Starters verwachten verdere daling huizenprijzen

Dennis Noordervliet, directeur marketing hypotheken ING: “Er zijn de laatste tijd veel plannen gepresenteerd over de woningmarkt, maar consumenten wachten af wat er daadwerkelijk gaat gebeuren. Dat verklaart het ongewijzigde sentiment. Vier op de vijf starters verwacht een verdere daling van de huizenprijzen.

Koopwoningbezitter wil eerst huis verkopen

Voor koopwoningbezitters zit de woningmarkt letterlijk op slot. Zij wachten (69%) op de verkoop van het eigen huis voordat ze een bod uitbrengen op een ander huis. Van de koopwoningbezitters heeft 14% zich het afgelopen jaar georiënteerd op een nieuwe woning.

Drie op de tien verwacht handhaving verlaagde overdrachtsbelasting

Drie op de tien woningbezitters en starters verwacht dat de overdrachtsbelasting van twee procent per 1 juli 2012 gehandhaafd blijft. Een op de tien woningbezitters en zes procent van de starters verwacht dat de overdrachtsbelasting definitief wordt afgeschaft. Het merendeel van de woningbezitters (36%) en starters (40%) verwacht echter dat de overdrachtsbelasting teruggaat naar het oude niveau van zes procent. Noordervliet: “ING is voorstander van handhaving van het verlaagde percentage overdrachtsbelasting of voor volledige afschaffing als onderdeel van een integrale aanpak.“

Maximum hypotheekbedrag beperken?

Consumenten reageren negatief op mogelijke plannen waarbij maximaal 90 procent van de waarde van de koopwoning geleend mag worden (52% van de starters reageert negatief,40% koopwoningbezitters). De helft van de starters denkt dat zij als gevolg van dit plan de eerstkomende jaren geen huis kunnen kopen.

bron: ING

Share Button
Tagged with: ,
168 comments on “Starters verwachten verdere daling huizenprijzen
 1. tufkaj says:

  Iedereen verwacht een daling, behalve degenen die denken dat hun inkomen af hangt van “vertrouwen”.

  De prijzen gaan omlaag en de de branche die vertrouwen terug wil moet zich sterk maken voor steunmaatregelen om de pijn te verzachten van sneller dalende prijzen. Hoe sneller we op een normaal niveau zijn, hoe sneller er vertrouwen is.

 2. dr.t says:

  Eeven off topic,

  Heeft iemand ervaring met een gebruiksrechtsovereenkomst (anti-kraak)?

  Mijn zoektocht, levert op dat een gebruiker geen poot heeft om op te staan, als hij van plan is niet te vertrekken….

 3. dalen says:

  Artikel

  “Vier op de vijf starters verwacht een verdere daling van de huizenprijzen.”

  er zou moeten staan

  Vier op de vijf VERSTANDIGE starters verwacht een verdere daling van de huizenprijzen.

  Of het vier op de vijf zijn betwijfel ik. Ik hoor steeds weer in mijn omgeving dat er door starters gekocht wordt. Wachten is kennelijk zeer moeilijk en het koopmoment hangt meer af van het ja woord van de bank.

  @ dr t

  Lees het verhaal over Emile Ratelband, de goeroe van onze schaterende positivist Rutte, hoe hij dat oplost. Hij wacht nu op 120 uur billetjes wassen als taakstraf.

  PS ga naar een specialist en knoei niet zelf. Dit is specialistisch werk en geef er 200 euro voor uit.

 4. dr.t says:

  Ga ik doen, ben toch ervoor verzekerd en de akte passeert bovendien een notaris.

  Dank voor je tip!

 5. Cinelux says:

  Dr.T:Heeft iemand ervaring met een gebruiksrechtsovereenkomst (anti-kraak)?

  Het is gebruikelijk dat de “bruiklener” een contract krijgt voor het gebruiken van de ruimte zolang zich geen koper of huurder van het pand/ruimte zich meldt.

  Mocht het pand verkocht/verhuurd of gesloopt worden, moet de antikraak huurder/bruiklener binnen twee weken vertrokken zijn en de ruimte netjes achterlaten.

  M.a.w. de antikraak huurder heeft geen enkele rechten, maar daar is de huur ook naar.

 6. nhz says:

  dr.t: Mijn zoektocht, levert op dat een gebruiker geen poot heeft om op te staan, als hij van plan is niet te vertrekken….

  recht hebben en recht krijgen zijn verschillende zaken … Ben je al zo desperate dat je dat soort constructies moet overwegen?? Hoe is het mogelijk in Amsterdam, de stad waar iedereen wil wonen ongeacht de prijs 😉

  ***

  volgens ING is het (ondanks de algemene verwachting dat de prijzen blijven dalen) nu een uitstekend moment om te kopen voor starters.

  En aangezien de Second Home Beurs weer in aantocht is is het ook weer een uitstekend moment om een tweede huis te kopen (vooral in landen als Spanje waarschijnlijk, waar er zeker nog veel van de prijs af moet maar er heel veel Ollanders van een huisje af willen tegen hun eigen droomprijs).

  Nederlanders die een tweede huis kopen, willen vooral investeren in ‘een stukje geluk’. Ze hebben daar gemiddeld tussen de 200.000 en 250.000 euro voor over, zegt Tim van Vlierden, organisator van de beurs Second Home International in de Utrechtse Jaarbeurs.

  Dat het bezit van een tweede optrekje gezonder en gelukkiger maakt, bleek uit een onderzoek onder tweedehuizenbezitters en potentiële kopers door de beursorganisatie in samenwerking met NRIT Onderzoek. Negen van de tien eigenaren zien het tweede onderkomen als een toevluchtsoord, ontlenen daar een fijn gevoel aan en hebben geen spijt ooit aan de woning te zijn begonnen.

  Met de stelling dat er sprake is van meer romantiek en intimiteit met de partner tijdens het verblijf in het tweede huis is bijna 43 procent het eens en bovendien er is aanzienlijk meer tijd voor elkaar, zeggen drie van de vier ondervraagden.

  wow, gezonder en gelukkiger, een toevluchtsoord (voor de Belastingdienst misschien?). En meer romantiek en intimiteit met de partner: gaat het dan over buitenechtelijke relaties? we weten tenslotte dat een huwelijk onder NHG hypotheek een minstens 10x hoger risico heeft om te stranden, zou dat aan de NHG voorwaarden liggen of aan hypotheken in het algemeen? Of komt het doordat al die tweede huisjes cash betaald worden. Vragen …

 7. boukehj says:

  Starters zijn dom. Huizenprijzen gaan stijgen. Ik ben nl. ingestapt en ik heb als regel dat ik altijd precies op de bodem van de markt instap. Of wil iemand hier beweren dat ik me niet aan mijn eigen regels hou?

 8. Oeps says:

  boukehj,

  Dus deze site heeft z’n beste tijd wel gehad denk je? Wie weet heb je gelijk 🙂 . Mocht je toevallig recentelijk (zeg eind vorig jaar) bij ABN je hypotheek hebben afgesloten, dan is die waarschijnlijk nu hier:

  http://www.abnamro.com/nl/investor-relations/debt-investors/securitisations/residential-mortgages/ocenarium/index.html

 9. SchuurHuurder says:

  De journalist die hiervoor verantwoordelijk is graag een levenslang schrijfverbod.

  “Voor koopwoningbezitters zit de woningmarkt letterlijk op slot.”

  Graag even een foto maken van het desbetreffende slot als je zoiets doms plaatst.

 10. tufkaj says:

  31% van de woningbezitters koopt een nieuw huis voor het huidige verkocht is 😮

 11. Willem Zoveel says:

  dr.t,

  Ik lees hier al ongeveer zolang mee op dit blog als ik antikraak woon, zo’n 4 jaar inmiddels. Je hebt geen rechten, ze komen zelfs (zeer sporadisch en heel kort hoor, maar toch)binnen checken. Krijg een three weeks notice briefje wanneer ik moet opkrassen. Geen rechten whatsoever, maar je zit er dan ook voor een schijntje. In mijn geval slechts 150 euro, of je nu een appartementje of een woonboerderij aangeboden krijgt. Lijkt ideaal voor iemand die zijn huis voor langere tijd te koop heeft staan, totdat men de gebruikelijke huurprijs te horen krijgt.

 12. tufkaj says:

  Nadat ik laatste tijd zo nu en dan berekende hoe de lopende maand zich verhoud kwa verkopen t.o.v. dezelfde maand vorig jaar, heb ik besloten eea eens te automatiseren. Ziet er nog niet uit en ik moet eens een navigatiestructuur gaan verzinnen voor mijn site, maar zie hier het resultaat:
  http://fundacijfers.staanhier.nl/afgelopenmaand.php

 13. De ontwikkelaar says:

  Terug naar 6% is te mooi om waar te zijn.

  Zit ik goed met m’n btw. v.o.n..

 14. tufkaj says:

  De ontwikkelaar:
  Terug naar 6% is te mooi om waar te zijn.

  Zit ik goed met m’n btw. v.o.n..

  Zit wat in. Ten opzichte van vorig jaar was afgelopen maand 5% minder bestaande bouw verkocht vs 40% minder nieuwbouw. (zojuist gepost linkje)

  Zou zomaar eens door de lagere overdrachtsbelasting kunnen komen.

 15. dalen says:

  Dank je tufkaj.

  Ik heb niet zoveel verstand van het gecijfer maar zie ik het goed dat de verschillen met verleden jaar klein zijn?

  Dus verleden jaar waren de verkopen slecht, zo wij weten, en dit jaar is het zelfs nog iets slechter.

  Wat me opvalt is dit de laatste 2 weken er iedere dag veel nieuwe woningen bijkomen die te koop staan en daarnaast veel prijswijzigingen (verlagingen). Daarnaast krijg ik vrijwel dagelijks alerts van makelaars in mijn mailbox met aanbiedingen, hetgeen voorheen vrijwel onmogelijk was.

  Tussen het nieuwe aanbod zitten ook veel nieuwe woningen die afgebouwd zijn en tegen prijsverlaging te koop staan. De oudste huizen 1910-1950 blijven het langst hardnekkig aan een droomprijs vasthouden.

  Ik krijg het idee dat men voor de vakantie van het huis af wil of dat ze angst hebben voor het resultaat van de kabinetsonderhandelingen. Kan ook simpelweg de openhuizendag zijn natuurlijk maar de verkopers lijken het op te geven.

  Denk dat je met een zeer laag bod nu een heel eind komt.

 16. tufkaj says:

  dalen: Ik heb niet zoveel verstand van het gecijfer maar zie ik het goed dat de verschillen met verleden jaar klein zijn?

  Niet echt. Lemmer is gelijk gebleven, maar b.v. in Delfzijl werd 58,8 procent minder verkocht afgelopen maand dan vorig jaar dezelfde maand.

  Nu zijn de volumes in Delfzijl laag, dus de cijfers niet erg significant, als rekenvoorbeeld kan het wel dienen:
  Per 22/02 (1 maand geleden) waren er 102 huizen verkocht volgens funda in het voorafgaande jaar in Delfzijl.
  Vandaag een maand later zijn dat er 97. In de afgelopen maand zijn er dus 5 huizen minder verkocht dan een jaar geleden dezelfde maand. Per maand werden er (bij benadering) 102/12 huizen verkocht = 8,5.

  Aangezien er nu 5 per maand minder worden verkocht is dat 5/8,5 = 58.8%

  (ik zal een voorbeeldje als deze opnemen op de pagina, want ik ben het ermee eens dat het lastig is af te leiden uit de getallen die je voor je ziet)

 17. Steven says:

  Even over de titel hierboven “Starters verwachten verdere daling huizenprijzen” : dit geldt vast voor veel mensen, maar op mijn werk in ieder geval zat starters die niet zo denken. Die kopen rustig een starters woning in Almere en hebben de bekende argumenten: Ik koop het om lekker in te wonen en op de lange duur spaar ik toch ook. Met een goedkoop huis is dat misschien ook wel gewoon zo. Stel dat de schuldencrisis verandert in hyperinflatie en je hebt de rente 30 jaar vastgezet.. Dan betaal je maar een paar procent rente met HRA en lost je hypotheek later af met een oude schoen (dan moet je aan Zimbabwe miljarden denken en zo). Het is wel een gok natuurlijk want er kan ook zo maar deflatie zijn en dat je je baan kwijtraakt. Maar goed; ik houd ook rekening met hyperinflatie. (hoeft niet, kan wel)

 18. De ontwikkelaar says:

  Lemmer en Delfzijl, daar noem je ook wat.

  Degene die het daar nog in z’n hoofd haalt om een woning te kopen mag er wel rekening houden dat door de de leegloop een woning over een paar jaar niet veel meer waard is als een hoop stenen.

 19. nhz says:

  tufkaj: Zit wat in. Ten opzichte van vorig jaar was afgelopen maand 5% minder bestaande bouw verkocht vs 40% minder nieuwbouw. (zojuist gepost linkje)

  ik denk dat inderdaad de verhouding oudbouw/nieuwbouw in kombinatie met maatregelen kabinet een rol speelt, daarnaast kan in een specifieke maand het weer ook wel eens een grote rol spelen. Ik weet niet precies op welke ‘bezoekperiode’ deze cijfers betrekking hebben, maar een extreem koude periode is vast niet goed voor de verkopen terwijl het mooie weer van nu (als het wat langer duurt) best wel eens extra omzet zou kunnen geven.

  Steven: Dan betaal je maar een paar procent rente met HRA en lost je hypotheek later af met een oude schoen (dan moet je aan Zimbabwe miljarden denken en zo).

  het probleem daarmee is dat waarschijnlijk lang voordat je kunt afbetalen je al je huis uitgezet bent omdat je geen geld meer overhad om de hypotheek te betalen (sterke stijging van dagelijkse levensbehoeften). Zeker gezien het feit dat een groot deel van Nederland (inclusief veel huiseigenaars denk ik) aan het eind van de maand steevast rood staat. Maar misschien verzinnen ze daar ook iets op, bijv. dat je de hypotheek dankzij hyperinflatie steeds opnieuw kunt oversluiten voor een hoger bedrag (onder NHG natuurlijk), en dat je het extra bedrag mag gebruiken om de hypotheek en de notaris van te betalen. Dat ging in de VS ook een paar jaar goed, alleen was dat dan zonder hyperinflatie maar via gewoon bellenblazen 😎

 20. dalen says:

  @ 16

  Ok je moet het dus zo berekenen. Snap het denk nu. In absolute aantallen valt het mee maar procentueel is het behoorlijk?

