Prijsdaling bestaande koopwoningen vlakt verder af

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in november gemiddeld 4,7 procent lager dan in november 2008. De prijsdaling is kleiner dan in oktober. Toen waren de huizen 5,2 procent goedkoper dan een jaar eerder. Tot en met augustus werd de prijsdaling dit jaar gestaag groter, maar sinds september vlakt de afname af. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan in november 2008. De prijsdaling van hoekwoningen was met 3,4 procent het kleinst. De over het algemeen duurdere woningtypen zoals twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen daalden met ruim 6 procent het meest in prijs.

In alle provincies waren de prijzen lager dan een jaar eerder. De grootste daling deed zich voor in Flevoland, waar koopwoningen 5,9 procent goedkoper waren. In Zeeland was de prijsdaling met 3,4 procent het kleinst.

Vergeleken met oktober 2009 waren de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen 0,3 procent lager. De prijzen in Limburg, Groningen en Friesland lagen hoger dan een maand eerder. In de overige provincies waren de woningen goedkoper.

Bijna tienduizend bestaande woningen wisselden in november van eigenaar. Dat is 14 procent minder dan in november 2008. Deze afname is veel kleiner dan in de eerste tien maanden van 2009, toen het aantal verkochte woningen steeds 25 tot 50 procent kleiner was dan een jaar eerder.

prijsverloop koopwoningen

Van alle woningtypen was het aantal verkopen in november fors lager dan een jaar eerder. Het aantal verkopen van vrijstaande woningen daalde met 20 procent het sterkst, dat van appartementen met 11 procent het minst.

bron:  CBS

Share Button
Tagged with:
176 comments on “Prijsdaling bestaande koopwoningen vlakt verder af
  1. chef chorry says:

    hahah; wat een grap. Welke domme koe geloofd dit bericht. Er zijn zulke grote factoren die niet meegenomen worden in deze vergelijking. Alleen om geen onrust te zaaien en de mensen dom te houden.

  2. Ludwig von Mises says:

    Welke domme koe schrijft geloofd met een d zonder de (on)voltooid verleden tijd te gebruiken?

  3. Boefke says:

    Nou, de prijsdaling vlakt inderdaad af, dat is wel duidelijk. Maar wat wil je als er een woningvoorraad is ontstaan die de verkoopcijfers van 1 heel jaar overstijgen!!!

    De volumes zijn schandelijk laag, en wat er verkocht wordt is naar mening van de kopers redelijk betaalbaar. De exhorbitante prijzen blijven staan in de verkoop en zodoende niet meegenomen in de verkoopcijfers.

    Zelfs Ger Hukker luidde min of meer de noodklok omdat de makelaars er onderhand tureluurs van worden dat verkopende partijen blijven vasthouden aan ridicule prijzen.

    Enigszins begrijpelijk, want Nederland is anders, hetgeen deze cijfers onderschrijven. Echter wie zich een beetje verdiept weet wel beter…..Toch?

  4. Ludwig von Mises says:

    Lage volumes en bodems in de markt horen bij elkaar.

  5. Ludwig von Mises says:

    Overigens bestaat ook “de bodem ” niet. Welke woning wanneer bodemt is van een aantal factoren afhankelijk.

  6. Patrick says:

    @Mises

    Is het niet zo dat we misschien deze volumes over twee jaar nog behoorlijk hoog gaan vinden?

    m.a.w. wie zegt mij dat de bodem niet pas bereikt wordt bij volumes die de helft zijn van wat ze vandaag zijn?

    Of een volume laag is, is altijd relatief gezien tot een eerder meetpunt, niet?

  7. Woger says:

    @2 Mises
    Ik denk dat je daar een goed punt hebt. Er zijn in Nederland heel veel “domme koeien” die nog steeds alles klakkeloos geloven, wat de overheid hen vertelt.

    Misschien moeten we wat goedkope Indiërs naar Nederland halen om hen dit uit te leggen.

  8. huizenhyper says:

    Ik geloof deze cijfer ook niet.
    Dit zijn de cijfers voor het domme volk. Het hoort bij het Nederlandse “goed-nieuws-offensief”.
    Wacht maar tot 2010.
    Ik maak er geen verdere woorden meer aan vuil.

  9. Ludwig von Mises says:

    Patrick

    Vooropgesteld dat “de bodem” niet bestaat, wil ik je het volgende wel zeggen:

    Als over een jaar of 10 duidelijk wordt waar de bodem nu echt zat, zal blijken dat maar heel weinig mensen gekocht of verkocht hebben op dat punt.

    Woger,

    Nee, we besteden het progammeren van spellingscontrole programmas uit aan de Indiers.

    Als je functionele requirements kan opstellen mag je ze instrueren.

    Makkelijker werk dan programmeren en je verdient ook meer.

  10. Woger says:

    @9 Ludwig
    Ik heb ervaring met opdrachten uitbesteden aan pakistanen en iets mindere mate aan india. Daar ben ik verschillende keren flink op mijn bek gegaan. Hoewel hun expertise zeer goed is, zorgen de cultuur-, tijds- en andere verschillen voor zoveel extra uren dat ik er in ieder geval mee gestopt ben.
    Grote bedrijven die iemand (Nederlander) daar kan aanstellen voor continue controle, zullen er waarschijnlijk meer baat bij hebben.
    Maar dat terzijde.

  11. chef chorry says:

    @Ludwig von Mises

    Best grappig die school logica van je maar jammergenoeg werkt dat niet in de echte wereld. Jij altijd met je modellen, maar volgens mij was je ziek toen de college ging over modellen geen beeld geven van de werkelijkheid. Een model zegt niets over de werkelijkheid en geeft ook geen sturing.

    En over de cijfers van de CBS. deze zijn zwaar net. Laat de propaganda maar beginnen. lijkt net de sovjet in zijn tijd

  12. Ludwig von Mises says:

    10

    Zelfs bij grotere bedrijven is kwaliteit een probleem, woger.

    11

    Meestal spijbelde ik op school, vandaar dat ik geleerd heb mezelf te bedruipen, chef sorry. Colleges miste ik zelden als de prof wat aan de theorie toe kon voegen. Anders kwam ik ook daar niet.

    Dank voor je inhoudelijke bijdrage. Alles is leugens en bedrog en dus hoef je niet te luisteren. Inteligente analyse. jij komt er wel.

    Modellen geven geen sturing, dat doen mensen als ik.

  13. Bert says:

    De kop suggereert dat het dieptepunt geweest is. Maar de CBS-cijfers laten zien dat de prijzen nog steeds licht dalen (-0,3% in november). Alleen daalden ze minder dan in nov. 2008 (toen -0,9%) dus _stijgt_ de jaar-op-jaar index. Tja.

    Dat jaar-op-jaar gebeuren zegt me niks, ik wil weten wat de prijzen _nu_ doen. Daarvoor kijk ik naar de achterliggende cijfers:
    http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=71533ned&D1=0-1,3-5,7&D2=0&D3=0&D4=221-223,225-227,229-231,233-235,238-240,242-244,246-248,250-251&HDR=G1,T&STB=G2,G3&VW=T

  14. Ludwig von Mises says:

    Een stijging kan afvlakken net als een daling. Iemand die het wiskunde B inzicht ontbeert om deze titel te interpreteren zoals ie bedoeld is kan geen speculatief inzicht hebben.

  15. chef chorry says:

    hahah. Best grappig om een inhoudelijke discussie te beginnen met cijfers en gegevens die helemaal niet kloppen.

    1)Het leuke van deze cijfers is dat woningen die opgeleverd worden ook zijn meegenomen in de cijfers. Deze woningen zijn over het algemeen 2 jaar geleden verkocht en moment van oplevering is het moment dat het CBS ze meeneemt in de cijfers. Deze woningen zijn nog verkocht tegen de prijs betaald in de piek. Dit geeft een onwerkelijke beeld van de werkelijkheid.

    Ik kan zo wel door gaan, maar heb gewoon geen zin om een discussie te beginnen met mensen zoals Ludwig die eigenlijk denken dat ze heel veel weten, maar eigenlijk thuis heel de dag met z’n p** thuis aan het spelen is.

    Trieste figuren. Tot nooit

  16. ll says:

    Wow Alleen de starterssubsidie is nu al 2 x zo hoog als mijn huisje heeft gekost. 70.000,-

    http://www.startersleningleeuwarden.nl/index.php?nname=index&ct=menu

  17. ll says:

    @ 15. Jammer…..Hoeveel huizen worden er nog opgeleverd in de toekomst met prijzen uit het verleden.

  18. Patrick says:

    @Mises

    Gezien het feit dat het algemene vertrouwen wel eens zou kunnen uitbodemen in 2012 (zoals je zelf al aangeeft in een andere draad) lijkt het me niet onwaarschijnlijk dat het verkoopvolume van huizen rond dat moment ook haar minimum bereikt.

    Ik verwacht echter gezien de massatraagheid van de huizenmarkt een kleine opleving begin komend jaar (gevoed door alle hoera campagnes), om vervolgens uit te bodemen rond 2013. (als iedereen langzaam bijkomt van de lichte paniek in 2011/2012).

    Dit gezegd hebbende deel ik absoluut je stelling dat mensen zonder geld beter NU scherp kopen en 20 jaar vast financieren.

    Mensen MET geld krijgen in mijn optiek hun kans in 2012. Zij kunnen toeslaan op lage nominale prijzen en wellicht zelfs speculeren op latere inflatie door een hypotheek te nemen ter grootte van de helft van hun spaargeldsaldo tegen variabele rente en de helft van hun spaargeld in edelmetalen om te zetten.

