaat de spaarpot eraan.

 41. Steven says:

  Ben het wel met Frans eens dat de banken het grote probleem vormen. Iedereen weet nu wel dat ze veel te veel uitgeleend hebben met veel te weinig bezit. Ook werken er in de banken, verzekeringen, makelaars en pensioen wereld en zo veel te veel mensen. Ik heb ergens eens gelezen dat dat zelfs 30 procent is!! Dus op twee werkenden zit er 1 naast alleen ons geld te tellen en meer in zijn zak te steken (vaak) dan de twee zwoegers naast hem. Dan werkt minstens 1 derde van de bevolking al helemaal niet dus het wordt helemaal een scheef plaatje als je dat er bij neemt. Dus afslanking van de banken. dingen als beleggen kunnen ze gewoon niet beter dan een particulier dus die profie beleggers moeten maar voor zichzelf beginnen en de bank moet het gewoon simpeler doen. Dan kunnen ze lagere rentes vragen en hogere geven.

 42. Steven says:

  Ben het er overigens niet mee eens dat iedereen keihard zou moeten werken en dat niemand nutteloos mag zijn, maar veel banken zijn vaak EN nutteloos EN kost verschrikkelijk veel EN zorgt nu voor de crisis.

 43. Scheefwoner says:

  BalancedView:
  @1 Marieke

  Toch even terugkomend op de kwalificering “dombo” met een vraag:

  Hoeveel mensen is 24/150e deel van het Nederlands electoraat?

  @ BalancedView,

  Je hebt nog geen antwoord op jouw vraag gehad zie ik. Ik neem aan dat je doelt op het aantal PVV stemmers van 1506560.
  24 zetels x de kiesdeler. Met andere woorden Marieke bedoelt dat 33% van de PVV stemmers dombo’s zijn. Valt reuze mee toch?

  Je maakt overigens bij jouw comments op @9 en @27 steeds dezelfde congruentiefout. Staat niet echt netjes voor een ir.

  Onderschat ook nooit de kennis en vaardigheden van een in jouw ogen minder intelligent iemand.

  Die man met dat snorretje was ook “slechts” een ongeschoolde korporaal.

  Ik ben overigens geen PVV stemmer.

 44. floor says:

  Ai Scheefwoner, die laatste zin haalt alle kracht uit je statement, moet je nooit doen.

 45. renren says:

  @ Balancedview
  Een hypotheekadviseur die van de MBO afkomt (ze bestaan!) heeft geen bestaansrecht.

  En die andere ‘adviseurs’ wel dan?

 46. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Waar Juan op dit moment de Tweede Kamer het liefste zou zien vervangen worden door de Eerste Kamer (meestal is het andersom) verdient de regering Rutte een dikke pluim.

  Géén nieuwe lapmiddelen !!!

  Briljant en cunning plan 😛

  ll: Als niemand de leiding heeft, is chaos de baas…

  Oh ?

  The invisible hand, ll
  U gaat hem pas zien als u hem doorheeft

  Juan wacht geduldig af totti het snapt 🙂

 47. Juan Belmonte says:

  Wauwel, wauwel, wauwel, blaat, blaat, boehoeeeeee.

  De tweede kamer formuleert de ene mooi zin na de andere maar ze staan niet stil bij de feiten. De woningmarkt bijvoorbeeld, die staat stil.

  Gemiddelde wachttijd voor een corporatiewoning in de Hoofdstad is zo’n 15 jaar.
  Maar mensen willen ook zelf wachten want gemiddeld accepteert pas de 5e of de 6e persoon (aan wie een woning wordt aangeboden) die woning.

  Leg eens aan een buitenlander (b.v. een stierenvechter of een druiven-pluk-machine-onderhouds-monteur) het volgende uit:

  42% van de woningen in Amsterdam is sociale woningbouw,
  Dus Amsterdammers bestaan voor bijna de helft uit lieden die NIET ZELFSTANDIG kunnen wonen, hier is een overheidsbijdrage voor nodig.

  Wat een welvaart 😛

  Op koopvlak is het nog erger: ZONDER HRA zou waarschijnlijk maar een heel klein percentage van de huizen-leasers (veelal op pachtgrond) de huidige krankzinnig dure huizen kunnen betalen.

