Prijzen koopwoningen dalen verder

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in mei gemiddeld 2,2 procent lager dan in mei 2009. Deze prijsdaling is even groot als die in april. Nadat in de voorgaande drie maanden de prijsdaling steeds kleiner werd, stokt deze ontwikkeling in mei. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan een jaar eerder. De prijsdaling van appartementen was met 1,1 procent het kleinst. Vrijstaande woningen, over het algemeen het duurdere type woning, daalden met 3,7 procent het meest in prijs.

Friesland was voor de tweede maand op rij de enige provincie waar de prijzen stegen. Koopwoningen waren daar 0,4 procent duurder dan een jaar eerder. De prijsdaling was met 3,8 procent het grootst in Gelderland.

Ten opzichte van april 2010 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,7 procent. Vorige maand stegen de prijzen nog met 0,8 procent. In mei daalden in acht provincies de huizenprijzen; die in Utrecht met 1,9 procent het sterkst. In Zeeland namen de prijzen met 2,4 procent het meest toe.

Bijna 10 duizend bestaande woningen wisselden in mei van eigenaar. Dat is 3,7 procent minder dan in mei 2009. Van alle woningtypen werden minder huizen verkocht, van tussenwoningen zelfs ruim 10 procent minder.
In 2010 zijn er tot nu toe 49 duizend woningen verkocht. Dit is duizend meer dan een jaar eerder.

bron: CBS

Share Button
Tagged with: ,
55 comments on “Prijzen koopwoningen dalen verder
  1. Juan Belmonte says:

    Friesland was voor de tweede maand op rij de enige provincie waar de prijzen stegen.

    Binnenkort uitverkocht: de Blauwe Stad 🙂

  2. Patrick says:

    Gezien het feit dat het aantal verkochte nieuwbouwwoningen dramatisch is teruggelopen vanaf begin dit jaar, en het feit dat het kadaster een paar maanden achterloopt, verwacht ik dat het volgende vastgoedbericht nog een stuk slechter gaat zijn.

  3. Juan Belmonte says:

    Het heeft in de NL polder ook weing nut om iets over woningprijstrends te zeggen, zonder het plaatje compleet te maken, dwz:
    – schuldengroei- en
    – inkomensgroeitrends.

    Immers huizen worden niet meer betaald, merendeels alleen gefinancierd (aflossingsvrij).

  4. piet says:

    Maar het ging toch beter met de woningmarkt!!!!!!

    De blauwe stad ligt trouwens in Groningen

  5. Marketwatch says:

    Na het leegraken van de pot van de Koopsubsidie proberen de lemmingen in NL, het laatste potje van de starterslening op te maken:

    http://www.z24.nl/z24geld/huizen_wonen/artikel_150255.z24/Huizenkopers_klem_door_trage_verstrekking_starterslening.html

    Zou trouwens bovenstaande artikel niet als kop moeten hebben:

    “HuizenVERkoper in de knel?”

  6. nhz says:

    @1:
    waar de prijzen stegen: op jaarbasis. In Zeeland was de stijging op maandbasis het hoogst: ook hier is volop ‘blauwe stad’ (blauw durp?) in ontwikkeling. Gezien het extra prijskaartje voor ‘wonen tussen de muggen’ is niet verwonderlijk dat de gemiddelde prijs in de hele provincie daarmee stijgt …

    @3:
    inderdaad, de trend is dat de hypotheekschulden vrolijk blijven oplopen terwijl de prijzen zeer langzaam dalen. Het idee van Ome Nout zal wel zijn dat als de prijsdaling langzaam gaat en niemand vraagt naar de totale hypotheekschuld, er niks aan de hand is. Overigens blijven de inkomens wel fors stijgen t.o.v. de huizenprijzen, ten minste voor wie nog een volle baan heeft en dan met name voor ambtenaren 🙁
    Als ze dat 10-20 jaar volhouden is de markt ook gekorrigeerd, vraag is alleen hoe lang die ambtenaren salarissen nog kunnen stijgen als het grootste deel van Europa de broekriem aanhaalt.