    Zo zijn ze altijd in staat hun rentebetalingen te doen, en profiteren ze toch van goud/zilver ontwikkeling versus “digitaal” geld.

    Komt dit een beetje in de buurt van de strategie die jij persoonlijk gaat volgen? Of doe ik te moeilijk 🙂

  19. chantal says:

    @chef
    cijfers in twijfel brengen geeft anders ook de indruk van zwakte. Cijfers kunnen ze niet manipuleren, dat zouden ze tientallen jaren meedragen en zou hun eigen geloofwaardigheid in no-time kelderen. Iets wat ze achteraf niet meer goed krijgen. Ik hou het dus met feiten.

    Is dit dan ook manipulatie : http://www.hln.be/hln/nl/928/Kanaal-Wonen/article/detail/1040843/2009/12/11/November-was-topmaand-voor-nieuwe-hypothecaire-kredieten.dhtml ?

  20. Fred. says:

    @15,
    Uw conclusie is niet geheel juist.
    Nieuwbouw-woningen die nu zijn opgeleverd zijn meestal bij aanvang van de bouw al gepasseerd en zijn dus op dàt moment meegenomen in de cijfers van het Kadaster en het CBS.

  21. Ludwig von Mises says:

    patrick

    we zijn het grosso modo eens.

    chef

    Ik stel voor dat jij vanaf nu met leeftijdsgenoten communiceert.

  22. Martijn says:

    1. Het volume is flink afgezwakt en dat maakt de cijfers niet betrouwbaarder.
    2. Het gat tussen vraag- en verkoopprijs is gestegen
    3. Volgens de grafiek stegen prijzen over heel 2008, volgens mij niet. In september/oktober van dat jaar begon de daling in te zetten, en daarom is het niet onlogisch dat we ten opzichte van die maanden minder hard dalen dan in de voorgaande maanden toen de prijzen nog licht omhoog gingen.
    4. Zoals Kees de Kort al aangaf zijn onderliggende factoren niet aan het verbeteren. Ik zie de boel langzaam verslechteren en een prijsstijging lijkt me daarom niet logisch.
    5. http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/index.php?s=bubble+grafiek
    Waar denken jullie dat we nu zitten.

  23. John says:

    @18
    Geheel met je stelling eens.

    Voor de starters en mensen zonder eigen geld is het nu kopen tegen 15 of meer jaar vast veruit de beste optie.

    Wachten tot de woningmarkt 40% is gekelderd en je tegen de huidige rente tarieven je hypotheek rondkrijgt is iets dat nimmer gaat gebeuren.

  24. Martijn says:

    Bijna tienduizend bestaande woningen wisselden in november van eigenaar. Dat is 14 procent minder dan in november 2008. Deze afname is veel kleiner dan in de eerste tien maanden van 2009, toen het aantal verkochte woningen steeds 25 tot 50 procent kleiner was dan een jaar eerder.

    Het kan dat de relatieve stijging van volume een bevestiging is van het huidige prijspijl, in dat geval zou dat op een tijdelijk bodem kunnen duiden.

    Toch lijkt het mij om een bulltrap te gaan: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/index.php?s=bubble+grafiek

    Een lullig jaartje dalen na de jaren van bellen blazen en met de niet verbeterende economische ontwikkeling tot nu toe en naar verwachting ook de komende 2 jaar lijkt het mij simpelweg niet logisch dat we nu de echte bodem al zien.

  25. Martijn says:

    Tot slot denk ik dat het geklets omtrent de HRA etc toch wat mensen ertoe heeft gedreven om nu nog snel wat te kopen.

    Al met al het me niet verbazen als we de bull-trap in aan het lopen zijn.

  26. LXIV says:

    Op de eerste plaats is een afvlakkende daling nog steeds een daling. Woningen zijn wéér lager geprijsd dan een maand geleden. Als je de inflatie ook nog meeneemt is er toch sprake van een daling van 5% op jaarbasis. Dat staat in schril contrast met de forse stijgingen van de tientallen jaren daarvoor.
    Deze bearmarket kan nog gemakkelijk 3 of 4 jaar aanhouden, en dan staan we dus op die beruchte -30% (inflatie-gecorrigeerd)

  27. Patrick says:

    @Martijn

    We zitten vermoedelijk rond een eventuele bulltrap, die in mijn idee optreedt rond half volgend jaar.

    Wel stel ik met nadruk dat de te volgen strategie ten aanzien van de interpretatie van deze grafiek sterk afhangt van de hoeveelheid cash waar je over beschikt.

    Er worden op deze site vaak dingen als universele waarheid gepresenteerd die in essentie juist (kunnen) zijn, maar die specifiek gelden voor de groep MET danwel de groep ZONDER cash.

    Een juiste benadering van de huizenmarkt is er in mijn optiek dan ook altijd één die een samenspel is van de marktomstandigheden EN de persoonlijke omstandigheden.

    What on earth heeft iemand aan een zeg 25% lagere nominale prijs voor zijn droomhuis in 2012 als ie bij een lange rentestand van 9% toch geen hypotheek meer krijgt die in de buurt komt?…

  28. chantal says:

    martijn
    Volgens mij zitten we ook in die bulltrap. Rekening houdend met inflatie, zullen prijzen dus verder dalen. Daarom dat ik een jaar ook zegde : leen op 25-30jaar alles van je huis, investeer je kapitaal in goud, zilver, suiker, koffie, koper of iets anders tastbaar. Een huis nu cash kopen, is geen slimme oplossing.

  29. Martijn says:

    @27 Patrick

    Dat ben ik met je eens.

    Ik gaf eerder op deze site ook al aan dat er ook nu al prima deals te maken zijn op de huizenmarkt als je goed zoekt.

    En je financiering speelt zeker een rol als koper.

    Wel zie ik banken nu terughouden krediet verstrekken, terwijl ze achter de schermen nog flink ziek zijn.

    In 2012 zou het kunnen dat banken de meeste ellende hebben afgeschreven, en als de huizenmarkt dan verder is gedaald valt het risico op de financiering wellicht relatief mee.

    Misschien dat banken dan langzaamaan ook weer wat scheutiger worden met hypotheken. Rentestanden van 9 procent zullen bovendien huizenprijzen verder drukken, dus al met al hoef je er niet zoveel slechter uit tekomen als je dan pas koopt en afhankelijk bent van een hypotheek.

  30. kees says:

    11 chef
    mij was je ziek toen de college ging over modellen geen beeld geven van de werkelijkheid.

    die kans is klein want Mises heeft probleemgestuurd universiteitsonderwijs genoten in M.

  31. Martijn says:

    @LXIV (26)

    Een daling blijft een daling inderdaad.

    Mensen die nu een bodem zien gaan dus uit van een stijging op korte termijn.

    Onzin. Waar zou die in godsnaam vandaan moeten komen?

  32. kees says:

    oei, mises spijbelde lees ik nu.

  33. Joost says:

    @John
    @18

    Zou je uit kunnen leggen waarom het voor een starter, of iemand zonder eigen geld nu juist wel een goede tijd is om een woning te kopen?

    Ik ben namelijk een starter en wil graag een huis kopen, heb een nieuwbouwwoning op het oog die reeds een jaar te koop staat en weet op dit moment niet waar ik goed aan doe.

    Bvd.

  34. Woger says:

    @Martijn

    Bijna tienduizend bestaande woningen wisselden in november van eigenaar. Dat is 14 procent minder dan in november 2008. Deze afname is veel kleiner dan in de eerste tien maanden van 2009, toen het aantal verkochte woningen steeds 25 tot 50 procent kleiner was dan een jaar eerder.

    Als je goed naar de cijfers van het CBS kijkt zie je dat vorig jaar november de eerste maand was dat de hoeveelheid verkochte huizen fors lager was. (van 16.500 per maand naar 11.500 per maand). Daar is dit jaar dus weer 15% vanaf.
    Zoals Chantal al zei, het CBS kan de cijfers niet zo eenvoudig manipuleren, maar ze kunnen wel de interpretatie aanpassen.

  35. Michzelluf says:

    @ chantal

    Jij gelooft in de integriteit van zo’n instituut….?????

    Dat zouden meer mensen juist NIET moeten doen.

    Ik weet welke spelletjes er in dit financiële systeem worden gespeeld en ze worden met de dag frauduleuzer en smeriger.

    De media/persbureaus zijn de boosdoener en zijn in totale controle van de private banken.

    Kijk naar het CO2 gebeuren dat ik al meer dan 10 jaar met verbazing volg (door mijn raakvlakken met vakinhoudelijke kennis) en ga na welke organisaties hierachter zitten en met welk beleid zij zich presenteren.

    Zum kotsen!

    Ik waarschuw je, word wakker!

  36. Martijn says:

    @Woger

    Dat bedoelde ik hierboven ook. September/November waren ook de maanden dat de juichstemming echt uit de huizenmarkt aan het lopen was en de prijsontwikkeling begon om te slaan, al blijkt dat niet heel duidelijk uit de grafiek hierboven.

    Minder dalen ten opzichte van die maanden is dus niet zonder meer positief.

    Los daarvan zou ik niet opkijken van een kleine bull-trap op de weg omlaag.

    We zullen zien. Vooralsnog zie ik niet waar een stijging vandaan zou moeten komen en zolang het ook niet al te best gaat met de werkgelegenheid ga ik uit van voorzetting van de daling.

