TROS Radar over aflossingsvrije hypotheken

TROS Radar

De aflossingsvrije hypotheek heeft de huizenbezitter meer kwaad dan goed gedaan. Vroeger werd je huiseigenaar als je een huis kocht. Nu word je in veel gevallen alleen maar eigenaar van een hypotheek. Veel hypotheken zijn tegenwoordig namelijk aflossingsvrij: je leent geld van de bank, betaalt rente en aan het einde van de looptijd is het huis nog steeds van de bank.

Veel mensen weten nog niet dat de hypotheekrenteaftrek sinds 2001 is beperkt tot 30 jaar. Wie na die tijd een restschuld heeft mag gaan lenen tegen een marktconforme rente: je bruto lasten worden zo je netto lasten.

De gemiddelde woningprijs in Nederland, is na jarenlange stijging, de afgelopen 2 jaar met ruim 7 % gedaald. Daarmee is de kans op een restschuld voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek fors toegenomen. Volgens het CBS moeten 3 op de 10 huizenbezitters rekening houden met een (forse) toekomstige restschuld.

Radar laat een aantal huizenbezitters aan het woord die in een lastige situatie zitten. In de studio spreekt Antoinette met Ronald Plasterk, Tweede Kamerlid van de PvdA.
Maandag 21 februari in Radar, 20.30 uur op Nederland 1

bron: TROS Radar

Share Button
Tagged with: ,
182 comments on “TROS Radar over aflossingsvrije hypotheken
 1. opzoeknaareenappartementje says:

  Sorry dat ik het even noem, maar Tros Radar is echt voor sukkels.
  Klagen dat je huis niet is afbetaald na 30 jaar met een aflossingsvrije hypotheek is niet de schuld van een bank of hypotheekadviseur, maar van deze mensen zelf.

 2. xenobinol says:

  Antoinette zal het allemaal wel goed bedoelen hoor maar soms word ik zo moe van dat wicht. De onzin die ze soms uitkraait, we leven tegenwoordig in een tijd waarin je als burger geacht word zelf ook je eigen grijze massa te gebruiken. Maar goed… ik ben benieuwd wat ze te melden heeft en ga dus zeker even kijken 🙂

 3. C van Dijk says:

  Vorige reactie vind ik echt getuigen van weinig inlevingsvermogen. Daarnaast kun je dmv banksparen best zorgen dat het een interessant product is. 20 jaar geleden was deze hele wereld echter veel ondoorzichtiger dan die inmiddels is, dank zij dit soort programma’s. Ook wij zijn er toendertijd ingetuind en plukken daar de wrange vruchten van.

 4. Daphne says:

  Mooi toch dat de nadelen van aflossingsvrije hypotheken aangekaart gaan worden?

 5. magnum says:

  van de zh comments is deze wel toepasselijk op de ´radar´ community

  1 idiot is a idiot, a lot of idiots are an interest group

 6. RealisT says:

  @1 + 2

  Mevrouw Hetzeberg (red: naamgrapje) is een opportunist.

  Als ze bij TROS radar echt iets voor de consument willen doen, moeten ze eens waarschuwen voor dit soort zaken voordat mensen er massaal de dupe van worden. Dat kon met de woekerpolissen, en dat had ook zeker gekund met de aflossingsvrije hypotheek.

  Iedereen die ik de afgelopen jaren op de gevaren van deze vorm van financieren heb gewezen, wuifde kritiek lachend weg. “iedereen doet het toch” en “Die financiele expert van mij zal het heus wel beter weten dan jij. Hij heeft er tenslotte voor geleerd”.

  Sukkels, idd.

 7. nhz says:

  @1:
  Over het algemeen vind ik Radar een goed programma, en de manier waarop Antoinette doorbijt ook tegenover de allergrootste bedrijven is toe te juichen. Maar in dit geval vind ik het ook vooral gezeur, wat meer eigen verantwoordelijkheid zou wenselijk zijn.

  “Wie na die tijd een restschuld heeft mag gaan lenen tegen een marktconforme rente: je bruto lasten worden zo je netto lasten.”

  wedden dat de politiek over pakweg 25 jaar kamerbreed een oplossing gaat eisen voor deze zielige gevallen, bijv. verlenging van het recht op aftrek van de aflossingsvrije hypo tot de ‘huiseigenaar’ verhuist over overlijdt?

 8. xenobinol says:

  @3:

  Ooh mijn inlevingsvermogen is enorm en ik ben zelf ook diverse malen het slachtoffer geworden van o.a. woekerpolissen. Ik zie dat echter als leergeld. Feit is dat je gewoon je eigen verstand moet gebruiken omdat niemand anders dat voor je gaat doen, toen niet, nu niet en heel aannemelijk nooit niet.

  @5:

  Inderdaad, met zijn allen zijn we belazert en met zijn allen draaien we dus voor de schade op. Ik zie niet in waarom we individueel daarvoor gecompenseerd moeten worden.

 9. xenobinol says:

  @7:

  Zo’n compensatie zal natuurlijk niet nodig zijn, de inflatie zal nl. een groot deel van de schuld doen ‘verdampen’, tenminste als je inkomen evenredig mee stijgt.

 10. RealisT says:

  @3

  Over het algemeen geldt: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het vaak ook zo.

  Sommige financiele producten lijken verdacht veel op een pyramidespel. Je moet op tijd in- en uitstappen.

  Maar desondanks lullig voor je dat je daar zelf op hardhandige wijze mee geconfronteerd wordt. Zoals ik al hierboven zei, het wordt hoog tijd voor een programma dat dit soort praktijken aankaart voordat er slachtoffers vallen.

 11. Kees says:

  Ik sluit me bij nr 1 aan. Mensen gingen te lang er van uit dat de huizenmarkt een boom is die elk jaar met 5% groeit. En als je zei dat er wel eens een krimp zou kunnen komen werd je voor gek verklaard. Aflossen was daarom niet nodig de mensen werden zo wel slapend rijk.

  NOU DIE DROOM IS NU WEL OVER !!!

 12. magnum says:

  met een beetje goeie wil kunnen ze bij radar een spreadsheetje maken waar je

  – huidig inkomen
  – rente lasten
  – leeftijd
  – begindatum hypotheek aftrek
  – aankoopbedrag
  – aflossingen
  – huidige waarde woning
  – belgeggingshypo ja/nee
  – huidige waarde beleggings/verzekeringspolis (sic)
  – etc. kan invullen

  op een metertje laten zien of je in de gevaren zone zit met je huren van de bank financieringsmodel.

 13. nhz says:

  @9:
  “tenminste als je inkomen evenredig mee stijgt.”

  maar dat gaat hooguit lukken voor de hoogste inkomens; voor jan modaal zal de (werkelijke) inflatie de komende jaren de netto loonstijging gaan overtreffen. Of mensen dan in de gevarenzone komen is moeilijk voorspelbaar, zeker met al die manipulatie van inflatiestatistieken.

 14. Gekko says:

  COMPENSATIE!

 15. Get a Life! says:

  Even tussendoor zilver.. 24% gestegen in drie weken!!

  @nhz, de squeeze lijkt begonnen te zijn…

  Erg prettig als je je papieren spaargeld hiermee deels veiligstelt maar bovenal ronduit zorgwekkend aangezien dit maar al te goed weergeeft hoe dramatisch de situatie op dit moment feitelijk wel niet is.

  Het interessante van de situatie in NL is de dodelijke cocktail van problemen waar we sneller dan verwacht gelijktijdig mee geconfronteerd zullen worden.

  In UK, IE en ES zijn is de woningmarkt al enigzins geklapt, maar die EUR die was er nog. Hier zitten we vooralsnog in de ontkenningsfase. Stel je voor een klappende EUR, een explosie in voedingsprijzen en een instortende huizenmarkt. De bodem in de huizenmarkt zal mijn inziens pas worden bereikt op het moment dat er überhaupt geen financiering meer zal worden verstrekt!

  http://www.zerohedge.com/article/silver-escape-velocity-another-ecb-intervention-desperately-needed

 16. xenobinol says:

  @13:

  Daar heb je een punt, uiteraard ben ik onder geen enkele voorwaarde voorstander van enige compensatie. Wie zijn billen brand…

 17. opzoeknaareenappartementje says:

  De conclusie zal straks zijn dat een aflossingsvrije hypotheek ook een woekerpolis is. LOL 🙂

 18. RealisT says:

  Sommige gedupeerde hypotheeknemers wachten de uitzending van komende maandag niet af en nemen nu reeds stappen:

  http://www.fd.nl/artikel/21460855/weer-brand-hoofdkantoor-rabobank

 19. nhz says:

  @15:
  inderdaad, shortqueeze van de eeuw en helaas doe ik niet mee. Er is de afgelopen maanden geen veilig instapmoment meer geweest, en op een rijdende sneltrein springen is mijn stijl niet. Ik volg het wel omdat het zeer zorgwekkend is allemaal, de hele wereldwijde Ponzi-economie kraakt in zijn voegen. Ben benieuwd wat ze nu weer gaan verzinnen om JPM hieruit te redden, of wordt het gewoon dokken voor de US belastingbetalers?

  Huizenmarkt eigenlijk zelfde verhaal, er is geen redden aan en toch blijft men er tientallen miljarden per jaar tegenaan gooien, zodat de nominale en de werkelijke waarde steeds verder uit elkaar groeien. De uiteindelijke crash zal er alleen maar groter door worden.

 20. ll says:

  Uiteindelijk zullen alle gedigitaliseerde schulden moeten worden afgerekend in manuren. Hoe je dat kan berekenen is me een raadsel, is daar ook een modelletje voor 😉

 21. nhz says:

  @21:
  dat afrekenen daar heb je weinig aan als degenen die verantwoordelijk zijn voor de schuld (voor meer dan 95% zijn dat banksters, wereldwijd gezien), geen nuttige arbied kunnen verrichten ;(

  nee, ik vrees dat de mensen die het goed met ons voorhebben gaan besluiten dat bepaalde schulden kwijtgescholden worden, en dat andere door de belastingbetaler betaald gaan worden. En misschien dat een enkeling met $10.000 creditcard schuld dan nog veroordeeld wordt tot levenslang afbetalen ;(

 22. AVE says:

  De staat heeft ook wat te zeggen:

  – Aflossingsvrije hypotheek; verboden in Duitsland
  – Woekerpolissen, althans onduidelijke, niet transparante beleggingen; verboden in Duitsland

 23. Hugo says:

  ”Vroeger werd je huiseigenaar als je een huis kocht.”

