Gaat het ergste doemscenario uitkomen? Pieter van der Werff bespreekt het met Erik Mecking en Elmer Hoogervorst. Zij schreven het boek Deflatie in aankomst.
De voorspellingen van de schrijvers van het boek Deflatie in aankomst liegen er niet om. De crisis gaat keihard terugkomen en de huizenprijzen zullen gerekend vanaf de top van 2008 halveren.
Centrale Banken volgen de markt, niet andersom. Markt bepaalt. Rente 0% 4EVA h/t .@Socionomics http://t.co/bXSxX8rQ4Z pic.twitter.com/zAhksgavqS
— Koen Hoefgeest® Optie Advies (@Hoefgeest) December 31, 2014
bron: BNR Nieuwsradio
Leuk dat deze schrijvers een daling aankondigen, maar die daling heeft niets te maken met deflatie maar met een andere oorzaak. De vraag naar dure huizen neemt af, terwijl het aanbod (babyboomers) stijgt. Vervolgens wordt er een getal aan gehangen (-50%, zeg nu nog -30%) zonder dat er enige onderbouwing wordt gegeven. Vragen die bij mij opkomen zijn:
– in hoeverre verschilt deze daling in de Randstad/grote steden en daarbuiten?
– over welke prijssegmenten hebben we het hier?
– over welke tijdsperiode hebben we het, hoe lang houdt deze daling aan?
Het gebrek aan onderbouwing maakt het ook moeilijk om zo’n bewering te geloven. Zeker als we daar een opmerking als ‘dan mogen we nog in onze handen wrijven’ bij geplaatst wordt. Ik geloof best dat er een daling aankomt, maar -30% lijkt me nogal veel. Ik verwacht vooral dat de babyboomers in hun eigen huis blijven wonen en dat een deel van de kinderen het huis van hun ouders betrekt. Doorgaans wonen ze in ruime huizen en het is een eenvoudige manier om de restschuld van het voorgaande huis snel weg te werken.
#allesdoordehelft
Ook je salaris/uitkering?
We zitten nu wel in een periode loondaling. De inflatie zwakt dermate af dat de lonen zullen gaan dalen. Tevens is het zo dat als je werkloos wordt en je vind weer een baan dat je dan 20 a 30% in salaris zakt. Ik zie dat weldegelijk om me heen.
Huizen minus 50% geloof ik wel.
Persoonlijk denk ik dat die min 50% pas bereikt wordt over 15 jaar. In die tijd zullen er nog vele aanslagen worden geplaagd op pensioenfondsen, en zal de druk op enige aflossing van de hypotheek onaangenaam worden opgevoerd.
En wat betreft salaris:
Er komen ook dit jaar weer de nodige ZZP-ers bij.
Ik heb het zelf ook geprobeerd in mijn branche. Geen succes zal ik maar zeggen.
Daarom werk ik nog voor een groot bedrijf. Minder kopzorgen.
Maar ik heb te doen met de ZZP-ers, en dat meen ik.
Dat je als ZZP-er makkelijk elk jaar 40k binnen harkt is gelul. Er zullen er vast zijn, en er zal er ook vast wel een enkeling zijn die zo 100k binnen haalt, maar het gros..
Na alles wat ik over de laatste 10 jaren heb gezien denk ik dat de salarissen de komende jaren gelijk blijven, of zullen zakken (bv door onslag, of ontslag en opnieuw solliciteren op die baan).
De belastingen zie ik alleen maar stijgen.
En uitkeringen?
Dat is ook al duidelijk geworden de laatste 2 jaar.
Trend is minder uitkering, en er hangen meer maren aan.
We gaan het zien.
Allemaal terechte vragen. Persoonlijk zie ik de volkswijsheid dat het in de randstad wel goed zan gaan trouwens als een flink risico van het kopen van een woning in de randstad in de huidige markt..
tufkaj,
Yep, door de hogere prijzen aldaar is het risiko eveneens groter. Beter een flinke prijsdaling met 4 ton schuld aan de broek. In het 2e geval gaat het licht een stuk sneller uit bij problemen.
Ik heb het er gisteren nog in het vorige topic niet over gehad of ik krijg vandaag al gelijk van Martin Armstrong!
http://armstrongeconomics.com/2015/01/03/troika-stops-loans-to-greece-trying-to-force-greeks-to-stay-in-euroland/
tufkaj,
Kom op tufkaj, laten we wél die hut kopen! 😎
http://housingbubblenews.info/wp-content/uploads/2014/05/realtor_Duplicity1.png
Krisp,
Als je de woningprijsstijging vanaf het laagste punt in 1993 tot hoogste punt 2008 afzet tegen de inflatiestijging vanaf 1993 tot 2008, bereken je de overwaarde.
In 1993 gem. woningprijs 80000 euro (omgerekend van gld) en in 2008 250000 euro.
Dat is een stijging van 300%.
Na inflatiecorrectie van 40% = 100000 Euro blijft er nog een overwaarde van 150000 Euro over.
Om op 80000 Euro van 1993 uit te komen zal de prijs nog met 50% moeten dalen.
Tussen 1962 en 1981 kwam de berekening ook uit.
gebruikte documenten: http://nl.inflation.eu/inflatiecijfers/nederland/historische-inflatie/cpi-inflatie-nederland.aspx en
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/huizenprijzen_300jaar.jpg
Nu bijv. is A’dam helemaal de hype, maar wie er begin/midden jaren ’80 brood in zag, toen het één vieze criminele bende was in het centrum, werd voor lotje getikt aangezien.
Vaak loont anticyclisch handelen. (en wie dan de meute/geitjes er nog toe kan overhalen daarna hetzelfde te doen is helemaal spekkoper.)
Daar in steden als A’dam(andere EU-steden idem) in het topsegment veel onduidelijk vergaard buitenlands vluchtgeld de markt maakt, is grote voorzichtigheid geboden. Geen geld wordt namelijk lichtvaardiger uitgegeven dan gejatte poen. Verdere prijsstijgingen dus onwaarschijnlijker. (beetje rek zie ik nog wel)
Deutsche Mark,
Hier is een gedeelte van de post ineens verdwenen. (en een 2e post weer eens blijven hangen)
“Beter een flinke prijsdaling met minder dan 2 ton schuld, dan met meer dan 4 ton aan de broek” moet daar staan.
(Door het gebruik van “meer/minder dan” tekens wellicht verkeerd gegaan?!)
15 jaar is een vingerknip in de eeuwigheid.
Maar als je bekijkt, wat er in 15 jaar in een mensenleven kan veranderen en hoe onvoorspelbaar dat is….
Vaak is het al hartstikke moeilijk om achteraf vast te stellen wat er de laatste 15 jaar gebeurd is en hoe en waarom.
Laat toekomstvoorspellingen liever over aan glazenbollentuurders.
De toekomst is voor ons stervelingen niet te voorspellen en niet te onderbouwen. Beter is het om het leven te verdelen in kleine overzienbare fases en van dag tot dag te doen, wat het beste lijkt.
Zefs ook dan is het voorbij voordat je het weet en is bijna alles anders gelopen dan je jezelf voorgenomen. hebt.
“een daling van 50%…ik denk niet dat heel veel mensen daar blij van worden”
Weer een interviewer met een eigen (onder water) huis.
Ik denk dat zo’n 50% van de mensen daar WEL blij mee is! Wat is het toch met de MSM?
In november brachten deze twee helden het boek “Geld, goud en zilver” uit (http://www.bol.com/nl/p/geld-goud-en-zilver/1001004011833450/).
De goudkoers is inmiddels 25% gedaald, maar daar hoor je ze niet over.
Ongefundeerd angst zaaien, dat maakt je hier een held.
Prijzen van verouderde huizen op niet gewilde plekken zullen dalen. Veel gewone mensen kunnen boverndien niet eens lenen en kopen, verder zijn er veel die een groot eerste of 2e huis op goede plekken bouwen, die plekken worden schaarser en duurder. Kortom de kloof groeit tussen arm en rijk en dat zie je ook op de huizenmarkt. Deels zullen de prijzen dalen en deels zullen ze stijgen.
Oh ja, je moet een huis kopen als je er in wil wonen, niet omdat je er rijk van denkt te worden.
Jammer dat de interviewer zichzelf zo graag hoort spreken en daarmee het onderwerp de verkeerde richting uitstuurt, op zoek naar ongetwijfeld een aardige uitspraak waarmee hij fijn kan scoren, dan wel zijn kennis etaleren.. Maar goed, het zij zo….
Deflatie is een monetair fenomeen en ontstaat als het publiek niet nog meer schulden wil/kan aangaan en dus de hand op de knip houdt. Er wordt geen krediet meer opgenomen en komt de op schulden gebaseerde economie to stilstand. Om toch de producten aan de man te brengen moet de producent de prijs verlagen, gaat minder produceren en moet personeel ontslaan. Een zichzelf versterkende cirkel. Dat prijzen lager worden is dus het gevolg van deflatie.
Dit geldt uiteraaard ook voor huizen. Hoe lager de rente, hoe minder de bereidheid is om schulden aan te gaan en dus….zie boven.
Uiteindelijk is het beter om als huurder insolvabel te worden, dan als “eigenaar”. De wet is genadeloos voor hypotheekgevers in een deflatoire omgeving. Lex dura, sed Lex!