  37. Realist says:

    Sprak laatst een kennis die ik samen met z’n vrouw ergens tegenkwam. Hij werkt in de bouw (ontwerp, planning, etc). Ik vroeg hem hoe het gaat. “Prima, we merken weinig van de crisis. En voor volgend jaar zit de portefeuille al bijna helemaal vol”.

    Nou werkt mijn buurman toevallig bij datzelfde bedrijf en die zegt dat ze van week tot week overleven. Hij begint ondertussen later en is eerder thuis. Er zijn nog geen mensen ontslagen, maar alle freelancers en zzp-ers zijn ondertussen wel de wacht aangezegd. En die tellen uiteraard niet mee als werkelozen.
    Een deel van de bedrijfsruimte wordt ondertussen verhuurd.

    *vraagt zich af waarom commercieel vastgoed het niet zo goed doet op dit moment…hmmm*

    Conclusie: je moet niet alleen oppassen naar wie je luistert, maar vooral ook wie er meeluistert als de ander iets zegt.

  38. Ludwig von Mises says:

    John en Patrick

    Welkom.

    Joost:

    Omdat je moet wonen.

  39. kees says:

    Een huis nu cash kopen, is geen slimme oplossing.

    is voor de kleine man altijd dé oplossing. Niet voor speculanten (zie link in vorige draadje).

  40. Vulpes says:

    Ik volg de comments op dit blog al een tijdje. Met name die van Ludwig von Mises zijn vermakelijk. Niet zozeer de inhoud maar de vorm van zijn posts vallen op. Bankiers zullen de zelfingenomenheid en de overtuiging van het eigen gelijk die er uit spreekt ongetwijfeld herkennen.

  41. Martijn says:

    @Joost

    Vergelijk de prijs per m2 van de woning eens met die vergelijkbare woningen in de regio en kijk hoeveel hij onder de top van 2007/2008 zit. Als dat een redelijk percentage is kan je het overwegen.

    Daarna lijkt baanzekerheid me een rol te spelen. Verwacht je dat je blijft werken of anderszins met de maandelijkse centen over de brug kan komen dan zit je relatief veilig.

    Vervolgens zorgen dat je wat spaargeld inlegt zodat je er niet uitgeknikkerd kan worden als de prijs verder zakt.

    Tot slot zou ik als je wil kopen aangeven interessse te hebben, maar vermelden dat je de prijs wat te hoog vind. Er valt met nieuwbouw soms nog best wel wat te onderhandelen. Vooral niet te happig zijn en desnoods nog even laten doorsudderen. Ik denk dat ze dan wel bij je terug komen.

    Zo niet dan is er met 200.000 huizen op funda vast nog wel iets anders te vinden.

  42. Ludwig von Mises says:

    Vulpes

    Dank voor je inhoudelijke bijdrage. Ik denk dat je heel wat zieltjes gewonnen hebt.

  43. Martijn says:

    Nu cash een huis kopen?

    Er zijn betere alternatieven voor cash. Alternatieven waarvan de prijs niet gaat dalen het komende jaar.

  44. chantal says:

    @Michzelluf
    tegen schizofrinie hebben ze medicatie. Paranoide als je gaat denken dat de ganse wereld tegen u samenspant.

  45. Ludwig von Mises says:

    Het grappige is dat van waar ik sta zowel Chantal als Michelluf in hoge mate gelijk hebben.

  46. Ludwig von Mises says:

    In tegenstelling tot mensen als Vulpes en Chef, die helemaal niets hebben. Geen feiten, geen logica, geen trackrecord.

    Het is je gegund hoor.

    Suckers fo the taking. Huur ze.

  47. Ludwig von Mises says:

    Nou ja, goed. Hij is weer uit, de nieuwe leap. Zoek en gij zult vin…

  48. Joost says:

    @ Martijn

    Bedankt voor je reactie. Prijs van de woning is reeds met 20k (van 280 naar 260) gezakt. Ik probeer niet te enthousiast te zijn, onderhandeling moet nog beginnen. Hoop er nog 20k af te krijgen. Dan wordt het denk ik wel interessant. Het gaat om een appartament in een buitenwijk van Amsterdam.

  49. chantal says:

    @joost 50
    uw zinnen niet zetten op 1 huis (of appartement). Lager bieden en verder gaan met zoeken. This is your time

  50. Martijn says:

    @Joost

    Chantal en ik zitten op één lijn. Het kan inderdaad een mooie deal blijken te zijn, maar als je je zinnen speciaal op dit huis zet, ga je niet in staat zijn sterk te onderhandelen.

    Er kan zeker meer af. Laat ze bijvoorbeeld de k.k. maar voor hun rekeningen nemen.

    En wat ik eerder zei: vergelijk de vierkantemeterprijs eens met vergelijke woningen in de regio. Was die 280 bijvoorbeeld al een scherpe prijs of juist niet.

    Korting alleen zegt niets. Ik heb een salontafel in de aanbieding. Een lelijk aftands ding, gaat van 50k voor 12.

  51. Ludwig von Mises says:

    Joost

    Onderhandel stevig en er staan een heleboel huizen te koop.

  52. Martijn says:

    Voor wie van getallen en vergelijken houdt: http://www.nowandfutures.com/us_weimar.html

    We hebben hier niet met een uitputtende lijst te maken, en zelf nadenken wordt aangeraden, maar het is een leuke tabel.

  53. Martijn says:

    @Ludwig

    Ik ken de site en had eerder al wat voedselcommodities gekocht.

  54. Ludwig von Mises says:

    ok

  55. Ludwig von Mises says:

    Om maar niet te spreken dat de Chinezen kopenhagen hebben gesaboteerd terwijl obama de schuld krijgt.

    Afnemende invloed is een seculiere trend die wel eens een paar eeuwen kon duren.

    Europa als aanhangsel van Azie anno 2400.

    Niet omdat we hier niet hard werken, maar omdat er een aantal op staan dom te werken – staats gesanctioneerd en gereguleerd.

  56. Ludwig von Mises says:

    Oh, tweede artikel ging over kopenhagen. Enfin, we vertellen elkaar weinig nieuws.

  57. Zilver says:

    Een bodem of top wordt altijd pas gezet bij zeer hoge volumes.
    Inzakkende volumes duiden juist het begin aan van een nieuwe trend.
    De daling van de huizenprijzen moet dus nog beginnen hier!

  58. Ludwig von Mises says:

    Wel eens van Edwards and Magee gehoord? Of verzin je het zelf?

    When Edwards and Magee state that, “volume goes with the trend,” they are simply making a factual statement. As prices rise in a Primary uptrend, in general, volume can be expected to expand as well. During secondary movements against the trend, volume will normally contract.

  59. Martijn says:

    De relatie prijs/volume vind ik lastig. Zeker bij draaiingen in de markt.

    Doorgaans bevestigd een stijging van volume een trend. Meer handel geeft immers aan dat marktdeelnemers zich toenemend kunnen vinden in de huidige prijs en zijn trend.

    Op dit moment zien we bied- en vraagprijzen uit elkaar lopen terwijl volume lijkt op te drogen (al zou het kunnen dat het nu weer wat oploopt).

    Na je jarenlange uptrend van de markt zou ik dit jaar daling op laag volume niet tot bodem durven uitroepen.

    Het kan natuurlijk, maar ik verwacht gezien het verloop van de brede economie en de doorlopende problemen bij banken en terughoudende kredietverstrekking een verdere daling.

    Pas als het geloof dat vastgoed altijd goed is en enkel kan stijgen echt uit de markt is geschud kunnen we weer structureel omhoog denk ik.

    Bovenstaande verhaal is voor de brede huizenmarkt, individuele goede deals zijn altijd te maken voor wie goed zoekt en geduld heeft.

  60. Martijn says:

    En met de huurstijging kan het bij dalende vastgoedprijzen nog best een mee blijken te vallen – eventuele inflatie daargelaten.

  61. chantal says:

    mensen gaan ook niet stoppen met brood kopen, omdat het brood goedkoper word. Je kan het wel even uitstellen, tot de honger te groot wordt, en je uiteindelijk toch een brood koopt.

    Wonen moeten we ook. Huren kan ook, maar je gaat geen brood kopen in dalende prijzen om daarna uit te delen. Van wie gaan we dan huren? Als niemand nog koopt.

    Je kan een huis niet vergelijken met luxe. Wonen is een basisbehoefte.

  62. Ludwig von Mises says:

    Het beste begrip heb je als je prijs en volume “squared”

    Voor iedere prijs uitrekenen hoeveel “financieel volume” van hand tot hand ging.

  63. Martijn says:

    @Chantal

    Eenzijdige kijk.

    Als niemand nog koopt zullen huidige potentiele verkopers wellicht willen verhuren. Als ik zo naar het aantal huizen op funda kijk, lijken er toch zo’n 200.000 eigenaren geen al te dringende behoefte meer te hebben aan hun huis.

    Een bakker gaat ook niet stoppen met brood bakken bij dalende prijzen denk ik.

    Wie nu zijn huis vasthoudt in de hoop op hernieuwde stijging van de prijs zal uiteindelijk ook gewoon brood willen kopen, en dus het huis verkopen tegen de huidige, lagere prijs.

  64. Martijn says:

    http://www.hartgeld.com/filesadmin/pdf/Art_2009-148_Backlash.pdf

    Voor wie de taal nog geleerd heeft op school.

