Starter blijft weg van huizenmarkt

De starters manifesteren zich steeds minder op de markt voor koopwoningen. Dat blijkt uit de woningmarktrapportage van Ten Hag makelaars in Zutphen en Warnsveld.

Daarin zijn de cijfers over het tweede kwartaal van 2010 bekend gemaakt die een aardig beeld geven van de rest van de huizenmarkt in deze regio. Een belangrijke oorzaak van het wegblijven van starters is het op korte termijn afschaffen van de koopsubsidie. Daardoor zijn ze terughoudender geworden. Dankzij de koopsubsidie zorgden de starters de laatste jaren voor enige beweging op de woningmarkt en was er volgens de makelaars een bescheiden doorstroming aan de onderkant van de woningmarkt en in het middensegment.

Ook andere potentiële kopers nemen een steeds afwachtendere houding aan. De oorzaak is de onzekerheid over de aftrekbaarheid van de hypotheekrente, de eigen financiële situatie en de onzekere economische vooruitzichten.

De ernst van de malaise in de woningmarkt is het best af te leiden uit het aantal verkochte woningen. Die valt in het tweede kwartaal van 2010 voor alle plaatsen aanmerkelijk lager uit. Daar tegenover staat dat het aanbod van huizen alsmaar toeneemt met de kanttekening dat de stijging van het aantal te koop staande huizen minder hard gaat ten opzichte van het tweede kwartaal van 2009. In het tweede kwartaal van dit jaar is het aanbod met 11,7 procent toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal en 15,7 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van 2009. Voordeel van deze situatie is dat aspirant kopers kunnen kiezen uit meer huizen dan een jaar geleden: gemiddeld vijftien woningen in een bepaalde prijsklasse tegenover dertien een jaar geleden.

Opvallend is wel dat gemiddelde verkoopprijs licht is gestegen. Die ligt nu op 226.500 euro. De periode dat woningen te koop staan is op het gebruikelijke niveau van vijf maanden beland.

De makelaars hebben niet de indruk dat de woningmarkt dit kwartaal zal opleven. Met name de zomervakantie en het WK voetbal zorgen voor een drukkend effect.

Ze dringen aan op snelle regeringsmaatregelen om de huizenmarkt uit het slop te halen. Daarvoor moet duidelijkheid verschaft worden over de hypotheekrenteaftrek. Volgens de makelaars heeft de eindeloze discussie hierover een negatieve impact op de woonconsument.

bron:  Stentor

Share Button
Tagged with: ,
198 comments on “Starter blijft weg van huizenmarkt
 1. Hugo says:

  Kop zou moeten zijn starter kan nu echt geen huis meer financieren.

  Met een gemiddelde prijs van 226.500 euro is een woning buiten bereik voor een steeds groter deel van de bevolking. Om een gemiddelde woning te kunnen bekostigen dient het inkomen boven de 50k per jaar te zijn. Mocht de bank wat strenger zijn dient dit 56,5k te zijn.

  Duidelijk is dat een starter dat niet kan financieren. De Nederlandse overheid heeft echter als beleid (beLIJD) om de woningprijzen verder omhoog te jagen aangezien de banken anders in zwaar weer komen. Duidelijk is dat de belangen van de starters worden opgeofferd ten gunste van de banken. Sociale onrust valt te verwachten als vast wordt gehouden aan dit beLIJD welke de overheid de bevolking opdringt.

 2. ll says:

  @ hugo, niet alleen de starters , maar de gehele bevolking moet lijden om de financiele wereld overeind te houden.

  We hebben een monster gecreeerd, we stonden erbij en keken ernaar.

  Komt er nog een nieuwe bank ?

 3. Mike says:

  Je bent gestoord als je nog een huis koopt in nederland, je betaald 50% lucht en wordt aan alle kanten gepakt.
  Kijk eens in de buurlanden…waar je voor minder dan de helft een huis van betere kwaliteit heeft.
  Nederland is passe wat mij betreft.

 4. Mike says:

  Sorry voor de spelfouten, het zal de hitte zijn 😉

 5. Hugo says:

  @ll

  Wat ik tot heden zie is dat rekening tot nu toe voornamelijk bij de ‘niet boomers’ terecht is gekomen en de voordelen voornamelijk bij de boomers.

  Pas als het puntje bij het paaltje komt zal de gehele bevolking (minus insiders en oplettenden) moeten lijden. Tot heden wordt het lijden zeer ongelijk verdeeld over de samenleving.

  Tevens ben ik van mening dat ‘we’ (als bevolking) weinig hebben bijgedragen aan de creatie van het monster welke ons nu bedreigt. Het zijn voornamelijk TPTB welke ons in deze situatie hebben gebracht. Er zijn vele protesten geweest tegen onzalige plannen welke altijd zijn onderdrukt. Daar plukken we nu de vruchten van.

  Enne wat betreft DNB komt die nieuwe bank er niet. Heldere analyse;

  ‘Net als bij banken en pensioenfondsen streeft De Nederlandsche Bank nu ook bij verzekeraars naar schaalgrote. Klein zijn mag niet meer.”
  http://www.belegger.nl/column/6398/klein_is_fijn

  De gijzeling van de samenleving wordt weer wat verder uitgebreid 🙁

 6. Nou, says:

  Ja die starters van vandaag de dag toch. Waar ze vroeger alleen intresse hadden in overwaarde, en op tijd instappen in de woningmarkt, zijn ze tegenwoordig alleen maar bezig met de politiek, vakantie en voetbal.

  Ik vind het ook erg verrassend dat de gemiddelde verkoopprijs stijgt zodra de bescheiden doorstroming aan de onderkant van de woningmarkt stagneert.

  Dit is vast een teken dat de babyboomers het beste met ons voor hebben.

 7. ll says:

  @ hugo, het monster groeit dus nog steeds, en heeft hongerrrrrrrrr

  http://www.fd.nl/artikel/17285292/banken-zoek-90-miljard

 8. Hugo says:

  @ll

  Wat mij betreft is het monster de berg derivaten. De omvang daarvan is mij onduidelijk, of het (monster) groeit dus ook. De hongerrrr is duidelijk 🙁 Ik lees stukken waaruit blijkt dat de omvang van derivatenmarkt 600 biljoen is en andere stukken waar men 1800 biljoen noemt (en er tussen in). Met een mondiaal GDP van minder dan 60 biljoen is het gevaar mij duidelijk.

  Dat banken kapitaal nodig hebben is goed voor de spaarders. Die hebben zoveel geleden dat een verhoging van de rente meer dan terecht is. Die hebben decennia de vruchten kunnen plukken. Recente instappers zijn slachtvee, daar neb ik medelijden mee. De term kamikazekoper (h/t Juan) is zeer terecht.

 9. ll says:

  @ hugo, Obama zei op tv 600.000 miljard, anderen zeggen 369.000 miljard, en deze wiki heeft weer andere bedragen

  http://en.wikipedia.org/wiki/Credit_default_swap#Market_as_of_2008

  Tja, het is en blijft een veelvoud van de wereldeconomie.

 10. adamus says:

  (minus insiders en oplettenden)

  daarom mag Ludwig hier van de baas niet meer reageren.

 11. bigD says:

  Ik kwam afgelopen vrijdag bij de dokter vanwege een opgezwollen buik. Diagnose: opgezwollen buik. Behandeling: grotere broeken kopen. En ik rekende tevreden €45 af.

  Zo is het ook met de starters en de HRA volgens de kwakzalvers die zichzelf makelaar noemen. Tevreden betaalt de belastingbetaler de rekening.

 12. adamus says:

  Tevreden betaalt de belastingbetaler de rekening.

  dat is wel zo slim. Je een bedragje meebetalen om straks een groter voordeel te behalen als dezelfde meebetaler in de toekomst zelf gaat cashen.

 13. ll says:

  Onderzoek naar risico’s garantstelling aan commerciele dochters van WBV’s, z.g. projectontwikkelaars.

  http://www.fd.nl/artikel/17329690/woningcorporaties-moeten-inzicht-geven-commerciele-dochters

  Dat zijn toch al die onbetaalbare LEEGSTAANDE nieuwbouw woningen en appartementen……

 14. ll says:

  De WSW en WEW, stichting waarborgfonds eigen woning, zijn de Freddy Mac en Fanny May van Olland, want voor beide instanties staat de belastingbetaler garant.

 15. Juan Belmonte says:

  @13

  Ook spelen malversaties in de branche een rol, zoals recentelijk bij de Amsterdamse woningcorporatie De Key, waar met grond is gesjoemeld.

  Al anderhalf jaar geleden constateerde de financiële toezichthouder op de corporatiesector, het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), dat het zicht op de dochterondernemingen ‘zeer beperkt’ was, en dat daar grote risico’s achter schuil kunnen gaan. Het risicobesef is te gering, aldus het CFV destijds.

  CFV, nooit van gehoord, gelukkig hebben we in de polder allerlei toezichthouders waar we zelden of nooit iets van horen, alles gaat goed.

  Het zou toch niet zo zijn dat er nog meer Marc Calon’s zijn ?
  🙂

 16. Juan Belmonte says:

  @15 Wat de triple A verklaart.

  NHG optrekken naar 3.000.000. ?

 17. Goudbelegger says:

  Van het weekend naar Walibiworld geweest…. als dat de toekomst van Nederland is.. leek wel bezoekuur in de gevangenis.

  Park ook amateuristisch, leek wel een aflevering van de Simpsons, een ongemotiveerde kangoeroe bij de uitgang, ging liever met collega’s kletsen dan kleine kindjes uitzwaaien. Het personeel hadden ze voor de rest wel goed geselecteerd, allemaal serieus en goed bezig verder, heb je zo’n publiek..

  Misschien is het typisch voor de samenstelling van Nederland wat je daar ziet, dan zijn vooral de huizenprijzen in het Westen minimaal 60% te hoog.

 18. KariZ says:

  @7…er gaat weer een beerput open lijkt het. Mijn gevoel zegt dat dit bouwfraude in het kwadraat gaat worden…

  Off-topic:

  Goud al binnen Kees? 🙂

  http://www.nytimes.com/2010/07/12/business/global/12refinance.html?_r=1&ref=business

  We zitten echt in het oog van de orkaan op dit moment…relatieve rust (is maar schijn)

 19. Huurder 25 jaar says:

  Kamikaze koper hier 🙂

  Deze week 2e bezichtiging voor ons nieuwe huisje:

  Bouwjaar: omstreeks 1981;
  Perceeloppervlakte: 171 m2
  Inhoud: ca. 350 m3
  20 meter tuin
  Vraagprijs 175.000
  Goede staat, beetje sauzen + evt nieuwe keuken en klaar

  Mits er geen hele rare dingen naar voren komen tijdens de 2e bezichtiging gaan we een bod doen van 165.000 (167.500 willen we max betalen)

  Afgelopen weekend nog een keer bij de hypotheker geweest en met 100% aflossen gaan we 750 euro per maand betalen (hypotheek van 197.500=incl 15.000 bouwdepot)met de rente 30 jaar vast (10/20 kan ook is 15/8 euro goedkoper p maand). Nu gooi ik elke maand 460 Euro aan huur weg, met deze hypotheek NETTO maar 169,76 per maand.

  Natuurlijk komen er extra kosten bij, onderhoud, verzekeringen (wat komt er precies allemaal bij eigenlijk?) maar met 290 euro per maand kom ik een end denk ik.

  Ik ben zelf ook van mening dat er nog heel wat vanaf kan van de huizenprijs de komende 2, 5, 10 misschien wel 20 jaar, maar op deze manier overleven we dat wel. Helemaal omdat ik denk dat huizen van onder de 200k niet snel nog 20-30% in waarde zal dalen.

  Hypotheekrenteaftrek, tsja van mij hadden ze het af mogen schaffen, het liefst 20 jaar geleden al. Nu kan ik er mega cheap geld mee lenen en hierbij geldt ook weer, voordat de hypotheken van onder de 200k aan gaan pakken zijn we ook alweer een jaar of 10 verder ALS deze al aangepakt gaan worden.

  Alvast mijn excuses voor het instappen extra doorstroming zal er niet zijn, de vorige eigenaars hebben al enige tijd een nieuwe woning. Maar om voor een niet al te groot risico in een zeer redelijk huis te kunnen wonen + grote tuin (100m2) in plaats van een redelijk apartement met plat dak (30+ graden in de slaapkamer de afgelopen dagen)in een achteruitgaande buurt:

  Deze starter gaat dus waarschijnlijk wel op de huizen’markt’

 20. Claude says:

  @21

  Hopelijk haal je het huis binnen en het is uiteraard een wijs besluit om volledig af te lossen. Ik hoop dat je mooie tijden zult beleven daar.

