Vereniging Eigen Huis: je kunt beter gaan huren….

Steeds meer mensen lossen extra af op hun hypotheek. Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis waarschuwt: ‘geld dat je in je hypotheek stopt kan je nooit meer gebruiken voor leuke dingen.’  Het is nu echt tijd voor een naamsverandering.

Een aantal alternatieven:

Passende nieuwe naam voor Vereniging Eigen Huis

View Results

Loading ... Loading ...

Share Button
Tagged with: ,
577 comments on “Vereniging Eigen Huis: je kunt beter gaan huren….
 1. Bubbelonia says:

  Vereniging Eeuwige Hypotheek

 2. Bubbelonia says:

  now is the time,

  Ik lees “makelaarsland”. #next

 3. Bubbelonia says:

  ps,

  Ja echt! Hier stukje van Tufkaj over de manke-laars-land cijfers: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2014/04/01/kwartaalcijfers-makelaarsland-en-funda/

 4. Bubbelonia says:

  ps,

  hahaha!

 5. ps says:

  “Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis waarschuwt: ‘geld dat je in je hypotheek stopt kan je nooit meer gebruiken voor leuke dingen.’”

  You can’t have your cake and eat it!

  Meanwhile Down Under:

  http://www.businessspectator.com.au/article/2014/4/1/economy/can-rba-have-its-cake-and-eat-it

 6. Lex says:

  Zegt hij nu eigenlijk dat huizen geen leuke dingen zijn?

  Waarom ben je dan het hoofd van een club genaamd: vereniging eigen huis.

  Noem het dan vereniging niet leuke dingen…

 7. Bubbelonia says:

  Vereniging van HRA-graaiers?

  Of: Verenging “aan het subsidieinfuus”?

 8. Cynicus Economicus says:

  Nu de VEH en verwante clubs hun bijdrage aan de huizenmarktellende proberen te bagatelliseren, voel ik wel wat voor: Vereniging Eigen Schuld.

 9. Bubbelonia says:

  [in 2005 géén huis kopen] Had me toch €70.000 kunnen besparen.

  https://twitter.com/Stef_Meihuizen/status/451280707189739520

 10. ps says:

  Hoe zit het met eigentijdse eisen als spouwmuurisolatie, duurzaam energielabel, asbestverklaring, beton-, hout- en paalrotverklaring, kwik in de grond, inklinking veenbodem, vervanging riolering etc. etc.?

  Kortom: Vereniging Eigen Huis in Puin

  http://thumbs.dreamstime.com/x/handyman-home-repair-plumber-fix-house-leak-humor-15298400.jpg

 11. Nico de Geit says:

  ‘Het is nu echt tijd voor een naamsverandering’

  Ik huur en beschouw mijn huis toch als ‘eigen’.

  Een ‘eigen huis’ hoeft geen koophuis te zijn.

 12. a says:

  maarten:
  a,

  En belastingdruk voor lagere inkomsten? Leidt dat niet tot lage consumptieve uitgaven en een geringe mogelijkheid tot vermogensopbouw?

  maarten:
  a,

  Overstrafbare illegalen hoef je me de bek niet open te breken? Ik woon in de bijlmer, de politiek is onmachtig en dit is een tijd van grote volksverhuizingen

  maarten:
  a,
  Laat me maar raden? Je zit ergens in de top van een pyramidespel en een hoopt bubbels te blazen

  Zo maarten, jij reageert wel erg aggressief op toch niet zo’n heel extreme post van mij. Jammer dat je ook meteen de neiging hebt om op de man te spelen zonder dat je mij kent.

  Ik merk aan je dat je vooral vanuit belangen van groepen (in dit geval “de armen” tegen “de rijken”) redeneert. Ik probeer juist op zoek te gaan naar een pragmatische oplossing. Vandaar ook dat ik in staat ben om zowel linkse (niet strafbaar stellen van illegaliteit) als rechtse (belastingverlaging voor hoge inkomens) standpunten tegelijkertijd te verdedigen.

  Dat gezegd hebbende zal ik toch even inhoudelijk reageren op je reacties. De belastingdruk voor lage inkomens is in Nederland laag. Nee, niet als je alleen naar het tarief van de eerste schijf kijkt, maar wel als je daar alle heffingskortingen bij neemt. Een minimumloner betaalt dan effectief maar 25% belasting. Sterker nog, zelfs met een inkomen van bijna twee maal modaal hou je netto zowat nog tweederde over (als je het de mensen zelf vraagt, zullen ze trouwens hard roepen dat ze meer dan de helft aan de belastingdienst moeten overmaken). Daar komt bij dat zij voor allerlei toeslagen in aanmerking komen, waardoor de belastingdruk nog lager wordt. Per saldo ontvangt een minimumloner veel meer van de maatschappij dan dat hij er aan bijdraagt (in financiële zin dan he). Overigens zijn lage inkomens nog nooit in de geschiedenis in staat geweest om een fors vermogen op te bouwen, dat is nou eenmaal één van de vervelende bijwerkingen van een laag inkomen.

  Verder zien we de werkloosheid vooral onder laag opgeleiden en lagere inkomens hard oplopen. Laag gekwalificeerde arbeid heeft veel last van de internationale concurrentie en is in Nederland eigenlijk te duur. Dat betekent dat het verhogen van het minimumloon uiteindelijk ten koste gaat van de werkgelegenheid. Leuk? Nee. Gewenst? Nee. Werkelijkheid? Ja. Ik denk dan ook dat het probleem in Nederland niet zozeer de te lage inkomens of te hoge belasting op lager betaalde arbeid is, maar eerder de hoge kosten van levensonderhoud.

  Ten aanzien van de strafbaarstelling van illegaliteit: dit is vooral een principieel punt natuurlijk. Ik vind dat je iemand niet mag veroordelen of vaststellen puur omdat die persoon ergens is. Het gaat over het algemeen om zwakkere mensen, weggevlucht uit land van herkomst. Iedere vluchteling, economisch of politiek, laat huis en haard achter. Dat doe je volgens mij alleen als je het thuis bar slecht hebt. De problemen die jij met buitenlanders (waarschijnlijk zijn het gewoon Nederlanders) ervaart, worden echt niet opgelost door het strafbaar stellen van illegaliteit. Ten eerste zijn de meeste mensen helemaal niet illegaal (dat gaat om een relatief kleine groep) en ten tweede zullen de meeste illegalen niet braaf weggaan alleen maar omdat je het strafbaar stelt. Beetje hetzelfde verhaal als met legaal/illegaal maken van wiet. Dus ja, ik snap je onderbuikgevoel, maar ik ben het op basis van rationele argumenten en nog veel meer op basis van principes niet met je eens.

 13. ps says:

  Nico de Geit:
  ‘Het is nu echt tijd voor een naamsverandering’

  Ik huur en beschouw mijn huis toch als ‘eigen’.

  Een ‘eigen huis’ hoeft geen koophuis te zijn.

  🙂

  “…alle huurders in één beweging […] huiseigenaar…”:
  http://boeken.vpro.nl/columns/al-snijders/2014/maart/20-maart.html

 14. Mark says:

  Let op:

  Als je extra aflost dan wordt bij een eventueel volgende hypotheek/woning dit deel gezien als overwaarde.
  M.a.w. je krijgt over dit deel geen HRA.

  Erg vreemd dat de “vereniging diep in the shit” dit niet meldt….

 15. lorenzo says:

  Vorige week vertelde hij dat Boris Jeltsin alle huurders in één beweging tot huiseigenaar had gemaakt .

  De omstandigheden maken de (ware) mens , wel eens eerder geponeerd alhier.

 16. Bubbelonia says:

  Mark,

  Als je (extra) aflost krijg je over dat deel dat je hebt afgelost sowieso geen HRA. Je betaalt er namelijk ook geen rente meer over. En om HRA te krijgen moet je toch echt nog altijd eerst (2x a 3x zoveel) rente betalen. En dat is maar goed ook: Die HRA betaal je namelijk toch zelf dmv de belastingen!

  Snap het nou: Rente betalen is geen verdienmodel!

 17. Keesje says:

  Mark:
  Let op:

  Als je extra aflost dan wordt bij een eventueel volgende hypotheek/woning dit deel gezien als overwaarde.
  M.a.w. je krijgt over dit deel geen HRA.

  Erg vreemd dat de “vereniging diep in the shit” dit niet meldt….

  Dat valt te omzeilen als je 5 jaar geeen hypotheek hebt. Ken mensen die nu 5 jaar huren zodat ze de winst/ ingelegd geld zelf kunnen houden maar wel weer max hypotheekrenteaftrek mogen gaan krijgen zodra ze weer gaan kopen.

 18. Keesje says:

  Bubbelonia:
  Mark,

  Als je (extra) aflost krijg je over dat deel dat je hebt afgelost sowieso geen HRA. Je betaalt er namelijk ook geen rente meer over. En om HRA te krijgen moet je toch echt nog altijd eerst (2x a 3x zoveel) rente betalen. En dat is maar goed ook: Die HRA betaal je namelijk toch zelf dmv de belastingen!

  Snap het nou: Rente betalen is geen verdienmodel!

  Precies! Vervroegd aflossen gaat je vele tienduizenden euro’s schelen aan rente die je niet meer (netto) hoeft te betalen.

  Verder raak je werkeloos en verdwijn je naar een lagere loonschaal, hoef je ook niet “meer” rente te gaan betalen, nu zullen daar vast wel enkele tienduizenden grootverdieners die baan kwijtraken problemen mee hebben….

 19. ps says:

  lorenzo,

  Ja en je hebt altijd helpers van een fout systeem.
  En daar gaan velen ver in mee zoals de geschiedenis leert!

 20. G. says:

  Ja de opmerking zin klopt technisch gezien wel maar raakt wal nog kant natuurlijk.

  in 2008 ging ruim 1/4 deel van ons netto salaris op aan hypotheek rente, dit vond ik toe al veel te veel ondanks dat het aflossingsvrij was en woningwaarde stijging destijds.
  Simpel rekensommetje gaf al gauw aan dat als we begonnen met aflossen (eerst sparen aan het eind v/h jaar aflossen) we met ons 45ste een er een stuk beter voor zouden staan.

  Nu in 2014 gaat alles volgens plan, elke jaar nog steeds aan het aflossen en zouden we het geld gemist hebben. Anwoord is simple nee.
  We hebben een buffer en we doen alles nog maar het gaat in mate en denken na over uit-gaves. Qua salaris beide gewoon modaal en gierig zijn we niet maar we houden het bij.

  Het verschil is gewoon beginnen! Want kijkend naar ons ‘pensioen’ wat er later niet meer is kun je maar beter beginnen met aflossen voor zover mogelijk natuurlijk.

 21. Latida says:

  Zou mij niet verbazen als er inmiddels honderden van dit soort ‘eigen woningen’ in Nederland staan.

  http://www.dichtbij.nl/noord-kennemerland/regionaal-nieuws/artikel/3455518/ondergrondse-woning-gevonden-in-bos-bij-castricum.aspx

 22. Lex de Lurker says:

  Even een offtopic vraagje tussendoor voor de experts;
  Ik las ff dat artikel wat Bubbelonia tweette
  http://www.nvm.nl/actual/april%202014/extra_winstmarge_hypotheken_loopt_weer_op.aspx

  Wat wil het nou precies zeggen dat de banken minder en minder marktaandeel op de hypotheekmarkt willen? Staat dat niet compleet haaks op de hosanna berichten van de laatste maanden? En wat betekent dit voor huiseigenaren en starters, waar de VEH blijkbaar bang voor is? Iemand die mij kan en wil verlichten? 🙂

 23. Latida says:

  Lex de Lurker,

  Het lijkt mij, simpel gezegd, dat als de banken hun marktaandeel willen verkleinen, dat de reden daarvoor is dat ze verwachten er niet meer zo veel aan te kunnen verdienen. Met andere woorden, de nederlandse hypotheekmarkt is brandhout geworden.

 24. Lex de Lurker says:

  Latida,

  Nja, ik lees het ook alsof ze in ieder geval hun risico’s willen inperken. Maar in essentie is dat toch ontzettend groot nieuws en een motie van wantrouwen vanuit de bancaire sector naar de huizenmarkt? Een hele lelijke, valse noot in de lofzang van de laatste tijd…

  Want als de grote banken geen hypotheken meer willen verstrekken, wie gaat dat dan wel doen? Toch een teken aan de wand dat er nog de nodige pijn geleden gaat worden in de toekomst?

 25. Steven says:

  Nico de Geit,

  Ik zie het ook zo hoor. Ik heb al drie keer de vraag gekregen om het te kopen, maar aangezien dat alleen maar betekent dat ik dan geen huur betaal, maar rente zie ik het nut er niet van in.

 26. Bubbelonia says:

  Lex de Lurker: in essentie is dat toch ontzettend groot nieuws en een motie van wantrouwen vanuit de bancaire sector naar de huizenmarkt? Een hele lelijke, valse noot in de lofzang van de laatste tijd…

  Vandaar ook dat de volumeknop van de lofzang steeds hoger wordt gedraaid 😉

  Lex de Lurker: Want als de grote banken geen hypotheken meer willen verstrekken, wie gaat dat dan wel doen?

  Inderdaad: Leuk voor de banken, die kunnen lekker de “krenten uit de pap” (om maar eens een NVM-term te gebruiken) pikken. Maar wie gaat de rest van de huizenkopers van bedienen?
  • Verzekeraars? Hun verdienmodel KEW zal langzaam verdwijnen, maar de claims blijven. Zij moeten dus nieuwe manieren vinden om hun hypotheekportefeuille in stand te houden.
  • Pensioenfondsen? Die schijnen nogal onder druk te staan vanuit de overheid
  • Of toch de Duitse banken, die met hun €200 miljard in één klap eenderde van ons gehele nationale uitstaande hypotheekbestand komen opkopen? Wat was het ook alweer? 5 volledige hypotheek-jaarproducties had ik geloof ik uitgerekend.

  Wat het ook gaat worden: Het is natuurlijk complete waanzin te denken dat één van deze partijen het tegen de kredietvoorwaarden van vóór 2008 gaat doen. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer mensen binnen het nieuwe hypotheekregime gaan vallen. Een hypotheekregime dat voorlopig elk jaar strenger wordt.

 27. henk 6 says:

  Latida:
  Lex de Lurker,

  Het lijkt mij, simpel gezegd, dat als de banken hun marktaandeel willen verkleinen, dat de reden daarvoor is dat ze verwachten er niet meer zo veel aan te kunnen verdienen. Met andere woorden, de nederlandse hypotheekmarkt is brandhout geworden.

  Sterker nog.

  De NL hypotheken vragen te veel kapitaalbuffer (van 0,5% naar 4%) voor de banken. Lees het stukje van Dolf van der Brink in het FD van zaterdag.

  Feitelijk is daardoor de mogelijkheid om naast de hypotheken andere kredieten, zoals bv MKB, te verstrekken geslonken tot nul.

  Eind 2011 werden we geconfronteerd met het bestaan van een funding gap.
  Nu worden we geconfronteerd met het de nieuwe feiten rond de kapitaalbuffers.

 28. henk 6 says:

  PS Brandhout legt dus een hoog beslag op de kapitaalbuffers, waardoor ze voor de rest ook niets nmeer kunnen.

 29. Lex de Lurker says:

  Bubbelonia: Vandaar ook dat de volumeknop van de lofzang steeds hoger wordt gedraaid

  Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer mensen binnen het nieuwe hypotheekregime gaan vallen. Een hypotheekregime dat voorlopig elk jaar strenger wordt.

  En het kan dan ook eigenlijk niet anders dan dat de prijzen onder neerwaartse druk blijven staan, om toch huizen te kunnen kopen en verkopen. Ik wacht nog maar even met starten 😛

 30. henk 6 says:

  heeft iemand meer informatie over de kapitaalbuffers van banken. In het stuk van van der Brink in het FD stond dat de NL banken 24 miljard extra bufferkapitaal moesten aanhouden voor de NL hypotheken. Dit ivm veranderende rekenregels. Door deze extra buffer eisen, was er geen ruimte meer voor andere kredieten.

  Hoe lang duurt het voordat de NL banken voldoende buffers hebben opgebouwd hiervoor? (bv 4 jaar (1% extra rente per jaar is 6 miljard per jaar)?

 31. Latida says:

  henk 6,

  Zou je zeggen dat we nu dus opgescheept zitten met zgn. zombie banken?

 32. Dystopia says:

  Vereniging Rotte Appels

  NIJMEGEN – Op de Grote Markt in Nijmegen heeft milieuwethouder Van der Meer donderdag een 10 meter lange appeltaart aangesneden.

  Dat gebeurde in het kader van de Dag van de Duurzaamheid. Bijzonder aan de taart is niet alleen zijn lengte maar ook dat hij is gebakken met appels die eigenlijk afgekeurd waren.

  http://www.youtube.com/watch?v=r67hYUhwPEY

 33. Frans S. says:

  Huren ?????? Waar dan, zeker een overprijsde hut van een of andere projectontwikkelaar voor 1000 in de maand !!

 34. Henk 6 says:

  Latida:
  henk 6,

  Zou je zeggen dat we nu dus opgescheept zitten met zgn. zombie banken?

  Ja en nee. Nee omdat nu de shit openlijk op tafel komt. 3 jaar geleden was er dezelfde shit, maar hield men de mond omdat men toen geen oplossing had.

 35. a says:

  henk 6: Eind 2011 werden we geconfronteerd met het bestaan van een funding gap.
  Nu worden we geconfronteerd met het de nieuwe feiten rond de kapitaalbuffers.

  Niet eens echt nieuw, want deze regels hangen al jaren boven de markt. Het principe is vrij simpel: de core business van een bank is geld uitzetten, bijv. bij MKB, bij huizenkopers, in staatsobligaties enz. Voor iedere euro kapitaal die uitstaat, moet de bank een bepaald (risicogewogen) bedrag aan eigen vermogen op de balans hebben. Je geeft zelf aan (en dat neem ik dan maar even van je over) dat hypotheken 8x zo ‘duur’ worden. Gevolg is dat je return on equity (rendement op eigen vermogen) sterk naar beneden gaat.

  Rekenvoorbeeld: Je hebt een EV van 100 en je hebt 1000 uitstaan aan hypo’s waarvoor je 5 risicogewogen vermogen moet aanhouden en waarop je 20 verdient. De resterende 95 EV is nodig om bijv. de risico’s op MKB kredieten te dekken. Nu worden hypo’s ineens 8x zwaarder gewogen en moet je ineens 40 vermogen aanhouden. Consequentie is dat je MKB kredieten moet terugschroeven want anders ga je aan de ketting (immers je vermogen is dan onvoldoende om je risico’s te dekken). Je rendement op die hypotheken blijft in absolute zin hetzelfde, namelijk 20, maar omdat je veel meer vermogen moet aanhouden, daalt je return on equity dramatisch. Dat vinden beleggers niet zo leuk en dus sorteert de bank alvast voor door leningen met een slechte return on equity te vervangen door leningen met een gunstigere return on equity.

 36. Latida says:

  “provisies die worden verschaft door de aanbieder of ontvangen door de bemiddelaar
  of adviseur voor het bemiddelen of adviseren van een consument die inzake een
  hypothecair krediet betalingsachterstanden of voorzienbare betalingsachterstanden
  heeft, mits de provisie geen afbreuk doet aan de kwaliteit van de dienstverlening en de
  verplichting van de bemiddelaar of adviseur om zich in te zetten voor de belangen van
  de consument;”

  (pag 8)

 37. a says:

  henk 6: Hoe lang duurt het voordat de NL banken voldoende buffers hebben opgebouwd hiervoor? (bv 4 jaar (1% extra rente per jaar is 6 miljard per jaar)?

  Moeilijk te zeggen. Maar bijvoorbeeld ING heeft vorig jaar een winst van ruim 2,5 mrd. gemaakt. Ik denk dat de totale NL bankensector dus ergens tussen de 5 mrd en 10 mrd winst maakt per jaar. De huidige kapitaalbuffers van de NL banken liggen al ruim boven de huidige eisen en zelfs boven de Basel III eisen die, volgens mij, in 2018 van kracht worden. ING gaat vanaf 2015 weer winst uitkeren en heeft dit vermogen dus kennelijk niet nodig. Mijn vermoeden is dan ook dat onze banken voldoende buffers hebben en dat het meer een kwestie van onwil is. Banken hebben belang bij lage eisen, zodat ze hoge returns on equity kunnen halen en zodat de aandeelhouders een goed rendement krijgen. Als de rendementen op hypotheken te laag zijn, zien beleggers liever dat zij het geld als dividend uitgekeerd krijgen.

 38. Keesje says:

  a: Moeilijk te zeggen. Maar bijvoorbeeld ING heeft vorig jaar een winst van ruim 2,5 mrd. gemaakt. Ik denk dat de totale NL bankensector dus ergens tussen de 5 mrd en 10 mrd winst maakt per jaar. De huidige kapitaalbuffers van de NL banken liggen al ruim boven de huidige eisen en zelfs boven de Basel III eisen die, volgens mij, in 2018 van kracht worden. ING gaat vanaf 2015 weer winst uitkeren en heeft dit vermogen dus kennelijk niet nodig. Mijn vermoeden is dan ook dat onze banken voldoende buffers hebben en dat het meer een kwestie van onwil is. Banken hebben belang bij lage eisen, zodat ze hoge returns on equity kunnen halen en zodat de aandeelhouders een goed rendement krijgen. Als de rendementen op hypotheken te laag zijn, zien beleggers liever dat zij het geld als dividend uitgekeerd krijgen.

  Wat zijn je bronnen?

 39. Dystopia says:

  Appeltaart bakken als dagbesteding voor mensen met een verstandelijke handicap… http://www.youtube.com/embed/2IPVNWSVY-w?rel=0&start=31&end=56

 40. Kareltje de Grote says:

  @15, a
  quote: Een minimumloner betaalt dan effectief maar 25% belasting unquote

  Zal ik je nou es wat vertellen, beste A?

  In Rusland betalen ze 13% vlaktaks. DERTIEN % VLAKTAKS… De rest mag je gewoon gebruiken om vermogen op te bouwen.

  Bij ons, hier in de sneue lage landen, betaalt de onderkant van de samenleving een gesubsidieerde 25%.
  Ik loop onderhand rood aan….Godvergeten rovers zijn het, die overheden!!

 41. lorenzo says:

  ps: lorenzo,

  Ja en je hebt altijd helpers van een fout systeem.
  En daar gaan velen ver in mee zoals de geschiedenis leert!

  Ja simpel toch , uiteindelijk is elk mens in latentie , als de omstandigheden er toe doen , een boef .

 42. kareltje de grote says:

  @a, 41

  “ING gaat vanaf 2015 weer winst uitkeren en heeft dit vermogen dus kennelijk niet nodig. Mijn vermoeden is dan ook dat onze banken voldoende buffers hebben”

  Veelal is het zo dat als bedrijven divident gaan uitkeren, ze graag investeerders willen aantrekken. Als kredietmarkten krapper worden, is het van belang dat ze meer kapitaal aantrekken door aandelen uit te geven.
  Investeren in aandelen was de laatste jaren van cheap credit minder winstgevend, qua divident bedoel ik.
  Men verkocht de aandelen hoger dan aangekocht en daar zat ‘m dan de winst in. Niet in uitgekeerde dividenten.
  Nu de kredietmarkt zwaar krimpt, mede door de ineenstorting van het shadowbanking systeem, wordt het uitbetalen van divident weer belangrijker en zullen we gaan zien dat aandelen weer gekocht worden voor een langdurige investering ipv de door-stoot-handel die het nu is.
  Het lijkt nèt de huizenmarkt: aandelen kunnen niet dalen in waarde 🙂

 43. ps says:

  lorenzo: Ja simpel toch , uiteindelijk is elk mens in latentie , als de omstandigheden er toe doen , een boef .

  Inderdaad zoals sterk vertegenwoordigd bij de banksters, maffiakelaars en aanverwante verzekeringsmaffia.
  Het betere gehalte werkt immers bij het onderwijs, de zorg, de brandweer en de politie.

 44. maarten says:

  a,

  Hai a,

  Je hoeft het gelukkig niet eens met mij te zijn.
  Prima reactie geef je, ik ben blij dat mijn reactie zo serieus genomen is.
  Over toeslagen en dergelijke:
  Ik betaal momenteel 4 toeslagen terug in termijnen omdat er achteraf teveel is voorgeschoten. Geeft je toch een beetje het gevoel schuldslaaf te zijn van de overheid. Toeslagenstelsel noem ik dan ook een gedrocht.
  Over opleidingsniveau van werklozen, er komen steeds meer jonge hoogopgeleiden werklozen of met een bescheiden baantje bij. Niet het eind van de wereld want wel met perspectief, maar je moet er wel eerlijk over durven zijn

 45. Dystopia says:

  http://www.dailyimpact.net/2014/03/31/wolf-wolf-no-really-wolf/#more-2131

  Holland House sank in Okt. 2010, possibly one of the first casualties of climate change induced storms and rising seas. Think they had any warning?

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8b/Holland_Island_house.jpg Mooie foto!

 46. a says:

  Keesje: Wat zijn je bronnen?

