Vergrijzing en Woningmarkt

Ouderen verhuizen niet of nauwelijks. De vergrijzing draagt daardoor bij aan de geringe doorstroming op de woningmarkt. Maar het sterkste effect van de veranderde leeftijdsopbouw van de bevolking op deze doorstroming lijkt inmiddels achter de rug. De omvangrijke babyboomgeneratie bereikte namelijk al in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw de levensfase waarin men nog maar weinig verhuist. Op de lange termijn – als de babyboomers door overlijden of verhuizing naar een zorginstelling hun woning verlaten –  resulteert de vergrijzing in een groot vrijkomend woningaanbod.

De geringe verhuismobiliteit van ouderen vormt een hindernis voor jongere huishoudens die naar een (grotere) koop- of eengezinswoning willen verhuizen, zeker in sterk vergrijsde regio’s en regio’s waar de druk op de woningmarkt relatief hoog is.

Nú de woningvoorraad uitbreiden met eengezinswoningen kan in regio’s waar de druk op de woningmarkt niet zo groot is echter betekenen dat wordt gebouwd voor toekomstige leegstand. Voor alle actoren op de woningmarkt is het belangrijk te beseffen dat op de langere termijn – over tien, vijftien jaar – veel woningen vrijkomen wanneer de babyboomgeneratie door overlijden of verhuizing naar een zorginstelling hun woning gaat verlaten. Vooral in gebieden die te maken hebben of krijgen met een afname van het aantal huishoudens (krimp) kan het moeilijk worden de vrijgekomen woningen te verkopen of te verhuren.

bron: Planbureau voor de Leefomgeving

Share Button
Tagged with: ,
140 comments on “Vergrijzing en Woningmarkt
 1. Claude says:

  En dan zakt de pyramide van boven (verder) finaal in elkaar.

  Er zijn veel te weinig mensen die deze >500k-woningen over kunnen nemen tegenover de huidige voorwaarden, laat staan over 10 jaar (HRA tegen 42%, 90% LTV, etc.).

 2. Gekke gerritje says:

  Claude,

  Zijn dan geen >500k meer hoor!

  Kan menig mens dan kopen maar je moet het willen omdat het ouwe zooi is.

 3. erik (trol) says:

  Onzin, Blok heeft zelf gezegd dat de huizenprijzen volgend jaar weer hard gaan stijgen. Gewoon nu kopen!!!

 4. Tsjaa.. says:

  Dat is toch niet te geloven dat 57% van de 65+-ers een woningschuld heeft. Tsjongejongen, de waanzin reageerde hier ook wel. Overigens kan de 50plus partij hier wel slim op inspelen.

 5. Tsjaa.. says:

  En iedereen straks erfenissen weigeren en de belastingbetaler er weer lekker voor opdraaien.

 6. Jodha says:

  Ogeruimd staat netjes! Familie kapitaal gaat zo in rook op: de macht blijft bij bepaalde bloedlijnen. Het komt wel mooi uit.
  Si jeunesse savait, si vieilesse pouvait!

  Vandaag kreeg ik een email met een link naar avaaz in mijn emailbox, nieuw voor mij. Betreft een onderwerp dat vrij veel en kritisch wordt besproken in FT, hindu en moscow times. In de NL pers ben ik dit onderwerp nog niet tegengekomen anders dan schaars uit de hoek van semi-intellectuele ‘berichtgeving’.
  Lijkt me een mooi onderwerp voor de intellectuele critici op dit forum, doch niet bedoeld voor verdere discussie alhier.
  http://www.avaaz.org/en/monsanto_vs_mother_earth_loc/?slideshow

 7. snorkel says:

  erik (trol):
  Onzin, Blok heeft zelf gezegd dat de huizenprijzen volgend jaar weer hard gaan stijgen. Gewoon nu kopen!!!

  Net zoals die mammoet die zelf heeft gezegd dat de ijstijd nooit voorbij zou gaan. Volgende winter gaat het gewoon weer vriezen!

 8. Huursma says:

  De duurzame beperking van de leenruimte is DE reden waarom de huizenprijzen gedaald zijn en op korte termijn blijven dalen.

  Vergrijzing is DE reden waarom de huizenprijzen ook op lange termijn blijven dalen.

 9. Huursma says:

  Aantal jaar dat mensen zelfstandig wonen: pakweg 50

  Aantal jaar dat de crisis duurt: 5

  Aantal huizen op de markt wegens overlijden/bejaardetehuis tijdens de crisis: 10% van de nationale woningvoorraad (en nog steeds niet verkocht)

 10. Huursma says:

  Voor kopers zijn die huizen van oudjes in deze markt niet zo interessant: De onderhoudsstaat is verschrikkelijk en dit is zelden volledig meegerekend in de vraagprijs.

  En bouwmaterialen zijn niet meegedaald in de huizencrisis!

 11. Huursma says:

  Ook wel grappig dat er op thuiszorg door de jaren heen flink wordt bezuinigd, maar dat die babyboomers het idee hebben dat ze lang zelfstandig kunnen wonen. Voor die generatie is economie een kwestie van wishful thinking.

 12. snorkel says:

  Claude: Er zijn veel te weinig mensen die deze >500k-woningen over kunnen nemen

  – Er zijn te veel huizen
  – Er zijn te weinig mensen
  – Die mensen kunnen het niet betalen, maar WILLEN dat ook niet
  – En ze kunnen het ook niet lenen want
  — De bank heeft het geld niet (leverage moet omlaag)
  — De bank wil het risico niet lopen, dus eist veel meer zekerheid
  — Voor andere partijen (pensioenfondsen) dan de huizenmarkt is het niet interessant genoeg. Die doen alleen mee als ze gedwongen worden, en dan nog mondjesmaat. Die willen liever ook niet langzaam doodbloeden

  En vooral: Waarom zouden de banken meehelpen hun eigen hypotheekportefeuille die nu nog deels afbetaald is (ouderen, lage aankoopprijs, lage LTV/LTI), te converteren naar één die grotendeels onafbetaald is (starters en upgraders, overgewaardeerde aankoopprijs, hoge LTV/LTI)? Die conversie is absolute voorwaarde voor een stijging van huizenprijzen en/of verkoopvolumes… Dat gaat dus, op een dead-cat-bounce na, niet gebeuren.

  Jodha,

  Inderdaad zeer offtopic, maar je hebt gelijk: Vergeleken bij wat Monsanto uitvreet (sic) is elke vastgoedbubble kinderspel. Als onze admin over een jaartje of wat niks meer te doen heeft… 😉

 13. snorkel says:

  Ik heb trouwens zojuist even het hele LTV-probleem voor de banken opgelost.

  Als ik nu een bank was, en dus geen greintje fatsoen in m’n donder zou hebben, zou ik constructies gaan verzinnen waarbij op de afbetaalde huizen van oudjes een kleine hypotheek gelegd wordt, om het bijbehorende krediet als eigen inleg te kunnen investeren in de aankoop van de eerste woning of het afbetalen van de onderwaarde van de kinderen/kleinkinderen. Helpt ontzettend om de LTV van je hele portefeuille omlaag te krijgen:
  – kleine lening (lage LTV) op huis dat voorheen afbetaald was en dus niet voorkwam op je balans = goed voor gemiddelde LTV
  – nieuwe/bestaande leningen met hoge LTV worden verlaagd door het krediet = goed voor gemiddelde LTV

  Oftewel; als je de collectieve L niet snel genoeg omlaag krijgt, en de V per unit daalt ‘organisch’, dan de collectieve V maar omhoog pompen door (budgetneutraal, want L mag niet omhoog) extra units met lage L per unit op je balans te zetten.

  Oudjes trappen er in omdat ze bang zijn hun huis op te moeten eten. Jongeren zien het extra geld graag tegemoet. Je moet er wel voor zorgen dat het niet als schenking gezien wordt, maar als investering. Een soort van doorgeslagen generatiehypotheek. Evil, dat wel

 14. De ontwikkelaar says:

  Je krijgt de komende jaren meer verpauperde zooi.

  Mensen kunnen hun huizen niet meer onderhouden.
  Geen geld voor.

  Ik raad mijn kennissen ook aan om geen woningen gebouwd voor 1995 te kopen.

  Rotzooi en toch nooit echt goed te isoleren.

  Wat dat betreft kun je 90% van de huizen zo slopen.

  Over 25 jaar is het een armetierig zootje in Nederland.

 15. RealisT says:

  erik (trol): Onzin, Blok heeft zelf gezegd dat de huizenprijzen volgend jaar weer hard gaan stijgen. Gewoon nu kopen!!!

  Nou als Blok het zegt, dan zal het vast wel waar zijn. Desnoods gaat ie zelf als een blok voor prijsdalingen liggen.

  De enige die straks naar de makelaars rennen zijn de verkopers. Deels om hun hutje maar definitief van de markt te halen omdat ze toch geen gek meer kunnen vinden die hun 125% tophypotheek wil overnemen.
  En deels omdat degenen die wèl kunnen zakken dat ook daadwerkelijk gaan doen. Want veel van die verkopers zitten heel wat dichter tegen een laatste huisvesting van 6 plankjes aan dan de bezoekers van dit blog. En net als zijzelf, worden al die verouderde huisjes waar ze in wonen er niet bepaald jonger op. Maar geld voor opknappen heeft een toekomstige koper niet. Die kan ternauwernood een paar procent eigen geld meebrengen.

 16. snorkel says:

  erik (trol):
  Onzin, Blok heeft zelf gezegd dat de huizenprijzen volgend jaar weer hard gaan stijgen. Gewoon nu kopen!!!

