Malaise op huizenmarkt verergerd

Het eerste kwartaal van dit jaar was voor de woningmarkt het slechtste kwartaal sinds de kredietcrisis in 2008 uitbrak, zegt makelaarsvereniging NVM. De gemiddelde verkoopprijs daalde 2,8% ten opzichte van een kwartaal eerder. Sinds het begin van de kredietcrisis zijn de huizenprijzen 11,7% gedaald.

Sinds het begin van de crisis zijn er nog nooit zo weinig huizen verkocht. De verkoop daalde met 14,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De NVM ziet ook een positieve kant aan de malaise. Kopers hebben veel keuze. Een koper kan nu uit gemiddeld 28 huizen kiezen, voor de crisis waren dat er 7.

bron: NOS

Huizenprijzen dalen met bijna 6%

Share Button
Tagged with:
250 comments on “Malaise op huizenmarkt verergerd
 1. Claude says:

  Laten we dit eens in beeld brengen met de situatie in de NVM-regio Almere: http://i41.tinypic.com/2eykymh.png

 2. Aurely says:

  Whoei. Dat is snel. Mag wel iets rustiger, ik kan niet zo hard sparen hoor 🙂

 3. Claude says:

  Interessante updates van de Persconferentie hier trouwens: https://twitter.com/#!/BarbTelegraaf , waaronder:
  – Vanaf 2013 is trend nog steeds negatief.
  – Woningcorporaties bieden huizen aan tegen dumpprijzen omdat ze zelf cash nodig hebben.

 4. nhz says:

  Claude: Woningcorporaties bieden huizen aan tegen dumpprijzen

  ‘dumpprijzen’ van soms wel 50x wat de woningen gekost hebben.

 5. Claude says:

  nhz, eensch. Van de andere kant, de familie Janssen vraagt er misschien wel 50% meer voor.

  Speciaal voor jou daar in Gallië: “De vierkante meterprijs voor appartementen steeg namelijk wel in Zeeland: 6,9 procent”, aldus Z24. Ik vind er niets over terug in de cijfers, maar ik dacht: ach, best aardig.

  Als je trouwens door de lokale cijfers heen gaat, dan merk je vooral dat de m2-prijzen aan het zakken zijn. Als het klopt dat vooral de beter onderhouden huizen verkocht worden, dan geeft dat te denken voor de huizen die niet verkocht worden.

 6. Anon says:

  I vind dat “malaise” niet thuis hoort in een NOS/Teletekst nieuwsbericht. Die hoort zich te beperken tot feiten (aantal verkopen en prijzen gedaald), een eigen waarde-oordeel (“malaise”) hoort in een opniniestuk.

 7. Claude says:

  Wat meer quotes uit de tweets van de Telegraaf dame bij de PersCo:

  – Betaalbaarheid is iets anders dan financierbaarheid, concludeert voorzitter Hukker. Geen ruimte voor maatwerk (huh?)
  – Prijzen woningen langdurig in neergaande spiraal door slechte leencapaciteit
  – Banken innen meer rentemarges. Onnodige winstmarge van 0,5 procent, meent NVM voorzitter Hukker.
  – 60 procent van 225.000 woningen die te koop staan hebben vraagprijs verlaagd.

  en mijn favoriet:

  – Voorzitter Hukker: Te weinig concurrentie op hypotheekmarkt.

  Waarom mijn favoriet? De ironie.

 8. Jan Doedel says:

  in de dikke van Dale van 2020 zal het woord Hukkeren staan! Hukkeren; misleidende uitleg; paniekerige verklaring; lange bloemrijke leugen. Haha lekker keuze uit 28 woningen ipv 7. Ik las eerder iets over aardappels van 1000 euro per kilo…. dit is iets als de kroeg van de 28 bieren allemaal te duur en niet lekker. Gewoon lekker flesje uit eigen betaalde koelkast in scheefgehuurde woning, heerlijk.

 9. nhz says:

  Claude: Speciaal voor jou daar in Gallië: “De vierkante meterprijs voor appartementen steeg namelijk wel in Zeeland: 6,9 procent”, aldus Z24. Ik vind er niets over terug in de cijfers, maar ik dacht: ach, best aardig.

  misschien is er een appartement in het Badpaviljoen verkocht. Het water staat de lokale maffia blijkbaar letterlijk tot boven de duinen, want je kunt deze super-exclusieve decadente appartementen (de duurste van Nederland, per m2) nu zelfs huren!
  http://www.badpaviljoendomburg.nl/

  zie ook onderstaande quote. Ik denk dat het vooral door een verschuiving in het verkochte aanbod komt, maar weet het niet zeker. De luxe appartementen in het blok waar ik het huur, en het blok daarachter, blijken simpelweg onverkoopbaar ook met tientallen procenten lagere vraagprijs. Anderzijds zijn de vraagprijzen in Zeeland nauwelijks lager dan in 2008/2009, zowel oudbouw als nieuwbouw. Misschien 2-3% daling, meer niet. Wat er nog wél verkocht wordt is heel weinig (en dus per definitie niet representatief), en zodoende is niet na te gaan wat de echte prijsontwikkeling is.

  Regio’s met prijsstijging huizen bijna alle buiten randstad

  Er zijn nog wel regio’s waar de huizenprijzen stijgen, maar het zijn er weinig. Die regio’s liggen op één na buiten de randstad.

  Dat blijkt uit cijfers van makelaarsorganisatie NVM. In het eerste kwartaal waren in vijf regio’s (van de 77) de huizen duurder dan een jaar eerder: Duiven-Westervoort (+3,1%), Midden-Kenemerland (+2,9%), Zuidwest Drenthe (+2,2%), Barneveld (+2,1%) en Zeeuws-Vlaanderen (+0,9%).

  Claude: en mijn favoriet:

  – Voorzitter Hukker: Te weinig concurrentie op hypotheekmarkt.

  Kijk, dat snap ik dan niet. Al die makelmannetjes en -vrouwtjes weten zogenaamd alles van financiele dienstverlening, ze zitten nu de hele dag duimen te draaien, waarom gaan ze niet concurreren op de hypotheekmarkt? Huizenprijzen kunnen alleen omhoog, dus hup: stapel al die in 25 jaar bij elkaar gegraaide makelfortuinen op en begin een concurrerende hypotheekbank, met maximale leverage. Blijkbaar kunnen ze minstens 0.5% goedkoper hypotheken verstrekken dan de concurrent, dat moet prijsbewuste Hollanders massaal over de streep kunnen trekken.

  mijn favoriete quote:

  Prijzen woningen langdurig in neergaande spiraal (laat de rest maar weg). Kijk, als we dit nou eens dagelijks herhalen dan gaan Henk en Ingrid het misschien snappen, en wordt de markt gezond zelfs terwijl de Tweede Kamer rustig verder slaapt.

 10. Frans K. says:

  Het Kadaster geeft aan dat in de 1e twee maanden 2012 de gemiddelde koopsom met 0,7% is gestegen t.o.v. 2011 tot €239.469.

  Behalve in de verkoopaantallen zie ik behalve in 2009 nog steeds geen daling in de koopsommen!

 11. Johan says:

  Frans K.:
  Het Kadaster geeft aan dat in de 1e twee maanden 2012 de gemiddelde koopsom met 0,7% is gestegen t.o.v. 2011 tot €239.469.

  Behalve in de verkoopaantallen zie ik behalve in 2009 nog steeds geen daling in de koopsommen!

  Het Kadaster registreert de transacties van een bestaande koopwoning op het moment van transport bij de notaris (eigendomsoverdracht). De NVM registreert de verkoop van een zelfde woning vanaf het moment dat de ontbindende voorwaarde(n) in de koopakte is verlopen. In de praktijk blijkt dat de periode tussen ondertekening van de overeenkomst bij de NVM-makelaar en het transporteren van de woning bij de notaris 2,5 tot 3 maanden is.

 12. azijnseikerT says:

  “Malaise” mag niet worden genoemd? Zoeken we dit op: “Toestand waarin het slecht gaat”. De NOS mag dus niet zeggen dat we in een toestand zitten waarin het slecht gaat op de huizenmarkt. Want dat is geen feit. huh…?

 13. Nothus says:

  Speciaal voor Voerman, van Telegraafmeisje Barbara

  #Woningmarkt #NVM prijsstelling wordt gedicteerd door mensen die van hun huis af moeten door echtscheiding en werkloosheid.

  En dan deze, voor de hosanna over overdrachtsbelasting:

  #Woningmarkt #NVM #Overdrachtsbelasting Financiering duurt zo lang dat er geen zekerheid is dat overdacht voor 1 juli zal plaatsvinden.

  En Hukker wil Duits worden:

  #Woningmarkt #NVM markt vraagt om structurele hervorming.

  Haha:

  Een op de 10 makelaars heeft geen huis verkocht dit jaar.

  Nog meer overdrachtsfeest:

  #Woningmarkt #NVM Als overdrachtsbelasting wordt verhoogd dan prijsdaling van 10 procent in 2012 denkbaar.

  #Woningmarkt #NVM Als #Overdrachtsbelasting omhoog gaat valt markt totaal stil na 1 juli.

  Maar gelukkig:

  #Woningmarkt #NVM Als #overdrachtsbelasting laag blijft dan zullen de prijzen niet meerr zo hard dalen, aldus NVM-voorzitter Hukker.

 14. Claude says:

  Lol-Hukker-quote du jour (via BarbTelegraaf): “Als #overdrachtsbelasting laag blijft dan zullen de prijzen niet meer zo hard dalen, aldus NVM-voorzitter Hukker.”

  Dat is brutaal en redelijke chantage. Maar oh well, het is zijn functie.

 15. Claude says:

  Voor de historische koersen (en Tufkaj, misschien voor jou interessant), de gemiddelde verkoopprijzen per regio en land sinds 1985. Deze data was ik nog nooit zo rauw tegengekomen, maar staat gewoon op de site van het NVM. Laat hem even goed op je inwerken.

  Dames en heren, de NVM presenteert u de regio Amsterdam: http://www.nvm.nl/~/media/NVMWebsite/Market%20Information/PDF/historie/nvmreg_34.ashx .

  In 1985 was de gemiddelde verkoopprijs in A’dam 55k. In NL 60k. Mensen zullen het wel een nare krakersstad hebben gevonden destijds.

  In 1990 hadden we het al over 75k in de hoofdstad. NL werd toen ingehaald (74k).

  Vijf jaar later, in 1995, ging de gemiddelde verkoopprijs naar 101k. In NL naar 102k. In 10 jaar tijd dus bijna verdubbeld.

  Toen ging het licht in de ogen van de mensen uit en lagen ze in slaapzakken voor de NVM-kantoren. In 2000 was de gemiddelde verkoopprijs 206k in Amsterdam. Verdubbeling in 5 jaar tijd. NL bleef licht achter op 180k, maar geen slechte score. Voor veel mensen even vijf keer je netto-jaarsalaris pakken. Je hoeft alleen maar te verhuizen.

  In 2005, bescheiden stijging naar 223k. NL neemt nr. 1 positie over en gaat naar 224k.

  NL heeft echter dit niet kunnen volhouden tot 2010. In 2010 zeer bescheiden stijging naar 232k (na eerst getopt te hebben op 246k in Q3 2007). Amsterdam daarentegen nam het ervan en pompte nog een 252k in 2010. Toppositie lag ook daar wat hoger. Q3 2008 (voortschrijdend kwartaal) stond op 270k.

  (dit kwartaal is het overigens A’dam: 242k, NL: 228k).

  Boeiend leesvoer. Dus beschikbaar per regio. Over vijftig jaar zullen onze kleinkinderen het hebben over de baksteenschaarste van eind 20ste, begin 21ste eeuw. Want hoe kan het anders zo uit de hand gelopen zijn?

 16. Dawg says:

  Gaat lekker zo. Hoe meer de prijzen zakken, des te meer mensen gevangen zitten in hun huidige koophut vanwege niet te financieren restschuld. ‘t Gevolg is nog meer vraaguitval op de koopmarkt en verdere prijsafbraak. Gevaarlijke dynamiek lijkt me, bezien vanuit het perspectief van de verkopers.

 17. asd says:

  Kijk eens goed naar het logo:

  http://huizenmarkt.blog.nl/files/2011/07/nvm.jpg

  Dríe pijpjes met zeepbellen!

  http://2.bp.blogspot.com/_2hFkijXi_9o/TB–1bWvdUI/AAAAAAAAMJM/aYvXKeF9qIE/s1600/blowing+bubbles-carlton+alfred+smith.jpg

  De Huggiesbellenblazenclub heeft altijd wel geweten, hoor!

 18. Dawg says:

  Claude,

  Je weet de cijfertjes wel te vinden. De huizengekte in cijfers.

 19. xenobinol says:

  Dawg:
  Gaat lekker zo. Hoe meer de prijzen zakken, des te meer mensen gevangen zitten in hun huidige koophut vanwege niet te financieren restschuld. ‘t Gevolg is nog meer vraaguitval op de koopmarkt en verdere prijsafbraak. Gevaarlijke dynamiek lijkt me, bezien vanuit het perspectief van de verkopers.

  Ach… als de banken geen geld meer willen verstrekken maakt het niets meer uit, althans… niet voor degene die wel gespaard hebben 🙂

 20. ll says:

  Frans K, over de koopsommen……….

  ” Behalve in de verkoopaantallen zie ik behalve in 2009 nog steeds geen daling in de koopsommen!

  Klopt helemaal want in de koopsomcijfers zitten ook de koopsommen van de jaren ’80 verwerkt, van huizen die sinds die tijd nog nooit zijn verkocht.

  De prijzen waren toen 30 tot 80k, en als die huizen nu worden verkocht ( babyboom )stijgt de gemiddelde koopsom alleen maar :-), voorlopig, tot de verkoopprijs van huizen verkocht na 2000 met een evenredig bedrag zijn gezakt, na een nieuwe overdracht.

 21. wordt geen kamikazekoper says:

  @aseinzeiker
  Om even voor Anon te spreken
  Als de prijzen dalen is dat niet per definitie slecht, als de benzine prijzen dalen staat ook niet in de krant malaise op de brandstofmarkt.

  Het gaat slecht omdat de bedragen die verkopers in hun hoofd hebben en de bedragen die kopers (kunnen) betalen/ (lees financieren) niet overeenkomen.

  Maar voor iemand die gespaard heeft en huurt is dit een gunstige zaak

 22. Dawg says:

  xenobinol,

  ‘k Weet niet. De situatie wordt toch wel een beetje luguber. Dit hele proces van “price discovery” is voor de banken zelf ook uiterst gevaarlijk. Ze hebben allerlei activa op hun balans waarvan de waarde via leveraging een veelvoud is van de waarde van het onderliggende onderpand. Als de schone schijn over de marktwaarde van dat onderpand niet langer kan worden opgehouden worden hun balansen vermorzeld. Met dat dichtdraaien van de kredietkraan balanceren ze daarom ook op een heel dun koordje. ‘Zou me niks verbazen als Draghi al weer klaar zit om weer wat eenen en nullen in het systeem te pompen.

 23. Aurely says:

  Dit geeft een vertekenend beeld hoor! Begin jaren 80 is precies een moment waarop de huizenprijzen onder de kostprijs verkocht werden vanwege de crisis toen.

 24. dalen says:

  Die Barbara tweet wat af. Zonet een tweet gestuurd om hier eens een kijkje te nemen en dan zaterdag met een mooi onderbouwd verhaal te komen in de bijlage.

  Kop kan zijn:

  Kabinet wilde rust op woningmarkt, ze hebben hun zin het is “DOODSTIL EN RUSTIG”

  PS het verhaal moet natuurlijk niet door de bouwwereld worden gesponsord. Steekje nek eens uit en het is zeker dat later gezegd zal worden. “Barbara had gelijk”

 25. Anon says:

  @11 azijnseikerT

  Dat prijzen en aantal verkopen daalt is een feit. Dat het slecht gaat is een mening. Ik zit aan de kopers-kant, niet aan de verkopers-kant. Mijn mening is dus dat het steeds beter gaat, maar ik verwacht natuurlijk niet dat de NOS dat mijn mening gaat rapporteren.

 26. Daphne says:

  Erg trouwens die hogehuizenprijzenminners: wanneer iemand begint over hypotheekrenteaftrek of verlaging van het maximum te lenen bedrag, roepen ze dat je niet met losse maatregelen moet komen, om vervolgens wel te pleiten voor afschaffing overdrachtsbelasting (of instandhouding verlaging).

 27. nhz says:

  azijnseikerT: De NOS mag dus niet zeggen dat we in een toestand zitten waarin het slecht gaat op de huizenmarkt. Want dat is geen feit. huh…?

  De Fabeltjeskrant: lekker verder dromen, oogjes dicht en snaveltjes toe!

  Nothus: prijsstelling wordt gedicteerd door mensen die van hun huis af moeten door echtscheiding en werkloosheid.

  bedoelt ze dan dat de prijzen hoog blijven omdat deze mensen bij restschuld toch alles op het WeW kunnen afwentelen?