  Die winst van ING is jaarverslag 2012 (kon 2013 nog niet vinden). Dat ING weer winst uit gaat keren, was deze week in het nieuws. En invoeringsdatum Basel kan je googlen, mits het niet naar achter is geschoven, is dat 1/1/2018.

 47. a says:

  Kareltje de Grote:
  @15, a
  quote: Een minimumloner betaalt dan effectief maar 25% belasting unquote

  Zal ik je nou es wat vertellen, beste A?

  In Rusland betalen ze 13% vlaktaks. DERTIEN % VLAKTAKS… De rest magje gewoon gebruiken om vermogen op te bouwen.

  Bij ons, hier in de sneue lage landen, betaalt de onderkant van de samenleving een gesubsidieerde 25%.
  Ik loop onderhand rood aan….Godvergeten rovers zijn het, die overheden!!

  Alleen zegt een percentage sec niks. De vraag is: wat krijg je er voor terug? In Nederland wordt bijvoorbeeld slechts een kwart (ruwweg) van de zorgkosten particulier betaald, de rest gaat via premies via de loonstrook. Nu kun je er makkelijk voor kiezen om iedereen zijn echte zorgkosten te laten betalen (via verzekering), maar dat betekent dat iedereen een maandpremie van ongeveer 500 euro heeft. Je hebt dan wel een hoger nettoloon, maar per saldo maakt het weinig uit (sterker nog: voor de lage inkomens een drama, want de premies via de loonstrook zijn nu inkomensafhankelijk). Feitelijk betaal je over de eerste 33k die je verdient, maar iets van 5% loonbelasting. De rest zijn premies voor WW, AOW, zorg, e.d.

  Kortom, leuke borrelpraat die 13% vlaktaks in Rusland, maar je moet het totaalsysteem bekijken en vergelijken want anders zegt het echt helemaal niks. Ik ken het Russische systeem niet, maar als ik naar Rusland kijk en hoe het daar geregeld is, heb ik vooralsnog niet de neiging om te ruilen.

  Dan nog een vraagje: waar bouwen de minima het meeste vermogen op… in Rusland of in Nederland?

 48. Keesje says:

  Latida:
  Zou mij niet verbazen als er inmiddels honderden van dit soort ‘eigen woningen’ in Nederland staan.

  dichtbij.nl/noord-…s-bij-castricum.aspx

  Ik denk veel in vakantiehuisjes en in gastenverblijfjes in tuinen zo, maar dan permanent. Vriendendiensten, familie, bijverdienste zwart…..van hoeveel gezinnen is nu onbekend waar ze wonen?

 49. a says:

  kareltje de grote: Veelal is het zo dat als bedrijven divident gaan uitkeren, ze graag investeerders willen aantrekken. Als kredietmarkten krapper worden, is het van belang dat ze meer kapitaal aantrekken door aandelen uit te geven.

  Huh? Investeerders gaan nu geen dure aandelen kopen als er een emissie voor de deur staat hoor. Het ergste wat een aandeelhouder kan overkomen, na een totaalfaillissement, is een aandelenemissie. Of interpreteer ik je verkeerd?

  kareltje de grote: Nu de kredietmarkt zwaar krimpt, mede door de ineenstorting van het shadowbanking systeem, wordt het uitbetalen van divident weer belangrijker en zullen we gaan zien dat aandelen weer gekocht worden voor een langdurige investering ipv de door-stoot-handel die het nu is.

  Kun je dit voor mij in jip-en-janneke taal uitleggen. Ik begrijp niet de link die je suggereert tussen kredietkrimp en dividendbetalingen. Net voor de crisis waren de dividenden juist hoog, net als de kredietgroei. Of mis ik iets?

 50. mafketell says:

  Nikx is meer wat het lijkt, een omzetdaling ( 6.2% per kassabon ) van de supermarkten http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/klanten-besteden-62-minder-de-supermarkt in een groeiende oekoenomie ?

 51. a says:

  maarten:
  a,

  Hai a,

  Je hoeft het gelukkig niet eens met mij te zijn.
  Prima reactie geef je, ik ben blij dat mijn reactie zo serieus genomen is.
  Over toeslagen en dergelijke:
  Ik betaal momenteel 4 toeslagen terug in termijnen omdat er achteraf teveel is voorgeschoten. Geeft je toch een beetje het gevoel schuldslaaf te zijn van de overheid. Toeslagenstelsel noem ik dan ook een gedrocht.
  Over opleidingsniveau van werklozen, er komen steeds meer jonge hoogopgeleiden werklozen of met een bescheiden baantje bij. Niet het eind van de wereld want wel met perspectief, maar je moet er wel eerlijk over durven zijn

  Zeker hoeven we het niet eens te zijn! Leuker zelfs als we het oneens zijn, maar dan wel graag op de inhoud 😉

  Ik deel je mening over het toeslagensysteem. Vreselijke vorm van geldrondpompen, administratieve rompslomp, fraudegevoelig, totaal geen overzicht meer wie nu hoeveel belastingdruk heeft en zeer gevoelig voor willekeur en lobbyclubjes. In mijn studietijd had ik ook een paar jaar toeslag, maar wat een drama… tot 5 jaar na dato nog post en naheffingen gehad. Was mij die paar honderd euro die ik er uiteindelijk aan overgehouden heb echt niet waard. Als het aan mij ligt: ruil het toeslagencircus zoveel mogelijk in tegen lagere belasting (in dit geval dus voor de lage inkomens).

  Je hebt gelijk over de werkloosheid onder jongeren. Heeft een aantal oorzaken:
  – Zwakkere positie op de arbeidsmarkt dan ouderen die goede vaste contracten hebben
  – Weliswaar hoogopgeleid, maar veel hoogopgeleiden kunnen ook niet echt iets speciaals wat iemand met boerenverstand niet kan (vrijetijdsmanagement, communicatie, je kent het wel)
  – Een jongere zonder ervaring kost de eerste jaren gewoon geld (investering), moet nog veel leren en heeft minder toegevoegde waarde dan iemand met werkervaring en een beetje senioriteit. In crisistijd komen jongeren er dus moeilijker tussen.

  Heel vervelend allemaal, maar heeft volgens mij niet specifiek te maken met onze initiële discussie?

 52. Frans says:

  Gelukkig, toch niet helemaal gek: blijk ik gewoon te hebben gestemd voor de grootste gemene deler.
  Nadat ik meer dan een jaar geleden gestopt ben met TV kijken, moet de radio in de auto eraan geloven.@(#@!)(#_@!# .
  Nooit echt aan gestoord (radio 1) maar naar die kulonzin kan ik gewoon niet meer luisteren. Er is maar 1 conclusie: Nederland is op grote schaal gehersenspoeld, maar ze hebben het niet eens door!
  Vandaag een stukje over Griekenland en de meesmuilend genoemde knoflooklanden. De EURO is de grootste vloek ooit geweest voor deze landen, de financiele destructor. Er zitten fascistische krachten achter dit alles punt.
  Gek, dat het zo ineens kan omslaan: ik heb de afgelopen week me constant geergerd aan de berichtgeving van radio 1: allemaal pure onzin, inclusief wat de zogenaaamde specialisten uitkramen over bijvoorbeeld de Oekraine. Daarvoor ging het allemaal wel.
  Hetzelfde ooit meegemaakt in de supermarkt: binnen een week was het van je naar U verandert. Het is als een electron die na geduldig toevoer van energie plots naar de volgende equivalentienband springt. (Dus blijkbaar…)
  Kortom: de wereld zit niet lineair in elkaar. Gezien vanuit een hoger bewustzijn wel weer, dan zie je dat de perceptie van tijd op aarden niet klopt.
  Uiteindelijk zijn het allemaal trillingen, harmonisch verlopende bewegingen. Op aarde zien we een dwarsdoorsnede daarvan, en zijn we lijnen die kris-kras lijken te lopen….

 53. Frans says:

  zijn = zien.
  Was nogal of topic geloof ik haha! 🙂 🙂 🙂

 54. Nico de Geit says:

  Voormalig glamourkoppel Sylvie Meis en Rafael van der Vaart hebben veel verlies geleden bij de verkoop van hun landgoed in het Noord-Hollandse plaatsje Bergen.

  Sylvie en Rafael verkochten de lap grond, waar zij ooit van plan waren hun droomvilla op te bouwen, voor 1.725.000 euro. Sylvie en Rafael kochten het landgoed in 2007 voor 1.965.000 euro en lieten er een hypotheek op vestigen van 2.150.000 euro.

  http://www.telegraaf.nl/prive/22459277/__Fors_verlies_voor_Sylvie_en_Raf__.html

 55. Juan belmonte says:

  @ artikel

  Mooie verzameling synoniemen

  🙂

 56. maarten says:

  Bubbelonia,

  a,

  Nou over illegaliteit en eventueel strafbaar stellen heb ik helemaal geen mening, laat staan dat ik die hier heb gegeven.ik zou eerder willen verwijzen naar de universele rechten van de mens in deze kwestie.
  De andere twee kwesties waren best wel on topic

 57. Dawg says:

  Waarom niet V.E.S., de Vereniging Eigen Schuld? Wel zo duidelijk.

 58. tufkaj says:

  “Vereniging Naam op de Koopakte”

 59. tufkaj says:

  Of EINO

  Eigenaar
  In
  Name
  Only

 60. Dawg says:

  a: maar je moet het totaalsysteem bekijken en vergelijken want anders zegt het echt helemaal niks

  Moet je dus ook naar alle andere belastingen en heffinkjes kijken. Met de IB wordt ‘slechts’ zo’n 50 miljard euro opgehaald. Aan alleen de BTW al bijna net zoveel.

 61. Juan belmonte says:

  mafketell:
  Nikx is meer wat het lijkt, een omzetdaling ( 6.2% per kassabon ) van de supermarktenrtlnieuws.nl/econo…minder-de-supermarktin een groeiende oekoenomie ?

  Zou dat dan verband houden met het “carnaval op de huizenmarkt” zoals recent gesteld ???

 62. Juan belmonte says:

  Lex de Lurker:
  Even een offtopic vraagje tussendoor voor de experts;
  Ik las ff dat artikel wat Bubbelonia tweette
  nvm.nl/actual/apri…n_loopt_weer_op.aspx

  Wat wil het nou precies zeggen dat de banken minder en minder marktaandeel op de hypotheekmarkt willen? Staat dat niet compleet haaks op de hosanna berichten van de laatste maanden? En wat betekent dit voor huiseigenaren en starters, waar de VEH blijkbaar bang voor is? Iemand die mij kan en wil verlichten?

  Welnee, de berichten dat we de afgelopen 5 jaar meermaals opnieuw de bodem in huizenprijzen zouden hebben bereikt
  Gingen ook gepaard met
  – krimpende financieringsmogelijkheden
  – dalende huizenprijzen
  – oplopende werkloosheid
  – HRA die is aangepakt
  – oplopend aantal huizen onder water bij lage executie aantallen.

  Kortom een enorme spagaat met LICHTPUNTEN
  Alias “gratis cabaret”.

 63. Starter says:

  a: Moeilijk te zeggen. Maar bijvoorbeeld ING heeft vorig jaar een winst van ruim 2,5 mrd. gemaakt. Ik denk dat de totale NL bankensector dus ergens tussen de 5 mrd en 10 mrd winst maakt per jaar. De huidige kapitaalbuffers van de NL banken liggen al ruim boven de huidige eisen en zelfs boven de Basel III eisen die, volgens mij, in 2018 van kracht worden. ING gaat vanaf 2015 weer winst uitkeren en heeft dit vermogen dus kennelijk niet nodig. Mijn vermoeden is dan ook dat onze banken voldoende buffers hebben en dat het meer een kwestie van onwil is. Banken hebben belang bij lage eisen, zodat ze hoge returns on equity kunnen halen en zodat de aandeelhouders een goed rendement krijgen. Als de rendementen op hypotheken te laag zijn, zien beleggers liever dat zij het geld als dividend uitgekeerd krijgen.

  Als er weer dividend wordt uitgekeerd, gaat de waarde van het aandeel omhoog en kan de raad van bestuur weer lekker cashen met hun optie pakketten.

  In de nabije toekomst zullen buffers nog belangrijker worden dan al het geval was. Overheden willen obligatiehouders van een bank laten opdraaien voor de verliezen als een bank in problemen komt. De bank met de hoogste buffers zal een economisch voordeel krijgen omdat investeerders zich daar veiliger voelen. Hoorde vandaag op BNR dat buitenlandse banken al anticiperen op deze trend.

 64. Juan belmonte says:

  ps:
  “Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis waarschuwt: ‘geld dat je in je hypotheek stopt kan je nooit meer gebruiken voor leuke dingen.’”

  You can’t have your cake and eat it!

  Meanwhile Down Under:

  businessspectator.…-its-cake-and-eat-it

  “Aflossen is onwenselijk ”

  Maar natuurlijk…..

  DE oplossing voor vrijwel alles.

  We gaan alle kapitaalgoederen leasen van de Marsmannekes 🙂

  Leasehuis
  Leasegemeentehuis
  Leaseboterham
  Leasesnoepje

  Eigendom is voor de buitenaardsen 🙂

 65. Arendsoog says:

  Dawg:
  Waarom niet V.E.S., de Vereniging Eigen Schuld? Wel zo duidelijk.

  Mijn favoriet!

 66. ps says:

  Juan belmonte: “Aflossen is onwenselijk ”

  Maar natuurlijk…..

  DE oplossing voor vrijwel alles.

  We gaan alle kapitaalgoederen leasen van de Marsmannekes

  Leasehuis
  Leasegemeentehuis
  Leaseboterham
  Leasesnoepje

  Eigendom is voor de buitenaardsen

  🙂

  http://adpressive.com/wp-content/uploads/2012/12/for-lease-navidad-sign.jpg

 67. tja says:

  Juan belmonte: “Aflossen is onwenselijk ”

  Maar natuurlijk…..

  DE oplossing voor vrijwel alles.

  We gaan alle kapitaalgoederen leasen van de Marsmannekes

  Leasehuis
  Leasegemeentehuis
  Leaseboterham
  Leasesnoepje

  Eigendom is voor de buitenaardsen

  Precies, gewoon leasen. Bijna hetzelfde als huren maar dan met alle lasten van onderhoud en risico’s van eigendom…. Wie wil dat nou niet?

 68. Juan belmonte says:

  ps,

  Briljant !

  En om terug te komen op de marsmannetjes.
  Bijkomend voordeel als WIJ de marsmannetjes niet meer kunnen betalen
  Nou
  Dan
  Dan…
  Dan hebben HULLIE een probleem 🙂

 69. Juan belmonte says:

  Maar de leukste 1 april huizengrap

  Was wel die met Unesco

  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2014/04/01/unesco-plaatst-nederlandse-vastgoedzeepbel-op-werelderfgoedlijst-2/

  Geheel in de traditie
  Van de tulpenmanie 🙂

 70. now is the time says:

  nog meer goed nieuws; aantal hypotheekaanvragen ook verdubbeld vergeleken bij vorig jaar.

  http://www.nvm.nl/actual/april%202014/uitstekend_kwartaal_voor_hypotheekmarkt.aspx

 71. Juan belmonte says:

  In de serie lichtpunten

  Met ruim 157.000 unieke hypotheekaanvragen en maandrecords in onder andere oktober, november en december, is 2013 een goed jaar geweest voor HDN.

  Totaal heeft HDN in 2013 ruim 3 miljoen berichten verzonden. Dat zijn er maar liefst 1.2 miljoen meer dan in 2012.

  http://www.hdn.nl/over-hdn/laatste-nieuws-hdn/2014/highlights-hdn-2013

  Laten we concluderen dat HDN aanvragen weinig te maken hebben met de werkelijke transacties op de hypotheekmarkt. Immers hypotheekvolume 2013 tov 2012 = -20%.

  Zo kunnen we ook waarde hechten aan de titel van de NVM die concludeert dat het eerste kwartaal voor de hypotheekmarkt “uitstekend” was. Die conclusie is gebaseerd op cijfer van …. Jawel HDN.
  De Nederlandse hypotheekmarkt heeft een sterk eerste kwartaal achter de rug. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) registreerde bijna 41.500 hypotheekaanvragen, een stijging met ruim 50 procent vergeleken met de eerste drie maanden van 2013.

  http://www.nvm.nl/actual/april%202014/uitstekend_kwartaal_voor_hypotheekmarkt.aspx

  Dat belooft wat straks voor de werkelijke cijfers over het afgesloten hypotheekvolume van het eerste kwartaal 2014. Even in de gaten houden of die ook in de orde grootte +50% type “carnaval” is.

 72. tufkaj says:

  Juan belmonte,

  thanks 🙂

  Stond vandaag zelfs op intranet DNB 😉

 73. tufkaj says:

  Juan belmonte: Laten we concluderen dat HDN aanvragen weinig te maken hebben met de werkelijke transacties op de hypotheekmarkt. Immers hypotheekvolume 2013 tov 2012 = -20%.

  Je kent de rekenwijze die HDN hanteert?
  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2013/12/03/meer-hypotheekaanvragen-dan-vorige-maand/#comment-723

 74. Juan belmonte says:

  tufkaj,

  Wat nog opmerkelijker is, het jaaroverzicht van IG&H
  waarin de -19% hypotheekomzet van 2013 tov 2012 staat.

  Is we via google te vinden maar niet meer te vinden via de site van IG&H.

  VIA GOOGLE:
  Hypotheekomzet 2013 19% lager dan in 2012 – IG&H Consulting …
  http://www.igh.nl/site/newsletter/iframe.html?newsid=82
  De hypotheekomzet is t.o.v. 2012 over heel 2013 met 19% gedaald en het aantal verkochte hypotheken met 15%. De omzet en aantallen in het vierde kwartaal …

  En dan de site van IG&H:
  Search Results for: Jaaroverzicht
  Hypotheekjaaroverzicht 2013

  http://www.igh.nl/?s=Jaaroverzicht

  De link werkt niet…….

 75. Juan belmonte says:

  tufkaj:
  Juan belmonte,

  thanks

  Stond vandaag zelfs op intranet DNB

  Complimenten voor DNB dan. Ze hebben ook humor

 76. Bubbelonia says:

  now is the time,

  Aha, +50% is een “verdubbeling”. Weten we ook hoe serieus we de commentaren van “now is the time” in het vervolg moeten nemen 😉

 77. tufkaj says:

  Juan belmonte,

  Hypotheken kun je bij kadaster zien: http://www.kadaster.nl/web/pagina/Vastgoed-Dashboard.htm tabblad hypotheken –> totale som.

  is inderdaad gedaald, net als het aantal. Maar als HDN haar marktaandeel gokt zoals een geblinddoekte chimpansee met reuma een dartpijl gooit krijg je dit soort uitslagen.

 78. Juan belmonte says:

  Gek hè
  “Carnaval” op de NL woningmarkt

  Bij hypotheekvolume = -20%
  En oplopende werkloosheid
  Oplopende faillissementen
  Oplopende huizen onder water
  En dalende NHG

  Heeeeeeeeeeeeeeeel bizonder 🙂

  Zeg maar:
  het toppie
  Van de lichtpunten-orgie

  🙂

 79. Maria says:

  Even in je agenda zetten en kijken:

  http://www.euromaniafilm.com/nl/index.html

 80. Juan belmonte says:

  tufkaj:
  Juan belmonte,

  Maar als HDN haar marktaandeel gokt zoals een geblinddoekte chimpansee met reuma een dartpijl gooit krijg je dit soort uitslagen.

  De aap komt uit de mouw 🙂

 81. Dystopia says:

  Households to see debts rocket by 43% over next five years as house prices soar

  http://www.thisismoney.co.uk/money/news/article-2595003/Households-debts-rocket-43-five-years-amid-rising-house-prices-decrease-savings.html

  Or… Investing in a bubble pays of…

 82. Juan belmonte says:

  De 19% is overigens elders nog wel terug te vinden.

  Dat blijkt uit de IG&H Hypotheek Update Q4 2013.

  Aegon is de grootste stijger van 2013 met maar liefst 2,7% gewonnen marktaandeel. Het marktaandeel van Aegon groeide in elk kwartaal van 2013 en is groter dan ooit.

  ASR Bank en Delta Lloyd zijn ook grote stijgers in 2013, beide met 1,9%. ASR Bank heeft met 2,2% in het vierde kwartaal wel flink marktaandeel verloren, terwijl Delta Lloyd juist gegroeid is in het vierde kwartaal.

  Grootste daler over heel 2013 is de Rabobank, die ten opzichte van 2012 4,4% marktaandeel inleverde. Het marktaandeel van Rabobank is hiermee in geen enkel jaar sinds IG&H de marktcijfers bijhoudt (2006) zo laag geweest.

  De ING Bank daalde 1,7% in marktaandeel t.o.v. een jaar eerder. Van de drie grootbanken is alleen ABN AMRO in staat geweest zijn marktaandeel te vergroten.

  De hypotheekomzet is t.o.v. 2012 over heel 2013 met 19% gedaald en het aantal verkochte hypotheken met 15%. De omzet en aantallen in het vierde kwartaal 2013 zijn flink gestegen vergeleken met het derde kwartaal; in het derde kwartaal was al flinke groei t.o.v. tweede kwartaal. Na twee kwartalen van stijging lijkt het begin te zijn gemarkeerd van het herstel van de hypotheekmarkt

  Marktherstel
  Het was ook een jaar van twee gezichten. Het eerste half jaar kenmerkte zich door de slechtste omzet en aantallen sinds de start van de kredietcrisis. Ook de huizenprijzen daalden nog flink met 8%. De tweede helft van het jaar liet opeens forse stijgingen zien in hypotheekomzet en aantallen.

  De huizenprijzen zijn in de tweede helft van het jaar ook gestabiliseerd; in het derde en vierde kwartaal waren de huizenprijzen weliswaar lager dan een jaar eerder, maar ten opzichte van het voorgaande kwartaal bleven ze nagenoeg gelijk.Tegelijkertijd is het herstel nog broos en krabbelt de markt op vanuit een zeer diep dieptepunt.

  TBG Advies is een onafhankelijk intermediair die, mede door de samenwerking met HypotheekCompany, de mogelijkheid heeft u een maatwerkofferte aan te reiken van nagenoeg alle vooraanstaande hypotheekverstrekkers.

  http://www.tbgadvies.nl/Nieuws?item=136

 83. Dystopia says:

  ‘Government debt explained’.

  Eigenlijk zijn prive schuld en staatsschuld beiden onderworpen aan hetzelfde mechanisme van fractioneel bankieren en geldcreatie door niet centrale maar commerciële banken dus, wat dat betreft is de titel enigszins misleidend. Toch zeer zeker de moeite van het bekijken waard, deze mooi gemaakte Franse video (10 min. english subs)!

  http://www.youtube.com/watch?v=P8fDLyXXUxM

 84. Juan belmonte says:

  Mooi hè internet ?

  Als het jaaroverzicht even niet beschikbaar is….
  Zijn afgeleiden ofwel kopieën vaak wel vindbaar.

 85. a says:

  Dawg: Moet je dus ook naar alle andere belastingen en heffinkjes kijken. Met de IB wordt ‘slechts’ zo’n 50 miljard euro opgehaald. Aan alleen de BTW al bijna net zoveel.

  Eens. Hoewel er nog wel een verschil zit tussen inkomensgerelateerde posten zoals toeslagen en inkomensafhankelijke bijdragen voor AWBZ en Zvw en consumptiegerelateerde belastingen. Maar inderdaad, een 100% eerlijk vergelijk is niet te maken zonder integraal het hele stelsel te beschouwen. Vandaar ook dat ik stel dat het lekker klinkt zo’n vlaktaks van 13%, maar dat het verder niks zegt.

 86. a says:

  Bubbelonia: Aha, +50% is een “verdubbeling”. Weten we ook hoe serieus we de commentaren van “now is the time” in het vervolg moeten nemen

  Tuurlijk klopt dat, want -50% is toch ook een halvering? 😉

  //sarcasm off

  Starter: Als er weer dividend wordt uitgekeerd, gaat de waarde van het aandeel omhoog en kan de raad van bestuur weer lekker cashen met hun optie pakketten.
  In de nabije toekomst zullen buffers nog belangrijker worden dan al het geval was. Overheden willen obligatiehouders van een bank laten opdraaien voor de verliezen als een bank in problemen komt. De bank met de hoogste buffers zal een economisch voordeel krijgen omdat investeerders zich daar veiliger voelen. Hoorde vandaag op BNR dat buitenlandse banken al anticiperen op deze trend.

  Spreek je jezelf niet tegen? Eerst zorgt hoger dividend voor een hogere koers en daarna stel je dat juist hogere buffers (en dus winstinhouding) voor economisch voordeel gaat zorgen en steeds belangrijker wordt.

  Ik hoop dat je gelijk hebt dat buffers in de nabije toekomst een grotere rol gaan spelen, maar ik vrees dat het zo’n vaart niet gaat lopen.

  Overigens over die optiepakketten… Ralph Hamers is pas net CEO van ING en zal nog weinig opties hebben, Jan Hommen was eigenlijk al met pensioen en heeft met gezonde tegenzin en uit plichtsbesef ING door de crisis geloodst met zijn ruime ervaring. Ralph Hamers weet ik weinig van, maar Jan Hommen zat zeker niet voor het geld en de status bij ING. Die mannen, de gehaaide investment bankers, waren toen al gevlogen (geldt ook voor Rabo). Overigens was dividenduitkering al lang en breed ingeprijst, de aandelenkoers van ING reageerde dan ook nauwelijks op het bericht dat er weer dividend uitgekeerd gaat worden.

