Pauw & Witteman: woningmarkt

Pauw & WittemanVoor een uitzending over de woningmarkt zijn we op zoek naar mensen die in de problemen zijn geraakt omdat zij hun huis niet verkocht krijgen.

Zit u al tijden met dubbele hypotheeklasten of kunt u niet beginnen aan een nieuwe baan elders in het land omdat u uw huis niet verkocht krijgt? Om welke reden dan ook, wij zijn benieuwd naar uw verhaal!

Als u uw verhaal wilt delen, neem dan contact met ons op via het formulier of stuur ons een bericht op twitter of op onze facebookpagina.

bron: vara.nl

Share Button
45 comments on “Pauw & Witteman: woningmarkt
 1. SchuurHuurder says:

  Zo te zien zal dit wel weer een aflevering met een hoog boehoe gehalte worden. Aan de andere kant kan er niet genoeg negativiteit zijn rond het kopen van een huis in deze tijd.

 2. nhz says:

  dit soort uitzendingen versterken alleen het gevoel dat scheefleners slachtoffers zijn als het misgaat, dat de politiek DUS iets MOET doen, en dat je dom bent om een verantwoorde hypotheek te nemen. Als de hemel valt heeft iedereen een blauwe hoed, toch?

  Bovendien, hoeveel mensen worden er nu echt op straat gezet in Nederland wegens niet betalen van de hypotheek? Zoiets doen ze misschien bij 3 maanden huurachterstand, maar niet als je een paar ton schuld hebt en al een jaar achter loopt met je NHG hypotheek.

 3. Pieter says:

  Zal wel weer een jankverhaal worden van blinde kippen die willens en wetens op de top van de markt een tophypotheek hebben afgesloten en nu knel zitten. Ik pak de chips en cola erbij vanavond en ga er eens even lekker van genieten op het late uur 😉

 4. Lorenzo says:

  Ik raad in deze al langer aan de een woning te kopen ipv te huren en een beetje vaart erachter zetten vanaf nu. Een collectieve humanitaire hulpactie is namelijk onderweg welke mijn eerdere stelling ”als niemand meer zijn schulden betaald is ook niemand meer schuldig” ondersteund. klaar voor de start……af !

 5. ll says:

  Brussel wil af van BONUS OP SCHULD 🙂

  ”Dit stelt CPB-directeur Coen Teulings maandag in de Volkskrant. “Zeer relevante delen van Brussel” zouden volgens hem liever zien dat Nederland bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek aanpakt dan dat het tekort binnen de norm valt.”

 6. Claude says:

  ll: Brussel wil af van BONUS OP SCHULD ”Dit stelt CPB-directeur Coen Teulings maandag in de Volkskrant. “Zeer relevante delen van Brussel” zouden volgens hem liever zien dat Nederland bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek aanpakt dan dat het tekort binnen de norm valt.”

  Los even van de boodschap, waar ik het overigens zeer mee eens ben, WTF is Teulings dat hij zulke zaken denkt te mogen benoemen? Het Centraal Planbureau (brrr… voor de naam trouwens) is toch gewoon een gezellig semi-neutraal rekenclubje?

  Maar zoals in een andere draad al werd gezegd, de politiek gaat met rasse schreden richting een “Moest-van-Brussel”-uitweg. Vanuitgaande dat Teulings natuurlijk gewoon een pion is, duidt dit er op dat de HRA wordt aangepakt en ik durf er steeds meer op in te zetten dat dit niet budgetneutraal gaat gebeuren.

  Binnen een paar weken weten we het al. Het gaat snel nu, ook met de Citibank-uitspraken in het achterhoofd.

 7. ll says:

  Claude, bonus op schuld zijn mijn woorden, CBS noemt het HRA 🙂

 8. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Voor een uitzending over de woningmarkt zijn we op zoek naar mensen die in de problemen zijn geraakt omdat zij hun huis niet verkocht krijgen.

  aanvulling:

  Voor een uitzending over de woningmarkt zijn we op zoek naar mensen die in de problemen zijn geraakt omdat zij hun huis niet verkocht krijgen…
  tegen de huidige huizenprijzen die gemiddeld op 11 maal JanMo zit
  en tegen de recente leennormen waarbij hypotheken op meerdere inkomens, aflossingsvrij en tegen meer dan 80% van de executiewaarde gemeengoed waren.