Een huis koop of huur je omdat je ergens wil of moet wonen. Er zijn momenten in je leven waar je voor de koop/huur keuze staat, hoe verder je horizon ligt (met alle risico’s), des te groter de kans is dat je op de keuze kopen uit komt.
In de rechtermarge staat hypotheekkater en daar staan rekentools
http://www.koopofhuurwoning.nl/
Speel is met de berekening (niet perfect, huurstijging staat bv vast op 2.5%)
Zonder risico, geen winst. Huren is risico vermijden en dus perfect voor de korte termijn.
Niet onvoorwaardelijk mee eens!
Met wat geluk en verstand sluit het een het ander niet uit! 🙂
En dat is nu iets interessants!!!!!!!!
Wat is het doel van je bedrijf?
Om producten aan de man te brengen, of om een goede marge te maken?
Je ziet inderdaad in slechte tijden dat bedrijven de prijs van hun product verlagen, en vaak ook in combinatie met het slechter maken van de kwaliteit van het product (om geld te besparen).
Beter zou zijn als de producent hun prijs gewoon laat staan, en niet morrelt aan de kwaliteit.
Als het een goed product is koopt de klant het toch wel!!
Dan duurt het gewoon iets langer voordat de klant je product koopt, maar je houdt wel je marge.
Op het moment dat een bedrijf de prijzen omlaag gooit en inteert op kwaliteit is er een race naar de bodem begonnen, en die eindigt meestal niet zo best.
Ik heb dit vaak gezien in de bedrijven waar ik de laatste 10 jaar heb gewerkt.
Trouwens, (paniek)-onderzoek naar het goedkoper maken van je product kost ook geld. Managers, research, marketing, verkoopkanaal etc. Paniek kost geld.
De bedrijven die ik kende waren beter af geweest als ze gewoon de prijzen hadden laten staan, en er een paar overbetaalde managers uit hadden gegooid. Die waren factoren duurder dan een paar fabrieksarbeiders.
Heb net huurwoning in Amsterdam geregeld voor een goede prijs. Je krijgt mij er nooit uit.
Kennen jullie deze al… van Nona Hendryx
http://m.youtube.com/watch?v=QsWUKqQ2OZo
15 tot 20K is toch zat? Hoef je ook nauwelijks belasting te betalen.
Voor die huizen zal weinig interesse zijn. Als de prijs niet laag genoeg is blijft het te koop staan. De verkoper blijft dan stug beweren dat het niet te duur is, enz.
Huren kan ook, vooral als je denkt dat de prijzen blijven dalen.
http://m.youtube.com/watch?v=xv44W73ojRI
Heren hebben een punt met de demografische ontwikkeling.
Nico de Geit,
Huren, want er zijn geen andere opties… je krijgt geen hypotheek
Nico de Geit,
Huren, want er zijn geen andere opties… je krijgt geen hypotheek
Prijsdaling (deflatie) lijkt op onderstaande transacties van toepassing.
Appartement 110m2 in Doorn voor 41k (+19k achterstalling)
http://www.veilingbiljet.nl/show_veiling.asp?id=29864
Kantoorvilla 650.000 euro.
540m2 vloeroppervlak
16595 m2 perceeloppervlak!!
https://www.bog-auctions.com/auction/lot/1903/2183
Of vrijstaand wonen in Soest
http://soest.www.miljoenhuizen.nl/details/propnl/1675893/Zwaluwenweg-22-Soest
Ook in het nieuwe jaar. Goed lezen!!!
Ze hebben er erfpacht van gemaakt.
László,
Of verhoogd, 24K per jaar, wauw!
Dudes, we gaan het meemaken ……
Monty Python, ( binnenkort in dit theater ) over een nieuwe oekoenomie waarin zeepbellen WEL genoemd mogen worden ……. 😎
http://pmcvariety.files.wordpress.com/2014/11/boom-bust-boom.jpg?w=670&h=377&crop=1
http://www.play4movie.com/file_news/3238/BG_18-11_01.jpg
Filmpje https://www.youtube.com/watch?v=BEo22mSiBMs
En Dirk Bezemer mag ook meespelen 🙂 Wat is ie stil, de laatste tijd ……
Voor ps 🙂 http://www.illustratoren.be/newer/images/hypotheek.jpg
En alweer een prachtige dag, geniet er maar van zeepbellers 🙂
Sorry Tufkaj, kan het niet laten 🙂
Papo en laszlo = 1
Is de huidige , enigszins , opleving nu niet juist het gevolg van de lage (.) hyporente ? Is de prijs van een huis nu echt van belang voor de potentieel ? Slechts secundair.
Dat de wet in deze genadeloos is valt te bezien , er staat veel op de rol , de term ‘zorgplicht’ gaat een zekere dimensie krijgen , geloof me. Daarnaast kan een land het zich niet permitteren massale huisuitzettingen .
Ben je dat al niet op jaarbasis kwijt aan parkeer kosten ? Ik hoor hier namelijk alleen maar Amsterdam .
maff, 😎
http://lh6.ggpht.com/_6ai5mauc2j4/SedpEvR85KI/AAAAAAAACaY/eJkAwrOJWdM/s400/future%20of%20world%20-%20caves%20-%20tell%20me%20grampa%20what%20was%20life%20before%202008%20-%20granlund7.jpg
Als dit klopt is het nogal een significant feit lijkt mij. En inderdaad hoogst merkwaardig dat de zeepbeller hierover niet rept.
Kunnen ze het altijd nog verhuren. Er schijnen mensen te zijn die 1000 euro per maand betalen voor een dergelijk verouderd huis op een slechte plek.
Sterk afhankelijk van wie – en wat je bent en wat je alreeds gepresteerd hebt en welke prestaties van je verwacht mogen worden.
Zo ziet het er al vele jaren jaren en voorlopig nog uit! 🙂
Ik woon al lang in het buitenland maar volg de ontwikkelingen in Nederland op de voet.
Mijn buitenlandse collega’s vinden Nederland een fantastisch land vanwege de vrijheid, tolerantie en vriendelijkheid. De meeste Nederlanders spreken engels en zijn behulpzaam. Voor de toerist een ideaal land om te bezoeken. Voor de Nederlander zelf is het anders. Alles in Nederland wordt overschaduwd door een gevoel van afgunst en nijd. Banken hebben de vrijheid ontnomen. De politiek ondermijnt de tolerantie en echt vriendelijk zijn we niet meer onderling.
Als ik mijn collega’s vertel wat een huis kost in Nederland schikken ze zich rot maar begrijpen ze eindelijk waarom in Nederland de horeca, het parkeren en de pretparken zo duur zijn.
Zolang je er niet hoeft te wonen is Nederland een super land. Een jammere conclusie van een expat.
Er zijn twee redenen voor mij om niet terug naar Nederland te willen. Huizenmarkt en klimaat. Het lijkt er op dat aan beiden wordt gewerkt dus wie weet.
Hetzelfde geldt, als de prijzen mochten gaan stijgen.
We citeren:
“depressie komt in de vocabulaire van economen niet voor”
Opmerkelijk, alleen al Bernanke heeft zo’n 20 artikelen over depressie geschreven. De heren hebben blijkbaar nog nooit een nummer van ‘Econometrica’ etc. ingezien of zelfs maar een eerstejaars studieboek doorgebladerd. Maar misschien weten ze niet dat ‘depression’ depressie betekent.
“economen zijn bijna alle keynesianen”
Nog opmerkelijker. Zeker na het eerste, aangezien keynesianisme als reactie op de depressie van de jaren dertig ontstond. De monetaristische/neo-klassieke/R.E. tegenrevolutie, die vanaf de jaren 80 het (pseudo-)keynesianisme als dominante stroming verving, is zo te zien volledig aan de heren voorbijgegaan. Zelfs stierenvechters weten tegenwoordig beter.
“Oostenrijkse school”.
Aha, dat verklaart veel ignorantie. De O.S., een radicale politieke ideologie, die zich wil voordoen als wetenschap. Vooral om achter een rookgordijn van vrijheidsretoriek extreme machts- en vermogensconcentraties te bevorderen en te legitimeren.
Volgens de O.S. kunnen de crises nooit diep genoeg, de ellende nooit groot genoeg en de lonen nooit laag genoeg zijn om de ‘inferior people’ (dwz. u en ik, tenzij u toevallig grootindustrieel of grootinvesteerder bent) te doordringen van het feit dat men zich niet ongestraft kan onttrekken aan “das Befehlsmechanismus des Marktes” (Hayek), dwz. zich volledig dient te onderwerpen aan de belangen van het ‘Corporate Capitalism’.
Ik heb overigens wel de indruk, dat de heren van de O.S. net zoveel afweten als van de stromingen waarop ze kritiek hebben.
Jacobse en Van Es, tegenwoordig in macroeconomie, die uw vastgoedportefeuille Kondratieffwinterklaar maken?
Ik hoef geen hypotheek want ik kan een doorsnee huis gewoon zo aftikken.
Inderdaad, maar daar zullen er ook steeds meer van komen. En er zijn maar weinig mensen die in staat en bereid zijn 1000 euro per maand ‘weg te gooien’ aan huur. Bovendien willen ze daar een goed huis voor en geen oude meuk waar voor twee ton aan verbouwd moet worden.