  Bron: http://www.stadsregioamsterdam.nl/beleidsterreinen/ruimte_wonen_en/wonen/factsheets_en (2010)

  Kortom, al die Amsterdammers, vrijwel altijd een grote bek, (prima hoor, grote bek is een keuze) maar ze kunnen aldaar niet eens zelfstandig wonen en moeten vrijwel allemaal hun handje ophouden bij de Staat voor huursubsie, corporatiewoning dan wel HRA.

  De Staat is de voedselbank
  van de Hollandse Woning-“markt” 🙂

 48. hugo says:

  BalancedView,

  Goed te zien dat je de definitie kunt waarderen. Zelf heb ik geen enkele titel maar heb wel een dr vriendin (virologie). Haar promotieonderzoek is gebouwd op statistiek en geen enkele observatie, slechts deductie vanuit de statistieken (met een ruime waarschijnlijkheidsmarge).

  Statistiek laat zich gemakkelijk ‘gebruiken’. Ten eerste wordt bij het toetsen van de meeste hypothesen een normale T verdeling gehanteerd zonder de onderbouwing dat het daadwerkelijk zo een kansverdeling is. Daarnaast zijn de grenswaarden voor acceptatie van de hypothese laag. Meestal tussen de 90% en 99%. In, wat mij betreft veel te laag.

  Om een analogie te gebruiken, de gemiddelde (lol) wetenschapper vind het geen enkel probleem om te stellen dat gezien er een 99,9% waarschijnlijkheid is dat je zonder te kijken de straat over kan steken je de hypothese kan accepteren dat je kan zonder te kijken de straat kan oversteken. De kans, dat je statistisch gezien 1 op de 1,5 jaar (afgerond bij 2x oversteken per dag) dood wordt gereden…..

  Eerlijk gezegd vind ik statistiek een vorm van recht praten wat met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid eens in de zoveel tijd krom blijkt te zijn.

  Uiteraard is statistiek een hele handige tool. Niets meer, niets minder. Dat blijkt toch keer op keer zelfs in de bèta studies zo te zijn.

  Ken je het boek ‘the black swan van N. Taleb’? Zo niet een tip (subtitel The Impact Of The Highly Improbable) http://www.bol.com/nl/p/engelse-boeken/the-black-swan/1001004005623029/index.html?Referrer=ADVNLGOO0020110043bqb

  Frans: hetzij door omkoping van de banken, hetzij door hersenspoelen van de banken, hetzij door dreigementen van de banken en de internationale bedrijven.

  Wie heeft er ook al weer het geweldsmonopolie? Wat mij betreft is er een symbiose tussen die twee. Alleen de banken (kleintjes daarvan hebben er weinig mee te maken) is te kort door de bocht. Focuss op TBTF, lijntjes met de toppolitici / ambtenaren, CB’s, goud en olie. Daar gaat het om.

  Hukker for president,

  Ja, goed te zien dat jij er ook nog bent. Nu er or verkiezingen zijn, waarom zie ik geen hukker for president op de lijst staan? Je moet ergens beginnen Hukker 🙂

 49. Juan Belmonte says:

  Dus ….

  De beste oplossing moet zijn:
  – NHG naar 5.000.000 euro
  (een oud plan .. van Juan)
  – inkomensgrens Sociale woningbouw ook omhoog van 33 k naar 43 k euro (SP plan)

  Dames en Heeren,
  Méér reguleren, ALSTUBLIEFT 😛

  Want de beste plannen zijn die plannen die de afgelopen 20 jaar niet gewerkt hebben (maar nu toch zeker wel ???) 🙂

 50. Juan Belmonte says:

  Schaf die Tweede Kamer nu toch eens AF

  Verkiezingen helpen niet meer 🙂

 51. Juan Belmonte says:

  Perdón, Juan denkt weer eens hardop in zichzelf …

 52. fiatgeld says:

  renren:
  En die andere ‘adviseurs’ wel dan?

  Die andere ‘adviseurs’ ook niet inderdaad. Ze kunnen enkel een tooltje of sheetje bedienen (al is dat voor sommige nog een hele uitdaging) en de uitkomsten of prachtige te verwachten resultaten aan de klant tonen. Het zijn verkopers, geen adviseurs. Niet alleen bij hypotheken, maar ook bij de pensioenen is het bar en boos.

  Als je al die bagger producten een beetje snapt als ‘adviseur’, zou je al je klanten toch gewoon adviseren toch maar gewoon die annuïteitenhypotheek te nemen. Of beter, nog even te blijven huren 😉 Of gewoon via een bankspaarrekening voor het aanvullende pensioen te sparen.