 87. Bubbelonia says:

  a: Tuurlijk klopt dat, want -50% is toch ook een halvering?

  Ohhhh, ja dan klopt het! Thanks voor de uitleg 😉

 88. mafketell says:

  APG Bad Bank voor derivatistische leningen op BOG …….

  http://www.nu.nl/economie/3741777/pensioenuitvoerder-apg-stapt-in-nederlands-vastgoed.html

 89. mafketell says:

  No use, kan niet meer posten ……..

 90. mafketell says:

  Bovenstaande post verdwenen, ging over APG als Bad Bank voor BOG derivaten ……

  Maar nu ……. ( Mortgage ) Covered Bonds ( iemand die weet hoe groot die portefeuille is ? )

  Fitch heeft het er maar druk mee, maar alles is een beetje wankel …… en going down

  http://www.reuters.com/article/2014/04/02/fitch-affirms-dutch-covered-bonds-on-cri-idUSFit69538220140402

 91. mafketell says:

  Van ander draadje, zo simpel is het, lol 🙂 Door Choke-vise

  ‘ Of je nou hier de krant leest of bij jullie daar, wordt er veel gehamerd over inflatie.

  Laat ik eerlijk zijn.

  Van de centrale banken, politica’s tot financiële adviseurs en nu ook de DFT schrijvers weet men niet wat inflatie is!

  Hier de eenvoud: Op het spelletje Monopoly als men door start gaat krijgt men 200 gulden. (ik heb hier nog een echt spelletje).
  Dat is vergelijkbaar met 15% rente krijgen van de bank op je spaar rekening.

  Die 200 gulden wordt door de bank gegeven maar vandaag in het echte leven geeft die bank dat aan zich zelf.

  Je ziet: dus geen inflatie. ‘

 92. lorenzo says:

  ps: lorenzo: Ja simpel toch , uiteindelijk is elk mens in latentie , als de omstandigheden er toe doen , een boef .

  Inderdaad zoals sterk vertegenwoordigd bij de banksters, maffiakelaars en aanverwante verzekeringsmaffia.
  Het betere gehalte werkt immers bij het onderwijs, de zorg, de brandweer en de politie.

  Boef zijn loont , Bernard heeft zelfs nog meer geroofd dan aanvankelijk gedacht hoorde ik net , hij wordt en werd bejubeld door het volk !

 93. Steven says:

  http://nos.nl/artikel/631372-meer-huizen-gedwongen-verkocht.html

  Als die nieuwkomers allemaal een beroep gaan doen op de NHG is de pot al leeg…

 94. now is the time says:

  Bubbelonia,

  beste bubbelonia,

  Het is zwak als je niet ingaat op een argument, maar de manier van presenteren gaat bekritiseren. Of ingaat op spelfouten, zinsconstructies of andere triviale dingen.

  Je gaat voorbij aan het argument, dat ondersteund dat de huizenmarkt zeepbel al ongeveer een jaar geleden leeggelopen is. Now is the time, maar niet lang meer.

 95. Adamus says:

  Dystopia:
  Vereniging Rotte Appels

  NIJMEGEN – Op de Grote Markt in Nijmegen heeft milieuwethouder Van der Meer donderdag een 10 meter lange appeltaart aangesneden.

  Dat gebeurde in het kader van de Dag van de Duurzaamheid. Bijzonder aan de taart is niet alleen zijn lengte maar ook dat hij is gebakken met appels die eigenlijk afgekeurd waren.

  http://www.youtube.com/watch?v=r67hYUhwPEY

  …..en op marxististisch gas gebakken.

 96. Apekool says:

  now is the time:
  <a href="#comment-183233"
  [.. over de veronderstelde 50% stijging in hypo-aanvragen …]

  Je gaat voorbij aan het argument, dat ondersteund dat de huizenmarkt zeepbel al ongeveer een jaar geleden leeggelopen is. Now is the time, maar niet lang meer.

  Je hebt dan toch de bovenstaande duiding van die 50% even gemist denk ik. De HDN preekt voor eigen parochie en spreekt totaal niet voor de gehele markt.

  Stel, ik en mijn buurman verkopen allebei zeep en samen hebben we 20 klanten – elk 10.
  Nu stappen 5 klanten van mijn buurman over naar mij, en ik bericht stralend in het lokale sufferdje dat de zeepmarkt met 50% gestegen is…

 97. hj says:

  yeahhhhhh, goed gegokt

  Vereniging Huren van de Bank (34%, 79 Stemmen)

  maaaaaaaaaar, zo heel vreemd is dat toch niet?

 98. Apekool says:

  In het FD (ook met tijdelijke toegang)
  Opmars goedkope rijtjeshuizen verschraalt woningaanbod en vormt waarderisico voor bestaande starterswoningen

  Ofwel: de huidige bouwgronden worden verkwanseld aan te kleine lelijke woningen die er op relatief korte termijn ook nog voor zorgen dat bestaande kleine lelijke woningen nog goedkoper moeten worden -> nog meer woningbouwcrisis!

 99. Bubbelonia says:

  now is the time,

  Het is pas zwak als je mensen desinformeert. Een stijging van 50% is geen verdubbeling. Als jij dat wél beweert dan loop je mensen voor de gek te houden.

  En als je daar vervolgens, volledig terecht en onweerlegbaar, op gewezen wordt nog niet eens het fatsoen hebben om toe te geven dat je fout zat en je excuses aanbieden. Dát is pas zwak.

  Dus eerst even je fout rechtzetten. Doe dat eerst maar, dan sabel ik daarna die flauwekulcijfers van HDN neer. OK?

 100. ps says:

  lorenzo: Boef zijn loont , Bernard heeft zelfs nog meer geroofd dan aanvankelijk gedacht hoorde ik net , hij wordt en werd bejubeld door het volk !

  Zo in de trant van: “als ik geen boevenstreken uithaal dan doet een ander het wel.”

  En zo krijg je een maffiasamenleving, waarin de maffiosi elkaar uiteindelijk omleggen!

 101. Tsjaa.. says:

  Dystopia:
  ‘Government debt explained’.

  Eigenlijk zijn prive schuld en staatsschuld beiden onderworpen aan hetzelfde mechanisme van fractioneel bankieren en geldcreatie door niet centrale maar commerciële banken dus, wat dat betreft is de titel enigszins misleidend. Toch zeer zeker de moeite van het bekijken waard, deze mooi gemaakte Franse video (10 min. english subs)!

  http://www.youtube.com/watch?v=P8fDLyXXUxM

  Ik vind het maar een gebrekkige conclusie.

 102. now is the time says:

  Bubbelonia,

  Ik was fout en wist niet dat je kwaad werd.
  Sorry.

 103. now is the time says:

  OOK APEKOOL HEEFT GELIJK.
  laat mij maar genieten van mijn prachtige huis, waar ik nu net een jaar in woon.
  Jullie hebben gelijk en ik niet.

 104. Bubbelonia says:

  now is the time,

  Heel goed! 😉

  Dan nu: HDN
  – HDN maakt schattingen, geen onweerlegbare statistieken. Dat is al strike one.
  – Strike two: HDN heeft geen 100% markdekking. Dat is natuurlijk niet vreemd, maar ze hebben ook (en dat beweer ik niet, dat zegt hun directrice) een maand tot maand zeer sterk schommelend marktaandeel van “tussen de 50% en 95%”. Dat, for your info, is wél bijna een verdubbeling! 😉 Hoe je hier een betrouwbare schatting op wilt baseren is mij een volledig raadsel
  – Strike three en dus eigenlijk al “out”: Een overgesloten hypotheek zegt niks over daadwerkelijke (aanstaande) transacties. In de VS lopen deze twee cijfers de afgelopen jaren steeds verder uiteen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat investeerders/handelaren panden opkopen. Dat is wél een transactie, maar geen hypotheek. Ook kan het zijn dat veel mensen hypotheken oversluiten, dat is wel een hypotheek, maar geen transactie. Zo lang HDN hiervoor niet corrigeert (en dat kunnen ze slechts heel beperkt doen) zijn hun schattingen niet serieus te nemen.
  – Strike four, en nu zijn ze toch echt “out”: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/wp-content/uploads/STIJGING1.png

  HDN, net als Manke-laars-land niet serieus te nemen.

 105. Starter says:

  a,

  De strategie van hogere buffers was deze week op BNR, zo wordt er door buitenlandse banken naar gekeken. De journalist vertelde erbij dat dit bij Nederlandse banken niet wordt gesnapt.

 106. henk 6 says:

  Starter,

  Misschien maak ik 3 stappen tegelijk.

  De rente gaat in 2-3 jaar stijgen op het moment dat:
  – de fed stop met QE.
  – de bank balansen op orde zijn conform de nieuwe regels. ROI op een bankbalans moet omhoog dus hogere rente.
  – maar belangrijker nog, de rente ook kan stijgen omdat iedereen zijn zaakjes weer op orde heeft en een rente stijging geen impact meer heeft op de krediteur (of debiteur), dat deze dus niet omvalt…

  Inderdaad de BV Nederland heeft een mooie soft landing geregisseerd voor de huizenmarkt. Alleen als iedereen zijn zaakjes op orde heeft (en de pijn heeft gepakt) behalve NL en de rente gaat stijgen hebben we een giga probleem in NL.

 107. lorenzo says:

  ps: Zo in de trant van: “als ik geen boevenstreken uithaal dan doet een ander het wel.”

  En zo krijg je een maffiasamenleving, waarin de maffiosi elkaar uiteindelijk omleggen!

  Als ik met 15 producten de supermarkt uitloop (na betaling) ben ik 14 keer belazerd. Het systeem van de geitjes en de leeuwtjes laat dit toe. Pro-cyclisch denken en handelen van de massa .
  Weet je waarom de huizenprijzen in ollanda zo hoog zijn ?

 108. lorenzo says:

  terzijde an afsluitend : het omleggen van maffiosa onderling is niet bepaald een nadeel voor de maatschappij : 1. scheelt opvang – en procedure kosten 2. de wereld groeit al iets te snel met wat we noemen , mensen.

 109. lorenzo says:

  ps: Zo in de trant van: “als ik geen boevenstreken uithaal dan doet een ander het wel.”

  En zo krijg je een maffiasamenleving, waarin de maffiosi elkaar uiteindelijk omleggen!

  Nog een punt van repliek van mijn kant op bovenstaand ; prins Bernard is natuurlijk gestorven , naar verluid .

 110. mafketell says:

  ECB stress test is voor watjes 😉 …..

  Almost none of the European banks would pass US stresstest ……..

  http://hereisthecity.com/en-gb/2014/04/02/how-many-european-banks-would-pass-us-stress-tests/

 111. mafketell says:

  lorenzo: Weet je waarom de huizenprijzen in ollanda zo hoog zijn ?

  Geen idee, vertel ………

 112. mafketell says:

  Meer huizen gedwongen verkocht met gemiddeld 38k verlies

  http://nos.nl/artikel/631372-meer-huizen-gedwongen-verkocht.html

 113. van dongen says:

  Dhr. La Porte voorspelde wel een 6% daling voor 2014 dat is dan wel realistisch.

 114. van dongen says:

  Dat je beter kunt huren is dan ook een goed advies van deze man.

 115. mafketell says:

  mafketell: Meer huizen gedwongen verkocht met gemiddeld 38k verlies

  Zeer behoudend gefinancierd duzzzz 🙂 aldus Mr. Hukker himself …….. ( minister van informatie van de VEH ) 🙂

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/hukker_minister_informatie.png

 116. van dongen says:

  Uitgeven aan leuke dingen, maar je kinderen zadel je wel op met de restschuld die je overhoudt aan leuke dingen.

  Tenzij er een jubeljaar komt en de schulden worden kwijtgescholden.

 117. mafketell says:

  Grond gemeenten moet verder worden afgeboekt, Apeldoorn ……. aan de grond met de grond en op weg naar de afgrond ……..

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22465820/___Meer_verlies_op_grondbeleid___.html

 118. Frans says:

  Ja hoor, het zat er aan te komen!
  http://www.zerohedge.com/news/2014-04-03/draghi-qe-reflection-drops-euro-pops-bondsstocks

  De verenigde staten van Europa.

 119. Frans says:

  De GOFO rates zijn weer negatief: even weer wat ademruimte voor de edele metalen!

 120. hj says:

  sorry, (lego) blok heeft brief geschreven

 121. Bubbelonia says:

  hj: blok heeft brief geschreven

  In blokletters? 😉

 122. Juan belmonte says:

  Bubbelonia,

  Mooi overzicht snorkel ueh bubbelonia
  Keurig weggewapperd op inhoud

 123. Bubbelonia says:

  ps,

  Hahaha! Die gaat ook de tweet op 😉

 124. architectos says:

  Misschien een hele domme vraag. Is een bank verplicht een nieuw voorstel te doen voor hypotheek aan bestaande klanten? Ik kan me zomaar voorstellen dat banken 2% hoger dan het standaarda tarief aanbieden na een hertaxatie/inschatting van het vastgoed. Een nieuwe bank wil misschien helemaal geen klant met een hypotheekwens voor 400k terwijl het huis maar 300k waard is. Een nieuwe klant krijgt een lage rente, maar een bestaande klant kan geen kant op en de hypotheek wordt misschien wel onbetaalbaar.

 125. jodha says:

  En het schuim der aarde stuurt ter contrastvorming rond:
  “NVM Open Huizen Dag een unieke kans…
  Zaterdag 5 april tussen 11:00 en 15:00 uur staat de koffie klaar! Met maximale attentie hebben we ook dit voorjaar talloze open stellingen van leuke woningen en appartementen, grijp uw kans!”

  Als je makelaar bent, als een deugd je vreemd is, dan zorg je dat een gezin tot het moment van tekenen blij is met een zo hoog mogelijke prijs in een neergaande markt.

 126. Dawg says:

  architectos:
  Misschien een hele domme vraag. Is een bank verplicht een nieuw voorstel te doen voor hypotheek aan bestaande klanten? Ik kan me zomaar voorstellen dat banken 2% hoger dan het standaarda tarief aanbieden na een hertaxatie/inschatting van het vastgoed. Een nieuwe bank wil misschien helemaal geen klant met een hypotheekwens voor 400k terwijl het huis maar 300k waard is. Een nieuwe klant krijgt een lage rente, maar een bestaande klant kan geen kant op en de hypotheek wordt misschien wel onbetaalbaar.

  ‘Belangrijk is dat vrijwel alle banken bij bestaande hypotheekleningen bij het opnieuw vaststellen van de rente, meestal niet kijken naar de hoogte van de lening ten opzichte van de woningwaarde, zo bleek uit een inventarisatie van Z24 in oktober vorig jaar.’

  en:

  In het verleden wilde het nog wel eens gebeuren dat een bank een extra lage rente rekende bij een nieuwe klant als lokaas, om vervolgens de rente te verhogen na afloop van de rentevaste periode. Dit mag niet langer, benadrukt de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Bestaande klanten hebben recht op eenzelfde percentage als nieuwe klanten. En dat geldt ook voor kortingen.

  http://www.z24.nl/geld/nieuwe-rentevaste-periode-hypotheek-dit-kun-je-verwachten

  Blijft wel over de mogelijkheid dat de bank (op jouw kosten) op ieder moment dat zij wenst een hertaxatie kan aanvragen en een versnelde aflossing kan eisen indien te veel onder water. Dat soort bepalingen staat meestal wel in een hypotheekcontract.

 127. Steven says:

  Zijn er hier mensen die zo’ n Open Huizendag langsgaan? Zo ja: vertel eens hoe dat er aan toe gaat straks…

 128. NewKidInTown says:

  Cynicus Economicus:

  Vereniging Eigen Schuld.

  Veruit de beste, imho.

 129. Frans says:

  lorenzo: terzijde an afsluitend : het omleggen van maffiosa onderling is niet bepaald een nadeel voor de maatschappij

  Ah! Je doelt natuurlijk op de vele “zelfmoorden” van bankiers lately!!! 🙂 Inderdaad, groot gelijk! 🙂

 130. mafketell says:

  ‘Fitch Ratings has launched the RMBS Compare ‘

  Huizen over the counter verkocht ?

  http://www.reuters.com/article/2014/04/03/fitch-launches-rmbs-compare-to-improve-a-idUSFit69458420140403

 131. Tsjaa.. says:

  mafketell,

  Bedankt voor die link naar de stresstest, verbaasd me weer niks.

 132. mafketell says:

  Tsjaa..,

  Pleasure 🙂

  Ondertussen in de NL ……. MKB staat onder water met derivaten ……. 4 miljard

  Geschatte bedrag aan derivaten 51 miljard ? …..

  http://www.nuzakelijk.nl/mkb/3743583/mkb-diep-in-min-rentederivaten.html Het beest ……..

 133. Tsjaa.. says:

  Philip Morris Bergen op Zoom, de grootste werkgever in West Brabant, dicht. Niet alleen verdwijnt werkgelegenheid voor personeel, maar ook bij toeleveranciers. Omzet €511 miljoen, winst €145 miljoen. Dat betekent dat er jaarlijks €360 miljoen aan kosten gemaakt werden. Dat is natuurlijk niet altijd voor lonen, maar er gaan veel meer banen verdwijnen dan de genoemde 1500 FTE, van transporteurs, cateraars, schoonmaakbedrijven, etcetera. Werknemers zullen wel blij zij dat ze in januari nog gestaakt hebben voor een loonsverhoging van 3 procent. Is ook erg goed gevallen bij de leiding.

 134. mafketell says:

  Pensioen wordt gehalveerd ….. als u niet collectief bent aangesloten ….

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/experts/peterbeszelsen/22465432/__Pensioen_wordt_gehalveerd__.html

 135. Nico de Geit says:

  Duizenden Nederlanders kampen met een restschuld die ze niet kunnen onderbrengen in een nieuwe hypotheek. Dat blijkt uit een Kamerbrief van minister Blok van Wonen.

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/huis-hypotheek/22467844/__Duizenden_krijgen_restschuld_niet_gefinancierd__.html

 136. lorenzo says:

  mafketell: lorenzo: Weet je waarom de huizenprijzen in ollanda zo hoog zijn ?

  Geen idee, vertel ………

  Als de kernactiviteit in dit theater linkjes plaatsen is , zal het cognitieve denkvermogen er niet van profiteren in positieve ( ook analytisch ) zin .
  Derhalve , alvorens ik tot antwoord overga eerst enige pogingen van uw kant, in zoverre mogelijk .

 137. lorenzo says:

  van dongen: Dat je beter kunt huren is dan ook een goed advies van deze man.

  Dat heeft die man niet gezegd.

 138. lorenzo says:

  Frans: Ah! Je doelt natuurlijk op de vele “zelfmoorden” van bankiers lately!!! Inderdaad, groot gelijk!

  Niet in het bijzonder , als echter je leven synoniem loopt met uw geldelijke normen zal ik er geen traan om laten . De aarde zal het tevens als iets positiefs zien , om eerder genoemde redenen.

 139. lorenzo says:

  Nico de Geit: Duizenden Nederlanders kampen met een restschuld die ze niet kunnen onderbrengen in een nieuwe hypotheek. Dat blijkt uit een Kamerbrief van minister Blok van Wonen.

  telegraaf.nl/overg…_gefinancierd__.html

  Ik ken in toenemde mate mensen die bezig zijn nederlandse belastingbetaler af te worden .
  Iets me een oog / koning / land / blinden.

 140. Tijl says:

  Tsjaa..,

  Ja, ik zou de boel ook sluiten als ik een bedrijf zou hebben wat slechts 145 miljoen winst maakt.

  Logisch toch, hadden ze maar niet moeten staken die vuile werknemers.

 141. lorenzo says:

  architectos: Misschien een hele domme vraag. Is een bank verplicht een nieuw voorstel te doen voor hypotheek aan bestaande klanten? Ik kan me zomaar voorstellen dat banken 2% hoger dan het standaarda tarief aanbieden na een hertaxatie/inschatting van het vastgoed. Een nieuwe bank wil misschien helemaal geen klant met een hypotheekwens voor 400k terwijl het huis maar 300k waard is. Een nieuwe klant krijgt een lage rente, maar een bestaande klant kan geen kant op en de hypotheek wordt misschien wel onbetaalbaar.

  Staat in je akte en is geregeld derhalve , ik meen dat Dijsselbloem dit nu met banken heeft besproken als ongewenst , met resultaat .

 142. Luisindepels says:

  Trouwens knap dat deze kwaliteitssite (wat ze zelf pretenderen te zijn) zowel een volslagen kant noch wal rakende kop boven dit artikel zet en in de 2 zinnen waaruit dit artikel bestaat nog niet eens in staat zijn een geluidsfragment van 20 seconden juist weer te geven / te quoten.

 143. lorenzo says:

  Tijl: Tsjaa..,

  Ja, ik zou de boel ook sluiten als ik een bedrijf zou hebben wat slechts 145 miljoen winst maakt.

  Logisch toch, hadden ze maar niet moeten staken die vuile werknemers.

  Resultante van ook nu weer de PVDA , een inflexible arbeidsmarkt met teveel rechten voor de werknemer , iets waar een amerikaan niet mee kan en wil leven. Wellicht leren ‘we’ er eens van.

 144. ps says:

  jodha,

  Steven,

  Open overprijsde huizendag?
  Alleen maar kaike kaike, niet koupe.

  http://graphics8.nytimes.com/images/2012/08/12/realestate/cover/cover-articleLarge.jpg

 145. Luisindepels says:

  Steven:
  Zijn er hier mensen die zo’ n Open Huizendag langsgaan? Zo ja: vertel eens hoe dat er aan toe gaat straks…

  Hoe denk jij dat het er aan toe gaat?

  In ieder geval gaan wij morgen wat huizen bekijken, dus ik zal je op de hoogte houden.

 146. Bubbelonia says:

  Luisindepels,

  Huh?! Jij was toch helemaal happy met je eigenwoooningh? Waarom ga je dan rondkijken? Voor de appeltaart en om onderwatermensen valse hoop te geven?

 147. Tsjaa.. says:

  Tijl:
  Tsjaa..,

  Ja, ik zou de boel ook sluiten als ik een bedrijf zou hebben wat slechts 145 miljoen winst maakt.

  Logisch toch, hadden ze maar niet moeten staken die vuile werknemers.

  Je leeft in dezelfde zeepbel als de vakbonden. Zo werkt de geglobaliseerde wereld namelijk. Werk kan gewoon ergens anders naar verplaatst worden. Overigens zou het mij niks verbazen als juist de winst in Nederland zo hoog is vanwege fiscale redenen. Hoge kosten voor de verkoopprijzen aan dochterondernemingen in de rest van de wereld om uiteindelijk via Nederland wereldwijd zo weinig mogelijk belasting betalen. De fabriek an sich was misschien helemaal niet zo rendabel, want de kosten in Nederland zijn gewoon te hoog in vergelijking met het buitenland. En vervolgens weer iedereen in de financiële dienstv2rlening en iedereen vol stoppen met schulden.

 148. Keesje says:

  Tijl:
  Tsjaa..,

  Ja, ik zou de boel ook sluiten als ik een bedrijf zou hebben wat slechts 145 miljoen winst maakt.

  Logisch toch, hadden ze maar niet moeten staken die vuile werknemers.

  Kan me zo voorstellen dat je eens probeert in het buitenland een nieuw schuldenvrij bestaan op te bouwen. Emigratiegolfje in aantocht……

 149. Keesje says:

  Tsjaa..:
  Philip Morris Bergen op Zoom, de grootste werkgever in West Brabant, dicht. Niet alleen verdwijnt werkgelegenheid voor personeel, maar ook bij toeleveranciers. Omzet €511 miljoen, winst €145 miljoen. Dat betekent dat er jaarlijks €360 miljoen aan kosten gemaakt werden. Dat is natuurlijk niet altijd voor lonen, maar er gaan veel meer banen verdwijnen dan de genoemde 1500 FTE, van transporteurs, cateraars, schoonmaakbedrijven, etcetera. Werknemers zullen wel blij zij dat ze in januari nog gestaakt hebben voor een loonsverhoging van 3 procent. Is ook erg goed gevallen bij de leiding.

  De 3% telt wel mee in de afkoopsom! En dat idee zal vast niet van gisteren zijn, maar meer van vorig jaar….

 150. Luisindepels says:

  Bubbelonia,

  We wonen ook prima en hoeven/moeten niets. Maar dit is niet ons droomhuis op een droomlocatie. We hebben de luxe dat we groter/luxer kunnen wonen, dus waarom niet rondkijken nu de markt gunstig is? Simpel gezegd: nu hebben we een 7, prima als het zo loopt dat we ons leven hier slijten. Maar misschien is het eenvoudig om te upgraden naar een 9, dus why not?

  We gaan op verkenning op drie locaties, in totaal zullen we 6 a 8 huizen binnen lopen.

 151. Klaas says:

  Open Huizendag in Bergen op Zoom komt goed op stoom.