  Welke provincie hebben we het eigenlijk over?

 21. Goudbelegger says:

  @21 mooi. Het verschilt per huis natuurlijk. Als ik een huis kon vinden in een goede buurt waar ik de rest van m’n leven blijf wonen zou ik het ook doen.

  Maar die buurt en of ie achteruit gaat, dat is alles. Het moet geen Walibi buurt worden.. Hier in Amsterdam ook, een klein mooi eilandje tegen een buurt met 95% Marrokanen aan, je ziet dat het heel langzaam opgeslokt wordt, no way dat je daar je geld weer terugkrijgt.

 22. adamus says:

  leek wel bezoekuur in de gevangenis.

  🙂

 23. Ludwig von Mises says:

  adamus Zegt:
  11 July 2010 om 11:18 pm
  (minus insiders en oplettenden)

  daarom mag Ludwig hier van de baas niet meer reageren.

  Ludwig is weer eens gebanned door de moderator van deze site.

  Mu verandert Ludwig nogal eens van opdrachtgever, dus IP adressen zat.

  Maar ik begin een beetje de buik vol te hebben van deze gecensureerde site.

 24. adamus says:

  Goud al binnen Kees?

  ja, van coininvestdirect(die van Martijn) wo/do gaven ze te kennen het geld binnen te hebben en ma. had ik door UPS bezorgd gekregen.

  Prakken levert deze maand niet meer uit. Vakantietijd?

  A’damgold wacht ik nu 5 wkn. op uitlevering.

  Ik vermoed dat einde deze week de prijs wel weer iets zal stijgen. We zullen zien.

 25. Goudbelegger says:

  @25 waarom zou je gecensureerd worden?

  Omdat je inflatie voorspelt in plaats van deflatie wat Middelkoop verwacht? Lijkt me sterk maar ja, ik heb m’n oordeel niet meer zo snel klaar, er kan veel in deze wereld..

 26. adamus says:

  Dat is inderdaad lullig Ludwig. Iedere keer controleren of het doorkomt.

  doe je nog iets met je blog?

  Zou van de moderator wel zo fatsoenlijk zijn om een motivatie te geven.

 27. ll says:

  Mises, alles ok…. we missen je.

  Vervolg WSW

  Menig corporatie heeft – tegen de regels van het WSW en het Rijk – in dochterondernemingen ondergebrachte projecten gefinancierd met vermogen uit de corporatie zelf, ondermeer uit de verkoop van sociale huurwoningen. Ook het onderbrengen van sociale huurwoningen in dochters om deze vervolgens als onderpand te gebruiken voor projectfinancieringen was jarenlang de praktijk, maar niet toegestaan volgens het WSW. Zo lieten de corporaties In 2008 17.000 huurwoningen ‘doorzakken’.
  Het WSW, dat borg staat voor € 75 mrd aan corporatieleningen, loopt zelf geen direct risico omdat het Centraal Fonds voor Volkshuisvesting (CFV) bij problemen kan bijspringen.

 28. adamus says:

  Ludwig, je boekenlijst nog aangevuld de laatste tijd?

  Kan die vraag ook aan Martijn stelllen 🙂

  Ik blijf het nog steeds een toplijstje vinden. Inmiddels vrienden ook trouwens.

 29. Claude says:

  Mises, Maastrichtse vriend. Goed weer eens wat van je te horen. Hoop dat je weer actief gaat reageren hier. Ik heb je posts altijd als erg leerzaam ervaren.

  Geen idee of het in deze vorm al hier voorbij is gekomen:

  Gemiddelde huurprijs woningen daalt met 2 procent

  De gemiddelde huurprijs van woningen is in het tweede kwartaal met 2 procent gedaald vergeleken met een jaar geleden. Dat meldt Direct Wonen op basis van eigen onderzoek.

  Voor een gemiddelde huurwoning werd in het afgelopen kwartaal 741 euro gevraagd tegen 756 euro in dezelfde periode een jaar eerder. De daling kwam voor rekening van het segment van huurwoningen vanaf 800 euro. Hier zakte de gemiddelde huurprijs met 2,8 procent van 1.168 euro naar 1.135 euro. Woningen in de prijsklasse tot 800 euro werden gemiddeld iets duurder. De gemiddelde huurprijs in deze categorie steeg met 0,6 procent naar 501 euro.

  De sterkste stijging van de gemiddelde huurprijs van nieuw aangeboden woningen deed zich voor in Dordrecht: 30 procent. De duurste stad om een woning te huren is Amsterdam, met een gemiddelde prijs van 1.122 euro. Dat is wel 15,4 procent lager dan een jaar geleden, toen de gemiddelde huurprijs in de hoofdstad nog 1.326 euro bedroeg. De goedkoopste stad is Tilburg, met een gemiddelde huurprijs van 468 euro.

  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2010/07/09/Gemiddelde-huurprijs-woningen-daalt-met-2-procent-.html

 30. adamus says:

  beste huurder 200K/30 is toch ook 6000pjr?
  Ik zou ook naar de buurt kijken. Ben je 25 dan heb je daar een andere kijk op dan 30jr + kind.
  Vertel ik door schade en schande wijs geworden…..

  Ik zou, en 30 jaar geleden moest dat, kk en verbouwing uit eigen zak betalen. KK=belasting (soort van btw) en keuken gaat geen 30 jaar mee. Ik huur nu zelf iets van 30jr oud en merk dat het technisch matig is naar huidige maatstaven. Ik heb ook nieuwe huizen gezien van 225k von.

 31. KariZ says:

  Kees / Mises…welk boekenlijstje hebben jullie het over?

  M.a.w. post dat lijstje nog eens (voor mij en wellicht andere meelezers/posters)

 32. KariZ says:

  Nieuwe FOFOA trouwens weer online.

 33. adamus says:

  Juan heeft de boekenlijst bijgehouden? 😉

  kariz, ik klets het maar even uit mijn “evernote”

  13 February 2010 om 7:16 pm
  @87
  Fukuyama (us filosoof) zou eens wat van Mark Buchanan, Ravi Batra, Paul Kennedy of Richard Maybury moeten lezen.

  Maar ze waren beter af.
  Boektip voor adamus: Alvin Toffler – The Third Wave.
  En voor diegenen die the intelligent investor gaan aanschaffen ondanks dat ik het adviseerde:
  Alvin Tofler – Revolutionary Wealth.

  ——————————————————-

  Begrijp de situatie of de situatie grijpt jou.

  RICHARD MAYBURY

  ——————–

  Buchanan:

  1. -Ubiquity, why disaster happen
  -The social atom
  Ik zou ze in die volgorde lezen Buchanan
  ———————————————–
  3 March 2010 om 1:00 pm
  @Ludwig
  Je vroeg laatst naar Sarkar.
  http://www.proutpublications.com/
  Koop het cdeetje maar. Staan alle boeken op inclusief een zoekfunctie.

  —————

  Hugo Zegt:
  5 March 2010 om 11:59 am
  @224
  Ik heb het creperen op wat andere plekken gezien. De Economic Hitman van deze wereld hebben hun werk uitstekend gedaan.
  amazon.com/Confess…erkins/dp/1576753018

  LvM.

  Geinig. Heb de link geopened. Laat ik dat boek nu in de kast hebben staan.

  http://www.cyberclass.net/turmel/quig00 “Tragedy and Hope” by Dr. Carroll Quigley
  ISBN 0913022-14-4Ik can the evolution of civilizations ook aanbevelen van dezelfde auteur. (quigley)
  en als ik dan toch bezig ben: Sri Aurobindo, the human cycle.

  The Cycle of American History. Schlesinger.
  Omdat je altijd terug naar de bron moet.
  Veel leesplezier

  Adam Smith

  Clash of civilisations van Huntington

  “This time is different” van Reinhart en Rogoff

  ——————

 34. adamus says:

  Nieuwe FOFOA trouwens weer online.

  levert wel waar voor plastic donatiegeld.

 35. Goudbelegger says:

  Clash of civilizations vind ik wel een titel die goed lijkt om te lezen. Wat dacht je van race war? Dat is er ook aan de hand, gewoon natuurlijke selectie. Maar we zijn zo gestoord en spastisch in het Westen dat je het niet eens mag bespreken.. tja.. dan krijgen we dus wat we verdienen..

 36. John says:

  @Huurder 25 jaar
  Bedankt voor het aanbieden van je excuses. Aanvaarden kunnen we ze echter niet.
  Wij, de zeepbel-forumleden, wachten nu al meer dan 3 jaar op de totale ineenstorting van de woningmarkt en door kamikaze kopers zoals jou duurt het maar en duurt het maar.
  Om een zeepbel-excommunicatie te voorkomen, volstaat enkel het per direct afbellen van de tweede bezichtiging.

 37. Patrick says:

  @37 Of het per direct telefonisch doen van een bod van 130000 euro 🙂

 38. Huurder 25 jaar says:

  @22 Noord-Brabant

  @32 beste huurder 200K/30 is toch ook 6000pjr?

  Ja, maar dat is geld wat ik ‘spaar’. Die 70.000 euro die ik er bovenop in 30 jaar (194 p maand, hoofdrekenfoutje) aan rente moet betalen vergelijk met het weggooien van huurgeld.

  Buurt bevalt zeker goed, we kennen toevallig de buren (zelf ook 3kinderen) en daar hebben we al 2 avondjes gespendeerd om het over het huis en de buurt te hebben.

  @37 Ondanks dat ik niet al te vaak iets post, volg ik al wel 1.5 jaar alle berichten en reacties.

  het is de afweging. Blijven zitten waar ik zit en steeds ongelukkiger worden in mn huidige appartement waar +1 geen optie is en 460 euro p maand weggooien.

  Of

  Leuk huisje in een leuke buurt met leuke buren, betaalbare maandlasten, +3 mogelijk MAAR met een risico om in 10 jaar tijd 40.000 euro te verliezen (-20%).

  Ik kies het 2e

 39. Dalen says:

  off topic

  Aardige voor in het rijtje dat ik eerder aangaf i.v.m. de aansprakelijkheid van makelaars.

  In casu geeft makelaar taxatie rapport van woonhuis waarop bank lening verstrekt van 213K. Executieveiling levert maar 110K op.

  Conclusie: makelaar mag 110K schadevergoeding betalen aan de bank plus kosten.

  Weet niet of link goed werkt.

  http://zoeken.rechtspraak.nl/weekoverzicht/default.aspx?details=true&datum_tussen_tm=2010-07-10&rechtsgebieddisplay=Civiel&instantietype=&instantie=&searchtype=ljn&ljn=BN0527&u_ljn=BN0527

 40. Dalen says:

  “Conclusie: makelaar mag 110K schadevergoeding betalen aan de bank plus kosten.”

  Moet natuurlijk zijn:

  Conclusie: makelaar mag 113K schadevergoeding betalen aan de bank plus kosten.

 41. Dalen says:

  Lees zonet een uitspraak dat kopers een huis kopen, althans koopcontract tekenen, van 630.000 euro en 10% waarborgsom betalen. Vervolgens komt financiering niet rond. Dan komt het boetebeding in werking.

  Wat denk je? 63.000 euro kwijt want het contract is bindend!

  Moet wel vermelden dat kandidaat kopers nagelaten hebben om de koopovereenkomst te ontbinden.

  Dom dom

  Mensen lees toch eens een contract voordat je tekent!

 42. Claude says:

  @42 Heb je daar ook een link van?

  Ik zat zojuist de SNS Bank vs VBO-Makelaar (taxateur) te lezen en tjonge jonge, dat is een belangwekkende zaak! Hoewel er wellicht sprake is van fraude, komt het erop neer dat een te hoog taxatierapport kan leiden tot aansprakelijkheid van de taxateur indien bij een executieveiling de opbrengst zwaar onder het hypotheekbedrag blijft.

  In eerste aanleg bij de Rechtbank werd alleen het verschil tussen het bedrag dat in het rapport stond als executiewaarde (voor verbouwing) toegekend. Bij het hof krijgt SNS ook de extra verstrekte hypotheek voor de verbouwing, die er nooit is geweest. De advocaat van de makelaar lijkt trouwens niet helemaal bij de pinken te zijn geweest, maar dat terzijde.

 43. Dalen says:

  @ 43 Claude

  “De advocaat van de makelaar lijkt trouwens niet helemaal bij de pinken te zijn geweest, maar dat terzijde.”

