De Jager: we hebben niets aan onnodige onrust

Het staat iedereen vrij om na te denken over de toekomst van hypotheekrenteaftrek, maar aan onnodige onrust hebben we niets. Dat zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) dinsdag in reactie op berichten dat grote banken als ING en Rabobank concrete voorstellen hebben hoe de hypotheekrenteaftrek in de toekomst is af te bouwen.

Lees verder op de site van RTL Z

Share Button
Tagged with:
17 comments on “De Jager: we hebben niets aan onnodige onrust
 1. Claude says:

  Volkskrant: Kabinet wil nog niets over aanpassing renteaftrek zeggen

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3125623/2012/01/17/Kabinet-wil-nog-niets-over-aanpassing-renteaftrek-zeggen.dhtml

  Mooiste zin kabinet: ‘Maar we komen in het voorjaar met een visie.’ Lolz.

 2. RealisT says:

  Daarom loog De Jager ook destijds over de lening aan Griekenland. Nou Jan Kees, dat heeft goed gewerkt. Vooral voor je geloofwaardigheid.

  Rust hebben we al ruim 3 jaar op de huizenmarkt. Dankzij het incompetentie gepruts van politici die vooral bezig zijn met damage control aan het dienen van belangen van henzelf en de meesters aan wie ze hun ziel verkocht hebben.

 3. Get a Life! says:

  Hij wordt een beetje moe van het mediadingetje HRA. Maar hij snapt heel goed hoe het zit. Hij kan de HRA niet afschaffen zonder daarbij andere maatregelen te treffen om de koopkracht te behouden en NL zo te behoeden voor de afgrond.
  Blijkbaar is het lastig om gelijktijdig de IB en huurwaardeforfait aan te pakken. Het zal er vast van komen in een volgende kabinetsperiode.
  En het is niet zozeer HRA dat het probleem is, meer de financiële constructies er omheen (aflossingsvrij) die het gebruik van HRA uitmelken.
  Ach ja, dit komt al jaren voorbij hier..

 4. RealisT says:

  ‘De lijn van het kabinet is duidelijk. Er zijn afspraken gemaakt bij de start van dit kabinet’, zei minister De Jager van Financiën vandaag over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek.

  Vol vertrouwen de uitgezette koers aanhouden nadat het schip ernstige averij heeft opgelopen. Waar toch hebben we onlangs weer eens gezien hoe goed dat werkt…?

 5. dalen says:

  Belgie denkt er kennelijk toch anders over. Maar die hebben dan ook niet een gekozen regering die zichzelf verplicht heeft tot een “halstarrig vasthouden” aan de HRA.

  Wel andere idiote punten maar dat terzijde.

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/11290947/__Belgi_tornt_aan_renteaftrek__.html?sn=buitenland

 6. Claude says:

  @4 Kabinet praat zichzelf wel vast qua HRA. Een aanpassing zie ik dan ook niet meer gebeuren, tenzij het gaat over lichte aanpassingen (verhoging EWF, spaarhypotheek als afgelost beschouwen, etc.) die in principe de HRA in tact laten.

  In de tussentijd is het wachten op ‘de visie’ van het kabinet in het voorjaar, terwijl de banken al een eigen plan hebben getrokken voor een verhoging van de stabiliteit van NL en de banken (al dan niet maar waarschijnlijk gewoon in samenspraak met voornoemd kabinet natuurlijk).

  Andere oplossing voor het kabinet blijft:

  * Banken voeren zelf annuïteiten in, op grond van Basel, kredietcrisis, 9/11, Bin Laden, tulpenbollencrisis
  * Kabinet voert alsnog gewoon zelf beperking in (3,33% per jaar), geeft Brussel, IMF, tulpenbollenhandelaren de schuld

 7. nhz says:

  RealisT: Daarom loog De Jager ook destijds over de lening aan Griekenland. Nou Jan Kees, dat heeft goed gewerkt. Vooral voor je geloofwaardigheid.

  precies, rust komt allemaal goed 😎

  of zoals VN schrijft:
  de week waarin we we de spirit van Mark Rutte te pakken kregen en we, vanaf de Titanic, een geweldig jaar voor ons zien, ook al valt er wel eens een pak melk om.
  http://www.vn.nl/Artikel-Week-Waarin…/De-Week-Waarin…-750.htm

  RealisT: Waar toch hebben we onlangs weer eens gezien hoe goed dat werkt…?

  niet onlangs, maar de Titanic viert dit jaar zijn 100-jarig jubileum. Ik denk dat Mark en Jan Kees in het feestcomité zitten.