 152. Steven says:

  Luisindepels,

  Kijk eens naar deze site: http://blog.era.nl/2010/05/31/moeten-we-thuis-zijn-of-juist-niet-bij-een-bezichtiging-van-ons-huis/

  Als het een open huizendag is waar je lekker huizen in en uit kan lopen lijkt het me wel leuk (vooral om prijsverschillen eens echt te zien en niet op funda).
  Maar om aan te bellen en direct een makelaar voor mijn neus te krijgen.. No Thanks!

 153. Nico de Geit says:

  Luisindepels: nu de markt gunstig is?

  Ieder jaar ca. 5% eraf, gunstig instapmoment?

 154. Bart says:

  Steven:
  Zijn er hier mensen die zo’ n Open Huizendag langsgaan? Zo ja: vertel eens hoe dat er aan toe gaat straks…

  Wij gaan al een aantal jaren naar de open-huizen-dagen en het is best leuk hoor. Je belt gewoon aan en dan kun je even rondkijken met een kudde andere mensen.

  Ik heb trouwens nog nooit appeltaart gezien, en volgens mij maar één keer koffie (maar die was niet voor de bezoekers geloof ik)

  Voor ons staan er alleen niet zoveel huizen deze keer, dus het zal wel een beetje saai worden. In normale huizen wonen normale mensen en die zetten hun huis nu niet te koop, dus er blijven alleen “starterswoningen”, oude troep en huizen richting de miljoen over, samen met af en toe een redelijk huis voor minimaal twee keer de redelijke prijs (vanuit mijn optiek dan)

 155. Luisindepels says:

  Steven,

  Maakt ons niet uit wie er opendoet, wij komen niet om te babbelen, maar willen ff rondstruinen met meetlint en fototoestel 😉

  Nico de Geit: Ieder jaar ca. 5% eraf, gunstig instapmoment?

  Kom kom, ik ga me niet baseren op glazenbollen van theoretische speculanten op internet.

  Het gaat om een mix aan brede factoren die bepalen of iets een gunstig of minder gunstig moment is. En de vraag is of die mix gestaag gunstiger blijft worden of niet. Prijs is 1 aspect. Maar of die daadwerkelijk komende jaren 5% per jaar blijft dalen? Ik heb daar sterke twijfels over. Bovendien wordt de concurrentie bij dalende prijzen alleen maar groter, hoe goedkoper mijn droomhuis wordt, des te groter de kans op meer kapers op de kust 😉

 156. Steven says:

  Bart,

  Luisindepels,

  Bedankt! Maar goed: iemand doet dus open.. Zo open is die open huizendag dus niet. Ik ga toch ook even kijken morgen.

 157. Steven says:

  Overigens af en toe wordt ik zo moe van die mensen die zeiken over hun restschuld.. (vaak maar enkele duizenden)

  Als ik een Mercedes koop voor 120.000 euro en later verkoop voor 60.000 dan ga ik ook niet zitten janken over 60.000 “restschuld”. Bij huizen ligt dat nog steeds anders omdat die immers altijd in prijs stegen…

 158. eric406 says:

  Tsjaa..:
  Philip Morris Bergen op Zoom, de grootste werkgever in West Brabant, dicht. Niet alleen verdwijnt werkgelegenheid voor personeel, maar ook bij toeleveranciers. Omzet €511 miljoen, winst €145 miljoen. Dat betekent dat er jaarlijks €360 miljoen aan kosten gemaakt werden. Dat is natuurlijk niet altijd voor lonen, maar er gaan veel meer banen verdwijnen dan de genoemde 1500 FTE, van transporteurs, cateraars, schoonmaakbedrijven, etcetera. Werknemers zullen wel blij zij dat ze in januari nog gestaakt hebben voor een loonsverhoging van 3 procent. Is ook erg goed gevallen bij de leiding.

  Ze waren gewaarschuwd:
  http://www.eenvandaag.nl/uploads/doc/Brief%20van%20Philip%20Morris%20Holland%20B.V.%20d.d.%2010%20mei%202012%20inzake%20accijnsverhoging%20op%20tabak..pdf

  Bijeffect van de BTW- en accijnsverhogingen.

 159. Nico de Geit says:

  Luisindepels: ik ga me niet baseren op glazenbollen van theoretische speculanten op internet

  Misschien komt er wel een invasie van marsmannetjes en die willen natuurlijk allemaal een huis kopen. Hou de moed erin, wonderen bestaan.

 160. Steven says:

  Tsjaa..: Werknemers zullen wel blij zij dat ze in januari nog gestaakt hebben voor een loonsverhoging van 3 procent. Is ook erg goed gevallen bij de leiding.

  http://soulvability.nl/effectief-leiderschap-ofwel-psychopaten-met-succes/

  Er zitten vaak geen lieverdjes in de leiding. Ik ben op het moment een boek over psychopaten aan het lezen overigens. Heel interessant maar soms ook beangstigend..

 161. Bubbelonia says:

  Luisindepels: ik ga me niet baseren op glazenbollen van theoretische speculanten op internet.

  Maar dus wel op de glazenbollen van theoretische speculanten op TV?

  Als de speculanten op internet bewezen al een jaartje of 6,5 méér gelijk hebben gehad dan de speculanten op TV, dan zou ik het wel weten. Maar je moet het natuurlijk zelf weten. Als je over een paar jaar dan maar niet bij Radar gaat zitten piepen dat niemand het had kunnen zien aankomen en niemand je gewaarschuwd had etc etc.

 162. Tsjaa.. says:

  Steven: n vaak geen lieverdjes in de leiding. Ik ben op het moment een boek over psychopaten aan het lezen overigens. Heel interessant maar soms ook

  Geloof ik 100%, alleen al om omhoog te komen, moet je bepaalde spelletjes kunnen spelen die ik bijvoorbeeld geen eens kan spelen. Het gaat vooral om gelijk krijgen en niet om gelijk hebben.

 163. Steven says:

  Tsjaa..,

  Ben dat boek van Kevin Dutton aan het lezen: De lessen van de Psychopaat..

  Is een wetenschapper: dus leest soms niet lekker vlot, maar het maakt mij opeens een hoop duidelijk.

 164. a says:

  mafketell:
  Pensioen wordt gehalveerd ….. als u niet collectief bent aangesloten ….

  telegraaf.nl/overg…dt_gehalveerd__.html

  Echt een enorme zeikerd en populistische flapdrol is die Peter. “Het casinopensioen legt de risico’s volledig bij de deelnemer neer… boehoe”. Waar wou Peter de risico’s dan neerleggen? Peter wil een gegarandeerd, hoog pensioen en accepteert geen beleggingsrisico’s. Ik heb een nieuwtje voor Peter: risico en rendement zijn twee verschillende kanten van dezelfde munt. Aangezien je pensioen voor 80% uit rendement en voor 20% uit inleg bestaat, mag Peter mij uitleggen hoe met weinig risico (=weinig rendement) een gegarandeerd pensioen gaat bereiken.

  Tevens gaat Peter wederom van leer tegen de lage rekenrente. Peter schroeft het liefst de rekenrente wat op, zodat de pensioenfondsen zich rijk kunnen rekenen en lekker kunnen uitkeren aan de huidige gepeensioneerden. Mocht de rente in de toekomst toch niet stijgen dan is dat pech voor de huidige werkenden… Peter zal dat in ieder geval niet meer meemaken, want die ligt dan tussen 6 gouden plankjes.

  Op de suggestie van Peter om derivaten te gaan gebruiken om dit dilemma op te lossen, ga ik maar helemaal niet in. Het getuigt echt van een kinderlijke naïviteit als je denkt dat dit issue opgelost kan worden met een simpel rentederivaatje of denkt Peter echt dat de pensioenbestuurders na het lezen van zijn column denken “goh, dat we daar zelf niet aan gedacht hebben”. Niet serieus te nemen deze “financieel consulent”.

 165. a says:

  Luisindepels: Bovendien wordt de concurrentie bij dalende prijzen alleen maar groter, hoe goedkoper mijn droomhuis wordt, des te groter de kans op meer kapers op de kust

  Of: omdat de financieringsmogelijkheden afnemen, neemt de concurrentie af en dalen de prijzen. Zeker voor de huisjes van 4 ton heb je erg weinig “kapers op de kust”.

 166. Steven says:

  Geïnformeerd worden in het hol van de leeuw..

 167. Keesje says:

  a,

  +1

 168. Nico de Geit says:

  Luisindepels: Bovendien wordt de concurrentie bij dalende prijzen alleen maar groter, hoe goedkoper mijn droomhuis wordt, des te groter de kans op meer kapers op de kust

  Bij zoveel kapers zou je verwachten dat de prijzen door het dak zouden gaan. Het tegendeel is het geval: babyboomers namen weinig kinderen en dat gaat zijn gevolgen hebben.

  Dat tekort is aangevuld met toppertjes uit Marokko, Turkije en andere kansenlanden. Dat zorgt voor bloeiende kleurrijke woonwijken en nog veel meer moois.

  Alles is mooi door een roze bril.

 169. Keesje says:

  Het kan daarom helemaal geen kwaad om een appeltaartje in je keuken te hebben staan. Maar als doorgewinterde makelaar zeg ik dan wel tegen verkopers: serveer de appeltaart aan de bezoekers van je open huis. Want je wilt natuurlijk niet je bezoekers met een smachtend en onvervuld gevoel de deur uit werken! Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn van een bezichtiging. Je wilt dat de kijker je huis verlaat met een goede indruk. Dus: als je appeltaart hebt, dan ook serveren! En natuurlijk lach je er hartelijk om met je bezoekers. Zo krijg je ook een goede sfeer. En dat is het enige doel van de Open Huizen Dag. Daarna kan de makelaar zijn of haar onderhandelingswerk voor u beginnen.

  🙂 🙂

  http://www.nvm.nl/columns/philipine_vinke/achttiende_column_philipine_vinke.aspx

  Op hoop van zegen voor de mensen die echt van hun stuje af willen.

 170. Latida says:

  Altijd weer op Vrijdag Vroegpensioendag. Gewoon 4000 banen foetsie. Ook las ik elders dat er in 2013 ruim 7000 huurhuisuitzettingen plaatsvonden. Sociaal vangnet ammehoela. In stilte en in schaamte zitten mensen arm en berooid te wezen, en het wordt alleen maar erger. Politieke nietsnutten kunnen geen beleid maken en zijn geen knip voor de neus waard, laat staan dat je ze een land moet laten besturen. Nederlanders zijn zoo genaaid en het beste bewijs daarvoor is dat ze het nog steeds niet door hebben. Groeiende onderklasse, eroderende middenklasse, en 500 miljoen ‘lastenverlichting’ is bij uitgaven van een miljardje of 400 natuurlijk gewoon wisselgeld voor de aankomende verkiezingen.

  Huizenprijzen eind 2015 -15% vergeleken met nu. Stront gaat binnenkort de vent die later komt ontmoeten. Je weet wel, die man met de hamer in wielerjargon.

  Net zo’n successverhaal als in Spanje, met zombiebanken, dramatische uitzettingen en volksoproer.

  Gauw, stook de nederlanders tegen de marrokanen op anders kijken ze onze kant op. Goed zo Geert. Braaf. Zit!

 171. Dawg says:

  a: Echt een enorme zeikerd en populistische flapdrol is die Peter. “Het casinopensioen legt de risico’s volledig bij de deelnemer neer… boehoe”. Waar wou Peter de risico’s dan neerleggen? Peter wil een gegarandeerd, hoog pensioen en accepteert geen beleggingsrisico’s. Ik heb een nieuwtje voor Peter: risico en rendement zijn twee verschillende kanten van dezelfde munt. Aangezien je pensioen voor 80% uit rendement en voor 20% uit inleg bestaat, mag Peter mij uitleggen hoe met weinig risico (=weinig rendement) een gegarandeerd pensioen gaat bereiken.

  Jawel bijdehandje, maar het het is wel het één of het ander: als werkgevers in de jaren dat op beleggingsgebied de bomen tot in de hemel groeien hun premiestortingen verlagen of zelfs geld uit het fonds nemen, dan zit er niets anders op dan bij te passen als het minder gaat met die beleggingen.

 172. Keesje says:

  Waar kunnen we appeltaart krijgen morgen 5 april op de open huizen dag?

  Zullen we doen wie de meeste huizen met appeltaartfoto maakt wint een flesje wijn?

  http://www.landgoedrennenenk.nl/nieuws-activiteiten/open-huis-5-april-2014/24

  http://www.funda.nl/koop/zeist/huis-48663871-de-wetlaan-37-a/

  http://www.funda.nl/koop/rotterdam/appartement-84250613-libellenstraat-14-a/

  Een tegoedbon voor appeltaart bij bezichtiging:

  https://www.mooiland.nl/57104/kopen/open-huizen-route.html

  .en als je nog appeltaart over hebt, kun je meedoen met de appeltaartbakcompetitie op zondag 6 april!

  http://veere-stad.nl/ai1ec_event/appeltaartcompetitie-2014/

 173. Keesje says:

  Steven:
  slechtste kwartaal sinds 1969(!)

  nu.nl/auto/3740962…tatus-automarkt.html

  En dat ondanks die tienduizenden hybride dacia’s die zo doorgesubsidieerd waren dat ze maar 10.000 euro’s kosten en de staat een flink onverwacht verlies aan subsidies opleverde.

 174. Bubbelonia says:

  Keesje: Een tegoedbon voor appeltaart bij bezichtiging:

  Hahahahaha! Dat is wel heel triest zeg.

 175. Wie says:

  Dawg: Jawel bijdehandje, maar het het is wel het één of het ander: als werkgevers in de jaren dat op beleggingsgebied de bomen tot in de hemel groeien hun premiestortingen verlagen of zelfs geld uit het fonds nemen, dan zit er niets anders op dan bij te passen als het minder gaat met die beleggingen.

  Dawg, ga alsjeblieft naar de ledenvergadering van 50+. Daar luisteren ze misschien wel naar je. Ze zullen je snel erelid maken.
  Het zijn de ouderen van nu die toen het goed ging een greep uit de pot hebben genomen. Laat dus de ouderen van nu het geld maar weer terug halen bij hun leeftijdsgenoten maar leg de pensioenrekening niet bij de jongeren zoals nu gebeurd.
  Deze hele situatie is ontstaan door het onnozele gedrag en wanbeleid van de egoïstische en graaierige BB-generatie en hun kinderen.

 176. Steven says:

  Keesje,

  ook in die tekst: “De groei van 0,9 procent van het bruto binnenlands product in het vierde kwartaal van 2013 was voor een belangrijk toe te schrijven aan mensen die een energiezuinige personenauto aanschaften”

  Waarschijnlijk dus gewoon weer meer geleend dus toen… Zo zit de economie nu eenmaal in elkaar. Ook als er meer hypotheken worden verstrekt vindt men dat positief.. : Ik vraag me dus af of al dat geleen nou echt wel zo positief is.

  Economie wordt pas echt goed als er nieuws is als: Steeds meer starters kopen huis contant en hebben nog ruim geld over om het in te richten.. 😉

 177. a says:

  Dawg: Jawel bijdehandje, maar het het is wel het één of het ander: als werkgevers in de jaren dat op beleggingsgebied de bomen tot in de hemel groeien hun premiestortingen verlagen of zelfs geld uit het fonds nemen, dan zit er niets anders op dan bij te passen als het minder gaat met die beleggingen.

  Of nog eerlijker: minder uitkeren, aangezien degenen die nu werken niks te maken hebben met hetgeen toen is gebeurd (overigens: de werknemers hebben toen wel lagere premies of zelfs premievakanties terug gekregen in ruil voor die ‘greep in de pensioenkassen’).

 178. Steven says:

  http://www.funda.nl/koop/almere/straat-esplanade/

  Hier allemaal weer zeer vergelijkbare appartementen..: gaat er één gewoon dik onder de prijs zitten van de anderen met 125m2.. (nummer 51)

  Dit soort schokken zie je niet veel, maar drukt de prijs van de anderen natuurlijk enorm.

 179. Keesje says:

  Bart: Wij gaan al een aantal jaren naar de open-huizen-dagen en het is best leuk hoor. Je belt gewoon aan en dan kun je even rondkijken met een kudde andere mensen.

  Ik heb trouwens nog nooit appeltaart gezien, en volgens mij maar één keer koffie (maar die was niet voor de bezoekers geloof ik)

  Voor ons staan er alleen niet zoveel huizen deze keer, dus het zal wel een beetje saai worden. In normale huizen wonen normale mensen en die zetten hun huis nu niet te koop, dus er blijven alleen “starterswoningen”, oude troep en huizen richting de miljoen over, samen met af en toe een redelijk huis voor minimaal twee keer de redelijke prijs (vanuit mijn optiek dan)

  Eens, vooral veel boven de 3 tonners die nooit 123 zullen afdalen onder de nhg grens. Weinig onder de nhg grens te koop, verrassend veel 6,7,8,9 tonners en zelfs meer.

  Het is natuurlijk wel leuk om huizen met zwembad te gaan kijken en zo, maar ja dan ben je waarschijnlijk de enige niet!

 180. Keesje says:

  Steven:
  http://www.funda.nl/koop/almere/straat-esplanade/

  Hier allemaal weer zeer vergelijkbare appartementen..: gaat er één gewoon dik onder de prijs zitten van de anderen met 125m2.. (nummer 51)

  Dit soort schokken zie je niet veel, maar drukt de prijs van de anderen natuurlijk enorm.

  1 op 3 appartementen staat hier te koop ongeveer!!

  Aalleen oneven nummers, hoogste numer is 95/2 = 47 ongeveer, delen door 13 te koop, is 1 op 3!!!!!

 181. Sjöhuvud says:

  Leuke vestigingsklimaat in Nederland. Buitenlandse werknemers die hier tijdelijk willen komen werken moeten minstens 1.000 euro per maand aan huur uitgeven en krijgen ze vaak niet eens een vloer of keuken erbij.

 182. Steven says:

  Keesje: Aalleen oneven nummers, hoogste numer is 95/2 = 47 ongeveer, delen door 13 te koop, is 1 op 3!!!!!

  Yep.. en het is nog één van de betere locaties ook..(niet dat ik het ga kopen hoor)

 183. Dawg says:

  a: Of nog eerlijker: minder uitkeren, aangezien degenen die nu werken niks te maken hebben met hetgeen toen is gebeurd

  Merkwaardige opvattingen over eerlijkheid en rechtvaardigheid hou jij er op na: stelen mag, zolang het maar van mensen van dezelfde leeftijd/generatie is.

  (overigens: de werknemers hebben toen wel lagere premies of zelfs premievakanties terug gekregen in ruil voor die ‘greep in de pensioenkassen

  Pertinent niet waar. Toon dat maar eens aan dan.

 184. hj says:

  bij ons in het dorp hangt dit appartementengebouw vol met verkoopborden

  http://www.funda.nl/koop/noordwijkerhout/straat-zwaluwlaan/

 185. Juan belmonte says:

  Luisindepels,

  U mist duidelijk de trend

  Groot is uit
  Klein is fijn

 186. Adamus says:

  mafketell:
  Van ander draadje, zo simpel is het, lolDoor Choke-vise

  ‘Of je nou hier de krant leest of bij jullie daar, wordt er veel gehamerd over inflatie.

  Laat ik eerlijk zijn.

  Van de centrale banken, politica’s tot financiële adviseurs en nu ook de DFT schrijvers weet men niet wat inflatie is!

  Hier de eenvoud: Op het spelletje Monopoly als men door start gaat krijgt men 200 gulden. (ik heb hier nog een echt spelletje).
  Dat is vergelijkbaar met 15% rente krijgen van de bank op je spaar rekening.

  Die 200 gulden wordt door de bank gegeven maar vandaag in het echte leven geeft die bank dat aan zich zelf.

  Je ziet: dus geen inflatie. ‘

  In de jaren 1980 werd de zilvervlootrekening ook aan een premie onderhevig mits er een huis werd gekocht.

 187. Bubbelonia says:

  Juan belmonte: Klein is fijn

  En dat zou juist een “luis” toch moeten weten 😉

 188. Pinball says:

  Ik moet nog zien hoelang dit systeem nog stand gaat houden, de technologie die nu op de tekentafel ligt zal de toekomst van arbeid gaan bepalen.

  De toekomst van de middenklasse is in ieder geval ten einde.
  Of we worden allemaal even rijk of armoede zal het worden op een kleine elite na.

  We zullen met z’n allen op een hoger niveau moeten gaan functioneren de tijd van de 7 ambachten is mijn inziens voorbij.

 189. Dystopia says:

  Ton Damen vh Parool hoefde zelf geen stukkie te bedenken voor vandaag. Gewoon de propaganda van de Amsterdamse Makelaarsvereniging een platform bieden en daarmee de suggestieve desinformatie verder verspreiden zonder ook maar 1 kritische kanttekening te plaatsen en dan vervolgens wel op twitter uitpakken met: ‘lees de hooggespannen verwachtingen van de makelaars’ ondanks zijn suggestieve kop boven het artikel pffff. Geen hooggespannen verwachtingen van jou als journalist Ton (stelselmatig andere bronnen niet raadplegen bij door makelaars geproduceerde cijfers). Gewoon de gratis copij van een lobbyclub afleveren scheelt een boel werk? Wat wil je er nou mee zeggen?

  Soms een vette aflossingsvrije hypotheek Ton?
  Is hij, behalve door de krant, ook nog op enigerlei wijze door de makelaars beloond voor zijn niet aflatende inspanningen de ‘snelst groeiende huizenmarkt’ van Nederland te propaganderen? Of is dat flauw? Mocht het zo zijn wees dan ‘n vent en zet gewoon ‘goed koopmoment’ boven al je artikelen over de woning’markt’ Ton, dan snappen we meteen hoe je zelf als ‘deskundige’ over het geroemde ‘herstel’ op volkshuisvestingsgebied denkt.
  Maar ja, de berichtgeving in het Parool…

  Enne, zien is kopen natuurlijk. Benieuwd naar je volgende stukje HUISvlijt.

 190. Dystopia says:

  Luisindepels: Maakt ons niet uit wie er opendoet, wij komen niet om te babbelen, maar willen ff rondstruinen met meetlint en fototoestel 😉

  (maakt zelfverzekerde indruk) Om later gemakkelijker een advertentie te kunnen plaatsen en dan te gaan chillen van de overwaarde zeker …
  http://www.huishurenibiza.nl/huis-ibiza/luis

 191. Stoelgang says:

  Steven:
  http://www.funda.nl/koop/almere/straat-esplanade/

  Hier allemaal weer zeer vergelijkbare appartementen..: gaat er één gewoon dik onder de prijs zitten van de anderen met 125m2.. (nummer 51)

  Dit soort schokken zie je niet veel, maar drukt de prijs van de anderen natuurlijk enorm.

  Juan, betekent ‘Esplanade’ niet zoiets als ‘duiventil’ in het Spaans? 😀

 192. Stoelgang says:

  Latida:
  Altijd weer op Vrijdag Vroegpensioendag. Gewoon 4000 banen foetsie. Ook las ik elders dat er in 2013 ruim 7000 huurhuisuitzettingen plaatsvonden. Sociaal vangnet ammehoela. In stilte en in schaamte zitten mensen arm en berooid te wezen, en het wordt alleen maar erger. Politieke nietsnutten kunnen geen beleid maken en zijn geen knip voor de neus waard, laat staan dat je ze een land moet laten besturen. Nederlanders zijn zoo genaaid en het beste bewijs daarvoor is dat ze het nog steeds niet door hebben. Groeiende onderklasse, eroderende middenklasse, en 500 miljoen ‘lastenverlichting’ is bij uitgaven van een miljardje of 400 natuurlijk gewoon wisselgeld voor de aankomende verkiezingen.

  Huizenprijzen eind 2015 -15% vergeleken met nu. Stront gaat binnenkort de vent die later komt ontmoeten. Je weet wel, die man met de hamer in wielerjargon.

  Net zo’n successverhaal als in Spanje, met zombiebanken, dramatische uitzettingen en volksoproer.

  Gauw, stook de nederlanders tegen de marrokanen op anders kijken ze onze kant op. Goed zo Geert. Braaf. Zit!

  Ik zou het zelf nauwelijks anders verwoorden. En de -/- 15% is nog bescheiden. De return to normal is nu bijna achter de rug en de paniekfase is dus aanstaande. De werkgelegenheid verdwijnt nog sneller dan de geloofwaardigheid van het kabinet, dus riemen vast, het wordt een keiharde landing. De versnelling down op de woning’markt’ gaat beginnen en de economische seinen staan op vuurrood, ondanks het goed nieuws cabaret van elke dag…

 193. Stoelgang says:

  hj:
  bij ons in het dorp hangt dit appartementengebouw vol met verkoopborden

  funda.nl/koop/noor…t/straat-zwaluwlaan/

  In het zuiden bijvoorbeeld deze: http://www.funda.nl/koop/valkenswaard/straat-lombok/ Een volstrekt willekeurig voorbeeld en één van de vele blokken die bijna volledig te koop staan. Het lijkt wel monopoly, je kan straks hele straten kopen 🙂

 194. Adamus says:

  Stoelgang: In het zuiden bijvoorbeeld deze: funda.nl/koop/valk…waard/straat-lombok/ Een volstrekt willekeurig voorbeeld en één van de vele blokken die bijna volledig te koop staan. Het lijkt wel monopoly, je kan straks hele straten kopen

  Laagste prijs garantie?