  Doe eens een bron. Want ik vermoed zomaar dat ‘ie iets heeft gezegd in de trand van “…KUNNEN gaan stijgen…” 😉

 17. Volger says:

  De ontwikkelaar:
  Je krijgt de komende jaren meer verpauperde zooi.

  Mensen kunnen hun huizen niet meer onderhouden.
  Geen geld voor.

  Ik raad mijn kennissen ook aan om geen woningen gebouwd voor 1995 te kopen.

  Rotzooi en toch nooit echt goed te isoleren.

  Alleen jammer dat veel huizen die na 1995 zijn gebouwd niet op ideale locaties staan. Vaak in buitenwijken zonder voorzieningen en winkels.
  Dan toch maar lekker dicht bij het centrum, met wat gezelligheid en vertier.

  En wat de isolatie van oudere woningen betreft:
  Ik woon zelf in een prima onderhouden en geisoleerde woning uit 1971 (op een prima lokatie). Een hoekhuis met een gasverbruik van minder dan 1100 m2.
  Daar kunnen veel woningen van na 1995 niet aan tippen.

 18. Nico de Geit says:

  Het zou best wel eens kunnen kloppen dat de voedsel- en brandstofprijzen de komende tien jaar gaan verdubbelen. Dan blijft er minder over voor wonen. Daar komt bij dat het gemiddelde inkomen daalt.

  Ik betaal nu al 200 euro per maand aan gas en licht. En dat gaat verdubbelen?

  Gas wordt vooral ‘s winters verstookt. Als het 800 euro per maand kost om je huis warm te houden is het misschien beter om in een warm oord te overwinteren, zeker als er hier niet veel te verdienen valt.

  Kortom: weinig interesse in de oude troep van babyboomers.

 19. maarten says:

  tekort van 200 miljoen in het vereffeningsfonds van het Ontwikkelingsbedrijf van de gemeente Amsterdam
  http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3425361/2013/04/13/College-botst-hard-over-grondbedrijf.dhtml

 20. maarten says:

  tekort van 200 miljoen in het vereffeningsfonds van het Ontwikkelingsbedrijf van de gemeente Amsterdam
  http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3425361/2013/04/13/College-botst-hard-over-grondbedrijf.dhtml

 21. snorkel says:

  Nico de Geit: Ik betaal nu al 200 euro per maand aan gas en licht. En dat gaat verdubbelen?

  Of dat gaat verdubbelen, of we helpen de aarde naar de knoppen. Een van de twee

 22. De Pessimist says:

  Volger: Vaak in buitenwijken zonder voorzieningen en winkels.

  Ik ruik hier kansen voor de nieuwe buurt super en buurt kroeg er is geen geld meer voor auto´s om de buurt te kunnen verlaten,er moet weer een buurt economie opgang gebracht worden.helaas heeft de middenstander niet de subsidie en belastingvoordelen van het groot bedrijf dus zal het wel beperkt blijven tot een mac donnald

 23. Juan de Meeleezer says:

  maarten: tekort van 200 miljoen in het vereffeningsfonds van het Ontwikkelingsbedrijf van de gemeente Amsterdam

  Nee maar, een tekort ?
  Bij grote vriend Van Poelgeest ?

  De man van de QUOTE van de eeuw ?

  Quote van de eeuw, Maarten van Poelgeest over de burger die zou moeten opdraaien voor verliezen op overgewaardeerd particulier vastgoed
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-08-2011/de-nederlandse-vastgoed-zeepbel-dreigt-uit-elkaar-te-spatten/#comment-84988
  en uiteindelijk dacht-i het probleem van zijn vrinden (SLOOP-VEREFFENINGSFONDS) bij alle burgers van heel Nederland te kunnen leggen
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/03-10-2012/verplicht-annuitair-aflossen-voor-alleen-nieuwe-hypotheken-per-1-jan-van-de-baan/#comment-115271

  Hij kan niet langer binnenskamers houden wat iemand met meer dan twee hersencellen al een paar jaar weet.

  En logisch hij is niet de enige…

  Poelgeest is uit de fles (nota bene) in Rdam waar een boom kappen opeens 700 euro kost
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/23-11-2011/91-procent-gaat-geen-woning-kopen/#comment-92252

  Querido Kamikazekopers
  Koopt allen een huis in Amsterdam
  liefst met erfpacht 🙂

  Vergelijk Amsterdam 5000 euro de meter en Coevorden 200 euro de meter:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-03-2013/de-leugens-van-het-cpb-en-het-staatsjournaal/#comment-136011

 24. Juan de Meeleezer says:

  Dat wordt de komende jaaaaren
  een mooie aanslag
  van de Gemeente Amsterdam

  De POEL is leeg
  De GEEST is uit de fles

  Buenas
  Juan

 25. ll says:

  En ja hoor, daar is Vathorst weer. 2013

  Accountant pikt het niet meer.

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nieuws/accountant-pikt-onduidelijke-jaarrekening.9013786.lynkx

  Problemen verkoop woningen Vathorst | huizenmarkt-zeepbel.nl
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/…/problemen-verkoop-woningen-vath...
  28 jan. 2009

  Grote leegstand dreigt in Vathorst | huizenmarkt-zeepbel.nl
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04…/grote-leegstand-dreigt-in-vathorst/
  4 sep. 2009

  Huizen Vathorst een ton in prijs verlaagd | huizenmarkt-zeepbel.nl
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/…/huizen-vathorst-een-ton-in-prijs-verl...
  10 okt. 2010 –

  Vathorst kan gemeente 47 miljoen euro kosten | huizenmarkt …
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/…/vathorst-kan-gemeente-47-miljoen-e...
  6 apr. 2012

 26. Con Artist says:

  Vergrijsde propaganda. Oude wijn in nieuwe zakken met hypoventilatie werkt niet of bleek contraproductief. Nochtans gaat het vertrouwen dat weg was nu als één blok achter Blok staan. Werkelijk?

  Met ouderen kun je doen wat je wilt zover ze arm zijn.
  Jongeren die houd je zoet. Zolang ze aan zichzelf denken, niets aan de hand. In the pocket van. Snappen ze toch niet. Als ze met lege zakken staan kloppen ze bij de overheid aan. Ons is slim bezig.

  Klik op ‘vertrouw’ button en share the future.

 27. Juan de Meeleezer says:

  en dat het Feest
  voor heer Van Poelgeest
  niet helemaal kras zat

  dat wisten we ook al: december 2012: t feest gaat toch niet door:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-11-2012/ec-bekijkt-nederlandse-huizenbubbel/#comment-122108

 28. latida says:

  Is het iemand al opgevallen dat het sociale akkoord uitgerekend met de beheerders van de pensioen fondsen is gemaakt?

 29. RealisT says:

  latida: Is het iemand al opgevallen dat het sociale akkoord uitgerekend met de beheerders van de pensioen fondsen is gemaakt?

  Geld van pensioenfondsen naar het bedrijfsleven.

 30. Stoelgang says:

  erik (trol):
  Onzin, Blok heeft zelf gezegd dat de huizenprijzen volgend jaar weer hard gaan stijgen. Gewoon nu kopen!!!

  De wal keert het (trollen)schip. Ik zou natuurlijk in kunnen gaan op de zoveelste ongefundeerde stelling (terwijl het gehele (prijs)verloop van de huizen’markt’ op dit blog goed is voorspeld) maar dat heeft geen zin. Het is een hele dikke plank zullen we maar zeggen.

  Erik, kan je wellicht eens inhoudelijk aangeven waarom NL anders is dan andere landen met een vastgoedbubbel? (de bubbel is bevestigd door de minister zelf, mocht je die willen ontkennen ;)?

  Kan je wellicht ook aangeven hoe jij het FEIT ziet dat de woningprijzen in de gehele geregistreerde geschiedenis in zowel NL als elders steeds terugkeren naar neutraal prijsniveau, dat wil zeggen basisprijs inclusief inflatie?

 31. Stoelgang says:

  erik (trol):
  Onzin, Blok heeft zelf gezegd dat de huizenprijzen volgend jaar weer hard gaan stijgen. Gewoon nu kopen!!!

  Overigens is jouw stelling een leugen, maar dat terzijde. De wal keert het schip.

 32. maarten says:

  the entire economy is a ponzi scheme, met ook wat aandacht voor demografie
  http://www.zerohedge.com/contributed/2013-04-13/entire-economy-ponzi-scheme

 33. De Pessimist says:

  maarten:
  the entire economy is a ponzi scheme, met ook wat aandacht voor demografie
  zerohedge.com/cont…economy-ponzi-scheme

  Nog meer bellen blazen
  http://biflatie.nl/artikelen/economisch/het-economische-systeem-is-een-grote-bubbel/
  Ik vind het een mooie opsomming .

 34. Steve says:

  Juan de Meeleezer,

  Die 200 miljoen is denk ik een veel te lage inschatting die strategisch gelekt is. Eerst de geesten rijp maken met dit bedrag en dan om de paar maanden verhogen met 50 miljoen.

  Zoals ze dit in Griekenland, Spanje, Cyprus, etc. ook doen.

  Heerlijk hoe Groen-Links en PvdA elkaar in de haren vliegen om de verdwenen kip met de gouden eieren.

  Gelukkig hebben ze mooie idealen en de beste intenties dus Amsterdam gaat sowieso een gouden toekomst tegemoet.

 35. trol(erik) says:

  Zo wat een eer! Iemand post onder mijn naam zo te zien!!

