‘Veel woningbezitters met restschuld’

Ruim de helft van de Nederlandse woningbezitters met een hypotheek houdt aan het eind van de looptijd een restschuld over. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van Delta Lloyd.

Een kwart van deze groep weet niet hoe ze deze schuld af moet lossen. Acht procent verwacht dat te gaan doen met een erfenis, terwijl 17 procent denkt de restschuld af te lossen met eigen spaargeld. In totaal verwacht 27 procent de schuld te verminderen door het huis te verkopen met overwaarde.

Lees verder op de site van de Stentor

Share Button
Tagged with:
167 comments on “‘Veel woningbezitters met restschuld’
  1. Henk 6 says:

    Interessant dat dit soort onderzoeken nu gedaan worden. Wat willen ze hiermee bereiken? Dit zelfde onderzoek hadden ze ook in 2006 kunnen doen, maar toen hoorde je niks.

  2. king says:

    @Henk,
    Wen maar aan dit soort berichten. Als nu al 25% van de bezitters niet weet hoe ze af moeten lossen. Hoe gaat dat dan als er nog eens minimaal 25% van de waarde verloren gaat de komende jaren?
    Met een gemiddelde prijs van een huis gaat dat al gauw om een halve ton of meer. Geen leuk vooruitzicht.
    In het jaar 2025 staan ze misschien weer boven water. Iets om naar uit te kijken dus.

    Om in stijl te blijven: Het ijs bleek te dun…..

  3. Suzanne says:

    Off topic

    Griekenland gaat nu echt failliet… iedereen al cash in huis?

    Bzw, de staatsloterij gaat nu wekelijkse miljoenenloterijen uitschrijven.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/3161080/2012/02/07/Staatsloterij-begint-wekelijkse-miljoenenloterij.dhtml

    Ergens in mijn achterhoofd rinkelt er een belletje… was een loterij die belachelijke prijzen uitschrijft niet een van die triggers of alarmen dat er hyperinflatie zit aan te komen???

  4. Henk 6 says:

    Vereniging eigenhuis wijst nu naar de banken.

    http://www.eigenhuis.nl/actueel/weblog-eigenhuis/wat-als/

    Als je de stukjes leest van de 50tigers Bob Maas, Rob Mulder en Hans Andre de la Porte uit het verleden dan begrijp je dat dit alleen maar het schoonvegen is van de eigen straat.

    De VEH heeft tot 2 weken gelden het maximale lenen gestimuleerd en er voor gestreden om dit recht in stand te houden. Tevens hebben ze altijd het probleem van over-creditering genegeerd en ontkend. Dat ze dit soort stukjes schrijven is niet verkeerd, maar gaat volledig voorbij aan hun eigen rol.

  5. floor says:

    @Il en King
    Na de huizen “crash” van 1978 duurde het al tot 1995 voordat de prijzen weer op het peil van 1978 waren.
    En we kunnen rustig stellen dat dat in tegenstelling tot de huidige situatie, een gezonde crash was.
    De rente kon toen nog omhoog, dat zou nu het einde van de BV Nederland betekenen.
    Het hele systeem ligt op apegapen en Rutte heeft de ballen niet om de minst slechte beslissing te nemen, dus is het rekken geblazen en wachten op een wonder.

  6. Aiai says:

    Een berichtje nu op “mijn ING”:

    Op dit moment kunt u uw spaarrekening(en) niet bekijken in Mijn ING. Ook kunt u tijdelijk geen overschrijving van en naar uw spaarrekening(en) doen. Wij doen ons uiterste best om dit zo snel mogelijk te verhelpen.
    Excuses voor het ongemak.

    Ik niet, maar nerveuze mensen worden hier momenteel nerveus van!

  7. lorenzo says:

    ll: Tja, Ierland….. House for sale 7.500
    Gaat Ierland Detroit achterna ?

    Niet alleen Ierland , een nog goedkoper € 6.979 NIEUW huis is zelfs mogelijk zie ik hier : http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2510218

    Wie wil er nog huren ( en kou ..) !

  8. floor says:

    @Lorenzo
    Wie wil er nog naar Egypte zul je bedoelen.
    Deze en dan met name de “lange termijn verhuur” lijkt mij een betere optie.
    http://nl.kyero.com/

  9. Marcel says:

    Restschuld aflossen met overwaarde,dat is knap!!!

  10. Startert says:

    Het fabeltje dat Nederlanders zuinig zijn kan voorgoed naar het sprookjesbos worden verwezen. De Hollander heeft zuinigheid verward met het uitgeven van andermans geld (de bank).

    Het verschil tussen Amerikanen en Nederlanders is slechts het feit dat Amerikanen weten dat het risico in hun geval (deels) bij de bank ligt. Hollanders zijn 100% liable voor het geleende geld. De Hollandse ‘risico-aversie’ blijkt de grootste misvatting van de laatste vijf decennia.

    And then the music stops.

  11. grootgrondbezitter says:

    Je moet niet nadenken over de vraag hoe je in 2025 je hypotheek gaat aflossen, maar je moet nadenken over de vraag wat je kunt doen (en laten) om vandaag al te beginnen met aflossen.

  12. ll says:

    @ grootgrondbezitter, moet onze overheid maar eerst eens het goede voorbeeld geven 🙂

    De meter is de 400 mjd. gepasseerd……..

    http://www.destaatsschuldmeter.nl/

  13. Adamus says:

    Henk 6:
    Vereniging eigenhuis wijst nu naar de banken.

    eigenhuis.nl/actue…g-eigenhuis/wat-als/

    Als je de stukjes leest van de 50tigers Bob Maas, Rob Mulder en Hans Andre de la Porte uit het verleden dan begrijp je dat dit alleen maar het schoonvegen is van de eigen straat.

    De VEH heeft tot 2 weken gelden het maximale lenen gestimuleerd en er voor gestreden om dit recht in stand te houden. Tevens hebben ze altijd het probleem van over-creditering genegeerd en ontkend. Dat ze dit soort stukjes schrijven is niet verkeerd, maar gaat volledig voorbij aan hun eigen rol.

    Ze hebben zelfs een boekje uitgeven: hoe de overwaarde uit je huis te trekken. “Doe maar een tonnetje”.

  14. Jip says:

    Je leest, de positieve posts daargelaten op dit blog voornamelijk proza van:
    -Arrogante “selfkickers”.
    -Filisofische beschouwingen van een zo hoog niveau, dat het alleen door academisch onderlegden “begrepen”wordt.
    -Maatschappijhaters die complete onzin uitkramen.
    -Mensen die het allemaal al lang wisten en het allemaal wel voorspeld hebben.

    Welnu, iedereen zal wel een beetje gelijk hebben, maar daar is niemand mee geholpen.

    Het wordt m.i. hoog tijd voor een nieuw “woondenken”.
    Zie een huis als een gebruiksvoorwerp zoals een auto, die ook geen overwaarde heeft gekregen na een paar jaren.
    Als je auto minder waard geworden is, zeg je toch ook niet: Ik neem mijn verlies!
    Het verstandigste voor alle “nieuwe woners” lijkt mij, vandaag te berekenen of het verstandiger is om een huis te huren of te kopen. Bedacht moet worden dat beide woonmanieren met zekerheid alleen maar duurder worden. De huren zullen met zekerheid niet lager worden terwijl de hypotheekrente met zekerheid alleen kan stijgen. Verder valt er weinig te speculeren! Er zullen zoals altijd mensen blijven bestaan, die domweg uit armoede geen huis kunnen kopen net zo min als iedereen een auto kan rijden.
    Er zijn zelfs heel veel mensen die een normale huur niet kunnen betalen. Zij zijn aangewezen op een simpel huis met huursubsidie.

    Zo simpel is de hele situatie.
    Een troost voor de mensen die waarschijnlijk volgens de berekeningen van vandaag met een “restschuld” blijven zitten, dat is datgene wat je evt. betaalt aan huur ook definitief kwijt bent.

  15. Adamus says:

    grootgrondbezitter:
    Je moet niet nadenken over de vraag hoe je in 2025 je hypotheek gaat aflossen, maar je moet nadenken over de vraag wat je kunt doen (en laten) om vandaag al te beginnen met aflossen.

    Om te denken is al geen ruimte, laat staan aflossingsruimte. Denk aan middenklasse, paar kindjes van 10/12 jaar, “koopwoning”, leaseauto, samen 60uur werk (voor hoe lang?). Solliciteren naar meer betaald is er niet bij, immers geen vast contract meer. UWV nog drie jaar en een gratis coach….benauwend is dat m.i.

  16. xenobinol says:

    Jip:

    Een troost voor de mensen die waarschijnlijk volgens de berekeningen van vandaag met een “restschuld” blijven zitten, dat is datgene wat je evt. betaalt aan huur ook definitief kwijt bent.

    “Huren is je geld over de schutting gooien”, dit is jarenlang het meest gehoorde argument geweest waarom je beter kon kopen dan huren. Ik heb altijd gezegd dat wonen gewoon geld kost, of je nu koopt of huurt maakt niets uit. Uiteraard is het door de kopen mogelijk om een stukje kapitaal op te bouwen, dat dit al lang niet maar opgaat door het grote aandeel aflossingsvrije hypotheken mag duidelijk zijn, daar heeft men het opbouwen van kapitaal vervangen voor het opbouwen van overwaarde. Iets dat natuurlijk niet kan op een product waarop je moet afschrijven en kosten moet maken voor onderhoud. Wonen kost gewoon geld en aflossen is de enige manier op daadwerkelijk een duurzame vorm van verminderde woonlasten te creëren.

  17. Adamus says:

    Op de aflossingsvrije hypotheek kan worden afgelost: 10% per jaar betekent dan dat het aflossingsvrije deel nooit naar 0,00 kan. Zo heb ik de voorwaarden bij iemand gelezen.
    Jaar 2 =10%x90 etc. Zeg me dat ik het verkeerd gezien heb!

  18. ll says:

    @ adamus 10% boetevrij 🙂

    Maar met aflossingsvrije hypotheek met een variabele rente kan je ten alle tijden alles boetevrij worden afgelost……

    Dusss, als je de staatsloterij wint eerst even je hypotheek-vaste-rente omzetten naar variabel…… ;), heb je ook geen boete…….

  19. Henk 6 says:

    Ik zit na lange tijd weer een s op funda te kijken. wat me opvalt zijn de grote prijsdalingen bi=uiten de randstad en het lage aantal verkopen 111k nu t.o.v. 117k eind 2011.

  20. ll says:

    ‘Hier nog een addertje van de budgethypotheken……..

