De Jager: ‘Overdrachtsbelasting omvormen naar bezitsbelasting?’

“Op lange termijn zou je best naar de overdrachtsbelasting kunnen kijken, omdat het een belasting op een transactie is die verstorend kan werken. De vraag is of het niet beter zou zijn als je de overdrachtsbelasting zou ombouwen naar een bezitsbelasting: een veel lagere belasting, verspreid over de jaren”. Dit zegt Staatssecretaris Jan Kees de Jager in het decembernummer van Eigen Huis Magazine.

Woningmarkt zit op slot
Er wordt steeds minder verhuisd. Momenteel zit de woningmarkt voor een groot deel op slot. Het aantal kooptransacties zal dit jaar niet veel hoger uitkomen dan ongeveer 130.000, terwijl er in 2006 nog 210.000 woningen werden verkocht. Gemiddeld woont een huiseigenaar nu 20 jaar in dezelfde woning.

Overdrachtsbelasting veroorzaakt verhuisbarrière
Een van de oorzaken van de al langer teruglopende woningverkopen is de 6% overdrachtsbelasting die over de koopprijs van een bestaande woning verschuldigd is. Bij een koopprijs van bijvoorbeeld € 250.000,- moet daar bovenop € 15.000,- aan belasting worden betaald. Kopers moeten voor deze verhuisboete in de regel een fors hogere hypotheek afsluiten en daar 30 jaar lang extra hypotheekrente over betalen.

Eigen Huis pleit voor afschaffing overdrachtsbelasting
Bij een afvlakking of daling van de huizenprijzen wordt de ‘terugverdientijd’ van de overdrachtsbelasting steeds langer en dat verhoogt de verhuisbarrière voor potentiële kopers. Vereniging Eigen Huis pleit daarom al jaren voor het verlagen, of beter nog afschaffen van de overdrachtsbelasting.

Hoewel staatssecretaris De Jager zeker nog geen concrete plannen heeft, reageert Vereniging Eigen Huis positief. “Hiermee zou de doorstroming op de woningmarkt een impuls krijgen. Iemand die een woning koopt, kan een lagere hypotheek afsluiten.”

De Jager: een beetje bezitsbelasting voor huiseigenaren
Anderzijds wil de staatssecretaris dat alle eigenwoningbezitters een beetje mee gaan betalen via een ‘bezitsbelasting’ om dit voor de overheid budgettair mogelijk te maken. Vereniging Eigen Huis is daar geen voorstander van, maar aan de andere kant is het te rechtvaardigen omdat het in het belang is van iedere eigenwoningbezitter dat de woningmarkt zo goed mogelijk functioneert. Het ‘omvormen’ van de overdrachtsbelasting mag geen verkapte lastenverzwaring opleveren voor huiseigenaren. Per saldo moet er niet minder, maar ook niet meer binnenkomen bij de overheid” aldus Nico Stolwijk, beleidsstrateeg bij Vereniging Eigen Huis.

bron: Vereniging Eigen Huis

Share Button
Tagged with:
28 comments on “De Jager: ‘Overdrachtsbelasting omvormen naar bezitsbelasting?’
 1. oplettende kijker says:

  whahaha je zal maarnet een huis gekocht hebben ! heb je eerst 6% belasting betaald moet je daarna bezit belasting betalen ! he ludwig jammer voor je !

 2. Simba says:

  Werkelijk fantastisch. Dus hier denken ze aan hetzelfde kunstje als wat er momenteel met de BPM op auto,s gebeurt. We hebben iedereen jarenlang overdrachtsbelasting afgetroggeld en als puntje bij paaltje komt dan kan je tot in lengte van jaren nogmaals gaan betalen middels een bezitsbelasting. U dacht toch zeker niet dat er pro rato teruggestort voor de transacties uit het verleden!

