De uitbreidingsvraag naar nieuwbouwwoningen neemt na 2020 sterk af

De uitbreidingsvraag naar nieuwbouwwoningen neemt na 2020 sterk af door een lagere groei van het aantal huishoudens. Tot dat jaar groeit naar verwachting het aantal huishoudens nog met meer dan 50.000 per jaar. Daarna daalt de verwachte jaarlijkse groei tot 26.000 in 2030. Op lange termijn staat de nieuwbouwproductie van woningen structureel onder druk. Dat stelt het ING Economisch Bureau in het nieuwe kwartaalbericht Bouw.

Volgens ING is er een sterk verband tussen de ontwikkeling van het aantal huishoudens en nieuwbouw. In het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw namen het aantal nieuwbouwwoningen en het aantal huishoudens jaarlijks toe met ongeveer 120.000. In 2012 nam de hoeveelheid nieuwbouwwoningen nog slechts toe met 46.000. Ook het aantal nieuwe huishoudens was veel lager.

2013-09-09 10_55_43-EBZ_lange-termijnvooruitzichten-nieuwbouwwoningen-matig_tcm7-142404.pdf

Op langere termijn is de verwachting dat de uitbreiding vraag naar nieuwbouw op basis van de huishoudprognoses daalt (figuur 3). Na 2020 gaat de verwachte jaarlijkse groei van het aantal huishoudens namelijk dalen tot 26.000 in 2030. De langjarige trend die zich al decennia voordoet zet zich voort. Ook de uitbreidingsvraag van de woningvoorraad door nieuwbouw zal hierdoor afnemen en op lange termijn een blijvende structurele druk op de nieuwbouwproductie van woningen zetten.

Lage economische groei beperkt vraag naar nieuwbouw verder De verwachte lage economische groei van de komende jaren heeft effecten op de demografische groei en zo ook invloed op de uitbreidingsvraag naar nieuwbouw. De lagere economische groei leidt tot een lagere bevolkingsgroei. Er zullen bij een lage economische groei minder immigranten naar Nederland trekken omdat hier minder banen te vergeven zijn. Bovendien stellen mensen een kinderwens uit door een onzekere financiële situatie. Zo daalde het aantal immigranten in recessiejaar 2012 met 7% en het aantal geboorten met bijna 3% ten opzichte van 2011. Een kleinere bevolkingsgroei leidt ook tot een lagere uitbreidingsvraag naar woningen en minder nieuwbouw.

bronnen: ING , Vastgoedmarkt.nl

Share Button
Tagged with:
36 comments on “De uitbreidingsvraag naar nieuwbouwwoningen neemt na 2020 sterk af
  1. Claude says:

    Er is een tekort aan kleine betaalbare eenpersoons-huishoudens-woningen (zeg 60m2 tot 80m2), tot 130.000 euro. Er is een groot overschot aan alles wat niet in deze categorie zit.

  2. Juan Belmonte says:

    Claude: Er is een tekort aan kleine betaalbare eenpersoons-huishoudens-woningen (zeg 60m2 tot 80m2), tot 130.000 euro. Er is een groot overschot aan alles wat niet in deze categorie zit.

    Daar zit iets in.

    Als -grofweg-
    de gemiddelde transactieprijs 2 ton is
    en
    de gemiddelde vraagprijs 3 ton.

    dan lijkt het er inderdaad niet echt op de de BODEM bereikt is.

    Maar het kan zijn dat Juan zich volledig vergist
    en dat
    b.v. Dr Coen Teulings groot gelijk heeft met zijn bodem.

  3. Henk 6 says:

    Claude:
    Er is een tekort aan kleine betaalbare eenpersoons-huishoudens-woningen (zeg 60m2 tot 80m2), tot 130.000 euro. Er is een groot overschot aan alles wat niet in deze categorie zit.

    http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=80982NED&D1=0-6&D2=0,4,9,14,19,24,29,34,39,44,l&HD=110419-1316&HDR=G1&STB=T

    Klopt.

    Alleen de alleenstaande huishoudens groeien nog, dit betreft met name ouderen.
    Het aantal Samenwonende en gezinnen, blijft tot 2025 constant en krimpt daarna.

    Dit is de geesten rijp maken dat woning schaarste een sprookje is.