  7. Juan Belmonte says:

    @2 Herziening NL huizenplanologie is nodig, IMF OESO, zelfs de koploper van Hogehuizenprijsminnend NL de NVM, geeft het toe.

    er is géén markt (Arnoud Boot had een goed punt, Juan interpreteert de quote alleen iets anders dan Boot hem bedoelde, niet alleen er is nu geen markt door weinig verkopen, er lullen teveel partijen mee om de prijs hoog te houden). En dat heeft Juan niet bedacht, dat zeggen IMF en OESO…

    Wat onherroepelijk gaat gebeuren is:
    – verhuisboet k.k. afgeschaft
    – HRA afgeschaft.

    Korte termijn:
    – k.k. afschaffen, dan vervalt het relatieve voordeel van v.o.n. dus dan komt er een spiraal op gang, dan moet men verkopen. Uitstel is afstel, totdat er teveel afgesteld wordt.

    Lange termijn:
    – NL is enige land in Europa dat nog HRA heeft. Gaat eraan, kan even duren (‘t is tenslotte een polder)

    wie nu nog mèt HRA rekent, is een kamikaze-koper.

  8. Juan Belmonte says:

    @4 Merci Piet

    Juan haalt inderdaad ook Friesland en Groningen continu door elkaar,

    Blauwe stad in Grongingen: ezelsbrug: er komt géén Twaalfsteden Tocht 🙂

  9. Juan Belmonte says:

    En ach,

    Kunnen we hier vanalles bedenken, mooie volzinnen maken over hilarische toestanden….

    het heeft allemaal zijn tijd nodig.

  10. Bouke says:

    Het volgende maandbericht zal ook wel slecht zijn. Een makelaar in de provincie Utrecht vertelde me dat sinds de verkiezingen de agenda weer vol staat met bezichtigingen, terwijl het daarvoor dramatisch rustig was.

    Zodra de onzekerheid uit de markt is aangaande de toekomst van de hypotheekrenteaftrek, gaat het weer lopen. Helaas zal een paars+ kabinet nooit goede besluiten over de huizenmarkt kunnen nemen.

  11. henk says:

    Als je wilt weten wat de huizenprijzen nu doen zal ik maar eens op een huizenveiling gaan kijken.

  12. Goudbelegger says:

    Als straks de crisis voorbij is dan komt alles weer goed. Nu kopen om je kans niet te missen.

  13. henk says:

    -30% is dan nog niks

  14. Juan Belmonte says:

    @10 Bouke

    Iedere regering kan goede besluiten nemen, is ook niet zo moeilijk in de huidige situatie, een verbetering is er al snel.

    Verders doet nu juist die overheid er niet toe, die is uitgespeeld met alle prijopduwende maatregelen:
    – starterssubsidies: stropsubsidie
    – k.k. verhuisboete
    – HRA scheefleensubsidie
    – belastingvrijstelling op kapitaal in woonhuis. hamstervrijstelling
    De overwaardespiraal is echter al gekeerd, dat is niet langer weg te liegen. De maatregelen werken niet meer prijsopdrijvend, de patient is resistent.

    Het doet er daarom ook niet zo toe wat de politiek doet, er zijn namelijk ook kopers, verkopers en financiers. Zij handelen naast al die overheids-prijs-opduwende maatregelen in een markt met een marktmechanisme.

    Dan maar even wachten dus….
    Dat raadde Prof Dr Ir Hugo Priemus ook aan, “denk er nog eens rustig over na”.

    Welnu dat lijkt men ter harte te nemen.

  15. Claude says:

    @10

    De HRA was alleen ‘zeker’ (voor wat dat waard is in Den Haag natuurlijk) bij een rechts kabinet. Nu dit niet haalbaar is en de discussies over een minderheidskabinet nog niet echt losbarsten, staat een aanpassing op de HRA juist wel op het spel. Deze zal natuurlijk relatief marginaal zijn, maar de onzekerheid hierover zal toch echt nog even voortduren.