  Ik zou had voor meer ankers gaan liggen. Denk een advocaat van de beroepsaansprakelijkheid, hetgeen niets zegt over de kwaliteit natuurlijk.

  Zie hier de uitspraak inzake de waarborgsom.

  Hier ging men wel voor meerdere ankers liggen Denk toch dat je bij het lezen en opstellen van contracten een jurist moet nemen. Ok het kost misschien 200 euro maar het helpt je wel.

  Vind het altijd vreemd dat men voor grote aankopen alles blindelings tekent en voor een truitje of een pak sinas shop men de halve stad rond.

  Hier de uitspraak

  http://zoeken.rechtspraak.nl/weekoverzicht/default.aspx?details=true&datum_tussen_tm=2010-07-10&rechtsgebieddisplay=Civiel&instantietype=&instantie=&searchtype=ljn&ljn=BN0271&u_ljn=BN0271

 44. Claude says:

  @44

  Een droevig verhaal is het. Maar eerlijk is eerlijk, het staat toch echt zo in de koopovereenkomst. De passage in de koopovereenkomst voor een ontbinding wanneer de financiering niet rond komt is trouwens ruim, het benoemt specifiek de brutojaarlast en het rentepercentage bij een specifieke hypotheekvorm. Dat vind ik nog wel een slimme passage die ik niet kende.

  Wat betreft incapabele woningkopers. Op tv zie je ook wel eens schrijnende verhalen. De mensen die er dan soms bijhoren zou je soms nog niet eens licht administratief werk doen in je bedrijf (zonder aanmatigend te willen overkomen overigens), maar mogen kennelijk wel zo maar een lening van x ton aangaan. Dat is toch vreemd als er over nadenkt. En dat mensen inderdaad voor een korting van 1 cent per liter wel 10 kilometer omrijden voor een benzinestation, maar niet opletten bij wat ze tekenen is een klassieke penny wise, pound foolish.

 45. Claude says:

  http://www.freddiemac.com/news/featured_perspectives/20100503_bisenius.html

  In de VS bestaat er niet iets als restschuld zo te lezen (behalve als je het te laag verkoopt). Dat is een beroerde incentive voor de banken natuurlijk. (via, ook een aardig artikel: http://www.nytimes.com/2010/07/09/business/economy/09rich.html?pagewanted=1 over het stijgend aantal miljonairs die de hypotheekrente niet meer voldoen)

 46. KariZ says:

  @26 Dank voor de boekenlijst. Middelkoop doe ik niet meer.

  Prakken had ik binnen 2 dgn, stond er zelf van te kijken. Hoop dat mijn laatste bestelling wel wordt geleverd nog. Zou vandaag op de post moeten zijn gegaan.

  Voor de Lange termijn goudkopers:

  http://home.comcast.net/~lcmgroupe/2010/Tipping_Points-2010-Home_Page/03-10-09-Vicious%20Cycle-2.GIF

  Gold-trail is coming to an end, free gold market will emerge.

  http://fofoa.blogspot.com/2009_09_01_archive.html

 47. Juan Belmonte says:

  @25 Kijk da’s winst, niet de WK finale, wel Ludwig von Mises terug, bienvenido de nuevo amigo.

  Cada desventaja tiene su ventaja

  Er zijn weinig reacties gekomen op het liberale plan van Juan om de k.k. te vervangen door een overwaardewaardetax
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/02-07-2010/nederlander-durft-geen-huis-te-kopen/#comment-43856

  Wie weet heeft Ludig von Mises een mening hierover ?

  Verders is ook een reactie van Mises gewaardeerd op de heer Dolf van den Brink die een lans breekt om de HRA af te schaffen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-07-2010/bouwend-nederland-pleit-voor-verhoging-hypotheekgarantie/#comment-43941

  Juan gaf als reactie “Sakkerloot”, een kreet van (h)erkenning…..

 48. adamus says:

  die een lans breekt om de HRA af te schaffen:

  daar heeft LvM in het verleden dacht ik al een mening over gegeven. Iets met belasting terughalen wat teveel ingenomen was?

 49. Hans says:

  @ Starter,

  Als openingsbod altijd ver onder de vraagprijs bieden. 165k bieden op vraagprijs van 175k is veel te hoog openingsbod.
  Je hebt nu de kans om flink wat van de vraaprijs af te onderhandelen + de hypotheekrente lang vast te leggen tegen – historisch gezien – een laag percentage.

 50. Juan Belmonte says:

  @admamus

  Juan heeft de boekenlijst bijgehouden?

  Helaas Juan leest niet (meer) van die moderne boeken.

  1 aanrader:
  Impro. Improvisation in the theatre.

  Lees alleen tot pag 157, in het laatste deel draaft-i wat door.

  In dit boek legt auteur Keith Johnstone de essentie van bloggen uit, boek is geschreven ruim voor de tijd dat bloggen bestond 🙂

 51. Hugo says:

  @35

  Ik hab the shock doctrine getipt; http://www.amazon.com/Shock-Doctrine-Rise-Disaster-Capitalism/dp/0805079831.

  Inmiddels ben ik vrij ver gevorderd in The Prize: The Epic Quest for Oil, Money & Power. Voor mensen die een helder historisch overzicht willen van de oliemarkt en het belang ervan zou ik m graag tippen; http://www.amazon.com/Prize-Epic-Quest-Money-Power/dp/B003JTHSNQ/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1278955955&sr=1-1

 52. ll says:

  Ayn Rand, Atlas scrugged, staat ook op Mises lijstje….

 53. Hugo says:

  @ll (7)

  Die 90 miljard is trouwens een lachertje. Zo zie je maar weer dat die MSM alleen maar MOPE de wereld in helpt. Volgens diezelfde MSM hebben we mondiaal 5 biljoen nodig tot 2012 http://blogs.reuters.com/great-debate/2010/06/29/the-5-trillion-rollover/
  Echter volgens wat onafhankelijker nieuws is er 15 biljoen nodig; http://www.zerohedge.com/article/us-lunatic-asylum-ie-economy-facing-approximately-15-trillion-roll-risk-2012

 54. Hugo says:

  Voor de online leeslijst zou ik graag Martin Armstrong tippen. Aangezien hij in het gevang zit is alles op een typmachine / met de hand geschreven
  http://www.martinarmstrong.org/economic_projections.htm

  Verder is another
  http://www.usagold.com/goldtrail/archives/another1.html

  en foa ook aan te raden;
  http://www.usagold.com/goldtrail/archives/goldtrailone.html

  Zelf ben ik van mening dat het freegold concept niet zal plaatsvinden gezien de ‘dynamische’ ontwikkelingen sinds dit is geschreven. Echter vanwege diverse zeer heldere inzichten en concepten zou ik ze toch aanraden.

 55. adamus says:

  Ik heb the shock doctrine getipt;

  had ik meteen besteld via de link denk ik en staat daarom misschien niet in mijn evernote-plaklijst.

 56. lorenzo says:

  43 : Bewust meewerken aan frauduleuze vastgoed transacties worden zelden beloond door de rechter . Een koper die zich bewust voor het karretje laat spannen door de taxateur en /of een eventuele notaris heeft bij de rechter in principe geen kans van slagen. Zie ook : LJN BI2882

 57. lorenzo says:

  42. we doen het tegenwoordig lekker zelf , al dan niet aangemoedigd door de verjaardags feestjes , scheelt weer eurotjes .

 58. Hugo says:

  @ll

  Orwell was zijn tijd ook ver vooruit. Zie eerder een uitkomst ala 1984 ipv Atlas shrugged; hier in zijn geheel online; http://www.george-orwell.org/1984

  http://www.george-orwell.org/Animal_Farm/index.html is ook aan te raden.

  Brave new world heeft ook wel wat; http://www.amazon.com/Brave-New-World-Aldous-Huxley/dp/0060929871

  Tot zover mijn suggesties mbt leesvoer voor vanavond 🙂

 59. lorenzo says:

  ik denk wel voor de werklozen , en al die boeken lezen en hier als stamgast fungeren.
  Nou , vooruit.

 60. Hugo says:

  @adamus

  Goed te horen, ben benieuwd wat je er van zult vinden/vond. Zo vond ik Batra (the coming golden age) zeer de moeite waard. Trouwens je link levert een resultaat op welke ik nog niet eerder heb gezien (http://www.cyberclass.net/turmel/quig00) ;

  Gerapporteerde aanvalsite!

  De website op http://www.cyberclass.net is gerapporteerd als een aanvalsite en is geblokkeerd op basis van uw beveiligingsinstellingen.

  Aanvalsites proberen programma’s te installeren die privéinformatie stelen, uw computer gebruiken om anderen aan te vallen, of uw systeem beschadigen.

  Sommige aanvalsites verspreiden bewust gevaarlijke software, maar vele zijn gecompromitteerd zonder de kennis of toestemming van hun eigenaars.

  Iemand dit vaker gezien of is dit een hoax?

 61. Mieke says:

  @Huurder 25 jaar

  …er blijft binnen een paar jaar gemiddeld nog maar 30% over van het topniveau 2007/2008….maw je huis is dan nog ca. 50K waard….het aankoopniveau ga je de eerste 30/40 jaar niet meer halen……Weinigen spreken over de Pricecycle van Kondratiev….

 62. adamus says:

  Zelf ben ik van mening dat het freegold concept niet zal plaatsvinden gezien de ‘dynamische’ ontwikkelingen sinds dit is geschreven. Echter vanwege diverse zeer heldere inzichten en concepten zou ik ze toch aanraden.

  meer bail out groten via de fascistoïde weg over de ruggen van het volk. Zoiets zal het moeten worden. Geen freegold, inderdaad.

 63. ll says:

  @ Mieke, nou dat is duidelijke taal, jij zit toch in de huizenmarkt….,het boek van Eric Mecking stond hier altijd in de zijbalk, maar zie dat het verdwenen is, daarom over de Kondratieff-golf nog een boek

  http://www.deflatie-in-aantocht.nl/

  als we toch bezig zijn met boeken.

 64. Hans says:

  @ 64,

  Het is wel veelzeggend dat Ludwig dit zelfs niet weet 😉

 65. adamus says:

  Tragedy and Hope” by Dr. Carroll Quigley
  ISBN 0913022-14-4Ik can the evolution of civilizations ook aanbevelen van dezelfde auteur. (quigley)
  en als ik dan toch bezig ben: Sri Aurobindo, the human cycle.

  The Cycle of American History. Schlesinger.
  Omdat je altijd terug naar de bron moet.
  Veel leesplezier

  Door wie veel leesplezier is toegewenst weet ik niet meer 🙂
  M of lvm moet het zijn geweest.
  Safari browser geeft ook aan dat het staatsgevaarlijk is.

 66. adamus says:

  Hans met het grote hoofd?

 67. Pieter says:

  @62 binnen een paar jaar een prijsval van 70%? Hoe komt u aan dat getal als ik vragen mag? Als ze ineens de HRA afschaffen ofzo?

 68. huizenhyper says:

  Een prijsval van 70%?
  Beetje overdreven. Mijn schatting gaat uit van -8% elk jaar, voor de komende 5 jaren.
  Dat is als ze de HRA instant houden (lachen), en de rente op het absurd lage nivo houden als nu.
  Naar verkoopcijfers van de NVM luister ik niet meer. Volledig onbetrouwbaar. Ik houd al een jaar of 3 een lijstje bij met woningen, en die staan nog bijna allemaal keurig te koop, met elk jaar prijsverlagingen.
  Om het jaar verdwijnen ze even van Funda, om na een paar weken weer op te poppen out of the blue. Die truck kenden we al.

  Dan zijn er nog van die jokers die denken dat ze in NL hyper-inflatie kunnen toepassen om simpel alle schulden op te lossen. Dan zijn alle gepenioneerden hun pensioen volledig kwijt, en het beetje geld wat Nederlanders hebben gespaard voor slechte dagen zal volledig oplossen.
  De gepensioeneerden zullen in opstand komen, en spaarders zullen hun geld wegsluizen uit NL voor zover ze dat kunnen. elke bank binnen 24 uur failliet. Fijn dat internetbankieren.

  O ja,
  Ik huur tegenwoordig.
  Dat weegt niet op tegen het betalen van hypotheekrente, hypotheekkosten, KK, onderhoud en de WAARDEDALING van de komende (vele) jaren.

 69. KariZ says:

  @56. Onderbouw dat eens Hugo, ben benieuwd hoe je er over denkt. Ik worstel er zelf ook mee.