  4. Olaf says:

    Er is een tekort aan betaalbare woningen. Als eenpersoons-huishouden hoef je toch niet in een klein hokje te wonen?

  5. Nico de Geit says:

    Huizen moeten op tijd vervangen worden anders verandert Nederland in een grote krottenwijk. Ik ben ook heel benieuwd naar de inkomensontwikkeling van de huishoudens. Huizen moeten uiteindelijk betaald worden.

  6. Tijl says:

    Jullie hebben geen idee hoe goedkoop woningen gebouwd kunnen worden, gewoon weer Melkert banen invoeren (tewerkstelling met behoud van uitkering) voor architekten, bouwvakkers, baksteenbakkers, loodgieters, elektriciens, projectontwikkelaars en woningbouwdirecteuren.

    Moet je kijken wat dat scheelt.

  7. Frank says:

    Met o.a. deze kennis, de voorspellingen van huishoudens, de voorspelling van economische ontwikkelingen/koopkracht/inkomen/nelasting zou je toch een vrij eenduidig beeld moeten kunnen voorspellen om te zien waar de huizenmarkt per woongroep (appartement, huurhuis, koophuis, villa) heen gaat.

    Maar misschien is niemand gebaat bij een dergelijke voorspelling.

    Frank

  8. tinus says:

    Deze ontwikkeling is niet te stoppen. Laten we ons hier dus vooral op voorbereiden.

    Dus geen bouw als “motor van onze economie”.

    En wat er gebouwd wordt laten aansluiten op wat de markt nodig heeft.

    Lees: geen McMansions van 170 vierkante meters.

  9. 2Cent says:

    Claude:
    Er is een tekort aan kleine betaalbare eenpersoons-huishoudens-woningen (zeg 60m2 tot 80m2), tot 130.000 euro. Er is een groot overschot aan alles wat niet in deze categorie zit.

    Er zijn best wel wat huizen in deze prijsklasse. Echter zijn dit vaak jaren 50 eengezinswoningen met enorm achterstallig onderhoud. Ben benieuwd wat er gaat gebeuren als deze huizen straks echt niet meer bewoonbaar worden.

  10. emmrob says:

    Kun je nagaan hoe de situatie in Spanje is. Daar staan 2,5 miljoen eenheden te koop terwijl de bevolking sterk vergrijst en er 180.000 jonge Spanjaarden jaarlijks verhuizen. Dat dit heeft kunnen gebeuren heeft te maken met het huidige geldsysteem, waarin de bancaire sector lange tijd geld vrijwel onbeperkt als schuld in omloop kan brengen. http://www.economie-macht-maatschappij.com/geldsysteem-faalt.html

  11. Voerman says:

    In het artikel wordt gesproken over een vermindering van immigranten door de aanhoudende economische krimp.
    Een grotere faktor zou wel eens kunnen liggen in het onderwerp wereldvrede. Wat te denken van de alreeds ingezette grote volksverhuizing waardoor mogelijk zeer grote aantallen vluchtelingen bij ons aan gaan kloppen?
    Die mensen zullen vroeg – of laat toch ergens in dit landschap een onderkomen moeten hebben.

  12. Voerman says:

    Voerman: vermindering van immigranten door de aanhoudende economische krimp.

    In Bulgarije en Roemenie bijv. verdienen de mensen een fractie, van wat wij hier een normaal inkomen noemen. Wij moeten dus wel enorm economisch krimpen om ook voor deze mensen een onaantrekkelijk land te worden.
    Willen natuurlijk ook graag onderdak!

    Dit, samen met mogelijke aantallen vluchtelingen zou wel eens kunnen zorgen voor een sterk groeiende behoefte aan sociale woningbouw. Wie de bouw daarvan en het onderhoud gaat betalen is nog nader vast te stellen.

  13. Tsjaa.. says:

    tinus:

    Lees: geen McMansions van 170 vierkante meters.

    Pfff, 170 m2 is al een mcmansion?

    Waarom zou je die niet bouwen? Als de mensen dat willen dan toch gewoon bouwen en als ze het huis niet verkocht krijgen dan is dat toch hun probleem. Ik begrijp echt niet waar je het over hebt.

