commercieel vastgoed en de markt voor koopwoningen vormen ‘zwakke elementen in onze economie’. Dat zei scheidend president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink in een gesprek met televisieprogramma Buitenhof.
commercieel vastgoed en de markt voor koopwoningen vormen ‘zwakke elementen in onze economie’. Dat zei scheidend president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink in een gesprek met televisieprogramma Buitenhof.
En wat zei hij vandaag ? Als ik het goed hoorde ( ik hoop toch echt dat ik het niet goed hoorde ) Hij zei dat de waarde van de onderpanden bij de ECB niet belangrijk waren, het ging om de hoeveelheden ?
En hij gaat er inderdaad vanuit dat de belastingbetaler moet opdraaien voor de verliezen bij de banken, adamus.
Hij is God in levende lijve geworden 😉
Stukkie gevonden op rtlz
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/23/ecb-in-problemen-bij-schuldherstructurering.xml
Nieuw in dit theater 🙂
Derivaten des doods
http://www.iex3d.nl/Column/64091/Derivaten-des-doods.aspx
@1:
bij BIS doen ze vermoedelijk net als bij G$ Gods werk. Natuurlijk moet de belastingbetaler voor alles opdraaien, je denkt toch niet dat de banksters één cent van de rekening voor hun eigen feestje gaan betalen? Dagobert Duck (Ome Nout) weet prima hoe de wereld in elkaar zit.
@1 (ll)
Natuurlijk maakt de waarde van de onderpanden niets uit. All hail to mark to fantasy.
@3 (ll)
Ik vind derivates are weapons of financial mass destruction toch leuker.
@4 (nhz)
De banksters nemen geen genoegen met minder dan woekerwinsten op het geven van een feestje.
Bij Nout Wellink is alleen interessant wat hij NIET zegt.
Verder dus totaal oninteressant wat ie te melden heeft.
Betalingsachtestanden bij gesecuritiseerde consumentenkredieten ( wat is dan het onderpand ) ?
Betalingsachterstanden bij gesecuritiseerde hypotheken, off- en on-balance. 😉
http://amweb.nl/nieuws/in-de-media/wanbetalingen-op-kredieten-dsb-lopen-verder-op.151853.lynkx
Laat ik nu denken dat de toezichthouders zelf een zwak element vormen. Wat ze doen komt te laat, stelt te weinig voor en gaat vaak de verkeerde richting op.
@ Hugo, dan is de ECB toch ook een verstrekker van sub-prime leningen ?, en dus geen haar beter dan de DSB. Meten met twee maten. 🙂
Het gaat helemaal niet meer om de rendementen, het gaat alleen nog maar om de centen.
Can I Have My Money Back, Please Sir 🙂
http://krugman.blogs.nytimes.com/2011/06/01/the-euro-living-dangerously/?scp=3&sq=paul%20krugman&st=cse
Betalingsachtestanden bij gesecuritiseerde consumentenkredieten ( wat is dan het onderpand
De aow uitkering. Het lijntje tussen deurwaarder/incassoburo en SVB is niet zo lang hoor.
“Commercieel vastgoed en de markt voor koopwoningen vormen ‘zwakke elementen in onze economie’.”
Nederland is toch “anders”? Er is hier altijd een tekort overal aan op de woningmarkt. Oh wacht, dat zei men in het buitenland ook.
Het mes van Kamp gaat in de kinderopvangtoeslag. Ik hoor niets over HRA….Of verlaging IB. Zullen er toch ontzettend veel dikverdienende VVD’ers met hun huisje onder water staan?
Krugman heeft liever Amerikaans drukwerk 😉
Onderstaande bevestigt wat ik al dacht, halve IT sector in dit land draait op de overheid, zijn dus ook ambtenaren. Teveel geleend en gespeculeerd, prima, maar de grote overheden zijn volgens mij een nog groter gevaar voor de houdbaarheid van onze redelijk mooie samenleving.
——–
Op dit moment lijkt er geen enkele rem te bestaan op activiteiten van de publieke omroepen, die meer dan 2000 internetsites runnen.
@12:
op zich wel terecht dat ze daar, en bij de zorgtoeslag, beginnen; er zijn hele volksstammen die meer kinderopvangtoeslag dan HRA ontvangen, en de kosten stijgen momenteel ook veel harder dan bij HRA (dat kan wel veranderen als de rente gaat stijgen …).
