NVB: zorgen over woningmarkt

Nederland is niet bepaald een toonbeeld van politieke stabiliteit. Ook de woningmarkt lijdt daaronder, meent voorzitter Boele Staal van de NVB.

Die politieke instabiliteit blijkt vooral bij woningmarkthervormingen. Toch is het niet alléén de politiek die daaraan schuldig is, meent Staal. “De woningmarkt zit vast, het prijsmechanisme disfunctioneert. Dat zie je in de huurmarkt, in de koopmarkt, sociale woningbouw, scheefwonen en fiscaliteit”.

Hervorming
Staal pleit dan ook voor een nationaal akkoord over de hervorming van de woningmarkt. En dat betekent niet per se aanpak van de hypotheekrenteaftrek. “Komend voorjaar zal het kabinet beslissen over hervormingen. Daarin moet je alles betrekken en niets bij voorbaat iets uitsluiten.”

Fiscaal
Iedereen is het erover eens, meent Staal, dat er iets moet gebeuren aan de fiscaliteit van de woningmarkt. Het komt echter aan op creativiteit om te kijken hoe de woningmarkt weer op gang moet worden gebracht. “Regeren is vooruitzien”.

Banken kunnen daar een belangrijke rol in spelen, maar dan gaat het niet om de eisen bij een hypotheekaanvraag. “De stagnatie in de woningmarkt zit hem niet in de verstrekkingsnormen van de hypotheken, maar in het feit dat de prijzen nog veel te hoog liggen en de onzekerheid over de fiscaliteit.”

bron: BNR

Share Button
Tagged with:
63 comments on “NVB: zorgen over woningmarkt
 1. maarten says:
 2. Maarten Post says:
 3. maarten says:
 4. maarten says:
 5. maarten says:
 6. maarten says:
 7. Juan Belmonte says:
 8. Juan Belmonte says:
 9. Juan Belmonte says:
 10. Juan Belmonte says:
 11. Juan Belmonte says:
 12. Juan Belmonte says:
 13. Juan Belmonte says:
 14. Maarten Post says:
 15. Steven says:
 16. xenobinol says:
 17. xenobinol says:
 18. p.j.v.a. says:
 19. lorenzo says:
 20. p.j.v.a. says:
 21. xenobinol says:
 22. RealisT says:
 23. Claude says:
 24. Juan Belmonte says:
 25. Juan Belmonte says:
 26. Juan Belmonte says:
 27. racekever says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*