  De meerderheid van het volk is hartstikke onwetend op financieel vlak en zou op deze manier tegen zichzelf in bescherming genomen moeten worden door hun ‘adviseurs’. Zelf bijv. op een rationele manier beleggen met een lange horizon is er toch niet bij voor hen.

  Maar goed, men ziet in al die tooltjes en sheetjes resultaten die te mooi zijn om waar te zijn, dus vertrouwen ze maar al te graag die ‘adviseur’.

  Ik ben voor de tucht van de markt, maar hier ligt wel een schone taak voor de overheid wat mij betreft. Want vele producten zijn gewoon oplichting te noemen.

  OT: maar zoals de beelden hierboven aantonen lijkt de overheid de belangen van enkele louche clubjes belangrijker te vinden dan die van de massa.

 53. Scheefwoner says:

  @47 Juan:

  “Kortom, al die Amsterdammers, vrijwel altijd een grote bek, (prima hoor, grote bek is een keuze) maar ze kunnen aldaar niet eens zelfstandig wonen en moeten vrijwel allemaal hun handje ophouden bij de Staat voor huursubsie, corporatiewoning dan wel HRA.”

  @ Juan,

  Maar dan wel een gemeente met een wethouder die de quote van de eeuw op zijn naam heeft staan: “ik zou zo snel niemand anders weten dan de burger die het verlies op het vastgoed gaat betalen”

  Waar gegeven wordt, wordt ook genomen.

  Juan para usted:

  Senor Maarten van Poelgeest

  http://www.amsterdam.nl/gemeente/college/individuele_pagina's/maarten_van/

 54. Juan Belmonte says:

  Juan Belmonte: Bron: stadsregioamsterda…/wonen/factsheets_en (2010)

  De reden dat de inkomensgrens van €43.000,- is meegenomen in deze tabel, is dat het voor de
  woningzoekenden met een inkomen tussen € 33.614 en € 43.000 lastig is om een andere
  woning te vinden: zij verdienen te veel voor een woning onder de huurtoeslaggrens en te
  weinig om een woning te kunnen huren in de vrije sector of een woning te kunnen kopen.

  Wederom een uitleg aan die druiven-pluk-machine-onderhouds-monteur uit Spanje (Juan zoekt zijn voorbeeld graag dicht bij huis 🙂 )

  Er is in Holland een groep die niet in aanmerking komt voor de subsidie aan de onderkant (sociale woningbouw) en ook niet
  voor de subsidies aan de bovenkant (HRA).

  Ja maar dat is toch niet eerlijk, denken alle koeienvechters nu, iedereen in de polder hoort sponsoring voor wonen te krijgen, dat is één van de Polderbeloften 😛

  DE OPLOSSINGSRICHTINGEN:
  – STEL EEN DERDE SUBSIDIE IN 🙂

  Schaf de Tweede kamer nu dan maar gewoon AF.

  Immers men kan geen oplossingen bedenken als men weigert de problemen te snappen.

 55. Scheefwoner says:

  floor:
  Ai Scheefwoner, die laatste zin haalt alle kracht uit je statement, moet je nooit doen.

  Sorry floor,

  ik hoop niet dat je haren overeind staan. ik wil eigenlijk niet in een hokje geplaatst worden, vandaar.
  beter gezegd: ik stem niet.

 56. Juan Belmonte says:

  Scheefwoner: Juan para usted:

  Senor Maarten van Poelgeest

  De beste man doet zo te zien gelukkig ook goede dingen:

  Nadat in juli 2010 is gemeld dat de grondopbrengsten zwaar zouden gaan tegenvallen, zijn alle ruimtelijke projecten in de stad heroverwogen. Dit is gebeurd tijdens twee ‘projectenschouwen’. De uitkomsten van de schouwen staan in de onderstaande stukken.

  Hij blijkt te kunnen erkennen, een sterke eigenschap. Bovendien actie te kunnen nemen, ook prima.

 57. floor says:

  @Scheefwoner
  Het gaat om de inhoud, niet om je stemgedrag.

  @Juan
  Hartelijk dank voor het met beide beentjes op de grond zetten van wat voor velen kennelijk het epicentrum van Nederland is.
  Kan als Rotterdammer nu weer een uitzending van Pauwel&Wauwel aan zonder dat de bloeddruk teveel stijgt.
  Welterusten allen.