    Wat betreft de cijfers. Zoals hierboven reeds opgemerkt zijn dit de eerder de verkopen van maart/april. Gelet op het bericht van VBO makelaars eerder, verwacht ik dat het de komende maanden nog wel wat minder wordt.

    Verder blijft het grootste probleem de financiering. Ik hoor toch echt steeds meer om me heen dat de banken de 4,5x de jaarsalaris volgen, zonder de bonus, de onkostenvergoeding of de leasevergoeding voor het niet nemen van een auto. Dat was in mijn tijd (ex-huizenbezitter) wel anders.

  16. nhz says:

    @14:
    HRA zal voorlopig geen enkele invloed hebben, want als er al iets gewijzigd wordt (niet te verwachten, ook niet bij paars-plus) dan zal het minimaal zijn en pas over 5 jaar of nog verder in te toekomst.
    De eisen van de banken worden wel steeds strikter, daar staat tegenover dat de rente de laagste is in 400 jaar – en voorlopig telt dat zwaarder. Dat er risico zit aan goedkope aflossingsvrije hypotheken met variabele rente is bij de gemiddelde koper nog niet doorgedrongen, ze zijn nog steeds héél populair. Ook werkgeloosheid bijt nog niet omdat de mensen die werkeloos zijn nog riant in de twee jaar met (bijna) vol inkomen zitten; dit gaat pas in 2011 spelen, als de economie dan nog niet verbeterd is. De al tijden kunstmatig lage spaarrente en druk op de huren in de vrije sector is een extra reden voor sommigen om tóch maar een huis te kopen.

    Ik verwacht van het komende kabinet zeker met nieuwe maatregelen komt om huiseigenaars te helpen (en om de regeringspartijen populairder te maken), zoals afschaffen of verminderen van de kk/overdrachtbelasting. En vermoedelijk weer nieuwe subsidie regelingen voor de huizenmarkt. Al met al blijft het pappen en nathouden in de polder en zonder externe verrassingen zullen de prijzen waarschijnlijk langzaam blijven dalen, zodat er alleen maar verliezers zijn in het grote pyramidespel; behalve dan bij de organisatie, zoals altijd.

  17. Nou, says:

    Iedereen mag zich in zijn handjes knijpen van geluk.
    De verkopers en de makelaars omdat er nog altijd huizen worden verkocht. En omdat de prijs nagenoeg constant blijft.

    En de huurders omdat ze wederom een jaar goedkoper hebben gewoond dan de “eigenaren”

    En natuurlijk de eigenaar van deze site omdat zijn website nog jaren actueel zal blijven 🙂

  18. Claude says:

    @15

    Grotendeels eens. Ik ben ook van mening dat grosso modo de HRA van geen enkele invloed zou moeten zijn op de huizenprijs. Van de andere kant: geen enkele politieke partij wilde directe verregaande stappen nemen wat betreft de HRA, en toch zou

    Wat betreft de banken weet ik niet of de huidige lage rente zo’n grote rol speelt. Als dit zo zou zijn, dan vraag ik me af waarom ze zo terughoudend zijn om die 4,5x vast te houden (en voor de partner sterk minder dan 4,5x). Dat gaat het ‘probleem’ c.q. ‘oplossing’ worden op korte termijn voor de huizenmarkt. Daar eindigt de oefening voor de hogere prijsklasses. En daar begint de druk van boven door de pyramide.

  19. nhz says:

    @17:
    ik denk dat de banken voorzichter zijn omdat ze begrijpen dat juist die kunstmatig lage rente een risico is – want die kan alleen maar omhoog. Dat is een lange termijn zaak, maar ik denk dat de banken daar beter op letten dan de meeste huizenkopers.

  20. Juan Belmonte says:

    @ Nhz EENS

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/15-11-2009/ruimere-regeling-voor-starters-in-assen/#comment-21404
    Collega Joselito deed een verstandige uitspraak 🙂

    Banken begrijpen ook
    Wie het laatst liegt, betaalt het gelag

    Stelt u koopt nu een huis en bent bereid de overwaarde uit een door schuld gefinancierde overwaardespiraal verder te financieren (niet betalen, financieren). Dat is plezierig voor degene van wie u dat huis koopt, die ziet overwaarde uitbetaald (of beter uitgefinancierd, maar voor hem is het geld, boeit niet waar het vandaar komt)

    Bij een omslag van een overwaarde- naar onderwaardespiraal- kan dat voor u een probleempje zijn. Voor de bank worst het echt een probleem wanneer er heel veel tegelijkertijd met u zijn.