  Hahaha, je bent never nooit eigenaar van een huis in NL. Een broek daar ben je eigenaar van. Wil je een extra zak in je broek, dat doe je gewoon. Wil je een dakkapel, eerst naar de gemeente vergunning aanvragen en dokken. Over het hebben van een broek hoef je geen broekbelasting te betalen. Een huis raak je kwijt als je geen huisbelasting kan betalen. Een broek kan je stuk maken zonder belasting. Als je een boom omhakt op eigen grond zonder (betaalde) vergunning krijg je een forse boete. Een broek kan je zonder sterftax nalaten aan je kinderen. Een huis moet je sterftax over betalen anders wordt deze verkocht om daaraan te voldoen. Heeft 1 van de lagen van de overheid weer een onzin plan wordt je huis onteigend, een broek nooit.

  Logisch dat mensen aflossingsvrij nemen. Het ultieme teken dat je een mens weet dat het huis nooit eigendom is. Of het nou van de bank of overheid is maakt niets uit.

 24. Nico de Geit says:

  “Nu word je in veel gevallen alleen maar eigenaar van een hypotheek. (….)je leent geld van de bank, betaalt rente en aan het einde van de looptijd is het huis nog steeds van de bank.

  Wat een misvatting. Dat huis is wel degelijk van jou. Je hebt een schuld aan de bank. Door het huis terug te geven ben je niet van de schuld verlost.

  Het schijnt dat tijdens een echte crisis de prijzen terug kunnen vallen tot 10% van de top – 90% eraf dus!

 25. nhz says:

  @23:
  maar ja, Nederland dacht dat ze rijk konden worden door elkaar steeds duurdere huizen te verkopen, en door financiële speculatie in het algemeen. Dat geld voor al die overbetaalde ‘financiële dienstverleners’ moet ergens vandaan komen 😉

  @24:
  gaat misschien nog komen, dat je die broeken moet leasen omdat ze niet meer te betalen zijn (als de katoenprijs verder blijft oplopen …). Net als debieltjes en allerlei andere overbodige rommel waar veel mensen ook nooit echt eigenaar van worden.

  @25:
  -90% nominaal dat was voor de duurdere huizen in de Grote Depressie in de VS. In Japan was de daling ongeveer -75% in de grote steden, elders minder. Maar beide zijn gevallen van (min of meer) deflatie, dus zoiets gaan we hier vast niet meemaken. Verder ken ik geen voorbeelden van zulke sterke daling op grote schaal, al zal het in individuele gevallen best voorgekomen zijn (bijv. nu in Ierland op slechte locaties, als ik de laatste verhalen zo volg …).

 26. sd says:

  Altijd mooi dat mensen echt denken dat over 30 jaar er nog HRA is 🙂

 27. Nou says:

  daar raak je een gevoelige snaar Hugo,

  Ik ga meteen al mijn geld in een broek steken 🙂

 28. Sendak says:

  Wie zegt dat men na 30 jaar de volledige rente moet betalen? Men moet dan gewoon aflossen. Het zijn geen aflossingsvrije hypotheken maar hypotheken met uitgestelde aflossing. Anders zouden ze een levenslange looptijd hebben.

 29. bigD says:

  Een lening aflossen of afbetalen, dat is zooooooo jaren 80!

  Trouwens wat maakt het uit als huizenprijzen nu in waarde dalen: over de lange termijn stijgen ze toch altijd. Je zou wel gek zijn om niet een huis te kopen: het huis betaalt zichzelf. Al die dalende huizenprijzen is niet in de randstad, hoor! Er is hier nog enorme vraag.

  Het nieuwste leenprodukt: 200% aflossingsvrije hypotheek, dan kan je de rente betalen met het geleende geld. HET IS DE TOEKOMST MENSEN! Stelletje zure sukkels op dit forum.

 30. ll says:

  @ BigD, goeie move van de banken, de 200% regeling.

  Ondertussen hebben alle burgemeesters van Olland natuurlijk een pact gesloten met G.S. om lekker te gaan verdienen aan schulden.

  Bij betalingsproblemen kan je gaan Jingle Mailen bij de gemeente.

  Alle problemen opgelost 🙂

 31. Nico de Geit says:

  @ 30 Big D

  “dan kan je de rente betalen met het geleende geld”

  Ji kunt op je vingers natellen dat dat niet goed gaat aflopen. Piramidespelen lopen nooit goed af.

  Productie = consumptie, als ja daaraan voorbij gaat gaat het mis, altijd.

  Dan zeggen ze iets over de slavernij uit het verleden. Kijk eens om je heen naar al die hypotheekslaven! Die worden pas echt belazerd.

 32. ll says:

  @ Dalen, hoe zit dat hier nu. Bij het kadaster zeggen ‘ze’ dat er geen verplichting tot registratie van wisselende eigenaren van hypotheekrechten. Hier bij ons zijn er zo’n 400 mld. aan hypotheekrechten overgegaan naar derivaten.

 33. AVE says:

  @30
  Oud systeem, heeft in de Sowjet- Unie gefunctioneerd. Kreeg je gewoon een huis, verder niet lullen. Socialistische woningbouw heette dat.

 34. lorenzo says:

  Mevr. Hertsenberg verdient (.) ruim € 300.000 excl.een toch wel nodig pensioen ,m.i. ook een probleem voor de huidige maatschappij.

 35. Steven says:

  Een hypotheek had je zo geleend. Het lijkt alleen dat mensen niet beseffen wat een schuld van zeg 200.000 euro inhoud. Om dat af te betalen zou je dus 200 maanden lang duizend euro moeten storten en dan heb ik het nog niet eens over de rente. Men moet eens bedenken dat het niet alleen om rente gaat. Je gaat toch ook niet een ferrari van een ton kopen als de rente laag staat met een modaal salaris? Ha ha sommige playboys misschien wel, maar goed. Nu de prijzen dalen ziet men dat gelukkig ook een beetje in.

 36. nhz says:

  @33:
  $150.000 kado voor een politieagent die in oud Detroit gaat wonen. Absurt, wordt dit gesponsord door Ben Bernanke? En hopen ze dan dat er agenten van de narcoticabrigade komen die de coke voor echt rijke mensen regelt?

  @37:
  dat lijkt me in ieder geval een passender salaris dan de 1 miljoen of nog veel meer plus bonus die de grote schurken bij bijv. ING krijgen.

  @38:
  logisch dat niemand meer over de prijs / hoogte van de schuld resp. afbetalen nadenkt. De overheid en vastgoed maffia hebben mensen jarenlang geïndoctrineerd om alleen op de maandlasten te letten, en doen er alles aan om de suggestie te wekken dat bij betalingsproblemen je op alle mogelijke manieren geholpen gaat worden. Dat laatste doen ze vaak ook nog, totdat de aantallen (zoals binnenkort) te groot worden.

 37. LXIV says:

  Helemaal niet relevant dat die hypotheken niet afbetaald worden. Na dertig naar zijn de reeële maandlasten zonder HRA een fractie van de maandlasten waar een starter te maken heeft.
  Met een bescheiden inflatie van 2,1% is de helft van de schuld al hierdoor verdwenen.

  Niks aan de hand dus.

 38. dalen says:

  @ 35

  Wat is je vraag? Bij een overgang van de vordering gaat het hypotheekrecht mee (pro rata), mits dit in de hypotheekakte is bepaald. Dat is eigenlijk altijd bepaald. Het probleem wil wel eens zijn dat een verhoging van de schuld niet is gedekt door de akte.

  Bij faillissement gelden er echter weer andere regels hetgeen betekent dat de curator gewoon kan innen. Daarom ook de verwarring bij veel mensen wanneer er een deconfiture is. Zie bijvoorbeeld DSB-bank waarbij er velen dachten niet meer te hoeven betalen, hetgeen onzin is.

 39. nhz says:

  @40:
  correct onder de aanname dat de inflatie vrij laag blijft, de rente kunstmatig laag lijkt en we dus geen hoge inflatie of deflatie krijgen. Anders zijn de rapen gaar, of dacht je dat iedereen lekker in zijn huis mag blijven zitten als de hypotheek (tijdelijk) 300% van de waarde is? Wél relevant dus.

 40. Steven says:

  In Japan is het allemaal al eerder gebeurd: zowel de aandelenmarkt als de huizenmarkt. Het enige wat kan helpen is inflatie, maar dan gaat de rente dus gewoon omhoog en kan je buiten je huis nog alleen een patatje betalen. Volgens mij gaan de huizenprijzen gewoon 70 procent zakken. Werd een keer tijd: wat heb ik me de afgelopen jaren zitten ergeren aan die idiote stijgingen. (iedereen kent nu wel die hele lange historische huizengrafiek)

 41. AVE says:

  @39
  Ben in 2009 nog in Detroit en omstreken geweest. Het zijn ontvolkte stadsgebieden en dat maakt het heel “unheimisch”, soms wel gruwelijk spookachtig.
  Ik kan me we voorstellen dat je geld toe krijgt.
  Gaat in Rotterdam-Zuid ook gebeuren, alhoewel, niet op de schaal als in Detroit

 42. RealisT says:

  @40

  Voor het soort mensen die menen dat ze alleen de rente hoeven betalen en niets aflossen, hebben we een naam: huurders. En die hebben dus sowieso geen recht op HRA!

  Zo ver is het nog niet, maar dat komt wel. Verder wat nhz zegt.

  Overigens: een ‘schuldhuurder’ is niet per definitie een scheeflener, maar beide eigenschappen gaan wel opvallend vaak hand in hand.

 43. marianne says:

  @40
  Situatie blijft de komende 30 jaar natuurlijk niet zoals ie nu is.
  Je slaat dus een aantal stappen/scenario’s die onherroepelijk staan te gebeuren over.
  Lastig hè vooruit kijken terwijl je ook niet eens weet wanneer en in welke volgorde de ellende zich gaat afspelen.

 44. Steven says:

  @46

  ja en die dus ook nog eens voor onderhoud, belasting en verzekeringen en zo zorgt.

 45. marianne says:

  @43
  Je bent flink aan het overdrijven maar niet tegenstaande zou je best eens gelijk kunnen krijgen.
  Dat hangt dus een beetje van die volgorde waarin alles zich gaat voltrekken af.
  Aan die ongelimiteerde hoeveelheid gratis geld komt eens een einde, is het niet door inflatie dan wel door het bestrijden van inflatie, rente serieus omhoog dus.
  En dan stort alles in en is cash king.

 46. RealisT says:

  @38

  Ik betwijfel het zeer of de massa eindelijk het licht heeft gezien.

  Van het aantal mensen die ik ken met een aflossingsvrije hypotheek, is slechts een minderheid (20% of zo) van plan iets af te betalen. De rest maakt zich alleen maar druk om de maandlasten en ziet wel wat er na 30 jaar gaat gebeuren. Men gaat nog steeds uit van eeuwig stijgend prijzen, garandeerde inflatiecorrectie van het inkomen en desnoods een vette erfenis. Veruit de meesten zijn er van overtuigd dat ze zelfs met flinke winst kunnen doorverkopen, want schaarste, etc.