Uiteindelijk zou het veel beter (en liberaler) zijn om de IB omlaag te doen en iedereen zelf te laten bepalen waaraan ze geld willen spenderen. Maar met het giga bedrag dat nu in toeslagen, aftrekposten en subsidies omgaat is dat politiek blijkbaar geen optie meer.
@9,13:
buitengewoon misleidend stukje van Krugman. De oorzaak is helemaal niet een slow-motion bankrun door depositors (spaarders), maar een bankoverval door de banksters. In Ierland is dat nog het duidelijkste, maar feitelijk is het in heel Europa hetzelfde verhaal. Wat er echt wordt opgenomen door spaarders is te verwaarlozen.
Het is ook overal hetzelfde, bouwen voor leegstand 🙂
http://www.radiorijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=%2FNews%2FDefault%2F2011%2Fjuni%2FVerkoop+Nieuw-Crooswijk+verloopt+moeizaam
Aanhakend bij het openEurope artikel
http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/8560503/European-Central-Bank-risks-being-wiped-out-by-bail-outs.html
Past ook prima in het plaatje van zelfhater Wilders 🙂
Laten we nu eens tekeer gaan tegen onze “bevrijders”.
Gossie, BOG, bouwen voor leegstand levert tot op heden miljoenen op, kassa 🙂
http://www.hpdetijd.nl/2011-01-12/bouwen-voor-leegstand
Ja Il, gemeente, projectontwikkelaren en meer van die graaiers hebben er de afgelopen 30 jaar alles aan gedaan om de autochtonen er weg te zieken.
En die gaan echt niet terugkomen, just forget it.
@Adamus
“zelfhater Wilders” ?????? Bedoel je daar nu weer mee.
@18:
ja, bizar artikel als je er over nadenkt. Het lijkt een loterij zonder nieten, ondanks dat er overal inefficiency en wanprestatie te zien is. Maar dat geld moet toch ergens vandaan komen. Het lijkt met dat de belastingbetaler jaarlijks voor miljarden wordt geflest om dit vastgoed feest mogelijk te maken.
Bij mij in de gemeente is de leegstand voor kantoor/bedrijfspanden ook al zeker tien jaar meer dan 30%. En ook hier bouwen ze ook vrolijk door, al is het nu wel in laag tempo want sommige projecten zijn inmiddels geschrapt. Ondanks de enorme leegstand is recent ook nog een mooi stuk natuur/historisch landschap geclaimd door de viespeuken van de vastgoed maffai; zal ook wel ‘groen’ op gebouwd gaan worden 🙁
@22 en het IT feest, consultancy feest, asielzoekersindustrie feest, overbodige wegenbouw feest, sociale sector feest, kinderdagverblijven feest etc. etc. Dat het maar goed blijft gaan, ik begrijp het niet.
——-
Het lijkt met dat de belastingbetaler jaarlijks voor miljarden wordt geflest om dit vastgoed feest mogelijk te maken.
@ adamus, de ” Goddelijke ” status van de ECB.
Eigen vermogen is nog géén 6 miljard. 😉
Volgens ‘insiders’ het grootste hedgefund op de FED na ter wereld.
http://www.ecb.int/ecb/orga/capital/html/index.en.html
http://www.ecb.int/ecb/orga/capital/html/index.en.html
Ik begrijp totaal niet waarom leegstand van kantoren profijtelijk kan zijn. Het lijkt me dat de waarde van kantoren die langdurig leeg staan, NUL is, ofwel een enorme afwaardering voor de eigenaren (beleggers). IEMAND moet toch de rekening of afwaardering betalen ? Kan iemand dat op een eenvoudige manier aan een leek uitleggen.
@23
Ik vroeg me dat ook af en bedacht zelf het volgende: alle vastgoedbeleggers zullen meemoeten in dit piramidespel om hun verlies aan rendement te verwateren. Ze hebben er zelf dus ook belang bij.
Vooralsnog wordt er niet afgewaardeerd, maar wanneer dat gebeurt, zal de rekening bij de massa worden neergelegd in de vorm van geen pensioenindexering, of indirect via inflatie, of iets dergelijks.