Als de huizenprijzen stijgen kun je beter eigenaar zijn. Als ze dalen is het beter geen eigenaar te zijn.
…niemand hier die dat gelooft. Uit bijna elke post die je hier plaats blijkt dat dit niet zo is. Maak jezelf toch niet steeds zo belachelijk.
Ik begrijp hieruit dat je het boek gelezen hebt en kunt samenvatten als een redevoering van de eerste tot de laatste pagina om goud te kopen?
Heb ik het anders beleefd.
Rene Froger heeft kortgeleden 3 appartementen a € 350.000 per stuk in Amsterdam gekocht , voor het rendement , met hypotheek .
Geschat vermogen van deze meneer 17 miljoen .
lorenzo,
Maar dan waarschijnlijk een hypotheek die hij bij zijn eigen BV regelt?
Alles draait om het moment van uitstappen. Uitstappen (emigreren) op de top van een zeepbel geeft het hoogste rendement. Al het andere maakt niet uit.
Als het rijk worden tegenvalt en je woont dan ook nog in een huis wat niet bevalt dan heb je dubbele pech.
De meeste Nederlandse huishoudens gaan een hypotheek aan voor dertig jaar. Een hypotheek die vorig jaar werd aangegaan loopt in 2044 af.
De meeste huishoudens die dat hebben gedaan gaan daar hoogstwaarschijnlijk enorm spijt van krijgen. Dat is geen kwestie van getuur in glazen bollen, dat volgt heel simpel uit demografische cijfers.
Volgens het CBS had een 65 jarige in 2012 een resterende gemiddelde levensverwachting (in jaren):
Mannen_ 18,4
Vrouwen 21,4
In 1950 was het overigens nog resp. 14,4 en 14,9 jaar (en in 1861 resp. 10,5 en 11,0 jaar). De leugens over het “onverwacht enorm harde stijgen van de leeftijdsverwachting” door overheid en pensioenfondsen is een ander onderwerp. Waar het even om gaat is dat het wegvallen van ouderen niet enorm is veranderd t.o.v. het recente verleden.
De 65jarigen in 2012 behoren tot de kopgroep van de babyboomers. Daarvoor houdt het gemiddeld rond 2030 op. Even heel hard, maar zo staan de zaken er voor.
Heel grofweg kun je stellen dat jaarlijks 1/20 deel van de 65+ers wegvalt, waarmee 1/20 deel van hun woningen gaat vrijkomen. Anderzijds kun je ook stellen dat jaarlijks ongeveer 1/20 deel van het aantal 0-20 jarige als starter de woningmarkt opkomt.
Zet je die twee groepen vervolgens tegen elkaar uit dan krijg je een aardig inzicht in het aanbod van bestaande woningen en de vraag naar woningen (bestaand dan wel nieuw):
Voor een aantal jaren de historische cijfers en de laatste prognose (uit 2014) van het CBS. Per jaar het aantal 0-20 jarigen en het aantal 65+ers (x1000):
1954 3.945 0.867
1964 4.584 1.133
1974 4.671 1.426
1984 4.168 1.708
1994 3.751 2.008
2004 3.988 2.251
2014 3.846 2.919
—
2024 3.737 3.721
2034 3.846 4.505
2044 3.870 4.734
2054 3.802 4.666
Er is veel meer bij te trekken, maar dat zijn plusjes en minnetjes van enkele procenten op deze cijfers. Dit is de kern. De komende jaren gaan we een omslag zien op de huizenmarkt, van een structureel tekort aan woningen zoals we dat al generaties kennen, naar structureel overschot. Dat mag jij glazenbollenturen noemen, ik noem dat een kwestie van gezond verstand gebruiken.
Typisch het wereldbeeld van een schuldslaaf, ‘iedereen staat strak van de schulden’. Als dan blijkt dat dat niet zo is ‘zul je wel niet eerlijk aan je geld zijn gekomen’.
Ze zijn inderdaad zo link als een loden deur. Wel bang voor als je niet doet.
Het zijn gewoon verkopers die gratis reclame aangeboden krijgen. Verkopers van boeken, net als makelaars en financieel ‘adviseurs’. Verkopers niet doorhebben en je bang laten maken. En daarna huilenbalken en de anderen de schuld geven. Trap er toch niet in!
Zulke bedragen kun je tegenwoordig maar beter niet bij de bank neerzetten, dus het moet ergens heen, naar een relatief veilige haven.
Is toch ook voor een geit te regelen , is ondernemr nl.
…ook prive kan een hypotheek nu interessant zijn , we hebben nl. aftrek tot wel ruim meer dan de helft ( gratis geld) , afgezet tegen een zeker rendement nu . Dan geen liquide middelen meer , enkel nog steentjes .
Een afweging derhalve zonder voorafgaande uitsluitingen.
Er zijn maar weinig mensen die profiteren van de zeepbel op de huizenmarkt.
De echte profiteurs zijn de banken (hypotheeknemers).
De risicoloze (NHG) hypotheek levert zoveel inkomsten (rente gesubsidieerd door de overheid) op dat de hypotheek het belangrijkste product van de Nederlandse banken werd. De zorgtaak van Banken werd volkomen genegeerd door de verslaving aan geld. Daar worden ze nog te weinig op aangesproken.
Alles gaat door de helft. #allesgaatdoordehelft
Waarom nou toch. Een huis koop je om in te wonen, na 30 jaar is het van jou. Op lange termijn is kopen altijd goedkoper dan huren. Met huren koop je risico af (prijsdaling, onderhoud kan mee/tegenvallen, rente etc).
Risico’s die je er als koper bij krijgt zoals verlies baan echtscheiding kun je afdekken door op één salaris te kopen of evt verzekering (duur dus af te raden).
Mij en vele andere is dat gelukt!
Waar niemand het over heeft is dat de jeugd in de Nederlandse grote steden voor meer dan de helft uit derde wereldlanden afkomstig is. Dat maakt natuurlijk een gigantisch verschil, immers, allemaal toppertjes barstensvol testosteron.
Geit verdient niet zoveel en dat bevalt prima. Verder blijft het puzzelen om zo min mogelijk belasting te betalen en zoveel mogelijk over te houden.
Wilbert,
Aanvullend; ouderen laten komende jaren steeds vaker een (groot)koophuis achter.
Bang zijn en anderen bang maken!
Uitstappen wordt ook demografisch bepaald. Mensen verlaten de huizenmarkt voorgoed als ze dood gaan. De doden die een schuld nalaten terwijl ze waren ingestapt voor de zeepbel hebben net zoals de banken geprofiteerd van diezelfde zeepbel. Hoeveel babyboomers zullen de komende jaren een schuld nalaten?
Wat maakt dat nu uit als ik in een hypotheekvrij huis woon? Of jij over 30 jaar. Vermogensbelasting technisch zelfs in je voordeel. Kopen en afbetalen op lange termijn goedkoper.
Probeer anderen nou niet bang te maken, alleen omdat je het zelf bent.
http://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.nl/
U heeft volkomen gelijk maar u heeft er dus geen problemen mee 30 jaar lang teveel voor iets te betalen ten gunste van de banken. Helaas zijn er veel mensen die precies zoals u denken. De meeste werken voor een bank.
Expat,
Niet alleen de huizenprijzen zijn bezig te dalen, maar ook: http://www.natuurinformatie.nl/ndb.mcp/natuurdatabase.nl/i000331.html
Moet jij eens kijken wat dat doet met het beleid van de NVM en de VEH.
En dat zijn dan nog maar een paar dinguhtjes!
László,
Niet iedereen woont ergens 30 jaar. De timing van de momenten van instappen en uitstappen zijn wel degelijk van belang in een manisch depressieve markt als onze woningmarkt. En ik ben niet bang, snap ook niet hoe dat relevant zou kunnen zijn en als dat zo was waarom je dat ter sprake zou willen brengen.
In de meeste gevallen moet het misgaan, ze lossen niet of te weinig af.
Ik praat weleens met bankmensen, vooral bankmannen, en die vinden aflossen toch wel heel verstandig, in tegenstelling tot hun klanten. Bankmannen zien vaak ook niets in het verstrekken van krediet zonder degelijk onderpand.
Dat is wel eens anders geweest.
Als energieprijzen stijgen is het niet leuk om in een krot te wonen. of je betaalt je scheel aan stookkosten of je zit in de kou.
Er zijn natuurlijk ook huurders, vooral tijdelijke huurders, die wel stoken maar nooit betalen. Dat laten ze aan de ‘eigenaar’ over.
Je gaat maar door met het herhalen van je dogma. Zolang de huizenprijzen dalen met 3% per jaar is ‘eigenaar’ zijn niet goedkoper, zeker niet als er veel onderhoud aan de woning nodig is of als het gaat om een woning in het hogere segment.
Het doel is mijn leven inrichten zoals ik dat wil en ook nog iets overhouden ieder jaar.
Met rottende kozijnen, boktor en houtworm in de kap, verrotte vloerbalken en een ondiepe kruipruimte. Slechte of afwezige isolatie, groene tegels in de badkamer. ‘Pas nog een nieuwe keuken en cv-ketel’, uit 2004 of zo, enz, enz.