 21. dalen says:

  PS Zolang het in NL slecht gaat en dat gaat het de komende jaren, zie ik flinke dalingen van alles wat er overgeprijsd is.

  Als deze jongens het al niet redden

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/11768062/__Boekhandel_Selexyz_vraagt_surseance_aan__.html

  Vandaar dat er deze week zo weinig voorraad was en het op een leegverkoop leek.

 22. tufkaj says:

  nhz: Ik weet niet precies op welke ‘bezoekperiode’ deze cijfers betrekking hebben, maar een extreem koude periode is vast niet goed voor de verkopen terwijl het mooie weer van nu (als het wat langer duurt) best wel eens extra omzet zou kunnen geven.

  Jawel, maar voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw was -hoewel ik dat niet cijfermatig kan onderbouwen- het weer het zelfde 😉

  dalen: Ok je moet het dus zo berekenen. Snap het denk nu. In absolute aantallen valt het mee maar procentueel is het behoorlijk?

  Yep!

  De ontwikkelaar: Lemmer en Delfzijl, daar noem je ook wat.

  In beide gemeenten is de voorraad kleiner dan b.v. in Wassenaar. En in de stad groningen is de verhouden te koop/verkocht het gunstigst van alle plekken die ik bij houdt. Het is moeilijk over een kam te scheren, maar ok, Lemmer en Delfzijl had ik ook bewust aan mijn set toegevoegd om leegloop-hoeken te meten 😉

 23. tufkaj says:

  blegh, grammatica begint kuren te vertonen.

  Trusten 😉

 24. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Tsja.
  Er valt niets te wapperen met dit soort realistische berichten. En bovendien semana santa komt eraan in Spanje, moet Juan oefenen 🙂

  buenas noches
  Juan

 25. flapdrol says:

  @Steven

  Wat er in Zimbabwe is gebeurd weet ik niet, maar in de Weimarrepubliek werden schulden gewoon (gedeeltelijk) hergewaardeerd.

  Verder is het haast onmogelijk om de rente 30 jaar vast te zetten, zeker voor starters. Bij een dergelijke lange periode gaat de bank een andere (hogere) toetsingsrente hanteren waardoor het maximaal te lenen bedrag lager uitvalt (voor starters waarschijnlijk veel te laag). Nog los van het feit dat 30 jaar vastzetten sowieso wel behoorlijk hoge rente met zich mee brengt. Beter is om een 10 jaar te nemen ten opzichte van een spaarhypotheek (ervanuitgaande dat die blijft bestaan). Fluctuaties in de rente worden dan opgevangen door dezelfde fluctuaties in de spaarrente en zo loop je weinig risico.

 26. menno says:

  Ik zit al 26 jaar antikraak in een boerderij te wonen voor nul euro, sta op dit moment juridisch zeer sterk ten opzichte van de eigenaar van dit pand gezien de duur dat ik al gebruik maak van dit pand.

 27. hugo says:

  flapdrol: maar in de Weimarrepubliek werden schulden gewoon (gedeeltelijk) hergewaardeerd.

  Was na de Argentijnse hyperinflatie van 2001 ook het geval. Grappige is dat ze daar de staatsfiat zo weinig vertrouwen dat ze nu wederom richting hyperinflatie aan het bewegen zijn 😀

 28. Steven says:

  aan menno

  26 jaar? Ik zou maar eens oppassen voor een huurmoordenaar. 🙂 (eigenaars zijn vast niet blij). En waarom doe je dat menno?

 29. Meelezer says:

  Al die “starters” die maar willen kopen. Onbegrijpelijk. Als ik “starter” was (ik huur), lachte ik in mijn vuistje: heerlijk zo’n 5 jaar hard werken, goed salaris verdienen, afwachten en sparen, dan koop je een huis voor een prikkie, in elk geval veel goedkoper dan nu. Veel minder of zelfs geen hypotheek nodig, veel minder risico. En keus in overvloed.

 30. Frans says:

  Volgens de banken en de makelaars is het ALTIJD een goede tijd om in te stappen: we weten allemaal wat daarvan gekomen is.
  Wie nu instapt stapt zeker niet op het laagste punt in van de markt. Of dit dom is?
  Volgens mijn definitie van dom wel.

 31. Steven says:

  aan Meelezer

  Tuurlijk. Hoor ook veel geklaag om me heen van mensen die meer willen verdienen. Heb allerlei dingen gedaan in het leven en heb toch uiteindelijk (voor wat langere tijd) een vaste baan. We verdienen in verhouding met bijv. aziatische landen veel en veel meer. Ik denk dat ik bijv. ongeveer 5 maal een chinees salaris verdien(krijg). Ga dat nou niet weggooien in een te duur huis. Dan betaal je maandelijks door HRA misschien niet zo veel, maar dat is alleen maar rente. Die 3 ton schuld met een koophuis is gewoon achterlijk: leg dat maar eens uit aan een chinees of bijv. een Pool.

 32. De ontwikkelaar says:

  Ik denk dat Menno een neef van Tjakka binnenkort op de koffie kan verwachten.

 33. jim says:

  Marketing.
  Ik heb ‘t al eerder gezegd.
  ‘Don’t buy and the dealer will die’
  Praatjesmakers!
  Nog eentje; ‘If I can’t dance you can keep your revolution’.
  Als ze je bij de bank gaan vertellen hoe het zit dan weet je ‘t toch wel! Doen alsof, dat is het ergste!
  Integriteit geen cent! Visie 0! De mentaliteit van hele generaties verzieken met absurde huizenprijzen en gesubsidieerde schuld waardoor ieder nog meer het eigenbelang en ‘gewoon’ niet solidariteit nastreeft. Afleiden en uitstellen,terwijl je wordt uitgewoond.
  Lekker mee doorgaan. 1 voor de bank allen voor de bank. Een hypotheek op samenleven. De sigaar die je bent als je altijd netjes en integer hebt afgezien van al die inmens oerdomme systemen die schuld belonen en selfsupport afstraffen. Betalen zul je, hoe dan ook, maar door mee te doen betaal wij met z’n allen ‘n veel hogere prijs!
  Wat nou starter? Wie is er begonnen? De dommen!

 34. jim says:

  @26
  Die lach, dat gevoel voor humor.

  Menno wat slim van je! Al 26 jaar? Wat moet je een ongelofelijke pleurishekel aan krakers hebben gehad. Je weet wel die lui die voor het eerst speculatie aan de kaak stelden!

  Het was een grote dag voor de zee toen de man zich verwaardigde er zijn voeten in te wassen – Julien De Valckenaere

 35. StarterJohh says:

  Ben ook een starter en ook pas een huis gekocht…waarom niet? Denk juist dat het verstandig is mits je het “veilig”doet.

  De prijzen zijn lekker laag, sta aan het begin van mijn carriere (25jaar) en een huis weten te kopen voor 179kk, mocht max 191k lenen dus ik kan het prima in mijn eentje betalen. 5kamer woning, ruime tuin..rente vast gezet voor 30 jaar. Dus mocth het nodig zijn dan kan ik hier gerust 30jaar vertoeven, wat de markt dan doet kan me aan me reet roesten.
  (100% aflossen via banksparen)

  Ik maak dus vollop gebruik van de HRA (zolang die nog in stand wordt gehouden) en heb ook een redelijk lage rente….ja en dan als de huizen prijzen in die categorie nog wat dalen? de rente zal vast gaan stijgen dus komen je maand lasten toch weer op hetzelfde neer dus who cares. Lekker me huisje met lasten die ik nu al prima kan dragen, hell al mocht de HRA in 1x verdwijnen zelfs dan zou het me lukken om het in me _eentje_ te betalen.

  Dus waarom zou iemand niet kopen?”Gewoon @ lange termijn kopen en begrijpen dat het een levensbehoefte is..ik hoef echt geen winst te maken heb dat altijd vreemd gevonden. Als ik me nieuwe auto over een jaar verkoop dan weet ik toch ook dat ik daar verlies op ga maken al heb ik dat ding als een pareltje behandeld en onderhouden…ies normaal joh.

  Je moet een huis gewoon zien als een primaire levensbehoefte en niet 1 of ander geldkoe.

 36. flapdrol says:

  Je situatie lijkt me niet helemaal vergelijkbaar met die van een gemiddelde starter. Allereerst vraag ik me waar je aan een 5kamer woning van 179K incl kk komt (hoef je in de randstad niet te proberen). Als je dan 30 jaar je rente vastzet dan kun je ongeveer 4,2x je inkomen lenen, maw, je bruto-jaarsalaris is ongeveer 43K. Dat is bijzonder ruim voor de gemiddelde starter. En wat het is met al die starters weet ik ook niet, maar ze gaan er allemaal vanuit meer te gaan verdienen of hetzelfde te blijven verdienen. Ontslag, ziekte, faillissement is allemaal niet mogelijk….

  30 jaar vast met banksparen is overigens niet echt slim. De bankadviseur heeft je toch wel wat berekeningen laten zien? Ook bijzonder raar dat je kennelijk HEEL erg bank bent voor schommelingen in de hypotheekrente, maar slechts weinig rekening houdt met schommelingen in je eigen situaties. Nu heb je op die laatste doorgaans meer invloed, maar het lijkt me toch wat uit verhouding.

  Sluikreclame van een makelaar?

 37. StarterJohh says:

  flapdrol,

  Makelaar? Nee hoor, Control Engineer..op me 21ste afgestudeerd dus al een paar jaar aan het werk en nu toch maar de stap gezet om een huis te kopen.
  Ontslag? ziekte? Tjah…als dat me gaat weerhouden van het kopen van een huis dan kan ik net zo goed nooit wat kopen die risico’s blijven bestaan al denk ik niet dat ik me zorgen hoef te maken om een baan (voorlopig dan) in onze sector groeit het tekort aan mensen alleen maar. (Industriele automatisering)

  In Almere, dicht bij de randstad…voor mij dan ;p
  Had als eis zoveel mogelijk voor een zo klein bedrag mogelijk en niet verder als 30min rijden naar steden die ik vaak bezoek (A’dam – R’dam – Alphen – Den haag)
  En dat is me dus redelijk goed gelukt.

  En meer verdienen, dat lijkt me logisch toch? Tenzij heel het systeem binnen een paar jaar radicaal veranderd en we allemaal blijven zitten waar we zitten..nog genoeg doorgroei mogelijkhijden of het moet wel heel erg raar lopen. Me vriendin die studeert in een jaartje of 2 af dus dan zitten we met twee inkomens..nog makkelijker te doen dan dus.

  Waarom is dat niet slim? (het banksparen dan)..vond het zelf best safe..hoge mate van zekerheid en 30jaar vast gezet omdat ik dan gewoon weet waar ik aantoe ben gedurende de looptijd van mijn hypotheek.

  Wou alleen aangegven dat niet altijd een domme zet is om te kopen als je wat koopt met als uitgangspunt dat je daar prima langere tijd in kan wonen, prima op 1 inkomen kan dragen (met of zonder HRA) en je begrijpt dat mocht je snel willen verkopen je er hoogstwaarschijnlijk verlies op gaat maken dat het dan best een safe aankoop kan zijn (aankoop noem ik het, geen investering)

 38. Tufkaj says:

  Mooi man, als je op je 25e al weet waar je droombaan is, je droomvrouw woont en hoeveel kids je gaat krijgen zodat je langer kunt blijven zitten dan je oud bent. Salaris is leuk voor je maar niet representatief.

 39. Tufkaj says:

  Van almere 30 minuten naar rotterdam? Kom nou…

  Amsterdam red je misschien op een zaterdagochtend.

 40. StarterJohh says:

  Tufkaj: Mooi man, als je op je 25e al weet waar je droombaan is, je droomvrouw woont en hoeveel kids je gaat krijgen zodat je langer kunt blijven zitten dan je oud bent. Salaris is leuk voor je maar niet representatief.

  Droombaan is het, het is een baan. Werken om te leven, en om me dromen te verwezelijken ;p
  Kinderen denk ik nog niet eens aan, maar het mocht zover zijn dan heb ik in iedergeval al een huis waar ze prima in kunnen wonen…dat is dan ook precies wat ik bedoel met long term thinking. Klein appartementje kopen voor dezelfde prijs alleen maar omdat ik uitzicht heb op een meertje en wat mooie tegels in de badkamer..leuk man! En toen kwamen de kids en daar zat je dan met je klein hokkie die niemand meer wilt voor die prijs.

  Dat is ook een probleem…men moet en zal op die ene plek wonen of in die ene stad. Alsof het zo moeilijk is om een plek uit te kiezen waar alles te betalen is en je redelijk in de buurt van de bewoonde wereld woont/werk? Je maakt het jezelf alleen maar moeilijker als je blijft vast houden aan dat soort gedachtes.

  Wou geen discussie starten hoor over mijn “situatie” alleen aangeven dat het niet altijd dom hoeft te zijn om nu in te stappen als je weet wat je wilt.

 41. Rien says:

  “…maximaal 90 procent van de waarde van de koopwoning geleend mag worden (52% van de starters reageert negatief,40% koopwoningbezitters).”

  Dit is voor mij de echte “bombshell” van dit onderzoek. Ik kan alleen maar hopen dat die 52% van de starters slecht geinformeerd zijn.

  Ze kunnen kennelijk niet wachten om eindelijk rente slaaf van de bank te worden!

 42. ll says:

  Grote Voorstelling In De Schouwburg, alle starters naar het theater………, gaat dat zien, gaat dat zien 🙂

  Het wordt toch zóóó leuk in de starterswereld 😉

  http://www.destentor.nl/regio/lochem/10712363/Regionale-woningaanbod-in-Lochemse-Schouwburg-voor-starters.ece

 43. frankie says:

  @ 35 StarterJohn,

  hoe kom je tot de conclusie dat de prijzen lekker laag zijn…Jouw huis ging waarschijnlijk in ’98 nog voor ruim onder de 50 kEuro weg. Nu eg ik niet dat dat de bodem is, maar de salarissen zijn max. zo’n factor 2 gestegen in die tijd en onze hypotheekschuld en daarmee de prijzen ergens tussen de 4-5 maal.