  Claude: de gemiddelde verkoopprijzen per regio en land sinds 1985.

  kon Zeeland even niet vinden, maar landelijk zou volgens deze index de prijs van 1990 tot 2010 ruim 3x zo hoog geworden zijn (dus ruim 200% stijging). Dit klopt werkelijk van geen kant met de werkelijke prijsstijgingen in mijn woonplaats.
  Echt, 10x prijsstijging is heel normaal hier in de stad; zowel voor het laagste segment (bijv. arbeiderswoninkjes van 15-40K guldens eind jaren ’80 naar 200-250k euro nu) als het hoge segment (grote monumentenpanden van 100-250k gulden begin jaren ’90 naar nu 750K tot 2 miljoen euro). Dit zijn allemaal gevallen waarin geen significante upgrades gepleegd zijn die een prijssprong rechtvaardigen, misschien een nieuwe keuken/badkamer en een lik verf. Alleen appartementen en nieuwbouw hadden minder stijging, maar dan praten we nog steeds over minstens 400-500% erbij in 20 jaar.

  Dawg: Zou me niks verbazen als Draghi al weer klaar zit om weer wat eenen en nullen in het systeem te pompen.

  zonder twijfel, helaas. Extend and pretend.

  Aurely: Dit geeft een vertekenend beeld hoor! Begin jaren 80 is precies een moment waarop de huizenprijzen onder de kostprijs verkocht werden vanwege de crisis toen.

  waarom, wou je beweren dat alle prijzen in de jaren 80 een onjuist beeld geven? zoveel veranderde er niet in 1981-1990. Het is heel simpel: de prijsontwikkeling van ongeveer 1990-2010 was een historische abberatie van wereldformaat, die NOOIT meer herhaald gaat worden. Zelfs de correctie van 1980 was vrij normaal, historisch gezien. Het is nu alleen nog wachten op de correctie van de onovertroffen gekte van 1990-2008, dat zal ongetwijfeld ook een historisch unieke correctie worden. Tulipmania all over again, behalve dan dat de correctie nu in plaats van 1 week zoals in 1636 nu 10-20 jaar gaat duren (dankzij de unieke snelheid van Twitter, Facebook, Hyves etc., waarschijnlijk).

  Anon: Mijn mening is dus dat het steeds beter gaat, maar ik verwacht natuurlijk niet dat de NOS dat mijn mening gaat rapporteren.

  precies, terug naar de realiteit lijkt mij per definitie een goede zaak. Maar dat is het laatste wat je kunt verwachten van de Fabeltjeskrant, het Staatspropagandakanaal ten voeten uit (Staat = banken- en vastgoed maffia).

 28. Johan says:

  Ger Hukker gaat wel erg op Johan Cruijf lijken:

  De NVM ziet ook een positieve kant aan de malaise op de huizenmarkt: kopers hebben keuze te over bij dalende prijzen. Een koper kan nu uit gemiddeld 28 woningen kiezen, voor de crisis waren dat maar 7 woningen.

  Elk nadeel heb z’n voordeel !! Een beetje medelijden krijg ik toch wel met die man.

 29. Frans K. says:

  @29 Il:

  Hoezo zitten er in de koopsomcijfers van februari 2012 cijfers uit de jaren ’80 verwerkt? Het is gewoon het gemiddelde van verkochte huizen in de maand februari 2012. En behalve de terugval in 2009 (-7%) zijn de koopsommen daarna alleen maar weer gestegen.

  Ik vind het zinvol ook deze cijfers te melden in de gehele discussie van de huizenmarktzeepbel. Mijn idee is dan ook dat de echte daling nog moet beginnen. De sterk afnemende verkopen, vraagprijzen en mindset van de gemiddelde huiseigenaar zijn de voorbodes.

  2009: €238.258
  2010: €239.530
  2011: €240.100

  1e twee maanden 2012: €239.469 (+0,7% tov 2011)

 30. nhz says:

  Dawg: Verzwegen wordt dat niet langer verborgen gehouden kan worden dat de er teveel sushi op de bankbalansen in Spanje staat en dat Italie wat dat betreft in ‘t zelfde schuitje zit.

  om nog maar niet te spreken van dat kleine landje aan de Noordzee waar de bankbalansen helemaal uit sushi bestaan. De Tweede Kamer slaapt rustig verder, of droomt hooguit over hoe ze het sprookje van de kleren van de huizenkeizer nog wat langer kunnen continueren.

 31. Claude says:

  nhz:
  kon Zeeland even niet vinden, maar landelijk zou volgens deze index de prijs van 1990 tot 2010 ruim 3x zo hoog geworden zijn (dus ruim 200% stijging). Dit klopt werkelijk van geen kant met de werkelijke prijsstijgingen in mijn woonplaats.
  Echt, 10x prijsstijging is heel normaal hier in de stad; zowel voor het laagste segment (bijv. arbeiderswoninkjes van 15-40K guldens eind jaren ’80 naar 200-250k euro nu) als het hoge segment (grote monumentenpanden van 100-250k gulden begin jaren ’90 naar nu 750K tot 2 miljoen euro). Dit zijn allemaal gevallen waarin geen significante upgrades gepleegd zijn die een prijssprong rechtvaardigen, misschien een nieuwe keuken/badkamer en een lik verf. Alleen appartementen en nieuwbouw hadden minder stijging, maar dan praten we nog steeds over minstens 400-500% erbij in 20 jaar.

  Kies je regio hier: http://www.nvm.nl/wonen/marktinformatie/historische_woningmarktcijfers.aspx

  Voor de eilanden zie je die grote prijsstijgingen niet terug. Maar dit zijn slechts gemiddelden. De afgelopen decennia zijn er veel appartementen bijgekomen, die de gemiddelde prijs (relatief) naar beneden zouden moeten halen. Het zegt dus niet per se iets over een individueel pand. Laat staan rustieke provinciehoofdstadjes met de waan van de hoofdstad ;).

 32. aleksandar says:

  Langzamerhand komt de tijd waneer NVM, VEH en de andere klubjes niet meer relevant zijn. Hun populariteit was te danken aan de abnormaal stijgende huizprijzen en het huizenmania onder de bevolking. Eigen huis kopen, inrichten of verbouwen was helemaal [i]in[/i] in het verleden. Een soort masale hobby eigenlijk.

  Dat gaat nu veranderen en na een tijdje zal niemand een huis willen kopen, laat staan de keuken meubel etc boulavard gekte in stand houden. Komt een periode waar eigen huis kopen eigenlijk geen voordel oplevert, beide financieel en in het zin van vrijtijds vermaak, en dus huren even populair wordt als kopen was.

  De overheid moet dus zich aanpassen aan de nieuwe realiteit en de belasting/macro stelsel hervormen. Hoe eerder hoe beter voor de belastingbetaler.

 33. Frans K. says:

  2002: €200.000
  2003: €205.000
  2004: €213.000
  2005: €223.000
  2006: €236.000
  2007: €248.000
  2008: €255.000
  2009: €238.000
  2010: €239.500
  2011: €240.000

 34. V says:

  De banken krijgen nu een heel groot probleem. Ze hebben al heel veel wanbetalers waarvoor ze de executieverkoop uit stellen om te voorkomen dat ze daarmee de daling versnellen en daarmee een probleem krijgen op de eigen balans. Nu de daling echter desondanks toch aan het versnellen is, zitten ze met een dillemma. Executieverkoop, of snelle verkoop via het aanbieden tegen lage prijzen kan nu wel eens verstandig worden om het noodlot voor te zijn. Ze zullen daarbij andere banken voor moeten zijn omdat het logische gevolg is dat de daling nog meer versneld zal worden ten gevolge hiervan.
  Voor de mensen hier die nu al een paar jaar verstandig gewacht hebben: nu zou je wel eens je slag kunnen slaan door 10% onder de recente executiewaardes te gaan bieden. Brutaal, maar niet geheel kansloos onder het motto “voor dit huis 28 anderen”.

 35. Dawg says:

  nhz: om nog maar niet te spreken van dat kleine landje aan de Noordzee waar de bankbalansen helemaal uit sushi bestaan. De Tweede Kamer slaapt rustig verder, of droomt hooguit over hoe ze het sprookje van de kleren van de huizenkeizer nog wat langer kunnen continueren

  Dat is voor mij dus een open vraag. In hoeverre hebben Nederlandse banken zich ontdaan van de risico’s door die hypotheken als CDO’s te verkopen? En in hoeverre hebben ze juist weer meer risico’s op de balans gekregen door de verkoop van CDS-sen.

  Misschien is het antwoord op die vraag niet eens meer relevant. Al die banken zijn zo met elkaar verknoopt dat als er eentje gaat, het hele kaartenhuis in elkaar dondert. En het enige dat dat nog kan tegenhouden is dan het kunstmatig oppompen van onderlinge waarden als huizenprijzen en beurskoersen.

 36. Henk 6 says:

  aleksandar,

  ” Langzamerhand komt de tijd wanneer NVM, VEH en de andere klubjes niet meer relevant zijn.”

  Onder het motto van “wij kennen de markt” zit de NVM al jaren aantoonbare onzinnige verwachtingen uit te spreken met als enig doel ons, de massa, er alsnog in te laten tuimelen, het zogenaamde hukkeren. Laten we massaal stoppen met luisteren,…

 37. ll says:

  @ V Banken zijn meesters in de vertragingtactiek op hun eigen balansen, kijk maar naar de kantorenmarkt, daar is na al die jaren van leegstand en onverkoopbaarheid nog bijna niets afgeboekt. Kan ook niet, dan zijn ze failliet 😉 , ze moeten wel, en…. het mag van Europa, want die doen het zelf ook 🙂

 38. Claude says:

  Dawg: Dat is voor mij dus een open vraag. In hoeverre hebben Nederlandse banken zich ontdaan van de risico’s door die hypotheken als CDO’s te verkopen? En in hoeverre hebben ze juist weer meer risico’s op de balans gekregen door de verkoop van CDS-sen.

  Goeie vraag. Volgens mij is een goed deel van de risico’s over de schutting gegooid, onder het mom van triple A natuurlijk. Tot vrij recent nog. Lopen de Nederlandse banken wel de risico’s? Of zijn het buitenlandse banken (kan, maar not likely) of Nederlandse pensioenfondsen (daar zijn ze weer).

 39. Henk 6 says:

  ll,

  Volgens mij gaat in het Casthuis beraad niet over de 4,5% of de 3% te kort. Het gaat veel meer over de ING, ABN-Amro en SNS. Wat moet hier allemaal bij aan eblastinggeld de komende jaren en hoe houden we de boot drijvende zonder dat we helemaal de afgrond ingaan zoals Ijsland of Spanje.

  Ik vind, zeker na de uitspraken van de commissie de Wit (overheid was te laat, ze wisten het niet hahaha!), dat de overheid nu met de ING om tafel moet om te bekijken hoe we kunnen voorkomen dat er meer belasting geld in moet. Signalen zijn te groot uit o.a. portefeuille van Spanje en de vastgoed portefeuille in Europa om dit onbesproken te laten.

  Kunnen wij als Blog dit misschien meer op de agenda krijgen van de politiek. Ik heb namelijk geen zin om weer +/- 1500 per persoon af te dragen aan zaken die we zogenaamd niet konden voorzien!!!

 40. Dawg says:

  Stagflatie in progress

  “De cao-lonen stegen in het eerste kwartaal gemiddeld 1,4%. De cao-loonstijging ligt hiermee al ruim anderhalf jaar onder de inflatie. Werknemers gaan er reëel dus op achteruit.”

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/15/cao_lonen-al-anderhalf-jaar-onder-inflatie.xml

  Voor wie nog mocht denken dat inflatie een gunstig effect zal hebben op de huizenprijzen: think again.

 41. ll says:

  Een gat in de begroting is een gat in de weg.

  Friese wegen in gevaar.

 42. Dawg says:

  Henk 6,

  Als het daarbij zou blijven zou ik tekenen voor die
  € 1.500. Nu en ongezien. Toegegeven, dit is slechts een onderbuikgevoel.

 43. Dawg says:

  Claude,

  “In de afgelopen twee jaar, van juli 2007 tot juni 2009, werd in Nederland met eur 195 miljard niettemin meer gesecuritiseerd dan ooit (bijna driekwart van het emissievolume van alle voorgaande jaren samen). Banken kochten het door spv’s uitgegeven schuldpapier grotendeels zelf om het als onderpand te kunnen gebruiken voor leningen van het Eurosysteem. Naar schatting bezitten de Nederlandse banken, met circa eur 250 miljard, 70% van het schuldpapier dat door Nederlandse spv’s is uitgegeven. In het derde
  kwartaal van 2009 vonden geen securitisaties plaats.
  Enkele Nederlandse banken zijn overgestapt op emissies
  van gedekte obligaties, die in dat kwartaal met eur 4
  miljard beduidend meer bedroegen dan in het verleden.”

  Stukje uit:

  http://www.dnb.nl/binaries/Verpakken%20van%20leningen%20via%20securitisaties%20stil%20gevallen,%20gedekte%20obligaties%20populairder_tcm46-232542.pdf

  Is hier al eens eerder naar gelinkt dacht ik.

 44. nhz says:

  Claude: De afgelopen decennia zijn er veel appartementen bijgekomen, die de gemiddelde prijs (relatief) naar beneden zouden moeten halen.

  er zijn hier ook vrij veel ex-WBV en pensioenfonds woningen in de verkoop gekomen sinds eind jaren ’90. Dat zal het gemiddelde prijspeil ook wel drukken, bij lage verkoopaantallen worden zulke invloeden relatief steeds belangrijker.

  aleksandar: De overheid moet dus zich aanpassen aan de nieuwe realiteit en de belasting/macro stelsel hervormen.

  hypotheekrente aftrek voor de eigen auto dan maar? Politici doen niets liever dan pyramidespelen organiseren voor hun favoriete geldschieters; kwestie van afwachten welke groep bedrijven er het meest voor over heeft om nu eens twintek jaar lang risicoloos te profiteren. De banken doen sowieso vol mee natuurlijk, dus het moet wel allemaal op schuld gebaseerd blijven.

  V: Executieverkoop, of snelle verkoop via het aanbieden tegen lage prijzen kan nu wel eens verstandig worden om het noodlot voor te zijn.

  nee hoor, dit wordt een pleidooi voor een algemeen pardon, een soort Deltaplan voor de talloze onder water staande huizen. Zoiets mag wat kosten van de polderkleptocraten, de belastingbetaler zal flink moeten dokken.

  Dawg: Misschien is het antwoord op die vraag niet eens meer relevant. Al die banken zijn zo met elkaar verknoopt dat als er eentje gaat, het hele kaartenhuis in elkaar dondert

  dat bedoel ik eigenlijk, de leverage is zo enorm dat niemand de dans ontsnapt als het misgaat. Voor de meesten is 5% daling van het onderpand al voldoende on kopje onder te gaan, en ik verwacht dus serieus meer dan 50% daling. Niet alles is vastgoed leningen in de polder, maar het is wel met afstand de hoofdmoot.

  Claude: Lopen de Nederlandse banken wel de risico’s? Of zijn het buitenlandse banken (kan, maar not likely) of Nederlandse pensioenfondsen (daar zijn ze weer).

  of de belastingbetaler, die uiteindelijk voor alle garantiestellingen opdraait?

  Dawg: Als het daarbij zou blijven zou ik tekenen voor die
  € 1.500.

  ik schat mijn eigen schade nu al op minstens een paar ton (in de vorm van inflatie van je spaargeld en allerlei ongewenste uitgaven om sukkels boven water te houden), en ik denk dat het nog veel meer gaat worden.

 45. nhz says:

  Dawg: z24.nl/economie/ar…bij_koop_woning.html

  Compleet met teaserrate’s.

  en Let Op: deze super-dumbo is TaDaaa… de SP!!!

  Way to go socialisten, SP is de nieuwe VVD/PVV! Dit land is echt reddeloos verloren, van ‘links’ tot ‘rechts’ allemaal dezelfde idioten aan de macht met een giga-huizenbubble in hun hersenpan, in plaats van een stel degelijke hersens.

 46. Peter2 says:

  @Artikel:

  Natuurlijk, geef banken maar de schuld dat zie in een dalende markt de restschuld van een vorige verkoop niet willen meefinancieren. Het aflossen vooruitschuiven en de risico’s op niet terug betalen bij anderen neerleggen.

  Is dat onze nieuwe nationale sport?

 47. Aurely says:

  Ow jee slechte berichten in de media over koopwoningen. Snel een afleider eruit gooien om de gemoederen te sussen:
  http://www.nu.nl/economie/2785617/kamer-stemt-extra-huurverhoging.html

 48. Dawg says:

  nhz,

  Nee he. Ongelofelijk. Strakke pakken ipv slobbertruien. Dan krijg je dat vanzelf.

  http://www.arnhem.nl/content.jsp?objectid=arnhemintern:113990

 49. asd says:

  @3 (Claude),@4 (nhz)

  “woningcorporaties…dumpprijzen”

  http://www.watdemurenvertellen.nl/

  Wat de muren vertellen, maar de woco’s niet!

 50. asd says:

  @46 (nhz)

  Inderdaad de verstandelijke lamme (de politiek, de makelmannetjes, de banksters) leidt de argeloze blinde (huizenkoper)!

  Huizentreintje? Breughel zal je bedoelen!

  http://historiek.net/images/stories/media/bruegel-oude-parabel-blinden-560.jpg

 51. ll says:

  Geen afleider

  Gitzwart kwartaal in woningmarkt

  Vanavond één vandaag.