@23/24:
ongetwijfeld worden veel van de kosten verrekend met winsten die elders gemaakt worden door dezelfde firma’s, of bedrijven die eraan gelieerd zijn. Zodat die effectief geen cent belasting betalen. Als een bedrijf echt verlies maakt klapt het vaak al voordat de belasting etc. betaald is en kost het de staat ook alleen maar geld. Kortom het bekende heads I win, tails you loose principe. Het is gewoon één groot Ponzi scheme om de belasting/subsidiekassen, en in mindere mate de pensioenkassen, te plunderen.
En eigenlijk ook niet verbazend in algemene zin, want de activiteiten die tegenwoordig het meest verdienen zijn tegelijk degenen die maatschappelijk de grootste schade veroorzaken (Wall Street, wapenindustrie, bio-industrie en vleesmaffia, farma maffia, enz.).
Ik moet eerlijk zeggen dat de antwoorden die ik heb gekregen bij mij in ieder geval het licht nog niet doen branden maar dat kan natuurlijk geheel aan mij liggen.
Iedereen wint, zelfs de beleggers van de lege panden ? Het zal wel…….
Het enige wat je hoeft te weten over de crediet crisis:
http://truthout.org/global-debt-crisis-how-we-got-it-and-how-get-out/1307386310
Sommigen lukt het blijkbaar niet om genoeg overheidsopdrachten/ subsidies/ hulp van de overheid wegens onvoorziene omstandigheden etc. te krijgen.
———
Het aantal faillissementen is in mei flink toegenomen. Vooral in de financiële sector gingen veel bedrijven bankroet. Dat blijkt uit de cijfers over de maand mei die faillissementsdossier.nl vandaag heeft gepubliceerd. Het totale aantal faillissementen steeg ten opzichte van april met 22 procent. Vergeleken bij mei vorig jaar was er zelfs een toename van 42 procent.
Assurantietussenpersonen
De toename lijkt deels een na-ijleffect van de crisis. Dat geldt zeker voor de financiële sector, waar het aantal instellingen dat onderuit ging in mei met bijna de helft groeide tot 116. Bij de financiële dienstverleners zat de pijn vooral bij de assurantietussenpersonen. ‘De markt voor hypotheken en levensverzekeringen is nagenoeg stilgevallen. Daardoor staat het water nogal wat tussenpersonen tot aan de lippen,’aldus Rienk Andriessen, woordvoerder van Adfiz, de vereniging van tussenpersonen. Ook de ‘tsunami aan wet- en regelgeving’ en het dreigende provisieverbod spelen de assurantieadviseurs parten. Adfiz gaat ervan uit dat het wetsvoorstel om de provisie per 1 januari 2013 te verbieden, steun krijgt van een meerderheid in de Tweede Kamer. Volgens recent onderzoek draait eenderde van de tussenpersonen met verlies.
@26:
iedereen wint tot nu toe, want de rekening komt nog; en die rekening gaat vooral terechtkomen, zoals we de laatste jaren gewend zijn, bij de belastingbetalers die mogen opdraaien voor alle bankleningen en overheidsgaranties voor de vastgoed boeven. De meeste bedrijven die actief zijn in deze sector zijn zo opgezet dat er niks te halen valt als het fout gaat.
Wat betreft de uitgestelde rekening is het precies hetzelfde als met die paar miljoen huiseigenaars in NL die jarenlang automatisch vele (tien)duizenden euro’s per jaar bijverdienden met hun eigen huis. Dat geld kwam ook ergens vandaan, en ook daar moet een heel groot deel van de rekening nog komen (via inflatie, bailout van banken en WeW door de belastingbetaler).
@19 Marianne
De zelfhaat van Wilders.
Daar zou ik flink over uit kunnen weiden. Doe ik niet, is dit blog niet voor. Alleen dit: Hij is zelf een Indo. Heb ik niets op tegen. Je wel eens afgevraagd waarom hij altijd zijn haar blond laat watergolven?
Alsof het alleen narcisme zou zijn, wat met de ondemocratische keizerlijke wijze waarop hij partijleider meent te moeten zijn in overeenstemming lijkt. Zou hij zijn haar ook af en toe rood of bruin kunnen verven, of in het geheel niet? Maar zwart?!
Het zegt iets, Bewust of onbewust.
Ik heb wel eens discussies met inteligente Marokaanse jongeren.
Die snappen dan dus dat je niet hetzelfde moet gaan doen als hij of Appa, zelfverklaard straatfilosoof die ooit eens fantastisch geinterviewd werd door Wilfried de Jong. (Van Appa hoor je niets meer Wilfried groeit steeds.)
