ING: Huis kopen moeilijker voor starters in 2011

Het wordt dit jaar opnieuw moeilijker voor starters toegang te krijgen tot de huizenmarkt. Door hoge prijzen en stijgende rentes komt de huizenmarkt in 2011 nauwelijks in beweging.

Dat voorspelt het Economisch Bureau van ING in een maandag gepresenteerd rapport.

Prijsdaling
Door de verwachte stijging van de hypotheekrente, scherpere inkomensnormen voor de Nationale Hypotheek Garantie en het uitblijven van prijsdalingen, raakt een koophuis voor veel nieuwkomers verder uit zicht.

Volgens het ING raakt dit de hele huizenmarkt, omdat er een toename van het aantal starters nodig is om de doorstroming op gang te brengen.

Ook trekt de arbeidsmarkt aan, zodat er minder gedwongen huizenverkopen plaatshebben. Daarnaast zijn huizenbezitters nauwelijks bereid hun vraagprijs te laten dalen.

Oprisping
Eind vorig jaar nam de activiteit op de Nederlandse huizenmarkt overigens wel licht toe, omdat kopers op de valreep nog gebruik wilden maken van de soepeler regels voor de NHG. Maar volgens de economen van ING was dit niets meer dan een tijdelijke oprisping.

De huizenprijs lag vorig jaar gemiddeld bijna 1 procent lager dan een jaar eerder. In 2009 daalde gemiddelde prijs met ruim 5 procent.

Dimitry.fleming@ing.nl zegt wat hij van de baas moet zeggen

bron: Elsevier.nl

Share Button
Tagged with:
113 comments on “ING: Huis kopen moeilijker voor starters in 2011
 1. beurse beurs says:

  Het is natuurlijk wij van WC eend vinden WC eend het beste voor u, maar het zou best kunnen dat hij gelijk krijgt. Als de arbeidsmarkt redelijk blijft dan is er niet echt een grote impuls tot huizendaling, tenzij de huizenvoorraad die te koop staat te groot blijft. Heeft iemand een grafiek daarvan. Ik ben sinds kort bezig het # te koop staande huizen in Amsterdam bij te houden.

 2. nhz says:

  Als de overheid doorgaat met op alle mogelijke manieren geld in de bubble pompen (het is duidelijk waar de prioriteiten liggen bij dit kabinet), en de centrale banken de Euribor kunstmatig laag blijven houden, dan zou ING best eens gelijk kunnen krijgen, zelfs als de voorraad blijft groeien. Voor de meeste huiseigenaars is er geen enkele reden om (met korting) te verkopen, en voorzover ze met een tweede huis leuren zorgt de overheid dat dat vrijwel gratis is. Ik denk wel dat de verkoop dan nog verder zal inzakken.

  Al met al is het ING rapport een patent bewijs dat er helemaal geen vrije markt meer is t.a.v. polderhuizen. Het prijsnivo wordt geheel bepaald door overheidsmanipulatie.

 3. magnum says:

  Mooi hoe nu in de praktijk blijkt dat de verhoging van de NHG nu als rem werkt.

  Voorheen volgen deze hypotheken nog iets eenvoudiger onder de radar van de inkomenstoets. Dat is nu over.

  Iedereen blijft wachten op ‘die ene gek je nodig hebt om er vanaf te komen.

  Maar feit is van de 3mensen die ik ken die in het afgelopen 1/2 jaar hebben verkocht wél wilden én konden onderhandelen en hun vraagprijs 10-15% hebben laten zakken.

  Hoe vaak zou de bank zelf geen toestemming geven bij een ´onderwaterhypotheek

 4. arendsoog says:

  @1

  kijk hier eens: http://www.floris.nu/funda/

  Het is overigens opmerkelijk hoe het profiel van dit moment als twee druppels water lijkt op dat van een jaar geleden…

 5. magnum says:

  Die funda cijfers zeggen niets meer.
  Door allerlei partnerships met huizen weergeven van derden -niet nvm aanbieders- is het een appels + peren grafiek geworden

 6. bigD says:

  In deze markt bepaalt de marginale koper de prijs en dus ziet het er nog steeds niet florissant uit.

 7. Goudbelegger says:

  Nhz, wat betreft corruptie en maffia met je eens, we zijn corrupt maar er wordt geen geld uitgedeeld maar eerst ben je ‘adviseur’, ‘consultant’, ‘projectmedewerker’, ‘toezichthouder’, ‘commissaris’, ‘bestuurder’ etc. en in die functie krijg je geld voor niks.

  Wat betreft speculatie waardoor voedselprijzen stijgen.. Misschien soms even op korte termijn maar op lange termijn, meer dan een jaar, kan volgens mij niet, de ene speculant wint, de andere moet verliezen. Het is niet zo dat je altijd een miljoentje of 10 kan lenen en er dan zo even winst op kan pakken in een graan of rijstfuture.

  Laat maar vrij zoals het is, dat event zich wel uit. Maar ben bang dat overheden hier weer een makkelijke onterechte zwarte piet in vinden..

 8. xenobinol says:

  Wat een trekpop die Dimitry 🙂
  De markt zit muurvast, rente gaat stijgen en die meneer zegt dat het de financiering iets gaat beinvloeden, om te gillen.

 9. Dow Jones says:

  Hahaha, wat een grappig fragment. Niemand bij ING wil meer geassocieerd worden met de in elkaar stortende huizenmarkt, dus laten ze de een of andere stagiair een verhaaltje van de teleprompter voorlezen. Hypotheekrentes zijn aan het stijgen, maar de verkoopprijzen ziet men niet dalen? ING truly moves in mysterious ways…

  Juan, gooi er nog eens een paar van die -60% huizen uit de tombola tegenaan!

  Wat een obligate kletspraatjes, zeg. Maar goed, wat verwacht je dan anders van een bank, dat ze gewoon de WAARHEID vertellen? Daar hebben we Kees de Kort voor…

  Cheerio,

  Dow Jones

 10. Dow Jones says:

  @8 (xenobinol)…

  Hahaha, trekpop! Goed woord! Die ga ik gebruiken!

  Ciao,

  DJ

 11. nhz says:

  @7:
  de beurs kan ook niet vrolijk doorstijgen als de economie stagneert, toch gebeurt dat al twee jaar en het zou me niet verbazen als het nog jaren doorgaat. Zolang Bernanke en Tricky (of een vergelijkbare opvolger) het spel bepalen koerst de beurs op autopiloot omhoog.

  Op de lange termijn eens, maar ja … de zakenbanken en hedgies spelen met gratis geld, dus dit gaat waarschijnlijk door tot de volgende grote crisis in 2012 of misschien nog later. Ik zou persoonlijk oppassen met commodity ETFs etc, want ik denk dat men inderdaad gaat zwartepieten en commodity trading voor particulieren en pensioenfondsen gaat verbieden. Er zijn al diverse voorstellen van o.a. Sarkozy die dit soort handel alleen willen toestaan voor belanghebbenden, dat zijn dus boeren, agro maffia en vanzelfsprekend alle zakenbanken en wat daar aan hangt. De rest mag dan gewoon gaan hamsteren in de winkel ;(

  @8,9:
  zolang de markt muurvast zit en de overheid het handje er onder blijft houden zal ING wel gelijk houden. Als de markt in beweging komt (met veel meer omzet) dan kan dat m.i. alleen door lagere prijzen.

 12. Dow Jones says:

  @1 (beurse beurs)…

  Sorry hoor (zou Eric van Tijn zeggen), maar geldt dat ook als de hypotheekrentes straks voorbij de 10% gaan en als aflossingseisen strenger worden? Dan gaan ook huizenbezitters die hun baan nog hebben het merken. En dan heb ik het H-woord nog niet eens genoemd…

  Cheerio,

  Dow Jones

 13. janh says:

  Dit zie ik op de markt: rijtjeshuis te koop in Maastricht. Vraagprijs 370.000,-Verkoper heeft zelf 4 jaar geleden gekocht voor 268.000. Volgens de statistieken (van kadaster) zou de verkoopprijs nu moeten zijn 268.000 minus 2% prijsdaling. Kortom de vraagprijs is nog steeds torenhoog. Als van de huidige vraagprijs 10-15% afgaat, dan is het nog absurd! Ik constateer geen enkele prijsaanpassing aan de kant van de verkopers. Die gaat echter zeker komen, nog even geduld.

 14. Ralph says:

  @janh; Dat is het hele probleem. Dat probleem ligt deels bij de consument en deels bij de makelaars. Reële makelaars (ja, die schijnen er echt te zijn!) worden voor gek uitgemaakt door (sommige) verkopers, terwijl een onrealistische makelaar 2+ jaar met een onverkoopbare woning en zeurende klanten zit. De woningen die wel verkocht worden zijn de woningen die geprijsd zijn zoals jouw berekening (en lager).

 15. Dow Jones says:

  @13 (janh)…

  Vraagprijs = NIET verkoopprijs…

  Iedereen kan zijn huis in de verkoop zetten. Je kunt zelfs een studentenkamer voor een ton op Funda zetten. Dat krijg je er natuurlijk nooit voor, maar het staat leuk – net alsof we weer in 2008 leven (the all-time high for three decades to come)…

  Je moet gewoon kijken naar de huizen van diegenen die echt moeten verkopen. Toekomstige expats bijvoorbeeld, mensen die volgende maand naar China of Brazilië vertrekken. Voor welke prijs gaan die huizen weg? Dat zegt veel meer dan Disneyland vraagprijzen.

  Ik heb nog wat spijkerbroeken liggen. Zo goed als nieuw (behalve dan die met die gaten van de vonken van de slijpmachine en die beitsvlekken). Vraagprijs: €289,95 per broek. Ik ben benieuwd hoeveel telefoontjes dat gaat opleveren…

  Economics 101: retail prices are only formed when supply and demand actually meet.

