Tweederde van de onderwater hypotheken over 10 jaar nog steeds niet boven water

De problemen op de Nederlandse huizenmarkt blijven een hardnekkig probleem. “Het balansherstel bij huishoudens gaat nog lang duren.” De grote hypothekenportefeuille een kwetsbaarheid van het Nederlandse financiële stelsel. Vooral het grote aantal onderwaterhypotheken vormt nog geruime tijd een latent risico voor banken en voor de overheid. Van de dertigers en veertigers met een hypotheek staat 40% onder water.

Het kredietrisico is het grootst bij huishoudens met een onderwaterhypotheek die een fors deel van hun inkomen kwijt zijn aan hypotheeklasten. Deze huishoudens hebben minder ruimte om een inkomensterugval of rentestijging op te vangen en komen daardoor naar verwachting eerder in betalingsproblemen. Doordat de hypotheek onder water staat, leidt (gedwongen) verkoop tot een restschuld en een mogelijk verlies voor de kredietverstrekker. De groep huishoudens die onderwater staat en daarnaast een loan-to-income (LTI) ratio heeft van vijf of hoger is goed voor ruim 6% van de hypotheken.

Nederlandse woningprijzen zijn sinds 2008 met ruim 21% gedaald. Hierdoor staat bijna 30% van de hypotheken onder water. Hiervan is sprake als de marktwaarde van de woning lager is dan de hypotheekschuld, waarbij wordt gecorrigeerd voor aan de hypotheek verpande spaartegoeden of vermogens.

DNB gaat er vanuit dat de prijzen van Nederlandse huizen structureel op een lager niveau blijven dan in 2007, voor de crisis. Dit komt door twee maatregelen die de structurele problemen op de Nederlandse huizenmarkt hebben aangepakt: mensen die een nieuwe hypotheek aangaan moeten binnen dertig jaar gaan aflossen, en banken mogen minder snel een hoog bedrag aan kopers lenen. Wanneer huizenprijzen constant blijven zal twee derde van de hypotheken die eind 2012 onder water stonden, dit over tien jaar nog steeds staan.

Vooral oudere huiseigenaren hebben het afgelopen jaar vrijwillig afgelost op hun hypotheek. Dat deden zij niet omdat ze onder water stonden, maar om een extra rentevoordeel te halen op hun hypotheekschuld. Jonge huishoudens, die wel met dit probleem kampen, hebben gewoonweg geen geld om extra af te lossen. Oudere huiseigenaren met voldoende spaargeld maken er juist meer gebruik van om een extra rentevoordeel te halen, wanneer hun hypotheekrente hoger is dan de spaarrente.

ScreenShot026 ScreenShot027ScreenShot024

bron: De Nederlandsche Bank

Share Button
Tagged with: ,
380 comments on “Tweederde van de onderwater hypotheken over 10 jaar nog steeds niet boven water
 1. Juan belmonte says:

  @ artikel

  Zou het belangrijkste element dan toch gewoon de psychologie zijn ?
  Kortom alle Hollanders beelden zich maar iets in ?

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/02-04-2014/vereniging-eigen-huis-je-kunt-beter-gaan-huren/#comment-184071

  Prof dr piet eichholtz kwam eerder met een analyse over verliesaversie, valt in t niet bij de psychologie

  Volgens prof dr Marc francke is er geen sprake van een zeepbel en zouden huizenprijzen anno 2011 weer op nivo 2008 zijn.
  Volgens dr Paul de vries waren woningen einde vorig jaar niet overgewaardeerd.

  Tsja……

 2. Heinz says:

  Wat betekend dit voor de economie? Dit is een generatie stille armoede. Zelfs als je huis niet onder water staat, maar er tegenaan zit. Net als vele mensen die gedwongen worden een door deze regering kunstmatig opgevoerde huurverhoging op te brengen. Die hebben geen cent meer te makken, naast alle verplichte uitgaven en kosten.

 3. Nico de Geit says:

  ‘Vermogende mensen van over de hele wereld zien vastgoed op toplocaties als een goed instrument om hun vermogen veilig te stellen. Ze zijn dan ook bereid hoge bedragen neer te tellen voor een appartement in een wereldstad als Londen. De meeste appartementen in het topsegment worden niet gekocht door mensen die graag in Londen willen wonen, maar door mensen die simpelweg van overtollig geld af proberen te komen.’

  http://marketupdate.nl/nieuws/economie/woningmarkt/vastgoed-in-londen-steeds-vaker-leeg/

 4. Nico de Geit says:

  Ik ga uit van een aanhoudende waardedaling van woningen. Rond 2030 verwacht ik een dieptepunt van 40% ten opzichte van de top in 2008 – dus een waardedaling van 60%. Het is natuurlijk nog afwachten wat de euro, de rente en de kredietverschaffing precies gaan doen. Maar vooralsnog is er al ruim 20% af.

  Niet dat de waardedaling iets is om vrolijk van te worden. Als de woningen sterk in waarde dalen dan heeft dat zijn oorzaken en wil vrijwel niemand meer in zo’n huis, wijk, stad, of zelfs land wonen.

 5. Willem Nass says:

  Wat ging hier ook al weer aan vooraf? Sinds ongeveer de eeuwwisseling zijn er op grote schaal betaalbare zogenaamd “sociale” huurwoningen gesloopt om plaatst te maken voor dure koopwoning, want er moesten prachtwijken komen en eigenwoningbezit was zo ontzettend goed voor de mensen. Er is zeer veel geld aan verdiend. Wie moest dat allemaal betalen? Naast de belastingbetaler in belangrijke mate de mensen die zich diep in de schulden hebben gestoken voor een veel te dure koopwoning, waarvan een deel in financiele moeilijkheden is gekomen. Andere gevolgen zijn huisuitzettingen (uit huur- en koopwoningen), wachtlijsten bij woco’s, misbruik van machtsposities door woco’s en (andere) huisjesmelkers, huurexplosies enz. De crisis is georganiseerd. Zie ook http://www.youtube.com/watch?v=HhQrScqS7aA

 6. mafketell says:

  NL ……. het barsten van de huizen-bubble komt overeen met het vermogen te betalen ( solvency ) van banken en huishoudens ….. vrij vertaald … Forbes

 7. Peter says:

  Deze ellende gaat nog een hele tijd door etteren…geen dramatische crashes, maar dalingen van 2 tot 4 % per jaar …de huidige minimale economische opleving is er een in een lange dalende trend…met als gevolg dit jaar misschien een kleine daling van de huizenprijzen met 1 of 2 %….volgend jaar krijgt de economie weer een flinke dreun met een daling van wellicht rond de 5 % als gevolg…over een jaar of 7 zitten we op een totale daling van rond de 45 tot 50%…trek van je restwaarde nog 20 tot 30 % inflatie af en voila….we zitten weer op het historisch gemiddelde….

 8. Marketwatch says:

  Jongens niet zo negatief, we gaan de bubbel gewoon weer maximaal opblazen via de goednieuws-marketingmachine, kijk maar eens hoe hard de prijzen alweer stijgen bij U in de buurt:

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/huis-hypotheek/22493221/__Zo_hard_stijgt_de_huizenprijs_in_uw_regio__.html

 9. lorenzo says:

  Ad 4. de vastgoed wereld floreert , als de auto wereld : BMW , Audi , Maserati …allen scoren omzet pieken als nooit tevoren . Ruim 3 miljard in 2013 geinvesteerd in zuid Europeesch vastgoed . Voor 2014 ruim stijgende verwacht…
  Door….Azie , rusland en meer BRIC geweld .
  Europa is echter uit , is lam ,het feest was mooi maar de geitjes moeten afbetalen en nog lang …
  We gaan een andere wereld zien en de contouren zijn ruim zichtbaar , al langer .
  Slechts hopen dat Rusland ons niet komt bezoeken met groene autos ed. , ook geen geld meer voor .

 10. emmrob says:

  Dat krijg je met een banksysteem dat geld als schuld in omloop kan brengen via digitale valsemunterij.

  http://www.economie-macht-maatschappij.com/banksysteem.html

 11. jodha says:

  Het zou illustratief zijn deze cijfers te onderwerpen aan een analyse per leeftijdscategorie. Het zou mij niets verbazen als de hi-LTV categorie vnl 35-45 betreft, waarbij deze groep voor een belangrijk deel bestaat uit 2verdieners die een lening op 2 salarissen hebben gekocht.De laag-LTV categorie bevat ouderen en enkele lieden die (nog) niet snorkelen met hun net aangekochte huis.
  Daarbij, ben benieuwd hoe deze cijfers eruit zien als je het segment neemt van afgestudeerden in leeftijd 30-45 die onder ‘belofte van potentie’ max hebben geleend. Mijn gevoel zegt dat deze groep netto een vrij serieuze zorg heeft. Dat is jammer, want het zijn -met name extern denkend- wel de hi-potentials voor onze economie.

 12. Wie says:

  Het ontschulden is begonnen. De rekening gaat nog vele generaties betaald worden. Ook door diegene die geen schulden hebben gemaakt. Het artikel is duidelijk. Het negatieve vermogen dat veel mensen hebben is door ontschulden binnen 10 jaar niet weg te werken.
  Als dan ook de HRA stopt zullen sommigen de rest van hun leven een negatief vermogen blijven houden. Het langzaam leeglopen van de huizenmarkt-zeepbel is ten nadele van toekomstige generaties. Het is te hopen dat de bel nu snel uit elkaar spat en de veroorzakers de rekening gaan betalen.

 13. sjweel says:

  hmm ?

  De prijzen zijn toch alweer aan het stijgen lees ik ???

  Mijn les uit de laatse krisis: De meeste Oekonoemen kunnen niet zo goed voorspellen…. Is ook erg moeilijk voorspelbaar allemaal, dat wel natuurlijk…

 14. Adamus says:

  Heinz:
  Wat betekend dit voor de economie? Dit is een generatie stille armoede. Zelfs als je huis niet onder water staat, maar er tegenaan zit. Net als vele mensen die gedwongen wordeneen door deze regering kunstmatig opgevoerde huurverhoging op te brengen. Die hebben geen cent meer te makken, naast alle verplichte uitgaven en kosten.

  De inkomensimplosie gaat nog komen. Ik zie om me heen hoofdinkomen van UWV, restinkomen niet zeker. Die gaan naar IAOW à €1400(?) . Nog een gelukje dat de economie aantrekt en stelletjes ‘vrijwilligerswerk’ kunnen gaan doen -werk dat buiten de pos.statistiek vwb “aantrekken economie valt 😉

 15. Adamus says:

  sjweel:
  hmm ?

  De prijzen zijn toch alweer aan het stijgen lees ik ???

  Mijn les uit de laatse krisis: De meeste Oekonoemen kunnen niet zo goed voorspellen…. Is ook erg moeilijk voorspelbaar allemaal, dat wel natuurlijk…

  Economen wonen toch ook in een straat? Hebben toch ook oogjes en oortjes?

 16. Adamus says:

  Wie:
  Het ontschulden is begonnen. De rekening gaat nog vele generaties betaald worden. Ook door diegene die geen schulden hebben gemaakt. Het artikel is duidelijk. Het negatieve vermogen dat veel mensen hebben is door ontschulden binnen 10 jaar niet weg te werken.
  Als dan ook de HRA stopt zullen sommigen de rest van hun leven een negatief vermogen blijven houden. Het langzaam leeglopen van de huizenmarkt-zeepbel is ten nadele van toekomstige generaties. Het is te hopen dat de bel nu snel uit elkaar spat en de veroorzakers de rekening gaan betalen.

  Die mensen mogen als oudere hopen op een zzp5 indicatie: http://www.aafje.nl/huizen/praktische-informatie/kosten-en-indicatie/zorgarrangement-5-zzp5

  Anders wordt het een kartonnen doos.

 17. Adamus says:

  erik(trolnogimmerhier):
  telegraaf.nl/overg…erst_in_jaren__.html

  Kom er maan in Snorkelmans!

  Klopt: hier in dorp wordt gebruik gemaakt van de koopgarantie. Vraagprijs=verkoopprijs, zijnde 170K. 100 meter verderop dezelfde woning nieuw voor starter opgeleverd voor 140K. Gelukkig heeft mijn gemeente nog miljoenen liggen van Nuon 🙂

 18. Adamus says:

  erik(trolnogimmerhier):
  telegraaf.nl/overg…erst_in_jaren__.html

  Kom er maan in Snorkelmans!

  De Telegraaf en de gelogen waarheid. Erg diepgravend van je makelleerling.

 19. Adamus says:

  Marketwatch:
  Jongens niet zo negatief, we gaan de bubbel gewoon weer maximaal opblazen via de goednieuws-marketingmachine, kijk maar eens hoe hard de prijzen alweer stijgen bij U in de buurt:

  telegraaf.nl/overg…s_in_uw_regio__.html

  Een kleurenblinde redaktie.

 20. Adamus says:

  Nico de Geit:
  ‘Vermogende mensen van over de hele wereld zien vastgoed op toplocaties als een goed instrument om hun vermogen veilig te stellen. Ze zijn dan ook bereid hoge bedragen neer te tellen voor een appartement in een wereldstad als Londen. De meeste appartementen in het topsegment worden niet gekocht door mensen die graag in Londen willen wonen, maar door mensen die simpelweg van overtollig geld af proberen te komen.’

  marketupdate.nl/ni…n-steeds-vaker-leeg/

  Hij zal ook wel verwijzen naar fofoa 🙂

  Die giants spenderen miljarden om er een fractie van over te houden, maar worden nooit armlastig.

 21. ML says:

  opvallende conclusie: in provincies waar het meeste wordt verkocht (Zuid-Holland, Noord-Holland, Noord-Brabant en Gelderland) blijven de prijzen dalen. In de andere provincies is er sprake van prijsstabiliteit/stijging.

  Verklaring?

 22. Steven says:

  moet je eens midden rechts op deze pagina kijken met “de stelling over geld”

  Kijk dan naar de vier keuzes voor Henk en Ingrid.. : tjonge jonge..

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/huis-hypotheek/22493221/__Zo_hard_stijgt_de_huizenprijs_in_uw_regio__.html

 23. Nico de Geit says:

  Erik, waar woon jij tegenwoordig? Je lag toch in scheiding?

 24. Starter 2014 says:

  ML,

  Voor Gelderland: veel vrijstaande huizen in landelijke gebieden te koop. De prijzen van deze huizen dalen nog steeds volgens de cijfers.

  Zou een verklaring kunnen zijn.

 25. Nico de Geit says:

  Marketwatch:
  Jongens niet zo negatief, we gaan de bubbel gewoon weer maximaal opblazen via de goednieuws-marketingmachine, kijk maar eens hoe hard de prijzen alweer stijgen bij U in de buurt:

  telegraaf.nl/overg…s_in_uw_regio__.html

  Zuid-Limburg +17%. Mooi.

 26. erik(trolnogimmerhier) says:

  Waar zit die Snorkel nou, tzal toch nie…….toch nog in galop naar die makelaar……….

 27. Marketwatch says:

  Ik denk dat snorkel lekker in z’n sociale huurwoning blijft zitten, de komende jaren lekker de lasten vastzetten voor max. 700,00 Euro p/maand terwijl bij een annuitaire hypotheek de maandlasten de gehele looptijd alleen maar toenemen.

 28. HappyHuurder says:

  erik(trolnogimmerhier):
  ….toch nog in galop naar die makelaar……….

  Ik niet in elk geval, aanbod groeit weer als “vanouds”…

  http://www.floris.nu/funda/

 29. Makelaar 2 says:

  Hallo allen,

  We hebben op rij een zeer goed tweede kwartaal achter de rug. Dat is een feit, wat de toekomst gaat brengen weet niemand precies maar dat er een herstel is daar kunnen we niet om heen. Spijtig genoeg denken de meeste van jullie dat het financiele probleem ons nog vele jaren blijft achtervolgen. Maar een ander senario kan zijn dat deze “bubbel” zo in een paar jaar verwerkt kan worden. De wereld economie staat op openbarsten. Straks gaan we weer allemaal los en denken we niet of nauwelijks meer aan de periode vanaf 2008 tot 2013. 2014 wordt een overgangsjaar waarin vele zaken zich zullen “zetten”. vanaf 2015 is het weer vol gas en gaan de bomen weer een stukje richting te hemel. Geloof hier nu eens in ipv altijd maar dit negatieve geneuzel. Leef!!
  veel wijsheid gewenst.

 30. Wie says:

  Makelaar 2,

  Welke drugs heb jij gebruikt.

 31. Nico de Geit says:

  erik(trolnogimmerhier): toch nog in galop naar die makelaar

  Er zaten hier twee makelaarskantoren. De ene staat leeg en te huur, in de ander zit een chocolaterie.

 32. TulipManIA says:

  Aleen maar goed dat er zo af en toe en kleine afvlakking in de daling komt, danwel een kleine stijging.

  Dat geeft de burger moed.

  Een kleine stijging zorgt ervoor dat er weer wat kanonnenvlees wordt geimporteerd (lees nieuwe kopers) en dat de verkopers hun wonden kunnen likken met een behapbare restschuld.

  Het nieuwe kanonnenvlees neemt de volgende dalingen dan weer gedeeltelijk op de schouders..

  Echte gemeenschapszin.

  Verdelen van de armoede is het devies…

 33. Wie says:

  TulipManIA,

  Je hebt het over een ponzi scheme als je praat over het verdelen van de armoede.

 34. dr.t says:

  Ach zeepbellers jullie kunnen net zo lang in de ontkenning blijven hangen, als jullie willen. Feit blijft dat de gemiddelde huizenprijs al ruim een half jaar niet meer daalt. De gemiddelde vraagprijs van een woning, komt ondanks AMF en NIBUD, gewoonweg weer in het vizier van aspirant kopers. Ik bedoel zij zijn financieel weer in staat na de daling in prijs en het lage rentetarief om in te stappen en doen dat ook.

 35. Adamus says:

  Huizen is alleen een goeie business voor pappamamma makelaarskantoren die ook meteen de verzekeringen en onafhankelijke financiering regelen. Waarom willen makelaars een hoge huizenprijs?

 36. Steven says:

  Adamus: Waarom willen makelaars een hoge huizenprijs?

  Maria is makelaar en die wil geen hoge huizenprijs. Maar inderdaad. Ook vaak die idiote opmerkingen als : “eindelijk stijgen de prijzen weer”..

  Stel je voor dat wasmachines in 15 jaar 3 keer zo duur zijn geworden en dan juichen als ze nog duurder worden.. : Dat doe je alleen als je zwaar in de schulden zit voor een oude wasmachine.

 37. Steven says:

  ik zwam niet. Kijk naar 1990 tot 2005 (15 jaartjes)

  http://www.cpb.nl/sites/default/files/beeld/Data%203.1%20fig1_5_vraag1_7.png

 38. Lex de Lurker says:

  Op zich is het niet verbazend dat de markt wat aantrekt. Er zit een vrij hoge startersvraag achter. Mensen die al enige tijd willen kopen, nog niet durven, bang zijn de boot te missen, en nu head first erin springen.

  Als deze opgehoopte golf voorbij is, zullen we zien of het dan weer business as usual is.

  Ik ben benieuwd.

 39. Keesje says:

  Adamus: Economen wonen toch ook in een straat? Hebben toch ook oogjes en oortjes?

  Ja maar mensen op straat bestaan toch niet echt, daar haal je toch geen algemene informatie vandaan, grafiekjes van de NVM daar draait het om….;-)

 40. Tsjaa.. says:

  Nico de Geit:
  Het is natuurlijk nog afwachten wat de euro, de rente en de kredietverschaffing precies gaan doen. Maar vooralsnog is er al ruim 20% af.

  Tsjaa, de waardedaling is nominaal 20% en dan hebben we ook 6 jaar inflatie à 2% (?) en overdrachtsbelasting van 6 naar 2%. Eigenlijk is er samen dus zo’n 36% van de top af. (simpel gesteld)

  Op de lange termijn is deze stijging gewoon niet houdbaar, we gaan banken toch niet weer volstoppen met hypotheken? Dat zou echt het domste zijn wat je kan doen. Als de economie echt aantrekt en je krijgt hoge inflatie dan zou je nog geen eens de rente kunnen verhogen, omdat je anders weer een crisis creëert omdat iedereen weer tot zijn nek in de hypotheken zit. Er is inderdaad sprake van inhaalvraag, maar als straks de betaalbare woningen weg zijn, wie kan al die woningen dan financieren. Toch zou bij Amsterdam zich een vergelijkbaar scenario voor kunnen doen als bij Londen. Echter als het te gek uit de klauw loopt zullen banken op de rem stappen (rentepercentages verhogen), want ze kunnen niet meer geld uitlenen. Alhoewel Herr Engelen hiernaast twittert dat ze daar al weer aan proberen te sleutelen.

 41. Okkie says:

  http://www.nu.nl/economie/3748762/woningmarkt-nog-lang-niet-gezond.html
  “Woningen met een vraagprijs tot twee ton verkopen goed. Boven de drie ton slaat het om en neemt de dynamiek af. De consument wil en kan minder ver springen”, aldus Hukker.

 42. TulipManIA says:

  Wie: TulipManIA, Je hebt het over een ponzi scheme als je praat over het verdelen van de armoede.

  Juistem, dat is wat het is.