 36. Paul says:

  Gisteren heb ik een huis bezocht met de makkelaar.
  Staat 4jaar te koop voor 650.000,-
  Het is van de kinderen ouders overleden.
  Huis is zelf hypoteek vrij. Maar de 3 kinderen hebben alle drie een huis gekocht met 2ton verwacht te koop som uit het huis van hun ouders.

  Dus dat huis staat niet onderwater. Maar van de kinderen wel.

  Aan dit huis moet eigenlijke alles gebeuren.
  Dat is snel voor dit huis een totaal som van 4ton.
  Wil je het helemaal goed doen met je het slopen.

  Ik vraag mij af hoeveel erfgenamen die hun huis gekocht hebben in de jaren voor 2008. Met de overwaarde van het huis van hun ouders.
  Nu zwaar onderwater staan maar nog niet zichtbaar is voor de banken en de rest van de sameleving.

 37. trol(erik) says:

  Degene die bij punt 3, mijn naam heeft gebruikt bedankt zoals gezegd een hele eer!

  Stoelgang: Verschil in Nederland is dat wij kapitaal hebben, niet alleen in pensioenen maar ook in spaargeld. Tevens hebben wij straks ondanks de vergrijzing straks een tekort aan woningen, zoals we dalen met de prijzen wordt er namelijk ook vrijwel niks gebouwd, maar alleen maar verbouwd. Ik heb tevens trouwens altijd gezegd dat de prijzen verder zullen dalen, in krimp regio’s en de duurdere woningen zeker ook in stedelijke gebieden. Het lijkt me logisch dat als je van 100% aflossingsvrij naar 100% aflossen gaat en de hypotheekrente beperkt, de maximale hypotheek verlaagd er een prijsdaling komt, net zo als toen deze zaken werden ingevoerd er een prijsstijging kwam. Ik denk dat in de gemiddelde huizenprijs die nu dus 206.000 euro is, maximaal zal terugvallen naar 175.000 euro. Een grote groep mensen kan deze prijzen gewoon betalen en zullen dat ook doen. Natuurlijk zijn er veel woningen die verouderd zijn en die goedkoper zullen worden, de vraag is alleen of daar een markt voor is. Ik denk dat zulke woningen verkocht gaan worden aan investeerders die na het opknappen deze weer te koop zullen aanbieden, dit gebeurd trouwens nu al zeer vaak(mits juiste locatie’s).

 38. snorkel says:

  trol(erik),

  Erik, zie je nou zelf niet de fout in deze redenatie?

  “X gaat gebeuren, omdat Y gebeurt. Y gebeurt nu trouwens ook al, terwijl X niet gebeurt.”

  Beste Erik, dat klopt toch niet helemaal, of wel?

 39. Maria says:

  Paul,

  Vooruitlopend op de erfenis die men dacht te vergaren!
  Veel mensen!
  Heel eerlijk zijn, zo heb ik destijds ook gedacht toen ik voor de hypotheekakte tekende en me afvroeg hoe ik dat sommetje(!) ooit nog eens moest terug betalen.

  De erfenis van ouders en schoonouders speelde daar destijds wel een rol in.
  Gelukkig leven ze nog en hebben we de mogelijkheid gehad om af te lossen zonder daarbij aan die erfenis te hoeven denken.
  Maar als ik zo gedacht heb dan……………..

 40. Bug says:

  Nico de Geit:
  Het zou best wel eens kunnen kloppen dat de voedsel- en brandstofprijzen de komende tien jaar gaan verdubbelen. Dan blijft er minder over voor wonen. Daar komt bij dat het gemiddelde inkomen daalt.

  Ik betaal nu al 200 euro per maand aan gas en licht. En dat gaat verdubbelen?

  Gas wordt vooral ‘s winters verstookt. Als het 800 euro per maand kost om je huis warm te houden is het misschien beter om in een warm oord te overwinteren, zeker als er hier niet veel te verdienen valt.

  Kortom: weinig interesse in de oude troep van babyboomers.

  Je kunt nog altijd die oude bomen in het parkje voor je deur omhakken en in de allesbrander opstoken om je energielasten te drukken.

 41. Bug says:

  Volgens mij is er nog een belletje aan et knappen. Het is geel en het blinkt.

 42. B88 says:

  @trol(erik)

  #ROFL, “het verschil is dat wij spaargeld hebben.”

  Nou nee.

  Dus geen bs pensioenreservering bij de staat of in peiler 2 en 3, die zijn niet vrij te besteden. En ook niet de in NL zo driftig gehanteerde woningwaarde in box3 ofzo. Dat is ook geen liquide middel)

  Het gemiddelde vrij te bestede spaargeld
  in
  Nederland
  is

  6.000 euro.

  Dus nee het verschil is niet dat wij kapitaal hebben, dat hebben wij namelijk niet.

 43. eric406 says:

  Bug:
  Volgens mij is er nog een belletje aan et knappen. Het is geel en het blinkt.

  Ja, maar waarom?

 44. Dawg says:

  Bug,

  Spektakel. Vijfhonderd ton blingbling verkocht op één dag. Zo’n beetje de helft van de wereldproductie van één jaar. Die verkoper zal achteraf wel balen dat ie zo dom is geweest zo veel tegelijk te verkopen. Krijg ie er veel minder voor dan met een beetje geduld mogelijk was geweest. En dan die koper. Is op dezelfde dag dat ie koopt meteen al een vermogen kwijt. Plus een hoop gezeik met margin calls misschien. Allemaal zo onnodig, Goldman Sachs en alle andere banken hadden nog zo gewaarschuwd.

 45. Steven says:

  De grote ellende gaat natuurlijk pas komen bij grotere werkeloosheid. Als ze mij er uit trappen denk ik.. : ach wel lekker even wat duizendjes oprot premie waar ik maanden mijn huur van kan betalen, maar met 300.000+ schuld voor een hut is dat wel even anders. maar goed we zijn het er (bijna) allemaal wel over eens dat je beter geen schuld moet hebben met dalende huizenprijzen.

 46. ll says:

  Dobroj utre Phillipulus

  B88: Het gemiddelde vrij te bestede spaargeld
  in
  Nederland
  is

  6.000 euro.

  Per wat ? 6000 per huishouden, of persoon ?
  En daar moet je dan een huis mee aflossen ? 😉

  eric406: Ja, maar waarom?

  Valt dit misschien hier samen ?

  Cashen voor liquide middelen ? Zijn we blut ? Hebben we nikx meer te besteden ? Zitten we al op het dieptepunt van de depressie ?

  Gaat wel snel ineens allemaal………, héél interessant het allemaal live mee te mogen maken 😉

 47. ll says:

  Het dieptepunt.

  Bedrijven gaan massaal failliet.
  Rente historisch laag
  De chaos in de wereld compleet is.
  Dollar crasht.
  Iedereen de aandelenbeurs wantrouwt.

  Is het al zover ?

 48. Kamikaze Koper says:

  trol(erik):
  Degene die bij punt 3, mijn naam heeft gebruikt bedankt zoals gezegd een hele eer!

  Ik denk dat in de gemiddelde huizenprijs die nu dus 206.000 euro is, maximaal zal terugvallen naar 175.000 euro. Een grote groep mensen kan deze prijzen gewoon betalen en zullen dat ook doen. Natuurlijk zijn er veel woningen die verouderd zijn en die goedkoper zullen worden, de vraag is alleen of daar een markt voor is. Ik denk dat zulke woningen verkocht gaan worden aan investeerders die na het opknappen deze weer te koop zullen aanbieden, dit gebeurd trouwens nu al zeer vaak(mits juiste locatie’s).

  +1

  Deze schatting lijkt me realistisch.

  Uiteraard zit er lucht in de huizenprijzen en zal er een daling / correctie plaatsvinden, maar 50% zoals hier door sommigen verwacht wordt, verwacht ik niet, voor courante huizen op gunstige locaties.

  (Dus geen oude meuk in Oost Groningen, of Zeeland)

  Een (startend) stel dient om in aanmerking te komen voor 175.000 euro hypotheek samen nu ~ 42K bruto te verdienen.

  Dit lijkt me geen onoverkomenlijke hobbel, zeker niet als de economie weer gaat aantrekken. (Al is het natuurlijk koffiedik kijken, wanneer dat zal zijn).

  Zelf zie ik ook heel graag dat de prijzen met 50% gaan zakken, ik zou graag willen doorstromen.

  Dus als er nog iemand een mooie 2 onder 1 kap in de aanbieding heeft in Midden Nederland, tuin op het Zuiden, bouwjaar rond 2000, op een mooie locatie, die 50% waardedaling voorziet en nu al pijn in zijn buik, of portemonee heeft: Graag zie ik uw aanbieding tegemoet 🙂

  De Kamikaze wenst u, vanuit zijn koopwoning die niet onder water staat, allen een zondagmorgen zonder zorgen toe.

 49. HNK says:

  Kamikaze Koper: Een (startend) stel dient om in aanmerking te komen voor 175.000 euro hypotheek samen nu ~ 42K bruto te verdienen.

  Ik zie een startend stel daar in de toekomst nog best moeite mee krijgen omdat het er op lijkt dat de eisen strikter zullen worden.

  -. 175k met een financiering van 90% plus k.k zou een startend stel bijvoorbeeld al 24500 euro eigen spaargeld in moeten brengen.

  -. Dan is er nog de vraag of dat tweede inkomen vol blijft mee tellen voor 1994 was dat bijvoorbeeld 25%. Dan zouden beiden moeten starten met een full-time modaal salaris, iets dat voor starters onwaarschijnlijk is.