  De reële verkoopprijs van een gemiddelde Nederlandse eengezinswoning zou nu iets minder dan €170.000 (en dus niet meer dan €220.000) moeten bedragen om een goed werkende woningmarkt te bewerkstelligen. Dan zijn huizen weer normaal betaalbaar en is het zogenoemde “pricing gap” volledig verdwenen. In Canada en Duitsland verkeert men nog in deze gelukkige omstandigheid. Onder andere om die reden lijken die economieën ook zo goed als crisis proof.

  Even samenvatten. Er kunnen dus twee dingen gebeuren om de “huizenmarkt” weer op gang te krijgen:

  1.) We gaan prijzen naar dat gezonde marktconforme niveau van net onder de € 170.000 voor een gemiddelde eengezinswoning (nog veel minder in Groningen en iets meer in Amsterdam) laten dalen.
  2.) We doen niets en hopen dat dertig jaar inflatie ervoor zorgt dat het huis op het huidige prijspeil blijft staan. Netto gevolg: langdurende stagnatie van de woningmarkt en dus een significante reductie van het makelaarsbestand door faillisementen.

  Cheerio,

  Dow Jones

 16. Amanda says:

  Ik denk dat we zo langzaam aan misschien ook moeten nadenken over andere scenarios dan de kapitulatie van verkopers met tientallen procenten in het verschiet.
  Hoe nodig ook, zal het nog zeker een paar jaar duren voordat er ook maar 1 maatregel genomen word wat betreft HRA en overdrachtsbelasting. De eerste daar wil deze overheid koste wat het kost vanaf blijven, de tweede zouden ze wel willen afschaffen maar dat is financieel niet mogelijk.
  Tegelijkertijd zal de stijgende rente een aantal potentiële kopers mogelijk over de streep trekken om toch maar te kopen voor het ‘te laat is’. Met economische groei zullen de looneisen voor 2012 ook wel weer komen (+5%), wat natuurlijk geen winst in koopkracht is maar puur het gevolg van inflatie. Dat zal de verdere daling in absolute termen remmen.

 17. RealisT says:

  @janh 13

  Ik zie hier precies hetzelfde. Een kennis (begin 30) kocht 5 jaar geleden een oud rijtjeshuis (40 jaar) voor circa 210k. Eigenlijk kon hij het met zijn salaris toen niet betalen, maar ouders sprongen bij.

  Nu wil hij de volgende stap in z’n wooncarrière maken en een 2-onder-1-kapper VON voor maar liefst 350k kopen. Keuken en sanitair zelf nog toe te voegen. Voor z’n oude woning vraagt ie nu 280k. Hij vindt dat een goede prijs en denkt er niet aan om te zakken. De crisis is immers voorbij en op het werk stromen de orders weer binnen. Die ene gek gaat er vast en zeker komen!

 18. Peter15 says:

  Sommige lagere overheden gaan ook maar door met het weggooien van gemeenschapsgeld en het in de problemen brengen van starters met zogenaamde “hulp” in de vorm van startersleningen.

  Teylingen is trouwens een VVD-gemeente…….

  http://www.deteyding.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=5668&Itemid=5

 19. AVE says:

  Van belang is of het aantal huishoudens nog wezenlijk gaat groeien en waaruit deze huishoudens bestaan:

  http://www.pbl.nl/nl/dossiers/bevolking/content/DemografieHuishoudens

  Gezinswoningen komen toch onder druk te staan.

 20. DeLobbyist says:

  @RealisT 17
  In de stad Groningen staan al jaren enkele 2-onder-1-kappers te koop voor ongeveer 250.000/275.000.
  Kadaster geeft aan dat een aantal van deze huizen is gekocht tussen 2004 en 2007 voor 225.000/240.000.
  Deze eigenaren proberen hun huizen te verkopen tegen 110% van de verkoopprijs, zodat ze de kosten koper terugverdienen.
  Volgens Funda staan deze huizen 5/6 maanden te koop en is er 1 verkocht voor 224.000.
  Volgens het kadaster en miljoenhuizen.nl staan deze huizen echter al sinds 2008 te koop en is de 2-onder-1-kapper verkocht voor 199.000.
  Er is dus maar 1 huis verkocht en dat is verkocht omdat de verkoper met zijn verkoopprijs is gezakt van 249.000 naar 199.000.
  Als de lonen de inflatie niet volgen, leveren mensen welvaart in en zullen de huizenprijzen zeker niet stijgen.

 21. huisje says:

  Laat ik weer eens mijn boerenverstand gebruiken om een voorspelling te doen.

  – huizen zijn sinds piek 2008 reeds tussen 10 en 20% gedaald, bij nieuwbouw en hogere categorie woningen zie je dat het sterkst, het klopt dat veel mensen bij verkoop aan hun prijs vasthouden, sommigen daarvan zullen als ze echt moeten of willen verkopen uiteindelijk meegaan simpelweg omdat de hoeveelheid huizen die voor hun prijs iets beters te bieden hebben voor de koper zal stijgen (dat is namelijk de belangrijkste reden om je prijs te verlagen), maar dat betreft slechts 20%, de rest zal dan kiezen om niet te verkopen.
  – ja dit forum zal gelijk krijgen, prijzen zullen verder zakken, maar voor het grootste deels is dat de verdere alreeds gerealiseerde daling van de mensen die weigeren van -10% naar – 20% te gaan, dalingen van -20% naar -40% zijn voorgekomen bij huizen van bijvoorbeeld 7 ton of bij 100 in het dozijn woningen, een goed huis dat eind 2008 400.000 euro kostte zal echter nooit meer op de markt komen voor 40% minder, is namelijk 240.000 euro
  (stijgende inflatie betekent toch ook dat huizen meer waard worden, het is niet zo simpel te zeggen dat als de inflatie de pan uitreist dat huizen minder waard worden, het is zo dat je voor je geld minder kunt kopen, je geld wordt minder waard, je huis niet, je schuld wel?). Dat die huizen van zeg 4 ton nu werkelijk 320.000 zijn durf ik wel te geloven in die gevallen dat het 100 in het dozijn woningen betreft, maar daarin neem ik de nieuwe eisen van strengere leenmogelijkheden al (NHG en >10 jaar vaststellen rente) al mee.
  -wat kun je van een overheid verwachten die niet in 1 klap de hypotheekrente wil afschaffen, die stelt strengere en meer realistische eisen aan het verkrijgen van een lening, dat zal de komende jaren het meest ingrijpende zijn dat er gebeurt, wel zul je zien dat de markt en overheden zich in gaan zetten voor betaalbare starterswoningen, die gaan dan ten koste van de woningen die die kwaliteit nu hebben maar dus te duur zijn voor de starter, dat belast de huiseigenaren van boven de 2,5/3 ton echter niet echt.
  – Heb hier al meerdere malen gepleit dat je juist nu gebruik had moeten maken van je kennis en iets kopen van de in paniek rakende projectontwikkelaars (bijvoorbeeld op ijburg) die wel direct die 20%/30% verdisconteren (en soms meer)omdat ze hun hoofd boven water moeten houden, je volgende kans is wachten tot inderdaad de huizenbezitters die aan hun prijs vasthouden zien dat er meer woningen op de markt komen die tegen de prijs die zij willen hebben meer te bieden hebben, daarin zal op een zeker moment een golfje komen, maar vergis je niet er zit een hele harde ondergrens aan, de redenatie is namelijk dan verkoop ik toch niet, niemand verplicht me nu verlies te nemen, ik hoef niets te verkopen (jammer voor zij die dat moeten), ik verhuur wel, etc, een andere kans ligt bij gedwongen verkoop maar ik vindt dat een beetje aasgieren, wel kansen liggen er in krimpgebieden en samen met anderen een particulier collectief opdrachtgeverschapje ontwikkelen, of als je geld genoeg hebt mikken op de hogere categorie die inderdaad met bijna 35% de boot is ingegaan, denk dan aan andere aantrekkelijke gebieden zoals rondom de hanzesteden. Bedenk ook dat als dit forum concludeert dat je nu moet kopen je kans waarschijnlijk al voorbij zal zijn, de markt reageert sneller dan je denkt, en creatieve mensen maken er snel gebruik van.
  – Let even op bij de KRIMP redenatie, een heel mooi herenhuis in een krimpdorpje blijft straks zijn waarde houden, zeker als het mooi ligt aan een watertje of iets met uitzicht, krimpgebieden die volledig uitsterven zal uiteindelijk deels ook een illusie blijken te zijn, als je alle inwoners ter wereld 1m2 geeft, dan bezetten ze totaal een gebied zo groot als gelderland..het gaat meer om voorzieningen die wegvallen, scholen, de groei in 1 persoonshuishoudens en de aantrekkelijkheid van bepaalde steden (amsterdam) voor die huishoudens, dat veroorzaakt kripm, maar de krimpgebieden hebben een intrensieke waarde die over een paar jaar juist weer heel erg gewaardeerd wordt, meer bewonersinitiatieven (thuiswerkerts) zullen ontstaan, wat nu door angst extreem achterblijft zal in kwaliteit stijgen, tuurlijk blijven er zere appels over in gebieden zoals parkstad waar er simpelweg weinig kwaliteit te vinden is maar ook daar stijgt de waardereing voor het feit dat je iets moois kunt kopen incluis land en de buurt die samen een appelstroopfabriekje runnen.
  – Ik zou voor aspirant kopers willen aanbevelen om de komende verkiezingen provinciale staten af te wachten (opnieuw oplaaien hra aftrek onzekerheid), en kijken naar eerste berichten over dalen prijzen door mindere leenmogelijkheden en stijgende rente..maar ben bang dat je de boot hebt gemist als je echt denkt dat prijzen van eind 2008 naar de toekomst inzakken met meer als 40%, dream on..
  – Ik ben blij dat ik een bankspaartje heb gedaan, 30 jaar vast tegen 4,4% eind oktober 2010, zie dat maar eens te krijgen de komende 5 jaar of verder.

