Huizenprijzen ruim 4% gedaald

De gemiddelde prijs van verkochte woning is het afgelopen jaar met ruim 4 procent gedaald. In het vierde kwartaal ging er 1,7 procent van de prijs af, meldde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag.

In totaal werden er 118.000 huizen verkocht in 2011, een daling van 7 procent ten opzichte van 2010. Ook in het vierde kwartaal werden er minder huizen verkocht. Het aantal verkochte woningen bedroeg in totaal 29.400. Dat betekent een daling van 13 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2010.

Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker is er sprake van een dalende trend in het aantal transacties.

bron: De Telegraaf

Share Button
Tagged with:
214 comments on “Huizenprijzen ruim 4% gedaald
 1. Frans k. says:

  Ik wacht nog even op de cijfers van het Kadaster van volgende week over de gemiddelde koopsom van 2011. Goed nieuws is dat nu ook de NVM overstag is en gewoon hardop zegt dat in 2012 de prijzen met 5% zullen dalen.

 2. Claude says:

  @mezelf, laatste opmerking,

  Dat indien natuurlijk in 2012 de huizen maar 5% dalen. Ik denk dat het hoger gaat zijn, vooral omdat de banken opt-outen. De paniek, zie ook Telegraaf/Volkskrant vandaag, begint er wel in te komen bij de gemiddelde Nederlander. Een grote daling van de vraagprijs blijft echter behoorlijk achterwege nog. Al heeft toch 42% van het huidige aanbod de vraagprijs minimaal een keer laten zakken, maar redelijk marginaal (0,9% afgelopen kwartaal).

  Wordt een boeiend jaar!

 3. Claude says:

  Zelfs de cijfers voor Amsterdam zijn niet florisant meer en duikt voor het eerst sinds Q1 2010 in de min: http://www.nvm.nl/~/media/NVMWebsite/Market%20Information/PDF/2011Q4/nvmreg_34.ashx Transactieprijs

  -6,7% op jaarbasis, per m2 -4,3% op jaarbasis.

 4. marieke says:

  Gemiddelde prijs is NIET van belang. In de meeste gevallen komt men niet tot een koopovereenkomst dus zou de werkelijke waarde (waarbij WEL een koop doorgaat) aanzienlijk lager liggen.

  Denk daar maar eens over na Ger Hukker, NVM en VEH en de rest uit het sprookjesbos.

 5. Pieter says:

  Waar blijft de NVM met de 7 redenen om NU te kopen? Hahahaha wat een lutsers samen met de incompetente, megalomane lui daar bij de VEH.

  Eindelijk begint het door te dringen bij het grote publiek dat huizenprijzen niet eeuwig stijgen en zelfs kunnen dalen.

  Mag wat mij betreft nog veel verder dalen. Hoe groter de daling/slachting onder de huizenprijzen, hoe beter het is. Tot die tijd blijf ik lekker huren 🙂

  Het is net als bij aandelen: Als het bloed door de straten vloeit, moet je kopen. Niet als iedereen hosanna predikt, dan stap je namelijk op de top in.

 6. Paul99 says:

  Hahaha, ik zou ook graag zo nauwkeurig in de toekomst willen kunnen kijken, tenminste wat de huizenmarkt betreft, voor de rest wil ik niets weten. 🙂

 7. ll says:

  Ondertussen in Ierland, de huizenprijzen zijn nu gedaald tot het niveau van 2000, een daling van 65%, dat zou voor ons in Olland impliceren dat de gemiddelde woningwaarde 😉 nu gaat dalen tot 80k in 2000 ?

  http://www.guardian.co.uk/business/2012/jan/03/ireland-house-prices-2000-levels

  Gemiddelde woningwaarde in 2000
  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=37610&LA=NL

  Beetje overreacting in Ierland ? , als de waarde gaat dalen, wacht iedereen tot de waarde nog verder daalt…….

 8. dalen says:

  Vandaag ook in het FD, hele pagina (p.3) de kommer en kwel in de makelaarsbranche en dat de oudere makelaar waarvan zijn bedrijf een pensioenvoorziening is, moet interen. Dat is toch wel zielig voor zo’n gewaardeerde maar totaal overbodige branche.

  In december heb ik 3 woningen bekeken en geen enkele makelaar heeft mij teruggebeld. Vakantie, ziek en druk druk zijn de drogredenen.

  Dat de prijzen niet hard dalen komt volgens een kennis die bij de bank werkt, vooral doordat de meeste verkopers al onder water staan en dus niet kunnen zakken met de prijs.

  Tja wat moet je dan, niet op vakantie gaan, is ook geen optie. Allemaal zeer zielig hoor.

  Rutte, doe er wat aan want dit kan niet.

  Lees nu ook dat er veel mensen worden ontslagen hetgeen de turbo zal zijn voor gedwongen verkopen.

  Rutte toch, je had ons zoveel moois voorspeld en Balkellende heeft ons altijd voorgehouden dat Nederland anders is. Je zal maar gekocht hebben op uitspraken van die clown’s.

 9. Claude says:

  ll: Ondertussen in Ierland, de huizenprijzen zijn nu gedaald tot het niveau van 2000, een daling van 65%, dat zou voor ons in Olland impliceren dat de gemiddelde woningwaarde nu gaat dalen tot 80k in 2000 ?guardian.co.uk/bus…e-prices-2000-levelsGemiddelde woningwaarde in 2000statline.cbs.nl/St…;PA=37610&LA=NLBeetje overreacting in Ierland ? , als de waarde gaat dalen, wacht iedereen tot de waarde nog verder daalt…….

  “Given that the property market in any developed economy is inextricably linked to the mortgage market, it’s no surprise that prices are down 50% or more, if lending is down by over 90%.”

  Waarheid als een koe natuurlijk. Niet in dezelfde mate, maar ook in NL verandert de woningmarkt door de mindere verstrekking van hypotheken door banken (en ik ga ervan uit dat dit alleen nog maar minder wordt). De banken lijken uit zichzelf harder te corrigeren dan wat het AFM of Nibud voorstelt (even los van hoe banken dit communiceren). De Nibud-correctie bij een eventuele HRA-wijziging is dan niets meer dan een gevoelskwestie maar geen serieuze additionele inbreuk op het leenniveau dus woningprijzen.

 10. nhz says:

  ll: Beetje overreacting in Ierland ? , als de waarde gaat dalen, wacht iedereen tot de waarde nog verder daalt…….

  lijkt me geen overreactie, in de VS zijn in de meer speculatieve staten de prijzen ook al meer dan 50% gedaald, en er is nog een enorme backlog – dus verdere daling is verzekerd. Vandaar dat sommigen binnenkort ongekende ingrepen van de FED in de hypotheekmarkt verwachten, met de verkiezingen in aantocht.

  dalen: Dat de prijzen niet hard dalen komt volgens een kennis die bij de bank werkt, vooral doordat de meeste verkopers al onder water staan en dus niet kunnen zakken met de prijs.

  daar komt bij dat als je NHG hebt het niks uitmaakt hoeveel verlies je maakt (want dat betaalt het WeW of de belastingbetaler), maar wél hoeveel winst je maakt (want dat mag je zelf houden). Alle reden dus om vast te houden aan de droomprijs die winst garandeert.

  dalen: Lees nu ook dat er veel mensen worden ontslagen hetgeen de turbo zal zijn voor gedwongen verkopen.

  dat is gezien de lengte van de WW etc. dan pas echt een probleem als het volgende kabinet er zit; daar gaat onze vlotte babbelaar niet van wakker liggen.

  Wel jammer trouwens dat Bakellende alleen een appartement in het badhotel van Domburg heeft (volgens sommigen trouwens een investering van Endstra), en niet zo’n multimiljoenensuite in het nabijgelegen badpaviljoen. Ik weet niet of de prijzen daar al dalen of nog steeds stijgen, maar daar kan je tenminste lekker aan failliet gaan.

 11. Dow Jones says:

  Vandaag op BNR, Ger Hukker: “Wat je niet kunt lenen, kun je ook niet kopen.” Hukker voorziet verder een daling van de huizenprijs met vijf procent voor 2012.

  http://www.bnr.nl/?player=archief&fragment=2012011210595060

  Cheerio,

  Dow Jones

 12. dalen says:

  @ 14

  “Hukker voorziet verder een daling van de huizenprijs met vijf procent voor 2012”

  Als pinocchio Hukker (what is in a name) iets zegt, in casu 5% reken dan maar op het drievoudige of zelfs nog veel meer.

  Ik voorzie dat veel kopers binnenkort gelijktijdig naar de uitgang rennen.

  Ik zie kopers dan als beren in een stroomversnelling staan waarin de zalm probeert sroomopwaarts te zwemmen. De beren grijpen de tevergeefs ontsnappende zalm en vreten zich geheel vol.

  By the way wanneer is de zalmtrek? Ik denk vóór de zomer al.

 13. dalen says:

  Ik voorzie dat veel kopers binnenkort gelijktijdig naar de uitgang rennen.

  Moet hier verkopers zijn natuurlijk

 14. nhz says:

  dalen: By the way wanneer is de zalmtrek? Ik denk vóór de zomer al.

  ik zie geen enkele reden waarom de prijzen nu (veel) harder zouden gaan dalen; de overheid doet nog steeds alles om het handje eronder te houden, mensen die leuren met twee huizen hebben geen enkele reden om nu ineens minder te gaan vragen. Als straks besloten wordt de HRA in de loop van 30 jaar mondjesmaat in te perken, of dat de overdrachtbelasting definitief wordt afgeschaft, dan kan de prijs misschien zelfs nog even omhoog (tijdelijk natuurlijk).
  Pas als mensen 10-20% moeten gaan aanbetalen, de HRA volledig vervalt (lijkt me duidelijk dat dit geen schijn van kans heeft, tenzij de EU/eurozone ploft) dan kunnen we een prijscrash krijgen. Ook een sterk stijgende werkeloosheid zou pas over meer dan 2 jaar effect hebben.

 15. Claude says:

  nhz: ik zie geen enkele reden waarom de prijzen nu (veel) harder zouden gaan dalen; de overheid doet nog steeds alles om het handje eronder te houden, mensen die leuren met twee huizen hebben geen enkele reden om nu ineens minder te gaan vragen. Als straks besloten wordt de HRA in de loop van 30 jaar mondjesmaat in te perken, of dat de overdrachtbelasting definitief wordt afgeschaft, dan kan de prijs misschien zelfs nog even omhoog (tijdelijk natuurlijk).Pas als mensen 10-20% moeten gaan aanbetalen, de HRA volledig vervalt (lijkt me duidelijk dat dit geen schijn van kans heeft, tenzij de EU/eurozone ploft) dan kunnen we een prijscrash krijgen. Ook een sterk stijgende werkeloosheid zou pas over meer dan 2 jaar effect hebben.

  Of indien er een eenvoudige mogelijkheid komt om je restschuld mee te financieren in de nieuwe hypotheek, onder afbetalingsvoorwaarden natuurlijk (10 jaar) en eventueel gefacilieerd onder de HRA. Huishoudens nemen dan hun verlies (20k of 40k maakt dan voor het gevoel ook weinig uit) en verhuizen. Niet iedereen kan of wil blijven zitten, maar ze moeten er wel uit komen.

  Indien dit de maat gaat worden, en zo ziet het wel naar uit, dan kan het snel gaan met de (vraag)prijzen.

 16. Dow Jones says:

  Een audiofragment waarin Hukker iets langer aan het woord is, op BNR:

  http://www.bnr.nl/?service=player&type=fragment&articleId=1383091&audioId=1383138

  Er zit een mooi stukje in waarin Hukker het heeft over zeven vette en zeven magere jaren. Dat klinkt natuurlijk best redelijk. Vervolgens zegt Hukker dat de makelaardij de afgelopen decennia zo’n 25 vette jaren heeft meegemaakt. Wanneer de verslaggever vervolgens vraagt of Hukker dan nu 25 magere jaren verwacht, is het antwoord natuurlijk ontkennend; dat worden er maximaal zeven, en we hebben er al vier gehad…

  Typische kokervisie van de makelaar. Volgens mij spreekt en verstaat Hukker ook geen Japans…

  Cheerio,

  Dow Jones

 17. dalen says:

  @ 17

  “ik zie geen enkele reden waarom de prijzen nu (veel) harder zouden gaan dalen;”

  Onderschat niet het psychologisch effect van de nu dagelijkse stroom aan negatieve berichten.

  Zelfs op een verjaardagsparty kan je niet volhouden dat de huizenmarkt weer gaat stijgen.

  Mensen worden sterk beinvloed door de media, waaronder de tv. Het programma Huizenjacht wordt binnenkort omgedoopt door “Huizenellende”.

  Huilende stelletjes die vertellen hoe ze erin getuind zijn.

  Onlangs was er een arrest van het Hof waarin de makelaar werd aangeklaagd dat hij de prijs van het huis te hoog inschatte waardoor het huis te lang onverkoopbaar was en daardoor met verleis moest worden verkocht.

  Ik moet de finesse van het arrest nog bestuderen. Partijen kregen nu bewijsopdracht. Uiteraard weten de (wanna be) makelaars die hier posten het allemaal te verdedigen maar de toon is gezet.

 18. Dow Jones says:

  dalen: @ 14Ik zie kopers dan als beren in een stroomversnelling staan waarin de zalm probeert sroomopwaarts te zwemmen. De beren grijpen de tevergeefs ontsnappende zalm en vreten zich geheel vol.By the way, wanneer is de zalmtrek? Ik denk vóór de zomer al.

  Net als de natuur, kennen de financiële wereld en de wereld van het vastgoed seizoenen. Het zou dus best de lente kunnen zijn…

  http://youtu.be/Zv0GWg-KVsQ

  Cheerio,

  Dow Jones

 19. nhz says:

  Claude: Of indien er een eenvoudige mogelijkheid komt om je restschuld mee te financieren in de nieuwe hypotheek,

  dat kan alleen als scheefleners massaal véél goedkoper gaan wonen. Wie nu in problemen komt had al riant meer hypotheek dan toegestaan, alleen een véél lagere huizenprijs zou dan een hypotheek kunnen opleveren die aan de regels voldoet. Fat chance zou ik zeggen, de meesten gaan nog liever ‘failliet’ (drie jaar WSNP, daarna direct weer een tophypotheek van tonnen zonder een cent afbetalen).

  Dow Jones: Typische kokervisie van de makelaar.

  inderdaad, what goes up must come down; en down is volgens mij gemiddeld 75% prijsdaling vanaf de top, met vermoedelijk nog een overshoot omlaag als er echt paniek ontstaat. In het huidige dalingstempo voorzie ik dus zeker 25 magere jaren, nog even afgezien van alle andere economische problemen die er bovenop gaan komen (pleuro, pensioenen, exploderende kosten gezondheidszorg, peak oil, global warming, enz.). Sooner or later you run out of other peoples money.

  Nog steeds wordt alles in het werk gesteld om de pijn voor scheefleners te verzachten, en de problemen vooruit te schuiven. Ondanks de ‘vier magere jaren’ van Hukker is het probleem alleen maar gegroeid (hypotheekschuld blijft toenemen terwijl de dekkingswaarde daalt). Kortom, we zijn nog niet eens serieus begonnen met een sanering van 20 jaar gekte, laat staan dat de oplossing in zicht zou zijn. Voor zover mij bekend is Japan ook nog steeds niet gebodemd trouwens (23 jaar down?).

 20. Henk says:

  Nhz, ik denk dat de aanbetaling van 10 tot 20 % al een aardige crash kan opleveren.

  Tot 2008 was iedereen bereid om zijn hoofd in een strop te leggen. Een duur huis met een tophypotheek en niet aflossen, wat is het risico, huizenprijzen stijgen toch. Als ik nu niet instap ben ik te laat. Dat was het sentiment.

  Nu ervaart men dat de hypotheeklening echt geld is wat ze ook terug moeten betalen. Inmiddels staan 25 % van de hypotheken onder water (woz niveau). Mensen vertellen dat echt wel door aan elkaar. Risico perceptie neemt toe, leen capaciteit neemt af.

  De massa heeft de prijzen doen stijgen, de massa laat ook de prijzen dalen.

  Als ik naar de nhg cijfers kijk van gedwongen verkopen en ik reken dat door naar de gehele markt dan schat ik dat er in 2011 al tussen de 8k en 10k verkooptransacties plaats hebben gevonden , die door banken zijn bedongen. Bijna 10 % van de transacties in 2011. En dit wordt in 2012 alleen maar meer. Dit gaat de prijs echt wel drukken.

 21. nhz says:

  dalen: Mensen worden sterk beinvloed door de media, waaronder de tv. Het programma Huizenjacht wordt binnenkort omgedoopt door “Huizenellende”.