  65. voorlezer says:

    Bepaalde mensen linken nogal veel naar Amerikaanse sites mag dus ook aannemen dat wij over een aantal maanden in dezelfde shit zitten als de Amerikanen?????

  66. Ludwig von Mises says:

    “de bodem” bestaat niet. Een deel van de markt heeft de bodem al gezien, een groter deel nog niet.

    Huurstijgingen is voor de langere termijn. Wanneer de korte rente oploopt, lopen de huurprijzen mee (of beter gezegd andersom)

    Dan zal niet eerder gebeuren dan wanneeer de lange obligatie yields omhoog zijn geschoten.

  67. Martijn says:

    @69

    Nee.

    Maar Amerika heeft wel veel invloed op de financiële wereld.

    Bovendien is het Engels deze eeuw toch een beetje de internationale taal. Niet alles wat in het Engels staat neergeschreven is afkomstig uit de VS.

  68. Ludwig von Mises says:

    Ik zou voorzichtig zijn met die conclusie, voorlezer, het is hier de VS niet.

    Maar we hebben wel de dollar als reservevaluta. Ook in Europa. Er is een relatie.

  69. Ludwig von Mises says:

    “Aber das wird jetzt nicht mehr lange so weitergehen, der nächste Ausbruch des Goldpreises kann schon das System-Ende sein.

    Über das Ende des Euro wird nach dem fast-Staatsbankrott in Griechenland schon täglich geschrieben. Sobald der Euro gegen Gold crasht, wird sich jeder Staat sezu retten versuchen. Das Gleiche wird auch bei Dollar, Yen, Pfund, Franetc. passiere

    Dann kommt der Zeitpunkt, wo Banker und Poliker allen Völkern der Erde erklären müssen, warum ihre Geldvermögen weg sind. Der Volkszorn wird unendlich sein –für die Lügen bis zum Ende und den Betrug. Dann beginnt der Backlash richtig – gegen alles, wofür unsere „Eliten“ stehen.”

    Spaar ze. Zegt een bankier met enig sarcasme.

    Tref je een eerlijke, vertrouw je hem niet.

  70. Martijn says:

    @Ludwig

    De link was, zoals je begrijpt, niet persoonlijk bedoeld.

    Hoewel ik het er niet helemaal mee eens ben, vind ik het wel interessant dat de schrijver er van uit gaat dat we uiteindelijk deze crisis wel gaan gebruiken om de boel te reinigen.

    Dat zou volgens hem onder andere de terugkeer van goud (en zilver) betekenen en het ontdoen van de industriële component van veel zaken die nu als ethisch gebracht worden (klimaatwaanzin, medicijnen-maffia, onverantwoordelijke bankiers en al dat soort zaken meer)

    Dat er Staten – wellicht één of twee in de EU, maar veel meer staten en gemeenten in de VS – in de problemen kunnen komen wil ik niet tegenspreken, naar de rest van het stuk ben ik de komende jaren zeer benieuwd.

    In 2010 beginnt mit den Staatsbankrotten die heisse Phase, wird sollten uns aber im Klaren sein, dass
    dieser notwendige Reinigungsprozess viele Jahre dauern wird – so lange wie die Depression.

    Erst wenn die Poltical Correctness, die diversen sozial-industriellen Komplexe, die Schulden und die
    heutigen dekadenten Eliten weg sind, können wir wieder aus der Depression auftauchen:
    – mit neuem Gold- und Silbergeld
    – ohne oder mit nur geringem Sozialstaat
    – mit neuen Eliten
    – mit mehr Freiheit
    – ohne die hier beschriebenen Blutsauger-Komplexe

  71. Martijn says:

    En voor wie wil: download de documenten over DSB nu het nog kan. Op zich is het interessante materie.

    http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2009/weken_2009/51/1215_1930_DNB_liet_DSB-probleem_ontsporen.xml

  72. Ludwig von Mises says:

    “Tref je een eerlijke” was overdrachtelijk bedoeld, ik neem niets persoonlijk en ook geen verantwoording voor Bretton Woods – toen was ik er nog niet.

    Voo de goede orde, ik verwacht dat het systeem transmorfeert, geen implosie en ook geen goudstandaard zoals in dit stukje tekst stond.

    Aber die Zeitgeist ist sonnenklar.

  73. Martijn says:

    Goudstandaard is geschiedenis; die verwacht ik ook niet terug zoals je weet.

    Implosie verwacht ik ook niet, maar dan moet het wel in goede banen geleid worden. De potentie is er namelijk wel.

  74. Ludwig von Mises says:

    Potentiaal zat, zo tussen credit en debet.

  75. Martijn says:

    Overigens lijkt de bereidheid tot gelddrukken van ome Ben en zijn kornuiten aan te geven dat men aanzienlijke kosten wenst te nemen om het systeem overeind te houden.

    De keuze van de heren beleidsmakers lijkt inderdaad om een implosie af te wenden. Of dat ze lukt zal de tijd wijzen.

  76. kees says:

    Spaar ze

    ik neem aan dat je dat figuurlijk bedoelt.

    Laten we anders alvast de lynchpartij op gaan richten. Der Volkszorn wird unendlich sein…….

    Je hebt natuurlijk wel vernomen waar onze “nationaal coördinator” bank voor was in het DSB-weekeinde? Er stonden in Wognum en omgeving auto’s onopvallend opgesteld, maar niet voor iemand met kennis van die omgeving.
    De elite pist niet in de broek, ze heeft nog niets door. Soort verschijnsel à la Weens Congres; lekker doordansen.

  77. Ludwig von Mises says:

    kees

    Het grootste pobleem is dat jan en alleman een oplossing van de politiek verwacht als schreeuwende babyvogeltjes wiens snaveltjes gevuld moet worden.

    De centrale banken zijn wel degelijk bezig de juiste maatregelen te nemen. IMO.

    Wat is gebeurd is gebeurd. De afgelopen tien jaar hoorde je niemand toen deze crisis werd opgezet. Nu schieten we de odschappers en oplossers af.

    Laat je niet ophitsen ala de meute die de gebroeders de wit hebben geviedendeeld en wat niet meer.

    Lees dit eens. Bartlett was adviseur van Reagan:

    http://www.thedailybeast.com/blogs-and-stories/2009-08-12/the-gops-misplaced-rage/full/

  78. Martijn says:

    @Ludwig

    Interessant opinieartikel. De stelling dat de persoon waar men primair zijn woede op zou moeten richten inmiddels het witte huis verlaten heeft, is terecht.

    I think conservative anger is misplaced. To a large extent, Obama is only cleaning up messes created by Bush.
    Die stelling lijkt me een stuk minder verdedigbaar. De manier waarop bankiers wegkomen met het aanwenden van bailoutcenten van de belastingbetaler om hun bonussen steeds verder te verhogen – zelfs in deze tijden – heeft mijns inziens weinig van doen met “cleaning up messes”.

  79. Martijn says:

    Los daarvan lijkt wat kritiek op de Federal Reserve, en Bernanke, me ook niet onterecht. De reprografische ambitische van de Federal Reserve (onder Greenspan én Bernanke) zijn nou niet de meest stabiele factor onder de dollar of de economie wat mij betreft.

  80. Martijn says:

    Om over Lehman, Bear Sterns en de invloed van Goldman maar niet te spreken.

    Obama lijkt mij niet de prins op het witte paard, of hoe je het anders zou willen omschrijven.

  81. Ludwig von Mises says:

    To a large extent. Er zijn veel mensen die volstrekt niet begrijpen wat er aan de hand i en rotaooi willen.

    Deze comment op het atikel verwoord het aardig:

    milarepa
    Just as I pointed out in a previous thread, the Republican fantasy of being the party of “fiscal responsibility” is just that, a fantasy.

    This is an excellent article that will unfortunately do nothing to stem the hysterical delusions of the wilfully ignorant. The tea-baggers, the birthers, the town hall hissy fitters, the fundamentalists the so-called “family values” crowd – the whole ignorant lot of them – don’t care about the facts.

    The truth is, the wilfully ignorant are scared to death. They see a world of change that is leaving them behind. Their only response is hatred and delusional beliefs that make them feel that they are still somehow relevant, the truth be damned.

    Since the founding of this nation, the wise have understood that democracy required a well-informed citizenry in order to function and survive. The wilfully ignorant and their cyncial leaders pose a greater threat to this nation than any foreign “terrrorist”.

    Thank you, Mr. Bartlett, for a clear and honest accounting of how we got into this mess. Sadly, it is precisely the type of clear-headed thinking that the wilfully ignorant will ignore.

  82. Ludwig von Mises says:

    En dan:

    treetracker
    Well, based on taxfoundation.org: http://www.taxfoundation.org/news/show/1410.html
    it appears that those top ten non-tax paying citizens live in the following states:
    Mississippi 43% 1
    Louisiana 40% 2
    Arkansas 38% 3
    New Mexico 38% 4
    Alabama 38% 5
    Texas 36% 6
    Montana 36% 7
    Oklahoma 36% 8
    South Carolina 36% 9
    Georgia 36% 10

    Perhaps if these states provided a decent education for their citizens, more of them might make a higher income so they wouldn’t be getting a full refund. But then again, aren’t all these states union free? Just the way employers like it, so they can continue to depress wages.

  83. Ludwig von Mises says:

    innovations
    treetracker, Do u notice all those non-tax paying citizens live in states that voted republican?? NONE OF THOSE STATES VOTED DEMOCRAT. Looks like the republicans take care of their own and tax the hell out of the hard-working tax paying Democrat states.