  Maar dit forum heeft gelijk, de prijzen zullen blijven dalen, maar gezien de rentestijging en lagere leenmogelijkheden heb je alweer bijna de boot gemist denk ik, belangrijste is vooral dat je de boot zult missen als je wacht op de grote zondvloed, nederland heeft veel dalingen meegemaakt in het verleden, soms 40%, de tendens bij het grote publiek is dat er een daling aankomt, maar die is voor 45% al gerealiseerd, al die mensen die schade hebben geleden in nederland door de prijsdalingen en hun huis niet hebben verkocht en een spaarhypotheek hadden hebben uiteindelijk heel hun leven wel gespaard en verdiend, meer als hun hurende buurman of buurvrouw.
  – Wel is het een waarheis als een koe dat je beter niet teveel kan lenen, je als je de mogelijkheid juist in het begin wat extra moet aflossen om de winstcurve van de bank te remmen ipv een duurdere auto kopen, en dat je indien mogelijk iets koopt waarmee je kunt spelen door verhuur, de belastingdienst rekent niet voor niets een bepaald hypotetisch percentage aan winst op je huisje, m.a.w. be creative..en vooral gebruik je gezonde verstand en dat is voor kennelijk 8 miljoen nederlanders gezien het laatste reclamefilmpje over woekerpolissen niet iedereen gelukt, waar dat da precies aan ligt, dat iemand jou bedriegt of dat je dat met enig boerenverstand niet zelf hebt ingezien is de vraag..

 22. tinus says:

  Newspeak van onze vriend Dimitry.

  “hogere rente is een extra rem op het herstel”.

  Natuurlijk mag nooit en te nimmer de suggestie worden gewekt dat een hogere rente een prijsdrukkend effect heeft.

  Natuurlijk is “herstel” en “groei” de norm.
  Het herstel is dus een gegeven; hooguit vormt de hoge rente een extra rem.
  Maar stijgen zullen de prijzen niettemin.

  Opmerkelijk ook hoe makkelijk Dimitry de suggestie wegwuift dat de starters weleens een lagere prijs zouden kunnen krijgen. Want…ja waarom eigenlijk? O ja, omdat het weer beter gaat met de economie en men weer meer baanzekerheid heeft.
  De realiteit is dat er de komende jaren zeer beperkte salarisstijgingen zijn en ook hoogopgeleiden rekening moeten houden met langdurige tijdelijke contracten.

  Maar de wens is de vader van de gedachte….

 23. Mike says:

  Ik ga dit jaar lekker emigreren als het meezit, de pot op met dit verschrikkelijke landje 🙂

 24. ll says:

  @ huisje, dan hoop ik toch voor jou dat je WEL bij een bank spaart en NIET bij een verzekeraar. Als je bij een verzekeraar spaart, val je NIET onder het bankdepositogarantiestelsel, als de verzeraar het niet redt.

  Waarschuwing vandaag DNB

  http://www.nu.nl/beurs/2446637/dnb-waarschuwt-levensverzekeraars-overcapaciteit.html

 25. huisje says:

  @23

  Super goede opmerking!
  dat moet nik inderdaad even nagaan, heb iets afgesloten bij deltalloyd, dat is geen benk maar een verzekeraar, zal dus moeten nagaan hoe veilig het geld is dat bik bij hun opbouw, zou overigens prima verklaren waarom hun rentepercentages zoals door mij afgesloten door hen inmiddels met bijna 1,7% zijn verhoogd, dank voor de tip!

 26. bob says:

  Beperkte economische groei, hogere rente en lagere leencapaciteit………

  De banken zijn op dit moment aan het balanceren. Aan de ene kant willen ze niet dat de huizenprijzen gaan dalen anders komen zij zelf weer in de problemen (afwaarderen). Aan de andere kant willen zij (gedwongen) hun risico’s beperken. Kortom strengere hypotheek eisen.

  Kortom zowel de banken als de overheid hebben tegenstrijdige belangen………

 27. huisje says:

  check delta lloyd valt onder het garantiestelsel..

  Ik geloof namelijk wel dat er binnen nu en 10 jaar iets fundamenteels misgaat in de markt, maar heb moeite om te voorspellen hoe dat eruit ziet, mijn conclusie in een eerder betoog daarop is dat het dan weinig uitmaakt of je onder een garantiestelsel valt of niet, daar waar het niet om extremen zal gaan is zo’n garantie echter wel lekker tot 1 ton, daarna zal ik verkopen en iets met dat geld doen waarmee ik voldoende invloed over hou om de wereld en mezelf positief te draaien.

  zie hier mijn ietwat uitgebreide analyse daarover met als basis de vraag of een gelijke verdeling van middelen in de maatschappij mogelijk is:

  Wat gebeurt er in een totale crisis nu eigenlijk werkelijk en is een gelijke verdeling van middelen mogelijk..? leiden mij tot de ondergaande gedachten..

  Herverdeling van middelen binnen het huidige politieke en machtssysteem gebeurt geleidelijk maar te onrechtmatig, (rijk wordt rijker en macht (invloed) concentreert zich binnen en buiten overheden om). Daar kunnen bestuurlijk positieve ontwikkelingen als één EU en een Afrikaanse Unie, VN (met al haar gebreken) en een bill gates die de rijken aanzet geld weg te geven helaas nog niet tegenop.

  De vraag is of de onzichtbare macht danwel de massa, de totale massa van de maatschappij de richting bepaalt? Geopolitieke redenen bepalen o.a. dat staten er op gericht zijn zich te verdedigen en eigenbelang te bewaken in het kader van veiligheid. Een verleden van oorlog en bedreiging heeft staten opgeleid tot zelfbescherming.

  Dat heeft tot gevolg dat de cycli waarin we opereren zijn bepaald door de macht om middelen te verkrijgen en verdelen. Ineenstorting van cycli hebben in het westen zelden geleid tot compleet verval, wel tot herordening. In het geval van de amerikaanse grote depressie zijn er veel mensen die het systeem begrepen enorm rijk geworden, door hun kennis en niet alleen door een rest hoeveelheid goud. Daarnaast zijn gedurende historische transformaties staten machtiger geworden of juist minder machtig. Engeland Frankrijk en Duitsland waren de grootmachten voor de opkomst van de US/USSR machtsblokken, werden deze drie daarna werkelijk minder machtig, hebben ze geleden, zijn hun burgers nog tevreden, heeft hun staatsbestuur een transformatie doorgemaakt, wat bepaalt hun huidige beleidskeuzes en richting wat zijn hun wensen en idealen, zo ook rusland, zijn zij volledig verloren en maffia, hebben ze een transformatie doorgemaakt en hoe groot is het russische besef van wat ze hebben doorgemaakt, wie beoordeelt dat anders dan hun burgers en waar zijn deze burgers uiteindelijk tevreden mee, wat bepaalt hun drive? moet dit oordeel bij deze burgers liggen, wie bepaalt waar het intellectuele eigendom van de staat ligt, de burger of de staat en is dat het militair, de intelligentsia of de verdelers van middelen en invloed, in het huidige marktmechanisme is dat een combinatie van dezen met de prioriteit op de laatste.

  Bij een toekomstige crash is een crash pas een crash als die wereldwijd is. Door interconnectiviteit is de crash pas een crash als die globaal is. Wanneer dat niet het geval is vindt een herverdeling van middelen plaats door diegenen die op dat moment over inzicht en machtsmiddelen beschikken (geld of invloed) en de positie om dat te gebruiken, bij een totale crash zal dat ook deels gelden.

  Wel is het interessant om na te denken over wat er precies gebeurt bij een wereldwijde crash. De gevolgen daarvan kunnen twee kanten opgaan, de ene is zoals historisch vaak ervaren een oorlog, een andere kant kan zijn hervormingen zoals een global central bank, wereldwijde munteenheid of andere nu onmogelijk en bizar geachte opties.

  Staten zijn staten en deze zijn naast maintaining the balance of real power erop gericht om hun eigen grenzen te beschermen. Indien ze zich bedreigd voelen zullen ze zich verdedigen, de vraag is in welke mate ze daartoe in staat zijn bij een wereldwijd economisch probleem. Er bestaat een kans dat ze controlle verliezen zoals je nu ziet in de arabische landen, bij verlies van die legitimiteit en revolutie komt er echter na verloop van tijd altijd een andere stuureenheid (staat) voor in de plaats, die in eerste instantie een leercurve moeten doormaken omdat ze ook weer bepaald worden door de mogelijkheid om invloed uit te oefenen en te controlleren, dus macht en misbruik en liggen (bestuursfoutjes?) voor de hand.

  Hoe staan we in die situaties als huurder danwel als huiseigenaar ervoor? Voorlopig zijn het marktmechanisme, de kennis van de gemiddelde bewoner/burger, de verklaarbare maar onwenselijke behoefte aan meer..meer een belemmering om veranderingen zonder grootschalige chaos te realiseren, onmogelijk en onbereikbaar door het volk.

  De vraag die je jezelf uiteindelijk zult moeten stellen is hoe werkt het en wil ik eraan meewerken en hoe kan ik mijn steentje bijdragen, danwel cynisch als je denkt daar geen invloed op te kunnen uitoefenen, hoe werkt de werkelijkheid om me heen en hoe kan ik daar voor mezelf het beste van maken.

  wat dan resteert is de vraag aan jezelf hoeveel invloed je hebt op je eigen leven in een situatie van chaos, dat kan zijn macht militair (guns geweld), invloed, op bepaalde onmisbare posities zitten, iets in bezet hebben dat een ander wil hebben (goud?, voedsel, grondstoffen) of de capaciteit om veiligheid te bieden aan anderen, zij betalen daarvoor door jou in leven te houden danwel nog meer invloed te geven.

  Nu weet ik nog steeds niet of ik er bij totale crisis beter voorsta als huurder of koper?

 28. Charlie says:

  Arnoud Boot wordt de nieuwe minister van Financiën.

 29. nhz says:

  @13,14,17:
  bij mij in Middelburg durven ze nog steeds rustig 2x de prijs uit 2006 (of bijv. 10x de prijs uit 1990) te vragen bij verkoop … Volgens de regionale NVM voorzitter werden de huizen hier vorig jaar verkocht met gemiddeld 20-25% korting op de vraagprijs, maar ook dan was de prijs dus nog schandalig hoog. De verkopers die minder korting geven zullen dus hoogst zelden verkopen; zegt ook genoeg over de makelaars in de regio.