  Wie zijn eigen tijdsgeest niet ziet,
  mist een boel.
  Achtergronden zijn immers belangrijk, daarom zijn er ook zogenaamde achtergrondprogramma’s.

  Kijk van een programma als Kassa mag men verwachten dat de consument het nooit gedaan heeft en dat het allemaal de SCHULD is van de grote boze buitenwereld.

  Punt is echter dat de SCHULD in dit geval schuld van particulieren betreft, het is vrijwillig afgesloten hypotheekschuld en dus letterlijk schuld van consumenten betreft. Niks voor Kassa dus.

  Pauw en Witteman hebben de kans om niet alleen enkele individuen in beeld te brengen maar ook de achtergrond:
  – de overgang van huizen gesubsidieerd(HRA) leasen (100% aflossingsvrij) naar gewoon lenen en tergbetalen
  in beeld te brengen.
  Een de rol van de grondprijzen in de huizenmarkt-zeepbel….
  Zoiets mag men verwachten van een achtergrondrubriek van niveau ?

  Laat onverlet dat er schrijnende gevallen kunnen zijn.

  Juan lacht regelmatig maar niet om slachtoffers van Hogehuizenprijsminnend NL:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-02-2012/nvb-grondprijzen-moeten-40-procent-omlaag/#comment-97518

  We zien het wel weer.

 9. asd says:

  Sneak preview

  Bij Pauwel en Wauwel de schrijnende situatie van de heer B.K., die z’n onverkoopbare ouwe meuk als een sleurhut met zich meesleept:

  http://www.youtube.com/watch?v=BCDXCtREOXI

  Gaan we vaker zien.

 10. RealisT says:

  ll:
  Brussel wil af van BONUS OP SCHULD

  ”Dit stelt CPB-directeur Coen Teulings maandag in de Volkskrant. “Zeer relevante delen van Brussel” zouden volgens hem liever zien dat Nederland bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek aanpakt dan dat het tekort binnen de norm valt.”

  Het afbouwen van de HRA zou best wel eens het wisselgeld kunnen worden voor een (tijdelijk) hoger begrotingstekort.

  OT:

  Ik heb over P&W niet de illusie dat er echt kritisch gekeken zal worden naar de scheefleners. Het is natuurlijk allemaal de schuld van Den Haag die de onzekerheid over de HRA laat voortbestaan en de banken die ineens minder makkelijk uitlenen. De hele belangenclub van bouwend Nederland en de Vereniging Geleend Huis zullen aan tafel zitten om er voor te pleiten dat er vooral niet aan de HRA wordt gemorreld en dat alle ellende op het bordje van toekomstige generaties komt te liggen.

  Voor de tijd dat de VARA nog echte journalisten had die zelfstandig nadachten en kritiek durfden te leveren, moeten we ver terug in de tijd.

 11. ll says:

  Van elke euro 0.13 in staatskas via indirecte belasting

  http://www.nu.nl/geldzaken/2772492/per-uitgegeven-euro-13-cent-staat.html

 12. Juan Belmonte says:

  RealisT: Voor de tijd dat de VARA nog echte journalisten had die zelfstandig nadachten en kritiek durfden te leveren, moeten we ver terug in de tijd.

  Ze zijn scherp, die heren Pauw en Witteman.
  Echter om scherp-zinnig te zijn moet ook de juiste achtergrond belicht worden.

  Juan verbaast zich al jaren over de kwaliteit van journalistiek, de oekoenomen zagen geen kredietcrisis aankomen, maar de journalisten hadden ook weinig te melden. De VPRO deed laatst weer een geslaagde poging tot onderzoeksjournalistiek, wie weet lukt het de VARA ook.

  En anders wellicht volgend jaar o.i.d.