  Geen freegold dan maar dit:

  fuckin’ briljant: 🙂

  http://www.jsmineset.com/wp-content/uploads/2009/02/tarp-bailout-visualization.pdf

 70. floor says:

  Volgens mij zit die huurder van 25 jaar zich een beetje rijk te rekenen en/of de kluit te belazeren, ik zou maar beginnen met er alleen al voor de hypotheek 400 per maand bij te tellen, netto ja.
  En………………. vertel mij eens waar jij een hypotheek met rente 30 jr vast vandaan haalt.

 71. Hugo says:

  @adamus, kom ik zowaar voor het eerst op een staatsgevaarlijke site. Nooit eerder heeft firefox een site afgeraden in mijn zoektocht naar kennis, roddels en verschillende inzichten.

  Over die fascistoïde staat. Zomaar wat recent nieuws;
  1 peleton belgische ME en 2 peletons Marechaussee ingezet bij de het ‘feest’ huldiging;
  http://www.spitsnieuws.nl/archives/provinciaal/2010/07/belgisch_mepeloton_naar_amster.html

  Daarnaast overal ”alcohol controles” 0 tolarnce , overal blazen. Voornamelijk op stations (?) maar ook in het verkeer en in de openbare ruimte zal worden gehandhaafd & opgetreden. Normen mbt wat zal worden gehandhaaft worden nergens vermeld. Google er maar eens op. Verkeer is als enige duidelijk. http://www.spitsnieuws.nl/archives/provinciaal/2010/07/alcoholcontroles_in_treinen_en.html

  Ook was er onlangs weer verraad van onze Europese lij(d)ers. Swift is doorgegaan, gevolg Ammies krijgen al het inzicht in je betalingsverkeer. Cash uiteraard niet :). http://www.zapruder.nl/portal/artikel/corpocratie_eu_keurt_omstreden_swift_verdrag_goed. Lees lekker makkelijk weg

  Had ik die mooie tool die de EU heeft ontwikkeld om alle ” extremisten binnen de EU” te monitoren & identificeren al genoemd? http://euobserver.com/22/30273

  Over die massale inzet, even oefenen voor senario 3 (dec 2009)?
  1 Scenario Ergst Denkbare Grieppandemie (EDG).
  2 Scenario Ergst Denkbare Overstroming (EDO).
  3 Scenario Ergst Denkbare Openbare Orde Verstoring (EDOOV).
  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2010/03/10/onderzoek-naar-de-inzet-van-de-krijgsmacht-als-medehandhaver-van-openbare-orde-bij-grootschalige-crises.html
  Leuk rapport in link bijgesloten. Dat dit rapport online online komt verbaast me eigenlijk.

 72. Goudbelegger says:

  Goud is misschien wel 10.000’en jaren geld geweest. Papiergeld bestaat alleen met een overheid die het gebruik afdwingt. Overheden komen en gaan.

  Wat moet je dan nog weten over goud? Meld het even omdat het weer over goud ging.

 73. Hugo says:

  @71,
  Wat overwegingen waarom er geen freegold komt;

  1) De ECB & locale CB’s heeft geen goud (meer)
  2) Mocht dit onjuist zijn, de bevolking heeft niets meer over het goud te vertellen. Het is in handen van de Centraal Bankiers, niet de bevolking cq parlement.
  3) Fractional banking heeft te grote (onherstelbare?) schade aan het systeem aangericht. Het gebruik van het woord financial terrorism is terecht.
  4) Europa heeft een koerswijziging gemaakt. De Euro was als alternatief voor de dollar bedoeld in de rol betaalmiddel voor olie. Redelijk veel (EU) landen hebben de VS geholpen in Irak toen Saddam overstapte olie in Euro’s. Nu staan we als een blok achter de VS/Israel boycot van Iran (rekent af in Euro’s)
  5) Goldman en verwante (Amerikaanse) financiele invloeden zijn zeer actief binnen Europa. Tot het hoogste nivo van centraal bankieren.
  6) De politieke invloed van de machtigste natie ten aarde is ook goed voelbaar. Zie balkje en Sarko, Berlusconi.
  7) De steeds verder oprukkende staat waar ik hierboven al een aantal ontwikkelingen van de laatste 3 weken aanhaalde.
  8) Overal dezelfde schaamteloosheid en wetteloosheid waarmee de grootste schandalen in de doofpot verdwijnen. Overheden zijn totaal afhankelijk van de financiele PTB om te overleven.

  Freegold geeft het het individu teveel macht. Ik kan me niet voorstellen dat de staat, in de huidige vorm, dit soort onafhankelijkheid van het systeem zal tolereren. Monitoren controleren etc etc is een paflov reactie geworden. Dat zal het ook worden als het freegold dreigt te komen.

 74. adamus says:

  Er zijn nog wel financiële mannetjes die dat kunnen regelen…. Ik ken er een richting BoZ 🙂

 75. adamus says:

  huyzenhyper, met een inflatie van 10% pjr. kunnen degenen die nu met pensioen gaan het nog tot minstens 75jr uitzingen. Daarna is het meestal verzorgingshuis of erger. Het is denk ik met wat rekenwerk mogelijk om ze van hun centen af te helpen.
  Ouderen gaan niet de straat op en jongeren al helemaal niet. Jongeren wachten op vermaakt.

 76. adamus says:

  Enne, we denken geld te sparen; het is slechts een belofte van de bank om het bedrag dat daar genoteerd staat om te kunnen zetten in cash. Op de keper beschouwd hebben spaarders niets.

 77. adamus says:

  lorenzo Zegt:
  11 July 2010 om 7:06 pm

  Een bepalende factor NU is de toekomstige rente die nu enkel , op een zeker moment, omhoog kan gaan en het feit

  omlaag gaan rente is in ieder geval onwaarschijnlijk.

 78. ll says:

  @ Adamus, kan je deze link even vertalen naar gewone mensentaal please, negatieve contunctuurrente ???

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/conjunctuur/publicaties/conjunctuurbericht/inhoud/conjunctuurklok/toelichtingen/ck-05.htm

 79. Okkie says:

  Starter van 25 jaar is zeker zoveel kwijt aan rente als hij nu aan huur betaalt. Met de bijkomende kosten is hij hoe dan ook duurder uit. Naar verwachting wordt de rente op deze site eerder te optimistisch voorgespiegeld:
  http://www.rente-tarieven.nl/app/rente.jsp?sort=&dir=asc&periode=30

 80. Okkie says:

  @Juan:
  Een overwaardetax zou enkele jaren te laat komen aangezien de overwaarde stevig staat te verdampen of al is uitgegeven aan consumptieve goederen. Een dergelijke tax zou ervoor zorgen dat er nog minder wordt afgelost.

 81. ll says:

  Allemaal adviezen, maar de staat leent meer dan ooit tevoren, die moet eerst maar het goede voorbeeld geven.

  http://www.cobouw.nl/nieuws/2010/07/13/Advies-aan-nieuw-kabinet:-verplicht-het-aflossen-van-de-hypotheekschuld.html

 82. Goudbelegger says:

  Ook wel typisch dat iedereen het erover eens is dat teveel overheid de markt verziekt heeft en dan willen sommigen het ‘oplossen’ met belasting. Lijken wel ambtenaren.

 83. adamus says:

  Spaarloon komt nog vrij. Deel van 4miljard kan bijv. extra gestort worden in het potje van de spaarhypotheek. R.c. krediet kan er mee afgelost worden. Creditcardschulden van de afgelopen vakantieperiode kan ingelost worden. ETC. Zal wel niet de bedoeling zijn 🙂

 84. jacob says:

  Nog een leuke voor de tombola top tien.

  Op urk zouden 14 watervilla’s ontwikkeld worden. Ze zouden al klaar moeten zijn, maar ze zijn nog niet eens begonnen.
  Gewoon een rijtje simpele vrijstaande woningen op +/- 500 m2 grond. Prijzen van 360K tot 460K.

  Nu zag ik gisteren dat het project herontwikkeld is(ivm met het aan de straatstenen niet kwijtraken van de woningen). Je kan nu ook kiezen voor een wat kleinere woning (3 modellen) en er komen er nu 15. prijzen zijn nu vanaf 259K.

  En ik weet zeker dat ze ook nu er niet vanaf komen. Dus reken maar dat je van die 259 nog 25% af kan praten.

 85. adamus says:

  Goudbelegger, inderdaad verbazingwekkend dat de zaakjes via de belastingen opgelost moeten worden. Helemaal geïndoctrineerd.

 86. adamus says:

  De Urkse woningen worden natuurlijk casco opgeleverd. Een aantal jaren geleden kon dan van het zwarte visgeld nog iets geregeld worden. Ook die tijden zijn voorbij. Misschien nog wat oud zw.geld.

 87. Claude says:

  Een overwaardebelasting zie ik eigenlijk wel zitten (kun je in die landen trouwens ook een soort ‘onderwaardecredit’ krijgen, waarbij je x% (stel 10%) van de onderwaarde kunt verrekenen met je inkomstenbelasting). Het is fair, belast de juiste mensen (babyboomers) etc.

  Probleem lijkt mij echter bewijslast verleden. Die bonnetjes voor de keuken uit 1999 hebben de decennia-bezitters echt niet meer. Wellicht dan maar een forfait op basis van de huidige WOZ voor de mensen die het niet meer kunnen bewijzen. Maar an sich, goed plan.

 88. adamus says:

  kan je deze link even vertalen naar gewone mensentaal please, negatieve contunctuurrente

  waarschijnlijk voor intern gebruik?
  Is de tekst ook in het engels te verkrijgen?

 89. Kees says:

  Ik volg deze site al een jaar of twee en ben benieuwd naar jullie mening. Ik hoor reacties als Kamikaze kopers en dat maakt mij derhalve een beetje ongerust. Ik heb in mei dit jaar een huis gekocht in Friesland. Een groot dorp met goede voorzieningen. Het huis een 10 jaar oud Twee-onder-een kap met 5 ruime slaapkamers en 300m2 grond heb ik gekocht voor 210.000EURo (vraagprijs 235.000). Een soortgelijk huis kost in de omgeving waar ik nu woon (Houten, Utrecht) 400.000. De rente staat 20 jaar vast tegen 4,85%. Heb ik volgens jullie nu een slechte deal gemaakt? Mijn intentie is om de komende 20 jaar in dit huis te blijven wonen en zie het niet als een object waar ik geld mee ga verdienen.

 90. adamus says:

  Probleem lijkt mij echter bewijslast verleden

  ‘aannemelijkheid’

 91. adamus says:

  Friese woningeigenaar:

  Baan behouden.
  Niet verhuizen.
  Eigen geld?
  Welke kosten buiten rente? Verzekeringen, spaar-beleggingshypotheek, aflossingsvrij; het gaat op de totale som.

 92. Kees says:

  @Adamus
  Baan blijft behouden. Volledige financiering.Geeelte Spaar en gedeelte aflossing vrij + levensverzekering.
  Ik huurde op dit moment en had mijn woning al eind 2007 verkocht voordat ineenstoring begon.

 93. KariZ says:

  Met lekker wat eigen geld wordt het scoren de komende jaren.

  ‘Excessive credit leads to an excessive loss of value in the productive asset markets. And since the debt stays (it is still owed, no matter what) governments are forced to “save” the system by printing money to pay off the debts and keep the economy moving.

  The result produces an even greater loss of value for productive assets, and even more solvency issues down the road.’

 94. KariZ says:

  In de tussentijd wel ff verstandig met je cash omgaan 🙂

 95. ll says:

  @ 97 KariZ, perfecte beschrijving van een deflatiespiraal.

 96. Martijn says:

  @99

  governments are forced to “save” the system by printing money

  Grappig, veel mensen zien bijdrukken van geld als inflationair. Ik ook.

 97. Martijn says:

  @93

  Vergelijken met Utrecht is maar een deel van het verhaal. Net over de grens in Duitsland zal je misschien nog goedkoper uit zijn.

  Maar goed, als je iets koopt om te gebruiken en je kan het betalen zie ik niet zoveel problemen.

  Wel zorgen dat je het kan blijven betalen en er niet door de bank uit gezet gaat worden, maar dat zal denk ik wel loslopen met het genoemde bedrag.

  Friesland is lekker rustig, veel mooie natuur.

 98. adamus says:

  In de tussentijd wel ff verstandig met je cash omgaan

  goud blijft op peil 🙂

 99. jacob says:

  Als je een paar jaar had gewacht had je het veel goedkoper gehad.

  Reken de komende jaren maar op ieder jaar -8%.

  De vraag is alleen wat gaat de rente doen. Als jij het nu gekocht hebt voor 210K met 4,85% rente dan kun je het misschien wel kopen voor 125K over 5 jaar maar dan tegen 8% rente.