  14. snorkel says:

    Tijl:
    Jullie hebben geen idee hoe goedkoop woningen gebouwd kunnen worden, gewoon weer Melkert banen invoeren (tewerkstelling met behoud van uitkering) voor architekten, bouwvakkers, baksteenbakkers, loodgieters, elektriciens, projectontwikkelaars en woningbouwdirecteuren.

    Moet je kijken wat dat scheelt.

    Een Melkert-baan mag (mocht, toen het nog bestond) niet concurreren met een reeds bestaande baan 😉 Maar je hebt natuurlijk groot gelijk. Zelfs al zou je wél gewoon normale lonen betalen: Huizen zijn intrinsiek best te betalen. Maar ze worden te duur GEMAAKT vanwege de ‘overwinstmarge’ die er op gezet wordt:
    – (Exorbitant veel) Overwinst op de grond ten bate van projectontwikkelaar en gemeente
    – (Psychopatisch veel) Overwinst op de (te hoge) lening en bate van de bank, hypotheekadviseur en makelaar
    – (Gedroomde en/of reeds tot reizen, caravans en boten verzilverde) Overwinst ten bate van huizenverkopers. Dit is verliesaversie voor sommigen, maar ook overwinstdervingsaversie voor diegenen die vóór het jaar 2000 gekocht hebben. Of zoals het bij TROS Radar heet: “Ik ben al 10k in vraagprijs gedaald. Dat is wel genoeg. Mijn huis is gewoon 5x waard wat ik er 20 jaar geleden voor betaalde! Ik heb nooit mijn handtekening gezet onder een waardedaling.”

    Het lijkt me niet dat iemand er nu nog omheen kan dat de prijs van een huis voor een VEEL te groot deel uit overwinst bestaat. Huizen waren het melkkoe-verdienmodel van overheden, van de financiele sector en van (de helft van de) burgers. Maar het acceptatieproces dat tot herbalancering van die overwinsten moet leiden, dat kan (blijkbaar) heel lang duren… In consultant-termen: We hebben onszelf opgehangen aan één verdienmodel.

  15. snorkel says:

    Stef Blok in interview met Vereniging Eeuwige Hypotheek:

    VEH: “Dus u garandeert: geen verdere verrassingen?”
    Blok: ‘Binnen dit kabinet hebben we harde afspraken gemaakt. Die staan.’

    Dus… Óf dit was het echt (……even een momentje stilte om het te laten bezinken……) óf de afspraken voor verdere maatregelen zijn al gemaakt binnen het kabinet. Welke van de twee zou het zijn?

  16. Claude says:

    Juan Belmonte: Maar het kan zijn dat Juan zich volledig vergist
    en dat
    b.v. Dr Coen Teulings groot gelijk heeft met zijn bodem.

    Nou Juan, ik kan jou vaak gewoon volgen. Tenzij je natuurlijk in een romantische bui Spaanse gedichten gaat aanhalen. Dan haak ik af.

    Maar als er, zoals Henk 6 aanhaalt, geen nieuwe meergezinshuishoudens meer bijkomen de komende vijftig jaar en de groei slechts uit eenpersoonshuishoudens komt, dan heb je een miljoen woningen waarbij het gemiddeld inkomen x 4,5 de maximale prijs is. Daar hoeven gemeenten zich niet heel erg rijk voor te rekenen.

    Andere publicatie van CBS laat zien dat er vorig jaar 50.000 woningen zijn bijgekomen. De leegstand groeide vorig jaar met 23.000 woningen. In percentage steeg de leegstand van 4,8% naar 5%. Zie hier: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLnl&PA=81293NED&LA=nl . Om maar even te herhalen dat het wel meevalt met dat tekort aan woningen (tenzij in de laagste prijsklasse, maar dat zal geen enkel prijsopdrijvend effect hebben)

  17. Claude says:

    Als je Blok zo mag geloven ( http://www.eigenhuis.nl/downloads/magazine/interview-blok.pdf ), komt er met Prinsjesdag geen enkele hervorming van de HRA voor bestaande gevallen…

  18. snorkel says:

    Leuk! De leeftijd van alle gebouwen in NL, op de kaart: http://dev.citysdk.waag.org/buildings/#52.2497,4.9178,10

  19. Lex says:

    tinus: Lees: geen McMansions van 170 vierkante meters.