  Dat lekker laag is dus een kwestie van perspectief. “De jeugd” , mensen van jouw leeftijd kijken echter alleen niet heel ver terug en hebben weinig mindere tijden meegemaakt. Niks mis met optimisme, maar ook niks mis met realisme. Dat lekker laag kan dus nogal eens tegenvallen over een jaartje of 5.

  Verder ben het wel met je eens dat je ook zo nu en dan eens risico moet nemen, en dat je gewoon moet leven, maar ik trek dat lekker laag geprijsd wel in twijfel..

 44. ll says:

  En jawel hoor, hier is weer een WOCO in problemen met derivaten …….

  Het beest is zó groot, dat je het niet meer ziet

  http://www.tctubantia.nl/regio/enschede-haaksbergen/10711454/De-Woonplaats-loopt-miljoenenrisico-.ece

 45. tufkaj says:

  frankie: “De jeugd” , mensen van jouw leeftijd kijken echter alleen niet heel ver terug en hebben weinig mindere tijden meegemaakt.

  Daar ben ik het toch niet mee eens hoor. Sinds 2001 is het economisch kwakkelen. Toen ik in 2003 afstudeerde kon je moeilijk aan werk komen als starter. In 2008 weer, en nu krijg je misschien een baan, maar met 0 rechten.
  Ik denk dat “de jeugd” alleen nog maar slechte tijden mee heeft gemaakt en het als normaal is gaan zien 🙂

 46. StarterJohh says:

  frankie: @ 35 StarterJohn,hoe kom je tot de conclusie dat de prijzen lekker laag zijn…Jouw huis ging waarschijnlijk in ’98 nog voor ruim onder de 50 kEuro weg. Nu eg ik niet dat dat de bodem is, maar de salarissen zijn max. zo’n factor 2 gestegen in die tijd en onze hypotheekschuld en daarmee de prijzen ergens tussen de 4-5 maal.Dat lekker laag is dus een kwestie van perspectief. “De jeugd” , mensen van jouw leeftijd kijken echter alleen niet heel ver terug en hebben weinig mindere tijden meegemaakt. Niks mis met optimisme, maar ook niks mis met realisme. Dat lekker laag kan dus nogal eens tegenvallen over een jaartje of 5. Verder ben het wel met je eens dat je ook zo nu en dan eens risico moet nemen, en dat je gewoon moet leven, maar ik trek dat lekker laag geprijsd wel in twijfel..

  Daar geef ik je wel gelijk in..laag is misschien wat ongelukkig verwoord hehe. Laat ik het zo zeggen, die prijs voor mij was “reeel”…als in ik kan het betalen zonder mezelf in de problemen te brengen.

  Als ik de prijzen vergelijk met vroegah dan heb je zeker gelijk veels te hard gestegen maar of dat echt net zo hard zal dalen? ik weet het niet…en dan zit ik nog met de vraag stel die prijzen dalen zal dat dan ook betekenen dat je netto maandlasten per maand zullen dalen of zal men dan toch steeds hetzelfde bedrag lenen (als hypotheken nog op dezelfde manier verstrekt worden) als voorheen maar dan iets meer huis krijgen voor het geld? en wat doet de rente? Zal de rente dan ook wat gaan stijgen aangezien die nu kunstmatig laag wordt gehouden..wat dan ook weer een verhoging van je lasten betekent/

  Misschien heb ik het compleet verkeerd hoor..ben geen econoom en als simpele engineer zijn al die regeltjes/constructies etc etc veels te ingewikkeld en brengen alleen nog meer vragen op maar toch heb ik zoiets van: aan het einde van de dag, of ze nou dalen of niet zal voor de gemiddelde koper kwa lasten niet veel veranderen.
  Het wordt pas een probleem als je hebt gekocht en je moet/wilt verkopen wanneer de markt opeens een stuk lager zit kwa prijzen.

  Of als je Perse in die ene stad wilt wonen, of perse in die ene regio en je alleen een huis kunt financieren als je met twee inkomens je max leent….maar dat is dan je eige dikke schuld. Je kan niet alles hebben in het leven en soms moet je bepaalde dingen opgeven en tevreden zijn als je “ongeveer”hebt wat je wilt..doe je dat niet en ga je toch voor de grotere risico dan moet je niet zeuren als het fout gaat..toch?

 47. Konstantijn 5 says:

  StarterJohh

  Tuurlijk is het mogelijk om nu rendabel te starten.
  5 kamers huis met behoorlijke tuin in goede staat
  110 000 euro onderhands gekocht
  Huidige excecutie waarde 99500.

  En zoals Duufbier me haarscherp heeft uitgelegd, idd
  de prijzen dalen de rente gaat stijgen.
  Denk dat voorlopig de huizenprijzen harder gaat dalen dan de rente gaat stijgen, maar gaat niet blijven duren.(dat de rente niet of weinig stijgt).

 48. dalen says:

  LL

  Die paar miljoentjes zijn peanuts. Pas bij miljarden ga je de voorpagina halen. Was dus weer een geval van een swap en derivaat op een derivaat.

  Ik blijf het herhalen wacht op de tikkende tijdbom de derivatenbom. Dan zullen we zien dat alles peanuts ofwel zakgeld bleek te zijn.

  http://www.reuters.com/article/2010/03/11/businesspro-us-banking-italy-derivatives-idUSTRE62A2SB20100311

  Portugal staat ook klaar op het rijkelijk vloeiende geld op te vangen. Griekenland was een opmaat voor andere landen.

  Nu uitgebreid in het nieuws en elke journalist pent het 1 op 1 over.

  “We krijgen het geld terug van Griekenland.”

  http://www.nu.nl/economie/2770126/nederland-krijgt-geld-griekenland-terug.html

  Welke kleuterschool hebben de journalisten de laatste jaren doorgebracht?

  Sint Nicolaas komt ook weer in het land en de kindertjes worden door de ooievaar gebracht.

  Welterusten.

 49. StarterJohh says:

  tufkaj: Daar ben ik het toch niet mee eens hoor. Sinds 2001 is het economisch kwakkelen. Toen ik in 2003 afstudeerde kon je moeilijk aan werk komen als starter. In 2008 weer, en nu krijg je misschien een baan, maar met 0 rechten.Ik denk dat “de jeugd” alleen nog maar slechte tijden mee heeft gemaakt en het als normaal is gaan zien

  Idem, toen ik afstudeerde had ik het ook moeilijk…bijbaantjes voor een flut salaris om rond te komen en mijn vaste lasten te betalen was alles wat ik kon doen. Woonachtig in amsterdam maar zelfs gesoliciteerd in Gouda voor werk! als ik maar werk had. Er was genoeg werk in mijn vakgebied als je maar 3-4 jaar ervaring had als starter kwam je moeilijk aan de bak. Uiteindelijk toch gelukt!

  Heb ook een beetje het gevoel dat er toch een hoop mensen hier op de forum (hele slimme mensen hoor die superveel weten van hele koop gedoe daar nie van) zich blijven vasthouden aan termen zoals: winst/verlisest/slim/dom… ik begrijp dat niet.

  Ja wachten met kopen want dan koop je het voor een prikkie en heb je geen verlies!? Huh? Waarom is het niet: Gewoon kopen als je de lasten kan dragen en weet dat je er lange tijd in blijft wonen.
  Als aan het einde van de rit mijn woning 80k is gedaald in waarde dan zie ik dat nog steeds als 100k winst! ik heb dan nog wat over, het enige alternatief om te wonen is huren maar dan heb ik aan het einde van de rit _niks_.

  Ik begrijp dat echt niet, het is in mijn ogen altijd winst. Tenzij je natuurlijk ervoor kiest om te verkopen voordat het huis is afgelost dan kun je verlies maken…maar dat is dan ook je eigen keuze joh! Alsof het een recht is om winst te maken, komop zeg.

 50. ll says:

  Is het nou wel of niet de schuld van de consument

  http://www.pluspost.nl/consument-is-niet-de-boosdoener/51956/

 51. dalen says:

  Admin

  Na het instorten van de huizenmarktzeepbel misschien een nieuwe blog “De derivatenzeepbel”?

 52. ll says:

  @ Dalen de stand van de derivaten massa vernietigingswapens is nu zo’n 700.000 miljard 🙂

  Niet meer te overzien dusssss….

 53. dalen says:

  dank je ll

  reken dat in het kwadraat omdat het alles meesleurt.

  Het is nu een kwestie van slachtoffers vinden die gedwongen worden hiervoor te bloeden.

  Raad eens wie dat zijn? Gelukkig hebben wij de eeuwige optimist Rutte. Ik citeer “whaahaaahahahahaha doe ff normaal man whahahahaha” Zo nu weer tijd voor ‘high tea’.

 54. tufkaj says:

  Nog 1 opmerking over dalende verkopenstatistieken en dan beloof ik dat ik mijn mond verder houd.

  Tussen 5 augustus en 16 september is 86% minder nieuwbouw verkocht dan in de vergelijkbare periode het jaar er voor. Dit was net ná de verlaging van de overdrachtsbelasting, waarvan Donner niet wist dat deze niet geldt voor nieuwbouw.

  In dezelfde periode werd 1,6% meer bestaande bouw verkocht. Benieuwd hoe de bouwlobby de discussie gaat voeren over verlenging van deze maatregel 🙂

 55. Lorenzo says:

  nhz: recht hebben en recht krijgen zijn verschillende zaken … Ben je al zo desperate dat je dat soort constructies moet overwegen?? Hoe is het mogelijk in Amsterdam, de stad waar iedereen wil wonen ongeacht de prijs ***volgens ING is het (ondanks de algemene verwachting dat de prijzen blijven dalen) nu een uitstekend moment om te kopen voor starters.En aangezien de Second Home Beurs weer in aantocht is is het ook weer een uitstekend moment om een tweede huis te kopen (vooral in landen als Spanje waarschijnlijk, waar er zeker nog veel van de prijs af moet maar er heel veel Ollanders van een huisje af willen tegen hun eigen droomprijs).Nederlanders die een tweede huis kopen, willen vooral investeren in ‘een stukje geluk’. Ze hebben daar gemiddeld tussen de 200.000 en 250.000 euro voor over, zegt Tim van Vlierden, organisator van de beurs Second Home International in de Utrechtse Jaarbeurs.Dat het bezit van een tweede optrekje gezonder en gelukkiger maakt, bleek uit een onderzoek onder tweedehuizenbezitters en potentiële kopers door de beursorganisatie in samenwerking met NRIT Onderzoek. Negen van de tien eigenaren zien het tweede onderkomen als een toevluchtsoord, ontlenen daar een fijn gevoel aan en hebben geen spijt ooit aan de woning te zijn begonnen.Met de stelling dat er sprake is van meer romantiek en intimiteit met de partner tijdens het verblijf in het tweede huis is bijna 43 procent het eens en bovendien er is aanzienlijk meer tijd voor elkaar, zeggen drie van de vier ondervraagden.wow, gezonder en gelukkiger, een toevluchtsoord (voor de Belastingdienst misschien?). En meer romantiek en intimiteit met de partner: gaat het dan over buitenechtelijke relaties? we weten tenslotte dat een huwelijk onder NHG hypotheek een minstens 10x hoger risico heeft om te stranden, zou dat aan de NHG voorwaarden liggen of aan hypotheken in het algemeen? Of komt het doordat al die tweede huisjes cash betaald worden. Vragen …

  Volgens mij wil jij ook een tweede huisje …

 56. Lorenzo says:

  menno: Ik zit al 26 jaar antikraak in een boerderij te wonen voor nul euro, sta op dit moment juridisch zeer sterk ten opzichte van de eigenaar van dit pand gezien de duur dat ik al gebruik maak van dit pand.

  Wees blij dat het niet mijn pand is ( evt. werken zal tevens een pre zijn ).

 57. Claude says:

  tufkaj, dank voor dit soort overzichten. Beter dan via Excel werken of uit je hoofd.

 58. Adamus says:

  StarterJohh:
  flapdrol,

  Makelaar? Nee hoor, Control Engineer..op me 21ste afgestudeerd dus al een paar jaar aan het werk en nu toch maar de stap gezet om een huis te kopen.
  Ontslag? ziekte? Tjah…als dat me gaat weerhouden van het kopen van een huis dan kan ik net zo goed nooit wat kopen die risico’s blijven bestaan al denk ik niet dat ik me zorgen hoef te maken om een baan (voorlopig dan) in onze sector groeit het tekort aan mensen alleen maar. (Industriele automatisering)

  In Almere, dicht bij de randstad…voor mij dan ;p
  Had als eis zoveel mogelijk voor een zo klein bedrag mogelijk en niet verder als 30min rijden naar steden die ik vaak bezoek (A’dam – R’dam – Alphen – Den haag)
  En dat is me dus redelijk goed gelukt.

  En meer verdienen, dat lijkt me logisch toch? Tenzij heel het systeem binnen een paar jaar radicaal veranderd en we allemaal blijven zitten waar we zitten..nog genoeg doorgroei mogelijkhijden of het moet wel heel erg raar lopen. Me vriendin die studeert in een jaartje of 2 af dus dan zitten we met twee inkomens..nog makkelijker te doen dan dus.

  Waarom is dat niet slim? (het banksparen dan)..vond het zelf best safe..hoge mate van zekerheid en 30jaar vast gezet omdat ik dan gewoon weet waar ik aantoe ben gedurende de looptijd van mijn hypotheek.

  Wou alleen aangegven dat niet altijd een domme zet is om te kopen als je wat koopt met als uitgangspunt dat je daar prima langere tijd in kan wonen, prima op 1 inkomen kan dragen (met of zonder HRA) en je begrijpt dat mocht je snel willen verkopen je er hoogstwaarschijnlijk verlies op gaat maken dat het dan best een safe aankoop kan zijn (aankoop noem ik het, geen investering)

  StarterJohh,

  Buurman van Ludwig?