  Wat is wijsheid dan he.

  Dus wachten is vooral voordelig als je cash geld hebt…

  Wat het prijs niveau over 20 jaar zal zijn is moeilijk te zeggen.

 100. Goudbelegger says:

  Lijkt wel een uitlokvraag van dat huis in Friesland..

  Enniewee, denk dat er wel 90% van de huizenprijzen af kan. Lijkt absurd maar als je de gemiddelde prijs van 1900 tot 1990 bekijkt dan zijn we daar onvoorstelbaar bovenuit gegaan. Stel nou eens dat we flink onder die gemiddelde prijs komen. Lijkt onmogelijk maar als je naar aandelen kijkt kan het en huizen zijn ook puur een speculatieobject geworden, lijkt zelfs iets op de bloembollen. Even een en ander wat anders bekeken.

  : )

 101. Ludwig von Mises says:

  Bantest

 102. Martijn says:

  Ha Ludwig,

  Mag je er weer op?

  Gezellig.

 103. Ludwig von Mises says:

  Kijk eens aan. Het heeft de moderator behaagd Mises weer toe te laten.

  Nu de twee andere ip adressen nog, alhoewel dat dankzij Mieke niet meer nodig is.

 104. Ludwig von Mises says:

  104

  Tot mijn vebazing. Begon ook wel een beetje saai en inhoudsloos te worden hier.

 105. Martijn says:

  Dus wachten is vooral voordelig als je cash geld hebt…

  Financieel gezien wellicht.

  Maar je leeft maar één keer. Nu comfortabel wonen heeft ook een waarde voor sommigen.

  En terecht.

  Ik ga ook wel eens uit eten. Is financieel doorgaans niet de beste optie.

 106. Goudbelegger says:

  Hoor net dat de gemiddelde huizenprijs in Amerika in 1968 $14.000 was. Inflatie.. zal de huizenprijzen misschien inderdaad ook wel weer tijdelijk hoger krijgen, misschien niet. Alles hoeft niet tegelijk te inflateren. En als inderdaad met inflatie de rente ook extreem stijgt hoefen huizenprijzen niet hoger te gaan. Wat een mogelijkheden..

 107. Ludwig von Mises says:

  De geld machine, of: hoe hogere rentetarieven tot stand komen:

  1. Enable trillions of dollars in mortgages guaranteed to default by packaging unlimited quantities of them into mortgage-backed securities (MBS), creating umlimited demand for fraudulently originated loans.

  2. Sell these MBS as “safe” to credulous investors, institutions, town councils in Norway, etc., i.e. “the bezzle” on a global scale.

  3. Make huge “side bets” against these doomed mortgages so when they default then the short-side bets generate billions in profits.

  4. Leverage each $1 of actual capital into $100 of high-risk bets.

  5. Hide the utterly fraudulent bets offshore and/or off-balance sheet (not that the regulators you had muzzled would have noticed anyway).

  6. When the longside bets go bad, transfer hundreds of billions of dollars in Federal guarantees, bailouts and backstops into the private hands which made the risky bets, either via direct payments or via proxies like AIG. Enable these private Power Elites to borrow hundreds of billions more from the Treasury/Fed at zero interest.

  7. Deposit these funds at the Federal Reserve, where they earn 3-4%. Reap billions in guaranteed income by borrowing Federal money for free and getting paid interest by the Fed.

  8. As profits pile up, start buying boatloads of short-term U.S. Treasuries. Now the taxpayers who absorbed the trillions in private losses and who transferred trillions in subsidies, backstops, guarantees, bailouts and loans to private banks and corporations, are now paying interest on the Treasuries their own money purchased for the banks/corporations.

  9. Slowly acquire trillions of dollars in Treasuries–not difficult to do as the Federal government is borrowing $1.5 trillion a year.

  10. Stop buying Treasuries and dump a boatload onto the market, forcing interest rates to rise as supply of new T-Bills exceeds demand (at least temporarily). Repeat as necessary to double and then triple interest rates paid on Treasuries.

  11. Buy hundreds of billions in long-term Treasuries at high rates of interest. As interest rates rise, interest payments dwarf all other Federal spending, forcing extreme cuts in all other government spending.

  12. Enjoy the hundreds of billions of dollars in interest payments being paid by taxpayers on Treasuries that were purchased with their money but which are safely in private hands.

 108. Ludwig von Mises says:

  49: Juan Belmonte Zegt:

  Er zijn weinig reacties gekomen op het liberale plan van Juan om de k.k. te vervangen door een overwaardewaardetax
  huizenmarkt-zeepbe…kopen/#comment-43856

  Wie weet heeft Ludig von Mises een mening hierover ?

  Verders is ook een reactie van Mises gewaardeerd op de heer Dolf van den Brink die een lans breekt om de HRA af te schaffen:
  huizenmarkt-zeepbe…antie/#comment-43941

  Mises denkt dat er zowel aan de huurkant als aan de koopkant maatregelen genomen gaan worden.

  Huurmarkt: verhoging maximaal toegestane huurverhoging in combinatie met verhoging huursubsidie. Nadeling voor scheefhuurders.

  Koopmarkt: verhoging huurwaardeforfait ipv verlaging HRA.

 109. KariZ says:

  @100 Martijn, daarom schreef ik ook:

  In de tussentijd wel ff verstandig met je cash omgaan 🙂

  Be your own central Bank, buy Gold

  LvM komt de boel weer ff opschudden, goed zo.

  12. Enjoy the hundreds of billions of dollars in interest payments being paid by taxpayers on Treasuries that were purchased with their money but which are safely in private hands.

  Be your own central Bank, buy Gold

  (Met dank aan Another/Foa/Fofoa -1 van de 3-).

 110. adamus says:

  de “naked taxpayer” moet het idee blijven houden zich nog warm te kunnen kleden. Tot dan is er niets aan het handje.

 111. Patrick says:

  Mises leest zo te zien ook Zerohedge.com 😉

 112. adamus says:

  Be your own central Bank, buy Gold

  kariz, in welke “box” denk je goud te gaan aangeven?

  ook goud valt toch onder fiscale regels?

 113. Ludwig von Mises says:

  Tot slot voor het leeslijste. Hierboven tipt Hugo Martin Armstrong. Ik kan me daar van harte bij aansluiten.

  Martin over de huizenmarkt:

  “So, be carefull with real estate, hedge it by 30 year fixed borrowings”

  (waar hebben we dat eerder gehoord?)

  http://www.martinarmstrong.org/files/A-Forecast-For-Real-Estate.pdf

 114. Goudbelegger says:

  Correctie, gemiddelde huizenprijs in 1968 was $23.500. Nog steeds niet veel. Je moet het ook in verhouding tot het salaris zien natuurlijk.

 115. Patrick says:

  @100 Geld bijdrukken is monetaire inflatie, maar het gaat over het totaalplaatje.

  De overheid probeert met bijdrukken van geld tegenwicht te bieden aan de vernietiging van krediet.

  Dat verliezen ze uiteindelijk.

  En helpen dan hun currency om zeep.

 116. adamus says:

  Balkenende feliciteert de nieuwe Jantje met zijn a.s. huwelijk zie ik. We zijn allemaal trots op dit land, waar we verlies samen delen.

 117. Martijn says:

  Dat verliezen ze uiteindelijk.

  En helpen dan hun currency om zeep.

  En een currency die om zeep geholpen is, wordt die meer of minder waard?

  Een currency die minder waard wordt, is dat inflationair of deflationair.

  Je mag best een paar stappen vooruit proberen te denken, Patrick.

 118. Patrick says:

  Martijn,

  Dank voor je toestemming om vooruit te mogen denken.

  Ik weet dat je doelt op Hyperinflatie. Maar Hyperinflatie is een “currency event” en geen “economic event”.

  Daarom gaan mensen die uitgaan van inflatie (en die denken dan hyperinflatie hetzelfde is als stevige inflatie) uiteindelijk vaak alsnog nat in een dergelijk scenario.

 119. Goudbelegger says:

  Iets minder bot mag inderdaad wel Martijn. Het is nog helemaal niet gezegd dat jij alles goed voorziet, ik ook niet, niemand niet.

  In Rusland hebben ze ook enorme inflatie gehad, het was wel PURE ARMOEDE. De lonen liepen achter bij de inflatie, niks stijgende huizenprijzen.

 120. Martijn says:

  Patrick,

  Daar kan ik in meegaan.

  Toch lijkt algemene delfatie me onmogelijk gezien de politieke wil.

  Maar prijsdalingen (deflatie zo je wil) in gefinancierde zaken is uiteraard mogelijk, zoals we in veel huizenmarkten al een tijdje kunnen zien.

  Daarbij hebben we het dan wel over correcties op voorgaande inflatie in dezelfde markten.

  Maar voor de helft van het geld naar de bakker gaat niet gebeuren.

 121. Goudbelegger says:

  Al het geld ging naar primaire levensbehoeften. Kan nu ook best gebeuren. Ik weet het niet.

 122. Patrick says:

  Martijn,

  Tegen de tijd dat je voor de helft van het geld naar de bakker gaat ligt er al geen brood meer in de vitrine 😉

 123. Patrick says:

  PS Martijn, hoeveel politieke wil voor deflatie was er volgens jou in de vorige deflatie perioden in de wereld?

 124. Goudbelegger says:

  Welke deflatoire perioden? Vraag me af of die er geweest zijn, zelfs in Japan schijnt de consumer price index laatste 20 jaar gewoon doorgestegen te zijn, licht. Wel deflatie huizenprijzen, gaan we weer, voedsel, huizen, twee verschillende dingen.

 125. KariZ says:

  Instead of rewarding savers which would have cured us we rewarded the same careless risk taking and lulled the oblivous under the “recovery” falsehoods.

  Yes sir they will stop at nothing to part the prudent and responsible form their cash to feed their debts and risk taking.

 126. adamus says:

  broodje kopen:
  er wordt nu al in het nieuws gebracht dat tarwe, soja en nog zo het e.e.a. last hebben van de droogte. Wereldwijd.
  Gelukkig hebben we de Polen nog die hier ter plekke voor ons willen oogsten. Anders zouden we zowiezo verhongeren, ook bij een goede oogst.

 127. Ain says:

  Ondanks de afnemende hitte, is bij Van Lanschot toch sprake van oververhitting..

  http://www.telegraaf.nl/dft/7163040/__Van_Lanschot_oververhit_geraakt__.html?p=13,2

 128. Ain says:

  Rapport over de Kantorenleegstand
  Probleemanalyse en oplossingsrichtingen

  http://www.eib.nl/Rapportage%20Kantorenleegstand%20EIB.pdf

 129. jacob says:

  Mooi artikel in het Vastgoed journaal :

  http://www.vastgoedjournaal.nl/index.php/news/2369/30/Woningmarkt-wacht-nog-een-correctie-van-25

  Dat is 10% van de afgelopen 2 jaar + 25% wat er nog aankomt, dan zitten we al op 35% daling.

  Persoonlijk denk ik nog steeds dat we richting de 50% daling gaan. 5 jaar lang ieder jaar 8% eraf.

 130. Patrick says:

  Jacob, ik ben met je eens dat we overall rond de 50% gaan uitkomen, maar ik denk ook dat de goedkopere klasse van 150K tot 220K gesteund gaat worden door maatregelen van de overheid.(ook door huurmaatregelen)

  Huizen boven 500K gaan het hardst getroffen worden; die zitten nu al 15-20% lager in transactie dan drie jaar geleden.

 131. johanna says:

  Even terug naar hoofdthema:

  Sommige van mijn huurders, vnl. expats en beginnende medici, door hun goede financiële vooruitzichten weliswaar niet helemaal de prototypische wegblijvende starter, geven aan dat het vooral de onzekere prijsontwikkeling is en de vrees nu teveel te betalen, en niet zozeer een eventuele hra-beperking perse, die hen weerhoudt, al blijft men wel alert op koopjes.

  Dit lijkt op wat er nu in de VS gebeurt waar velen als de waarde van het huis te ver onder de hypotheekschuld is gezakt, niet langer bereid zijn te betalen ook al heeft men op zich geen betalingsproblemen.

  Het gevoel van onzekerheid is trouwens door de fin.lobby zelf versterkt, door als bijdrage aan het verkiezingsdebat ( toen ook het team van Hukkerse Boys ineens in CDA/VVD clubkleuren speelde) in schrille tonen de ondraaglijke zwaarte van het bestaan in een door hra-beperking geteisterde wereld te schetsen. Het is wel amusant te zien dat men de zelf opgewekte geest niet terug in de fles krijgt.