 43. Bubbelonia says:

  Nico de Geit:
  ‘Vermogende mensen van over de hele wereld zien vastgoed op toplocaties als een goed instrument om hun vermogen veilig te stellen. Ze zijn dan ook bereid hoge bedragen neer te tellen voor een appartement in een wereldstad als Londen. De meeste appartementen in het topsegment worden niet gekocht door mensen die graag in Londen willen wonen, maar door mensen die simpelweg van overtollig geld af proberen te komen.’

  marketupdate.nl/ni…n-steeds-vaker-leeg/

  Maar de écht bizar-rijke Richard Branson doet juist zijn vastgoed in London van de hand. FF lekker in de complot-modus: Is dit een complot van de 0,0001% om de 1% veel rijkdom afhandig te maken? Van de kale 99% kunnen ze niks meer plukken

 44. Bubbelonia says:

  erik(trolnogimmerhier): telegraaf.nl/overg…erst_in_jaren__.html

  Kom er maan in Snorkelmans!

  Nou, daar komt ‘ie dan trollemans: De prijzen per vierkant meter zijn NIET GESTEGEN! Dus daar ga je met je gejuich 😉

  En tel daar nog even de maximalisering van de sociale huren (geen – als in 0,0 – stijging in duurdere segment sociale huur, dus rijkere sociale huurders hebben ineens een goede reden om lekke te blijven zitten) bij op die zijn effect gaat hebben.

 45. erik(trolnogimmerhier) says:

  Haha Snorkelmans, gefrustreerd vandaag na weer een positief geluid over de woningmarkt. Zoals gezegd woningmarkt is geen retail. Wonen is een moetje anders dan een nieuwe kast. Zodra mensen kunnen kopen, gaat het grootste gedeelte ook kopen. Voorlopig stijgen de laatste 2 kwartalen de woningprijzen hier in de buurt weer en sta ik met mijn hypotheek nog ruim boven water. Ik verdien dus geld momenteel niet alleen aan aflossing maar ook aan waarde stijging, en snorkel jij gooit dat geld elke maand in een grote prullenbak. Je zal altijd mensen hebben die lef hebben en mensen die afwachten(De laatste groep zijn vaak degene die altijd overal naast grijpen), jij dus lieve snorkel!

 46. ps says:

  erik(trolnogimmerhier):
  Haha Snorkelmans, gefrustreerd vandaag na weer een positief geluid over de woningmarkt. Zoals gezegd woningmarkt is geen retail. Wonen is een moetje anders dan een nieuwe kast. Zodra mensen kunnen kopen, gaat het grootste gedeelte ook kopen. Voorlopig stijgen de laatste 2 kwartalen de woningprijzen hier in de buurt weer en sta ik met mijn hypotheek nog ruim boven water. Ik verdien dus geld momenteel niet alleen aan aflossing maar ook aan waarde stijging, en snorkel jij gooit dat geld elke maand in een grote prullenbak. Je zal altijd mensen hebben die lef hebben en mensen die afwachten(De laatste groep zijn vaak degene die altijd overal naast grijpen), jij dus lieve snorkel!

  http://www.bol.com/nl/p/vinexvrouwen/1001004010293980/

  En dat alles in het wegzakkende veengebied…

 47. lorenzo says:

  Bubbelonia: Maar de écht bizar-rijke Richard Branson doet juist zijn vastgoed in London van de hand.

  Onzin , parkeren van overtoolig (zwart ) geld met belasting voordelen, met waardestijgingen waar een paard de hik van krijgt , hoewel niet essentieel en primair van belang. Denk niet dat je weet waar je over praat …..

 48. Johnny Rocket says:

  Erik… hoe lang heb je hier naartoe geleefd? Hoe lang heb je deze mail al op papier staan? Er komt een moment dat je een keer op enter kunt drukken. Vandaag is de dag, gefeliciteerd! Toch is mijn advies om je “verdiende” geld nog niet uit te geven. Binnen het jaar zal ik verwijzen naar deze mail. beloofd!

 49. lorenzo says:

  dr.t: De gemiddelde vraagprijs van een woning, komt ondanks AMF en NIBUD, gewoonweg weer in het vizier van aspirant kopers

  Vraag prijs is niet primair van belang .
  Probeer in het leven advies op te pikken van die die het kunnen weten , in deze casus lorenzo.
  Onze Lieve Heer heeft ons 2 oren en 1 mond gegeven , met reden .

 50. Keesje says:

  erik(trolnogimmerhier),

  Alleen in het lagere segment wordt er blijkbaar veel verkocht en in bepaalde steden / gebieden. Daarbuiten daalt het flink verder. Dus wat voor jou klopt in Leidschenrijn kan voor anderen nog steeds verstandig zijn (los of dat kan ivm gezinsuitbreiding enz) om niet te kopen en dat ook nog niet gedaan te hebben de afgelopen paar jaar.

  Van meerdere kanten hoor je dat de gemeenten wel eens de ozb flink kunnen gaan verhogen om hun grondverliezen en schulden mee op te vangen. energie wordt duurder. De opeethypotheek bestaat niet meer, dus willen ouderen een dikker pensioen dan zullen ze kleiner moeten gaan wonen met een dikke bankrekening met overwaarde voor het reizen of appeltje voor de dorst (of die tonnen belastingvrij aan hun kinderen te kunnen schenken).

 51. Steven says:

  ach het is gewoon een bubble in Londen. Alleen simpele opportunisten kopen daar nog.

  http://www.londonlovesbusiness.com/business-in-london/investment/alessio-rastani-three-bubbles-that-need-to-burst/6817.article

 52. lorenzo says:

  53 bubbles is slechts van belang voor het klootjesvolk , zij hebben andere redenen , niet primair de prijs in ieder geval. Think big.

 53. mafketell says:

  Gelooft u het CBS nog ? Inflatie nu 0.8 % ? ……. En elke dag wordt alles duurder ( inhoud verpakkingen krimpen ) , hoe kan dat nou ?

  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/60CE5FF2-1245-4834-B1C4-D08AAF1B4963/0/pb14n022.pdf

 54. Adamus says:

  mafketell:
  Gelooft u het CBS nog ?Inflatie nu 0.8 % ? ……. En elke dag wordt alles duurder ( inhoud verpakkingen krimpen ) , hoe kan dat nou ?

  cbs.nl/NR/rdonlyre…B4963/0/pb14n022.pdf

  Maar de inhoud is hoogwaardiger, dunnere Tshirts slijtvaster etc…..

 55. Adamus says:

  Lex de Lurker:
  Op zich is het niet verbazend dat de markt wat aantrekt. Er zit een vrij hoge startersvraag achter. Mensen die al enige tijd willen kopen, nog niet durven, bang zijn de boot te missen, en nu head first erin springen.

  Als deze opgehoopte golf voorbij is, zullen we zien of het dan weer business as usual is.

  Ik ben benieuwd.

  Hier is de starter iemand die zijn karretje ‘s avonds half op de stoep parkeert.
  1.6 parkeerplaats per woning…..

 56. Adamus says:

  mafketell:
  Gelooft u het CBS nog ?Inflatie nu 0.8 % ? ……. En elke dag wordt alles duurder ( inhoud verpakkingen krimpen ) , hoe kan dat nou ?

  cbs.nl/NR/rdonlyre…B4963/0/pb14n022.pdf

  De jongelui in de familie sturen nu berichtjes dat hun huisjes in waarde gestegen zijn. Nu.nl/telegraaf scoren. Vanavond de staatsomroep er nog overheen om ons te naaien.

 57. Adamus says:

  Keesje:
  erik(trolnogimmerhier),

  Alleen in het lagere segment wordt er blijkbaar veel verkocht en in bepaalde steden / gebieden. Daarbuiten daalt het flink verder. Dus wat voor jou klopt in Leidschenrijn kan voor anderen nog steeds verstandigzijn (los of dat kan ivm gezinsuitbreiding enz) om niet te kopen en dat ook nog niet gedaan te hebben de afgelopen paar jaar.

  Van meerdere kanten hoor je dat de gemeenten wel eens de ozb flink kunnen gaan verhogen om hun grondverliezen en schulden mee op te vangen.energie wordt duurder. De opeethypotheek bestaat niet meer, dus willen ouderen een dikker pensioen dan zullen ze kleiner moeten gaan wonen met een dikke bankrekening met overwaarde voor het reizen of appeltje voor de dorst (of die tonnen belastingvrij aan hun kinderen te kunnen schenken).

  Utrecht gaat belasting niet verhogen…..college met Groenflinks (?) en D66. Gaat niet gebeuren.

 58. Steven says:

  lorenzo,

  soort vluchtstulpje en status symbool? Maar goed.. reken maar dat de boel zo weer verkocht wordt als er een dikke trend omlaag is..

 59. mafketell says:

  Lol, er staan 209.000 woningen te koop en de gemiddelde prijs is 209.000

  http://www.nvm.nl/actual/april%202014/nvm_herstel_zet_zich_voorzichtig_door.aspx

  Verschilletje tussen gemiddelde vraagprijs en gemiddelde transactieprijs is nu 87.000 ( toch nog een klein flatje 😉 )

 60. mafketell says:

  Ondertussen nieuw in Grunn …….

  Voor nog geen 100 eurootjes naar Londen ……. vlucht 60.00 en trein heen en weer naar Londen 12.50 EP, zó leuk …… vanaf 5 juni

  http://www.groningenairport.nl/voor-reizigers/bestemmingen/londen/

 61. Bubbelonia says:

  erik(trolnogimmerhier): gefrustreerd

  Nee, gaat precies goed: Verkoopaantallen nemen toe. Prijzen zijn nominaal stabiel en dalen dus reëel. De CBS/Kadaster PBK die over anderhalve week uitkomt zal zelfs nog een nominale prijsdaling laten zien, aangezien deze wél corrigeert voor segment. Gaat wat langzaam, maar gaat wel precies de goede kant op

 62. Bubbelonia says:

  Herinneren we ons allemaal de verhalen van onze opa’s en oma’s over 2010 en 2011 nog? Of is dat al te lang geleden? https://pbs.twimg.com/media/Bk2jtCuCYAAPk5e.png:large

 63. ps says:

  mafketell:
  Lol, er staan 209.000 woningen te koop en de gemiddelde prijs is 209.000

  nvm.nl/actual/apri…oorzichtig_door.aspx

  Verschilletje tussen gemiddelde vraagprijs en gemiddelde transactieprijs is nu 87.000 ( toch nog een klein flatje )

  En dat komt door de nieuwe bril van Hukker die is net zo roze als zijn NVM poster.
  Het is maar wat je wil zien, maar mij nemen ze niet in de maling!

  http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.4309049.1397122231!/image/image.jpg_gen/derivatives/landscape_630_420/image-4309049.jpg

 64. Bubbelonia says:

  Wow, Ger Hukker: “Iedereen die tussen 2000 en 2014 een huis kocht […] zitten feitelijk gevangen in hun eigen huis”. http://nos.nl/video/634167-vrijstaande-woning-nog-te-duur.html

 65. mafketell says:

  ps: En dat komt door de nieuwe bril van Hukker die is net zo roze als zijn NVM poster

  Joepie, hij heeft het boek gelezen 🙂 http://www.akim.nl/afbeeldingen/81433-bommel-en-tom-poes-de-zonnige-kijk.jpg

 66. ps says:

  Bubbelonia:
  Wow, Ger Hukker: “Iedereen die tussen 2000 en 2014 een huis kocht […] zitten feitelijk gevangen in hun eigen huis”. nos.nl/video/63416…ing-nog-te-duur.html

  Of wil-ie eigenlijk zeggen opgehokt in een Vinexwijk? 🙂

 67. ps says:

  mafketell: Joepie,hij heeft het boek gelezen akim.nl/afbeelding…-de-zonnige-kijk.jpg

  🙂

 68. ps says:

  mafketell,

  Speciaal voor mafketell een ‘discours in oekonomie’ from Down Under:
  http://www.abc.net.au/news/programs/clarkeanddawe/

 69. erik(trolnogimmerhier) says:

  Inflatie klopt wel degelijk. Prijzen zijn giga gedaald. Zojuist vakantie geboekt in de Mei vakantie met de kids(oke 1 dag gesmokkeld….maar toch) voor 750 euro all in 5 sterren met 2 volwassen en 2 kids. Totaal prijs dus!! Auto’s stukken goedkoper, meubels stukken goedkoper, onderhoud stukken goedkoper, dakkapellen,schuttingen,ramen,airco’s noem het maar op alles is fors goedkoper geworden. OZB, hier in de Gemeente lager dan vorig jaar! Gas, water licht, stap elk jaar over en dit jaar weer goedkoper!! Bier/rum de hele tijd in de actie ondanks de hogere accijns dit jaar fors goedkoper dan vorig jaar. Verzekeringen ondanks de extra belastingen veel goedkoper geworden. Hypotheekrente fors lager. Ga zo maar door……behalve de sociale huren dan…….

 70. Bubbelonia says:

  ps,

  Hahahaha! Een échte roze bril inderdaad. Zal ‘ie er meteen 3 gekocht hebben bij de 3-in-1 actie van de Pearl? Kan ‘ie er één aan Boelhouwer en één aan Rob Mulder uitdelen 😉

 71. ps says:

  Bubbelonia:
  ps,

  Hahahaha! Een échte roze bril inderdaad. Zal ‘ie er meteen 3 gekocht hebben bij de 3-in-1 actie van de Pearl? Kan ‘ie er één aan Boelhouwer en één aan Rob Mulder uitdelen

  🙂

  http://travelswithtallulah.files.wordpress.com/2010/02/allaboutme-19.jpg

 72. mafketell says:

  Ondertussen in Ierland .

  Banks ready to seize ‘thousands of homes …..

  http://www.independent.ie/business/personal-finance/banks-ready-to-seize-thousands-of-homes-tds-warned-30172763.html

  Lorenzo mocht toch niet meer ?

 73. Bubbelonia says:

  ps,

  Gerrit Zalm? 😉

 74. mafketell says:

  ps,

  Jammer de adobe flash player is net voor de zoveelste keer gecrasht ….., kan het niet zien …..

 75. mafketell says:

  Putin warns Europe of gas shortages over Ukraine debts

  http://www.bbc.com/news/world-europe-26975204

 76. Wie says:

  erik(trolnogimmerhier),

  Welke drugs heb jij gebruikt.

 77. Wie says:

  Bubbelonia:
  Wow, Ger Hukker: “Iedereen die tussen 2000 en 2014 een huis kocht […] zitten feitelijk gevangen in hun eigen huis”. nos.nl/video/63416…ing-nog-te-duur.html

  Wow, wat een uitspraak.

 78. Dawg says:

  erik(trolnogimmerhier):
  Inflatie klopt wel degelijk. Prijzen zijn giga gedaald. Zojuist vakantie geboekt in de Mei vakantie met de kids(oke 1 dag gesmokkeld….maar toch) voor 750 euro all in 5 sterren met 2 volwassen en 2 kids. Totaal prijs dus!! Auto’s stukken goedkoper, meubels stukken goedkoper, onderhoud stukken goedkoper, dakkapellen,schuttingen,ramen,airco’s noem het maar op alles is fors goedkoper geworden. OZB, hier in de Gemeente lager dan vorig jaar! Gas, water licht, stap elk jaar over en dit jaar weer goedkoper!! Bier/rum de hele tijd in de actie ondanks de hogere accijns dit jaar fors goedkoper dan vorig jaar. Verzekeringen ondanks de extra belastingen veel goedkoper geworden. Hypotheekrente fors lager. Ga zo maar door……behalve de sociale huren dan…….

  Wees er maar blij mee. Dalende prijzen = dalende inkomens. Zit jij even goed met die schuld die even groot blijft.

 79. Adamus says:

  mafketell:
  Putin warns Europe of gas shortages over Ukraine debts

  http://www.bbc.com/news/world-europe-26975204

  Heeft Timmermans zomaar de energiekraan getriggerd 😉 knap voor iemand die Frans heeft gestudeerd -in Moskou a.d. Maas, dat weer wel.

 80. Adamus says:

  Wie:
  erik(trolnogimmerhier),

  Welke drugs heb jij gebruikt.

  Whatever….partydrug.

 81. Adamus says:

  erik(trolnogimmerhier):
  Inflatie klopt wel degelijk. Prijzen zijn giga gedaald. Zojuist vakantie geboekt in de Mei vakantie met de kids(oke 1 dag gesmokkeld….maar toch) voor 750 euro all in 5 sterren met 2 volwassen en 2 kids. Totaal prijs dus!! Auto’s stukken goedkoper, meubels stukken goedkoper, onderhoud stukken goedkoper, dakkapellen,schuttingen,ramen,airco’s noem het maar op alles is fors goedkoper geworden. OZB, hier in de Gemeente lager dan vorig jaar! Gas, water licht, stap elk jaar over en dit jaar weer goedkoper!! Bier/rum de hele tijd in de actie ondanks de hogere accijns dit jaar fors goedkoper dan vorig jaar. Verzekeringen ondanks de extra belastingen veel goedkoper geworden. Hypotheekrente fors lager. Ga zo maar door……behalve de sociale huren dan…….

  Klopt wel degelijk……..CBS zegt ut

 82. Bubbelonia says:

  erik(trolnogimmerhier): behalve de sociale huren dan

  En jouw maandelijkse hypotheekkosten. En jouw maandelijkse waardeverlies. En de paar ton die je in het rood staat. Jammer joh 😉

 83. dr.t says:

  Bubbelonia: En jouw maandelijkse hypotheekkosten. En jouw maandelijkse waardeverlies. En de paar ton die je in het rood staat. Jammer joh

  Hypotheekrente daalt, waardeverlies is er de laatste maanden niet en tegenover schuld staat bezit.

 84. lorenzo says:

  Steven: lorenzo,

  soort vluchtstulpje en status symbool? Maar goed.. reken maar dat de boel zo weer verkocht wordt als er een dikke trend omlaag is..

  Had ik eerder niet uitgelegd (aan het gewone volk) dat de waarde slechts en vooral voor het gewone volk een item is ?

 85. Keesje says:

  dr.t: Hypotheekrente daalt, waardeverlies is er de laatste maanden niet en tegenover schuld staat bezit.

  De laatste maanden niet, maar de lange trend is waarschijnlijk de komende paar jaar minstens dat er veel huizen in prijs zullen moeten dalen.

 86. lorenzo says:

  mafketell: Ondertussen in Ierland .

  Banks ready to seize ‘thousands of homes …..

  independent.ie/bus…warned-30172763.html

  Lorenzo mocht toch niet meer ?

  Ik krijg de neiging (aan het gewone volk) een zekere uitleg ,echter en vooral ; beperk jij je maar tot je linkjes , heb de indruk dat je daar intens gelukkig mee bent, en ik dus ook.

 87. lorenzo says:

  oh , voordat ik aan de koffie ga (net als het gewone volk veelal , ik voel even me verbonden nu ) is er nu gang gekomen in de restschuld discussie op meerdere fronten , de vraag wie er aan gaan participeren . Wederom derhalve : stil zitten , de eigenaar wordt geknipt.

 88. Bubbelonia says:

  “Voor miljoenen gesjoemeld met #hypotheekrenteaftrek” http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/voor-miljoenen-gesjoemeld-met-hypotheekrenteaftrek

  Nu zal #VVD natuurlijk afschaffing willen. Willen ze bij fraude immers altijd!

  ps, dit is natuurlijk helemaal niet “nieuw”. Zo is er ook nog de truc om je tweede huis véééél te duur “te koop” te zetten (en geen enkel bod te accepteren) om dubbele HRA te vangen. Een beetje zoals de spookverkopers waar Voerman het wel eens over heeft, maar dan frauduleus.

 89. Bubbelonia says:

  Verdorie ps… Je was me voor!

 90. mafketell says:

  lorenzo: is er nu gang gekomen in de restschuld discussie op meerdere fronten , de vraag wie er aan gaan participeren .

  Ben benieuwd …..

  De restschulden securitiseren, in een als ‘SPV’ fungerende Bad Bank stoppen met als enige belegger de pensioenfondsen …….. en uw pensioen staat garant uiteraard …… 🙂

 91. magnum says:

  Goed dat de aantallen op z´m minst stabiel blijven.

  Zal nog afwachten zijn of de ´aantallen op jaarbasis´ formule een beetje waarheidsgetrouw is. De laatste paar jaar zijn er net als in de auto branche zoveel overheids maatregel afhankelijke effecten geweest dat het niet eenvoudig is een plus in maand een om te zetten in xxx.xxx verkopen op jaarbasis. We gaan het wel zien.

  Waar ik in die persco o.a. geen hout van snap is het aantal te koop staande huizen.

  `In vergelijking met een jaar eerder staan nu 8,1% minder woningen in aanbod. De aanboddaling wordt daarmee steeds sterker. Halverwege het 1ste kwartaal 2014 (de peildatum voor het aanbod) stonden 155.568 woningen te koop bij NVM-makelaars. In de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het dan naar schatting om 209.000 woningen in aanbod.`…

  en funda met z´n 256k+ 256-209 woningen dan?

 92. ps says:

  Bubbelonia:
  “Voor miljoenen gesjoemeld met #hypotheekrenteaftrek” rtlnieuws.nl/nieuw…hypotheekrenteaftrek

  Nu zal #VVD natuurlijk afschaffing willen. Willen ze bij fraude immers altijd!

  ps, dit is natuurlijk helemaal niet “nieuw”. Zo is er ook nog de truc om je tweede huis véééél te duur “te koop” te zetten (en geen enkel bod te accepteren) om dubbele HRA te vangen. Een beetje zoals de spookverkopers waar Voerman het wel eens over heeft, maar dan frauduleus.

  Is op dit blog natuurlijk al lang bekend.
  Nu pas komt het journaille ermee.
  Nou ja beter laat dan nooit!