 58. Juan Belmonte says:

  floor: Kan als Rotterdammer nu weer een uitzending van Pauwel&Wauwel aan zonder dat de bloeddruk teveel stijgt.

  Merci floor, en in Rotterdam worden tenminste de mouwen opgestroopt 😛
  Maar zelfs ook in Rotjeknor is de Poelgeest uit de fles:

  Het Rotterdamse gemeentebestuur wil met ingang van volgend jaar een hogere bouwleges heffen, of leges gaan heffen voor vergunningen die momenteel nog legesvrij zijn. Volgens wethouders Karakus (Wonen) moet het legessysteem kostendekkend worden.

  http://nieuws.nvm.nl/actual/november_2011/bouwleges_rotterdam_flink_omhoog.aspx

  Boompie zagen in de Maasstad ?

  Doe dat nog maar
  Vooral DIT jaar


  Citaat
  Een kapvergunning voor een boom is momenteel eveneens gratis, maar zal 738 euro gaan kosten.

 59. Juan Belmonte says:

  U ziet de cabaret wordt vanzelf duurder,

  gratis grappen worden SCHAARS (iets voor de VGH, schaarste aan gratis grappen verwacht 😛 )

 60. Juan Belmonte says:

  Maar genoeg gemalloot

  (ze hebben er eigenlijk dus geen potje van gemaakt, het is allemaal beleving van Juan, zei de gek 🙂 )

  buenas noches
  Juan

 61. xenobinol says:

  Betty de Boer… met haar scheefwonen… Wat een demagoog.

  Alle koopwoningen zijn gesubsidieerd Betty!!!

 62. Scheefwoner says:

  @56 floor,

  leuk om te lezen, stadsgenoot.

  @ Juan,

  Ik werk in de scheepvaart en inderdaad iedere dag de mouwen opgestroopt.

  welterusten/buenas noches

 63. dr.t says:

  Juan

  Wat ik ervan begrijp wordt bij de doelgroepbepaling van sociaal verhuur aleeen gekeken, naar het moment van instappen.

  Ik ken bijvoorbeeld een miljonair die in een sociale huurwoning zit.

  Her percentage sociale huurders zegt dus niet alles over de mate waarin de inwoners van de stad afhankelijk zijn.
  Ze hebben vooral geluk dat zij de hoofdprijs in de woningmarkt hebben gekregen. Voor vrijwel niets wonen in hartje Jordaan bijvoorbeeld.

 64. AVE says:

  @ Dr.t

  Het is ook wel interessant om op de Amsterdamse Craigslist te kijken bij Appts/Housing.
  Heel veel hebben nog hoop dat een rijke Noord-Amerikaan hun woninkje voor een langere periode zal huren.

 65. Huizenkoper says:

  Al jaren preekt men op deze site hel en verdoemenis over onze woningmarkt. In tegenstelling tot de vele voorspellingen blijft de gigacrash van de onheilsprofeten nog steeds uit. Prijzen dalen zeer beheerst en als de torenhoge overheidsschulden tot niet denkbeeldige inflatie leiden zou de woningmarkt toch ook geleidelijk dalen kunnen? Drie jaar 5% dalen bij 5% inflatie bv? Als handelsnatie springen we er de laatste jaren in perspectief redelijk uit nog lijkt me. Maar een geleidelijk scenario van us/eur welvaartsdaling lijkt me waarschijnlijker. Het gaat misschien als het opdienen van soep? Het denken dat de financiele sector en de overheid en griekenland collectief gestoord is lijkt me een persoonlijkheidsstoornis. Ik ken dat als medisch specialist, we worden ook als collectief negatief weggezet.

 66. Peter2 says:

  Hell en verdoemenis is het ook nu al voor een grote groep mensen. Steeds meer komt men in een schuldval terecht (en ik weet hoe die voelt overigens). De openbaring van die problemen stelt men zo lang mogelijk uit.

  Net zoals de politiek zo lang mogelijk echte actie uitsluit uit lijfsbehoud een aanzicht. Met landen is het net zo eigenlijk, het ene gat met het andere vullen totdat het echt niet meer anders kan en dan heb je Griekenland.

  En wat te denken van mensen die gewoon een te groot deel van hun inkomen aan wonen moeten besteden omdat huren zo strak is gereguleerd. Denk je dat die mensen niet in financiële problemen zitten?

  De deksel van de beerput staat gewoon nog maar op een kiertje!