    Sorry hoor, maar voor deze eenling komen huizen onder 160m^2 niet eens in zoekopdrachten voor. Alleen betekend niet noodzakelijk klein wonen. Zit nu in 80m^2, en ik kom bijna 80m^2 tekort. Eerlijk gezegd kijk ik pas vanaf 180m^2.

    Claude: Als je Blok zo mag geloven

    Dat mag wel, maar het hoeft niet 😉

  20. Nico de Geit says:

    snorkel:
    Leuk! De leeftijd van alle gebouwen in NL, op de kaart: dev.citysdk.waag.o…s/#52.2497,4.9178,10

    Zeer interessant

  21. Juan Belmonte says:

    Philippulus: Leijten: niet meer maar minder krediet

    Niet de starters maar de bezitters van koopwoningen zijn de belangrijkste oorzaak van de crisis op de woningmarkt. Die conclusie trekt het Centraal Bureau voor de Statistiek in een studie naar het effect van de crisis op de woningmarkt.

    @ admin, dat lijkt Juan wel een artikel waard.

    4 jaar lang lagen de problemen
    – voor zover er uberhaupt problemen gezien werden –
    bij de starters

    en dus werden van stal gehaald:
    – generatiehypotheken
    – stichting starter
    – startersleningen
    – startersgiften
    – verplicht afdracht door verkopers aan starters (Apeldoorn)
    – verhuiscoaches (Den Haag)
    … etc

    en nu krijgen we vanuit de overheid een ANALYSE (jawel) dat het niet aan de starters ligt.

    Hogehuizenprijsminnend NL doet ons geloven dat enkel de starter een probleem heeft met de huidige huizenprijzen maar dat is het geval voor de gehele markt:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-01-2012/buitenland-veel-strenger-voor-jonge-huizenkopers/#comment-96026

    En nog een mooie:
    Ludwig von Mises adviseerde in 2009 al dat starters niet te lang moesten wachten met kopen
    “Je zegt het zelf. Betaalbaarheid daalt. Komt vanwege het sentiment. Daarmee heb ik gelijk als ik starters adiseer niet te lang te wachten.”
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/30-12-2009/starters-lijken-meer-vertrouwen-te-hebben-op-woningmarkt/#comment-24922

  22. Claude says:

    Philippulus:
    Leijten: niet meer maar minder krediet

    cobouw.nl/nieuws/a…-maar-minder-krediet

    Artikel is niet lang, maar wel treffend!

  23. Claude says:

    Nico de Geit: Zeer interessant

    Indien buurt het blauw kleurt van 1960 tot 1985: wegblijven. Of zelfs 1945 tot 1995. Leuk gemaakt.

  24. Juan Belmonte says:

    En deze CBS analyse opent daarmee de deur
    voor het debat
    de casametrie tot in Eeuwigheid
    vs
    einde Treintje Overwaardespiraal

    Maar het zal wel tot in 2015 duren o.i.d.
    voordat de Polderwetenschappers toe zijn aan een inhoudelijke discussie die tot nieuwe inzichten kan leiden.

    De politiek kan pas volgen
    als de inhoud er is.

  25. Juan Belmonte says:

    Een mooie illustratie van het oude denken is de volgende:

    Brandbrief 100.008: HANS DE BOER komt
    – ten tijde van 16 miljard bezuinigen-
    met een plan om starters 10% van de huizenprijs kado te doen:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/30-03-2012/bouwlobby-maakt-minister-chagrijnig/#comment-102412

    Toch jammer dat dat niet doorgegaan is.
    Want in de geest van nu, wat is er mis met de volgende gedachte:
    Laat de pensioenfondsen (NHI) die 10% maar lappen die hebben toch al centen teveel

    Kado’s geven van andermans geld is altijd leuker 🙂

  26. Juan Belmonte says:

    Claude: Als je Blok zo mag geloven ( eigenhuis.nl/downl…e/interview-blok.pdf ), komt er met Prinsjesdag geen enkele hervorming van de HRA voor bestaande gevallen…

    Dat zou kunnen.

    Is het niet 2013, dan wordt het 2014.