 59. Adamus says:

  ll:
  Is het nou wel of niet de schuld van de consument

  pluspost.nl/consum…de-boosdoener/51956/

  Online krantje wordt er ook niet beter op.

 60. Claude says:

  StarterJohh: Daar geef ik je wel gelijk in..laag is misschien wat ongelukkig verwoord hehe. Laat ik het zo zeggen, die prijs voor mij was “reeel”…als in ik kan het betalen zonder mezelf in de problemen te brengen.

  Ik snap best dat je de prijzen reëel vond uitzien. Dat zullen veel mensen denken als ze een tien, vijftien procent korting krijgen. Maar probleem is dat mensen van jouw leeftijd niet weten hoe duur dit soort woningen midden jaren 90 waren, namelijk veel minder dan de helft waarvoor jij het nu waarschijnlijk gekocht heb. Is het vanuit dat perspectief ook reëel? Als de benzineprijzen nu met tien procent dalen naar 1,62 euro, is het dan reëel?

  Als mensen zo meteen veertig procentpunt minder kunnen lenen dan in 2005 en tien procent eigen kapitaal moeten meenemen, is een daling die we tot nu toe hebben gezien reëel?

  De koopkracht van singles gaat terug naar het jaar 1997 in 2015 volgens het CPB. Is het dan niet reëel als de woningprijs een zelfde beweging maakt en hoogstens een inflatiecorrectie krijgt.

  Los van jouw persoonlijke situatie gaan veel mensen van onze generatie (ik ben slechts een vijftal jaar ouder) nog goed in de problemen komen met wat wij reëel achten. Wij weten niet beter. Ben ervan overtuigd dat veel Ierse twintigers/dertigers bij 25% daling met een rode feestneus op zijn ingestapt in de markt. Nu hebben ze 35% van de aankoopprijs toch nog als onderwaarde. Met alle ellende van dien (i.e. niet kunnen verhuizen, niet kunnen scheiden, geen kinderen kunnen krijgen want huis te klein, etc.).

 61. Konstantijn 5 says:

  Achtung.

  Nu huizenmarkt zeepbel die kapot is.
  Binnenkort derivaten zeepbel die kapot gaat.
  Dus hyperinflatie, zet je maar schrap.

  En in tussentijd automarkt zeepbel die kapot zal gaan.
  Want bommetjes op Iran (zal gebeuren).
  Dan olieprijs lichtjes omhoog.
  Mensen zien hun blikken met 4 wielen niet meer graag.
  Denk dat ik ongeveer goed zit als ik zeg; dat dan tweedehands autotjes 50% in prijs gaan zakken.

  Il me dit; nous avons une problème.
  Gelukkig heeft een Poolse vrouw me gisteren gerust gesteld. Ze zei dat volgend jaar de huizenprijzen terug omhoog gaan. Ze had in 2007 een appartement gekocht voor 90 000 en wilt ze over een aantal jaartjes verkopen voor niet minder dan 130 000.

 62. tufkaj says:

  Konstantijn 5: Binnenkort derivaten zeepbel die kapot gaat.
  Dus hyperinflatie, zet je maar schrap.

  Derivaten heb ik beperkt kennis van, kun je uitleggen waarom dit gaat gebeuren?

  Konstantijn 5: Dan olieprijs lichtjes omhoog.
  Mensen zien hun blikken met 4 wielen niet meer graag.

  Gemeenten zullen de stijgende olieprijs aangrijpen om parkeergeld te verhogen. Waar ik woon is stilstaan nu nog duurder dan rijden 😉

 63. Claude says:

  tufkaj, Gemeenten zullen de stijgende olieprijs aangrijpen om parkeergeld te verhogen. Waar ik woon is stilstaan nu nog duurder dan rijden

  Of wat meer on-topic. Wellicht dat stijgende olieprijzen zorgen voor een boost voor ‘het nieuwe werken’. Als je maar drie dagen per week naar je Randstedelijk kantoor hoeft, waarom zou je dan nog hutje mutje op elkaar gaan wonen in een appartmeent van 10 keer je netto jaarsalaris?

 64. frankie says:

  @ 47 ‘Ga je voor grotere risicos..dan moet je niet zeuren als het fout gaat..toch?

  Eens, probleem is echter dat inmiddels zo’n 90% van de huizen met NHG verkocht wordt en daarmee eventuele verliezen op de belastingbetaler afgewenteld kunnen en zeer waarschijnlijk gaan worden.
  Iedereen mag wat mij betreft doen wat hij zelf wil zolang de kosten maar door de eigen verantwoordelijkheid worden opgevangen. Dat laatste is echter een beetje (understatement…) uit de pas gelopen.

 65. Konstantijn 5 says:

  Globaal
  zit een x aantal geld in huizenmarkt.
  x aantal in spaargeld
  x aantal in mijnbouw
  x aantal in transport
  x aantal in derivaten
  enz.

  Veruit het grootste bedrag zit in derivaten.
  Wanneer dat misgaat zal eurofighter ECB en helikopter FED evenredig geld bijdrukken. Gevolg zal zijn dat de koopkracht van de mensen schaakmat zal staan.
  Kan best zijn dat een hoge olieprijs(300+ per vat door oorlog in M-Oosten) hetzelfde resultaat zal hebben met de huidige economie op dun ijs (met elke stap die je maakt kraakt het ijs en dan word je bang).

 66. nhz says:

  StarterJohh: De prijzen zijn lekker laag,

  je kijkt niet verder terug dan vijf jaar denk ik?

  StarterJohh: Wou alleen aangegven dat niet altijd een domme zet is om te kopen als je wat koopt met als uitgangspunt dat je daar prima langere tijd in kan wonen, prima op 1 inkomen kan dragen (met of zonder HRA) en je begrijpt dat mocht je snel willen verkopen je er hoogstwaarschijnlijk verlies op gaat maken dat het dan best een safe aankoop kan zijn (aankoop noem ik het, geen investering)

  dat hoeft niet dom te zijn, maar 30 jaar in Almere wonen?

  Lorenzo: Volgens mij wil jij ook een tweede huisje …

  ik heb nog niet eens een eerste (koop)huisje, dus waarom zou ik …

  Claude: Als je maar drie dagen per week naar je Randstedelijk kantoor hoeft, waarom zou je dan nog hutje mutje op elkaar gaan wonen in een appartmeent van 10 keer je netto jaarsalaris?

  anderzijds zeker weten dat dit een probleem kan worden voor de talloze forensen in Nederland, die meer dan 100 km heen en weer rijden naar het werk. En dat zou weer zo zijn gevolgen kunnen hebben voor met name de huizenprijzen in de buitengewesten waar relatief weinig werk is. Of dat ‘nieuwe werken’ echt gaat doorzetten moet ik nog zien; ik hoor het al tien jaar en blijkbaar is de praktijk weerbarstig. Mensen hokken bij elkaar voor meer redenen dan alleen de dagelijkse teugels van de baas.

 67. Duufbier says:

  frankie: Eens, probleem is echter dat inmiddels zo’n 90% van de huizen met NHG verkocht wordt en daarmee eventuele verliezen op de belastingbetaler afgewenteld kunnen en zeer waarschijnlijk gaan worden.

  NHG hypotheken zijn voor 100% gesecuritiseerd (daarom is het mogelijk dat hypotheeknemers met NHG lagere rente betalen).
  In mijn ogen is het risico van NHG hypotheken niet, dat de zogenaamde garantie een financieel probleem oplevert: banken zullen pas in het aller, allerlaatste geval overgaan tot executieverkopen (want dan moeten ze een verlies nemen: ze leggen liever loonbeslag). Bovendien: de NHG werkt net zoals alle andere verzekeringen: in jouw geval keert hij natuurlijk net niet uit.
  Nee, het risico ligt geheel bij de hypotheeknemer: als blijkt dat de Nederlandse huizen/hypotheekmarkt er toch net iets minder glorieus bij staat dan ze op dit moment in het buitenland graag geloven (jawel, Nederlandse RMBS gaan nog altijd door voor ‘safe haven’), dan worden deze hypotheekobligaties als eerste minder waard. Ergo, rente stijgt. Ergo, bank komt bij hypotheeknemer aankloppen om meer rente.
  Nog groter risico: bij sterke dalingen treden allerlei derivaten in werking. Dan komen die hypotheekpakketjes in god-weet-welke handen terecht. Deze nieuwe bezitter zal niet blij zijn met de verkregen handelswaar en de portefeuille dan maar wat willen opschonen. Ding-dong: daar staat dan opeens de Bank of China voor de deur. Of geachte hypotheeknemer even wil dokken (verschil waarde / hypotheek). Of anders zijn boeltje pakken.

  Dit geldt overigens niet alleen voor NHG hypotheken, maar voor bijna alle hypotheken in NL. Het risico ervan ligt al helemaal niet meer bij de NL banken, dat hebben ze naar goed Amerikaans gebruik en voorbeeld allang doorverkocht. Maar als jouw hypotheek door marktwerking in handen komt van een buitenlandse bank, geloof dan maar niet dat die enige clementie zal hebben met jouw situatie.
  Een hypotheek wordt op die manier per definitie een molensteen: je weet niet wie er nog meer bij jou in het pakket zit, en wat jouw pakket doet op de markt. Zelfs al los je netjes af, dan nog loop je groot risico om slachtoffer te worden van marktsentiment omtrent Nederlandse hypotheekobligaties, zeker met een NHG hypotheek.

 68. wordt geen kamikazekoper says:

  http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?f=17&t=114838

  Kijk eens op bovenstaande link, website trosradar. Iemand wordt gedwongen door makelaar om de vraagprijs met 12.000 euro te verlagen, anders willen ze geen zaken meer doen. Of ze dan wel even 1500 euro over willen maken voor de bemiddeling 🙂

  Gaat het eindelijk gebeuren?

 69. Vedder says:

  Duufbier:
  ‘Ding-dong: daar staat dan opeens de Bank of China voor de deur……Maar als jouw hypotheek door marktwerking in handen komt van een buitenlandse bank, geloof dan maar niet dat die enige clementie zal hebben met jouw situatie’

  Weet iemand nu hoe dit zit? Als mijn hypotheekverstrekker mijn schuld in een grote bak met andere hypotheken gooit en die bak in stukjes aan verschillende partijen doorverkoopt, dan heb ikzelf toch nog altijd een contract met de oorspronkelijke verstrekker, of zie ik dat verkeerd? Al verkopen ze mijn hypotheek door aan de duivel, dat zou voor mij toch irrelevant zijn.

 70. ll says:

  Vedder, in de UK was er eens een mevrouw, die had haar huis aan de bank verkocht in ruil voor kwijtschelding hypotheek, en ze mocht erin blijven wonen tot haar dood.

  Tot haar stomme verbazing werd ze jaren later door een Amerikaanse bank alsnog uit haar huis gegooid, hypotheek was doorverkocht, mevrouw had geen poot meer om op te staan.

 71. tufkaj says:

  Frans:
  Originele link:
  nvb-ontwikkelaars.…rt_de_woningmarkt’

  Mooi stukje, wilde hem ook net posten. Ook leuk die laatste regel:

  “Blijft de angst regeren, dan voorziet NVB dat in 2012 deze verkoop met 40 procent verder zal afnemen tot 13.000.”

  tufkaj: Ten opzichte van vorig jaar was afgelopen maand 5% minder bestaande bouw verkocht vs 40% minder nieuwbouw. (zojuist gepost linkje)

 72. ll says:

  Vedder, naar het kadaster, alleen diegene die de eigendomsrechten heeft, heeft recht van spreken 🙂

 73. dalen says:

  @ 71

  “Weet iemand nu hoe dit zit? Als mijn hypotheekverstrekker mijn schuld in een grote bak met andere hypotheken gooit en die bak in stukjes aan verschillende partijen doorverkoopt, dan heb ikzelf toch nog altijd een contract met de oorspronkelijke verstrekker, of zie ik dat verkeerd? Al verkopen ze mijn hypotheek door aan de duivel, dat zou voor mij toch irrelevant zijn.”

  Startpunt is je hypotheekakte en de algemene voorwaarden. Daarnaast is het zogenaamde mededelingsvereiste bij overdracht van vorderingen (cessie) is met ingang van 1 oktober 2004 vervallen. Zie art. 3:94 lid 3 BW.

  Het is trouwens heel lastig dit artikel bij securitisatie te gebruiken, terwijl het makkelijker zou moeten en er is de nodige kritiek.

  Waar de gecedeerde vordering zit, is dikwijls onduidelijk.

  Geen zorgen de bende van Rutte houdt de luier er wel onder.

  Als de bom echt afgaat, helpt een een container met luiers ook niet meer.

 74. Claude says:

  Frans, zit ook aardige boehoe-presentatie bij met een paar boeiende grafieken (ontwikkelingen nieuwbouwwoning prijs plus bestanddelen sinds 1997 en wat mensen kunnen lenen sinds 2000, zonde dat 1990-1997/2000 altijd vergeten wordt).

  Hoe dan ook, er staat ook dat er 200 mia in spaarhypotheken/belegginshypotheken zit in NL, tegenover de >600 mia hypotheken. Daar geloof ik nog steeds geen f… van. Waar komt dit bedrag toch vandaan?

 75. ll says:

  Claude, het bedrag is ongeveer 60 miljard…..

  Ook van het NVBbouw, ze zijn wel lichtelijk in paniek daar…. 😉

  ” Eventueel zou de Rijksoverheid – als de banken en de pensioenfondsen het blijven afweten – zelf een hypotheekbank kunnen oprichten. Toegegeven: dit klinkt ‘creatief’, maar het heeft onbetwist voordelen. Zo’n staatsbank (vroeger noemden we dat gewoon Postbank) leent geld op de kapitaalmarkt voor 2,3% rente en leent dit vervolgens uit voor 4,5%. Als dit gebeurt op basis van NHG-hypotheken loopt de staat niet eens meer risico t.o.v. hypotheken van banken. Onze economie blijft behoed voor een crash en het kost de staat geen cent. Sterker: de staat verdient er aan. Kortom, er zijn oplossingen, maar we moeten ze wel willen zien. En laten de banken dan niet aan komen zetten met het verhaal van concurrentievervalsing, want nu is er helemaal geen concurrentie op de hypotheekmarkt. ”

 76. Claude says:

  wordt geen kamikazekoper, begrijpelijk van de makelaar. In the end wil hij ook zo veel mogelijk verkopen en zo min mogelijk onverkoopbare woningen aanhouden (neem aan dat dat ook wel kosten met zich mee brengt). Hopelijk komen meer makelaars erachter dat goedgeprijsde huizen beter verkopen dan duurgeprijsde huizen.