 8. xenobinol says:

  nhz:
  niet onlangs, maar de Titanic viert dit jaar zijn 100-jarig jubileum. Ik denk dat Mark en Jan Kees in het feestcomité zitten.

  Het is niet te hopen dat alles uit de beginjaren van de 20e eeuw zich na 100 jaar gaat herhalen, want in dat geval staat ons in 2014 nog het nodige te wachten.

 9. nhz says:

  xenobinol: want in dat geval staat ons in 2014 nog het nodige te wachten.

  het zou zomaar kunnen ja, als de mogelijkheden uitgeput zijn om de schijn op te houden dat alles vanzelf goed komt. Bovendien is er nu een hele generatie economen die grootschalige kapitaalvernietiging impliciet of expliciet als ‘oplossing’ van de crisis presenteert.

 10. Juan Belmonte says:

  @artikel.

  Tweede Kamer Lid Braakhuis, een uit de Algemene Middelen betaalde arbeidskracht die tot taak heeft om het landsbelang te dienen:
  Zowel ING als de Rabobank zelf met plannen komen om de hypotheekrente af te schaffen, blijkbaar nemen de banken initiatief, bij gebrek aan

  PUNT 1
  SCHAF DE TWEEDE KAMER AF

  PUNT 2
  De banken zullen niet de hypotheekrente afschaffen, zoals de afgevaardigde Braakhuis het verwoordde, banken verdienen via rente aan het uitlenen van geld.

  PUNT 3.
  De WETGEVENDE MACHT ligt bij de Tweede Kamer, de beste man, de heer Braakhuis, kent zijn eigen rol niet. Hij kan toch een initiatiefwet indienen ?
  Voor tips:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Trias_politica

  Kortom:

  SCHAF
  DE TWEEDE KAMER
  AF

  Het zijn kennelijk tijden voor de mindergeletterden. 🙂

 11. Juan Belmonte says:

  Verders.

  Het gaat niet om HRA af te schaffen vanwege de overheidsfinanciën, zoals de heer Braakhuis stelde, hij snapt dus helemaal niks van de weeffouten die er in de NL huizen-“markt” zitten.

  De Hollandse woning-“markt” beste heer Braakhuis is ziek van Hogehuizenprijsminnend NL en daar komen nog -onvermijdelijk en niet eeuwig uitstelbaar, de nodige problemen van in het zicht.

  Als het kalf verdronken is
  Heeft dempen weinig zin.
  Het gaat ook om het kalf zelf,
  niet om de overheidsfinanciën in deze.

  http://tweedekamer.groenlinks.nl/brunobraakhuis

 12. Juan Belmonte says:

  Kijk mevrouw Schouten van de CU snapt in ieder geval haar rol wèl, hulde !

 13. Eep says:

  Dit is politiek ten voeten uit. Jezelf op de borst slaan dat je je aan het regeerakkoord houdt en de banken ondertussen het werk (hha is onhoudbaar) laten doen. Volksverlakkerij…

 14. magnum says:

  heerlijk voorbehoud ‘onnodige’

  Hoor ik dat goed wat braakman zegt in filmpje 1
  op 04.34 90% H nog steeds volledig aflossingsvrij..
  Dat kan toch niet kloppen

  En in nr 2

  op 06:04 Probleem is niet zozeer dat belastingen veel te laag zijn…

 15. Dow Jones says:

  De SP laat terloops ook nog even zien waarom iedereen jonger dan 45 jaar het beste op een andere partij (ChristenUnie, D66 of Groen Links) kan stemmen. Het voorstel dat de partij bij monde van Farshad Bashir presenteert is namelijk absoluut niet gemaakt om starters op de woningmarkt verder te helpen. Inderdaad, de afkorting SP staat voor Socialistische Partij, en niet per se voor Sociale Partij.