    RENTE IS DE PRIJS VAN GELD.
    als de rente niet langer de risicofunctie vervult komen er andere mechanismen in werking.

  21. Juan Belmonte says:

    Ach, voor u is dat vast geen probleem dan verkoopt u toch gewoon de boot

  22. Juan Belmonte says:

    HRA is een multiplier, een versterkende factor.

    Als nu de huidige huizen prijzen onfinancierbaar zijn:
    – aflossingsvrij
    – met historisch lage rentes van 4/5%
    – met HRA die die rentelasten bijna door twee deelt.
    – op basis van meerverdieners
    – met % die boven de 100% liggen.

    Hoe komt er dan iemand op het idee dat ze wel eens gewoon te hoog gegroeid zouden kunnen zijn ?

    Briljant 🙂

  23. Juan Belmonte says:

    Stel de korte en lange rente gaan per 1 october naar 8% omdat naast Griekenland, Spanje ook Portugal, Italie Frankrijk een Nederland een veel grotere financieringsbehoefte bleek te hebben dan “men” eerder voorzag ?

    “Men” is zij die de kredietcrisis niet zagen aankomen….

    Wat gebeurt er bij R=8%, of R=10%

  24. nhz says:

    @21:
    ik hoorde net van een kennis dat hij niet snapt dat ik geen huis koop, hij had net een huisje gekocht voor 140K, ‘nog geen 200 euro per maand’ dus makkelijk te betalen op één inkomen. Ik heb maar niet gevraagd wat de hypotheek constructie was, zal wel aflossingsvrij met variabele rente zijn. En dan nog, zonder HRA is het al 400 euro per maand met een enorm opwaarts risico. We praten hier overigens over piepkleine verouderde woningen die 20 jaar geleden hooguit 25K euro kostten; er stonden er blijkbaar diverse te koop – ondanks de ‘superlage prijs’.

    @22:
    ik denk dat we daar binnen een paar jaar achter komen. Maar inderdaad, alle banksters en politici zullen in koor beweren dat niemand dat had kunnen voorzien.

  25. lorenzo says:

    Verschillende Europesche landen die anno 2010 HRA mogelijkheid hebben…..

  26. lorenzo says:

    Dat HR. Boot ons moet vertellen dat er ”geem markt” is doet Lorenzo al enkele jaren.
    Het geeft wel de handelsgeest aan van de bericht gever ….

  27. adamus says:

    Helaas zal een paars+ kabinet nooit goede besluiten over de huizenmarkt kunnen nemen.

    van Poelgeest GL, biedt zekerheid. Kan vast wel staatssecr. worden in het pimpelpaarse clubje. Links en rechts zijn het over het belangrijkste onderwerp eens.

    btw: Eurlings naar KLM?

  28. spongebob says:

    Ik sprak vorige week een makelaar die had het over 4,25 maal i.p.v. 4,5 maal het jaarinkomen als maximum bedrag v/d hypotheek.

    Zou dit de nieuwe trend worden?. Zeker gezien de kans op een rentestijging is het voor de bank verstandig om zo min mogelijk risico te nemen.

  29. nhz says:

    @24:
    wat een onzin, er is geen enkel land dat een HRA regeling heeft die ook maar bij benadering in de buurt komt van die in de polder. En dan praten we nog niet over al die andere extra goodies die elders ook niet bestaan. Onze ‘superstrenge’ Jan Kees gaat de tophypotheek volgende jaar (misschien) beperkten tot 112% van de woningwaarde. De hypothekerswereld beeft, siddert en heeft de hooivorken al gereed. Maar als je het verhaal goed leest geldt dit voor slechts een paar % van de hypotheken (bijv. NHG per definitie uitgezonderd), vanwege alle uitzonderings clausules. In welk EU land is > 112% hypotheek normaal? In welk EU land dekt de overheid vermogensverliezen op meer dan 75% van de afgesloten hypotheken?