  Fear Fase ?

  http://www.eenvandaag.nl/

 52. Peter2 says:

  Dawg:
  nhz,

  Nee he. Ongelofelijk. Strakke pakken ipv slobbertruien. Dan krijg je dat vanzelf.

  arnhem.nl/content.…=arnhemintern:113990

  Ik kreeg pijn in mijn ogen van die site, super slecht ontwerp en het kleurgebruik…..ben benieuwd hoeveel ambtenaar uren daaraan opgegaan zijn.

  Inhoudelijk, hmmm, welke inhoud? Het hele verhaal was een heel slechte poging om een soort daadkracht en betrokkenheid uit te stralen. Heel wat werkelozen daar zullen hem vast fantastisch vinden dat ze werkeloos mogen blijven vanwege de nee stemming.

  Raar volk die Hollanders!

 53. Claude says:

  asd, wordt het verkocht om de slechte geluidsisolatie?

 54. Meelezer says:

  Claude,

  Precies: het is een koopgekte geweest, niet of nauwelijks woningnood. Veel kopers hadden al een prima huur/koophuis.

 55. tja says:

  @16 asd

  geniaal! 🙂

 56. piep says:

  Als de bank niet wil financieren is dat een hint dat de prijzen verder gaat dalen. Echt de bodem is nog niet in zicht. En ja veel mensen die zullen moeten blijven wonen waar ze wonen en heel veel oplichters onee makelaars zullen hun baan verliezen.

  De starter koopt niet omdat ze eindelijk nadenken en niet omdat ze geen lening krijgen. Dat is bullshit. Wie wil er nog 60m2 voor 150.000 euro betalen. Ik in iedergeval niet.

 57. eric406 says:

  V: Voor de mensen hier die nu al een paar jaar verstandig gewacht hebben: nu zou je wel eens je slag kunnen slaan door 10% onder de recente executiewaardes te gaan bieden. Brutaal, maar niet geheel kansloos onder het motto “voor dit huis 28 anderen”.

  Je denkt toch niet dat ik daar ik daar jaren voor heb gewacht? 10% onder de executiewaarde?

  Brutaal is het om de helft te bieden. Onder het motto “en anders kom ik over een tijdje nog wel eens kijken”

 58. asd says:

  @54 (Claude)

  Je kon toch God en z’n ouwe moer tegen belachelijke prijzen aan de NL-ers verkopen, mogelijk gemaakt door de banken?

  Omdat de hele (Europese) samenleving “in the reverse” is gezet – en dat begint zich nu af te tekenen:
  Portugal, Spanje, Italië, Frankrijk, België, NL met een ontoereikend ESM fonds van 1 biljoen Euro en dus voortgaande afwaardering van ratings en voortschrijdende bezuinigingen – zal de ouwe NL meuk in versneld tempo de gevolgen daarvan ondervinden.

  Je kunt het niet vaak genoeg beklemtonen dat je van die gehorige ouwe meuk bij dalende inkomens nooit meer af komt, wat woco’s en vastgoedmaatschappijen ook proberen en beweren.

 59. Ma Ling says:

  Frans K.,

  Die cbs-cijfers zijn wel verwarrend. Je ziet immers de prijsindex afnemen sinds 2008, zowel bij alle woningen, als bij eengezins/meergezins:

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=71533ned&D1=0,6&D2=0-1,6&D3=0&D4=16,33,50,67,84,101,118,135,152,169,186,203,220,237,254,271,288,305,322,339,356,373&HDR=G1,T&STB=G2,G3&VW=T

  IEts zegt mij dat die verkoopprijzen niet goed worden doorberekend. Zeker als de NVM al stelt dat de gemiddelde verkoopprijs € 214k is.

 60. asd says:

  @56 (tja)

  Die NVM heeft niet eens in de gaten, dan hun logo drie zeepbellen representeert.

  De VEH blijft op zijn manier een domme organisatie, met een Freudiaanse verspreking:
  Een half uurtje geleden hadden ze het op BNR over: “er moet voor de huizenmarkt nog een bubble (sic!), eh…een hobbel worden genomen.”

 61. Claude says:

  asd:
  @54 (Claude)

  Je kunt het niet vaak genoeg beklemtonen dat je van die gehorige ouwe meuk bij dalende inkomens nooit meer af komt, wat woco’s en vastgoedmaatschappijen ook proberen en beweren.

  Er zullen inderdaad een boel woningen bijzitten die in 1997 met 1.7 miljoen andere woningen nog in de WOZ-klasse tot 50.000 euro zaten http://i39.tinypic.com/mtbias.jpg . Die hadden beter gesloopt kunnen worden destijds.

  Geluidsoverlast van buren is trouwens verschrikkelijk. Ik kan me best voorstellen dat je er gek van word. Meesten van ons hebben nog min of meer de mogelijkheid om weg te gaan. Maar als je een te duur gekocht goedkoop baggerhuis hebt gekocht of als je in de sociale woningbouw zit, dan brrr…. Ik zal naar die documentaire kijken, ben benieuwd. Gebeurtenis in Noord heb ik destijds helemaal niet meegekregen.

 62. asd says:

  @62 (Claude)

  Zo zit het helemaal!

 63. Dawg says:

  asd,

  @60 asd

  Precies, achter al die bedragen, indexen en aantallen zitten uiteindelijk gezinnetjes die jarenlang de gevolgen moeten gaan dragen van een aankoop waarvoor ze zich misschien nu al de haren uit de kop kunnen trekken. Van geluidsoverlast kun je knettergek worden.
  En dan kan je dus nu mooi geen kant meer op.

 64. asd says:

  @64 (Dawg)

  In de randstad zien huisartsen dagelijks patiënten op hun spreekuur die last hebben van gezondheidsproblemen door geluidsoverlast.

  Woco’s en vastgoedmaatschappijen reageren cynisch (dan moet je daar maar niet gaan wonen).

  Geschillencie’s en andere vormen van rechtsorganen spelen zonder enige uitzondering onder een hoedje met dergelijke verhuurders.

  De farmaceutische industrie vaart er wel bij.

  Het probleem is in de huidige context niet op te lossen, hoe noodzakelijk ook.

 65. ll says:

  Het probleem op de huizenmarkt is dat de onderwaarde niet meer gefinancierd kan worden, en je dus moet sparen om ooit nog eens je huis te kunnen verkopen.

  Mensen met een onderwaarde t.o.v. de hypotheek moeten eerst het geld bij elkaar harken, net zoals Dr.t. ons heeft uitgelegd.

  Banken zien natuurlijk als geen ander dat de waarde van de woning nu ook nog eens extra zakt met 1000 euro per maand, die dan er ook nog extra bij moet worden gefinancierd, om te kunnen verkopen.

  Dus als je nu zit met een onderwaarde zit je vast aan je huis, en kan je geen kant op. Je bent als eigenaar slaaf van de bank geworden, want je kan niet verkopen onder de hypotheekwaarde.

  En laat dit nou precies de reden zijn waarom dit blog is opgericht ( staat hiernaast ) om mensen hiervoor te waarschuwen 🙂

  En wat ik dan niet meer snap, de toezichthouders moeten dit ook weten…….., waarom is er niet ingegrepen ?

 66. nhz says:

  asd: Huizentreintje? Breughel zal je bedoelen!

  historiek.net/imag…abel-blinden-560.jpg

  er is ook nog zo’n bekend tafereeltje met een wagen met tulpenbollen; vermoedelijk niet van Breughel, tenzij hij de bui toen al zag hangen 😉

  piep: Wie wil er nog 60m2 voor 150.000 euro betalen. Ik in iedergeval niet.

  bij mij in de stad (ver van de Randstad) vragen ze zelfs 125-150K voor ‘studio’s’ van 30-40m2. Maar ik geloof dat het niet erg vlot met de verkoop, ondanks dat dit volgens de definities van de lokale makelmaffia nog véél goedkoper is dan een ‘starterswoning’.

  ll: Dus als je nu zit met een onderwaarde zit je vast aan je huis, en kan je geen kant op. Je bent als eigenaar slaaf van de bank geworden, want je kan niet verkopen onder de hypotheekwaarde.

  maar het moet toch mogelijk zijn om veel goedkoper te gaan wonen en zo van het probleem af te komen? Oh sorry, dat kun je natuurlijk niemand aan doen…

 67. Dawg says:

  nhz: maar het moet toch mogelijk zijn om veel goedkoper te gaan wonen en zo van het probleem af te komen? blockquote>

  Hoe dan? Met goedkoper wonen ben je toch niet van die restschuld af of mis ik nu iets?

 68. nhz says:

  Dawg: Hoe dan? Met goedkoper wonen ben je toch niet van die restschuld af of mis ik nu iets?

  Met goedkoper wonen heb je meer ruimte om de (oude) restschuld af te lossen, dus het lijkt me in het belang van de bank om zoiets voor te stellen, ter beperking van het risico voor beiden (niet bij NHG hypo’s natuurlijk, want dan loopt de bank toch geen risico).

 69. asd says:

  @67 (nhz)

  “er is nog zo’n bekend tafereeltje…”

  Ja, die is ook mooi!

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Flora%27s_Malle-wagen_van_Hendrik_Pot_1640.jpg

 70. dalen says:

  Voor degeen die nog niet op de hoogte is Sinterklaas breidt zijn territorium uit.

  Nederland en Duitsland sluiten nieuw belastingverdrag

  Nederland en Duitsland hebben vandaag een nieuw belastingverdrag ondertekend. De nieuwe overeenkomst bevat naast voordelen voor grensarbeiders ook pluspunten voor het bedrijfsleven.

  Het nieuwe verdrag regelt onder meer dat Nederlanders die in Duitsland werken, toch gewoon hun hypotheekrente kunnen aftrekken.

  In Berlijn tekende staatssecretaris Weekers van Financiën voor Nederland. Behalve de compensatieregeling voor de Nederlandse ‘grensarbeiders’, zijn er ook voordelen voor het bedrijfsleven. Zo krijgen ondernemers meer zekerheid over wederzijdse investeringen tussen Nederland en Duitsland en wordt de betaling van dubbele belasting voorkomen.

  Weekers is blij met het nieuwe verdrag. ‘Duitsland is onze belangrijkste handelspartner. Dit moderne verdrag vervangt het huidige verdrag dat uit 1959 stamt. Het is belangrijk een verdrag te hebben dat aan de eisen van deze tijd voldoet. Het stemt bovendien tot tevredenheid dat een goed werkende regeling voor grensarbeiders is opgenomen.’

  http://www.sconline.nl/artikelen/details/2012/04-april/12/Nederland-en-Duitsland-sluiten-nieuw-belastingverd.html

  Ik beb het altijd al idioot gevonden dat je toch HRA hebt wanneer je in het buitenland woont. Wist ook niet wat ik hoorde toen ik naar Belgie was verhuisd.

  Ik had er weinig aan omdat ik de lening de aasgieren van de bankniet gunde.

  Gewoon keihard van de een op de andere dag afschaffen.

  Zelfde als de WIR-premie destijds en renteaftrek voor consumptiegoederen.

  Morgen komen de volksvertegenwoordigers waar men zo graag op stemde met enkele gelekte besluiten.

  Ik schat

  BTW verhoging
  Accijns op benzine omhoog, behalve voor de transportsector
  zorgpremies omhoog
  kinderopvang zelf betalen of de werkgever
  ww op de helling
  overwaarde woning belast bij verkoop
  handhaving verlaage overdrachtbelasting
  stimulering bouwsector
  meer wegen (ook zo’n subsidiespons zonder controle) hoorde wel eens dat het tientallen miljoenen kostte voor 1 km
  tweeverdieners hoger belastingschijf enz

  Maar het goede nieuws HRA blijft. “Als het er niet was het ik het ingevoerd”, zei een hardlachende premierdie totaal niets snapt van economie.

 71. Dawg says:

  ll: IMF nu ook al aan de bedelstaf

  En waar zou zo’n beschermingswal dan wel niet uit moeten bestaan? Er zijn maar twee soorten bakstenen om zo’n wal te metselen. Of de centrale banken kopen alle waardeloze bankactiva op en printen zich daarbij een ongeluk, of er worden door de belastingbetaler te vullen, noodfondsen gevormd waarmee die shit wordt opgekocht. Langs beide wegen, inflatie of lastenverzwaring, worden hoe dan ook de bestedingsmogelijkheden van de niet-financiele sector ingeperkt, dus die opleving van de groei waartoe Lagarde oproept kan helemaal nergens vandaan komen.

  Als we de adviezen van Lagarde en het IMF opvolgen zijn we aan het eind van de rit nog weer wat verder verarmd en/of volgeladen met staatsschuld die de banken met ons hebben geruild voor hun financiele rotzooi.

 72. tufkaj says:

  Claude: Voor de historische koersen (en Tufkaj, misschien voor jou interessant), de gemiddelde verkoopprijzen per regio en land sinds 1985.

  Nice, wel jammer dat ik niet het funda-aanbod van 1980 heb 😉 Maar gaat in het archief. Ooit verzin ik wel een genetisch algoritme voor de perfecte marktvoorspelling 🙂

  Anon: Dat prijzen en aantal verkopen daalt is een feit. Dat het slecht gaat is een mening. Ik zit aan de kopers-kant, niet aan de verkopers-kant. Mijn mening is dus dat het steeds beter gaat

  Mee eens. Net zoals ik een zwartkijker zou zijn als ik beweer dat woningen komend jaar 10% goedkoper worden. Ben ik een roze bril juist.

 73. tutterfrut says:

  Het ‘slechte’nieuws over een dalende ‘Ollandse’huizenmarkt sijpelt door bij de zuiderburen.

  Hoop dat jullie één van deze links kunnen openen:

  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120412_00147502

  http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/journaal/2.20672/2.20673/1.1271577

 74. Adamus says:

  Dawg:
  nhz,

  Nee he. Ongelofelijk. Strakke pakken ipv slobbertruien. Dan krijg je dat vanzelf.

  arnhem.nl/content.…=arnhemintern:113990

  Niet gelezen, maar een gokje: het is de arnhemse wethouder die €25.000 kado doet voor drie jaar, daarna mogen de high potentials op grond van hun uiteraard gestegen inkomen gaan aflossen ….. Ik hoorde hem op BNR vanmiddag en er was geen speld tussen te krijgen: de starter, de starter, de starter van 28jaar moet een huis.

  Ook op BNR bij Petra Gr. het bekende hogehuizenminnend clubje met Paul Jansen als procesbegeleider. Dit wil je echt niet terugluisteren 🙂 -afdeling NONO’s

 75. Adamus says:

  Adamus,

  HOGEHUIZENPRIJZENMINNEND – om verschillende redenen

 76. Juan Belmonte says:

  @Video Hans André de la Puerta
  van de VGH
  (Vereniging Geleased Huys)

  Mensen prijzen héél realistisch
  WANT ze realiseren zich dat
  àls ze hun huis verkopen met een restschuld
  dan is het heel erg moeilijk om dat mee te financieren bij de bank.
  ….
  Nee ik kan niet lager zakken, ik moét dit voor mijn huis hebben.

  Mooie redenering.

  Wat de verkopers moeten beuren om zonder verlies hun huis te verkopen dat is een Realitsiche waarde
  Wat de koper vor een huis over heeft doet er kennelijk bij de BEPALING VAN DE REALISTISCHE PRIJS niet toe

  Wederom BEWIJS: géén huizenmarkt maar een huizen-“MARKT”.
  Verslaglegging: RTL7 (voor de Hoog Opgeleide Man).
  Wederom bewijs: journalisten zijn kippen zonder kop, slikken alles wat de regie voorgespind heeft. Kritiekloos, hersenloos, gek hè dat er kredietcrises optreden met dergelijke verslaglegging ZONDER kritische vragen… 🙂

 77. Juan Belmonte says:

  @Mr Ger Hukker

  Huis kopen in 2011
  Slimme Z 🙂

  Hahahahahahaha, wat een clown, de beste man blijft bij iedere boodschap zijn best doen om de Gratis Cabaret van de nieuwste grimassen te voorzien.

 78. floor says:

  ll,

  ja, ja, mondiaal devalueren, laat dat maar aan het IMF over.

 79. Adamus says:

  dalen,

  Sconline ook een particulier bedrijf? 😉

 80. Henk 6 says:

  Juan Belmonte,

  Stukje op de Belgische tv was anders wel heel duidelijk. Zie post van tutterfrut. Het lijkt erop dat de media van de Belgen het wel helder kunnen uitleggen. Zo moeilijk is het niet hoor.

  Nogmaals wat kunnen wij doen aan al die media aandacht die veh en nvm krijgen,…ik wordt kotsmisselijk van de veh, bah het is gewoon onethisch aan het worden….

 81. Adamus says:

  Juan Belmonte,

  Vereniging Eigen Huis -geeft niet thuis

  Niet afkorten anders de zeepbel niet hoger in de -koopbare- google polls

 82. Adamus says:

  floor:
  ll,

  ja, ja, mondiaal devalueren, laat dat maar aan het IMF over.

  Mevrouw heeft de US van A te hulp geroepen voor iets wat Johan Enschedé ook kan -en misschien nog wel beter.