  Ongetwijfeld zal ook het nieuwe kabinet wel weer komen met subsidies voor de fin. sector die gaan onder aanmoedigende schuilnamen als ‘starterssubsidie’, ‘starterslening’ etc. maar inmiddels lijkt het tot meerdere starters doorgedrongen dat we op de huizenmarkt vooralsnog post festum zijn, dat er geen sprake is van een ‘in principe gezonde markt, die nu even door de crisis in een dipje zit’ en dat de aloude – en her en der nog beleden – leer der unidirectionele huizenprijzen aan revisie toe is.

  als de moderator deze verbreding van het thema toestaat:

  Goed LvM weer te zien, wie zou er nu iemand willen missen die zich noemt naar een man die in de economische literatuur zijns gelijke niet kent in het doctrinaire beschimpen van zijn tegenstanders ( maar ook goede ideëen had, al zijn de ‘Oostenrijkers’ altijd de stiefkindjes van de acad. economische theorie gebleven ) en tevens een connaisseur van Ayn Rand blijkt te zijn, een schrijfster/filosofe die mededogen beschouwde als een ernsige karakterfout.

 132. jacob says:

  @Patrick,

  Inderdaad, in het goedkopere segment zal de daling iets minder zijn, maar ik denk dat die ook daar rond de 30% zal uitkomen.

  In de 700K+ zal het 60% worden.
  Net als al die aftandse boerderijen die 1 miljoen willen hebben 😀

 133. Patrick says:

  @jacob

  Ja, en al die bungalows op 800m2 uit 1962 die sindien alleen elke 5 jaar een verfje hebben gehad en nu voor 650K te koop staan.

  Die worden 300K.

 134. Goudbelegger says:

  Dat zie je nu ook bij veel Joden in Israel. Gelukkig niet bij allemaal..

  —–

  een schrijfster/filosofe die mededogen beschouwde als een ernsige karakterfout

 135. Claude says:

  @126

  Het lijkt er trouwens op dat ze het artikel hebben weggehaald. Alleen de reacties staan er nog.

  Over weghalen gesproken, kan ik hier nog reageren of ben ik ook gebanned?

 136. adamus says:

  johanna, bedankt voor je inzichten.
  de categorie die je omschrijft shoppen inderdaad niet in de 200K klasse. 15% is dan geen klein bier.

  je gaat nog een standbeeld krijgen in het Hugo Campsplantsoen.
  (naast Juan)

 137. Patrick says:

  @Johanna

  Als je vanaf nu de absolute waarde van de prijsontwikkeling hanteert kan de theorie van de unidirectionele huizenprijzen gewoon van kracht blijven 🙂

 138. jacob says:

  LOL @Patrick

  Ik ken er ook zo een.
  Een vrijstaande (grote) bungalow met dubbele garage en 1 bijgebouw op 1800m2.
  Hij kocht het in 1995 voor 265K euro.
  Nu staat het al 3+ jaar te koop voor 525K.

  heeeeel weinig onderhoud gedaan en nog de keuken/badkamer van 30 jaar geleden erin. bruin/groen dus.

 139. adamus says:

  acad. economische theorie gebleven

  was het maar bij theorie gebleven.
  Er zijn hele generaties ac. en ook scholieren (prof.Heertje) mee vergiftigd.

 140. Patrick says:

  @134 Precies, die.

  Noord Brabant staat er helemaal vol mee.

  Je moet er zoveel aan vervangen dat je ze in de meeste gevallen beter kan slopen en opnieuw beginnen.

  In Duitsland schrijven ze af op een huis dat ouder wordt en mankementen heeft; hier in NL wordt een huis méér waard, ongeacht de staat van onderhoud.

  wérd meer waard, want wacht maar op het moment dat de perceptie van de gemiddelde nederlander aangaande de huizenmarkt gaat omdraaien…

  Dan nog een kleine renteverhoging erbij en je hebt vuurwerk 🙂

 141. Claude says:

  Derde poging voor deze post (wellicht iets te doen met url’s?)

  Cees Smit verwacht op IEX een meer dan 50% huizenprijsdaling, hetgeen aansluit bij de voorspelling van Patrick (127).

  Ook de NVM in Nederland begint steeds meer toe te geven dat het niet goed gaat met de huizenmarkt, maar wat wil je als je al jaren richting je werk dezelfde huizen te koop ziet staan. Uiteindelijk is het huis een van de grootste vermogensbestanddelen van de consument en dus hopen we maar dat ik geen gelijk krijg in mijn langetermijnvoorspelling, waarin ik meer dan een halvering in de prijzen voorzie.

 142. Claude says:

  Laatste alinea tussen haakjes uiteraard. Link kan ik niet geven want dan wordt het bericht niet gepubliceerd, maar staat dus op IEX onder “Dierenmanieren” en is van gisterenochtend.

 143. adamus says:

  Bush convinced you you were rich, and benefitting from his tax cuts.
  Now obama’s gonna tax you like you’re rich.

  https://www.kitcomm.com/showthread.php?t=64397&page=2

 144. adamus says:

  /columns/columns_artikel.asp?colid=56949

 145. adamus says:

  iex.nl

 146. Goudbelegger says:

  @153 de druk van de parasitaire overheid op ons economisch systeem wordt enorm onderschat. Mensen zijn ook zo dom om maar te blijven geloven in dit politieke systeem en de overheid. Nou ja..

 147. Hugo says:

  Vergat trouwens nog een belangrijke reden te vermelden waarom ik denk dat de EU geen freegold meer wil. Kijk maar hoe graag de EU mondiaal de carbon credits scam wilde doordrukken. Als dat was gelukt hadden we nu mondiaal ‘carbon backed money’ gehad.

 148. Hugo says:

  @ 137 (Johanna)

  Mag ik vragen waar u deze uitspraak op baseert?

  ”Ayn Rand blijkt te zijn, een schrijfster/filosofe die mededogen beschouwde als een ernsige karakterfout.”

  Zover ik kan nagaan is bijvoorbeeld dit een uitspraak van haar over mededogen;

  ”I regard compassion as proper only toward those who are innocent victims, but not toward those who are morally guilty. If one feels compassion for the victims of a concentration camp, one cannot feel it for the torturers. If one does feel compassion for the torturers, it is an act of moral treason toward the victims.”

  Ik kan het daar alleen maar mee eens zijn bron;
  http://aynrandlexicon.com/lexicon/compassion.html

 149. adamus says:

  Trichet straks terug naar Frankrijk.
  Zal mij benieuwen wat er onder opvolger Duitser gaat gebeuren. Het is wel erg stil.
  Freegold kan niet, want dan heeft de staat de zaken niet meer 100% in handen.
  Goud is volgens de factuur van Middelkoop een belegging. Dus box3, dus confisqueerbaar.

 150. FT says:

  @Jacob 138,

  Nog een leuke aanvulling op de boerderijen. Ik hoorde eind van de middag op BNR nog de opmerking gemaakt worden dat de komende 5 jaar er ca 125.000 boerderijen op de markt komen.
  Oorzaak: Oudere boeren stoppen ermee en hebben geen opvolging.
  Als iemand het na luisteren wil, zal rond 17.30 geweest zijn.

 151. Juan Belmonte says:

  @142 Dank adamus

  Juan staat (als een huis) in la patria:

  Statue of spanish bullfighter, Juan Belmonte in front of the Bridge of Triana in Seville
  http://es.wikipedia.org/wiki/Archivo:Juan_Belmonte_002.jpg

 152. Juan Belmonte says:

  Zijn geest waart voort.

  Zonder poëzie,
  kan men niet stierenvechten 🙂

 153. Juan Belmonte says:

  134 Ain

  Op termijn zal vastgoed echter tegen reële waarden moeten worden gewaardeerd en
  huurprijzen in overeenstemming moeten worden gebracht met (lagere) marktprijzen.

  Conclusie: EIB en VROM geven hiermee toe dat huurprijzen en marktprijzen verschillen. Het onvermijdelijke lijkt ook niet langer uit te stellen.
  BOG is dus géén (pure) markt en Juan’s sushi balansen staan hiermee ook in de kijker.

  Eet allen Hollandsche nieuwe 🙂

  Dat wisten we hier al lang.

  Overigens is de onbenutte 6 miljoen meter kantoor (BOG) uit dit rapport volgens oprichter en ex-TCN topman Rudy Stroink nog wel ietsje groter….

  Parallel BOG woningmarkt ? Welnu daarvan begint men ook toe te geven datti overgewaardeerd is.

  Nee, Nederland is anders 🙂

 154. Juan Belmonte says:

  Nu sprake is van langjarig hoge leegstand, rijst de vraag of overheidsinterventie in de rede ligt.

  Een eerste constatering is dat er sprake is van coördinatieproblemen. Partijen moeten samen worden gebracht en succesvolle transformaties moeten vanuit regelgeving gefaciliteerd kunnen worden. Het ligt in de rede dat gemeenten hier eerst aan zet zijn. Bij grensoverschrijdende samenhangen komen provincie en/of het Rijk in beeld.

  Juan: Idee
  Bouw een “Blauw Kantoor”, iets met Strokarton en standbeelden 🙂

 155. Goudbelegger says:

  @160 Goed gezien Hugo… Vond het al zo vreemd. Moet beter opletten niet zomaar alles te geloven.

 156. Juan Belmonte says:

  @84 Okkie

  Merci voor de inhoudelijke reactie.

  Een overwaardetax zou enkele jaren te laat komen aangezien de overwaarde stevig staat te verdampen of al is uitgegeven aan consumptieve goederen.

  De overwaardetax wordt bij minder overwaarde minder en wordt alleen geheven <b<bij het realiseren van overwaarde. Zolang er “opgepotte toekomstige inflatie” verdampt zonder het huis te verkopen, wordt er dus niets belast.
  Als de overwaarde is uitgegeven aan consumptieve goederen staat er dus een schuld tegenover. Dat leert mensen meteen om niet “on the edge” te leven.

  Een dergelijke tax zou ervoor zorgen dat er nog minder wordt afgelost.
  Het staat J.i. los van de aflossing.

 157. FT says:

  Wat zeg je nu Juan?
  Is er te veel kantoorruimte in Nederland? Dat is niet waar, waarom zou Den Haag er dan nog 70.000 m2 bijmaken?

  http://jandewandelaar.wordpress.com/2010/07/09/m-gebouw-stop-de-bouw/

  http://www.propertynl.com/index-newsletter/m-gebouw-vertraagd-door-bezwaar-tegen-vergunning-en-uitlopende-onderhandelingen/

 158. Juan Belmonte says:

  @FT

  Tja al dat gepolder gebeurt in vergaderruimtes 🙂

  Waarom toch bouwen?
  Ook de gemeente Den Haag heeft geld nodig FT, niet alleen Den Haag als residentie…

  Im Buro zeigt sich der Polder 🙂

 159. adamus says:

  Bouw een “Blauw Kantoor”

  fiscus geeft geen krimp?

  ‘De Achterhoek is niet anders’

  Mises terug, nhz wegens fietsvakantie door NL afwezig.

 160. Juan Belmonte says:

  In der Beschränkung, zeigt sich die Meisterin (Frau Dr. Merkel, één van de weinige regeringsleiders met ballen)

 161. Juan Belmonte says:

  fiscus geeft geen krimp?

  Vrij naar Willem Buiter:
  Geduld, die fiscus ervaart die krimp nog wel

  Van Lanschot had pech vanmorgen ?

 162. Juan Belmonte says:

  @166 Artikel

  Doordat de startdatum van 1 juli niet gehaald is, loopt de gemeente € 1,3 mln versnellingssubsidie van VROM mis.

  Fijn om te weten dat VROM (landelijk) nog lekker met zakken geld strooit om de leegstand van kantoorruimte nog iets te vergroten. Zo komen we er wel met onze toegvoegde waarde en concurrentievermogen.

  HogeKantoorPrijzenminnend NL bestaat óók 🙂

 163. Juan Belmonte says:

  In die Schrümpfung zeigt sich die Hortete Inflation

 164. adamus says:

  Eet allen Hollandsche nieuwe 🙂

  uit Noorse wateren.

 165. adamus says:

  Van Lanschot had pech vanmorgen ?

  te yang kapitaal?

 166. Ludwig von Mises says:

  Johanna schijft:

  “wie zou er nu iemand willen missen die zich noemt naar een man die in de economische literatuur zijns gelijke niet kent in het doctrinaire beschimpen van zijn tegenstanders (maar ook goede ideëen had, al zijn de ‘Oostenrijkers’ altijd de stiefkindjes van de acad. economische theorie gebleven)”

  Wie het gelijk aan zijn kant heeft wordt aangevallen door keynesianen en monetaristen. Supply siders en great societisten.