  Ja, nu misschien even niet, maar straks trekt de markt immers weer gierend aan. Zodra die rot banken maar weer flink gaan uitlenen. Dat zegt tenslotte iedereen die in hetzelfde schuitje zit, dus dan is het zo.

 47. Steven says:

  @Marianne

  Als ik overdrijf komt het beter over, maar gezien de Japan grafiek overdrijf ik misschien niet eens inderdaad.

 48. RealisT says:

  @49

  “Aan die ongelimiteerde hoeveelheid gratis geld komt eens een einde, is het niet door inflatie dan wel door het bestrijden van inflatie, rente serieus omhoog dus.”

  Volgens mij zit daar nu juist het probleem. De rente kan niet veel omhoog, want dat brengt te veel andere problemen met zich mee. Ik denk dat vooral inflatie z’n werk gaat doen. En dan is cash helemaal geen king.

  Dat is overigens niet wat ik hoop, maar wel waar ik bang voor ben.

 49. nhz says:

  @45:
  blijft alleen nog de vraag of de recente stijging in de Japanse grafiek de spreekwoordelijke dead cat bounce is 😉

 50. nhz says:

  @52:
  maar kijk wat er nu gebeurt in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Dat is m.i. een direct gevolg van oplopende inflatie, en het gaat nog veel erger worden. Dit oerstomme beleid van tovenaarsleerlingen Benny en Tricky gaat allerlei onverwachte gevolgen opleveren. Ik denk dat het spel van de heren daarom binnen een jaar uit is, en zeker niet doordat ze de rente gaan verhogen want dat gaan ze natuurlijk niet doen (of hooguit voor de vorm 0.25% erbij). Het wordt game over omdat mensen en landen zich niet meer aan de spelregels van de elite gaan houden.

 51. marianne says:

  @ 52
  Dat zijn de enige twee opties, meer smaken zijn er niet. Het westen staat met de rug tegen de muur.
  Azië ook trouwens, die boom daar gaat het jaartal 2013 ook niet halen.

 52. marianne says:

  @52
  Inflatie omhoog betekent rente omhoog, tenzij een overheid graag ziet dat het gepeupel de boel overneemt.
  Wanneer men doorgaat met het uitdelen van gratis geld zal de inflatie de boel destabiliseren, wanneer de stroom gratis geld gestopt wordt zal de hogere rente de boel destabiliseren. Take your pick.

 53. marianne says:

  En voor de commoditiebugs, indien dit binnen een aantal jaren het geval gaat worden, denk ik dat de dollar overeind blijft en momentum gaat genereren.
  En dan gaan de commodities niet sky high maar sky low.

 54. Adamus says:

  lorenzo Zegt:
  19 February 2011 om 4:38 pm
  Mevr. Hertsenberg verdient (.) ruim € 300.000 excl.een toch wel nodig pensioen ,m.i. ook een probleem voor de huidige maatschappij.

  En elke zondag vrij.

 55. AVE says:

  Ben eigenlijk benieuwd of na het aflopen van de aflossingsvrije hypotheek het verhypothekeerde eigendom aan de hypotheekgever overgaat of dat de hypotheekgever het de hypotheeksom kan verlangen.

  In het eerste geval hebben we over een 20 jaar nieuwe woningbouwverenigingen met de naam bank erbij en in het tweede
  geval zal de woningmarkt weer in een dip geraken.

 56. marianne says:

  @59
  Zolang als dat men de hypotheekrente op blijft hoesten zal het wel meevallen met dat confisceren door de bank.
  Ik vrees echter dat deze lieden al veel eerder daar niet meer toe in staat zijn.

 57. illegaal says:

  Hier gaan mensen pas de straat op als ze hun huis uitgeschopt worden. Als dit social media is waarom zijn er dan geen journalisten die iets doen met al dit buitengewoon vermakelijke, ironische en sarcastische commentaar?
  Je zou het integraal kunnen publiceren.
  Vroeger was er verzet, werd er gekraakt en hielden we er hat eenheden en een gemankeerde leegstandswet aan over. Nu tikken we onze frustaties op een toetsenbord. De journalistiek is ook veranderd. We zijn er op gaan lijken.
  Het is allemaal work, buy, consume, die. Het zal mijn tijd wel duren.
  Wanneer organiseren wij eens via twitter en facebook een massale kopersstaking? En op welk plein?

 58. Libertango says:

  @ nhz 54

  Inderdaad, het wachten is op “The Big Splatter” met de VS-staatsschuld.

  http://gonzalolira.blogspot.com/2011/02/we-owe-how-much-waiting-for-big.html

  Is het niet binnenkort, dan toch voor het eind van dit decennium:
  http://www.marketoracle.co.uk/Article26408.html

  Zie gele grafiek bijna onderaan. Met boeiend verhaal.

 59. Adamus says:

  Illegaal, er kwetteren hier mensen die de daad bij het woord gevoegd hebben hoor. Kraken werkt niet, breken daar gaat het om. Zoals hier gebeurt daar zit veel meer venijn in en sijpelt door. Hoop ik 🙂

  Google eens op “huizenprijzen”

  Per maand kijken er tienduizenden op deze site.

  Sprak gisteren nog een kennis waarvan nog geen jaar geleden werd gezegd dat hun huis een half miljoen waard was; nu waren zijn eigen woorden:”niet een huis is het bedrag waard wat er voor gevraagd wordt”. Dacht zelf aan minstens halvering van prijzen; “als ons spaargeld maar wat waard blijft”. Spaargeldmensen gaan zich inmiddels ook genaaid voelen hè.

 60. lorenzo says:

  Aflossingsvrij heeft grote voordelen , we (het jaar is net 7 weken oud..) staan massaal op de luchthavens om van de 25 graden te gaan genieten,hebben de ski koffertjes op het dak en hebben nog 4 vakanties te gaan dit jaar , we kunnen derhalve nog vele keuzes maken dit jaar .
  De NOS vertelt ons net dat het feest dat we consumeren noemen weer op beginnen staat !
  Man , wat hebben we het toch goed met z’n allen , heerlijk .

 61. alek_a says:

  Ik noem de “securitizate carousel” het volgende circulaire ketting:

  aflossingvrij hypotheeknemer -> bank -> securitizatie vehikel -> securitizeerde papier (obligaties) -> pensioenfonds -> aflossingvrije hypotheeknemer

  Dit is het mechanisme wardoor in NL sinds 10-20 jaar geleden het huizen-spekulatie-bubble is ontstaan. De bubble manifesteert zich in de grondprizen, zoals elke vastgoed buuble eignelijk.

  De securiizate carousel werd mogelijk gemaakt door 3 redenen:

  1. Grondpolitiek (weekt het perceptie dat bouwgrond in NL schaar is) en fiscale stelsel (HRA, k.k.)

  2. Losse toezicht op hypotheek leningen

  3. In NL verdient men vrij goed, vergeleken met andere landen

  Nummer 2 is wezenlijk veranderd de laatste jaar. We zien al de gevolgen ervan.

  Nummer 1 zit al op zijn limiet. Verdere fiscale stimulering zie ik niet gebeuren. Ook krijgt de grondpolitiek klappen links en rechts (kantoor leegstand, 200k+ woningen te koop).

  Nummer 3 is aardig stabiel.

  Dooe de bovengenoemde veranderingen in de 3 redenen, funktioneert de securitizate carousel niet goed meer. Zolang het zo blijft, zakken de huizenprijzen.

 62. snorkel says:

  Gisteravond was het weer zo ver: Verjaardagsfeestje met vele 30ers… Zo’n feestje waar de huizen/verbouwingen/hypotheken/huizenwinsten veelvuldig aan bod komen

  Zo ook dit keer. En natuurlijk met het oude riedeltje: Mijn ouders hebben in 1985 dit en dat huis in het centrum van Amsterdam gekocht en zijn nu millionair. De huizenprijzen zullen tocht niet echt gaan dalen? Nee joh, huizenprijzen zullen echt niet dalen. Naar er stond toch laatst iets van op internet? Ja misschien gemiddeld in Nederland, maar toch echt niet in Amsterdam. Amsterdam is en unieke situatie in de wereld, etc etc. Ja inderdaad, beamen alle kersverse Amsterdamse huizenbezitters

  Toch zie ik verschil met 2 jaar geleden: Toen was het voornamelijk opscheppen over de virtuale 20.000 euro winst die na 2 maanden al behaald was op het net gekochte huis, gebaseerd op de funda vraagprijs van het huis verderop in de straat. Nu vraagt er tenminste iemand openlijk of de huizenprijzen niet toch omlaag kunnen. En, hoewel daling nog steeds taboe is, is stijging ook niet perse meer de norm.

  Overigens heb ik het opgegeven om de Herengrachtindex tevoorschijn te toveren op de smartphone. Wie niet horen wil…

 63. Okkie says:

  @65
  Ik denk dat de Herengrachtindex nog een te positief beeld schetst aangezien de meeste huizen toch een beperkte levensduur hebben. Het zijn geen historische panden waar veel geld tegen aan gesmeten wordt om ze in stand te houden.

 64. Adamus says:

  Die historische panden werden al opgezet met veel geld. Kan ik van die opgesplitste panden niet zeggen.

 65. Steven says:

  aan 67

  Of al die rijen vinex wijken: die zien er over 20 jaar nog treuriger uit. Die plastickozijnen zijn dan waarschijnlijk door UV licht half verweerd en de daken een beetje doorgezakt en zo. 1 op de drie doet niet meer aan de tuin en de straat is nog steeds saai recht maar hobbelig omdat ze geen zin hebben die opnieuw te leggen. 🙂

 66. ll says:

  Ondertussen in Ierland.

  Werkt de digitale pers niet meer ?

  http://www.telegraaf.nl/ipad/ipad_dft/9075381/__Ieren_achter_noodkrediet__.html

 67. Hugo says:

  Ondertussen in het verstandige Ijsland; http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/2011/02/icesaveakkoord_weer_tegengehou.html

  ”De IJslandse president Ólafur Grímsson weigert opnieuw een akkoord over terugbetaling van de Icesave-schulden te tekenen”

  ”Minister De Jager van Financiën zit met de handen in het haar. ”

  Ga eens de rol van DNB in dit drama echter onderzoeken de Jager. Onthou alleen dat je Wellink nooit in de bak kunt gooien aangezien hij van de BIS komt (BISsers zijn onschendbaar)

 68. Hugo says:

  echter = echt

 69. Libertango says:

  Ik geef die IJslanders groot gelijk dat ze de deal afwijzen.