  30. lorenzo says:

    28 , je verdraait mijn woorden , maar ik stelde :
    Verschillende Europesche landen die anno 2010 HRA mogelijkheid hebben…..

  31. Bob says:

    Heeft iemand de gemiddelde prijs in euro’s per mei 2008 en mei 2010? hoeveel is de daling in %?

  32. nhz says:

    @31:
    tja, daar praat niemand meer over. Ze pakken gewoon de jaar op jaar daling, of maand op maand – net wat het meest positief uitpakt. Absolute prijzen zijn irrelevant, net als bij de aankoop van een huis – het enige wat telt is ‘how-much-a month’:)

  33. Voedselbankier says:

    @31 Wel interessante vraag, wie heeft daar een idee van?

  34. adamus says:

    Verschillende Europesche landen die anno 2010 HRA mogelijkheid hebben….

    zoals?

  35. adamus says:

    spongebob, zijn allemaal landen met sterke economie…….

  36. Juan Belmonte says:

    Voor diegenen die de zinsnede “dan verkoop je toch gewoon de boot” weinig zegt, een suggestie om eens een reclame uit de oude doos te bekijken:

    Handleiding: u heeft het nodige geduld nodig, de reclame ontpopt zich niet in de 5 seconden waar we nu aan gewend zijn.

    Hij start op 3 minuut 22.
    NCM, inmiddels Atridius.

    http://www.youtube.com/watch?v=p-CI4xQ4-lM

  37. Juan Belmonte says:

    Wat de heer Prof Dr Arnoud Boot niet allemaal boven water brengt… met zijn “er is geen markt”…

    Sorry Lorenzo (25) maar de enige echte Prof Boot heeft iets meer media (en politieke) invloed dan alle bloggers hier (en mogelijk op andere forums) bij elkaar, dit wordt waarschijnlijk alleen gelezen door mensen die zich verbazen over huizenprijzen en schulden en die man is regelmatig als boegbeeld op TV …. 🙂

  38. adamus says:

    NCM, inmiddels Atridius.

    een overheidsbedrijf wat bestond bij de gratie van faillissementen 🙂

  39. Buddy says:

    @ 38

    Bullseye!

    En wellicht ontwaakt de politiek en krijgt Boot de baan van Nout?

  40. Juan Belmonte says:

    @39 Prima wanneer de overheid dit doet, beter als de markt het kan regelen, een vorm van la mano invisible, de precieze vorm doet er niet zo toe, exportfacilitatie is een groot goed.

    Evenals die zeilboot boven het bed van het echtpaar in de reclame uit de oude doos, briljant.

  41. Juan Belmonte says:

    @Buddy

    Eerst de heer Verhagen, die is de enige overgeblevene uit the good the bad and the ugly en hij is niet the good.

    Er is een CDA congres gepland…

    Maar de leeftijdsgrens wordt weer opgetrokken door de heer Van Vollenhoven, de heer Wellink denkt wellicht: Greenspan hield het tot in zijn tachtigste vol, ik ben nog een jonkie 🙂

    Wie plant er een congres over de Nationale Hypotheekschuld en neemt van Vollenhoven naats verkeersrampen ook financiële rampen in onderzoek ?

  42. lorenzo says:

    38. Tja , dan is je visie ruim vanuit je eigen kader gericht , zoals we (te ) vaak hier mogen vernemen.
    De geuitte visie van Dhr. boot is wat ik met mijn wereldwijde vastgoed activitieten al jaren verneem.
    Domicilie in een huurwoning in de randstand draagt dan ook m.i. niet bepaald bij aan de visie van Dhr. Boot , in casu de verbazing en de reden om de opmerking alhier te plaatsen begrijp ik dan wel weer.
    Amen.

  43. jacob says:

    Een voorbeeldje van hoe de prijzen zouden moeten zijn, zelfs in de hoogtijdagen kostte een nieuwbouw woning bijna niks.