 195. Adamus says:

  Philip Morris medewerkers gaan collecteren voor longstichting. Toestemming Ascher en. UWV om gericht vrijwilligerswerk te doen. …….

 196. maarten says:

  Bubbelonia,

  We zullen wel zien waar die 500 miljoen “arbeidskorting” gift voor de rijksten 40000+terechtkomt, bij de keurige mensen of bij de klootzakken… ik wacht af…

 197. Adamus says:

  Nico de Geit: Bij zoveel kapers zou je verwachten dat de prijzen door het dak zouden gaan. Het tegendeel is het geval: babyboomers namen weinig kinderen en dat gaat zijn gevolgen hebben.

  Dat tekort is aangevuld met toppertjes uit Marokko, Turkije en andere kansenlanden. Dat zorgt voor bloeiende kleurrijke woonwijken en nog veel meer moois.

  Alles is mooi door een roze bril.

  Roze brilletjes uit China importeren?

 198. a says:

  Dawg: Merkwaardige opvattingen over eerlijkheid en rechtvaardigheid hou jij er op na: stelen mag, zolang het maar van mensen van dezelfde leeftijd/generatie is.

  (overigens: de werknemers hebben toen wel lagere premies of zelfs premievakanties terug gekregen in ruil voor die ‘greep in de pensioenkassen

  Pertinent niet waar. Toon dat maar eens aan dan.

  Ik snap echt met de beste wil van de wereld niet hoe je iemand die 15 jaar oud was ten tijde van het graaien uit de pensioenpotten van stelen kan beschuldigen. Heel raar, vooral omdat jouw bijdragen over het algemeen sterk, feitelijk en goed onderbouwd zijn. Hier sla je helaas de plank mis. Er zijn tal van bronnen waarin je kan terugvinden hoeveel pensioenpremie (als % van brutoloon) er betaald is. Je ziet dan dat dit de afgelopen10 jaar heel fors is toegenomen. Ik weet zeker dat jij, als intellectueel die hier altijd zinnige bronnen aanhaalt, hier van op de hoogte bent.

 199. Wie says:

  a: Ik snap echt met de beste wil van de wereld niet hoe je iemand die 15 jaar oud was ten tijde van het graaien uit de pensioenpotten van stelen kan beschuldigen. Heel raar, vooral omdat jouw bijdragen over het algemeen sterk, feitelijk en goed onderbouwd zijn. Hier sla je helaas de plank mis. Er zijn tal van bronnen waarin je kan terugvinden hoeveel pensioenpremie (als % van brutoloon) er betaald is. Je ziet dan dat dit de afgelopen10 jaar heel fors is toegenomen. Ik weet zeker dat jij, als intellectueel die hier altijd zinnige bronnen aanhaalt, hier van op de hoogte bent.

  Mijn complimenten voor je genuanceerde reactie op de opmerkingen van Dawg. Wie kan het niet meer opbrengen om genuanceerd te reageren op onnozel gedrag. Zodra de huizenmarkt-zeepbel klapt verschuift de discussie naar pensioen en zorg.

 200. Dirk says:

  Het zal mij weer benieuwen hoeveel mensen er vandaag weer mee gaan delen in de verliezen 😉

 201. Dirk says:

  Het mag geen voorspelling zijn dat er volgend jaar weer meer mensen met een onderwaterstaandhuis bijgekomen zijn.

 202. ps says:

  Dirk:
  Het zal mij weer benieuwen hoeveel mensen er vandaag weer mee gaan delen in de verliezen

  Dirk:
  Het mag geen voorspelling zijn dat er volgend jaar weer meer mensen met een onderwaterstaandhuis bijgekomen zijn.

  Niet als je vandaag de b-bike pakt!
  Pop! pop! poppoppoppppp…

  http://www.youtube.com/watch?v=dAOZqxoyLMQ

 203. Nico de Geit says:

  De babyboomers gaan vrolijk door met het investeren in totaal overbodige bijgebouwtjes in de volle overtuiging dat er een bigger fool voorbij zal komen. En dat terwijl grote banken aangegeven hebben dat ze hun hypotheekportefeuille zullen halveren.

  Anderen investeren in OG met een hefboomwerking en houden waarschijnlijk geen rekening met algehele verloedering en lagere inkomens. En ook: dalende OG prijzen waardoor het rendement lager wordt.

  Het zwartste scenario: onverhuurbaar, onverkoopbaar.

  Ik heb zelf wat OG dat ik verhuur en de huurprijzen staan behoorlijk onder druk. We zitten nu ongeveer op het prijsniveau van 2006. Daaruit concludeer ik dat de euro meer waard wordt of OG minder ten opzichte van die euro.

  Nu euro’s aanhouden lijkt me momenteel dan ook beter dan er iets voor kopen. Allemaal het gevolg van een ongezonde negatieve economische spiraal die niet iedereen lijkt te begrijpen. Ze denken dat die spiraal vanzelf weer omhoog gaat, maar die wens is uitsluitend gebaseerd op hoop.

  Een negatieve economische spiraal levert heel veel verliezers op. Lege plaatsen blijven over bij de stoelendans. Mensen genoeg die er op willen zitten – het bevolkingsaantal daalt (nog) niet – maar niet voor de huidige prijzen.

 204. ps says:

  Adamus:
  Philip Morris medewerkers gaan collecteren voor longstichting. Toestemming Ascher en. UWV om gericht vrijwilligerswerk te doen. …….

  http://www.tabaknee.nl/tabakslobby/de-mensen-achter-de-lobby

  http://www.nrc.nl/youp/2014/04/05/doorgefokt/

 205. Nico de Geit says:

  ps:
  Nico de Geit,

  telegraaf.nl/overg…oor_spaarders__.html

  ‘terwijl de geldontwaarding naar 1,1 procent is gezakt’

  Het ziet er naar uit dat je volgend jaar voor een euro meer huis krijgt. En dat zou ook wel eens voor veel andere dingen kunnen gelden wegens tegenvallend rendement: aandelen en (bedrijfs)OG.

 206. Steven says:

  Hier weer een voorbeeld: http://www.funda.nl/koop/amsterdam/straat-silodam/

  Staat enorm veel te koop, maar één is vergeleken met de rest “goedkoop” (nummer 404)

  Ook is ie deelnemer van de openhuizen dag. Als deze niet verkocht raakt, zullen de anderen toch echt ook lager in prijs moeten gaan.

 207. Nico de Geit says:

  Ik ga er vanuit dat de huidige deflatie doorgaat – OG wordt ietsje goedkoper, grondstoffen en energie ietsje duurder. Aandelen zijn lastig in te schatten maar ik zie ze eerder halveren in waarde dan verdubbelen. Kortom: ik gok op de euro.

 208. Nico de Geit says:

  Steven: Als deze niet verkocht raakt, zullen de anderen toch echt ook lager in prijs moeten gaan.

  Geduld, Steven. Grote banken hebben al laten weten hun hypotheekportefeuille te halveren in de komende jaren. Als mensen geen geld meer kunnen krijgen gaat dat zijn gevolgen hebben, nog afgezien van demografische ontwikkelingen.

 209. ps says:

  “Belgen onderschatten totale kostprijs eigen woning”

  En niet alleen de Belgen!

  http://www.standaard.be/cnt/dmf20140403_01053434

 210. hj says:

  maar ook onder meer de meerkost voor kinderen. Die vereisen een financiële buffer, klinkt het.

  http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/gezinsbond_kind_opvoeden_is_even_duur_als_een_ferrari_1_807746

 211. Juan belmonte says:

  Stoelgang: Juan, betekent ‘Esplanade’ niet zoiets als ‘duiventil’ in het Spaans?

  In Almere is dat een prima vertaling, een beetje vrij maar de geest zit er zeker in

 212. architectos says:

  Dawg,

  Wel waar. Van meerdere BB collega’s vernomen.

 213. Dawg says:

  a: Ik snap echt met de beste wil van de wereld niet hoe je iemand die 15 jaar oud was ten tijde van het graaien uit de pensioenpotten van stelen kan beschuldigen.

  Ik snap echt met de beste wil van de wereld niet hoe je iemand die 15 jaar oud was ten tijde van het graaien uit de pensioenpotten van stelen kan beschuldigen.

  Doe ik dan ook niet. Ik ga alleen in tegen de opvatting, die ook in jouw stellingname doorklinkt, dat pensioendiefstal van oudere generaties minder kwalijk is dan van jongere generaties. Al helemaal als zo’n stellingname wordt verdedigd met een één van die typische drogargumenten die steeds weer wordt aangevoerd als het gegraai in de pensioenreserve ter sprake komt:

  “(overigens: de werknemers hebben toen wel lagere premies of zelfs premievakanties terug gekregen in ruil voor die ‘greep in de pensioenkassen)”

 214. Dawg says:

  architectos:
  Dawg,

  Wel waar. Van meerdere BB collega’s vernomen.

  Zal best, maar zijn dat meningen of feiten?

 215. Nico de Geit says:

  ripoff:
  Oud topmanABN Amro
  nu.nl/binnenland/3…n-in-huis-laren.html

  Filmpjes (voor het drama): http://www.rtvnh.nl/nieuws/140914/Portret%3A+Jan+Peter+Schmittmann

  ‘Hij eiste en kreeg de hoogste vertrekpremie die ooit in Nederland werd uitgekeerd: 8 miljoen euro.’

 216. Latida says:

  Hahaha wat moest ik lachen toen ik dit zag:

  “De tips zijn eigenlijk erg eenvoudig”

  “Troetelkindje”

  “Zorg dat u zelf ook weg bent”

  http://www.youtube.com/watch?v=tUYBCNUCEDs

  In ieder geval hebben een hoop mensen de voorjaarsschoonmaak achter de rug!

 217. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: ‘Hij eiste en kreeg de hoogste vertrekpremie die ooit in Nederland werd uitgekeerd: 8 miljoen euro.’

  Belegd in risicovolle producten en was het geld op, of wilde zijn vrouw van hem af, maar de woning en het geld houden?

 218. Steven says:

  Latida,

  Ja ha ha. Iemand die van het ding af wil is niet gewenst bij de verkoop. 😉 (hij heeft verder met zijn tips wel gelijk denk ik..

  aan Nico de Geit: dit kan echt allerlei oorzaken hebben: overigens komt die Schmittmann nou niet bepaald over als iemand die zijn familie vermoord en de hand aan zich zelf legt, maar goed.. : lijkt wel een Derrick verhaaltje. https://www.youtube.com/watch?v=4xYN8TUXdbY

 219. mafketell says:

  Staat er al sorry 🙂

 220. Olijfhout says:

  Wat een brom en zeur gedrag zeg weer hier.

  Hebben de vaste posters alhier geen werkgever die ook een stukje krediet/lening heeft bij een bank?

  Allemaal veel muntjes verzameld die ‘geld’ waard zijn?

  Torenhoge spaarrekening…klaar om huis aan te betalen/contant afbetalen?

  Veel linkjes naar Babyboomers? Maar zelf geen cent te makken? Een BBB heeft niets te maken met uw uitgave/spaarpatroon/woonvorm hoor.

  Wat u reeds gespaard heeft mag u vrij besteden.

  Mogelijk staat uw verhuurder onder water…Zijn hier lijstjes van?

  Linkjes van iedereen over ontslagen zijn een beetje zielig. Diegene die linken hebben zelf immers nog een baan. En een betaalbare woonprijs.

  Een groet vanuit mijn onderdak.

  🙂

 221. Steven says:

  Olijfhout,

  Wabedoelu?

 222. Steven says:

  Olijfhout,

  We hebben allemaal een andere levens situatie, maar wat ons verbindt is uiteraard de dalende huizenprijs.. : daar is deze site voor gemaakt.

 223. Steven says:

  Veel mensen denken (zoals Voerman)… Ach maak je daar toch niet zo druk om, maar het feit is gewoon dat mensen soms wel twaalf netto jaarsalarissen in de min staan voor een hut en daar dus ook nog eens rente over moeten betalen. Dat is zo ontzettend veel dat je je er juist wel druk over moet maken naar mijn idee.

  maar het is weer zaterdag en ben weer aan het pimpelen dus post maar weer even niet meer.

 224. Nico de Geit says:

  Olijfhout: Mogelijk staat uw verhuurder onder water

  Ik huur van een pensioenfonds. Pensioenfondsen acht ik (op korte en middellange termijn) kredietwaardiger dan banken en overheden.

 225. Nico de Geit says:

  Olijfhout: Hebben de vaste posters alhier geen werkgever

  Veel investeringen zullen niet rendabel blijken door de neergaande economische spiraal. Stilzitten en je niet laten verleiden is ook een kunst. Velen zullen moeten doorwerken tot hun dood omdat pensioenen verdampen.

 226. erik(trolnogimmerhier) says:

  140.000 bezoekers open huizen dag. Het worden er weer steeds meer, koopmans heeft weer goed weekend! Huizenverkopen gaan fors stijgen de komende maanden!

 227. Maria says:

  Waar: in de woning waar ik vandaag ben geweest zijn 3 bezoekers geweest.
  In voorgaande jaren was het mogelijk nog een dutje te doen, vandaag niet gelukt. Gewapend met een boek en een krant dacht ik de uren door te komen.
  Ik had zelfs de overbuurman gevraagd om, als hij zich verveelde, even langs te komen om een praatje te maken.
  Helaas of toch niet?

  Moet erbij vertellen dat de woningen wel scherp geprijsd zijn en zie en merk ook dat als de vraagprijs reel is (hoewel dat met de maand verandert), woningen wel verkocht worden.

  Dus, verkopers van Nederland, zeker erfgenamen:
  kijk realistisch naar een prijs en naar wat het zou kosten om een woning op een algemeen peil te krijgen.
  Pas daar de vraagprijs op aan!
  Het kost meer om een woning leeg te laten staan: in energie,tijd en emotie maar zeker ook in geld.

  Voor degene met restschuld, helaas maar 1 raad: heel hard sparen!

 228. ps says:

  erik(trolnogimmerhier):
  140.000 bezoekers open huizen dag. Het worden er weer steeds meer, koopmans heeft weer goed weekend! Huizenverkopen gaan fors stijgen de komende maanden!

  Trollemans zit iets dwars!
  http://www.spitsnieuws.nl/archives/raar/2014/03/twee-dagen-met-bellenblaasbuis-in-anus

 229. Dystopia says:

  erik(trolnogimmerhier):
  140.000 bezoekers open huizen dag. Het worden er weer steeds meer, koopmans heeft weer goed weekend! Huizenverkopen gaan fors stijgen de komende maanden!

  Wellicht een idee om de volgende keer entree te heffen?
  Kan de markt zijn werk nog beter doen 😛

  Gesubsidieerd theater maakt de voorstelling niet beter. En met alle freeloaders zijn onze kinderen zeker spekkoper straks?!

  Je bent (nogimmerhier) wel een volhouder, dat moet ik je nageven. Blijft gek dat je dan niet gewoon tijd had uitgetrokken om de tijd te nemen te sparen voor ‘n huis en blijft geloven in een sprookje met een goede afloop. Omdat je waarschijnlijk de bui wel ergens voelt hangen kom je hier steeds met droge ogen beweren dat bijvoorbeeld meer kijkers tot meer transacties leiden. Wensdenken doen mensen die in de etalage kijken ook, maar nemen de verkopen daarmee in het algemeen toe waar volgens het CBS de verwachtingen minder gunstig zijn dan het gemiddelde?
  (Binnen de stippellijn: minder gunstig dan gemiddeld)

  Kijken is één ding, het nakijken hebben heeft meer te maken met voorspellingen die al die jaren maar steeds en keer op keer niet uitkwamen (Slimme Z). En daarnaast, ‘we zullen zien’ geldt voor veel meer mensen dan die 140000 die je noemt, of het aandeel dat reeds gekocht heeft en hier haleluja roept om verklaarbare (opgebouwde schulden) redenen. Maar dat gaat er natuurlijk nooit in bij zulke hardnekkige ontkenners van zeepbellen die gedoemd zijn te spatten eerdaags. Het zij zo. Effe karakter tonen om door te sparen kan een gezin op termijn veel leed besparen. Pluk de dag! Zet ‘m op je hoed.

 230. Dystopia says:

  Maria: Voor degene met restschuld, helaas maar 1 raad: heel hard sparen!

  Starters uitgezonderd natuurlijk (sarc)
  Maar verder Maria, best goede raad!

 231. Dystopia says:

  Nico de Geit,

  En wie gaat er over over huurprijzen?
  De VVD in PVDA schaapskleren. Een hoop wol is een vacht die duur verkocht wordt. Een rode sjaal op een krijtstreeppak is heel normaal. Ik kan niet wachten tot het Mei is! Zuiver scheerwol!

 232. Dystopia says:

  ps,

  Je Onbegrepen voelen en je teveel opwinden…
  De beste reclame https://www.youtube.com/watch?v=2mTLO2F_ERY

 233. Dystopia says:

  Artificiële airconditioning kan natuurlijk ook, met bijgeleverde garantie 😉 …

 234. Latida says:

  Hadden de marktverkopers in de PIGS landen toch gelijk over de mentaliteit van de gemiddelde Nederlander..

  Kijken Kijken niet Kopen

 235. Dystopia says:

  Latida,

  Ons ben zuunig?

 236. Dystopia says:

  Latida,

  Oh no! 🙁

 237. Dystopia says:

  Ik ben geen antropoloog maar… het gevolg van cultureel imperialisme, zeg maar toerisme?
  Onder de indruk!

 238. Steven says:

  Latida,

  eers motten die priezen omlooagh da geet et wel wer lopen

 239. Dystopia says:

  Hasta la pasta!… De deskundigen zonder subsidie, nooit in beeld bij onze vaderlandse journalisten, serveert! Iemand moet het doen. Toch?

  https://twitter.com/nvmog/status/452552677768310784

 240. Latida says:

  Funda tikt ondertussen alweer bijna de 257,000 aan.

  Ik krijg zelfs de indruk dat de openhuizendag een soort familieuitje wordt zoals een dagje Blijdorp of Dierenpark Emmen, maar dan zonder entreegeld en Koffie van drie euro.

  Als er werkelijk 140,000 kijkers waren, dan zouden er minstens 1400 huizen verkocht moeten zijn als 1 op de honderd huizen verkocht zou zijn. Houdt dus de funda teller in de gaten, want deze staat sinds het begin van dit jaar alweer bijna 7000 stuks hoger.

 241. Dystopia says:

  Een pizza Quatro Stagioni kan ook, tegen afbraakprijzen natuurlijk. De concurrentie is moordend! Moraal?
  De prijzen zijn normaal. De statistieken integraal schetsen een onpartijdig waardevrij verhaal 😛

 242. Dystopia says:

  Latida,

  De voetbalteams die winnen tegenwoordig, ik zal niet over de oliestaat Quatar beginnen, of buitenlanders in het algemeen, hebben geen schulden… #playfield
  Clubliefde, pick a winner. Van die dingen…
  De sportpagina’s vertellen ons alles over de psychologie van het volk tegenwoordig. Of was dat vroeger ook al zo? Duitsers zonder schulden… ergerlijk!

 243. Dystopia says:

  Latida: Ik krijg zelfs de indruk dat de openhuizendag een soort familieuitje wordt zoals een dagje Blijdorp of Dierenpark Emmen, maar dan zonder entreegeld en Koffie van drie euro.

  Nee die kijkers zien de beren op de weg niet! Pamplona is een stuk opwindender. Waarom vechten voor een plek om op de horens genomen te worden. Het is gratis en 104% is nog steeds een koopje. Logica: ‘Later bestaat nog niet’. Dronken?
  De kater komt later.

 244. Dystopia says:

  NOS de nederlandse oproep stichting 😛

 245. Luisindepels says:

  a: Zeker voor de huisjes van 4 ton heb je erg weinig “kapers op de kust”.

  Bij de huizen waar wij gisteren zijn gaan kijken, was het aardig druk. We waren bij geen 1 huis op dat moment de enige bezoekers. Bij een volwaardige bouwval liepen we met 4(!) stellen tegelijk rond. Gek eigenlijk, aangezien je verbouwing niet meer goed kan meefinancieren en je voor deze minimaal 100k (en waarschijnlijk 150k) nodig hebt om het goed bewoonbaar te maken. Was wel een erg mooi jaren 30 huis (met 30 jaar achterstallig onderhoud) en een enorme lapgrond erbij.

  Die lui hadden 8 bezoekers gehad in totaal.

  Overigens gaan wij weer in de wachtstand, alles wat we bekeken hebben was het net niet.

 246. Nico de Geit says:

  Erik, heb jij alweer een onderdak na je scheiding? Hoe is het met je ex?

 247. Stoelgang says:

  Latida:
  Hahaha wat moest ik lachen toen ik dit zag:

  “De tips zijn eigenlijk erg eenvoudig”

  “Troetelkindje”

  “Zorg dat u zelf ook weg bent”

  http://www.youtube.com/watch?v=tUYBCNUCEDs

  In ieder geval hebben een hoop mensen de voorjaarsschoonmaak achter de rug!

  Totale paniek en wanhoop gevangen in een filmpje van een paar minuten 😎

 248. Stoelgang says:

  Latida:
  Hahaha wat moest ik lachen toen ik dit zag:

  “De tips zijn eigenlijk erg eenvoudig”

  “Troetelkindje”

  “Zorg dat u zelf ook weg bent”

  http://www.youtube.com/watch?v=tUYBCNUCEDs

  In ieder geval hebben een hoop mensen de voorjaarsschoonmaak achter de rug!

  De eigenaar/ leaser moet zelf ook weg, net als de hond, omdat nare luchtjes zoals angstzweet de greater fool kunnen afschrikken 😀

 249. Stoelgang says:

  erik(trolnogimmerhier):
  140.000 bezoekers open huizen dag. Het worden er weer steeds meer, koopmans heeft weer goed weekend! Huizenverkopen gaan fors stijgen de komende maanden!

  Alleen blijkt dat nergens uit. De werkloosheid giert de pan uit en de kredietverstrekking wordt steeds krapper. En zelfs kamikazegevallen worden wakker. Het zou de eerste keer in de geschiedenis zijn dat deze factoren een – in jouw ogen – positief effect op de woningmarkt hebben 😀

  Dream on 😉

 250. Dirk says:

  Latida: Hadden de marktverkopers in de PIGS landen toch gelijk over de mentaliteit van de gemiddelde Nederlander..

  Kijken Kijken niet Kopen

  Hoe zou dan nou gekomen zijn bij Nederlanders?! 😉

 251. Dirk says:

  Stoelgang: Totale paniek en wanhoop gevangen in een filmpje van een paar minuten 😎

  Katten en honden de deur uit, belly danseresje erin?

  🙂

 252. lorenzo says:

  Luisindepels: Bij de huizen waar wij gisteren zijn gaan kijken, was het aardig druk. We waren bij geen 1 huis op dat moment de enige bezoekers. Bij een volwaardige bouwval liepen we met 4(!) stellen tegelijk rond. Gek eigenlijk, aangezien je verbouwing niet meer goed kan meefinancieren en je voor deze minimaal 100k (en waarschijnlijk 150k) nodig hebt om het goed bewoonbaar te maken. Was wel een erg mooi jaren 30 huis (met 30 jaar achterstallig onderhoud) en een enorme lapgrond erbij.

  Die lui hadden 8 bezoekers gehad in totaal.

  Gisteren bij Munsterhuis Hengelo , Ferrai , Maserati en meer dealer ook aardig druk . Veel mensen keken oa naar de nieuwe California . Zelfs meer dan 8 bezoekers geweest .

 253. lorenzo says:

  Dystopia: Maria: Voor degene met restschuld, helaas maar 1 raad: heel hard sparen!

  Is dat zo ? Ik ken hele mooie regeingen waarbij de betreffende ondernemers en de belastingbetaler naast de pot piesen .

 254. lorenzo says:

  hj: demorgen.be/dm/nl/…ls-een-Ferrari.dhtml

  vorige link kan je morgen (iets met zondagsrust) niet lezen

  godverdomme , iets over een ferrari , kan ik het nu niet lezen.

 255. Adamus says:

  erik(trolnogimmerhier):
  140.000 bezoekers open huizen dag. Het worden er weer steeds meer, koopmans heeft weer goed weekend! Huizenverkopen gaan fors stijgen de komende maanden!

  Slechte dag voor de meubelboulevard.

 256. Bubbelonia says:

  erik(trolnogimmerhier): 140.000 bezoekers open huizen dag. Het worden er weer steeds meer,

  Aan de #OpenHuizenDag doen ook (te)huurwoningen mee. Het kan dus net zo goed zo zijn dat meer bezoekers op zoek zijn naar een huurwoning. Dat zou ook overeenkomen met de steeds groeiende voorkeur voor huren bij de woonconsument.

  Het gaat trouwens over bezoeken, niet over bezoekers. Voorheen werd dat onderscheid nog netjes gemaakt, nu niet meer. Het aantal bezoeken per woning is overigens ongeveer gelijk gebleven met de voorgaande edities. Het kan dus ook zo zijn dat er 11 ipv 10 woningen in jouw buurt meedoen en dat je daarom maar even een extra bezoekje aflegt. Extra gratis puntje appeltaart scoren.