 93. Bubbelonia says:

  ps,

  snorkel – 16 May 2013 om 10:33 am : Ik blijf er bij dat, als ooit uitkomt hoeveel misbruik er van de HRA wordt gemaakt, we zouden willen dat we de schuld op Bulgaren konden afschuiven

 94. ps says:

  Bubbelonia:
  ps,

  e voilà!

 95. ps says:

  ps,

  et voilà!

 96. Juan belmonte says:

  erik(trolnogimmerhier):
  telegraaf.nl/overg…erst_in_jaren__.html

  Kom er maan in Snorkelmans!

  Grote complimenten voor de heer Mr Ger “behoudend gefinancierd” Hukker.
  Zo waar legt-i uit dat midden en topsegment nog behoorlijk de prijzen zullen moeten aanpassen (naar benee wel te verstaan).

  Mooi hoor dat er een paar buurten in een paar steden waar prijsstijgingen tegen de trend ingaan.

  Je gaat het pas zien als je het doorhebt
  Beetje laat, maar toch 🙂

 97. Adamus says:

  dr.t: Hypotheekrente daalt, waardeverlies is er de laatste maanden niet en tegenover schuld staat bezit.

  Dan heb je echt geen benul van het financiële systeem. Schuld als bezit LOL

 98. Steven says:

  hup rennen naar de makelaar voor een rijtjeshuis van… 739.000 euro.. Tjonge.

  http://www.funda.nl/koop/amsterdam/huis-48067377-emmy-andriessestraat-6/

 99. Juan belmonte says:

  Keesje: De laatste maanden niet, maar de lange trend is waarschijnlijk de komende paar jaar minstens dat er veel huizen in prijs zullen moeten dalen.

  Zelfs de heer Mr Ger Hukker geeft aan datti snapt dat midden en topsegment moeten dalen.
  En als dat daalt, gaat onderkant ook (beperkt) mee.

  Ook DNB (zie hierboven) geeft een realistisch beeld van de hervormingen op de huizenmarkt (stop op het sprookje van gesubsidieerd huizen leasen).

  Alleen de oekoenomen op mejudice moeten nog op realistische blikken komen, vorig jaar oktober kwamen ze nog met artikelen als zou de NL woningmarkt niet langer overprijsd zijn, een soortgelijke reactie als het CPB deed op IMF berichten in 2008.

  Maar die dan wel weer de oekoenomie 🙂

 100. ed says:

  De echte experts zitten hier zo te lezen .
  Iedereen is topadviseur geworden en blaast nog wat meer lucht in de reeds mega opgeblazen ego .

 101. Juan belmonte says:

  Steven:
  hup rennen naar de makelaar voor een rijtjeshuis van… 739.000 euro..Tjonge.

  funda.nl/koop/amst…y-andriessestraat-6/

  Das vast die buurt waar prijsstijgingen gesignaleerd worden…
  ……….

  Vragen kan altijd

 102. ps says:

  ed:
  De echte experts zitten hier zo te lezen .
  Iedereen is topadviseur geworden en blaast nog wat meer lucht in de reeds mega opgeblazen ego .

  Hallo lorenzo, haal je een nieuwe truc uit?

 103. Juan belmonte says:

  ed:
  De echte experts zitten hier zo te lezen .
  Iedereen is topadviseur geworden en blaast nog wat meer lucht in de reeds mega opgeblazen ego .

  Dank voor de complimenten
  En zoals vaa

  Ja een aantal bloggers alhier heeft de makelleugenaars, lichtpuntengenerators en andere hogehuizenprijsminnenden versteld doen staan van kennis van de werkelijke situatie op de woningmarkt.

  De tweede kamer beschreef het zelfs in een rapport Kosten Koper.

  Vakmanschap
  Is niet altijd meesterschap 🙂

 104. Juan belmonte says:

  magnum,

  Allemaal prietpraat.

  Wie om zich heenkijkt
  Weet beter dan
  Huis leasen in 2011 SLIMME Z 🙂

 105. ps says:

  mafketell:
  Waarom we niet in opstand komen ……

  decorrespondent.nl…25559345779-bf194bc0

  De crisis moet zich nog verder verdiepen, aldus Eric Mecking:
  http://www.youtube.com/watch?v=zhy1pCGwUi0

 106. mafketell says:
 107. Bubbelonia says:

  ed:
  De echte experts zitten hier zo te lezen .
  Iedereen is topadviseur geworden en blaast nog wat meer lucht in de reeds mega opgeblazen ego .

  Welkom op het internet ed! 😉

 108. Steven says:

  ed: De echte experts zitten hier zo te lezen .

  De meesten hier lezen minstens 10 artikelen over de markt per dag. Ik kijk ook bij veel opmerkingen over prijsvorming naar grafieken etc. Ook de admin zit duidelijk niet stil, dus je kunt veel van ons ondertussen wel expert noemen ja. Dat gezeur op elke mainstream media dat de prijzen stijgen doen ze al 5 jaar minstens elke maand een keer, terwijl het op iets langere termijn gewoon zakt.

 109. Juan belmonte says:

  Bubbelonia:
  Wow, Ger Hukker: “Iedereen die tussen 2000 en 2014 een huis kocht […] zitten feitelijk gevangen in hun eigen huis”. nos.nl/video/63416…ing-nog-te-duur.html

  Tsja…..

  Mr Ger Hukker heeft het over een prijsstijging
  VOOR HET EERST IN 5 JAAR

  En dat terwijl eerder de NVM nog een persbericht de deur uitdeed op een tweet van tufkaj of snorkel waaruit bleek dat NVM stelselmatig de ontwikkelingen te rooskleurig voorstelde.

  Als door een wesp gestoken reageerde Roeland kimman dat NVM wel een een juiste weergave van woningprijzen had en dat er de afgelopen 5 jaar wel degelijk maand-op-maand stijgingen van huizenprijzen zouden zijn geweest.

  En nu geeft de topman weer een ander beeld.

  Prachtig.

  “Behoudend” en ook vernieuwend tegelijktijd,

  Dieze situatie is bijna net zo geniaal als het einde van de cirkel.

 110. ps says:

  De airco deed het niet meer in deze groentekas, en dan wordt het pand afgeschreven 😉

  https://twitter.com/mcouzy/status/454232723746717696

 111. Juan belmonte says:

  mafketell: Gemist ? huizenmarkt-zeepbe…open-2011-is-dom.png

  Juan dacht de makelleugenaars gewoon een typefout hadden gemaakt en ze bedoelden

  Huis VERkopen in 2011 ? SLIMME Z !!!

  Juan haalt Friesland en Groningen ook door elkaar.
  Excuus, destijds niet gezien 🙂

 112. Juan belmonte says:

  dr.t: Hypotheekrente daalt, waardeverlies is er de laatste maanden niet en tegenover schuld staat bezit.

  Waardeverlies is er niet ???

  En Mr Ger Hukker dan met zijn stelling dat midden en top segment (buiten de paar buurten in de 4 zorgvuldig genoemde steden waar zowaar prijsstijgingen gesignaleerd zijn) nog moeten dalen ???

  Hoe kan dat nou ??

  Als ZELFS de makelleugenaard aangeven dat top en middensegmaand gaan DALEN
  dan gaat gewaardeerde medeblog genoot kameraad dr t
  Betogen dat er GEEN WAARDEVERLIES zou zijn.

  Kom nou vrind 🙂

 113. Juan belmonte says:

  Bubbelonia:
  Herinneren we ons allemaal de verhalen van onze opa’s en oma’s over 2010 en 2011 nog? Of is dat al te lang geleden? pbs.twimg.com/medi…CuCYAAPk5e.png:large

  Yes !

 114. Juan belmonte says:

  mafketell:
  Lol, er staan 209.000 woningen te koop en de gemiddelde prijs is 209.000

  nvm.nl/actual/apri…oorzichtig_door.aspx

  Verschilletje tussen gemiddelde vraagprijs en gemiddelde transactieprijs is nu 87.000 ( toch nog een klein flatje )

  Als er bijna een ton zit tussen gemiddelde vraagprijs
  En gemiddelde transactieprijs
  Bij 800.000+ huizen onder water
  En 250.000 woningen te koop
  Bij een hypotheekvolume van -20% (jaar op jaar)
  IS DE BODEM in huizenprijzen BEREIKT

  Logisch.

  Prof dr Mr Juan Belmonte
  Beëdigd stierenvechter 🙂

 115. erik(trolnogimmerhier) says:

  Tijd niks gehoord van Ma-Ling en Floor. Zeker ook druk met knutselen aan de nieuwe koophut. En Voerman!!!! op vakantie??

 116. erik(trolnogimmerhier) says:

  Heer Belmonte je praat weer flink POEP vandaag.

 117. Klaas says:

  Het artikel is met de stijgende huizenprijzen, maar vooral de vollopende spaarrekeningen en aflossingen volkomen eenzijdig.

 118. Juan belmonte says:

  Okkie:
  nu.nl/economie/374…ang-niet-gezond.html“Woningen met een vraagprijs tot twee ton verkopen goed. Boven de drie ton slaat het om en neemt de dynamiek af. De consument wil en kan minder ver springen”, aldus Hukker.

  Okkie leuk dat u weer reageert.

  Nog leuker is het volgende in het artikel
  Hukker spreekt van een tweedeling op de woningmarkt. Zo stijgen de huizenprijzen niet in elke regio en ook niet voor elk huistype.

  De heer Hukker die standaard huizen in waarde ziet stijgen.
  ziet opeens OOK dat er delen zijn van de woningmarkt die in prijs dalen.

  Het is net ofdatti zichzelf hier corrigeert
  Gewoon helemaal briljant

 119. Juan belmonte says:
 120. ps says:

  erik(trolnogimmerhier):
  Heer Belmonte je praat weer flink POEP vandaag.

  Trollemans heeft niet alleen een moeilijke stoelgang, maar er zit ‘m nog meer dwars:
  https://twitter.com/Bubbelonia/status/441320851682910208

 121. Juan belmonte says:
 122. Juan belmonte says:

  Er is nog zo ontzettend veel innovatie mogelijk
  Om huizenbouw fors duurzamer en goedkoper te maken
  Koop daarom vooral een vrijstaande hut uit de jaren ’70
  Met schrootjes en een groene badkamer
  In een buurt met soortgelijk geïsoleerde hutten
  Om er warmpjes bij te zitten 🙂

  Zoooooo
  Ook weer uitgepoept 🙂

 123. Dirk says:

  De kijkdag heeft zefs geen verkopen opgeleverd in het goedkope sigment, de piek was dus al ruimschoots weer voorbij 😉

  Het wordt dus weer tijd voor verdere dalingen.

 124. Dirk says:

  Volgende groep slachtoffers, komt u maar!

 125. Dirk says:

  Wees niet bang, u zult de boot voorlopig niet gaan missen om mee te mogen delen in de verliezen 😉

 126. Overstag says:

  3 woorden: Dead. Cat. Bounce.

  Vandaag besloten om toch maar niet overstag te gaan. Wel een andere woning, maar weer lekker zorgeloos huren. We bekijken het wel van jaar tot jaar. Bang om de boot te missen ben ik in ieder geval ab-so-luut niet. Ook niet met deze *kuch* prachtige cijers.

 127. Maria says:

  Het zou zo maar eens een reden kunnen zijn om de HRA aan te pakken:

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/voor-miljoenen-gesjoemeld-met-hypotheekrenteaftrek

 128. Maria says:

  Mooi:

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/woonlasten-dalen-17-22-5-jaar

  De consument is tussen de 17 en 22 % minder kwijt aan woonlasten.

  Wellicht niet voor te stellen maar in 1990 adviseerde het NIBUD niet meer dan 25 tot 30 % aan woonlasten uit te geven.

  En nu?

 129. Adamus says:

  ed:
  De echte experts zitten hier zo te lezen .
  Iedereen is topadviseur geworden en blaast nog wat meer lucht in de reeds mega opgeblazen ego .

  Ego als een huis.

 130. Adamus says:

  mafketell: Ben benieuwd …..

  De restschulden securitiseren, in een als ‘SPV’ fungerendeBad Bank stoppen met als enige belegger de pensioenfondsen …….. en uw pensioen staat garant uiteraard ……

  http://www.edelmetaal-info.nl/2014/04/videos-online/

  Middelkoop in het laatste kwartier: ‘alles is -boekhoudkundig- mogelijk’.

 131. Adamus says:

  Maria:
  Het zou zo maar eens een reden kunnen zijn om de HRA aan te pakken:

  rtlnieuws.nl/econo…hypotheekrenteaftrek

  Of andere uitruilen. De door politiek opgedrongen werkelijkheid verzin je niet.

 132. Bubbelonia says:

  FYI: Vriend van me had 30+ kijkers bij de OpenHuizenDag (leuke woning, centrum grote stad, scherp geprijsd, etc). Is één bod uitgekomen, vooralsnog niks meer gehoord van de andere 29+ kijkers. Hoop voor ‘m dat ‘ie t snel kwijt is 😉

  Één zo’n anekdote zegt natuurlijk niks, maar dit gewoon ter info

 133. Dawg says:

  Bubbelonia,

  Soort ramptoeristen.

 134. bankschroef says:

  Wat is het al met al toch een verziekte bende die woningmarkt.
  Ik blijf ook lekker huren, kopen is geen optie, teveel dreiging van blok aan been, te hoge kosten en lasten etc.
  Mijn vertrouwen is ook weer beneden nul, het was een beetje aan het terugkomen maar helaas…komt de NVM weer met zo’n desperate hysterisch positief jubelbericht, dat doet ook de markt van de wijze afwachtende rijke spaarders geen goed. Laten ze nou gewoon eens 10-15 jaar hun hebberige waffel houden.

 135. Maria says:

  Verkassen als je een bepaald inkomen krijgt, verkassen als je een bepaalde leeftijd bereikt en het ouderlijk huis samen met je kinderen verlaten:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22497390/__Tijdelijke_huur_starters__.html

  Welkom in de communistische heilstaat!

 136. Nico de Geit says:

  Voortaan uitsluitend een tijdelijk huurcontract voor huurders:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22497390/__Tijdelijke_huur_starters__.html

  Geen 1 april

 137. Keesje says:

  Nico de Geit:
  Voortaan uitsluitend een tijdelijk huurcontract voor huurders:

  telegraaf.nl/binne…huur_starters__.html

  Geen 1 april

  Goed plan.

  Er zullen ongetwijfeld uitzonderingsregels komen waardoor mensen langer mogen blijven zitten maar categorie grove scheefhuurder zal er uit moeten binnen een bepaalde termijn, 2 jaar of zo lijkt me meer dan redelijk.

 138. Keesje says:

  Nico de Geit:
  Voortaan uitsluitend een tijdelijk huurcontract voor huurders:

  telegraaf.nl/binne…huur_starters__.html

  Geen 1 april

  Hmm….wel lastig voor alle bijna gepensioneerden die per ongeluk toch een huurhuis gaan krijgen en dachten hun koophuis opbrengst cash op de bank te gaan zetten om van te gaan genieten……

  Of…..zullen er mazen komen waardoor je dan gewoon bij 10 corporaties kunt inschrijven en in jaar 4 of 5 vrolijk verkast voor de #volgende ronde 5 jaar sociale woningbouwgenot?

  Of (neem ik eigenlijk wel aan) gaan ze naar je spaarrekening kijken hoe vol die is?

 139. Keesje says:

  Maria:
  Verkassen als je een bepaald inkomen krijgt, verkassen als je een bepaalde leeftijd bereikt en het ouderlijk huis samen met je kinderen verlaten:

  telegraaf.nl/binne…huur_starters__.html

  Welkom in de communistische heilstaat!

  Je kan er een goedlopend adviesbureau mee oprichten met al die regeltjes 🙂

 140. Heinz says:

  Maria,

  Wacht op de aanvullende wetgeving waarin overtreders strafbaar zullen worden. Geheel volgens recept Poetin! Ze zijn helemaal de weg kwijt……

 141. Keesje says:

  Maria:
  Het zou zo maar eens een reden kunnen zijn om de HRA aan te pakken:

  rtlnieuws.nl/econo…hypotheekrenteaftrek

  Hoe doen ze dit? 2 huizen per ongeluk in bezit, onverkoopbaar en gescheiden zijn om ieder een huis te hebben om maar 2x hra en ook 1x huurprijs 2ewoning te kunnen krijgen?

  Heel eerlijk vind ik het niet zo zeer fraude als dat het geboren is als een Noodgreep om restschuld te voorkomen…..(of ‘winst’ te verliezen)

 142. Heinz says:

  In plaats nu eindelijk te onderkennen waar het eigenlijke probleem van deze stokkende markt ligt, gaan we deze zotte maatregelen treffen, die het nog onaantrekkelijker maken een huis te huren. Terwijl de markt om huurwoningen vraagt. Maak de markt weer een markt, haal alle overheidsinvloeden er af en bouw huurwoningen, heel veel huurwoningen!

 143. Nico de Geit says:

  ‘Drie van de vier studenten in VK tot na hun 50e bezig met terugbetaling studielening’

  http://rt.com/news/university-tuition-fees-debt-660/

  (45% betaalt nooit terug)

 144. Luisindepels says:

  Bubbelonia:
  FYI: Vriend van me had 30+ kijkers bij de OpenHuizenDag (leuke woning, centrum grote stad, scherp geprijsd, etc). Is één bod uitgekomen, vooralsnog niks meer gehoord van de andere 29+ kijkers. Hoop voor ‘m dat ‘ie t snel kwijt is

  Één zo’n anekdote zegt natuurlijk niks, maar dit gewoon ter info

  Is dat toevallig in Rotterdam?

 145. Keesje says:

  Heinz:
  In plaats nu eindelijk te onderkennen waar het eigenlijke probleem van deze stokkende markt ligt, gaan we deze zotte maatregelen treffen, die het nog onaantrekkelijker maken een huis te huren. Terwijl de markt om huurwoningen vraagt. Maak de markt weer een markt, haal alle overheidsinvloeden er af en bouw huurwoningen, heel veel huurwoningen!

  Geen goed plan rond 2020 gaat de bevolking krimpen. Waarom geen oude huizen opkopen, opknappen en verhuren door woningbouw vereniging……

 146. Nico de Geit says:

  Poetin tegen EU: ‘Gasdoorvoer Oekraine in gevaar’

  De Russische president Vladimir Poetin roept 18 Europese landen met spoed op voor overleg over de situatie in Oekraïne. Rusland wil de achterstallige 2,2 miljard dollar voor gas dat geleverd is aan Oekraïne betaald zien. Ook wil het de lening van 3 miljard dollar terug. Oekraïne moet gas voortaan vooruit betalen. Oekraïne ontving de afgelopen vier jaar 35 miljard dollar steun uit Rusland en daar komt nu abrupt een eind aan. Het Westen heeft steun beloofd maar blijft vooralsnog in gebreke. Westerse landen zijn vooral geïnteresseerd in Oekraïense landbouwproducten, grondstoffen en als afzetmarkt voor machines. Zelfs met de 36 miljard Russische steun kwam Oekraïne nog 10 miljard tekort.

  http://rt.com/business/putin-ukraine-gas-europe-640/

  Niets daarover in de MSM.

 147. Nico de Geit says:

  Nico de Geit:
  Voortaan uitsluitend een tijdelijk huurcontract voor huurders:

  telegraaf.nl/binne…huur_starters__.html

  Geen 1 april

  Dat is natuurlijk uitsluitend van toepassing op de sociale huurwoningen.

  Ik betaal liever ietsje meer. In een wijk vol probleemgevallen wonen, die denken dat jij ook een probleemgeval bent, jij betaalt de volle mep – dat wordt dus € 699,40 – zij zitten voor 220 euro netto.

 148. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: zij zitten voor 220 euro netto

  Die gaan dus pas weg als ze dood zijn.

 149. Nico de Geit says:

  Heinz: Geheel volgens recept Poetin! Ze zijn helemaal de weg kwijt

  Leg uit

 150. Nico de Geit says:

  Het valt mij op dat er momenteel erg weinig baby’s geboren worden. 4 van de 5 jonge vrouwen ziet kinderen krijgen als iets voor later. Maar tussen de 30-35 zijn ze al last-minute-moeder.

  Ze willen eerst een normaal huis, en die zijn er nauwelijks. Wegens problemen alhier bekend.

 151. Nico de Geit says:

  In einem Brandbrief an 18 Staats- und Regierungschefs (u.a. Deutschland) fordert Putin von der EU 5 Milliarden Dollar (3,6 Mrd. Euro), andernfalls werde „in nächster Zukunft“ durch die Leitungen der Ukraine nicht mehr geliefert. Anbieter Gazprom könne „die Lieferungen komplett oder teilweise einstellen“.

  Klartext: Der Kreml-Herrscher will Europa den Gashahn zudrehen, solange die EU nicht die Schulden der Ukraine (12 Mrd. Euro) begleicht – oder zumindest anzahlt.

  http://www.bild.de/politik/ausland/wladimir-putin/droht-dem-westen-mit-einem-gasstopp-35457186.bild.html

 152. Luisindepels says:

  Keesje: Geen goed plan rond 2020 gaat de bevolking krimpen.

  Weet het CBS dit al? Die gaan in hun bevolkinsgrpognose nog uit van een groei van 1 miljoen personen tot 2040. Daarna vlakt de groei af. Aantal huishoudens zal overigens ook met bijna 1 miljoen toenemen tot 2040.

  Maar ik neem aan dat jij beter zicht hebt op deze materie, dus misschien kan je het CBS bellen dat ze er totaal naast zitten?