  Huilende stelletjes die vertellen hoe ze erin getuind zijn.

  psychologie is inderdaad heel belangrijk, maar de kracht van cognitieve dissonantie moet je ook nooit onderschatten. In al die huizenprogramma’s is nog geen spat verandering te bespeuren, het staat nog steeds bol van de high potentials die met hun eerste loonstrookje in de hand een villa van 400 of mischien wel 800K gaan uitzoeken. Leuk, shoppen!! De enige uitzondering die ik ken is de originele UK versie van ‘Bouw je Droomhuis’, waar een paar jaar na dato wat minder prettige ervaringen werden geschilderd als duidelijke waarschuwing.
  Ik heb de Fabeltjeskrant nog nooit horen zeggen dat de vraagprijzen te hoog zijn, ze melden wel steeds openlijker dat de markt vast zit maar ja, dat is door magische oorzaken of door het politieke gezeur over de HRA; kwestie van geduld, en de overheid moet natuurlijk veel meer doen. Voor Henk en Ingrid is dat de werkelijke wereld, wat zich in het kastje afspeelt. Tegen de tijd dat de Privé wekelijks meldt hoeveel BN’ers of politici nu weer failliet zijn gegaan aan hun hypotheek of vastgoed speculaties, dan gaat het misschien doordringen.

 22. Dow Jones says:

  Ik roep nog even deze twee fragmenten in herinnering:

  http://www.youtube.com/watch?v=eJurN7PXbIc

  http://www.youtube.com/watch?v=cIwOqU3KF1c

  Cheerio,

  Dow Jones

 23. nhz says:

  Henk: Nhz, ik denk dat de aanbetaling van 10 tot 20 % al een aardige crash kan opleveren.

  dat denk ik ook, maar dat is niet meer dan een voorstel van Knot; ik acht de kans dat dat op korte termijn wordt ingevoerd nihil, nog kleiner dan de kans op significante (snelle) aanpassingen van de HRA.

  Henk: Nu ervaart men dat de hypotheeklening echt geld is wat ze ook terug moeten betalen.

  dat geldt misschien voor de mensen die nu besluiten om NIET te kopen, maar niet voor de mensen die wél kopen: die nemen nog steeds de maximale hypotheek. Er wordt ook nog steeds flink overgesloten voor een hoger bedrag, o.a. dankzij het kadootje van de verhoogde NHG garantstelling (verfje op je huis en alle neerwaarts risico is voortaan voor de belastingbetaler). Veel mensen redeneren nog steeds: als de hemel valt heeft iedereen een blauwe hoed, dus je kunt maar beter ervan profiteren zolang het nog kan.

  De prijzen worden bepaald door de feitelijke verkopen, niet door mensen die ‘uitstappen’ uit de race; de transactieaantallen zullen met de huidige koers steeds verder afnemen, maar daarbij hoeft de prijs niet perse (sterker) te dalen.

 24. Henk says:

  Nhz ik hoop dat de gemiddelde mens toch verantwoordelijker is dan jij schets.

  Ik was bij mijn belasting mannetje. Hij gaf aan dat veel mensen hard aan het aflossen zijn. Ook Ik hoor van veel mensen om me heen, regio A’dam, dat de winkels weinig verkopen. Ik relateer beide zaken wel aan elkaar.

 25. Stefan says:

  @6

  Mag wat mij betreft nog veel verder dalen. Hoe groter de daling/slachting onder de huizenprijzen, hoe beter het is.

  Jij denkt dat een slachting goed voor je is? Ik besef ook dat de prijzen omlaag moeten maar bij een slachting zal het dusdanige gevolgen hebben voor de economie dat iedereen hier last van gaat krijgen. Ik hoop dat een geleidelijke daling over een lange periode uitgesmeerd wordt.

 26. magnum says:

  Qua persbericht beginnen die van GerH ergens iets op te lijken. Meer Bye bye spin, en hello facts.. al zijn we er nog niet

  Vooral het verhaal van het aantal makelaars is natuurlijk kul. Maar ja Ger zit er al sinds 04/2007 dus er zal wel een herverkiezing aan zitten te komen met en dan ga je geen verhalen ophangen als ’30-40% van u moet weg’.

  Kijk dat gaat ongeveer zo.

  “Het aantal NVM-makelaarskantoren nam vorig jaar licht af van 2.791 naar 2.788 en het aantal NVM-makelaars ging terug van 3.986 naar 3.954. “Dat is een gunstig signaal”, aldus Hukker. “Het laat zien dat onze leden ook aan deze moeilijke marktomstandigheden het hoofd kunnen bieden”..”

  Krap 90.000 huizen verkopen met krap 4.000 makelaars en nog wat bijgoogems dat zijn er 22 + een garagebox per jaar de man.

  Met 1.5% van 230j zal dat wat zijn? 75k omzet per makelaar en dan moet de hele backoffice rambam d´r nog vanaf. Gek hé, dat wietverhuur bemiddeling booming is.

 27. Patrick says:

  Nhz, twee dingen:

  – ik denk dat je onderschat wat er in een markt gebeurt als de stemming omslaat. Als de perceptie omtrent het kopen van een huis negatief wordt (wat nu gaande is) dan gaan de verkopen in no-time nog eens -50%.

  – Als de transactieaantallen afnemen zal de prijs zeker wél gaan dalen. Er is immers een behoorlijk aantal verkopers dat op een gegeven moment zal moeten verkopen, en er zal voor andere woningen nooit méér betaald worden dan de bedragen die zij vangen.

  De mensen die moeten verkopen bepalen de maximum-prijs voor de overige huizen.

 28. Bug says:

  Patrick

  Als de perceptie omtrent het kopen van een huis negatief wordt (wat nu gaande is) dan gaan de verkopen in no-time nog eens -50%.

  Blijven dromen. Gaat echt niet gebeuren en zeker niet voor je 40-ste. De bank/staat gaat nooit akkoord met een structurele gedwongen verkoop van -50%. Omdat ze dan naar hun centen kunnen fluiten.
  Die hele instorting wordt in een achterafzaaltje bij van der valk door alle belanghebbenden gecoordineerd.

  fase 1 geen hypotheken meer verstrekken. Alleen de gedwongen verkopen die de goedkeuring van de bank hebben die gaan voor een habbecrats de markt op. Mogelijk zelfs door een belanghebbend BV-tje opgekocht. Waar geen hypotheek voor verstrekt wordt kan ook niet verkocht worden dus kan de prijs ook niet dalen.
  De komende jaren gaan de prijzen tussen de 4-7,5 % dalen en niet meer. Wees maar blij ook.

 29. ll says:

  Is deze al voorbijgekomen ?

  Woningmarkt in vrije val dit kwartaal……

  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/01/09/Woningmarkt-dit-kwartaal-in-vrije-val

 30. jan says:

  In Japan zijn de huizenprijzen vanaf de top in 1990 tot nu met 80 % gedaald , dus de daling heeft ruim 20 jaar geduurd .De vette jaren van ger Hukker daar kunnen we waarschijnlijk nog wel enige decennia op wachten. Als straks de babyboomers ook nog eens massaal gaan dumpen zal de paniek toeslaan. Ik ken wel minstens 10 argumenten om vooral niet te kopen.
  Never catch a falling knife

 31. Paul99 says:

  Is deze al voorbijgekomen ?

  “Uw huis is veel minder waard dan u denkt”

  volgens de Volkskrant:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/economie/article/detail/3116800/2012/01/12/Uw-huis-is-veel-minder-waard-dan-u-denkt.dhtml

 32. Ma Ling says:

  @ 28: Alleen een echte crash kan de woningmarkt helpen, hoe krom het ook klinkt.

  Kopen in de wetenschap dat je huis een jaar later ca 5% minder waard is (en het jaar erna, en het jaar erna, en het jaar erna, etc etc) is financiële zelfmoord.

 33. Steven says:

  zag een of ander klets programma op tv. Dat ging even over politiek, maar ook Bridget Maasland zat er bij.
  Het enige wat ze vond van de politiek is dat ze niet moeten rommelen aan de HRA. Toch effe gegoogled: ze heeft een hypotheek van 2.150.000,–! Blijkbaar vindt die griet zichzelf wel heel erg goed. Of ze betalen bij de tv gewoon nog steeds achterlijke bedragen.

 34. Patrick says:

  @Bug, ik heb het over 50% daling in de verkoopaantallen. De 50% prijsdaling komt ook wel, maar dat duurt wat langer.

  Je redenering “er wordt geen hypotheek verstrekt dus er wordt niks verkocht dus de prijs kan niet dalen” vind ik nog krommer dan een hoepel.

  Als we niemand meer een euro lenen voor een hypotheek dan blijven volgens jou de prijzen dus eeuwig hangen op de stand van vandaag: onzin.

 35. ll says:

  Vanf nu verdampt er 1000 per maand aan woningwaarde…….

 36. henk says:

  @ Paul 99 dank voor het artikel.

  Dat de woning markt nog 15- 30/40% gaat dalen is wel een punt wat de meeste marktpartijen bevestigen (NVM, ING, …) Maar hoe?

  Ik hoor 2 theorien op deze blog:
  1) Er is sprake van een softlanding, aangezien verkopers, banken en overheid niet kunnen en willen verkopen tegen lagere prijzen.
  2) Er is sprake van het leeglopen van een zeepbel volgens de hier al eerder genoemde “leegloop” grafiek.
  (ontkenning, back to normal, angst, paniek, …).

  Wat is jullie mening?

  PS: Ik denk optie 2 omdat steeds minder mensen een huis willen(los van kunnen) kopen in de wetenschap van bovenstaande.

 37. Paul99 says:

  @henk,
  ik weet werkelijk niet wat het beste is,
  – een langdurige softlanding in een jaar of 10 of 20, makelaars en de bouw geen droog brood al die tijd, of is dat in Japan anders verlopen ?
  – een snelle harde landing van 50% in 2 jaar en vanaf daar weer alles back to normal, mijn vraag daar bij is, wat gebeurt er dan met de banken als meer dan 60% onder water staat ? En als de banken omvallen, wat gebeurt er dan met de overwaarde van de verkopers die nog net op tijd verkocht hebben ?

 38. Bug says:

  Patrick,

  sorry verkeerd gelezen.

  De rest blijft staan. Krom dat wel maar volgens mij geef ik aan dat de prijzen gemiddeld circa 5%/jr zullen dalen. De een wat harder dan de andere. Maar ach ik snap er toch niets van….

 39. Istrilyin says:

  Hukker lijkt een beetje op Dr. Clavan soms.

 40. dalen says:

  Ter info

  Er zijn onlangs enkele amendementen t.a.v. de HRA ingediend waaronder deze:

  “Tot slot heeft de SP-fractie een amendement ingediend waarin in deze zware tijden van bezuinigingen ook een bijdrage wordt gevraagd van mensen met een heel hoog inkomen. Zo hopen wij de bezuinigingen deels terug te kunnen draaien en de pijn eerlijker te verdelen. Dit amendement zorgt ervoor dat er een 65%-tarief komt voor inkomens boven de euro 150.000, waarbij de hypotheekrenteaftrek tegelijkertijd beperkt blijft tot maximaal 52% aftrek.”

  @ 31

  “De komende jaren gaan de prijzen tussen de 4-7,5 % dalen en niet meer.”

  Nu de geest uit de fles is, zal het kuddegedrag'” kopen tegen elke prijs”, nu in omgekeerde volgorde plaatsvinden.

  Een kennis die zijn huis 2 jaar te koop had staan en 3 weken geleden een belachelijk bod kreeg, wist niet hoe snel hij ja moest zeggen en schonk de inboedel, gordijnen, vloerdekking enz enz er graag bij, terwijl die daar eerst geld voor wilde hebben.

  Ik heb hem van harte gefeliciteerd want die familie ging er geestelijk en financieel kompleet aan onder door.

  PS dit is geen geval op zich.

 41. Paul99 says:

  Zag net nog een huis in de hogere prijsklasse van een oud-collega te koop staan, staat al ruim 3 jaar en er is nu ruim 36% van de vraagprijs af.

 42. lorenzo says:

  dalen: Onlangs was er een arrest van het Hof waarin de makelaar werd aangeklaagd dat hij de prijs van het huis te hoog inschatte waardoor het huis te lang onverkoopbaar was en daardoor met verleis moest worden verkocht.

  zeker een leuk arrest , wel op zijn merities beoodelen.

 43. lorenzo says:

  Paul99: “Uw huis is veel minder waard dan u denkt”

  Wat is DE waarde van een woning dan ? Heeft iemand die voor mij ?

 44. lorenzo says:

  Henk: Ik was bij mijn belasting mannetje. Hij gaf aan dat veel mensen hard aan het aflossen zijn. Ook Ik hoor van veel mensen om me heen, regio A’dam, dat de winkels weinig verkopen. Ik relateer beide zaken wel aan elkaar.

  1 dag na de kerst alle wegen vol en zelfs afgesloten naar de woonboulevards, de vrije week was deze ook nog onbereikbaar . Nu de vakantie boeken , keuzestress , waar nu weer heen.
  Wel realiseen in dit fantastische , 1 na rijkste land ter wereld geboren te zijn. indien er nu 1 minuut stilte wodt toegepast doe ik mee.

 45. lorenzo says:

  Vliegtuigen blijven vol , dat ik er in zit heeft een reden maar de rest…..

 46. henk says:

  ligt eraan welk segment je bekijkt, de luxere winkels zijn echt wel leeg. Tevens gaan we dit jaar voor het eerst minder op vakantie.

 47. Bug says:

  Tuurlijk, gratis huis voor iedereen wordt het nieuwe credo op de huizenmarkt.

  In de straat waar ik woon worden ze nog steeds 5%-10% onder de prijs van 2007 verkocht. Maar ach mogelijk heeft de locatie ook enig invloed op de verkoopprijs.

  Lorenzo
  Wat je huis waard is 2007 prijs -20,0%. Anders wat de gek er voor geeft of hoe graag je er van af wilt. Zelfs tot -36% maar ach mogelijk heel veel extra lucht in gepompt.
  Kijken kijken niet kopen op de woonboulevards.

 48. king says:

  Vraagje: ik kom tot de conclusie dat bij een jaarlijkse daling van de vraagprijs van 7% en een inflatie van respectievelijk 2, 3 en 4% het duurt tot resp. 2030, 2024 en 2021 voordat de huidige vraagprijs de werkelijke marktwaarde kruist.

  Met andere woorden als ik nu een huis koop duurt het bij 3% inflatie tot 2024 voor ik het weer zonder verlies kan verkopen?

  Dan wacht ik nog even tot de luchtbel wat kleiner is of weg is. Dat zal over 3 tot 4 jaar het geval zijn is mijn inschatting.

 49. lorenzo says:

  king , wat is de marktwaarde dan ? Als je de bekening weet gaan we samen nog een keer narekenen.

 50. Paul99 says:

  Paul99:
  Zag net nog een huis in de hogere prijsklasse van een oud-collega te koop staan, staat al ruim 3 jaar en er is nu ruim 36% van de vraagprijs af.

  Fraude van de NVM en Funda:

  “Sinds 2 maanden”

  dat er nog nooit een instantie in Nederland is geweest die de NVM succesvol heeft aangeklaagd wegens misleiding.

 51. nhz says:

  Stefan: Ik hoop dat een geleidelijke daling over een lange periode uitgesmeerd wordt.

  ik garandeer je dat dat VELE malen slechter is voor de economie. De historie bewijst heb; zachte heelmeesters maken stinkende wonden, waar de patiënt uiteindelijk aan kan overlijden.

  Patrick: – Als de transactieaantallen afnemen zal de prijs zeker wél gaan dalen. Er is immers een behoorlijk aantal verkopers dat op een gegeven moment zal moeten verkopen, en er zal voor andere woningen nooit méér betaald worden dan de bedragen die zij vangen.

  zolang het aantal gedwongen verkopers veel kleiner is dan het aantal would-be kopers, betekent het gewoon dat je meer huis voor je geld krijgt en zul je het in de statistieken dus nauwelijks terug zien.

  Bug: De komende jaren gaan de prijzen tussen de 4-7,5 % dalen en niet meer. Wees maar blij ook.

  ik denk dat je gelijk hebt, afgezien van onvoorziene verstandigheden zoals een lockup van de repo markt, of een uiteenvallen van de eurozone.

  Ma Ling: Kopen in de wetenschap dat je huis een jaar later ca 5% minder waard is (en het jaar erna, en het jaar erna, en het jaar erna, etc etc) is financiële zelfmoord.

  maar kopers hebben jarenlang bewezen dat ze lemmingen zijn, dus waarom nu niet?

  Steven: Blijkbaar vindt die griet zichzelf wel heel erg goed. Of ze betalen bij de tv gewoon nog steeds achterlijke bedragen.

  beide, ongetwijfeld.

  Patrick: Als we niemand meer een euro lenen voor een hypotheek dan blijven volgens jou de prijzen dus eeuwig hangen op de stand van vandaag: onzin.

  om te beginnen zouden bijvoorbeeld mensen aan bod kunnen komen die wel een aanbetaling kunnen doen, of die cash kunnen betalen. Dat zijn er m.i. nog steeds veel meer dan het aantal gedwongen verkopen. Natuurlijk geeft het geen eeuwig uitstel, maar het kan wel zorgen dat de prijzen jarenlang langzaam dalen. Waarom denk je dat de prijzen in Japan al 20 jaar gestaag dalen, waarom is er daar geen crash geweest?

  henk: Wat is jullie mening?

  allebei tegelijk: dat de bel leegloopt is duidelijk, maar de benadering van punt 1 zorgt dat het heel lang kan duren voordat de lucht er uit is.