  84. Martijn says:

    The wilfully ignorant and their cyncial leaders pose a greater threat to this nation than any foreign “terrrorist”.

    Die stelling kan hij niet maken. Als je ziet hoe de tv-zenders en de rest van de mainstream media het nieuws brengen in de VS zou ik het niet over wilfully ignorant willen hebben. Zo willfully is dat niet.

    Wat deze meneer doet is iedereen die kritiek op Obama heeft wegzetten als extreme sukkel.

    Mooie truc, maar ik trap er niet in.

    Vervolgens ook nog eens “foreign terrorist” als wel degelijk gevaarlijk aanhalen na alle wets- en rechtenverkrachting die heeft plaatsgevonden onder de anti-terrorisme-vlag en je hebt voor mij afgedaan.

    Zoals ik al zei: Obama lijkt gewoon het beleid van Bush door te zetten.

    Waarom komt het stuk bijvoorbeeld niet met concrete voorbeelden van zaken die Obama wél goed heeft geregeld.

    Eigenlijk vind ik het een beetje een leeg, treurig stuk dat enkel mensen weet af te plassen die – terecht – ontevreden zijn met de situatie waar ze in terecht zijn gekomen.

    Het enige goede punt is dat er inderdaad veel schuld bij Bush lag. Verder schiet het artikel ernstig tekort, zowel in visie als in onderbouwing.

  85. Martijn says:

    Perhaps if these states provided a decent education for their citizens, more of them might make a higher income so they wouldn’t be getting a full refund.

    Voor veel phd-ers is het banenperspectief verre van goed in de States.

  86. Martijn says:

    Do u notice all those non-tax paying citizens live in states that voted republican?? NONE OF THOSE STATES VOTED DEMOCRAT. Looks like the republicans take care of their own and tax the hell out of the hard-working tax paying Democrat states.

    Zou jij graag belasting betalen voor de bonussen van bankiers?

  87. Ludwig von Mises says:

    “Zou jij graag belasting betalen voor de bonussen van bankiers?”

    Dat is een vraag die pre crisis op zijn plaats was. Het kon wel eens moeilijk worden bankiers te vinden die het systeem kunnen fixen als ze een appel en een ei betaald kijgen.

    Waarmee ik niet zeg dat er ingegrepen moet worden. Maar NU een oplossing eisen zonder het probleem zelf te begrijpen is zo dom vanhet gote publiek.

    Precies die mentaliteit heeft het probleem veroorzaakt.

  88. Ludwig von Mises says:

    “Voor veel phd-ers is het banenperspectief verre van goed in de States.”

    Ik denk dat die PHD ers een uitgelezen kans hebben om jan met de pet die geen Harvard of Yale kan betalen op te gaan leiden. Komt er toch nog iets goeds van.

  89. Ludwig von Mises says:

    Waarmee ik niet zeg dat er ingegrepen moet worden.

    moet zijn

    Waarmee ik niet zeg dat er niet ingegrepen moet worden.

  90. Martijn says:

    Het stuk dat je aandroeg is zo scheef geredeneerd als het maar kan.

    Als het nu zo geweldig gaat met Obama, zo ik daar graag een onderbouwing voor zien anders dan het op de grote hoop vegen en vervolgens afzijken van al degenen die kritiek hebben.

    Veel van de deelnemers van de tea-parties zijn bijvoorbeeld liberalen die al jaren dezelfde, terechte kritiek hebben.

    Het kon wel eens moeilijk worden bankiers te vinden die het systeem kunnen fixen als ze een appel en een ei betaald kijgen.
    Iedere week vallen er nieuwe banken om, iedere keer blijkt hun balans verder van de werkelijkheid af te zitten.

    Voorlopig lijkt er niet al te veel gefixt te worden, anders dan de bonussen.

  91. Ludwig von Mises says:

    Over jouw eerste reactie. Het is mij er niet om te doen of Obama, Bush, Clinton of wie ook de “schuld” heeft.

    Ik denk niet in termen van schuld. De man heeft tegengas en dat moet je maar durfen nu.

    Zijn analyse is dat we ALLEMAAL complicit zijn. Zelfs die mensen die slechter af zijn.

    Dan moeten we dus ALLEMAAL ons afvragen wat we verkeer deden.

    En niet zaniken over Bakellende, Zalm de schurk, Banksters etc. Dat zie ik nogal eens gebeuren op deze site.

    Zonder dat ik zeg dat Zalm, Balkendende, Banksters of zelfs mijn persoonje niet voor verbetering vatbaar zijn.

    Je huis verkopen op de top en dan klagen dat “het” een schande is. Aandelen verkopen in 2000 en dan klagen dat “het” een schande is. Gratuit.

    Nu in een huurwoning zitten en klagen dat de markt niet snel genoeg crashed – eveneens misselijkmakend dom.

  92. Martijn says:

    En daarbij blijf ik het wat apart vinden dat dezelfde personen die het systeem in de prak hebben gedraaid nu tegen dubbele betaling zogenaamd hun eigen fouten aan het herstellen zijn.

    Op basis van die logica zou je bijna denken dat de werkelijke oorzaak van de ellende ligt in het feit dat we bankiers in het verleden dusdanig slecht betaalden dat ze hun werk niet goed deden.

    Toch zijn de salarissen onder Bush flink gestegen, die fout kan je hem dus niet aanrekenen.

    Over krom redeneren gesproken.

  93. Ludwig von Mises says:

    Martijn

    Ik verdedig geen bonussen. Waar schijf ik dat?

    Ik vededig dat we het systeem niet laten imploderen ook al betekent dat dat er een paar hier gewoon zullen moeten sparen voor hun woning.

  94. Martijn says:

    @96

    In dat commentaar kan ik me vinden. In het stuk – een scheve, ongefundeerde, verhulde verdediging van Obama – niet.

    En ja, de mensen die op Bush stemden of zich niet hard genoeg inzetten om het systeem te verbeteren treft wel degelijk blaam. Zoals ik hierboven al zeg ben ik dat met je eens.

  95. Ludwig von Mises says:

    En daarbij blijf ik het wat apart vinden dat dezelfde personen die het systeem in de prak hebben gedraaid nu tegen dubbele betaling zogenaamd hun eigen fouten aan het herstellen zijn.

    Wil je een opsomming van CEO’s en CFO’s die hun baan en soms hun leven verloren hebben?

    Wat waren we allemaal blij toen die CFO in de bossen in de UK gevonden werd. Zelfmoord door een kogel in de rug. Net goed.

  96. Martijn says:

    Ludwig,

    Als ik zo vrij mag zijn je dit boek aan te raden: http://www.bol.com/nl/p/engelse-boeken/the-new-golden-age/1001004002999905/index.html

    Het zal je blik op je eigen positie en nog veel meer die van de VS een zeer interessante extra dimensie geven.

    Ik hem hem zelf in paperback, maar die zie ik er bij bol zo snel even niet tussen staan.

    Zeer de moeite waard, je zult het waarderen. Misschien een leuke voor de kerst.

  97. Martijn says:

    Wat waren we allemaal blij toen die CFO in de bossen in de UK gevonden werd. Zelfmoord door een kogel in de rug. Net goed.

    Dat hoor je mij niet zeggen.

    Een opsomming van CEOs/CFOs die nieuw zijn aangetreden en er in het verleden al blijk van gaven het probleem te doorzien en de crisis tijdig voorspelden zou ik overigens graag zien, voor zover hij bestaat.

  98. Martijn says:

    Die Nederlander uit de bossen zie ik overigens als incident, en in welke zaakjes hij zijn neus stak kan ik je niet vertellen. Hij lijkt me geen goede illustratie voor de brede gang van zaken in de bancaire sector.

    Overigens lijkt het er op dat ze er niet rouwig om waren zijn bonus te verdelen and then some.

  99. Ludwig von Mises says:

    Tx voor de tip, ik ga op zoek.

  100. Ludwig von Mises says:

    Martijn

    Bernanke is decennia geleden al gepromoveerd op het probleem en de oplossing.

    De crisis was ingebakken in het systeem. Daarom hebben we uberhaupt centrale banken als lender of last resort.

    De schuldigen liggen op het kerkhof. Als ik er 1 moet aanwijzen is het Roosevelt.

  101. Martijn says:

    De crisis was ingebakken in het systeem. Daarom hebben we uberhaupt centrale banken als lender of last resort.

    De schuldigen liggen op het kerkhof. Als ik er 1 moet aanwijzen is het Roosevelt.

    Ik ben het deels met je eens. De crisis zat ingebakken in het systeem en is een optelsom van fouten uit het verleden.

    Er wordt nu gepoogt het systeem overeind te houden en dat is misschien niet verkeerd.

    Dat een deel van het volk niet begrijpt wat er speelt, lui is en op het verkeerde moment om de verkeerde oplossingen vraagt deel ik ook met je.

    Het idee dat kritiek op de zittende lichting (Bernanke, Obama en overbetaalde bankiers) niet terecht zou zijn kan ik niet steunen. Ik zie een elite die er vooral op uit was en is zichzelf te verrijken, terwijl verbeteringen aan het systeem tot dusver op alle fronten uit lijken te blijven. Uitstel van executie – delay and pray – lijkt de strategie. Ik zie niet in waarom men daar zulke bonussen voor zou moeten toucheren.

