‘Muurvaste woningmarkt is dodelijk voor de bouwsector’

De bouwsector is een belangrijke motor voor de economie. En het gaat behoorlijk slecht. Er zijn 60.000 banen verdwenen en faillismenten zijn de orde van de dag. Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, vertelt ons of het licht aan het einde van de tunnel al in zicht is. En natuurlijk is hij ook lijsttrekker van de Eerste Kamer-fractie van het CDA, dus kunnen we hem gelijk vragen wie er nou de leider is van zijn partij…

Beluister ‘Elco Brinkman’

bron: Radio 1

Share Button
Tagged with:
30 comments on “‘Muurvaste woningmarkt is dodelijk voor de bouwsector’
  1. Adamus says:

    De economie is een belangrijke motor voor de bouwsector.

  2. beurse beurs says:

    Er zit maar 1 ding op: omscholen en richten op verduurzamen van bestaande bouw (isoleren, warmtepompen, zonnedaken, enz).

  3. Adamus says:

    Recyclen, steen voor steen afbikken en opnieuw opzetten, dat moet met huizen van voor 1970 nog grotendeels mogelijk zijn. Betonbouw is vooral van na 1965/70,

  4. snorkel says:

    prijzen omlaag, dan krijgen de bouwvakkers vanzelf meer werk te doen

  5. Sophia says:

    Heb je de bouwsector uberhaupt nog nodig, als je zelf heel eenvoudig een huis van stro kunt bouwen?

    http://www.baubiologie.at/asbn/strohbau_technik.html

    En de grote boze wolf als bouwmaffia”:

    http://www.youtube.com/watch?v=UFV3Ac_fUi0

  6. A. says:

    In een economie is er toch altijd sprake van krimp na groei? Ups and downs, expansie en contractie?

    Ik vind het een hele rare reflex van het gehele establishment (bij gebrek aan een beter woord) dat er wordt gedacht dat bubbels in stand gehouden moeten worden.

    Deze enorme kredietcrisis (=een te veel aan krediet), die hetzelfde establishment middels nog meer krediet tracht te repareren, zal ons terugwerpen naar de levensstandaard van de jaren 70. Schat ik. Misschien wel verder terug.

    Dus neen, er zijn geen vrolijke alternatieven. Ook geen betere. Met dank aan het establishment en hun verknipte keynesiaanse ideeen zullen de burgers en bedrijven hele zware tijden tegemoet gaan. En dat geldt ook voor de bouwsector (-maffia).

    Ik word erg narrig van die mantra’s van die boefjes over het instant houden van hun bubbeltje.

    Overigens hebben kleine aannemers die verbouwingen doen het heeeel errug druk, volgens mij.
    Dus het gejank van Brinkman heeft alleen betrekking op bouwmaffia. Stromannen en koppelbazen.

    Realiteitszin van deze mensiosi is ver te zoeken.

  7. ll says:

    OT. Bij het erven van een woning moet er een drempel van 20% worden overschreden, om in aanmerking te komen voor waardevermindering van de woning voor de erfbelasting ….., is dat niet een beetje veel ?

    http://www.waarderingskamer.nl/default.aspx?sec=topic&id=1652

  8. Ralph says:

    @6: “Overigens hebben kleine aannemers die verbouwingen doen het heeeel errug druk, volgens mij.” Nope, totaal niet juist.

  9. Wilbert says:

    @7
    Als ik er snel overheen lees dan geldt dit alleen als er sprake is van een ambtshalve vermindering.

    Dus niet als je na overlijden de WOZ waarde opvraagt en hiertegen bezwaar aantekent.

  10. RealisT says:

    Als ons Elco maar een beetje visie had gehad in de tijd dat het nog als een gek omhoog ging…

    Waar komt toch telkens het misplaatste idee vandaan dat de economie afhankelijk is van de huizenmarkt en niet andersom? In een mondiale economie krijg je bovendien als land welvaart indien je daadwerkelijk iets produceert (zie bv Duitsland). Dus niet door aan elkaar steeds duurde huizen door te sluizen via torenhoge schulden die waarschijnlijk nooit (helemaal) afgelost zullen worden.