En dat ook nog in een wijk vol oude vrekken waardoor er geen supermarkt of andere voorzieningen meer zijn.
Gegeven je reactie vrees ik dat je de rest van mijn verhaal niet gelezen hebt, of in elk geval niet/nauwelijks begrepen hebt. Dat is jammer, ik heb de nodige moeite gedaan om het voor iedereen begrijpelijk te houden, zonder tot Jip en Janneke niveau af te zakken. Kun je aangeven waar je precies afhaakt? Dan kan ik proberen het nog wat te verduidelijken.
@Laszlo,
Ik kan op zich best een eind met je meegaan in het idee dat kopen op lange termijn goedkoper is dan huren.
Maar dat gaat alleen op voor kopen versus altijd huren.
De zaken liggen anders wanneer het het bekijkt vanuit het frame van wanneer je beter (tijdelijk) kunt huren om vervolgens de stap te maken naar koop.
Mijn inschatting is dat de koopmarkt de komende jaren onder druk komt te staan. De opleving van het afgelopen jaar is toe te schrijven aan de daling van de rente en de schenkingen.
Rente kan niet veel verder meer dalen.
En het effect van de schenkingen is eenmalig.
Daar komen de demografische ontwikkelingen die Wilbert schetst nog bij.
Met andere woorden:
Nu nog een paar jaar huren, geeft over een paar jaar naar verwachting meer waar voor je geld op de koopmarkt.
Bovendien kan je meer sparen, hoef je minder te lenen, val je in een lagere risicocategorie wat hypotheekrente betreft, met andere woorden legio voordelen.
Maar…
Laten we de “post onvoorzien” niet vergeten.
De geschiedenis laat zien dat “the powers that be” het niet zomaar toestaan dat de prijzen dalen.
Vandaar de gemanipuleerde rente.
Vandaar het pesten van de huurders met huurverhoging op huurverhoging.
We kunnen die lijn wel doortrekken. We kunnen er vergif op innemen dat de pensioenen straks gebruikt kunnen worden ingezet voor de huizenmarkt.
Mooi verkocht als een manier om de lasten laag te houden, maar werkelijk bedoeld om de prijzen hoog te houden.
En zo zullen er nog wel meer konijnen volgen uit de hoge hoed van de kongsi van banken en overheid.
Om die reden heb ik toch maar gekocht. Ik krijg er in ieder geval een lage rente voor terug en ik kan eindelijk de woningbouwvereniging achter mij laten…
Doe geen moeite, Laszlo geeft er keer op keer blijk van dat het ‘m allemaal net iets te ingewikkeld is.
Bij zijn ouders afgesloten a 10% die hij eerder via zijn halve familie de tonnen doorgesluisd heeft belastingvrij.
tinus,
Het overgroot gedeelte woningbezitters hebben nog een stevige overwaarde.
Deze kan belast gaan worden in Box 3, zoals voorgesteld door de commissie Dijkhuizen.
en dan de belastingfasciliteiten om aan een mooi rendement te komen ….(laten we nog even hossen )
http://fd.nl/Voorpagina/1087079/voor-de-huizenkoper-gloort-een-prachtjaar
Overwaarde bestaat niet. Het is een illusie.
Ik blijf dit herhalen hier.
De woning”bezitters” waar u over rept hebben ooit een huis gekocht voor prijs A, met een hypotheek ter grote B, en het huis is nu waard C. C is heel betrekkelijk.
De overheid heeft het liefst dat C oneindig is.
De “eigenaar” maakt het eigenlijk niet veel uit, want hij moet erin wonen.
Als er slechte tijden komen is C misschien wel eens heel weinig.
Als er oorlog komt heb je een hele kleine kans dat C nul wordt.
Het woord “woningbezitter” wordt ook vaak verkeerd gebruikt. De woning is pas echt bezit indien de hypotheek volledig is afgelost. Dan pas ben je eigenaar. Voor hij dit dit niet gelooft: stop eens met betalen van de hypotheek, en kijk wat er gebeurt. De echte eigenaar komt dan verhaal halen.
Overwaarde ontstaat pas als je uitstapt. Zoals ik eerder zei is dat bij emigreren of overlijden. En je hebt gelijk als je zegt dat Nederland bijna geen huizenbezitters kent. Nederlanders huren van de vereniging of van de bank.
Eigenlijk is overwaarde een verkeerde term. Iets is waard wat het waard is. Stijgt de waarde dan is dat geen overwaarde maar uiteindelijk winst bij verkoop. De term onderwater vind ik wel fantastisch. Ook zeer toepasselijk voor Nederland.
Kopen moet je doen voor de lange termijn, dat heb ik hier al meerdere malen gezegd, voor 2008 waren er nof=g wel eens mensen die wisten dat ze ergens maar drie zouden wonen en dan toch een huis kochten, ze kwamen er mee weg en sommigen maakten zelfs veel winst. Dat was niet normaal. Er zijn levensfases (kinderen naar school, pensioenering) waarbij je je horizon op minstens 15 jaar probeert te leggen, dan is kopen interessant en minder risicovol. Twintigers die een huis kopen? Klinkt niet verstandig.
Manisch depressief? Dan bekijk je het kortcyclisch.
En ja er zitten risico’s aan kopen, echtscheiding is niet meer af te dekken met NHG (gelukkig niet).
Als dat zo is, ga dan is uit van je eigen kracht en laat je niet afleiden door bangmakerij.
Leg me eens uit wat de waarde van je huis uitmaakt als je hypotheek afgelost is. En daar zit je eigen kracht, het aflossen van je hypotheek. Je hypotheekschuld laten verdampen door inflatie is mazzel, geen recht.
Kopen moet je doen voor de lange termijn, dat heb ik hier al meerdere malen gezegd, voor 2008 waren er nof=g wel eens mensen die wisten dat ze ergens maar drie zouden wonen en dan toch een huis kochten, ze kwamen er mee weg en sommigen maakten zelfs veel winst. Dat was niet normaal. Er zijn levensfases (kinderen naar school, pensioenering) waarbij je je horizon op minstens 15 jaar probeert te leggen, dan is kopen interessant en minder risicovol. Twintigers die een huis kopen? Klinkt niet verstandig.
Manisch depressief? Dan bekijk je het kortcyclisch.
En ja er zitten risico’s aan kopen, echtscheiding is niet meer af te dekken met NHG (gelukkig niet).
Als dat zo is, ga dan is uit van je eigen kracht en laat je niet afleiden door bangmakerij.
Leg me eens uit wat de waarde van je huis uitmaakt als je hypotheek afgelost is. En daar zit je eigen kracht, het aflossen van je hypotheek. Je hypotheekschuld laten verdampen door inflatie is mazzel, geen recht.
Dan is het (bruto)winst. Definitie kwestie.
Overwaarde is verschil tussen (geschatte) markwaarde van de woning en de restschuld van de hypotheek die er op rust.
Jezelf rijk rekenen is dus heel goed mogelijk.
Juridisch heb je geen gelijk, praktisch voelt dat idd anders.
Je hebt geld geleend met als onderpand je huis, wat had je dan gedacht?
Juridisch heb je geen gelijk, praktisch voelt dat idd anders.
Je hebt geld geleend met als onderpand je huis, wat had je dan gedacht?
Het alternatief is huren.
De situatie in NL is voor mij een gegeven en ik probeer daar de vruchten van te plukken en niet geraakt te worden door vervelende belastingmaatregelen.
Ik ben tegen HRA, maar maak er natuurlijk wel gebruik van. En nee, ik werk niet bij een bank, indirect wel gedaan voor de afdeling “Bijzonder Beheer”.
Daarbij is iedereen vrij om te emigreren, of te huren of te kopen, maar een dak boven je hoofd heb je nu eenmaal nodig. Drie opties, meer niet.
Ok, dan,
Waar heb je die leugens gezien, de effecten zijn nooit verwerkt (hield de ORV premie hoog) maar verder negeren van naderend onheil
Over je demografische analyse.
Het aantal huishoudens neemt pas over ongeveer 20 jaar af, ivm opheffen ouderenvoorzieningen o.a.
Mensen die nu willen verhuizen moeten de koop/huur beslissing maken, nu!
Netjes afbetalen en het huis is van jou.
Uw laatste defenitie klopt volgens mij niet. “de restschuld” vervangen door “het bedrag” en het klopt weer indien de hypotheek lager is dan de marktwaarde.
Restschuld is idd verwarrend, ik bedoel het openstaande leningbedrag (oorspronkelijke hoodsom – aflossingen). Principal in het Engels.
Positief is idd overwaarde.
Negatief onderwater, mooie term in de polder.
Hypotheekgever heeft met meest omvattende recht , namelijk volledige eigendom vanaf de inschrijving (..) van de leveringsakte.
Niet betalen / stoppen met betalen of anderszins doet niets af aan dit recht .
ps. bezit en eigendom zijn 2 verschillende begrippen in het recht .
Expat,
+1
(en aan die onvriendelijkheid in vooral de randstad/grote steden moet flink wat veranderen)
Wilbert,
Leegstand woningen loopt al op 🙂
1 januari 2011 300.000
1 januari 2013 392.000
http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl2165-Leegstand-woningen.html?i=35-173
Beware 😉
Target2 ‘Die Target-Falle: Gefahren für unser Geld und unsere Kinder.’ /
Hans-Werner Sinn
maff,
Voornamelijk huurwoningen.
lorenzo,
Niet mijn woorden.