 67. Steven says:

  aan huizenkoper. 65.
  De woningmarkt wankelt en valt straks naarbeneden. We hebben dat in Japan, Engeland, Amerika, Ierland en Spanje ook gezien. Kan me voorstellen als medisch specialist dat je dat niet ziet (verdient daar waarschijnlijk te veel voor), maar voor het gros is het duidelijk aan het worden. Overigens medisch specialist is natuurlijk een opleiding van jaren en je moet steeds aan zieke lijven zitten, dus ben niet jaloers op je inkomen of zo hoor. Maar denk toch dat je door je salaris niet goed ziet wat een schuld van 300.000 betekent voor een modaal gezinnetje met als enige bezit een Vinex bijv. die na 70 jaar (eerder nog?) weer opnieuw gebouwd zal moeten worden.

 68. dr.t says:

  Peter2

  Het probleem van jouw stellingname is dat eem risico-inschatting over waardedaling van een woning lastig te maken is op basis van de toekomst.
  Veel variabelen moeten dan opgenomen worden in een rekenmodel en zo’n model wordt dan al gauw enorm complex.

  Er zijn wel factoren aan te wijzen waarom de huizenprijzen in de toekomst drastisch kunnen dalen, maar die moeten allemaal op een bepaalde manier bij elkaar komen wil daar sprake van zijn.

  Bijvoorbeeld HRA er af, wellicht, wellicht niet, rente omhoog wellicht wel of niet, einde van de euro, inkomensontwikkeling, demografische oontwikkelingen etc etc.
  Modellen gebaseerd op wat er nog niet is werken niet.

 69. Juan Belmonte says:

  dr.t: k ken bijvoorbeeld een miljonair die in een sociale huurwoning zit.

  Als een miljonair in een sociale woning zit, dan ontvangt hij of zij nog steeds staatssteun, het is namelijk een kunstmatig goedkope woning wegens lage huur.

  Wel sociale mensen, deze scheefwonende miljonairs in sociale huurwoningen, als ze maximaal HRA zouden genieten in een koopwoning, zou de maatschappelijke subsidie voor hun wonen vele malen hoger zijn en zouden ze meer profiteren 🙂

  … het wachten is op de belangenvertegenwoordiger voor mijonairs in de sociale woningbouw 😛

  Stichting Scheefwonende Miljonairs

 70. Juan Belmonte says:

  Misschien dat de Tweede Kamer zich ook over de belangen van de Stichting Scheefwonende Miljonairs wil buigen 😛

  De Eerste Kamer niet, die verslikken zich bij zo’n gedachte in de appeltaart en het jenevertje, dan wel de chocomel 😛

 71. Juan Belmonte says:

  Huizenkoper: Het denken dat de financiele sector en de overheid en griekenland collectief gestoord is lijkt me een persoonlijkheidsstoornis.

  Dat kan best zo zijn en is prima.
  Juan is kenttergek, zegt u op een beleefde wijze en Juan is ook zo knetter datti het wel met u eens is.

  Punt van een niet-functionerend Financieel systeem, bestaande kennelijk uit een reëel deel en een imaginair deel blijft hiermee wel staan.

  Kijkt u eens wat de experts zeggen (zie artikel, Juan snapt er geen snars van maar dat is ook niet zo gek voor een knettergekke):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-11-2011/peter-verhaar-ewald-engelen-nederland-triple-a/#comment-91280

  Heeft u dan als medicus ook een oplossing voor het disfunctionerende financiële systeem of wellicht denkt u dat het wel snor zit met de financiële stabiliteit?

 72. Juan Belmonte says:

  Sin poesía
  no se puede torear

 73. Startert says:

  @24 Linksche kiezers kijken per definitief neer op andere mensen, omdat ze direct belang hebben bij zoveel mogelijk zwakkeren in de samenleving. Dus hoe saamhoriger iemand zich gedraagt, hoe meer eigengewin daarmee te behalen is, tegen een minimale prestatie.

  Hoe meer zwakkeren je bij elkaar vergaart, hoe sterker je eigen positie tegen een minimale eigen inspanning.

  Ik stem overigens VVD maar kots op de HRA.

 74. Startert says:

  Samengevat zou je kunnen stellen dat een rechtse PVV-er veel minder moeite heeft met een laag opgeleide Marokkaan die miljonair wordt door z’n eigen zaak dan een linksche PVDA-er.