Alle 1-2tjes met de Telegraaf zijn ook erg doorzichtig. Eens valt ie door de mand.
De Nedelandse belastingbetaler heeft welliswaar het nakijken maar hoe zit het met de eerlijke z’n stinkende best doende Griek, IJslander, Portugees< Spanjaard en noem maar op! Kunnen die er wat aan doen dat ze genaaid worden?!
Mijn moeder droeg hoofddoekjes.
De onbeschoftheid is helemaal de bedoeling!
Hij wil autochtoon zijn maar hoe? Zelfhaat gekoppeld aan grootheidswaanzin als je het mij vraagt.
@Jim
Je begon redelijk met te zeggen dat dit het blog daar niet voor is, nog beter was geweest gewoon helemaal je mond te houden.
Ga maar andere sites bevuilen met dit domme gepraat, zijn er genoeg.
Dat is ook een oplossing. Maat wat bedoel je met bevuilen?
Marianne kwetsen is niet mijn hollandse sport
Zoals ik het zeg Jim, allemaal dom gelul wat je daar uitkraamt, zit geen begin en geen einde aan en een samenvatting kun je het ook niet noemen.
Mijn vraag stelde ik trouwens aan Adamus, omdat ik echt niet begrijp wat ‘ie daar mee wilde zeggen, heeft A wel vaker last van, hij schrijft een beetje cryptisch.
Column Jaap van Duijn: http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/jaapvanduijn/9956023/__HUIZEN_OF_AANDELEN___.html?cid=rss
iets te snel op enter gedrukt: de bovenstaande column van Jaap van Duijn gaat over de vergelijking van (het dividend op) een huis kopen tegenover (het dividend op) aandelen. Huizen zijn historisch gezien helemaal niet zulke goede investeringen als soms gedacht wordt
@34
‘rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’
@32
Ik las ‘If tjey come in the mornong’ van Anngela Davis.
Zou Geert ook eens moeten doen
@34/35:
Jaap is erg optimistisch:
‘Gemiddeld genomen maakt het eigen huis 62% uit van wat wij bezitten.’
Ik denk dat het mediaan genomen minstens een paar honderd % is, in veel gevallen is de leverage zelfs oneindig: geen cent te makken, maar wel een hypotheek van vele tonnen. Percentage van welk bezit, gaat het dan om de SUV die ze gelijk bij afsluiten van de hypotheek bemachtigd hebben?
Goede opmerking vandaag van Kees de Kort over de huizenmarkt en makelaars: die kunnen beter aandringen op prijsdalingen, zodat de transacties gaan toenemen. Makelaars leven namelijk niet van de verkoopprijzen, maar van transactieprovisie.
38
Lijkt mij een open deur van jewelste.
Verder zal het lastig worden om verkopers te overtuigen van een drastische prijsverlaging zolang de noodzaak om direct te verkopen ontbreekt.
Wat nu verkocht wordt zijn de huizen van eigenaren die geen keuze hebben en het zijn de aasgieren die ervan profiteren.
Als je een jaar of 10 vooruit kan en er geen financiele problemen zijn zou ik lekker de tijd uitzitten.
Net zoals je niet meteen een hiis gaat verkopen als je er winst op kan maken.
Een huis wordt namelijk primair gezien als een woonvoorziening.
Een huisbezitter is niet iemand met alleen maar eurotekens voor de ogen. Soms heb ik het gevoel alsof iedereen, vanwege onuitgesproken motieven, zo er naar kijkt hier…
Dat de aankoop van een huis tevens een (soms risicovolle) investering betekent, daar kan een koper niets aan veranderen.
@38 Dat is leuk en aardig en dat gebeurt ook (alleen niet genoeg). Het probleem is echter dat veel mensen dat gewoon niet willen. Er staan nu twee groepen lijnrecht tegenover elkaar met twee totaal verschillende gedachtegangen. Er zijn genoeg mensen die echt willen kopen, maar gewoon niet voor de huidige prijzen. Al zijn die echt niet het grootste probleem, dat is namelijk de overheid. De overheid heeft de markt verziekt. Het hele fiscale stelsel deugt voor geen kant en dient vervangen te worden. Men wilt de HRA behouden, maar dat is onverstandig. Dit zie ik allemaal de hele dag door en hoor ik van veel makelaars. Dus men moet overtuigd worden met een hele nieuwe wetgeving om het geheel te verbeteren.