    ”Boete ook bij verkoop van de woning?
    De laatste jaren zijn er steeds meer budgetvarianten van hypotheken te verkrijgen. De hypotheekverstrekker beknibbelt hier op de voorwaarden om een lagere rente te kunnen aanbieden. Eén van die voorwaarden is boetevrij aflossen bij verkoop van de woning. Het is altijd heel gebruikelijk geweest dat je bij het verkopen van je woning altijd boetevrij van je hypotheek af kon. Oók als de rente in de markt op dat moment 4% was en je nog jarenlang 8% zou moeten betalen. Bij de genoemde budgetproducten kan dat niet: je betaalt ook dan een boete volgens de contante waarde berekening (vaak wel met een vastgesteld maximum). Het is belangrijk dat je hier bewust voor kiest en er niet per ongeluk voor tekent.”

  21. duijvenvoorde says:

    @19 adamus

    Bij mij is het 10% van de hoofdsom. Dus bv in mijn geval 150.000, kan ik elk jaar 15.000 aflossen (ING)

  22. Adamus says:

    Henk 6:
    Ik zit na lange tijd weer een s op funda te kijken. wat me opvalt zijn de grote prijsdalingen bi=uiten de randstad en het lage aantal verkopen 111k nu t.o.v. 117k eind 2011.

    “Veluwezoom”, een vergrijsd deel van NL, staat hele rijen bungalowtjes te koop waarvan de eigenaren 80+ zijn en de kinderen (55+) het niet eens worden over de prijs. Het is te pijnlijk voor ze, zo’n pricediscovery, ook vwb hun eigen woning 😉

  23. Adamus says:

    duijvenvoorde:
    @19 adamus

    Bij mij is het 10% van de hoofdsom. Dus bv in mijn geval 150.000, kan ik elk jaar 15.000 aflossen (ING)

    Ik heb het gelezen mbt een 15 jaar rentevaste (bijna 6%!) aegonhypotheek. Ook nog voorwaarden als: €600K kan €1000K worden ……

  24. Henk 6 says:

    Nog even wat cijfers van funda:

    segment te koop verkocht ratio
    0k – 100 k 7k 5k 1:1
    100k- 200k 84k 44k 2:1
    200k- 300k 77k 36k 2:1
    300k- 400k 39k 13k 3:1
    400k- 600k 30k 9k 3:1
    600k – 1 mio 15k 4k 4:1
    > 1 mio 4k 1k 4:1

    De gemiddelde vraagprijs is nu € 313.266 (volgens huizenzoeker) tegen een gemiddelde aankoopsom van 231k (kadaster) Dat is nog steeds een verschil van 82k, of te wel meer dan 25%.

    Ik weet het, wiskundig klopt mijn analyse niet, maar het toont wel de grote lijnen aan, mijn conclusies:
    – Lagere segment zit er een minder relatief groot gat tussen vraag en aankoopprijs. Wat betekend dit voor 600k plus segment
    – als het gat kleiner wordt tussen vraagprijs en aanbiedprijs gaan de verkoopaantallen omhoog. Leuk om op deze blog deze relatioe te monitoren in de tijd.
    – boven de NHG grens (350k-600k) zijn de verkopen marginaal.
    – relatief groot aantal huizen onder de 200k, voor mijn gevoel meer dan voorheen.

  25. Henk 6 says:

    sorry voor de onduidelijkheid , bovenstaande is een tabel.

    segment te koop verkocht ratio
    0k – 100 k 7k 5k 1:1
    ….

    moet je zo lezen:
    segment vraagprijs: 0k – 100 k
    aantal te koop: 7k
    aantal verkocht: 5k
    ratio te koop/verkocht: 1:1

  26. Jip says:

    xenobinol: “Huren is je geld over de schutting gooien”, dit is jarenlang het meest gehoorde argument geweest waarom je beter kon kopen dan huren. Ik heb altijd gezegd dat wonen gewoon geld kost, of je nu koopt of huurt maakt niets uit. Uiteraard is het door de kopen mogelijk om een stukje kapitaal op te bouwen, dat dit al lang niet maar opgaat door het grote aandeel aflossingsvrije hypotheken mag duidelijk zijn, daar heeft men het opbouwen van kapitaal vervangen voor het opbouwen van overwaarde. Iets dat natuurlijk niet kan op een product waarop je moet afschrijven en kosten moet maken voor onderhoud. Wonen kost gewoon geld en aflossen is de enige manier op daadwerkelijk een duurzame vorm van verminderde woonlasten te creëren.

    Zo is dat. vergelijk het rentebestanddeel met huur en het aflossingsbestanddeel als vermogensaanwas.
    Zie die vermogensaanwas als spaargeld waarvoor je later als je ouder bent gratis of bijna gratis gaat wonen. Dat is de voornaamste reden voor mensen die hun hypotheek met hard werken en zuinig zijn eindelijk afgelost hebben, om hun huis niet voor een habbekrats aanbieden. Dat is nl. hetzelfde als je spaargeld weggeven!

    De starter die daar op wacht kan wachten tot hij een ons weegt. Wacht als het kan overigens niet te lang als je wat wilt!
    Als onze regering de ontslagbescherming heeft uitgekleedt kom je in een vergelijkbare situatie alsof iedereen een tijdelijk arbeidscontract heeft. Dan heeft geen bank nog zin in je.

  27. Henk 6 says:

    Jip,

    Omgekeerd is het ook waar. waarom nu je spaargeld weggooien.

  28. Henk 6 says:

    ter vergelijk
    – in januari 2009 was de gemiddelde vraagprijs 330k en de gemiddelde aankoopprijs 256k een gat van 74k
    – in januari 2010 was de gemiddelde vraagprijs 331k en de gemiddelde aankoopprijs 241k een gat van 90k
    – in januari 2012 is gemiddelde vraagprijs € 313.266 en tegen een gemiddelde aankoopsom van 231k een gat van 82k.

    Ik vraag me af wat voor conclusies je hieruit kunt trekken, geen waarschijnlijk.

    Ik weet dat makelaars op regio niveau wel naar deze KPI kijken en als er een te groot gat is dat er dan actie genomen moet worden. Ik heb vernomen dat 25k als gat optimaal is…

  29. Kullervo says:

    http://www.bloomberg.com/news/2012-02-02/dutch-debt-deduction-threat-seen-undermining-stable-investments-mortgages.html

    Bloomberg heeft de Nederlandse hypotheken ook in het vizier. Niet dat er zoveel spannends in staat, de usual suspects zijn aan het woord (Hukker, Boelhouwer, Staal, Moerland, etc.). Wel opvallend dat een van de analyses is dat Wilders een hervorming van de HRA (en het gehele woningbeleid) blokkeert en dat er daarom niets gebeurt.

    Als laatste beweert een knakker dat er wel degelijk gespaard vermogen tegen de hypotheken staat in de vorm van spaarhypotheken. Grote vraag is echter hoeveel dat is. Niemand schijnt het te weten en ik heb het vermoeden dat van de mensen die na 2000 ingestapt zijn slechts een minderheid echt aan het sparen is.

  30. Sjarelke says:

    Aiai:
    Een berichtje nu op “mijn ING”:

    Op dit moment kunt u uw spaarrekening(en) niet bekijken in Mijn ING. Ook kunt u tijdelijk geen overschrijving van en naar uw spaarrekening(en) doen. Wij doen ons uiterste best om dit zo snel mogelijk te verhelpen.
    Excuses voor het ongemak.

    Ik niet, maar nerveuze mensen worden hier momenteel nerveus van!

    Dit laat me toch wel weer meer inzien dat geld niet meer is dan een belofte, zeker als het alleen een getal in het systeem van de bank is.

  31. floor says:

    @Jip
    Rentebestanddeel beschouwen als huur, ok.
    Het aflossingsbestanddeel als vermogensopbouw zien heb ik momenteel toch wat problemen mee, lijkt mij eerder vermogensafbraak. Nog even afgezien van het feit dat dit rentebestanddeel of de “huur” voor een huis wat in waarde afneemt natuurlijk veel te groot/hoog is. Over dat veel te hoge bedrag mag je de komende 30 jaar dus veel teveel rente en aflossing betalen.
    Vraag mij ook af aan wie al die lieden met afgeloste hypotheken (mind you, daar zijn er niet veel van, al helemaal niet in het hogere segment) dan uiteindelijk hun huis gaan verkopen wanneer de starters geen hypotheek meer krijgen (krijgen ze nu trouwens ook al niet meer, vandaar dat de boel vast zit toch?)
    Al met al, misschien dat deze gedachtentrend jou het beste uitkomt, maar kloppen doet ‘ie niet hoor.

  32. floor says:

    Sjarelke,

    En dan te bedenken dat dat virtuele spaargeld momenteel iedere avond een reisje Frankfurt maakt.
    Misschien gisteren vergeten de terugreis te boeken?

  33. Hendrik says:

    Mij verbaast het aandeel van 50 procent dat al onder water schijnt te zitten; zo hard is de woningmarkt toch nog niet onderuit gegaan? Is dit een reëel beeld? Het verbaast mij dat zo veel mensen kennelijk speculatief in de woningmarkt gestapt zijn en de reële waarde van een huis uit het oog hebben verloren.

    Dat gaat nog wat worden de komende jaren; de bodem is immers nog lang niet bereikt…

  34. floor says:

    Kullervo,

    Ik durf het nog sterker te stellen, van al die mensen van voor 2000 lost het merendeel ook niet af, aflossen is gewoon hartstikke UIT geweest de afgelopen 25 jaar.
    Overwaarde opnemen dat was IN.
    Maar gelukkig zijn de prijzen in die 25 jaar zo verschrikkelijk hard gestegen dat de pre-2000 kopers er misschien nog iets aan over houden.

  35. Henk 6 says:

    Hendrik,

    http://www.afm.nl/layouts/afm/default.aspx~/media/files/consultaties/consultatie-hypotheken/consultatie-document-hypotheken.ashx

    kijk naar bovenstaand document van de AFM uit 2009 dan zie je dat de gemiddelde Nederlander ruim overgekrediteerd is icm een hoog aantal aflossingsvrije hypotheken startend vanaf 2000.

    Dit icm met het feit dat we gemiddeld op het prijs niveau zitten van 2005 vind ik 30% niet raar, zeker niet als je bedenkt dat de gemiddelde leenbedrag boven de 100% lag. 7 jaar maal 150k verkopen per jaar is een dik miljoen huishoudens. 50% is een beetje veel misschien voor dit moment.