 77. Frans says:

  Ach ja, de partijen die financieel belang hebben in de woningmarkt zijn aardig de weg kwijt: angs regeert. Dit zal alleen maar toenemen in mijn visie.

 78. floor says:

  ll,

  Onze eigen Fanny&Freddie?

 79. Claude says:

  ll, thanks, 60 mia klinkt een stuk realistischer. Maar bijzonder dat ze het zo stellig beweren.

  Wat betreft de quote van NVB eronder: “Als dit gebeurt op basis van NHG-hypotheken loopt de staat niet eens meer risico t.o.v. hypotheken van banken. Onze economie blijft behoed voor een crash en het kost de staat geen cent. ”

  O – M – G.

 80. Claude says:

  NL niet meer bij kopgroep Europa (FD)

  Nederland heeft de kopgroep in de eurozone verlaten. Het voldoet niet langer aan de criteria. Dat schrijft econoom Jürgen Michels van Citi Investment Research & Analysis, de researchafdeling van Citigroup die onder leiding staat van Willem Buiter. (…)

  Het probleem bij de private sector is vooral bij de huishoudens gesitueerd. Gezinnen hebben zich diep in de schulden gestoken – met 133% van het bbp behoort de schuld tot de hoogste in de regio. En deze last kunnen ze maar moeilijk wegwerken. ‘Als gevolg van de Europese schuldencrisis hebben de banken hun financieringsvoorwaarden in Nederland aangescherpt, waardoor de druk op de hoge schuldenlast van de huishoudens oploopt. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een verdere daling van de huizenprijzen en een krimp van de binnenlandse vraag.’

  Shit -> Fan.

 81. tufkaj says:

  Claude: Shit -> Fan.

  Zou ook slechts een natte scheet kunnen zijn. Tussen de eerste berichten op deze site en het daadwerkelijk wereldkundig worden voor een breed publiek zit voor mijn gevoel vaak erg veel tijd.

 82. koga maurata says:

  “Consumenten reageren negatief op mogelijke plannen waarbij maximaal 90 procent van de waarde van de koopwoning geleend mag worden. De helft van de starters denkt dat zij als gevolg van dit plan de eerstkomende jaren geen huis kunnen kopen.”

  ‘t is maar hoe je het bekijkt. Zo moeilijk kan het toch niet zijn? 10% plus beetje overdrachtsbelasting en de notaris, Euro 550,00

  Vindt het een beetje merkwaardig dat aspirant huizenbezitters dit niet zouden kunnen betalen. Naar mijn idee is het niet een kwestie van kunnen, maar willen.

  Zonder fatsoenlijke aanbetaling is het gewoon financial lease. Meer niet.

  Die tent moet toch een keer van jezelf worden, waarom dan niet meteen goed beginnen? Keuzes.

 83. Duufbier says:

  Vedder: dan heb ikzelf toch nog altijd een contract met de oorspronkelijke verstrekker, of zie ik dat verkeerd?

  Ja Vedder, dat zie je verkeerd: in de meeste (dwz alle) hypotheekcontracten staat een clausule dat je ermee akkoord gaat dat de bank jouw contract doorverkoopt aan derden. Dat staat er dan natuurlijk lekker vaag en in heel juridisch jargon, en de koper wil graag z’n hypotheek, dus die denkt: derden? ja-ja-ja, geef me maar een pen, ik teken wel.
  Maar dat zijn nou precies die kleine lettertjes waar iedereen het over heeft, en daar hangt hij, met alle andere hypotheeknemers.
  Geen poot om op te staan. Het huis is pas van hem als hij afbetaalt (zie ook post # 75 van ll)! En hij is pas zeker van z´n financiele toekomst als de hypotheek niet (en ook in de toekomst niet) onder water komt te staan. Anders kan er van alles gebeuren (en geloof ook maar niet dat Rutte met luiers klaarstaat, hooguit met een zakdoek om de tranen van het lachen mee uit z´n ogen te vegen).

 84. Steven says:

  Grappig bij huizen is dat prijzen ook wennen. Vroeger was een huis van een miljoen iets voor tv-sterren en voetballers (ook vreemd, maar dat is een hele andere discussie). Nu is een miljoen dus 450.000 euro. Niemand kijkt er echt van op als iemand daarvoor een huis kocht/koopt. Stel dat er slechts 33 procent van de prijs af gaat. Dat is dus “slechts” 150.000 euro. Dat lijkt ook niet veel, maar dat is wel effe 150 keer duizend, dus zeg 150 maanden 1000 neerlappen netto. Dus meer dan 12 jaar 1000 euro onder water per maand omdat je huis 1/3 zakt. Ik zou helemaal niets meer te besteden hebben bijv. na alle vaste lasten. We gaan nog rare dingen zien binnenkort dat lijkt me duidelijk.

 85. Lorenzo says:

  nhz: Lorenzo: Volgens mij wil jij ook een tweede huisje …ik heb nog niet eens een eerste (koop)huisje, dus waarom zou ik …

  wegens de uitgebreide uiteenzetting , nee is vaak ja.
  Daarbij doet een belendend terras uw vitamine D niveau stijgen i.t.t de zit achter de computer.
  Kwaliteit van leven zeg maar.

 86. Lorenzo says:

  Steven: Grappig bij huizen is dat prijzen ook wennen. Vroeger was een huis van een miljoen iets voor tv-sterren en voetballers (ook vreemd, maar dat is een hele andere discussie). Nu is een miljoen dus 450.000 euro. Niemand kijkt er echt van op als iemand daarvoor een huis kocht/koopt. Stel dat er slechts 33 procent van de prijs af gaat. Dat is dus “slechts” 150.000 euro. Dat lijkt ook niet veel, maar dat is wel effe 150 keer duizend, dus zeg 150 maanden 1000 neerlappen netto. Dus meer dan 12 jaar 1000 euro onder water per maand omdat je huis 1/3 zakt. Ik zou helemaal niets meer te besteden hebben bijv. na alle vaste lasten. We gaan nog rare dingen zien binnenkort dat lijkt me duidelijk.

  Veel went ja , de benzine kost nu fl. 4.03 de liter . De stranden liggen vanmiddag vol en morgen files naar de woonboulevards.
  We moeten ook gewoon beseffen dat in dit mooie land de knaken onophoudelijk tegen de plinten klotsen.
  Sterker , wie wil er niet naar Nederland ? Er wordt om gevochten , ook letterlijk.

 87. Steven says:

  aan Lorenzo

  ha ha ja zo zou je het ook kunnen zien. wordt wel allemaal een stuk minder vermoed ik straks.

 88. nederlandarmland says:

  Lorenzo: Sterker , wie wil er niet naar Nederland ? Er wordt om gevochten , ook letterlijk.

  Tijden zijn veranderd. Nederland is in rap tempo een arm (relatief minder rijk) land aan het worden. Niet alleen in financiele termen.

 89. asd says:

  @91 (nederlandarmland)

  “Tijden zijn veranderd.”

  Inderdaad, er is sprake van een kladderadatsch, een economische/financiële én morele ineenstorting.

  De tijden van bling bling zijn voorbij (Kees de Kort).

 90. Lorenzo says:

  nederlandarmland: Tijden zijn veranderd. Nederland is in rap tempo een arm (relatief minder rijk) land aan het worden. Niet alleen in financiele termen.

  De reden waarom ik (.) hier niet altijd ben…

 91. NRW says:

  Hier een aardig optrekje:

  http://www.dehuizenbemiddelaar.nl/villa-te-koop-vreden_1301.php?tab2=4&fotoid=0&fotoid=0&keuze=zoeken&plaats=vreden&maxvraagprijs=2147483647&orderby=&page2=1&woningid=1301

  Woonoppervlakte 647 m²
  Perceeloppervlakte 1465 m²
  Inhoud 2764 m³

  Over de grens kost zoiets gauw het 2-3 voudige ( voor zover je iets vergewlijkbaars kan vinden …)

 92. dalen says:

  @ 95

  Waar kan ik mijn boot kwijt? De paarden hebben ook weinig ruimte zo.

 93. nhz says:

  Duufbier: Bovendien: de NHG werkt net zoals alle andere verzekeringen: in jouw geval keert hij natuurlijk net niet uit.

  jij hebt duidelijk het nieuws de afgelopen 2 jaar niet bijgehouden. In het grootste deel van de restschuld gevallen wordt wél alle restschuld door NHG overgenomen en gaat de scheeflener dankzij ‘scheiding’ of ‘baanverlies’ vrijuit. Tendens: sterk stijgend.

  Duufbier: Ding-dong: daar staat dan opeens de Bank of China voor de deur. Of geachte hypotheeknemer even wil dokken (verschil waarde / hypotheek). Of anders zijn boeltje pakken.

  opnieuw onjuist: de belastingbetaler draait in de meeste gevallen voor de schade op, NIET de scheeflener.

  Duufbier: Dit geldt overigens niet alleen voor NHG hypotheken, maar voor bijna alle hypotheken in NL. Het risico ervan ligt al helemaal niet meer bij de NL banken, dat hebben ze naar goed Amerikaans gebruik en voorbeeld allang doorverkocht.

  klinkklare nonsense! Er is maar één reden dan gesecuriseerde NL hypotheken zo populair zijn: ze worden gedekt door de belastingbetaler, dus de belegger kan niet verliezen (tenzij Nederland failliet gaat).

  Duufbier: Zelfs al los je netjes af, dan nog loop je groot risico om slachtoffer te worden van marktsentiment omtrent Nederlandse hypotheekobligaties, zeker met een NHG hypotheek.

  wat een klets, kun je daar misschien één echt bestaand voorbeeld van geven? Ik heb er echt nog nooit van gehoord.

  ll: Tot haar stomme verbazing werd ze jaren later door een Amerikaanse bank alsnog uit haar huis gegooid, hypotheek was doorverkocht, mevrouw had geen poot meer om op te staan.

  maar dat soort zaken zijn recent weer ongeldig verklaard, dus het is maar de vraag wat de status nu is. Het is gewoon één grote puinhoop en dus beslist de politiek (wat meestal neerkomt op alle schade en risico bij de belastingbetalers neerleggen, goed nieuws voor wie geen zin heeft om de hypotheek te betalen) en niet het recht.

  Claude: Wat betreft de quote van NVB eronder: “Als dit gebeurt op basis van NHG-hypotheken loopt de staat niet eens meer risico t.o.v. hypotheken van banken. Onze economie blijft behoed voor een crash en het kost de staat geen cent. ”

  O – M – G.

  zeg dat wel; voor niks gaat de zon op, maar in de bouwsector weten ze natuurlijk niet beter dan dat bijna alles in het leven gratis is.

  Steven: Grappig bij huizen is dat prijzen ook wennen. Vroeger was een huis van een miljoen iets voor tv-sterren en voetballers (ook vreemd, maar dat is een hele andere discussie). Nu is een miljoen dus 450.000 euro. Niemand kijkt er echt van op als iemand daarvoor een huis kocht/koopt.

  20 jaar geleden waren er in mijn stad minder dan vijf woningen die een miljoen gulden waard zouden zijn, oftewel veel minder dan 1% van het totaal. Inmiddels is pakweg 75% van de binnenstad meer dan een miljoen gulden waard op papier, en zelfs 1 miljoen euro is al meer dan een 1%. Van min dan 1 naar 75% miljonairswoningen in 15 jaar tijd dus …

  Lorenzo: Daarbij doet een belendend terras uw vitamine D niveau stijgen i.t.t de zit achter de computer.
  Kwaliteit van leven zeg maar.

  teveel vit.D (bijslikken) is ongezond; en ik kan desgewenst in het zonnetje zitten in mijn appartement (kwestie van groot Velux raam openkantelen …).

  asd: Wat gaat Samsom doen? Gaat hij deze types royeren omdat ze domweg een gevaar zijn voor de geloofwaardigheid van de partij?

  dat zou een goede start zijn, maar ik zie het niet gebeuren. Bovendien, als je salonsocialisten en nog ergere types zoals deze twee graaiers uit de PvdA zet blijft er misschien heel weinig kader over.

 94. Steven says:

  funda weer op record en één van de huizen die ik volg met 25.000 verlaagd in prijs. (dit is de tweede verlaging in vrij korte tijd)

  zou de vaart er eindelijk inkomen?

 95. nhz says:

  Steven: zou de vaart er eindelijk inkomen?

  vast niet, als het aan lachebekje Mark en Fransje Weekers ligt tillen ze de plannen voor de woningmarkt over het zomerreces heen, en gebeurt er dus tot september niks – behalve dan dat de verkoop nog veel verder inzakt en verkopers nog een half jaartje langer met volle belastingsubsidie blijven leuren met hun droomkasteel.

  Bij mij in de omgeving zie ik weinig prijsverlagingen; prijzen zitten hier nog steeds vrijwel op het topnivo van 2008/2009. Wel valt me op dat de dure panden (vanaf pakweg driekwart miljoen) sinds kort nauwelijks meer in de makelaarskrantjes staan, maar op funda zijn ze er nog steeds.