 13. ll says:

  Een scheefhuurder is één modaal inkomen, en de bijbaantjes en krantewijkjes van de inwonende kinderen ?

 14. asd says:

  @13 (Juan Belmonte)

  “Juan verbaast zich al jaren over de kwaliteit van journalistiek…”

  En terecht Juan!

  Vooral oppassen met Pauwel & Wauwel, een programma dat volstrekt smakeloos en onprofessioneel is, vergeleken met de kwaliteit van praatprogramma’s bij de BBC, ARD/WDR/ZDF/NDR en bij onze zuiderburen.

  Gelooft u de overheid, de banken, de makelaars én de NL MEDIA nog? zou het credo van dit blog moeten zijn!

 15. Pieter says:

  Even off-topic: Het aanbod op funda stijgt mooi verder http://www.floris.nu/?postid=134

 16. Pieter says:

  We zijn de 260.000 huizen gepasseerd

 17. nhz says:

  Lorenzo: Een collectieve humanitaire hulpactie is namelijk onderweg welke mijn eerdere stelling ”als niemand meer zijn schulden betaald is ook niemand meer schuldig” ondersteund. klaar voor de start……af !

  dat zouden ze wel willen, maar het zal niet gaan gezien de giga hypotheekschuld van Nederland. Lachebekje moet gaan kiezen tussen een subprime economie (met ‘junk’ rating) en subprime scheefleners. Mijn gevoel vertelt met dat de scheefleners dit uiteindelijk gaan verliezen, al gaat men in Den Haag ongetwijfeld de spaarders en belastingbetalers nog wat extra uitpersen om het blikje nog een paar meter verder te schoppen, onder het mom van ‘solidariteit met zielige huiseigenaars’. Misschien een mooie post voor de blonde God die pal staat voor de HRA, een ministerie van Binnenlandse Ontwikkelingshulp?

  Claude: Het Centraal Planbureau (brrr… voor de naam trouwens) is toch gewoon een gezellig semi-neutraal rekenclubje?

  ach, de ministers (zoals Bleker) blijken ook uitgebreid te liegen over zaken rond de woningmarkt en EU spelregels. Dus geen nieuws …

  Ik ben overigens benieuwd wanneer een huis volgens Pauwel en Wauwel ‘onverkoopbaar’ is: misschien als je het niet verkocht krijgt voor de totale hypotheeksom (opgebouwd na vele keren oversluiten) plus een rechtmatige winst van bijv. 50%, omdat je zo slim was om een huis te leasen van de bank?

 18. Adamus says:

  Eerst Samson op het paard helpen en nu voorbereiden dat de nieuwe MP geld moet uitdelen aan de slachtoffers 😉 Rare club die VARA.

 19. Adamus says:

  .. De VPRO deed laatst weer een geslaagde poging tot onderzoeksjournalistiek, wie weet lukt het de VARA ook.
  En anders wellicht volgend jaar o.i.d.

  De jongens van de VPRO gedroegen zich meer als verbaasde kuifjes, een stadium dat de bezoeker van dit forum al lang achter zich heeft gelaten…….
  Straks gaan ze zich nog melden bij DNB. Waar is die 1700 ton goud gebleven? Nee, die jongens moeten gewoon leuke items maken bij “de keuringsdienst van waarde”.

  Sisselaartje had wel een paar kilootjes laten liggen t.o.v. de uitzending van een paar jaar geleden 🙂

 20. Adamus says:

  : Ze zijn scherp, die heren Pauw en Witteman.

  Ik zou het meer willen kwalificeren als bijdehante ‘social talk’. 🙁

 21. Frans says:

  Martin Armstrong:
  Instead of bailing out the banks with the $700 billion TARP deal that did NOTHING for the economy since the banks have NOT passed on interest rate savings and refuse to lend without full collateral today because of their own stupidity with mortgage pools, all we had to do was shave off 25% of all mortgages. That would have prevented the massive foreclosures that are keeping all real estate in check. With the supply of houses being up for sale, all prices are diminished and that reflects back in the consumer holding on to cash rather than spending fearing his home is no longer his security-blanket for the future.

  http://www.inflateordie.com/files/Anatomy%20of%20a%20Debt%20Crisis%2003-18-2012.pdf

 22. Adamus says:

  .
  Voor de tijd dat de VARA nog echte journalisten had die zelfstandig nadachten en kritiek durfden te leveren, moeten we ver terug in de tijd.