  36. Jip says:

    floor,

    @33

    Stap eens over je benaderingswijze heen en zie het huis als een ordinair gebruiksvoorwerp ipv een beleggingsobject. Het rentebestanddeel is met uitzondering van een paar kortdurende periodes nog nooit hoger geweest als de huur van een vergelijkbaar huis. De aflossing bezorgt je een aangename aanvulling op je pensioen. Het zal mij na mijn definitief verscheiden een rotzorg zijn wat er met dat huis gebeurt. Als mijn erfgenamen geluk hebben, mogen zij er mee spelen.

  37. Eenspersoonshuishouden met net iets bovenmodaal inkomen says:

    Heeft iemand een pdf of link van naar dit onderzoek?

  38. Aiai says:

    Sjarelke: Dit laat me toch wel weer meer inzien dat geld niet meer is dan een belofte, zeker als het alleen een getal in het systeem van de bank is.

  39. Aiai says:

    Het is niet zo veel meer, Sjarelke, maar ik heb er laatst nog een fraaie auto van gekocht die echt nog niet virtueel is!

  40. floor says:

    Jip,

    Heb een huis altijd als een “ordinair gebruiksvoorwerp” gezien en daarom wil ik er al helemaal niet teveel voor betalen, want over dat “teveel” moet ik ook rente betalen en last but not least, aflossen. Daar word ik niet blij van en ik neem aan ieder ander weldenkend mens ook niet.

  41. Frans says:

    Zeer wijze woorden van Jim Sinclair. (laatste gedeelte)
    http://www.youtube.com/watch?v=gka__O9wn40&feature=player_embedded

  42. V says:

    Jip,

    Als je koopt voor > 20 jaar mag je best gaan vergelijken tussen huren en kopen en de aanstaande waardedaling voor lief nemen. Dat laatste is immers maar een virtueel verlies zolang je niet verkoopt en zal na > 20 jaar wel weer in absolute termen zijn weggewerkt.
    Vaak vergeet men bij het vergelijk wel de eigenwoning forfait (~0,3%), eigenaardeel OZB (~0,1%) en onderhoudskosten (~1%) op te tellen bij de effectieve rente na HRA (zegge 3%). Dat betekent dat je de netto rente met ongeveer 1.5 moet vermenigvuldigen om eerlijk te vergelijken met huur.

  43. Jip says:

    @42
    floor: Heb een huis altijd als een “ordinair gebruiksvoorwerp” gezien en daarom wil ik er al helemaal niet teveel voor betalen, want over dat “teveel” moet ik ook rente betalen en last but not least, aflossen. Daar word ik niet blij van en ik neem aan ieder ander weldenkend mens ook niet.

    Ligt aan je uitgangspositie en je doel.
    Daartussen ligt het te bewandelen pad.
    Na verkenning van dat pad (informatie verzamelen) besluit je of je op weg wilt gaan. Dit is een oude maar elementaire militaire strategie, die nog steeds op veel terreinen toepasbaar is.

  44. Steve says:

    ll,

    Lijkt er wel op. De bevolking vlucht ook al:

    “Anthony Roche is urging his unemployed son to emigrate to Australia from Ireland to escape joblessness stemming from the country’s economic collapse.”
    http://www.bloomberg.com/news/2012-02-07/irish-urge-children-to-leave-as-export-recovery-masks-lost-jobs.html

    Best kans dat in NL de jongere generaties ook in steeds grotere getalen gaan emigreren.

    In Club Med zijn ze ook hard bezig ‘jongeren’ over de grens te krijgen:
    “The Portuguese government urged its young unemployed to leave Europe for better opportunities elsewhere, in Italy almost 120.000 young talents left the country last year, and in Spain thousands of people are pouring into former colonies in South America.”
    http://www.eurointelligence.com/eurointelligence-news/home/singleview/article/the-social-consequences-of-the-euro-crisis.html

  45. Dow Jones says:

    “Acht procent verwacht dat [aflossen restschuld] te gaan doen met een erfenis.”

    DIE ALREADY!

    Gezellig…

    Cheerio,

    Dow Jones

  46. Ralph says:

    Steve: ll, Lijkt er wel op. De bevolking vlucht ook al:“Anthony Roche is urging his unemployed son to emigrate to Australia from Ireland to escape joblessness stemming from the country’s economic collapse.”bloomberg.com/news…masks-lost-jobs.htmlBest kans dat in NL de jongere generaties ook in steeds grotere getalen gaan emigreren.In Club Med zijn ze ook hard bezig ‘jongeren’ over de grens te krijgen:“The Portuguese government urged its young unemployed to leave Europe for better opportunities elsewhere, in Italy almost 120.000 young talents left the country last year, and in Spain thousands of people are pouring into former colonies in South America.”eurointelligence.c…the-euro-crisis.html

    Want? Er is hier de komende 40 jaar enorm veel werk voor jongeren.

  47. Jip says:

    Steve:

    In Club Med zijn ze ook hard bezig ‘jongeren’ over de grens te krijgen:
    “The Portuguese government urged its young unemployed to leave Europe for better opportunities elsewhere, in Italy almost 120.000 young talents left the country last year, and in Spain thousands of people are pouring into former colonies in South America.”

    Snap er niks van; ik dacht dat Club Med een reisbureau voor luxe vakanties was. Ook zie ik weinig Nederlandse talenten naar onze voormalige colonies vertrekken. Tegengesteld verkeer is wel waar. Ze komen overigens van alle kanten! Geloof van een man die in heel de wereld heeft gewerkt en gereisd: Nederland is nog steeds het mooiste, veiligste, rijkste en beste land ter wereld. Ik ben altijd blij dat iker even tussenuit kan, maar nog gelukkiger ls ik terug ben.

  48. Aia says:

    Dow Jones,

    @47
    Vandaar die mobiele euthanasie teams!

  49. Bug says:

    adamus

    Jaar 2 =10%x90 etc. Zeg me dat ik het verkeerd gezien heb!

    Misschien niet bij mij staat er iets anders. zoiets van 10% van de totale hypotheeksom.
    Zelfs als jouw methode geld dan kun je in 12 jaar circa 2/3 van het totale bedrag aflossen. Mocht je het sneller willen doen kunje ook de boete accepteren.

    Tevens kun je bij het einde van de rente vasttijd boete vrij aflossen.

  50. floor says:

    Ja, die erfenis of wat daar van over blijft en dan willen die oudjes verdikkeme niet dood.
    Wanneer ik zo gedacht zou hebben was ik toch mooi de klos geweest met een schoonvader die 14 april as honderd jaar wordt. En neem van mij aan, dat kost een hoop centen zo oud worden.

  51. Aiai says:

    Gelukkig!

    Mijn ING doet het weer en al mijn spaargeld is er nog!

  52. Jip says:

    floor,

    @52
    Dan moet jijzelf inmiddels ook de leeftijd “der wijzen” hebben bereikt en dus geen ellende met het in deze topic geschetste probleem.

  53. floor says:

    Jip,
    Ik huur sinds een jaar of 8, ik was iets te snel met de verkoop, had niet verwacht dat de banken en overheid het lef zouden hebben die bubble na 2001 nog een paar maatjes verder op te blazen.
    Maar veel hoger zijn de prijzen niet gegaan daar, echter, alles wat daar na 2003 gekocht is (en flink verbouwd natuurlijk), staat nu te koop voor een ton meer. Je kunt het altijd proberen natuurlijk.
    Gelukkig kan ik uit eigen ervaring melden dat ze stevig staan want dat zullen ze nodig hebben.

  54. Kullervo says:

    Qua huur of koop heb ik ook ooit een Excel inelkaar gedraaid. Komt kort neer op het volgende:

    Kopen:
    Eenmalig 8% a 10% (OVB, makelaar, afsluitkosten, notaris, mismatch tussen wanneer je uit je oude en weer in je nieuwe woning kan, etc.)

    Rente: 5% bruto wordt 2,8% netto
    OZB 0,1%
    EWF 0,3%
    Onderhoud 1%

    Zeg maar 6% per jaar als je niet langer dan 5 jaar ergens gaat wonen, en dat dan als je het nominaal voor dezelfde prijs kan verkopen.

    Mocht je veel vermogen hebben, dan kan er toch een extra (financiele/fiscale) overweging zijn wel te kopen omdat je de aflossing van Box 3 naar Box 1 kan halen. Ook bij hyperinflatie zit je dan beter gedekt.

    Mij lijkt hyperinflatie niet erg waarschijnlijk. De machtigste generatie heeft er weinig belang bij en zo lang dat zo is modderen we wel even voort. Ondertussen blijft de werkloosheid in Nederland beperkt omdat de jonge generatie niet al te groot is. Neemt niet weg dat het voorlopig nog wel even crisis blijft omdat de gevolgen van 25 jaar op de pof leven nog wel even voortduren. Een doemscenario zie ik ook weer niet, gewoon saai deleveragen totdat een gezondere balans gevonden is.

    Toch ga ik waarschijnlijk over een jaar toch een huis kopen. Ik heb een gezin en die willen maar wat graag wat ruimte en een tuin. Ik wil mij voor langere tijd buiten de Randstad vestigen en heb flink wat vermogen opgebouwd zodat ik met een beetje bescheiden huis (dus niet all-in) na 10 jaar hypotheekvrij kan zijn. Ja, ook ik vind huizen nog veel te duur en mensen nemen veel te zware risico’s, maar ik kan niet eindeloos wachten en dat hoeft ook niet met een uiterst conservatieve aanpak.

    Met een afgelost huis zal het me jeuken wat het waard is. Alleen de relatieve waarde van de locatie is dan nog enigszins van belang. De vrijheid van zonder schulden leven is een hoop waard!

  55. Jip says:

    floor,
    @55
    Beter iets te snel. dan iets te laat. Het tijdbestek tussen “niets aan de hand” en “”huizenmarktcrisis” was achteraf bezien maar een paar maanden. Wat nu voor een ton meer te koop staat is waarschijnlijk niet echt te koop. Ik denk dat je met goudzoekers te doen hebt die gokken op een gek. Wie een beetje onder de vraagprijs biedt maakt bij die “verkopers” nog steeds geen kans. Dat zijn nog steeds de mensen die niet over hun vastgewortelde idee kunnen stappen dat hun huis garanties biedt voor een rijke toekomst.
    Vanuit hun optiek hebben zij waarschijnlijk gelijk, maar zij verpesten wel de serieuze markt. Het zou beter zijn indien zij hun huis uit de verkoop zouden nemen of de tekst op het bord in hun tuin veranderen in “NIET TE KOOP”.
    Het zou zo moeten zijn, dat een huis publiekelijk te koop aanbieden 1000 euro per maand kost. Dan zou de markt wel duidelijk worden.

