Hypotheekrente-aftrek wordt verruimd!

U zult denken: lees ik dat wel goed? Verruiming van de hypotheekrente-aftrek? Ja, u leest het goed. Na al het slechte nieuws van de kredietcrisis over faillerende banken, stijgende werkloosheid en dalend consumentenvertrouwen is er dan eindelijk goed nieuws. Het Belastingplan 2010 is de Tweede Kamer doorgekomen met daarin een aantal verbeteringen op het gebied van de hypotheekrente-aftrek. Een doorn in het oog bij de huidige wetgeving van de Wet IB 2001 sinds de Bijleenregeling was dat de rente over meegefinancierde kosten (hypotheekakte, afsluitprovisie) ter verkrijging van de hypotheek voor doorstromers op de woningmarkt niet aftrekbaar was. Starters op de woningmarkt mochten de rente over dit gedeelte van de hypotheek wel aftrekken. Die ongelijkheid komt nu te vervallen. Ga je dus verhuizen van een koopwoning naar een nieuwe koopwoning dan zal de eigenwoningschuld (lening die fiscaal aftrekbaar is) hoger uitvallen dan voor het Belastingplan 2010.

Daarnaast wordt de regeling rond de eigenwoningreserve positief aangepast. Nu zullen sommigen van u zeggen: eigenwoningreserve??? Help eens even, wat is dat ook al weer? Als u uw bestaande woning verkoopt zult u in de meeste gevallen de overwaarde cashen. De overwaarde is het verschil tussen verkoopopbrengst, bijvoorbeeld € 250.000,00, minus de hypotheekschuld, bijvoorbeeld € 200.000,00. Uw winst of overwaarde is dan € 50.000,00. U bent min of meer verplicht deze overwaarde, ook wel vervreemdingssaldo genoemd, te gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning. Als u een nieuwe woning koopt van € 350.000,00 zult u deze € 50.000,00 inbrengen en daarbij € 300.000,00 lenen. Als u deze overwaarde niet inbrengt dient u € 350.000,00 te lenen bij een bank om de woning te kunnen kopen. De fiscus vindt dat prima maar zal slechts de rente-aftrek over € 300.000,00 toestaan. Nu kan het zijn dat u de woning verkoopt, maar niet direct een woning terugkoopt. U gaat bijvoorbeeld een paar jaar naar het buitenland of u gaat een paar jaar huren teneinde te profiteren van een vermeende prijsdaling op de huizenmarkt. De overwaarde (vervreemdingssaldo) wordt ontvangen maar u kunt het niet aanwenden voor de aankoop van een nieuwe woning. Daarvoor is het begrip eigenwoningreserve geïntroduceerd. Als u binnen 5 jaar een woning terugkoopt is het fiscaal wenselijk de overwaarde in te brengen. Na 5 jaar bent u daartoe niet meer verplicht en kunt u in bovengenoemd voorbeeld € 350.000,00 fiscaal aftrekbaar lenen. Het goede nieuws is dat de termijn van 5 jaar wordt ingekort naar 3 jaar. Gefeliciteerd herintreders!

Let wel op! Ik heb het over het Belastingplan 2010. De wijze, grijze heren van de Eerste Kamer moeten hun gedachten er nog over laten gaan. Maar als ze wijs zijn, zijn deze aanpassingen per 1 januari 2010 wet.

Share Button
Tagged with:
6 comments on “Hypotheekrente-aftrek wordt verruimd!
 1. henk says:

  Waarom dan ?? gaat het niet goed dan

 2. Simba says:

  Maw nog steeds geen spoor van een maatregel te ontdekken die er op gericht is om te stimuleren/belonen voor inlossing op de hypotheekschuld. De titanic genaamd hypotheekrenteaftrek heeft de ijsberg al lang geraakt maar we zullen er voor zorgen dat er nog even een grote scheur in de romp wordt getrokken. Duurt allemaal wat langer met zo,n grote boot tov een roeibootje maar naar de kelder gaat ie.

 3. bankschroef says:

  Er was toch geen doorstroming meer, iedereen is toch al doorgestroomd? Graag een startersubsidie van 150K aub.

 4. bigD says:

  Ik lig al in mijn slaapzak voor de deur van de makelaar!

 5. Okkie says:

  De overheid dient in de eerste plaats de starters te helpen en wel zonder dat ze hun hoofd in een strop leggen.

 6. Henk says:

  Ik dacht dat er wel een grote adder onder het gras zit! Bij overwaarde moet dit per 2010 in het geheel in een nieuwe woning worden ingebracht. Als je “goedkoper” gaat wonen, dus je hebt meer winst dan het nieuwe huis kost, vervalt AL je rente aftrek, dus ook de oude hypotheek van je oude huis!!!
  M.a.w. voor die groep (de ouderen) is er dus helemaal GEEN rente aftrek meer. Wat nu discussie over hypotheekrente aftrek afschaffen?? Is al van toepassing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*