  Ja, een warme douche voor Frits -later Frisia- Bom 🙂

 23. nhz says:

  Adamus: Eerst Samson op het paard helpen en nu voorbereiden dat de nieuwe MP geld moet uitdelen aan de slachtoffers 😉 Rare club die VARA.

  het zou ook kunnen dat Pauwel en Wauwel (en de VARA in het algemeen) de oude PvdA vertegenwoordigen, u weet wel die partij van het eeuwige subsidie circus en van de grote graaiers zoals Kok c.s., en dat Samson de nieuwe versie van de partij vertegenwoordigt. Ben benieuwd hoe dit gaat lopen, zeker gezien de volledig ingeslapen concurrentie bij GL en SP.

  Frans: all we had to do was shave off 25% of all mortgages.

  vind je dat een goed voorstel? Moeten we dat in NL ook gaan doen? Dan kun je je zo aanmelden voor de P&W uitzending!
  Ik heb niet het hele verhaal gelezen, maar Armstrong zegt wel vaker hele rare dingen.

  OT: blijkbaar gaat het nog steeds prima in de bouw, ondanks alle geklaag. Terwijl NL geacht wordt de nullijn aan te houden krijgen de bouwvakkers, die toch al niet slecht verdienden, er dit jaar 1.75% bij. Minder dan de inflatie, maar toch …

 24. Dow Jones says:

  Waarom zou ik naar die uitzending willen kijken? Je weet toch al dat er van alles gezegd en gesuggereerd gaat worden, maar dat de feiten en de waarheid buiten beschouwing zullen blijven.

  Het is een feit dat we met een astronomisch begrotingstekort zitten en dat er geen geld meer is voor wat voor subsidies dan ook. Dan kan men wel zielig gaan kijken en tranentrekkende verhalen op gaan hangen over tophypotheken et cetera, maar dat heeft natuurlijk geen enkel nut.

  Deze uitzending zal dus wel weer op media-politiek uitdraaien. De een of andere politicus kan zich mooi gaan zitten profileren en instemmend knikken bij een paar huilverhalen, en dat is het dan. Raad mensen dus gewoon even dit blog aan; dat is toch veel beter dan al dat gewauwel van die twee oude mannen laat op de avond en hun dronken gasten.

  Cheerio,

  Dow Jones

 25. Dow Jones says:

  Pieter: Even off-topic: Het aanbod op funda stijgt mooi verder http://www.floris.nu/?postid=134

  Ja, dat viel me ook al op. De database is nu waarschijnlijk wel helemaal opgeschoond, zodat er geen doublures meer in zitten. We zitten dus weer op een authentiek stijgende trend. Niet erg verrassend natuurlijk…

  Cheerio,

  Dow Jones

 26. Duufbier says:

  Twee topics geleden zag dalen nog iets in de lucht hangen over prijsdalingen…. maar ik geloof dat dalen ze ziet vliegen…. er wordt hier (op mijn funda lijstje althans) helemaal niks goedkoper…. maar zelfs als het wel goedkoper zou worden, zou ik niet zijn geïnteresseerd…. want ik wil a. geen hypotheek (onoverzienbaar risico) en b. als ik het kan betalen zonder hypotheek (dwz als alles 50% minder kost), is het zó waardeloos geworden dat het dan eigenlijk nog steeds minstens tweemaal te duur is… en kan u mij vertellen welke (nieuwbouw-)wijk er nog staat over 10 jaar?

 27. Frans says:

  @ nh”z:
  Frans: all we had to do was shave off 25% of all mortgages.
  vind je dat een goed voorstel? Moeten we dat in NL ook gaan doen? Dan kun je je zo aanmelden voor de P&W uitzending!
  Ik heb niet het hele verhaal gelezen, maar Armstrong zegt wel vaker hele rare dingen.