  @15:
  die 220K is niet de gemiddelde maar de mediaan. De gap is dus véél groter dan je aangeeft.

  @20:
  “Let even op bij de KRIMP redenatie, een heel mooi herenhuis in een krimpdorpje blijft straks zijn waarde houden, zeker als het mooi ligt aan een watertje of iets met uitzicht”

  Bij mij in de buurt is zo’n durpje aan het water (officieel stadje geloof ik), de prijzen zijn er zeker 20x hoger dan in de jaren tachtig. Ik geloof nooit dat het huidige krankzinnige prijsnivo daar blijft als de markt normaliseert. Veel huizen zijn niet eens bewoond, er is geen supermarkt (behalve in de zomervakantie), prijzen zijn volledig op speculatie gebaseerd.

  “belangrijste is vooral dat je de boot zult missen als je wacht op de grote zondvloed, nederland heeft veel dalingen meegemaakt in het verleden, soms 40%, de tendens bij het grote publiek is dat er een daling aankomt, maar die is voor 45% al gerealiseerd,”

  de daling van -40% in 1980 kwam na een voorafgaande stijging van ruim 100% in de vijf jaar daarvoor. De stijging duurde nu 20 jaar en was nu eerder 500-1000% in plaats van 100%. Waarom zou -40% dan niet kunnen??

  “en dat je indien mogelijk iets koopt waarmee je kunt spelen door verhuur, de belastingdienst rekent niet voor niets een bepaald hypotetisch percentage aan winst op je huisje, m.a.w. be creative..en vooral gebruik je gezonde verstand”

  grote onzin, een huis kopen en verhuren aan particulier is alleen rendabel bij de huidige prijzen als je fraudeert met de belasting. NB: bij verhuur heb je geen recht op HRA etc. en betaal je dus feitelijk 2x teveel voor het huis. Misschien dat het lukt als je het huis aan tien Polen verhuurt voor veel te veel geld, maar dat valt voor mij onder crimineel gedrag en niet onder normale verhuur.

  @28:
  “Daar kunnen bestuurlijk positieve ontwikkelingen als één EU en een Afrikaanse Unie, VN (met al haar gebreken) en een bill gates die de rijken aanzet geld weg te geven helaas nog niet tegenop. ”

  door dat soort initiatieven wordt de verdeling juist nog oneerlijker. Al die organisaties werken alleen voor de financiele elite. Ook Bill Gates c.s. zijn m.i. geen echte filantropen, ze hebben een agenda die soms verre van smakelijk is.

  “In het geval van de amerikaanse grote depressie zijn er veel mensen die het systeem begrepen enorm rijk geworden, door hun kennis en niet alleen door een rest hoeveelheid goud.”

  bedoel je nou gewone mensen die nog wat goud hadden verstopt wat niet door de overheid is afgepakt, of bedoel je de familie Rockefeller etc.?

  probeert eens kort te formuleren, dat leest en discussieert wat makkelijker 😉

 30. nhz says:

  @29:
  echt? En moet die dan allereerst beloven dat de HRA, en al die andere maatregelen die helemaal tegen zijn eigen adviezen ingaan, ongemoeid blijven?

 31. huisje says:

  @30
  huisje: Let even op bij de KRIMP redenatie, een heel mooi herenhuis in een krimpdorpje blijft straks zijn waarde houden, zeker als het mooi ligt aan een watertje of iets met uitzicht””

  nhz: Bij mij in de buurt is zo’n durpje aan het water (officieel stadje geloof ik), de prijzen zijn er zeker 20x hoger dan in de jaren tachtig. Ik geloof nooit dat het huidige krankzinnige prijsnivo daar blijft als de markt normaliseert. Veel huizen zijn niet eens bewoond, er is geen supermarkt (behalve in de zomervakantie), prijzen zijn volledig op speculatie gebaseerd.

  reactie huisje, dus wat toen in dat durpje 20.000 kostte kost nu 4 ton, als je ook zou rreageren op de positieve elementen uit mijn betoog 9betoog inderdaad, maar dat is soms nodig om iets duidelijk te maken) zou je weten dat het dan relevant is om welke woning het gaat, inderdaad dat mooie herenhuis met uitzicht en land, dan blijf ik even bij mijn stelling, grijp je kans die huizen zijn al gedaald zullen blijven dalen maar uiteindelijk op waarde komen, bounce back effect, die treed niet op door de na jou zo gewenste “normalisatie”.

  huisje: “belangrijste is vooral dat je de boot zult missen als je wacht op de grote zondvloed, nederland heeft veel dalingen meegemaakt in het verleden, soms 40%, de tendens bij het grote publiek is dat er een daling aankomt, maar die is voor 45% al gerealiseerd,”

  nhz: de daling van -40% in 1980 kwam na een voorafgaande stijging van ruim 100% in de vijf jaar daarvoor. De stijging duurde nu 20 jaar en was nu eerder 500-1000% in plaats van 100%. Waarom zou -40% dan niet kunnen??

  Huisje: daalde alle woningen toen 40%, was de belangrijkste reden daarvoor niet gebrek aan werkgelegenheid? is de nederlander nu niet gemiddeld 1000% rijker, ik koop nu ook niet meer 5 snepjes voor een stuiver 🙂

  huisje: “en dat je indien mogelijk iets koopt waarmee je kunt spelen door verhuur, de belastingdienst rekent niet voor niets een bepaald hypotetisch percentage aan winst op je huisje, m.a.w. be creative..en vooral gebruik je gezonde verstand”

  nhz: grote onzin, een huis kopen en verhuren aan particulier is alleen rendabel bij de huidige prijzen als je fraudeert met de belasting. NB: bij verhuur heb je geen recht op HRA etc. en betaal je dus feitelijk 2x teveel voor het huis. Misschien dat het lukt als je het huis aan tien Polen verhuurt voor veel te veel geld, maar dat valt voor mij onder crimineel gedrag en niet onder normale verhuur.

  huisje: als je mijn verhaal leest weet je dat ik wel een buitenkansje heb gekocht, nu al 75.000 winst kan pakken, maar dat nooit zal doen omdat ik het ook kan verhuren (kan legaal als je de verhuurperiode tijdelijk houdt) en kan zonder hra verlies als je het handig doet, kan ik voorlopig niet tegenopsparen en hopen op 40% daling zo, wou dat ik het eerder zo had gedaan, wel het huisje huisje kopen op juiste moment, zoals mijn lange verhaal probeert te vertellen, zie veel cijfers over dalingen voorbijflitsen maar niet of iets een koopje kan zijn of niet en waarom, help elkaar daar dan verder mee?

  huisje: “Daar kunnen bestuurlijk positieve ontwikkelingen als één EU en een Afrikaanse Unie, VN (met al haar gebreken) en een bill gates die de rijken aanzet geld weg te geven helaas nog niet tegenop. ”

  nhz: door dat soort initiatieven wordt de verdeling juist nog oneerlijker. Al die organisaties werken alleen voor de financiele elite. Ook Bill Gates c.s. zijn m.i. geen echte filantropen, ze hebben een agenda die soms verre van smakelijk is.

  huisje, deels mee eens zoals ik al aangaf in het tekstgedeelte dat je niet kopieerde, dat dit soort initiatieven niet opwegen tegen de werkelijkheid.

  huisje: “In het geval van de amerikaanse grote depressie zijn er veel mensen die het systeem begrepen enorm rijk geworden, door hun kennis en niet alleen door een rest hoeveelheid goud.”

  nhz: bedoel je nou gewone mensen die nog wat goud hadden verstopt wat niet door de overheid is afgepakt, of bedoel je de familie Rockefeller etc.?

  huisje: ik bedoel eenieder die snapt hoe macht werkt, hoe je het krijgt en hoe je het behoudt, bij een crisis redt je het niet met wat goud alleen..

  Een korter betoog, ik zal het eens proberen met wat oneliners de volgende keer 🙂

 32. RealisT says:

  @19 DeLobbyist

  199k betaal je hier (veluwe) voor een heel klein gerenoveerd jaren-50 woninkje of een klein flatje.
  De vraagprijs voor 2-onder-1-kappers is al gauw het dubbele.

  Vandaar dat men 350k voor een 2-kapper ‘spectaculair laag’ vindt. Er worden overigens voor het gehele project 8 woningen gebouwd. Daar is er al 1 van verkocht sinds de 2 jaar dat ze er mee leuren. Maar nu bieden ze maar liefst 7000 euro korting (op=op en weg=pech), dus is het nu of nooit.

 33. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Wat een slechte poging tot paniek.

  Die is nu echt niet nodig, het gaat super met het consumentenvertrouwen in de VS (althanks deze nanoseconde) en de beurs is weer bij (wederom deze nanoseconde), het is allemaal een storm in een Zwöds glas water.

  De Spaanse 300.000 huis-inbeslagnames zijn nog steeds geen nieuws in de polder, de afgelopen 3 jaar niet, vandaag niet, morgen en niet en ook dit verdere jaar blijft het water gewoon door de Rijn stromen (gemengd met wat zoutzuur maar ook dat ik zo opgelost)….

  Het gaat dus wel nog jáááren duren voordat er beweging kan komen in de woning-“markt”, want iedereen is zich bewust van het Kamikaze Koperschap.

  Geduld, komt u volgend jaar maar weer terug 🙂

 34. nhz says:

  @32:
  “als je ook zou rreageren op de positieve elementen uit mijn betoog zou je weten dat het dan relevant is om welke woning het gaat”

  In dit geval niet echt, bijna alles is daar gigantisch gestegen. Simpele, bouwvallige arbeidershuisjes van nog geen 10.000 gulden toen tot 400K nu. Monumentale herenhuizen van misschien 100.000 gulden toen naar 1-2 miljoen euro nu. Naar mijn indruk wonen er vooral babyboom ambtenaren, een deel van de huizen is wellicht eigendom van rijke Randstadters of Duitsers (officieel niet toegestaan, maar ja …) Ik heb er nog geen prijsdalingen gezien, de vraagprijzen blijven stijgen al wordt er weinig verkocht.