 70. KariZ says:

  @marianne57 ‘En voor de commoditiebugs, indien dit binnen een aantal jaren het geval gaat worden, denk ik dat de dollar overeind blijft en momentum gaat genereren. En dan gaan de commodities niet sky high maar sky low.’

  Die snap ik niet, leg eens uit wat je bedoelt.

 71. Dawg says:

  @72 Libertango

  Inderdaad. Waarom zouden zij moeten opdraaien voor een royaal gebaar van Wouter Bos en Nout Wellink.

 72. marianne says:

  Voor iedereen die geinteresseerd in de Ierse bankencrisis, hier een 9 pagina’s uitstekend geschreven artikel.
  http://www.vanityfair.com/business/features/2011/03/michael-lewis-ireland-201103

 73. Hugo says:

  @Marianne,

  Ierland heeft net 25% van GDP geprint. Niet echt deflatoir. Net zomin het monetariseren van de staatsschuld door de FED deflatoir is. Ik blijf in het (hyper) inflatoire kamp.

  Denk dat je dit stuk wel kunt waarderen; http://theeconomiccollapseblog.com/archives/what-is-wrong-with-the-u-s-economy-here-are-10-economic-charts-that-will-blow-your-mind . De deflatoire tendens zal overwonnen worden.

  Ik blijf mijn fiat dumpen. Wat mij betreft is het toxic waste. We zullen zien.

 74. Goudbelegger says:

  Handig al die grafieken bijelkaar. Inflatie is een garantie. De overheid is te groot dus vernietiging van miljoenen mensen is ook een garantie want 99% van degenen die bij de overheid werken zijn slecht en er zijn er teveel. Waarschijnlijk wordt het WO III. Hemmingway, ‘first they inflate the currency, then they start war’.

 75. Adamus says:

  Hugo, de Jager heeft geen functie bij Dnb, behalve adviseur zijn. ECB is in charge. Wat de functie van de commissarissen is?

 76. marianne says:

  @ Kari
  Ga ik proberen.
  Zoals ik al eerder omschreef, de status quo is momenteel dat men verslaafd in aan ongelimiteerd gratis geld.
  De inflatie die hierdoor ontstaat is naar mijn mening speculatief (commodities), dus niet de inflatie die voortkomt uit vraag en aanbod.
  Aangezien het alleen financiële elite is die geld kan lenen tegen 0% rente en niet het volk, gaat het volk eraan wanneer de prijzen van voedsel sky high gaan.
  Deze stroom van gratis geld houdt dus eens op en dan gaat de rente omhoog. Met alle gevolgen voor de schulden en economie.

  Zelfs olie exporterende landen zullen een hoop cash nodig hebben en voeren de produktie dus op >>>>>> lagere olieprijzen.

  In principe allemaal logische gevolgtrekkingen, hetgeen we gewoon niet weten is in welke volgorde zich het één en ander gaat afspelen.
  En daarom zeg ik, verkoop dat goud liever te vroeg dan te laat, want als het down gaat omdat iedereen cash nodig heeft, dan wil iedereen tegelijk door die zelfde deur naar buiten.

 77. Hugo says:

  Adamus en ik maar denken dat de Jager daar huiswerk en opdrachten kreeg. ECB is volgens mij minder ‘in charge’ dan we denken.

 78. marianne says:

  Oeps Hugo,
  Ik zou het risico niet durven nemen.
  Maar we gaan het zien voor het einde van dit jaar al denk ik.
  Maar die klap die ik dan vermoed zal de laatste niet zijn hoor.
  En tussendoor gaat het altijd even een beetje beter.

 79. Adamus says:

  Ja Hugo, ze houden hem wel bezig natuurlijk.

  En ik lees dat we cash nodig kunnen gaan hebben, maar voor wat? Om de fiscus en de andere lasten te betalen misschien, voor de rest vindt hier een staking plaats.

 80. marianne says:

  @ Hugo,
  Je moet dat artikel over die Ierse banken lezen, enige buitenlanders die er nog te vinden zijn zijn afgevaardigden van allerlei europese nationale banken. Die hebben de tent volledig overgenomen.

 81. KariZ says:

  @79 thanks, maakt het een en ander duidelijk!

  Ben het opzich wel met je eens maar ik mis 1 cruciaal element.

  De dollar en de rol van de $ als internationale spaar- en handelsmunt (world reserve-currency) in een monetairsysteem van vrij vlottende wisselkoersen (sinds 1973 na het loslaten van de goudstandaard door Nixon).

  Dat systeem loopt op haar einde en gezien de hoeveelheid $ wereldwijd in omloop (veelal in VS-staatsobl.) zal de prijsstijging weleens hoger worden dan verwacht, ook geldt dit voor de periode waarover die prijzen hoog blijven.

  Kortom; dit is niet gewoon ‘een recessie’ zoals we die elke paar jaar hebben. Dit is een systeemcrisis.

  Dus die speculatieve commodity bubble waarover jij het hebt zou je ook om kunnen draaien; hebben we de afgelopen 30 jaar niet veels te weinig betaalt voor (bijvoorbeeld) olie?

  Aangezien deze (althans in de VS) betaald werden met vers geprinte $ (handelstekort sinds ca. 1986)?

  Kwestie van perspectief?

 82. marianne says:

  @ Adamus
  Niet lullen, indien die rente omhoog spuit krijg je waar je al tijden op zit te wachten.
  Of dacht je dat de huizenprijzen hier dan nog sky high bleven?
  Gewoon je cash nog een jaartje of 4 vast houden, moet je kijken wat voor een leuke koopjes je er mee kunt doen.

 83. dr s says:

  ik denk dat de prijsstijgingen in commodoties vooral te maken hebben met schaarste. Peakoil, mislukte oogsten en STEEDS MEER MENSEN.

 84. marianne says:

  @ Kari
  Begrijp helemaal wat je bedoelt, denk daar al wat jaartjes over na, vandaar mijn punt over die volgorde waarin alles zich af gaat spelen.
  Maar een dollar valt niet zo maar, dus mijn logica zegt dat dat pas het laatst aan de beurt komt.

 85. marianne says:

  @ dr
  Nee hoor, dat valt reuze mee, vooral wanneer die ami’s al dat graan eens in magen van de homo sapiens laten verdwijnen ipv de tank van hun auto.

 86. dr s says:

  @88 maar dat is toch precies het probleem: peakoil en dus gaan ze maar andere ‘olie’ in de tank stoppen ten kosten van voedsel. Als we allemaal vegetarier worden (of part time vegetarier) is het probleem idd opgelost, maar zo ver zijn we nog niet.

 87. marianne says:

  Speciaal voor dr t, hier kun je je hart helemaal ophalen, 8×10 minuten college van ene dr Bartlett. Stamt uit 2000 denk ik.
  Een must voor iedere middelbare school leerling zou ik zeggen.
  Maar………………… weer die tijd die ons parten speelt.
  Wel na iedere aflevering de volgende ff zoeken en aanklikken.
  http://www.youtube.com/watch?v=9znsuCphHUU&feature=related

 88. Hugo says:

  @Marianne,

  ”Maar we gaan het zien voor het einde van dit jaar al denk ik.”
  Ik blijf me verbazen over de slow motion in de show. Sommigen (ik niet) zagen dit al eind jaren 90 aankomen. Toch blijft alles draaien.

  Als je in een deflatoire collapse gelooft zou je juist (fysiek) goud moeten aanhouden. Niemands verplichting. Ken je de, hier vaker geposte, pyramide van Exter? http://3.bp.blogspot.com/_N2EyyrA_LPs/SvgGOWfjX_I/AAAAAAAAD5Y/UmG3Z2SQmyg/s1600-h/Exter%27s+Pyramid.png

  Uiteraard is fysiek ook handig in een inflatoire omgeving (waar ik op vertrouw).

 89. marianne says:

  @ dr t
  En zoals ik laatst ergens las:
  “Energy will remain to cheap for alternatives to make financial sense until it doesn’t, and then it will be too late”

 90. marianne says:

  Nee Hugo, een deflatoire collapse in een situatie waarin het merendeel van het westen tot over de oren in de schulden zit, zowel privé als overheid, leidt er toe dat mensen alles te gelden gaan maken om aan hun schulden te kunnen voldoen.
  Dus ook goud.

 91. KariZ says:

  @Hugo…kappen nou, we zijn het wéér eens 🙂

  Serieus, (zonder weer te vervallen in zo’n oeverloze Z – G discussie), wat zijn volgens jou de gevolgen van goud voor de zilver backwardation?
  En verwacht je op korte termijn een prijsexplosie voor zilver?

 92. KariZ says:

  @93 geloof jij serieus in een defla. scenario?

  Ik dacht dat je een geintje maakte 🙂

 93. KariZ says:

  ‘Maar een dollar valt niet zo maar, dus mijn logica zegt dat dat pas het laatst aan de beurt komt.’

  Hoe bereid je je voor dan?

 94. Hugo says:

  Adamus, meer mensen zouden op die manier moeten staken. Dat zet zoden aan de dijk. Zoals je terecht stelt, kraken helpt niet meer.

  @marianne, ik heb het stuk gelezen. Ik geloof niet in de thesis dat CB’s zullen stoppen met overheden overeind houden. De vrije goud waardering op de balans van de ECB is een pro tov de $.

 95. marianne says:

  @ Kari en Hugo
  Jullie moeten eens wat meer als mens denken ipv als “greedy speculators”
  Uiteindelijk is het nl het volk dat bepaald, een overheid is helemaal niets zonder volk.

 96. marianne says:

  @ Kari
  Ik bereid mij niet voor, ben gepensioneerd dus daar valt niet veel aan te veranderen en mijn tijd zal het wel uitduren.
  Heb mij in het verleden wel voorbereid na die mislukte crash in 2000, door m’n huis daarna bij de eerste de beste opleving te verkopen. Maar goed, dat was ik toch al van plan, 2000 zette er alleen wat meer vaart achter.
  Alleen m’n 4 stuks nageslacht gaan misschien profiteren van mijn “vooruitziende blik”

 97. KariZ says:

  Was me niet bewust dat ik de indruk schijn te maken van een greedy speculator.

  Je zal wel gelijk hebben?

 98. Dawg says:

  299 marianne

  “Debt will be saved at all cost” las ik ooit eens ergens. Als het niet zo was waren de ING, ABN AMRO, Ierland, Griekenland, Portugal en ‘k weet niet wie nog meer al failliet.

 99. marianne says:

  @ Kari
  Gewoon iedere dag weer je gezonde verstand gebruiken en niet te inhalig zijn.

 100. marianne says:

  Hi Dawg
  Dat kunnen ze wel willen maar eens houdt het op toch?

 101. Hugo says:

  @Kariz,

  Ik denk dat goud nog steeds redelijk goed ‘gemanaged’ is. Zilver is altijd de lieveling van de massa (aangezien het een inflatoir monetair metaal is). De (mondiale) massa begint nu te vluchten en degene die ‘well off’ zijn (en normaal in goud vluchten) hebben nog steeds hun hoofd in hun reet.