  Bug: In de straat waar ik woon worden ze nog steeds 5%-10% onder de prijs van 2007 verkocht. Maar ach mogelijk heeft de locatie ook enig invloed op de verkoopprijs.

  bij mij in de buurt eerder voor 100% boven de prijs van 2007. Locatie speelt ongetwijfeld een grote rol.

 52. nhz says:

  king: de werkelijke marktwaarde

  de werkelijke marktwaarde met of zonder HRA/NHG enz.?

 53. angelique says:

  Veel mensen kunnen niet zakken in vraagprijs omdat ze een te hoge hypotheek hebben.
  http://www.z24.nl/z24geld/huizen_wonen/artikel_255557.z24/Meer_dan_half_miljoen_huiseigenaren_onder_water.html

 54. Maarten Post says:

  jan,

  De Nederlandse huizenmarkt is zowel op korte als op lange termijn ten dode opgeschreven, zeker tegen de huidige prijzen.
  1. Strengere hypotheekvoorwaarden en dalende financieringsmogelijkheden omdat de banken nog steeds zwaar overleveraged zijn (en dat altijd blijven).
  2. Recessie en kwakkeleconomie, die wellicht jaren gaat duren, zoals in Japan. Het grote schulden-piramidespel vermindert; het voornemen van Euro-politici is immers hogere kapitaalseisen voor de banken en minder staatsschulden en tekorten; dat betekent minder onderpand voor geldgroei dus een inzakkende schulden- en consumptiezeepbel.
  3. Vergrijzing, waardoor de grote groep mensen geboren van 1946 t/m 1970 richting pensioen en bejaardenhuis gaat, al volop bezig. Die kopen geen huizen meer.
  4. Dalende pensioenen, temeer door dalende beleggingen, zoals vastgoed, aandelen en staatsobligaties. Dit vooruitzicht maakt mensen spaarzamer, minder consumptief, versterkt de recessie en werkgelegenheid in de consumptiesectoren. Net als het vooruitzicht dat de woning geen pensioenpot meer is, maar (a) dat men zelf moet werken en sparen daarvoor en (b) dat het opgebouwde pensioen wel eens anagewend zal moeten worden voor afbetaling restschuld. Hoeveel pensioenen zullen worden weggevaagd door restschulden?
  5. Stijgende vergrijzingskosten, dus minder koopkracht over.
  6. Minder jongeren dus minder kopers; zij hebben over 20 jaar de huizen voor het uitzoeken. De grootste groep mensen heeft nu een koophuis en over een X aantal jaren zijn er structureel meer verkopers dan kopers, een huizenoverschot dus. Kijk maar naar de bevolkingsopbouw op lange termijn. De kinderen en tieners van nu pikken over 20 a 25 jaar de krenten uit de pap, tegen spotprijzen. De rest van de woningen wordt overkoopbaar. Het 3 ton Vinexhuis zal nimmer meer tegen die prijs worden verkocht. Over 20 jaar beginnen ook de onderhoudskosten van zeer vele woningen op te lopen, wat de prijs nog verder doet dalen.

 55. ll says:

  Ger Hukker zegt het 500.000 potentiële restschuld, hij wist het wel ………;), het zwijgen is doorbroken.

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/02/500000-huishoudens-hebben-pontentielerestschuld.xml

 56. Maarten Post says:

  Maarten Post,

  overkoopbaar = oNverkoopbaar

 57. Frans says:

  in artikel van 55 typisch Hukkeriaans:

  “Met de financiële crisis is de focus op de consument totaal uit het oog verloren. Straks zie je dat in Nederland een hele groep met mensen een grote privéschuld heeft overgehouden aan de verkoop van hun huis. Dat kan niet de bedoeling zijn. Naar hen toe heb je ook een zorgplicht”

  Hahahah!! wat een kul!

  Verder nog:
  “Ik pleit ervoor om oplossingen te bedenken waarbij de consument daadwerkelijk centraal staat. Dat gebeurt onvoldoende. Neem het Nibud dat onlangs een ruimere leencapaciteit berekend heeft voor tweeverdieners. Het is betreurenswaardig dat toezichthouder AFM het de banken nagenoeg onmogelijk maakt om deze verruimde leencapaciteit toe te passen.”

  Het Nibud heeft natuurlijk geen enkele kijk op (macro-) economische ontwikkelingen.

 58. Frans says:

  Ik ben het overigens eens met de mensen die denken dat er een versnelling zal optreden van de correctie van de huizenmarkt. Zelfs de NVM geeft aan dat de daling volgend jaar groter wordt. Kijk alleen maar naar de toenemende frequentie van berichten over de problemen in de EURO zone & de toename in berichtgeving van de problemen op de huizenmarkt.
  Inderdaad zal de psychologische factor een rol spelen, maar ook de harde werkelijkheid: Fundamentele krachten die de huizenprijzen laten zakken zullen alleen maar toenemen komende jaren, dus versnelling. (pure natuurkunde)

 59. nhz says:

  Maarten Post: De kinderen en tieners van nu pikken over 20 a 25 jaar de krenten uit de pap, tegen spotprijzen. De rest van de woningen wordt overkoopbaar.

  bedenk ook dat er nu al een enorme mismatch is tussen wat men wil kopen (vooral kleine, betaalbare woningen met liefst lage onderhouds/energiekosten) en wat wordt aangeboden (veel overmaatse betondozen die alleen per auto bereikbaar zijn, in wijken waar straks misschien niemand wil wonen). Als de bouwproductie (zoals nu verwacht) nog jaren blijft dalen wordt dat alleen maar erger. Tot voor kort was dat allemaal geen probleem, er was krediet in overvloed en mensen ‘kochten’ gewoon het duurste huis wat ze konden lenen, of dat naar hun wens was of niet (zoniet dan gewoon een paar jaar later met een ton winst doorverkopen). De bouwsector zal nu klantgericht moeten worden, en ik denk dat ze dat niet kunnen (een enkel klein bedrijf daargelaten).

  Ik betwijfel al met al of er over 10-15 jaar veel krenten in de pap te vinden zijn voor de jonge generatie: die zijn er dan wel, maar dan eerder voor 50/60’ers die willen downsizen (voorzover ze nog geld over houden) maar nauwelijks voor jongeren. Ik neem aan dat die straks weinig interesse hebben voor een bezemkast of afbraakflatje anno 2012, ook niet als de prijs 50 of 75% lager is dan nu (ik denk niet dat de betaalbaarheid veel beter zal worden).

  Claude: Nou, schaf het dan volledig in een keer af en verlaag de inkomstenbelasting

  eens dat dat veel beter zou zijn, maar dat lijkt nu al een gepasseerd station. Het is voor Jan Kees duidelijk geen optie, want dan ondervinden de topinkomens met tophypotheek nadeel vergeleken met de actuele situatie, en dat is dus onacceptabel. Het hele beleid is daaraan ondergeschikt, dat wordt wel duidelijk uit de reacties uit CDA kring. Daarom verwacht ik ook weinig van het bakens verzetten rond HRA, er komt ongetwijfeld een ander gedrocht voor in de plaats dat opnieuw de topinkomens spekt, maar dan op een andere fiscale leest geschoeid (of misschien mag de categorie spekkoper van vroeger gewoon de hypotheek blijven aftrekken terwijl het nieuwe systeem alleen voor nieuwe gevallen geldt …).

  ll: Ger Hukker zegt het 500.000 potentiële restschuld,

  de banken spraken begin 2010 al over ongeveer 1 miljoen met restschuld aan het eind van het jaar; lijkt me een betrouwbaarder getal.

  Frans: Ik pleit ervoor om oplossingen te bedenken waarbij de consument daadwerkelijk centraal staat.

  tja, voor Hukker is consument identiek aan huizenkoper of huiseigenaar met tophypotheek; de rest kan stikken. Ik denk overigens dat dit soort uitspraken eerder uit de koker van de kleutervereniging VEH komt, waar Hukker blijkbaar ook regelmatig het oor te luisteren legt.

 60. king says:

  lorenzo/nhz,
  Ik ga uit van 50% daling vanaf het hoogste punt. Dat zal ergens 2008/2009 zijn geweest.
  Verder ga ik er nog steeds vanuit dat de HRA blijft.

  Mijn conclusie is dat inflatie een zeer belangrijke component is in het prijzenspel. De snelheid van waardedaling mag dan varieren maar heeft veel minder effect op het break-even punt.

  In Japan ging de rente naar 0 (nul) waardoor de inflatie niet de kans kreeg de schuld (op papier) weg te werken.

 61. Steven says:

  “Straks zie je dat in Nederland een hele groep met mensen een grote privéschuld heeft overgehouden aan de verkoop van hun huis. Dat kan niet de bedoeling zijn. Naar hen toe heb je ook een zorgplicht”

  en “. Neem het Nibud dat onlangs een ruimere leencapaciteit berekend heeft voor tweeverdieners. Het is betreurenswaardig dat toezichthouder AFM het de banken nagenoeg onmogelijk maakt om deze verruimde leencapaciteit toe te passen.”

  Dus voor Hukker betekent zorgplicht meer kunnen lenen voor de consument. Ha ha. wat een rare gedachten hebben ze. Zouden ze nou nooit eens verschrikt van hun stoel springen en zien dat ze het mis hebben? Of weten ze dat ze mis zitten, maar rekken de boel gewoon?

 62. magnum says:

  Het nieuwe kopen is. Eerst vraag als je binnenstapt bij de verkopende makelaar. Hoeveel hypotheek zit er nog op.

  Geen antwoord …… daaaaag

  Qua funda moet je spotten op.

  – qua interieur voor het ex ‘ooisterwijk’ klanten gaan.
  – Hoe meer hout hoe beter. Schrootjes en bruin van de vorige keer dat het in was is een bonus. Is prima.
  – Al het cheap ikea oppimp werk of ‘recent opgefrist’ links laten liggen
  – Alles met kinderkamertjes idem. Zielig ja, maar u en ik kunnen het niet oplossen en zij ook niet dus ook links laten liggen.

  T’s net als in het echte leven , Zoek verkopers die tevens beslissers zijn en voor een low bal offer het niet “aan de bank moeten vragen’ lui die zelf ja kunnen en mogen zeggen.

 63. magnum says:

  quote van dft

  ‘aantal woningen op funda daalt omdat velen de bordjes te koop niet meer kunnen betalen”

 64. dalen says:

  @ 66

  “aantal woningen op funda daalt omdat velen de bordjes te koop niet meer kunnen betalen”

  Ik vermoed dat men er achter is dat makelaars geen ruk doen en een remmende factor zijn (lees: potentiële kopers wegjagen) en zelf gaan verkopen.

  Bordje timmeren kost niet zo veel.

 65. tufkaj says:

  NVM 2011Q3: gemiddelde prijs = 231K. NVM 2011Q4: 223K. dat is een Daling van Ca 3,6% het laatste kwartaal.
  http://www.nvm.nl/over_nvm/pers/2011/20111006marktcijfersq3.aspx

 66. RealisT says:

  Hukker meent dat het ontbreekt aan een duidelijk toekomstperspectief.

  Dat toekomstperspectief is er wel, nl dat de prijzen nog flink zullen dalen om de financieringsgap te dichten. Als starter zou ik mijn geluk niet op kunnen wetende dat je rustig kunt huren omdat het geen bal uit maakt op je geld ‘weggooit’ aan de huur of een waardedaling. Maar bij de laatste optie blijf je met een hoge schuld zitten, dus is de keuze snel gemaakt. Over een paar jaar koop je voor een redelijk(er) prijs een woning zonder je kop in een strop te hoeven steken.

  Mensen die nu nog blijven vasthouden aan een te hoge vraagprijs, komen volgens Hukker straks van een koude kermis thuis.

  Dus binnenkort kunnen we in de krant pagina grote NVM-advertenties zien met 7 redenen om maar snel in prijs te zakken…

  Een reële vraagprijs: slimme Z!

 67. nhz says:

  de vakbondsmannetjes hebben duidelijk nog niet door wat de financiële situatie in de polder is, en doen hun best om de leden een nog grotere molensteen om te hangen. Of zou De Unie hun pensioencentjes geïnvesteerd hebben in polderhypotheken?


  Rendert Algra, voorzitter van vakorganisatie De Unie voor middeninkomens, ziet juist kansen. Hij roept op, het juist voor deze kansrijke groep makkelijker te maken om te lenen.

  Bij de cao-onderhandelingen van dit jaar wil De Unie afdwingen dat werkgevers voor kansrijke werknemers een perspectiefverklaring gaan afgeven.

  Die verklaring betekent dat de werkgever verwacht dat de werknemer in de toekomst meer gaat verdienen. Met de verklaring in de hand zouden huizenkopers een hogere hypotheek moeten kunnen krijgen.

 68. nhz says:

  P.S.: misschien moet de Unie gelijk maar regelen dat die werkgeversverklaring gepaard gaat met een KWG (kansrijke werknemer garantie) regeling, die in geval van tegenvallen van de kwaliteiten van de werknemer zorgt dat de overheid het overschatte deel van de hypotheeklasten betaalt. Niet dat het veel uitmaakt, want deze groep zal vast massaal gebruikmaken van NHG en sowieso alle risico’s afwentelen op de belastingbetaler. Stelletje ratten …

 69. magnum says:

  dalen,

  je meent het

 70. RealisT says:

  nhz:
  Die verklaring betekent dat de werkgever verwacht dat de werknemer in de toekomst meer gaat verdienen. Met de verklaring in de hand zouden huizenkopers een hogere hypotheek moeten kunnen krijgen.

  Of hoe men je alvast beslag kunt leggen op de extra inkomsten van de kopende sukkels. Tevens ook leuk voor de werkgever die zich met een dergelijke verklaring automtisch vastlegt op een gegarandeerde loonstijging. Zal juridisch vast interessant worden als straks de noodzakelijke versoepeling van het onstslagrecht er bij komt.

 71. Nico de Geit says:

  Toekomstige huizenprijzen – wat vaak vergeten wordt zijn de gevolgen van stijgende energie- en voedselprijzen. Sommigen verwachten dat de energieprijzen binnen 10 jaar zijn verdubbeld. Ik betaal nu al bijna 200 euro per maand in mijn pensioenfonds-woning. En dat wordt over 10 jaar het dubbele? Misschien toch een iets beter geïsoleerde woning.

  Voedsel hetzelfde. Ik ga geen droog brood eten. Liever te eten en normaal leven in een kleine woning dan honger lijden in een mooi huis.

  De toekomstige generatie is anders dan voorheen. Meer dan de helft van de kinderen in de grote steden komt oorspronkelijk uit een derde wereldland. Volgens het CBS blijft hun arbeidsparticipatie achter. Als daar geen oplossing voor gevonden wordt gaat dat zijn gevolgen hebben.

  Het kan best zijn dat er voor productieve mensen over de landsgrenzen aantrekkelijker mogelijkheden zijn. Als de productieve mensen massaal vertrekken wordt Nederland een land vol oude mensen, zieken, gelukzoekers en criminelen.

 72. nhz says:

  Nico de Geit: Het kan best zijn dat er voor productieve mensen over de landsgrenzen aantrekkelijker mogelijkheden zijn.

  laat die holle retoriek rondom immigranten nou eens achterwege, het slaat nergens op. Over de landsgrenzen: in Griekenland, Spanje of Italië misschien? In de bijkans fascistische USSA? Bovendien is de gemiddelde Nederlander tegenwoordig opgeleid in één of andere financieel specialisme; het soort mensen dat ze straks overal in de ontwikkelde wereld uitkotsen.

  Nee hoor, dat kleine groepje dat overal buiten NL terecht kan zal geen enkele invloed hebben op de huizenprijzen in de polder. Aangezien het aantal bewoners en aantal huizen in grote lijnen stabiel blijft zal er feitelijk dus ook weinig veranderen aan de huizen waar mensen in wonen, er wordt hooguit een beetje stuivertje gewisseld naar draagkracht.
  ____________

  P.S.: de berichtgeving vandaag in de Fabeltjeskrant over de laatste huizenprijzen was weer voorspelbaar clueless. Alleen wie doordenkt kon vermoeden dat de prijzen verder omlaag moeten om de markt gezond te maken, maar ze zullen het niet uit hun mond krijgen daar.

 73. Juan Belmonte says:

  Claude: En zoals Frans K. zegt: NVM verwacht dat zowel transacties als prijzen met 5% dalen in 2012. Als je ‘markt’conform een huis hebt gekocht in 2011 voor 250.000 euro, dan daalt het bezit in waarde 12.500 euro in 2012, of 1.000 euro per maand

  NVM: Huis kopen in 2011: Slimme Z

  Wat blijkt: huizen worden gemiddeld 1000 euro per maand goedkoper.