    Nederland is ondertussen zo’n beetje de slaaf van China en Duitsland, zonder zelf veel van hoogstaande waarde te produceren. Het talent is er wel, maar vertrekt naar betere oorden.

  11. ll says:

    @ wilbert thankx

  12. RealisT says:

    @8

    Ik zie anders om mij heen de ene na de ander verbouwing/renovatie plaatsvinden. Allemaal kleine bedrijfjes en ZZP-ers. Het getimmer, gezaag en geboor is haast oorverdovend!

    En voor zo ver ik mensen spreek die een dergelijke verbouwing aangaan, is de reden steevast dezelfde: (ver)kopen zit er nu even niet in, dus dan maar uitbreiden. Verhoogt de waarde lekker en dan kunnen we straks als het markt weer los gaat flink meer vangen.

  13. Peter says:

    @12

    Verhoogt de waarde lekker en dan kunnen we straks als het markt weer los gaat flink meer vangen.

    LOL, mensen zijn best slim als het aan denken om eigen gewin gaat. Maar oliedom wanneer ze de realiteit er niet bij weten te betrekken.

    Als men nu al niet kan kopen om de financiële reden, dan dat met een verhoogde huizenprijs natuurlijk ook niet het geval zijn. En dus kan er geen “extra” verkoopprijs worden geboekt, ook niet na een dure verbouwing.

    En dan dat aantrekken van de economie. We zitten nog steeds een heel stuk lager dan van voor de crisis. Ondertussen kunnen de banken niet zoveel kredieten meer verstrekken, bij uitstek het middel dat noodzakelijk is bij het in stand houden van de woningwaarde spiraal.

    Een maal raden wie de resulterende financiële schade in de toekomst mag aflossen…

  14. alek_a says:

    Dit is een gewone rotatie uit het sector. Gebeurt in alle braches van de industrie en commercie. In de goede tijden hadden ze geoneg werk, nu dat het huizenbubble geprikt is, lijkt het ineens wat minder.

    Het is niets anders dan “terug naar normaal”. Eigelijk hadden ze veel te veel werk geleverd en te goed verdient in het verleden.

    Opgepotte toekomstige deflatie, volgens Juan’s Inzicht, toch?

  15. Nou says:

    Omdat het interview zo saai was gaan de commentaren over andere zaken. Logisch, in het 15 minuten durende geluidsfragment wordt door Brinkman geen antwoord op de vragen gegeven die in het voorwoord staan beschreven.

  16. nhz says:

    @6:
    tja, ‘verworven rechten’ nietwaar …
    en ja, de kleine boefjes hebben het nog steeds goed; mijn neef met bouwbedrijfje zegt nog steeds dat hij voor een badkamertje van minder dan 20K zijn bed niet uit komt. Verwende kleuters, zoals een groot deel van Nederland. Dit gaat zeker een generatie lang problemen geven.

    @8:
    verschilt waarschijnlijk per regio; mijn neef zit overigens in een notoire krimpregio, des te verbazender dus eigenlijk.

    @12,13:
    bij mij in de stad zijn talloze klusbedrijven, overal zie je hun autootjes staan – geparkeerd voor een klus, of gewoon bij de woning van de eigenaar. Het moeten er ver door de 100 zijn (stad van 40.000 inwoners).
    Het argument om te verbouwen herken ik; heeft niet alleen te maken met moeizame verkoop maar ook met de idiote prijzen. Familie van mij heeft een tijdje terug een dure verbouwing gedaan, dat leverde voor hen veel meer woongenot op dan verhuizen naar een betere woning. In de hogere prijsklasse (boven NHG grens van 350K) moet je soms tonnen extra betalen om iets beters te krijgen; met een verbouwing van een ton kun je een huis vaak kompleet veranderen en veel beter laten aansluiten bij je wensen. Dus dat kan dan soms toch een betere keus zijn, zeker als je er in principe naar wens woont.