  56. Adamus says:

    Aiai:
    Een berichtje nu op “mijn ING”:

    Op dit moment kunt u uw spaarrekening(en) niet bekijken in Mijn ING. Ook kunt u tijdelijk geen overschrijving van en naar uw spaarrekening(en) doen. Wij doen ons uiterste best om dit zo snel mogelijk te verhelpen.
    Excuses voor het ongemak.

    Ik niet, maar nerveuze mensen worden hier momenteel nerveus van!

    Oefening in default door ING. Had de DSB ook moeten doen……;-)

  57. Adamus says:

    Marcel:
    Restschuld aflossen met overwaarde,dat is knap!!!

    Dat wordt verteld, ook door Rabo.

  58. Jip says:

    Kullervo,

    @56
    Dat bedoelde ik met mijn betoog in @45
    Het doet goed, te merken dat besluiten meer op overwogen argumenten berusten.

    Ik vind overigens, dat het peil van de posts t.a.v. dit topic van aanzienlijk hoger niveau zijn dan veel gangbaar gezwets bij vroegere gelegenheden.

  59. Dawg says:

    Bedacht moet worden dat beide woonmanieren met zekerheid alleen maar duurder worden. De huren zullen met zekerheid niet lager worden terwijl de hypotheekrente met zekerheid alleen kan stijgen. Verder valt er weinig te speculeren! blockquote>

    Hier lijkt de wens de vader van de gedachte. Als de rente een flink stukkie omhoog gaat worden woningen goedkoper, tenminste als je zelf wat geld meebrengt.

  60. Jip says:

    Dawg,

    @60
    Je verwart de zaken! Het risico van speculatief denken.

    Ik ben niet in de positie, dat primaire wensen of gedachten bepalend zijn voor mijn huis-gerelateerd “beleven”.

    Echter:
    In het algemeen maakt een hogere rente het “wonen” met zekerheid duurder of de “woningen” goedkoper worden moet je maar afwachten.

    Het meebrengen van wat eigen geld is meestal niet van invloed op de koopprijs van de “woningen” maar maakt met zekerheid het “wonen” goedkoper.

  61. Jip says:

    Dawg,

    @60
    Je conclusie komt voort uit ouderwets speculatief denken en dan ga je zaken door elkaar halen.

    Het is als volgt:

    Als de rente stijgt wordt het “wonen” met zekerheid duurder en je moet maar afwachten of de “woningen” goedkoper worden.

    Als je zelf geld meebrengt wordt “wonen” met zekerheid goedkoper en het heeft waarschijnlijk geen invloed op de prijs van “woningen”.

  62. Dawg says:

    Jip,

    Extreem lage rentes zijn wereldwijd een drijvende kracht geweest achter extreme stijgingen van vastgoedprijzen. En nu zal een rentestijging zeker die prijzen doen …. stijgen. Niet dus.

  63. Jip says:

    Sorry voor de dubbele post. (@62 en @63)
    Beide keren hetzelfde en aardig en construktief bedoeld

  64. Jip says:

    Dawg,

    @64
    Dat is inderdaad de veeljaren-history van een roekeloze huizenmarkt.

    De “markt” wordt op het ogenblik echter bezocht door mensen die zich bekocht hebben of mensen die dat van anderen gezien hebben.
    Nieuwe kopers zullen zich niet laten gaan in speculatieve avonturen, zekerheden zoeken en wantrouwig zijn.

    Ik heb overigens niet beweerd, dat een rentestijging de prijzen doet stijgen en ik heb hier ook geen enkel persoonlijk belang bij.

  65. Marieke says:

    Mijn visie:
    Als een huis”eigenaar” weet dat hij/zij bij verkoop flink verlies (lees: landurige restschuld tegen 10% netto) moet nemen is hij/zij nog minder bereid om uberhaupt te verkopen.
    Gevolg: De markt zit nog meer vast/verstopt.

    Er moet een groep flink verlies nemen zodat de markt weer gaat bewegen op een structureel lager prijsnivo.
    Heeeel vervelend voor die groep maar ze zijn met alle geld niet te helpen. Tel maar uit als een half miljoen huizen 60-90 mille verlies draaien, hoenoe-loe-loe wat een bedrag!

    Tot die tijd huurders…”blijf zitten waar je zit en veroer je niet!

  66. emigrate says:

    @ Jip

    “Nederland is nog steeds het mooiste, veiligste, rijkste en beste land ter wereld. Ik ben altijd blij dat ik er even tussenuit kan, maar nog gelukkiger ls ik terug ben.”

    Are you f-ing kidding me? Ik ben hier momenteel voor mijn laatste winter, en heb een basis aan beide kanten van de Pacific waar ik in de loop van dit jaar met een enkele reis naar toe zal vertrekken. Jong, hoogopgeleid en klaar om Europa de rug toe te keren. Ook onder Griekse en Spaanse emigranten is Europa een afgedane zaak.

    Ik zal altijd een Hollander blijven, maar geef mijn Europese lidmaatschap met voorbedachte rade op.

  67. Jan says:

    @53 je bent een dief van eigen portemonnee als je al spaargeld bij de ING hebt gestald! Alle grote banken zitten met gemak 1% punt onder die van andere kleinere banken. Check uiteraard wel even of ze gegarandeerd zijn.

  68. Jan says:

    @67 Je weet pas hoe goed we het met elkaar hebben in Nederland als je een poosje weg bent. Er zijn weinig landen waar je het beter hebt… in elk land moet je toch zelf het beste er van maken!

  69. Jip says:

    Marieke,

    @67
    Ik denk, dat er meer “kooplustige” huurders zijn, dan
    “huurlustige” huiseigenaren. Let op:

    De huiseigenaren die in de problemen zijn, zijn meestal kopers van de laatste jaren of eigenaren die de laatste jaren de zo gemakkelijke” overwaarde hebben opgenomen voor allerlei nuttige en onnuttige consumptieve zaken.
    Die huiseigenaren hebben zich meestal tot het tandvlees geweerd, maar door betalingsachterstanden etc. vaak de regie over hun huis aan de bank hebben moeten geven.
    Hier valt dus “geen koopje” te halen.

    Een andere categorie huiseigenaren, dat zijn de lieden die het ok hebben en geen enkele behoefte hebben aan een huurhuis en verder evenals veel huurders denken “blijf zitten waar je zit”. Daar kan je ook al niets mee.

    Een derde en misschien wel de grootste hoofdgroep van huiseigenaren zijn de “spookverkopers” die hun huis voor te hoge prijzen te koop zetten, maar die het verder ook wel ok hebben en in feite niets te koop hebben.

    Tussen die drie groepen zitten natuurlijk wat grijze gebieden, maar de spoeling is naar mijn overtuiging “verrekte” dun.

    Daarbij speelt de overheid ook al niet leuk mee. (HRA-verhaal, dreigende ontmanteling van ontlagbescherming waarna iedereen feitelijk een tijdelijk arbeidscontract heeft waarna geen bank je nog wil, beperking tegemoetkoming kinderopvang, ga zo maar even door)
    Belangrijke inkomensverbeteringen door arbeid kan je vergeten.
    Het is allemaal heel logisch en verklaarbaar, maar daar is geen mens mee geholpen.

    Huurders die echt een huis willen kopen zullen eerst eigen vermogen moeten opbouwen en dan voorzichtig de markt gaan verkennen.
    Dat is de enige kans en…. Een eigen huis is nog nooit voor iedereen weggelegd en dat komt ook niet.

  70. Jip says:

    emigrate: Are you f-ing kidding me? Ik ben hier momenteel voor mijn laatste winter, en heb een basis aan beide kanten van de Pacific waar ik in de loop van dit jaar met een enkele reis naar toe zal vertrekken. Jong, hoogopgeleid en klaar om Europa de rug toe te keren. Ook onder Griekse en Spaanse emigranten is Europa een afgedane zaak.

    Ik wens je oprecht succes!
    Neem zoveel mogelijk vrienden mee, dat schept ruimte voor echte nederlanders (niet Europeanen)

  71. Expat says:

    emigrate,

    Startert, ben je nu nog niet vertrokken?

  72. Dawg says:

    Jip,

    “Ruim de helft van de Nederlandse woningbezitters met een hypotheek houdt aan het eind van de looptijd een restschuld over. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van Delta Lloyd.”

    Ik combineer dat gegeven met de restrictievere kredietverlening, de meer “gloomy” inkomensperspectieven en de op til zijnde inperking van de hra en dan constateer ik dat de huizenprijzen eigenlijk maar één kant op kunnen: down south.

  73. Bug says:

    emigrate

    Niet vergeten te smeren hoor. ja emigreren naar het zonnige zuiden heeft zijn schaduwkant. Veel plezier met je leven in de schaduw.

  74. Laurens says:

    Jan:
    @67 Je weet pas hoe goed we het met elkaar hebben in Nederland als je een poosje weg bent. Er zijn weinig landen waar je het beter hebt… in elk land moet je toch zelf het beste er van maken!

    Wacht maar tot de overheid hard gaat snijden in de verzorgingsstaat, kijken of je het dan nog zo’n geweldig land vind. Vergeet hierbij niet dat de inkomstenbelasting omhoog moet om al die oudjes te betalen.

    De verzorgingsstaat is de grootste ponzi scheme ooit gecreëerd. Ik ben eigenlijk nog nergens de niet-gefinancieerde verplichten van Nederland tegen gekomen.

    Die van de VS is zo’n 50 biljoen dollar (50 trillion dollars).

  75. MikeStrike says:

    @70


    De huiseigenaren die in de problemen zijn, zijn meestal kopers van de laatste jaren of eigenaren die de laatste jaren de zo gemakkelijke” overwaarde hebben opgenomen voor allerlei nuttige en onnuttige consumptieve zaken.
    Die huiseigenaren hebben zich meestal tot het tandvlees geweerd, maar door betalingsachterstanden etc. vaak de regie over hun huis aan de bank hebben moeten geven.
    Hier valt dus “geen koopje” te halen.

    Ik snap de conclusie niet, kijk bijvoorbeeld eens naar de situatie in de US, daar worden grote aantallen huizen ook in de verkoop gegooit door de banken. Dit heeft wel degelijk effect op de huizenprijzen.

    P.S. Ik ben het met je eens over de financierbaarheid (sparen voor een huis).

  76. Jip says:

    MikeStrike,

    In Amerika is het huis het onderpand van de hypotheek en wordt bij wanbetaling huis eigendom van de bank en de “wanbetaler” is van de meeste ellende af.