  -. Dan is er de rente met de huidige historisch lage rente is zijn de maandlasten betaalbaar, dat blijft natuurlijk altijd zo.

  -. Wat er nog overblijft is hoeveel m2 woning krijg je voor die prijs, wat het vergrijzingsrapport zo’n beetje aangeeft is dat het aanbod van beschikbare koopwoningen van uitstappende bejaarden een groot aandeel van de beschikbare woningen gaat vormen deze babyboomers wonen in relatief grotere woningen.

  “– over tien, vijftien jaar – veel woningen gaan vrijkomen wanneer de babyboomgeneratie door overlijden of verhuizing naar een zorginstelling de woningmarkt gaat verlaten. Dan neemt de uitstroom flink toe, in het bijzonder uit de koopsector. Naar verwachting is de uitstroom uit koopwoningen rond 2030 van dezelfde orde van grootte als de huidige nieuwbouwproductie van circa 53.000 woningen.” (5)

 50. Juan de Meeleezer says:

  Bug: Je kunt nog altijd die oude bomen in het parkje voor je deur omhakken en in de allesbrander opstoken om je energielasten te drukken.

  Bug, dat wás zo, dat het goedkoper was.
  In Holland moet men voor iedere boom die men velt een omgevingsvergunning nodig. In Rotterdam kosten die opeens een boel centen.
  Poelgeest is uit de fles in Rdam waar een boom kappen OPEENS 700 euro kost
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/23-11-2011/91-procent-gaat-geen-woning-kopen/#comment-92252

  De greep van de overheid op de burger gaat vrij ver. Dat in combinatie met gemeentelijke tekorten belooft niet veel goeds.
  ….
  Straks moet er -bij wijze van speken- ook nog een omgevingsvergunning aangevraagd worden om grassprieten in te korten:
  – wekelijkse vergunning om te mogen grasmaaien al ontvangen ? 🙂

 51. azijnseikerT says:

  Als de babyboomers in de jaren 80 en negentig van de vorige eeuw de levensfase waarin men nog nauwelijks verhuist bereikte. Dan ben ik benieuwd, want dan is nu die fase aangebroken voor de kinderen van de babyboomers. (dat zou ook een grote groep moeten zijn)

 52. Kamikaze Koper says:

  HNK: Ik zie een startend stel daar in de toekomst nog best moeite mee krijgen omdat het er op lijkt dat de eisen strikter zullen worden.

  -. 175k met een financiering van 90% plus k.k zou een startend stel bijvoorbeeld al 24500 euro eigen spaargeld in moeten brengen.

  Dat vind ik een alleszins redelijke eis en een mooi startbewijs van kredietwaardigheid.

  Als dat al niet lukt, als je bij je ouders woont, zonder vaste lasten, dan mag je voor de toekomst ook geen wonderen verwachten.

  Maar goed, de Kamikaze is nog een beetje van de oude stempel.

 53. Nothus says:

  Laat Nothus er nog een samenzwering tegenaan gooien:

  Waarom plotseling al het geroep “dat de bodem bereikt is”? DNB, Blok, VEH etc… Meer dan normaal, zullen we maar zeggen. Nu hadden we natuurlijk Obama in Maart 2009 die kwam melden dat het een goed idee was om aandelen te gaan kopen – met de wijsheid van toen, enzo.

  Alleen, per rapport deze week nogmaals: huizenprijzen voornamelijk gedreven door financieringsmogelijkheden, en die zijn net per 1 jan met 20 procent beperkt. Navenant ook nauwelijks meer transacties.

  Maar, stel dat het doel is om een omstreden maatregel in te voeren, zoals uw pensioengeld overhevelen naar de banken? Met de recente CBS index wijzigingen vertalen kleine transactie-aantallen zich bijna automatisch in een beperkte prijsdaling (toevallig?). Met een paar kwartalen “goed nieuws” zou het moeten lukken om “de pensioenfondsen op de bodem in te laten stappen”. Zomaar, klinkt niet gek, toch?

  Ten overvloede: het kenmerk van een herstellende markt is natuurlijk toenemende transactie-aantallen, dus u hoeft niet direct af te gaan op het geblaat van de heren.

 54. Juan de Meeleezer says:

  Nothus: Waarom plotseling al het geroep “dat de bodem bereikt is”? DNB, Blok, VEH etc… Meer dan normaal, zullen we maar zeggen.

  Alle banken verwachten eerder -10% voor 2013 alleen al.
  Redevco (een onbekende maar grote professionele vastgoedbelegger) voorspelde in 2008 al -42%.

  Kortom: allemaal lariekoek.

  De huizenprijzen glijden met gemiddeld zo’n 1000-2000 euro per maand, de grootste prijscorrecties zitten bovenin maar die zijn het hardst gegroeid de laatste 20 jaar.

  Prachtige post van Claude die aantoont dat het aantal huizen met WOZ tussen 500.000 en 1.000.000 gestegen is met maal 100 (10.000%): van 3000 in 1999 naar 300.000 in 2009.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-04-2012/jeroen-pauw-woningmarktexpert/#comment-103010

  Geduld komt u in het najaar
  maar eens rustig kijken

  Wie even wacht
  Koopt meer pracht

 55. snorkel says:

  Zullen we een petitie beginnen?

  “Mark Rutte, Walk your Talk”

  Met zijn salaris (€144.000) zou Mark Rutte een huis van ongeveer €720.000 kunnen kopen (goede carriereperspectieven, dus een beetje meer kan ook wel). En daar hoort ook een auto van €70.000 bij. Als Mark de burger vertrouwen wil geven, dan zou ik zeggen: Lead by example!

 56. HNK says:

  Kamikaze Koper: Dat vind ik een alleszins redelijke eis en een mooi startbewijs van kredietwaardigheid.

  Dat vind ik ook maar het is niet wat momenteel gangbaar is, veel starters met de relatief hoge inkomens beginnen zelfs met een negatief saldo (studie schuld e.d). Bovendien is een financiering boven de waarde van het pand nog altijd gangbaar daarom denk ik dat die 175k erg optimistisch is.

 57. De ontwikkelaar says:

  Totaal achterhaald verhaal.

  Mensen moeten veel langer thuis blijven wonen en hun eigen zorg gaan regelen.

  Schippers heeft al aangekondigd dat 2/5 van de zorginstellingen moeten verdwijnen om de kosten in de hand te houden.

 58. HNK says:

  De ontwikkelaar: Mensen moeten veel langer thuis blijven wonen en hun eigen zorg gaan regelen.

  Wat ik meestal mis in al die onderzoeken is een rapport met de verwachte ontwikkeling benodigde m2 woonruimte per inwoner. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat deze de afgelopen 50 jaar enorm is opgelopen. Zelfs een stad als Amsterdam had in de begin jaren 60 70 nog altijd meer inwoners dan nu, terwijl hele stadsdelen nog niet eens in aanbouw waren.

  Ik denk ook dat het aantal inwoners per huis fors zal oplopen. Dat zou een een oplopend aanbod samenbrengen met een teruglopende vraag. In dat geval kunnen we hele vinex wijken gaan slopen.

 59. afbetaalde huiseigenaar says:

  snorkel:
  Zullen we een petitie beginnen?

  “Mark Rutte, Walk your Talk”

  Met zijn salaris (€144.000) zou Mark Rutte een huis van ongeveer €720.000 kunnen kopen (goede carriereperspectieven, dus een beetje meer kan ook wel). En daar hoort ook een auto van €70.000 bij. Als Mark de burger vertrouwen wil geven, dan zou ik zeggen: Lead by example!

  koopuh..
  en ik
  paraphrase: lend by example l-o-l- 🙂

 60. snorkel says:

  snorkel,

  Even een mooi ‘koopje’ voor de min prez uitgezocht: http://www.funda.nl/koop/s-gravenhage/huis-48601474-statenlaan-60/

  Een setje nieuwe wheels kan ook geen kwaad: http://www.volkswagen.nl/modellen/phaeton

  Om elke dag naar werk te fietsen: http://www.sparta.nl/nl/fietsen/F13PICKEBL

  Voor de ontspanning. Ook handig als Poetin weer eens langs komt: http://www.sunspabenelux.nl/spa-modellen/tenerife.htm

  En voor het betere huiskamerconcert: http://www.depianoworkshop.nl/yamaha-c7-m-vleugel-detail.html

  Da’s bij elkaar toch een leuke impuls voor de economie Mark… Ga nou toch eens een keer die nieuwe auto kopen Mark! Ga eens een keer dat nieuwe huis kopen Mark! Neem toch dat beetje risico Mark!

 61. Juan de Meeleezer says:

  ll: Ondertussen in Ierland

  Even terugkomend op Kosten Koper

  Kijk wat de commissie Verhoeven heeft gedaan is het spiegelen van de huidige zeepbel op de woningmarkt met die in Spanje en Ierland.
  De conclusie (deels terecht) is dat NL anders is, in de zin dat er in NL minder sprake is van een speculatieve zeepbel. Dat klopt vanuit een vraag-aanbod (aantallen, er staan hier niet 1.000.000 huizen leeg, het zijn er slechts 200.000) echter niet vanuit een financieringsoogpunt (er is wel zeker speculatief geleend).

  Wat de commissie heeft nagelaten om uit te spreken is dat de huidige zeepbel een orde grootte groter is dan die einde jaren ’70 begin jaren ’80.
  Bovendien heeft Juan er niet helder de wereldcontext uit het rapport gehaald.