 83. Dawg says:

  Adamus: Niet gelezen, maar een gokje: het is de arnhemse wethouder die €25.000 kado doet voor drie jaar,

  Ja.

  Henk 6: Stukje op de Belgische tv was anders wel heel duidelijk. Zie post van tutterfrut. Het lijkt erop dat de media van de Belgen het wel helder kunnen uitleggen. Zo moeilijk is het niet hoor.

  Inderdaad, was het eerste wat met opviel. Huizen werden gewoon zonder omhaal “te duur” genoemd en het verband met de hra werd luid en duidelijk gelegd.

  Zo moeilijk is het dus allemaal niet te zien.

 84. nhz says:

  asd: en.wikipedia.org/w…Hendrik_Pot_1640.jpg

  die ja 🙂
  zie ik daar Jaques Monasch en Betty de Boer op de wagen, of lijkt het maar zo?

  dalen: Maar het goede nieuws HRA blijft. “Als het er niet was het ik het ingevoerd”, zei een hardlachende premierdie totaal niets snapt van economie.

  ik vrees het ook ja; lachebekje stopt a la Hansje Brinker zijn vingertje in de dijk van het aanstormende HogeHuizenPrijzenLiquidatie water; en stilletjes denkt hij: na ons de zondvloed, ik zorg wel dat ik tijdig op het droge kom met een baantje van een half miljoen per jaar (minstens).

  Dawg: En waar zou zo’n beschermingswal dan wel niet uit moeten bestaan?

  ik dacht even dat de Global Warming nu ook bij het IMF doorgedrongen was maar nee, er zijn belangrijker zaken in de wereld blijkbaar. Nederland heeft een oplossing: wij hebben een 🙂 die zijn vingertje in de beschermingswal kan steken, als hij lekt (en dat doet hij, per definitie).

  tufkaj: Ooit verzin ik wel een genetisch algoritme voor de perfecte marktvoorspelling

  volgens mij verzinnen genetische algoritmes zichzelf 🙂

  Henk 6: Stukje op de Belgische tv was anders wel heel duidelijk. Zie post van tutterfrut. Het lijkt erop dat de media van de Belgen het wel helder kunnen uitleggen.

  ja, de Fabeltjeskrant meldde zowaar het nieuws over de huizenmarkt vandaag (ik dacht al bijna dat het in het parallelle universum van Hilversum niet aangekomen was), ergens in 30 seconden tussen twee nieuwsitems door over pakweg de twintigste keer dat er niks te melden valt uit het Catshuis en een verloren knuffel. En natuurlijk ook nu weer geen woord over te hoge prijzen, het ligt aan de overdrachtbelasting, de hebberige banken en het gezeur over de HRA. Gaat u vooral rustig slapen.

 85. nhz says:

  Adamus: Vereniging Eigen Huis -geeft niet thuis

  waarschijnlijk moet je aanbellen bij hun andere huis, dat ook te koop staat maar misschien nog wél bewoond wordt 😎

  Dawg: Inderdaad, was het eerste wat met opviel. Huizen werden gewoon zonder omhaal “te duur” genoemd en het verband met de hra werd luid en duidelijk gelegd.

  gelukkig kijken Henk en Ingrid niet naar het Belgse nieuws, stel je voor: ‘de keizer draagt geen kleren!!’.

 86. tutterfrut says:

  @Henk6 en Dawg

  Wees gerust dat die (Belgische)Vlaamse televisie enkel die duidelijkheid hanteert en enkel de juiste diagnose probeert te stellen wanneer het buitenlandse fenomenen betreft, maar even ziende blind is als die van jullie wanneer het over de eigen problemen gaat.

 87. Adamus says:

  Juan Belmonte:
  @Mr Ger Hukker

  Huis kopen in 2011
  Slimme Z

  Hahahahahahaha, wat een clown, de beste man blijft bij iedere boodschap zijn best doen om de Gratis Cabaret van de nieuwste grimassen te voorzien.

  “de bodem is nu echt bereikt”. Vandaag dus gezegd door verrukker.

 88. Juan Belmonte says:

  nhz: waarschijnlijk moet je aanbellen bij hun andere huis, dat ook te koop staat maar misschien nog wél bewoond wordt

  De appeltaart-specialist 8)

 89. Adamus says:

  Kan “adformatie” de verkoopquotes van Gerrukkelijk op een rijtje zetten?

 90. Henk 6 says:

  Tijd voor actie!

  Laten we de link van de Belgische media doorsturen naar de NOS, RTL etc etc. Of ze aub helder willen vertellen aan het volk wat eraan de hand is, zonder keer op keer kritiekloos de spreekbuis te zijn van de belangengroepen nvm en vereniging eigenhuis. Misschien kunnen we hier een korte standaard mail voor ontwikkelen zodat ook ben hen de. Ogen opengaan.

 91. Juan Belmonte says:

  Adamus: “de bodem is nu echt bereikt”.

  Dat zegt die man al drie jaar en nu wil-i met treintjes spelen.

  De NVM denkt in termen van treintjes: Laten we samen de markt weer in beweging zetten.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-04-2012/orwell-op-de-woningmarkt/#comment-103117

 92. Henk 6 says:

  tutterfrut,

  Ik ga België niet verheerlijken. Maar een buitenstaander vertelt het issue in 1 minuut…

 93. Adamus says:

  Juan Belmonte: De appeltaart-specialist

  Rijk de Gooier

 94. Adamus says:

  nhz: waarschijnlijk moet je aanbellen bij hun andere huis, dat ook te koop staat maar misschien nog wél bewoond wordt

  gelukkig kijken Henk en Ingrid niet naar het Belgse nieuws, stel je voor: ‘de keizer draagt geen kleren!!’.

  H&I kijken naar SBS met een item over poedeltjes

 95. Frans K. says:

  @60 Ma Ling

  De cijfers van het Kadaster zijn de echte bedragen die gemiddeld zijn betaald door huizenkopers.
  Cijfers van het CBS zijn aangepast aan bijvoorbeeld het type woning dat verkocht is.
  Dat het CBS dus zegt dat de prijsindex is gedaald sinds 2008 betekent dus niet dat de de gemiddelde woningprijs is gedaald! Integendeel blijkt dus.

  Je kan indexeren, aanpassen en verdisconteren wat je wilt maar geef de rauwe cijfers van het kadaster zeggen veel.

 96. Adamus says:

  nhz).

  ja, de Fabeltjeskrant meldde zowaar het nieuws over de huizenmarkt vandaag (ik dacht al bijna dat het in het parallelle universum van Hilversum niet aangekomen was), ergens in 30 seconden tussen twee nieuwsitems door over pakweg de twintigste keer dat er niks te melden valt uit het Catshuis en een verloren knuffel. En natuurlijk ook nu weer geen woord over te hoge prijzen, het ligt aan de overdrachtbelasting, de hebberige banken en het gezeur over de HRA. Gaat u vooral rustig slapen.

  Efficient van ze. BNR trok een uur uit voor hetzelfde.

 97. Juan Belmonte says:

  HIEP HIEP HIEP Hoera

  NVM
  VGH
  en nog wat leugenaars
  hebben een akkoord over de woningmarkt.

  HAHAHAHAHAHAHaaaaaa

  Daarom hebben de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), Vereniging Eigen Huis (VEH), Aedes en de Woningbond hun eigen plan voor hervorming van de woningmarkt bijna af.

  “Op hoofdlijnen hebben we een akkoord, dat alle aspecten van de woningmarkt behandelt.”

  http://www.nu.nl/politiek/2785477/geen-hervorming-woningmarkt-catshuis.html

  Wie nu nog rekent met 100% HRA
  over 1,5,10,20,30 jaar
  is een Kamikazekoper

  Ze zijn alleen vergeten dat de KOPER alleen bij een andere prijs in beweging gaat komen.

  Ook Voerman is het met Juan eens dat wie nu huurt voorlopig maar even beter kan blijven huren:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-04-2012/vraag-naar-huurwoningen-neemt-fors-toe/#comment-102769

 98. tufkaj says:

  There are lies, damned lies and statistics:

  Het is opvallend dat het afgelopen kwartaal met name de verkoop van goedkopere woningtypen (appartement -15,5%, tussenwoning -15,6%) sterk is gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Dit is mede het gevolg van de in de afgelopen jaren aangescherpte financieringsvoorwaarden voor starters. De verkoop van hoekwoning en 2-onder-1-kap ging met respectievelijk 9,5% en 11,8% minder sterk omlaag. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van de NVM over het eerste kwartaal van 2012.

  Bron: http://www.nvm.nl/actual/april_2012/nvm_kabinet_moet_snel_duidelijkheid_geven.aspx

  Appartementen daalden inderdaad harder dan woningen. Echter, de suggestie dat goedkope segmenten het slecht deden is he-le-maal onjuist.
  bron: http://fundacijfers.staanhier.nl/q1/bubble2.php?groep=prijs

  En de statistileugenaars van NVM zijn dan wel sluw genoeg om niet de rechtstreekse link te leggen tussen prijs en verkoop, maar suggereren dat door het over goedkope woningtypen te hebben.

 99. nhz says:

  Adamus: “de bodem is nu echt bereikt”. Vandaag dus gezegd door verrukker.

  was dat de bodem in geloofwaardigheid waarover hij sprak?

  Juan Belmonte: Daarom hebben de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), Vereniging Eigen Huis (VEH), Aedes en de Woningbond hun eigen plan voor hervorming van de woningmarkt bijna af.

  laat me raden wat het plan inhoudt: het H-woord (H voor huizenmarkt én alles wat daar fiscaal/hypothecair mee te maken heeft) is voortaan ook buiten de Tweede Kamer TABOE!! Gewoon niet meer over praten, dan komt alles vanzelf goed; vingertje in de dijk en vrolijk meegrijnzen met de grote leider!

 100. Dawg says:

  nhz,

  Ik vul aan:

  Aedes wist wat extra huurverhoging (“marktconform uiteraard”)los te peuteren vanwege de lijken die binnenkort uit de kast gaan vallen en daarnaast gewoon omdat het kan.

  De Woonbond wist te bereiken dat de huurders met de allerlaagste inkomens enigszins zouden worden ontzien d.m.v.een wat hogere huurverhoging voor de inkomens net boven de minima.

 101. tufkaj says:

  Dawg,

  En uiteindelijk betaalt de starter voor het hele plan VEH/NVM/Aedes als het aan hun ligt.

 102. asd says:

  @102 (Juan Belmonte) “[makel]leugenaars”, @104 (nhz) “bodem in geloofwaardigheid”

  Volgens Joris Luijendijk zitten sommige bankmannetjes met hun geweten. Ze zijn nu zover gekomen dat ze anderen niet meer willen belazeren met het aansmeren van financiële wanprodukten. Beter laat dan nooit.

  Het zou wenselijk zijn wanneer Luijendijk ook eens makelmannetjes de biecht zou afnemen. Vooropgesteld, dat ze meewerken.

  Ein gutes Gewissen, ist ein sanftes Ruhekissen.

 103. Juan Belmonte says:

  HAhahahahahaha

  Weer een leuke van de VGH:

  Het kabinet moet snel bekendmaken dat na 1 juli de overdrachtsbelasting niet teruggaat naar 6 procent, stelt Vereniging Eigen Huis. De vereniging krijgt hierover de laatste tijd opvallend veel vragen van verontruste potentiële kopers en verkopers. Snelle duidelijkheid is nodig om te voorkomen dat de woningmarkt verder stilvalt.

  http://www.eigenhuis.nl/actueel/Pers-2010/huizenkopers-vragen-om-snelle-helderheid-overdrachtsbelasting/

  Kortom:
  Het gaat niet om LAGERE PRIJZEN
  Nee:
  De sleutel van de gestagneerde woningmarkt is in handen van de VGH en betreft de overdrachtsbelasting.
  (althans de Vereniging Geleased Huys)

  Dat u het maar weer weet 8)

  (hihi)

 104. Juan Belmonte says:

  asd: Het zou wenselijk zijn wanneer Luijendijk ook eens makelmannetjes de biecht zou afnemen. Vooropgesteld, dat ze meewerken.

  Denkt u dan dat makelleugenaars een geweten hehbben ?

 105. Juan Belmonte says:

  Zeldzaam, deugdelijke makelaars:

  Het is dus NIET DE STARTER maar de onredelijke verkoopprijzen die de woningmarkt op slot zetten. Het verkrampte hogehuizenprijsminnen van de NVM (makelaars zelf hekelen Hukker) wordt ook genoemd:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-02-2012/cda-dwingt-tot-hervormen/#comment-97622
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-02-2012/cda-dwingt-tot-hervormen/#comment-97623

 106. peter says:

  60m2, 150.000 euro? Wat dacht je van deze! Nu 2,2% verlaagd! Sinds 9 maanden te koop: van 445.000 voor 435.000 euro Sla uw slag! (Het is de Concertgebouwbuurt, dat “begrijpt” u niet…)

  http://www.funda.nl/koop/amsterdam/appartement-47198896-cornelis-schuytstraat-35-ii/

 107. Adamus says:

  nhz,

  In Bruinisse een groot spandoek: “de groene leugen”. Vandaag de polder richting Dreischor (staat ook eea te koop) ingefietst en wat ziet ik: bloeiende tulpebollen 🙂 en ook een paar megastallen en glazen stadjes; duidelijk van lui die elders uitgekocht zijn denk ik dan 😉

 108. Adamus says:

  Dawg,

  De woonbond als kampbewaarder.

 109. asd says:

  @109 (Juan Belmonte)

  Luijendijk lijkt me wel een goede rattenvanger. Vroeg of laat gaan ze d’r aan. Op wat voor manier dan ook. Valt niet aan te ontkomen.

 110. tufkaj says:

  peter:
  60m2, 150.000 euro? Wat dacht je van deze! Nu 2,2% verlaagd! Sinds 9 maanden te koop: van 445.000 voor 435.000 euro Sla uw slag! (Het is de Concertgebouwbuurt, dat “begrijpt” u niet…)

  funda.nl/koop/amst…-schuytstraat-35-ii/

  Waarbij je 29K in rekening krijgt gebracht voor de dichterlijke vrijheid bij het opmeten van het vloeroppervlak. (volgens kadaster is het 56 m2 – http://bagviewer.geodan.nl)

 111. Adamus says:

  Juan Belmonte: Denkt u dan dat makelleugenaars een geweten hehbben ?

  Penitentie in de aanbieding. “Alles van waarde is weerloos” bij die gasten, maar “de markt heeft die rozebrillengastjes inmiddels wel bij de ballen ” (kees de Kort?)

 112. Juan Belmonte says:

  asd: Luijendijk lijkt me wel een goede rattenvanger.

  Eens

  asd: Vroeg of laat gaan ze d’r aan. Op wat voor manier dan ook. Valt niet aan te ontkomen.

  Waarom dan ?
  In Spanje is de situatie zo dat inderdaad makelleugenaars flink ingekrompen zijn, alhier weinig:

  In Spanje zijn 82% van de makelaarskantoren verdwenen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/18-01-2012/banken-willen-alle-remmen-losgooien/#comment-95790

  Maar in Holland ?

 113. Steven says:

  de gein achter alles is natuurlijk dat je uiteindelijk niet rijk wordt van een duur huis kopen. Je hebt alleen winst als je je te dure huis voor een vette prijs kan verkopen en emigreert of kleiner gaat wonen . maar de meesten doen dat niet. Toch wacht ik nog op de echte dipper zoals in Ierland en Spanje. Nu alleen maar raden hoe lang ze het weten te stutten in Nederland.

 114. Adamus says:

  Juan Belmonte,

  Hukker vandaag: “gaat overdrachtsbelasting weer omhoog dan gaat de markt op slot”. Soms verdenk ik Ger ervan wel stiekem een sleutel te hebben: rigoreuze prijsverlaging.

 115. Adamus says:

  Steven,

  Er zijn boomers die hun vette winst toebedeeld hebben aan het aflossingsvrije deel van hun kinderen. Ze zullen moeten heel erg klein moeten gaan huren.

 116. Juan Belmonte says:

  Adamus: Hukker vandaag: “gaat overdrachtsbelasting weer omhoog dan gaat de markt op slot”

  Briljant en geeneens een makelleugen. Snapt iedereen.

  Adamus: Soms verdenk ik Ger ervan wel stiekem een sleutel te hebben: rigoreuze prijsverlaging.

  Geen idee, tot nu toe is de heer Mr ger Hukker vooral vóór Hogehuizenprijzen ondanks watdanook.

 117. tufkaj says:

  Adamus: Soms verdenk ik Ger ervan wel stiekem een sleutel te hebben: rigoreuze prijsverlaging.

  Dat heeft hij ook en hij weet dat best. 4 Jaar geleden was pril herstel nog continu aanstaande, nu wordt toch naast het gebedel om subsidie steeds vaker en nadrukkelijker gehint op prijsdaling.
  Eerst werd gezegd dat huizen langer dan 2 jaar soms wel x% overpriced waren. Toen dat je binnen 3 maanden moet verkopen of anders kansloos was. Vandaag nog dat 20% onder de vraagprijs geen uitzondering meer is.
  They’ve come a long way van vertellen dat je “zsm je wooncarriere” moet beginnen, of “snel moet bieden voor het huis weer buiten je financiële mogelijkheden is gestegen” tot het morrelen aan het realiteitsbesef bij verkopers.