  Juan: WACHTEN : Slimme R 🙂

  Belangrijker:
  SCHAF
  DE TWEEDE KAMER
  AF

 74. Juan Belmonte says:

  DOE MEE
  In het NVM starterscafé
  en win
  – 1000 euro Kamikazekoperpremie *)
  en een foto van een makelaar
  iedere maand 8)

  *) kleine letters: min is betalen of te lenen in strophypotheek, jazeker 🙂

 75. AVE says:

  Het wordt een verdrietige situatie voor degenen die gekocht hebben om het kopen en voor hen die te duur gekocht hebben.
  Woon je echter naar je zin, dan maakt het niet zoveel uit. En woon je leuk dan kan het allemaal nog best eens meevallen.

  Het worden interessante tijden, ik ben persoonlijk alleen bang dat er binnenkort een extra belasting komt voor degenen die hun huis afbetaald hebben.

  Ik laat daarom maar een zeer klein hypotheekje doorlopen.

 76. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Als de boel nu op slot zit,
  dan moet er toch een verschil zijn
  tussen gemiddelde transactieprijs
  en gemiddelde vraagprijs.

  Waarom lezen we hier dan niks over?

  ERGO:
  Je hebt ook echt
  HELEMAAL NIKS
  aan de makelleugenaars
  olv de heer Mr G Hukker
  (ze snappen DUS zelf niet hoe de boel op gang te krijgen)

  Stilstand bij de huidige Hogehuizenprijzen
  èn gratis koeien
  èn stiekum 1000 euro Realistische Huizenprijskorting per maand
  is de Nieuwe Vooruitgang

  Hoe moeilijk is het nu allemaal 🙂

 77. dalen says:

  @ 79

  “ik ben persoonlijk alleen bang dat er binnenkort een extra belasting komt voor degenen die hun huis afbetaald hebben.”

  Misschien gaat de overwaarde wel naar box 3, afbetaald of niet. Maak ze geen r*k uit.

 78. Juan Belmonte says:

  dalen: “aantal woningen op funda daalt omdat velen de bordjes te koop niet meer kunnen betalen”

  Ik vermoed dat men er achter is dat makelaars geen ruk doen en een remmende factor zijn (lees: potentiële kopers wegjagen) en zelf gaan verkopen.

  Bordje timmeren kost niet zo veel.

  EENS.

  Wat ook niet bijzonder veel kost:
  Huysshop biedt goedkoop NVM pakket voor 599 euro: http://www.huysshop.nl/?catalogproduct/81102/Voordeelbundel.aspx
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-01-2012/afm-verruiming-leencapaciteit-voor-tweeverdieners-niet-altijd-verantwoord/#comment-94742

 79. Juan Belmonte says:

  magnum: dalen,

  je meent het

  Juan: inderdaad magnum, dalen meent het !
  (Juan spreekt een keertje voor dalen, met permissie hopelijk 🙂 )

 80. Juan Belmonte says:

  RealisT: Een reële vraagprijs: slimme Z!

  Inderdaad.

  HOE LANGER VERKOPERS WACHTEN.
  DES TE LAGER DE OPBRENGST.

  Immers NHG wordt stapsgewijs omlaag getrokken
  vàn 11 maal JanMo bruto (een BIZAR HOOG bedrag)
  náár 8 maal JanMo bruto (een nog steeds HOOG bedrag)

  Beleggingsresultaten uit het verleden
  bieden
  (klopt de AEX is van 700 naar 200 gegaan)

  Andersom geldt dan ook:
  Garanties in de Toekomst
  willen niet zeggen dat het nu goed beleggen is

  Da’s toch weer een mooie Wapper 🙂

 81. Juan Belmonte says:

  Beleggingsresultaten uit het verleden
  bieden

  MOET ZIJN

  Beleggingsresultaten uit het verleden
  bieden géén garanties voor de Toekomst.

  Excuses, Juan is door slordigheid de volledigheid van de poëzie uit het oog verloren 8)

 82. dalen says:

  @ 82

  Ha ha je het het al opgemerkt, prima!

  @ 83

  eens

 83. AVE says:

  @81
  Zou zo maar kunnen, maar ik ben benieuwd naar de gedachtegang achter een dergelijke belasting, want van overwaarde zal nagenoeg geen sprake meer zijn.

 84. Juan Belmonte says:

  Steven: “Straks zie je dat in Nederland een hele groep met mensen een grote privéschuld heeft overgehouden aan de verkoop van hun huis. Dat kan niet de bedoeling zijn.

  Als dàt niet de bedoeling was….

  WAAROM:
  – is dan gestimuleerd om Schulden te maken en NIET af te lossen ?

  JUIST: Alleen maar vanwege de HRA !!!

  WAAROM
  – Stelde de Vereniging Geleased Huis in mei 2011 nog dat AFLOSSEN ONWENSELIJK was ?

  WAAROM
  – moet er nog zoveel water door de “Bob” Maas om te snappen dat het LENEN èn TERUGBETALEN is en dat woonconsumptie niet massaal geleased kan worden ?

  Kortom: DANKZIJ HRA heeft Holland
  de Hoogste Hypotheekschuld op Aarde

  De Tweede Kamer wil nog steeds niet erkennen dat er iets aan de HRA MOET GEBEUREN.

  DAAROM:
  SCHAF
  DE TWEEDE KAMER
  AF

  Vervang de Tweede Kamer door de Eerste Kamer.
  Veelal was de discussie om de Eerste Kamer op te heffen omdat deze niet zou functioneren.
  Welnu, De Eerste Kamer heeft wel de thematiek van HRA serieus op de agenda gezet en positie ingenomen.

  Waarmee bewezen: het nut van de Eerste Kamer. 🙂

  Dus laten we het eens omdraaien:
  Vervang de Tweede Kamer door de Eerste Kamer, die snappen de noodzaak tot HRA aanpak wèl.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-10-2011/brounen-overheid-moet-weg-uit-woningmarkt/#comment-90222

 85. Juan Belmonte says:

  Nog een keertje dan maar:

  Beleggingsresultaten uit het verleden
  bieden géén garanties voor de Toekomst.
  (klopt de AEX is van 700 naar 200 gegaan):
  (klopt Nikkei is van 40.000 naar 10.000 gegaan)

  MAAR OMGEKEERD geldt ook:
  Garanties in de Toekomst
  willen niet zeggen dat het nu goed beleggen is

  Want

  Wie Het Laatst Liegt
  Betaalt het Gelag 🙂

 86. magnum says:

  @83 heb de indruk dat je gemist hebt dat ik met die geinig bedoelde quote uit het forum discussie van de dft kwam. Maar dat dreigt nu mis te gaan lopen.

  typisch gevalleltje happerde hap hap hap.

  en om het h-e-l-e-m-a-a-l uit te leggen ´je meent het´ is op de reactie op de stelling dat bordjes ´helemaal niet zo duur zijn.

  Feit blijft dat de funda watch wel een aardig beeld van de tendens geeft maar lang niet zo zuiver en betrouwbaar is qua grafiek. http://www.floris.nu/funda/huizentekoop.png

  dat

  http://www.floris.nu/funda/huizentekoop.png

  m

 87. magnum says:

  Daar ging het te snel de deur uit.

  Wat er nog bij moest

  Afgelopen paar jaar die eindejaars opruimingsdip in de grafiek eind 2009, ´10 en nu weer in ´11

 88. Juan Belmonte says:

  Frans: Ik ben het overigens eens met de mensen die denken dat er een versnelling zal optreden van de correctie van de huizenmarkt.

  Nee, hoor, iedere keer de afgelopen drie jaar kwam Hogehuizenprijsminnend NL wéér met een nieuwe kunstgreep.

  Straks gaat de NHG toch opeens naar 5.000.000,
  niets lijkt onmogelijk
  in het land
  waar woningen op het laagste niveau (veelal ònder zeeniveau)
  gefinancierd worden met de hoogste hypotheekschulden 🙂

  Lang leve de HRA 8)

 89. Juan Belmonte says:

  magnum: en om het h-e-l-e-m-a-a-l uit te leggen ´je meent het´ is op de reactie op de stelling dat bordjes ´helemaal niet zo duur zijn.

  Dank voor de uitleg, Juan mist zeer regelmatig het punt.
  Maar dáár
  maakti
  dan ook veelal
  geen punt van 🙂

 90. tufkaj says:

  magnum: Feit blijft dat de funda watch wel een aardig beeld van de tendens geeft maar lang niet zo zuiver en betrouwbaar is qua grafiek.

  vind het een prima grafiek. Geeft ook mooi het sentiment weer deze tijd van het jaar: “nieuwe foto’s, lagere vraagprijs en vanaf volgend jaar opnieuw proberen”.

 91. tufkaj says:

  IMF over Nederland vandaag: “The housing market remains a notable domestic risk, while aging weighs on fiscal
  sustainability and potential growth.”
  http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2011/cr11142.pdf

 92. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Huizenprijzen ruim 4% gedaald

  4% in één jaar is in de CASAMETRIE
  als een apocaliptisch scenario

  Diepdonkerzwart.
  Terwijl Juan juist denkt dat de broodnodige correctie nu eindelijk een aan het beginnen is.
  Een mooie rode lap 🙂

  Casametrie of de Blub blub theorie
  Wie het wist mocht het zeggen
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/30-12-2011/raad-van-state-donners-maatregelen-tegen-scheefwonen-onevenwichtig-en-eenzijdig/#comment-94628
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-01-2012/streep-door-versoepeling-hypotheek-tweeverdieners/#comment-95142

  In 2006 1 miljoen huizenlease contracten: 1 miljoen aflossingsvrije hypotheken.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/30-12-2011/raad-van-state-donners-maatregelen-tegen-scheefwonen-onevenwichtig-en-eenzijdig/#comment-94621

  In Holland krijg je nog steeds huursubsidie als je 40.000 euro vermogen hebt: In Holland zijn gezinnen met 40.000 euro vermogen in de problemen omdat de huursubsidie vervalt.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/30-12-2011/raad-van-state-donners-maatregelen-tegen-scheefwonen-onevenwichtig-en-eenzijdig/#comment-94589

  Het is bij de wilde spinnen af 🙂

 93. tufkaj says:

  IMF vervolgt:

  36. It is crucial to address promptly housing market vulnerabilities and distortions.
  Given heavy exposure of the financial system to the housing market, a determined response
  to the buildup of vulnerabilities there is warranted. Authorities’ plans to limit the maximum
  LTV ratio and impose a fractional minimum principal repayment are welcome, but
  insufficient. Further tightening of LTV ratios and minimum principal repayments, setting
  greater risk weights on high LTV mortgages, and giving DNB the authority to impose further 28
  LTV restrictions if required would be useful. Moreover, a clear and credible statement that
  MID will be gradually reduced should be made to eliminate uncertainty and minimize the
  possible impact on the housing market. This should be accompanied by deep regulatory
  reform of the housing sector and a cut of the house sales tax

 94. Juan Belmonte says:

  tufkaj: a clear and credible statement that
  MID will be gradually reduced should be made to eliminate uncertainty and minimize the
  possible impact on the housing market.

  Kijk IMF kan ook de plaats van de Tweede Kamer innemen, die snappen het wèl 🙂

 95. tufkaj says:

  Zeer relevante cijfers en grafieken op pagina 47-55.
  http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2011/cr11143.pdf

  (publicatie van IMF vandaag)

 96. nhz says:

  Juan Belmonte:

  Steven: “Straks zie je dat in Nederland een hele groep met mensen een grote privéschuld heeft overgehouden aan de verkoop van hun huis. Dat kan niet de bedoeling zijn.

  Als dàt niet de bedoeling was….

  de bedoeling was ongetwijfeld dat een hele groep mensen een grote privéschuld zou overhouden aan de koop van een huis (of verkoop met verlies) door de buren.

  Juan Belmonte: 4% in één jaar is in de CASAMETRIE
  als een apocaliptisch scenario

  voordat casametristen zoals prof. Francke aan de gegevens van 2011 toe zijn zijn we jaren verder. En zelfs dan is het nog maar de vraag hoe ze het lijntje door de data gaan trekken … Voorlopig blijft de casametrie dus vrolijk mooie winsten voor huiseigenaars voorspellen en is er niks aan de hand, hooguit een uitgelezen koopmoment.

  Juan Belmonte: In Holland krijg je nog steeds huursubsidie als je 40.000 euro vermogen hebt:

  ik las vorige week ook in de belastingregels voor 2012 dat je recht hebt op bijstand als je een eigen huis hebt én nog eens 40.000 euro (ofzo) op je spaarrekening. Mijn verstand staat er bij stil …

  Misschien moet ik toch maar een supervilla kopen en dan gelijk een bijstandsuitkering claimen? Of zou je alleen recht op bijstand hebben als je die supervilla leent van de bank? Raar land …

  dalen: Bordje timmeren kost niet zo veel.

  het risico bestaat wel dat je dan door de bordjes het bos van te koop staande huizen niet meer ziet (letterlijk); misschien dat ze daarom de bordjes liever achterwege laten.

 97. dalen says:

  @ dank tufkaj

  Niet te hopen dat de financiële markten dit ook lezen. Wie weet zijn ze net zo naïef als struisvogel Rutte.

  Zo niet dan is NL binnenkort het haasje.

  Goh en we (waren) zijn zo anders.

 98. Juan Belmonte says:

  tufkaj,

  Ze missen volledig twéé punten:
  – gemiddelde vraagprijs 11 maal JanMO
  – schulden stegen tussen 1990 en 2008 ruim DRIE maal harder dan inkomens (waarmee schulden ook weer terugebetaald worden geacht)

  Conclusie: onhoudbare situatie.

  Maar het is het IMF vergeven dat ze die twee punten niet hebben ingezien en gepubliceerd:
  – DNB mist het
  – AFM mist het
  – Tweede Kamer (laat Juan daar nu dan maar even niet over uitwijden)
  – Eerste Kamer miste het
  – Alle oekoenomen misten het
  – journalisten (jammer die kregen al reeds eerder een groene vlag, ze kunnen het waarschijnlijk ook allemaal niet volgen, het is ook zó ingewikkeld die kredietcrisis waarbij gewoon teveel ie geleend bij kunstmatig lage rente )

  Wie het niet snapte
  dempe de put
  (op tijd)

  Sin poesía,
  no se puede torear -P

 99. Juan Belmonte says:

  nhz: Raar land

  Eens

 100. Juan Belmonte says:

  Dow Jones: Ik roep nog even deze twee fragmenten in herinnering:

  http://www.youtube.com/watch?v=eJurN7PXbIc

  http://www.youtube.com/watch?v=cIwOqU3KF1c

  Goed punt.

  Juan wijst ook op:
  – Mevrouw Dr Ir Maartje Martens
  – de heer Prof Dr ir Hugo Priemus
  – Prof Dr Dolf van den Brink

  en niet te vergeten de VPRO Tegenlicht uitzending over de grondprijzen met een aantal van boevengenoemden en de heer Peter Sisselaar met overduidelijk de onhoudbaarheid van de HollandseHogehuizenprijsHouding.

  Veranderingen gaan in een polder nu eenmaal niet zo snel.

 101. Juan Belmonte says:

  Dow Jones: Een audiofragment waarin Hukker iets langer aan het woord is, op BNR:

  Kopers met de handrem erop.
  Hahahahahahaaaaaaaaaaa, wat is het weer schuddebuiken als die man in beeld komt !

  Gratis cabaret 🙂

 102. Ma Ling says:

  Gehoord en gezien: bij het herzien van grondexploitaties wordt de opbrengstenstijging voor de komende 2 jaar op 0 % gezet, maar vanaf 2014 rekenen diverse gemeenten en ontwikkelaars weer op hogere grondprijzen en zelfs huizenprijzen!
  Dit gaat goed zo hard fout.

  Het grote publiek snapt overigens nog steeds niet wat er gaande is, getuige de reacties op woningmarktgerelateerde artikelen op de sites van vk.nl, z24.nl, nujij.nl/economie. Tenenkrommend en vermakelijk tegelijk.

  Om dan ook maar eens met Kees de Kort te spreken: domheid kent geen ondergrens!

 103. xenobinol says:

  Ze moeten er vanaf?

  http://www.funda.nl/koop/swifterbant/huis-47680306-de-koningshof-37/kenmerken/

  Oorspronkelijke vraagprijs 214k, nu in de ramsj voor 129k. The shape of things to come?

  Huis ziet er overigens slecht onderhouden uit.

 104. Patrick says:

  Xeno, ik ben één keer in mijn leven in swifterbant geweest en hoop vurig dat het de laatste keer was.

  Wij noemen dat hier “wonen in the middle of shit”.

  Wel een raar gezicht in vergelijk met hier (Den Bosch): 300m2 grond en 400 kuub voor 129500… hier vragen ze voor dat huis zomaar 275K.

 105. xenobinol says:

  xenobinol:
  Ze moeten er vanaf?

  funda.nl/koop/swif…ngshof-37/kenmerken/

  Oorspronkelijke vraagprijs 214k, nu in de ramsj voor 129k. The shape of things to come?