    Dat sommigen wellicht van goede wil zijn – wie weet valt zelfs Obama daaronder, ik durf me daar nog niet over uit te laten – maar worden tegengewerkt door de rest van de zittende machthebbers geloof ik wel, maar daar houdt wat mij betreft het positieve verhaal op.

  102. kees says:

    erBernanke is decennia geleden al gepromoveerd op het probleem en de oplossing.

    en daar is nooit voortschrijdend inzicht aan ontleend? Ik zal het de Dr. onder de kinderen voorleggen.

  103. Ludwig von Mises says:

    Ik had artikelen over hem gelezen maar de theorie was weggezakt. Doet me denken aan Strass en Howe.

    Het lijkt dat er nog hoop is voor deze intellectueel.

    http://www.bullnotbull.com/archive/batra-1.html

  104. Martijn says:

    Anders gezegd: de wil om de boel in goede banen te leiden en het vermogen om de fouten te zien was in het verleden afwezig bij de heren die er over gaan. Enkele afvallers daargelaten zit het gros van die heren nog steeds op dezelfde positie, en zijn het vooral de bonussen die zijn verbeterd. Mij ga je niet vertellen dat die lui zich plotseling tot de ethiek hebben bekeerd. Zo zat hun spel niet in elkaar, en zo zullen ze het ook niet maken.

  105. Ludwig von Mises says:

    Zowel Obama als Bernanke zijn minder waard dan mijn persoontje nu al is.

    Hoezo zelfverrijking?

    Het is een mammoettanker die we aan het keren zijn.

  106. Ludwig von Mises says:

    108

    De wil was ook afwezig bij het grote publiek.

    De wal keert het schip met iedereen erop. Roosevelt heeft de koers uitgezet destijds zogezegd.

  107. Martijn says:

    Je hebt de kern van zijn betoog al gevonden:

    # Acquisitors – have a nose for money. If money can be made the acquisitors will find a way to make it. They are not as bright as the intellectuals, nor as strong as the warriors, but they are keen when it comes to making and accumulating money and material possessions. Such people are the traders, businessmen, managers, entrepreneurs, bankers, brokers, and landlords in our society.

    Geld spreekt in de VS. Meedoen aan verkiezingen, laat staan winnen draait om geld. Invloed op wetgeving of er zelfs aan meeschrijven draait om lobby en dus om geld. Diplomatieke posten kan je kopen. Bankiers gebruiken technieken als high-frequency trading (waar geld voor nodig is) om de markt te beinvloeden. Je sociale positie wordt afgemeten aan je salaris.

    Amerika zit in de age van de acquisitors. Geen al te ethische periode, en het logische antwoord is door de eeuwen heen een revolutie gebleken.

    We leven niet meer in de middeleeuwen of eerder, en de guillotine of andersoortig geweld hoeft er niet per se aan te pas te komen, maar als we zo doorgaan gaat er wel iets gebeuren, en bankiers gaan daar niet de actief drijvende kracht achter zijn.

    Wie weet gaat goud – zoals in het verhaal van another – zo’n kracht worden, maar niet de enige. Ik zou de teabag-parties in elk geval niet in dezelfde mate onderschatten als Bartlett

  108. Ludwig von Mises says:

    De kern van de posts die deze discusie veroorzaakten schrijft hij ook op:

    “In a democracy, power and responsibility ultimately rest with the people…Don’t think of yourself as a Republican or Democrat; think of yourself as a victim of the misrule of acquisitors, because whatever you dislike today in society stems from the excessive greed and materialism of the acquisitive class.”

    Alleen als het probleem wordt begrepen komen we ergens. De VS is ziek. Bankiers wereldwijd over een kam scheren is onzinnig.

    Dis is een amerikaans probleem en de rest van de wereld heeft er last van op de korte termijn maar lust van op de lange termijn.

  109. Ludwig von Mises says:

    “We leven niet meer in de middeleeuwen of eerder, en de guillotine of andersoortig geweld hoeft er niet per se aan te pas te komen, maar als we zo doorgaan gaat er wel iets gebeuren, en bankiers gaan daar niet de actief drijvende kracht achter zijn.”

    Al we need to do is stop buying treasuries.

    Bankiers wereldwijd zijn aan het werk as we speak.

    Nu jan met de pet nog zoals optiontrader die long de dollar gaat en mij beledigd.

    Snap je?

  110. Dalen says:

    @95

    Ben het zelden met je theoretisch gewauwel eens maar dit klopt wel “Nu in een huurwoning zitten en klagen dat de markt niet snel genoeg crashed – eveneens misselijkmakend dom”.

    En wat doe je hier aan, buiten verklaren hoe het komt?

    Ik hoorde 20 jaar geleden ook al die mannetjes die net van de Uni afkwamen en die het wel wisten. Ik roeide tegen de stroom in en kocht wat ik dacht dat ik kon kopen en kon betalen.

    En nu maar zaniken dat die baby boomers veel geluk hebben gehad ja ja.

    Gewoon doorgaan, ook in slechte tijden maak je veel geld.

  111. Martijn says:

    Hoezo zelfverrijking?

    Precies zoals ik zeg, en niet persoonlijk bedoeld.

    De heren aan de top zijn acquisitors in een maatschappij die bestierd wordt door acquisitors. Het systeem is er op ingericht om te plukken; het is de laatste fase van een stap in de beschaving. Daarna komt de volgende. De heren nemen het er nu extra van omdat ook zij weten hoe het er voorstaat. Ze zijn niet onintelligent en weten dat het spel in deze vorm over enkele jaren uit is. Pakken wat je pakken kan is het devies. Niet het systeem verbeteren voor de brave burger die er, ere wie ere toekomst, in het verleden ook schijt aan had in te grijpen.

    Ieder voor zich, geld als doel. Dat is wat ik zie aan de top.

    Intussen wordt er door die zogenaamde teabaggers en ander kritisch gespuis wel degelijk beraadt op een verandering.

    Audit de fed is bijvoorbeeld voor een groot deel gedreven door een groep jongeren die gecoordineerd iedere dag nieuwe congresleden platbelde, -faxte en – mailde.

    Die Bartlett gaat ziczelf nog wel tegenkomen in de toekomst. Ook hij wordt blijkbaar oud en star.

  112. Ludwig von Mises says:

    Kariz

    Tsja, popcultuur.

    In het kader van cycles zeker de link die ik net poste naar de schrijven van Martijn (Batra) checken, Kariz.

  113. Martijn says:

    @Kariz, Ludwig

    Er wordt inderdaad gewerkt, en de (afwezigheid van kopers voor) treasuries gaan belangrijk worden.

    Overigens is de oorzaak waar bloomberg mee aankomt zoals gewoonlijk wel weer vermakelijk: The Treasury yield curve, a barometer of the health of the U.S. economy, widened to a record as investors bet an accelerating recovery will fuel inflation and hurt demand for unprecedented sales of government debt.

    Accelarting recovery?

    Mijn r…

  114. Ludwig von Mises says:

    Ik vind nogal eens mijn theoretische wauwel argumenten terug op nu.nl, telegraaf of AD forum. Er zijn er die er kennis van nemen.

    Voor het overige heb ik – prive – gedaan wat jij destijds ook deed – een huis gekocht nadat ik het probleem en de beoogde oplossing begreep.

    Zonder twijfel zullen er scheve ogen zijn als blijkt dat het de juiste keuze was tzt.

    Heb je me nu alvast een beetje aan laten wennen.

  115. Ludwig von Mises says:

    Als het over treasuries gaat lees ik de meest aperte onzin.

    Treasuries zijn trash.

  116. Martijn says:

    Wat cycles betreft lijkt het er voor Europa verlopig nog wel op dat men er met zijn allen van uit gaat dat we min of meer op de oude voet verder gaan. De toenemende kritiek op Wellink, de al-dan-niet geënsceneerde aanval op Berlusconi of de uitgeputte Merkel zouden eventueel op iets anders kunnen duiden maar vooralsnog lijkt het hier toch relatief rustig voort te kabbelen. Ik denk dat Europa er uiteindelijk ook beter vanaf gaat komen als de VS of het VK. We zijn ons aan het heroriënteren op het Oosten zoals ik eerder aangaf. Ik acht de kansen op een ingrijpende gebeurtenis/een nieuwe vorm van revolutie hier aanzienlijk kleiner dan aan de andere kant van de plas, al zal een verandering in het financiële systeem zoals een herwaardering van goud iedereen aangaan.

    Maar goed, eerst maar een rustig afwachten totdat we werkelijk het dieptepunt gezien hebben en er weer sprake is van echte verbeteringen. Tot die tijd sluit ik onverwachte ontwikkelingen niet uit.

  117. Martijn says:

    Treasuries zijn trash.

    Wij zijn het over de meeste zaken eens. Als ik de adviezen zo hier en daar lees lijkt het er op dat een deel van de financiële wereld nog een paar stappen moet zetten.