Onderstaande is wat jij zei en dat is simpelweg onzin ..
”Juridisch heb je geen gelijk, praktisch voelt dat idd anders” nr. 95
En de oekoenomie staat weer eens stil …..
Japanistan in vol ornaat 😉 …..
het 7e jaar nu
het begint een beetje saai te worden …..
maar de huizenmarkt is weer booming,
als we hoogehuizenprijzendminnend NL ( copyright Juan ) mogen geloven ….
huizenmarkt is de MOTOR van de oekoenomie en is BOOMING
maar de oekoenomie staat stil
het klopt niet ……
http://www.z24.nl/wp-content/uploads/2014/12/stand-van-Nederland-470×340.jpg
systeem gooit de namen door elkaar….bij deze .
Als Griekenland uit de Euro stapt moeten we dan Target2 in de gaten gaan houden ? En wat als ie uitvalt ?
Vraagje aan de techneuten 🙂
https://www.ecb.europa.eu/paym/t2/html/index.en.html
Wilbert,
Uitmuntende reactie op
Onbegrip op
een wederom goede post.
Yep of nog erger. UWV’ers die 80/120k pjr verdienden kunnen aan de bak voor max 3000 br./mnd
Werken voor de bank 🙁
Als ZZP’er
Charlatan 🙂
Mr pi
Zaken die je niet snapt: je gaffel houden……feit is wel dat ze in metaal handelen om digits te maken. Mecking, Hogervorst, Hormann….ze mogen elkaar graag citeren.
Maar heb je het gelezen? Je geeft geen antwoord.
Bestel dan meteen van Mecking ‘neutraal in oorlogstijd’ januari=leesmaand.
Nu nog een adviseur om zijn Vitamine D op peil te houden.
maff,
Ah, begrijp het al
bail-in van je spaarrekening …..
want Target2 moet worden gered
Eigenlijk zijn het een stel sociopatische criminelen 😉
What/if bestaat niet in dit geval. Weer een landje erbij in de Eurozone. Hoewel ik me afvraag of Dijsselbloem iets van de Euroconstructie snapt. Severed from nation state and gold (duisenberg). Het is een sociaal contract 😉
Ik vind de chauffeurs in de Achterhoek of Limburg intoleranter -om maar een voorbeeldje te noemen. Heel veel geveinsde gemoedelijkheid.
…..die in verkoop staan voor €140duizend. staan dan wel in stille verkoop, want ik kom ze niet tegen.
maff,
The Target is a place where the sun doesn’t shine:
https://lh5.googleusercontent.com/-BpBTZ3L0y7s/VKhKd4Ah10I/AAAAAAAB-Uk/C2aPeM5lisw/w595-h388/783-f497a33982e8d11897f9aea9c3c6bf1b.jpg
ps,
🙂 http://nelpuntnl.nl/wp-content/uploads/2013/09/Griekse-bank-ruines-70-procent-.jpg
maff, 🙂
Ze zitten achter je spaargeld aan, via een rijkentax, via inflatie of weet ik wat. Lastig.
Nico de Geit,
Tja, je wordt uitgemolken waar je bij staat 😉
http://lowres.cartoonstock.com/agriculture-goat-goat_milk-drinking_milk-milk_drinkers-farms-dre0211_low.jpg
https://www.volkshuisvesting.nl/ik-zoek-een-woning/actueel-aanbod/koop/#_sp_tab=1;_sp_list
Vijf graden in mijn ongeïsoleerde huurkeuken, dat is toch niet normaal?!
Nico de Geit,
Funda adverteert in 2015 nog steeds met:
energielabel niet beschikbaar.
Doe je koelkast open dan warmt het een beetje op 🙂
Zeg, die overwaarde, wordt dat elk jaar getaxeerd of laten ze er de Wizard of WOZ op los?
Hij is zó leuk 🙂
Prof.Dr.M.Francke
Wizard of WOZ
http://land.allears.net/blogs/allearsteam/gmrdinner40.JPG
Die koelkast is lekker zuinig in een koude keuken. In veel woningen is de muur tussen de woonkamer en de keuken verwijderd en ben je dus verplicht te stoken.
Dan ga je toch ergens anders heen. Je bent als huurder toch altijd zo lekker vrij om te gaan en staan waar je wilt?
Er zit verwarming in mijn keuken maar ik weiger gewoon zo’n slecht geïsoleerde ruimte te verwarmen omdat het geld kost. Behalve als het onder nul dreigt te komen want als huurder heb ik de contractuele verplichting de ruimte te verwarmen. Het is echt stervenskoud daar.
🙂
Deze huizen staan sinds 1955 en toen zat er waarschijnlijk een kolenkachel in. Niet in de keuken en ook niet op de bovenverdieping. Alleen in de woonkamer en dat was het.
Een cv in een oud huis kan natuurlijk maar slurpt energie. CV en een oud ongeïsoleerd huis gaan gewoon niet goed samen.
Moet ik nu de verhuurder gaan bellen dat het zo niet langer kan zonder isolatie? De woning is al sinds 1955 zo. Kreeg isolatie op zolder, dubbel glas en cv.
Oude huizen voldoen gewoon niet aan hedendaagse eisen. Wil je dat wel dat moet je zeer kostbaar renoveren of nieuwbouw plegen.
Citaat uit het voorwoord van het boek (d.d. nov 2011):
“Hoewel goud en zilver de afgelopen jaren flink in prijs zijn gestegen, is de opmars nog niet voltooid. Want na twee decennia dalen, van 1980 tot 2000, en een decennium van stijgen, van 2001 tot 2011, zal de prijs gestaag verder omhooggaan. Het zal en gouden toekomst worden.
–
Als u dit boek gelezen heeft, weet u niet alleen waarom u goud en zilver moet kopen, maar ook in welke vorm u moet kopen, bij wie u moet kopen en wanneer u moet verkopen.”
GOUDKOERS rond die tijd: 42.500,00
GOUDKOERS eind 2014: 31.500,00
RESULTAAT: – 26%
ZILVERKOERS rond die tijd: 825,00
ZILVERKOERS eind 2014: 417,00
RESULTAAT: – 49%
Geit : geliberaliseerd of niet …huurcommissie , puntensysteem , redelijke huurprijs.
ps. ruim 3.7 miljoen kijkers Boer zoekt Vrouw , toegangswegen naar de Ikea vol …verhalen over wintersportvakanties en nog een beetje klagen …: enkele levenshandelingen van de ollandse natie ; we hebben het goed , laten we blijven genieten .
‘VVD en CDA houden verlaging bankiersbonus tegen’:
http://nos.nl/artikel/2011779-vvd-en-cda-houden-verlaging-bankiersbonus-tegen.html
Logisch toch?
https://www.youtube.com/watch?v=BF1mhpBS54s
Het aantal huishoudens neemt over 20 jaar af, de GROEI van het aantal huishoudens neemt nu al af. In 2013 daalde de groei met 44k, van jaarlijks +65k (gemiddelde over 2008-2013) naar +21k over 2013 (van 1-1-2013 tot 1-1-2014). Overigens niet door wegvallen ouderen, maar door wegvallen van eenpersoonshuishoudens (waaronder ouderen). Kijk eens hoeveel pijn een groeikrimp al doet en deed.
Of dat een eenmalige dip was, of dat die trend doorzet moet nog blijken, wat je wel kunt zien is dat de groei van de huishoudens richting de omslag 2030 al gaat terugzakken.
Rond 2030 gaan we omklappen, dat werpt zijn schaduw ver vooruit. Nu is misschien nog wat vroeg voor de meesten, maar stel even dat de afgrond in 2030 ligt, hoeveel huishoudens gaan in 2020 nog instappen in een stuurloze auto zonder remmen richting afgrond? Hoeveel in 2025? Hoeveel in 2029?
Herhaal ik nog een keer wat ik eerder zei: Als je vandaag een hypotheek aangaat dan lig je tot 2045 vast. In 2030 gaat de woningmarkt in Nederland fundamenteel omklappen, dat is halverwege de looptijd van je hypotheek. Dat besef lijkt bij veel mensen nog niet doorgedrongen. Ik herhaal mezelf (moet van Juan 😉
Hoe dichter we bij 2030 komen hoe groter het effect van mensen met langere termijnvisie.
Ik ben geen waarzegger, ik waag me niet aan voorspellingen over hoe ernstig het wrak beschadigd gaat raken en waar je had moeten zitten om het minste schade te lijden. Dat hangt van zoveel factoren af, dat valt niet te beredeneren. Wat ik wel weet, op basis van cijfers en logisch nadenken, is dat de huizenmarkt in Nederland de echte knal naar beneden nog moet gaat maken. Niet morgen, niet overmorgen, maar ruim binnen de looptijd van die nieuwe hypotheek.
Dat veel startende huishoudens weinig keuze hebben en als ze nu willen wonen het kopen het meest voordelig lijkt is zeker waar. Dat veel huurders met op het oog heel plausibele redenaties worden aangezet om toch maar te gaan kopen is ook duidelijk. Er worden heel vieze spelletjes gespeeld. Voor een deel uit winstbejag, voor een deel is het ook niet meer dan het doorspelen van de zwarte piet.