  Huis ziet er overigens slecht onderhouden uit.

  http://www.huizenzoeker.nl/koop/flevoland/swifterbant/de-koningshof-37/details.html#

  Ineressante prijsinformatie, down, up, down…. tja we willen er toch echt vanaf 🙂

 106. xenobinol says:

  Patrick:
  Xeno, ik ben één keer in mijn leven in swifterbant geweest en hoop vurig dat het de laatste keer was.

  Begrijpelijk 😉

 107. xenobinol says:

  Het interessante aan dit object is dat de vraagprijs nu 40% gedaald is t.o.v. februari 2010. Kennelijk leest de huidige eigenaar hier mee en volgt de adviezen die hier gratis verstrekt worden op.

  If you panic, panic first 🙂

 108. Patrick says:

  @Xeno, ik ben wel erg benieuwd wat voor verhalen er achter dat soort panden zit. Ik ben ervan overtuigd dat er véél meer dramatische verhalen zijn en véél meer verborgen pijn wordt geleden dan aan het oppervlak zichtbaar is.

  Denk alleen al eens aan die honderden scheidingen per dag, die bijna allemaal uitmonden in een boedelscheiding waarbij het huis verkocht dient te worden.

 109. eduro says:

  @88 Juan

  simpel de overheid heeft een eigen boekhouding geheten BNP, in de internationale wedstrijd voor de sterkste groei is de bevolking ondergeschikt en wordt gebruikt om de fundamentals te bevestigen, voor de rest van de wereld kijk naar mijn BNP roepen ze luid.

  Tja 2deling tussen BNP en uw (ons inkomen) laat alleen het verschil zien.

  Lach me een bult over het gelul hier wat goed voor de burger is, en de overheid zou moeten doen, hun daden laten al zien dat u en ik niet belangrijk zijn.

 110. eduro says:

  @100 nhz

  Waarschijnlijk ben je vergeten dat die 40.000 een compensatie was voor de spending generatie en dus een beloning cq ontziening ter compensatie.

  Dus niks mijn verstand staat er bij stil, meer een gelijkheidsbeginsel uit de 80er jaren.

  Aan je schrijven te zien begrijp je het allemaal goed, alleen lijdt je aan populistische opmerkingen?

 111. ll says:

  Raar landje, de prijs van een huis in Olland, is de hoogte van een hypotheek van een ander 🙂

 112. ll says:

  Om een toekomstbestendige huizenmarkt te krijgen, ( volgens BIS rapport ), moeten de huizenprijzen 5% per jaar dalen, voor een periode van 10 jaar……..

 113. ll says:

  Zelfs DNB rekent met de modellen van Dr. Francke ?

  Huizenprijzen kunnen niet zakken als de rente niet stijgt, of de HRA niet wordt afgeschaft ?

  Raar, en toch gebeurt het nu 😉

  http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/speeches-2003/auto35768.jsp

  In 2003 was het percentage hypotheken 75% van het BNP ( was toen al veel te veel ), nu volgens Knotje 128%, hoe heeft DNB dit ooit kunnen laten gebeuren ?

  That’s the question………

 114. Henk says:

  De kop van dit artikel is huizenprijzen ruim 4 % gedaald. Wat ik niet snap is dat in dit kader nooit de korting van 4% op de overdrachtbelasing wordt genoemd. Andere kop zou zijn huizen 8% goedkoper dan vorig jaar.

 115. king says:

  @116
  Bij 5% daling gedurende 10 jaar blijft er niet veel over. Mijn berekening met 2, 3 en 4 % inflatie en een daling van 5% per jaar zorgt voor prijsbalans in 2017.

  Als de prijzen 7% dalen zal die balans eerder ontstaan en zal ook de markt eerder aantrekken of weer op gang komen.

  Je kunt dus rustig gaan slapen en in 2016 een mooi pandje uitkiezen. De kans dat je huis dan weer netjes de prijsstijgingen volgt, 3-4% per jaar, is dan zeker aanwezig.

  Dit natuurlijk even los van de HRA/betaalbaarheidsindex etc.

  king

 116. xenobinol says:

  Patrick:
  @Xeno, ik ben wel erg benieuwd wat voor verhalen er achter dat soort panden zit. Ik ben ervan overtuigd dat er véél meer dramatische verhalen zijn en véél meer verborgen pijn wordt geleden dan aan het oppervlak zichtbaar is.

  Denk alleen al eens aan die honderden scheidingen per dag, die bijna allemaal uitmonden in een boedelscheiding waarbij het huis verkocht dient te worden.

  Ik denk het ook, gezien het aantal kinderslaapkamers op de foto betreft het nog mensen met jonge kinderen. Die hebben die woning vast niet in 1980 gekocht voor een prikkie. Toch kan het zijn dat ze deze woning niet met een restschuld gaan verlaten, wie weet is de huidige vraagprijs wel de resterende hypotheekschuld.

  In ieder geval willen ze er graag vanaf, deze eigenaren zijn in ieder geval al gecapituleerd. Nu de rest nog.

 117. Steven says:

  een huis op IJburg dat ik volg staat sinds gisteren voor 25000 minder te koop. Net te weinig om hem te verkopen natuurlijk, maar zijn toch fikse bedragen. lap het maar eens neer. 🙂

  vind iedereen nog zo negatief doen: het gaat lekker zo. Denk inderdaad dat er zo 1000 euro per maand af gaat voor een gemiddeld huis en ik betaal maar iets meer dan 500 huur.

 118. Steven says:

  gaat nu effe niet op dat huren weggegooid geld is: virtueel win ik 500 per maand aan vastgoed en DE daling moet nog beginnen. fasten your seatbelts..

 119. Paul99 says:

  “Makelaars moeten de broekriem verder aanhalen. Er is volgens branchevereniging NVM sprake van verborgen werkeloosheid.”

  Tja, niet heel verbazingwekkend met aantal transacties 50% lager en de prijzen ook een heel klein stukje lager.

  Ik las ergens een berekening (deze site ?) dat de gemiddelde jaarlijkse courtageinkomsten 75.000 euro zouden zijn. Dan zijn er dus heel veel die daar nog onder zitten. Trek daar dan eerst even het autootje, telefoniste en de kantoorhuur vanaf, dan hou je aan het eind van je inkomsten nog een heel stuk maand over.
  Of doet de makelaar het tegenwoordig zonder secretaresse en komt ie op de brommert ? Dat laatste deed een van de medewerkers van mijn laatste makelaar wel al soms anderhalf jaar geleden in de stad, waarschijnlijk de auto delen met collega’s.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/11295611/__Crisis_bij_makelaars__.html

 120. lorenzo says:

  wel typerend en symptomatisch het massale cyclische denken anno 2012 , waarom niet eerder ? Jaren eerder , maar goed , ik heb er vaker over bericht.

  on-topic: de benzine prijzen staan all time high . Een simpele vraag , waarom gaan we niet (massaal en derhalve nu wel effectief cyclisch handelen) tanken bij de goedkoopste ?

 121. xenobinol says:

  Paul99:

  Of doet de makelaar het tegenwoordig zonder secretaresse en komt ie op de brommert ?

  Tegenwoordig hebben ze tijd zat om hun eigen administratieve handelingen te verrichten en de BMW word ingeruild voor een Citroen C1.

 122. Steven says:

  aan Lorenzo

  Eigenlijk hadden de huizenprijzen al moeten zakken in 2003. Zo’ n 2 jaar na aandelen bubbels knapt ook de huizenprijs gemiddeld, maar toen zijn ze de rente agressief gaan verlagen dus dat stijgen ging nog even door: maar de klap wordt daardoor nog heftiger. Mensen zonder geld die tonnen lenen is nou eenmaal niet “normaal” (als ze verder niets meer produceren dan hun eigen woongenot na de lening)

 123. Claude says:

  ll: Zelfs DNB rekent met de modellen van Dr. Francke ?Huizenprijzen kunnen niet zakken als de rente niet stijgt, of de HRA niet wordt afgeschaft ?Raar, en toch gebeurt het nu dnb.nl/nieuws/nieu…s-2003/auto35768.jspIn 2003 was het percentage hypotheken 75% van het BNP ( was toen al veel te veel ), nu volgens Knotje 128%, hoe heeft DNB dit ooit kunnen laten gebeuren ?That’s the question………

  Additioneel probleem voor DNB is ook nog eens dat de komende jaren veel huizen verkocht worden waar geen of nauwelijks hypotheek op zitten en die dan ´geruild´ worden met dezelfde huizen waar wel een hypotheek op komt. Ditzijn de huizen van de babyboomers, maar met de nieuwe plannen ook de huizen van de woco’s. Het hypotheekbedrag van Nederland t.o.v. BNP zou dan verder exploderen, met bijbehorende problemen qua funding gap etc. Volgens mij beseffen ze dit allemaal ook pas net bij de DNB.

 124. dalen says:

  @ 123

  Of doet de makelaar het tegenwoordig zonder secretaresse en komt ie op de brommert ?”

  Dat geloof je zelf niet. Nee die volgevreten v…ns lopen geen stap harder. Probeer maar eens een afspraak te maken en als het gelukt is na 2wkn wachten, dan moet je niet rekenen dat je nog ooit gebeld gaat worden.

  Deze bende direct opheffen. Niet alleen de regering met hun idiote beleid zorgt dat de markt compleet stil staat maar ook deze bende. Iedereen kan zich makelaar noemen maar verkopers zijn het zeker niet.

  Wanneer je een woning wil verkopen, neem dan nooit een makelaar.

 125. lorenzo says:

  Steven: aan LorenzoEigenlijk hadden de huizenprijzen al moeten zakken in 2003. Zo’ n 2 jaar na aandelen bubbels knapt ook de huizenprijs gemiddeld, maar toen zijn ze de rente agressief gaan verlagen dus dat stijgen ging nog even door: maar de klap wordt daardoor nog heftiger. Mensen zonder geld die tonnen lenen is nou eenmaal niet “normaal” (als ze verder niets meer produceren dan hun eigen woongenot na de lening)

  zeker , of in de jaren 90 de HRA al volledig hadden afgeschaft…..
  Ik had graag in 2006 al geluiden willen horen die niet cyclisch waren.
  Nu huilt iedereen met de Wolven mee, durven de ”deskundigen” carrieretechnisch, in navolging van anderen de publiciteit in . LAAT , te LAAT. Daar worden jullie niet voor betaald , laf zelfs.
  Kuddegedrag , de mens typerend .
  Dank ervoor , dat wel 🙂

 126. lorenzo says:

  ”Wanneer je een woning wil verkopen, neem dan nooit een makelaar.”

  Zorg voor voldoende , vooral juridische kennis , en je doet het lekker zelf.

 127. lorenzo says:

  Word dirigent in je eigen leven , ban Boer zoekt vrouw en/of The Voice of Ollanda uit uw leven en neem het stokje (.)op.
  Het is januari , het kan derhalve nog.

 128. dalen says:

  Vandaag in het AD zowat een hele pagina met een wanhopige oproep van Hukker (what is in a name) om maar zo snel mogelijk je huis te verkopen omdat het blijft dalen. Hukker “je moet vooral niet aan die droomprijs denken en onder de marktwaarde gaan zitten met je prijs”

  Die vent moet minstens met pek en veren de straat worden opgestuurd want nog geen jaar geleden riep hij op dat alles goed komt. Prijzen zouden stijgen etc etc. En er waren toch 7 redenen om een huis te kopen.

  Je zal ### maar gekocht hebben op zijn advies. Wat een tuig. En dat alleen maar om die onzinnige branche aan de gang te houden zijn er duizenden (misschien wel meer) kopers ingestonken door zijn lulverhaaltjes.

  Ik zou het wel weten als ik er ingestonken was een class action zoals met Dexia.

  Wanneer gaat een journalist hem eens aan de tant voelen.

 129. dalen says:

  tant=tand Dus niet zijn tante voelen, dat wil je vast niet.

 130. nhz says:

  xenobinol: nu in de ramsj voor 129k.

  vind ik niet echt ramsj hoor, meer dan 30 jaar oud en nog steeds te duur voor een starter (helemaal als je de onderhoudskosten gaat meerekenen). Dus nog steeds te duur. Al geef ik toe dat ze in mijn omgeving eenvraagprijs van 200-250K heel normaal is voor zoiets (ook nog als het al uit de jaren ’50 is).

  eduro: Dus niks mijn verstand staat er bij stil, meer een gelijkheidsbeginsel uit de 80er jaren.

  Aan je schrijven te zien begrijp je het allemaal goed, alleen lijdt je aan populistische opmerkingen?

  ik weet weinig van de regels voor bijstand, maar het verbaast me wel. Want op sommige punten zijn die regels héél streng geworden, dit lijkt dan toch een flagrante uitzondering (en ja ik snap het wel, want huiseigenaars zijn meer gelijk dan huurders…).

  Paul99: “Makelaars moeten de broekriem verder aanhalen. Er is volgens branchevereniging NVM sprake van verborgen werkeloosheid.”

  tja, dalen had ook al dat vermoeden, gezien het feit dat de meesten nog steeds niet de moeite nemen om een vinger uit te steken voor potentiële kopers. Maar het is dus wel verborgen werkeloosheid uit eigen vrije wil (of gewoonte …).

  lorenzo: Ik had graag in 2006 al geluiden willen horen die niet cyclisch waren.

  ik heb er in 2001/2002 al ingezonden brieven over naar de krant gestuurd hoor 🙂 Op beleggersforum iex.nl werd je indertijd van het forum gehaald als je teveel over de huizenbubble praatte, daar konden sommige speculantjes zich blijkbaar erg over opwinden.

  Marketwatch: Ze smeken de banken nog net niet om de consument, net als de afgelopen 20 jaar, vol te pompen met schulden, zit natuurlijk geen enkel eigenbelang bij…

  ja, raar dat ze nog niet bedacht hebben dat er geen sector van de economie is waar zo makkelijk krediet verstrekt wordt om het de nep-ondernemers makkelijk te maken. Al begint in de VS de autobranche en het hoger onderwijs wel in de buurt te komen, komt hier misschien ook nog?

  dalen: En dat alleen maar om die onzinnige branche aan de gang te houden zijn er duizenden (misschien wel meer) kopers ingestonken door zijn lulverhaaltjes.

  ik zou zeggen dat makelaars zichzelf juist in deze moeilijke markt kunnen bewijzen, door een ‘onverkoopbaar’ huis snel en voor een redelijke prijs te verkopen. A rising tide lifts all boats, in de afgelopen 20 jaar kon iedereen met winst een huis verkopen … Nu blijkt wat de makelmannetjes / vrouwtjes in huis hebben, en over het algemeen is het geen fraai beeld.

 131. de_markies says:

  Ik blijf het ook verbazingwekkend vinden hoe makelaars optreden. Huizen worden onverminderd voor hoge prijzen te koop gezet. Maar erger nog: als je als belangstellende (weliswaar een belangstellende die geduldig gaat wachten op ‘de leegloop’) een huis gaat bezichtigen en je laat binnen enkele dagen niets weten, dan is er geen makelaar die aan de lijn hangt. Ook makelaars meegemaakt die niet terugbellen als je verzoekt om teruggebeld te worden voor een bezichtiging. Je zou als verkoper met deze kennis een makelaar toch heel graag een draai om z’n oren geven.

  Zoals nhz zegt dus: hoog tijd dat ze zich gaan bewijzen!

 132. xenobinol says:

  nhz: vind ik niet echt ramsj hoor, meer dan 30 jaar oud en nog steeds te duur voor een starter (helemaal als je de onderhoudskosten gaat meerekenen). Dus nog steeds te duur. Al geef ik toe dat ze in mijn omgeving eenvraagprijs van 200-250K heel normaal is voor zoiets (ook nog als het al uit de jaren ’50 is).

  Tot voor een paar jaar geleden betaalden mensen gewoon die originele vraagprijs van 214k. Ik geef toe dat ik het ook nog steeds te duur vind met name vanwege de slechte staat van de woning. Aan zo’n woning kan je nog minstens 50k verspijkeren voordat het weer een beetje als ‘nieuw’ aandoet.

 133. R-KNOW says:

  Even een huis in de gaten gehouden en nu de gegevens op Kadaster gecheckt (ik heb een abonnement).

  Situatie: huis staat 2 jaar te koop voor 300.000 euro. Daarna gezakt naar 280.000 euro. Staat daarna nog een half jaar te koop voor die prijs. Er komen een paar “domme” kopers welke een aankoopmakelaar inschakelen en komen tot een aankoopprijs van 270.000. Verkoper zal daar natuurlijk erg blij mee zijn geweest en heeft het bod geaccepteerd. Kopers zullen nu al dik in de min staan maar dat ter zijde.

  Vraag: Wat voor een meerwaarde heeft de aankoopmakelaar gehad???

 134. Patrick says:

  R-Know, 80% van de mensen is allergisch voor papierwerk en WIL het niet zelf doen of zelf snappen.

  De makelaar heeft een stropdas om.

  Je zal er van staan te kijken hoeveel mensen, ook uit mijn omgeving, nog steeds naar een “financieel adviseur” (met stropdas) toe gaan om zich te laten vertellen wat ze met hun centen moeten doen.