  De makelaardij heeft geen geweten en geen baat bij stilstand. Over een (twee, drie?) jaar staan ze verkopers aan te moedigen om nog veel meer en veel sneller te zakken. De transacties tellen, de verkoopprijs betekent minder voor de omzet.

 118. Adamus says:

  .

  Geen idee, tot nu toe is de heer Mr ger Hukker vooral vóór Hogehuizenprijzen ondanks watdanook.

  Die Hans van vereniging eigen huis heeft medelijden met degenen die -om wat voor reden dan ook- moeten “downsizen” en bij de notaris moeten bijbetalen. Dus leenbedrag omhoog en we hebben nu geen zielige gevallen meer (?)

 119. Juan Belmonte says:

  tufkaj: De makelaardij heeft geen geweten en geen baat bij stilstand.

  Prof Dr Ir Hugo Priemus:
  “Wij moeten rekening houden -ondanks ongetwijffeld weer wat lichtpunten die b.v. makelaars weer weten te bedenken- dat er nog een aantal jaren een min zal zijn in de prijsontwikkeling.”
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-03-2010/hugo-priemus-de-huizenprijzen-zullen-waarschijnlijk-jaren-blijven-dalen/#comment-33842

 120. Juan Belmonte says:

  Kennelijk mag eerlijk zijn over huizen niet maar inmiddels mag eerlijk zijn over bedrijfspanden weer wèl: (Juan snapt er geen ene snars van) Het is wel een vrij ingewikkeld vak, hoor dat makelliegen…
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-02-2012/rabo-huizen-10-te-duur-in-nederland/#comment-99293

 121. Adamus says:

  tufkaj,

  Tegen die tijd hebben ze kantoor meer. “Mitsubishi Almere 400 man eruit”, dat soort van berichten gaan we iedere dag horen. Niet op de MSM natuurlijk 🙁

 122. Juan Belmonte says:

  Adamus: Dus leenbedrag omhoog en we hebben nu geen zielige gevallen meer (?)

  Het is wonderbaarlijk hoe de essentie van de kredietcrisis velen is ontgaan.

 123. asd says:

  @117 (Juan Belmonte) “Maar in Holland”

  Holland volgt gezien de ontwikkelingen in Europa op diverse markten.

 124. Adamus says:
 125. Adamus says:

  Adamus,

  Van boefke op de twitter gepikt ….

 126. Ma Ling says:

  Frans K.,

  ik probeer je gedachtengang te doorgronden. En nu komt er een ‘maar’:
  Neem 2005 bijvoorbeeld. index = 100. gem verkoopprijs = € 222.706
  En vervolgens 2006. index = 104,5. zou de gem verkoopprijs dan niet € 222.706 * 104,5% = € 232.728,- moeten zijn?

  ga ik er ten onrechte vanuit dat de prijsindex en woningprijs niet allebei gebaseerd zijn op het gemiddelde van alle woningen?

 127. Juan Belmonte says:

  Adamus,

  Luc Aben, hoofdeconoom van Van Lanschot België: “Elke zware crisis of depressie heeft in de kern te maken met overmatige schuldopbouw.

  Dat gezegd zijnde, zou er dan ook een NL oekoenoom zijn die dat zo kan verwoorden ?

  Visionairs:
  VISIE van de NVM: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-10-2011/dolf-van-den-brink-huizenprijzen-20-tot-25-procent-te-hoog/#comment-89020
  VISIE van de VGH: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-10-2011/dolf-van-den-brink-huizenprijzen-20-tot-25-procent-te-hoog/#comment-89021
  VISIE van de regering: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-10-2011/dolf-van-den-brink-huizenprijzen-20-tot-25-procent-te-hoog/#comment-89022

 128. Dawg says:

  Juan Belmonte: Het is wonderbaarlijk hoe de essentie van de kredietcrisis velen is ontgaan.

  Die essentie van die kredietcrisis zou je misschien kunnen aanduiden als de “crisis van het opgeprijsde risico”. Elke extra geleende euro deed het totale risico weer toenemen, maar slechts zo onmerkbaar weinig dat het eigenlijk niemand opviel. En dus gingen we door. Geen eigen geld meer meenemen, tweede inkomen meerekenen, aflossingsvrij, steeds kortere funding door de banken, securetisering van schulden afbraak van regulering en toezicht, steeds lagere rentes etc, etc. Steeds meer risico hoopte zich op totdat een kantelpunt bereikt was en bleek dat het hele systeem instabiel was geworden. Goh, hoe kan dat nou. Het ging toch zolang goed. Totdat het dus fout gaat.

  Tsja, je gaat het pas zien als je het snapt.

 129. Dawg says:

  Juan Belmonte,

  Ha, je was me al voor. Had ik kunnen weten:

  Als rente niet langer….

 130. Adamus says:

  Juan Belmonte:
  Adamus,

  Luc Aben, hoofdeconoom van Van Lanschot België: “Elke zware crisis of depressie heeft in de kern te maken met overmatige schuldopbouw.

  Dat gezegd zijnde, zou er dan ook een NL oekoenoom zijn die dat zo kan verwoorden ?

  Visionairs:
  VISIE van de NVM: huizenmarkt-zeepbe…-hoog/#comment-89020
  VISIE van de VGH: huizenmarkt-zeepbe…-hoog/#comment-89021
  VISIE van de regering: huizenmarkt-zeepbe…-hoog/#comment-89022

  Je moet ook even de rest van die alinea citeren 😉

 131. Henk 6 says:

  Juan Belmonte: Het is wonderbaarlijk hoe de essentie van de kredietcrisis velen is ontgaan.

  Het is wonderbaarlijk hoe de essentie van de kredietcrisis velen !

  De vereniging eigen huis verheerlijkt nog steeds het lenen!

 132. Henk 6 says:

  Henk 6: Het is wonderbaarlijk hoe de essentie van de kredietcrisis velen Ontgaat!

  De vereniging eigen huis verheerlijkt nog steeds het lenen!

 133. Juan Belmonte says:

  Dawg: Als rente niet langer….

  Als de rente niet langer
  de prijs van geld weergeeft
  treden er andere mechanismen op

  een kredietcrisis bijvoorbeeld
  🙂

 134. Juan Belmonte says:

  Henk 6: De vereniging eigen huis verheerlijkt nog steeds het lenen!

  Nog wel.

  Overzicht hoeveel men bij gelijkblijvende maandlasten kan lenen bij welke rentestand
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-11-2011/huizenprijzen-blijven-dalen-2/#comment-91989

 135. asd says:

  En nu nog een slaapliedje voor iedereen:

  http://www.youtube.com/watch?v=ZZyTmszwi8E

  😉

 136. Werkloze says:

  Binnenkort ga ik onder de categorie werkloze in de bijstand met een mercedes onder z’n kont vallen.

  Niet zo moeilijk als je weet dat je niet meer dan 5000 euro op de bank mag hebben staan en je auto niet meer waard mag zijn dan 3600 euro.

  Huur dik 150 m2 voor 430 euro p.m. (zonder subsidie)

  Heb geen schulden en waar de eventueele rest van m’n eerlijk verdiende geld is gebleven mag joost weten, het staat in ieder geval al jaren niet op een bank.

 137. ll says:

  Hier een duidelijke uitleg voor de a.s. 1 miljoen huizen ‘onder water’, waarschijnlijk nu al ?

  http://financieel.infonu.nl/hypotheek/84260-hypotheek-onder-water.html

 138. ll says:

  Dus als ik het goed begrijp NVM ? …….. de realistische huizenprijs is de hypotheekschuld van de ander 🙂

  Als je de hypotheekschuld van de ander niet kan betalen, is het huis dus onverkoopbaar.

  Binnenkort dus 1 miljoen onverkoopbare huizen……

  Tijd voor een BAD BANK 😉

 139. philipulus says:

  Goedemorgen, je bent er altijd vroeg bij ll, de koeien van stal? krantenwijkje? 😉

  Voor de heersende stemming, een polletje uit de Telegraaf:

  De huizenmarkt heeft het dieptepunt bereikt.

  Aantal stemmen : 2652

  Oneens: Zolang het kabinetsbeleid niet duidelijk wordt, kan de huizenmarkt niet herstellen : 35%

  Oneens: Het consumentenvertrouwen komt verder onder druk met nieuwe bezuinigingen : 49%

  Eens: De vraagprijzen worden steeds realistischer en dus betaalbaarder : 10%

  Eens: Het kabinet is erop gericht om rust op de huizenmarkt te brengen : 6%

 140. ll says:

  Philipulus ……The early bird catches the worm 🙂

 141. Juan Belmonte says:

  ll: Dus als ik het goed begrijp NVM ?

  Kleine correctie ll.
  De heer Hanms André de la Puerta is van de VGH:
  de Vereniging Geleased Huys,
  een lobbyclub voor o.a. schuldmaximalisatie.

 142. Juan Belmonte says:

  Adamus: Je moet ook even de rest van die alinea citeren

  Oké:

  Luc Aben, hoofdeconoom van Van Lanschot België: “Elke zware crisis of depressie heeft in de kern te maken met overmatige schuldopbouw. Een soepel monetair beleid is dan een noodzaak om een zelfvoedende neerwaartse spiraal te vermijden. Ja, schuldeisers subsidiëren in zo’n situatie de schuldenaars. Maar zonder dat, zou er uiteindelijk niets meer te subsidiëren zijn: een dor economisch landschap. Dat geldt zowel in Europa als in de VS.”

  Dat we jarenlang boven onze stand geleefd hebben en door schuld te maximeren vastgoed kunstmatig hoog hebben opgepompt staat zo waar af en toe ook in de NL media:
  Prof Dr Dolf van Den Brink onderschrijft het opblazen met geldgroei van vastgoed (sakkerloot)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-06-2010/renteaftrek-en-realiteitszin/

 143. ll says:

  Juan, en niet alleen de schuldgroei ( komt ook door onze grote bankensector ) , maar wat Prof.Dr.Dolf van den Brink ook zegt, is dat de huizenmarkt extra opgeblazen is met de HRA met zo’n 200 miljard..

  Welvaart inleveren vergt de nodige kunsten……. 🙂

 144. ll says:

  Met de opgenomen overwaarde nog meer overwaarde gecreeerd 😉 2003 DNB

  ”Om preciezer in kaart te brengen in hoeverre de consumptie is aangejaagd door de huizenmarkt, heeft de Nederlandsche Bank het afgelopen jaar een enquête laten uitvoeren onder gezinnen. De resultaten zijn indrukwekkend. Zo blijkt in de jaren 1996 tot en met 2001 voor ruim 30 miljard euro aan overwaarde te zijn verzilverd via tweede hypotheken en oversluitingen. In het topjaar 2000 was dit 10 miljard euro, oftewel 625 euro per Nederlander. Ongeveer driekwart van dit bedrag is weer geïnvesteerd in de eigen woning. De rest is gebruikt voor talloze andere zaken, zoals auto’s, electronische apparatuur en vakanties. Als gevolg van deze bestedingsimpuls is de Nederlandse BBP-groei in 1999 en 2000 naar schatting met een vol procentpunt extra gestimuleerd.”

 145. tufkaj says:

  ll: Dus als ik het goed begrijp NVM ? …….. de realistische huizenprijs is de hypotheekschuld van de ander Als je de hypotheekschuld van de ander niet kan betalen, is het huis dus onverkoopbaar.Binnenkort dus 1 miljoen onverkoopbare huizen……Tijd voor een BAD BANK

  Afgezien van het schoonheidsfoutje dat het VEH is en geen NVM had ik het niet beter kunnen verwoorden.

  Zoals de NVM gister al aan gaf hadden de appartementen het moeilijk. Dit waren echter niet de goedkope appartementen. Het causale verband zit hem eerder in de bouwperiode.
  – Huizen van na 2000 zijn “onverkoopbaar”
  – appartementen zijn “onverkoopbaar”
  – huizen van boven de 2 ton zijn “onverkoopbaar”

  1+1+1 = 3. Mensen die afgelopen jaar een “starters”- appartement kochten op top van hun financieringsvermogen kampen nu met een “onverkoopbaar” huis. De nieuwe starter kan voor het zelfde geld ineens een rijtjes huis kopen, of ziet in dat nu een niet toekomstproof hok voor 1 persoon kopen geen slimme Z is.

  Het probleem -en dus de sleutel- ligt niet bij de starter maar bij degene die voor het eerst wil doorstromen. De mensen van mijn leeftijd en iets jonger. 25-35 zeg maar. Daar moet het besef komen dat ze de Sjaak zijn en daar moet de regering naar een oplossing zoeken. Of de markt haar werk laten doen uiteraard.

 146. Tufkaj says:

  tufkaj die afgelopen jaar

  oeps, afgelopen 10 jaar moest dat zijn

 147. floor says:

  Black market in Spain: Cash transactions exceeding E2500,00 now banned.
  http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2012/04/black-market-in-spain-cash-transactions.html?x#echocomments

 148. Adamus says:

  ll:
  Dus als ik het goed begrijp NVM ? …….. de realistische huizenprijsis de hypotheekschuld van de ander

  Als je de hypotheekschuld van de ander niet kan betalen, is het huis dus onverkoopbaar.

  Binnenkort dus 1 miljoen onverkoopbare huizen……

  Tijd voor een BAD BANK

  ABN

 149. Adamus says:

  <1+1+1 = 3. Mensen die afgelopen jaar een “starters”- appartement kochten op top van hun financieringsvermogen kampen nu met een “onverkoopbaar” huis

  Ik ken starters van eental jaren geleden (Huissen) die ook nog door wilden stromen naar eengezinswoning……hebben nu 2 hypotheken. Geen grootverdieners, dus hra voor onverkochte woning gaat ze niet redden. De starter is inderdaad het probleem en Hukker maar lullen over “het treintje”.

 150. Claude says:

  peter, is 2008 stond het te koop voor 389k (en 15m2 of wel 25% m2 meer, lolz). http://amsterdam.amsterdam.miljoenhuizen.nl/details/propnl/724226/Cornelis-Schuytstraat-35-Ii-Amsterdam Toen verkocht. Weer de verkoop ingegaan 3 jaar later, beetje tegen de markt in met een verhoging van 15% (“je bent toch gek als je het niet probeert, ja toch?”). En nu staat het bijna een jaar te koop. Wel mooi hoor. Maar om hier een hypotheek van 1 miljoen gulden op te plakken vind ik wat overdreven.

 151. nhz says:

  Adamus: In Bruinisse een groot spandoek: “de groene leugen”.

  ach ja, de club van Johan Robesin; de nieuwe generatie herenboeren. Ik zou trouwens ook een sterke toename van anti-kernenergie borden op agrarisch terrein in de wijde omgeving van Borsele. Dat is duidelijk een nieuwe ontwikkeling, na 40 jaar zijn ze wakker aan het worden in het Zeeuwse.

  ll: NHZ Majorana is gevonden

  nu afwachten of dit beter houdbaar is dan die sneller-dan-licht-deeltjes 😉

 152. Marketwatch says:

  In Apeldoorn neemt naast de schuldenproblematiek, de malaise alleen maar toe, nergens in Nederland nam de gemiddelde verkoopprijs het afgelopen kwartaal zo sterk af als in deze regio:

  http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/10844401/Apeldoornse-huizen-kelderen-in-prijs.ece

  En in Zwolle roesten de Te Koop-borden ondertussen weg in de tuin wegens het niet verkopen:

  http://www.destentor.nl/regio/zwolle/10843506/Roestig-bord-in-voortuin.ece

  Niks aan de hand mensen, gewoon doorlopen…

 153. peter says:

  Claude:
  peter, is 2008 stond het te koop voor 389k (en 15m2 of wel 25% m2 meer, lolz). amsterdam.amsterda…raat-35-Ii-Amsterdam Toen verkocht. Weer de verkoop ingegaan 3 jaar later, beetje tegen de markt in met een verhoging van 15% (“je bent toch gek als je het niet probeert, ja toch?”). En nu staat het bijna een jaar te koop. Wel mooi hoor. Maar om hier een hypotheek van 1 miljoen gulden op te plakken vind ik wat overdreven.

  ONGELOOFLIJK! Ook dat bedrog over de oppervlakte! MAKELOPLICHTER!

 154. xenobinol says:

  Dawg:

  Tsja, je gaat het pas zien als je het snapt.

  Je gaat mij niet vertellen dat ze het niet begrepen… ik noem het dan ook gewoon een extreem gevalletje van pretend and extend…. daarmee wil ik dan ook alleen maar benadrukken hoe misdadig en gewetenloos de banksters hun drugs gepushed hebben aan de verslaafden.

 155. xenobinol says:

  ll:

  Tijd voor een BAD BANK

  Who’s bad? 🙂

 156. Claude says:

  tufkaj: Zoals de NVM gister al aan gaf hadden de appartementen het moeilijk. Dit waren echter niet de goedkope appartementen. Het causale verband zit hem eerder in de bouwperiode.
  – Huizen van na 2000 zijn “onverkoopbaar”
  – appartementen zijn “onverkoopbaar”
  – huizen van boven de 2 ton zijn “onverkoopbaar”

  Weet je wat ik niet snap in die hele discussie rondom die starters. Stel je voor Henk & Suzanne die samen 30k verdienen mogen straks 180k ipv 140k lenen voor een huis. Zij MOETEN blij zijn ..