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=81593NED&D1=0,7,10-12,14-15,21&D2=0&D3=0-3,8,13,18,23,28,33,38,43,l&VW=T

 153. Nico de Geit says:

  Keesje: Waarom geen oude huizen opkopen, opknappen en verhuren door woningbouw vereniging

  Omdat dat totaal niet rendabel is.

 154. Heinz says:

  Nico de Geit,

  Dit is symptoom bestrijding. Je doet niets aan het werkelijke probleem. Men doet alsof de oorzaak van de stagnerende woningmarkt niet de zeepbel is, en dat het voor veel mensen niet meer te betalen is. Daarom bieden ze ‘goedkope’ huurwoningen aan, waar je na vijf jaar uitgezet wordt. En dan? Sta je op straat. Het is een belachelijke toestand dat er duizenden woningen op funda staan, maar die niet te betalen zijn voor het gros van de mensen. Dat huurcorporaties niet meer in staat zijn veel woningen te bouwen, omdat het benodigde geld moet worden afgedragen aan de staat. En dat men eindelijk tot besef komt dat een goede verhouding van de woonkosten ten opzichte van een inkomen wenselijk is. Dit wat er nu wordt gedaan is mensen alleen maar in diepe schulden jagen!

 155. Keesje says:

  Luisindepels: Weet het CBS dit al? Die gaan in hun bevolkinsgrpognose nog uit van een groei van 1 miljoen personen tot 2040. Daarna vlakt de groei af. Aantal huishoudens zal overigens ook met bijna 1 miljoen toenemen tot 2040.

  Maar ik neem aan dat jij beter zicht hebt op deze materie, dus misschien kan je het CBS bellen dat ze er totaal naast zitten?

  statline.cbs.nl/St…33,38,43,l&VW=T

  Oeps in de war met pensioencijfers 🙂 mijn excuses.

 156. lorenzo says:

  erik(trolnogimmerhier): Tijd niks gehoord van Ma-Ling en Floor. Zeker ook druk met knutselen aan de nieuwe koophut. En Voerman!!!! op vakantie??

  Als het niveau een zeker niveau heeft bereikt kan er op een zeker moment een beslissing volgen , ik zit er ook dicht tegenaan.

 157. Keesje says:

  Nico de Geit:
  Het valt mij op dat er momenteel erg weinig baby’s geboren worden. 4 van de 5 jonge vrouwen ziet kinderen krijgen als iets voor later. Maar tussen de 30-35 zijn ze al last-minute-moeder.

  Ze willen eerst een normaal huis, en die zijn er nauwelijks. Wegens problemen alhier bekend.

  Heb je de kinderopvangkosten al eens bekeken? En daarbij de achteruitgang in salaris als je dan allebei 4 dagen wilt werken? Kan zo maar duizend euro netto kosten voor 1 kind per maand!

 158. Nico de Geit says:

  Heinz:
  Nico de Geit,

  Dit is symptoom bestrijding. Je doet niets aan het werkelijke probleem. Men doet alsof de oorzaak van de stagnerende woningmarkt niet de zeepbel is, en dat het voor veel mensen niet meer te betalen is. Daarom bieden ze ‘goedkope’huurwoningen aan, waar je na vijf jaar uitgezet wordt. En dan? Sta je op straat. Het is een belachelijke toestand dat er duizenden woningen op funda staan, maar die niet te betalen zijn voor het gros van de mensen. Dat huurcorporaties niet meer in staat zijn veel woningen te bouwen, omdat het benodigde geld moet worden afgedragen aan de staat. En dat men eindelijk tot besef komt dat een goede verhouding van de woonkosten ten opzichte van een inkomen wenselijk is. Dit wat er nu wordt gedaan is mensen alleen maar in diepe schulden jagen!

  Helemaal mee eens maar dat heeft toch niets met Poetin te maken?

 159. lorenzo says:

  ed: De echte experts zitten hier zo te lezen .
  Iedereen is topadviseur geworden en blaast nog wat meer lucht in de reeds mega opgeblazen ego .

  Doe ik nogal wat moeite mij van eea te distantieren , krijgen we dit.
  Nou , mijn ego houdt gelijke tred met de grootte van mijn auto , dit wordt dan elke 2 jaar geevalueerd en aangepast indien nodig.

 160. lorenzo says:

  Steven: hup rennen naar de makelaar voor een rijtjeshuis van… 739.000 euro.. Tjonge.

  funda.nl/koop/amst…y-andriessestraat-6/

  Tja , die zitten toch hier lees ik meermaals , de massa , het kuddedier .Geen verwijt , doch slechts een meermaals geconstateerd feit in dit theater . Er is nog ruimte voor enige oplossingen in het leven derhalve.

 161. Nico de Geit says:

  Keesje: Heb je de kinderopvangkosten al eens bekeken?

  Je kunt ook thuisblijven en borstvoeding geven. Als er nu veel te weinig kinderen geboren worden heeft dat later weer allerlei gevolgen – iemand moet het werk doen en iemand moet de pensioenen betalen.

  Blijkbaar zijn de lasten van het leven zodanig zwaar dat mensen er massaal vanaf zien kinderen op de wereld te zetten. Ten eerste wordt dat kind gezien als een zware last, ten tweede kun je het het kind niet aandoen.

 162. Keesje says:

  Heinz:
  Nico de Geit,

  Dit is symptoom bestrijding. Je doet niets aan het werkelijke probleem. Men doet alsof de oorzaak van de stagnerende woningmarkt niet de zeepbel is, en dat het voor veel mensen niet meer te betalen is. Daarom bieden ze ‘goedkope’huurwoningen aan, waar je na vijf jaar uitgezet wordt. En dan? Sta je op straat. Het is een belachelijke toestand dat er duizenden woningen op funda staan, maar die niet te betalen zijn voor het gros van de mensen. Dat huurcorporaties niet meer in staat zijn veel woningen te bouwen, omdat het benodigde geld moet worden afgedragen aan de staat. En dat men eindelijk tot besef komt dat een goede verhouding van de woonkosten ten opzichte van een inkomen wenselijk is. Dit wat er nu wordt gedaan is mensen alleen maar in diepe schulden jagen!

  Iedereen gaat meebetalen. De bejaarden die het verzorgingstehuis weer uitgezet worden, de bejaarden die verplicht in een (huur)huis moeten zitten met minimum betaalde zorg en maximum zorg door kinderen, buren, kennissen of vrijwilligers, de babyboomers die minder geld krijgen voor hun koophut en een minder riant pensioen voor zich zien, de gezinnen met kleine kinderen die dik onder water staan financieel gezien en marktplaats afstruinen ipv de Wehkamp en winkelcentra, en de jongeren die een dalende huizenmarkt instappen met dito salaris, het onderwerp kinderen ver voor zich uitschuivend, net een kleine tijd om met luier…..

 163. Keesje says:

  Keesje,

  Net een kleine tijd met luier = tijdbom met luier

 164. Keesje says:

  Nico de Geit: Je kunt ook thuisblijven en borstvoeding geven. Als er nu veel te weinig kinderen geboren worden heeft dat later weer allerlei gevolgen – iemand moet het werk doen en iemand moet de pensioenen betalen.

  Blijkbaar zijn de lasten van het leven zodanig zwaar dat mensen er massaal vanaf zien kinderen op de wereld te zetten. Ten eerste wordt dat kind gezien als een zware last, ten tweede kun je het het kind niet aandoen.

  Gynaecologen merken de crisis ook al heb ik gemerkt. Naar een bijeenkomst geweest van het plaatselijk ziekenhuis, waren al weken aan het adverteren ervoor, ik dacht ik ga eens kijken. In het kort stonden daar twee gynaecologen van dat ziekenhuis te vertellen dat als je geen kinderen meer wilde, je nooit meer ongesteld hoefde te worden. In alle gevallen moest je wel zelf (ook) bijdragen om door hun behandeld te worden, deel door verzekeraar. #met stomheid geslagen……

  Er zijn nl ook heel goedkope oplossingen zoals de prikpil, het spiraaltje of het eeuwig doorslikken de pil…….

  Nee doe maar een operatie, dan hoeven ze niet in te inkrimpen als afdeling gynaecologie…..

  Hoezo zorgkosten lopen uit de hand?!

 165. ps says:

  Bubbelonia:
  FYI: Vriend van me had 30+ kijkers bij de OpenHuizenDag (leuke woning, centrum grote stad, scherp geprijsd, etc). Is één bod uitgekomen, vooralsnog niks meer gehoord van de andere 29+ kijkers. Hoop voor ‘m dat ‘ie t snel kwijt is

  Één zo’n anekdote zegt natuurlijk niks, maar dit gewoon ter info

  http://www.bangkokcondofinder.com/wp-content/uploads/2011/06/aaaaaaa.png

 166. ps says:

  bankschroef:
  Wat is het al met al toch een verziekte bende die woningmarkt.
  Ik blijf ook lekker huren, kopen is geen optie, teveel dreiging van blok aan been, te hoge kosten en lasten etc.
  Mijn vertrouwen is ook weer beneden nul, het was een beetje aan het terugkomen maar helaas…komt de NVM weer met zo’n desperate hysterisch positief jubelbericht, dat doet ook de markt van de wijze afwachtende rijke spaarders geen goed. Laten ze nou gewoon eens 10-15 jaar hun hebberige waffel houden.

  http://www.sacramentoappraisalgroup.net/wp-content/uploads/2014/01/Expired-cartoon-292×300.jpg

 167. Jodha says:

  Makelaar 2,

  Jeetje, het konijnenhok syndroom is bij makelaars erger dan ik dacht. Dat de opleiding met een IQ van rond de 60 kan worden afgerond, en dat je met inbreng van veel kapitaal in een maffiose omgeving zit nou ja, maar dat je uit eigen interesse verder helemaal te weten komt van wat er buiten de huizenmarkt op de postzegel nederland plaatsvindt dat is ronduit schokkend. Of is het een beetje zielig?

 168. ps says:

  Nico de Geit: Je kunt ook thuisblijven en borstvoeding geven. Als er nu veel te weinig kinderen geboren worden heeft dat later weer allerlei gevolgen – iemand moet het werk doen en iemand moet de pensioenen betalen.

  Blijkbaar zijn de lasten van het leven zodanig zwaar dat mensen er massaal vanaf zien kinderen op de wereld te zetten. Ten eerste wordt dat kind gezien als een zware last, ten tweede kun je het het kind niet aandoen.

  http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/299786/amerikaanse-vrouwen-nemen-honden-in-plaats-van-babys.html

 169. Jodha says:

  Maria,

  Hoe verzin je het, dit is echt te erg. Dat de telegraaf dit met droge ogen kan pubiceren. Volgende stap: Geen munt meer om alles te kopen, maar straks bonnen met een destination clause: 1 voor voedsel (of wat de industrie voedsel noemt) 1 voor zorg, 1 voor transport, en dan de rest op basis van hoe goed je naar opstelten en consorten luistert. De ideale staat voor het NL staatshoofd heeft enkel golems.

 170. Jodha says:

  Nico de Geit,

  He, die 5 bln is precies het bedrag dat de EU/US aan nazi-partij Svoboda heeft gegeven! Putin is wel grappig!

 171. Kareltje de Grote says:

  Allen,

  Ik moet ff wat delen, want ik ben er een beetje door verbijsterd.

  Ik huur van particulier stel dat hun huis na val van Lehman niet meer verkocht krijgt. Nu hebben ze dus 2 huizen en 2 hypotheken, hij was net een 1,5 jaar werkloos maar is op miraculeuze wijze weer aan de slag gekomen. Zij stopt per direct met fulltime werken want “ze mist het thuis”.
  Ik raadde aan om voorlopig met 2 full timers te werken want dan konden ze extra aflossen omdat schulden in deze tijd zeer ongunstig is.

  Weten jullie wat ze zegt??? “Gelukkig hebben wij geen schulden”.
  WTF???!!! Die staan gvd 700k in het krijt, met 2 huizen onderwater en zien na 6 jaar nóg niet dat een hypotheek een schuld is!!!!

  Ik ben verbijsterd….ontluisterend.

 172. Nico de Geit says:

  Er rust nu nog een taboe op maar ik zou graag inzicht hebben in de geboortecijfers naar etniciteit. Het is onderhand wel duidelijk dat iedere etniciteit haar eigen manier van leven heeft en dat dat zich niet eenvoudig noch blijvend laat veranderen.

  We dwalen af, terug naar de huizenmarkt die lekker warm worden gehouden met – tot op heden – goedkoop aardgas.

  Geen baby’s is natuurlijk de beste oplossing van alle problemen. Of zelfmoord. Soylent Green.

 173. Nico de Geit says:

  Kareltje de Grote: “Gelukkig hebben wij geen schulden”.
  WTF???!!! Die staan gvd 700k in het krijt, met 2 huizen onderwater en zien na 6 jaar nóg niet dat een hypotheek een schuld is!!!!

  Neem een borrel!

  Tegen de tijd dat de bank terugbetaling eist vinden ze de bank vast heel onredelijk.

 174. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Er rust nu nog een taboe op maar ik zou graag inzicht hebben in de geboortecijfers naar etniciteit

  Vooral blanke aso’s nemen kinderen, nette blanken sterven binnen heel snel uit. Daarnaast hebben we nog een leger van Jihad-babies, gemixte babies van moeders die op rappers vallen. Waar moet dat heen, of word ik oud?

 175. mafketell says:

  Strakjes ‘lof der zotheid’ van de NL huizenmarkt met Mr. Hukker himself

  Vragen ? hier kunt u vragen …..
  Kijker aan Z

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/kijker-aan-z-de-huizenmarkt

 176. Gekke Gerrit says:

  Het is tijd voor actie!

  Ik stel voor om de maand juni uit te roepen tot huurstakingsmaand!

  Als huurders moeten we af spreken dat in de maand juni heel Nederland zijn huur niet betaald!

 177. Kareltje de Grote says:

  @ 181, Nico de Geit

  Hahaha, dank je. Dat zal ik doen.

  Je hebt gelijk, tegen die tijd vinden ze de bank heel onredelijk.
  De fundamentele denkwijze die er aan ten grondslag ligt vind ik waarlijk getuigen van een stupiditeit die z’n weerslag niet kent.
  En dit is geen op zichzelf staand incident: ik durf er wat onder te verwedden dat hele volksstammen zo denken.
  De implicaties van die denkwijze kan ik niet zo goed inschatten, maar heeft vast ook z’n weerslag op het niet adequaat prijzen van huizen.
  Tenzij jullie dat anders zien, beste Zeepbellers.

 178. Luisindepels says:

  Kareltje de Grote: WTF???!!! Die staan gvd 700k in het krijt, met 2 huizen onderwater en zien na 6 jaar nóg niet dat een hypotheek een schuld is!!!!
  Ik ben verbijsterd….ontluisterend.

  Grote broek trek je aan. Net of een verhuurder zit te wachten op bemoeienis van de huurder.

  Maar om het even uit te leggen: jij als huurder betaalt de hypotheek van het ene huis af. Als je daar klaar mee bent trappen ze je eruit en verkopen dat huis. Dan lossen ze daarna het andere huis af. Prima geregeld dus.

 179. Kareltje de Grote says:

  @186 Luisindepels

  Geen grote broek. Zijn goede kenissen van mij. Ik kan me dergelijke bemoeiienissen dus veroorloven.

  Restschulden bij huidige prijzen want beide huizen onderwater. Mijn schatting is dat ze in totaal 210k onderwater staan. Lijkt mij wat minder prima geregeld.
  Aflossingsvrije hypotheken op beide woningen. Er wordt niets afgelost.

  Toch mijn dank voor je moeite. Jammer dat je dat wat onvriendelijk doet.

 180. Adamus says:

  Kareltje de Grote:
  Allen,

  Ik moet ff wat delen, want ik ben er een beetje door verbijsterd.

  Ik huur van particulier stel dat hun huis na val van Lehman niet meer verkocht krijgt. Nu hebben ze dus 2 huizen en 2 hypotheken, hij was net een 1,5 jaar werkloos maar is op miraculeuze wijze weer aan de slag gekomen. Zij stopt per direct met fulltime werken want “ze mist het thuis”.
  Ik raadde aan om voorlopig met 2 full timers te werken want dan konden ze extra aflossen omdat schulden in deze tijd zeer ongunstig is.

  Weten jullie wat ze zegt??? “Gelukkig hebben wij geen schulden”.
  WTF???!!! Die staan gvd 700k in het krijt, met 2 huizen onderwater en zien na 6 jaar nóg niet dat een hypotheek een schuld is!!!!

  Ik ben verbijsterd….ontluisterend.

  Tegenover de schuld staat bezit, het eigen huis. 😉 als de bankenunie er straks is kunnen onderwaterschulden overgenomen/gesocialiseerd worden. Gecreëerde schuld (uit het niets) wordt dan doorgehaald. Zalm gaat nog een paar jaar door en niet om ABN naar de beurs te brengen. Nee, maar wel om ABN in uw beurs te laten afdalen.

 181. Adamus says:

  Nico de Geit:
  ‘Drie van de vier studenten in VK tot na hun 50e bezig met terugbetaling studielening’

  rt.com/news/univer…ition-fees-debt-660/

  (45% betaalt nooit terug)

  Ik heb familieleden die als vijftiger ook net hebben afgelost. Studie 1975 ongeveer gestart. Met tientje per maand gaat het niet snel. Ken ook 35/40 jarigen die nog zeker 10 jaar moeten aflossen en ‘vergeten’ zijn hun studieschuld op te geven bij hypotheekaanvraag.
  Doen de ‘starters’ buiten de randstad het beter: vmbo max.

 182. Nico de Geit says:

  Luisindepels: jij als huurder betaalt de hypotheek van het ene huis af

  Zo zou het moeten zijn maar zo is het niet. Bij dalende woningprijzen is de huurder spekkoper en altijd voordeliger uit dam de ‘woningeigenaar’.

 183. Keesje says:

  Kareltje de Grote:
  @186 Luisindepels

  Geen grote broek. Zijn goede kenissen van mij. Ik kan me dergelijke bemoeiienissen dus veroorloven.

  Restschulden bij huidige prijzen want beide huizen onderwater. Mijn schatting is dat ze in totaal 210konderwater staan. Lijkt mij wat minder prima geregeld.
  Aflossingsvrije hypotheken op beide woningen. Er wordt niets afgelost.

  Toch mijn dank voor je moeite. Jammer dat je dat wat onvriendelijk doet.

  Misschien hebben ze het goed geregeld: flinke overlijdensrisico verzekering erop, voila ooit valt 1 van de 2 dood neer en de ander heeft afgeloste huizen. Nog beter: bij leven hebben ze in hun jongere jaren niet hoeven aflossen en nog steeds 3x per jaar op vakantie, ook fankzij hun huurder 😉

 184. Keesje says:

  Nico de Geit: Neem een borrel!

  Tegen de tijd dat de bank terugbetaling eist vinden ze de bank vast heel onredelijk.

  Tegen die tijd, mocht 1 van de 2 niet voor de afloop van de hypotheken dood neer vallen, dat is dan 30 jaar later, dan zijn ze oud en grijs en valt er niets meer te halen. Tenzij…..er nog rijke papa’s en mama’s zijn waarvan ze nu al weten dat er minstens een paar ton binnen die 30 jaar gestort gaat worden 🙂

 185. Bubbelonia says:

  Keesje: Hoe doen ze dit? 2 huizen per ongeluk in bezit, onverkoopbaar en gescheiden zijn om ieder een huis te hebben om maar 2x hra en ook 1x huurprijs 2ewoning te kunnen krijgen?

  Heel eerlijk vind ik het niet zo zeer fraude als dat het geboren is als een Noodgreep om restschuld te voorkomen…..(of ‘winst’ te verliezen)

  Tja. Is zwartwerken als je in een uitkering zit om schulden te voorkomen dan ook geen fraude? 😉

  Maar ik ken mensen die dit soort trucs uithalen. Is vrij makkelijk te doen en ze doen het (al jáááren) puur voor het een lekker extra centje (heel veel centjes). Niet omdat ze aan de grond zitten en zonder deze fraude niet rond kunnen komen. Als het zo erg is dan verkoop je één van de huizen wel

 186. Keesje says:

  Bubbelonia: Tja. Is zwartwerken als je in een uitkering zit om schulden te voorkomen dan ook geen fraude?

  Maar ik ken mensen die dit soort trucs uithalen. Is vrij makkelijk te doen en ze doen het (al jáááren) puur voor het een lekker extra centje (heel veel centjes). Niet omdat ze aan de grond zitten en zonder deze fraude niet rond kunnen komen. Als het zo erg is dan verkoop je één van de huizen wel

  Kende een stel waarbij ze twee appartementen langs elkaar in Amsterdam hadden, 1 sociale huurflat met uitkering voor vrouw en samen kinderen, de ander een gekocht appartement en werk. Deurtje door de muur, we wonen samen 🙂

 187. Nico de Geit says:

  Keesje: dan zijn ze oud en grijs en valt er niets meer te halen. Tenzij

  Misschien hebben ze kinderen die garant staan als die kinderen zelf een hypotheek af willen sluiten. Dan lijkt het erop dat de ouders garant staan voor hun kinderen, het komt vast niet in ze op dat de bank een plan heeft.

 188. Nico de Geit says:

  Luisindepels: Grote broek trek je aan

  Als er iemand een te grote broek aanheeft dan zijn het de ‘woningeigenaren’ die onder water staan.