  Overigens daag ik je uit een paar van die vermeende beschimpingen te citeren.

  “en tevens een connaisseur van Ayn Rand blijkt te zijn, een schrijfster/filosofe die mededogen beschouwde als een ernsige karakterfout.”

  Hierboven is deze stelling al ontkracht. Om nader te nuanceren was Ayn van mening dat mededogen uit je eigen portemonnaie moet komen.

  Als Johanna zich geroepen voelt de armen der samenleving huurwoningen te verhuren met korting ipv mediceijnen studenten lijkt me dat een huldigenswaarige geste.

  Vrees van niet.

 167. nhz says:

  @162:
  ben benieuwd hoeveel van die boeren al een voorschot hebben genomen op de topprijs die de gemeente voor hun grond zou gaan betalen.

  @165:
  opmerkelijk is wel dat de hele politiek vind dat de markt in evenwicht moet komen door de huren van woningen te verhogen. Blijkbaar is het inzicht bij de kantorenmarkt toch iets verder gevorderd …

  @166:
  blauw kantoor: na wonen in/aan het water nu ook werken in/op het water? Met Den Haag onder water zetten kunnen een hoop ambtenaren goedkoop blauw werken 🙂

  @170:
  vergaderen in de polder zou beter zijn; maar ik zag pas al dat een NL architectenburo een kantoorflat heeft ontworpen waar koeien op het dak gaan lopen; dat zal wel meer geld opleveren …

  @171:
  keyboard vakantie, ik dacht naief dat je moderne keyboards wel kunt afwassen als ze vies worden maar helaas. Dat blijkt niet meer te kunnen (zou CBS dat meenemen bij de hedonic pricing?). En ze hadden niet eens met een sticker gewaarschuwd; ik denk dat ik moet gaan claimen wegens een paar dagen niet kunnen meebubbelen.

 168. Martijn says:

  @Kees 161

  Daar ga je weer…

  (je snapt het weer eens niet)

  Alles is confisqueerbaar, altijd.

  En zo niet, dan toch, dan passen we de regels aan.

  Een freegold kan niet, want de staat raakt zijn controle kwijt?

  Het gaat in onze economie nog steeds om olie.

  Als olie bepaalt dat goud gewenst is, dan brengt de staat goud in de mix.

  Zonder olie is ze immers ook de controle kwijt.

 169. Martijn says:

  @Patrick

  PS Martijn, hoeveel politieke wil voor deflatie was er volgens jou in de vorige deflatie perioden in de wereld?

  De (hyper) inflatie is er al. Er staat veel meer dan een quadrillion uit aan derivaten alleen al.

  Dan kunnen we nooit tegen huidige prijzen matchen met de werkelijke wereld.

  En vanwege alle interconnecties in het banksysteem kunnen we banken niet geïsoleerd laten omvallen.

  De dollar gaat dus kapot, en niet door deflatie.

 170. Martijn says:

  De dollar gaat dus kapot, en niet door deflatie.

  Wel door overstrechting van krediet, maar er was de afgelopen tijd geen andere optie. Het systeem is ingericht op krediet en moest gevoederd worden.

  Nu gaan we proberen over te stappen op de euro, en als dat mislukt op goud.

  Maar hoe dan ook zullen we het dollarkrediet in dollars moeten omzetten omdat afschrijven geen optie is.

 171. Martijn says:

  En in vorige deflationaire periodes was het wereldwijde monetaire systeem anders ingericht.

  In 1930 was de VS een relatief geïsoleerde economie met een goudgedekte munt.

  Die gouddekking werd overigens verwijders (binnenlands) om de munt te ontwaarden en de deflatie te stoppen.

  Ook daar was dus weinig politieke wil tot deflatie, maar nog minder tot hyperinflatie.

  Nu is er geen andere optie dan de laatste.

  De kaarten zijn anders gedeeld dit keer. De Amerikaanse munt is aan het einde van zijn leven als wereldmunt, in ’30 begon hij net.

  Daar zitten verschillen.

 172. Hugo says:

  @Martijn (180)

  ”Als olie bepaalt dat goud gewenst is, dan brengt de staat goud in de mix.”

  Dat zeg je goed, de staat brengt, indien nodig, het goud in de mix. Niemand anders. Net zoals ze nu het geval is (SA krijgt nu toch goud?). Redelijk wat olielanden hebben niets te zeggen. Zoals je terecht stelt,
  ‘Alles is confisqueerbaar, altijd.” Zoals is gebleken vallen andere landen daar ook onder. NL is nu al Venezuela aan het checken aangezien die 11 boorplatformen van de VS hebben genationaliseerd. Mij benieuwen hoe lang het duurt voordat Iran en Venezuela zijn geconfisqueerd. Ik heb die Iraanse sancties gecheckt en ze zijn redelijk verzwaard.

  Ik zeg overigens niet dat wat fysiek een slechte investering is. Freegold is echter een paar bruggen te ver. Het Westen zal de fiatprijs zoveel mogelijk blijven bepalen. De EU en VS hebben liever een wereldoorlog dan freegold als je het mij vraagt. Staatscontrole is alles. Zowel hier als aan de overkant van de plas. We hebben net een prachtige dictatuur van Europa gemaakt. Je dacht toch niet dat de EU van plan is zo snel afstand te doen van die macht? Het is geen 1999 meer.

  Hoe zei another het ook al weer? We have one chance to do it otherwise gold will go in hiding for the rest of our lifetime.

  Lijkt er al aardig op nietwaar? Geen redelijk volume meer te verkrijgen via de transparante kanalen. Fiat it will be, je mag wat goud aanhouden maar uiteindelijk bepaald de staat wat je er voor krijgt.

 173. Martijn says:

  Hugo,

  Daar ben ik niet in mee.

  De USD is hoe dan ook onherroepelijk aan het eind van zijn leven.

  Hyperinflatie is praktisch een garantie, en er zal dus een vervanger moeten komen.

  Die kan van meerdere kanten komen (Rusland zou bijvoorbeeld de Roebel aan een goudstandaard kunnen hangen en zo de eerste zijn en een voorsprong op de rest verkrijgen), maar een vervanger moet er komen.

  En er is geen wereldwijde elite die eensgezind het volk tot slaaf wil maken; er woedt wel degelijk strijd over wie die nieuwe munt gaan beheren (het IMF wil nog steeds de SDR bijvoorbeeld).

  En dan komt toch het goud weer terug. Wie de ‘nieuwe dollar’ wil neerzetten moet die op de een of andere manier een bonus meegeven ten opzichte van de oude.

  En wat wel of geen bonus is wordt uiteindelijk door olie bepaald.

  De euro heeft momenteel dan toch nog steeds de beste kaarten.

  Hoe het met Iran en de oorlogsdrift van de VS gaat lopen durf ik niet te zeggen. De geschiedenis leert ons dat instortende grootmachten vaak voor oorlog kiezen. Of dat in onze wereld van globalisatie ook gaat gebeuren is lastig voorspellen. Een WOIII is niet onmogelijk, maar een vriendelijker uitkomst ook niet.

 174. Martijn says:

  Je dacht toch niet dat de EU van plan is zo snel afstand te doen van die macht?

  Met goud in de mix komt politieke macht niet te vervallen hoor.

  Er veranderen zaken, maar kijk bijvoorbeeld naar huizen (ook tastbaar en gewild), ook daar is voldoende ruimte voor een overheidsrol.

  Munten zijn al vaker van en naar een goudstandaard gegaan; zo uniek is dat niet.

 175. Martijn says:

  Het Westen zal de fiatprijs zoveel mogelijk blijven bepalen.

  Wie weet. De COMEX is in elk geval een sideshow waar bovendien alles cash gesettled wordt.

  De BIS was niet voor niets goud aan het swappen laatst waar de Fed alleen maar waardeloos schuldpapier in onderpand neemt.

 176. Hugo says:

  Trouwens een tip om je horizon in energie wat te verbreden. Het nucleaire energie monopolie geeft volop motivatie.

  Zou graag dit stuk tippen;
  http://www.courtfool.com/en_Raid%20on%20Nuclear%20Fuel%20Market.htm

 177. Hugo says:

  @Martijn,

  Ten eerste, ik weet ook niets zeker. Rekening houden met meerdere mogelijkheden is het verstandigst.

  ”Hyperinflatie is praktisch een garantie, en er zal dus een vervanger moeten komen.”

  Dit roept men sinds Nixon. Met $300 een barrel kunnen ze weer een flinke tijd vooruit. Middels zo een prijsschok kan flink wat liquiditeit worden opgedweild. Irak gebruikt deze om het land op te bouwen. Dit wordt gedaan door de VS. Herhaal dit in Iran en Venezuela. Grappig niet dat NL betrapt is op daar polshoogte nemen net nadat Chavez 11 boorplatformen van de VS heeft genationaliseerd?

  ”En er is geen wereldwijde elite die eensgezind het volk tot slaaf wil maken”
  Het volk is al slaaf (vrije uitloop in het
  westen), dat hoeven ze niet meer te doen. De strijd gaat tussen de elites van de blokken wie de meeste opbrengsten van de slavenarbeid in de zak te kan steken.

  Over het IMF en SDR, Merkels wens om het IMF binnen te halen al gelezen? http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,705959,00.html

  ”En wat wel of geen bonus is wordt uiteindelijk door olie bepaald.”
  Die willen nog steeds dollars of krijgen ze opgedrongen.

  ”Met goud in de mix komt politieke macht niet te vervallen hoor.”
  Eens, met vrijgoud waarschijnlijk wel. Je geeft zelf al aan dat de overheid er een rol in gaat spelen ala huizen. Dat is in mijn optiek meteen geen vrijgoud meer. Net zoals een goudstandaard geen vrijgoud is. Geeft de staat voldoende mogelijkheden om te frauderen en zichzelf van gratis geld te voorzien.

  ”De BIS was niet voor niets goud aan het swappen laatst waar de Fed alleen maar waardeloos schuldpapier in onderpand neemt.”
  Totdat het goud op tafel komt blijft het een schuldpapier deal. Wie zegt dat het geen comex papiergoud was? Commerciele banken in de EU die over 350 ton fysiek beschikken? Ik betwijfel het. LBMA is ook een papierenshow. Anders had bv Sprot daar zijn tonnen wel opgehaald.

  Tot slot, de dollar heeft in mijn optiek de beste kaarten. Het was de Euro maar Europa is meesterlijk tegen elkaar uitgespeeld door de VS en intern uitgehold.

 178. nhz says:

  184:
  ik vind het ook vermakelijk om steeds opnieuw Venezuela met stip bovenaan het lijstje van S&P en Moody’s te zien staan, wat betreft risico op een staats faillissement. Slaat echt nergens op, maar zo werkt het systeem. Ook vermakelijk hoe Saint Obama en Hitlary achter de schermen bezig zijn het kernwapenarsenaal van VS en Israel te vernieuwen en vergroten, en ondertussen maar zeiken over een ander landje dat misschien (volgens veel deskundigen nog lang niet) kernwapens zou kunnen maken. Leugens en bedrog alom.

  @185:
  er is ook nog die opkomende grootmacht die hard bezig is zijn goudvoorraad te vergroten, en het juiste moment afwacht voor financiele aktie 😉

  @188:
  en de winning van het uranium zelf is nog meer een politieke bottleneck; comfortabel dan weer dat in Afghanistan waar de yanks even op de winkel passen zoveel te halen (snaaien) valt. Vandaar ook dat de VS en EU zo enthousiast bezig blijven met snelle kweekreactors, en weer de link met de kernwapen produktie.

 179. Martijn says:

  @188

  Goeie link, dank!

 180. Goudbelegger says:

  Snap niet dat sommigen maar uitgaan van een NWO die het goed doet, revoluties waren er genoeg en zijn voor de toekomst praktisch gegarandeerd als de onderdrukking te gek wordt. Zie Rusland ook de Roebel koppelen aan goud. Inderdaad, wie het eerst het doet heeft een voordeel, anderen moeten volgen.

 181. Goudbelegger says:

  Het grappige is dat Rusland ook maar een staatschuld van iets van 7% heeft en als eigenlijk enige grote economie geen belang heeft bij sterke inflatie voor het weginflateren van schulden.

  http://www.citizeneconomists.com/blogs/wp-content/plugins/wp-o-matic/cache/6dd29_Putin-Gold-Bars.jpg

 182. Martijn says:

  @Hugo

  Met $300 een barrel kunnen ze weer een flinke tijd vooruit.
  Het dollarsysteem wordt drijvende gehouden doordat andere landen steeds meer dollarschuld opkopen.