  Verschillen en context:
  – Het lenen nu is namelijk ten opzichte van inkomens bizar sterk toegenomen tov 1980
  – de component aflossingsvrij (ookwel leasen) is nu enorm (>50%) in 1980 afwezig (0%)
  – HRA wordt nu aangepakt voor nieuwe toetreders in 1980 niet
  – HRA zal ook aangepakt worden voor bestaande gevallen (in afzienbare tijd) in 1980 niet
  – er ligt krimp van de beroepsbevolking in het verschiet (babyboomers gaan met pensioen) in 1980 niet
  – er ligt de opkomst van opkomende economiën in het verschiet met een kleinere rol voor het Westen, deze welvaartsdreiging was er in 1980 ook niet op deze schaal.

  Kortom: er liggen wat uitdagingen, naast genoemde problemen 🙂

  Maar er is nu in ieder geval een probleem en daarmee kans op een oplossing:
  – conservatievere financiering
  – genormaliseerde huizenprijzen

  Leuker kunnen we het niet maken
  wel realistischer 🙂

 62. RealisT says:

  snorkel: “Mark Rutte, Walk your Talk”

  Briljant!

  Kom op Mark. Help een babyboomer uit de brand en koop z’n overprijsde pand. 🙂

 63. Juan de Meeleezer says:

  RealisT: Help een babyboomer uit de brand
  en koop z’n overprijsde pand

  10 punten RealisT, spot on !

 64. snorkel says:

  Juan de Meeleezer: De conclusie (deels terecht) is dat NL anders is, in de zin dat er in NL minder sprake is van een speculatieve zeepbel.

  Hadden we maar een speculatieve zeepbel. Dan was het een kwestie van verlies nemen op je investering/gok, failliet gaan, en gewoon doorleven. We hebben in NL een CONSUMPTIEVE zeepbel, das nog veel ERGER!

 65. snorkel says:

  afbetaalde huiseigenaar: lend by example l-o-l-

  +1

  RealisT: Kom op Mark. Help een babyboomer uit de brand en koop z’n overprijsde pand

  +1

 66. Juan de Meeleezer says:

  snorkel,

  Eens.

  Als de waardering van niet-productieve middelen als wonen die van productieve middelen overstijgen wordt een land armer (sweder van Wijnbergen):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-08-2011/hollandse-zaken-pijn-in-de-portemonnee/#comment-86504

 67. Juan de Meeleezer says:

  Kijk de NL zeepbel is hierop gebaseerd:

  Andre de La Porte van VEH verwoordt het maar weer eens: een woning is waard wat met met 100% HRA (liefst aflossingsvrij) kan lenen op twee inkomens bij kunstmatig lage rente:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-01-2011/hans-andre-de-la-porte-veh-de-huizenprijzen-gaan-6-dalen-in-2011/#comment-61057

  En natuurlijk onze vriend Drs Rob “Aflossen is onwenselijk” Mulder van de Vereniging Geleased Huys:
  Aflossen is onwenselijk volgens Rob VGH anno mei 2011:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-06-2011/rutte-niet-blij-met-hypotheekvoorstel-rabobank/#comment-78966

  En die gedachten hebben geleid tot:
  – enorme woning-“waarde”
  – enorme schulden

 68. Juan de Meeleezer says:

  Maar het kan zijn dat Juan het allemaal niet zo snapt

  Immers:
  vakmanschap
  is meesterschap

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-09-2012/vereniging-eigen-huis-opent-de-aanval-op-de-vvd/#comment-112903

  en ook:

  Stierenvechter
  hou u bij uw doekje

  🙂

 69. afbetaalde huiseigenaar says:

  Juan de Meeleezer: Alle banken verwachten eerder -10% voor 2013 alleen al.
  Redevco (een onbekende maar grote professionele vastgoedbelegger) voorspelde in 2008 al -42%.

  Kortom: allemaal lariekoek.

  De huizenprijzen glijden met gemiddeld zo’n 1000-2000 euro per maand, de grootste prijscorrecties zitten bovenin maar die zijn het hardst gegroeid de laatste 20 jaar.

  Prachtige post van Claude die aantoont dat het aantal huizen met WOZ tussen 500.000 en 1.000.000 gestegen is met maal 100 (10.000%): van 3000 in 1999 naar 300.000 in 2009.
  huizenmarkt-zeepbe…pert/#comment-103010

  Geduld komt u in het najaar
  maar eens rustig kijken

  + 1

  je vooral niet GEK laten maken–met koopuh- leenuh-
  en extra waakzaam te zijn als allerlei instanties plotseling gaan lopen roepen: de bodem is bereikt..
  volg je boerenverstand..

 70. Juan de Meeleezer says:

  Juan de Meeleezer: Verschillen en context:

  Vergeten:
  – in 1980 was er géén internet, wat er nu gebeurd is met geen spin tegen te houden.

  Huis kopen in 2011 Slimme Z ?
  Géén huis kopen in 2011 Slimme R 🙂

 71. Juan de Meeleezer says:

  buenos días
  Juan

 72. B88 says:

  ll: Dobroj utre Phillipulus

  excuses, 6.000 euro per persoon!

 73. Dawg says:

  Juan de Meeleezer: – er ligt krimp van de beroepsbevolking in het verschiet (babyboomers gaan met pensioen) in 1980 niet

  De beroepsbevolking zal nauwelijks of niet krimpen:

  “Tot 2016 krimpt de potentiële beroepsbevolking nog met ongeveer 50 duizend personen. Door de voorgenomen verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd is er daarna echter weer groei. Midden jaren ’20 is de potentiële beroepsbevolking naar verwachting 0,3 miljoen groter dan begin 2012, om rond 2040 weer naar deze omvang, 10,1 miljoen, terug te keren. Daarna neemt de potentiële beroepsbevolking naar verwachting opnieuw toe. Het aandeel 65-plussers in de potentiële beroepsbevolking komt volgens de prognose uit op 8 procent in 2040 en 12 procent in 2060. In hoeverre deze toename zal doorwerken in de leeftijdsopbouw op de werkvloer hangt af van de mate waarin de arbeidsparticipatie van ouderen meestijgt met de AOW-gerechtigde leeftijd.”

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-073-pb.htm

  Juan de Meeleezer: er ligt de opkomst van opkomende economiën in het verschiet met een kleinere rol voor het Westen, deze welvaartsdreiging was er in 1980 ook niet op deze schaal

  Tijdens de transitiefase verdwijnen er banen naar de voormalige Oostbloklanden en de zich industrialiserende Derde Wereld, maar ook daar aan komt een keer een eind. Dan worden die zones afzetgebieden met een koopkrachtige vraag. Nu al is bijv. een land als Mexico kwa loonkosten een aantrekkelijker vestigingsplaats dan de kustgebieden van China. Feitelijk had Nederland in 1980 misschien wel meer last van de deindustrialisatie dan nu. Toen verdwenen hele bedrijfstakken. Scheepsbouw en textiel bijvoorbeeld.

  In 1980 ging (kon) de rente nog keihard omhoog. Nu leven we in een tijd van mondiale ZIRP en QE. De rente zou nog wel eens onverwacht lang laag kunnen blijven.

  My two cents.

 74. Dawg says:

  snorkel: We hebben in NL een CONSUMPTIEVE zeepbel, das nog veel ERGER!

  Lijkt me geen goede typering van Nederland vanuit macro economisch perspectief. Het beeld is complexer. Enerzijds is er sprake van grote hypotheeschulden bij gezinnen en die schulden mag je wat mij betreft consumptieve schulden noemen. Anderzijds staan tegenover die schulden ook grote besparingen. Per saldo is Nederland een land dat meer verdient dan besteedt, dus een land dat spaart.

 75. afbetaalde huiseigenaar says:

  Juan de Meeleezer,

  Geduld komt u in het najaar
  maar eens rustig kijken

  Wie even wacht
  Koopt meer pracht

  hier wat er ons o.a. in de herfst te wachten staat:
  a. 2e helft 2013 aanpassing norm HNG

  en dan VVD kick the can down the road..
  de niet gedane 4 milj. bezuiningen:

  In het sociaal akkoord worden extra bezuinigingen van 4,3 miljard euro voor volgend jaar voorlopig geschrapt.

  Het kabinet hoopt dat de economie aantrekt, waardoor deze bezuinigingen niet meer nodig zijn.

  m.i. : de grootste grap

  verder gaat de tekst met:

  In augustus maakt het opnieuw de balans op.
  Zijlstra zei er zondag ‘sceptisch’ over te zijn.
  ( hij niet alleen!!)

  Hij zou het wel ‘heel knap’ vinden als er in zo’n korte tijd zo sterk wordt ingelopen, meldde hij bij Jinek.

  m.a.w. ben benieuwd wat er is augusttus uit de hoed wordt getoverd..

 76. scheefhuurder says:

  allemaal oorzaken zoeken behalve bij de gemeentelijke grondbwdrijven en bouwbedrijven. iedereen mag bloeden behalve zij.

 77. snorkel says:

  Dawg,

  Ik denk dat je daar de fout ingaat. Juist omdat ons spaargeld ‘vastzit’ in pensioenfondsen en spaar-/beleggingsdelen van hypotheken en onze schulden vastzitten in huizen zitten veel burgers klem tussen wal en schip. De optie om nu het tegoed te gebruiken om te ontschulden en dan maar een paar jaar langer door te werken, of het pensioen weer aan te vullen in de komende 25-30 jaar, BESTAAT NIET. Dus blijven veel Nederlanders als verlamde konijntjes in de koplampen van de aanstormende auto’s staren. De meeste konijntjes overleven dat niet.