  “is de nederlander nu niet gemiddeld 1000% rijker, ”

  De inkomens zijn nu ongeveer 2x hoger dan begin jaren 80. Uiteindelijk zou het inkomen bepalend moeten zijn voor de huizenprijzen, de stijging sindsdien slaat dus helemaal nergens op en is het gevolg van ‘easy money’, niet van rijkere burgers.

  “omdat ik het ook kan verhuren (kan legaal als je de verhuurperiode tijdelijk houdt) en kan zonder hra verlies als je het handig doet, ”

  volgens mij kan dat alleen door te frauderen. Je hebt GEEN recht op HRA voor een huis dat je verhuurt.

  “ik bedoel eenieder die snapt hoe macht werkt, hoe je het krijgt en hoe je het behoudt, bij een crisis redt je het niet met wat goud alleen..”

  ik snap denk ik behoorlijk goed hoe macht werkt, maar het krijgen lukt alleen door je te verlagen tot het nivo van onze politici en andere maffiosi. Veel gewone mensen willen het spel op dat nivo niet meespelen.

 35. Juan Belmonte says:

  @9 Dow Jones

  Juan is inmiddels het el eens met Hogehuizenprijsminnend NL, het gaat gewoon nog wel even duren, voordat partijen een verliesje op krankzinnig gegroeide huizenprijzen erkennen en ondertussen gooien de Overheid en de Gemeente Amersfoort (alsof ze ruime budgetten te besteden hebben) er nog maar wat geld tegenaan, nog meer kunstgrepen.

  Prima hoor, Juan houdt ze toch niet tegen maar kan er wel hartelijk om lachen.

  Hahahaaaaaaa

  En weer besteden publiek betaalde lieden geld aan het vergroten dan wel instandhouden van een zeepbel, het lijken wel genationaliseerde bankiers, anno 2011 iedereen bankier, iedereen geldschepper want lenen is lenen zodat lenen en terugbetalen verwordt tot lenen zonder terugbetalen en dan komt de rekening automatisch bij anderen te liggen. Een Ridderorde daarom voor de heer Scheringa, de geldsurfer number one, de man is een aanwinst voor de samenleving gebleken.

  Over de volwassenheid van de Nederlandse samenleving anno 2006,2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 is het laatste nog niet verlachen… 🙂

  (wat kan men anders)

 36. huisje says:

  @35
  hoe harder de toon hoe groter de “eigen” twijfel (frustratie?).

 37. nhz says:

  het geld spuit weer in het rond, de kleptocraten toveren ineens 500 miljard uit hun hoge hoed (uit onze zak, maar sst … niet over praten). JK heeft zogenaamd nog niet ingestemd, dus blijkbaar is alles al geregeld. Bailouts forever.

  ‘EU draagt 500 miljard bij aan noodfonds’

  BRUSSEL (AFN) – De EU gaat 500 miljard euro bijdragen aan het permanente noodfonds voor de euro. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurogroep, de zeventien landen die de euro hanteren, heeft dat maandag gezegd. De ministers van Financiën van de eurolanden bespraken het toekomstige noodfonds in Brussel.

  Volgens minister Jan Kees de Jager is er nog geen overeenstemming. ,,We hebben pas een akkoord als we over alles een akkoord hebben”, liet hij weten via zijn woordvoerder. De Jager wil pas instemmen met de toekomst van het noodfonds als er ook afspraken zijn in

 38. Juan Belmonte says:

  @38 nhz

  En nu begrijpen we waarom de heer Dr Axel Weber zich achter de oren heeft gekrabt..

  Ga, niet door start
  u ontvangt geen 500 Miljard 🙂

  En dat is het deel van de ijsberg dat nu zichtbaar is…

 39. Juan Belmonte says:

  Ach, die Prof Dr Arnout Boot, ouwe zemelaar, zijn collega’s zijn het ook nog eens eens, er gebeurt ook helemaal niks in de polder, allemaal boeren die de koeien diep in de ogen kijken en er weer meer anti-biotica inspuiten.

  Bacterie-vechters zijn de fluisternomen, van stierenvechten hebben ze geen kaas gegeten….

  Straks wordt het lente en is alles achter de rug (lees: dan duurt het weer een jaartje langer 🙂 )

 40. MikeStrike says:

  @huisje

  Ik ben het niet met je eens dat door inflatie prijzen niet zakken of zelfs meestijgen.
  Als voedsel niet 10% van je inkomen maar 50% van je inkomen gaat kosten blijft er maar een klein deel over om aan een huis te besteden (als je er dan nog wel over denkt om te kopen).

  Lonen blijven altijd achterlopen bij inflatie. Daarbij ook dat bij hoge inflatie de rente op gaat lopen.

  Case:
  van 5 naar 10% hypotheekrente, van 10% naar 15% van je inkomen aan voedsel. Wat zou er nog over van de woningprijzen?

 41. Charlie says:

  @31 (nhz), @40 (Juan):
  Arnoud Boot ziet de huizenbubble, is tegen de HRA en fluit geregeld Nout Wellink en het kabinet terug. En dat zonder de cynische sombere toon van überbear Kees de Kort.

 42. Juan Belmonte says:

  De ING op 26/10/2010.


  Woonbericht
  Koopwoningbezitters en starters: gunstige tijd voor aankoop woning Amsterdam, 26 oktober 2010

  Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt is in het derde kwartaal van 2010 met 5 punten gestegen. De ING WoonIndex is weer door de 100 punten grens geschoten en komt uit op 104.

  Per 14/2/2011:
  We zien ook niet dat die prijzen gaan zakken. Veel partijen hoeven niet te verkopen. Dat zien we dus niet gebeuren.
  ….
  De prijzen blijven relatief stabiel. Dus we zien ook niet zo heel veel veranderen de komende jaren.

  Eerste constatering, ING is zich niet bewust van de Tombola Top Tienduizend 🙂

  Tweede constateringen ING ziet de Zwaarden van Damocles niet.

  Derde constatering, de ING erkent dat wie nu MOET verkopen, de prijs MOET laten zakken. Stilstand is kennelijk de beste vooruitgang.

  We zullen zien, jammer dat de heer Mr Ger Hukker zo stil is, dat is toch de man van het vuurwerk 🙂

 43. Juan Belmonte says:

  @42 Ach Charly,

  wie neemt die man nu serieus, praters zijn het, fluisteraars, fluisternomen.

  Juan begrijpt tenminste een Kees de Kort die roept gewoon hardop watti denkt zonder de zweem van de acadeem. Met humor ook nog, prachtig.

  Complete Bollocks zijn af en toe op hun plaats.

  Afvoeren die Boot, kansloze knaap.

 44. Dow Jones says:

  @22 (Mike)…

  Succes, man! Waar ga je naar toe? Zit zelf ook al geruime tijd te denken aan Canada (rationele keus), Californië (beetje vreemd, weet ik, maar wel lekker weer) of Zuid Europa. Nieuw Zeeland is ook leuk. Zweden is meer iets voor mensen die teveel Abba clips hebben gekeken. In de winter wordt het daar om drie uur ‘s middags al donker. Ik wil wel een beetje zon als ik emigreer…

  @Juan, nog wat te koop in Spanje? Stuur eens een linkje!

  Cheerio,

  Dow Jones

 45. Juan Belmonte says:

  @Dow Jones

  Hier is een mooie:

  60 meter in Madrid voor 260.000 euro. Voor Spanjaarden een koopje: er zit ook echt geen SUSHI in de Madrileense prijzen. 🙂

  http://www.madridvivienda.com/venta-piso-salamanca-madrid-HVHWH7TVP9/

  Daaronder wel een advertentie:
  ¿Desea que le avisemos cuando baje de precio?
  Rellena el siguiente formulario y si este inmueble baja de precio hasta el precio que introduzcas, te enviaremos un email avisándote.

  Oftwel: wilt u dat wij u mailen wanneer de prijs zakt. Vul hier uw email in ?

  Komt vast-goed 🙂

 46. huisje says:

  @41 goed punt, maar het niet kunnen betalen van stijgende voedselprijzen is gemiddeld geen issue in nederland, laat staan voor de veelverdieners, de veelverdieners hebben al een huis en zijn blij met inflatie, punt is dat stijging inflatie daarmee dus eigenlijk het hardst de minder draagkachtigen niet huisbezitters raakt?

  Effect waar je op doelt denk is dat inflatie -> hogere rente -> duurder lenen -> negatieve invloed op huizenprijzen. Dat is geen mathematische wet, daarmee is nog niet aangetoond dat hetzelfde nu weer gebeurt, het e.e.a. al verdisconteert is danwel dat inflatie de curve van stijgende en dalende huizenprijzen substantieel beïnvloed, die is toch meer op emotie en leencapaciteit gebaseerd?

 47. Adamus says:

  Professor Mallebootje. Had-ie de mavo maar afgemaakt.

 48. Juan Belmonte says:

  Maar deze is ook leuk:

  http://www.madridvivienda.com/venta-piso-salamanca-madrid-GDSJ147IIO/

  Van 1.130.000 nu 950.000 euro en wel 140 meter groot.

  Voor de ouderen onder ons wordt de prijs ook in peseta’s gegeven, zeg 158 miljoen.

  Wel nog even zelf opknappen:
  Estado: a reformar

  Este anuncio no muestra la dirección exacta por deseo explícito del anunciante
  Dit jaar geven we het exacte adres niet prijs, op de uitdrukkelijke wens van de eigenaar.