 96. Steven says:

  aan NHZ

  Er gebeurt wel iets hoor.. Kijk hier eens naar: http://www.funda.nl/koop/amsterdam/huis-47797556-jan-vrijmanstraat-181/kenmerken/

  deze week 36.000 gedaalt in prijs. Kijk naar de foto’s en de vreselijk goedkope lelijke deurtjes in het huis en de afschuwlijke badkamer. Als er 200.000 af gaat willen wij het nog niet hebben (neem ik aan)

 97. Vedder says:

  95 NRW

  Krijg je er een gratis helicopter bij om naar je werk te vliegen? Dagelijks zo’n 300 km retour om te forenzen naar stedelijk gebied zie ik niet zo zitten.
  Leuk ingericht ook compleet met Griekse zuilen, witte tegelvloeren, kroonluchters en 3 kuub aan goudverf 😉

 98. tufkaj says:

  Steven,

  Dat is een Amsterdam-binnenstad prijsje voor een buitenwijk van Almere 🙂

 99. Steven says:

  aan tufkaj

  Tja IJburg. Is bijna dezelfde opzet als de Bijlmer 40 jaar geleden en toch trapt men er weer in.. In een nieuwe wijk wonen is gewoon vreselijk saai en zeker als men lelijke bunkers als idiaal-beeld heeft.

 100. dalen says:

  @ 99

  Een rijtjeshuis voor 575.000 euro kk. Ik weet niet wat redelijk is voor een huis daar maar ik ga voor een vraagprijs van 200.000 euro niet eens kijken.

  Ben het met je eens dat er de laatste 2 wkn veel prijsverlagingen zijn maar desondanks zijn de prijzen idioot hoog.

  Ik zie dat men voor een rijtjeshuis uit 1985 (bijna 30 jaar oud!)in veel streken nog 200.000 euro vragen.

  Vraag je eens af wat het huis heeft gekost en in hoeverre het verouderd is.

  Ronduit belachelijk allemaal.

  Na openhuizendag zal er waarschijnlijk weer geweldige verhalen zijn (meestal ‘s avonds weet hij het al) van Rukker dat het allemaal heel druk was en een groot succes. Ja hoor, voor de makelleugenaars die er weer goed aan hebben verdiend.

  Meestal 200 – 300 euro per huis als je mee wil doen en een paar folders wil hebben?

  Na deze geweldige dag wachten de verkopers in grote spanning op het verlossende telefoontje van een nieuw slachtoffer die nog gekker is dan zij zelf waren.

  Er hangt nu een spanning in de lucht vergelijkbaar met de jaren 80 toen van de een op de andere dag hele straten te koop stonden.

  Makelaars voelen het al aankomen want vrijwel ieder dag zit mijn mailbox vol met aanbiedingen.

  Ook verrassend veel nieuwbouwwoningen die massaal worden afgeprijsd.

  Daarnaast groeit het aanbod enorm, hoezo woningnood. Woningoverschot bedoelen ze!

 101. Steven says:

  aan dalen

  opeens zit de vaart er wel in. Dan is men opeens zo slim om het huis gewoon 50.000 af te prijzen om toch maar (misschien) te kunnen verkopen. Dat moment kan wel eens heel dicht in de buurt zijn.

  dalen: Er hangt nu een spanning in de lucht vergelijkbaar met de jaren 80 toen van de een op de andere dag hele straten te koop stonden.

 102. Claude says:

  Steven, bouwjaar 2010, te koop sinds 2010, geen vloer, niet afgewerkt. Ongetwijfeld laten bouwen in 2007, 2008. Hier gaat een persoonlijk drama achter schuil. Heel treurig.

 103. dalen says:

  @ 103

  Het enige verschil is dat de rente toen zeeg hoog stond maar reken maar dat alle andere factoren die enige economische groei mogelijk moeten maken negatiever staan dan in de jaren 30.

  De rente van de biljoenen schulden belopen miljarden per dag zonder dat er ooit een penny afgelost gaat worden. Zag onlangs een overzicht hoeveel rente er opgebracht moet worden maar kan het nergens meer vinden. Ik meen dat Amerika zels bij deze lage rente al zoiets van 230 miljard dollar rente per jaar moet betalen, laat staan als de rent oploopt. Nederland loopt ook hier tegenaan bet het enorme begrotingstekort.

  Wanneer je nu nog denkt dat het wel overwaait, moet je je serieus gaan afvragen of je nog leeft of dat je inmiddels geruime tijd in het hiernamaals op een roze wolk rondvliegt.

 104. dalen says:

  excuses voor de tikfouten

 105. Adamus says:

  dalen,

  16.000 trillion!

 106. Steven says:

  aan dalen

  Ik heb het deels opgelost door een vaste baan en maandelijks wat zilver te kopen, maar zie het heel somber in inderdaad. We moeten concurreren met aziaten die EN vier keer minder verdienen dan ons en een voorkeur hebben voor exacte vakken. Dan leggen wij het loodje met theater- en communicatiewetenschappen. Gelukkig zijn er nog zat Nederlanders met goed handels inzicht en zo dus dat komt wel goed, maar we hebben het over de opgeblazen huizenmarkt: dat komt niet goed. 🙂

 107. Adamus says:

  Ik zie dat men voor een rijtjeshuis uit 1985 (bijna 30 jaar oud!)in veel streken nog 200.000 euro vragen.

  Stichtingskosten -door overheid voorgeschreven- van rijtjeshuurhuis <100.000 gulden. Dezelfde woning als premie A 150.000 gulden.

 108. Juan Belmonte says:

  Off-topic:

  De makelleugenaars van de NVM hebben klaarblijkelijk behoefte om hun imago weer eens wat op te kloppen.

  Daarom op Huizenmarktzeepbel wederom gratis zendtijd voor een NVM campagne.

  Komt-i:
  De NVM is een toonaangevende makelaarsorganisatie. NVM-makelaars zijn zich bewust van hun functie in het maatschappelijk verkeer. Zij oefenen deze naar eer en geweten en betrouwbaar, deskundig en onafhankelijk uit en streven naar kwaliteit in hun dienstverlening.

  Niet alleen van de NVM-makelaar mag u kwaliteit in dienstverlening verwachten maar ook van de bij de aan- en verkoop betrokken medewerkers.

  Vanaf 1 januari 2012 zijn deze medewerkers op alle NVM-kantoren gecertificeerd en staan in een register, zodat u ook van een Assistent- en Kandidaatmakelaar op een NVM-kantoor, de kwaliteit kunt verwachten waar u recht op heeft.
  http://www.nvm.nl/wonen/campagnes/makelaar.aspx

  De 7 redenen om in 2010 een huis te kopen, daar horen we weinig van
  de Huis kopen in 2011 Slimme Z campagne is ook wat verwaterd, zeker nu diverse partijen komen met de verwachting dat huizenprijzen dalen.

  Tsjeeminee zou zou maar verantwoordelijk zijn voor de communicatie in zo’n clubje 🙂

 109. nederlandarmland says:

  Steven: aan NHZ funda.nl/koop/amst…traat-181/kenmerken/deze week 36.000 gedaalt in prijs. Kijk naar de foto’s en de vreselijk goedkope lelijke deurtjes in het huis en de afschuwlijke badkamer. Als er 200.000 af gaat willen wij het nog niet hebben (neem ik aan)

  whahahaha. Dat huis hoef ik nog niet voor de helft vd prijs. zolag dat huis nog voor boven de 4 ton te koop staat, zitten we nog in de ontkenningsfase…

  Claude: Steven, bouwjaar 2010, te koop sinds 2010, geen vloer, niet afgewerkt. Ongetwijfeld laten bouwen in 2007, 2008. Hier gaat een persoonlijk drama achter schuil. Heel treurig.

  Moet je medelijden hebben met de kopers?
  Dat waren geen tokkies maar hoogopgeleiden (gezinsinkomen tegen de ton), waarvan je een betere risicoinschatting mag verwachten. Laat ze ee voorbeeld zijnvoor al die mensen die nog steeds in de val trappen. In de val willen trappen, want die klagen dat ze nu 10% eigen geld mee moeten brengen…

 110. Dawg says:

  dalen,

  Wat quootjes uit een recente post op Zero Hedge

  “Public debt on March 21, 2008, four years ago, was $9.39 trillion. Today it is $15.57 trillion. The difference is $6.18 trillion.”

  “GDP in constant 2005 dollars is essentially unchanged since 2007. In constant (2005) dollars:

  GDP in 2007 (pre-recession): $13.23 trillion
  GDP in 2008 (recession starts): $13.31 trillion
  GDP in 2009 (recession officially ends in mid-2009): $12.88 trillion
  GDP in 2010: 13.04 trillion
  GDP in 2011: $13.3 trillion

  In constant (2005) dollars, the economy actually shrank in the three year span of 2008-2010 and is back to 2007 levels. That’s what we bought with $6.1 trillion in additional debt and Federal spending.”

  “Just as a refresher:
  ederal revenues

  2007 $2.56 trillion
  2010 $2.16 trillion

  Federal spending

  2007 $2.72 trillion
  2010 $3.72 trillion

  In three years, Federal spending jumped almost exactly $1 trillion, or 36.7%.

  In 2011, the Federal deficit is 11% of the nation’s GDP.

  In 2011, the Federal government borrowed 42% of its expenditures.

  As the recession ended in mid-2009, we’re almost three years into a “recovery.”

  Een staatsschuld van 15.500 miljard dollar. Bij een rente van 4% zou zo’n kwart van de federale inkomsten op gaan aan rentelasten.

 111. ll says:

  Ex bankier en schrijver van onderstaand boek, Kilian Wawoe, vertelde in een interview dat als de HRA afgeschaft zou worden, hij zijn huis uitmoet.

  De interviewer vertelde dat hij 5 woekerpolissen in zijn bezit had.

  http://www.intermediair.nl/artikel//208617/boek-bonus.html

  Ik zal proberen het interview te vinden 🙂

  Het beest is zó groot, dat je het niet meer ziet.

  Twee hoogopgeleide mensen die er alletwee zijn ingestonken, samen in één interview 😉

 112. ll says:

  Kreeg een brief van dela.

  ” Wist U dat over 30 jaar volgens onze prognose een standaard crematie 21.200 kost ? en een begrafenis zelfs 28.900 ? ”

  En meneer of mevrouw dela, wist u dat een standaard huis over 30 jaar 120.000 kost ? 😉 zie Japan…..

  En voor een gezin met 2 kinderen die per ongeluk onder een tram lopen over 30 jaar ?

  Kunnen die met de opbrengst van de woning precies de begrafenis betalen ……..

 113. ll says:

  Moet het huis wel afbetaald zijn natuurlijk 🙂

 114. dalen says:

  @ ll

  Zoals Adamus en Dawg hierboven al lieten zien wat een enorme bedragen er aan schuld is gecreeerd en hoeveel rente daarvoor betaald moet worden.

  Op Prinjesdag 2011 werd aangegeven dat wij 10.4 miljard rente per jaar moeten betalen over de staatsschuld.

  http://www.prinsjesdag2011.nl/ufc/file2/pd09_sites/unknown/61e067116a3b048123dcacd5c828f1d3/pu/uitg_rentelasten_2011.pdf

  Dat bedrag loopt iedere dag / minuut met miljoenen op. Hoe wil je dat ooit gaan oplossen?

  Ik vrees dat de landen die nu keihard worden aangepakt, met het mes op de keel, en waar tot of meer 75% van de schuld wordt kwijtgescholden (zie o.a. Griekenland) het eerst weer alles op orde hebben (dankzij de schuldsanering) en landen zoals Nederland, Frankrijk en Belgie aan het infuus komen te liggen juist van deze landen.

  Een rethorische vraag: Hoeveel procent van onze schuld zal door deze landen worden kwijtgescholden?

  Ik denk dat ik weet wat een Griek over 5 jaar vanuit zijn hangmat zal antwoorden.

  Griekenland roept nu “We betalen het terug”. Ze zeggen er niet bij hoe en wanneer.

  Hadden we maar een Max Euwe, wereldkampioen schaken (1935) premier ipv van Rutte die geinspireerd is door Emile Ratelslang. Rutte roept nog net geen “Tjakka” na iedere zin.

 115. ll says:

  Yep, gevonden, voor een mooie, prachtige zondag, het interview, 54 minuten lang, kunt u lekker bij schilderen, zet de IPad maar buiten…… 🙂

  http://www.radio1.nl/items/50175-kilian-wawoe-econoom

 116. ll says:

  @ Ach Dalen, het valt best wel mee, ons geliefde Olland is met de externe schuldenberg al gezakt van plaats 5 naar 8 😉

  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2079rank.html

  Nog even doorbijten 🙂

 117. ll says:

  Van plaats 5 naar plaats 8 op de WERELDLIJST ……

 118. Juan Belmonte says:

  ll: Kunnen die met de opbrengst van de woning precies de begrafenis betalen

  Als er ergens woeker inzit, is het wel in begrafenispolisen, men kan beter AFLOSSEN op zijn huis of een spaarpotje zèlf apart houden dan een overlijdensverzekering afsluiten, de kans op overlijden is immers 100%. 🙂

  (sorry Juan denkt weer eens veel te lange termijn)

  buenos días
  Juan

 119. dalen says:

  @ ll

  “ons geliefde Olland is met de externe schuldenberg al gezakt van plaats 5 naar 8”

  Maar als dit afzetten tegen het aantal inwoners zijn we toch zeker wel eersie?

  Waar een klein land zo groot in kan zijn. We flikken het toch maar weer. Laten we niet vergeten de wijsvinger op te steken naar anderen want we weten het allemaal zo goed.

  Parkeerplaatsen die we snelwegen noemen en ziekenhuizen waar je een jaar op de wachtlijst komt te staan voor een blindedarmoperatie.

 120. philipulus says:

  260.074

 121. tufkaj says:

  philipulus:
  260.074

  Nieuwe poging doen voor een blog-borrel, deze keer bij 275.000?

 122. Aurely says:

  Die getallen zeggen niets. Graag volledige analyse wat daar tegenover staat aan bezittingen en inkomen.

 123. Dawg says:

  dalen,

  Die plaats op de ranglijst zegt op zichzelf helemaal nulkommaniks. Luxemburg, toch bepaald geen armlastig land, staat ruimschoots eerste met een schuld van bijna 4.000.000 euro per inwoner.

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt

  Het relevante gegeven is niet de externe schuld maar het netto externe vermogen, of wel het SALDO van de vorderingen die het buitenland op ons heeft en de vorderingen die wij op het buitenland hebben. Dat saldo is voor Nederland positief.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Net_international_investment_position

 124. Dawg says:

  Aurely,

  Precies.