  Daar komt nog eens bij dat een goed gevuld pensioenfonds als achtervang ook voor de nodige ‘moral hazard’ kan zorgen. Die achtervang gaat trouwens toch al niet voldoen aan de gemaakte beloftes. En dan heb ik het nog niet eens over de hernieuwde greep in de pensioenkas die er aan zit te komen

  Als we, net als in Ierland en Spanje, heel veel woningen hadden neergezet die nu overbodig en onbetaalbaar bleken dan was de oplossing simpel: Investeerders gaan failliet en het leven gaat door. In NL is dat geen optie en dat zorgt voor een heel langzame pijnlijke deflatie.

 78. snorkel says:

  Dawg: Per saldo is Nederland een land dat meer verdient dan besteedt, dus een land dat spaart.

  Als je dit echt zo kort door de bocht zou kunnen zeggen, dan is er dus geen probleem. Dan is zo’n Debat-op-2 ook niet nodig. Onderwaarde? Vrees niet, je hebt toch een pensioen? Zo werkt het alleen niet als de bank op de stoep staat en wil vangen…

 79. Dawg says:

  snorkel,

  Begrijp me niet verkeerd: ik denk dat Nederlandse gezinnen (zeker degene die onder water staan) beter af zouden zijn met een uitruil van lagere pensioenaanspraken tegen een lagere hypotheekschuld. Zou vanuit macro-economisch perspectief ook beter zijn.Pensioenvoorzieningen zijn papieren beloften die steunen op beleggingsrendementen die eerst nog maar eens gerealiseerd moeten worden en wat dat betreft ben ik niet echt optimistisch.

  Punt is alleen dat je niet in z’n algemeenheid kunt zeggen dat er in Nederland een consumptieve zeepbel is geweest in de afgelopen jaren. Wat er teveel werd geleend voor of via het huisje, werd gecompenseerd door de ‘forced savings’ via de pensioenvoorzieningen.
  Nederland verschilt in dat opzicht nogal van een land als de UK of de VS.

 80. snorkel says:

  Dawg,

  1) Wonen is ook consumeren
  2) Als we het niet geconsumeerd hebben, waar is al dat geld dan heen gegaan?

  Ben het er, inderdaad vanuit macro-perspectief, mee eens dat er ook veel geld tegenover onze schulden staat. Maar op micro-niveau heb je daar zo verdomde weinig aan als je NU onder water staat en geen kant op kunt / denkt te kunnen

  Dan had ik nog liever gehad dat er een paar 100.000 huizen van een failliete ontwikkelaar letterlijk leeg stonden. Dan had de starter in ieder geval de keuze uit een hoop goedkope huisjes 😉 Maar ook die optie hebben we niet, omdat alle huiseigenaren de waarde “vast hebben geconsumeerd” (en daar valt niet-aflossen ook onder), zodat ze niet kunnen zakken in prijs.

 81. Bor de Wolf says:

  Twee weekjes geleden heb ik even een onderzoekje gedaan naar onder voorbehoud verkochte huizen > 500k vraagprijs op Funda in de Gooi- en Vechtstreek.

  Toen:
  Te koop: 1257
  Verkocht: 6

  Nu:
  Te koop: 1251
  Verkocht: 7

  Lichtpuntje! De markt trekt aan! We zijn aan het uitbodemen!

  Vraag me af wie de instappers zijn. Rutte! Heeft eindelijk daad bij woord gevoegd natuurlijk. Of zou het toch drs. S. Blok zijn? Of is Erik doorgestroomd?
  Ben benieuwd.

 82. Bor de Wolf says:

  Voor de goede orde: ik geloof dat een o.v.v. pand een week of 4 die status heeft, dus dat betekent dat er 2 a 4 huizen in genoemde categorie zijn verkocht in 2 weken (in de periode van de open huizen dag, mind you).

 83. Dawg says:

  snorkel: Als we het niet geconsumeerd hebben, waar is al dat geld dan heen gegaan?

  De besparingen van een land kunnen neerslaan bij hetzij de bedrijven, hetzij de gezinnen, hetzij de overheid. Bij de overheid vind je ze niet, want die heeft in de regel tekorten. Bij de gezinnen zijn ze gedaald, dus…..

  Bron van 1 A4-tje dat m.i. veel duidelijk maakt:

  http://www.cpb.nl/sites/default/files/cep2012_kader_p44.pdf

 84. Dawg says:

  Toelichting:

  Het gaat om de volgende boekhoudkundige verbanden:

  saldo lopende rekening = nationale besparingen
  nationale besparingen = spaarsaldo bedrijven + spaarsaldo gezinnen + spaarsaldo overheid

 85. snorkel says:

  Dawg,

  Leuke info, maar ik zie niet in hoe dit uitlegt waar het geld uit onze bubble heen gegaan is 😉 Ik weet het wel; we hebben het geconsumeerd! Uitgegeven aan
  – Auto’s, caravans en tweede huisjes (totdat dat moeilijker werd)
  – Doorstromen naar steeds duurdere huizen
  – Niet aflossen (kost ook een hoop geld!)
  – Dure belastingen (ik vind belasting betalen ook een vorm van (gedwongen) consumptie)
  – En wellicht ook; gouden pensioenbergen

 86. Dawg says:

  Deze oproep:

  http://www.youtube.com/watch?v=1gSCEDfhcxc

  erkent het failliet van 30 jaar loonmatiging.

 87. snorkel says:

  Dawg,

  Volsagen idioot natuurlijk! Mark heeft een beginnerscursusje NLP gevolgd en denkt nu dat hij de crisis kan ‘wegspeechen’. Ga toch lekker zelf consumeren Mark! Of geef mij een dikke belastingkorting, dan beloof ik dat ik ‘t ga uitgeven 😉

 88. Dawg says:

  snorkel,

  De verbanden die ik in @86 heb neergeplempt laten zien dat politici in de eurozone vanuit macroeconomisch perspectief bijna geen manoeuvreerruimte meer over hebben.

  Als overheden in de eurozone hun spaartekort moeten verkleinen tot onder de 3% dan moet 1)of het spaarsaldo van gezinnen en bedrijven omlaag of 2)het nationale spaarsaldo verder omhoog. Mogelijkheid 1 impliceert dus dat de overheid haar schuldgroei beperkt, maar dat de particuliere sector haar schulden vergroot. Mogelijkheid 2 impliceert dat alle lidstaten van de eurozone GELIJKTIJDIG hun nationale spaarsaldo verhogen door een groter saldo op de lopende rekening. Ik neem aan dat ik je niet hoef te vertellen dat mogelijkheid 2 op theoretische gronden uitgesloten is, dus alleen maar tot deflationaire krimp kan leiden.

  We zijn dus weer thuis: of deflationaire krimp of meer schuld. Mark zingt gewoon een nieuw couplet van het liedje: ‘delay and pray’.

 89. Dawg says:

  Oh ja, ik vergat alternatief 3a: allemaal exporteren naar Mars. Kan ook. Heeft de bekende econoom Kroegman ooit een voorgesteld. Alternatief 3b betrof een intergallactische oorlog.

 90. snorkel says:

  Dawg,

  Eens, vooral als alle andere valuta gedevalueerd worden is jouw mogelijkheid 2 niet mogelijk

  Maar dit heeft weinig te maken met het feit dat we in NL een consumptieve huizenbubble gehad hebben, gefinancierd met geld dat we niet hadden en nooit zullen hebben, waardoor we nu behoorlijk vast zitten 😉 – Daardoor wordt het alleen maar moeilijker om geld van de burger te verwachten. En als de burger het af laat weten dan laten bedrijven het ook afweten: Dus de enige overgebleven mogelijkheid is… de pensioenpotten leegroven

 91. Adamus says:

  Jodha,

  @Monsanto. Ik ook 🙂

  Daar om ook sterk voor open source en fuck copyrights.

 92. Dawg says:

  snorkel,

  Ik heb altijd moeite we het woord ‘we’. Een deel van de Nederlandse samenleving heeft met geleend geld meegeblazen in een onroerend goed bubble en heeft nu een negatief vermogen. Een ander deel heeft dat niet gedaan, maar krijgt desondanks wel met de gevolgen van die bubble te maken. Van pensioenroof zou sprake zijn wanneer fondsen de leningen overnemen van banken en vervolgens moeten afschrijven op die leningen of een bedrijfseconomische niet verantwoorde rente gaan vragen.

  Een alternatief zou misschien een regeling zijn waarbij de scheefleners hun verdere pensioenafbouw gebruiken voor het aflossen van hun hypotheekschuld.
  Zou ik wel voor te vinden zijn. Als de fondsen voldoende vermogen hebben om aan hun toekomstige verplichtingen te voldoen kunnen ze daar toch moeilijk bezwaar tegen maken.

 93. Adamus says:

  Gelukkig hebben ze mooie idealen en de beste intenties dus Amsterdam gaat sowieso een gouden toekomst tegemoet.

  To big to fall. En weer een mooi feestje in het vooruitzicht. Genieten een milf met kroontje.

 94. Adamus says:

  Bug:
  Volgens mij is er nog een belletje aan et knappen. Het is geel en het blinkt.

  Mening: meteen wegdoen die papiertjes.

 95. snorkel says:

  Adamus,

  Eens. Uit interesse: Wat vind jij van muntjes/baren?

 96. Dawg says:

  Adamus,

  LOL. Morgen misschien nog meer spektakel als er nieuwe stops aangaan en de marges omhoog.

  Op naar de $ 1.300 en dan naar TOV.

  ‘I love the gamblers most when they are headed for the exit.’

 97. Adamus says:

  ll:
  Het dieptepunt.