    In Nederland blijft de “wanbetaler” eigenaar van de hypotheek, huis of niet, je gaat hieraan persoonlijk failliet.

    Kijk voor de aardigheid met google earth eens rond in veel straten van bijv. Detroit!
    Grote, verwaarloosde, verrotte, gekraakte of onbewoonde spookhuizen, hele straten vol! Allemaal van de Bank! Wie er zin in heeft!

  77. Dawg says:

    Laurens,

    “Wacht maar tot de overheid hard gaat snijden in de verzorgingsstaat, kijken of je het dan nog zo’n geweldig land vind. Vergeet hierbij niet dat de inkomstenbelasting omhoog moet om al die oudjes te betalen.

    De verzorgingsstaat is de grootste ponzi scheme ooit gecreëerd. Ik ben eigenlijk nog nergens de niet-gefinancieerde verplichten van Nederland tegen gekomen.”

    Waarop baseer je die uitspraken?

    Waarop

  78. MikeStrike says:

    @77

    Maar dat een persoon in NL wanbetaler/eigenaar is van de hypotheek, betekent toch niet dat de prijzen niet flink kunnen dalen (“het koopje”)?

    Natuurlijk wordt het zo lang mogelijk uitgesteld, maar
    als de liquiditeit opdroogt moet er iets gebeuren?

  79. Jip says:

    MikeStrike,

    @80
    Niet op alle vragen bestaat een antwoord, we moeten soms het antwoord krijgen van de tijd.
    Jip gaat nu met janneke naar bed.
    Voorlopig welterusten!

  80. maarten says:

    eerst Griekenland… nu Italië & Spanje

  81. Juan Belmonte says:

    @ artikel,

    Ruim de helft van de Nederlandse woningbezitters met een hypotheek houdt aan het eind van de looptijd een restschuld over.

    Lenen maar niet terugbetalen.
    Tsja, wat te denken?

    Het zal de consument worst zijn, tot het moment waarop zaken niet goed gaan, dan zien ze wel weer.

  82. Juan Belmonte says:

    Off-topic.

    Juan is geschokkeerd door de heer Drs Rob Mulder.

    Na alle retoriek over Aflossen in Onwenselijk en Banken moéten verplicht worden om méér te financieren, een prachtige denbkrant voor wie Hogehuizenprijzen nastreeft.

    Maar nu.

    Een pleidooi voor lagere huizenprijzen door de Vereniging Geleased Huis ?


    Gemeenten gaan nogal eens slordig om met de WOZ-taxatie van woningen.

    Mogelijk pakt dit in uw nadeel uit, in de vorm van een te hoge WOZ-waarde.

    http://www.eigenhuis.nl/actueel/weblog-eigenhuis/woz-up/

    Alsjemenou 🙂

    Ahaaaa, het heeft met belastingen te maken, in dàr geval kunnen huizenprijzen niet laag genoeg zijn … 🙂

  83. Juan Belmonte says:

    Off-topic,

    Deventer zit met 200 miljoen schuld èn een teveel aan bouwgrond.

    Briljant plan om er dan maar zonnecollectoren op die brakke grond te zetten. Grond die gewaardeerd is van 5 euro (landbouwgrond) naar meer dan 500 euro (bouwgrond mèt vergunning) de meter.

    Dat doet het rendement op zonnecollectoren goed, die gedachte 🙂

    IN Spanje is nog véél véél meer zon.
    En nog véél véél meer brakke bouwgrond beschikbaar, maar kennelijk komen dergelijke plannen aldaar niet van de (bouw-)grond 😛

  84. ll says:

    En wie zit hier met een restschuld ?, en hoeveel kost het burger voor 10 jaar niets, niets en nog eens niets ? 🙂

    http://www.almelo.nl/Bestanden/actueel/2012/Onderzoeksrapport%20De%20slag%20om%20Fortezza%20%282012%29.pdf

  85. floor says:

    @Juan
    Er staat mij zoiets bij van een giga stuk grond in zuid Spanje vol geplempt met zonnecollectoren door, jawel een Nederlands bedrijf.
    De boel staat weg te roesten daar, de infrastructuur speelde hen meen ik parten, dus geen opbrengst.
    Wel subsidies opgebruikt natuurlijk.

  86. floor says:

    OT
    Interessant artikel, ik had hier nog nooit van gehoord, maar dit geeft wel te denken.
    http://www.hetknp.net/articles/viewarticle.php?id=927

  87. lorenzo says:

    floor: @Lorenzo
    Wie wil er nog naar Egypte zul je bedoelen.
    Deze en dan met name de “lange termijn verhuur” lijkt mij een betere optie.

    floor , er zijn nu betere opties
    sinds 1997 werkzaamheden in Spanje ,er zijn nu betere opties hoewel je soms even moet stil zitten.

  88. lorenzo says:

    Een grote reddingsactie als in de VS nu , gaan we in Nederland ook zien , een soort samenhorigheid , een zachte landing voor de ”rupjes nooitgenoeg”.
    http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/ronboer/11468406/__Fors_reddingsplan_steunt_huiseigenaar_in_VS__.html

  89. Jip says:

    Jip is klaar met slapen!
    Nu graag weer verstandige en relevante on-topic posts

  90. Jip says:

    lorenzo,

    @90

    Goede start, leuk artikel.
    Zo zal het in Nederland niet gaan!

  91. Claude says:

    @90 Lor, “In het plan waar aan wordt gewerkt, komen dan een miljoen huiseigenaren die ‘underwater’ zijn, dat wil zeggen dat hun wiens hypotheek hoger is dan de waarde van hun woning in aanmerking voor een vermindering van hun schuld met $20.000 dollar.”.

    Naar NL maatstaven komen dan 50.000 huiseigenaren in aanmerking voor een vermindering van de schuld met EUR 16.000.

    20 mijard euro is trouwens ook het bedrag aan derivaten van Vestia, om even off topic te gaan.

  92. ll says:

    Claude, is dat niet een beetje erg veel ? 🙂

    WSW

    ”Borg staan
    Om ervoor te zorgen dat corporaties hun leningen tegen relatief gunstige condities kunnen aantrekken, hebben we met medewerking van landelijke en lokale overheden een zekerheidsstructuur voor corporaties ontwikkeld. De garantie van het WSW geeft de financiers die leningen verstrekken aan woningcorporaties een solide zekerheid. Eind 2010 stond het WSW borg voor € 85,3 miljard.”

    Voor derivaten mag de WSW n.l. niet borg staan, dat is nu het probleem……

  93. Jip says:

    Frans,

    @94

    Zij dronken hun glas……….

    Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

  94. floor says:

    Frans,
    Handleiding voor monetair bedrog, gewoon ff de boel weer op een rijtje zetten. Mensen kinderen wat worden we belazerd.

    http://conference.safecapital.eu/2012/01/30/handleiding-voor-monetair-bedrog-2/

  95. Frans says:

    Jip,

    & we stonden erbij en keken ernaar..

    De dog & pony show!

  96. Frans says:

    floor,

    Een goed verhaal in Jip en Janneke taal: zou in principe door de meerderheid van de bevolking begrepen kunnen worden…
    Er is in ieder geval 1 omroep die de handschoen oppakt: de VPRO in bijvoorbeeld tegenlicht.
    Ik ben benieuwd hoe lang het gaat duren, en of het gaat gebeuren dat deze kennis een kritische massa gaat krijgen en bij beduidend meer dan 10% van de bevolking bekend wordt. Ik houd me adem er maar niet op in. (Don’t hold your breath)

    Deze kennis is zo essentieel om te begrijpen, zeker ook als onderdeel van begrip van de huizenbubbel.

    Frans moet maar rustig afwachten…
    Ondertussen kun je zelf je geld van de bank halen en consuminderen, schulden (proberen) af te lossen…

  97. renren says:

    @88 floor
    Als je de docu the money masters bekijkt wordt veel duidelijk:

    http://www.youtube.com/watch?v=JXt1cayx0hs

  98. Frans says:

    renren: @88 floorAls je de docu the money masters bekijkt wordt veel duidelijk:http://www.youtube.com/watch?v=JXt1cayx0hs

    Inderdaad: verplichte kost!

  99. floor says:

    @Frans
    Denk dat voor het nederlandse volk mijn link uit 96 duidelijker is, vooral in combinatie met de link uit 88.

  100. floor says:

    Voor de duidelijkheid, uit die link in 88 blijkt duidelijk dat de systeembanken slechts marionetten van de overheid zijn.
    Vervolgens hebben de zetbaasjes van de overheid zich helemaal blind gestolen.

  101. Frans says:

    floor: Voor de duidelijkheid, uit die link in 88 blijkt duidelijk dat de systeembanken slechts marionetten van de overheid zijn.Vervolgens hebben de zetbaasjes van de overheid zich helemaal blind gestolen.

    Uiteindelijk zijn regeringen marionetten van de banken en de internationale bedrijven.

  102. Frans says:

    Floor: ik heb ff link 88 doorgenomen: bevestigd mijn vorige uitsrpaak.
    Voor een diepere en bredere visie is “the money masters” een must. Basisonderwijs!
    En dit is nog maar het begin van begrip.

    Wat is er mooier om de wereld om je heen te bestuderen hoe hij werkekelijk in elkaar zit? de 3 uurtjes money master kijken is een uiterst rendabele bezigheid: ik blijf erbij als primer een MUST!

  103. Marketwatch says:

    Ondertussen begint de regering in China ook een beetje te zweten mbt de leeglopende huizenbubbel in China en is overgegaan te ‘ondersteunin’:

    “China’s central bank pledged support for first-home buyers as a crackdown on real-estate speculation threatens to trigger a property slump in the world’s second- biggest economy.

    Officials will increase support for construction of affordable housing and ensure that “loan demand from first-home families” is met, the People’s Bank of China said on its website yesterday evening.

    Policy makers aim to limit public discontent by making housing more affordable, with Vice Premier Li Keqiang, a possible contender to be the next premier, describing the distribution of low-cost homes as a key test of government credibility. At the same time, the ruling Communist Party aims to avoid the economic “hard landing” that Fitch Ratings said yesterday is a key global risk.