 75. Startert says:

  In Nederland zou je de huidige norm als volgt kunnen beschrijven:

  Socialisme is het systeem van de afgunst, gedreven door hoog-opgeleide vrouwen die door de emancipatie de motor zijn achter de astronomische kredietvergaring.

  Oestrogeen en een harder, eerlijker beleid gaan niet samen. De oplossing in Nederland is meer testosteron en dat kun je inderdaad als meerderwaardig beschouwen. Dat is nu ook het geval in dit land. Je ziet het goed terug in de groeiende groep hoogopgeleide vrouwen en metroseksuelen tegenover de masculiene Sjonnies en Ali’s die de lagere underground bezetten.

 76. Startert says:

  Waar blijft die edit knop?

  De oplossing in Nederland is meer testosteron en dat kun je inderdaad als MINDERwaardig beschouwen.

 77. Huizenkoper says:

  “Juan is kenttergek. zegt u op een beleefde wijze en Juan is ook zo knetter datti het wel met u eens
  ….
  Heeft u dan als medicus ook een oplossing voor het disfunctionerende financiële systeem of wellicht denkt u dat het wel snor zit met de financiële stabiliteit?”

  Reply: ik denk niet dat er stabiliteit is natuurlijk. Ik besef dat er in nederland meer financiele ellende is dan 5 jaar terug, ik spreek de mensen voortdurend. Het is meer dat ik de nuance mis soms in de scenario’s en de verslechtering anders vindt verlopen dan wat op deze goeie blog al jaren de ondertoon is.
  Startert over PVDA’ers/links : jij stemt duidelijk “rechts” vanuit de beleving dat het je eigen financien gunstig beinvloedt en snapt blijkbaar niet dat anderen, ook andere dan prive financiele zaken laten meewegen bij stemmen: nou bij deze.

 78. Pinball says:

  BalancedView:
  @12 Paul

  Daar is zeker uitgebreid en veelvuldig onderzoek naar gedaan en de conclusies daaruit weerspreken mijn bewering zeer zeker niet.

  Ik deel je conclusie t.a.v. de waarde van de term “hogeropgeleid” trouwens. Ik stoor me mateloos aan MBO’ers die zichzelf “student” noemen. Tot een jaar of 5/10 geleden was iemand die aan een universiteit studeerde een student. Dat stak echter iets teveel in het calvinistische Nederland, waardoor uiteindelijk iedereen zichzelf maar student is gaan noemen. Dit klinkt wellicht nogal dédain, maar het is wel de achterliggende reden van de devaluatie van ons onderwijs. Iedereen moet maar minimaal HBO kunnen halen en gaan “studeren”. Ik zou liever zien dat mensen die gewoon niet tot de top 20% denkers behoren een nuttig vak zouden leren. Eerlijk werk, waar we tekort aan hebben. Hebben we allemaal wat aan. Een hypotheekadviseur die van de MBO afkomt (ze bestaan!) heeft geen bestaansrecht.

  Ik ben MBO opgeleid als elektromonteur een beroepsopleiding omdat even duidelijk te hebben, ik kan het wel met je eens zijn dat ik nooit een student ben geweest, mezelf ook nooit als zodanig heb gezien, maar ik vind wel dat je op een manier “praat” die duidelijk laat merken dat je neerkijkt op Mbo’ers.

  Bedenk wel dat uiteindelijk de Mbo’ers de economie laten draaien en hogeropgeleiden bedenken hoe ze de economie laten draaien.
  Het mag toch gezegd worden dat de laatste groep ontzettend gefaald heeft de laatste jaren.

 79. ll says:

  ECN failliet door pensioenen ?…..

  Gekker moet het niet worden 😉

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10912116/__ECN_vreest_voor_voortbestaan__.html?sn=dft

 80. Marketwatch says:

  Offtopic:

  De soap in Apeldoorn gaat gewoon door. Nu is bekend geworden dat de gemeente zelf waarschijnlijk een groot aandeel heeft gehad in het opdrijven van de huizenprijzen. Je verwacht het niet he…

  http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/special/grondzaken/9854263/Apeldoorn-dreef-zelf-huizenprijs-op.ece

 81. Juan Belmonte says:

  Marketwatch: de gemeente zelf waarschijnlijk een groot aandeel heeft gehad in het opdrijven van de huizenprijzen


  Komt Rekenkamer,
  komt Realisme

  Er is een grote Schaarste
  in de Woning-“markt”
  aan Rekenkamers 😛

 82. Steven says:

  leuke uitleg van Kees de Kort over de huizengrafiek 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=TSG366Cagzs&feature=related

 83. floor says:

  @ll
  ECN nooit van gehoord, ook zo’n subsidieslurper of produceren ze nog iets?