  Bedrijven gaan massaal failliet.
  Rente historisch laag
  De chaos in de wereld compleet is.
  Dollar crasht.
  Iedereen de aandelenbeurs wantrouwt.

  Is het al zover ?

  Afvinkcultuur?

 98. Adamus says:

  RealisT: Geld van pensioenfondsen naar het bedrijfsleven.

  Altijd mooi als het weer wordt geoormerkt……..

 99. Adamus says:

  snorkel:
  Adamus,

  Eens. Uit interesse: Wat vind jij van muntjes/baren?

  Die waren einde van de week niet meer te krijgen bij https://www.tov-hazel.com/
  Koop zoveel je ervan je begrijpt. Voor je het weet heb je er dan een dagtaak aan 😉
  Door dit blog heb ik sinds 2008 wat aangeschaft. Interessante is dat je denken ook beïnvloed: niets is wat het lijkt.
  Ik ga nog wel om met gewone Duitsers en Nederlanders en de teneur is -beïnvloed door sms- dat hun geld naar Gr/cyprus gaat. Dezelfde avond zien we dan Dijsselbloem opmerken dat Cyprus goud in moet leveren en Portugal zich constructief heeft opgesteld………die machinaties, daar probeer ik nu een beetje de vinger achter te krijgen. In die zin is goud ook een denkanker. Hebben is houden m.i.
  Lees/volg peakprosperity.com en jsmineset/sinclair. Of erger: http://www.usagold.com/goldtrail/

 100. Adamus says:

  Dawg:
  Adamus,

  LOL. Morgen misschien nog meer spektakel als er nieuwe stops aangaan en de marges omhoog.

  Op naar de $ 1.300 en dan naar TOV.

  ‘I love the gamblers most when they are headed for the exit.’

  🙂

 101. Adamus says:

  snorkel:
  Dawg,

  Eens, vooral als alle andere valuta gedevalueerd worden is jouw mogelijkheid 2 niet mogelijk

  Maar dit heeft weinig te maken met het feit dat we in NL een consumptieve huizenbubble gehad hebben, gefinancierd met geld dat we niet hadden en nooit zullen hebben, waardoor we nu behoorlijk vast zitten – Daardoor wordt het alleen maar moeilijker om geld van de burger te verwachten. En als de burger het af laat weten dan laten bedrijven het ook afweten: Dus de enige overgebleven mogelijkheid is… de pensioenpotten leegroven

  Besteden we zelf niet dan doen de buren mbv polderpolitici het wel voor je.

 102. snorkel says:

  Dawg: Ik heb altijd moeite we het woord ‘we’

  Terecht

  Dawg: Een alternatief zou misschien een regeling zijn waarbij de scheefleners hun verdere pensioenafbouw gebruiken voor het aflossen van hun hypotheekschuld.
  Zou ik wel voor te vinden zijn. Als de fondsen voldoende vermogen hebben om aan hun toekomstige verplichtingen te voldoen kunnen ze daar toch moeilijk bezwaar tegen maken.

  JA! Roep ik al maaaaanden!

 103. Adamus says:

  LEAP laatste kwartaal 2012:
  The Dutch economy will be hit by a housing crash by summer 2013
  In common with most other real estate markets the Dutch real estate market has suffered a serious downturn since
  2009; however the cause of the downturn is different from countries like Spain and Ireland… (page 9)

 104. Dawg says:

  snorkel,

  Misschien ligt dit soort zaken uitvoeringstechnisch wel heel ingewikkeld, maar zelfs als dat niet zo zou zijn zie ik ‘t nog niet zo een, twee, drie gebeuren.

  Nu hebben de regenten je nog lekker bij je ballen. Enerzijds dik in de schuld. Anderzijds afhankelijk van wat men je aan pensioen gaat gunnen.

  Een burger die over z’n eigen centen beschikt: ‘t moet niet gekker worden. Veel te emanciperend.

 105. Adamus says:

  snorkel: Terecht

  JA! Roep ik al maaaaanden!

  Pensioenen zijn toch geen uikeringen ineens? Tot de laatste uitkering moet het renderen. Hoe kan dat “geld” dan in een huis gestald worden?

 106. Dawg says:

  Adamus: LEAP laatste kwartaal 2012:The Dutch economy will be hit by a housing crash by summer 2013In common with most other real estate markets the Dutch real estate market has suffered a serious downturn since2009; however the cause of the downturn is different from countries like Spain and Ireland… (page 9)

  Hadden die talking heads het toch goed: bodem binnenkort bereikt.

 107. snorkel says:

  Adamus,

  Nou, een pensioen is natuurlijk wel een ‘opgebouwde aanspraak’. Enige verschil zou zijn dat je eerder aanspraak maakt. Dat blijft een eigen keuze

  Maar het gaat niet gebeuren vrees ik, om de simpele reden dat het daardoor moeilijker (althans minder effectief) wordt om de pensioenuitkeringen verder af te bouwen in de toekomst. Als je het geld nu al uitkeert dan kun je het later niet ‘niet-uitkeren’.

 108. Nico de Geit says:

  Adamus: The Dutch economy will be hit by a housing crash by summer 2013

  Ik geloof er niets van. ‘Huiseigenaren’ zitten muurvast en babyboomers weigeren hun huis ‘onder de waarde’ te verkopen. Het gaat nog jaaaaren duren.

 109. snorkel says:

  Nico de Geit,

  Behalve als het alternatief (niet verkopen) nog erger is als je verlies nemen (en dus wel verkopen)… Ik kan nu even niet verzinnen hoe en wat, maar het kan gek lopen 😉

  Ben het overigens wel met je eens dat, als we op deze manier doorgaan, het nog jaaaaaren gaat duren voordat we weer kunnen gaan groeien. Dat wordt dan op zijn vroegst ergens ná 2020

 110. Adamus says:

  – Dure belastingen (ik vind belasting betalen ook een vorm van (gedwongen) consumptie)

  Je krijgt er ook -onnodige, ongevraagde- luxe voor terug. Maar de “buren” vinden het dan wel weer prettig consumeren. Politici noemen dat geven en nemen…..

 111. Dawg says:

  snorkel,

  Zelf dacht ik niet aan opname van reeds opgebouwd pensioenvermogen om af te lossen, maar aan het verleggen van toekomstige pensioenpremies richting aflossing ipv richting pensioenfonds. Kunnen de betreffende zich nog troosten met de geachte dat ze nog belastingvrij kunnen aflossen ook.

  De huiseigenaar komt langzaam weer boven water, de banken zien hun centen terug, de overheid is minder kwijt aan hra, de bestedingen trekken weer aan, de NHG is minder snel leeggetrokken, de creditratings komen minder onder druk. Een duidelijke win-win-win-win situatie.

 112. Adamus says:

  Nico de Geit: Ik geloof er niets van. ‘Huiseigenaren’ zitten muurvast en babyboomers weigeren hun huis ‘onder de waarde’ te verkopen. Het gaat nog jaaaaren duren.

  Misschien dat buitenlanders ook helemaal niets snappen van de hollandse methode.
  De markt is al gecrasht, maar de magische denktrant beeldt het zich anders in. Zo doen kleuters dat.

 113. snorkel says:

  Dawg,

  Hmm, uitstel van betaling 😉 Maar dan wel met een soort van garantie dat het ooit betaald wordt.

  Ja kan ook. Het lijkt mij de pijn NU acuut is en het beste nu genomen kan worden. Hierdoor zoude dan ook eindelijk de huizenprijzen naar realistisch niveau kunnen. Maar toegegeven, het probleem is een gebrek aan huidige liquiditeit. Ik weet het ook even niet. Zo nog maar even lekker op m’n huurbalkon zitten denk ik 😉

 114. snorkel says:

  Adamus: Politici noemen dat geven en nemen…..

  Politici noemen dat solidariteit godbetert! En de domme kippen / arme schapen in Debat op 2 doen daar gewoon aan mee, alsof gesubsidieerd buitensporig rendement een grondrecht is, en eenieder die daar vraagtekens bij zet een soort landverrader is.

 115. Dawg says:

  Adamus: De markt is al gecrasht,

  Commissievoorzitter Verhoeven zei vorige week niet voor niets dat er een zeepbel op de huizenmarkt WAS.

  Solvabiliteit heeft iets gemeen met de kat van Schrodinger. Zolang niemand in de doos kijkt kan het beest dood of levend zijn.

 116. Dawg says:

  snorkel: Hmm, uitstel van betaling Maar dan wel met een soort van garantie dat het ooit betaald wordt.

  Of afstel. Je betaalt nu je huis en als je later niet voldoende bijstort heb je gewoon een lager pensioen.
  Ben je misschien niet eens veel slechter af als degeen die wel gewoon doorgaan met premie betalen. Wat denk je wat er met die pensioenen te wachten staat met al die door de centrale banken gefaciliteerde bellenblazerij op de effectenbeurzen.

 117. snorkel says:

  Dawg: Solvabiliteit heeft iets gemeen met de kat van Schrodinger.

  haha, goeie! 😉

 118. snorkel says:

  Dawg: Of afstel. Je betaalt nu je huis en als je later niet voldoende bijstort heb je gewoon een lager pensioen.

  Da’s ook een soort afbetalen toch?

 119. Dawg says:

  Ik ziet het vooral als een kwestie van beperking van risico’s door balansverkorting. Op micro en op nationaal niveau. Hoe groter die balans, hoe groter het risico dat je moet afwaarderen op je bezittingen of klem komt te zitten met je schulden.