Is afbetalen een goed idee? Ik weet het niet. Ik ben geneigd om te zeggen van wel. Anderzijds zou het me ook niet verbazen als op enig moment in tijd collectief schulden van huishoudens (deels) kwijtgescholden gaan worden. Sommige mensen lijken daarop te gokken (dat of ze zijn werkelijk compleet losgeslagen)…
En niet alleen je spaargeld, iedereen die wat vermogen heeft opgebouwd. Straks na de belastinghervorming overwaarde van je eigen huis in box 3? Zou zomaar kunnen…. Zit je dan straks met je afbetaalde huis….
Wilbert,
Het is een mooie analyse om eens de cijfers over huishoudens in Japan naast te leggen. Als die er zijn?
Uit een kladdocumentje van april vorig jaar, zonder verdere checks of er sindsdien data gewijzigd is. CBS heeft nieuwe prognose geplaatst eind 2014, dus die cijfers lopen zeker achter:
Japanse cijfers van http://www.stat.go.jp/english/data/kokusei/index.htm
Per jaar, het totale aantal personen en het percentage van de populatie 00-15 jaar, 15-65 jaar en 65+ers:
1995: 125.570.246 15.9% 69.4% 14.5%
2000: 126.925.843 14.6% 67.9% 17.3%
2005: 127.767.994 13.7% 65.8% 20.1%
2010: 128.057.352 13.2% 63.8% 23.0%
Het Japan scenario startte in de jaren negentig, mede omdat men voorzag dat het alleen maar slechter ging worden.
Zelfde leeftijdsgroepen Nederlandse CBS cijfers:
1995: 15.424.122 18,4% 68,4% 13,2%
2000: 15.863.943 18,6% 67,9% 13,6%
2005: 16.305.526 18,5% 67,5% 14,0%
2010: 16.574.989 17,6% 67,1% 15,3%
Actuele prognose CBS:
2015: 16.870.652 16,8% 65,4% 17,8%
2020: 17.141.013 16,0% 64,2% 19,8%
2025: 17.389.105 15,9% 62,4% 21,8%
2030: 17.593.756 16,0% 60,1% 23,9%
Commentaar verder vrij overbodig…
“Kopen is altijd goedkoper dan huren” is echt de grootste misvatting van de afgelopen decennia. Als je écht eerlijk rekent (en er zijn genoeg studies die dat doen) dan is kopen of huren ongeveer even goedkoop (of in Nederland: even duur). De prijsontwikkeling van de asset bepaalt grosso modo wat goedkoper is: kortom, stijgen de prijzen dan is kopen goedkoper, dalen de prijzen dan is huren goedkoper. Heb je wel eens een huis gezien waar 30 jaar vrijwel niets aan is gedaan? Om dat weer up-to-date te maken ben je in veel gevallen eenderde van de waarde van een vergelijkbaar nieuwbouwhuis kwijt. Daar komen de risico’s nog bij: je geeft zelf al aan dat je die kan verzekeren. Dat kost geld. Opstalverzekering, gemeentelijke lasten, maar met name onderhoud zijn gewoon hardstikke duur. Dan nog de kosten koper die je in je leven gemiddeld meerdere keren betaalt (incl. de rente daar over). Een andere vergeten post is het misgelopen rendement op vermogen dat vast zit in je stenen. Als ik twee ton in stenen parkeer dan krijg ik bij gelijkblijvende prijzen helemaal niks. Als ik met die twee ton gespreid ga beleggen kan ik, afhankelijk van het risico, 2%-7% rendement maken (dat is 4k tot 14k per jaar). Dit zijn allemaal kosten die niet worden meegenomen in die gunstige kopen vs. huren plaatjes.
Als je nu een huis koopt en daar 50 jaar blijft wonen ben je waarschijnlijk goedkoper uit, maar hoeveel mensen doen dat? Gemiddeld verhuist men om de 7 jaar (zal iets toegenomen zijn de laatste jaren schat ik).
Hoezo? Over je woonhuis betaal je geen vermogensbelasting.
Dat probleem wordt wel steeds minder. De LTV wordt, weliswaar veel te langzaam, afgebouwd en, veel belangrijker, iedere nieuwe hypotheek is op basis van volledige aflossing. Iedereen die nu een huis koopt en daar niet binnen een jaar of 5 à 10 weer per sé vanaf moet zal niet zo snel in de problemen komen. Het probleem zit hem met name bij de reeds bestaande hypotheekgevers, de huizenkopers van iets na 2000 tot en met 2012 die (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypo’s met hoge LTI’s hebben afgesloten.
Deze hoor ik ook al heel erg lang hoor… een rente van 2,5% kan nog makkelijk met 50% dalen tot 1,25% of zelfs daaronder. Voorbeelden te over in het nabije buitenland (NL hyporente is één van de hoogste van Europa).
Een dergelijke verandering zal voorlopig ijdele hoop blijken. Het grootste deel van het electoraat en de meest machtige lobbygroepjes zijn hier dermate op tegen dat geen politicus dit op korte termijn gaat doorvoeren. Overigens is er best wat voor te zeggen om overwaarde in een huis te belasten, maar dan moet wel de belastingvrije voet omhoog naar tenminste 2 à 2,5 ton. Mensen met een afgeloste woning van 3 ton ineens een jaarlijkse aanslag van 3500€ opleggen gaat m echt niet worden.
Overwaarde is ‘marktwaarde huis’ – hypotheek. Overwaarde krijg je dus ook door gewoon af te lossen.
Klopt en dat is helaas geen argument vóór huren. Uiteindelijk is je geld het veiligste in je volledig afgeloste huis.
Analyses van mensen die hun eigen voorspellingen niet als absolute waarheid / feit zien en accepteren dat de toekomst inherent onzeker is, neem ik in ieder geval zeer serieus. Dank voor je bespiegelingen.
Wilbert,
Ha Wilbert,
Volgens mij is er geen probleem als mensen die van nu tot 2045 een hypotheek aangaan, zich realiseren dat er een omkeermoment kan komen. Er is volgens mij niets mis met betalen voor een koopwoning, zolang mensen niet de verwachting hebben dat ze er winst op maken of veel vermogen aan over gaan houden.
kijk , nog een geitje.
Wilbert,
hmm, mooi maar de piek van de bubble daar was in 90-91. De trend is wel duidelijk 🙂
Dit is inderdaad de groep die de grootste risico’s loopt. Ik denk dat dit voornamelijk dertigers en veertigers zijn.
In Nederland zijn 3,5 miljoen toppertjes uit de derde wereld neergestreken die er straks iets bijzonders van gaan maken. Ze moeten allemaal ergens wonen.
De trend voor 2015 ( van de twittertjes )
Living beyond your means 🙂
http://www.cbn.com/finance/hunt_eightwords.aspx
Voor ps 🙂 http://marketupdate.nl/wp-content/uploads/2014/10/getting-ahead-of-the-banks-cartoon.jpg
Ik zat als huurder tussen een paar koper-kennissen die niet praten over verkopen, maar wachten op het moment ze weer een nieuwe hypotheekdeal kunnen maken. (hebben nu meestal een tijd geleden (2007 of zo) voor 10 jaar vastgelegd). Ergens hebben ze ook gewoon gelijk..: heb geen zin meer de gesprekken te vergallen met de nog minstens 30 procent waarde daling. Als men later er op terug kijkt zal men het misschien vreemd vinden dat men vrijwel alleen naar rente kijkt en niet naar de dikke schuld, maar dat is dan nog maar effe zo. 🙂
Ik zat als huurder tussen een paar koper-kennissen die niet praten over verkopen, maar wachten op het moment ze weer een nieuwe hypotheekdeal kunnen maken. (hebben nu meestal een tijd geleden (2007 of zo) voor 10 jaar vastgelegd). Ergens hebben ze ook gewoon gelijk..: heb geen zin meer de gesprekken te vergallen met de nog minstens 30 procent waarde daling. Als men later er op terug kijkt zal men het misschien vreemd vinden dat men vrijwel alleen naar rente kijkt en niet naar de dikke schuld, maar dat is dan nog maar effe zo. 🙂
Inflatie bij de buren
Duitsland 0.2%
http://www.tradingeconomics.com/germany/inflation-cpi
België negatieff -0.38
http://www.tradingeconomics.com/belgium/inflation-cpi
We hebben recht op deflatie 🙂
OECD heeft mooie data: http://stats.oecd.org/#
Grafiekje: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/wp-content/uploads/Japan.png
Zo te zien kan dat vraagteken hierboven er dus wel af.
Heeft Maff trouwens het Advies der Adviezen uit hun Boek der Boeken al opgevolgd en haar huis verkocht?
maff,
🙂 Heel goed, niets nieuws onder de zon sinds 1881 en de eeuwen daarvoor!
“Niet de adel [en hun huidige omhooggevallen plaatsvervangers], maar de adel van geest moet terug”:
http://www.ftm.nl/column/niet-de-adel-maar-de-adel-van-geest-moet-terug/
https://pbs.twimg.com/media/B5yaxJvCQAE17Ow.jpg:large
maff, 🙂
Nou ja we vallen toch weer terug op burenhulp!
http://pbs.twimg.com/media/BvrOcRaIIAEZafV.jpg
Deutsche Mark alvast bedankt, hè!