  @Marketwatch
  Het lullige van het verhaal is dat uiteindelijk al die reeds flink afgezette inwoners van Amersfoort dat dadelijk nogmaals mee gaan maken.
  Rotterdam horen we niet veel over, maar daar staat het water ook tot over de lippen.
  Afvalstoffenheffing is de eerste waar we mee genaaid gaan worden vernam ik ergens.
  Beetje meer aandacht voor de gekozen gemeentelijke dombo’s zou geen kwaad kunnen, denk dat die uiteindelijk de tarieven harder verhogen dan de landelijke politiek.

 84. floor says:

  sorry moet Apeldoorn zijn, what’s in a name?

 85. Marketwatch says:

  @ Floor

  Idd de burger van Apeldoorn mag hier nog jaren voor ‘bloeden’. De eerste stap is aangekondigd en al aangenomen, een verhoging van de OZB met 10% volgend jaar.

  Afvalstoffenheffing, parkeertarieven, bouwleges, vergunningen, boetes etcetc zullen ongetwijfeld binnenkort ook volgen…

 86. AVE says:

  @85
  Het wordt een inkomensafhankelijke afvalstoffingheffing, dus als je tot het maximum van de tweede schijf verdient, is er niets aan de hand.

  Ik word toch zo ziek van dat genivelleer!

 87. floor says:

  Tja, kan verkeren, nooit geweten dat grootverdieners meer afval produceren dan de kleintjes.

 88. AVE says:

  Er wordt in Rotterdam trouwens wel € 67 miljoen aan het Rotterdam Climate initiative uitgegeven, zodat we daarmee een betere (kuch) wereld kunnen creëren.

  Het tekort in Rotterdam bedraagt ca. 65 miljoen.

  De politiek ziet kans om boekhouden, alsmede tering naar de nering zetten, als volkomen absurde abstracte grootheden te presenteren.

 89. dr.t says:

  Ave floor etc banken, politieke instanties wegzetten als een uniforme groep die overal schuldig aan zijn, maakt een discussie erover niet echt levendig.

 90. dr.t says:

  aan is bedoel ik

 91. floor says:

  @ dr.t
  Wilt u mijn naam niet ijdel gebruiken!
  En anders, toon even aan alwaar ik dat zou doen.

 92. AVE says:

  @Dr.t
  U, ik en anderen vormen de markt, de kopersmarkt. Omdat die markt zo divers is, amorf en diffuus, vormt ze geen eenheid en de vraag is of ze wel een eenheid kan vormen. De aanbieders zijn veel meer geconcentreerd qua verschijningsvorm en de overheid heeft nagenoeg het monopolie op de grond. Zij zijn, of inmiddels waren, veel meer in staat om de markt te manipuleren.

  Maar OK, Dr.t, ik kan ook nog wel van het leven genieten.

 93. nhz says:

  piep de clown: De hypotheekrenteaftrek wordt al beperkt en is al per augustus beperkt. Je kan minder lenen en de gehele aflossingsvrije hypotheek is afgeschaft.

  maar bij NHG (inmiddels de bulk van de nieuwe hypotheken) is er feitelijk niks veranderd, en ik moet nog zien dat ze de verhoging van de NHG grens eind dit jaar terugdraaien.

  piep de clown: De hoogte van de hypotheek is niet het belangrijkste. De betaalbaarheid..

  maar zonder HRA en met normale leen normen gaat het plaatje er al een stuk minder fraai uitzien.

  Suzanne: Het gezonde verstand gegijzeld door geblondeerde nationaal socialisten.

  goede samenvatting (niet alleen wat de huizenmarkt betreft, helaas).

  Paul99: Bij jongeren schijnt het aantal hoger opgeleiden nog hoger te liggen, maar dat kan natuurlijk ook komen door de huidige stand van zaken in het onderwijs waarbij bijna iedereen “hogeropgeleid” is.

  ongetwijfeld.

  BalancedView: Hij gaat overigens niet op voor de titel dr. aangezien je daarvoor toch echt geacht wordt zelfstandig iets te onderzoeken (en bij voorkeur nieuwe inzichten te genereren).

  zelfstandig onderzoeken, dat zal dan wel niet op een moderne uni of TH zijn want daar wordt zoiets niet meer op prijs gesteld.