 135. nhz says:

  R-KNOW: Even een huis in de gaten gehouden en nu de gegevens op Kadaster gecheckt

  wat heb je dan gecheckt, wat was de laatste verkoopprijs (dus van de vorige eigenaar), de waarde in bijv. 1990 en 2000 (om een idee te krijgen van de bubble overwaardering) en de hyptheek van de laatste eigenaar?
  Er valt zo niks zinnigs van te zeggen, misschien is het huis wel 500.000 euro waard in de huidige markt en heeft de aankoopmakelaar dus een goede deal gesloten (100.000 euro waarde zou ook kunnen, maar uit het verhaal kun je dat onmogelijk afleiden).

  Ik heb het voorbeeld hier al eerder gegeven: mijn voormalige buurman is in drie jaar tijd gezakt van een vraagprijs van 1.1 miljoen euro naar 549.000 euro. 50% korting klinkt leuk, maar de huidige prijs is nog steeds 400% hoger dan wat hij er zelf 20 jaar geleden voor betaald heeft (en sindsdien geen significante verbouwing oid). Gegevens van vóór 1995 of daaromtrent kun je trouwens niet online krijgen bij Kadaster, dus de pre-bubble waardes zijn moeilijk te achterhalen. Vroeger kon je nog langs bij het plaatselijke kantoor om in te zien, dat kan nu ook niet meer.

 136. RealisT says:

  De oproep van Hukker vindt al gehoor!

  Ik hoorde vanmorgen op de radio dat ‘Vastgoedmagnaat’ Hessing de prijzen van het Park Bloeyendaal projekt met 30% gaat verlagen!

  Ik zou zeggen, kom maar naar beneden en sla je slag:

  http://www.hessing.nl/home/aktueel/park_bloeyendael

 137. Henk says:

  @ dalen, “Je zal ### maar gekocht hebben op zijn advies. Wat een tuig. En dat alleen maar om die onzinnige branche aan de gang te houden zijn er duizenden (misschien wel meer) kopers ingestonken door zijn lulverhaaltjes.”

  Mee eens, zij wisten toen zelf al dat de markt veel slechter was, maar probeer dat maar eens te bewijzen.

 138. nhz says:

  Patrick: De makelaar heeft een stropdas om.

  Dit probleem geldt voor de meeste ‘professionals’, en dan vooral in sectoren waar geen echte marktwerking is. Ik zie het net zo goed terug bij bijv. mensen in een witte jas die medische diagnoses stellen maar de laatste 20 jaar niks bijgeleerd hebben, leiden aan een ernstige vorm van kokervisie en van klantgericht of efficiënt werken ook geen verstand hebben (want de hele sector draait op belastinggeld). Ook daar hebben ‘certificaties’ die net zo gewichtig zijn als het NVM lidmaatschap, en ‘tools’ zoals tamelijk waardeloze diagnostische testjes die net zo betrouwbaar zijn als zo’n calculator voor hoeveel je verantwoord kunt lenen, of een taxatierapport voor een woning. En natuurlijk toezichthouders die altijd achter de feiten aanlopen en alleen de eigen beroepsgroep beschermen tegen consumenten.

  Even bijlezen op internet en je kunt voor veel zaken beter zelf een diagnose stellen (ik weet dat veel medici nu boos worden, maar ik ben er van overtuigd dat het zo is; als je ten minste een beetje intellectuele bagage hebt en in staat bent tot nuchter nadenken). De professional is niet meer wat het geweest is, grotendeels dankzij de bemoeienis van onze overheid via opleidingsnivo en uitschakelen van marktwerking.

 139. Claude says:

  ABN Amro omarmt plannen Knot http://www.amweb.nl/nieuws/nederland/hypotheekbaas-abn-amro-omarmt-plannen-knot.172548.lynkx

  Van Baars wil daarnaast aflossen stimuleren: “We moeten in Nederland af van het idee dat je niet hoeft af te lossen omdat een woning toch wel stijgt in waarde.”

  (…)

  Van Baars ziet wel iets in het geleidelijk invoeren van een verplichte inbreng van eigen middelen, tot 15% van de woningwaarde. Hij vindt dat Knot met zijn uitspraken leiderschap toont. “Met eromheen praten en de pijn niet te durven benoemen lossen we niks op. Dat is struisvogelpolitiek.”

 140. nhz says:

  RealisT: Ik zou zeggen, kom maar naar beneden en sla je slag:

  ik hoop dat ze een flinke aanbetaling laten doen, mensen die in zo’n getto willen wonen verdienen het om financieel uitgekleed te worden 🙂

 141. R-KNOW says:

  @140: kan van die woning niet achterhalen. Van een identieke woning (de andere 2 onder 1 kap woning welke er naast is gelegen) zie ik op kadaster dat de koopsom in het jaar 1996, 149.000 euro was.
  De prijs is dus in 15 jaar verdubbeld.

 142. RealisT says:

  xenobinol: Tot voor een paar jaar geleden betaalden mensen gewoon die originele vraagprijs van 214k. Ik geef toe dat ik het ook nog steeds te duur vind met name vanwege de slechte staat van de woning. Aan zo’n woning kan je nog minstens 50k verspijkeren voordat het weer een beetje als ‘nieuw’ aandoet.

  Zeker nu je de opknapbeurt niet meer kunt meefinancieren. Dat was natuurlijk ook een belachelijke mogelijkheid.

  Het valt me op dat steeds meer te koop staande objecten een sterk verwaarloosde indruk maken. Ik krijg soms zelfs een beetje een pripyat gevoel. Hopeloos verouderde vloertjes, keukens, badkamers met een matige warmte- en geluidsisloatie in allerhaast achtergelaten. De prijs is dan wel wat naar beneden bijgesteld, maar het gaat inderdaad nog flink in de papieren lopen om zoiets weer een beetje up-to-date te krijgen. Papieren overigens die uit een spaarpotje moeten komen dat men niet heeft.

  Ik blijf het een opmerkelijke zaak vinden dat zo veel kopers in het verleden een fikse verbouwing van 30-40k heel gewoon vonden. Wie koopt een tweedehands auto voor de volle prijs en stopt er vervolgens maanden en veel geld in om het kreng weer een beetje rijdend te krijgen?

 143. magnum says:

  Als makelaar zou ik ook alleen terugbellen op huizen van klanten die WEL willen zakken met hun prijs. Waarom tijd aan pandjes van timewasters besteden. Niet leuk als beller maar wel realistisch. Als jij aan die timewasters verteld dat ze moeten zakken gaan ze eerst naar een ander die verteld hetzelfde verhaal en pas bij nummer drie willen ze d´r aan geloven. Of je gebruikt de factor tijd. Na verloop van tijd willen/moeten ze wel zaken maar wil je collega hem ook niet in de porto want… die eigenaar gaat toch niet zakken en dan ga je als beller ineens wel teruggebeld worden.

  Die macher in Apeldoorn begrijpt er niks van. Stuf je collega maar vol met lui die niet willen zakken. In de race naar de bodem moet je vooraan lopen en omzet maken tegen any price. Laat je collega´s maar de hele dag voor nop tegen terugbellen om te vertellen dat ze het bod niet gaan accepteren.

  Kijk zo’n soort spreadsheet moet iedere makel op de spiegel hebben zitten als ie s’morgens opstaat

  Aantal x provisie x prijs in K = bruto marge

  22,5 1,50% 230 77,6
  23,5 1,50% 225 79,3
  24,5 1,50% 220 80,9
  25,5 1,50% 215 82,2
  26,5 1,50% 210 83,5
  27,5 1,50% 205 84,6
  28,5 1,50% 200 85,5
  29,5 1,50% 195 86,3

 144. xenobinol says:

  RealisT: Zeker nu je de opknapbeurt niet meer kunt meefinancieren. Dat was natuurlijk ook een belachelijke mogelijkheid. [/quote]

  Als het achterstallige onderhoud in de koopsom is meegenomen vind ik het geen probleem. Uiteindelijk gaat het om de waarde van het onderpand. De pijn zit hem in het gebrek aan een rationele correlatie tussen het bedrag dat je kon lenen en het onderpand.

  [quote]

  Het valt me op dat steeds meer te koop staande objecten een sterk verwaarloosde indruk maken. Ik krijg soms zelfs een beetje een pripyat gevoel. [/quote]

  Zet er een ‘straalkacheltje’ bij en je hebt the real thing 🙂

  Tja… ik denk dat een hoop bewoners gebukt gaan onder een enorme hypotheeklast. Je houd dan weinig geld over voor zaken als onderhoud en inboedel.

  [quote]

  Hopeloos verouderde vloertjes, keukens, badkamers met een matige warmte- en geluidsisloatie in allerhaast achtergelaten.[/quote]

  Sommige foto’s brengen je direct terug naar de jaren ’70 van de vorige eeuw. In 40 jaar tijd zelfs het behang niet eens vervangen.

  [quote]

  De prijs is dan wel wat naar beneden bijgesteld, maar het gaat inderdaad nog flink in de papieren lopen om zoiets weer een beetje up-to-date te krijgen. Papieren overigens die uit een spaarpotje moeten komen dat men niet heeft.[/quote]

  Vandaar dat dit soort objecten als eerste dalen in prijs, deze objecten gaan gewoon nog veel verder dalen t.o.v. huizen die wel up-to-date zijn. Voor de rest komt de hele markt natuurlijk omlaag.

 145. Steve says:

  Claude,

  Dit is niet zozeer een plan van Knot maar simpelweg een marktrealiteit voor banken. Banken hebben te weinig kapitaal en kunnen dit dus ook niet uitlenen aangezien ook de markt voor gesecuritiseerde hypotheken is opgedroogd.

  Alles het rumoer van ‘belangerijke mensen’ over hypotheeknormen e.d. is puur voor de tribune. Het kalf is al verdronken en er wordt een show discussie gevoerd of de put nu gedempt moet worden of niet.

  Zelfs Hukker zegt het:
  “Bovendien is een hypotheek voor banken geen strategisch product meer, maar eerder een blok aan het been.”
  http://www.nvm.nl/actual/januari_2012/nvm_consument_heeft_keuze_uit_23_woningen.aspx

  Het zijn dus (nog) niet zozeer de verkopers die massaal naar de uitgang vluchten maar de banken.

 146. Johanna says:

  Staat uw huis al langere tijd te koop en wordt U s’nachts onrustig wakker als het Funda tellertje verder oploopt?
  Krijgt U het Spaans benauwd als U weer eens Juan met Dr.Ir., Maartje Martens voorbij ziet komen?
  Brengt de naam Adamus het slechtste in U boven?
  Voelt U zich de somberste mens ter wereld als Dow Jones U wederom opgewekt heeft gegroet?
  Denkt U dat een verstandig man zich dr. t zou kunnen noemen?
  Krijgt u een paniekaanval bij het zien van de letters nhz?

  Grote kans dat U lijdt aan het restschuldsyndroom!

  Maar er is hoop voor U, ja ook voor U, eens trotse bezitter van een heroïsch hoge hypotheekschuld. Zorg dat het leven u weer toelacht, verlos U van die kwellende onzekerheid en voorkom dat de buren binnenkort een jubileumkrans om uw Te Koop-bord komen hangen.

  Gooi die onverdraaglijk opgetogen kirrende verkoopstylist de deur uit.
  Stop met die Indiaanse bezweringsdansen waarmee u uw rug bezeert.
  Staak die desperate telefoontjes naar de VEH met de vraag om een list; Rob Mulder heeft nu eenmaal niet de kwaliteiten van een Tom Poes.
  Vergeet Superman.

  Want er is Hukker man!
  Met zijn dynamische, speciaal uitgeselecteerde team staat Ger voor u klaar om u te begeleiden bij de volgende, verlossende stap in uw wooncarrière.
  Nieuwe, geheel geactualiseerde formule, gegarandeerd forse verliezen!

  Tervreden fam. A te B:

  Het is die onzekerheid, weet je. Woonden eerst te duur vrijstaand, maar nu weer rustig tweehoog achter. Kostte wel een paar cent, maar die rust is ook wat waard. Ger heeft ons daarbij zeer geholpen, stel je voor dat de economie totaal instort, dan sta je toch maar raar voor schut met zo’n bord in de tuin.

  fam C. te D.
  Voelde toch een beetje als een tikkende tijdbom; dalende prijzen rondom en geen kijkers.
  Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens somberde Henk wel eens. Hadden ons verveloze appartementje te koop gezet voor een half miljoen, omdat we dachten dat dat zo hoorde. Ger kwam en zag meteen dat er iets niet klopte. Hij adviseerde een flinke schilderbeurt. We kijken nu weer heel anders tegen het leven aan.

  Doe als de fam. A. en C., Ger helpt u graag, ons motto is:
  Hukker man, omdat het ook anders kan!

 147. Get a Life! says:

  @147

  Dat is mijn inziens de volgende discussie die de bubbel doet slinken. We leven hier in NL met een grote hoeveelheid sterk verouderde, verwaarloosde, afgeschreven woningen. Er zijn nu eenmaal centjes nodig om dat weer bewoonbaar te maken.

 148. Patrick says:

  Johanna wat een bak inspiratie ineens 🙂

 149. wilson says:

  Een vermogen opbouwen in een huis, al dan niet door hebzucht, brengt risico’s met zich mee en kan de koper voor vele jaren in een onrustige situatie doen belanden zoals nu het geval is.

  Het woord “vertrouwen” die betrekking heeft op de huizenmarkt, die in het begin “der tijden” al versterkt was door allerlei aantrekkelijke regeltjes (HRA etc) + de decennialange successen van kopers, begint nu hard af te brokkelen.

  Dit is wat er bedoeld wordt met “geld maakt niet (altijd) gelukkig”.

 150. dalen says:

  @ 151 johanna

  Mooi stuk, kan zo als column in het FD.

  By the way, het stuk (pagina) van Hukker vandaag in het AD kan ik digitaal niet vinden maar wat hij daar allemaal verkondigd, is echt tenenkrommend.

  Zoals het advies aan de makelaars om de verkoopopdracht terug te geven wanneer de client niet wil zakken met de prijs.

  Hoe kan een makelaar nog enigzins geloofwaardig zijn als hij kort geleden een adviesprijs gaf en nu adviseert op te gaan zakken met de prijs?

  Is dit n.a.v. het arrest van het Hof dat ik hierboven aanhaalde en voel men de bui hangen?

  Ik heb het secretariaat van het Hof gevraagd mij op de hoogte te houden en het vonnis van de Rb te sturen.

  Wat de gevolgen zijn, weet ik nog niet gezien de bewijsopdracht aan pp.

  Kennelijk is de NVM (ging ook om een NVM makelaar) al op de hoogte gesteld en worden de gedragsregels ijlings aangepast.

  Admin

  Kan u het AD stukje vinden?

  Dank

 151. nhz says:

  R-KNOW: De prijs is dus in 15 jaar verdubbeld.

  Oh wow, that’s lousy. Nog nooit iets gezien in mijn omgeving dat niet minimaal 4x meer waard is volgens de verkopers/makelaars) dan in 1996 … misschien hebben ze toen al veel te veel betaald??
  of ben je de gulden/euro conversie vergeten?

  RealisT: Ik blijf het een opmerkelijke zaak vinden dat zo veel kopers in het verleden een fikse verbouwing van 30-40k heel gewoon vonden.

  het idee was dan ook dat met 2x 20K voor nieuwe keuken en badkamer het huis minstens 50-100K meer zou opbrengen; natuurlijk mede dankzij de HRA belastingsubsidie en belastingvrij cashen bij verkoop. Een tijd lang werkte dat ook, ondanks dat de gemiddelde koper die zaken als eerste verandert omdat het niet naar smaak is; inmiddels is het eerder andersom, en zul je van zulke investeringen misschien de helft in waardestijging (of verminderde daling …) terug zien, als je geluk hebt.

  Steve: Het zijn dus (nog) niet zozeer de verkopers die massaal naar de uitgang vluchten maar de banken.

  daarbij geholpen door organisaties zoals kleuterclub VEH die suggereren dat het vanzelf weer goed komt met het slapende rijk worden, is hooguit wat meer druk op de politiek voor nodig.

 152. nhz says:

  wilson: Dit is wat er bedoeld wordt met “geld maakt niet (altijd) gelukkig”.

  of “alles van waarde is weerloos”

 153. de_markies says:

  Hoe kan een makelaar nog enigzins geloofwaardig zijn als hij kort geleden een adviesprijs gaf en nu adviseert op te gaan zakken met de prijs?

  Volgens mij is dat zo klaar als een knlontje. je legt als makelaar uit wat marktwerking is, dat er de afgelopen maanden (na een korte ‘opleving’ door afschaffing overdrachtsbelasting) weer veel woningen zijn bijgekomen en dat de kopers inmiddels niet eens meer komen bezichtigen, omdat ze de prijzen te hoog vinden. Appeltje, eitje toch?

 154. wilson says:

  @nhz

  Toch heb ik grote medelijden met de misleide kopers. Niet alleen hun droom om een vermogen op te bouwen is aan diggelen gevallen, het is vooral het wanhopige (voor) gevoel, die enkel in de slaapuren inactief is, voor de consequenties straks. De belastingbetaler kan niet oneindig bijspringen, aan alles komt een einde.