 125. dalen says:

  Ok, zegt niets. Waar maken we ons eigenlijk druk om. 10.4 miljard aan rente per jaar, hetgeen per minuut oploopt, is inderdaad peanuts.

  Toch wel jammer dat daar betere doelen voor te bedenken zijn. Ik zal het vandaag tegen de mensen zeggen die niet geholpen kunnen worden omdat: er geen tijd is, geen geld is en de medicijnen te duur zijn.

  Hoeveel halen we eigenlijk binnen van de vorderingen op het buitenland?

 126. ll says:

  Zegt niks ?, jawel, wickipedia is te manipuren, verwonderlijk dat Olland steeds op plaats verschuift, en de externe schulden soms enorm verschillen 🙂
  Zou de CIA ook te manipuleren zijn ? 😉

  Externe vorderingen ? dat is nou juist het probleem, iedereen is blut……, niemand kan nog betalen, daar moet eerst 20 jaar voor worden gewerkt……

  De waarde van Olland ?
  Gingen we niet terug naar 1997 ? Toevallig ?

  http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/2041274/2009/12/14/Waarde-Nederland-verdubbeld-tot-3-500-000-000-000-euro.dhtml

 127. nhz says:

  dalen: Het enige verschil is dat de rente toen zeeg hoog stond maar reken maar dat alle andere factoren die enige economische groei mogelijk moeten maken negatiever staan dan in de jaren 30.

  die hoge rente kan nog komen natuurlijk, als de banksters de grip op de markt kwijt raken en Skynet de hele beurs in handen heeft (da’s nu ongeveer).

  Steven: Gelukkig zijn er nog zat Nederlanders met goed handels inzicht en zo dus dat komt wel goed, maar we hebben het over de opgeblazen huizenmarkt: dat komt niet goed. 🙂

  ik snap niet dat al dat makelvolk niet massaal probeert onze huizen aan Chinese vastgoed speculanten ten slijten. Vrijwel onbeperkte vraag daar, en prijsdalingen van 30-50% per maand komen in de polder niet voor; nog niet in ieder geval 😉

  Juan Belmonte: De vastgoedadviseur belicht echter ook de zonzijde. ‘Voor het eerst in meer dan een decennium is de Nederlandse vastgoedmarkt veranderd in een door kansen gedreven markt, met genoeg aankoopmogelijkheden voor beleggers die toegang tot kapitaal hebben.’

  ik zie alleen kansen in putopties op deze markt, maar die zijn er niet. In het huidige tempo gaat het nog 20 jaar duren voor de bodem bereikt is, welke idioot praat dan over ‘kansen’. Ik heb het kapitaal om cash te betalen, maar ik dénk er niet over met de huidige prijsnivo’s. En ik vermoed dat dat inmiddels geldt voor veel mensen die nog voldoende geld over hebben.

  ll: CB’s zijn criminele instanties

  telegraaf.nl/dft/n…_voor_burgers__.html

  CB’s zijn om te beginnen al grote criminelen omdat ze zonder straf aan valsemunterij kunnen doen. Een gewone crimineel zorgt tenminste nog dat die valse biljetten in de economie terecht komen, bij de banksters komen ze alleen in hun eigen kluis terecht.

  ll: Ex bankier en schrijver van onderstaand boek, Kilian Wawoe, vertelde in een interview dat als de HRA afgeschaft zou worden, hij zijn huis uitmoet.

  De interviewer vertelde dat hij 5 woekerpolissen in zijn bezit had.

  dat is dus het type mensen waar het kabinet het hele beleid op afstemt.

  dalen: Ik vrees dat de landen die nu keihard worden aangepakt, met het mes op de keel, en waar tot of meer 75% van de schuld wordt kwijtgescholden (zie o.a. Griekenland) het eerst weer alles op orde hebben (dankzij de schuldsanering) en landen zoals Nederland, Frankrijk en Belgie aan het infuus komen te liggen juist van deze landen.

  nee hoor, die schuldsanering volgens IMF/EU model werkt niet en zorgt alleen maar voor nog meer afpersing van de bevolking ten bate van de banksters. Het enige wat helpt is gewoon keihard failliet gaan, zoals IJsland recent deed; daarna kan het weer omhoog.

 128. tufkaj says:

  Aurely:
  Die getallen zeggen niets. Graag volledige analyse wat daar tegenover staat aan bezittingen en inkomen.

  Het is een beetje als het bekende wiskunde sommetje van een vijver met kroos. De helft is gevuld met kroos, maar er staat nog een halve vijver zónder kroos tegenover.
  http://www.wiswijzer.nl/pagina.asp?nummer=2062

 129. nhz says:

  tufkaj: De helft is gevuld met kroos, maar er staat nog een halve vijver zónder kroos tegenover.

  tja, ik heb vroeger voor mijn onderzoek nog eendekroos gekweekt, dat was een goede les voor wat komen gaat 😉

  OT, luchtig (of zwaar?) onderwerp voor het weekend:
  http://www.zerohedge.com/news/tungsten-filled-1-kilo-gold-bar-found-uk
  alweer een fake gold bar opgedoken. Voor nieuwkomers: er is een hardnekkig gerucht dat er een groot aantal nep-goudstaven in omloop zouden zijn die bestaan uit wolfraam met een laagje goud. De bron lijkt niet alleen gewone criminelen die wat proberen bij te verdienen, maar eerder de grootste criminele organisatie ter wereld, de FED (die ooit een grote partij wolfraam gekocht zou hebben en in Canada heeft laten behandelen, bij een groot metaalbewerkings bedrijf). Tovenaarsleerling Benny heeft al diverse malen cryptische opmerkingen gemaakt over wat er zou gebeuren als het mogelijk wordt om goedkoop goud te maken. Het is wat meer werk dan dollars uit het niks produceren, maar dan heb je ook wat. Dat neemt niet weg dat Klaas Knot het volste vertrouwen houdt in de vrienden van de FED die ons goud bewaken.

 130. road runner says:

  Het is natuurlijk wachten op het’Lehman’ moment voor de NL huizenmarkt. Verandering HRA, SNS die failliet gaat, Rabobank verliest credit rating, etc, etc. Tot die tijd blijft iedereen (vooral politici en management) ontkennen dat er een probleem is en helaas maar waar denken veel partijen dat de betaalde prijs voor een huis, hetzelfe is als de waarde van een huis. Die huisjes in Blijburg kunnen best wel naar 200-250k. Op de veiling gaan de bijlmer flats alweer voor onder de 60k,was 5 jaar geleden nog rond de 100 tot 110k.

 131. nederlandarmland says:

  nhz: Ik heb het kapitaal om cash te betalen, maar ik dénk er niet over met de huidige prijsnivo’s. En ik vermoed dat dat inmiddels geldt voor veel mensen die nog voldoende geld over hebben

  Geen onterecht vermoeden. Waar parkeer je je geld nu? ik zie geen assetclass die zomaar kan outperformen, goud/zilver?

 132. Dawg says:

  ll,

  Nee, dat is helemaal niet zo raar dat er grote schommelingen zijn in de externe schuld (en het netto extern vermogen) van Nederland. Dat zie je altijd bij relatief kleine landen. Zeker als ze een open economie hebben en ook nog eens een grote financiele sector. Door wisselkoersveranderingen kan het totaal van buitenlandse bezittingen in Nederland en de vorderingen op Nederlandse huishoudens en instellingen dan van jaar tot jaar sterk fluctueren. En datzelfde geldt voor de Nederlandse bezittingen in en vorderingen op het buitenland. Die vertegenwoordigen, dacht ik, een waarde van zo’n 3.000 miljard euro, ofwel zo’n vijf maal het jaarlijkse bbp van Nederland. Op zo’n bedrag betekent een koersdaling van de euro met 10% bijvoorbeeld een
  waardestijging van je buitenlandse bezit met 300 miljard euro (stijging, want omgerekend worden je buitenlandse bezittingen 10% meer waard in euro’s)

  Inderdaad, met zulke grote vermogensposities in het internationale kapitaalverkeer worden de omvang van je internationale schulden en bezittingen heel afhankelijk van het wel en wee van de internationale kapitaalmarkten. Heeft Nederland in het verleden al de nodige centen gekost (google maar eens op “zwar gat” in combinatie met bijvoorbeeld betalingsbalans).
  Geen reden echter om een eenzijdig beeld van de Nederlandse internationale schuldenpositie te schetsen.

 133. tufkaj says:

  Brandpunt vanavond over illegale afspraken op huizenveilingen: http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/seizoen_2012/afleveringen/25-03-2012

 134. Cinelux says:

  NHZ: Omdat Skynet de hele beurs in handen heeft.

  Dat vraag ik mij ook wel eens af.Stel dat er een partij baat bij heeft dat het hele systeem gehackt wordt en paniek veroorzaakt.
  Wat zijn die digits dan nog waard ?

 135. Wammes says:
 136. nhz says:

  Claude: Bij wet garanderen dat de fiscale voorwaarden niet veranderen voor huidige woningbezitters. Je moet maar durven.

  inderdaad, in flagrante tegenspraak met de boodschap van deze meneer; mond vol over ‘hervormen’ maar blijkbaar geldt dat alleen voor de arbeidscontracten van gewone werknemers, en niet voor parasieten in de samenleving. En tegelijk met een vlaktaks stelt hij voor, helemaal in VVD stijl, om de aftrekposten gewoon te handhaven. Vlaktaks uitstekend wat mij betreft, maar dan wel zonder alle aftrekposten (HRA, leasebak, kinderopvang enz. enz. enz.).

  Hypocriet in het kwadraat deze meneer, zoals je van zijn soort kunt verwachten. Ik heb het gelukkig niet gezien, van al die staatspropaganda kanalen raak je toch maar intellectueel afgestompt.

  Claude: net als die fantasieverhoging van de overdrachtsbelasting naar 6% (ik denk dat ze het 28 juni aankondigen, wat jullie?).

  ja, daar gaan ze een paar keer mee dreigen en uiteindelijk gaat de overdrachtbelasting toch ineens naar 0% (vanzelfsprekend nadat eerst alle parlementariërs ruim in de gelegenheid zijn gesteld om te profiteren van de gewijzigde spelregels).

  Cinelux: Wat zijn die digits dan nog waard ?

  helemaal niks, voor ons. Zie wat er bij MF Global gebeurde, in plaats van dat het hele management levenslang de bak indraait voor 1.6 miljard fraude krijgen ze mega bonussen uitgekeerd, op kosten van de slachtoffers. Dat is hoe het recht in de financiele wereld tegenwoordig in elkaar zit, ook in NL natuurlijk.
  De elite gebruikt de beurs om in hoog tempo alles van waarde in de wereld in de klauwen te krijgen, in ruil voor gratis geld van de FED. Volgens veel mensen zit de FED zelf achter alle HFT trading, gewoon een spel om met minimale omzet de beurzen omhoog te jagen: elite nog rijker, en de muppets denken dat het goed gaat. Brood en spelen voor de moderne consument.

 137. nhz says:

  Wammes: hallelujah verhaal nl huizenmarkt:

  intermediair.nl/ep…2/12/index.html#/24/

  hilarisch. Maar wat kun je anders verwachten van het propagandablaadje van de fine fleur van de Nederlandse intellectuelen, de mensen die zelf ongetwijfeld zo briljant waren om een tophypotheek van 8-10x inkomen te nemen vanwege hun eigen onbegrensde potentieel? Natuurlijk rijkelijk gevuld met quotes van opper-dumbo’s zoals Lars Bovenberg. Als ik zoiets lees dan weet ik weer zeker dat deze groep het verdient om straks bij hypotheekproblemen direct op straat geschopt te worden, en dan zonder gratis huurwoning van de gemeenschap of een NHG ‘Get Out of Jail Free’ kaartje. Muppets van de ergste soort, en ze zijn er nog trots op ook. Toch wel knap wat je allemaal kunt bereiken met 30 jaar hoger onderwijs volgens PvdA model …

 138. V says:

  Claude,

  Ik zag Wientjes bij buitenhof en ik dacht even dat hij iets zinnigs ging zeggen toen hij het had over hervormen in de woningmarkt. Bleek hij het over een wettelijk moratorium op hervormen te hebben.
  De vlaktaks i.c.m. volledige HRA is helemaal tenenkrommend.
  Ook zijn hervorming van de arbeidsmarkt was totaal uit balans: nullijn en inkorten van de WW in ruil voor een iets betere werkvoorziening voor arbeidsongeschikten.

  Wientjes is de voorzitter van moderne slavendrijvers!

 139. hugo says:

  prepare for impact 🙂

  ”Some bad news for our Dutch readers: AAA-rated Netherlands, which had until now been perceived together with Germany, as one of the two truly core countries of Europe, has just been expelled from the exclusive club by Citi’s Jurgen Michels, a move which will likely be bandwagoned shortly by other sellside analysts, and within 3-6 months, the rating agencies as well, because as of now Holland’s “untouchable reputation has been tarnished.”
  http://www.zerohedge.com/news/citigroup-expels-netherlands-europes-core

 140. Duufbier says:

  Leuk rekenvoorbeeldje hoe een huis toch minder betaalbaar kan worden, terwijl de prijs daalt:

  Let’s say a house that sold for $400,000 at the top of the bubble is now selling for $250,000, $50,000 down (20%) with a $200,000 mortgage at 4%. let’s say the household earns $50,000, so the mortgage is exactly four times gross income. The interest on the mortgage is $8,000 annually (principal, property taxes, insurance etc. are added to make up the total mortgage payment).

  Now let’s say the house declines in price to $225,000, so the down payment drops to $45,000 and the mortgage is $180,000. But let’s say investors are now demanding 3% above nominal inflation and mortgage rates are now at the historically moderate level of 6%. Meanwhile, the household income has slipped to $45,000 annually as bonuses and hours are trimmed and workers transition to lower paid positions.

  The ratio of income to mortgage is still 4-to-1, but the annual interest payment is now $10,800, $2,800 higher–a 35% increase. By any measure, the house is less affordable despite declining $25,000 in price.