 189. Bubbelonia says:

  Keesje,

  Ja, precies. Zulke constructies bestaan al járen. Is jarenlang niks aan gedaan. Dat er nu opeens wél een punt van gemaakt gaat (lijkt te gaan) worden zegt wat mij betreft dat ze van de subsidieregelingen zelf afwillen. Als de VVD over misbruik/fraude praat doen ze dat met de intentie de regelingen af te schaffen in te perken.

 190. Ontwikkelaar says:

  De woningprijzen gaan lokaal omhoog maar woningen in de hogere prijsklasse moeten volgens Rukker met gemiddeld nog 20% naar beneden.

  Now we’re talking Ger!

 191. Nico de Geit says:

  Bubbelonia:
  BIZAR!

  1) twitter.com/MaikeH…s/454562960103702528
  2) twitter.com/MaikeH…s/454563349490319360
  3) twitter.com/MaikeH…s/454563722594615296
  4) twitter.com/MaikeH…s/454564215077212160

  ‘Nieuws betekent ramp voor woningeigenaren. Ze hebben straks geen huis meer maar wel een hypotheek’

  Interessant. Blij dat ik huur. Blijkbaar moet je met een woning ook rekening houden met totaalverlies en met het risico dat de verzekering niet betaalt. Slechte fundamenten zijn doorgaans niet verzekerd.

 192. Keesje says:

  Nico de Geit: ‘Nieuws betekent ramp voor woningeigenaren. Ze hebben straks geen huis meer maar wel een hypotheek’

  Interessant. Blij dat ik huur. Blijkbaar moet je met een woning ook rekening houden met totaalverlies en met het risico dat de verzekering niet betaalt. Slechte fundamenten zijn doorgaans niet verzekerd.

  Hoeveel meer huizen gaan het de komende 40 jaar begeven vanwege paalrot?

  Linkje bij nieuws:
  http://www.rijnmond.nl/nieuws/10-04-2014/bewoners-margrietstraat-moeten-snel-hun-huis-uit

 193. Keesje says:

  Nog meer paalrot en de banken doen moeilijk over funderinghetstel financieren (onder wTer woninkje?):
  http://www.rijnmond.nl/nieuws/03-10-2013/vrees-voor-instorten-paalrotwoningen-dordt

 194. Keesje says:

  Misschien wel tienduizendn mensen hebben erbin Rotterdam mee te maken:

  http://www.rijnmond.nl/nieuws/08-11-2007/paalrot-groot-probleem-rotterdam

 195. ps says:

  mafketell:
  Strakjes ‘lof der zotheid’ van de NL huizenmarkt met Mr. Hukker himself

  Vragen ? hier kunt u vragen …..
  Kijker aan Z

  rtlnieuws.nl/econo…aan-z-de-huizenmarkt

  Zou hij z’n roze bril weer op hebben?

 196. Bubbelonia says:

  ps,

  Had ‘ie! https://twitter.com/Bubbelonia/status/454583094897823744 (Beeldkwaliteit is niet al te best, dus niet heel duidelijk te zien. Maar het is ‘m wel!)

 197. B88 says:

  ik probeer het nog maar een keer:…

  Wat een onzin verkopen Eric en makelaar2 weer eens. Volgens zijn dit dan ook ingehuurde krachten om de mening op dit forum te beïnvloeden vanuit overheidswege.

  Een paar voorbeelden:
  Ik sta 60.000 euro onder water. (twee inkomens ruim boven modaal)
  Buurman van me staat 30.000 euro onder water (1 modaal inkomen)
  Andere buurman: failliet verklaart moet verkopen van de bank. Vraagprijs is 50.000 lager dan dat ie in 2006 betaald heeft.
  Op men werk twee collega’s die zoveel studieschulden hebben dat ze maar gaan huren. Mijn berekening dat met huidige aflossingssnelheid ze rond hun vijftigste pas konden kopen (eigen geld meenemen) sloeg in als een bom.
  Verschillende vrienden zijn inmiddels vertrokken of hebben hun huis te koop staan en bereiden zich voor om te vertrekken: weg uit Nederland.

  Salarissen dalen echt (geen bonus meer voor de gewone medewerker) of worden bevroren.

  En dan gaan die twee hier lopen blèren dat binnen een paar jaar alle problemen opgelost zijn?!!!

  Leg mij maar eens uit Eric trollemans en makelaar2 hoe ik in een paar jaar 60.000€ aflos. Geen gein hè! Gewoon jullie je eigen boute stellingen onderbouwen met concrete redenen waarom ik (en al (1.3mio) probleemhypotheekgevers) nu zo ineens *poef* men restschuld kan afbetalen.

  En nu geen verstoppertje gaan spelen hè!

 198. Ontwikkelaar says:

  Duidelijk is dat als alle onderpanden op hypotheken van woningen, kantoren, bedrijfsruimten en grondposities op werkelijke waarden worden getaxeerd alle banken wel zo verschrikkelijk failliet zijn!

 199. Luisindepels says:

  B88,

  2 simpele vragen:
  100% aflossingsvrij, zonder spaar/beleggingscomponent?
  Je hebt geen enkele cent opzij gelegd afgelopen 5/6 jaar?

  Bij 2x ja: dan kan je een verhuiswens vergeten. Maar denk niet dat jij maatgevend ben voor alle anderen. Veruit de meesten van de instappers laatste jaren kunnen bij de twee vragen twee keer nee invullen.

 200. Beurse Beurs says:

  B88:

  60K aflossen%

 201. Bubbelonia says:

  Luisindepels,

  Volgens Ger Hukker is het allemaal niet zo rooskleurig als jij voorstelt. Iedereen die tussen 2000 en nu een huis gekocht heeft zit gevangen in zijn huis, zegt Ger.

 202. ps says:

  Bubbelonia:
  ps,

  Had ‘ie! twitter.com/Bubbel…s/454583094897823744 (Beeldkwaliteit is niet al te best, dus niet heel duidelijk te zien. Maar het is ‘m wel!)

  🙂

 203. Nico de Geit says:

  Ontwikkelaar:
  Duidelijk is dat als alle onderpanden op hypotheken van woningen, kantoren, bedrijfsruimten en grondposities op werkelijke waarden worden getaxeerd alle banken wel zo verschrikkelijk failliet zijn!

  Anderzijds wordt de waarde bepaald door leencapaciteit.

 204. Adamus says:

  Bubbelonia:
  Luisindepels,

  Volgens Ger Hukker is het allemaal niet zo rooskleurig als jij voorstelt. Iedereen die tussen 2000 en nu een huis gekocht heeft zit gevangen in zijn huis, zegt Ger.

  En dat gaat prima samen met de arbeidsmarkthervorming -volgens Ascher 🙂 Blok&Ascher, win&win. Hoe dom zijn die gasten?

 205. Dawg says:

  Keesje: Geen goed plan rond 2020 gaat de bevolking krimpen.

  Echt waar?

  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/C4EDE847-BA55-447D-90F4-EB6CD281DB8C/0/pb12n073.pdf

 206. Beurse Beurs says:

  @ B88,

  60 K aflossen?

  wat dacht je van consuminderen?

  auto eruit, als echt nodig gewoon lenen, snapcar, autodelen oid
  1 x per jaar in NL op vakantie (camperen, huizenruil oid)
  niet meer naar cafe’s en restaurantjes, of max 1 x per 6 maanden
  kinderen een job in de supermarkt, krantenwijk, oid
  geen ipad’s en andere gadgets meer
  energiebesparen, kachel graadje lager, allemaal ledlampen, enz.

  gewoon een beetje normaal leven….

 207. Bubbelonia says:

  Adamus: En dat gaat prima samen met de arbeidsmarkthervorming -volgens Ascher :-)Blok&Ascher, win&win. Hoe dom zijn die gasten?

  Juist. Lekker de arbeidsmobiliteit de kop in drukken. En het dan uitermate vreemd vinden dat er in Zeeland een tekort aan arbeiders en in Groningen een overschot is…

  Is ook al lang bekend dat dit zo werkt: nber.org/papers/w19079 – Maar dat soort onderzoeken gaan de heren toch niet lezen? Welnee!

  Dus dan maar een verhuisPLICHT instellen. Heerlijk… meer regels maken!

 208. B88 says:

  Luisindepels,

  vrij vooringenomen reactie dat is duidelijk.

  deel annuïteiten en deel aflossingen vrij.

  aflossing gaat in 1.000-tjes. de ene maand meer de ander maand minder. nu jij weer.

 209. Apekool says:

  B88:
  Een paar voorbeelden:
  Ik sta 60.000 euro onder water. (twee inkomens ruim boven modaal)
  Buurman van me staat 30.000 euro onder water (1 modaal inkomen)
  Andere buurman: failliet verklaart moet verkopen van de bank. Vraagprijs is 50.000 lager dan dat ie in 2006 betaald heeft.

  Opmerkelijk verhaal. Ik heb zelf 8 jaar geleden gekocht, in volle bewustzijn van de te hoge prijzen. Uiteraard met een spaarhypotheek voor fiscale optimalisatie, maar dat betekent toch dat de huidige onderwaarde geheel gedekt is, waarbij de onderwaarde overigens nauwelijks groter is dan bij aanvang (125% financiering, leverde initieel zelfs winst op!).

  Dus: ofwel hebt hebt aflossingsvrij gefinancierd en niets opzij gelegd, of je heb zeer kort geleden gekocht terwijl de prijzen al daalden.

  Toont misschien wel aan dat veel mensen stoppen met nadenken zodra de getallen maar groot genoeg worden.

 210. B88 says:

  Beurse Beurs,

  eveneens een nogal vooringenomen lompe houding. jammer. ook niet echt iets constructiefs wat ingaat op de situatie die ik schets en de reactie waar ik op ageer.

  in een paar jaar 20-60k euro aflossen is voor de meeste mensen niet weggelegd. Dat gaat dan dus ook niet gebeuren. veel van de mensen met de restschuld zoals ik die schets kunnen ook niet gigantisch aflossen. (wordt ook maar weer vergeten).

  jammer, beetje arrogante houding “wat dacht je van consuminderen” is niet erg hoor als je zo een gesprek wilt voeren. ben je zelf echt helemaal bij.

  dan loop ik toch nog even je lijstje af:

  consuminderen/consu-niets: check
  autoloos: check
  nl vakantie: welke vakantie? dus check
  geen cafe: check
  restaurant: 1x per maand, mag dat of ben ik dan uberslecht?
  kinderen: niet in de leeftijd om te mogen werken (jonger dan 6 jaar). nu dan maar snel de wet aanpassen zodat er in NL ook kinderarbeid toegestaan wordt?
  computer, gadgets etc verkocht: check
  kachel graadje lager. staat nooit aan dus: check
  ledlampjes: check

  mooi. nu we je lijstje hebben afgewerkt. wat levert dit mij of een ander modaal gezin op per maand? hoeveel kan er nu extra worden afgelost en is deze aflossing nu voldoende om die 20k a 60k die gezinnen voor hun kiezen te krijgen in een paar (dus max 2 jaar) af te lossen? Dat was namelijk de boodschap van Eric en Makelaar2!

  Zegt u het maar.

 211. B88 says:

  Apekool,

  je vindt het waarschijnlijk ook opmerkelijk dat 1.3 miljoen mensen onder water staan? En dat het gemiddelde bedrag waarmee die mensen onder water staan alleen maar toeneemt.

  en dan vindt je waarschijnlijk ook dat al die mensen beter hadden moeten opletten en dat de geldverstrekkers, afm en dnb geen enkele blaam treffen bij het opblazen van die huizenbel.

  nogmaals. hoe gaan die 1.3 miljoen huishoudens hun restschuld in een a twee jaar aflossen? van welke middelen? en als ze dat doen, hoeveel geld houden ze dan over om elementaire dingen of leuke dingen te doen? geld kun je maar een keer uit geven.

 212. erik(trolnogimmerhier) says:

  Mr B88,

  Ten eerste,

  Waar staat dat ik heb geschreven dat alle problemen binnen paar jaar zijn opgelost?

  Het enige wat ik zeg is dat een betaalbare woning op een goede locatie kopen op dit moment helemaal zo gek nog niet is.

  Dat u onder water staat is vervelend voor u en voor de 1,3 miljoen anderen. Heeft u er echter nu direct last van? Indien u prettig woont en u de lasten zoals u aangeeft prima kan betalen dan veranderd het onder water staan voor u niks aan uw woon plezier en aan uw lasten. Indien u overweegt om te verhuizen zou mijn advies zijn wacht nog even af. Ik denk dat er op korte termijn wel degelijk mogelijkheden gaan komen om makkelijker te verhuizen met een restschuld.

  Ik heb wel nog een vraag aan u? Hoeveel heeft u meegefinancieerd voor verbouwing,opknappen,keuken,wc,badkamer etc.

  Degene die fors onder water staan hebben namelijk ook vaak veel te veel bijgeleend om het huis veel te luxe te maken. Verder heeft u gewoon in de verkeerde tijd een huis gekocht, vervelend voor u, maar zolang u beide u baan houd komt alles vanzelf goed.

  Ik wens u veel sterkte, maar ik zie niet in waarom iedereen zijn restschuld nu ineens binnen twee jaar moet aflossen. Gegroet!

 213. Beurse Beurs says:

  Ik vind het rot voor je, maar dan heb je helaas wat ze noemen een te grote broek aangetrokken destijds toen je het huis kocht. Andere vraag retour: waarom moeten anderen dat betalen?

 214. Apekool says:

  B88:
  Apekool,
  je vindt het waarschijnlijk ook opmerkelijk dat 1.3 miljoen mensen onder water staan? En dat het gemiddelde bedrag waarmee die mensen onder water staan alleen maar toeneemt.

  Inderdaad.

  en dan vindt je waarschijnlijk ook dat al die mensen beter hadden moeten opletten

  Inderdaad

  en dat de geldverstrekkers, afm en dnb geen enkele blaam treffen bij het opblazen van die huizenbel.

  Dat weer niet, die zijn allemaal medeschuldig door veel te makkelijk veel te veel geld aan klaarblijkelijk financiële dombo’s uit te lenen. Ik heb ook nooit begrepen waarom banken niet gewoon failliet kunnen gaan of dat minimaal de obligatie- en aandeelhouders hard moeten bloeden.

  nogmaals. hoe gaan die 1.3 miljoen huishoudens hun restschuld in een a twee jaar aflossen? van welke middelen? en als ze dat doen, hoeveel geld houden ze dan over om elementaire dingen of leuke dingen te doen? geld kun je maar een keer uit geven.

  Die laatste zin is de kern: ze hebben hun geld -en meer- al uitgegeven, dat gaat dus niet nog een keer. Waarom moet iemand anders jou leuke dingen en je huis betalen? Wie vraagt om de schuld in 1-2 jaar af te lossen, de bank?

  Er is nog wel een ander punt (waar je nu niets aan hebt): het zou heel verstandig zijn een hypotheekschuld te koppelen aan het object, niet aan de persoon die deze aangaat. Dat zorgt voor een gebalanceerde lening omdat het risico als vanzelf gedeeld gaat worden tussen bank en hypotheekgever.

  De hypotheekgever kan geheel legaal besluiten zijn sleutels in te leveren, dus de bank gaat er dan zeker voor zorgen dat er minimaal 20-30% buffer ingelegd wordt aan het begin – of een zeer veel hogere rente berekend wordt.

 215. Gekke Gerrit says:

  Tijd om te emigreren:

  http://www.nu.nl/geldzaken/3749654/kabinet-neemt-huursector-schop.html

  Of…

  Het is tijd voor actie!

  Ik stel voor om de maand juni uit te roepen tot huurstakingsmaand!

  Als huurders moeten we af spreken dat in de maand juni heel Nederland zijn huur niet betaald!

 216. Beurse Beurs says:

  trouwens, als je nu helemaal niet kunt consuminderen, Wat voor hypotheek heb je dan aangemeten? Kennelijk eentje zonder enige ruimte voor sparen of onverwachte dingen. Moet je niet raar opkijken als mensen dit een vreemd verhaal vinden.

 217. Dystopia says:

  erik(trolnogimmerhier): Indien u overweegt om te verhuizen zou mijn advies zijn wacht nog even af. Ik denk dat er op korte termijn wel degelijk mogelijkheden gaan komen om makkelijker te verhuizen met een restschuld.

  Sure! Jij bent zo eentje: http://www.youtube.com/watch?v=v53mMwv-yA0
  Waarom zelf betalen als je het voordeel bij anderen weg kunt halen. Rare opvattingen over een gezonde volkshuisvesting die jij deelt met Blok. Leve de schuldenmachine. Dan komen we ergens, not! Eindelijk ook Kees de Kort te pakken?

  http://www.nu.nl/geldzaken/3749654/kabinet-neemt-huursector-schop.html

  Een hele verbetering dit plan of de snode plannen van politici om cricasters de mond te snoeren door voor hen een nieuwe verleiding in het vooruitzicht te stellen. Het is wel duidelijk dat men geenszins van plan is fundamentele conclusies te trekken. Met alle verdere sociale ontwrichting tot gevolg al kunnen de resultaten een tijdje op zich laten wachten. Het martelwerktuig arsenaal is nog niet uitgeput, gijzelen als kunst.
  Sadisten die zich vergenoegen…

 218. Dystopia says:

  Tijdelijke contracten?
  Tijdelijk werk?
  Tijdelijk huurbescherming?
  Tijdelijke verworven rechten?
  Tijdelijk niet beschikbaar?
  Tijdelijk politicus!

 219. Nico de Geit says:

  Erik, je was toch pas gescheiden?

  ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ

  In één keer dakloos en failliet

  Een groep bewoners van de Margrietstraat in Rotterdam-Hillegersberg is plotseling dakloos en failliet. De palen onder de veertien woningen zijn rot en nu moet alles snel tegen de vlakte, voor de huizen instortten. De sloopkosten zijn voor eigen rekening.

  http://www.telegraaf.nl/tv/nieuws/ttvnieuws/22499862/__In_een_keer_dakloos_en_failliet__.html

 220. Gekke Gerrit says:

  Wat ik nou niet begrijp. Waarom moeten die huizenprijzen nu kunstmatig hoog worden gehouden?

  Voor de toekomst van Nederland is een crash het beste.

  Heeft dit met pensioenen te maken van vergrijsde babyboomers.

  Of is er sprake van een Chinees one child policy door de huizen zo duur te laten zijn dat je met zijn 2-en full time moet werken en niet aan kinderen kunt beginnen?

 221. Dystopia says:

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/tweedeling-huizenmarkt-zet-door
  Nee nou wordt ie mooi! Wat nou de kijker aan Z?! De redactie die de reaktie’s van kijkers gewoon filtert om als voorZ te dienen voor de propagandapraat van de woordvoerders van het Speculerend Vastgoed Complex.

  Kijken is geen kopen maar luisteren zul je! Wat een schandalige journalistiek die hier bedreven wordt door slechts de lobby aan het woord te laten alsof het hier geen partij betreft met ontegenzeglijk financiële belangen. Alsof het de Consumentenbond betreft! Nog maar te zwijgen over de introductie, waarbij de presentator de conclusie meent te moeten trekken dat; ‘de Nederlander er wel aan toe was dat de huizenprijzen weer stijgen’. Hoezo perceptie, alles wat je nodig hebt is schuld en het gaat erom hoe er van af te komen! Onderwaterstaanden too big to fail?

  Over ‘Fail’ gesproken, RTL heeft zichzelf nu definitief gediskwalificeerd als serieuze gesprekspartner. Komen er nu echt betere tijden aan of zouden de heren journalisten hiermee slechts meer tijd gekocht hebben om het probleem dat anderen niet meer voor hun huis willen betalen op te lossen.
  Dat een kijker zoiets zou beweren is natuurlijk ongehoord!

 222. erik(trolnogimmerhier) says:

  Snorkelmans, naar aanleiding van je voorgaande berichten omtrent het vast zetten van de huurprijzen….Ik zou nog maar even de definitieve plannen doornemen……Hierbij lach ik je even hard in je gezicht uit, omdat je er dus weer naast zat.Neem aan dat je daar wel mee kan omgaan gezien je berichtjes naar mij omtrent dit onderwerp.

  Dus hierbij, HAHAHAHA

  Rest deze keer nog maar 1 ding.

  Ruiterlijk toegeven, Gaarne verwacht ik dus van jou het volgende berichtje,

  Trol, je had helemaal gelijk. Ik heb het helemaal verkeerd gezien. Het spijt me oprecht! Getekend Snorkelmans!

 223. mafketell says:

  VEH vecht tegen eigen hypotheek …… in verlegenheid gebracht ……. weigert restschuld mee te financieren ………. http://www.bigisthenewsmall.com/wp-content/uploads/2014/02/calm2.png

  http://www.wegwijs.nl/artikel/2014/04/vereniging-eigen-huis-vecht-tegen-eigen-hypotheek

 224. erik(trolnogimmerhier) says:

  Om het anders te zeggen: Woon je in een huis in een populair gebied, dan ga je als huidige bewoner de hoofdprijs betalen en als je dat niet kan, ticket naar de Ghetto.

 225. Keesje says:

  Gekke Gerrit:
  Wat ik nou niet begrijp. Waarom moeten die huizenprijzen nu kunstmatig hoog worden gehouden?

  Voor de toekomst van Nederland is een crash het beste.

  Heeft dit met pensioenen te maken van vergrijsde babyboomers.

  Of is er sprake van een Chinees one child policy door de huizen zo duur te laten zijn dat je met zijn 2-en full time moet werken en niet aan kinderen kunt beginnen?

  😀 😀 denk je laatste reden met de Chinese one child policy whahaha.