  Ik vind het een interessante gedachte. Tot nu toe worden de crediteuren gered en de debiteuren niet.
  Martin Armstrong ziet dit als onderdeel van een manier waarop de zaak nog te redden valt.
  Ik denk echter dat we te ver heen zijn, en dat the powers that be voorlopig nog aan de macht blijven.
  Het wordt pas echt spannend als de derivaten bom ontpolft.
  Iets anders: als Obama “verongelukt” doordat hij in zijn vliegtuig in de oceaan beland dan moet je niet vreemd opkijken. (of juist wel omdat je dit gelezen hebt haha!)

 28. Lorenzo says:

  Lijkt me wel een heerlijk gevoel de zieligerds voor je te hebben , terwijl de een (wauel

  nhz: dat zouden ze wel willen, maar het zal niet gaan gezien de giga hypotheekschuld van Nederland. Lachebekje moet gaan kiezen tussen een subprime economie (met ‘junk’ rating) en subprime scheefleners. Mijn gevoel vertelt met dat de scheefleners dit uiteindelijk gaan verliezen, al gaat men in Den Haag ongetwijfeld de spaarders en belastingbetalers nog wat extra uitpersen om het blikje nog een paar meter verder te schoppen, onder het mom van ‘solidariteit met zielige huiseigenaars’. Misschien een mooie post voor de blonde God die pal staat voor de HRA, een ministerie van Binnenlandse Ontwikkelingshulp?

  Over de uitvoering kan zeker nog een boompje worden opgezet..

 29. Lorenzo says:

  Pauwel en wauwel , beide toch wel rood , waarbij de 1 (wauwel) voor 345.000 per jaar de ”zieligerds” voor zich zal dulden en de ander als producent nu reeds kan stoppen , maar waarom… als het geen werken betreft.
  Wauwel gaat nog 3 jaar door zei deze , nog even een miljoentje pakken derhalve . U allen , als gever, bent eigenlijk te goed voor deze wereld .

 30. nhz says:

  Marketwatch: De Europese eisen en afspraken over reductie van het begrotingstekort en de staatsschuld vormen de basis van de Wet HOF.

  maar ja, wetten zijn er tegenwoordig om overtreden te worden, door grote bedrijven en politici in ieder geval. Zeker als het gaat over scheeflenen en begrotings discipline.

  Frans: Ik vind het een interessante gedachte. Tot nu toe worden de crediteuren gered en de debiteuren niet.

  ach kom, alleen HELE grote crediteuren worden gered, de kleintjes kunnen stikken (net als bij Griekenland bijvoorbeeld). Het aantal mensen dat achterblijft met een serieuze restschuld is nog steeds te verwaarlozen, het meeste komt lekker op het bordje van de belastingbetalers (via WeW of extra geld voor de banken via bijv. de ECB).

  Lorenzo: U allen , als gever, bent eigenlijk te goed voor deze wereld .

  ja, het zijn echte polderondernemers daar in Hilversum. Vet verdienen en nul komma nul eigen risico, alles regelrecht uit de staatssubsidieruif plukken. Daar mag de staat heel wat gratis propaganda voor terug verwachten, en dat krijgen ze dan ook. Je zou denken dat dat met de dagelijkse Fabeltjeskrant overbodig is, maar blijkbaar smullen kleutertjes zoals Henk en Ingrid er van. Er was eens … een land waar de huizenprijzen tot in de hemel groeiden. Oogjes dicht en snaveltjes toe! Vooral niet zelf rondkijken en nadenken, en altijd braaf zijn, dan komt het wel goed.

 31. Adamus says:

  OT: blijkbaar gaat het nog steeds prima in de bouw, ondanks alle geklaag. Terwijl NL geacht wordt de nullijn aan te houden krijgen de bouwvakkers, die toch al niet slecht verdienden, er dit jaar 1.75% bij. Minder dan de inflatie, maar toch …

  Welke bouwvakkers? Ik zie hier een hele rij busjes met Pools kenteken. Wat zijn bouwvakkers, horen electriciëns en loodgieters daar ook bij? “de bouwvakker” bestaat misschien wel niet; dus kun je ze ook wel een verhoging toekennen 😉 zit Wientjes erachter? 😉

 32. Adamus says:

  Duufbier,

  Er is geen geld -lees:subsidie- voor de sloper, dus die wijken staan er nog. Ook de toekomst biedt “prachtwijken”.