  Het kan ook zo zijn dat, door de stortvloed aan propaganda de laatste tijd, meer verkopers denken dat ze hun huis eindelijk gaan kwijtraken en zich daarom zijn gaan oriënteren. Ook dat zegt natuurlijk nog niks.

  Oftewel: Te veel losse eindjes om ook maar enige conclusie te trekken over een aantrekkende koopwoningenmarkt – laat staan koopwoningenprijzen.

 257. Juan belmonte says:

  Groot succes NVM open huizen dag

  140.000 bezoekers

  http://www.nvm.nl/actual/april%202014/open_huizen_dag.aspx

  Alle ingrediënten voor een record maand april in aantallen verkopen.

 258. Juan belmonte says:

  Bubbelonia,

  Juan verwacht een enorme toeloop.
  Voorjaar.
  De zo’n schijnt, da dagen zijn langer.
  Wereldhandel trekt aan.

  April 2014 kan zo +65% in verkoopaantallen doen tov april 2013.

  En dat weten we op het moment dat kadaster met cijfers komt.

 259. Nico de Geit says:

  Margaret Thatcher began Britain’s obsession with property. It’s time to end it

  Through thrift and hard work, went the theory, ordinary families should be able to buy their own homes. It would give them security, dignity and freedom and liberate them from the nannying of local council landlords. It would make them better citizens, with their own stake in the economic wellbeing of the country, they would have an incentive to contribute to national prosperity. It exemplified her belief that capitalism was good not only for the rich, but for people on modest incomes. As the then environment secretary, Michael Heseltine, put it later: “Home ownership stimulates the attitudes of independence and self-reliance that are the bedrock of a free society.”

  verder: http://www.theguardian.com/society/2014/apr/06/margaret-thatcher-britains-obsession-property-right-to-buy

 260. Latida says:

  Stoelgang: Totale paniek en wanhoop gevangen in een filmpje van een paar minuten 😎

  Grappig eigenlijk, dat je met de manier waarop je de presentatie van je bakstenen omgaat je duizenende euro’s kan schelen. Als koper moet je dan eigenlijk juist op zoek gaan naar een ogenschijnlijk afgeleefd huis in een bouwkundig goede staat, kun je meteen jezelf duizenden euro’s besparen door de boel zelf op het grofvuil te flikkeren, helemaal als je toch al van plan was om alles opnieuw te schilderen, behangen etc.

  Ook kun je op die manier als makelaar de verkopende partij lekker bezig houden door als reden voor het niet verkopen aan te wijzen:

  “Het ligt aan de presentatie”

  “De toiletbril stond omhoog”

  “Teveel jassen op de kapstok, teveel schoenen in de gang”

  “Er liep een hond rond”

  “Vieze luchtjes in het huis”

  “U stond er zelf bij, beter alls u straks gewoon zelf ook even opgerot bent”

  “Er zat stof op de kozijnen”

  “Legt u anders volgende keer een rood zeepje in de badkamer”

  “De heg was ook niet gesnoeid”

  Triest eigenlijk, het geeft idd. wel aan hoe wanhopig men is om te verkopen.

  De prijzen dalen, en het is niet de bank maar de ‘huiseigenaar’ die onder water staat, een subtiele manier om de restschuld volledig op de schouders van de argeloze kopers neer te leggen.

  De NHG speelt daarin een belangrijke rol.

 261. Latida says:

  Vandaag ongeveer 3-400 huizen minder op funda dan gisteren.

 262. Juan belmonte says:

  Latida,

  Dat wordt dan een record !

  Tegenwoordig 10.000 woningen per maand.
  Nu dan 3000 op een enkele dag.

  Carnaval de Hollandse huizenmarkt

 263. Latida says:

  300 tot 400 minder Juan

 264. hj says:

  @Juan, ik denk dat Latida 300 a 400 huizen minder bedoelt en niet 3000!

 265. hj says:

  latida was me net voor

 266. hj says:

  zegt overigens niks, morgen staan er weer 300 a 400 meer op, met de oude prijs, prijzen waren even aangeppast voor nvmopenhuis

 267. Juan belmonte says:

  hj,

  Achwelnee

  Bij bossen staan de kopers in rij bij makelaar en hypotheekadviseur.
  De buik vol van appeltaart.

  Dat banken minder hypotheek verlenen en dat aflossen nu (weer) gewoon is
  Dat doet er weinig toe .

  🙂

 268. hj says:

  en dan de reacties op facebook over nvmopenhuis

  (feestboek: https://www.facebook.com/NVMOpenHuis )

  bijvoorbeeld:

  Natalie T Jong Als t in oktober nog nie verkocht is doe ik nie meer mee. Je bent er weken mee bezig. Schrobben, boenen, ruimen, appeltaartje, makelaar dingetjes, kost ook best wat geld! En vervolgens 1 nieuwsgierig stel dat ff komt kijken…..
  10 uur geleden

 269. hj says:

  overigens ben ik van mening dat als je niet echt geinteresseerd bent, je ook niet moet gaan kijken

  geen verkeerde verwachtingen wekken, simpel

  de huizenmarkt is geen lolletje

  ik vind dat je dat gewoonweg niet kunt maken

  (voor de lol even wat huizen langsgaan, er staan tenslotte meer dan genoeg foto’s op funda)

 270. Steven says:

  hj: ik vind dat je dat gewoonweg niet kunt maken

  Ik ben uiteindelijk daarom ook niet gegaan. Als het nou echt druk is en je loopt vrij rond lijkt me het wel leuk, maar om als potentiele koper te worden gezien niet.

 271. Dawg says:

  Frans,

  http://www.youtube.com/watch?v=hnkNKipiiiM

  En alle andere filmpjes met Chris Hedges.

 272. tufkaj says:

  Vertrouwen is de intellectuele snoozebutton die woningmarktherstel in de weg staat: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2014/04/06/vertrouwen-is-de-grootste-bedreiging-van-de-woningmarkt/

 273. Dirk says:

  hj: zegt overigens niks, morgen staan er weer 300 a 400 meer op, met de oude prijs, prijzen waren even aangeppast voor nvmopenhuis

  Verkocht onder voorbehoud staan ook weer te koop 😉

 274. Dirk says:

  Het zijn net sigeuners die makelaars.

 275. hj says:

  ‘t is toch niet zo heel erg moeilijk, men wil en kan inmiddels ook niet meer die zogenaamde starterswoningen (kippenhokken van ongeveer 40 vierkante meter totaaloppervlak) kopen van gemiddeld 150.000 !! euro

  ruim 330.000 gulden

  en dan vaak ook nog meer dan 100 euro per maand aan de vereniging van eigenaren moeten betalen

  oude meuk (met bijvoorbeeld nog een geiser erin om maar wat te noemen)

  hier kan en wil bovendien een gezinnetje niet in wonen, ook vaak geen tuintje

  en voor 1 persoon: te duur, vaak geen hypotheek daar voor kunnen krijgen (uitgaande van modaal salaris van 34.000 euro, en dan maal 4 geeft 136.000 euro)

  uw mening graag

  ga je met je zogenaamde starterswoningen, en treintje

  men laat deze woningen links liggen

  zie je trouwens ook vaak terug in de reacties van facebook nvmopenhuis

 276. hj says:

  wat ik maar wilde zeggen: deze huizen zijn te duur, beter gezegd onrealistisch geprijsd, naar mijn beste idee: mag 50% vanaf, en dan nog wil ze niet

  punt

 277. Dirk says:

  hj: en dan vaak ook nog meer dan 100 euro per maand aan de vereniging van eigenaren moeten betalen

  Krijg je al helemaal niets voor terug, verdwijnt in de zakken van een vrijwilliger die wat kopie A4tjes met gezeur in de brievenbussen doet.

 278. Nico de Geit says:

  hj: mag 50% vanaf

  Ik hou het op -60% rond 2030 ten opzichte van de top in 2008.

 279. Nico de Geit says:

  ‘Drie ton verlies voor Anouk’

  Anouk heeft haar huis aan de Vondelstraat in Amsterdam uiteindelijk verkocht, maar kreeg niet de prijs waar ze op hoopte (…) Ze wist het pand onlangs voor ‘slechts’ anderhalf miljoen te verkopen. Maar de hypotheek op het huis was 1.8 miljoen…

  http://www.telegraaf.nl/prive/22476428/___Drie_ton_verlies_voor_Anouk___.html

 280. Adamus says:

  Bubbelonia: Aan de #OpenHuizenDag doen ook (te)huurwoningen mee. Het kan dus net zo goed zo zijn dat meer bezoekers op zoek zijn naar een huurwoning. Dat zou ook overeenkomen met de steeds groeiende voorkeur voor huren bij de woonconsument.

  Het gaat trouwens over bezoeken, niet over bezoekers. Voorheen werd dat onderscheid nog netjes gemaakt, nu niet meer. Het aantal bezoeken per woning is overigens ongeveer gelijk gebleven met de voorgaande edities. Het kan dus ook zo zijn dat er 11 ipv 10 woningen in jouw buurt meedoen en dat je daarom maar even een extra bezoekje aflegt. Extra gratis puntje appeltaart scoren.

  Het kan ook zo zijn dat, door de stortvloed aan propaganda de laatste tijd, meer verkopers denken dat ze hun huis eindelijk gaan kwijtraken en zich daarom zijn gaan oriënteren. Ook dat zegt natuurlijk nog niks.

  Oftewel: Te veel losse eindjes om ook maar enige conclusie te trekken over een aantrekkende koopwoningenmarkt – laat staan koopwoningenprijzen.

  http://www.grotenhuismakelaardij.nl/aanbod/woningaanbod/huis-2456205-Willem-Pijperlaan-30/ al een paar weken verkocht en toch sticker met “openhuizendag”

 281. Adamus says:

  Het kan ook zo zijn dat, door de stortvloed aan propaganda de laatste tijd, meer verkopers denken dat ze hun huis eindelijk gaan kwijtraken en zich daarom zijn gaan oriënteren. Ook dat zegt natuurlijk nog niks.

  Goed punt. Maar de woningmarkt is natuurlijk geen exacte wetenschap. Het is economie geniet dan ook alle kenmerken daarvan: fraude, zwendel en mooipraterij…….

 282. hj says:

  leuk om allemaal te lezen, zo van heel veel deelnemers aan openhuis, recordaantal kijkers, enzovoorts

  komt er dan ook nog een soort van follow-up
  zovan: jah wel veel belangstelling, maar de verkopen vielen bitter tegen?

  of weer een stijging t.o.v. het slechtste verkoopjaar ooit, ja nogal wiedes, het was tenslotte het slechtste verkoopjaar ooit, al valt dat altijd nog te verbeteren

  ik vond die vgl met de paardenmarkt wel geinig

  mooie dag, paardjes (huisjes) kijken

  kijken, maar kopen?

 283. Steven says:

  Adamus: Goed punt. Maar de woningmarkt is natuurlijk geen exacte wetenschap.

  Ben ik het niet helemaal mee eens. Als je naar historische grafieken kijkt en wat men kwijt is aan een woning valt er al snel iets “wetenschappelijks” te zien:

  http://3.bp.blogspot.com/-a9FzK8YGbDI/UPlC6d_QMKI/AAAAAAAAABo/XIl2jlwXBk0/s1600/blog-woningmarkt-grafiek-prijs-inkomen-inflatie.jpg

  Het lichtpunt is dus dat de prijzen eindelijk zakken. 😉

 284. Steven says:

  als ik zeg dat er nog zeker 40 procent af gaat is dat eerder wetenschappelijk dan een wens van mij. (al is het uiteraard beiden)

 285. Frans says:

  @ Dawg: ik heb net zo’n anderhalf uur Hedges bekeken: integere man, ik snap niet precies wat ie bedoelt met zijn socialisme.
  Ben het met erg veel eens.
  Ik denk zelf dat Putin onze enige hoop en redding is.

 286. Frans says:

  The European Central Bank’s War on Wages is Pushing Europe’s Economy to the Brink

  Bill Black on the real news network:

  http://www.youtube.com/watch?v=j2zJ22RexaI

 287. Maria says:

  Frans:
  @ Dawg: ik heb net zo’n anderhalf uur Hedges bekeken: integere man, ik snap niet precies wat ie bedoelt met zijn socialisme.
  Ben het met erg veel eens.
  Ik denk zelf dat Putin onze enige hoop en redding is.

  De enige, waarschijnlijk, die op durft te staan tegen de NWO!
  En dat is knap!

 288. Nico de Geit says:

  Frans: Ik denk zelf dat Putin onze enige hoop en redding is.

  Hoe had je dat gedacht dan?

 289. Mr. B says:

  Nico de Geit: Hoe had je dat gedacht dan?

  Misschien stopt tie dr wat Poet In. :-p

 290. Nick says:

  Frans,

  Een beetje als Tony Benn misschien…
  http://www.youtube.com/watch?v=qX-P4mx1FLU

  Niet om aandacht van Hedges af te leiden, want ongelooflijk ervaren en erudiet mens, combinatie die je niet veel ziet. En integer inderdaad. Altijd meer dan de moeite waard om naar te luisteren.
  Geldt ook voor de recent overleden Tony Benn.

  Leuk ook om The Real News Network hier tegen te komen.

 291. de markies says:

  Ik vind het bezoeken van open-huizendagen juist erg de moeite waard. Ik spreek liever de eigenaar dan een makelaar en bij de woningen die ik op de OHD bezocht heb, was het altijd de verkoper zelf die een rondleiding verzorgde.

  Ik heb overigens wel degelijk het gevoel dat het aantal verkopen behoorlijk aantrekt (kennissen zijn op zoek en zien woningen voor hun neus verkocht raken). Maar ik zie alleen niet dat dit tot forse prijsstijgingen gaat leiden. Ik verwacht de komende jaren nog steeds kleine minnetjes. Goed voor de door de overheid en belangenpartijen gewenste ‘zachte landing’.

 292. hj says:

  http://www.funda.nl/

  256.840 huizen te koop

  alweer 300 meer dan gisteren (256.523)

  told you so

 293. hj says:

  hj:
  zegt overigens niks, morgen staan er weer 300 a 400 meer op, met de oude prijs, prijzen waren even aangeppast voor nvmopenhuis

 294. Nico de Geit says:

  ‘Het aantal Nederlanders dat de schuldsanering ingaat neemt verder af. In 2013 werden 12.300 mensen toegelaten, 10 procent minder dan een jaar eerder. Dit komt vooral door verscherpte toelatingseisen.’

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/lenen/22478826/__10_procent_minder_toegelaten_tot_schuldsanering__.html

 295. Bubbelonia says:

  Philippulus,

  Het mooiste vond ik deze redenatie:

  “Ik ben niet te rooskleurig. Toen ik een realistische inschatting gebruikte kwam ik niet uit zoals ik wilde. Dus heb ik die inschatting verdubbeld. Toen kwam ik wel uit zoals ik wilde. Dus ik ben niet te rooskleurig.”

 296. hj says:

  Bubbelonia:
  Philippulus,

  Het mooiste vond ik deze redenatie:

  “Ik ben niet te rooskleurig. Toen ik een realistische inschatting gebruikte kwam ik niet uit zoals ik wilde. Dus heb ik die inschatting verdubbeld. Toen kwam ik wel uit zoals ik wilde. Dus ik ben niet te rooskleurig.”

  oneens

  structurele vraag genoeg naar zowel huur- als koophuizen

  betaalbaarheid? daar hoor ik niets van terug in het artikel

 297. hj says:

  kijk bijvoorbeeld naar hoeveel mensen inschrijven op een sociale huurwoning (meer dan honderd geen uitzondering) of de jarenlange wachtlijsten

  kom op regering, rentelasten op staatsleningen zijn laag, stimuleren die bouw en wel nu

 298. hj says:

  duurzame bouw, geen kippenhokken en niet overlaten aan de particuliere markt (woekerprijzen, vanwege schaarste)

 299. hj says:

  maar Blok (in navolging of in opdracht van de Rabo) dacht het probleem wel even te kunnen fixen

  de idioot

 300. Bubbelonia says:

  hj: oneens

  Kun je het wel mee oneens zijn, ben ik ook, maar het staat er (natuurlijk in andere woorden) toch echt! 😉

 301. hj says:

  krijg eigenlijk altijd de stellige indruk dat Blok, als hij aan het woord is, er geen ene kloot van begrijpt

  hakkelen, stamelen, hij leest het nog net niet voor van een briefje

 302. hj says:

  arbeidsmarkt, woningmarkt (mobiliteit!), de regering zegt feitelijk: zoek het lekker zelf maar uit, wij hebben geld nodig (voor….. vul zelf maar in), en u mag betalen

  weg met dit beleid

 303. hj says:

  de SP kwam tenminste nog met plannen voor de bouw

  de regering laat de toestand gewoonweg verder verslechteren (huurverhoging, verhuurdersheffing)

  dichterbij: Veenman&Vink (Hillegom), failliet…….

  zeer goed bouwbedrijf failliet, onvoldoende orders

 304. Bubbelonia says:

  hj,

  Ik vraag me dan af: Stel nu dat je bouwvakker bent met een dikke hypotheek en (dus) destijds op de VVD gestemd hebt voor de HRA. Nu sta je op straat omdat de VVD weigert de HRA aan te pakken, maar daarvoor net zo makkelijk de economie de soep in laat draaien. Daar sta nu je dus, zonder baan, zonder inkomen én (dus) zonder HRA. Wat denk je dan?

 305. hj says:

  plannen op woninggebied van dit kabinet: waardeloos

  plannen op arbeidsmarkt, wat te denken van dit plan:

  http://www.socialevraagstukken.nl/site/2014/04/04/participatiewet-wordt-een-drama/

  eveneens waardeloos

  blijven lachen, blijven lachen

 306. hj says:

  Bubbelonia:
  hj,

  Ik vraag me dan af: Stel nu dat je bouwvakker bent met een dikke hypotheek en (dus) destijds op de VVD gestemd hebt voor de HRA. Nu sta je op straat omdat de VVD weigert de HRA aan te pakken, maar daarvoor net zo makkelijk de economie de soep in laat draaien. Daar sta nu je dus, zonder baan, zonder inkomen én (dus) zonder HRA. Wat denk je dan?

  waarschijnlijk leen je dan even de bulldozer van je (voormalige) baas, haal je even je huis op en kieper die vervolgens in de tuin van Rutte

  of zoiets

 307. hj says:

  nadat je huis op een veiling met grote restschuld is verkocht dat is

 308. ML says:

  Dit is ook wel weer een mooie geframede giller:

  “Run op de woningmarkt door positieve berichtgeving

  Door alle positieve berichtgeving over de woningmarkt ontstaat een run van mensen die hun huis op de markt zetten. In twee maanden tijd is het aantal woningen op huizensites met 5.000 gegroeid.”

  http://www.buildingbusiness.nl/news/803/15/Run-op-de-woningmarkt-door-positieve-berichtgeving/

  Kortom: het feit dat er weer meer woningen te koop staan komt door de run op woningen agv positieve berichten.

  hahaha

 309. hj says:

  http://www.socialevraagstukken.nl/site/2014/04/04/participatiewet-wordt-een-drama/

  De financiële problemen van gemeenten, waarvan er veel al kampen met enorme verliezen op grondtransacties, zijn op termijn niet te overzien. Dat gaat waarschijnlijk leiden tot sterke verhogingen van de WOZ en drastische kortingen op zorg, welzijn, cultuur en sociale voorzieningen. En uiteindelijk zullen veel gemeenten volgens artikel 12 van de Gemeentewet een beroep op een extra uitkering uit het Gemeentefonds moeten doen, opgebracht door al die andere armlastige gemeenten. Tenzij de rijksoverheid in een eerder stadium bijspringt, maar dan is dat hele decentralisatiecircus een zotte vertoning geweest.

 310. hj says:

  pompen of verzuipen dus

  overheid laat het gebeuren

  dit is dus wat ons te wachten staat

 311. Frans says:

  Nico de Geit: Hoe had je dat gedacht dan?

  Oef! Wat heb ik me op de hals gehaald! Die vraag had ik verwacht, maar is niet simpel te beantwoorden.
  Misschien dat ik in de toekomst zo nu en dan wat post om langzaam aan wat meer inzicht (hopelijk) te verschaffen. In heel erg grote lijn: hij is de enige hoop against global bankster occupation.

 312. Bubbelonia says:

  ML,

  Jezus, die is wel héél triest zeg! Eigenlijk staat er “Steeds meer mensen willen van hun huis af, en zien nu als een goede tijd om er van af te komen”… En dat is dan “herstel”?!

 313. hj says:

  ML:
  Dit is ook wel weer een mooie geframede giller:

  “Run op de woningmarkt door positieve berichtgeving

  Door alle positieve berichtgeving over de woningmarkt ontstaat een run van mensen die hun huis op de markt zetten.In twee maanden tijd is het aantal woningen op huizensites met 5.000 gegroeid.”

  buildingbusiness.n…tieve-berichtgeving/

  Kortom: het feit dat er weer meer woningen te koop staan komt door de run op woningen agv positieve berichten.

  hahaha

  hahaha, en als gevolg daarvan gaan er weer een recordaantal mensen kijken naar die woningen,

  straks staat heel Nederland in de verkoop

  (maar de chinese koks zijn niet welkom, dat kunnen hollandse koks ook wel, laat me niet lachen)

 314. Latida says:

  Wie denkt er mee wat de gevolgen zijn van?

  – 3% begrotingstekort per jaar

  – 1% inflatie

  Wat gebeurt er, is het effect op de balans van, het het verschil?

 315. Latida says:

  hj:
  socialevraagstukke…wet-wordt-een-drama/

  De financiële problemen van gemeenten, waarvan er veel al kampen met enorme verliezen op grondtransacties, zijn op termijn niet te overzien. Dat gaat waarschijnlijk leiden tot sterke verhogingen van de WOZ en drastische kortingen op zorg, welzijn, cultuur en sociale voorzieningen. En uiteindelijk zullen veel gemeenten volgens artikel 12 van de Gemeentewet een beroep op een extra uitkering uit het Gemeentefonds moeten doen, opgebracht door al die andere armlastige gemeenten. Tenzij de rijksoverheid in een eerder stadium bijspringt, maar dan is dat hele decentralisatiecircus een zotte vertoning geweest.

  Sterfhuisconstructie voor het sociale stelsel, op een manier zodat de landelijke politiek de handen kan wassen in onschuld. Verwacht inderdaad steeds meer gemeenten met tekorten.

 316. Apekool says:

  Bubbelonia:
  ML,
  Jezus, die is wel héél triest zeg! Eigenlijk staat er “Steeds meer mensen willen van hun huis af, en zien nu als een goede tijd om er van af te komen”… En dat is dan “herstel”?!

  Triest of juist naar verwachting? Als je vooral de MSM volgt dan gaat het weer crescendo op de huizenmarkt, geen beter moment om je huis te koop te zetten dus!

  Meer concurrentie (meer te koop) is alleen maar goed voor de kopers, dus misschien is het dus inderdaad herstel – tenzij de ‘verkopers’ vinden dat ze toch minimaal WOZ+10% moeten binnenhalen…

  In elk geval weet ik vrij zeker dat de MSM definitie van herstel niet overeenkomt met de consensus op dit forum 😉

 317. Apekool says:

  hj:
  nos.nl/artikel/630…-wil-zelf-koken.html

  De in Nederland wonende Chinese koks willen niet graag uitgebuit worden, daarom is er vraag naar import van nieuwe slachtoffers.

  Heeft niets met kwaliteit te maken, alleen met prijs.

 318. Latida says:

  Philippulus:
  Herstel woningmarkt gebaseerd op feiten.

  cobouw.nl/nieuws/a…-gebaseerd-op-feiten

  gaap.. niet eens de moeite om nog door te nemen maar goed:

  ” Als negatieve schokken in de wereldeconomie nu inderdaad eens uitblijven en het overheidsbeleid geen nieuwe konijnen uit de hoed tovert richting de woningmarkt, dan staat de bouw aan de vooravond van stevig herstel. Als aan die condities wordt voldaan, dan mag u mij afrekenen op dit resultaat. De bouw zal daarbij ook één van de snelst groeiende sectoren worden binnen de Nederlandse economie. Dat is geen wensdenken, maar het gevolg van normale herstelmechanismen na een periode van extreme productiedalingen in onze sector.”

  ALS, en ALS.

  Beiden wijzen er echter op dat EN de wereldeconomie nog schokken te wachten staan EN dat het waarschijnlijk is dat de overheid nieuwe konijnen uit den hoge hoed tovert. Het afrekenen op resultaat is daarmee onwaarwaarschijnlijk geworden.

  “Voor de betaalbaarheid in de koopsector geldt bovendien dat de daling van de huizenprijzen veel groter is geweest dan de daling van de koopkracht.”

  Is dat wel zo?

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=71015ned&D1=0-5&D2=0,72,76-77&D3=a&HD=140407-1522&HDR=T&STB=G1,G2

 319. Latida says:

  Op Funda staan nu 256.557 oftewel nog steeds ongeveer 400 minder dan voor de openhuisdag.

  Oftewel nog geen 0,3% van 140,000 bezoekjes die tot nu toe in een verkoop hebben geresulteerd. 0.15% van het totaal aan te koop staande woningen. Nounou wat een groot success.