    Hier een voorbeeld van +/- 2000

    Een 2onder1 kap voor 100K eur
    en een vrijstaande voor 150K eur.

    Nu vragen ze die prijs x 2,5 !!

    http://www.prota.nl/Woningbouw/21%20Dubo%20woningen%20in%20de%20Natuurwijk%20te%20Urk

  44. lorenzo says:

    …met dank aan de verjaardags feestjes 2000 – 2010 .

  45. nhz says:

    @44:
    helaas is je voorbeeld tamelijk representatief voor Nederland. Bij mij in de stad is een hele woonwijk op deze prijsopdrijving gebaseerd, ik denk dat dit elders ook gebeurde (zo briljant zijn ze hier niet …).

    Ze begonnen met relatief kleine gezinswoningen van 175.000 gulden, ergens rond 1998. Die werden grif gekocht door kleine gezinnetjes met weinig eigen geld en dus pakweg 80K euro hypotheek. Iedere twee jaar werd een nieuwe fase van de wijk ontwikkeld met woningen die 1.5-2x duurder waren. De woningen van 175.000 gulden (en feitelijk alle woningen in de stad) stegen daardoor automatisch mee, want het nieuwbouw aanbod werd beperkt gehouden en men bouwde steeds duurder.

    Een flink deel van de bewoners incasseerde de papieren winst en verhuisde na 2-3 jaar naar een huis van 200K euro, met 200K hypotheek – niemand deed daar moeilijk over. Deze truuk is diverse keren herhaald, en de laatste fase is vorig jaar afgerond, met woningen in de 600-900K prijsklasse. Daar zitten dus voor een deel mensen die ruim tien jaar geleden met niks begonnen, en die nu een tien keer zo hoge hypotheek hebben als toen (en vermoedelijk een iets hogere salaris, maar toch …). En de meesten zullen zich wel miljonair voelen …

  46. jacob says:

    @46 :

    Het is alleen nog wachten totdat bij het grote publiek de ogen ook open gaan.

    Tot die tijd gewoon blijven zitten waar je zit, want ik zie binnen 3 tot 5 jaar die prijzen van 2000 weer terugkomen…

  47. lorenzo says:

    Die kans is heel aannemelijk.

  48. Martijn says:

    @19

    RENTE IS DE PRIJS VAN GELD.

    Als dat je stelling is dan moet je het eens zijn met: “huur is de prijs van huis.”

    Ik dacht zelf dat geld de prijs van een huis was, en huur de huurprijs. Zoals rente een risicovergoeding voor het tijdelijk gebruik van geld is.

  49. adamus says:

    En de meesten zullen zich wel miljonair voelen …

    hoorde in 2005 van IJburger die ook appartement iets buiten centrum A’dam verkocht had: Over 5 jaar (nu dus) gaan we huis hier verkopen, pakken winst en wonen dan vrij meer oostelijk van het land.
    Dit vliegertje gaat niet op.

  50. adamus says:

    huur = (ook) rente + aflossing + onderhoud + beheer + winst

  51. Hugo says:

    @Martijn,

    ‘k dacht zelf dat geld de prijs van een huis was, en huur de huurprijs. Zoals rente een risicovergoeding voor het tijdelijk gebruik van geld is.’

    Ik dacht dat krediet de prijs van een huis is. Huur en rente manipulatie is en geld gratis mits je tot het bancaire / overheidskartel behoort. Dit zal voortduren tot goud vrij is. Ik kan er in ieder geval niets anders van maken.

  52. Martijn says:

    @52 Klopt. De totaalprijs voor tijdelijk gebruik.

    Rente is dat voor geld.

    @53 Kan ik in meegaan, wat goud betreft gaan we zien of je gelijk heb. Ik heb mijn kaarten gelegd en hoef voorlopig slechts toe te kijken. Zo krijg je ook weer wat ook voor het spelelement.

  53. Martijn says:

    Zo krijg je ook weer wat ook voor het spelelement.

    ..oog voor het..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*