  118. Joselito says:

    @33 Voor Joost, beoogd starter

    Samenvatting in 10 inhoudelijke argumenten om al dan niet te wachten met aankoop van nieuwbouw zijn m.i.:
    1) Huizen zijn ten opzichte van inkomens méér overgewaardeerd door schuld in NL dan in de uSA (factor 1,67 tegen 0,90) dus het lijkt een soort “tijdbom-zeepbel” waarvan moeilijk te zeggen is óf en wanneer die in NL afgaat. In de USA, UK en ES zijn deze vastgoed zeepbellen die dus minder groot waren reeds gebarsten, de afwaarderingen (>30%) zijn aldaar duidelijk zichtbaar.
    2) hoe langer men wacht, hoe meer aanbod er komt door de verslechterende economische situatie (mensen die móeten verkopen en dus móeten zakken en verlies voor lief nemen). Dat is nu nog amper het geval, er is wel veel (200.000 stuks) te koop, het zakt alleen niet noemenswaardig (5% is bijna “ruis” te noemen). Bij faillissement DSB moeste men wel afwaarderen en verliezen op onderpanden nemen, die waren 38% gemiddeld.
    3) k.k. “overwaardebelasting” gaat eraf want het blokkeert de doorstroom in de markt. Dit is door staatssecretaris De Jager reeds aangekondigd maar nog niet concreet, komt binnenkort. Scheelt toch even 6% da´s iets anders dan “op de kleintjes passen” (AH reclame).
    4) nieuwbouw is v.o.n: géén k.k. overwaardebelasting want het is nieuw dus overwaarde kan niet. De huidige nieuwbouw is vanuit het verleden geprijst op basis van belachelijk hoge grondprijzen (“het is toch k.k. vrij dus dit waard want k.k. huizen kosten dit ook”)
    5) met afschaffen van k.k. moet nieuwbouw (v.o.n) dalen want die v.o.n. verliest het relatieve voordeel en hier is ook veel ruimte voor (grondprijzen) zie voor een duidelijk voorbeeld (80% van de totale waarde), welliswaar in een anders segment: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-12-2009/speelt-harderwijk-hoog-spel-met-woningbouw/#comment-23367
    6) rente zal echt niet hard gaan stijgen nu overheden geld uit de markt nodig hebben voor de financiering van begrotingstekorten (ze schieten zichzelf anders in de voet) De heer Bos denkt nog drie maal zoveel geld extra (150 miljard) nodig te hebben voor het vervolg van de Kredietcrisis in NL dan tot nu toe aan steun is gegeven (50 miljard) aan ABN AMRO, Fortis, ING, Aegon, Eureko, DSB. Wat moet er dan nog gebeuren?
    7) NL is nog het enige land in EU met HRA. Ook in NL gaat de HRA eraan, het duurt alleen wat langer. Overheid heeft immers ook geld nodig wegens grote tekorten. Denkt u maar niet dat de huidige HRA buiten schot blijft, het gaat om 14 miljard, voornamelijk subsidie tbv hogere salarissen en van iedereen wordt verwacht “stenen bij te dragen”.
    8) onduidelijkheid over HRA doet de prijzen van huizen dalen, er is nu al onzekerheid, die onzekerheid over HRA houdt nog wel even aan (zeker tot na de gemeenteverkiezingen in maart 2010 want politiek durft de discussie nog steeds niet aan, eerst verder voorkoken met 20 commissies met wijze ambtenaren) dus blijven ze nog wel dalen tot in 2011, 2012, en wellicht zelfs nog 2013 en/of verder
    de toekomst in

    9) er staat nu gewoon veel te koop, zeker ook nieuwbouw, ga eens praten, men zal de beste koffie voor u schenken, en biedt gerust 30-40% (soortgelijk DSB afwaarderingen) lager met deze argumenten hier nadruk op grondprijzen die onrealistisch hoog (“opgepotte toekomstige inflatie”, zie eerdere posts) zijn in de huidige kopers-markt. Kijk ook eens op http://www.verhuis.de (onder 100.000 euro) werkt ontnuchterend, de Duitse grensstreek is max 250 km van ons landje weg.
    10) conclusie: zij die hun aankoop kunnen en durven uit te stellen, verdienen waarschijnlijk hun geduld dubbel en dwars terug, zelfs de heer Hukker van NVM stelt dat men nu “meer huis voor zijn geld krijgt” en die situatie houdt op basis van bovenstaande nog wel even aan.

    Tegelijkertijd is een overweging:
    Wellicht vindt u nu reeds die “enige droom” van uw leven voor een financierbare prijs, bij acceptabele risico´s, wie houdt u dan tegen ?

    @Joost, denkt u er vooral eens rustig over na, een huis is m.i. geen impulsaankoop maar een diepte-investering. Als u een goede aankoopmakelaar mee zou nemen krijgt u vast en zeker ook bovenstaande lijst en mogelijk nog extra argumenten. Houd wel rekening dat makelaars dit jaar 50% minder inkomsten hadden en u dus “tegen elke prijs” een aankoop willen laten doen want alleen dan verdienen ze weer wat. Succes gewenst.
    @Philip, u was een goede inspiratie voor deze “handleiding onderhandelen voor de starter op de huizenmarkt” en dit kostte vrijwel geen tijd, rolt zo uit Joselito´s capa, voelt u zich svp niet “bezwaard”, Joselito trekt de disqualificerende “groene vlag” dan ook in en gaat weer graag met u in discussie)
    Overigen: zijn we nog zaken vergeten, wilt u corrigeren of aanvullen om tot goede analyse en overwegingen te komen, bij voorbaat dank ?

  119. Martijn says:

    @Joselito

    De heer Bos denkt nog drie maal zoveel geld extra (150 miljard) nodig te hebben voor het vervolg van de Kredietcrisis in NL dan tot nu toe aan steun is gegeven (50 miljard) aan ABN AMRO, Fortis, ING, Aegon, Eureko, DSB. Wat moet er dan nog gebeuren?

    Zoiets meen ik ook gelezen te hebben, maar ik vond laatst de bron niet meer. Heb jij die wellicht voor me?

  120. Ludwig von Mises says:

    Europa en de VS is een wereld van verschil in alle opzichten.

    Waarmee ik niet tel dat hier alles perfect is, maar we zijn echt een orde grote weg van het soort problemen waar de VS mee kampt.

    Je kent mijn opinie dat we een 90 jaar achter de VS aanhobbelen qua ontwikkeling.

  121. Martijn says:

    @127

    Met de architectuur van de Euro zijn we ze monetair misschien toch weer een stapje voor, al was de dollar wel wereldmunt en zal de euro dat niet op dezelfde manier worden.

    Toch lijkt de euro voor de financiële toekomst de “fittest” en zou hij daarmee best eens de beste papieren voor overleven kunnen hebben.

  122. Ludwig von Mises says:

    Joselito

    Zucht. Zoals makelaars bomen in de hemel verkochten, zie jij ook maar 1 kant.

    Kan je een evenwichtig advies geven?

  123. Ludwig von Mises says:

    “6) rente zal echt niet hard gaan stijgen nu overheden geld uit de markt nodig hebben voor de financiering van begrotingstekorten (ze schieten zichzelf anders in de voet) De heer Bos denkt nog drie maal zoveel geld extra (150 miljard) nodig te hebben voor het vervolg van de Kredietcrisis in NL dan tot nu toe aan steun is gegeven (50 miljard) aan ABN AMRO, Fortis, ING, Aegon, Eureko, DSB. Wat moet er dan nog gebeuren?”

    Denk eens na over vraag en aanbod, Joselito. Hoevbeel treasuries ga jij van bos afnemen tegen het huidige rentetarief?

  124. Joselito says:

    @Ludwig von Mises

    “NL loopt 90 jaar achter USA aan” is verleden tijd. UK en ES hebben die gedachte al geaccepteerd -zonder polder.

  125. Ludwig von Mises says:

    Het zou mooi zijn als inderdaad blijkt – wat ik denk – dat we geleerd hebben van de Amerikanen.

    Euro goudgedekt, niet convertibel en geen reserve valuta. Das een goede les mij dunkt.

    Een die geimplementerd was precies toen deze crisis begon, want de crisis is al een decennium oud.

    Dat kan haast geen toeval zijn.

  126. Joselito says:

    @130 Ludwig von Mises
    Joselito is niet geinteresseerd in Treasuries, maar bedankt voor het aanbod.

  127. Ludwig von Mises says:

    Joelito

    Ik ben een beetje te moe om uit te leggen waar ik op doelde.

    Hint: FED 1913 ECB 2003

    Civil War 1861-1865

    Tweede wereldoorlog 1940-1945

    Denk cycles. Een generatie die een bugeroorlog overleefd gaat nadenken en komt tot vergelijkbare oplosingen.

    Met een twist zoal ik hierboven uileg.

    Succes met de studie.

  128. Ludwig von Mises says:

    Joselito is ook niet geinteresseerd zijn faux theorie ove rente terug te trekken merk ik.

    Vandaar dat ik zo moe wordt.

  129. Joselito says:

    @ Ludwig von Mises

    Hoewel Joselito onnavolgbaar kan zijn, probeert-i wel in Jip en Janneke taal uit te drukken wat er aan de hand kan zijn.

    Met 134 zit u even een abstractieniveau te hoog, ik kan u niet volgen, maar we hebben de tijd en wellicht kunt u uw punt (ook voor Joselito) later duidelijker maken.

  130. Joselito says:

    Ludwig von Mises, denkt u dat de lange rente gaat stijgen ?

  131. Martijn says:

    @Ludwig

    Toch snijdt zijn opmerking dat er nog veel geld nodig is en dat een hogere rente daarbij voor overheden (vooral de VS en het VK dodelijk is) wel degelijk hout.

    Als de vraag naar Treasuries instort zijn er twee manieren om hem weer te doen aantrekken: een hogere rente of een verdere erosie van de dollar (bijdrukken).

    Aan beiden zitten kosten verbonden, maar mij zal het niet verbazen als er meer voor optie No 2 gekozen gaat worden dan velen verwachten. In elk geval aan de andere kant van de plas.