 33. nhz says:

  Adamus: Wat zijn bouwvakkers, horen electriciëns en loodgieters daar ook bij?

  het zou kunnen dat het tegenwoordig alleen nog om managers gaat en dat de rest buiten de CAO valt omdat ze ‘zelfstandig Pools ondernemer’ zijn. Ik bedoelde in ieder geval de exemplaren die verantwoordelijk zijn voor al die Porsche Cayennes, en BMW Xx etc. bij de bouwprojecten hier in de buurt ;(

 34. bennie says:

  Pauw en Witteman,
  dit zijn rooie rakkers, net als 80% van de gasten die zij uitnodigen.
  Wat kan je verwachten van rooie rakkers?
  Wel, alles met zijn allen delen natuurlijk…daar heb ik een pest hekel aan.
  B

 35. bennie says:

  plus ongenuanceerd denken. De meesten hier zijn volgens mij politiek links…en naar mijn mening PVDA en SP denken onlogisch, niet effectief en geldverspillend.
  Ik ben benieuwd met wie Pauw en Witteman op de proppen komen.

 36. Peter2 says:

  Hoe groot is eigenlijk de totale schuld op gemeenten niveau in Nederland? Als het gemiddeld 69% van de begroting is, dan staat de boel volgend mij echt op springen. Zoveel inkomstenstroom genererend kapitaal hebben gemeenten volgens mij niet, hoe gaan ze dat ooit aflossen?

  Deze schulden horen opgeteld te worden bij de staatsschuld, en dan maar eens kijken on Nederland ook maar in de buurt kan komen van wat Europa voorschrijft. Mijn idee is dat we ruim over de 100% van ons BNP zitten!

  Dit wordt een hele nare recessie, daar groei je niet zomaar even uit zonder pijnlijke sanering.

 37. bennie says:

  je zou kunnen zeggen dat door de PVDA er een enorme schuldenlast is (PVDA = Sinterklaas)…korte termijn denken en zietjes winnen
  niet denken maar uitgeven en vooral niet bezuinigen.

 38. tufkaj says:

  nhz: dit soort uitzendingen versterken alleen het gevoel dat scheefleners slachtoffers zijn als het misgaat, dat de politiek DUS iets MOET doen,

  Mijn idee. VEH schuift aan om voor deze arme zielen in de bres te springen en te pleiten voor 5 jaar dubbele HRA bij een onverkocht huis, bonus bij tijdelijke verhuur van een woning en verlenging lage overdrachtsbelasting + NHG.
  Bouwend NL komt vast ook wel weer om te waarschuwen dat de bouw stil valt en dus heel Nederland dood gaat, plus met een nóg groter woningtekort te maken krijgt in de toekomst.
  Een onderwezen starter zal er weer niet aan tafel zitten.

  Claude: Het Centraal Planbureau (brrr… voor de naam trouwens)

  Het centraal planbureau heeft bepaald dat jij natuurkunde gaat studeren, in een rijtjes huis gaat wonen en profturner wordt 😛

 39. tufkaj says:

  bennie:
  je zou kunnen zeggen dat door de PVDA er een enorme schuldenlast is (PVDA = Sinterklaas)…korte termijn denken en zietjes winnen
  niet denken maar uitgeven en vooral niet bezuinigen.

  Afgezien van het feit dat je wel erg ver offtopic gaat, zou het leuk zijn als je je stellingen cijfermatig kunt onderbouwen- of de relevantie zou kunnen aangeven 😉

 40. Vedder says:

  bennie

  ‘De meesten hier zijn volgens mij politiek links’

  Niets is minder waar. De meeste hier zijn liberaal in de oorspronkelijke zin van het woord. Overigens wat oorspronkelijk voor ‘rechts’ doorging heeft meer overeenkomsten met links dan verschillen: beiden zijn dol om risico’s op anderen af te wentelen en vreten het liefst op kosten van anderen.