    “The government doesn’t want to see home transactions slide too fast — that may hurt economic growth,” said Lu Ting, a Hong Kong-based economist at Bank of America Corp.

    http://www.bloomberg.com/news/2012-02-07/china-central-bank-to-aid-home-buyers-to-balance-crackdown-on-speculators.html

  104. Marketwatch says:

    Excuus te snel getypt: te ‘ondersteunin’ = tot ‘ondersteuning’

  105. mosske says:

    als ik zo lees over het bijdrukken van geld zie ik het meer als HET middel om diegenen toe te schuiven waarvan je vind dat die HET toekomen.wie dat is wordt in nederland (tot voor kort )bepaald door onze GEKOZEN regering.denk dat dat nu brussel is.net zoals neelie zegt,griekenland kan weg,bedoeld ze eigenlijk dat private schulden nu genoeg naar sociale schulden zijn verschuift.raar maar,onmiddellijk antwoord uit brussel,NOU,dacht het niet.velen hebben een hekel aan het betalen van belasting(het word slecht besteed,TOCH?).maar het is wel een middel in combinatie met inflatie omde schuld van bv bedrijven landen te laten verdampen.net zoals de waarde van een huis nu verdampt op langere termijn.dat was het idee achter de huizenprijzen zullen altijd stijgen.klopt maar de waarde van wat je krijgt(geld)wordt minder.zo voorlopig genoeg gefilosofeerd.ben benieuwd naar reacties Uwerzijds

  106. mosske says:

    oeps by the way,ik heb weinig tot geen verstand van financiele zaken,maar wel een simpel boerenverstand geerft.zit niet in problemen door
    het oude spreekwoord us bin zuunig

  107. floor says:

    @104 Frans
    Goed zo, dat was mijn bedoeling, dat je ‘m ff doornam aangezien ik heel erg de indruk kreeg dat je dat toen nog niet gedaan had.
    En dan moet je eigenlijk ook niet reageren.
    Maar allemaal leuk natuurlijk die linkjes, maar hoe nu verder?
    Zoals ik ergens anders las, we zitten in een achtbaan en hebben pas de eerste looping achter de rug, er komen er nog veel meer en uitstappen is dus geen optie.
    Dus het ons maar laten overkomen?

  108. TulipManIA says:

    @70 Jip.

    Uiteindelijk wordt een markt, evenzo de huizenmarkt, bepaald door vraag en aanbod van het onderliggende goed.

    De marktprijs wordt niet bepaald door degenen die niet aan het proces deelnemen, maar juist door degenen die wel aan het proces deelnemen.

    Met andere woorden, de “huizenprijs” wordt vastgesteld door partijen die wel hun huis te koop zetten en bereid zijn te verkopen en partijen die willen EN kunnen kopen. Wie dat zijn, doet eigenlijk niet zozeer ter zake. Wat wel ter zake doet, is dat degenen die niet aan het proces deelnemen (in feite niet willen kopen danwel hun woning niet willen of kunnen verkopen)indirect worden geraakt. Alhoewel deze partijen of niet hebben geboden, ofwel niet hebben aangeboden, wordt de “markt” gemaakt door de actieve partijen. Zij bepalen de prijs in de markt, de prijs die als benchmark dient voor alle andere woningen die wel of niet worden aangeboden.

    Holding the line zal een illusie blijken voor veel verkopers….

  109. magnum says:

    De markt van ‘actieven’ bestaat voor een steeds groter deel uit erfgenamen die het spul moeten/ willen verkopen.

    Ieder jaar sterven en ca. 80.000 alleenstaanden met de volgende b. staat

    Ongehuwd 14 827
    Verweduwd 52 879
    Gescheiden 12 330

    Inmiddels heeft bijna 40% v.d. 70+ heeft een eigen huis

    Zet die aantallen maar eens af tegen de totale huisverkopen.

    Die holden helemaal niks. Als de F aangifte de deur uit is moeten ze aftikken richting Jan Kees

  110. floor says:

    magnum,
    Dat betekent, indien we er voor het gemak van uitgaan dat al die 80.000 overleden mensjes 70+ zijn, dat vanaf 8 februari 2011 tot aan vandaag ong. 29% van de verkochte woningen in deze kategorie valt.
    Volgens Funda dan.

  111. ll says:

    Ondertussen in Ierland, het gaat goed, de rente is gezakt, de oekoenomie is ‘herstellende’, maar de huizenprijzen blijven toch nog zakken tot 60 %, is de prognose.

    http://www.independent.ie/business/personal-finance/property-mortgages/house-prices-to-fall-by-another-fifth-as-ireland-recovers-3012710.html

    Floor, zie deze postjes over Ierland maar als onze toekomst………, het is gewoon een klassiek patroon 😉

  112. floor says:

    Maar, zit ik mij net te bedenken, ze hoeven natuurlijk niet persé dood te gaan om hun huis te verkopen.
    Plenty 70+ die niet meer in dat huis met trappen kan blijven wonen.
    En wat doen die? Die worden geadviseerd door de kids die de kostbare verzorgingsbui al zien hangen.
    Denk dat die er eerder een tonnetje bovenop gooien.

  113. floor says:

    ll,

    Ja lachen, vooral het eind van de kop “as Ireland recovers”

  114. floor says:

    ll,

    Ben bang dat er daar aan de salarissen toch ook het één en ander nog gedaan moet worden.
    Nu maar hopen dat de voedselprijzen niet nog verder de pan uit rijzen want dat was in 2008 al echt geen lolletje meer daar.

  115. TulipManIA says:

    Als er ongeveer een “doorstroom” (heb helaas geen betere term) van ouderen van ongeveer 80k en daarbovenop nog andere doorstroom, bijv. door scheiding (dit zullen er waarschijnlijk ook een hoop zijn) dan vrees ik dat het “gedwongen aanbod” nog behoorlijk hoog zal uitpakken en tegen de achtergrond van problemen met de algehele economie, nog verder toenemende vergrijzing (i.e. doorstroom), HRA beperking en financieringsbeperkingen nog voor behoorlijke prijsdalingen zal zorgen…

  116. Jip says:

    TulipManIA en Magnum
    @109,110
    Ik kan met slechts een antwoord af voor jullie beiden.
    Ik ben om te beginnen blindelings en zonder controle aan te nemen dat de door Magnum genoemde getallen juist zijn.
    Als je er vanuit gaat,dat woningmarkt van nu bestaat bij de gratie van de nu levende Nederlanders in pakweg de leeftijd van 25 tot 85 jaar oud, dan hebben jullie rekenkundig gezien gelijk. Het is namelijk met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zo, dat de hier genoemden (helaas inclusief wij drieën en al onze blog collega’s) over 60 jaren de pijp aan maarten gegeven hebben.
    Laten wij daar even niet aan denken en bij vandaag de dag blijven en proberen houvast te vinden te vinden in feitelijke zaken die te maken hebben met geboorte, leven en dood.

    • Het is altijd al zo geweest, dat door geboorte, leven en dood in hoge mate het wereldbeeld bepaald wordt en daarmee ook de huizenmarkt.
    • Een paar jaren geleden “toen alles nog goed” was haalde geen zinnige potentiële koper het nog in zijn hoofd om te bedenken, dat de sterfelijkheid van de mens een gunstige invloed had op de hoogte van de woningprijzen. Als je een huis wilde kopen, zocht je de markt af, nam contact op met een makelaar en deed wel- of niet je zaak.

    Ik bemerk plotseling bij mijzelf, dat ik het verder niet zo moeilijk hoef te maken en in mijn creatieve brein welt plotseling de volgende tip op:
    • Zoek niet verder in makelaarsblaadjes, hou op met dat zinloze gedoe en kijk in alle kranten, kerkblaadjes, dorpskrantjes etc. of je een overlijdensadvertentie ziet staan. Neem bij het vinden van een dergelijke advertentie onverwijld contact op met de familie van de overledene. De begrafenisondernemer kan eventueel bemiddelen!
    Niet allemaal tegelijk,want dat verziekt de markt ook!

  117. Ralph says:

    Frans:
    Floor: ik heb ff link 88 doorgenomen: bevestigd mijn vorige uitsrpaak.
    Voor een diepere en bredere visie is “the money masters” een must. Basisonderwijs!
    En dit is nog maar het begin van begrip.

    Wat is er mooier om de wereld om je heen te bestuderen hoe hij werkekelijk in elkaar zit? de 3 uurtjes money master kijken is een uiterst rendabele bezigheid: ik blijf erbij als primer een MUST!

    Jammer dat deze “docu” vol zit met onjuistheden (of leugens, hoe je het noemen wilt).

  118. asd says:

    At the end of the day wordt er door een aantal kleutertjes gespeculeerd over de ouwe meuk van 70-plussers waar je hooguit een brandweeroefening in kunt houden, waarbij dan flink wat asbest vrij komt.

    Laat die mensjes met hun erfgenamen met rust en houd je met belangrijkere zaken bezig, voordat het op dit blog een smakeloze kant dreigt uit te gaan.

  119. Jip says:

    asd,

    Nou zeg!
    Mijn opa vond het best humor!

  120. renren says:

    @ 118 Ralph
    Heb je de “docu” wel eens gezien?
    Of heb je je oordeel al klaar doordat de “docu” amateuristisch uitziet (is niet gemaakt met een miljoenenbudget).

  121. ll says:

    It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.

    Henry Ford

    Speciaal voor Ralph 🙂

  122. floor says:

    Jip,
    Jij hebt geen opa meer

  123. floor says:

    asd,

    Niet zo zeuren man, moeten we het dan de hele dag over die hier reeds uitgekauwde huizenmarkt hebben?

  124. Jip says:

    floor,

    @112
    Scherp opgemerkt. Jip is zelf allang opa.
    Daarom vond Jip zichzelf de aangewezen persoon en rechthebbende om even op die speculaties te reageren. Jip vond het niettemin zelf ook humor!
    Jip zijn opa zou alleen dat van die meuk en dat asbest en die brandweeroefening van asd minder vinden!
    En dan zegt asd ook nog dat het onsmakelijk wordt!

    Jip zelf heeft zich allang ontworsteld aan het oplopen van emoties over dat soort dingen.

    Bedankt voor de voorzet, floor.

  125. Juan Belmonte says:

    ll: Ondertussen in Ierland, het gaat goed, de rente is gezakt, de oekoenomie is ‘herstellende’, maar de huizenprijzen blijven toch nog zakken tot 60 %, is de prognose.

    Ja zooo afhankelijk zijn we van de rentestand.
    Zooolang deze maar historisch laag blijft.

    historisch
    of
    hysterisch

    of wellicht ook wel beide 🙂

  126. Juan Belmonte says:

    Off-topic:

    Voorbeeldbeleidsregels voor aanpak onrechtmatige bewoning recreatiewoningen
    http://www.vng.nl/eCache/DEF/1/14/074.html

    Nee maar.
    HRA is nog steeds taboe.
    Maar maatregelen inzake recreatiewoningen worden uitgevaardigd.