 155. nhz says:

  wilson: De belastingbetaler kan niet oneindig bijspringen, aan alles komt een einde.

  maar tot het zover is hebben deze ‘misleide kopers’ toch maar mooi ver boven hun stand kunnen leven. Ik verwacht nog jarenlang een ongekend beroep op de portemonnee van financieel verstandige burgers; stijgende belastingen waarvoor je steeds minder terug krijgt.

  Nee, ik heb met de meeste van deze kopers geen enkel medelijden. Wél met de spaarders en belastingbetalers die geslachtofferd worden om de scheefleners de hand boven het hoofd te houden. Aangezien er bij veel scheefleners sowieso weinig te halen valt, en de topinkomens altijd uit de wind worden gehouden door de politiek, zal het grootste deel van de schade per definitie terecht komen bij mensen die NIET verantwoordelijk waren voor de gekte.

 156. nhz says:

  OT:

  * Eurozone Sources Say Several Countries May Face Imminent Downgrade By S&P -Dow Jones
  * Eurozone source says Germany will not be downgraded – RTRS… So France will be?
  * S&P declines to comment

  ben benieuwd of Nederland inmiddels in het vizier is.

 157. Steve says:

  nhz,

  Er zijn verkopers die makkelijk kunnen zakken en er geen emotionele problemen mee hebben dat het huis van de buren 4 jaar geleden wel voor de hoofdprijs wegging:

  “Verkoop corporatiewoningen blijft op peil

  Vijf van de zes grote corporaties verkochten vorig jaar 1900 voormalige sociale huurwoningen, zo blijkt uit de eerste cijfers.

  In 2010 verkochten de zes grote corporaties slechts 1585 woningen in Amsterdam.”

  http://nul20.nl/node/2671

  De corporaties nemen in Amsterdam dus een steeds groter deel van de verkopen voor hun rekening.

  Als in Amsterdam dit jaar in totaal rond de 7500 huizen verkocht worden waarvan 2000 door corporaties is dat meer dan een kwart van de markt!

  Tel daarbij een stijgend aantal gedwongen verkopen op en je hebt een hele grote pool verkopers die kunnen en/of moeten zakken met de prijs.

 158. Timo says:

  ll,
  Deze cijfers vertekenen nogal. Het gaat hier om een WOZ waarde, deze waren in 2000 veel te laag in verhouding tot de verkoopprijzen. De gemeenten zijn de WOZ waarden flink gaan opkrikken sinds halverwege de 00-er jaren. Op dit moment zijn de WOZ waarden vaak gelijk of zelfs hoger dan de vraagprijs. Deze cijfers zeggen dus meer over hoe de gemeenten omgaan met de WOZ waarden dan over de huizenmarkt van toen en van dit moment.

 159. lorenzo says:

  NHZ , zoals ook de farmacie , nu met de vele inzichten de laatste tijd , zich in ruime mate verzet tegen vitamine D ( ruim 70 % heeft een tekort). Slechts een enkel voorbeeldje in deze miljarden industrie.

 160. philippulus says:

  @ Steve, Dus als ik het goed begrijp worden de door de Woco’s aangeboden woningen niet meegeteld als zijnde “te koop staande woningen” (want alleen aangeboden aan de huurder?), maar indien die huurder er “in stinkt”, dan past ‘t opeens wél de statistiekem(n) als verkochte woning?

  Gajes!

 161. nhz says:

  lorenzo: ( ruim 70 % heeft een tekort).

  niks ‘tekort’.

  Je kunt uitrekenen dat mensen in deze streken nooit de ‘normale’ waarde aan vitamine D kunnen halen, al blijven ze de hele dag met vrijwel ontbloot lichaam in de zon. Gebruik van levertraan of andere bronnen van vit.D was tot voor kort in de meeste streken optie. Dat ‘tekort’ was totdat de farma/supplementen industrie met zijn normen kwam dus de normale situatie, en over het algemeen dus geen enkel probleem.

  Laat ze eerst maar eens uitleggen waarom we nu ineens zoveel meer vitamine D nodig hebben dan een paar eeuwen geleden, evolutionair gezien kan dat nooit zo snel veranderen. Als je de laatste verhalen in de (semi-)medische bladen leest dan is vitamine D tekort de oorzaak van bijna alle kwalen in de wereld (waaronder vooral allerlei ‘welvaartsziekten’).. Het valt nog mee dat ze de economische crisis en de dalende huizenprijzen niet gelijk verklaren uit een vitamine D tekort. Misschien zit hier nog een glanzende carriere switch voor Hukker in 😎

 162. nhz says:

  nhz: was tot voor kort in de meeste streken optie.

  correctie, moet zijn: géén optie.

 163. asd says:

  @152 (Johanna)

  Subliem Johanna! Speciaal voor jou!

  http://www.youtube.com/watch?v=bNNfAuMq-M0

 164. asd says:

  @162 (nhz)

  OT? Helemaal niet. Gewoon belangwekkende info op dit blog!

  Is belangrijker dan het geneuzel over de NL huizenmarkt, die toch wel in elkaar ploft met zijn bestand aan ouwe meuk onderhevig aan energielabels, asbest- en betonrotverklaringen, die de “waarde” nog aanzienlijker naar beneden duwen (d.w.z. zodra je de makelmannetjes daar mee confronteert).

  Om niet te spreken van VVE’s, die worden geconfronteerd met nieuwe belastingmaatregelen en toekomstige invloed van gemeenten op het bestuur van het appartementengebouw in hun gemeenten, waarvan de lasten bij dalende waarde op het conto van de bewoners komen.

  Het is overigens wel even stil van overheidswege met zijn geplande maatregelen. Blijkbaar om de broze onroerend goedmarkt niet te verstoren, lees: gewoon om onnozele instappers op de huizenmarkt niet kopschuw te maken.

  Ondanks de misleidende afleidingsmanoeuvres van makelmannetjes, banksters,overheid,VEH, NHG, Bouwend NL van Elco etc., – jawel, die van de knollen en citroenen – is het beter te letten op de gang van zaken “im Euroraum” i.c. op het echte “moment of truth”: bijvoorbeeld Italië met zijn torenhoge schulden en de gevolgen daarvan voor de EU en de Euro.

  Over een paar weken zal je pas echt een aap zien heuken :-), zouden onze koloniale voorvaderen met hun bewonderde VOC-mentaliteit hebben gezegd.
  Daar vallen asbestverklaringen bij in het niet.

  Ik vrees, dat er nog heel wat illusies van aspirant verkopers de komende jaren aan diggelen zullen gaan, vooral door sterke ontwikkelingen vanuit het buitenland.

  Kijken of ons lachebekkie Mark Bluffe met zijn incompetente ploeg het lachen binnenkort vergaat.

 165. tufkaj says:

  Johanna: Want er is Hukker man!

  😀 :’)

 166. dalen says:

  @ 170

  Ik verwacht ook niet veel goeds en een tsunami aan schulden maar leg eens uit. M.i. is het zo dat de geldpersen overuren maken en dat de banken gratis geld krijgen, waarmee schulden van debiteuren vrolijk worden afgeschreven.

  Cheerleader Rutte krijgt natuurlijk een prachtig baantje.

  Het volk klapt, knikt en buigt diep en gaat dolgelukkig verder in het Vinex-pakhuis, blij dat de crisis voorbij is. Wel met een schuld tot en met hun pensioen maar het had erger gekund, zei de calvinist.

 167. Juan Belmonte says:

  @artikel
  Huizenprijzen ruim 4% gedaald

  En dat mag dan 1000 euro per maand door NVM verwachte daling zijn (die in het verleden twee maal groter uitviel dan de initieel verwacht)

  Toch nog eens even in perspectief plaatsen.
  Juan houdt niet van individuele gevallen maar ze zijn soms toch illustratief.

  Vinex Villa op 514m2 in Voorschoten van 5 euro de meter naar 1556 euro de meter
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/02-12-2010/geen-extra-steun-voor-starters-op-huizenmarkt/#comment-57350

  Dus die grondprijs is eerst omhooggeschoten van 5 euro naar 1556 euro. (maal 300).
  De bouwers kregen 1,5% marge op het stenesjouwen, stenestapelen en afwerkingafschroeven … en zitten nu (na aankoop grond) met de gebakken stenen (en gebakken peren).

  Grondprijs per m2
  was 5 euro as grasland
  werd via de Vinex Simsalabouw 1556 euro per meter
  is nu 1400 euro (wederom per meter 2)
  ? wordt einde 2012 ? (-5% NVM) 1330 per m2

  http://www.funda.nl/koop/voorschoten/huis-4479126-voorsche-park-fase-iib-bouwnr-86/
  In 2009 berichte deze site hierover
  In 2010 idem
  In 2011 idem
  Prijs nog steeds onveranderd en nog steeds TE KOOP.

  Voorspelling: deze Vinex villa blijft nog wel even te koop staan 🙂

 168. Juan Belmonte says:

  Voorspelling: bij -40% korting blijft dat huis in Voorschoten voorlopig ook nog onverkocht !

  Sushi op de balans blijft eeuwig vers 🙂

  Stilstand bij de huidige Hogehuizenprijzen
  èn gratis koeien
  èn stiekum 1000 euro Realistische Huizenprijskorting per maand
  is de Nieuwe Vooruitgang

 169. Mr. B says:

  Het ware verhaal achter de invoer hypotheekrenteaftrek in 1893:

  http://hbnews.nl/Wat%20is%20nu%20het%20ware%20verhaal%20achter%20de%20invoer%20hypotheekrenteaftrek%20in%201893….html

  Wie het verleden niet kent … snapt de toekomst al helemaa niet 🙂

 170. Buddy says:

  OT

  http://www.cbc.ca/news/world/story/2012/01/11/skyscraper-boom-india-china.html

  In NL is de vorm van de skyscraper afwijkend desalniettemin is de misallocatie (opportunity cost) schrikbarend hoog.

 171. tufkaj says:

  OT: het is alweer een tijdje geleden dat het kabinet met eoa tijdelijke regeling kwam om met heel veel geld “de weoningmarkt vlot te trekken”.

  Wordt weer eens tijd voor zo’n grap. Wat zou de volgende zijn?

 172. Juan Belmonte says:

  Mr. B,

  Bij politiek is het soms verstandig te kijken naar de redenen zoals opgegeven (bij wijze van spreken in de folder) en de netto effecten.

  HRA lijkt wel gewoon een belasting-escape.

  Dat er bij HRA anno 2012 een breedverspreide schuldverslaving en onbetaalbare huizen-“markt” bij kwam kijken omdat IEDEREEN (ipv alleen een select groepje) van de HRA belastingreductie ging gebruikmaken, dat is in 1893 niet geheel voorzien 🙂

 173. Juan Belmonte says:

  tufkaj: Wordt weer eens tijd voor zo’n grap. Wat zou de volgende zijn?

  Die grap van WoCo’s verplichtstellen om hun huurders die woning te koop aan te bieden is ook een best leuke.

  NHG naar 5.000.000 euro is natuurlijk ook hilarisch maar de NHG wordt nu juist afgebouwd tot 2014.

  De scheefhuurder komen nog wel aan de beurt (en terecht: subsidie zou op een noodzakelijkheidsbeginsel moeten rusten niet op ordinair handjeklap van een wirwar aan regelingen waarin iedereen zijn eigen woonsubsidie krijgt en politici continue aan alle kraantjes draaien)

 174. nhz says:

  asd: en de gevolgen daarvan voor de EU en de Euro.

  ook vandaag weer 2% van de pleuro af; maar dat de hele polder subprime is hebben de financiële markten dus nog steeds niet ontdekt. Voor de Fabeltjeskrant blijft de stijgende benzineprijs een raadsel, hoewel … het zal wel door geziek van Iran (en Syrië) komen. Fantastisch dat onze grote broer Obummer die dwarsliggende moslims onder schot houdt, en af en toe een terroristische aanslag organiseert; anders kon je helemaal geen auto meer rijden!
  🙁

  Juan Belmonte: Die grap van WoCo’s verplichtstellen om hun huurders die woning te koop aan te bieden is ook een best leuke.

  ja, nu nog de huurders verplichten om het aanbod gelijk te tekenen op straffe van uitzetting. Dat moet voor dit ‘liberale’ kabinet kat in het bakkie zijn.

 175. Nobody says:

  nhz,

  Zijn het echt ‘de meeste’ van deze kopers die boven hun stand hebben geleefd? Of zijn er veel mensen bij die gewoonweg een eengezins doorzonwoningkje hebben gekocht tegen een veel te hoge prijs?

 176. Nobody says:

  nhz,

  Vitamine D tekort krijg je als je de hele dag binnen zit. Leef je met een bleke huid in onze noordelijke gebieden dan bouw je voldoende vitamine D voorraad op als je overdag buiten leeft.

  En ‘al die welvaartsziekten’ zijn inderdaad niet terug te voeren op vitamine D. Eerder een combi van te weinig beweging, slechte fabrieksvoeding, te weinig slaap, te veel stress en te weinig buiten zijn.

 177. Juan Belmonte says:

  nhz: nu nog de huurders verplichten om het aanbod gelijk te tekenen op straffe van uitzetting. Dat moet voor dit ‘liberale’ kabinet kat in het bakkie zijn.

  Haha, ‘t is inderdaad weer een teken dat er in Holland een woning-“markt” heerst 🙂

 178. victor says:

  pfff…., nou ik heb alle reacties gelezen, en ik wacht nog maar even met het kopen van een huis.

 179. asd says:

  @172 (Dalen)

  Is wel aardig samengevat als mogelijk scenario.

  Ik vrees, dat de situatie erger is.
  Kan daar wel op ingaan, maar laat dat liever aan Kees de Kort en bijvoorbeeld Vrij Nederland van vandaag over.

  Er zitten zoveel aspecten aan de huidige crisis,een crisis die nog nooit vertoond is, dat iedere “analyse” van mijn kant fragmentarisch zal blijven, zeker binnen het bestek van dit blog.

 180. Adamus says:

  Patrick:
  R-Know, 80% van de mensen is allergisch voor papierwerk en WIL het niet zelf doen of zelf snappen.

  De makelaar heeft een stropdas om.

  Je zal er van staan te kijken hoeveel mensen, ook uit mijn omgeving, nog steeds naar een “financieel adviseur” (met stropdas) toe gaan om zich te laten vertellen wat ze met hun centen moeten doen.

  “Onafhankelijk financiëel adviseur” blijkt meestal de andere ingang van het makelaarskantoor te zijn.

 181. asd says:

  @180 (nhz)

  Ja d’r wordt successievelijk lekker geknabbeld aan de waarde van de Euro. T.o.v. de US Dollar? Et alors? Die waarde (t.o.v. van wat?) kan ook niet niet lang stand meer houden ondanks dat het zogenaamd beter gaat in de VS met zijn verrotte (geld)systeem.

  Intussen zijn Frankrijk en Oostenrijk, zoals je bekend, abgestuft. Finland, Duitsland, Luxemburg en jawel NL behouden hun AAA-rating.

  Ik krijg ook geen hoogte van die financiële mannetjes: hebben ze dan inderdaad die poldersuprime over het hoofd gezien en gaat NL zich binnenkort bij Frankrijk en Oostenrijk voegen?

  Wat de stijgende benzineprijs betreft, blijft die voor mij – wat NL betreft! – een raadsel.
  Heb gisteren nog in Dld getankt voor 13 ct minder per liter.

  Die dure NL-benzine heeft niet alleen te maken met de aimabele Wim Kok maar ook met de aritmetique néerlandaise, zoals de Belgen sinds 1815 van ons zeggen en niet met wat achterhoedegevechten in het M.O. moet ik dan wel denken.
  Misschien maar niet meer tanken bij de schelp.

 182. Juan Belmonte says:

  Adamus: Onafhankelijk financiëel adviseur”

  WIE O WIE
  gelooft nu dat de “gratis” Hypotheker
  gratis in het belang van de consument handelt,
  Jazeker, gratis vrinden, gratis cabaret 🙂

  De polder is vaak ook zo ècht ànders 8)
  Wie snapte er nu niet dat de banken en verzekeraars bonussen en premies op woekerproducten zetten ?

  Maar de heer Mr Drs De Jager heeft ervoor gezorgd dat dat per zomer 2012 afgelopen is, wiens brood men eet wiens woord men spreekt, dus
  Jazeker de klant zal betalen
  rechtstreeks en alleen rechtstreeks
  aan de Hypotheker 🙂

 183. nhz says:

  Nobody: Zijn het echt ‘de meeste’ van deze kopers die boven hun stand hebben geleefd? Of zijn er veel mensen bij die gewoonweg een eengezins doorzonwoningkje hebben gekocht tegen een veel te hoge prijs?

  beide tegelijk: het huis was gewoon te duur voor hun inkomen en ze hadden het dus niet moeten kopen, en genoegen nemen met wat ze hadden. Als iedereen zo verstandig was geweest dan waren de prijzen ook niet zo gestegen.