 3. Dimdab says:

  vervolg op #1:
  … vervolgens daalt de waarde van je woning, gaat de rente omhoog, word je werkloos en wordt de belasting verhoogd om de redding van de banken te kunnen betalen.

 4. S says:

  We hebben toch al een vorm van bezitsbelasting, genaamd eigen woning forfait… Wordt deze dan verhoogd?

  De overheid krijgt nu gewoon te weinig geld binnen aan overdrachtsbelasting, omdat er minder huizen worden verkocht. Dat gat moet dus gevuld worden.

 5. bankschroef says:

  op naar de eigen grond belasting
  schoorsteenbelasting
  woonbuurtbelasting
  ongedeelde zijmuur mileuheffing
  servicekosten belasting
  vereniging van eigenarenheffing
  casco isolatieheffing

  en dat terwijl je met een aflossingsvrije hypotheek feitelijk huurt, je laat immers niets na aan je kinderen.

 6. bankschroef says:

  @4 en nog de gemeentelijke Onroerende Zaak Belasting.

 7. kees says:

  dimdab je verlijkt het met voor de trein springen of sederen. We hebben nog wel gristelijken in de regering hoor. De Jager is Zeeuw dus die zal ook wel een tik van die zwarte kousen hebben meegekregen.

 8. kees says:

  De overheid krijgt nu gewoon te weinig geld binnen aan overdrachtsbelasting, omdat er minder huizen worden verkocht. Dat gat moet dus gevuld worden.

  Linksom/Rechtsom. Ambtenaren al om loonsverlaging gevraagd? Legesbaten gaan ook naar 1/3 van de “normale” opbrengst.

 9. kees says:

  5
  en dat terwijl je met een aflossingsvrije hypotheek feitelijk huurt, je laat immers niets na aan je kinderen.

  jawel. Heel veel schulden die “wij” gemaakt hebben moeten zij aflossen. De kinderen die vorige week voor 1miljard, met militaire precisie zijn gevaccineerd hoeven geen gratis incontinentieluiers en steunkousen meer te verwachten. Ab Klink jr. een nieuwe ziekenfondsbril? Vergeet het maar.

 10. kees says:

  we zien de nieuwe provinciale belasting nog over het hoofd.

 11. Dimdab says:

  #7 kees: Wie nu als starter instapt op de woningmarkt springt, financieel gezien inderdaad voor de trein.

  De Jager heeft als taak het vullen van de schatkist en daar is hij goed in. Waarschijnlijk wordt hij wel teruggefloten door zijn gristelijke collega’s maar ik vind het al heel moedig van hem dat hij uitspreekt dat de overdrachtsbelasting “verstorend kan werken”. Zoveel moed heeft het CDA nog nooit getoont.

 12. bigD says:

  Hoeveel brengt de overdrachtsbelasting elk jaar in het laatje voor de overheid? Iemand enig idee?

 13. kees says:

  11 dimdab

  de overheid werkt per definitie verstorend.
  Hoe leger de schatkist deste beter.

 14. kees says:

  Hoorde nog een mooie van Willem Buiter over de mogelijkheden van de overheid.

  “hakken en hijsen”

 15. johanna says:

  De OB wordt eigenlijk bij de verkeerde partij, dwz. koper geheven, beter is het een OB te heffen van verkoper, voorzover deze met staatssteun (HRA,NHG etc.) op de huizenmarkt heeft kunnen ondernemen en dan te relateren aan de totaal ontvangen steun, al is het niet eenvoudig het NHG-voordeel te kwantificeren (nl.niet gelijk aan het genoten rentevoordeel min contributie) maar waar een wil is… .

  Op ev. winsten van -door staatsgarantie risicoloos- ondernemen mag sowieso best een winstbelasting op maat worden geheven.

  Ook op deze wijze kan de OB de bekende zwendelconstructies (bijv. via de NHG) nog enigszins afremmen.