@39
Het zijn niet de aasgieren die nu toeslaan, maar de jonge hyena’s. De aasgieren laten de lijken nog lekker een tijdje rotten en wachten tot de hele populatie besmet is voor ze toeslaan 😉
–een aasgier
nieuw pensioenakkoord:
pensioenen stijgen jaarlijks met inflatie PLUS 0,6% tot 2028. Onvoorstelbaar wat een STUPIDE akkoord, wie nog niet snapt dat de pensioenen een Ponzi scheme zijn die zou het nu door moeten hebben. De pensioenen zijn al veel te duur, en dan gaan ze nog harder groeien dan de inflatie!!! Ik denk dat het Ministry of Truth gelijk de inflatie berekening gaat aanpassen om te zorgen dat de inflatie jaarlijks nog 0.6% lager uitvalt dan bij de huidige berekening.
@42 Het is weer zo’n week waarin we de toekomstige generatie naaien. Pensioenen vanaf 2025 omhoog (als de hoos boomers al lang en breed op de lauweren rust) en kinderopvang duurder maken. Tel daar die (volstrekt onhaalbare) indexatie bij op en je weet wie er mag gaan betalen de komende decennia.
en nog meer Ponzi: het geld in Brussel is op, maar de tuinders met EHEC schade gaan tot de laatste komkommer gecompenseerd worden. Nederland gaat ervoor! Ja, het zijn rasondernemers in de landbouw; van eigen risico hebben ze duidelijk nog nooit gehoord. Ik zou zeggen: ga de schade maar halen waar hij veroorzaakt is, bij mede-boeren dus (die in de bio-industrie). En laten we dan vooraf even afspreken dat deze criminelen NIET gecompenseerd worden voor hun misdadige activiteiten, die het microbiële milieu voor vele toekomstige generaties verziekt hebben, met alle gevolgen van dien.
@ 39
“het zijn de aasgieren die ervan profiteren.”
Als je nu iets koopt ben je geen aasgier maar kamikaze koper (Juan Belmonte).
Het is te hopen voor de verkoper dat er zo’n “aasgier”komt.
@ j
“@42 Het is weer zo’n week waarin we de toekomstige generatie naaien.”
Ja natuurlijk gaat dat gebeuren want deze generatie geeft geen kik en laten zich tot aan hun achterkleinkinderen afslachten. Leven nu en Lang Leve de Lol. Nederlanders kankeren de hele dag maar doen niets.
Ik zag iemand op het forum al een paar keer zeggen “we hebben het veel te druk met vakantie boeken en “keeping up with the neighbors”. Dan is er geen tijd meer om na te denken over je toekomst. Geen zorgen de staat help je wel, ……..de afgrond in.
@46:
tja, je moet toegeven dat de politici prima in de gaten hebben hoe de diverse generaties in elkaar zitten, en hoe je ze kunt belazeren.
@42, nhz. niet de pensioenen stijgen met de inflatie, maar de aow.
Tevens, de pensioenen worden onzeker in de toekomst, zo heb ik het meegekregen in het 8uur journaal.
Als J.K.de Jager wil dat de pensioenfondsen mee gaan betalen aan Griekenland( volgens journaal)is het duidelijk dat de toekomst verspeeld wordt door de overheid!
Dat heb je juist meegekregen Hans.
Werkgevers en vakbonden hebben een conceptakkoord bereikt over de pensioenen. Volgens het conceptakkoord dat in handen is van de NOS stijgt de AOW-uitkering tot 2028 gegarandeerd elk jaar.
Los van de inflatie gaat de uitkering met 0,6 procent per jaar omhoog. De pensioenleeftijd gaat in 2020 naar 66 en in 2025 naar 67 jaar.
Grappig dat mensen zich zo verheugen op een snelle ineenstorting van de huiswaarde terwijl hun dat netto maar een kleine 200 euro per maand aan lastenbesparing oplevert. Vraag me alleen af als je het daarvan moet hebben wat je dan op de koopmarkt te zoeken hebt. Overigens als de HRA verdwijnt zal de netto winst nog lager zijn. OK je hoeft minder bij elkaar te sparen voor de aflossing maar dat zijn de kosten niet op het totale plaatje. Mogelijk moet er een extra postbus 51 spotje/brochure komen om mensen duidelijk te maken wat huiseigenaar eigenlijk betekent.