  17. job says:

    nu in rtlz: kijker aan zet:

    Matthijs bouwman zegt: enige manier van de huizenmarkt in beweging krijgen is de prijs omlaag…andere maatregelen van de overheid werken niet.

    zie rtlz (kijker aan zet)

  18. Ralph says:

    @12, @16; Hier in de Randstad hoor ik andere ervaringen van familieleden en vrienden. Die schijnen het erg moeilijk te hebben om aan het werk te blijven, omdat er gewoon te weinig mensen verbouwen. Op zich ook logisch natuurlijk dat wanneer er minder verhuisd wordt er in totaal minder verbouwd wordt.

  19. nhz says:

    @18:
    “Op zich ook logisch natuurlijk dat wanneer er minder verhuisd wordt er in totaal minder verbouwd wordt.”

    vind ik niet logisch, het argument dat je wat gaat verbouwen omdat verhuizen er niet in zit hoor ik vrij vaak. Misschien wel afhankelijk van het soort werk wat die bedrijven doen, er zal wellicht wat minder omzet zijn in het opknappen van bouwvallen, en misschien ook relatief wat meer kleine klussen. Een restauratie van een paar ton is nu een grote gok, een paar jaar terug ging men er van uit dat je alles wat je er in stak dubbeldik eruit haalde bij verkoop. Hoe gaat het ondertussen met de keuken- en meubelbranche? Die heeft tenslotte ook jarenlang gedraaid op de ‘overwaarde’ van de huizenmarkt … Maar dat er volop van die firma’s failliet gingen is al weer jaren geleden (of is dat nu geen nieuws meer?).

  20. Ralph says:

    Sorry NHZ, maar alles wat je nu verkondigt klopt gewoon niet. Deze firma’s gaan volop tegen de vlakte of staan op het punt om te vallen. Ik doe zeer regelmatig zaken met o.a. keuken- en badkamer’dealers’ en die zijn extreem slecht van betalen op het moment.

    Hoe vaak verbouwt men nu gemiddelde de keuken en/of badkamer? Gemiddeld 1 keer in de 15 jaar denk ik. Als dan ook nog de doorstroming wordt verminderd (of bijna wordt stilgezet bij het huidige volume), dan is er vanzelf spreken minder werk voor klusjesmannen en monteurs. De bouwsector is dan ook verreweg het hardst getroffen. Sterker nog ik denk als mken per direct de huizenmarkt gezond(er) maakt, de Nederlandse werkeloosheid nog verder kan dalen.

  21. Adamus says:

    Op zich ook logisch natuurlijk dat wanneer er minder verhuisd wordt er in totaal minder verbouwd wordt

    En men moet overwaarde of eigen geld hebben. Dat lijkt me in de randstad moeilijk samengaan; er wordt of werd meer verhuisd, dus aankoopprijzen zullen ook pittig geweest zijn.

  22. tokkert says:

    Wat heb je aan het einde van de rit betaald????

    Reken is uit hoelang je moet leven om alles af te lossen en geen aardappeleter te worden(van Van Gogh)

    NL begint verlies te nemen.

    Om te troosten:

    is een afbetaald huis toch een leuke spaarvorm geweest ook als je wat “verlies” lijd,je verwoont per slot ook huis en moet afschrijven net als bij een auto!

    (sesamstraat :altijd leuk)

    vraag en aanbod bepalen de prijs.

    leren is herhalen.

  23. nhz says:

    @20:
    ik beweer niet dat het goed gaat het de keukenbranche, het valt met alleen op dat ik zo weinig over faillissementen hoor vergeleken met een jaar of vijf geleden. Oftewel, misschien is het inmiddels geen nieuws meer.