 16. S says:

  Dit moeten ze gewoon afschaffen. Zinloze belasting en tegenstrijdig met andere.
  Houdt het simpel, bijvoorbeeld alleen inkomsten- en vermogensbelasting. Laat eigen woning buiten de vermogensbelasting vallen (zoals nu al het geval is) en je hebt al een stimulans voor eigenwoningbezit.

 17. Iceslave says:

  Briljant plan, hypo-aftrek afschaffen en huizentax invoeren. En natuurlijk iedereen die de barricade opgaat vervolgen en de schade laten betalen door beslaglegging.

 18. Ludwig von Mises says:

  We hebben het hier natuurlijk over een constructie om overwaarde af te romen. Starters hebben hier geen last van. Een kale kip kan je niet plukken.

  Zo voorspelbaar.

 19. Realist says:

  @15

  Volgend mij is die hele OB ook bedoeld om door de verkopende partij te worden betaald. Voor zover ik weet, is deze belasting destijds ingevoerd als een middel om te voorkomen dat huiseigenaren gaan speculeren. Het is in principe een soort van BTW, geheven over de toegevoegde waarde (prijsstijging).

  Maar omdat je deze kosten met de hypotheek kunt meefinancieren, zijn deze kosten uiteindelijk bij de kopende partij terecht gekomen.

  Dat Den Haag ondertussen bezig is om naar nieuwe manieren te zoeken om de burger uit te persen, is evident. Nu de verkoop stil ligt, komt er niet genoeg OB meer binnen. Van een hurende kip kan je niet plukken, maar van huiseigenaren daarentegen…

  Bukt u even?

 20. bankshroef says:

  nog meer gratis tips om toch lekker te verdienen aan een stilstaand radarwerk…
  LEEGSTANDBELASTING
  ANTIKRAAKBELASTING
  GEMEUBILEERDEVERHUURHEFFING

 21. kees says:

  21
  en?

 22. kees says:

  Ludwig von Mises Zegt:
  9 December 2009 om 12:34 pm
  We hebben het hier natuurlijk over een constructie om overwaarde af te romen. Starters hebben hier geen last van. Een kale kip kan je niet plukken.

  Zo voorspelbaar.

  de jonge starter is zelfs het vel al over de oren getrokken. Heeft de helft aflossingsvrij en mag ook nog werken voor de schulden van de vorige generatie(s).

 23. Fustus says:

  Misschien is een hypotheek belasting nog niet eens zo’n slecht idee.
  Belasting ontwijking door af te lossen.

 24. Martijn says:

  Het aparte aan de link in (21) is dat er bij staat dat de prijzen de laatste maanden stijgende zijn, terwijl ik zo op het oog toch een daling in eensgezinswoningen zie van ongeveer 15% vanaf halverwege 2008.

  Vreemd dat we daar zo weinig over hebben gehoord.

 25. kees says:

  Vreemd dat we daar zo weinig over hebben gehoord.

  zo de wind waait, waait mijn vaantje.

 26. Sander says:

  Waarom wordt er al zo lang over gepraat en niets gedaan? De praktijk is nu dat je je huis niet verkocht krijgt, omdat je om je hypotheek af te kunnen lossen al een prijsstijging van minimaal 6-10% moet hebben en dat zit er niet in nu. Ga je een ander huis kopen dan krijg je nogmaals die 6% om je oren dus daar heb je al weer een beperking om het niet te doen. Erg lekker allemaal voor de huizenmarkt. Je zou zelfs zeggen dat als je al meerdere huizen gekocht hebt ongeveer wel genoeg overdrachtsbelasting betaald hebt!

 27. adamus says:

  Sander, per huis heb je dus 6% inflatie. Niet precies maar dat is wel het idee erachter.

  Beter is dus bij aanschaf meteen afscheid te nemen van de 6%. Meteen als verlies nemen/afboeken. Nog mooier is om het van spaargeld te betalen; zie meteen wat spaargeld waard is!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*