  (en dit, even een Claudiaans uitstapje, is nog maar de vraag: er wordt steeds vanuit gegaan dat de Henk & Suzannes van deze wereld compleet achterlijk zijn; ook zij weten wat er speelt op de huizenmarkt, wellicht stinken ze er toch met boter en suiker in, maar die eeuwige onderschatting, ik weet het niet, zie ook philipulus’ gequote peiling)

  en rennen direct naar de NVM-makelaar om een pand met dunne muren in Almere c.q. Purmerend te kopen. Verkopers Sjaak & Anne blij (type samen verdienen wij 45k), want ze leurden er al een tijdje mee.

  EN DAN?!

  Sjaak & Anne kunnen geen 300k meer lenen voor een leuke hoekwoning in Alkmaar (‘groeiwoning’). Net als Jan-Willem & Anne-Claire niet zomaar 650k meer kunnen lenen voor een rijtjeswoning in Amstelveen (‘tuin op het zuiden!’).

  Waar is dat treintje dan?

  ps. lieve Henk & Suzanne, koop dat goedkoop appartement niet. Het had allang gesloopt moeten worden. Zie ook asd’s post (@50).

 157. xenobinol says:

  ll:
  NHZ Majorana is gevonden

  Haha…. ja… met dat ‘nieuwe’ deeltje hopen onderzoekers een quantum computer te kunnen bouwen die wel correcte voorspellingen over de financiele markten kan doen 😉

  volkskrant.nl/vk/n…-nieuw-deeltje.dhtml

 158. maria says:

  Nou, als deze boodschap nu nog een keer op de Telegraaf komt wordt de boodschap misschien begrrepen:

  Laat de markt zijn werk doen!

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3240152/2012/04/13/Huizenbezitter-erken-je-vraagt-te-veel-voor-je-huis.dhtml

 159. xenobinol says:

  Marketwatch:

  En in Zwolle roesten de Te Koop-borden ondertussen weg in de tuin wegens het niet verkopen:

  Goedkope Chinese brol… kennelijk is er dus een markt voor hoogwaardige ‘te koop’ bordjes. Gewoon zwaar galvaniseren… zink is een edelmetaal met toekomst.

 160. tufkaj says:

  Marketwatch: In Apeldoorn neemt naast de schuldenproblematiek, de malaise alleen maar toe, nergens in Nederland nam de gemiddelde verkoopprijs het afgelopen kwartaal zo sterk af als in deze regio:
  destentor.nl/regio…elderen-in-prijs.ece

  Het voorland voor de rest van het land? Wel een tragisch beeld en erg realistisch. Geen lichtpuntjes meer.

  Gemiddeld daalde de verkoopprijs in Apeldoorn en Epe met 8,7 procent ten opzichte van de laatste drie maanden van 2011.

  Zit je dan in je huis van 250K. Bruto maandlast 1350. Netto 900 (ex onderhoud). Daar kun je het zelfde huis niet voor huren, dus slimme Z.

  Maar het dan wel iedere maand 7.840 euro minder waard zien worden…

 161. Claude says:

  Nu ga ik even constructief denken, omdat ik vermoed dat dit blog ook door makel- en beleidsmannetjes wordt gelezen. Hoe kom je hier nu op een nette en eerlijke wijze uit, terwijl je recht doet aan zo veel mogelijk mensen, terwijl het het minste kost.

  Nou, op deze wijze:

  1. Om HRA te krijgen moet alles 100% annuitair gaat, 30 jaar

  2. Dit geldt ook voor RESTSCHULD op vorige eigen woning, indien die i) is verkocht tussen 1 januari 2012 en 1 januari 2014 en ii) de RESTSCHULD volledig is opgenomen in de 100% annuitaire hypotheek op de volgende woning

  3. Met banken spreek je af dat ze zich aan de gedragscode houden om 2 mogelijk te maken. Banken houden de mogelijkheid om een snellere aflossing te verlangen van de restschuld (bijvoorbeeld lineair, 10 jaar)

  4. Verder worden ALLE startersleningen etc. afgeschaft. Hetzelfde geldt voor EWF en de overdrachtsbelasting op woningen.

  En volgens mij zijn we er dan wel. Weet wel dat punt 2 niet bij iedereen hier in goede aarde valt. En het kost wat geld, maar ik heb liever dat de verkoper de hit pakt en deze fiscaal gefaciliteerd moet aflossen, dan dat ik of de onnozele koper daar uiteindelijk voor opdraai.

  Iemand nog toevoegingen/aanpassingen?

 162. Adamus says:

  Gisteren op de Telegraaf voorpagina een terminale meneer die zijn eigen kist niet meer kan betalen. Hij had meegeholpen de wereld op te lichten. Iets in Utrecht of zoiets? Iemand het gelezen?

 163. Henk 6 says:

  Adamus: Hukker maar lullen over “het treintje”.

  Meneer Hukker is een triest geval, een groot deel van zijn leven staat in het teken van liegen voor de goede zaak, dat is zijn vak.

  Dit omdat de waarheid veel te erg is en dat we die maar zo lang mogelijk moeten uitstellen….

 164. Adamus says:

  maria:
  Nou, als deze boodschap nu nog een keer op de Telegraaf komt wordt de boodschap misschien begrrepen:

  Laat de markt zijn werk doen!

  volkskrant.nl/vk/n…l-voor-je-huis.dhtml

  Deze reaktie was wel leuk:

  Het argument dat de schatkist vele miljoenen misloopt met verlagen of afschaffen van de Overdrachtsbelasting is een tikje vreemd. Eerstens is het een belasting waar geen dienst van de Overheid tegenover staat: men verkoopt/koopt geen huis van/aan de Overheid. Het lijkt me een oneigenlijk instrument in de overwegingen, maar het zal wel een rol gaan spelen.

 165. xenobinol says:

  Henk 6: Meneer Hukker is een triest geval, een groot deel van zijn leven staat in het teken van liegen voor de goede zaak, dat is zijn vak.

  Dit omdat de waarheid veel te erg is en dat we die maar zo lang mogelijk moeten uitstellen….

  Misschien dat zijn dochters hem dat ook eens kunnen voorhouden? Papa… je bent mede schuldig aan de puinhoop op de woningmarkt… mede dankzij jou kunnen wij en onze vriendinnen niet meer dezelfde levensstandaard verwerven als dat voor jullie generatie als heel normaal werd verondersteld… Bedankt… maar we houden nog wel steeds van je hoor 😉

 166. Adamus says:

  ‘Huizenbezitter, erken: je vraagt te veel voor je huis’

  🙂

 167. Adamus says:

  maria,

  Laat de kranten maar tegen elkaar opbieden. Straks zijn ze bang de crash te hebben gemist. FD/BNR doet bij monde van Paul Jansen in ieder geval haar best de crash te verbloemen, die doen dus niet meer mee in de wedstrijd.

 168. Henk 6 says:

  xenobinol,

  Wat zijn de drijfveren voor z’n man als Hukker:
  – hij snapt het niet?
  – hij kan niet meer terug?
  – hij heeft zelf een te duur huis met te veel schuld?
  – hij snapt het wel, maar is gewoon gewetenloos, iedereen belazerd elkaar toch? als ik het niet doet doet een ander het wel, starters kopen toch zelf een huis,….
  – …..

  Wij zijn allemaal bezig met de inhoudelijke discussie en elkaar aan het overtuigen dat dit soort mannen geen gelijk hebben. Waste of energy, want ze weten zelf ook dat ze er naast zitten. Het moet inmiddels veel meer gaan om moreel besef,…

 169. Adamus says:

  Henk 6,

  Hij denk echt dat het zo werkt. Zo ook die Arnhemse gemeenteraad die 25.000 per starter ter beschikking stelt. Ook Bettie de Boer. Soms moet je er niet meer achter zoeken, er bestaan gewwoon simpele mensen, daar hoeft je naam geen Samson voor te zijn.

 170. Adamus says:

  xenobinol: Misschien dat zijn dochters hem dat ook eens kunnen voorhouden? Papa… je bent mede schuldig aan de puinhoop op de woningmarkt… mede dankzij jou kunnen wij en onze vriendinnen niet meer dezelfde levensstandaard verwerven als dat voor jullie generatie als heel normaal werd verondersteld… Bedankt… maar we houden nog wel steeds van je hoor

  Gaat zijn dochter niet zeggen., ze woont immers in een huis van pappa of via pappa gefinancierd.

 171. tufkaj says:

  Adamus: Laat de kranten maar tegen elkaar opbieden. Straks zijn ze bang de crash te hebben gemist. FD/BNR doet bij monde van Paul Jansen in ieder geval haar best de crash te verbloemen, die doen dus niet meer mee in de wedstrijd.

  Dat vind ik nou het mooie van de hele situatie. Ergens in de nabije toekomst zullen de kranten elkaar overschreeuwen en zijn “wij zwartkijkers” van dit weblog alweer bezig met de tekenen van herstel en de weg omhoog.

  huizenmarkt-overshoot.nl al geregistreerd?

 172. Henk 6 says:

  Adamus,

  Veel te naief gedacht! Bettie de Boer en Fransje Weekers, ok die snappen het niet en zijn sukkeltjes die ingezet worden door de anderen om het vieze werk op te knappen.

  Maar Samson, Bos, Wijn, Zalm, Erdgang?, Vendrig, Koolmees, Arnoud Boot, …. Snappen het echt wel (en doen ook wel soms goede dingen,…)

  Men(VEH, NVM, EIB) speelt gewoon het spel van hoe houden we de naieve en/of domme burger in het piramide spel. Wij snappen het, maar denken dat de ander het niet snapt, nou dat is pas echt naief hoor.

  Ik prikkel bewust omdat we op inhoud goed zitten, maar op het proces nog veel stappen kunnen maken, waardoor de impact vergroot wordt.

 173. Henk 6 says:

  tufkaj,

  Exact hoe ik me ook voel. In 2008 was ik negatief en mijn omgeving positief, nu is dat precieus andersom….

 174. Adamus says:

  Koolmees snapt het niet, hij heeft de klok horen luiden. Ik ben ook een beetje op de hoogte van D66 😉 Irregang weet ik niet, lijkt me een SP keffertje.

 175. xenobinol says:

  Adamus:
  Henk 6,

  Hij denk echt dat het zo werkt. Zo ook die Arnhemse gemeenteraad die 25.000 per starter ter beschikking stelt. Ook Bettie de Boer. Soms moet je er niet meer achter zoeken, er bestaan gewwoon simpele mensen, daar hoeft je naam geen Samson voor te zijn.

  Het is gewoon heel moeilijk om je voor te stellen dat er zulke ‘domme mensen’ bestaan. Misschien heb ik te hoge verwachtingen van mijn medemens.

 176. Adamus says:

  Henk 6,

  Bos is zich wild geschrokken denk ik, maar had toch een paar miljard extra willen betalen voor ABN. Rare koopman.

 177. Adamus says:

  xenobinol: Het is gewoon heel moeilijk om je voor te stellen dat er zulke ‘domme mensen’ bestaan. Misschien heb ik te hoge verwachtingen van mijn medemens.

  Met de portemonnee van een ander is het makkelijk uitgeven.

 178. Henk 6 says:

  xenobinol,

  xenobinol: Het is gewoon heel moeilijk om je voor te stellen dat er zulke ‘domme mensen’ bestaan.

  Dat is dus ook niet zo, deze mensen zijn niet dom. Ze hebben een belang en gaan daarvoor. Ik vind het knap dat er na 5 jaar nog steeds naar hen geluisterd wordt, dan ben je zeker niet dom.

  Niets is prettiger dan onderschat te worden. Niet goed voor je ego, wel voor het resultaat.

 179. Adamus says:

  Henk 6:
  xenobinol,

  Dat is dus ook niet zo, deze mensen zijn niet dom. Ze hebben een belang en gaan daarvoor. Ik vind het knap dat er na 5 jaar nog steeds naar hen geluisterd wordt, dan ben je zeker niet dom.

  Niets is prettiger dan onderschat te worden. Niet goed voor je ego, wel voor het resultaat.

  Samson heeft een hoog IQ lees ik iedere keer: hij wint in spelletjesprogramma’s.
  Zo vonden jongelui het 40 jaar geleden wel interessant dat van Mierlo c.s. borrelend te bezichtigen waren. Het een of het ander zegt jammer genoeg niets over hun “output”.

 180. Adamus says:

  Henk 6,

  Het is wel duidelijk dat de nieuwe PVDA leider echt machtsgeil is. Die kan zich totaal niet inhouden.

 181. dalen says:

  @ 178

  “Maar Samson, Bos, Wijn, Zalm, Erdgang?, Vendrig, Koolmees, Arnoud Boot, …. Snappen het echt wel (en doen ook wel soms goede dingen,…)”

  Ik zou van de eerste vijf de meeste namen maar schrappen. Ik wil niet teveel uitweiden want het wordt dan te persoonlijk.

  Erdgang bijvoorbeeld heeft in de politiek en daarbuiten inmiddels een fraaie bijnaam gekregen. Het woordje gang komt daar nog wel in voor.

  Maar goed ik wil het netjes houden, maar blijf wel sceptisch.

 182. tufkaj says:

  Adamus: Belastingdienst mag geen info huurders geven

  Haha, en dat terwijl er zo’n makkelijke voordehand liggende oplossing is. Maar van mij gaan ze hem niet voor 1/7 horen 😀

 183. nhz says:

  xenobinol: Haha…. ja… met dat ‘nieuwe’ deeltje hopen onderzoekers een quantum computer te kunnen bouwen die wel correcte voorspellingen over de financiele markten kan doen 😉

  ach, de jongens van G$ kunnen met HFT trading al transacties helemaal officieel afhandelen op het moment dat de order nog gegeven moet worden, dus veel gekker kan het niet meer worden. Of krijgen we nu straks dat tot in lengte van dagen onduidelijk blijft of een transactie echt is uitgevoerd?

  tufkaj: Zit je dan in je huis van 250K. Bruto maandlast 1350. Netto 900 (ex onderhoud). Daar kun je het zelfde huis niet voor huren, dus slimme Z.

  ach, ik huur voor 850 euro in een huis wat 280-300K zou moeten kosten …

  Henk 6: Wat zijn de drijfveren voor z’n man als Hukker:

  laten we eerlijk zijn: hij is aangenomen om te liegen voor het volk. Dat kun je niet zeggen van de Tweede Kamerleden die in de praktijk precies hetzelfde doen.

  tufkaj: Ergens in de nabije toekomst zullen de kranten elkaar overschreeuwen en zijn “wij zwartkijkers” van dit weblog alweer bezig met de tekenen van herstel en de weg omhoog.

  wow, optimistisch op de vrijdag … denk je echt dat we de weg omhoog nog gaan meemaken? 😎

  Henk 6: Dat is dus ook niet zo, deze mensen zijn niet dom. Ze hebben een belang en gaan daarvoor. Ik vind het knap dat er na 5 jaar nog steeds naar hen geluisterd wordt, dan ben je zeker niet dom.

  +1

  Adamus: Samson heeft een hoog IQ lees ik iedere keer:

  ach ja, hij is kernfysicus dus zal niet dom zijn – net als Jan Terlouw (wat heeft die al met al nou klaargespeeld in de politiek?) of grote griezel Ad Lansink van het CDA …

 184. Henk 6 says:

  nhz: laten we eerlijk zijn: hij is aangenomen om te liegen voor het volk

  Wij vinden dat dus al heel gewoon dat mensen aangenomen worden om te liegen. Kom ik weer terug over de het Moreel besef.

 185. asd says:

  @ “VEH: huizenmarkt in comateuze toestand”

  Dat zal nog wel even zo blijven.

  Vraag maar aan Dr. House, als eentje het kan weten is hij het!

  http://www.youtube.com/watch?v=3s09m8ZoHP0

 186. maria says:

  Adamus:
  ‘Huizenbezitter, erken: je vraagt te veel voor je huis’

  En daar ging het om Adamus.
  Ik ben de laatste tijd minder inhoudelijk naar de kranten aan het kijken maar meer naar de “headlines”.
  Hoewel al lang bekend, was de berichtgevind van de NVM gisteren bijna niet te vinden op de Telegraaf.

  Ook het verhaal dat er steeds meer langdurige werkelozen zijn en komen wordt door de Telegraaf vandaag “verstopt” in een zwarte balk.

  Ervan uitgaande dat het merendeel van Henk en Ingrid zijn informatie via deze site krijgt is het toch ook logisch dat we niet tot een oplossing van de stagnerende huizenmarkt komen.

  Prijzen verlagen tot een betaalbaar nivo waarin binnen redelijk tijd de “subsidiekraan” naar “the Banksters” kan worden stopgezet!

 187. xenobinol says:

  nhz:
  Of krijgen we nu straks dat tot in lengte van dagen onduidelijk blijft of een transactie echt is uitgevoerd?