Vraag me overigens af welke mensen er als eerste met pensioen kunnen de huurders of de kopers.
Bug,
Wat een onsamenhangend verhaal. Maar ik ben wel benieuwd naar je onderbouwing van die 200 euro p/maand besparing. Je kijkt dan zeker, alleen naar de ‘maandlasten’, oftewel de rentekosten, en niet naar de kosten die een waardedaling met zich meebrengen.
Voor alle vakantiegangers, 😉
Interesting read:
http://www.nakedcapitalism.com/2011/06/michael-hudson-will-greece-let-eu-central-bankers-destroy-democracy.html
De comments bij dit artkel zijn af en toe juweeltjes. Neem de reaktie op Foppe door 2 banksters
Foppe says:
You do know germans are very serious, and not very likely to have picked up on the satirical undertone, right? They probably read your piece and thought it was a good idea.
But in all seriousness, yes. Although you are incorrect in that it isn’t Germany buying up Greece, but German firms (and investors) with political clout that are pushing the German government to go for this course of action.
Floyd T. Bankster says:
I’m all for it. I’ve had my eye on buying the parthenon for a while. I’d open a really big Starbucks there. (Jobs anyone?) Maybe also a Walmart next door on the Acropolis.
I’d also hold banking conferences there that would compete with Davos. Who wants to be in Davos when they can take their rightful place among the Greek Gods?
I’d be willing to pay, say 300,000 euro for both. Think it over Greeks,\. You know you need the money.
Lloyd C. Bankster says:
For the Parthenon, I was thinking of turning it into a monstrous mega Theme Park. Maybe 35 to 40 waterslides, 15 to 20 roller coasters, including one modeled after the “Hades” roller coaster (in Wisconsin, 3rd best roller coaster in the USA), only this one would be the best. And a megalodonic “Poseidon’s Rage” with 9 feet high surfing waves, waterslides, and the world’s largest go-kart with huge go-kart tracks, and a giant wave pool.
Also numerous child rides, for the good children of good banksters from all around the world.
However none of this would interfere with your giant Starbucks and a Walmart SuperCenter.
And how about adding a Bungee Jump from off the top of the Acropolis?
Floyd T. Bankster says:
Right on Brother Lloyd. Your idea is so much better than mine. I was going to cart off all those old stones and build an elevated parking garage for the Walmart.
Do you think I’m overpaying at 300,000 euros since really all you have is a bunch of old stones on a hill and limited parking? I think it’s a bit high for the commercial space, but it has a certain amount of name recognition. We tend to overpay for these intangibles.
Lloyd C. Bankster says:
Nah brother, I’d try to lowball it around 150,000. You can always go higher.
//
How’s that for say cabaret 🙂
Nog een opinie op hetzelfde blog
http://www.nakedcapitalism.com/2011/06/bill-black-bad-cop-crazed-cop-%E2%80%93-the-imf-and-the-ecb.html
Griekenland kun je niet met Katrina vergelijken. Door de bank genomen, ik ben het globaal niet met alles eens.
Weet iemand nog ‘n leuke Groupon deal?
Arme komkommers zwaar als uraniumstaven in kratten…
http://www.presseurop.eu/nl/content/article/698781-hamburg-een-stad-angst
nou Pinksteren in aantocht , waar zullen we nu weer eens naar toe gaan , vakantie vieren. 800.000 hebben al gekozen , zijn zij nu zo snel of wij..
57
Ik heb ook al gekozen. De achter- voortuin van mijn gesubsidieerde woning. De tent FR in de zomervakantie. Een mens moet keuzes maken nietwaar?
Bluppie
2005 hypotheek 300k rente 4,5%
2011 hypotheek 0,8*300k rente 6%
2005 aflossen 300k in 30 jaar 4,5 % rente
2011 aflossen 0,8*300k in 30 jaar rente 6%
De 0,8 factor staat voor een waardedaling van 20 %
Bluppie waar denk je dat je winst zit ?
Bug,
Om te beginnen betekent een waardedaling van 20% een directe besparing van 60K. Dat is dan een besparing van 10K per jaar dat je wacht met kopen. Alleen daarvan kan ik al prima een vrij sector huurwoning huren. Daarnaast hoef je in 2011 maar een hypotheek van 240K af te sluiten voor hetzelfde huis.