 226. ML says:

  erik(trolnogimmerhier),

  We zijn er nog altijd hoor, Trollebol!
  ik lees alleen wat vaker mee en constateer dat veel discussies al meerdere malen gevoerd zijn. Daarnaast is hier een harde kern actief die de meeste onzinberichten al ontkracht hebben voordat ik het oorspronkelijke bericht heb gelezen.

  Aan sommige topics draag ik graag mijn steentje bij (VEH/NVM/VVD bashing – omdat deze organisaties liegen, bedriegen en alleen redeneren vanuit het oogpunt van de eigen achterban als kernwaarden aanhangen) en bepaalde andere onderwerpen (zoals generatieconflict) laat ik links liggen.

  Daarnaast bespeur ik dat jij iedere NVM-strohalm aangrijpt om hier verder te trollen. Jij wordt er blijkbaar gelukkig van als huurders of starters meer voor een kwaliteitsarme stenenstapel moeten betalen. Uitgaande van mijn eigen morele kompas, vind ik dat sneu.

  Het zou je in elk geval sieren als je je eigen mening eens respectvoller op dit forum zou verkondigen

 227. Dystopia says:

  Gekke Gerrit: Wat ik nou niet begrijp. Waarom moeten die huizenprijzen nu kunstmatig hoog worden gehouden?

  De Gevestigde orde heeft een hypotheek die ze dreigt niet meer te kunnen betalen en die moeten gered, niet omdat ze met meer zijn maar omdat ze een groter kapitaal vertegenwoordigen, voila. Daarmee de bank, en daartoe de gijzeling van de intreder op de woning ‘markt’, misbruikend. Allemaal verwaarloosbare collateral damage van een groep met een aanpassingsprobleem…

  Wanneer de regelgeving maar ingewikkeld genoeg gemaakt wordt, dan haken mensen uiteindelijk vanzelf af, geven op, is de gedachte. Dus kunnen de talking heads hun propaganda onverminderd omroeptoeteren totdat de bevolking er doof voor geworden is en het zicht op de realiteit doelbewust is gereduceerd tot de ‘maakbare’ visie van de makelaar. What’s in a name…

 228. Dystopia says:

  Bump!

  Adamus: Tegenover de schuld staat bezit, het eigen huis. 😉 als de bankenunie er straks is kunnen onderwaterschulden overgenomen/gesocialiseerd worden. Gecreëerde schuld (uit het niets) wordt dan doorgehaald. Zalm gaat nog een paar jaar door en niet om ABN naar de beurs te brengen. Nee, maar wel om ABN in uw beurs te laten afdalen.

 229. erik(trolnogimmerhier) says:

  Heer ML: Nou moet ik toch nog harder lachen, wat een TOP dag!!!

 230. Dystopia says:

  Hoezo ‘publieke omroep’ steeds meer van hetzelfde laken een pak, met een krijtstreep en eventueel een rode sjaal. Zoek de verschillen, lees de krant, kijk tv de info op internet telt voor hen niet mee. Tenzij er inkomsten tegenover staan. Keep dreaming people. De burger is niet in staat een zelfstandig oordeel te vormen! Kies je vrienden, daar gaat het om, help jezelf niet, mooie boel! http://www.youtube.com/watch?v=4MxOX_LFEaQ

 231. Dystopia says:

  erik(trolnogimmerhier),

  Het lachen van een betweter die zich rijk rekent met het geld van anderen en denkt dat ie het laatst lacht.
  Je smakeloze praatjes waarmee je slechts jezelf vermaakt (of zie ik dat verkeerd?) omdat je je gesterkt voelt door de propaganda en denkt dat je ermee weg komt op de man te spelen zonder steekhoudende argumenten.
  Behoorlijk sneu. Maar goed ‘feel free je hier ónophoudelijk belachelijk te maken.

 232. mafketell says:

  Debt to disposable income 2013 Bank of England…… gebaseerd op OESO figures …..

  We did it 😉 …. we hebben Ierland verslagen NR 1 = de Staat der Nederlanden …….

  http://www.edmundconway.com/wp-content/uploads/2013/02/leastindebted.jpg

 233. mafketell says:

  mafketell: de Staat der Nederlanden …….

  Nou ja de huishoudens dan 🙂 foutje …..

 234. Dystopia says:

  mafketell:
  Debt to disposable income 2013 Bank of England…… gebaseerd op OESO figures …..

  We did it …. we hebben Ierland verslagen NR 1 = de Staat der Nederlanden …….

  edmundconway.com/w…02/leastindebted.jpg

  Finally, we made it 😛
  http://www.youtube.com/watch?v=zxfyg0__vB4#aid=P7u5BVycbPA

 235. mafketell says:

  Niet alleen huishoudens zitten vast en gevangen in hun eigen huis, ook ondernemers zitten vast door derivatentroepjes …….

  ‘ ondernemers die door swaps compleet vastzitten. „’

  Massaclaim tegen woekercredieten …..

  http://www.telegraaf.nl/mijnbedrijf/geld/22498019/__Massaclaim_tegen_woekerkredieten__.html

 236. ps says:

  erik(trolnogimmerhier):
  Heer ML: Nou moet ik toch nog harder lachen, wat een TOP dag!!!

  Wacht maar tot vanavond met je armzalig leventje trollebol!

  http://static.skynetblogs.be/media/129256/dyn007_original_640_571_pjpeg_2532589_f9ea43d5098cc29f99a1132041f6425b.jpg

 237. mafketell says:
 238. Dystopia says:

  ook wikipedia is soms sneu maar ja wie kan betaalt de info aanpassen of getroost zich de moeite… dat het Speculatief Vastgoed Complex een onderorde is van de banken of de financiële sector, dat banken eerst en vooral geld verdiend hebben door het verstrekken van hypotheken in ruime zin, en dat de financiele crisis die in 2007 begon vooral daar mee te maken heeft, geen woord! De ‘gevestigde orde’ de schuldslaven en wie ze ‘verenigd’ recruteert.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Makelaar
  Vertelt U hoe de werkelijkheid in elkaar steekt. Kijk naar het fornuis! Het vertelt U alles om de dag door te komen!

 239. erik(trolnogimmerhier) says:

  PS: hahhahahahah, gelukkig ben ik met figuurtje model getrouwd en heeft ze nog brains ook. Dat laatste vind ik overigens soms wat minder………

 240. Dystopia says:

  ps,

  Whahahaaaaaaa Humbug!

 241. Dystopia says:

  erik(trolnogimmerhier),

  Maak een kindje, kijk wat eruit komt, stop het in een hokje en doe er je voordeel mee 😛

 242. Bubbelonia says:

  erik(trolnogimmerhier),

  Waar heb je het over? In de “plannen” (er zijn nog helemaal geen definitieve plannen, alleen een brief van Blok, maar ik mats je) staat duidelijk dat de maximale huren voor sociale woningen bevroren worden, precies zoals ik gisteren zei en op exact het bedrag dat gisteren zei, voor de rest van deze kabinetsperiode. Een volgend kabinet gaat de exorbitante huurverhogingen sowieso direct stopzetten (zoals ook de vorige keren dat de VVD probeerde de huren op te drijven is gebeurd). Ook dat heb ik al tig keer herhaald hier. Dus wat kakel je nou? Je roep eigenlijk gewoon maar wat omdat je inhoudelijk niks te melden hebt, maar ook niet tegen je verlies kunt…

  Ben daarnaast ook blij er nu wél eindelijk serieus werk gemaakt van een huursombenadering. Dát zou voor mij best wel eens héél goed nieuws zou kunnen zijn. Kan me zelfs een paar honderd euro per maand gaan opleveren, maar ik ga nog maar even nergens van uit. En jij maar kromliggen om je waardedaling van je woning bij te kunnen houden. Heb soms medelijden met je. Maar dan begin je weer te kakelen en gooi je je eigen glazen weer in. Tja, als jij daar blij van wordt zegt dat misschien iets over jou? 😉

 243. Paul says:

  Eenvoudige rekensom: in het huidige verkooptempo van huizen die daadwerkelijk verkocht worden zouden alle woningen op funda in minder dan twee jaar kunnen worden verkocht. Maar dan ga je ervan uit dat vraagprijs en koopprijs elkaar naderen, ook van huizen die al +2jaar te koop staan. Er staan op Funda 255k woningen te koop tegen een gemiddelde prijs van 295k en een mediane prijs van 230k. De gemiddelde verkoopsom is ongeveer 210k. Om al die huizen in twee jaar te verkopen tegen de gemiddelde verkoopsom is zo’n 50 miljard nodig, om ze te verkopen tegen de mediane vraagprijs zo’n 60 miljard en tegen gemiddelde vraagprijs 75 miljard. In twee jaar, dus is er per jaar minimaal 25 miljard en maximaal 37 miljard aan extra hypotheeksom bij 100% financiering nodig om dat te realiseren. Omdat een deel van de koopbevolking inmiddels ook aan het extra aflossen is (zeg zo’n 10 miljard per jaar) is een herstel van de markt dus te realiseren door de totale hypotheeksom met 15 à 27 miljard te laten toenemen de komende jaren.

  Het doel van de Nederlandse Bank en de grote commerciële banken is echter het verminderen van hun hypotheekblootstelling omdat een te groot deel daarvan via externe kortetermijn marktfinanciering (on)gedekt is. Daling van de totale hyposchuld met zo’n 10 à 20 miljard per jaar zou mooi zijn voor de komende 10 jaar.

  Er zijn (nog?) geen externe partijen die tegen de huidige condities willen instappen om het verschil tussen “herstel van de markt” (+30 miljard hypo-schuld erbij elk jaar) en “vermindering blootstelling” (- 15 miljard hypo-schuld elk jaar) te overbruggen.

  Het schijnherstel heeft deels te maken met de optimale mix voor de Nederlandse banken: substantieel lagere verkoopaantallen tegen niet verder zakkende prijzen, dus prijsstabilisatie bij blijvend lage verkoopaantallen. Bij die mix blijft de waarde van het onderpand van hun hypotheken relatief in stand en daalt tegelijk de totale hypo-schuld en dus het risico.

  Dus zolang de aantallen hypotheektoekenningen niet substantieel toenemen zullen de banken relatief hoge hypotheken blijven verstrekken om de marktprijzen te ondersteunen.

  Dit betekent dat het aanbod aan reëel te koop staande koopwoningen waarschijnlijk zal blijven groeien.

  Het betekent ook dat te verwachten valt dat veel hypotheekaanvragen nog steeds zullen worden afgewezen.

  Het “herstel” zal een (dalend) vals plat blijken te zijn.

  Pas als er financiële partijen instappen die zo’n 45 miljard per jaar in de Nederlandse huizenmarkt injecteren zal er herstel optreden. Herstel van de onverantwoorde oververschulding van de particuliere huizenkoper.

 244. ps says:

  Dystopia:
  erik(trolnogimmerhier),

  Maak een kindje, kijk wat eruit komt, stop het in een hokje en doe er je voordeel mee

  🙂

 245. Bubbelonia says:

  erik(trolnogimmerhier),

  Dus, Erik, dit is de beste tip die je ooit gaat krijgen:

  “Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win”
  ― Sun Tzu, The Art of War

  Dus Erik; In het vervolg alleen een discussie beginnen als je gelijk hebt. Hoe erg de drang ook is om je frustraties te ventileren: Niet maar beginnen met kakelen en dan met lede ogen aanzien hoe je wéér op je broek krijgt. Daar wordt je alleen maar nóg gefrustreerder van.

 246. mafketell says:

  Gekke Gerrit: Voor de toekomst van Nederland is een crash het beste.

  Tot nu toe is het een super georkesteerde crash, ( met de complimenten ) 🙂 Vergeet niet dat er nog 30% vanaf moet om toekomstbestendige huizen prijzen te krijgen …… BIS ‘ In other words, currently the housing market for owner-occupiers in
  the Netherlands is
  overvalued by around 100% ‘ Februari 2010 Heb altijd moeite met deze link …….. 🙂
  .

 247. Dystopia says:

  Paul: Pas als er financiële partijen instappen die zo’n 45 miljard per jaar in de Nederlandse huizenmarkt injecteren zal er herstel optreden. Herstel van de onverantwoorde oververschulding van de particuliere huizenkoper.

  Goeie! Misschien SHELL nationaliseren en een beroep doen op Wim Kok z’n participatiebereidheid?
  Als ie nog genoeg energie over heeft na al dat lange werken. 👿

 248. Bubbelonia says:

  Paul:

  Heel interessante gedachten Paul. Alleen deze snap ik niet zo:

  Dus zolang de aantallen hypotheektoekenningen niet substantieel toenemen zullen de banken relatief hoge hypotheken blijven verstrekken om de marktprijzen te ondersteunen.

  Volgens mij gaat de hypotheekhoogte de komende jaren vooral bepaald worden door de LTV- en LTI-limieten, en natuurlijk de NHG-limiet. Alle drie deze limieten zullen blijven dalen (zowel in percentages als in euro’s – aangezien ik de huizenprijzen én de lonen nog niet zo snel zie stijgen). Of niet?

  ps, En dan ga ik er van uit dat de crediteuren tot hun max blijven lenen. Mocht er weer een crash plaatsvinden dan kan het vertrouwen dat nodig is om zoveel te lenen ook wel eens instorten. Maar dat valt natuurlijk niet te voorspellen

 249. ps says:

  mafketell: Tot nu toe is het een super georkesteerde crash, (met de complimenten ) Vergeet niet dat er nog 30% vanaf moet om toekomstbestendige huizen prijzen te krijgen …… BIS‘ In other words, currently the housing market for owner-occupiers in
  the Netherlands is
  overvalued by around 100% ‘ Februari 2010Heb altijd moeite met deze link ……..
  .

  Er gaat nog veel meer af joh: wegens energielabel- en asbestverklaring, paalrot, grondverzakkingen, te veel om op te noemen.
  Oh ja en gederfd woonplezier vanwege geluidsoverlast en fijnstof.
  Dat krijg je er dan van in een overvol land waar minimaal wordt gebouwd, in alle betekenissen van het woord.
  Zal nooit wat worden!

 250. Dystopia says:

  mafketell: Heb altijd moeite met deze link …….

  Dagelijks nieuwe links, toch? Maar waarom ook moeten wij er stelselmatig naar verwijzen, overigens zonder dat het wordt opgepikt door de MSM, is natuurlijk niet de bedoeling. Follow your dreams is het devies en elk goed nieuws verhaal is meer dan welkom en doet ons vergeten. Z gewoon een escape in!

 251. mafketell says:
 252. Paul says:

  Als de banken (te?) voorzichtig financieren door rekening te houden met economische tegenwind en langzaam verder dalende huizenprijzen, dan vergroten ze zelf het onderwaterprobleem en daarmee hun blootstelling mbt hypotheekschuldrisico. Als het onderwaterpercentage van bv onze grootste hypotheekverstrekker toeneemt tot 60%, is die dan niet eigenlijk technisch failliet?

  De banken kunnen dus niet te snel de hypotheekverstrekking per huis laten dalen.

  Als je het verslag van de Nederlandse Bank hebt gelezen dan verbaas je je over het gegeven dat ze slechts twee scenario’s voor de komende tien jaar presenteren, de eerste met stabilisatie van de huizenprijzen en de tweede met stijging van de huizenprijzen met 2% per jaar.

  Waarom is daar door DNB geen reëel scenario aan toegevoegd met een nominale daling van de huizenprijzen met 2% per jaar voor de komende 5 jaar en daarna 5 jaar prijsstabilisatie? Waarschijnlijk omdat dat scenario financieel-economisch te dramatisch is om publiekelijk uit te werken.

 253. Beurse Beurs says:

  Paul,

  Ik volg je niet helemaal. Want als een huis verkocht wordt er mogelijk ook (een deel van) een hypotheek afgelost. Zodat de totale hypotheeksom niet (zo veel) hoeft te stijgen als jij voorrekent. Toch?

  Dat de banken van hun hypotheken afwillen, dat is wel een ‘probleem’ voor de marktprijzen.

 254. ps says:

  mafketell:
  ps,

  Recovery states cartoon, probeersel

  capitalogix.typepa…33f33c86ff970b-800wi

  🙂

 255. Dystopia says:

  ps,

  Dat gaan we regelen middels het groen populistisch alternatief en met hulp van D’666 😉

 256. Bubbelonia says:

  Paul,

  Ik denk dat ze die scenario’s wel hebben in hun eigen spreadsheets… Maar die gaan ze natuurlijk – zoals jij zegt – niet publiceren, zeg! 😉

 257. ps says:

  Dystopia:
  ps,

  Dat gaan we regelen middels het groen populistisch alternatief en met hulp van D’666

  🙂

  Ja meer alternatieve woningen zonder tussenpersonen:
  http://cdn.arwrath.com/2/219427.gif

 258. Dystopia says:

  Paul: Als het onderwaterpercentage van bv onze grootste hypotheekverstrekker toeneemt tot 60%, is die dan niet eigenlijk technisch failliet?

  een dijkgraaf is geen politicus persé. Maar die gaan daar niet over, helaas. De bank is blijkbaar instrumenteel voor de dijkbewaking. Hoe zijn in godsnaam de dijken doorgebroken?… Laten we dammen opwerpen!

 259. Bubbelonia says:

  Oh, sweet irony! “Vereniging Eigen Huis (#VEH) ernstig in verlegenheid gebracht door onderzoek Consumentenbond” http://www.wegwijs.nl/artikel/2014/04/vereniging-eigen-huis-vecht-tegen-eigen-hypotheek

 260. ps says:

  Bubbelonia:
  Oh, sweet irony! “Vereniging Eigen Huis (#VEH) ernstig in verlegenheid gebracht door onderzoek Consumentenbond” wegwijs.nl/artikel…egen-eigen-hypotheek

  Opsluiten die lui!

 261. Dystopia says:

  Bubbelonia: Maar dat valt natuurlijk niet te voorspellen

  het enige dat te voorspellen valt op basis van behaalde resultaten uit het verleden is dat we op deze ingelagen weg wederom geen resultaten behalen dan alleen voor incompente politici die uit alle macht proberen hun tijd uit te zitten zonder er persoonlijk verlies te moeten incasseren, integendeel! Er garen bij te spinnen. Het verzorgingstehuis als CV! Ze worden geleefd zonder dat ze het zelf realiseren. Een hypotheek biedt uitkomst. Ik ben gekke Henkie.

 262. Dystopia says:

  Bubbelonia,

  De consumentenbond die de gadgets voor de consumerende elite onder de loop neemt. Heb ik mooi nodig. Over ironie gesproken…

 263. erik(trolnogimmerhier) says:

  Zo dan Snorkelmans, had verwacht dat je een vent zou zijn, maar dat je zelfs dit nog weet om te turnen naar een zooi onzin daar gaat mijn pet echt voor af.

  Je zit notabene zelf gisteren te beweren dat de huren ook voor zittende huurders op max 699 komen, punt. en dat ik dus een lul ben dat ik mijn sociale huurhut verlaten heb. En dat dit allemaal vooropgezet zou zijn en dat de regering na de gemeenteraadsverkiezingen alle kopers zou laten barsten en nog een heleboel bla bla verhaaltjes.

  Beste heer Snorkel. De huren in de populaire woongebieden krijgen gewoon een nog hogere huur door het nieuwe puntenstelsel, waarbij ook nog voor een kwart de WOZ in wordt meegenomen. Zittende huurders gaan gewoon over de grens van 699 euro betalen tot aan het maximale puntenstelsel en als het inkomen het toe laat.

  Heer snorkel dat zijn gewoon feiten. Dat jij ze niet wil zien is een ander verhaal.

 264. Dystopia says:

  Bubbelonia,

  Wat is de vereniging eigen spul anders dan de vereniging eigen huis, het gaat om bezitten. In de stoelendans van het leven heb je blijkbaar belangenbehartigers nodig die een tegenprestatie verlangen om je het gevoel te geven dat je belangen behartigd worden. De muziek en wanneer die stopt, daar hebben we het niet over. Laat rijke mensen hun voordeel doen met de consumentenbond, het is geen bond maar een bedrijf! Wake up!

 265. Bubbelonia says:

  erik(trolnogimmerhier),

  We shall see. We shall see. Als dat zo is zaten NOS, Telegraaf, NRC, Elsevier, etc etc etc gisteren fout. Dat heb ik dan fout overgenomen. Als het inderdaad zo gaat gebeuren.

 266. Paul says:

  Beurse Beurs,

  Je hebt deels gelijk, ik gaf ook een eenvoudige rekensom met dus weinig variabelen. Dat maakt het macro-plaatje zichtbaar. Maar het is een gegeven dat het gros van de huizen die verkocht worden een forse hypotheeksprong maken. Vertrekkers uit de koopmarkt hebben vaak een afgelost huis. Nieuwbouwhuizen krijgen hun eerste hypotheek. WOCO woningen komen ook nieuw in de particuliere verkoopmarkt. En de gemiddelde financiering bij starters is nog steeds +100%.

  Verder kloppen de getallen die ik grofweg uitrekende met de jaarlijkse stijging van de nationale particuliere hypotheekschuld in het jubeldecennium 1997-2007. Als je dat als “normaal” beschouwt dan geeft mijn “achterkant van een bierviltje analyse” aan wat nodig is om weer tot “herstel” van die jubelperiode te komen.

  Ik ben benieuwd of EricTrol en Makelaar2 hun immer beroepsmatige optimisme “alle tekens wijzen op herstel” ook macro-financiëel-economisch cijfermatig kunnen verantwoorden. Waarschijnlijk zullen ze daar niet op reageren en blijven ze zich concentreren op “lokaal microherstel” en positieve stemmingmakerij middels hun incidentverkondigingen.