  Gezien het feit dat zilver zo een kleine markt is tov goud denk ik dat daar het meeste vuurwerk is te zien. Je moet alleen een sterke(re) maag hebben. Uiteindelijk zal zilver de goudmarkt aansteken. Fysieke tekorten in een (deels) monetair metaal zal angst voeden…

 102. dr s says:

  Een goede vriendin van me, geologe, professioneel op zoek naar olie, zegt zelf dat ze niet verwacht dat nog te doen tegen haar pensioen (<20 jaar). Ze vindt minder en minder. Dus energie wordt veeeeeel duurder en heel snel. Alternatieven zijn nu al vaak goedkoper (alleen houden vele belangenpartijen het tegen). Zonne-energie is < 5 jaar zelfs in NL al concurrerend tegen HUIDIGE prijzen! Windenergie op land is nu al goedkoper dan kolen.

 103. Dawg says:

  @104 marianne

  Dan moeten overheden en monetaire autoriteiten iets aandurven wat ze tot nu toe niet gedufd hebben. En dat dan onder nog moeilijker omstandigheden, nl met nog grotere schulden.

 104. Adamus says:

  Uiteindelijk is het nl het volk dat bepaald, een overheid is helemaal niets zonder volk

  Het volk heeft al lang bepaald, maar wat zei Thatcher?
  “Eventually, Socialists run out of other peoples’ money [to spend].”

  G&Z mensen speculeren niet, maar weten dat het fiat geld een aflopende zaak is.

 105. Hugo says:

  @marianne,

  Ik denk als mens. Greedy speculator pfff. Ik geloof die farce van overheid, banken etc niet meer. Als jij daarin wil blijven geloven prima. Ik neem liever het heft zoveel mogelijk in eigen hand.

 106. Hugo says:

  Goede quote dwag, ik herhaal hem graag;

  “Debt will be saved at all cost”

 107. AVE says:

  @106 dr.s
  Dat is prietpraat, zelfs de officiële site, windenergie.nl geeft aan dat er op alternatieve energievormen nog steeds zwaar verlies wordt geleden, ergo er moet geld bij:

  http://www.windenergie.nl/99/onderwerpen/financien/kosten-en-baten

 108. AVE says:

  Ben zelf werkzaam in de metaalverwerkende branche. Grondstofspeculatie maakt het ons moeilijk, gelukkig hebben zijn we altijd sterk geweest met efficiencymaatregelen. Inmiddels zijn al meerdere concurrenten in problemen gekomen, hetgeen ons wat lucht geeft.
  Maar als die speculanten op een dag dat goedkope geld niet meer ter beschikking hebben, dan gaan, dan zullen de prijzen van grondstoffen echt flink dalen, zo simpel is het.

 109. KariZ says:

  @112 Het zijn óók de mensen die zich zorgen maken om al dat gratis geld die in fysiek gaan (in welke vorm dan ook).

  @Dawg. Was dat Another of Foa.

  @104 ‘Hi Dawg
  Dat kunnen ze wel willen maar eens houdt het toch op’

  Ja eens houdt het op.

  Hyperinflatie in US$. Het is crisis. Crisis is denken over en rekening houden met het (voorheen) ondenkbare. Voor jezelf en diegene die je liefhebt.

  Laat je gedachten er eens over gaan.

  Zeg ik gewoon als mens.

 110. marianne says:

  @ Dawg
  Ik weet niet of dat iets met aandurven te maken heeft, ik denk dat ze gedwongen zullen worden.
  Wanneer het volk crepeert zal men echt iets anders moeten verzinnen of had je de wereldeconomie willen laten draaien op die anderhalve paardekop die nog wel een paar losse centen bezit?

 111. Adamus says:

  Voor de goede orde: goud is geen grondstof.

 112. Beurze Beurs says:

  @AVE (111)

  je moet wel je eigen link lezen: windenergie.nl/99/…cien/kosten-en-baten

  Windenergie heeft meer baten dan kosten. Geheel in lijn met wat de diverse prof’s energiebeleid ook al voorrekenen. Of ben jij zo iemand die dat ‘linkse kerk vindt’ mensen die erop gestudeerd hebben?

 113. AVE says:

  @116
  Lees even het kosten en baten overzicht:

  na betaling van € 1.056.000,= subsidie, wordt er € 492.000,= winst gemaakt.

  Jij hebt dus niet gestudeerd en op de MAVO geen handelsrekenen en boekhouding gehad.

  Ben je toevallig lid van de “linkse kerk”?

 114. AVE says:

  @116
  Moge duidelijk zijn dat ik bedoel:

  Na betaling van € 1.056.000,-(door de belastingbetaler) aan de windmolenexploitant, wordt er door de windmolenexploitant € 492.000,- winst gemaakt.

  De belastingbetaler draagt zijn of haar zuur, met behulp van fossiele brandstoffen, verdienden centen af aan een windmolenexploitant. Kun je het nog bonter maken?

 115. marianne says:

  Ok alle gold and silverbugs, ik vind dat er met jullie niet op een normale manier valt te discussiëren.
  Het zal mij echt worst wezen of zilver/goud wel of niet het geen wordt waar men op zal overleven of kapot aan gaat.
  Mag van mij beide kanten op, maar wil dan ook wel mijn mening kunnen ventileren zonder met allerlei ondoordachte redenen voor de eerste de beste dombo uitgemaakt te worden.
  Dus………… feel free en koop je een ongeluk aan die zooi, de tijd zal het leren.
  Voor mij is het in ieder geval de laatste keer dat ik het er hier over gehad heb.

 116. Dawg says:

  @113 KariZ

  “@Dawg. Was dat Another of Foa”

  Ja, maar waar ik ‘t precies las, weet ik ook niet meer.
  Echt zo’n regeltje wat je een paar keer moet herlezen, voordat je je realiseert wat er staat.

 117. Libertango says:

  Ben benieuwd hoe de Arabische en Midden-Oosten revoluties gaan uitpakken, zowel qua vrijheid, die die mensen daar natuurlijk volkomen verdienen, als qua economische ontwikkeling. Wordt de olie duurder, omdat ze minder leveren en meer zelf gaan gebruiken voor hun economieën? Dan heeft het Westen een dik probleem. Vooral de mensen met dikke (hypotheek)schulden.

 118. Bill Maher says:

  NL wordt genoemd in het lijstje van financiele schandelen:

  http://www.youtube.com/watch?gl=US&v=U0L6YiiPQck

  Zie ook het boek van de gast bij Bill Maher Griftopia:
  http://www.amazon.com/Griftopia-Machines-Vampire-Breaking-America/dp/0385529953

 119. bigD says:

  @marianne(119)
  Waarom zo gepiekeerd? Volgens mij hebben we juist de discussie die je graag wil. Ik zie althans geen ongefundeerde aanvallen op je thesis, laat staan op jouw persoon. Ik ben juist blij dat er nu nog iemand is die in de voortgaande deflatie gelooft. Volgens mij is de deflatoire kentering zeer nabij (weken, hooguit maanden). Commodities staan een enorme val te wachten. Ik ben het met je eens dat goud in eerste instantie een tik gaat krijgen door liquidaties, maar de markt kijkt vooruit en ziet een inflatoire bust (via de CB’s)als antwoord op de deflatie tsunami. Tenzij je gelooft dat TPTB aan de zijlijn blijven toe staan kijken terwijl hun assets en macht eroderen.

 120. ll says:

  @ Marianne, de schulden zijn alleen maar HOGER geworden na de kredietcrisis, het krediet heeft haar PLAFOND bereikt. Nu moeten de schulden worden afgelost en om af te kunnen lossen moet er worden BEZUINIGD.
  ( Hier in Olland zelfs meer dan 10% van de begroting.)

  Dit betekent maar een ding, deflatie, daar kan niemand iets aan veranderen.

 121. Goudbelegger says:

  Zo, goede discussie.. Niet geklets over Dos, faxen en huizen en hoe die het weer helemaal gaan maken.. In vergelijking met gewone mensen een zeer vooruitziende, intelligente discussie.. Die papegaaien als meisjes van 19 die communicatiewetenschappen studeren en nog nooit een dag in hun leven gewerkt hebben en geen idee hebben hoe de echte wereld in elkaar zit alleen maar positieve dingen over en weer onderwijl meer aandacht bestedend aan dat ze steeds naar elkaar glimlachen, om de zoveel tijd nep wat harder lachen, de juiste kleertjes dragen en niets zeggen wat niet in de volkskrant staat of in het algemeen verboden wordt door onze linkse cultuurregeltjes.

  @126 jawel, de ambtenaren, politici en cb’s kunnen dat veranderen, van wat eigenlijk deflatie zou moeten zijn inflatie maken.

 122. ll says:

  @ goudbelegger, sorry hoor maar dat is slechts tijdelijk. Door veel geld in de markt te pompen. Daar maken de meeste banken dankbaar gebruik van door te speculeren, zelfs speculatie op hun buurlanden, als er maar mee te verdienen valt. Maar de burger heeft geen cent meer te makken, al denken ze nog steeds van wel.

  De vraag van vandaag is, kan je je eigen huis met de huidige normen van de leencapaciteit nog kopen ? IK NIET.

 123. Goudbelegger says:

  @128 hee, je hoeft mij niet te vertellen dat inflatie verschrikkelijk is en dat de burger juist MINDER kan kopen, ik heb alles gehoord van een Russische die het allemaal echt heeft meegemaakt eind jaren ’90. De prijzen in Rusland stegen hard maar de lonen bleven daar steeds bij achter. Inflatie is niet goed of makkelijk of zo……. integendeel.. Waarom denk je dat ik vol in goud zit? Als straks de inflatie echt aantrekt kan ik dat niet doorberekenen aan de paar klantjes die ik nog heb.. Dat is hét probleem van inflatie. En voor schulden zou het goed zijn, ja ja, als de rente naar 10% gaat en de burger heeft alleen maar geld voor voedsel, hoe ga je dan al die schulden ‘even makkelijk’ aflossen? Nee, bereid je voor op onvoorstelbare tijden, koop goud en goudaandelen, los je schulden af, krijg ik ongelijk en gaat alles zo door, prima, wat verlies je dan? Niet veel. Krijg ik gelijk, ben je beter voorbereid dan de rest.

 124. ll says:

  N.b. mijn inkomsten zouden 3 x zo hoog moeten zijn om mijn eigen huis te kunnen betalen. Nu al zijn de achterstallige onderhoudswerkszaamheden al bijna niet meer te betalen. Ik wacht nog steeds tot de prijzen van het hout gaan zakken, dan sla ik mijn ( achterstallige ) slag. Maar het dak lekt niet, daar zorg ik wel voor.

