De woningmarkt zit op slot en volgens Dirk Brounen, hoogleraar real estate economics Tilburg University, is er een soort Marshallplan nodig om alle regelingen te herzien die al langere tijd geleden bedacht zijn maar hun functie hebben verloren, en dus ook de hypotheekrenteaftrek.
bron: Me Judice
realistischer verhaal dan het inhoudsloze gewouwel vanuit de politiek. Maar zonder echt concrete adviezen (te politiek gevoelig?) en dat ‘we hebben een Barack Obama nodig’ doet me even griezelen. Dat is tenslotte de man die de US huizenmarkt nog verder in het slop heeft geholpen met zijn ongekende overheidsinterventies. Maar misschien moet je al blij zijn dat er een hoogleraar vastgoed géén echt domme dingen zegt, zoals veel van zijn collega’s.
Via bruggetje Marshall-plan en Obama naar onze vriend Willem:
“Amerika heeft een huizenprobleem van $45 biljoen”
http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/home/%29/components/financien/rtlz/redactie/column/middelkoop/2011/articles/0218_1445_Amerika_heeft_een_huizenprobleem_van_45_biljoen_dollar.xml
@2:
ik heb begrepen dat er nog andere rechters een uitspraak hierover kunnen doen, en dat er anders een wetje van de regering Obama komt om aan de huidige onzekerheid een eind te maken. Maar dan moet Obama wel partij kiezen, tussen de belangen van scheefleners en die van banken en beleggers. Dat wordt een splagaat (zogenaamd is hij de vriend van de zwakken, maar in werkelijkheid van Wall Street), dus het zal wel een gatenkaas wetgeving worden waar iedereen met connecties het zijne uit kan halen.
@1
Inderdaad te weinig concrete voorstellen, maar het lijkt er nu toch op dat sommige hoogleraren de adviezen op deze site in ieder geval ter harte willen nemen 🙂
Maar er zal pas echt iets gaan gebeuren als dit soort videos in de fabeltjeskrant van 8 uur ‘s avonds verschijnen. En zo ver is het nog lang niet.
matthijs bouwman in “de kijker aan zet” (rtlz) zegt: de enige manier om de huizenmarkt weer beter te krijgen is de prijs omlaag… is nu 7% geweest, maar hij zal nog verder omlaag moeten.
kunstmatige maatregelen van de overheid werken niet.
hij heeft het dus door..
@3
Het kan er dus sterk vanaf hangen wanneer Obama dat wetje er doorheen wil drukken. Voor de verkiezingen = kiezen voor de scheefleners, na de herverkiezing = kiezen voor de banken.
Hij zal publiekelijk idd wel kiezen voor de scheefleners, en na herverkiezing via de achterdeur Wall Street compenseren.
@5
Naar “De kijker aan Z” kijkt in mijn familie- en kennissenkring echt niemand. Z’n boodschap komt nooit aan zolang de mainstream media hem niet dagelijks herhalen. Tot die tijd denkt 99% van de huizenbezitters dat 250k voor een verouderde tussenwoning van 50 jaar met een dakkapel en een paar openslaande terrasdeuren een goede prijs is.
Ik haal de fameuze woorden van Kees de Kort maar weer eens aan: De (vraag)prijzen moeten O M L A A G…
@8:
maar ja, het is net als met de beurs … je kunt wel roepen dat het alleen maar omlaag kan, maar het blijft ondertussen vrolijk doorstijgen 😉
Met echte ‘waarde’ heeft het allemaal niks meer te maken.
Eerst moeten we nog door een moeilijke periode VERLIESVERWERKING….rtlz, het proces duurt wel even….. 🙂
Het grootste probleem op de woningmarkt is de maatschappelijke verandering van gezinssamenstelling. Er wonen te weinig mensen per wooneenheid en dat veroorzaakt krapte. Daarnaast heeft het concept van de “tweeverdieners” ook grote schade toegebracht omdat door toename van de daardoor ontstane hogere koopkracht de huizenprijzen onredelijk zijn gestegen ten nadele van de starters.
Verder is een spaarregeling gewenst, zoals het na-oorlogse duise “Bausparvertrag” waarbij een spaarrekening bij een geboorte werd geregeld. Op b.v. 21 jarige leeftijd wordt dit bedrag uitgekeerd. Als het voor de aankoop van een woning wordt gebruikt zou een extra overheidsgarantie kunnen worden gegeven.
Tenslotte MOET er iets gedaan worden aan het ontwerp van woningen, b.v. 3-generatie huizen, garages op straatniveau onder de woning en andere klantgerichte voorzieningen.