    Den Haag heeft de prio’s weer op een rijtje
    🙂

  127. Juan Belmonte says:

    Off-topic:

    NVB: Randstad in de kern ook kwetsbare regio

    De aanhoudende malaise op de woningmarkt heeft niet alleen grote gevolgen voor de bouwsector, de economie en de vermogenspositie van Nederlanders. De dalende woningprijzen kunnen ook zorgen voor een nivellering van woningmarkten.

    Dit schrijft Nico Rietdijk directeur van NVB, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, donderdag in een opinieartikel in Dagblad Cobouw. “Als men de hypotheek niet meer krijgt voor het huis in de regio naar keuze dan trekt men naar elders. En dan ontstaat er een nivellering van woningmarkten. Men wijkt uit en die straal zal steeds groter (kunnen) worden.”

    Gemeenten in de Randstad moeten volgens Rietdijk beseffen dat het in de kern ook kwetsbare regio’s zijn. Zij moeten alle zeilen bij zetten om iets aan hun betaalbaarheid te doen. Volgens Rietdijk kan dat bijvoorbeeld door de grondprijzen bij nieuwbouw te verlagen of met verhuisbonussen zoals de gemeente Den Haag doet.
    Publicatie datum: 08-02-2012 15:58
    http://cobouw.nl/nieuws/algemeen/2012/02/08/nvb-randstad-in-de-kern-ook-kwetsbare-regio

  128. Juan Belmonte says:

    Zo waaaaar

    marktwerking in de woning-“markt” wordt door velen als een probleem gezien, zo ook door NVB.

    Rand stad kwetsbaar omdat elders door marktwerking huizenprijzen zakken

    HELP !
    (Help Hogehuizenprijsaminnend NL de komende 10 jaar door 🙂 )

  129. Juan Belmonte says:

    Jip: Jip zelf heeft zich allang ontworsteld aan het oplopen van emoties over dat soort dingen.

    Complimenten voor de vorm !

  130. Jip says:

    Je moet in de gaten blijven houden, dat de huizenmarkt alleen aan de onderkant (starters) aangejaagd kan worden!
    Als dat een keer het geval is, is het voor doorstromende huiseigenaren veel gemakkelijker om een duurder huis te kopen, dan het voor een starter is om een eerste huis te kopen. Als de boel op gang zou komen is het feest voor de doorstromende huiseigenaar.
    Hij bezit natuurlijk door de verkoop van zijn huis een belangrijk startkapitaal en de sprong naar een volgend huis is nog nooit zo voordelig geweest!
    Hoe het ook allemaal uitvalt, de situatie blijft voor de huidige huiseigenaar ok.

  131. Jip says:

    Juan Belmonte,

    My pleasure!

  132. Juan Belmonte says:

    Jip: Je moet in de gaten blijven houden, dat de huizenmarkt alleen aan de onderkant (starters) aangejaagd kan worden!

    Nee, de situatie op de NL woningmarkt heeft niet allen met starters te maken, da;s een misvatting van Hogehuizenprijsminnend NL.

    U kunt inzichten winnen door het relaas van mevrouw Dr Ir Maartje Martens een goed te bestuderen
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/een-ding-is-zeker-woningprijzen-in-nederland-zullen-scherp-dalen/

    De vorm heeft Jip wel te pakken nu de inhoud nog: 8)

  133. Juan Belmonte says:

    En dat triggert een historisch (dan wel hysterisch) punt:

    Tussenstand wie er gelijk kreeg over verloop woningmarktprijzen (Hukker 0% Priemus 100% Martens 50%) …. eigenlijk had hier ook Francke moeten staan.
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/19-08-2011/rabobank-voorziet-verdere-daling-huizenprijzen/#comment-85513
    Laatste stand:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-08-2011/hollandse-zaken-pijn-in-de-portemonnee/#comment-86267

    Hierbij dan meteen een update van de voorspelkracht:

    Mr G. Hukker: 0% van de verwachting
    Prof Dr Ir Priemus: 100% van verwachting.
    Dr. Ir. Martens: 80% van de verwachting (zèlfs de Rabobank voorspelt -30%)
    Prof Dr M Francke 0% (voorspelde een maximale daling van 3% in zijn casametrische theorie)

    Het lijken wel derivaten bij WoCo’s die voorspellingen over het verloop van de huizenmarkt, de gevestigde orde zat er stelselmatig naast 🙂

  134. Juan Belmonte says:

    buenas noches
    Juan

  135. Jip says:

    Juan Belmonte,

    @134

    bron: Tijdschrift voor Bouwkostenkunde en Huisvestingseconomie 2009 nr 1

    Oud artikel?

    Ontwikkelingen gaan snel en de breinprodukten hebben een beperkte houdbaarheid tegenwoordig!

  136. Jip says:

    Juan Belmonte: U kunt inzichten winnen door het relaas van mevrouw Dr Ir Maartje Martens een goed te bestuderen

    Die meneer zegt U tegen mij!

  137. Dawg says:

    Jip,

    Maar dat verhuistreintje is dus inmiddels ontspoord. De starters geven er de brui aan. Kunnen of willen niet langer meer de hoofdprijs betalen (met het uitzicht op vermogensverlies). Er komt niet meer of niet meer voldoende nieuw geld naar de woningmarkt en daarmee is het Ponzi-spel gestopt.

  138. Jip says:

    Dawg,

    Die starters hebben het grootste gelijk van de wereld.
    Dat meen ek oprecht! Ik zou er momenteel zonder een som eigen geld niet over denken om starter te worden.
    Overigens, de huizenmarkt is niet het enige Ponzi-spel.
    Wat denk je van bijv. de zorgsector!
    Je kunt nog wel een aantal zaken verzinnen!

  139. racekever says:

    @131

    Goh, nee dat wist ik echt niet dat de woningmarkt zo in elkaar zit/zat. Is het de afgelopen jaren niet op die manier gegaan…..? ware het niet dat alleen diegenen konden profiteren door hun huis elke keer met flinke winst door te verkopen. Helaas verdiende Jan modaal niet genoeg om het exponentiële duurder worden van die starters woningen te bekostigen. Als 50% van de hypotheken onder water staat is de huidige positie van de huiseigenaar OK? Ja, Jip voor sommigen wel en velen niet hé.

  140. racekever says:

    Jip,

    Als je een werknemer was bij Nedcar, zal het vast ook niet OK zijn als huiseigenaar met een dikke hypo?
    Dat markt analytisch filosiveren op één topic werkt niet als de gehele ecenomie in soep draait, dan moet je alle exponenten erbij betrekken.

  141. Cruise says:

    van vastgoedmarkt.nl:

    NVB: grondprijzen moeten 40 procent omlaag

    08-02-2012

    Gemeenten moeten de grondprijzen met minstens 30 tot 40 procent verlagen. Gebeurt dit niet, dan komt geen enkel nieuwbouwproject meer van de grond. Dat stelt de Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) in een tienpuntenplan om de woningmarkt vlot te trekken.
    ‘Het is beter de gifbeker in één keer leeg te drinken in plaats van het afboeken steeds uit te stellen, met het gevolg dat de verliezen nog verder oplopen. De verlaging van de grondprijzen vergroot de afzetbaarheid van koopwoningen. Het kost gemeenten weliswaar aanvankelijk geld en is daarom een uiterst pijnlijke beslissing, maar het houdt uiteindelijk de schade beperkt’, aldus de NVB.
    Volgens de NVB komen de ‘gouden jaren’ echt niet meer terug. ‘Dit vraagt dus om een fundamentele herijking van het beleid. Veel meer vanuit de basis, de bewoners en minder vanuit een gedetailleerd totaalplan.’ Elke gemeente zou net als Den Haag premies moeten geven aan mensen die een sociale huurwoning achterlaten en een nieuwbouwwoning betrekken, meent de NVB. Ook roept ze gemeenten op geen extra eisen bovenop het Bouwbesluit te stellen. De toch al kleine marge voor marktpartijen neemt anders nog verder af. Daarnaast pleit de belangenvereniging voor gematigde bouwleges.
    Verder hoopt de NVB dat gemeenten starters op de woningmarkt weer de helpende hand bieden met subsidies en leningen. Andere maatregelen uit het tienpuntenplan: het onderscheid schrappen tussen recreatie- en reguliere woningen bij nieuwbouw. ‘Dit bevordert de bouwproductie en maakt de woningmarkt bovendien flexibeler.’ En gemeenten moeten bij transformatie van kantoren naar woningen meewerken aan een bestemmingswijziging van kantoren. Gemeenten moeten terughoudend zijn met woningbouw in binnenstedelijke gebieden. Maximaal 40 procent, stelt de NVB voor. ‘Veel stadsbewoners willen geen appartementen maar licht, lucht en ruimte. Deze mismatch veroorzaakt forse afzetproblemen.’

  142. Steven says:

    ik mis nhz al een paar dagen. scherper dan hij maak je niet vaak mee.

  143. Frans says:

    floor: @104 FransGoed zo, dat was mijn bedoeling, dat je ‘m ff doornam aangezien ik heel erg de indruk kreeg dat je dat toen nog niet gedaan had.En dan moet je eigenlijk ook niet reageren.Maar allemaal leuk natuurlijk die linkjes, maar hoe nu verder?Zoals ik ergens anders las, we zitten in een achtbaan en hebben pas de eerste looping achter de rug, er komen er nog veel meer en uitstappen is dus geen optie.Dus het ons maar laten overkomen?

    Mijn reactie was op de andere link die je had gegeven, deze had ik over het hoofd gezien, maarzoals gezegd veranderd dit niets aan mijn mening.

    Wat nu verder? Niets!
    Er is geen oplossing!

    Je kunt het cynisch noemen of realitisch, maar ik heb geen enkele hoop dat ik ook maar iets verander aan wat zich afspeelt. Ik probeer toch zoveel mogelijk toeschouwer te zijn en waar mogelijk mensen te waarschuwen, ook al willen de meeste mensen er niet over nadenken, alhoewel dit de laatste tijd toch aan het veranderen is, nu het allemaal meer “all in the open” komt.

    Uistappen geen optie: sterker, uitstappen is niet mogelijk! Je leeft nu eenmaal in deze wereld.
    Je kunt jezelf zo goed mogelijk voorbereiden en handelen naar je inzichten en misschien nog een enkeling aan het denken zetten, maar dan houd het op.

    Ik zeg het meer tegen mezelf, maar probeer zo ontspannen mogelijk in deze tijd te staan, wetend welke kant het opgaat.

  144. Frans says:

    Ralph: Jammer dat deze “docu” vol zit met onjuistheden (of leugens, hoe je het noemen wilt).