 267. Dystopia says:

  ps,

  Gelukkig doet niet iedereen z’n broek naar beneden 😛

 268. ps says:

  Dystopia:
  ps,

  Gelukkig doet niet iedereen z’n broek naar beneden

  🙂

 269. Dystopia says:

  Paul: En de gemiddelde financiering bij starters is nog steeds +100%.

  maar… ze zijn toch bezig het af te bouwen met 1% per jaar? Wie zijn de 1 % eigenlijk dat ze het verdienen jaar op jaar uit de wind gehouden te worden? De wind die waait voor een slordige 6 miljard per jaar voor de hoofdmeester, de bank…
  En wij maar strafwerk maken 👿

 270. Nico de Geit says:

  erik(trolnogimmerhier): gelukkig ben ik met figuurtje model getrouwd

  Je was toch recent gescheiden?

 271. Nico de Geit says:

  Paul: Als de banken (te?) voorzichtig financieren door rekening te houden met economische tegenwind en langzaam verder dalende huizenprijzen, dan vergroten ze zelf het onderwaterprobleem en daarmee hun blootstelling mbt hypotheekschuldrisico.

  Toch gaf Rabo recent aan haar hypotheekportefeuille te gaan halveren in de komende 30 jaar.

 272. Dystopia says:

  Nico de Geit,

  Dat doet er niet toe zolang hij er maar toe doet rofl

 273. Nico de Geit says:

  Paul: Als het onderwaterpercentage van bv onze grootste hypotheekverstrekker toeneemt tot 60%, is die dan niet eigenlijk technisch failliet?

  Nee, zolang de crediteur niet in gebreke blijft niet. Er is alleen te weinig onderpand.

 274. johan says:

  Ik volg wel eens dit forum , maar als ik de naam erik(trolnogimmerhier) tegenkom, denk ik vaak wat zal dit persoon een akelig leven hebben.
  Medelijden zijt met u.

 275. erik(trolnogimmerhier) says:

  Paul: Al die mooie macro cijfers zeggen mij geen moer. woningmarkt is sentiment. Als de hypotheerente aftrek naar 2% voor 10 jaar vast gaat, heb je ook weer een ander verhaal net zo goed als dat die naar 8% gaat. Als woningprijzen structueel onder de WOZ waarde’s verkocht gaan worden heb je geen extra lening boven de 100% meer nodig. En geloof maar dat de overdrachtsbelasting in elk geval voor starters weg gaat vallen zodra je nog maar 100% mag lenen, en ga zo maar door. Ik had je cijfers wel in 2005 over de volgende 10 jaar willen horen. Wedden dat er geen barst van had geklopt.

 276. Dystopia says:

  Nico de Geit: Toch gaf Rabo recent aan haar hypotheekportefeuille te gaan halveren in de komende 30 jaar.

  Ook de strategie van ‘het zich indekken, kent een lange geschiedenis. Een tweesporenbeleid zet iedereen op het verkeerde been. Mogelijk zoiets, het zou mij niets verbazen.

 277. joopxl says:

  Gek genoeg zie ik 2 werelden. De wereld van de rijken die op goede locaties gaan wonen, vaak meerdere huizen hebben. Daarnaast zie ik de ellende van faillissementen, reorganisaties, werkeloosheid en als je nog (vast) werk hebt zwaar koopkrachtverlies. Eerst waren er problemen bij de banken en aannemers, nu zie je flinke reorganisaties bij installateurs (loodgieters/elektrisch) met 5 tot 15 man. Fabrieken die sluiten. Kortom de gewone man heeft het moeilijk en dat is dus uiteindelijk niet goed voor de huizenmarkt. We zijn er dus nog lang niet.

 278. erik(trolnogimmerhier) says:

  Johan dank! Het valt reuze mee, ben een tevreden mens!

 279. Frans says:

  Leuke video over de huizenmarkt!
  https://www.facebook.com/photo.php?v=529056773872324

 280. erik(trolnogimmerhier) says:

  Joopxl, daar ben ik het nou is helemaal mee eens. Het wordt dus tijd dat deze regering is werk gaat maken van het werk maken. Stelletje droplullen zijn het!

 281. erik(trolnogimmerhier) says:

  Frans: Hahhaha Geweldig. Jammer dat het af en toe de bittere realiteit is. Zorgen dus dat je een huis hebt welke je gewoon met bijstand en en eventueel woonkosten toeslag gewoon kan betalen, boodschappen doen we bij de voedselbank en de luxe zaken jatten bij de supermarkt.

  Soort van bonussen net als bij banken.

 282. Keesje says:

  erik(trolnogimmerhier):
  PS: hahhahahahah, gelukkig ben ik met figuurtje model getrouwd en heeft ze nog brains ook. Dat laatste vind ik overigens soms wat minder………

  Als ze maar lief is en niet van je wil scheiden blijft voorlopig alles goed met jou 😉 figuurtje model ligt goed in de markt, getrouwd of niet, zou maar uitkijken als ik jou was.

 283. Dystopia says:

  De algemene verontwaardiging over Rusland die onze energieleveranties in gevar brengt na de ban deel te nemen aan de G7. Laat het leverproeven maar aan de intellectuele actuele voorhoede van de Nederlandse polderjournalistiek over. Donald Duck is er niets bij, het gesnater van het jonge grut dat denkt iets te weten omdat ze het gevoel hebben te zijn uitverkoren. Zo gaat dat immers. Stomme ganzen gezocht. Iedereen eender.

 284. Dystopia says:

  erik(trolnogimmerhier):
  Frans: Hahhaha Geweldig. Jammer dat het af en toe de bittere realiteit is. Zorgen dus dat je een huis hebt welke je gewoon met bijstand en en eventueel woonkosten toeslag gewoon kan betalen, boodschappen doen we bij de voedselbank en de luxe zaken jatten bij de supermarkt.

  Soort van bonussen net als bij banken.

  En ondertussen vangen de miljonairs in Nederland het leeuwendeel aan hypotheekrentesubsidie…
  Leeuwen lachen niet, dat doen hyena’s!
  http://www.youtube.com/watch?v=ONFi8N2FQsc

 285. Dystopia says:

  erik(trolnogimmerhier),

  Je hoeft niet te schieten hoor als ik je op de korrel heb. Je bent ook geen partij maar wees een vent, ondanks je vriendin 😆

 286. Dystopia says:

  Het dagelijkse trol intermezzo dat U iets anders leert dan de onbeholpen vraag om erkenning.

  komt er nog wat?

 287. Dystopia says:

  Tijdelijk niet beschikbaar? Hij is momenteel aan het neuken (voicemail) Maar zodra hij klaar is belt hij terug, zoiets?
  De man weet niet wat humor is en verzaakt vermaakt.

 288. erik(trolnogimmerhier) says:

  Dystopia, jou schieten…..Ben je gek, lach met te pletter om je?? Ik erkenning? Voor wat, dat ik een huis heb gekocht? Het maakt toch geen flikker uit waar of hoe je woont, heb je geen geld, resultaat: Schuldsanering. Of dat nou in de Sociale,Vrije sector of koopmarkt is. Dus wat is nou het probleem mensen??

  RESULTAAT: WE BETALEN MET ZE ALLEN!

 289. ps says:

  Keesje: Als ze maar lief is en niet van je wil scheiden blijft voorlopig alles goed met jou figuurtje model ligt goed in de markt, getrouwd of niet, zou maar uitkijken als ik jou was.

  Hij heeft inderdaad een lekker wijf, ik zou als trollemans maar uitkijken:

  http://2.bp.blogspot.com/-ap946IjiEZE/UEvIVmCPuyI/AAAAAAAABQY/WvF9s8wAq_g/s1600/vicky_pollard.jpg

 290. erik(trolnogimmerhier) says:
 291. Dystopia says:

  erik(trolnogimmerhier): Het maakt toch geen flikker uit waar of hoe je woont, heb je geen geld, resultaat: Schuldsanering.

  Dat zegt alles. Ik wilde allen even van jou zelf horen dat je de ballen had om het te zeggen. Dat is alles.
  Nice! 😛 Je hoeft je niet schuldig te voelen als je SCHULDIG bent je moet er trots op zijn. Meer lessen, meer, meer, meer!

 292. Dystopia says:

  Meer hypotheek that is omdat het je aan voldoende geld ontbreekt you arrogant cunt!

 293. erik(trolnogimmerhier) says:

  Omdat de meeste van dit blog het al opgegeven hebben…Floor,Ma Ling etc etc is er hier niet veel meer aan. Ga ook maar tijdje offline, wachten tot er weer is wat negatiefs over de koopmarkt te melden valt en de supporters weer retour durven te komen.

  Tot 2073, supporters!

 294. ontheemd says:

  Helaas, de teloorgang van een interessant en informatief forum. Wat een onfatsoen en grofheid heerst hier de laatste tijd. Erg jammer, maar begrijpelijk dat Voerman het ook opgegeven heeft; hij hield een spiegel voor en dat was velen een doorn in het verwende oog. Het ga u goed daar in Nederland, hoewel ik er een hard hoofd in heb…

 295. Paul says:

  erik(trolnogimmerhier),

  “Paul: Al die mooie macro cijfers zeggen mij geen moer. woningmarkt is sentiment.”

  Wow, wat een chacherijn. Dit is dus niet reageren op inhoud maar op het niveau van POWNED en GEENSTIJL. Woonmarkt is een mix van macro-micro en sentiment. Als banken vanaf de jaren ’90 de ltv en lti opschroeven en van 1 inkomen naar 2 inkomens gaan en daarna aflossen overbodig maken, dan verruimen ze de kredietcapaciteit en daarmee de huizenprijzen. Dat is macro beïnvloeding van de woningmarkt. Als ze dan met de risico’s geconfronteerd worden en besluiten weer langzaam terug te keren naar de ouderwetse manier, zoals die in bv Duitsland nog steeds gebruikelijk is, dan is dat macro en zéér bepalend voor de woningmarkt.

  “Als de hypotheekrente aftrek naar 2% voor 10 jaar vast gaat, heb je ook weer een ander verhaal net zo goed als dat die naar 8% gaat.” Wat is dit voor chaos: “de hypotheekrente aftrek naar 2% voor 10 jaar vast gaat”. Heb je het over de hypotheekrente of over de hra? Inhoudelijk: als de rente naar 2% gaat, dan nog blijft de rekenrente voor de banken om te bepalen hoeveel hypotheek je maximaal krijgt op 5-6% staan. Omdat ze niet verwachten dat op de lange duur de rente zo laag zal blijven. Bovendien is in een situatie waarin je moet aflossen de hypotheekrente niet meer de enige kostenpost.

  “Als woningprijzen structueel onder de WOZ waarde’s verkocht gaan worden heb je geen extra lening boven de 100% meer nodig.” Dit is onzin, want de WOZ beweegt mee met de verkoopsommen van de woningen omdat de verkoopsommen de kadasterindex bepalen en de WOZ keurig de kadasterindex volgt. Bovendien gaan de gemeenten met een veilige marge onder die index zitten zodat ze niet teveel klagers krijgen. Woningen gaan om die reden nooit structureel onder de WOZ waarde verkocht worden, hooguit tijdelijk voor een jaartje omdat de WOZ bepaling met een jaar vertraging bij de marktcijfers wordt aangepast.

  “En geloof maar dat de overdrachtsbelasting in elk geval voor starters weg gaat vallen zodra je nog maar 100% mag lenen, en ga zo maar door.” De overdrachtsbelasting is nu 2%. De rest van de kosten koper wordt geschat op 4%. Dan komen er nog niet meer mee te financieren opknapkosten en standaard verhuiskosten bij, zeg in een gunstig geval 5-10% bij een topwoning. Dan maakt die 2% overdrachtsbelasting niet zo heel veel meer uit, of die nu wegvalt of niet. De ltv zal langzaam, in 20 jaar, naar 80% terug gaan, is de hoop van banken.

  “Ik had je cijfers wel in 2005 over de volgende 10 jaar willen horen. Wedden dat er geen barst van had geklopt.” Ik vroeg me af of je op concrete cijfers met concrete, droge tegen-cijfers zou kunnen reageren. Ik had verwacht van niet. Het gaat hier niet om als-dan discussies mbt het verleden, maar om deconstructie van huidige strategieën van de pro-zeepbel-propaganda en vooruit blikken vanuit een kritisch en reflexief besef van risico’s en kansen ivm woningbezit.

  EricTrol, je komt niet verder dan GEENSTIJL en POWNED emotie zonder analytische inhoud waar je wat mee kunt. Met dank voor het bewijs. Waarschijnlijk is dat jou strategie mbt het irriteren van kritische mensen van deze luis in de pels site, een activiteit die je mijns inziens beroepsmatig uitoefent. Ik acht je intelligenter dan wat je liet zien.

 296. aa says:

  Even heel erg off topic. Ik mis, ook al vind ik het een enorme eikel, Voerman. Waar is deze zelfingenomen man gebleven!!??

 297. Bubbelonia says:

  ontheemd,

  Je gaat die trol toch niet zijn zin geven heh? 😉

 298. ps says:

  Bubbelonia:
  ontheemd,

  Je gaat die trol toch niet zijn zin geven heh?

  🙂

  Nu die weer is afgevoerd:
  http://cdn.toonvectors.com/images/35/12496/toonvectors-12496-940.jpg

 299. Nico de Geit says:

  Erik zoekt hier wat vermaak. Twee maanden terug kwam hij als ik me niet vergis nog vertellen dat hij in scheiding lag. Hij kwam op dit forum vragen voor tips voor de scheiding. Ik hoop voor Erik dat hij onderdak heeft.

  Erik, zit je in de schuldsanering? Het leven gaat gewoon door hoor.

 300. erik(trolnogimmerhier) says:

  Ik scheiden? Zou niet weten waarom heb de liefste vrouw ter wereld en nog bloedje mooi ook!

  Dat sommige echt denken dat er mensen worden ingehuurd om dit forum te manipuleren, laat mij de ochtend weer met een brede glimlach beginnen.

  De belangrijkheid van dit forum wordt weer is bijzonder overschat.

 301. Nico de Geit says:

  erik(trolnogimmerhier): Ik scheiden? Zou niet weten waarom

  Dan ben ik misschien in de war en was het een andere ‘huiseigenaar’ met dakkapel.

 302. Dirk says:

  aa: Even heel erg off topic. Ik mis, ook al vind ik het een enorme eikel, Voerman. Waar is deze zelfingenomen man gebleven!!??

  Die is met emmers aan het rennen en vliegen, dakpannen liggen eraf 😉

 303. Nico de Geit says:

  Dirk: dakpannen liggen eraf

  Dat is beter dan een verzakkend fundament.

 304. Paul says:

  erik(trolnogimmerhier),

  “Dat sommige echt denken dat er mensen worden ingehuurd om dit forum te manipuleren, laat mij de ochtend weer met een brede glimlach beginnen.” Blijft staan dat je alleen met irritaties werkt en niet met inhoud. POWNED en GEENSTIJL werkwijze op een manier die je structureel volhoud door de jaren heen terwijl je de site enerzijds onzinnig vind en anderzijds belangrijk genoeg om echt veel tegen-tijd aan te besteden. Dan ben je mijns inziens of hoog gefrustreerd en ben je hier als uitlaatklep, maar daarvoor ben je te strategisch bezig, of je bent hier met een duidelijk belang aanwezig met als inzet een tegengeluid te laten horen.

  “De belangrijkheid van dit forum wordt weer is bijzonder overschat.” De meeste mensen met zoveel tijd voor een webhobby als jij hier investeert gebruiken dat of voor iets opbouwends, of ze gaan echt al hun tijd verdoen op de betere chacherijnsites als GEENSTIJL. Het belang van dit forum blijkt uit de tijd die je hier verdoet met tegengeluid uiten. Pas als je daarmee stopt wordt deze site onbelangrijk.

  Zolang alhier de nieuwe ontwikkelingen mbt de woningmarkt verzameld worden en real time worden gepost, met vervolgens commentaar en tegencommentaar uit verschillende hoeken, met als resultaat een (tegen)perspectief dat nergens anders gepresenteerd wordt, is deze site nuttig. En dus belangrijk. Het zijn de feiten die hier gepost worden (zoals DNB rapporten; cbs,kadaster,nvm,rabo,eu gegevens en filmpjes) die op die geconcentreerde wijze een tegenbeeld bewerkstelligen. Het commentaar daarop van vele deelnemers brengt al die droge gegevens binnen belevingsperspectief. Het bijeenbrengen van al die data is alleen mogelijk als collectieve inspanning en mbv een geweldige admin.

  Compliment voor deze site!

 305. Nico de Geit says:

  Je kunt beter je tijd verdoen op deze site dan ‘huiseigenaar’ zijn met geleend geld. Door geen huiseigenaar te zijn bespaar ik iedere dag veel geld.

 306. Ontwikkelaar says:

  Ik denk dat weinig babyboomers dat met je eens zijn Nico!

 307. Henk 6 says:

  ontheemd:
  Helaas, de teloorgang van een interessant en informatief forum. Wat een onfatsoen en grofheid heerst hier de laatste tijd. Erg jammer, maar begrijpelijk dat Voerman het ook opgegeven heeft; hij hield een spiegel voor en dat was velen een doorn in het verwende oog. Het ga u goed daar in Nederland, hoewel ik er een hard hoofd in heb…

  Sinds wanneer is voerman weg?
  Ik heb hem inderdaad gemist, jammer.. Las het graag.
  Vooral als het over voervrouw ging 🙂

  Voerman kom terug, en anders dank voor jiouw bijdragen.

 308. Nico de Geit says:

  Ontwikkelaar:
  Ik denk dat weinig babyboomers dat met je eens zijn Nico!

  Ik heb het net nog even nagerekend maar mensen die beleggen in OG met geleend geld gaan de komende jaren nog spannende tijden meemaken als:

  – de lonen blijven dalen
  – de koopkracht blijft dalen
  – het OG in waarde daalt
  – de rente stijgt

  Zolang de prijzen dalen lijkt het me beter wat euro’s vast te houden. Morgen koop je immers meer OG voor diezelfde euro’s.

  Er komen koopjes aan, daar ben ik van overtuigd. Al die babyboomers gaan hun bezittingen straks dumpen. Dat is zeker want ze gaan dood. En er zijn te weinig kopers voor. En de bank wil niet lenen.

 309. Keesje says:

  Paul,

  Chapeau, goed stuk.

 310. Keesje says:

  erik(trolnogimmerhier):
  Jaaaaaaa, dagggg, hier staat ze net te niesen. Ik heb echt wel betere foto’s hoor……..

  media.photobucket.…#038;sort=1&o=1

  Weet je wel zeker dat je niet in scheiding ligt, dat laatste kindje is bruin en de rest wit. Of heb je bruine genen in de familie?

  Moet je trouwens ook niet upgraden van tussenwoning naar wat groters met 6 koters?

 311. Nico de Geit says:

  KLM klaagt over concurrentie van prijsvechter Norwegian Air. De goedkope nieuwkomer zet de luchtvaartwereld op zijn kop. De prijzen zijn met name laag door het goedkope Aziatische personeel dat de vliegtuigmaatschappij inzet.

  De angst van KLM-topman Camiel Eurlings is dat hiermee een trend wordt gezet en dat andere maatschappijen hun eigen personeel gaan ontslaan om ook goedkope krachten uit Azie te halen. In de scheepvaart is het ook gebeurd: doordat er steeds meer Fillipino’s kwamen werken, verloren steeds meer Europese matrozen hun baan.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22502157/__Aziaten_verdringen_vliegpersoneel__.html

  Hoe moet het nu met de KLM’ers die hun hypotheek nog af moeten lossen?

 312. Bubbelonia says:

  Nico de Geit: Ik heb het net nog even nagerekend

  Je bent gek! Dat kan nooit. Heb je de gans-met-de-gouden-eieren-correctiefactor wel meegerekend? 😉 Die werkt zo: Komt er ergens in je berekening “hypotheek” voor, dan gratis geld, dan gratis rijk worden! Komt er nergens in je berekening “hypotheek” voor, dan gratis geld, dan gratis rijk worden! 😉

 313. Nico de Geit says:

  Bubbelonia: Komt er nergens in je berekening “hypotheek” voor, dan gratis geld, dan gratis rijk worden!

  Die vlieger gaat alleen op bij stijgende prijzen, steeds hogere kredieten en daardoor steeds stijgende inkomens.

  Stopt of daalt de kredietverlening dan gaan ook de prijzen en de inkomens dalen en is het eind (voorlopig) zoek.

  Er zijn beleggers die nu een oud pand kopen voor een paar ton dat 40 jaar terug 25 duizend gulden deed. Om te verhuren aan studenten. En dan heb ik het over oude troep in een enge wijk. ‘De vorige eigenaar is er rijk mee geworden’.

  Hoe lang gaan die studenten nog door met kapitalen lenen voor hun studie? Hoe lang hebben hun ouders nog geld?

 314. erik(trolnogimmerhier) says:

  Paul. Joh! Wat een lange berichten weer van je!

  Je zou bijna denken dat je er voor betaald krijgt!

 315. ripoff says:

  erik(trolnogimmerhier),

  Er zijn mensen die nadenken i.p.v. hun eigen gelijk najagen

 316. Henk 6 says:

  erik(trolnogimmerhier):
  Paul. Joh! Wat een lange berichten weer van je!

  Je zou bijna denken dat je er voor betaald krijgt!