Een zekere grafiek gaf aan dat dit vooral de 20 plus klanten zijn , toevalligerwijs exact de periode dat ze papa en mama in een chronische orgastische staat , zonder inhoudingen, hebben zien uitgeven.
Linkjes graag.
Daarbij verbouw en onderhoud ik als eigenaar mijn woning zoals ik het zelf wil, zonnepanelen, dakkapel, keuken etc. Laatst sprak ik een huurder die een nieuwe keuken kreeg, ongeveer 25% minder kastruimte (want dat wilden de huurders zo). Het voordeel van isolatie bv, is voor de verhuurder te verwaarlozen en wordt alleen de de huurder terugverdiend. Tochtige huurpanden, vraag Nico.
Wat betreft de kosten die je noemt, die zitten ook allemaal in de huurprijs. Het schaalvoordeel dat een (grote) verhuurder kan behalen op onderhoud, valt weg tegen de verhuurder administratie. Daarbij komt dat een verhuurder winst wil behalen en dat hij zijn risico (leegstand, waardedaling) wil afdekken, dit wordt betaald door de huurder.
Nogmaals, kopen doe je voor de lange termijn, waar het omslagpunt ligt kun je nooit op voorhand zeggen.
Hier kun je een berekening doen, niet perfect (huurverhoging staat vast op 2.5%), maar leuk om mee te spelen.
Dat is niet hetzelfde als een huis kopen elke 7 jaar, in een huurhuis zit men over het algemeen korter dan in een koophuis.
Er werd verondersteld dat dat snel zou veranderen. Niet door mij, maar ik houd er wel rekening mee, ook ik ga er dan vanuit dat de BOX3 drempel van 20K wel wat verhoogd zal worden.
Ik denk dat de probleemgevallen van die tijd in de prijsklasse boven 3 ton zitten. Ik weet het niet hoor maar ik denk niet dat deze leeftijdsgroep zich zo in de schuld hebben gestoken.
Heeft iemand misschien de data over leeftijd en gemiddeld hypotheekbedrag?
expat : om door mij genoemde reden , verder geen benul van geld en steeds meer verdienen als argumenten.
Door het perverse systeem in ollanda kijken ‘we’ altijd naar het max te belenen bedrag , conform het gegeven dat de prijs van een woning niet primair van belang is.
….de grafiek is hier langs geweest of rechtsboven .
Zie ook ( kijk gerust , lorenzo is netjes ) : http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/informatie/onderwijs/actueel/economie/2013-3802-wm.htm
tufkaj,
Lees je even mee!
Met de vriendelijke groeten van Mecking en Hogervorst.
Maar van de huizenmarkt hebben ze wel vertand hoor, natuurlijk!
Het zijn boekverkopers!!!! Ik hoop niet dat je voor hun boeken betaald hebt, ze zijn net zo erg als makelaars maar minder duur.
Je bedoelt de mensen die nu investeren in huurhuizen, toch niet de huurders?
http://www.koopofhuurwoning.nl/
Doe de test en laat me weten waar bij jou visie het omslagpunt ligt (kan oneindig zijn).
Huurders hoor ik alleen maar klagen over hun huisbaas, daar zie ik weinig verandering in komen.
Nogmaal, kopen bij een lange termijn visie (kinderen naar school, pensioen), huren perfect voor flexabiliteit, niks mis mee.
László,
ik had het boek tijdelijk uitgeruild tegen mijn exemplaar van deflatie in aantocht. Prima historische kost, voorspellingen naar de toekomst moet je naar eigen inzicht tot je nemen.
Overigens is de stelling dat huizen omlaag en goud omhoog gaan zodra er deflatie komt. Die is er nog niet, maar lijkt ook niet heel ver weg. Met de voorspelling dat er deflatie aan zat te komen waren ze hun tijd vooruit IMHO.
Jawohl Heinrich 🙂
http://gemiddeldgezien.nl/meer-gemiddelden/65-gemiddelde-hypotheek
65+ hypotheek 75k
Tufkaj klopt dit wel ?
Gemiddelde hypotheek is 210k
gemiddelde WOZ is 211k
We zijn blut ……… o jee en wat nu ?
maff,
Vergeten de WOZ
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=37610&LA=NL
maff,
niet op alle huizen zit een hypotheek 😉
maff,
Bedankt. Wel even schikken van de 175000 tot 25 jaar. En dat is dan ook nog het gemiddelde. Wat is/was er mis in Nederland. De helft was meer “normaal” geweest vergeleken met het buitenland.
Totaal irrelevant verhaal dit t.a.v. de discussie de we hadden. Het ging om de kosten van kopen vs. huren. Niet over de vrijheden die daar bij horen.
Leuk verhaal dit, maar dit gaat uit van cost-based pricing. Als je nu met geleend geld een huis van 2 ton koopt om te verhuren dan kost je dat aan rente 3,5%, aan onderhoud 1% en aan belastingen 0,5%. Totaal 5% oftewel 10k. Tel daarbij op nog de kosten koper en een winstmarge van enkele procenten en je komt uit op een huur die niemand gaat betalen voor een dergelijke woning.
De lange termijn is theorie, maar bestaat in de praktijk niet. Wie kan er heden ten dage nog 10 jaar vooruit kijken? In een steeds flexibeler wordende economie is dat een utopie.
Die bronnen hou je van me tegoed als ik tijd heb. Ze bestaan, trust me.
Expat,
Pleasure 🙂
Grappig stukje in de Wall Street Journal
The New Dutch Disease: Morgage Debt
http://blogs.wsj.com/moneybeat/2013/08/16/the-new-dutch-disease-mortgage-debt/
maff,
Expat,
Is op basis van HDN en dus op basis van afgesloten hypotheken, niet op basis van lopende hypotheken.
CBS heeft daar wel info over, maar gebuikt dan de fiscale schuld en niet de werkelijke (min spaar-, beleggingsdeel).
Daar komt ook het verschil van 1.5 mln onderwaterhypotheken en 1 mln onderwaterhypotheken vandaan.
De belastingdienst zou de informatie aan CBS moeten kunnen leveren, want de geldverstrekkers/verzekeraar/banken leveren die info met BSN aan in Apeldoorn.
tufkaj,
Er missen nog wat hypotheken 🙂
ELQ hypotheken van Goldman Sachs ?
Living Will hypotheken bij de verzekeraars ?
Maar ja, we komen er vanzelf wel achter ……. no problem ….. Voorlopig houden we het even hierbij 🙂
http://www.toonsup.com/users/l/leopold/my_home_is_my_castle_140805_145153.jpg
László,
En de rest staat off-balance, uiteraard met NHG Staatsgarantie 🙂
Post weg ……
maff,
Is het niet bij benadering zoiets:
Fiscale hypotheekschuld: 670 miljard
spaarpotjes gelinkt aan hyp.: ~10%
totale schuld 600 miljard
hypotheken: 4,2 miljoen
Gemiddelde hypotheek: 143k
(nb, alle bedragen ui het hoofd. Kan er lelijk naast zitten, maar denk dat dat meevalt)
Het zijn dezelfde kosten, maar dan met keuze.
Ja, wat denk jij dan, sociale huur? Als verhuren niet uit kan, dan komt er NL geen vrije huursector, zie http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2014/12/31/verhuren-is-afzien-van-rendement/
Dat betekent dus ook extra vraag op de koopmarkt.
Zoals ik al eerder gezegd heb, kinderen naar school of pensioen, voor veel mensen is dat een periode dat ze stabiliteit willen, saai en wordt wel eens bruut verstoord, maar veel mensen gaan door die fases.
Ik
tufkaj,
Gemiddelde hypotheek = 195 k heb het hier al meerdere keren berekend.
Joh, dat is toch gewoon volksverlakkerij
De mensen die nu hyperinflatie voorspellen krijgen ook nog wel een keer gelijk.
Charlatans zijn het. Heb ij goud?
Henk 6,
Op 1 januari 2013 bezaten bijna 4,3 miljoen huishoudens een eigen woning. Van hen had het merendeel -83 procent- een hypotheekschuld.
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/inkomen-bestedingen/publicaties/artikelen/archief/2014/2014-4044-wm.htm
maff,
En het NHG fonds groeit en groeit.
CBS komt op 157k
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=81702NED&LA=NL
Juan belmonte,
fiscale hypotheekschuld!!!!!!!!
Juan komt uit op 185 k
660 miljard / 3,56 miljoen huishoudens met een hypotheek.
Wederom een verschil van inzicht tussen Juan en het CBS.
Sommigen zien een verschil tussen het CBS en Juan
Maar Juan ziet een verschil tussen juan en het CBS.
Uit het land van Van Reij komen de meest prachtige berekeningen.
