Bouwfonds: in 2011 beleggen in woningen

Het jaar 2011 lijkt een goed aankoopmoment te worden voor de woningbeleggingsmarkt, aldus Bouwfonds REIM Research in zijn kwartaalbericht over de Nederlandse woningmarkt.

Na twee zware jaren op de woningmarkt verwacht Bouwfonds REIM dat de prijzen van bestaande woningen in 2011 slechts met 1 procent zullen dalen en dat de markt over zijn dieptepunt heen komt.

Gebrek aan vertrouwen heeft ervoor gezorgd dat er in 2010 minder woningen zijn verkocht dan het jaar daarvoor. Eind 2010 lag de gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen 2 procent lager dan eind 2009. Vooral het aantal verkopen en de verkoopprijzen van typische starterswoningen, appartementen en tussenwoningen, vielen dit jaar terug.

Bouwfonds verwacht dat in 2011 de vraag naar woonruimte zal stabiliseren, het aantal te koop staande woningen zal toppen en er een einde komt aan de neerwaartse waardeontwikkeling. Deze factoren zorgen naar verwachting voor een ommekeer in de negatieve trend. Dat het bouwvolume afneemt zorgt ook voor een verbetering van de woningbeleggingsmarkt. Maar ook de nog altijd relatief goedkope financieringsmogelijkheden en de op langere termijn verwachte hogere inflatie maken dat 2011 een goed aankoopmoment zal blijken te zijn voor de woningbeleggingsmarkt op de lange termijn, zo stelt Bouwfonds.

Bouwfonds Ontwikkeling is onderdeel van Rabo Vastgoedgroep, de vastgoedonderneming van Rabobank
Wij van wc eend adviseren wc eend

bron:  Vastgoedmarkt.nl

Share Button
Tagged with:
21 comments on “Bouwfonds: in 2011 beleggen in woningen
 1. ll says:

  Tuurlijk, het is gewoon weer legaal plunderen van de pensioenfondsen. Nog iets van Fanny May en Freddy Mac vernomen ? 😉

 2. Bouke says:

  Gewoon onafhankelijk advies!

  Kopen mensen, kopen!
  (ik zit er al tot mijn nek in, dus jullie moeten meedoen)

 3. nhz says:

  OT:
  ondertussen gaat het lekker op de beurs, Benny Bernanke krijgt een lesje over de bijwerkingen van onbeperkt geld bijdrukken. Er wordt deze week flink geschud aan het Evil Empire: eerst Tunesie, vandaag Egypte, morgen Jordanie en Gaza? Net voor het weekend een grote surge in de goudprijs, dat zegt genoeg; normaal is vrijdagmiddag altijd dumpdag voor de marsipulamies …

 4. bram says:

  Blijft lief klinken; die moederlijke vertrouwensband met de klanten….

 5. Pjotr says:

  “Als je vlak achter de gierwagen gaat staan kan je niet vuil worden” of zo iets…

 6. AVE says:

  Uitgaande van de veronderstelling dat Bouwfonds Research gelijk heeft, vraag ik mij het volgende af:
  – heeft Bouwfonds deze depressie zien aankomen?
  – Als het aantal te koop staande woningen afneemt, dan betekent dat ook dat de markt kleiner wordt, ergo er wordt minder verkocht.
  Dit in combinatie met het feit dat starters worden geconfronteerd worden met stabiele (relatief hoge) prijzen, wekt de indruk dat de nieuwbouw de komende jaren volkomen stil zal vallen.

  Conclusie:
  – Het makelaarsberoep zal onder druk komen te staan
  – Bouwondernemingen zullen onder zeer zware druk komen te staan

  Wat is de rol van Bouwfonds dan nog?

 7. ll says:

  Nhz, buurlandje Saudi Arabie is next

  http://www.ameinfo.com/db-793064.html

  Paniek in de States.

 8. Pjotr says:

  ll, op zeker paniek, ik hou het in de gaten.

  1x raden wat dit met de olieprijzen kan gaan doen…

 9. peetar says:

  De crisis is nog lang niet over. Biflatie gaat de huizen hopelijk wel meer betaalbaar maken, maar misschien ten kosten van de banken. Die weer gered moeten worden.

  Amerika gaat ook steeds slechter, ik heb begrepen dat ING vuist diep in de USA zit. Moet daar straks weer geld bij?

  We mogen hopen dat alles leidt tot een grote wereldwijde schuldensanering, want als de Nederlandse schuldaflossing echt van de belastingbetaler moet gaan komen dan denk ik dat er veel mensen zijn die helemaal geen huis meer in Nederland willen.

 10. Pjotr says:

  Het werkloosheidscijfer van nederland is ook in de prullenbak te gooien, er stromen meer mensen in de bijstand en bijstandsgerechtigden worden niet gezien als werklozen.

  Hoe leuk kan je cijfers maken?

 11. wilson says:

  Straks wordt de Amerikaanse NESARA-wet ingeschakeld en dan is iedereen gered. Lol, het klinkt misschien als een sprookje, maar het schijnt echt waar te zijn.

 12. Pjotr says:

  wilson,

  denk nou niet dat Amerika nu nog iets te bepalen heeft.