 120. afbetaalde huiseigenaar says:

  ongeloofelijk!!!

  er komt geen eind aan financiele jongleurs..
  de laatste truck ( ze stuurde mij een ongevraagd een tweet)

  Huis en Lease B.V.

  @huizenlease

  Woon nu, financier later. Wij zorgen ervoor dat het werkt.
  Roosendaal the Netherlands • http://www.huizenlease.nl

  je zou haast denken dat het een grap was van Juan..

  god weet wie daar in gaat stinken..

 121. afbetaalde huiseigenaar says:

  hier de brochure..http://www.huizenlease.nl/wp-content/uploads/2013/03/Woon-nu-financier-later-Huis-en-Lease-p.pdf

  alleen al dat gezellige ge jij en gejou in zo een brochure.. je krijgt vast een appelpunt als je op kantoor voorbij komt en je je leven wegtekent bij de notaris-

  wie oh wie zit er achter die perfide BV???
  ik stuur ze een mijn neus bloed mailtje en vraag naar de rekenmethode..

 122. afbetaalde huiseigenaar says:

  Werken met dit concept als regiomanager..

  Resultaatgerichte beloning

  Regiomanagers verdienen bij ons een aantrekkelijke beloning, nadat ze door ons zijn getraind. Na een zorgvuldige selectie ontvang je van ons een vragenlijst voorafgaand aan het eerste gesprek.

  Interesse? E-mail ons op HRM@huizenlease.nl

  Houd er svp rekening mee dat je als zelfstandige professional voor Huis en Lease aan de slag gaat. Vermeld je KVK nummer in de e-mail en vraag nog voor de training een VAR verklaring (WuO of DGA) aan.

  Namens Huis en Lease B.V.

  Afdeling HRM

  Martine Degenaar

  T. 085-4011901

 123. afbetaalde huiseigenaar says:

  is dit niet in strijd met de huidige wetgeving?

  gratis financieel advies aanbieden aan de onnozel sukkels die erin tuinen en onder de tafel per afgesloten kontrakje even scoren??

 124. B88 says:

  1. Van een zekere portefeuille Nederlandse hypotheek overeenkomsten is 95% aflossingsvrij. De helft hiervan lost 0 euro af.

  2. Nogmaals: gemiddelde spaargeld in NL is 6.000 euro. Een beginnend stel heeft dus gemiddeld 12.000 euro. Als je 10% of meer moet meebrengen dan heb je bij huidige vraagprijs plus kk dus al een dikke NEE als antwoord.

  3. Nederland wijkt af van de rest van de wereld. Een eigen huis betaal je met eigen geld. Niet met een f0cking hypothecaire lening op 110% woning waarde. Ik weet uit eigen ervaring dat in een zeker land geen enkele bank met jou een gesprek aangaat als jij niet 35% eigen vermogen op een rekening hebt staan of in een sporttas bij je. En dat laatste wordt nu aan banden gelegd.

 125. afbetaalde huiseigenaar says:

  beste HuizenLease
  fijn om te lezen dat U grote waarde hecht aan transperentie- wij ook.

  om uw model op zijn atractiviteit te kunnen inschatten had ik graag een
  casestudie van U ontvangen:
  ik ga er van uit dat U er een voorbeeld case op de plank heeft liggen om potentiele klanten te kunnen informeren.

  kunt u mij deze per mail laten toekomen?
  bij voorbaat dank

 126. Voerman says:

  Nico de Geit: babyboomers weigeren hun huis ‘onder de waarde’ te verkopen. Het gaat nog jaaaaren duren.

  Nico, heb jij er over nagedaht, waar die boomers moeten gaan wonen na hun huis verkocht te hebben?
  Moeilijk hoor! Bejaardenhuizen bestaan bijna niet meer en verpleegtehuizen zijn onbetaalbaar of/en moeten worden ontmanteld.
  Laat eens horen! Realiseer je overigens wel, dat de kinderen van de boomers sterk vertegenwoordigd (+/- 35-ers) op dit log aktief zijn!

 127. Juan Belmonte says:

  Dawg,

  Dank voor de inhoud !
  Overtuigd dat het wel meevalt. Punt gemaakt.

 128. Floor says:

  Adamus: Pensioenen zijn toch geen uikeringen ineens? Tot de laatste uitkering moet het renderen. Hoe kan dat “geld” dan in een huis gestald worden?

  Juist

 129. RealisT says:

  Dawg: Zelf dacht ik niet aan opname van reeds opgebouwd pensioenvermogen om af te lossen, maar aan het verleggen van toekomstige pensioenpremies richting aflossing ipv richting pensioenfonds. Kunnen de betreffende zich nog troosten met de geachte dat ze nog belastingvrij kunnen aflossen ook.

  De huiseigenaar komt langzaam weer boven water, de banken zien hun centen terug, de overheid is minder kwijt aan hra, de bestedingen trekken weer aan, de NHG is minder snel leeggetrokken, de creditratings komen minder onder druk. Een duidelijke win-win-win-win situatie.

  Ik ben het daar 100% mee eens. Als ik weer eens met mensen in mijn directe omgeving discusieer over de problemen op de huizenmarkt, komt steevast het probleem van restschuld ter sprake. Men zou wel willen dalen, maar dan moet er een oplossing voor die restschuld komen. Kwijtschelding (en dus afwentelen op belastingbetaler) vind ik een moral hazard.

  Ik stel al een tijdje voor pensioenpremie (tijdelijk) te gebruiken om af te lossen. Opmerkelijk genoeg vinden heel veel mensen dat helemaal niet zo’n gek idee, temeer omdat het rendement op pensioeninleg toch een beetje op losse schroeven staat. Een lagere schuld na je pensionering spreekt de meesten ook wel aan (kun je nagaan, hadden ze blijkbaar nog helemaal niet over nagedacht).

  Het probleem blijft dan tenminste waar het thuishoort (het individu) en voor pensioenfondsen maakt het waarschijnlijk niet zo heel veel uit. De banken worden geherkapitaliseerd en het kost de belastingbetaler niets extra. Prijzen kunnen dan nog een beetje verder dalen zonder grote ongelukken.

  In een enkel geval zou ook reeds opgebouwd pensioen kunnen worden ingezet voor schuldreductie, maar dan zou er wel later extra bijgestort moeten worden. Hoe en wanneer weet ik niet precies.

  Maar al met al is het een aardig idee dat zeker nadere studie verdient.

 130. RealisT says:

  RealisT,

  Ik vergat nog te vermelden dat het omlaag brengen van de hypotheekschulden natuurlijk ook de HRA-uitgaven van het rijk drukt. Dus is er zelfs op korte termijn al een beetje voordeel.

 131. Rik says:

  Dit vond ik wel geinig..
  3 ton vragen en in de foto’s aangeven wat je ook
  met het huis kan doen..

  http://www.funda.nl/koop/amersfoort/huis-48765387-nabuccostraat-11/fotos/#foto-21

 132. RealisT says:

  Rik: Dit vond ik wel geinig..
  3 ton vragen en in de foto’s aangeven wat je ook
  met het huis kan doen..

  Uitstekend voorbeeld van een overprijsd babyboomerhok waar je nog minstens voor een ton aan moet verbouwen om het weer up-to-date te krijgen. Is in deze staat hooguit 150k waard.

  Bij mij in de buurt staan er ook tientallen zo te koop. Na de koop (voor ongeveer 60k) geen ene ruk meer aan gedaan, maar er wel 300k voor willen vangen. Hopeloos!

 133. Nico de Geit says:

  Voerman: Nico, heb jij er over nagedaht, waar die boomers moeten gaan wonen na hun huis verkocht te hebben?

  Als hun huis betaald is zouden ze wel gek zijn om weg te gaan.

  Ik verwijt het ook niemand. ‘Eigenaren’ zitten heel vaak muurvast, babyboomers blijven zitten, en zijn soms bereid te vertrekken, maar dan willen ze wel een droomprijs. De wal moet het schip keren en dat gaat nog jaaaren duren.

 134. Axel says:

  Rik,

  Ook grappig is dat ze twee verschillende badkamers tonen terwijl er maar over eentje gesproken wordt. Best knap.

 135. Axel says:

  Rik,

  Och, nu zie ik het. Mooi gedaan maar zo’n verbouwing gaat geen hond doen in een dergelijke woning. Leuk geprobeerd.

 136. Keesje says:

  Nico de Geit: Als hun huis betaald is zouden ze wel gek zijn om weg te gaan.

  Ik verwijt het ook niemand. ‘Eigenaren’ zitten heel vaak muurvast, babyboomers blijven zitten, en zijn soms bereid te vertrekken, maar dan willen ze wel een droomprijs. De wal moet het schip keren en dat gaat nog jaaaren duren.

  De boomers willen af van hun gezinswoning en naar een appartement met lift, liefst speciale serviceflat waar dag en nacht bewaking, receptie, schoonmaak, winkels en medische hulp dichtbij op loopafstand aanwezig is. bijv dichtbij zorgcentrum of ziekenhuis.

  Helaas willen ze idd de hoofdprijs voor hun “grote” woning, maar zien ze liever niet dat de nieuwe serviceflat vaak voorzien is van alle nieuwe luxe zoals nieuwe bad en douche met mengkranen, dubbel glas, nieuwe electra, cv, nieuwe keuken met inductie en afwasmachine en dat ze er zo in kunnen, zonder verbouwingen om het te upgraden van 1970 naar tenminste 2000, dan moeten de nieuwe bewoners maar 2 rechterhanden hebben 😉 tja werkeloze bouwvakkers hebben wel de tijd maar niet et eld of het vaste contract…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*