  Olie naar 300 gaat er niet voor zorgen dat die schuld wordt afbetaald, en waarom zouden die landen dollarschuld op hun balans zetten die wordt afbetaald met meer dollarschuld?

  Het volk is al slaaf (vrije uitloop in het
  westen), dat hoeven ze niet meer te doen. De strijd gaat tussen de elites van de blokken wie de meeste opbrengsten van de slavenarbeid in de zak te kan steken.

  In Frankrijk (en andere landen eerder) was het volk ook slaaf. Toch zagen we daar revoluties en een neergang van de zittende elite, tot de guillotine aan toe. Het bestuur is nooit oppermachtig, ook nu niet.

  Die willen nog steeds dollars of krijgen ze opgedrongen.
  Is dat zo?
  http://www.coinlink.com/News/gold-silver-bullion/unusual-items-us-mint-gold-disks-made-for-oil-payments-to-saudi-arabia/
  http://www.nytimes.com/1991/04/14/news/coins.html?pagewanted=1
  http://www.bbc.co.uk/news/10368746

  Eens, met vrijgoud waarschijnlijk wel. Je geeft zelf al aan dat de overheid er een rol in gaat spelen ala huizen. Dat is in mijn optiek meteen geen vrijgoud meer.
  Natuurlijk gaat de overheid er een rol in spelen, dat doet ze met alles. Maar de manipulaties via de COMEX zoals het nu gaat zullen er dan niet meer zijn. Noem het zoals je wil, goud komt terug in het monetaire systeem. Europa heeft de btw op goud niet voor niets afgeschaft.

  Totdat het goud op tafel komt blijft het een schuldpapier deal. Wie zegt dat het geen comex papiergoud was? Commerciele banken in de EU die over 350 ton fysiek beschikken? Ik betwijfel het. LBMA is ook een papierenshow. Anders had bv Sprot daar zijn tonnen wel opgehaald.
  Misschien was het indirect een swap met de CB. En die papiershows gaan het ooit moeten opgeven.

  Tot slot, de dollar heeft in mijn optiek de beste kaarten. Het was de Euro maar Europa is meesterlijk tegen elkaar uitgespeeld door de VS en intern uitgehold.
  De dollar heeft de slechtste kaarten en is op sterven na dood. Iedereen heeft door dat het de VS in staat stel van de drukpers te leven, en het is zeer twijfelachtig dat men dat nog lang wil blijven financieren.

  Dat Europa tegen elkaar is uitgespeeld valt wat mij betreft ook te betwijfelen. Apart van wat angstberichten in de media – die er doorgaans standaard naast zitten – vind ik dat erg meevallen.

  Maar hoe dan ook, de dollar is klaar, Euro of niet.

 183. Martijn says:

  Enige tijd terug was er vooral praat over het opdweilen van de extra liquiditeit, en nu gaat de drukpers alweer aan.

  http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704220704575367203418415266.html

  Bernanke zit in een trein die op een stenen muur afrijdt, en kan niet anders dan gas geven (anders springt iedereen van boord), maar iedere keer belooft hij er wel bij dat hij straks extra hard zal remmen.

  Nee, de dollar zal wel reservemunt blijven…

 184. Hugo says:

  @Martijn,

  Graag gedaan, kennis uitwisselen is een belangrijk onderdeel van een discussie.

  ”Het dollarsysteem wordt drijvende gehouden doordat andere landen steeds meer dollarschuld opkopen.”
  Ik weet het, lijkt veel op de Euro niet waar? Deze video vond ik de situatie grappig toelichten; http://www.youtube.com/watch?v=NOzR3UAyXao. De Euro kan je uiteraard vervangen door 75+% van het overige fiat in het Westen. De pers stuurt de MOPE via Reuters et al, eerst dollars bijdrukken toen Pond vervolgens Euro. Nu weer Dollar en dan…. Gecontroleerd bijdrukken als je het mij vraagt.

  ”Olie naar 300 gaat er niet voor zorgen dat die schuld wordt afbetaald, en waarom zouden die landen dollarschuld op hun balans zetten die wordt afbetaald met meer dollarschuld?”
  Natuurlijk wordt de schuld niet afbetaald. Die is er voor om belastingen te routeren naar de elite. Dat is overal in het Westen gebeurt. De CB’s helpen elkaar heus wel. $300 a barrel zal betekenen dat er veel meer vraag komt naar cash dollars. Landen welke aflopende staatsschulden van de VS bzitten krijgen de optie om deze om te zetten in cash om zo voor olie te betalen. In ruil voor de dollar hegemonie in olie zal de VS het nucleaire monopolie betalen in Euro’s steunen. Europa en de VS zijn 2 handen op 1 buik. Af en toe voor de show doen alsof het niet zo is.

  ”In Frankrijk (en andere landen eerder) was het volk ook slaaf. Toch zagen we daar revoluties en een neergang van de zittende elite, tot de guillotine aan toe. Het bestuur is nooit oppermachtig, ook nu niet.”’
  Ach Jeltsin heeft het voor elkaar gekregen, met volle steun van het Westen, om ruim 10% van de bevolking uit te moorden. Alle oppositie werd door het leger et al keihard gebroken. Reken maar dat alle besturen in het Westen bereid zijn om zo ver en verder te gaan om de macht te behouden & uitbreiden. En hebben bijgeleerd van alle periodes van na de Franse revolutie. Zal niet nog een keer gebeuren. Voor de duidelijkheid, ik vind slavernij dat als een mens niet vrij over zijn eigen surplus arbeid mag beschikken. Ik zucht onder een belastingdruk van +- 80%. Als modaal single zonder kids wordt je totaal uitgekleed en zelfs fatsoenlijk wonen is niet meer toegestaan (behalve als je je nek in de schuldstrop legt). Ik noem dat ‘scharrel slavernij’. Ik zie bestuur en elite niet als dezelfde partij.

  ”Is dat zo?”
  Eerste 2 stammen van voor de tijd van de Kissinger doctrine, ”of je geeft het ons en anders komen we het halen”. Is dat toeval? Ik denk t niet.
  Die laatste vind ik totaal niets
  zeggen. Die ”officiele” goudvoorraden zijn zo transparant als een darkroom. Zo geloof ik ook niets van de ECB claim, zover ik kan nagaan heeft nog nooit iemand de voorraden gezien. Heb je dat lachertje van die audits van de ECB gelezen? http://www.ecb.int/ecb/pdf/orga/ecbauditcharter_nl.pdf.
  Maar al is het zo dat SA dat goud heeft gekregen als betaling dan hebben ze wel verdomd weinig gekregen voor al die olie. Ik heb geen onderzoek gedaan naar de historie van de SA oorraad maar zeg alles sinds 1945, dat is dan 4.5 ton per jaar…..

  ´´Noem het zoals je wil, goud komt terug in het monetaire systeem. Europa heeft de btw op goud niet voor niets afgeschaft.´´
  Dat goud terug komt in het monetaire systeem sluit ik zeker niet uit. Ik verwacht een SDR inc goud op voorwaarden van de overheden. Zo kunnen we weer met een nieuwe Bretton Woods aan de slag. Wat de reden is dat Europa btw heeft afgeschaft begrijp ik niet volledig. Zodra ze de regels weer eens in hun voordeel veranderen zal dat vast duidelijk worden. Een ‘onderbuik’ gevoel zegt me dat men zo wil voorkomen dat mensen teruggrijpen op zilver aangezien ze daar niets/weinig van hebben en dus controle kunnen verliezen. Ik betwist niet dat CB’s meer goud dan zilver hebben.

  ´´Misschien was het indirect een swap met de CB. En die papiershows gaan het ooit moeten opgeven.´´
  Eens dat de papiershow eens moet worden opgegeven. Net zoals de goudenstandaard en Brettonwoods. Elke scam heeft zijn levenscyclus. Ik denk niet dat het een swap was met een CB. Zo heeft een rechter in Belgie bepaald dat het goud niet van de locale CB is. Snel gevonden link; http://www.aandelen.com/blog/category/nationale-bank/ ´´Volgens de rechtbank is de Nationale Bank GEEN eigenaar van de goudreserves´´.

  ”De dollar heeft de slechtste kaarten en is op sterven na dood. Iedereen heeft door dat het de VS in staat stel van de drukpers te leven, en het is zeer twijfelachtig dat men dat nog lang wil blijven financieren.”
  De meeste landen hebben geen keuze aangezien hun fiat is gebouwd op de dollar, dollar dies, their fiat dies. SA wil graag dat de VS Iran inpikt zullen ook vast als ruil olieprijzen in $ steunen. Dan nog Venezuela en je komt niet meer om de dollar heen om je olie aan te schaffen.

  ”Dat Europa tegen elkaar is uitgespeeld valt wat mij betreft ook te betwijfelen. Apart van wat angstberichten in de media – die er doorgaans standaard naast zitten – vind ik dat erg meevallen.”
  Eens dat de media het best als contra indicator kan worden gebruikt (op geneuzel en oorlog na). Het beste voorbeeld van tegen elkaar uitspelen vind ik nog steeds Irak, meerdere EU landen voor, andere tegen. Ik zie dat als het moment waarop Europa zijn koers heeft verlegt. Sindsdien is er een hoop gebeurt. Van illegale gevangenissen hosten voor de VS, uitleveren van burgers, verschaffen van inzicht in alle financiele transacties, genvoedsel, het slikken/gebruiken van 9/11 en zo kan ik wel even doorgaan.

  Over de Euro als reserve munt, backstabben van partijen welke dachten je spel mee te spelen. NL +-10% default ten tijde van de overstap naar de Euro, openlijke default op het mooie verdrag echt een opvolger waardig….

  Voor the record, hier en daar schrijf ik advocaat van de duivel over alternatieve verklaringen welke ik zo kan bedenken. Als ik ze kan bedenken kunnen de echte spelers het ook en vast stukken beter. Hoe dan ook ik waardeer je input en je blijft me aan het denken zetten, bedankt daarvoor.

 185. Martijn says:

  Landen welke aflopende staatsschulden van de VS bzitten krijgen de optie om deze om te zetten in cash om zo voor olie te betalen.

  En wie gaat dan die dollars ontvangen? Is die ontvanger daar tevreden mee?

 186. Martijn says:

  Verder eens dat de elite altijd in eerste instantie zijn eigen plan trekt.

  Instransparantie van goudreserves ook.

  Saudi verdubbelde onlangs uit het niets. Er kan nog meer liggen, maar ik ben benieuwd naar dat onderzoek.

  Btw afschaffing is om het volk goud te laten kopen. In monetaire/financiële transities is het immers wel degelijk prettig als je volk tov het buitenland zijn welvaart behoudt (alleen al omdat er anders later weinig te plukken valt).

  Interessante link over België.

  De meeste landen hebben geen keuze aangezien hun fiat is gebouwd op de dollar, dollar dies, their fiat dies. SA wil graag dat de VS Iran inpikt zullen ook vast als ruil olieprijzen in $ steunen.
  Die reserves zijn al dood, dat zien die landen ook wel. Daarom willen ze juist ook van de dollar af!

  Wat Saudi betreft kan ik met je meegaan, al vind ik het geen ontbetwiste zaak.

  Dan nog Venezuela en je komt niet meer om de dollar heen om je olie aan te schaffen.
  Correct. Dan moet het wel eerst zover komen. En je vergeet Rusland dat ook zeer rijk is aan grondstoffen (ook olie).

  Het beste voorbeeld van tegen elkaar uitspelen vind ik nog steeds Irak, meerdere EU landen voor, andere tegen. Ik zie dat als het moment waarop Europa zijn koers heeft verlegt.
  Valt iets voor te zeggen. Voor Nederland speelde uiteraard Shell mee.

  Voor the record…
  Idem.

 187. adamus says:

  Vandaar ook dat de VS en EU zo enthousiast bezig blijven met snelle kweekreactors, en weer de link met de kernwapen produktie.

  waar halen ze de grondstoffen vandaan. Hebben ze al een voorraad liggen voor de komende 150 jaar?

 188. Hugo says:

  Martijn,

  Ik heb helaas even geen tijd om een uitgebreide reactie te schijven op je reacties. Ik kom er graag op terug.

  Mocht je in de tussentijd nog wat over golfbewegingen in de opkomst & ondergang van rijken / religies gerelateerd aan geld (goud& zilver) willen lezen zou ik graag dit stuk tippen;
  http://www.weberglobal.net/Historyofmoneycompleter.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*