  This is how affordability can decline even as home prices continue to slide.

  http://www.zerohedge.com/news/guest-post-how-housing-affordability-can-falter-even-house-prices-decline

 141. nhz says:

  V: Ook zijn hervorming van de arbeidsmarkt was totaal uit balans: nullijn en inkorten van de WW in ruil voor een iets betere werkvoorziening voor arbeidsongeschikten.

  viel alleszins mee dat hij de jaarlijkse salarisstijging van 35% voor directeuren zoals meneer himself niet bij wet wil vastleggen; is misschien ook niet nodig bij dit kabinet, ze weten wat ze aan elkaar hebben.

  hugo: AAA-rated Netherlands, which had until now been perceived together with Germany, as one of the two truly core countries of Europe, has just been expelled from the exclusive club by Citi’s Jurgen Michels,

  ik denk dat ze bij $hiti wat extra geld onder tafel willen hebben om het ergste subprime paradijs ter wereld nog langer de hand boven het hoofd te houden 😉
  misschien moet het lachebekje in ruil wel beloven dat hij straks enthousiast meedoet met een inval in Syrie of Iran.

 142. hugo says:

  nhz,

  Oom Willem Buiter had het niet beter kunnen stellen :). Ik denk dat lachebekkie de keuze al heeft gemaakt. Niet pro city maar pro DL.

 143. Ralph says:

  nhz: inderdaad, in flagrante tegenspraak met de boodschap van deze meneer; mond vol over ‘hervormen’ maar blijkbaar geldt dat alleen voor de arbeidscontracten van gewone werknemers, en niet voor parasieten in de samenleving. En tegelijk met een vlaktaks stelt hij voor, helemaal in VVD stijl, om de aftrekposten gewoon te handhaven. Vlaktaks uitstekend wat mij betreft, maar dan wel zonder alle aftrekposten (HRA, leasebak, kinderopvang enz. enz. enz.).

  Hypocriet in het kwadraat deze meneer, zoals je van zijn soort kunt verwachten. Ik heb het gelukkig niet gezien, van al die staatspropaganda kanalen raak je toch maar intellectueel afgestompt.

  ja, daar gaan ze een paar keer mee dreigen en uiteindelijk gaat de overdrachtbelasting toch ineens naar 0% (vanzelfsprekend nadat eerst alle parlementariërs ruim in de gelegenheid zijn gesteld om te profiteren van de gewijzigde spelregels).

  helemaal niks, voor ons. Zie wat er bij MF Global gebeurde, in plaats van dat het hele management levenslang de bak indraait voor 1.6 miljard fraude krijgen ze mega bonussen uitgekeerd, op kosten van de slachtoffers. Dat is hoe het recht in de financiele wereld tegenwoordig in elkaar zit, ook in NL natuurlijk.
  De elite gebruikt de beurs om in hoog tempo alles van waarde in de wereld in de klauwen te krijgen, in ruil voor gratis geld van de FED. Volgens veel mensen zit de FED zelf achter alle HFT trading, gewoon een spel om met minimale omzet de beurzen omhoog te jagen: elite nog rijker, en de muppets denken dat het goed gaat. Brood en spelen voor de moderne consument.

  Leasebak een aftrekpost? LOL! Uberhaupt weleens een auto van de zaak gehad (of gewerkt?!)?

 144. Ralph says:

  Duufbier:
  Leuk rekenvoorbeeldje hoe een huis toch minder betaalbaar kan worden, terwijl de prijs daalt:

  Let’s say a house that sold for $400,000 at the top of the bubble is now selling for $250,000, $50,000 down (20%) with a $200,000 mortgage at 4%. let’s say the household earns $50,000, so the mortgage is exactly four times gross income. The interest on the mortgage is $8,000 annually (principal, property taxes, insurance etc. are added to make up the total mortgage payment).

  Now let’s say the house declines in price to $225,000, so the down payment drops to $45,000 and the mortgage is $180,000. But let’s say investors are now demanding 3% above nominal inflation and mortgage rates are now at the historically moderate level of 6%. Meanwhile, the household income has slipped to $45,000 annually as bonuses and hours are trimmed and workers transition to lower paid positions.

  The ratio of income to mortgage is still 4-to-1, but the annual interest payment is now $10,800, $2,800 higher–a 35% increase. By any measure, the house is less affordable despite declining $25,000 in price.

  This is how affordability can decline even as home prices continue to slide.

  zerohedge.com/news…house-prices-decline

  Iets wat maar weinigen hier (willen) snappen. Dat terwijl dit stukje eigenlijk het enige aankaart dat er ook werkelijk toe doet.

 145. asd says:

  @ huizenmarktzeepbel tweet “ik vertrouw Karel Schiffer niet!!!”

  De rest zeker wel? 🙁 🙂 😀

 146. nhz says:

  Ralph: Leasebak een aftrekpost? LOL! Uberhaupt weleens een auto van de zaak gehad (of gewerkt?!)?

  ik lease geen huizen en ik lease ook geen auto’s; ik heb ook geen idee of dat als DGA aantrekkelijk is, ik hou de zaken liever simpel.

  Ralph: Iets wat maar weinigen hier (willen) snappen. Dat terwijl dit stukje eigenlijk het enige aankaart dat er ook werkelijk toe doet.

  ik denk dat velen het wel snappen maar dat het niet voor iedereen van toepassing is. Ik ga gewoon cash betalen, als ik ooit nog een huis koop, dus die hypotheekrente en hypotheekvoorwaarden daar kan ik niet wakker van liggen. Hooguit zou de spaarrente een punt kunnen zijn (gemiste inkomsten als je het aan een huis besteed), maar ik denk niet dat die
  ooit nog aantrekkelijk zal worden zolang banken en vastgoed maffia de baas zijn.

 147. HNK says:

  @Ralph

  Uit dat stukje kun je ook twee andere dingen afleiden:

  1. Als de rente stijgt dalen de prijzen, de rente is nu nog steeds historisch laag. Daarmee hangt de rente nog als een zwaard van damocles boven de huizenmarkt.

  2. Als de betaalbaarheid af kan nemen in een dalende markt, verklaard deze benadering prima hoe een dip versneld in werking kan treden.

 148. AVE says:

  Ik heb even de lijst van woningcorporaties bekeken die de huren niet met de extra 5% voor scheefverdieners wensen te verhogen. Allemaal buiten de Randstad, daar kun je dus hele interessante conclusies uit trekken!

 149. Frans says:

  Het huis dat Nederland heet begint te kraken!
  http://www.zerohedge.com/news/citigroup-expels-netherlands-europes-core

 150. Vedder says:

  duufbier, ralph

  ‘Iets wat maar weinigen hier (willen) snappen. Dat terwijl dit stukje eigenlijk het enige aankaart dat er ook werkelijk toe doet.’

  Ezels, voor straf 10 x hardop zeggen: betaalbaar ≠ financierbaar

  Wat dit voorbeeld laat zien is wat op deze site tot in den treure wordt betoogd: rente gedurende lange tijd veel te laag en geeft niet meer de prijs/risico van geld weer, financiering te makkelijk/goedkoop, huizenprijzen te hoog, schuldenopbouw te hoog…..totdat de wal het schip keert: rente omhoog, besteedbaar inkomen omlaag, werkeloosheid omhoog, begrotingstekort omhoog, huizenprijzen omlaag, marktsentiment omlaag, usw. usw.

  Jullie zien de economie als het huishoudboekje van je vrouw.

 151. ll says:

  Verkooptijd van nieuwe woningen loopt dramatisch op
  Economie
  | Laatst gewijzigd:26-03-2012 07:17 | Theo Leoné |
  Den Haag – De verkooptijd van nieuwe woningen loopt dramatisch op. Begin dit jaar lag het gemiddelde reeds op 250 dagen. In Groningen gaan nieuwgebouwde panden zelfs pas na een kleine twee jaar van de hand.
  De lange verkooptijden worden vooral veroorzaakt door de sterk stagnerende verkoop van appartementen. Onderzoeksinstituut OTB becijfert dat nieuwe appartementen gemiddeld 440 dagen te koop staan. Uitschieter is Groningen, waar maar liefst 1300 dagen nodig zijn om een nieuwe eigenaar te vinden.

  Gebouwd op drijfzand ? 😉
  Gebouwd voor leegstand ? 😉

 152. Adamus says:

  svg,

  Wientjes is lekker binnengelopen bij verkoop van (familie)bedrijf, maar van echte economie snapt i geen snars. Bernard bevindt zich wel in goed gezelschap. Ook zijn voormalig sparringpartner Agnes vroeg nooit meer dan 2% loonsverhoging -altijd minder dan de inflatie. Bernard kan eigenlijk een tevreden man zijn in de wereld van de echte mannen.

  BTW: volg Lex Hoogduin op twitter en trek de conclusie: nu weten we hoe het zover gekomen is.

 153. Omnius says:

  Het is eindelijk zover?

  Rutte krijgt zijn excuus om de hypotheekrente te hervormen:

  http://www.nu.nl/economie/2772423/ruimte-hoger-begrotingstekort.html

 154. nhz says:

  AVE: Ik heb even de lijst van woningcorporaties bekeken die de huren niet met de extra 5% voor scheefverdieners wensen te verhogen. Allemaal buiten de Randstad, daar kun je dus hele interessante conclusies uit trekken!

  wat concludeer je dan? Het zou kunnen dat ze buiten de Randstad doorgaans goed in de slappe was zitten, of dat ze misschien bang zijn voor leegstand en blij zijn met iedere scheefhuurder die ze kunnen krijgen.

  ll: Uitschieter is Groningen, waar maar liefst 1300 dagen nodig zijn om een nieuwe eigenaar te vinden.

  nog even en de nieuwbouw is ingestort

  tufkaj: Komen er weleens sociale huurwoningen vrij dan? Ik lees hier alleen maar 50 euro/maand extra inkomsten voor de onderverhuurder.

  voordat het verkocht is. Hoe lang gaat een woning van een paar ton tegenwoordig nog mee in Nederland, 15 jaar misschien?
  ja, en dat zal alleen maar erger worden met deze maatregelen. Ik heb de indruk dat niemand interesse heeft om op te treden tegen illegale onderverhuur (tenzij het om wietplantages ofzo gaat).

  Omnius: Rutte krijgt zijn excuus om de hypotheekrente te hervormen:

  dat wordt dan een symbolische beperking van 1% per jaar, beginnende in 2020 ofzo, als het meezit. Het onnozele lachebekje gaat liever breed stralend de vervroegde verkiezingen in als (opnieuw) kampioen van alle huiseigenaars en veelverdieners.

 155. Frans says:

  svg: Wientjes, wat een walgelijke man.programma.vpro.nl/…eiligere-banken.html

  Het laatste stuk van deze video is ook erg interessant: kijken zou ik zeggen. Casper de Vries met zijn ING oranje das is een ordinaire bankhoer: komt geen zinnig woord uit. Wat een verschil met Arnout Boot: alles wat die man zegt is verstandig, ook al ben ik het niet met alles eens.

  Wientjes: tja, de lobbypartijen zijn allemaal erg actief in de crisis: never waste a crisis. Allemaal zo doorzichtig….

 156. Adamus says:

  nhz,

  Onderverhuur. Ik zie in het dorp dat de goedkopere 40 jaar oude corporatie-huurwoningen naar “Polen” gaan. Daar parkeren dan 2 auto’s waar 8 man visite uitstapt 🙂
  Wie gaan anders de paprika’s oogsten in het Wieringmeerse glazenstad project van de Rabo? Nergens zoveel zon als achter de westfriese omringdijk bij Medemblik. Die plaats heeft de marketingafdeling van de Rabo wel leuk van Zeeland (fruitteelt) afgetroggeld 🙂

 157. Dennis says:

  Raar dat men maar over starters woningen blijft praten, die bestonden vroeger simpelweg niet… naar mijn mening nu ook niet (meer), je bent wel heel leip als je als starter een ‘starterswoning’ koopt, onder die noemer zijn het vaak kippenhokken waar je al snel doodongelukkig in bent.
  Vroeger vluchten de mensen de wijk uit voor allochtonen maar tegenwoordig wonen die overal waardoor huizen niet meer stijgen maar juist overal dalen.
  Steeds meer Nederlanders immigreren, dat cijfer loopt al jaren op.
  Steeds meer allochtonen gaan terug naar eigen land, Turkijke en Marokko kennen een economische groei van meer dan 8%, hier blijven is een dief van jezelf zijn, veel van deze mensen verkopen hier hun huis.
  Steeds meer babyboomers sterven, die laten hun huizen leeg achter.
  Allochtonen nemen steeds minder kinderen.
  Er zijn steeds minder inwoners in Nederland in het koop-leeftijd-segment van 25-50 jaar.
  Woningen met erfpacht of ouderdoms clausule of asbest clausule zijn onverkoopbaar.
  Hyper(inflatie) dreigt niet alleen, die is al aan de gang, maar zonder loonsverhogingen worden de huizen steeds slechter betaalbaar en dalen de prijzen dus ook steeds sneller.

  Het enigste wat de huizenmarkt kan redden zijn loonsverhogingen zoals in de jaren ’70 daar kreeg je ze soms wel 3x per jaar en soms met wel 15% tegelijk, maar dat zie ik met de Euro/Europa nooit gebeuren.

  Wie dit allemaal anders ziet mag het gerust tegen spreken.

 158. Ralph says:

  nhz: ik lease geen huizen en ik lease ook geen auto’s; ik heb ook geen idee of dat als DGA aantrekkelijk is, ik hou de zaken liever simpel.

  ik denk dat velen het wel snappen maar dat het niet voor iedereen van toepassing is. Ik ga gewoon cash betalen, als ik ooit nog een huis koop, dus die hypotheekrente en hypotheekvoorwaarden daar kan ik niet wakker van liggen. Hooguit zou de spaarrente een punt kunnen zijn (gemiste inkomsten als je het aan een huis besteed), maar ik denk niet dat die
  ooit nog aantrekkelijk zal worden zolang banken en vastgoed maffia de baas zijn.

  Slimme DGA die liever meer neertelt voor minder…

1 Pings/Trackbacks for "Starters verwachten verdere daling huizenprijzen"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*