  No estamos locos
  pero sabemos lo que queremos

  (Ketama)

  Wie nu nog geen gevoel heeft bij de Spaanse SUSHI die zal Juan zeker niet geloven, met zijn Spaanse prietpraat 🙂

 49. Juan Belmonte says:

  Maaruh gelooft u Juan dan, op de hoek van Lagasca zitten wèl een paar top tapas bars, o.a. El Rincon de Goya, als u denkt dat vis met kaas geen lekkere combinatie kan zijn, toch eens aandoen (of voor een goede Fino)…

 50. Juan Belmonte says:

  @ adamus

  Juan twijffelt niet zo aan het academisch gehalte van Prof Dr Arnout Boot, dat zit vast wel goed, er zit ook gewoon logische denkvermogen, wat niet van iedere gepromoveerde econonoom te stellen is:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/31-01-2011/gedwongen-huizenveiling-ook-via-internet/#comment-63189

  Alleen heeft de heer Boot wat moeite om simpele zaken eenvoudig uit te leggen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-11-2010/helft-senaat-wil-hypotheekrenteaftrek-herzien/#comment-55492

  Als je niet schiet,
  ken je ook niet scoren 🙂

 51. Adamus says:

  juan, prof.B. Had plotseling door hoe de economische wedstrijd moest worden gelezen, maar moet ie nu tot in lengte van dagen het landsbestuur daarmee verblijden?
  We hebben van Hanegem ook nog achter de hand.

 52. Juan Belmonte says:

  Niks voor De Kromme adamus, dat pisootje van post 50

  aire acondicionado no disponible

  Planta 2º sin ascensor

  Geen airco (Madrid is in augustus met 35 graden niet te harden) en de woning zit op de tweede verdieping, geen lift.

  Teveel op doel geschoten om al die trappen nu nog te lopen voor de Kromme…

  Wellicht dan iets voor de Rechte heer Prof Dr Arnout Boot als-i uitgesprokener wordt of uitgesproken is.

 53. Juan Belmonte says:

  Maarueh, waar zijn al die gasten gebleven die Juan er nog steeds niet heeft van kunnen overtuigen dat de rente kunstmatig laag was en is (en nog even zal zijn dankzij QE en nu het vetrek van de heer Weber).

  De Jeroen’s, Bert’s Dr T’s van dit continent.

  Weinig meer over de vorm, Juan zet nog maar een wat J.i’s op en rij…. Café solo por Juan…

  http://www.youtube.com/watch?v=UGtKGX8B9hU

  (jammer van de reclame, even doorbijten)
  🙂

 54. djantje says:

  Nog even over Nederland, uiteraard wordt een huis moeilijker te kopen voor starters als de prijs niet omlaag gaat.

  Deze is tussen december 2005 en oktober 2010 toch wel goed in vraagprijs gestegen.

  http://amsterdam.www.miljoenhuizen.nl/details/propnl/193860/Benkoelenstraat-21-Amsterdam

  Van 105.000 naar 160.000 euro. (vraagprijs, staat niet in overzicht van kadaster, funda zegt verkocht onder voorbehoud)

  Maar er staan wel andere in het overzicht van kadaster, allemaal verkocht in januari 2006.

  nr 41;
  140.000 naar 200.000 (okt-2009)

  nr 27;
  105.000 naar 159.500 (nov-2009)

  nr 11;
  117.500 naar 169.000 (feb-2009)

  Dat zijn toch redelijke stijgingen, waarschijnlijk ook omdat de buurt wat opgeknapt is.

  Maar in 2006 kon er blijkbaar nog worden opgeleverd (renovatie) met een prijs tussen de 100.000 en 140.000 euro, in Amsterdam, binnen de ring, redelijk bij de binnenstad.

  Kun je nu niet meer vinden, ja, vanaf 150.000 euro.

  En in 2006 was de rente ook nog historisch laag (4% voor lang financieren).
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/explosieve-groei-hypotheekschulden-nader-belicht/

  Wat je dus krijgt als niemand doorstroomt, dat de mensen die daar zijn gaan wonen in 2006, daar of oud aan het worden zijn, dan is het waarschijnlijk prima, of ze willen nu kinderen / samenwonen / doorstromen.

  Dan denk ik dat de prijs in sommige gevallen echt nog wel kan zakken, alleen moet de rest van de markt, de woningen waar naar wordt doorgestroomd, ook mee zakken in prijs.

 55. Dow Jones says:

  @47 (Juan Belmonte)…

  Hahaha, gracias!

  Ciao,

  Dow Jones

 56. Boudewijn says:

  Nou weer apart hoor dat bericht van ING. Als dit het niveau van een econoom is.
  Lijkt me logisch als de vraag minder wordt dat de prijzen zakken!? kijk maar naar de olie prijs.
  Ook op funda zie dat er bijna niets wordt verkocht.

  Volgens mij wordt een sterkere daling dan vanaf 2008. Dat is mijn voorspelling. Ik kijk uit naar de gegevens van het kadaster over het eerste kwartaal 2011….

 57. ll says:

  @ juan, Tier1 8.8 ok volgens Basel III en toch weggevaagd…….

  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/ronboer/9018355/__Kapitaalratio_van_eierschaalporselein__.html?p=38,1

  Het probleem zit hem niet in de huizenmarkt, maar in de banken.

 58. ll says:

  Ondertussen op de afsluitdijk.

  Rijk heeft geen geld meer,
  is het nog wel veilig in ons polderland, de zeespiegel is toch gestegen ?

  http://www.cobouw.nl/nieuws/2011/02/15/Nijpels%3A-Overheid-moet-geld-lenen-voor-Afsluitdijk.html

 59. ll says:

  Als banken met een tier 1 van 8.8 zomaar kunnen weggevaagd, kan Basel III ook worden weggevaagd, stelt toch niets voor, en wij maar denken dat de grote denkers het allemaal wel kunnen regelen, mooi niet dus….., toch tijd voor Beijing 1 ?

 60. Juan Belmonte says:

  @59 Il

  Juan houdt of en toe wel en dan ook weer niet van halve maatregelen:

  Het wordt weer tijd voor de wekelijkse stress-test ?

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-12-2010/cda-senaat-aflossing-hypotheekschuld-bevorderen/#comment-57686

  Wellicht is de Deense bank een voorbeeld van hoe men nu een aantal banken gecontroleerd laat springen, en Juan doelt natuurlijk niet op SUSHI in Spanje 🙂

 61. Juan Belmonte says:

  Het probleem zit hem niet in de huizenmarkt, maar in de banken.

  Geen idee Il,

  Banken is vast een vak apart.

  Over huizen kan Juan wel wat meebloggen, type de vraag stellen is hem regelmatig beantwoorden 🙂

 62. Juan Belmonte says:

  Waarmee tevens gesteld dat “huizen” geen vak apart is, gewoon boerenverstand moet voldoende zijn om vraag en aanbod en alle kunstgrepen eromheen, in hun hokjes te duwen.

  Juan heeft dan ook weinig van casametrie begrepen, statistiek daar kan Juan wel wat mee, irreële getallen ook, irreële theorien niet.

 63. Peter15 says:

  De gemeente Teylingen “helpt” starters:
  Belastingen gaan voor alle inwoners omhoog en de starters worden aangemoedigd om toch de te dure huizen te kopen…..

  Zie bericht:
  http://www.deteyding.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=5668&Itemid=5

 64. ll says:

  Ik vraag het me af, of er geen connectie is tussen banken en makelaars. Ik ben bezig met een proefballon, wegens z.g. financiele problemen ben ik bezig makelaars te bellen over de vraagprijs van mijn stulpje, in een gewilde buurt. Noodverkoop dus het moet snel gebeuren, 30% onder de WOZ waarde ? De eerste vraag is hoeveel hypotheek rust er op het huis ? Wat heeft dat er in hemelsnaam mee te maken.

 65. Adamus says:

  Als banken met een tier 1 van 8.8 zomaar kunnen weggevaagd, kan Basel III ook worden weggevaagd, stelt toch niets voor, en wij maar denken dat de grote denkers het allemaal wel kunnen regelen, mooi niet dus….., toch tijd voor Beijing 1 ?

  IL, ze kunnen alles regelen, maar een (of meerderen) moet(en) water bij de wijn doen. Ik zou de denkers eerder strategen willen noemen.

  “Kom laten we naarnTeylingen verhuizen”
  Wil iemand daar dood gevonden worden?

 66. ll says:

  @ adamus 🙂

 67. nhz says:

  nog even over voedselprijzen en inflatie (sorry indien al eerder hier gepost): voedselprijsinflatie in China inmiddels ruim 400% op jaarbasis!! Gelukkig eten Chinezen heel ander voedsel dan wij en is dit dus totaal irrelevant voor de Europese inflatiecijfers 😉 Inmiddels lijkt ook China besloten te hebben om de gierend uit de hand lopende kosten van voedsel te ‘bestrijden’ door de voedsel component in de inflatie berekening kleiner te maken, net zoals ze hier en in de US al jaren doen. Gaat u vooral rustig slapen, er is geen inflatie.

  the average price of food in 50 cities in the January 21-31 period has increased by 4.6% compared to the prior 10 day period (and 416% annualized)!

 68. nhz says:

  @39:
  ja, Weber was waarschijnlijk de laatste hindernis op weg naar de bailouts-forever. De kleptocraten hebben gewonnen, de belastingbetaler draait voor de rekening op. We zijn nu allemaal Ieren 🙁

  @42:
  ja, Boot is een prima keus, al vind ik het jammer dat hij vroeger niet duidelijker gewaarschuwd heeft (beetje vergelijkbaar met bijv. Shiller in de VS). Ik zie alleen niet hoe hij Financiën kan functioneren, gezien zijn ideeën over het beleid.

  @43:
  lijkt erop dat het ING rapportje over de huizenmarkt vooral bedoeld was om weer eens lekker wat hypotheekjes te kunnen schuiven.

  @46:
  Zweden of all places? Kampioen socialisme (in de slechtste zin van het woord) en bijkant fascistisch wat betreft de staatscontrole over het individu. Verschrikkelijk eng land, ik moet er niet aan denken; helemaal niet onder de huidige regering.

  @60:
  ik snap niet dat ze niet invoeren dat je op de afsluitdijk 300 km/uur mag rijden. Goed voor de economie (autoverkopen, medische sector, verzekeraars, enz.).

  @65:
  volgens mij doen ze dat in veel meer gemeentes: extra belasting vangen, sterk bezuinigen op de normale uitgaves maar wel volop werk voor stimuleringsfondsen voor de bouw, startersleningen etc. Als het pyramidespel maar blijft draaien, de starters zijn tenslotte het plankton aan de bodem van de voedselpyramide.