 41. ineke says:

  De economie in duitsland loopt vooruit t.o.v. nederland.Daar hebben ze geen hypotheekrenteaftrek,maar ook geen 42% inkomstenbelasting,maar 20%.Dus laat ze die hypotheekrenteaftrek maar houden en b.v. 20% LOONBELASTING !!!dIT IS GEBASEERD OP EEN INKOMEN VAN ONGEVEER 45000 EURO BRUTO!!Het verschil is ongeveer 8000 euro,kan ik goed een keer van gaan winkelen!!!

 42. deutsche mark says:

  @43

  Halve waarheden.
  Sorry maar je conclusie –> 8000€ netto voordeel bij 45k€ bruto is klinklare onzin. Kan ik als belastinbetaler in Dld. prima beoordelen.

  Er is ook niet 1 verschil, maar 2 (!) namelijk afhankelijk van de gezinssituatie (single of paar).
  Als ik bv 45k€ verdien als familiepappie met een huisvrouwtje thuis, houd ik een paar duizend eurotjes meer over dan met hetzelfde inkomen als single, of als paar met 2 inkomens, en vrouwtje houd haar belastingvrije voet lekker voor zichzelf.

  Verder betaal je in Dld. voor de eerste cent inkomstenbelasting (waar loonbelasting slechts 1 inkomstensoort van is) gelijk al ~20 sociale lasten over het komplete inkomen (tot bepaalde grenzen, welke bij 45k€ noch niet zijn bereikt).

  Een familie (met 2 belastingplichtigen) houd van 45k€ iets meer dan 30k€ netto over (ik schat ~31,5k), terwijl een single duidelijk onder die 30k€ blijft (misschien niet eens 28k).

  Ik kan me niet voorstellen dat er in NL 8000€ minder netto overblijft. Dat zou nauwelijks meer dan 20k€ netto zijn.

  Vergelijken met andere landen is altijd brandgevaarlijk. Ieder land heeft eigenaardigheden die in andere landen ontbreken. Na bijna 20 jaar Dld. ken ik de fijnheden wel aardig, ook omdat ik beroepsmatig nogal wat met belasting te maken had.

  Dat de economie in Dld. “wel aardig” loopt heeft imho volledig andere oorzaken dan de bescheiden lastendruk.
  Dld. is al flink tot een lagelonenland omgetoverd in tegenstelling tot de meeste EU-landen, die als verwende kleuters wachten tot de snoepjes in de mond landen.
  Door de lage lonen kan Dld. concureren met de rest vd wereld, maar dat betekent wel dat veel mensen meerdere baantjes tegelijkertijd hebben om de eindjes aan mekaar te knopen.
  Waarom rijden de polen bijna allemaal naar Nl en remmen nauwelijks noch bij ons? Omdat ze onze armoede thuis ook al hebben! Oost-Dld en Polen maakt niks meer uit.
  Verder hebben we in Dld. nog producerende ondernemingen ipv een waterhoofd bestaande uit financiele dienstverlening en ambtenarij. Daar zitten ze in Azie niet op te wachten, die willen een Audi of BMW, een lekker snelle met alles erop en eraan. NL heeft op dit gebied niks te bieden. De gasbel en de haven in R’dam, dat is alles, en dat is veel te weinig voor een behoorlijke toekomst.

  De ware verschillen worden in de media met de mantel der liefde bedekt. Straks wordt alles wel duidelijk, als het lijk onder de mantel nog meer begint te stinken. De kenners ruiken het echter al.

 43. deutsche mark says:

  “~20 sociale lasten” moet zijn: “~20% sociale lasten”
  M’n andere spelfoutjes doen er niet veel toe. Heb het er te snel ingehakt.

 44. eric says:

  Pauw & Witteman zoekt: iemand die zijn zweedse huisje van 50000eur niet verkocht krijgt

  http://pauwenwitteman.vara.nl/uploads/pics/woningmarkt.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*