  Laatst nog een boomwortel ingegroeid in de riolering, wil je niet weten wat dat kost. Eerst moest er een grote waaiberk worden omgehakt, die met haar wortels de put gevangen hield. En daarna, probeer maar eens boomwortels weg te hakken met de hand, een machine kon er niet komen, vuistdikke wortels.

 125. ll says:

  Maar de gemeente was geweldig. Eerst oude tekeningen gekregen, ( huis is 130 jaar oud ) over de plek van de put. Daarna een noodkapvergunning gekregen voor de boom.

  Maar zoals altijd, elk nadeel heeft zijn voordeel, ik weet nou precies hoe de riolering loopt.

 126. FT says:

  @Marianne 93,

  Dat klopt.
  Ik herinner me een paar rapporten waarin (volgens mij) sprake is van ca US$ 70-80 voor olie.

  Op lange termijn zijn de alternatieven boven deze prijs financieel haalbaar. Het probleem zit in de transitie, dat zal even tijd kosten.

 127. Goudbelegger says:

  Tja.. Zilver trouwens naar $33.33!!!!!!!!!!!!!!!!!! Weet nog dat ik 5 jaar geleden iemand zei dat je zilver moest kopen op $7, werd uiteraard totaal niet begrepen. Het heeft ook allemaal geen zin, zelf je weg zoeken, opzij stappen als de mensheid weer gek wordt en terugkomen als iedereen die nog over is tot rust gekomen is en proberen iets goeds te doen, anders weet ik het ook niet..

 128. ll says:

  @ Goubelegger, dat was E.Mecking, zilver stond toen inderdaad op 7, hij adviseerde voor mensen met veel geld goud, (dat stond toen op 450) en met minder geld zilver. Op alle fronten krijgt hij gelijk. Hij zei ook, ga sparen, en los je schulden zoveel als mogelijk af. Verkoop je huis, nu het nog mogelijk is. Dat was allemaal 5 jaar geleden. Maar hij is dan ook geen oekoenoem, maar een historicus. Leren uit het verleden.

 129. beurse beurs says:

  Sorry Ave,

  Ik had het moeten toelichten:

  die rekening viel idd negatief uit in 2009, omdat de electriciteitsprijzen in dat jaar zo laag waren (door de crisis). Daarvoor en daarna zijn de prijzen rap gestegen en is windenergie op land dus rendabel

  http://www.energiek2020.nu/enieuws/detail/stijging-elektriciteitsprijzen-zet-voort/

  En dan heb ik het nog niet eens over de subsidie die conventionele energie krijgt (CO2 rechten alleen al miljarden) en dan heb ik het helemaaaaaal niet over de kosten van oorlogen om olie.

 130. ll says:

  Gossie, nou dacht ik toch ergens gelezen te hebben dat de huizen- zeepbel in Ierland veel kleiner is dan in ons mooie Olland …..

  Dan staat ons nog wat te wachten 😉

 131. Claude says:

  Prijsdaling koopwoningen iets groter

  Verkochte bestaande koopwoningen waren in januari gemiddeld 1,1 procent goedkoper dan in januari 2010. Deze prijsdaling is iets groter dan in december, toen de verkoopprijzen 0,8 procent lager waren dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2011/2011-02-21-m11.htm?RefererType=RSSItem&RSSFeedTitle=Bouwen+en+wonen

  Bij de berekeningen van het Prijsindexcijfer Bestaande Koopwoningen wordt gebruik gemaakt van de waarde van de huizen zoals deze in het kader van de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) bepaald is. Met ingang van verslagmaand januari 2011 zijn de berekeningen gebaseerd op WOZ-data met peildatum 1 januari 2009.

 132. Claude says:

  Waarde Nederlands vastgoed te hoog ingeschat

  Taxateurs hebben de waarde van het vastgoed van institutionele beleggers in Nederland te hoog ingeschat. Dat blijkt uit onderzoek van de Investment Property Databank (IPD) naar beleggingstransacties uit 2009 in opdracht van het Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS).

  Voor Nederland werden 192 transacties onderzocht. Het gemiddelde van de verkoopprijzen van Nederlands commercieel vastgoed lag bij de onderzochte transacties 4,7 procent lager dan het gemiddelde van de taxatiewaarden. Bovendien lag bij 60 procent van de onderzochte transacties de verkoopprijs onder de taxatiewaarde.

  De IPD deed onderzoek in vier landen: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland. De resultaten staan in het Valuation and Sale Price Report, European Summary 2010. Ook in Duitsland vielen de verkoopprijzen gemiddeld duidelijk lager uit dan de taxatiewaarden. Daar bedroeg het verschil -4,6 procent. Maar in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk waren de verschillen veel kleiner. Daar lagen de verkoopprijzen 0,9 en 0,6 procent onder de taxatiewaarden.

  Vastgoedmarkt legde de bevindingen van IPD/RICS voor aan een aantal marktpartijen in de rubriek De Kwestie in de papieren uitgave. Een van de respondenten is Frans van Hoeken, taxateur, partner en lid van het dagelijks bestuur van DTZ Zadelhoff. Hij plaatst onder meer een kanttekening bij de mate waarin taxateurs hebben afgewaardeerd. ‘Men heeft in 2009 5,3 procent afgewaardeerd. Daarmee volgen taxateurs de daling van de verkoopwaarden. Maar over de mate kun je discussiëren, want de waarden zijn daarmee nog altijd 4,7 procent hoger dan de verkoopwaarden.’

  Ik dacht niet dat deze link al geplaast was. Bron: http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2011/02/18/Waarde-Nederlands-vastgoed-te-hoog-ingeschat

 133. marianne says:

  Een afrikaan die in Ierland rond gereden werd door een taxichauffeur begreep het niet helemaal.
  Het regent hier, heeft net geregend of gaat regenen.
  Wonen in Ierland is als wonen onder een olifant.

 134. AVE says:

  @135 Beurse Beurs

  Ik ben blij dat wij er uit zijn en in een “vrije” samenleving wonen.

  Kunnen we onze spaarcentjes windmolens steken, indien we dat willen.

  Windmolenpark Irene Vorrink (bij Lelystad, op de IJsselmeerdijk) eerste oplevering 1997, wordt nu wegens sterk gebrek aan succes gesloopt.
  De verwachte levensduur, 25 jaar, kon helaas niet gerealiseerd worden.

  Het is met alternatieve energie nog erger dan met financiële produkten. Voor alternatieve energie geldt zelfs: “geprognotiseerde resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst”

 135. Dow Jones says:

  Interessant boek van David Willetts over baby boomers en solidariteit tussen de generaties…

  http://www.amazon.co.uk/Pinch-Boomers-Their-Childrens-Future/dp/1848872313/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=books&qid=1298280620&sr=8-3

  Review quote:

  This provocative and thought-provoking book argues that the baby boomer generation have thrived at the expense of their children. The baby boom of 1945-65 produced the biggest, richest generation that Britain has ever known. Today, at the peak of their power and wealth, baby boomers now run our country; by virtue of their sheer demographic power, they have fashioned the world around them in a way that meets all of their housing, healthcare and financial needs. In this original and provocative book, David Willetts shows how the baby boomer generation has attained this position at the expense of their children. Social, cultural and economic provision has been made for the reigning section of society, whilst the needs of the next generation have taken a back seat. Willetts argues that if our political, economic and cultural leaders do not begin to discharge their obligations to the future, the young people of today will be taxed more, work longer hours for less money, have lower social mobility and live in a degraded environment in order to pay for their parents’ quality of life. Baby boomers, worried about the kind of world they are passing on to their children, are beginning to take note. However, whilst the imbalance in the quality of life between the generations is becoming more obvious, what is less certain is whether the older generation will be willing to make the sacrifices necessary for a more equal distribution. “The Pinch” is a landmark account of intergenerational relations in Britain. It is essential reading for parents and policymakers alike.

  Chapter 11, Houses and Jobs, seems interesting for this forum.

  Read the first chapter here:

  http://www.amazon.com/Pinch-Boomers-Childrens-Future-Should/dp/1848872313/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1298283344&sr=8-1

  Cheerio,

  Dow Jones

 136. beurse beurs says:

  tja, dat mag dan zo zijn voor dit project, al wil ik dan wel het hele verhaal horen. Het is namelijk opportuun om windmolens vervroegd te vervangen door veel grotere, die een veel hoger rendement hebben.

  En dan kan ik bij conventionele energie ook een lijst van missers noemen die veel meer geld kostten dan beoogd:

  – recentelijke olieramp BP
  – lekkende radioactieve vaten in de grond van Duitsland
  – gefraudeer met voorraden bij Shell
  – oplopende energie nodig om aardolie te winnen, zeker bij teerzanden en andere ‘nieuwe’ bronnen (1 vat olie nodig om 3 vaten te winnen!)

  het oneerlijke (want dit is toch het forum van mensen die zich ‘oneerlijk’ behandeld vinden door de overheid/bankiers/scheefleners/etc.) is dat de kosten van fossiele brandstoffen grotendeels betaald worden door anderen dan de gebruikers.

  Ik investeer liever een deel van mijn geld in duurzaam. Die zonnecellen op mijn dak doen het over 30 jaar nog en dan is de electriciteitsprijs, of die nog in Euro’s is, oude guldens, goud of zilverstukken maakt me niets uit.

 137. nhz says:

  @121:
  als Trichet zegt dat hogere lonen er niet in zitten zou ik me maar schrap zetten. Alles wat die mag zegt is leugen en bedrog.

  @123:
  ja, het is spannend wat er in Noord-Afrika en Midden-Oosten gebeurt, de VS hebben dit duidelijk niet verwacht. Maar ik vrees voor de gewone mensen in die landen dat ze van de regen in de drup komen, VS (en in mindere mate UK/Europa) gaan nooit toelaten dat ze daar eigen baas worden. Er worden nieuwe criminelen in het zadel geholpen die de belangen van de grote oliebedrijven etc. optimaal behartigen – want da’s het enige dat telt, de gewone bevolking kan stikken. En ondertussen mekkeren VS en Europa lekker door over vrijheid enz.

  @125:
  je begint te klinken als een broken klok, afgelopen week weer vele procenten erbij in bijna alle commodities…

  @134:
  dat ‘ga sparen’ was tot nu toe een minder briljant advies, dat heeft alleen maar dik verlies van kapitaal opgeleverd.