  Als je je dan bedenkt dat 40,000 huizen gemiddeld 100 euro hebben gelapt om mee te doen, dan is hier door de makelaarsbranche 4 miljoen mee verdiend om 400 huizen mee te verkopen, oftewel verkopers hebben omgerekend samen 10,000 euro per verkocht huis gelapt.

  Of is dat te kort door de bocht?

 320. Latida says:

  Nico de Geit:
  ‘Het aantal Nederlanders dat de schuldsanering ingaat neemt verder af. In 2013 werden 12.300 mensen toegelaten, 10 procent minder dan een jaar eerder. Dit komt vooral door verscherpte toelatingseisen.’

  telegraaf.nl/overg…chuldsanering__.html

  “Wel zaten er nog meer mensen in de schuldsanering dan enkele jaren terug. Eind 2013 zaten ongeveer 40.000 mensen in de schuldsanering, ruim 30 procent meer dan eind 2010.”

  en

  “Het aantal mensen dat zich meldt bij de schuldhulpverlening van de gemeente stijgt juist, bleek eind maart uit een bericht van het NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. In 2013 meldden zich 89.000 mensen, tegenover 84.500 mensen in 2012. Ook de gemiddelde schuld steeg, van 33.500 euro naar 37.700 euro.”

 321. Latida says:

  89,000 mensen melden zich voor schuldsanering, 12,300 toegelaten, oftewel slechts 13,8% wordt nu toegelaten en de eisen zijn verscherpt. Hoe zullen deze cijfers er volgend jaar uitzien?

 322. Bubbelonia says:

  Apekool: Triest of juist naar verwachting?

  Ok, fair enough. Inderdaad precies in de lijn der verwachtingen 😉

 323. Latida says:

  “Het aantal toelatingen van particulieren daalde met bijna 12 procent, terwijl het aantal toegelaten zelfstandig ondernemers met 3 procent afnam.”

  en

  “In bijna 20 procent van de gevallen is de schuldsanering mislukt of beëindigd door andere redenen, zoals het krijgen van een erfenis.”

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/veiligheid-recht/publicaties/artikelen/archief/2014/2014-4051-wm.htm

  Met andere woorden: Van iedereen die bij schuldsanering aanklopt heeft minder dan 10% kans om er na drie jaar met een schone lei vanaf te komen.

  Wat gebeurt er met de andere 90%?

  De open vraag is daarbij hoeveel erfenissen en hoeveel mislukte trajecten; dit wordt niet verder gespecificeerd.

  90,000 mensen die aankloppen per jaar is heel wat. Dat zijn dus mensen die technisch gewoon failliet zijn. Bijna 200,000 erbij in de komende 2 jaar bij gelijke omstandigheden. Zorgelijk.

 324. Latida says:

  89,000 mensen x een gemiddelde schuld van 37,700 euro is ‘slechts’ ruim 3.3 miljard

 325. Dawg says:

  Latida:
  Wie denkt er mee wat de gevolgen zijn van?

  – 3% begrotingstekort per jaar

  – 1% inflatie

  Wat gebeurt er, is het effect op de balans van, het het verschil?

  Staatschuld groeit als volgt:

  schuldgroei (in % bbp) = 0,7 x rentestand – 0,7 x groei bbp (in %)+ financieringssaldo lopende jaar (excl. rentelasten)

 326. jodha says:

  Latida,

  Hoe moet ik die cbs data over inkomensontw lezen? Ik neem aan 90% hoogste inkomens en 10e percentiel de laagste? Afgezien van de betrouwbaarheid van deze cijfers van min-propaganda, wordt hierin ook meegenomen dat er veel ontslagen zijn, en dat mensen soms naar een lager inkomen segment gaan, of dat we van 2 verdienenden per gezin naar 1 verdienend hoofd gaan? Wordt hierin meegenomen dat de kosten van vrijwel alles omhoog gaan, incl de belasting erover? invloed vergrijzing? Huidige groep 35-55 verdient goed, pensionado’s geven nog wat uit, doch de lichting die nu van school komt heeft beduidend slechter onderwijs genoten in vgl met bu-land, derhalve, gezien de looptijd van de gem hypotheek it het wenselijk om tevens dit opnderwijs-aspect mee te nemen. Ik denk, zonder deze randvoorwaarden zegt het weinig over de invloed op het bedrag dat mensen aan ‘wonen’ kunnen uitgeven. Bovendien, iedere lezer heeft een andere ambitie voor leefomgeving (stad/buiten, apt/huis, …), derhalve de vraag is wat iemand in de eigen situatie met deze cijfers kan doen. Voor mij zijn het vrij nutteloze cijfers, aardig voor intellectuele bevrediging van statistici.

 327. mafketell says:

  Hmmm, deflatie toelaten ? Lol We hebben recht op deflatie ………

  http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1843489/2014/04/06/Zijn-we-op-weg-naar-een-negatieve-rente-op-de-spaarboekjes.dhtml

  Zijn we op weg naar een negatieve rente op de spaarboekjes ?

 328. mafketell says:

  Er is iets geks aan de hand …… door Krullebol

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/er-iets-geks-aan-de-hand-de-eurozone

 329. mafketell says:

  Tja ….. deflation in the Netherlands ……. het is zover …….

  http://rwer.files.wordpress.com/2014/04/deflation3.png

 330. mafketell says:

  Minsky moment en deflation day
  we maken het hier allemaal live mee …….

  Het gebeurt slechts één keer in drie generaties

  Staat allemaal te lezen in het boek der boeken …. 🙂

 331. mafketell says:

  mafketell,

  Had het nog niet eens gezien, geschreven door uiteraard geen oekoenoom door Merijn Knibbe lol 🙂

 332. mafketell says:
 333. mafketell says:

  Sorry Lorenzo moest er ff uit 🙂

 334. Keesje says:

  Latida:
  Op Funda staan nu 256.557 oftewel nog steeds ongeveer 400 minder dan voor de openhuisdag.

  Oftewel nog geen 0,3% van 140,000 bezoekjes die tot nu toe in een verkoop hebben geresulteerd. 0.15% van het totaal aan te koop staande woningen. Nounou wat een groot success.

  Als je je dan bedenkt dat 40,000 huizen gemiddeld 100 euro hebben gelapt om mee te doen, dan is hier door de makelaarsbranche 4 miljoen mee verdiend om 400 huizen mee te verkopen, oftewel verkopers hebben omgerekend samen 10,000 euro per verkocht huis gelapt.

  Of is dat te kort door de bocht?

  Het duurt vaak mindtens een week voordat er verkocht onder voorbehoud op funda bijgeplakt word….

 335. Keesje says:

  Apekool: De in Nederland wonende Chinese koks willen niet graag uitgebuit worden, daarom is er vraag naar import van nieuwe slachtoffers.

  Heeft niets met kwaliteit te maken, alleen met prijs.

  Precies. Wat is er moeilijk aan het leten van 40 gerechten??

 336. Keesje says:

  de markies: de idioot

  Huizen onder de nhg grens gaan snel, boven de 340.000 was het erg stil op open huizendag….

 337. Adamus says:

  Maria: De enige, waarschijnlijk, die op durft te staan tegen de NWO!
  En dat is knap!

  De Syrische pater vermoord, afscheiding Oekraïne oost…..we zijn lekker bezig….karremans ook nog ff ……straks koken we op US fracking gas…..was toch ook de opzet! Om 19.00 de langharige ouwejongen van de VARA met showduiding 😉

 338. hj says:

  http://www.funda.nl/koop/noordwijkerhout/straat-zwaluwlaan/

  AH, beweging

  +k.k. omgerekend in guldens nog altijd ruim 3 honderd duizend gulden voor 40 vierkante meter en niet te vergeten: Servicekosten € 130 /mnd

 339. Bubbelonia says:

  hj,

  één zwaluwlaan maakt nog geen zomer 😉

 340. Apekool says:

  Keesje: Huizen onder de nhg grens gaan snel, boven de 340.000 was het erg stil op open huizendag….

  Is dat zo? Ik ben in Eindhoven en omgeving bij een paar huizen gaan kijken, allen ruim 400k+. In alle gevallen gingen er kijkers weg of kwamen ze na ons.

  Verder kan je een hoop aanmerken op de berichtgeving rond zo’n open huizen dag, maar toch zeker niet op het concept.
  Ik denk persoonlijk dat het zeer nuttig is voor potentiële kopers omdat je heel gemakkelijk een relatief groot aantal kandidaat huizen kan bekijken.

 341. Bubbelonia says:

  Apekool: Verder kan je een hoop aanmerken op de berichtgeving rond zo’n open huizen dag, maar toch zeker niet op het concept.
  Ik denk persoonlijk dat het zeer nuttig is voor potentiële kopers omdat je heel gemakkelijk een relatief groot aantal kandidaat huizen kan bekijken.

  Dat doet ook niemand toch? Als ik een huis te koop had staan zou het élke dag openhuizendag zijn

 342. Steven says:

  hj: +k.k. omgerekend in guldens nog altijd ruim 3 honderd duizend gulden voor 40 vierkante meter en niet te vergeten: Servicekosten € 130 /mnd

  40 vierkante meter. En je bent starter met je eerste baantje. Dat kost dan zo’n 80 tot 100 maandsalarissen.. plus nog inrichting, verhuis en weet ik wat voor kosten. Plus uiteraard de rente elke maand. Het slaat helemaal nergens op. Ik reed vandaag weer eens naar het hoge noorden (Leeuwarden). Af en toe wat woningtjes en bedrijfsterreinen maar voor de rest alleen maar bos en weiland. Het is gewoon niet vol. (Manhatten: ja dat is vol)

 343. Steven says:

  Steven: 80 tot 100 maandsalarissen

  Netto maandsalarissen.. Bruto rekenen is namelijk banken-kul

 344. hj says:

  Steven: 40 vierkante meter. En je bent starter met je eerste baantje. Dat kost dan zo’n 80 tot 100 maandsalarissen.. plus nog inrichting, verhuis en weet ik wat voor kosten. Plus uiteraard de rente elke maand. Het slaat helemaal nergens op. Ik reed vandaag weer eens naar het hoge noorden (Leeuwarden). Af en toe wat woningtjes en bedrijfsterreinen maar voor de rest alleen maar bos en weiland. Het is gewoon niet vol. (Manhatten: ja dat is vol)

  ja, lang werken, voor dat het licht is de deur uit, an den arbeit, als je thuis komt, wederom donker

  hoeft dus alleen maar een bed in, een soort slaaphok

 345. hj says:

  hj:
  voorafgaand aan die openhuizen dag staan de kranten wel vol met makelaarspraatjes, steeds hetzelfde verhaaltje

  http://archief.buijzepers.nl/kranten/Weekendkrant%20Duin%20en%20Bollenstreek/Weekendkrant%202014-03-28.pdf

  let op: site is een beetje traag, maar laad wel, even geduld, en dan…….. pagina 13

 346. Apekool says:

  Bubbelonia: Dat doet ook niemand toch? Als ik een huis te koop had staan zou het élke dag openhuizendag zijn

  De sfeer die ik hier proef (mijn mening!) is dat OHD een navelstaardesbijeenkomst is – en dat zal bij sommige absurd geprijsde woningen ook best zo zijn – maar niet waar ik geweest ben in elk geval.

  Er was overigens nergens appeltaart… nou voel ik me toch nog een beetje bestolen 😉

 347. hj says:

  je was ws te laat, door het recordaantal bezoekers was de appeltaart reeds op

 348. Adamus says:

  Steven: 40 vierkante meter. En je bent starter met je eerste baantje. Dat kost dan zo’n 80 tot 100 maandsalarissen.. plus nog inrichting, verhuis en weet ik wat voor kosten. Plus uiteraard de rente elke maand. Het slaat helemaal nergens op. Ik reed vandaag weer eens naar het hoge noorden (Leeuwarden). Af en toe wat woningtjes en bedrijfsterreinen maar voor de rest alleen maar bos en weiland. Het is gewoon niet vol. (Manhatten: ja dat is vol)

  Ga maar eens wildpiesen in NL zonder betrapt te worden. Moet je echt een kenner van het gebied zijn. Er is geen ruimte en Amsterdammers weten niet waar ze over zwammen: die komen nooit de stad uit. Deze maand weer klagen over hongerwinter, dat weer wel.

 349. Steven says:

  Schmittmann was toch de “dader”..

  http://nos.nl/teletekst/#113_01

  triest….

 350. huizenhyper says:

  Een van Nederlands grootste banken naar de rand van de afgrond (of erin??) brengen en dan bij je vertrek 16 miljoen euro claimen is ook triest.

  Probeer dat eens bij je eigen baas als je net een hele produktiebatch machines hebt verkloot.
  De enige vertrekbonus die je dan krijgt is een voet in je reet.

 351. Juan belmonte says:

  hj:
  je was ws te laat, door het recordaantal bezoekers was deappeltaart reeds op

  Carnaval op de nl huizenmarkt.
  Let op de funda teller staat volgende maand op 215.000.

 352. Olijfhout says:

  Bubbelonia,

  Ik vraag mij af wat jij zou voelen dan Snorkel.

 353. Steven says:

  huizenhyper,

  hij was gewoon zwaar depressief (wellicht ook een beetje psychopatisch??)

  een van zijn twitters was: “#geluk, als geld een reflectie is van geluk, zijn de armsten het gelukkigst.”

  Dan had ie al wat dat betreft een heel verwend wereldbeeld, maar goed: hij was dus geestelijk zwaar ongezond. Welke bankiers volgen? (heb net een boek over psychopaten gelezen en warempel: veel bankiers zijn dat)

 354. huizenhyper says:

  Steven,
  Welk boek was dat?

 355. huizenhyper says:

  je was me voor.
  Interessant boek.

 356. Steven says:

  kijk even 6 minuten terug,,,,

 357. Steven says:

  ha ha. oeps..

 358. Steven says:

  Steven: als geld een reflectie is van geluk, zijn de armsten het gelukkigst.”

  Deze quote van hem geeft voor mij namelijk aan dat het een typische psychopaat was. Hij reflecteert alles naar zichzelf: Hij is rijk en ongelukkig dus een arme heeft het beter. Ook het vermoorden van zijn vrouw en kind is uiteraard een bewijs. Zijn leven staat in het middelpunt dus dat zijn vrouw en kind er ook aan gaan is voor hem logisch. Geen enkele empathie met anderen. In het normale leven wel heel charmant en zo, maar alles op hem gericht. Dat boek is echt een aanrader, want je kan helemaal financieel leeg gezogen worden door een psychopaat. (maar misschien was hij het niet hoor… : denk het misschien alleen omdat ik net dat hoogst interessante boek uit heb gelezen)

 359. Dystopia says:

  Dawg,

  ‘Greece is a textbook example of why neoliberal policies must be curtailed. The more these ideas permeate a body politic and the economies of a society, the greater the likelihood “the night watchman state” that economic libertarians view as their utopia will be built on a proto-fascist movement – a movement that values the militarization of society to protect the property and profits of corporate capitalists, the surveillance of citizens (in the name of national security), and the eradication of the social safety net – unless it directly benefits the corporate class.’

  http://www.truth-out.org/news/item/22928-truthout-interviews-featuring-panayota-gounari-on-greece-neoliberalism-and-the-crisis-of-capitalism

  Alleen al aardig omdat ze de term neoliberalisme in historisch perspectief plaatst. De metafoor ‘social necrophilia’ mag dan wat overdreven klinken wanneer ze het over het jubelen van de Griekse MP heeft, het is vooral jammer dat het ontbreekt aan bijvoorbeeld een verwijzing naar het gedachtegoed van Edward Bernays. Over hoe propaganda werkt en dat vertalen naar ‘t huidige moderne tijdsgewricht. Da’s toch wel een gemiste kans waardoor het mijns inziens aan gewicht inboet. Toch is het boeiend genoeg.

 360. Frans says:

  Ik ben zeer onder de indruk van:
  http://www.youtube.com/watch?v=xzoptZ-u_aE&feature=youtu.be

  Geniale toespraak! DIT is wat er inderdaad nodig is. Ik ben het helemaal met hem eens!

 361. Steven says:

  Frans,

  kan ie niet wat rustiger spreken? Lijkt wel Hitler geblaat..

 362. mafketell says:

  Elke dag wordt een huis kopen goedkoper door dalende rente, Peter Boelhouwer …… vandaag in dft.

  Nog ff en je krijgt geld toe als je een hypootje geeft ……. 😎

 363. benny more says:

  Dan hoorde ik gister op de vergadering van de woningbouw weer eens een mooi bericht. Mensen die al jaren ingeschreven staan voor een huurwoning, echter wel over een eigen koop woning bezitten komen dan toch in aanmerking voor de aanbieding van een huur woning. Resultaat: De koop woning wordt verkocht en de mensen trekken met behoud van vermogen in een sociale huurwoning, het huis wordt verkocht. Het is dan ook alles sociaal waar dit voor bedoelt is, dit is dan ook wel de makkelijkste manier om belastingvrij te sparen etc.
  U begrijpt dat dit een doorn in het oog is van de buurt bewoners welke door het gestuntel van BLOK hun huur zien stijgen. Deze geboden mogelijkheid is dus het omgekeerde BLOK verhaal, verfoeilijk maar waar. Welkom in NL

 364. Keesje says:

  Steven: Deze quote van hem geeft voor mij namelijk aan dat het een typische psychopaat was. Hij reflecteert alles naar zichzelf: Hij is rijk en ongelukkig dus een arme heeft het beter. Ook het vermoorden van zijn vrouw en kind is uiteraard een bewijs. Zijn leven staat in het middelpunt dus dat zijn vrouw en kind er ook aan gaan is voor hem logisch. Geen enkele empathie met anderen. In het normale leven wel heel charmant en zo, maar alles op hem gericht. Dat boek is echt een aanrader, want je kan helemaal financieel leeg gezogen worden door een psychopaat. (maar misschien was hij het niet hoor… : denk het misschien alleen omdat ik net dat hoogst interessante boek uit heb gelezen)

  Misschien zo hard gevochten voor z’n plek op de apenrots, wetende ‘dat de rest dezelfde truuks uitnaalt en er voor hetzelfde doel: geld ‘ in zit, dat hij na zijn pensioneren met 8 miljoen niet meer terug kon naar normale mensen en normale verhoudingen in de trant van: even naar de bakker, gezellig spelletjes doen met het gezin, de kleine dingen waren gewoon te ver weg van hem. Gebeurt wel vaker met mensen die in 1x de deur van werk achter zich dichtslaan. Ze zijn hun ‘vrienden’ kwijt, want die zijn nog wel aan het werk, maar geven hem geen aandacht en geen bedankt voor de afgelopen twintig jaar en nu zal ik jou eren en voor jou zorgen…

 365. Keesje says:

  Steven:
  huizenhyper,

  hij was gewoon zwaar depressief (wellicht ook een beetje psychopatisch??)

  een van zijn twitters was: “#geluk, als geld een reflectie is van geluk, zijn de armsten het gelukkigst.”

  Dan had ie al wat dat betreft een heel verwend wereldbeeld, maar goed: hij was dus geestelijk zwaar ongezond. Welke bankiers volgen? (heb net een boek over psychopaten gelezen en warempel: veel bankiers zijn dat)

  In zijn wereldje was aanzien en macht en geld heel belangrijk. Hoe ging dat liedje, als je wint heb je vrienden, rijen dik, echte vrienden……

 366. Keesje says:

  Juan belmonte: Carnaval op de nl huizenmarkt.
  Let op de funda teller staat volgende maand op 215.000.

  Woningen onder de 300.000 gaan heeeel snel, woningen daarboven staan lang te koop en trekken minder kijkers. wanneer zakken ze nou eens flink in? O ja binnenkort gaat de nhg omlaag naar 265.000 half jaar wachten en dan gaat er weer 10% van af.

  Hebben bankeb bij nieuwe hypotheek niet de sociale plicht!! Om mensen er op tevwijzen dat de rente ook wel eens over 5 of 10 jaar naar het dubbele zou kunnen gaan? En dat de maandlasten dan van 1000 naar 2000 gaan?

 367. Keesje says:

  mafketell:
  Elke dag wordt een huis kopen goedkoper door dalende rente, Peter Boelhouwer …… vandaag in dft.

  Nog ff en je krijgt geld toe als je een hypootje geeft …….

  Dan ga ik een huis kopen 🙂

 368. lorenzo says:

  Steven: hij was gewoon zwaar depressief (wellicht ook een beetje psychopatisch??)

  een van zijn twitters was: “#geluk, als geld een reflectie is van geluk, zijn de armsten het gelukkigst.”

  Dan had ie al wat dat betreft een heel verwend wereldbeeld, maar goed: hij was dus geestelijk zwaar ongezond. Welke bankiers volgen? (heb net een boek over psychopaten gelezen en warempel: veel bankiers zijn dat)

  Het zijn veelal narcisten , weinig tot geen incasserings vermogen opgebouwd ( in concreto ook geen ondernemer ) en een ego van ongekende hoogte .
  Lafheid is de enige juiste typering , een beetje man eigen .
  Ik kijk vaak naar dierenfilms , even de echte wereld aanschouwen .

 369. lorenzo says:

  Keesje: Elke dag wordt een huis kopen goedkoper door dalende rente, Peter Boelhouwer …… vandaag in dft.

  Nog ff en je krijgt geld toe als je een hypootje geeft …….

  Dan ga ik een huis kopen

  De prijs van een huis is dan ook primair niet van belang , zoals het altijd is geweest.

 370. lorenzo says:

  correctie als wel een aanvulling : uitgezonderd de meeste blog/ forums.

 371. Keesje says:

  lorenzo: De prijs van een huis is dan ook primair niet van belang , zoals het altijd is geweest.

  Idd. Niet de prijs van een huis is het belangrijkst maar of de bank je het geld gaat lenen …….

 372. ps says:

  lorenzo: Het zijn veelal narcisten , weinig tot geen incasserings vermogen opgebouwd ( in concreto ook geen ondernemer ) en een ego van ongekende hoogte .
  Lafheid is de enige juiste typering , een beetje man eigen .
  Ik kijk vaak naar dierenfilms , even de echte wereld aanschouwen .

  Hoppaaa!

  http://www.youtube.com/watch?v=EpnERlsfBFc

 373. Steven says:

  Tsjaa..,

  Hee!! bedankt. Overigens wel cru.. Ik begon laatst over dat boek en een dag later het nare voorbeeld…

 374. Tijl says:

  Was het advies niet dat de huidige bewoners van een te koop staande woning beter hun huis kunnen verlaten tijdens een bezichtiging? Wat denk je dat al die mensen gaan doen op een openhuizendag? Juist, andere openhuizendag huizen in de buurt bezoeken.

  Zo kom je wel op 140.000 bezoekers ja.

 375. Frans says:

  Steven:
  Frans,

  kan ie niet wat rustiger spreken? Lijkt wel Hitler geblaat..

  inderdaad heeft hij een moordend (haha) tempo qua praten. Bevalt mij wel, want dan duurt de boodschap korter! 🙂

 376. Bubbelonia says:

  Apekool: De sfeer die ik hier proef (mijn mening!) is dat OHD een navelstaardesbijeenkomst is

  Nou nee, althans dat zal ik niet beweren. Maar wat wél gewon een feit is, is dat er gemiddeld even veel bezoeken per deelnemende woning waren als bij de vorige edities. Het gekakel van de kakelaars is dus onterecht.

  Olijfhout: Ik vraag mij af wat jij zou voelen dan Snorkel.

  Ik heb geen idee. Al voor de verkiezingen (toen de VVD met hun “de HRA staat als een huis” en “als het niet bestond had ik het zelf uitgevonden” kwam) had ik door dat we daar dan op een andere manier de rekening voor zouden moeten betalen. Eerlijk gezegd zag (en zie) ik de HRA als één van de MINST pijnlijke bezuinigingsmaatregelen voor de economie als geheel, mits het op een goede manier gedaan wordt (bijv: beginnen met afschaffen HRA van boven de 5 ton)

  Heb dit destijds met meerdere mensen proberen te bespreken. Maar weinigen wilden snappen dat elke cent die ze bij de VVD niet aan HRA zouden hoeven inleveren, ze dan wel op een andere manier zouden moeten inleveren. Blijf het vreemd vinden: Iedereen weet dat als je niet bij de rijkste 10% van NL behoort je geen enkele reden hebt om VVD te stemmen. En toch doen mensen het (bij de laatste TK-0verkiezingen zelfs 21%). Wellicht in de hoop dat ze door VVD te stemmen zelf ook VVDer worden?

 377. Frans says:

  Qua zelfmoord ABN ex-topman: alles is nu speculatief: het kan zo in elkaar zitten als de officiele versie, het kan anders in elkaar zitten: geen idee.
  Zolang niet bekend is dat zijn dochter de afscheidsbrief onder ogen heeft gekregen, en deze niet geprint is, houd ik mijn twijfels.

 378. Keesje says:

  Bubbelonia,

  ” En toch doen mensen het (bij de laatste TK-0verkiezingen zelfs 21%). Wellicht in de hoop dat ze door VVD te stemmen zelf ook VVDer worden?”