  De HRA is bij de SP veilig voor alle huizen met een WOZ-waarde van minder dan 350.000 euro en in het begin zelfs nog van minder dan een miljoen (!) euro (“en dan langzaam afbouwen”). Nog even los van het feit dat de ideeën over de HRA van de SP in de praktijk volstrekt onuitvoerbaar zullen blijken te zijn, zullen ze ook geen enkel fiscaal effect sorteren. Slechts heel weinig mensen wonen in een huis met een waarde van meer dan een miljoen euro, dus dit idee snijdt geen hout en is gewoon populisme in zijn puurste vorm. Het levert de facto bijna niets op voor de schatkist.

  De HRA moet aangepast worden, en dat moet in eerste instantie gebeuren op grond van schuldbeperking over de gehele linie (dus nu minder lenen en meer aflossen (zie GHF) en voor bestaande hypotheken meer aflossen). Dan dalen de prijzen nog verder en dat lijkt jammer, maar dat is het niet als de politiek de bevolking fiscaal stimuleert – via bijvoorbeeld een aanzienlijke verhoging van het forfait – om de zogenoemde onderwaarde te beperken door af te lossen. (Als de politiek dat niet doet, gaan de banken het trouwens wel doen; lees uw hypotheekovereenkomst er nog maar eens op na.) Bovendien, jammer of niet, het is gewoon noodzakelijk, behalve natuurlijk voor diegenen die ook bij een significante waardedaling van de woning nog steeds winst maken op de transactie (overwaarde). Vervolgens kan de HRA voor alle inkomensgroepen en hypotheekbedragen worden gereduceerd en uiteindelijk afgeschaft. Als de politici niet heel snel beginnen te beseffen dat dergelijke maatregelen nodig zijn, zetten ze zichzelf volledig buitenspel en gaan de banken de regels bepalen, zoals nu eigenlijk ook al gebeurt. De politiek zal dan steeds meer – vrij naar Frank Zappa – the entertainment branch of industry worden, of in dit geval the entertainment branch of high finance. Het klinkt belachelijk simpel, maar wanneer hypotheken verdwijnen (zie BNP Paribas in Nederland), dan verdwijnt de HRA dus ook. De gemiddelde kiezer / RTL4 kijker lijkt dit echter nog steeds anders te zien. IJsberg of ijsklontje? Dat maakt niet uit; de Grote Blonde Roerganger zal ons redden.

  http://www.youtube.com/watch?v=JXh4xf49hYk

  Tot slot nog een vraag, misschien een leuke voor Nhz: Is er zoiets als een “rating” voor het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), zoals die ook bestaat voor bijvoorbeeld banken en staatsobligaties? Als dat zo is, dan zouden banken door het hoge risico dat ze door dat subprime fonds lopen in het vervolg kunnen weigeren om nog een korting op de hypotheekrente te verlenen op grond van de NHG, zoals dat nu nog steeds gebeurt.

  Cheerio,

  Dow Jones

  PS: Nog even iets over rating agencies. Kijk eens even op deze Wikipedia pagina. Op de een of andere manier lijken mij de ratings van het Chinese bureau Dagong veel realistischer dan die van S&P, Moody’s en Fitch. Kijk vooral even naar het Verenigd Koninkrijk en de VS…

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_credit_rating

  Noot: Wikipedia zal morgen 24 uur offline zijn uit protest tegen beperkingen op het gebied van vrij internet. Lees onderstaande boodschap even.

  http://wikimediafoundation.org/wiki/English_Wikipedia_anti-SOPA_blackout

 16. Peter says:

  Waarom krijg je alle hypotheek offertes alleen met bruto maandbedragen en moet je om de netto lasten vragen???

 17. magnum says:

  Vandaag doet ook het AD weer een paar stappen in de estafette HRA pounding. Met chocoletter koppen Monsterverbond tegen HRA.

  @ Peter
  Dat is toch volkomen logisch lijkt me. Wat heeft de bank met je fiscale situatie van doen. Als daar 100 euro in zou veranderen omdat er iets in de HRA regeling gaat veranderen is dat toch niet hun probleem.

  Dat moet een klant zelf maar uitzoeken lijkt me.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*