  @66:
  interessant, hou ons op de hoogte 🙂

 69. nhz says:

  @70:
  als je een beetje nadenkt over wat hier gebeurd is weet je weer dat Nederland een maffiastaat is. René W gaat er ongetwijfeld met een waarschuwing vanaf komen en kan vervolgens zijn tarieven verdubbelen, want nu staan ze echt in de rij voor hem. En gaan ze ook nog uitzoeken hoeveel ambtenaren van de gemeente Baarn hierbij zijn omgekocht? Vast niet …

 70. TheRealJohn says:

  En terwijl het ene na het ander doemscenario door werd gesproken op het zeepbel blog trok de reële economie weer aan.

 71. nhz says:

  @73:
  nee, de virtuele economie trekt weer aan dankzij onbeperkt geld bijdrukken. De echte economie trekt hooguit aan door slim manipuleren van statistieken (werkeloosheid bijvoorbeeld), en doordat prijsverhogingen als omzetgroei worden gepresenteerd.

 72. dalen says:

  @ 72

  Dr t die de een steevast vertrouwen heeft in de roddelmedia, geïnstrueerd door de politiek, gaat ook weer bloggen.

  Dr t ga de straat eens op en stap eens een winkel of ander mkb binnen en vraag dan eens hoe zij over de huidige economie denken.

  Anyway, kennelijk werkt de indoctrinatie van de leugenmachine prima bij een deel van de bevolking.

 73. nhz says:

  @75:
  het werkt in ieder geval prima bij ambtenaren, die tot nu toe niks van de crisis gemerkt hebben. Ook dit jaar weer 2% en vele extraatjes erbij, anders gaan ze staken (stel je voor hoe goed de economie het dan kan gaan doen!!). En in NL is inmiddels 95% ambtenaar, of nep-ondernemer.

 74. ll says:

  Ondertussen in Europa.

  Onder het mom van een lening van de burgers, met rente, is het nu definitief geroofd.

  http://www.fd.nl/artikel/21426297/eurolanden-sluiten-onverwacht-akkoord-noodfonds

 75. Charlie says:

  @72
  Als er maar een plusje voor een cijfer staat, dan moet dat wel een goed teken zijn.

  Ook al zijn alleen de prijzen omhoog gegaan en is er weer meer aardgas verstookt.

  Ik noem het: inflatie.

 76. Charlie says:

  @75 (nhz):
  Overheidsuitgaven waren volgens CBS in 2010 weer met 2% gestegen. Hoezo bezuinigingen?

 77. Charlie says:

  @76 (Il):

  Zo kan het fonds meegroeien met de omvang van de economieën van de eurolanden. Het fonds moet noodleningen kunnen verstrekken aan landen die in financiële problemen zijn. Maar er wordt nog gesproken over een bredere inzet ervan, zoals andere vormen van kredieten of het opkopen van staatspapier van zwakke landen.

  Brrrrrr….

 78. beurse beurs says:

  @nhz

  nu weten we wel hoe je over ambtenaren denkt. Kan je voortaan wel achter wegen laten op dit forum. Staat er meer dan voldoende op, jouw mening

 79. nhz says:

  @79:
  je moet gewoon alles wat ze zeggen omkeren, dan weet je waar je aan toe bent. JK: er is maandag niet gesproken over uitbreiding van het EU noodfonds. Dus wél. ‘Bezuinigen’ = meer belasting (behalve voor de topinkomens), meer ambtenaren (ja, ik wrijf het er nog maar eens lekker in), meer uitgeven. Newspeak dus.

 80. Charlie says:

  Je kan toch niet anders dan cynisch worden over uitspraken van politici en CBS als je dit soort overtuigende filmpjes ziet die gehakt maken van officiële inflatiecijfers:

  http://www.zerohedge.com/article/guest-post-economy-flight-666-our-one-way-ticket-zimbabwe

  Gelukkig kijk ik ook wel eens op andere sites dan deze, want dat heb ik wel nodig om optimistisch te willen zijn.

 81. Ain says:

  Deze poll staat op rtlz:

  De hypotheekrente loopt flink op, de 10 jaars rente staat nu al rond de 6%. Bij welke rentestand komt u in de problemen?
  Ik kom niet in de problemen: 47%
  14%: 3%
  12%: 3%
  10%: 9%
  8%: 13%
  6%: 7%
  Ik zit al in de problemen: 17%

  Aantal stemmen: 3947

  Conclusie momenteel is de rente 6% en dat betekent dat 17+7% = 24% het nu al moeilijk heeft (of krijgt als ze moeten verlengen) volgens deze poll, terwijl de rente alleen nog maar kan stijgen, lijkt mij.

 82. dalen says:

  @ 79.beurse beurs

  Slaap jij maar lekker verder. Dat jij totaan je achterkleinkinderen moeten bloeden voor het stomme beleid heb je kennelijk niet door.

  Het verbaast mij al jaren dat hier geen opstand is vergelijkbaar als in Egypte.

  Dit komt ongetwijfeld door het kuddegedrag van mensen die dolgelukkig zijn in hun zwaar overbetaalde vinexwoning met een zogenaamde tuin van 4×5 meter.

  Wordt eens wakker!!

 83. marianne says:

  Ach, Eigen Huis springt op de bres voor erfpachters.
  Dat is wel eens heeeeeeeeeel erg anders geweest.
  Zoals in de jaren ’90 toen er geen eigen huis blaadje uit kon komen zonder dat de erfpacht afgezeken werd en deze huichelaars iedere aanstaande koper letterlijk de tip gaven geen huis op erfpacht te kopen.
  Eigen Huis maakte zich toen schuldig aan hetgeen zij de banken nu verwijt.

 84. Goudbelegger says:

  Vereniging geleend huis : )

  Net gebeld voor andere huurwoning, met angst en beven, je wordt gewoon nog steeds als een soort onderkruipsel behandelt die dankbaar moet zijn dat de hoge mevrouw van de huizen jou iets wil verhuren.. Meer dan 40 appartement leeg in een complex en NOG de arrogantie NOGGGGGGGGGG niet willen onderhandelen over de prijs. Om te kotsen is het.

 85. Charlie says:

  @goudbelegger

  Heb geduld.

 86. nhz says:

  @84:
  hoeveel mensen zouden zo’n vraag eerlijk beantwoorden? Ik denk trouwens dat je rekening moet houden met de hordes die een variabele rente op basis van Euribor hebben (o.a. bij ING) en die momenteel bijna niks betalen. Als dat Euribor feest ophoudt (verwacht ik niet op korte termijn, maar je weet nooit) dan gaan ze van 1.5% rente naar 7% ofzo.

  @86:
  is het probleem niet gewoon dat de waarde van het huis daalt door de erfpacht constructie, en dat kopers niet automatisch een hogere hypotheek krijgen dan de vorige eigenaar, zoals alle scheefleners het nog steeds gewend zijn in de polder?

  @88:
  is bij mij in de regio net zo, zowel bij de WBV die voor een deel meespeelt in de vrije sector, als elders. Overal leegstand maar niks onderhandelen; alleen sommige heel onaantrekkelijke woningen (afgeleefde flatjes etc.) daar kun je soms zonder veel gezeur in, als je het volle pond wil betalen. Het enige verschil met pakweg 5 jaar geleden is dat je nu wel te woord gestaan wordt, indertijd werd je als ondernemer met spaargeld gewoon keihard uitgelachen aan de balie. Over de papierwinkel die je moet invullen als ondernemer als je bij zo’n tent wilt huren zullen we het maar niet hebben, kost je al minstens 2000 euro voor alle administratie en accountantskosten ;(
  Nee, ik denk dat ik voorlopig gewoon blijf huren van particulieren die met een tweede huis omhoog zitten; die doen meestal niet moeilijk over allerlei details.

 87. Dawg says:

  @75 nzh

  De ambtenarensalarissen blijven al jaren lang achter bij de inflatie. Dat is al zo sinds de tijd van Lubbers. Wat je op dit punt stelt zijn niet meer dan de bekende vooroordelen. Toon maar eens een keertje aan wat je claimt.

 88. Goudbelegger says:

  @89 klopt exact. Absurd is het. Je moet ook geen ondernemer zijn in dit land, of een hele succesvolle maar gewoon een ondernemer, ik weet het niet..

 89. Goudbelegger says:

  @90 ga toch fietsen. Ik ken tientallen ambtenaren, allemaal zitten ze achterover, allemaal krijgen ze Euro 3.000 tot Euro 9.000 netto. Allemaal blij, allemaal altijd lachen, allemaal altijd vrolijk, allemaal veel vakantie, onzin cursussen etc. Ik heb het dan over ‘beleidsmakers’ wat tegenwoordig 90% is, niet over buschauffeurs en dergelijke natuurlijk.

  En ik heb er tussen gezeten, ben zelf ambtenaar geweest, was ik het nog maar, mij maak je niks wijs, ik heb het allemaal meegemaakt bij de Ministeries, provincies, gemeenten, werken?? Wat is dat??

 90. Goudbelegger says:

  Dit is wat ambtenaren betreft ook iets wat je moet zien. Kijk eerst het korte filmpje bovenaan, daarna verder lezen, je oren gaan er van klapperen..

  Maffia..

  http://www.dejaap.nl/2011/01/30/solidariteit-volgens-marleen-barth-waarom-u-geen-pvda-stemt/

 91. Dawg says:

  @93 Goudbeleggers.

  Nog zo eentje. Toon maar eens aan wat je stelt. Zo’n 75 tot 80% van de ambtenaren werkt op uitvoerend niveau. Buschauffeur, politieagent, ambulancebroeder, leraar. Dat werk. En voor al dat volk worden jaar en jaar uit CAO-tjes gesloten die de inflatie niet eens bijhouden.

  Ik ken ook ambtenaren. In m’n familie-, vrienden- en kennissenkring. En die verdienen niet de salarissen die jij noemt. Maar jouw en mijn kring van bekenden bewijzen natuurlijk allemaal niets. Noem eens een controleerbare bron die staaft wat je beweert.