    De definitieve aanpak van de HRA, ook voor bestaande gevallen is een kwestie van tijd.
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-03-2013/hans-de-geus-geld-lenen-wordt-duurder/#comment-136752
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-03-2013/hans-de-geus-geld-lenen-wordt-duurder/#comment-136753

  27. snorkel says:

    Juan Belmonte: Ludwig von Mises adviseerde in 2009 al dat starters niet te lang moesten wachten met kopen
    “Je zegt het zelf. Betaalbaarheid daalt. Komt vanwege het sentiment. Daarmee heb ik gelijk als ik starters adiseer niet te lang te wachten.”

    Ludwig! Onze inhoudelijk onderlegde huistroll van 4 jaar geleden. Hij had zo veel theoretische kennis… en zo weinig praktisch inzicht 😉 Waar is ‘ie gebleven, die Ludwig?

    Ok, we hebben er wel een paar andere huis trollen voor teruggekregen. Over 4 jaar maar eens kijken wat er van hun adviezen/voorspellingen terecht is gekomen 😉

  28. Juan Belmonte says:

    snorkel,

    Juan dacht datti eens iets ander moest doen
    – dan in Spaanse poëtische termen te mijmeren (dan raakt-i Claude en de rest van de zeepbellers en daarmee wellicht ook zichelf 🙂 kwijt).

    Dus in de serie:
    – het zou best kunnen zijn dat we dat punt al reeds enkele jaren eerder op dit blog hebben gemaakt
    ….
    een oude koe uit de sloot (met respect overigens, Mises was een uitstekende Taurus, geen groene vlag zoals Lorenzo)

  29. DenVrolijkeHuurder says:

    snorkel:
    Stef Blok in interview met Vereniging Eeuwige Hypotheek:

    Dus… Óf dit was het echt (……even een momentje stilte om het te laten bezinken……) óf de afspraken voor verdere maatregelen zijn al gemaakt binnen het kabinet. Welke van de twee zou het zijn?

    Ik lees hierin: er gaat niets veranderen voor bestaande gevallen.

    Anderzijds: het bezuinigingspakket wordt angstvallig stil gehouden, en wat men lekt, lekt men strategisch.

    Blijft dus geen pijl op te trekken. De beste voorspelling m.b.t. bezuinigingen is in mijn ogen kijken naar waar mogelijkheden tot financiele repressie bestaan. Die zal voor een kabinet in een situatie als deze altijd de voorkeur genieten boven het afpakken van sigaren uit eigen doos als de HRA.

  30. Juan Belmonte says:

    Juan durft het bijna niet te schrijven

    maarueh:
    Zonder Poëzie
    geen waardig stierengevecht

    Sin poesía
    no se puede torear

    Excuses Claude, lijfspreuken zijn … 🙂

    buenas noches
    Juan

  31. maarten says:

    delay and pray, extend and pretend door Blok

  32. maarten says:

    lachwekkend van Blok, hij moet niet raar opkijken als ie ineens in het restaurant wel heeeel traag wordt geholpen, voor deze opportunistische houding (van: ik doe alsof andere mensen naar mijn pijpen dansen) heb ik heel weinig warme gevoelens. Het kleeft aan hem, verwacht van mij niet dat ik de deur openhoudt voor zijn parasitaire houding

  33. maarten says:

    tegenlicht: de slag om het drinkwater

  34. Nico de Geit says:

    Claude: Indien buurt het blauw kleurt van 1960 tot 1985: wegblijven. Of zelfs 1945 tot 1995.

    Alle woonhuizen zijn zwaar aangetast door de HRA en het goedkope geld. Redelijk geprijsde woningen vind je niet in Nederland.

  35. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: Redelijk geprijsde woningen vind je niet in Nederland

    Ik ben iemand die betaalt wat ie koopt en vind alle woningen in Nederland veel te duur. Veel ‘woningbezitters’ betalen alleen een laag maandbedrag en wanen zich eigenaar.

    Ik denk dat de meerderheid van de ‘huiseigenaren’ nog steeds niet in de gaten heeft dat ze binnenkort af moeten gaan lossen en dat ze misschien meer rente moeten gaan betalen. Logisch dat ze dat denken, op tv werd verteld dat de bodem was bereikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*