Dan gaan we voor het gemak van jouw cijfers uit. Ik denk dat het prijsniveau de komende jaren nog zo’n 20-30% moet gaat zakken.
Ow wacht, die 240K noemde je trouwens zelf al. Maar als je alleen naar de rentekosten kijkt hebt je wel een punt trouwens.
Klinkt wel als de redenatie van een gemiddelde hypotheekadviseur…
@59 Punt wat ik mis is het verkoopmoment. Als je bijvoorbeeld na 10 jaar verkoopt (even los van aankoopjaar), heb je in situatie 1 135k aan rente betaald, in situatie 2 144k. Ongeacht de uiteindelijke verkoopprijs heb je in situatie 2 60-(144-135)=51k meer.
Het is ongetwijfeld nog steeds wijs om een woning te kopen als je de kans groot acht dat je daar voor min. 15 jaar gaat wonen. Zeker met de huidige HRA. Probleem is echter: wat als je in de tussentijd moet verkopen. Over het algemeen vallen mensen die tussen 2005 en 2009 hebben gekocht namelijk niet echt te benijden als ze nu willen c.q. moeten verkopen door gezinsuitbreiding, nieuwe baan elders, scheiding, werkloosheid etc. En dat geldt of ze het nu tegen 4,5% voor 30 jaar vast hebben (wat overigens een briljant percentage is) of 6%.
Intussen in Spanje: http://www.z24.nl/economie/artikel_223865.z24/Spaanse_huizenverkopen_ingestort.html
“De Spaanse huizenverkopen zijn in het eerste kwartaal met 30 procent gekelderd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In totaal verwisselden 74.540 woningen van eigenaar.”
“Het aantal te koop staande bestaande en nieuwe woningen in Spanje bedraagt naar schatting 1,5 miljoen.”
Betekent dus dat er momenteel een woningvoorraad is voor 20 kwartalen/5 jaar. Wellicht een mooie plek om onze pensionado’s heen te sturen.
Claude HRA afgeschaft ? ;), zomaar pardoes ?, in Spanje ?
‘De scherpe daling werd vooral veroorzaakt door een nieuwe wet waardoor huizenbezitters geen, of slechts beperkt, belasting kunnen terugvorderen op hypotheekaflossingen.’
@38 snorkel
De heer Drs Jaap van Duijn legt weer de vinger op de zere plek:
aar als huizenprijzen eenmaal gaan dalen, blijken die dalingen gemiddeld zes jaar aan te houden. In Nederland duurden ze tussen 1978 en 1985 zelfs zeven jaar.
Allemaal een gevolg van de traagheid waarmee verkopers hun vraagprijzen aanpassen. Wat ook tegen de huizenmarkt werkt, is de financiering met heel veel geleend geld.
Wijze woorden, die meteen ook duidelijk maken hoe “slim” de Slimme Z van de NVM campagne is 🙂
@63 Claude
Goed stuk, het staat nu ook in de NL krant, we hadden hier al eerder de minus 30% uit de Spaanse media.
Wat in het stuk op Z24 ontbreekt is de verwachting dat er nog wel eem 10% verwachte daling in zit de komende 18 maanden.
@64
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-01-2011/hans-de-geus-huizenprijs-bepalend-voor-welvaart/#comment-62441
en eventueel
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/16-02-2011/zet-scheefwoners-huis-uit-met-huurwet/#comment-64845
64 , een grotere onzin heb ik nog niet gehoord en dat zegt iets. Ongelooflijk, de aftrek…..
En Juan noemt het een goed stuk, Juan ga een keer kijken daar , zullen we samen een keer gaan ?
@68 Lorenzo
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-01-2011/hans-de-geus-huizenprijs-bepalend-voor-welvaart/#comment-62429
De markt is al met 60 % gedaald en is nu anders. De eerste de beste die nu nog iets beweert boekt een ticket of gaat nu buiten spelen en houdt zijn mond , indien het Spanje betreft.
Natuurlijk is het toegestaan Google Maps te raadplegen alvorens de reis wordt geboekt.
69. wel jasje aandoen , het gaat zo regenen.