 13. wilson says:

  @14

  Dat bepalen is inderdaad verleden tijd. Maar terugbetalen voor alle leed en ellende die zij de afgelopen 50 jaar hebben veroorzaakt, zijn zij van harte welkom.

 14. Pjotr says:

  wilson (15)

  Naar dat geld kan je fluiten, Amerika is groot, ook in oplichting. Dat zou je inmiddels wel moeten weten…

 15. wilson says:

  Maar of de NESARA ook daadwerkelijk een wet is. Het is eigenlijk te mooi om waar te zijn en lijkt ‘t meer op een hoax. Liegen en bedriegen op een ‘legale’ wijze is een stukje realiteit op deze aardbol.

 16. spongebob says:

  Uit het artikel:

  Eind 2010 lag de gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen 2 procent lager dan eind 2009. Vooral het aantal verkopen en de verkoopprijzen van typische starterswoningen, appartementen en tussenwoningen, vielen dit jaar terug.

  Hier uit distelleer ik dat de gemiddelde prijs welliswaar 2% gedaald is maar omdat vooral het aantal transacties in de lagere prijsklasse is teruggevallen moet de omzet dus hoofdzakelijk bij de gemiddelde en duurdere huizen zijn gemaakt.
  Dat betekent dat deze prijsklassen gevoelig minder hebben opgebracht , naar mijn beleving moet de prijsdaling in deze klassen vanaf de top in 2008 minstens al zo’n 20% bedragen. Het dubbele van wat de spindoctors ons willen laten geloven.

 17. nhz says:

  @7:
  “Wat is de rol van Bouwfonds dan nog?”

  cheerleaders voor de goldilocks verhalen t.a.v. economie en huizenmarkt, net als de NVM enz. Als je de mensen maar vaak genoeg vertelt dat het uitstekend gaat dan geloven ze het ook nog, en misschien gaat de echte economie dan ook weer de goede kant op (niet dus …).

  @9:
  niet alleen in de VS, ik denk dat Israel zich ondanks zijn 200 kernkoppen ook wat zorgen moet gaan maken. Alle arabische vriendjes die deze schurkenstaat beschermen (in opdracht van de VS) zouden zomaar kunnen omrollen als de onrust overslaat.

  @12:
  idem met arbeidsongeschikten en WAJONG, een categorie die de laatste jaren explosief groeide omdat het véél te aantrekkelijk was. Mooi toch, op je 18e wordt vastgesteld dat je zo onhandelbaar bent dat je niet bij een baas kunt werken, en dan krijg je voor de rest van je leven WW met allerlei extra’s, zonder dat je ooit een dag gewerkt hebt (en niet eens bijstand …). Zo houden we de laagste werkeloosheid van de EU.

  @18:
  “Dat betekent dat deze prijsklassen gevoelig minder hebben opgebracht”

  dat denk ik niet, de 2% daling is met gemak te verklaren door een verschuiving tussen de typen verkochte woningen (bijv. tot 200K de helft minder verkocht en boven 200K een kwart minder verkocht). Het zou best kunnen dat de prijzen voor vergelijkbare woningen daarbij helemaal niet gewijzigd zijn.

  Bij mij in de omgeving zijn de duurdere huizen zeker niet 20% gedaald sinds 2008, ik denk eerder nog 20% gestegen (de vraagprijzen dan, verkocht wordt er heel weinig). Er is hier wel meer aanbod in de lage prijsklasse, maar dat zijn vaak woningen die vroeger helemaal niet op funda kwamen (type bouwval of bezemkast).

 18. ll says:

  OT, het orakel heeft gesproken, Jim Rogers

  ”” Vergeet aandelen en obligaties, grondstoffen zijn dé belegging van dit moment. Als de wereldeconomie aantrekt stijgt de vraag en dus de prijzen. Als de wereldeconomie terug zakt gaan de overheden nog meer geld bijdrukken en krijgen we mega-inflatie. Ook dan gaan de prijzen van grondstoffen omhoog. Hoeveel meer zekerheid wil je hebben? ””

 19. spongebob says:

  @ 19 nhz zegt:

  @18:
  “Dat betekent dat deze prijsklassen gevoelig minder hebben opgebracht”

  dat denk ik niet, de 2% daling is met gemak te verklaren door een verschuiving tussen de typen verkochte woningen (bijv. tot 200K de helft minder verkocht en boven 200K een kwart minder verkocht). Het zou best kunnen dat de prijzen voor vergelijkbare woningen daarbij helemaal niet gewijzigd zijn.

  nhz, je zou het eens door moeten rekenen met de aantallen die jij noemt, dan kom je bij 5% prijsdaling voor de goedkopere op 10% prijsdaling voor de duurdere typen.

  Maar de getallen liggen beslist anders. In 2010 werden er nagenoeg evenveel woningen verkocht als in 2009
  zie: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-01-2011/nvm-verkoopprijzen-dalen-licht-in-2011/
  Dan is het dat bij minder goedkopere woningen (zoals het artikel zegt) er meer duurdere woningen zijn verkocht. Daaruit volgt dat die duurdere huizen dan met veel meer dan 2% gedaald moeten zijn. Reken het maar eens na.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*