  Nobody: Leef je met een bleke huid in onze noordelijke gebieden dan bouw je voldoende vitamine D voorraad op als je overdag buiten leeft.

  als je overdag gemiddeld zo’n 10 minuten buiten komt met een beetje meer bloot dan alleen je gezicht. Dat moet voor het overgrote deel van de bevolking toch lukken lijkt mij …

  Adamus: “Onafhankelijk financiëel adviseur” blijkt meestal de andere ingang van het makelaarskantoor te zijn.

  en anders zijn ze wel eigendom van een makelaarskantoor (of misschien andersom tegenwoordig).

  asd: Die waarde (t.o.v. van wat?) kan ook niet niet lang stand meer houden ondanks dat het zogenaamd beter gaat in de VS met zijn verrotte (geld)systeem.

  ten opzichte van olie (benzine) gaat het in ieder geval niet naar wens; al vind ik dat persoonlijk wel een gezonde ontwikkeling, steuntje in de rug voor schonere alternatieven. Natuurlijk speelt de hoge accijns een rol, maar de stijging komt toch echt door ontwikkelingen op de wereldmarkt (opkomst Azië) en de daling van de pleuro (valsemunten door Draghi c.s.).

  Juan Belmonte: Jazeker de klant zal betalen
  rechtstreeks en alleen rechtstreeks
  aan de Hypotheker

  valt alleszins mee dat de Bende van Rutte nog geen ‘Financieel Advies Verzekering’ van 100 euro per maand verplicht heeft gesteld voor iedere Nederlander (bij niet betalen in te houden op het inkomen). Iedere Nederlander heeft, ongeacht zijn inkomen of vermogen, tenslotte recht op het allerbeste financieel advies; en dat lukt alleen als de overheid zich er nadrukkelijk mee gaat bemoeien. Maar misschien moet ik ze niet op ideeën brengen 😎

 184. Juan Belmonte says:

  nhz: ‘Financieel Advies Verzekering’ van 100 euro per maand verplicht

  nhz merci: u heeft geantwoord op:
  tufkaj,

 185. Juan Belmonte says:

  Offtopic maar wel verder met het eeuwige Spaanse Relaas:

  Para comprar hay que aportar un capital equivalente al 30% del valor de la casa

  Waar in Olanda de her Dr Klaas Knot, president van DNB opperde dat 10% kapitaal bij aanschaf van een huis wel nodig is en daarmee de woede van de Huizenleasers op zijn hals haalde staat in Spanje dat getal op 30 %.

  ¿Quién va a comprar casa este año? Es la pregunta del millón, la que se hacen miles de propietarios, los promotores, los analistas, los intermediarios. “Es muy sencillo”, afirma Carlos Smerdou, consejero delegado de Foro Consultores, “si una vivienda en Madrid vale unos 250.000 euros, quien vaya a comprar este año tiene que tener unos 75.000 euros ahorrados, es decir, un 20% del precio y un 10% más para gastos”.

  Kortom: Spaanse banken lijken inmiddels iets meer risico’s te zien in de Spaanse huizenmarkt, die al 20%+ omlaag is gekomen in prijs, dan in 2007. Bovendien staat er nogal wat SUSHI op de balans.

  http://www.elmundo.es/elmundo/2012/01/12/suvivienda/1326388618.html

  Kortom: 2012 is het jaar van de Spaarder, huurder, niet van de Koper 🙂

 186. asd says:

  @189 (nhz)

  Dat is wel zo, maar vlak Obama plus voorgangers met hun voortdurende, immense geldcreatie niet uit,inderdaad ook Draghi, Monti en Papademos, die bij de Amerikanen (Goldman Sachs) in de leer zijn geweest.

  Vanuit die hoek kan het grootste malheur worden verwacht, zeker nu Frankrijk en Oostenrijk een minder belangrijke rol in “de redding” van de Euro zullen kunnen spelen.

 187. asd says:

  @189 (nhz)

  Dat is op zich wel waar, maar vlak de immense geldcreatie van Obama en diens voorgangers niet uit. Draghi, Monti en Papademos zijn in de leer geweest bij de Amerikanen (Goldman Sachs) en met het virus besmet.
  Ook geen prettig vooruitzicht voor een stabiel geldstelsel.

 188. lorenzo says:

  nhz: Laat ze eerst maar eens uitleggen waarom we nu ineens zoveel meer vitamine D nodig hebben dan een paar eeuwen geleden

  Of zijn ze er nu achter dat de vele welvaartsziekten te herleiden zijn naar oa. vit. d met de wetenschap dat in het Noorden het onmogelijk is via de zon D in te nemen ?
  Dat ik van oordeel ben dat een mens geen kanker en hartziekten , in deze mate , hoort te krijgen . Dat ik weet dat de farmacie zich in ruime mate verzet tegen het feit dat u geen kanker meer krijgt ?

  de geitjes die de leeuwtjes in stand houden, wederom.

 189. lorenzo says:

  Kortom , Niek , ik en jij worden geacht kanker en anders te krijgen op termijn , een calculatie door de miljarden industrie gemaakt en genoten . Elke suggetsie ( waaronder D) in deze is afwijzend en zal worden bestreden.
  De consument is , ook hier weer, aan zet . Indien gewenst natuurlijk.

 190. lorenzo says:

  afwijzend = afwijkend.

 191. Mieke says:

  Graag advies!

  Wij willen een bod uitbrengen op een vrijstaand huis van 450.000 euro in Eindhoven. Het huis staat bijna een jaar te koop. De huidige eigenaar heeft zijn huis ‘vrij’ dus blijft niet met een resthypotheek zitten.

  Hoeveel procent onder de vraagprijs is een realistisch bod?

  Dank je indien je reageert.

 192. Ralph says:

  Mieke:
  Graag advies!

  Wij willen een bod uitbrengen op een vrijstaand huis van 450.000 euro in Eindhoven. Het huis staat bijna een jaar te koop. De huidige eigenaar heeft zijn huis ‘vrij’ dus blijft niet met een resthypotheek zitten.

  Hoeveel procent onder de vraagprijs is een realistisch bod?

  Dank je indien je reageert.

  Onmogelijk te zeggen zonder meer gegevens. “Zoveel procent bieden onder de vraagprijs” is daarom altijd onzinnig zonder kennis.

 193. nhz says:

  lorenzo: Dat ik van oordeel ben dat een mens geen kanker en hartziekten , in deze mate , hoort te krijgen . Dat ik weet dat de farmacie zich in ruime mate verzet tegen het feit dat u geen kanker meer krijgt ?

  ik kan je niet helemaal volgen, maar ben het denk ik met je eens dat de toename van allerlei ‘welvaartsziekten’ niet ‘normaal’ is, maar om het nou op vitamine D gebrek te schuiven … vervuiling, straling, milieuverstoring (nieuwe/aggressiever parasieten), ongezond eten en talloze andere lifestyle problemen zijn een veel logischer verklaring dan gebrek aan zonlicht / vitamine D, waar de gemiddelde blanke in deze streken toch al (evolutionair gezien) vele duizenden jaren aan aangepast is. De hele dag binnen blijven is wellicht van wat recenter datum, maar ik heb niet de indruk dat dat correleert met de toename van de meeste ‘welvaartsziekten’.
  Verder vind ik dat je met vit.D voorzichtig moet zijn, omdat het zo ongeveer de hoofdschakelaar van onze genetica is (activeert direct of indirect zo’n 2000 van de ruim 20.000 genen).

 194. lorenzo says:

  nHZ , beter mijn woorden lezen , je verdraait weer eens en ik maar uitleggen . Je nadruk op D is te hoog , OA had ik gememoreerd .
  Een mens krijgt niet meer de voedingstoffen binnen die die hoort te krijgen , D krijgt hierin wel een steeds grotere betekenis., als voorbeeld.
  De farmacie industrie verzet zich er hand en tand tegen , een miljarden industrie .

  ”ik en jij worden geacht kanker en anders te krijgen op termijn ” , denk er nog eens over na. Ik ben hier al een aantal jaartjes mee bezig , ga er hier niet verder op in.
  De massa is altijd groter dan het individu .

 195. lorenzo says:

  Mieke: Graag advies!Wij willen een bod uitbrengen op een vrijstaand huis van 450.000 euro in Eindhoven. Het huis staat bijna een jaar te koop. De huidige eigenaar heeft zijn huis ‘vrij’ dus blijft niet met een resthypotheek zitten. Hoeveel procent onder de vraagprijs is een realistisch bod?Dank je indien je reageert.

  Er is toch iets aan de hand op dit moment in vastgoed land , maar goed,is de wens groot zou ik € 449.000 bieden , weet je zeker dat je de woning hebt. Succes in ieder geval.

 196. nhz says:

  lorenzo: nHZ , beter mijn woorden lezen , je verdraait weer eens en ik maar uitleggen

  ik verdraai niet bewust, blijkbaar snap ik jouw kromme Nederlands niet; ik kan van die zinnen soms echt geen chocolade van maken.

  lorenzo: € 449.000 bieden , weet je zeker dat je de woning hebt.

  zeker? misschien vertrouwen ze het niet als je tegenwoordig (bijna) de vraagprijs biedt. Makelmannetje zal vast waarschuwen dat er dan een addertje onder het gras moet zitten 😉

 197. dalen says:

  Mieke,

  Ik ga er van uit dat lorenzo 349.000 euro bedoelt maar hij bemiddelt in huizen dus is mijns inziens niet objectief.

  Ik zelf het kort geleden op een vrijstaand huis met 1000m2 grond uit 1979 280.000 geboden op een vraagprijs van 355.000. Is zeer gedateerd maar wel goed gebouwd en wel een villa die ik zou willen hebben.

  De eigenaars zijn eerste bewoners dus ook geheel vrij.

  Wanneer ze het aanbod niet aanvaarden dan jammer maar ik ga hun oude dag niet betalen.

  Ik weet uit ervaring dat er altijd weer een ander mooi aanbod komt. Meestal loont wachten. Zat jaren op een veiling waar de ervaring leerde dat degene die zijn geld het langst bewaarde het goedkoopste inkocht.

  Aan de andere kant kan het je droomhuis maar zijn.

  PS hoeveel is 450.000 euro in ouderwetse keiharde guldens?

  Succes en veel wijsheid.

 198. renren says:

  @ 200 lorenzo
  Ik ben hier al een aantal jaartjes mee bezig , ga er hier niet verder op in.
  De massa is altijd groter dan het individu .

  lorenzo; waarom ga je er niet verder op in? Ik heb wel interesse om meer te horen.
  Interesse opwekken en dan niet verder willen.

 199. renren says:

  en de farma industrie is net zo erg (of erger) dan de financiële.

 200. menno says:

  Mieke,

  bel het Kadaster tel nr 2255 koopsom postcode huisnummer en je weet wat ze er voor betaald hebben, indien voor 1991 gekocht is prijs niet bekend, ik weet niet welk huis je bedoeld in Eindhoven maar deze regio is waar de huizenprijzen het sterkst gedaald
  zijn in het afgelopen kwartaal.
  Ben zelf op mijn gemak ook op zoek naar een huis tussen den bosch en eindhoven, bij een eventueel bod laat ik me bepalen door de toendertijd betaalde aankoopprijs en de huidige markt omstandigheden, zoals de voorzitter van de NVM Ger Hukker afgelopen vrijdag zei dat woningen die lang te koop staan er minimaal 20% af moet, laat je niet onder druk en gek maken door gladde makelaars want kopers hebben op dit moment de macht, verkopers zijn op dit moment genegen om ver met de prijs omlaag te gaan.Succes met de onderhandelingen.

 201. nhz says:

  dalen: Ik weet uit ervaring dat er altijd weer een ander mooi aanbod komt. Meestal loont wachten.

  er gaan nog vele jaren lang mooie aanbiedingen komen; misschien wel steeds mooier, voor wie geld heeft 😉

  geduld, zou onze Juan zeggen 🙂

  menno: bel het Kadaster tel nr 2255 koopsom postcode huisnummer en je weet wat ze er voor betaald hebben, indien voor 1991 gekocht is prijs niet bekend,

  ik denk dat je beter via internet kunt opvragen bij Kadaster, dan krijg je de transactiegegevens van de hele postcode sinds 1993 (of 1995?). Daar heb je veel meer aan dan alleen die van het betreffende nummer, zeker als de huizen een beetje vergelijkbaar zijn. Bedenk wel dat gegevens op diverse manieren afgeschermd kunnen worden, je krijgt dus niet perse alle transacties te zien. Makelaars kunnen een huis dat in de verkoop is tijdelijk laten afschermen zodat je niet kunt zien hoe schandalig veel de verkoper wil verdienen (afschermen mag voor een maand geloof ik, maar details van de procedure ken ik niet; zal wel zijn omdat er zogenaamd een bod in overweging is of zoiets).

 202. Mieke says:

  Hmmmm nog een Mieke in da house ….

  Ik ben 1ste 10 jaren geen koper….laat die 70% gemiddelde daling maar komen

 203. asd says:

  Mieke 1 (197), waarschijnlijk kent Mieke 2 (208) dit filmpje:

  http://www.youtube.com/watch?v=6EjJsPylEOY

  Dus Mieke 1, wacht nog efkes.

 204. nhz says:

  Mieke: Hmmmm nog een Mieke in da house ….

  Ik ben 1ste 10 jaren geen koper….laat die 70% gemiddelde daling maar komen

  Ah, ik verbaasde me al over de vraag, maar dit verklaart alles 🙂

  asd: waarschijnlijk kent Mieke 2 (208) dit filmpje:

  experiment recent ook herhaald met kraaien, die blijken het minstens zo goed te doen als kinderen; ze gebruiken vergelijkbare trucjes om zichzelf af te leiden, zodat ze niet voortijdig toehappen. Zouden de huidige huizenkopers dommer dan kraaien zijn, of gewoon heel erg hebberig?

 205. asd says:

  @210 (nhz)

  “Zouden de huidige huizenkopers dommer dan kraaien zijn, of gewoon heel erg hebberig?”

  Zowel het een als het ander!
  Zoals ik onlangs nog heb ervaren lijden bepaalde types aan zelfoverschatting en tegelijkertijd aan een tekort aan kennis en inzicht. Zij werden voor mij “en un momento dado” een bron van vermaak.

 206. Mieke says:

  Dank je wel voor jullie reacties, asd, nhz, menno, dalen!

 207. lorenzo says:

  nhz: ik verdraai niet bewust, blijkbaar snap ik jouw kromme Nederlands niet; ik kan van die zinnen soms echt geen chocolade van maken.

  Dat geeft niet NHZ , soms begrijp je de dingen niet op HET moment , het kan ook zijn dat een nu eenmaal aanwezige een dimensionale denkwijze het simpel niet toelaat. Dat laat ik graag in het midden.
  Zijn we het het er wel over eens dat we hier het woord MAFFIA in zijn ruimste zin kunnen gebruiken ?

 208. lorenzo says:

  dalen: Ik ga er van uit dat lorenzo 349.000 euro bedoelt maar hij bemiddelt in huizen dus is mijns inziens niet objectief.

  Nee , ik bemiddel niet in huizen . Het wel of niet objectief zijn in deze kan ik btw ook niet plaatsen .

 209. lorenzo says:

  Mieke: Dank je wel voor jullie reacties, asd, nhz, menno, dalen!

  Nou , ondanks mijn commentaar waar m.i. ruime adviezen in staan……toch graag gedaan en succes ermee ( beter wachten , weer zo’n waardevol advies van mij..)

 210. lorenzo says:

  renren: @ 200 lorenzoIk ben hier al een aantal jaartjes mee bezig , ga er hier niet verder op in.De massa is altijd groter dan het individu .lorenzo; waarom ga je er niet verder op in? Ik heb wel interesse om meer te horen.Interesse opwekken en dan niet verder willen.

  Omdat het type blog of forum wel gerespecteerd dient te worden. Je kan ook zelf onderzoek doen .

 211. lorenzo says:

  renren: en de farma industrie is net zo erg (of erger) dan de financiële.

  het is juist de massa die een systeem in stand houdt , derhalve weinig fiducie mijnerzijds.

 212. Ralph says:

  Frans k.: Ik wacht nog even op de cijfers van het Kadaster van volgende week over de gemiddelde koopsom van 2011. Goed nieuws is dat nu ook de NVM overstag is en gewoon hardop zegt dat in 2012 de prijzen met 5% zullen dalen.

  Aantal transacties gedaald, koopsom licht gestegen: http://www.vastgoedactueel.nl/index.php?option=com_k2&view=item&id=710:43-minder-woningtransacties-gemiddelde-koopsom-licht-gestegen&Itemid=2&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

 213. Frans K. says:

  Dank je wel Ralph!

  De gemiddelde koopsom:
  2009: €238.258
  2010: €239.530
  2011: €240.100

  Ik zie nog niets terug van die dalende huizenprijzen..

 214. xenobinol says:

  Gestegen koopsommen maar dan wel betaald voor een veel beter huis. Kon je vroeger nog een verpauperde betonnen doos voor de hoofdprijs verkopen, tegenwoordig moet daar weer wat kwalitatiefs tegenover staan. Cherry picking all the way.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*