  @141:
  tja, dan kun je maar beter in kerncentrales investeren, dan weet je tenminste dat je nog honderdduizenden jaren puinhoop achterlaat. Over rendement hoeven we niet te praten, er gaat miljarden subsidie bij maar dat hoeft niemand te weten.
  Ik woon in een provincie waar ze 50 jaar geleden plechtig beloofden dat de stroom gratis zou worden en dat we geen electriciteitsmeters meer zouden hebben dankzij de komst van een kerncentrale. Sindsdien zijn onze tarieven doorgaans de hoogste van het land, maar da’s natuurlijk toeval. En die metertjes die zijn er ook nog steeds, misschien gaan ze de smoes opnieuw gebruiken nu Rutte probeert een tweede en derde kerncentrale er bij te zetten. De Amerikanen zijn lachende derde, kunnen ze weer tientallen extra kernkoppen produceren.

 138. nhz says:

  @103:
  dat ‘Debt will be saved at all cost’ geldt natuurlijk alleen voor TBTFW. Niet voor gewone burgers, dat is juist het grote probleem als je jezelf wilt beschermen. Ze gaan alle kosten afwentelen op gewone burgers, via gierende inflatie en verstikkende belastingen.

  @107:
  mee eens dat de alternatieven vaak al goedkoper zijn als je alles meerekent, maar het probleem bij zulke berekeningen is dat het overgrote deel van de rekening voor conventionele middelen (olie, kolen, kernenergie enz.) worden afgewenteld op andere partijen. Dus als je een ‘domme’ berekening maakt zoals AVE blijkbaar doet, dan zijn de alternatieven duur.

  Wat betreft windenergie ben ik minder positief, ik ken hier uit de buurt ook de verhalen van boeren die een paar ton per jaar verdienen door alleen een paar grote molens op hun land toe te staan, verder hoeven ze er niks voor te doen. Da’s wel een duidelijk teken van een subsidiebubble; ook tekenend dat juist viespeuk partijen als VVD en CDA dat lokaal pushen, partijen die normaal fel tegen alternatieve energie zijn.

 139. Sam says:

  @143

  duurzaam; waar woon je over 30 jaar???

 140. beurse beurs says:

  @146 weet ik veel, we gaan allemaal een keer dood.

 141. Goudbelegger says:

  ll, dat was ik zelf…….. dat aanbevelen om zilver op $7 te kopen, heb het zelf op $4 gekocht en moest het later helaas weer verkopen maar ja.

  Sparen moet je inderdaad niet doen maar schulden aflossen wel, is iets anders natuurlijk.

  Babyboomers is echt een ziekte voor de maatschappij inderdaad, liegen, bedriegen, niks doen, uitkeringen, pensioenen met 55 en allemaal leven ze in luxe, walgelijk kutvolk, hebben het Westen kapotgemaakt, de goeden uitgezonderd voordat een eerlijke persoon zich aangesproken voelt..

  Dit leest leuk weg over Engelsen die HUIZEN MET 50% KORTING NOG NIET KWIJT RAKEN IN SPANJE EN DAN ZIE JE OP SBS6 DEZELFDE ENGELSEN IN DAT PROGRAMMA DAT OPGENOMEN IS TUSSEN 2003 EN 2007 BIJ WRAKKEN, KROTTEN EN AFBRAAKPANDEN STAAN EN DAAR EURO 250.000 VOOR BETALEN!!

  Sorry maar het is te gek voor woorden………………..

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1359029/Spains-villa-values-HALVED-UK-immigrants-afford-come-home.html

 142. Goudbelegger says:

  @145 heel goed gezien…. en dan oorlog als het niet meer gaat.. stap opzij voor de kogels, voor radioactieve straling eeeuuuhh, eeeuuhh… oh ja, bunkers en locatie, locatie, locatie..

  ——-

  ‘Debt will be saved at all cost’ geldt natuurlijk alleen voor TBTFW. Niet voor gewone burgers, dat is juist het grote probleem als je jezelf wilt beschermen. Ze gaan alle kosten afwentelen op gewone burgers, via gierende inflatie en verstikkende belastingen.

 143. Dow Jones says:

  Meanwhile, back at the ranch…

  De gelijkmatige neerwaartse correctie van de huizenprijzen zet gewoon door…

  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2011/weken_2011/08/0221_0945_Prijsdaling_koopwoningen_iets_groter.xml

  Cheerio,

  Dow Jones

 144. nhz says:

  @150:
  ach, die 1% daling per jaar stelt niks voor vergeleken met de tientallen procenten waardeverlies per jaar van de $dollar en de pleuro. Dus in werkelijkheid is de daling véél groter, maar ik geeft toe dat de mensen die het allemaal organiseren goed de indruk weten te wekken dat het allemaal wel meevalt. Nog een jaartje zo verder en de door mij voorspelde 70-80% daling vanaf de top is een voldongen feit ;(

 145. KariZ says:

  Nogm maar eens:

  Deflatie in wat je hébt (geleend).

  Inflatie in wat je gebruikt/nodig hebt (dagelijkse boodschappen…gwas/water/elec. etcetc.

  T.o.v. goud deflatie in ALLES 🙂

 146. nhz says:

  @153:
  P.S.: ik stel voor dat banken die zakken voor de stresstest per direct genationaliseerd worden (opkosten van aandeelhouders en oblivatiehouders), om verdere (hogere) kosten voor de belastingbetaler te voorkomen. Al het personeel incl. het management wordt dan betaald als normale ambtenaren, dus niemand meer dan de Balkenbende norm. En voor banken die slagen spreken we af dat ze nooit meer voor een bailout in aanmerking zullen komen. OK?

 147. Adamus says:

  Na betaling van € 1.056.000,-(door de belastingbetaler) aan de windmolenexploitant, wordt er door de windmolenexploitant € 492.000,- winst gemaakt.

  Haal de subsidie weg en plotseling blijken de molentjes goeiekoper te worden. Zie PV panelen worden particulier geleverd zomaar 30% goeiekoper. 30% fiatgeld naruurlijk. Subsidie is nog ernstiger als men bedenkt dat het gewoon bij de staatsschuld wordt opgeteld 🙂

 148. FT says:

  ‘Debt will be saved at all cost’ geldt natuurlijk alleen voor TBTFW

  Nee, het moet zijn ‘Debt will be saved at all cost’ PUNT.

  Immers fiat is (bestaat bij de gratie van) schuld. Dus eigenlijk is de uitspraak dat Fait ten koste van alles moet worden beschermd. Anders kan TBTF geen markt manipulatie meer uitvoeren.

 149. nhz says:

  @155:
  ja, da’s altijd het grote risico van subsidie. Geldt overigens net zo goed voor conventionele energiebronnen, dat wordt ook tot aan de nek gesubsidieerd (bijv. al die nieuwe kolencentrales in het Noorden die volledig op overheidssubsidie draaien, of kerncentrales die het overgrote deel van hun kosten op de belastingbetaler kunnen afwentelen), maar daar hoor je weinig van.

  Ik vond het ook tekenend dat recent een groep van particulieren 50.000 zonnepanelen met korting bestelde direct in China omdat dat goedkoper was dan hier met subsidie kopen (is dat die 30% korting waar je over spreekt?).

  Subsidie zorgt in de praktijk vaak voor monopolies van grote bedrijven, omdat de kleintjes niet alle foute advocaten en corrupte politici-vriendjes enz. hebben om die subsidies binnen te halen. Daarnaast is er een evident belang om vooral grote windmolens etc. te subsidiëren (die in de praktijk alleen door electriciteitsbedrijven te exploiteren zijn) en niet kleinschalige alternatieven. Voorzover ze zonnepanelen subsidiëren zijn de potjes vaak 1 dag nadat je subsidie kunt aanvragen alweer leeg …

 150. Ludwig von Mises says:

  148

  Klopt goudbelegger. Tante hoorde zaterdag dat Mises zijn baan weer eens had opgezegd. Stomvebaasd, mw de gepensioneerde schooldirectrice dat iemand “oude schoen weggooit zonder een nieuwe te hebben”.

  Kon wel eens lastig worden als mw tegen de 75 loopt met dat abp pensioentje.

 151. Ludwig von Mises says:

  111. En het vervolg was “it will be bought outright.”

 152. KariZ says:

  ‘with worthless dollars ofcourse…dumped on your front lawn’

  of zoiets…hahaha

  meer dan 10 jaar geleden al voorspeld….history in the making…fucking hell.

  We staan er bij en kijken ernaar.

 153. KariZ says:

  Trail Guide (08/21/00; 21:04:03MT – usagold.com msg#: 35283)

  ‘Even in the face of a soaring physical price, investors may chose to believe the paper markets over reality. Don’t laugh, they believe the CPI today and continue to buy bonds????’

 154. KariZ says:

  Kon het niet laten…toch maar ff opgezocht: 🙂

  FOA (4/19/01; 17:50:29MT – usagold.com msg#65)
  Reply

  Debt is designed for default as fiats are for debasement.

  ‘My friend, debt is the very essence of fiat. As debt defaults, fiat is destroyed. This is where all these deflationist get their direction. Not seeing that hyperinflation is the process of saving debt at all costs, even buying it outright for cash. Deflation is impossible in today’s dollar terms because policy will allow the printing of cash, if necessary, to cover every last bit of debt and dumping it on your front lawn! (smile) Worthless dollars, of course, but no deflation in dollar terms! (bigger smile)’

 155. nhz says:

  $34 zilver, en $gold staat 1% onder de all time high, en commodity index op de hoogste waarde in 2.5 jaar (prettig dat ze die index regelmatig herdefiniëren, anders zou het ook een alltime high zijn …). Maar geloof vooral de banksters: er is geen inflatie en de spaarrente blijft dus nabij 0 en de hypotheekrente blijft kunstmatig laag.

 156. Dawg says:

  @162 KariZ

  Inderdaad, dat was ‘m dus. En inderdaad, vandaag staan we erbij en kijken er naar. Fascinerend en verontrustend.

  Hoeveel pagina’s beslaat dat Another/FOA archief eigenlijk wel niet? Weet jij dat? En is het allemaal toegankelijk via
  FOFOA?

 157. Dawg says:

  @163 nzh

  Het bankwereldje kan maar een ding doen: rekken en er bij blijven. De rente op een te laag niveau houden en ondertussen zoveel mogelijk de inflatie en de inflatieverwachtingen downplayen.

 158. Patrick says:

  @Dawg:

  http://www.usagold.com/goldtrail/archives/another1.html

  We shall watch this new gold market together, yes? 😉

 159. nhz says:

  @165:
  dat downplayen lukt niet erg meer in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Maar ik geef toe dat de bevolking daar een stuk intelligenter en beter geïnformeerd is dan hier, dus misschien dat FED en ECB nog jarenlang met hun deflatie-risico kolder wegkomen. Het helpt misschien dat ze daar weten dat de staatstelevisie niet te vertrouwen is, terwijl hier Jan Modaal alles voor waar aanneemt wat de Fabeltjeskrant ze dagelijks voorhoudt.