  Frans: Ik moet zeggen dat ik de woordvoerders van de banken ZEER hoog inschat: geniale mensen in het zand in de ogen gooien terwijl niemand het door heeft.

  ik weet niet of je daar slim voor moet zijn, ook (juist?) slimme mensen zijn makkelijk te bespelen met domme truukjes. Het enige wat je nodig hebt om succesvol te zijn in zulk werk is een zeer laag moreel nivo, of wellicht een zeer lage emotionele intelligentie ;(

  Maarten Post: En na alle prijsdalingen van de komende jaren zal het “herstel” (= nieuw piramidespel) wel eens lang kunnen duren, omdat veel mensen onwillig zijn opnieuw dikke schulden aan te gaan, dan wel dit niet kunnen wegens een restschuld.

  ik denk dat de herstart vooral lang gaat duren omdat het einde van het spel met zoveel pijn gepaard zal gaan dat mensen een generatie lang geen trek meer hebben. Zo gaat het altijd tenslotte. Dit kabinet en hun baasjes willen proberen het nu anders te doen, en juist iedereen die NIET meespeelde ervoor op te laten draaien, maar ook dat zal de herstart niet lukken want dan wil een generatie lang niemand meer geld uitlenen. Linksom of rechtsom, game over.

 94. nhz says:

  fiatgeld: Die andere ‘adviseurs’ ook niet inderdaad. Ze kunnen enkel een tooltje of sheetje bedienen (al is dat voor sommige nog een hele uitdaging) en de uitkomsten of prachtige te verwachten resultaten aan de klant tonen

  ach, dat kun je ook van de gemiddelde medische specialist van tegenwoordig zeggen. Half Nederland is verworden tot verkopers van een duur truukje.
  Overigens is dit ook een beroepsgroep die erom bekend staat dat ze financieel makkelijk beet te nemen zijn; dus van een uni opleiding moet je het wat dat betreft niet hebben.

  AVE: Heel veel hebben nog hoop dat een rijke Noord-Amerikaan hun woninkje voor een langere periode zal huren.

  dat is niet alleen daar hoor, hier in de provincie wordt ook massaal doorverhuurd voor soms 2-3x wat de huurder zelf betaalt bij de WBV. Kan allemaal door de lange wachtlijsten en de ijzeren greep van de WBV op de markt via allerlei krankzinnige voorwaarden.

  Huizenkoper: Ik ken dat als medisch specialist, we worden ook als collectief negatief weggezet.

  tja, vandaar … ik weet genoeg 😎

  dr.t: Modellen gebaseerd op wat er nog niet is werken niet.

  nee, maar modellen gebaseerd op was historisch (400 jaar lang) normaal was wél. En die modellen spreken klare taal: minstens 40-50% daling, maar 80-85% omlaag zou ook best kunnen.

  Startert: Samengevat zou je kunnen stellen dat een rechtse PVV-er veel minder moeite heeft met een laag opgeleide Marokkaan die miljonair wordt door z’n eigen zaak dan een linksche PVDA-er.

  maar dat is ook helemaal geen rechtse opvatting, eerder liberaal (en ik betwijfel of de meeste PVV’ers liberaal zijn).

  Pinball: Bedenk wel dat uiteindelijk de Mbo’ers de economie laten draaien en hogeropgeleiden bedenken hoe ze de economie laten draaien.

  ach, ik woonde vroeger in een heel sjieke straat (met vooral medisch specialisten, twee kamerleden etc.) maar de rijkste bewoner met afstand was de loodgieter 😉
  Niet dat succes en veel geld identiek zijn maar toch, hoge opleiding of hoge intelligentie heeft ook maar een beperkte waarde.

  ll: ECN failliet door pensioenen ?…..

  in de VS dreigen hele staten failliet te gaan door vergelijkbare oorzaak, dus waarom niet.

  floor: ECN nooit van gehoord, ook zo’n subsidieslurper of produceren ze nog iets?

  ja, goedkope kernenerige propaganda. En de laatste 10-15 jaar ook nog een beetje gebakken lucht erbij.

  floor: Tja, kan verkeren, nooit geweten dat grootverdieners meer afval produceren dan de kleintjes.

  in mijn stad betaal je als alleenstaande 5% minder afvalstoffen heffing dan als groot gezin. Terwijl ik echt 10-20x minder afval produceer (door simpele observatie van het vuilnis vast te stellen).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*