    Welke dan?! Verklaar je nader: zijn het slordigheids foutjes, fouten waaruit blijkt dat de docu makers er totaal niets van hebben begrepen, fouten waaruit blijkt dat ze een bepaald doel nastreven, dus manipulatief, fouten die ervoor zorgen dat het niet de moeite waard is om de documentaire te kijken, fouten die tot gevolg hebben dat je niets kunt leren van deze documentaire? (enzovoorts)

    Uiteraard heb ik de documentaire bekeken, zij het al een paar jaar terug, en toen (met veel minder kennis dan ik nu heb) heb ik niet echt iets gehoord wat ik later als onzin moest bestempelen. Integendeel, ik vind het nog steeds een erg goede primer. Bedoelt als basis voor vervolg studie.

    Wat is de reden van je opmerking: ben je teleurgesteld, wil je mensen waarschuwen??
    Ik begrijp eerlijk niet waarom je met deze opmerking komt, aangezien ik het belang van het kijken van de documentaire zelf hoog schat, en eventuele fouten, als die er al zijn, zeker niet doorslaggevend vind.
    Dus: graag feiten! (als je aangeeft dat de documentaire niet altijd feitelijk is, zou je dit zelf misschien beter kunnen doen!)

  145. magnum says:

    hier nog maar even de mosterd na de maaltijd CBS details met de morbide lijstjes over de overledenen volgens burgerlijke stand for further reference.

    Leeftijd is vooral relvant… maar dan andersom. Hoe jonger hoe groter het aandeel eigen woning dat de markt op moet.

    Het aantal is al 10 jaar redelijk stabiel. Alleen shift het allemaal wat door de cohorten naar achteren.

    http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/default.aspx?DM=SLNL&PA=37979ned&D1=8%2c14%2c17&D2=50%2c55%2c59-60&STB=T%2cG1&VW=T

  146. Steven says:

    aan Frans

    heb het feiten verhaal al lang opgegeven: ik spaar edelmetaal, heb een vaste baan en geen schulden. Als mensen zich willen verdrinken in het vastgoed dan gaan ze hun gang maar: geen genade meer straks. IQ boven 100 is al jaren gewaarschuwd.

  147. Frans says:

    @ Steven: ditto!
    Ik geef je gelijk: het is aan de meeste mensen toch niet besteed!

  148. Paul99 says:

    “Ruim de helft van de Nederlandse woningbezitters met een hypotheek houdt aan het eind van de looptijd een restschuld over.”

    Ik ben op zich heel positief over de huizenmarkt in dier voege dat ik verwacht dat na verloop van tijd modale woningen weer binnen het bereik komen modale kopers.
    Ik moet wel opmerken dat dit artikel heel weinig zegt over de situatie op de woningmarkt. Ruim 50% zeg 60% houdt een restschuld over, so what ? Het zegt alleen maar dat ruim 50% van de hypotheekgevers niet alles aflost. Is die restschuld 100% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag, 50% of 25%. En hoe verhoudt die restschuld zich dan tot de waarde van het onderpand ? Dat lijkt me nog het meest belangrijke. En wanneer is dan het eind van de looptijd ? Over 5 jaar, over 29 jaar ?
    Normaal gesproken is bijna iedereen na 10 jaar alweer vertrokken naar het volgende huis, al zou dat nu zo maar 20 jaar of langer kunnen duren.
    Maar nogmaals, dit artikel zegt mij niet zo heel erg veel.

  149. Tomba says:

    @146 Steven,

    Je stelt je gelukkig met een vaste baan. De beste slaven zijn de slaven die niet in de gaten hebben dat ze slaaf zijn. De powers behind the curtain zullen tevreden met je zijn.

  150. ll says:

    Juan, het hypotheekraadsel begint zich heel langzaam op te lossen, die 645 tegen 1000 miljard.

    EIB zegt vandaag dat er 200 mjd. aan schuld vanaf 2015 gaat worden afgelost, door aflopende spaarhypotheken e.d.

    nu.nl/economie/273…hypotheekschuld.html

    Knot daarintegen zegt dat de hypotheekschuld gaat stijgen door, ……let op……… technische correcties.

    Nemen we nu EIB 200 miljard eraf, en de 300 miljard aan beleggingen er weer bij door ”technische correcties ”, kom je toch weer op een hoger bedrag aan uitstaande hypotheken 😉 + uiteraard nog een plukje startershypotheken…….

    Knot weet dus meer dan EIB……..

  151. ll says:

    Ondertussen in Griekenland,

    Minimum loon 22 % omlaag, van 751 naar 600 Euro

    Tjeezzz, dat zijn super grote depressie maatregelen……..

  152. ll says:

    Ondertussen in Olland, duidelijke zaak, hypotheken op google trends is al dalende vanaf 2005, gestaag dalende……

    http://www.google.com/trends/?q=hypotheken

  153. ll says:

    Juan in het fd

    Het EIB komt tot een andere conclusie dan de Nederlandsche Bank. President Klaas Knot stelde onlangs dat de hypothecaire schulden in Nederland door technische effecten verder zullen blijven toenemen. Hij wenst daarom een rem op die groei. Van Hoek zegt hierop: ‘Ik heb nooit een berekening gezien van DNB waarop deze redenering gestoeld is.’

    hi, hi laatste zin……….

  154. ll says:

    Juan, EIB kan ook geen berekening zien, want die valt NOG niet onder de bevoegdheid van DNB 🙂

    SEVVY

  155. Bug says:

    Il @156

    Wie zoekt er ook op hypotheken bij het googlen naar een huis. Behalve als je een vastgoed magnaat wil worden.

    http://www.google.com/trends/?q=hypotheek

    is ook een dalende trend maar een stuk minder

    of deze nog relevanter voor huizeng**le mensen

    http://www.google.com/trends/?q=hypotheekrente&ctab=0&geo=all&date=all&sort=0

    Kruipt al uit het dalletje.

    Werk je voor het CBS ? 🙂

  156. Bug says:

    146

    NHZ maakt vast het Goese meer onveilig op zijn Friese doorlopers.

  157. Juan Belmonte says:

    Steven: ik mis nhz al een paar dagen. scherper dan hij maak je niet vaak mee.

    nhz is inderdaad één van de trouwste commentatoren?

    Wellicht op vakantie.

    Geduld
    nhz
    komt vast en zeker
    weer terug 🙂

  158. Juan Belmonte says:

    ll: Het EIB komt tot een andere conclusie dan de Nederlandsche Bank. President Klaas Knot stelde onlangs dat de hypothecaire schulden in Nederland door technische effecten verder zullen blijven toenemen. Hij wenst daarom een rem op die groei. Van Hoek zegt hierop: ‘Ik heb nooit een berekening gezien van DNB waarop deze redenering gestoeld is.’

    De EIB gaat helemaal niet over leningen.
    Daar gaan banken over, die moeten risico’s inschatten.
    En DNB, die moet banken in een maatschappelijk verantwoord kader houden en faillissementen en nationalisaties vóór zijn.
    DNB gaat ook helemaal niet over de woningmarkt, maar over de financiële stabiliteit, iets wat de heer Dr Klaas Knot ook regelmatig herhaalt, en kennelijk nieuw is in de polder.

    Juan geeft de heer Knot gelijk:
    – bij de huidige vergrijzingsgolf zullen ouderen hun woningen willen verkopen, starters en doorstromers kunnen niet anders dan het gewenste koopwoningverbeteringen financieren met schulden.

    Laat nu juist de huidige generatie studenten al met studieschulden zitten en de trend in werkend Nl méér en méér ZZP zijn: kortom méér risico voor banken.

    Kortom: een verhaal dat schulden zullen dalen kan alleen als de boel volledig op slot komt. Bij enige doorstroming op de woningmarkt zullen hypotheekschulden weer verder moeten toenemen.

    Maar de EIB gaat hier helemaal niet over.
    Laat ze maar Bouwfraudes voorkomen, èn zoals ze nu terecht doen, belachelijk hoge gemeentelijke grondprijzen aan de kaak stellen. Dan hebben we maatschappelijk méér aan de EIB dan wanneer ze zich bemoeien met startersleningen.

    Bankierende Bouwsector ? Juan hoopt van niet.

  159. Adamus says:

    floor:
    OT
    Interessant artikel, ik had hier nog nooit van gehoord, maar dit geeft wel te denken.
    hetknp.net/article…ewarticle.php?id=927

    Jawel, kwam hier twee jaar geleden ook al een paar keer langs. Herhaling kan geen kwaad voor de vele nieuwkomers hier 😉

  160. Adamus says:

    racekever:
    @131

    Goh, nee dat wist ik echt niet dat de woningmarkt zo in elkaar zit/zat. Is het de afgelopen jaren niet op die manier gegaan…..? ware het niet dat alleen diegenen konden profiteren door hun huis elke keer met flinke winstdoor te verkopen. Helaas verdiende Jan modaal niet genoeg om het exponentiële duurder worden van die starters woningen te bekostigen. Als 50% van de hypotheken onder water staat is de huidige positie van de huiseigenaar OK? Ja, Jip voor sommigen wel en velen niet hé.

    Wie het laatst liegt betaalt het gelag heeft hier ooit iemand geschreven 🙂

  161. Juan Belmonte says:

    Adamus: Wie het laatst liegt betaalt het gelag

    Wat een raar spreekwoord 🙂

  162. emigrate:
    @ Jip

    “Nederland is nog steeds het mooiste, veiligste, rijkste en beste land ter wereld. Ik ben altijd blij dat ik er even tussenuit kan, maar nog gelukkiger ls ik terug ben.”

    Are you f-ing kidding me? Ik ben hier momenteel voor mijn laatste winter, en heb een basis aan beide kanten van de Pacific waar ik in de loop van dit jaar met een enkele reis naar toe zal vertrekken. Jong, hoogopgeleid en klaar om Europa de rug toe te keren. Ook onder Griekse en Spaanse emigranten is Europa een afgedane zaak.

    Ik zal altijd een Hollander blijven, maar geef mijn Europese lidmaatschap met voorbedachte rade op.

    Nou de mazzel, veel plezier vergeet niet je browser-cache leeg te maken.
    Voorts gelieve je dagelijkse portie zelfgenoegzaamheid ergens anders te gaan zoeken.
    En nee we hoeven geen kaartje.

    Gras groen buren…. je weet wel. Nou tabbééé…..

  163. This is very interesting, You’re an excessively skilled blogger. I’ve joined your feed and look ahead to in search of more of your fantastic post.
    Additionally, I have shared your web site in my social networks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*