@68 Lorenzo:
http://www.elmundo.es/elmundo/2011/06/08/suvivienda/1307518627.html
72, buiten het feit dat gelijk zonder bulten is en ongelijk met kan ik zeggen dat de devaluatie zich niet in 2010 heeft voorgedaan.
Een causaal verband met de prijsdalingen in Spanje is er dan ook niet en ligt in hele andere feiten.
Welke feiten dat zijn kan niet iemand beoordelen die in Olanda west zijn weg wel weet maar in Espana niet bepaalt.
In deze blijft mijn uitnodiging staan , niet voor het gelijk ( de wereld vecht niet anders dan om zijn gelijk..) maar ….laat maar.
@73 klopt Lorenzo,
het gaat hier (post 72, bron: elmundo.es) om aantallen verkopen (-30%).
Dat de prijsval ten opzichte van de top (2007) ook zo’n -30% is, is weer iets anders en is hier eerder gepost (met bron, ook elmundo als Juan zich niet vergist).
De fiscaliteit zal een beperkte rol in de prijsdaling hebben.
Voor de oorzaken van de zeepbel in Spanje:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/31-05-2011/theodor-kockelkoren-hypotheek-op-de-toekomst/#comment-76775
”De fiscaliteit zal een beperkte rol in de prijsdaling hebben.”
Zo is het.
Next : Juan , je geilt altijd enorm op je eigen uitspraken maar ( met containers vol respect), je hebt er de ballen verstand van , merk ik keer op keer. Het enige wat jij ziet is als de boel zakt…..
MEER niet. Geeft niet , maar breng niet de illusie dat je het weet.
Dan was je niet zo boos op deze wereld en nam nu een slokje van de vino Tinto op Marbella Plaza…
De waarheid bestaat niet en er bestaan meerdere werkelijkheden.
@62 claude
Het verkoopmoment staat er bewust niet bij aangezien die niet bekend is. Het enige wat ik wou aangeven was dat de financiele winst beperkt is bij een daling van 20 % en ook wilde ik aangeven waar de winst vandaan komt.
in situatie 1 moet men 900 euro op jaar basis minder rente te betalen. Maar moet je 1800 euro meer inleggen om na 30 jaar de 300k bij elkaar te sparen. Kortom situatie 1 en 2 ontlopen elkaar “maar” 900 euro per jaar = 75 euro per maand. In beide gevallen heeft men 30 jaar
sorry te snel op verzenden gedrukt
in het huis geleefd en volledig afgelost. Zet men die 900 p/j op een rekening met 6% rente (even die 1,2% heffing vergeten) dan heeft men na 30 jaar 70 k = 70k/30 = 2400 euro/j = 200 euro gemiddeld minder lasten. In mijn beleving is de daling van de waarde bijzaak. Dit is alleen van belang bij verkoop.
Als je een latente jobhopper bent moet je nu niet kopen. Als je een starter bent en zeker weet dat je er 15-20 jaar wilt wonen dan kun je er over nadenken. Maar dan wel 20 % korting vragen. Maar vergeet als de verkopende partij zakt niet even een zeer grondige inspectie door een bouwkundige te laten uitvoeren.
@79 En daar knelt zich juist de schoen voor mensen eind twintig, begin dertig, zoals ik. De kans dat ik nu een huis wil c.q. kan kopen waar ik zeker weet dat ik tien à vijftien jaar ga wonen is gewoon kleiner dan 50%. Een stuk kleiner. Dan is de vrijheid die je krijgt als huurder nog iets waarvoor je extra zou willen betalen, al moet gezegd worden dat de verhouding vrije sector/gesubsidieerd (huur of koop) wel erg krom is.
Voor de groep midden dertig of ouder is dit anders en ben ik het met je eens. Als we het over perioden langer dan vijftien jaar hebben dan kun je je volgens mij helemaal afvragen of kopen niet gewoon beter is (zeker als LTV (80%), LTI (max. 4), hypotheekvaste periode (min. 20 jaar) en hypotheekrente (<6%)). Als de inflatie inslaat als een bom, dan zijn assets denk ik ook beter dan cash. Als je inkomen over tien jaar zes keer zo hoog is als nu, dan zijn huizen bijvoorbeeld vier keer en je goud voor mijn part tien keer zo hoog. Je spaargeld echter niet, die is dan wellicht drie keer zo hoog. Wellicht wat te zwaar aangezet, maar je snapt mijn punt.