 160. Dawg says:

  @166 Patrick

  Yes, we will. Merci.

  (Is dit niet toevallig een archief van honderden bladzijden?)

 161. Dawg says:

  @167 nzh

  Een stuk intelligenter en/of beter geinformeerd staat bij mij niet op voorhand vast. Maar als je een veel groter deel van le inkomen besteed aan necessities dan voel je die inflatie natuurlijk wel veel harder.

 162. KariZ says:

  @168Dawg

  Zoals ik ook eens zei op het andere forum: Another is een ‘tovernaar’, een filosoof, denker, geeft geen antwoorden maar reikt de stukjes aan. Jij legt de puzzel zelf.

  Foa is wat meer ‘basic’. Meer economie, maar géén mainstream natuurlijk.

  Another was eerder (1997 geloof ik). Maar ik las eerst Foa, daarvoor (begin 2009) was ik op de teksten van Another gestuit, maar het leek mij dwaze bullshit, ik kon het niet verteren, ik was er niet ‘klaar’ voor, ook omdat ik geen economische achtergrond heb was het teveel abracadabra.

  Je begint gewoon hier, het is een wandeling, soms lastig te begrijpen (entering tough bushes) en dan ineens valt het kwartje (what an overview!):

  http://www.usagold.com/goldtrail/archives/goldtrailone.html

  Het is 1 t/m 5 en per stuk zijn ze (geprint) ca. 35/40 pag. Maar het leest snel want veel witregels en discussie en vragen tussendoor.

 163. KariZ says:

  FOA (2/23/2000; 19:49:22MT – usagold.com msg#6)
  Introduction

  (…)

  ‘None of us are the first, nor will we be the last to take this hike. Over time, various people and nations have been on this path, perhaps going back a thousand years or so. During some periods this same trail was followed right through the main stream of society. While during other times, like today it has tracked far away from the economic illusions in our modern world.’

  (…)

  ‘understanding the future is what time on this trail is all about. We will only look back at past events and commentary to gain perspective, understand ourselves and find reasoning. A process that helps all of us think more clearly in this world gone mad.’

  (…)

  ‘And one more thing before we get started: some of you were asking who I am.

  (…) all of you already know me. Just look in a mirror and see for yourself.

  I’m the butcher, baker and bricklayer,,,,,, doctor, lawyer and the banker. From the Texas oil man to the yardman in Hollywood, I represent the thoughts, feelings and perceptions that many people have, but never express. After we share some time on the trail, many of you may find that most of this understanding and knowledge of FOA was already with to you to begin with. Truly, it was the years of exposure to “Western life” that has obscured our good reasoning.’

  (…)

  ‘Within every social order, people have conflicting factions that try to dominate the whole. But if one can understand and pinpoint the logic and reasoning of several dominate groups, we can get a grasp for the overall eventual flow. We have seen through out history and in our modern life that the human spirit, most always reaches for and leans towards natural conclusions to ages old problems. There is something in us that makes mankind flow this way. Time and again we build up our emotional will. Then in a great flood we literally overwhelm the branches and rocks that distort our progress through this stream of life.

  Today, it seems that the need for this natural flow has been perceived by several of the worlds large groups. We see this in the progress of the gold market to date and is something we have been discussing publicly for several years now. We have given many different perceptions of this changing modern gold market. Each appropriate to it’s own period of time. Indeed, they were snapshots of political will,,,, each taken in the context of the moment,,,,, all documenting the evolution of gold as a new force,,, a new player in the world today.

  Truly, the stream is being prepared for the great flood that must come, will come!’

  Met de kennis en het perspectief van wat we nu hebben begin 2011 absoluut geniaal. Maar eerst maar lezen, het is echt een reis.

 164. Hugo says:

  @Kariz / dwag

  Zie dit grafiekje van wat de TBTF hebben uitstaan bij de FED;
  http://research.stlouisfed.org/fred2/series/WRESBAL

  Zodra dat de economie ingaat gaat het los wat mij betreft. Het kan nog gefractional bankt worden dus staat er zeg 30 biljoen te wachten. Enige wat de FED hoeft te doen is stoppen met rente te betalen over deze tegoeden.

 165. KariZ says:

  Hugo ik schijt in me broek van dat soort grafieken…

  Deze dan, helemaal los gaan ze:

  http://theeconomiccollapseblog.com/archives/6-charts-which-prove-that-central-banks-all-over-the-globe-are-recklessly-printing-money

  Om Fofoa te citeren:

  BUY. GOLD. NOW.

  btw, waarom zie ik jou niet op het andere forum?

 166. nhz says:

  @169:
  ja, dat was TIC bedoeld. Ik denk wel dat ze daar meer streetwise zijn, letterlijk zelfs de laatste tijd. Ik zie de Vinex jeugd nog niet het Binnenhof schoonvegen, die halen liever nog wat extra drank of dope om te chillen.

 167. nhz says:

  deze post maar even onder een hypotheekitem zetten:

  Brand in nieuwe hoofdkantoor Rabobank is aangestoken

  De brand die vrijdag woedde in de Rabotoren in Utrecht is waarschijnlijk aangestoken, liet de politie maandag weten. In het gebouw werd vorig jaar ook al brand gesticht.

  Blijft nog de vraag of het om een boze Scheeflener gaat, of een conflictje over de waardering van het vastgoed of misschien wel een probleempje met de bouwer. Brandjes zijn tenslotte altijd populair om betalingsproblemen op te lossen.

 168. Piet Visscher says:

  Volgens Plasterk, in TROS-radar, steunt de oppositie het plan om de aflossingsvrije hypotheek af te schaffen, zodat huizenbezitters hun huis weer volledig kunnen afbetalen. Daarnaast wordt de overdrachtsbelasting afgeschaft.
  Zo komen we wel op een prijsdaling van 48%.

 169. Dawg says:

  @170 KariZ

  Vind Another lang niet altijd makkelijk om te volgen. Hij lijkt me eerder een historicus dan een econoom. Hij maakt tenminste nauwelijks gebruik van het begrippenapparaat van economen. FOA komt op mij over als een interpretator van Another. Die vind ik zelf stukken helderder schrijven.

  Ik ga het allemaal nog eens lezen…..als ik tijd heb.

 170. Dawg says:

  @172 Hugo

  De FED hoeft niets meer bij te drukken. Het geld ligt al klaar. Nu nog wat omloopsnelheid.

 171. Hugo says:

  Kariz,

  Goed om eens meerdere CB’s naast elkaar te zien. Ik hou ook mijn hart vast.

  ‘We are not going to see inflation or deflation again. What we are now seeing is the “destruction” of our paper monetary system.’
  (another)

  Ik ken mijn klassiekers (smiley). Vooral another heeft mij aan het nadenken gezet over waarde.

  Andere forum vind ik nogal religieus. Freegold als oplossing welke doorgevoerd zal worden. Dissidenten niet toegestaan. Ik ben een ongelovige. Hier is het gezelliger.

  Btw, volgens mij heeft fofoa die quote geleend en wat aangepast; http://www.gordongekkosblog.com/2010/03/its-going-to-implode-buy-physical-gold.html

  It’s Going To Implode: Buy Physical Gold – NOW

  afsluited met GET. GOLD. NOW.

  In de tussentijd ben ik blij met beide en meer onafhankelijkheid van het systeem, mijn waarde 🙂

 172. Hugo says:

  @dwag,

  Dat was inderdaad de boodschap welke ik wilde overbrengen…

 173. Charlie says:

  Dat was toch een keurige weergave van de situatie rond (aflossingsvrije) hypotheken en de hypotheekrenteaftrek op Tros Radar? Banken eten van twee walletjes, de politiek moedigt het nemen van schulden aan en het volk dacht dat huizenprijzen alleen maar konden stijgen.

  Raar dat niemand op dit forum daar op heeft gereageerd? Of reageren we alleen maar als we ergens verontwaardigd over zijn?

  Puntjes van kritiek: Ik vind het wel wat ‘makkelijk’ van Tros Radar om dit onderwerp nu pas zo uitgebreid te behandelen. Waarom niet 10 jaar geleden? En een ernstig zieke alleenstaande vrouw als voorbeeld te stellen van een slachtoffer van verkeerde keuzes en een afschuwelijke ziekte. Daarin herkennen te weinig mensen zich om zich te verdiepen in hun eigen hypothecaire situatie.

  Het gezin dat ‘niet uit elkaar kon, omdat ze dat niet konden betalen’, spreekt waarschijnlijk wel meer tot de verbeelding.

  Plasterk (PvdA) bevestigde een bestaand idee voor de afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Vast niet zo rigoreus als menig bezoeker op dit forum zou willen, maar bij een volgend kabinet zal afschaffing HRA meer een gegeven zijn dan een mogelijkheid.

  Als meer van dit soort programma’s met autoriteit aandacht besteden aan de huizencrisis komt de betaalbaarheid van huizen steeds meer in zicht!

 174. Wilko says:

  @181 Charlie
  Ik vond het ook een goede uitzending. Het bevestigd wat op dit forum al jaren wordt geroepen, en creëert daardoor hopelijk bewustwording bij grotere groepen mensen en wellicht meer politiek draagvlak.
  Wat ik wel érg slecht vond, was dat Plasterk niet het HRA standpunt van de VVD kende(!).
  Overigens op diezelfde avond zat Jan Nagel bij Pauw en Witteman, en werd daar weggelachen (o.a. door Melanie Schultz die daar klaarblijkelijk ook geen kaas van gegeten had) dat hij het idioot vond dat mensen nog HRA krijgen bij huizen van >1 miljoen. (Toegegeven, hij kwam niet echt lekker uit z’n woorden).

 175. Wolf says:

  Het is inderdaad positief nieuws dat politieke partijen toch naar buiten brengen iets aan de HRA willen doen, én de overdrachtsbelasting.

  Het lijkt mij dat ze dat stiekem al lang wilden maar nooit durfden uit angst om kiezers te verliezen. Maar na dit programma, en het noemen van Plasterk van 2 bondgenoten, durven ze het wel.

 176. rick says:

  @wilko,

  De ouderen hebben een lagere inkomenstarief, en hierdoor minder voordeel van de HRA en veel meer aan extra geld naar de zorg.
  De booomers gaan binnenkort met pensioen, de standpunten van de ouderenpartij zouden wel eens een voorbode kunnen zijn van wat er binnenkort gaat gebeuren.

1 Pings/Trackbacks for "TROS Radar over aflossingsvrije hypotheken"
 1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Uit De Schuld, Huizenmarkt Zeepbel. Huizenmarkt Zeepbel heeft gezegd: TROS Radar over aflossingsvrije hypotheken: De aflossingsvrije hypotheek heeft de huizenbezitter meer kwaad dan … http://bit.ly/fYB6dz […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*