  Dat idee had ik ook van VVD stemmers toen……”wij hebben een huis, wij hebben het goed, maar kom niet aan de HRA”. Ondertussen worden de 90% armere VVD-ers flink uitgekleed door toch een HRA beperking, huis leengeld per inkomen te verlagen, de NHG restschulden toch zo veel mogelijk op slachtoffers af te wentelen en de kinderopvang flink te verhogen met honderden euro’s netto bij een paar kinderen…..hoera de VVD!

 379. Keesje says:

  Frans:
  Qua zelfmoord ABN ex-topman: alles is nu speculatief: het kan zo in elkaar zitten als de officiele versie, het kan anders in elkaar zitten: geen idee.
  Zolang niet bekend is dat zijn dochter de afscheidsbrief onder ogen heeft gekregen, en deze niet geprint is, houd ik mijn twijfels.

  Hier een mogelijke dader?

  Klopjacht op bankierkiller….maar waar is ie dan?

  http://www.telegraaf.nl/s/22483804

 380. Bubbelonia says:

  Keesje,

  Ja, ik snap het dus echt niet. 21% van Nederland zegt dus eigenlijk: “Blijf van die twee tientjes in m’n portemonnee af. Je mag wel €50 van m’n bankrekening plunderen, als je maar van die twee tientjes afblijft.” Maarja, ik begrijp wel vaker dingen niet, dus het zal wel aan mij liggen 😉

 381. Adamus says:

  Keesje: Hier een mogelijke dader?

  Klopjacht op bankierkiller….maar waar is ie dan?

  http://www.telegraaf.nl/s/22483804

  De ‘verwarde man’ die bij mevr. Borst zou zijn gesignaleerd……

 382. Adamus says:

  mafketell:
  Elke dag wordt een huis kopen goedkoper door dalende rente, Peter Boelhouwer …… vandaag in dft.

  Nog ff en je krijgt geld toe als je een hypootje geeft …….

  Positieve rente?

 383. Adamus says:

  huizenhyper:
  Een van Nederlands grootste banken naar de rand van de afgrond (of erin??) brengen en dan bij je vertrek 16 miljoen euro claimen is ook triest.

  Probeer dat eens bij je eigen baas als je net een hele produktiebatch machines hebt verkloot.
  De enige vertrekbonus die je dan krijgt is een voet in je reet.

  Misschien het verschil tussen berijders van Mercedes vs Audi Q……

 384. Dystopia says:

  Frans,
  Mooie persoonlijke toespraak, goede observaties en mooie man, waarvoor dank! Wat een passie! Steven oordeelt te snel. Hoeveel tijd hebben we nog?

  Voor Steven: read between the lines…
  http://www.youtube.com/watch?v=lFM_ZoK0avU
  Je hebt geen ondertiteling en geen pauzeknop nodig.
  De huizenmarkt gaat snel…

 385. mafketell says:

  Breekie, breekie 🙂

  Hoera, DNB is gaan rekenen …… ze wijst op risico’s HYPOTHEKEN ……

  http://nos.nl/artikel/633427-dnb-wijst-op-risicos-hypotheken.html

 386. Henk 6 says:

  http://www.nu.nl/economie/3746760/probleem-nederlandse-hypotheken-hardnekkig.html

  leuk plaatje een huisje op een muizenval, heel herkenbaar.

 387. mafketell says:

  Henk 6, Uit jouw post, balansherstel huishoudens

  ‘ Ook daar heeft Nederland heel wat uit te leggen over de Nederlandse hypothekensector, omdat Nederland wat dat betreft uniek is binnen Europa.’

  Dat kan je wel zeggen …….. zéééér uniek, http://cdn.static-economist.com/sites/default/files/images/2013/05/articles/main/20130601_inc715.png

 388. Dystopia says:

  mafketell,

  Henk 6,

  Beeldverhaal… Allebei de plaatjes bij de artikelen zetten de onderwaterhypotheeknemer als het slachtoffer neer en niet de belastingbetaler, de spaarder en de huurder. Dat is het probleem niet!

  Het illustreert ‘the powers that be’ fenomenaal. De bedrijven die de hypotheken verstrekken zijn niet het probleem maar de het schort aan voldoende hypotheekverstrekking. De nederlandse bank roept hiermee de politiek op om voor de schuldenaren die zich loyaal hebben opgesteld aan de banken, de loyale steun van de niet huizenbezitter verder uit te bouwen om ‘n nationale catastrofe te voorkomen van de arme schapen die over de brug zijn gekomen bij de bank waardoor ze pardoes onder water kwamen te staan.

  Stakkers zijn het! Haal het geld waar het zit, bij spaarders huurders en belastingbetalers, ga ze redden met meer geld en geef banken meer krediet… What’s new.

 389. Dystopia says:

  En Monasch pleit ondertussen voor nationale huurgarantie, snapt het nog steeds zeker. Hoe gespleten kun je zijn.

 390. Inon says:

  Van DNB site/publicaties/DNB/Overzicht financiële stabiliteit, april 2014:

  Grafieknummer: 10|
  Titel: Hypotheekrisico’s verschillen per leeftijdscohort
  Subtitel: Per ultimo september 2013. In procenten
  Voetnoot: Bron: DNB.
  Leeftijdscategorie; Gemiddeld aflossingspercentage in hypotheek; Aandeel met onderwaterhypotheek
  20 – 30 ;77,3; 64,1
  30- 40 ;66,4; 55,7
  40 – 50 ;54,3; 30,1
  50 – 60 ;40,4; 15,2
  60 -70 ;21,4; 7,0
  70 of ouder ;8,2; 2,4

 391. Henk 6 says:

  Duidelijke stukje over de risico’s, lees pagina 20 tot 26 en dan zie je waar de problemen liggen.

  http://www.dnb.nl/binaries/OFSapr14_tcm46-306230.pdf

  ” De groep huishoudens die onderwater staat en daarnaast een loan-to-income (LTI) ratio heeft van vijf of hoger is goed voor ruim 6% van de hypotheken. Het hogere risico van deze groep komt tot uiting in de
  betalingsachterstanden, die met 5,3% hoger zijn dan bij hypotheken met een lagere LTV en/of LTI (grafiek 13)”

 392. Philippulus says:

  henk 6:
  nu.nl/economie/374…eken-hardnekkig.html

  nieuw draadje?

  Wanneer je dan de reacties op dat artikel leest,

  “Tijdens een familie reunie in 2006, waar ook een familielid aanwezig was, die een zeer hoog geplaatste functie heeft/had bj de DNB, werd ons al verteld dat het economisch zeer slecht ging in Nederland en dat we regelrecht op een crisis afstevenden. Politiek was op de hoogte, maar heeft geen actie ondernomen.

  Dom, dom.. ondanks deze serieuze waarschuwing toch nog een huis gekocht in 2008, die nu fors onder water staat. Willens en wetens heeft de politiek, de banken niet beschermd. Het is daarom kortzichtig om te stellen dat dit mijn eigen verantwoordelijkheid is.

  Ik denk dat het rechtvaardig is dat er een regeling wordt getroffen voor de huizenbezitter. ”

  Redeloos, radeloos, reddeloos, 1672 all over again.

 393. Dystopia says:

  Bubbelonia,

  Nou je begrijpt in elk geval wèl waarom 12 miljard p/jaar HRA voor de bank + NHG (hoeveel?) niet voldoende is om de ‘GEVESTIGDE ORDE’ nog te redden en dat aspirant huizenbezitters die gevestigde orde eerst nog verder schuldeloos moet stellen vooraleerst ze zelf een ‘eigen’ woning kunnen bekomen. Het begint aardig in de papieren te lopen, waren het maar gewoon digits op je huiscomputer.

 394. Dystopia says:

  Philippulus,

  En dat gaan we steeds meer zien.
  En dan zeggen we Gòh…

 395. Dystopia says:

  Inon,

  Je bent jong en je wilt wat.. Wahblief?
  Jongeren hebben de toekomst verpand aan de bank.
  Eigen schuld, ze zijn niet allemaal zo.

 396. Henk 6 says:

  Dystopia:
  Inon,

  Je bent jong en je wilt wat.. Wahblief?
  Jongeren hebben de toekomst verpand aan de bank.
  Eigen schuld, ze zijn niet allemaal zo.

  De dromen van jonge mensen:
  Amerika: van kranten jongen tot …
  Europa: een woning (en daarmee forever slaaf van de bank)

 397. Dystopia says:

  Inon,

  Echt mooi hoe je hier even de aandacht op vestigt, vroeger, vroeger was het huis echt van jou op je negentigste… Straks zitten de erfgenamen opgescheept met de onafbetaalde hypotheken van hun ouders (tenzij je de kinderen eigenhandig onterft door niet alleen zelfmoord te plegen maar ze dat lot te besparen door ze gewoon ook om te brengen, maar dit terzijde). Toekomstperspectief is het juiste slachtofferschap te kiezen of zo.

 398. Dirk says:

  Dystopia: Straks zitten de erfgenamen opgescheept met de onafbetaalde hypotheken van hun ouders (tenzij je de kinderen eigenhandig onterft door niet alleen zelfmoord te plegen maar ze dat lot te besparen door ze gewoon ook om te brengen, maar dit terzijde

  Eigenlijk gaat het dus precies zoals de overheid het wil en de burgers volgen het tot op de milimeter nauwkeurig op.
  Nederland staat voorop als het gaat om de maximum aantal mensen op deze aarde… 500 miljoen mensen.
  Oorlog voeren is niet eens nodig in Nederland, echt geniaal!

 399. mafketell says:

  Zóóó lief 🙂

  ‘Gerhard Hormann ‏@Gerhardhormann 1 apr.

  Wie in 2005 het boek van Eric @Mecking las, kon weten dat het kopen van een huis op dat moment de duurste vergissing van je leven was.’

 400. Dirk says:

  Met de bedrijven gaat het gelukkig weer helemaal de goeie kant op, meer dan 2,5% groei, dat is heel erg goed zelfs…

  http://www.z24.nl/ondernemen/winstmeter-ondernemers-groei-bedrijfswinsten-maakt-lentespurt-450349

 401. Dystopia says:

  Dirk: Oorlog voeren is niet eens nodig in Nederland, echt geniaal!

  Een felicitatie aan hen die op open huizendag hun slag hebben geslagen is wel op z’n plaats na dit nieuws van DNB. Laat het verzorgen van open wonden maar aan ons over. 🙁

 402. lorenzo says:

  Keesje: hoera de VVD!

  Ook al vergeten ? De 1000 euro beloofd door beroepsleugenaar Rutte .
  Pas na inning (ik blijf hopen..) ga ik ook eens naar de woonboulevard op zondag ( een keer tussen het gewone volk , zeg maar ..)

 403. Dirk says:

  Dystopia: Laat het verzorgen van open wonden maar aan ons over. 🙁

  Vervelend voor ons zoals altijd, maar dat drukt te pret niet voor de veroorzakers, Jeroentje leunt al lekker achterover in z’n stoel en kijkt met veel plezier toe, handen lekker warm van al het wrijven.

 404. lorenzo says:

  ps: lorenzo: Het zijn veelal narcisten , weinig tot geen incasserings vermogen opgebouwd ( in concreto ook geen ondernemer ) en een ego van ongekende hoogte .
  Lafheid is de enige juiste typering , een beetje man eigen .
  Ik kijk vaak naar dierenfilms , even de echte wereld aanschouwen .

  Hoppaaa!

  http://www.youtube.com/watch?v=EpnERlsfBFc

  Dank , maar de omstandigheden nopen mij mijn arbeid weer te vervolgen.

 405. lorenzo says:

  ps. dierenfilms wil ik graag wat in een (voor mij) ter zake doende context plaatsen : natuurfilms.

 406. Dystopia says:

  Dirk,

  http://www.ftm.nl/exclusive/hoe-nederlandse-rijkaards-belastingbox-denken/

  just saying… probeer jij maar eens een eerlijke rente over je spaartegoed (waarover je al belasting betaald hebt) te krijgen van de belastingdienst als gewone hardwerkende of werkeloos geworden burger… Heb je genoeg je stinkende best gedaan?

 407. Dirk says:

  Dystopia: ftm.nl/exclusive/h…belastingbox-denken/

  Goed artikel, we wisten het al even dat de rijkste mensen onder ons nauwelijks belasting betalen.
  Boekhouders hebben overigens meldingsplicht als er een maas in de wet te vinden valt om onder belasting uit te kunnen komen, vaak melden boekhouders het ook, maar het resultaat er wat aan te doen bij de beleidsmakers is bedroevend.
  Dat de commissie Dijkhuizen ernaar gaat kijken en bezig is met een plan, ach daar valt ook wel weer wat op te verzinnen.
  In de wet zou het simpel kunnen, wie niet de belasting afgedragen heeft die staat voor de inkomsten hij/zij heeft genoten, is aan het frauderen, maar dit werkt weer niet als het gaat om een auto van de zaak rijden en buitensporige vergoedingen.
  Er werd nog een ander voorbeeld gebracht bij de reakties van dat aritikel, iedere transaktie die gedaan wordt, 8% belasting heffen en waarmee de BTW en inkomsten belasting kunnen verdwijnen.
  Allemaal leuk en aardig maar wordt toch nooit gedaan… helaas.

  Dystopia: probeer jij maar eens een eerlijke rente over je spaartegoed (waarover je al belasting betaald hebt) te krijgen van de belastingdienst als gewone hardwerkende of werkeloos geworden burger… Heb je genoeg je stinkende best gedaan?

  De één heeft later geen hypotheeklasten meer, de ander moet het doen met spaargeld om de huur op oude dag nog te kunnen betalen en ja, dat schiet niet op met ook nog eens belasting over te moeten betalen.

  Commissie Dijkhuizen is hier ook mee bezig als ik het goed heb, ook een huis was gedeeltelijk afbetaald is of helemaal, is eigen vermogen.
  Daar kan strakt ook belasting over betaald gaan worden, Nederland is kampioen in belasting toestanden aangaan, Obama heeft goed geluisterd naar Rutte hoe dat hier gaat, daar zijn ze ook al aardig die weg aan het inslaan.

 408. Dirk says:

  Iemand met spaargeld kan nog overwegen het in een oude sok te stoppen, kun je als je dat huis gedeeltelijk of helemaal afbetaald hebt niet 😉

 409. Dirk says:

  Stapel oude sokken met stenen 🙂

 410. ps says:

  lorenzo,

  lorenzo,

  Goed zo lorenzo, zolang je de mensen maar niet oplicht. Oplichting is immers het handelsmerk van de onroerend goedsector en verbonden met criminaliteit.
  Dus ik zou zeggen ga lekker aan het werk!

  http://dobrador.com/wp-content/uploads/2013/10/543099_702619033100886_1623832060_n.jpg

 411. Dystopia says:

  Dirk,

  Dirk ik ga niet zeuren ook al leef ik al 3 jaar van mijn spaargeld, niet van een uitkering (ook al had ik daar ‘tijdelijk’ recht op) dat kost 10000 p/jaar maar een eigen huis blijft toch gewoon onbetaalbaar. Je kunt beter schulden hebben zoals politici en journalisten die je vertellen hoe de werkelijkheid in elkaar steekt. Dat zijn ervaringsdeskundigen 👿

  Ik maak 4% rendement op mijn spaartegoed zogenaamd dat ik OOIT wilde aanwenden een huis te kopen. Ik heb nooit een signaal afgegeven anders dan er hard voor te werken. Hard voor weinig? Zacht voor veel!

 412. Dystopia says:

  De waardedalingen bieden enig soelaas uiteindelijk heb ik niet zoveel verloren van de verliezers wanneer je naar de daling van de huizenprijzen kijkt ben ik er de afgelopen 5 jaar 50000 euro mee opgeschoten, dus wat dat betreft wie is hier nu een loser?

 413. Dystopia says:

  Waar is Eriktrollemans toch voor het opbeurende geluid zeg maar, om mensen een hart onder de riem te steken (zich van verdere prijsdaling te verzekeren) en het je in de schulden steken te propageren. Subsidie, eenvoudiger kan men het niet maken, leuker wel, hè Erik slimmerik?

 414. Adamus says:

  Dystopia:
  Dirk,

  ftm.nl/exclusive/h…belastingbox-denken/

  just saying… probeer jij maar eens een eerlijke rente over je spaartegoed (waarover je al belasting betaald hebt) te krijgen van de belastingdienst als gewone hardwerkende of werkeloos geworden burger… Heb je genoeg je stinkende best gedaan?

  Geld moet je uitgeven en niet kado doen aan de bank (=hun reserve)

 415. Dirk says:

  Adamus: hun reserve

  Hun reserve is wel jouw hypotheek.
  Maargoed ik ben die huizenmarkt zat, de dalingen gaan wat mij betreft niet hard genoeg en over een paar jaar heb ik er ook geen zin meer in.
  Ik denk dat ik een eigen huis maar lekker laat varen afgezien je troep voor je geld in Nederland krijgt.

 416. Dirk says:

  De dalingen die er zijn geweest, zit em in achterstallig onderhoud, er zijn dus helemaal geen dalingen geweest.

 417. Bart says:

  Keesje:
  Bubbelonia,

  ” En toch doen mensen het (bij de laatste TK-0verkiezingen zelfs 21%). Wellicht in de hoop dat ze door VVD te stemmen zelf ook VVDer worden?”

  Dat idee had ik ook van VVD stemmers toen……”wij hebben een huis, wij hebben het goed, maar kom niet aan de HRA”. Ondertussen worden de 90% armere VVD-ers flink uitgekleed door toch een HRA beperking, huis leengeld per inkomen te verlagen,de NHG restschulden toch zo veel mogelijk op slachtoffers af te wentelen en de kinderopvang flink te verhogen met honderden euro’s netto bij een paar kinderen…..hoera de VVD!

  Volgens mij vergissen jullie je een beetje in de intelligentie van de gemiddelde kiezer. Ik ken aardig wat mensen die op de VVD hebben gestemd, maar voor zover ik weet heeft niemand heeft dat voor de HRA of 1000 euro gedaan.

  Het ging vooral om het wel of niet proberen om de begroting een beetje op orde te krijgen, en dan het liefste zonder teveel belastingverhoging.

  VVD is en was niet geweldig, maar veel betere alternatieven waren er volgens mij niet? Had het allemaal zoveel beter geweest als de SP had gewonnen?

  En bovendien gaat het nu allemaal niet echt slecht met Nederland, dus de meeste mensen zullen ook geen spijt hebben van hun stem:

  – Belastingen zijn verhoogd = positief, want liever meer betalen dan meer lenen
  – Er wordt op veel dingen bezuinigd = positief, maar niet genoeg
  – Scheefhuren wordt aangepakt = positief, alleen heel, heel slecht aangepakt
  – HRA is aangepast = positief, maar wel te weinig
  – Spaarhypotheek mag niet meer = positief
  – Leennormen hypotheken zijn aangepast = positief

  En misschien wel het belangrijkste: de huizenprijzen dalen nog steeds, dus wat is nou het probleem?

 418. Dirk says:

  Dirk: Ik denk dat ik een eigen huis maar lekker laat varen afgezien je troep voor je geld in Nederland krijgt.

  http://www.youtube.com/watch?v=tUYBCNUCEDs

  Met dit soort oplichterij wil je toch niet eens meer?

 419. Dystopia says:

  Bart: Volgens mij vergissen jullie je een beetje in de intelligentie van de gemiddelde kiezer. Ik ken aardig wat mensen die op de VVD hebben gestemd, maar voor zover ik weet heeft niemand heeft dat voor de HRA of 1000 euro gedaan.

  Nee natuurlijk niet! Daarom souperen dit soort lui niet het leeuwendeel aan HRA subsidie op. De helft van 12 miljard voor profiterende miljonairs die niet stemmen? Laat me niet lachen!

 420. Bubbelonia says:

  Bart: zover ik weet heeft niemand heeft dat voor de HRA of 1000 euro gedaan.

  Ik ken ze wel. Niet voor die €1000 natuurlijk (dat geloofde niemand die ik ken), maar wel voor de HRA. En het wilde er maar niet in dat dat geld dan wel op een andere manier zou worden opgehaald. Ze zullen gedacht hebben: Die HRA heb ik dan tenminste maar binnen. En dat klopt natuurlijk ook. Veel van mijn kennissen (begin 30, kleine kinderen, drukke banen, etc) zijn echt “afhankelijk” van de HRA.

  Met “afhankelijk” bedoel ik natuurlijk niet dat ze het niet overleven zonder HRA. Zijn allemaal afgestudeerde tweeverdieners (en over hun intelligentie maak ik me ook geen zorgen). Maar zonder HRA moet er wel een vakantie minder of een auto de deur uit.

  Bart: Had het allemaal zoveel beter geweest als de SP had gewonnen?

  Nee, dat denk ik niet. Op zich een goed punt, maar dat pleit de huidige machthebbers niet vrij natuurlijk.

 421. Dystopia says:

  Bart,

  Sociale intelligentie, is dat wat? En dan niet het krachtig sociaal van de partij van de arbeid. De participatiemachine van het neoliberalisme. Hoezo VVD?
  Doe lekker mee! Zoveel verschil is er helemaal niet. De verkleedkist door het bedrijfsleven ter beschikking gesteld maakt van alles mogelijk tenzij je iets ouder bent dan 4 en begrijpt dat het toneelstukjes zijn. Beschouw het dan ook gewoon zo.

 422. Dystopia says:

  Bubbelonia: Huh. Vreemd bericht
  NOS: nos.nl/artikel/633…ningen-bevroren.html
  En de NRC heeft het overgetypt:

  de ontslagen NRC journalisten zijn voor zichzelf begonnen, heel gek. Wellicht kan Derek Sauer de boedel overdoen aan een Russische mediatycoon of een Amerkaanse oligarch…

 423. Dystopia says:

  Ergens kan ik mij mij zelfs voorstellen dat de zelfverklaard SP’er Derek Sauer CEO van de krant NRC zoiets doet. De vastgoed bubble is ‘m naar het hoofd gestegen, de playboy master van Rusland zijn is ook wat en dan het bewind voeren over de ‘scherpe pen’, niet niks. Leve Cheronobyl, in de Oekraine, dat dan weer wel.

 424. Bart says:

  Dystopia,

  Ik bedoelde eigenlijk vooral te zeggen dat de meeste mensen die stemmen wel verstandig zijn, en niet alleen naar hun eigen voordeeltjes kijken.

 425. Dystopia says:

  Bart,

  natuurlijk heb je gelijk! Mijn insteek, sorry.

 426. Dystopia says:

  De meeste mensen die niet stemmen hebben het nakijken Bart en dat is nooit zo geweest. (sarc)
  Stemmen horen? Schizofreen?

 427. Dystopia says:

  Bart,

  Sorry Bart ik gloof er niets van, waarom zou je naar de stembus wanneer het je niets zou opleveren? Het zijn juist mensen die het wat oplevert die naar de stembus gaan en die zijn niet zelden omgekocht door het aangaan van een hypotheek. Dan moet je wel!
  NIET MIJN IDEE VAN VRIJHEID.

 428. Bart says:

  Je kon trouwens tijdens de openhuizendag ook gratis naar de bank voor een adviesgesprek, dus ook maar even gedaan.

  Was wel een beetje teleurgesteld dat je nog steeds heel makkelijk heel veel kunt lenen, en dat het inkomen van de partner gewoon 100% meetelt.

  Maar er werd wel aangeraden om onder de NHG grens te blijven voor de rentekorting, en ze hebben liever een hypotheek met NHG dan dat je zelf 50% meebrengt, want “over 10 jaar kan het wel eens minder waard zijn”

 429. Dystopia says:

  Bart,

  Starterslening, HRA goed idee, met NHG minder,minder,minder…. Mensen die je niet kent wel vertrouwen, goed begin. :raz:

 430. Bart says:

  Dystopia,

  Ik weet niet wat anderen doen, maar ik ga niet naar de stembus voor mijn eigen subsidies en belastingkortingen. Waarom ik er dan wel heenga weet ik ook niet precies, maar ik denk niet dat je kunt stellen dat iedereen die VVD gestemd heeft nu spijt heeft omdat bijvoorbeeld de HRA wat minder is.

 431. Nico de Geit says:

  ‘Meer huurhuizen vanaf 700 euro, maar maximum aan sociale huur’

  De huurprijs van de duurste sociale huurwoningen mag voorlopig niet omhoog. In ruil daarvoor komt er meer zekerheid voor investeerders die huizen met een huurprijs vanaf 700 euro willen betalen.

  http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2014/4/Meer-huurhuizen-vanaf-700-euro-maar-maximum-aan-sociale-huur-1499719W/

 432. Dystopia says:

  Bart,

  Wel tof dat je dat gewoon ook echt gedaan hebt!
  Daar leer je niets van! Tot op de bodem uitzoeken kost tijd maar het scheelt. 🙂

 433. Dystopia says:

  Nico de Geit,

  Nou dat zal dan wel een enorme boost aan de economie geven… die verwachting.

 434. Dirk says:

  Nico de Geit: ‘Meer huurhuizen vanaf 700 euro, maar maximum aan sociale huur’

  De huurprijs van de duurste sociale huurwoningen mag voorlopig niet omhoog. In ruil daarvoor komt er meer zekerheid voor investeerders die huizen met een huurprijs vanaf 700 euro willen betalen.

  De erkenning is er dus nog steeds niet dat er een probleem is 😉