  Krijg jij meer per woord 🙂

 317. Henk 6 says:

  Nico de Geit,

  Nivelleren is een feest!
  Wen er maar aan Azië en Europa gaan naar een vergelijkbaar welvaartsniveau de komende 30 jaar.

 318. aa says:

  Nico de Geit,

  Welke termijn geeft je glazen bol aan. Dan kan ik bedenken of ik nog even wacht..

 319. Nico de Geit says:

  aa:
  Nico de Geit,

  Welke termijn geeft je glazen bol aan. Dan kan ik bedenken of ik nog even wacht..

  De economie zit een neerwaartse spiraal en de bodem is niet in zicht.

  Mijn glazen bol zegt dat er rond 2030 60% van de prijs af is van woningen, ten opzichte van 2008.

  Problemen voor rendement:

  – stijgende rente
  – dalende inkomsten uit werk of verhuur
  – dalende waarde

  De angst voor onverhuurbaarheid en onverkoopbaarheid spookt al rond bij bedrijfs OG.

  Je wilt een huis kopen? Je moet ergens wonen, en je kunt dus de rekensom maken of huren niet goedkoper is dan iets kopen.

 320. Nico de Geit says:

  aa:
  Nico de Geit,

  Welke termijn geeft je glazen bol aan. Dan kan ik bedenken of ik nog even wacht..

  Goeie vraag hoor. Maar ik denk dat we in akelig laag tempo naar beneden gaan. Het gaat decennia duren.

  Ik zie geen rendement in heel veel dingen, wel risico’s. En als anderen daar ook achter komen dumpen ze hun zooi waardoor de prijzen nog verder dalen.

 321. Henk 6 says:

  Nico de Geit: Goeie vraag hoor. Maar ik denk dat we in akelig laag tempo naar beneden gaan. Het gaat decennia duren.

  Ik zie geen rendement in heel veel dingen, wel risico’s. En als anderen daar ook achter komen dumpen ze hun zooi waardoor de prijzen nog verder dalen.

  Inderdaad risico,s waar geen rendement (rente) tegenover staat.

 322. Henk 6 says:

  En als de prijzen gaan dalen gaan de rendementen een keer stijgen, tegen lage risico’s en dan zijn we bij de bodem.

 323. Henk 6 says:

  Nico de Geit: De economie zit een neerwaartse spiraal en de bodem is niet in zicht.

  Mijn glazen bol zegt dat er rond 2030 60% van de prijs af is van woningen, ten opzichte van 2008.

  Problemen voor rendement:

  – stijgende rente
  – dalende inkomsten uit werk of verhuur
  – dalende waarde

  De angst voor onverhuurbaarheid en onverkoopbaarheid spookt al rond bij bedrijfs OG.

  Je wilt een huis kopen? Je moet ergens wonen, en je kunt dus de rekensom maken of huren niet goedkoper is dan iets kopen.

  Wat ik wel merk is dat de rek uit het verlagen van de lonen is. Kan best dat deze gaan stijgen al was het alleen maar door schaarste en doordat de overheid dit wil en dus beleid op uitzet. Belangrijkste beleid is dan protectionisme. Geen piloten uit Azië meer.

  Als de lonen gaan stijgen in bv 2017 dan is NL net op tijd uit de problemen denk ik.

 324. Bubbelonia says:

  Tussenstand van het grote “is HRA écht magisch gratis geld?”-onderzoek

  Feit: Landen waar meer hypotheekrentesubsidie (zoals HRA, MID, Woonbonus, hoe je het dan ook wilt noemen) wordt uitgedeeld hebben…
  1) hogere gemiddelde woonquote (duurder wonen in verhouding tot inkomens)
  2) kleiner aandeel bezit in de vorm van afbetaalde huizen
  3) groter aandeel sociale huurwoningen
  voor 1 tot 3 zie woningmarktcijfers.staanhier.nl/werkthet.html
  4) hogere inkomensbelastingen https://twitter.com/Bubbelonia/status/452099127434682371
  5) hogere vermogensbelastingen https://twitter.com/Bubbelonia/status/452410362076221440
  6) hogere BTW https://twitter.com/Bubbelonia/status/455005435821453312
  7) hogere hypotheekrentes https://twitter.com/Bubbelonia/status/452575620166205440

  Ik hoor de criticasters (mooi woord!) al denken dat ze moeten bewijzen dat ze slimmer zijn. Dus let even goed op: Ik zeg niet dat er een oorzakelijk verband is. Ik geef slechts de ongefilterde en onomstotelijke cijfers. De conclusie of dit alles voordelig is voor de burger – of juist nadelig – die mag je zelf trekken.

 325. lorenzo says:

  Nico de Geit: Je wilt een huis kopen? Je moet ergens wonen, en je kunt dus de rekensom maken of huren niet goedkoper is dan iets kopen.

  Potentielen (een hele generatie) rekenen niet , hebben pa en moe 25 jaar zien kopen ; 12 procent wil een groter huis ondanks de restschuld nu , 46 % denkt , ondanks de aflossingvrije hut nu ,dat de nieuwe hut een zelfde bedrag gaat kosten , maandelijks.
  De oorlog , de russen nu , gaat een moeilijk verhaal worden , geen winst in ieder geval.

 326. lorenzo says:

  En pa en moe wonen hier , bijvoorbeeld , belastingbetaler hoedt u ( en spaar alvast)!
  Miljonairsdorp Laren gaat gebukt onder stille armoede http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3634320/2014/04/12/Miljonairsdorp-Laren-gaat-gebukt-onder-stille-armoede.dhtml

 327. Olijfhout says:

  Juan belmonte:
  Er is nog zo ontzettend veel innovatie mogelijk
  Om huizenbouw fors duurzamer en goedkoper te maken
  Koop daarom vooral een vrijstaande hut uit de jaren ’70
  Met schrootjes en een groene badkamer
  In een buurt met soortgelijk geïsoleerde hutten
  Om er warmpjes bij te zitten

  Zoooooo
  Ook weer uitgepoept

  Innovatie door u Juan dan?
  Juan investeerd veel ofzo? ….zoiets?
  Wellicht ECHT doen. Zonnepanelen, zonneboiler. Dikke isolatie. Triple beglazing.

  Was bij iemand die idd groene tegels en schrootjes had. Zelfs bruine schrootjes ook nog.
  Zag dat op foto’s. Boekje van voor en na.
  Inmiddels is het mooi geworden door investeringen van deze mensen.

  Mogelijk innoveert Juan zijn eigen bankrekening.

  Badkamer van deze mensen staat op hun lijstje. Steeds even sparen en iets doen opknappen.

  De mensen in dit huis lachen om stieren vechters en Juan!

  Ik wens je woonplezier toe.

 328. Steven says:

  lorenzo,

  Bubbelonia,

  Het is ook gewoon een grafiek verhaal.. Omdat het na zo lange stijging zakt, zakt het gewoon verder. (ze noemen het technische analyse, maar het is ook gewoon fundamenteel)

  http://daskapital.nl/images/fotos/PrijzenBestaandeKoopwoningenOkt.png

  Een hikje up is geen langdurige stijging..: overigens jammer dat de grafiek begint bij 1996, want vanaf 1985 is het NOG duidelijker.

  Veel van dat Larense geld is uiteraard geleend, dus dat feesten geven is leuk voor het avondje, maar heeft denk ik weinig nut voor de nabije toekomst.

 329. Olijfhout says:

  Bubbelonia:
  erik(trolnogimmerhier),

  Dus, Erik, dit is de beste tip die je ooit gaat krijgen:

  “Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win”
  ― Sun Tzu, The Art of War

  Dus Erik; In het vervolg alleen een discussie beginnen als je gelijk hebt. Hoe erg de drang ook is om je frustraties te ventileren: Niet maar beginnen met kakelen en dan met lede ogen aanzien hoe je wéér op je broek krijgt. Daar wordt je alleen maar nóg gefrustreerder van.

  Link niets te doen met huizen.

 330. Olijfhout says:

  ps: Er gaat nog veel meer af joh: wegens energielabel- en asbestverklaring, paalrot, grondverzakkingen, te veel om op te noemen.
  Oh ja en gederfd woonplezier vanwege geluidsoverlast en fijnstof.
  Dat krijg je er dan van in een overvol land waar minimaal wordt gebouwd, in alle betekenissen van het woord.
  Zal nooit wat worden!

  Wat gebeurt er met huurders aangaande paalrot, asbest, grondverzakkingen?

 331. erik(trolnogimmerhier) says:

  Olijfhout, Ik heb altijd gelijk. En ook al heb ik geen gelijk dan heb ik toch gelijk. Dus eigenlijk heb ik altijd gelijk.

  Net als de rest op dit forum.

 332. Bubbelonia says:

  erik(trolnogimmerhier): Net als de rest op dit forum.

  Haha, dat is zeker waar. Net als de rest op het hele internet! Toch mooi, dat de vooruitgang ons een medium heeft gebracht waar iedereen altijd gelijk heeft. Zelfs al zijn de meningen tegengesteld, iedereen heeft toch altijd gelijk 😉

 333. Steven says:

  Olijfhout: Wat gebeurt er met huurders aangaande paalrot, asbest, grondverzakkingen?

  Bij een normaal werkende economie hoeven ze straks voor die rommel minder te betalen.

 334. Steven says:

  (hoop dat ze sparen voor een strak eco huis met alle luxe en energie neutraal door een paar zonnepanelen of aardwarmte of zo)

  De techniek staat voor niets: alleen met bouwen is men nog steeds bezig in de jaren zestig of zo.

 335. ripoff says:

  Bubbelonia,

  Huizenprijzen blijven dalen ;3 a 4% per jaar voor de komende 7 a 10 jaar.
  En ik heb gelijk!

 336. Steven says:

  denk dat je in zo’ n dalende markt ook moet denken dat elke afgesloten koop ook een koper minder is. The greater fools raken straks uitgeput bij vooral de duurdere uizen. (is wat negatief gedacht, maar zo zie ik het nou eenmaal)

 337. Starter says:

  Logisch dat een groot deel van de huizen over 10 jaar onder water staat.

  Als je op de top van de markt aflossings vrij koopt….

  Zal er weinig financiële ruimte zijn om maandelijks af te lossen.

  Deze groep kopers zullen nog lange tijd de statistieken van onderwater staan negatief beïnvloeden. Als je deze groep isoleert uit de cijfers zal het beeld er gematigder uit zien.

  Er zal door de jaren heen een tweedeling ontstaan, een oudere groep hypotheekcontracten die in LTV nauwelijks verbeterd en de contracten die volgens de strengere ( normale ) normen zijn afgesloten.

 338. mafketell says:

  Banken blijven! 110 tot 115% LTV ( = sub-prime ) hypotheken uitgeven , is dit rigide ? Een ‘gek’ verhaaltje is dit ………. De norm zou moeten zijn LTV 80%, we zijn er nog lang niet als je dit verhaal hoort …….. de NL doet nog steeds niet normaal …… Mooi weer vandaag. Mooie dag Zeepbellers ….. 🙂

  Code restschuld voor banken …..

  http://www.radio1.nl/item/189705-Code%20restschulden%20voor%20banken.html

 339. Starter says:

  mafketell:
  Banken blijven! 110 tot 115% LTV ( = sub-prime )hypotheken uitgeven , is dit rigide ? Een ‘gek’ verhaaltje is dit ………. De norm zou moeten zijn LTV 80%, we zijn er nog lang niet als je dit verhaal hoort ……..de NL doet nog steeds niet normaal ……Mooi weer vandaag.Mooie dag Zeepbellers …..

  Code restschuld voor banken …..

  radio1.nl/item/189…20voor%20banken.html

  Kan je aangeven waar je dat percentage vandaan haalt?

 340. Adamus says:

  mafketell:
  Banken blijven! 110 tot 115% LTV ( = sub-prime )hypotheken uitgeven , is dit rigide ? Een ‘gek’ verhaaltje is dit ………. De norm zou moeten zijn LTV 80%, we zijn er nog lang niet als je dit verhaal hoort ……..de NL doet nog steeds niet normaal ……Mooi weer vandaag.Mooie dag Zeepbellers …..

  Code restschuld voor banken …..

  radio1.nl/item/189…20voor%20banken.html

  Jens Weidmann mocht vorige week in Amsterdam er zijn visie geven………

 341. Adamus says:

  Starter:
  Logisch dat een groot deel van de huizen over 10 jaar onder water staat.

  Als je op de top van de markt aflossings vrij koopt….

  Zal er weinig financiële ruimte zijn om maandelijks af te lossen.

  Deze groep kopers zullen nog lange tijd de statistieken van onderwater staan negatief beïnvloeden. Als je deze groep isoleert uit de cijfers zal het beeld er gematigder uit zien.

  Er zal door de jaren heen een tweedeling ontstaan, een oudere groep hypotheekcontracten die in LTV nauwelijks verbeterd en de contracten die volgens de strengere ( normale ) normen zijn afgesloten.

  Middelkoop heeft er ook nog een idee over: bankenunie en alles wegstrepen -dwz huur betalen aan de staat http://www.edelmetaal-info.nl/2014/04/videos-online/

 342. Adamus says:

  Steven:
  denk dat je in zo’ n dalende markt ook moet denken dat elke afgesloten koop ook een koper minder is. The greater fools raken straks uitgeput bij vooral de duurdere uizen. (is wat negatief gedacht, maar zo zie ik het nou eenmaal)

  Ze lijken wel steeds jonger te worden en parkeren hun karretje met 2 wielen op de stop. Plus: de meesten hier hebben een hond.

 343. lorenzo says:

  erik(trolnogimmerhier): Olijfhout, Ik heb altijd gelijk. En ook al heb ik geen gelijk dan heb ik toch gelijk. Dus eigenlijk heb ik altijd gelijk.

  Laten we ”gelijk” eens nader specificeren : het veelvuldig rondhangen op eenzelfde blog/ forum , niet zijnde praktijk als referentiekader (willen) zien , getoetst zelfs is al een arm gegeven .
  Gelijk kan daarbij ook de betekenis hebben als zonder bulten , daar waar ongelijk dan weer met bulten is.

 344. lorenzo says:

  Laten we ”gelijk” eens nader specificeren : het veelvuldig rondhangen op eenzelfde blog/ forum , niet zijnde praktijk als referentiekader (willen) zien , getoetst zelfs is al een arm gegeven .
  Gelijk kan daarbij ook de betekenis hebben als zonder bulten , daar waar ongelijk dan weer met bulten is.

 345. lorenzo says:

  Starter: Logisch dat een groot deel van de huizen over 10 jaar onder water staat.

  en over 50 jaar in de vloeibare vorm zelfs (dus met uitzicht op de bootjes) , daar waar de massa nu eenmaal bij mekaar wil hoken , als het hebben van een VW of Toyota .
  Ik zie dan ook geen reden paalrot , verzakkingen en andere tekortkomingen te verhelpen . Het lost zich vanzelf op .

 346. lorenzo says:

  mafketell: Mooi weer vandaag. Mooie dag Zeepbellers …..

  Ook een mooie dag om vandaag , als we naar het bos gaan , eens na te denken wie dat uiteindelijk gaat betalen . Ik wil uiterlijk morgen het antwoord….

 347. Steven says:

  mafketell,

  code restschuld= afbetalen en a.u.b minder lenen

 348. Apekool says:

  Starter: Kan je aangeven waar je dat percentage vandaan haalt?

  ca. 2:40 in het radiofragment

  Het voorbeeld:
  gekocht in 2007 voor 250000
  verkocht in 2014 voor 200000
  koop een nieuw huis voor 300000
  bank financiert 110%

  Kennelijk absurd om te denken dat je dan een goedkoper huis zou kopen…

  ca. 5:30 – de klant heeft een probleem BUITEN ZIJN SCHULD (was kennelijk de vorige keer niet aanwezig bij de notaris)!

 349. ps says:

  lorenzo: Ook een mooie dag om vandaag , als we naar het bos gaan , eens na te denken wie dat uiteindelijk gaat betalen . Ik wil uiterlijk morgen het antwoord….

  Ruim dan wel je afvaltroep op:
  http://vroegevogels.vara.nl/Fragment.150.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=368461&cHash=a58e53262c60e9532eb1d885158bdd5f

 350. ps says:

  Steven,

  Helemaal juist!

 351. Adamus says:

  Nico de Geit:
  KLM klaagt over concurrentie van prijsvechter Norwegian Air. De goedkope nieuwkomer zet de luchtvaartwereld op zijn kop. De prijzen zijn met name laag door het goedkope Aziatische personeel dat de vliegtuigmaatschappij inzet.

  De angst van KLM-topman Camiel Eurlings is dat hiermee een trend wordt gezet en dat andere maatschappijen hun eigen personeel gaan ontslaan om ook goedkope krachten uit Azie te halen. In de scheepvaart is het ook gebeurd: doordat er steeds meer Fillipino’s kwamen werken, verloren steeds meer Europese matrozen hun baan.

  telegraaf.nl/binne…liegpersoneel__.html

  Hoe moet het nu met de KLM’ers die hun hypotheek nog af moeten lossen?

  KLM gaat downsizen: Lelystad.

 352. Adamus says:

  Adamus: KLM gaat downsizen: Lelystad.

  Klm heeft einde vorig jaar toekomstige goedkope piloten aangenomen; van hun eigen vliegschool -wel met 1,5 ton schuld. De Transaviapiloten maken weinig kans om in te stromen: te duur.

 353. Keesje says:

  Adamus: KLM gaat downsizen: Lelystad.

  Mooie manier om van je dure personeel af te komen. Iedereen naar Lelystad zogenaamd tenzij je wegsolliciteert of uitkoopt….

 354. ps says:

  Adamus,

  Rondom vliegveld Twente wordt het er ook niet mooier op, afgezien nog van de toenemende geluidsoverlast:
  http://vroegevogels.vara.nl/Fragment.150.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=368441&cHash=8531a85658855f5ed506a56bbc9e196a

 355. Juan belmonte says:

  Olijfhout,

  Zie de link over 3D printen, innovatie in de bouw.

  Leest u anders ook wat literatuur zoals “de legolisering van de bouw” door prof dr ir hennes de ridder.

  Het kan zijn dat Juan uw woorden verkeerd interpreteert, u maakt een gelukkige indruk.
  Blijft u dan vooral ook lachen, al is het alleen maar om stierenvechters.

 356. Juan belmonte says:

  Starter:
  Logisch dat een groot deel van de huizen over 10 jaar onder water staat.
  Als je op de top van de markt aflossings vrij koopt….
  Zal er weinig financiële ruimte zijn om maandelijks af te lossen.
  Deze groep kopers zullen nog lange tijd de statistieken van onderwater staan negatief beïnvloeden.

  Goede analyse.
  In die zin behoudend gefinancierd, het gaat niet snel weg 🙂

 357. Juan belmonte says:

  Steven:
  deze is ook mooi:
  3.bp.blogspot.com/…IH3Q/s1600/fool1.jpg

  Ja, daar lijkt het wel op.

  Alhoewel DNB hierboven toch echt aangeeft dat Holland gaat van
  Gesubsidieerd huizen leasen
  Naar
  Eerst sparen
  En dan lenen en weer terugbetalen. (Tegen lagere ltv)

  Die structuurwijziging leidt tot aanpassing van huizenprijzen orde grootte -40%.
  Volgens een aantal wetenschappers en volgens vastgoedprofessional Redevco.

  Dat ontbreekt nog, inzicht komt langzaam.

 358. Juan belmonte says:

  Bubbelonia:
  erik(trolnogimmerhier),

  Dus, Erik, dit is de beste tip die je ooit gaat krijgen:

  “Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win”
  ― Sun Tzu, The Art of War

  Dus Erik; In het vervolg alleen een discussie beginnen als je gelijk hebt. Hoe erg de drang ook is om je frustraties te ventileren: Niet maar beginnen met kakelen en dan met lede ogen aanzien hoe je wéér op je broek krijgt. Daar wordt je alleen maar nóg gefrustreerder van.

  Ahaaaaa.
  Pick your battles !

 359. Juan belmonte says:

  mafketell,

  Desalniettemin vindt André de la Porte dat zijn organisatie geen blaam treft en dat van een belangenconflict geen sprake is. “Deze situatie had niemand kunnen voorzien. Toen we begonnen met het adviseren van hypotheken was restschuld geen issue, dus hoefde het ook niet in de voorwaarden vermeld te worden.”

  Onzin, in de jaren ’80 is restschuld ook een issue geweest.

  Daarenboven is een principe “we hebben geen rekening HOEVEN houden met een mogelijke uitkomst (restschuld) omdat het destijds geen issue was een teken van een volstrekt onvolwassen onprofessionele club.
  Risicomanagement beperkt zich niet tot mogelijke uitkomsten die zich recent wel hebben voorgedaan.
  En als de VGH dit zelf niet doet, hoe kan het dan anderen verwijten restschuld niet te financieren ?

  Net zo’n zwak verhaal als destijds “Aflossen is onwenselijk” van Drs Rob Mulder.

  Alleen al om die uitspraak van de de la Porte zou DNB direct een onderzoek moeten starten en per direct hypotheekverstrekking door VGH aan banden leggen.

  Maar het kan zijn dat Juan het allemaal anders ziet 🙂

 360. Philippulus says:

  Om het nieuwe draadje niet te bezoedelen maar even hier.

  PvdA accepteert nieuwe maatregelen tegen scheefrijden in ruil voor starterspardon.

  http://www.spacemakers.nl/2014/04/pvda-accepteert-nieuwe-maatregelen.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*