  132. Martijn says:

    @136

    Met 134 geeft Ludwig aan dat veel gebeurtenissen die wij in het verleden meemaakten vergelijkbaar zijn met gebeurtenissen die 90 jaar eerder in de VS plaatsvonden.

    Heb je toevallig de bron nog kunnen vinden voor het bedrag van 150mia dat Wouter extra nodig meent te hebben voor de crisis?

  133. Joselito says:

    Site was even down zal wel een technisch probleem zijn geweest

  134. Joselito says:
  135. KariZ says:

    @118 Lvm. Zal morgen ff printen op me werk. Zaterdagmiddag is mijn moment om verzamelde ‘literatuur’ van de hele week door te nemen…schiften…opbergen in mappen… 🙂

    Over dat clipje…tis zo cynisch…party in the USA lalalalala!!

  136. Joselito says:

    @129 Joselito ziet maar 1 kant?

    Er staan 10 argumenten om te wachten met kopen en 1 om nu te kopen, dat zijn twee kanten. ok niet helemaal in balans, maar dat is ook precies het punt 8)

  137. Martijn says:

    @Joselito

    Dank!

  138. Joselito says:

    @16 Il

    Krachtig krampachtig “alles, als we maar niet gaan dalen”

    Die begrijpen niets van overwaardespiralen en doen starters -als de boel zakt- de das om.

  139. Martijn says:

    @Joselito

    Garantie staan is niet hetzelfde als geld uitgeven. Er kan voor 200mia aan garantie gevraagde worden door banken, er is voor 52mia gevraagd. Pas als er leningen van die 52mia defaulten gaat het Bos/ons geld kosten.

    Maar het is geen lullig bedrag en het geeft wel aan dat de economie nog lang niet zo aan het aantrekken is als men ons wil laten geloven.

  140. Martijn says:

    @Ludwig

    Dan Norcinni: Glad to know that the equity crowd feels such warm and fuzzy feelings towards the prospects of the US economy moving forward particularly in light of the despicable manner in which the political hacks managed to buy and bribe enough Senators to corral 60 votes guaranteeing a government takeover of 1/6 of the entire US economy. Maybe Wall Street figures that will be good for business. Excuse me while I note one more nail in the coffin of the US Dollar.

    Het zou mij niet verbazen als hij en Sinclair Batra ook gelezen hebben.

  141. Martijn says:

    @148

    Of ze komen zelfstandig tot een vergelijkbare conclusie.

  142. Joselito says:

    @ Martijn

    Dank voor de correctie, klopt het is een claim op kunnen uitgeven, een borgstelling.
    Er bestaat een bruin vermoeden dat de belastingbetaler hier -al met al- aan bij zal moeten dragen. Merk op ABNAMRO in DFT artikel buiten het lijstje van banken gehouden wordt die 52 miljard borg nodig hadden.

    200 miljard is 1/3 van wat heel NL verdient in een jaar.

  143. Martijn says:

    @Joselito

    Het gaat om aanzienlijke bedragen, maar het is een beetje het trucje van het garantiestelsel. Omdat iedereen geloof dat er tot 100k garantie, laten mensen hun geld staan, en blijft het goed gaan. Gaat het mis met een grote bank als bijvoorbeeld ING, dan is het geld voor alle claims op de garantie van 100k er niet, en zal er toch geprint moeten worden.

    Als de 200mia in zijn totaal zou worden aangesproken gaan er over Nederland ergere verhalen rond dan over Griekenland. Tot nu toe is het daar echter nog niet van gekomen.

    In de VS nemen de problemen met bankgaranties en de instelling die er voor opdraait (FDIC) overigens wel degelijk toe. De oplossing lijkt vooralsnog – en niet verrassende – de drukpers te zijn.

  144. Martijn says:

    Voor de liefhebber van Chinees vastgoed – we bespraken het hier eerder – heb ik nog een filmpje over hoge prijzen in de internationale steden: http://www.youtube.com/watch?v=N8VZ7t_H16Q

  145. Joselito says:

    @150 Martijn

    Totaal NL spaarsaldo was toch iets van 247 miljard ?

    http://www.bnr.nl/artikel/10294350/nederlanders-1-biljoen-euro-krijt

    Dan is 200 miljard borgstelling wel veel, erg voorzichtig.

  146. kees says:

    116
    Gewoon doorgaan, ook in slechte tijden maak je veel geld.

    als dat je doel is: doen.

  147. kees says:

    We leven niet meer in de middeleeuwen of eerder, en de guillotine of andersoortig geweld hoeft er niet per se aan te pas te komen,

    een gouden schandpaaltje……..
    Hoe is het met die Armstrong afgelopen. Die is ook nog een tijdje voor schut gegaan geloof ik.

  148. chantal says:

    “Goedkoper
    Alle typen woningen in alle provincies werden vorige maand goedkoper. Doorgaans duurdere huizen zoals twee-onder-een-kap- en vrijstaande woningen daalden met 6% het meest in prijs, hoekwoningen daalden met 3,4% het minst in prijs. In Flevoland nam de gemiddelde prijs van een huis het meest af (5,9%), in Zeeland het minst (3,4%).”

    Twee-onder-een-kap = tweewoonst?
    In Belgie zijn tweewoonsten relatief veel goedkoper dan 1-woonsten. Zelf heb ik daarom ook 2 2woonsten. Als die nog meer zakken van prijs, koop ik er nog eentje. Voor nog geen 50k extra maak je van een 1woonst een 2woonst, waarvan je weer een deel kan verhuren.

  149. Tess says:

    En ze blijven zakken van prijs…

  150. Tess says:

    Wat LvM wil zeggen, is volgens mij dat we de huizen van goud moeten gaan bouwen. Op de maan misschien?

  151. Martijn says:

    Tess,

    Exact. Huizen van goud op de maan. Ik zeg het al vanaf het begin. Blij dat jij slim genoeg bent om mijn boodschap op te pikken. Nu nog de rest overtuigen.

  152. chantal says:

    Een halve % loonsdaling is natuurlijk niets… 5€/maand voor een gemiddeld inkomen?
    Daarbij gaat hun ancieniteit(aantal jaren dienst) omhoog, waardoor bij velen hun loon weer stijgt.

  153. Tess says:

    @160

    Dat laatste klopt niet. Ze gaan het loon vanaf 60 jaar bevriezen ben ik bang.

  154. Tess says:

    Verdomme wat zijn die kluizen duur!

  155. chantal says:

    ik ga dit komende jaar een ancieniteit bereiken van 10jaar op mijn werk. Ik krijg dan 3 vakantiedagen meer + een loonstijging van een 25€/maand netto. Ja, wsl zal er in 2010 ook 0.5% indexverlaging zijn. Maar uiteindelijk hou ik meer over dan nu.

  156. Tess says:

    Wat vind je belangrijker Chantal die 3 dagen extra of die 25 euro p/m?

    Ben afgelopen jaar 7000 euro minder gaan verdienen maar heb daar 26 extra dagen voor terug.

    Vrije tijd is onbetaalbaar. Moet nog 34 jaar werken en dat zijn wel bijna 2.5 extra jaren vrij!!

  157. kees says:

    minimaal 100.000 per extra vrij jaar. Tess

  158. kees says:

    ik ken mensen die nu voor het tweede jaar een bonus/tantieme niet krijgen. 15K pjr minder dus.
    Halen wel persoonlijk de prestatie, maar ja de teamprestatie is minder……dat geld gaat dus ook niet worden uitgegeven.

  159. Okkie says:

    Mijn verhuurder is de huren drastisch aan het verlagen, helaas niet voor bestaande huurders.

  160. kees says:

    okkie gebeurt hier ook. Scheelt 100 pmnd. Nieuwe zitten nu net onder de 680.

  161. Martijn says:

    @Kees en Okkie

    Zouden we hier de langverwachte brief met de jaarlijkse huurverlaging te pakken hebben?

  162. Ludwig von Mises says:

    Als ze in 1 keer een brief sturen waarin de komende 30 jaar huurverlagingen aangekondigd worden kunnen ze postzegels besparen.

    Scheelt toch een euro of 20.

  163. Okkie says:

    Met het geld dat mijn verhuurder minder krijgt, haalt het besparen op een postzegel niet zoveel uit.

  164. Ludwig von Mises says:

    Das mooi voor de hurende klasse.

  165. De heer Jerry Campbell says:

    We hebben uw e-mail en interesse in onze lening aanbieden, maar ik wil dat je
    weten dat dit bedrijf goed gerenommeerde en betrouwbare onderneming, de
    enige kosten die nodig is voor deze transactie is dat van de
    verzekering vergoeding, zodra dit klaar is, dan zal je de lening
    binnen de komende 55 minuten naar uw bankrekening of enige andere betekent dat je
    wil deze lening. Dus ongeacht het geleende bedrag moet u van deze
    bedrijf, de registratie vaste vergoeding is net 60euro en zodra je
    zijn bereid om met ons te gaan in deze toestand, dan kunt u naar voren
    ons het lening aanvraag opnieuw.

    VUL DE lening aanvraagformulier:

    Naam:
    Geslacht:
    Land:
    Staat:
    Adres:
    Telefoonnummer:
    Beroep:
    Bedrag dat nodig is:
    Lening Duur:

    Dus, zullen we wachten om te horen van u zo spoedig mogelijk.

    Bedankt,

    De heer Jerry Campbell.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*