  Vroeg of laat gaat er toch iemand in de doos kijken of de kat nog leeft. Doen we dat niet dan weet ik de uitkomst correct te voorspellen, want niet alleen struisvogels moeten eten 🙂

 188. tufkaj says:

  nhz: ach, ik huur voor 850 euro in een huis wat 280-300K zou moeten kosten …

  Ik 700 voor rijtjeshuis 3 slaapkamers + tuin van 75-80m2 ofzo. Wil niet weten wat het zou kosten in Amsterdam… Het cruyff court achter mijn huis had me dan wel een half jaarsalarisje gekost iig.

  nhz: wow, optimistisch op de vrijdag … denk je echt dat we de weg omhoog nog gaan meemaken?

  Ooit gaat het weer omhoog. Ik ben 34, ik maak dat nog wel mee. Of deze site dan nog bestaat en wie er dan nog zijn weet niemand.

 189. maria says:

  @ Jesse Frederik @ Twitter

  “Kunnen die makelaars niet beter een act opvoeren dat de overdrachtsbelasting wel verhoogd gaat worden in juni? ”

  Gebeurt al lang!

 190. maria says:

  Weer iets wat we “niet”(?) wisten’
  bankmedewewrkers verdienen teveel.

  Waar zouden die banken dat van betaald hebben?

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/15/werknemers-sns-reaal-moeten-fors-inleveren.xml

 191. ll says:

  Er gaat geen alarmklok meer op de huizenmarkt, maar een sirene 🙂 BNR

  SNS gaat lonen met 10% verlagen. RTL

  ING, bezuinigingen gaan 1% ten koste van de groei.

  Mises, heeft U de jaarlijkse huurverlaging al ontvangen ?

  Lex Hoogduin, de Zalmnorm voor stijging uitgaven van de overheid zijn 2% per jaar, een groei die nooit kwam.

 192. tufkaj says:

  maria,

  kom ook gezellig op twitter joh, kun je hem rechtstreeks aanspreken 🙂

  het slechtste kwartaal sinds de kredietcrisis in 2008 uitbrak, zegt makelaarsvereniging NVM.

  Eigenlijk ook een subtiele mindfuck dit, waar je makkelijk overheen leest en wat je nu overal tegen komt.

  Het was het slechtste kwartaal sinds 1995. Verder dan dat gaat CBS niet terug dus kan ik niet verifiëren.
  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=71533NED&D1=3&D2=0-1,6&D3=0&D4=16,33,50,67,84,101,118,135,152,169,186,203,220,237-240,242-244,246-248,250-252,254,271,288,305,322,339,356,373&HDR=G2,T,G1&STB=G3&VW=T

 193. maria says:

  tufkaj: Dat vind ik nou het mooie van de hele situatie. Ergens in de nabije toekomst zullen de kranten elkaar overschreeuwen en zijn “wij zwartkijkers” van dit weblog alweer bezig met de tekenen van herstel en de weg omhoog.

  huizenmarkt-overshoot.nl al geregistreerd?

  Tufkaj:
  helaas voor mij geen Twitter, zit ik de hele dag achter de computer.

  De geest is uit de fles en dat betekent:
  Werk aan de winkel!

  Voor mijn gevoel begint de lucht alweer een beetje blauw te kleuren. Als ik het mijn klanten vertaald krijg, heb ik de in de nabije toekomst minder tijd om deze mooie log te volgen.

  Mouwen opstropen en werken!

 194. philipulus says:

  Ennnnn Pierre, wat is de tussenstand?

  De huizenmarkt heeft het dieptepunt bereikt.
  Aantal stemmen : 5487

  Oneens: Zolang het kabinetsbeleid niet duidelijk wordt, kan de huizenmarkt niet herstellen : 33%

  Oneens: Het consumentenvertrouwen komt verder onder druk met nieuwe bezuinigingen : 51%

  Eens: De vraagprijzen worden steeds realistischer en dus betaalbaarder : 10%

  Eens: Het kabinet is erop gericht om rust op de huizenmarkt te brengen : 6%

 195. Ma Ling says:

  @ Admin, tijd om de Pinokkio Award weer eens nieuw leven in te blazen?

  topkandidaten (De Hukker, Andre van d’n Deur, 😀 Rutte, Spies, Bettie Boerin, bankster X, hypotheekverstrekker Y, professordoctoringenieurmaster Z) genoeg..

 196. henk 6 says:

  Ma Ling,

  En natuurlijk de overspannen schoenmoeder van de veh.

 197. philipulus says:

  @ Ma Ling, Eigenlijk zou vanuit deze site een echte Pinokkio-award uitgereikt moeten worden (ik wil, als kunstenaar/vormgever graag een tastbare award voor dit goede doel ontwerpen).

  Was deze Ger “the patsy” Hukker wedstrijd al langsgekomen?

  http://www.foliaweb.nl/foliavond/5-000-euro-voor-gouden-idee-woningmarkt/

 198. xenobinol says:

  Trekpop-Betty… die komt boven mijn bed te hangen 🙂

 199. xenobinol says:

  Ma Ling:
  @ Admin,tijd om de Pinokkio Award weer eens nieuw leven in te blazen?

  topkandidaten (De Hukker, Andre van d’n Deur, Rutte, Spies, Bettie Boerin, bankster X, hypotheekverstrekker Y, professordoctoringenieurmaster Z) genoeg..

  Ik realiseer me net dat Pinokkio ook een trekpop was… in feite is daarmee Betty al benoemd tot winnares?

 200. ll says:

  Hoera ;), Nico Rietdijk heeft de oplossing voor een vastzittende markt

  Allemaal aan een DEENSE hypotheek……., maar wat hij er NIET bij zegt, is dat er al 6 Deense hypotheekbanken
  failliet zijn gegaan tijdens de crisis……., en Adamus ABN als BAD BANK ?

  http://www.nvb-ontwikkelaars.nl/Nieuws/NVB_reageert:38657/NVB_reageert_2012/13_april_2012_Nico_Rietdijk_in_interview_Vastgoedmarkt_Woningmarkt_redden_met_nieuwe_financieringsvormen

 201. ll says:

  Sorry foutje 😉 8 Deense banken zijn er intussen failliet

 202. FT says:

  Adamus: “de bodem is nu echt bereikt”. Vandaag dus gezegd door verrukker.

  Dan is nu de volgende stap dat de bodem er onderuit valt 🙂

 203. nhz says:

  Henk 6: Wij vinden dat dus al heel gewoon dat mensen aangenomen worden om te liegen.

  ik vind het niet gewoon, maar van makelaars verwacht ik niet anders. Ik zag recent een staatje van hoe betrouwbaar bepaalde beroepsgroepen zijn volgens Amerikanen, en de enige die nog slechter scoorden dan makelaars waren politici.

  xenobinol: Vroeg of laat gaat er toch iemand in de doos kijken of de kat nog leeft.

  of misschien gaat wel niemand kijken! Kun je voortaan geen enkel financieel debacle meer toeschrijven aan een bankster of financieel deskundige, onzekerheid is gewoon inherent aan het quantummechanische model dat gebruikt is bij de advisering 🙂

  tufkaj: Ik ben 34, ik maak dat nog wel mee.

  ik ben al wat ouder dus ik ben een stuk minder zeker ;(

  xenobinol: Ik realiseer me net dat Pinokkio ook een trekpop was… in feite is daarmee Betty al benoemd tot winnares?

  ik nomineer trekpop Mark, na zijn uitspraak van vandaag. Wie nog twijfelde wie in dit land de dienst uitmaakt die weet het nu:

  Kabinet beraadt zich op oproep makelaars

  (Novum) – Het kabinet beraadt zich zo snel mogelijk op het verzoek van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) om duidelijkheid te geven over de overdrachtsbelasting. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

 204. nhz says:

  P.S.: de pleuro heeft het Spaans benauwd vandaag, allemaal zorgen over de Spaanse vastgoed markt en als gevolg daarvan fors stijgende obligatierente. Maar de véél grotere problemen in de polder worden nog steeds genegeerd door de markt, en NL scheefleners kunnen nog steeds gebruik maken van onrealistisch lage rentes om hun huis te lenen (en maar klagen over die ‘hoge’ hypotheekrente …).

  Ik verwacht vandaag nog een paar persconferenties van EU bobo’s voor het weekend, die ons voor de honderdste keer komen verklaren dat de crisis in Europa nu echt opgelost is 😎

 205. tufkaj says:

  10% van de NHG-woningen die zouden moeten worden geveild worden nog bewoond middels een “regeling”:

  Het WEW heeft in 2011 in 25% van de verzoeken van de financiers om een woning met NHG executoriaal te veilen, geweigerd. In bijna al deze gevallen is een oplossing gevonden; 60% van betreffende woningen zijn onderhands verkocht en voor zo’n 40% is een regeling getroffen zodat de mensen in de woning konden blijven wonen.

  http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/bzk/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/04/13/beantwoording-kamervragen-over-vals-spel-huizenveiling.html

 206. xenobinol says:

  nhz:
  of misschien gaat wel niemand kijken! Kun je voortaan geen enkel financieel debacle meer toeschrijven aan een bankster of financieel deskundige, onzekerheid is gewoon inherent aan het quantummechanische model dat gebruikt is bij de advisering

  Mmm…. de positie van de huizenmarkt is ons wel bekend, we hebben alleen wat moeite om de snelheid te bepalen waarmee ze van de helling zal glijden 🙂

  ik nomineer trekpop Mark, na zijn uitspraak van vandaag. Wie nog twijfelde wie in dit land de dienst uitmaakt die weet het nu:

  Kabinet beraadt zich op oproep makelaars


  (Novum) – Het kabinet beraadt zich zo snel mogelijk op het verzoek van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) om duidelijkheid te geven over de overdrachtsbelasting. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

  Mmmm… zit wat in, ik vond Mark al wat te jong voor de functie van premier, deze leeftijd past beter bij de functie van loopjongen 😉

 207. ll says:

  Het idee van de Deense hypotheken van Nico Rietdijk

  Even een Deens Blog opgezocht, en wat blijkt….

  Historische onzekerheid om hypotheken. ( systeem is 200 jaar oud )

  Mijn dochter had geen zin om alles te vertalen, maar het komt erop neer, dat er onenigheid is tussen de geldverstrekkers ( ander systeem hebben ze daar, banken lenen geen geld maar nog een andere party, want geld lenen van de bank is te duur )en de banken, en dat er nu een eigen bijdrage wordt gevraagd voor als er problemen komen.

  De laatste zin letterlijk vertaald.

  Het reaal kredietsysteem is geniaal, sorry was

  http://blogs.jp.dk/aconto/2012/03/29/historisk-usikkerhed-om-boliglan/

 208. tufkaj says:

  Huizen zijn eigenlijk te goedkoop nu en de opwaardse prijsdruk wordt groter. Verlagen van de vraagprijs heeft geen zin!
  http://www.wegwijs.nl/artikel/2012/04/woningprijs-schiet-door-langjarige-nullijn

  Hier past slechts 1 reactie: http://www.smiteahippie.com/wp-content/uploads/2009/07/simpsons_nelson_haha2.jpg

 209. nhz says:

  ll: Historische onzekerheid om hypotheken. ( systeem is 200 jaar oud )

  tja, van ruim vóór de quantummechanica en toch historische onzekerheid. Was Niels Bohr geen Deen?

  nhz: Maar de véél grotere problemen in de polder worden nog steeds genegeerd door de markt, en NL scheefleners kunnen nog steeds gebruik maken van onrealistisch lage rentes om hun huis te lenen (en maar klagen over die ‘hoge’ hypotheekrente …).

  gelukkig had ik het hier mis en doet Klaas Knot nog net voor het weekend een duit in het Catshuis zakje:

  ‘Zorgen kredietbeoordelaars over hypotheekschuld’

  Kredietbeoordelaars als Standard & Poor’s en Moody’s maken zich grote zorgen over de hoogte van de Nederlandse hypotheekschuld. Dat zei de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot vrijdag tijdens een bijeenkomst aan de Universiteit van Amsterdam.

  “Als je met kredietbeoordelaars in de Londense City praat, gaat het over niets anders dan de hypotheekschuld”, zei Knot. Nederlandse huishoudens hebben een totale hypotheekschuld van 640 miljard euro. De schuld is ten opzichte van het nationaal inkomen de grootste van de eurozone en bedraagt nu 105 procent van het bruto binnenlands product. In 1995 was dat nog maar 43 procent.

  “Als men in het Catshuis niet besluit die schuld aan te pakken, wordt de kredietwaardigheid van Nederland op het spel gezet”, waarschuwde de bankpresident, die eerder voorstelde de hypotheekrenteaftrek te beperken door aflossing voor nieuwe hypotheken tijdens de looptijd verplicht te stellen.

  toch mooi als de banken en de makelmannetjes tegengestelde belangen hebben; kijken naar wie het kabinet luisters (mijn gok: naar allebei, en de belastingbetaler heeft het nakijken).

 210. tufkaj says:

  nhz: en de makelmannetjes tegengestelde belangen hebben

  Makelmannetjes hebben geen tegengesteld belang, het gros van hen snapt dat alleen niet. Over een tijdje zóuden ze kunnen verkondigen dat prijzen weer reeel zijn en een huis weer het bezit van een starter kan worden itt een tijdelijk gesubsidieleased goed. Prima argument om te kopen en dan misschien wel een slimme Z.

  Nu pleiten voor hoog houden prijzen is pleiten voor stagnatie en faillissementen in de makelaardij..

 211. Henk 6 says:

  tufkaj:
  Huizen zijn eigenlijk te goedkoop nu en de opwaardse prijsdruk wordt groter. Verlagen van de vraagprijs heeft geen zin!
  wegwijs.nl/artikel…r-langjarige-nullijn

  Opwaardse prijsdrukkend, let op die gaan we vaker tegenkomen,haha wat een gespin,…

  Ontkenning van de kredietcrisis, dat moet onze reactie zijn op dit soort stukjes.

 212. Claude says:

  Bij onze bevriende amateurs van Wegwijs is het altijd lachen! Zie ook deze pagina vol met pre-crisis uitspraken: http://www.wegwijs.nl/barometer-woningmarkt

  “In de populaire plaatsen Utrecht, Amsterdam en Amersfoort is er meestal sprake van een verkopersmarkt.”

  “Sinds het begin van de woningcrisis eind 2008 is de Nederlandse woningvoorraad enorm toegenomen en bleven (sic!) afwachten. Het aantal potentiële woningen per koper stond lange tijd boven de 20.” Nu staat het kennelijk op 28.

  Ach, maar zijn zij slechter dan hun professionele evenknieen?

 213. Claude says:

  Oh lachen, is deze al voorbij gekomen? http://pauwenwitteman.vara.nl/Gastenblog.1895.0.html?&tx_ttnews%5BpS%5D=1334251038&tx_ttnews%5Btt_news%5D=26261&tx_ttnews%5BbackPid%5D=1895&cHash=0ae7bb3b7e32d999a2280c73e208662a

  De jongen met de penthouse in Zuilen, Utrecht die bij P&W zat.

  Voordat de uitzending plaatsvond, heb ik gesprekken gehad met de redactie. Daar is me gevraagd wat ik als oplossing zou zien voor de problemen op de woningmarkt. (…) Allereerst denk ik dat banken het geven van hypotheken weer makkelijker moeten maken voor starters. Tegenwoordig krijgen mensen langere perioden tijdelijke contracten en dat zorgt voor moeilijkheden. Ik vind ook dat de overheid de ‘angst’ weg moet nemen bij de bevolking.

  In oktober 2008 heb ik een studio gekocht in Utrecht. Een mogelijke constructie is dat starters en/of studenten met garantstelling van ouders een woonruimte kunnen kopen. Dat is maandelijks veel goedkoper dan huren. Het is ook mogelijk voor starters om de woning zelf te kopen. Voordat de crisis begon, durfden ouders van de desbetreffende kopers een tweede hypotheek te nemen. Sommigen van hen betaalden contant. Maar door de dalende huizenprijzen en de strengere banken durft men dat niet meer. Er wordt niets meer uitgegeven op de woningmarkt. Ik denk dat geld moet rollen in de economie. Volgens het kabinet moeten we bezuinigen, maar het gevolg daarvan is dat mensen minder uitgeven. Zeker als het gaat om zo’n grote aankoop als een woning.

  Ik vind dat het huidige kabinet ervoor moet zorgen dat mensen weer geld durven uitgeven. Daarnaast vind ik dat banken soepeler moeten worden in het toestaan van verhuur. Daardoor kunnen huizenbezitters ook verder met hun leven.

  Jongen haalt geld uitgeven en geld lenen om het daarna uit te geven even door elkaar, maar het is een mening. Dat iedereen zo maar een huis mag verkopen trouwens.

  Nog vrij kritische reactie van iemand genaamd vrijehuizenmarkt eronder trouwens:

  In concreto staat je appartement dus 20.000 TE DUUR in de verkoop!!

  plus wat tips. Verder staan er nog wat reacties van, uhm, opportunisten die hypotheekschulden volledig willen kwijtschelden. Wie belt de banken?

 214. Claude says:

  Waar ik schrijf “Dat iedereen zo maar een huis mag verkopen trouwens” bedoel ik trouwens “Dat iedereen zo maar een huis mag kopen trouwens”. En dat meen ik vrij serieus.

 215. asd says:

  Bij AH kreeg ik vandaag de Telegraaf aangeboden. Op de frontpagina stond een artikel “Huizenverkopers bijna kansloos”. Velen hebben dat ook gelezen.