    Betaalde die branche dan vroeger wel goed? Ik heb ervaring met branches waar het geld in het rond spuit en die altijd ZEER slecht betalen, gewoon een manier om extra centjes te schrapen.

  24. Cinelux says:

    3 nhz:

    Keukenbrance ligt op zijn gat, kijk maar naar Trooswijk,BVA,Beusekom veilingen etc. Hoeveel keer daar de voorraad en inboedel van een keukenzaak die failliet is of gaat inkrimpen geveild wordt.

    Meubelbranche gaat ook niet zo lekker.

    Hel algemene beeld is dat de grote bedrijven en multinationals goed draaien, en de kleine bedrijfjes het moeilijk hebben, omdat die alleen Nederland als afzetmarkt hebben.

  25. nhz says:

    @24:
    OK, dan zijn de faillissementen daar blijkbaar niet meer nieuwswaardig, of zijn het vooral kleinere bedrijven. De meubelbranche is naar mijn indruk na 2000 al bergafwaarts gegaan en nooit meer helemaal teruggekrabbeld. Ik denk dat de luxere zaken voor een flink deel draaiden op de jaarlijkse 10-15% prijsstijging van woningen (en bij mij in de regio op zwart geld uit Belgie, tot de euro werd ingevoerd).

    Met grote ‘meubelzaken’ als Ikea gaat het nu dan extra goed neem ik aan, want behalve goedkoper dan gratis geld lenen van de bank betalen die ook nog geen cent belasting.

  26. Okkie says:

    @25
    Ikea heeft hier zijn hoofdkantoor vanwege de fiscale voordelen, maar laat alles in de Derde Wereld maken onder erbarmelijke omstandigheden.

  27. Cinelux says:

    25 nhz + 26 Okkie:

    Ongeveer twee jaar werd dit in een radioprogramma besproken (weet niet meer welk programma).Ikea betaalde iets van 8% belasting over de winst.Shell zal nog wel minder betalen (de familie van Oranje zal ook wel iets geregeld hebben)

  28. nhz says:

    @26:
    he, wat zijn we weer negatief. Ikea is een liefdadigheidsinstelling (zelfs de fiscus gelooft dat) en daarom helpen ze kinderen en andere achtergestelde personen in de Derde Wereld aan werk ;(

    @27:
    de meeste grote bedrijven betalen minder dan 10% belasting. Als je groot genoeg bent kun je sowieso onderhandelen met de Belastingdienst, weet ik van twee kennissen die inspecteur geweest zijn. De familie van Oranje zal officieel wel op Malta of de Cayman Islands resideren, met het grootste deel van hun kapitaal dan. Speciaal voor de superrijken heeft Woutertje Bos (u weet wel, de socialist) indertijd nog een SIV constructie opgezet waarbij je maar 0.5% belasting betaalt, vermoedelijk het laagste tarief ter wereld (gewone burgers betalen 1.2% over hun box3 vermogen, en daar mag je dan ook niet allerlei kosten van aftrekken).

  29. nhz says:

    P.S.:
    belastingprotest in UK omdat Barclays maar 1% belasting betaalt (2.5 miljard aan bonussen en maar 113 miljoen belasting). Je hebt tenslotte gewone burgers en bedrijfjes, en je hebt banksters …
    http://www.guardian.co.uk/uk/2011/feb/19/barclays-protests-uk-uncut-corporate-tax-avoidance

    Gelukkig mogen we in Nederland niet weten hoeveel belasting de banken en de bankiers betalen, dus hier blijft iedereen braaf belasting betalen (behalve de banksters & co).

  30. illegaal says:

    Elk nadeel heeft zijn voordeel.
    Dat was Cruijf het had evengoed
    Elco Brinkman (De lieveling van Koot en Bie vroeger) kunnen zijn. Ofschoon, Cruijf is wél ‘n genie.

    Al die faillietgaande bouwbedrijven zorgen immers dat er meer kantoorruimte beschikbaar komt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*