 92. dalen says:

  @ 94

  “Ik ken ook ambtenaren. In m’n familie-, vrienden- en kennissenkring. En die verdienen niet de salarissen die jij noemt.”

  Ik ken ook voldoende ambtenaren die zich rot werken. Het gaat er om wat de perceptie is van het volk en mijns inziens zou je het moeten omdraaien en de ambtenaren eens bewijzen wat ze dan wel doen. De reden dat ik geen zaak meer heb in NL is dat je tot op het bot getergd wordt door ambtenaren.

  Als ik dit dan weer lees.

  Eurlings treedt toe tot directie KLM

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/9027957/__Eurlings_treedt_toe_tot_directie_KLM__.html?p=25,1

  en dat plaats naast dit bericht en andere vergelijkbare berichten.

  “KLM-topman blij met steun minister Eurlings voor groei Schiphol”

  http://www.luchtvaartnieuws.nl/nl-NL/Article.cms/Airports/KLM-topman_blij_met_steun_minister_Eurlings_voor_groei_Schiphol

  Ik weet het zegt niet zoveel maar om de schijn niet te wekken zou ik niet zo’n baan aanvaarden.

 93. Dawg says:

  @ 95

  Zoals ik al zei. Ruwweg 75% of meer van de ambtenaren doet werk op uitvoerend niveau. Als je niet onder een steen leeft en zo af en toe nog eens op straat komt dan kun je weten dat het soort banen dat ik noemde er de laatste jaren niet makkelijker op is geworden. In Wat moeten die dan bewijzen?

 94. Dawg says:

  @75 nzh en @93 Goudbelegger

  Kom een af met dat bewijs! Moet toch een koud kunstje zijn voor iets wat zo evident is.

 95. nhz says:

  @91:
  ik ken vnl. mensen in onderwijs, gezondheidszorg en provinciaal bestuur. Die hebben allemaal salarissen die véél harder gestegen zijn dan de inflatie in de laatste 10 jaar. De gemiddelde kleine ondernemer moet van veel minder rondkomen. Dat gewone politieagenten slecht betaald worden daar kan ik het mee eens zijn; buschauffeurs zijn voorzover ik weet al lang geen ambtenaren meer, en ik wed dat ze als gevolg daarvan véél minder zijn gaan verdienen. Kijk ook eens naar de discussies bij bijv. TNTPost; (ex-)ambtenaar = goudgerande arbeidsvoorwaarden. Als er zo slecht betaald wordt, waarom willen al die (ex-)ambtenaren dan niet onder een gewone CAO van het bedrijfsleven vallen?

  @96:
  Eurlings wilde alle tijd voor zijn gezin, blijkbaar is directeur KLM iets dat je op de maandagmiddag vanuit je slaapkamer kunt regelen. Hartelijk dank Camille, voor het toeschuiven van honderden miljoenen aan KLM en luchthaven Schiphol 🙂

 96. TheRealJohn says:

  @75 nzh @93 Goudbelegger @97 dawg

  De pot met belastinginkomsten is de afgelopen jaren heel vet geweest. Dat heeft de nodige uitwassen veroorzaakt in de (semi)ambtelijke bovenlaag.
  Het is onzin om hen, te vergelijken met politieagenten, verpleegsters, leraren etc. die leveren over het algemeen namelijk een heel behoorlijke dienst voor hun salaris.

 97. Dawg says:

  “ik ken vnl. mensen in onderwijs, gezondheidszorg en provinciaal bestuur. Die hebben allemaal salarissen die véél harder gestegen zijn dan de inflatie in de laatste 10 jaar.”

  En wat voor mensen zijn dat dan?
  Concierges, verpleegsters, medewerkers van de postkamer?

  In de afgelopen jaren zijn nogal wat voordien centraal door de overheid aangestuurde organisaties “verzelfstandigd”.
  Bij de volkshuisvesting, in de gezondheidszorg en soms ook in het onderwijs. Meest tastbare resulttaat van die verzelfstandiging was een verdrievoudiging van de salarissen van de topleiding. Het volk op de werkvloer, dat gewoon onder een CAO-tje bleef vallen had het nakijken.

  contractlonen 1973 – 2003

  markt 4,7
  overheid 3,9
  inflatie 3,9

  contractlonen 1983 – 2003

  markt 2,3
  overheid 1,7
  inflatie 2,2

  contractlonen 1993 – 2003

  markt 2,7
  overheid 2,5
  inflatie 2,6

  bron:
  http://www.cpb.nl/en/publicatie/re%C3%ABle-contractloonstijging-op-lange-termijn

  Ik heb het al eerder gezegd. In Nederland is loonmatiging de name of the game. In de marktsector en, iets meer, bij de overheid.

 98. xenobinol says:

  Ambtenaren moeten niet janken, bij de overheid heb je totaal geen stress m.b.t. het binnenhalen van opdrachten. Of je nu wel of niet je werk goed doet maakt helemaal niets uit. Iedere maand verschijnt er gewoon weer geld op je rekening. Overigens vindt ik de salarissen bij de overheid bepaald niet slecht, juist door de concurrentie in het bedrijfsleven zijn de salarissen van het werkvolk daar een stuk lager als bij de overheid, om over de secundaire arbeidsvoorwaarden nog maar te zwijgen. Als ambtenaren het zo slecht hebben bij de overheid dan gaan ze toch gewoon voor een commercieel bedrijf werken?

 99. xenobinol says:

  Overigens hebben werknemers van woningbouwverenigingen ook een luizenleven. Ik ken er enkelen en die voeren echt de hele dag niets uit. Geld komt immers ook met bakken tegelijk binnen.

 100. xenobinol says:

  Het lijken wel banksters 🙂

 101. TheRealJohn says:

  @102 xenobinol
  correctie:
  Geld komt immers ook met bakken tegelijk binnen.
  Geld kwam immers ook met bakken tegelijk binnen.

 102. Juan Belmonte says:

  De heer Weber lijkt zich in te spannen voor de waardevastheid van de euro, en is daarmee niet geschikt als ECB president want de mode is printen 🙂

 103. ll says:

  @ juan, ze hebben vast dit draadje gelezen 🙂

 104. Juan Belmonte says:

  @ IL

  Ja en straks worden die appartementen in Madrid terstond verkocht en komt SUSHI met kaas in de mode…

  Het is overigens een wonder hoe ING -een bank met overheidssteun- ten tijde van de huidige SUSHI balansen 500 miljoen (50%) boekWINST op vastgoed kan nemen. Applaus voor de boekhouders, knap staaltje werk.

  🙂

 105. nhz says:

  @103:
  “En wat voor mensen zijn dat dan?
  Concierges, verpleegsters, medewerkers van de postkamer?”

  nee, mijn kennissen zijn niet degenen die op de allerlaagste ladder staan, daar zijn er relatief ook niet zo veel van. Docent middelbare school, verplegend personeel met wat extra opleiding en ervaring, en heel gewone bestuursambtenaren bij de provincie (met een titeltje voor je naam verdien je daar al vlug 7k per maand, als je bij een aparte stichting in de culturele sector ofzo zit zelfs het dubbele). Mee eens dat bovenaan de salarissen veel harder gestegen zijn, maar dit gebeurt bij de overheid meer dan bij het MKB (wat er bij de banken gebeurt wou ik er even buiten laten, dat is een geval apart). Onderwijs en gezondheidszorg zijn patente voorbeelden van deze misstanden van excessieve beloning van managers.

  @105:
  ja, da’s dus geen overheid meer. Net als de banken lid van de maffia waar we zogenaamd niet zonder kunnen, dus geld speelt geen rol.

  @108:
  ik denk dat Hommen bedoelt dat hij nog meer vstgoed risico heeft afgewenteld op de belastingbetaler. Verdienen aan vastgoed/hypotheken gaan ze natuurlijk gewoon mee door.

  @109:
  maar heeft dus niet geholpen, JK jokt weer eens als hij zegt dat het nieuwe noodfonds nog niet rond is. Eén van de taken is nota bene om staatsobligaties op te kopen van euro landen die problemen hebben, precies wat Weber niet wilde.

  @112:
  en dan volgend jaar weer 500 miljoen verlies er op boeken en datzelfde bedrag van de overheid krijgen. Zo kan ik ook met knoeien veel geld verdienen …

 106. nhz says:

  @113-103:
  correctie: die op de allerlaagste sport van de ladder staan

 107. MikeStrike says:

  @huisje

  Wellicht vind je dit een interessant artikel

  http://gonzalolira.blogspot.com/2011/02/inflation-hyperinflation-and-real.html

  Ik beweer hierbij niet dat het een mathematische wet is, maar de geschiedenis herhaald zich wel vaak.

 108. Adamus says:

  Dawg Zegt:
  15 February 2011 om 4:05 pm
  @75 nzh

  De ambtenarensalarissen blijven al jaren lang achter bij de inflatie. Dat is al zo sinds de tijd van Lubbers. Wat je op dit punt stelt zijn niet meer dan de bekende vooroordelen. Toon maar eens een keertje aan wat je claimt.

  En toch zijn er heel veel dertigers met bestuurskundige opleiding die einde schaal 13 en in 14 zitten. Dat zijn er vermoed ik veel meer dan in de tijd van Lubbers.

 109. Adamus says:

  De heer Weber lijkt zich in te spannen voor de waardevastheid van de euro, en is daarmee niet geschikt als ECB president want de mode is printen

  Doe voor Juanita maar een rokje met europrint.

 110. nhz says:

  @116:
  dat is denk ik ook een deel van het plaatje dat jij en ik zien, en Dawg niet. Bij de overheid hier zijn er veel te veel functie upgrades die zorgen dat ambtenaren, bij feitelijk hetzelfde werk, in de praktijk veel meer loonstijging hebben dan de officiële 2-3% per jaar. Soms komt daarbij dan nog de automatische loonstijging i.v.m. leeftijd. Bij de meeste bedrijven is daarvan geen sprake (misschien wel bij semi-overheid, maar ja – dat is dus ook allemaal belastinggeld).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*