  Dat krijg je er dan van, met die ongebreidelde hebzucht van banksters en makelmannetjes in de afgelopen decennia.

  Veertig jaar lang hebben die in toenemende mate het ene na het andere wanprodukt op de markt geslingerd.

  Ga over mijn nek als je daar een opsomming van maakt.

  Hoe konden consumenten zo dom zijn daar in te trappen? (ook een beetje greedy?)

  Het werd ze mogelijk gemaakt door de makel- en verzekeringsmannetjes die wel klanten wisten voor zulke criminele bancaire wanprodukten om hen kennis te laten maken met het Zwitserlevengevoel in een te duur huis.

  Deze gang van zaken is bezig de komende jaren uit te lopen op een catastrofe.
  Volgens Juan zijn de makelmannetjes in Spanje al praktisch verdwenen. Dat zal ook plaatsvinden in landen als Portugal, Italië, Frankrijk en NL. Landen die de grootste moeite hebben de staatsfinanciën weer gezond te maken. De bevolkingen zullen nog lange tijd moeten bloeden als gevolg van criminele activiteiten van banken. Die zijn trouwens al bezig hun gelden uit het merendeel van die landen terug te halen.

  Aan tussenpersonen zoals makelmannetjes die geen enkel nut hebben is in een dergelijke context geen behoefte meer, leren de Europese ontwikkelingen.

  Gewoon een echte techneut bij de aankoop van een huis inhuren en zelf de economische situatie in de markt volgen. Niet zo moeilijk met het bijhouden van een aantal internationale kranten.

  Ook meer en meer een stem laten horen wanneer de criminele veroorzakers weer proberen hun kop op te steken. Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken. Geen kans geven!

  Over AH gesproken, die kruidenier is ook bezig – evenals de banksters en de makelmannetjes – de boel op te lichten, door stiekem het gewicht van zijn produkten in een “vertrouwde” verpakking terug te brengen: to con you out at a rate of 12,5 %. Een navenante prijsverhoging dus!

  De diagnose t.a.v. de zieke huizenmarkt is al lang geleden wetenschappelijk vastgesteld. Is lachebekje de aangewezen persoon? Nee, natuurlijk niet, we hebben een Dr. House nodig voor de genezing van complexe problemen.

  http://www.youtube.com/watch?v=pZsICYJ1tW4

 216. Claude says:

  Overigens is meneer, dixit zijn Twitter account, CEO of 4Fame Management – Utrecht / The Netherlands http://www.4famemanagement.com/about-2/ . Een entrepreneur.

 217. Henk 6 says:

  Claude,
  Mensen die een hok van 19 m² kopen voor 94k mogen niet over dit soort zaken meepraten! Van dit soort lieden wil ik geen advies hebben. Gun hem wel het beste met z,n verkoop.

  asd,
  Mooi stukje, we beginnen afstand te nemen van de situatie en te analyseren, vaak het moment dat er echt iets gaat veranderen de strijd is gestreden de wonden worden gelikt.

  Ps aanvullend. de banken hebben zich voor 2000 gericht op het bedrijfsleven, toen daar de herfst inzette hebben ze zich gericht op de consument, die moest cosumeren door te lenen om de rendementen van de bedrijven te verbeteren, aan de leningen aan deze consument is vet verdient. Nu zakt de zooi in elkaar en leggen de banken de rekening lekker terug. ( beeld van een leek)

 218. SchuurHuurder says:

  “This 22 years old talent has got a lot of talent and a lot of big artists in Holland recommend him as a big talent who will be bigger and bigger in the future!”

  Van die 4Fame website. Hoe lelijk kan je een zin maken?

 219. Haasje says:

  Voor de duidelijkheid, de situatie van John is onder het fileermes genomen door de vrij kritische persoon die hiervoor is genoemd (door 220 Claude). Als we die getallen verder doorrekenen, komt er het volgende uit.

  Eenpersoons-studenten-hok-“studio” is gekocht in 2008 voor 94.000 euro inclusief(89.000 kk) bij een kadaster-index van 113 en heeft huidige kadaster index-waarde van ongeveer 77.000 euro, in een dalende markt. Over een jaar, kadaster-index weer 5 punten lager op 95, is die waarde 73.000 euro. Rente van 5,5% op aankoopsom nu (77.000 + 3.000 euro kk = ) 80.000 is 367 euro per maand, plus negatief vermogensopbouw van hypotheek onder water na een jaar van 7.000 euro/12=583 euro/maand. Totaal 367+583= 950 euro per maand voor het komende jaar aan rente+vermogens kosten voor een studenten-hokje van 20 m^2.

  Als John dan zegt: “Een mogelijke constructie is dat starters en/of studenten met garantstelling van ouders een woonruimte kunnen kopen. Dat is maandelijks veel goedkoper dan huren.”, dan is dat hoogst waarschijnlijk onjuist, maar je kunt het ook oplichterij noemen. Misschien dat eerste jaars studenten die een studentenkamer/hok zoeken niet meer kunnen rekenen, hopelijk kunnen hun ouders dat nog wel.

  Ter controle even gezocht naar vergelijkbare woonruimte voor student in Utrecht:
  Prijs kamerhuur: € 350,- (Excl.)
  Oppervlakte: 20 m2
  Te huren per: 29 maart 2012
  Instelling: Studentenhuis
  Omschrijving: Leuke kamer te huur tegenover Centraal Station in Utrecht. Op loopafstand van trein-/- en busstation, winkels en restaurants.

  Conclusie: in een stijgende markt had Johnie een goede beslissing genomen. Vermogenswinst betaalde de “kamerhuur” dubbel terug. In een dalende markt is de negatieve vermogenswinst het dubbele van de kamerhuur zodat er netto tegen drie maal de gewone kamerhuur gewoond wordt.

  Dit is de essentie van de bekende vermogensverdriedubbelaars van o.a. Legiolease: dat verdriedubbelen kan twee kanten op.

  Johnie, succes met de verkoop…

 220. Adamus says:

  maria:
  Weer iets wat we “niet”(?) wisten’
  bankmedewewrkers verdienen teveel.

  Waar zouden die banken dat van betaald hebben?

  rtl.nl/components/…n-fors-inleveren.xml

  Waar moet de vakbond zijn voor koopkrachtbehoud? Ik denk bij degenen die een overheidstekort verantwoord vinden. De redding van de bank moet ergens van betaald worden!

 221. Adamus says:

  tufkaj: Makelmannetjes hebben geen tegengesteld belang, het gros van hen snapt dat alleen niet. Over een tijdje zóuden ze kunnen verkondigen dat prijzen weer reeel zijn en een huis weer het bezit van een starter kan worden itt een tijdelijk gesubsidieleased goed. Prima argument om te kopen en dan misschien wel een slimme Z.

  Nu pleiten voor hoog houden prijzen is pleiten voor stagnatie en faillissementen in de makelaardij..

  Het nieuwe makelen een beroep met toekomst 🙂

 222. hugo says:

  asd,

  Vergeet nooit dat de nummer 1 verantwoordelijke de overheid is. Die hebben wetten, regels, printers (van geld), eigenlijk alles gefaciliteerd. De rest zijn gevolgen van de acties van de overheid. De grootste criminele organisaties zijn overheden. Van gemeente tot EU. Er is maar 1 genezing mogelijk, je geld terug trekken uit het financiële systeem. Collapse (debt jubilee) is nodig!

 223. hugo says:

  eigenlijk prefereer ik de term roverheid 🙂

 224. Adamus says:

  asd,

  “Over AH gesproken, die kruidenier is ook bezig – evenals de banksters en de makelmannetjes – de boel op te lichten, door stiekem het gewicht van zijn produkten in een “vertrouwde” verpakking terug te brengen: to con you out at a rate of 12,5 %. Een navenante prijsverhoging dus”

  De echte inflatie zag ik vandaag in de Natuurwinkel, een verpakking die al jaren hetzelfde is. In dit geval gemengde notenpasta, nieuwe prijs €6,00. Ik schat dat “echte” levensmiddelen 10 tot 15% zijn gestegen het laatste jaar. Ekoland/deRit/wessanen proberen het verpakkingstruukje ook;-)

 225. Haasje says:

  Om terug te komen op Johnie, stel hij verkoopt zijn studenten-“studio” over een jaar voor 71.000 euro. Dat is tegen die tijd een redelijke kadaster-index prijs plus een beetje korting om de koper over de streep te krijgen. Laat de makelaar eens 1.000 euro kosten.

  Dan heeft Johnie een vermogensverlies van 95.000 – 71.000 = 24.000 euro.

  Opgelopen in ongeveer 6 jaar tijd (2012-2008). Dat is dan per maand 333 euro. Rente over 94.000 euro gedurende die tijd tegen 4,5% was 353 euro per maand bruto bank-huren. Laat daar nu een hra van 30% op zitten, dan netto bank-huren voor 247 euro/maand.

  Conclusie: Totale kale woonlasten 600 euro, voor een studio van 20 m^2, in Zuilen nota bene.

  Wat kun je daar risicoloos voor huren, inclusief!:

  Prijs kamerhuur: € 600,- (Incl.)
  Oppervlakte: 35 m2
  Te huren per: 1 mei 2012
  Instelling: Eigen woonruimte
  Omschrijving: Beste huurder, De woning ligt tegenover winkelcentrum Overvecht. Er is een laminaten vloer. Er is een wasmachine en een koelkast aanwezig.

  Johnie, gegokt en verloren!

  Waarschijnlijk vermogensverlies: 24.000 euro. Bij zulke geldbewustzijn waarschijnlijk ook minimaal de gemiddelde studieschuld opgelopen van ongeveer 15.000 euro. In dat geval: mogelijke netto vermogenssituatie voor deze 25 jarige afgestudeerde: minus 40.000 euro.

  Hij zal heus niet de enige zijn in Nederland. De komende 10 jaar kan deze “doorstarter” niet meer kopen.

 226. hugo says:

  Adamus,

  Jup en zodra dat per maand is zal de normalicy bias gebroken worden. Goede zaak is dat dan de control freaks gebroken worden / zijn. Kunnen we weer eens wat nieuws proberen.

 227. Tufkaj says:

  Adamus: Het nieuwe makelen een beroep met toekomst

  Er stonden nog nooit zoveel huizen te koop. Er was nog nooit zoveel werk, en niemand wil makelaar worden. Ik zie kansen, alleen niet op de manier zoals ze nu werken en hun geld verdienen.

  Misschien moeten ze maar gewoon uurloon gaan rekenen. Is gelijk goede marktdruk om echt “realistisch te prijzen”

 228. Voerman says:

  hugo: Vergeet nooit dat de nummer 1 verantwoordelijke de overheid is. Die hebben wetten, regels, printers (van geld), eigenlijk alles gefaciliteerd. De rest zijn gevolgen van de acties van de overheid.

  Geloof jij niet, dat het als verstandig mens mogelijk is om de regie te hebben en te houden over je eigen bestaan en je eigen keuzes te maken?
  Als je al het goede verwacht van de overheid en de overheid verantwoordelijk stelt voor al het slechte ben je wel een rassocialist!
  Als je dat geen compliment vindt, zal je je mening moeten herzien, Hugo.

 229. Tufkaj says:

  Haasje:
  Opgelopen in ongeveer 6 jaar tijd (2012-2008).

  Tijd vliegt als je leuk woont 😮

 230. Henk 6 says:

  Stuk in NRC gelezen “zeepbel die niemand wilde zien” . We zijn duidelijk in de analyse fase.

  Het stuk is een aanrader, lichte kost. Alleen irritant dat Pieter Eicholtz weer van die wijze dingen moest zeggen. Was dat niet de man die vorig jaar het had over schaarste. Hoe kan het dat je na zo veel discalificaties nog steeds door een kwaliteitskrant geïnterviewd wordt.

 231. hugo says:

  Voerman,

  Waar stel ik dat ik ook maar wat goeds verwacht van de (r)overheid? Ik gaf aan dat ik uit zie naar het breken van de normalicy bias. De keizer (overheid) heeft geen kleren. Net zo min de eigenaren van de overheid dat hebben.

  Ter vermaek, hier een leuk clipje ter reminder waarom de EUro doomed is. http://www.youtube.com/watch?v=FmHacoHjMaQ&feature=related

 232. asd says:

  @228 (hugo)

  Facilitatie door de overheid is onmiskenbaar een feit.

  Dat is grotendeels het gevolg van effectief lobbywerk c.q. “belangenverstrengeling” tussen partijen, vooral in Brussel.

  Ook moet niet worden uitgesloten, dat er sprake is van een stuk onvermogen bij overheidsdienaren.

  En zo kunnen ongewenste toestanden in de loop der tijd groeien tot “staand beleid” en alle andere varianten daar van. En dan heeft het voor de buitenwereld de vorm van facilitatie aangenomen.
  Niet goed te praten natuurlijk.

  @230 (Adamus)

  Die natuurwinkels e.d. kunnen er ook wat van, is tevens mijn ervaring.

 233. hugo says:

  asd: at is grotendeels het gevolg van effectief lobbywerk c.q. “belangenverstrengeling” tussen partijen, vooral in Brussel.

  Helemaal eens! Daarom denk ik zeker te weten 🙂 dat we in een corporatistische samenleving leven (mocht je niet weten waar de term vandaan komt zoek even op Mussolini en corporatisme)

  Uiteraard zijn er vele onderdanen (de naam alleen) in dienst van het instituut welke eea faciliteert die niet bekwaam zijn. Komt goed uit. Als je scholing in het verleden vergelijkt met heden…. Hier een leuk voorbeeld http://davereed.tumblr.com/post/571391973/8th-grade-final-exam-circa-1900 (kom m niet zo snel voor NL vinden)

  Hou de kudde (mensen) een kudde. Verlichting is een vloek voor de heersers.

 234. Haasje says:

  @Tufkaj, 242

  Tjonge, ik kan (ook) niet meer rekenen. Een vermogensverlies van 24.000 euro opgelopen tussen 2012 – 2008 is dan in 4 jaar, niet in zes jaar. Dat is dan per maand geen 333 euro maar 500 euro. Conclusie: Totale kale woonlasten Johnie afgelopen 4 jaar geen 600 euro maar 750 euro, voor een studenten-studio van 20 m^2, in Zuilen nota bene. Daar kun je vast wel wat meer voor huren dan een studio van 20m^2 in Zuilen.

 235. Tufkaj says:

  Haasje,

  Zo klopt hij beter. Alleen zal hij zij stulpje 120k waard vinden en dus al die tijd gratis hebben gewoond. Er is alleen geen koper door de banken en de overheid 😉

 236. maria says:

  Haasje,

  Onze dochter wil in Utrecht gaan studeren.
  Ik heb haar als maximum 350,= euro voorgesteld.

  Of is dat: geen geld maar ook geen kamer?

 237. Aurely says:

  maria,

  Wat zijn de voorwaarden die aan die 350,- kleven en wat zou ze er volgens jou mee moeten kunnen?

 238. maria says:

  Aurely,

  Nog niet eens over nagedacht!

  Alleen gedacht over toegestaan budget.
  Van daaruit blanco en kijken wat daarvoor het meest maximaal haalbare is. Indien niet dan mogelijke bijstelling, maar liever niet.

  Waarom: een dochter die denkt dat de bomen tot in de hemel groeien en wij voor haar een luxe appartement regelen met alles erop en eraan.

  Jammer dan: studeren is afzien en wachten op later, het kan niet allemaal en zeker niet direct.

  Hoorde van de week van haar dat een vriend van haar zich niet voor een studie in Delft mocht laten inschrijven vanwege de kosten van uit huis wonen.

  Ouders krijgen op korte termijn een nieuwe design-keuken en voor de zomervakantie gaat het gezin even naar Tanzania.

  Mooi zoals alles bij elkaar komt, ma met haar gezeur over bezuinigingen krijgt nog gelijk ook.

  Nee helaas, geen dure vakantie, maar je mag/kan wel op kamers.

  Aurely als je iets weet, heel graag!

 239. SchuurHuurder says:

  maria,

  Begrijp ik nou goed dat jou dochter een door jullie betaalde kamer mag bewonen tijdens haar studie en dat ze ook nog een ontevreden is dat de kamer niet luxe genoeg is?

  Toen ik niet zo lang geleden studeerde moest meer dan de helft gewoon zijn eigen studie betalen, meestal met aanzienlijke leningen van de overheid en praktisch allemaal werkte een flink aantal uur naast zijn studie (18-24 uur per week was heel normaal). Het lijkt mij dat je een zeer royaal aanbod doet als je bereidt bent € 350 per maand te betalen voor de kamer van je dochter.

 240. Adamus says:

  En zo kunnen ongewenste toestanden in de loop der tijd groeien tot “staand beleid” en alle andere varianten daar van. En dan heeft het voor de buitenwereld de vorm van facilitatie aangenomen.
  Niet goed te praten natuurlijk.

  Daar heeft Juncker in Europees verband zijn beroep van gemaakt. Gewoon elkaar wijsmaken dat er geen terugweg meer is.

 241. asd says:

  @252(Adamus)

  Inderdaad.

  Die Juncker misleidt al jaren tegen de klippen op!

2 Pings/Trackbacks for "Malaise op huizenmarkt verergerd"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*