Alsof ze in Heerlen helemaal niets van krimpgebieden weten 🙂
maff, 🙂
off-balance? zeg maar gerust black hole!
http://assets.upstart.bizjournals.com/images/site/editorial/illustrations/cartoon-mortgages*580.jpg?v=1
Juan belmonte, 🙂
Gewoon omdat ze niet wakker geschud zijn:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/23520045/__Brandweer_te_laat_met_sirenes__.html
ps,
Hahahahaha
Ze waren zo druk met het hogehuizenprijs meten
Dat ze de nationale sirenes even waren vergeten
…….. 🙂
Nooit bevroed
Dat statistiek
Zo kon inwerken
Op het gemoed
Met de beste wensen overigens
Voor alle makelleugenaars
Cijfer-tovenaars
Casametristen en overige hogehuizenprijsminnenden
Maak er maar weer een mooi jaartje van
Sin poesia
No se puede torear
http://www.nu.nl/opmerkelijk/3966886/colombiaanse-protesteert-met-2500-naalden-in-rug-stierengevecht.html
Tijd voor innovatie
Tijd om te koeienvechten
(Oude koe van Juan uit de sloot)
Buenas noches
Juan
Juan belmonte,
Van dit soort naalden moeten we sowieso worden verlost! 😎
http://media.cagle.com/73/2009/11/10/71098_600.jpg
Mecking en Hogervorst hebben beiden hun huis verkocht en gaan nu roeptoeteren dat de huizenprijzen gaan halveren. Dus van de opbrengst van dit populistische boek hopen zij na de halvering weer te kunnen kopen. Haha, kopen dat boek. Nog zieliger dan crowdfunding.
Wilbert,
Beste Wilbert,
Wat een doemdenker ben jij. Het lijkt wel of je uit de kast wil komen van je huurhuis maar allerlei argumenten zoekt om dit niet te doen. Denk je nu werkelijk dat we de afgrond ingaan in 2030?
Ik heb ooit een huis gekocht uit het jaar 1910. De passeerakte met de koopprijs van 10.000,00 Hollandse guldens zat daar ook bij. Ik heb het gekocht in de jaren 80 voor 180.000 guldens. Je ziet aan dit voorbeeld dat mede door de inflatie een huis een prima investering is. Als ik toen net zo bang, zoals jij nu bent, was geweest had ik nu nog in een huurhuis gewoond. Heb je er ook rekening mee gehouden dat er veel geld / onroerend goed doorsijpelt naar erfgenamen en dat er binnenkort veel geld van overgewaardeerde aandelen naar het onroerend verschuift? Op de beurs moet je op je hoede zijn, niet in het onroerend goed. Die is wederom booming. (geldt niet voor achterstandswijken) Heeft die adviseur van Meneer Froger trouwens al goed doorzien.
Wat betreft je demografische research, politiek en bouwers zorgen voor de benodigde krapte tzt. (doelgericht bouwen en slopen van oude jaren 50/60 huizen)
Veel wijsheid en onthoud goed: angst is een slechte raadgever.
HappyHome,
Een Makelleugenaar is een nog slechtere 🙂
Op de top in 2011 roeptoeteren dat een huis huis kopen een SLIMME Z is
En dat
Als herhaling van begin jaren ’80 met ipv de heer Hukker destijds de heer Smit
Die bij een daling van toen 6% ook het evangelie van gestabiliseerde huizenprijzen predikte
Waarbij destijds de dalingen doorzetten tot -40%.
Makelleugenaars
Wees er maar bang van
http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=81702NED&D1=21-28&D2=0&D3=a&HDR=G1,G2&STB=T&VW=T
Ta da
Gemiddelde hypotheekschuld = 190 k!
http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=81702NED&D1=21-28&D2=0&D3=a&HDR=G1,G2&STB=T&VW=T
Huizenprijzen 20% gedaald t.o.v. 2008
Hypotheken 10 % gestegen tov 2008
Rara hoe raar!,,,,,,
Henk 6,
Tada, fiscale hypotheekschuld!!!!!!!
Hypotheekschuld eigen woning
Gemiddelde hypotheekschuld in verband met de eigen woning, stand per 1 januari van het verslagjaar.
—
Dit betreft de stand van de schuld waarover rente is verschuldigd. Opgebouwde tegoeden voor de aflossing van de hypotheek via kapitaalsverzekeringen, spaar-, beleggingshypotheken en dergelijke kunnen niet worden waargenomen en zijn derhalve niet in mindering gebracht.
Henk 6,
Hoeveel koophuizen zijn er netto bijgekomen? Inclusief woco verkopen.
Betaald dat nou? #trollbaantje
HappyHome,
Dat huis was in vervallen staat: vorige eigenaren hebben geen gulden in onderhoud gestopt.
DNB heeft het opgebouwde bedrag van spaarhypotheken en dergelijk ingeschat op 30 – 40 miljard, je hebt een punt inderdaad.
Er zijn 6k minder huizen met een hypotheek tov 2014, oprecht wat is het punt.
😀
Henk 6,
László,
Met een gemiddelde ltv van bijna 80% staan de nl banken er wel heel slecht voor.
1971 $40 nu $1200
Nu per kg €32.455
Van hedgen heb je geen kaas gegeten. Wel van huizen 😉
Henk 6,
Nieuwe huizen op de markt zullen max LTV gefinancierd zijn en halen gemiddelde omhoog.
Waar komt je fixatie op mijn situatie toch vandaan?
Adamus,
Dat is dollar per ounce.
Trouwens waar kan ik mijn overwaarde verzilveren 🙂
Zie helemaal geen spotjes meer op tv?
tufkaj,
Niets.
Hoe heet z’nmarkt ?…
László,
Sorry, verkeerd jaartal. Hedgen leek mij meer iets van de korte termijn.
Henk 6,
Klopt
Henk 6,
Dankm voor je uitleg, ik had deze nog niet door 🙂
Kijk eens naar het grotere plaatje….
Dit is een rare wereld… We zijn zo gewend om geld te stoppen in dode stenen, in plaats van in middelen waar we echt geld mee kunnen verdienen…
Adamus,
Dit is onbetaalbaar.
300.000×1,2% = €3.600…..why not? Ook nog 30 jaar HRA gehad en we weten: de overheid geeft nooit iets ….het vloeit altijd weer terug (marcel van Dam).
x40 !
Gulden was dollarderivaat -bretton woods. Dus goud in dollars. Lees Zijlstra er maar opna.
Kom op het is een ziekte.
Zou dat dan alleen voor mij gelden?
Het gaat om huur versus koop om te wonen. Wonen kost geld.
László,
Zie het grotere plaatje please
Waarom nog geld uitlenen voor de aanschaf voor een huis dit is toch slechte handel. De enige die nog geld uitlenen voor ds aanschaf van een huis zijn de nl banken die niet anders kunnen. Als de prijzen verder zakken storten ze zelf helemaal in, dus lenen ze nog….
O ja en die. Banken lenen we onze spaar centen aan uit.
Veel naïever wordt het niet.
Mijn huis is niet tochtig maar de keuken is wel stervenskoud. Natuurlijk zou ik ook een goed-geïsoleerde woning kunnen huren. Maar die woningen staan vaak op een minder mooie plek.
Er is een simpele oplossing voor de stervenskoude keuken: gewoon de verwarming aanzetten. Dat wil ik niet. Voordat er cv kwam in deze woningen verwarmden ze de keuken waarschijnlijk ook niet. Het hele huis verwarmen is iets van de laatste tijd.
Ik heb hier geen last van de koude keuken, er zit een muur tussen, een deur tussen. Bij veel oude huizen is de muur en deur er tussenuit gesloopt. Dan zit je dus met blijvend hogere stookkkosten. Of je moet in een koud huis gaan zitten tot je last krijgt van je botten.
Ik zou niet weten wat ik met een dakkapel moet. Ik vind het lelijk en ik heb de extra ruimte (en onderhoud dus kosten) niet nodig.
Het plaatsen van een dakkapel is misschien leuk, na verloop van tijd zal de kapel gerenoveerd of vervangen moeten worden tegen hoge kosten. Dat wordt vaak als minder leuk ervaren.
Nico,
Woongenot is ook een luxe die geld mag kosten (als je het geld hebt).
Mijn garage is ook verwarmd.. Ik heb geen zin om door een koude garage te lopen om mijn biertje uit de bierkoelkast te halen.
Koelkast staat in de verwarmde garage samen mijn bolide.
Als dat nou geen decadentie is 😉
Just because I can!
‘Het beleggingsfonds Bouw State 5, een van de fondsen van Bouwhuis Vastgoed waarvan VVD-coryfee Hans Wiegel het boegbeeld was, staat op het punt failliet te gaan.’
http://www.telegraaf.nl/dft/beleggingsfondsen/beleggingsfondsen_vastgoed/23522371/___Faillissement_in_vastgoedrel___.html
Als je je garage niet stookt heb je helemaal geen bierkoelkast nodig.
Net als die malloot van een Albert Spits met z’n adviezen…
Je zal je volledige aankoopbedrag maar in Zilver hebben (hypotheken doe ik niet aan) en zijn gaan huren in 2011…
Toch maar huis gekocht. Heerlijke Z, 10% van m’n cashpositie in Zilver, stand -47%
haha, wat een joke.
https://zilvergoudwinkel.nl/blog/albert-spits-huur-een-huis-en-koop-zilver/
Als het boek in 1971 was verschenen had je een punt gehad.
Maar het boek is van 2011 en zet de heren daarmee op gelijke voet met de hier vaak genoemde makelleugenaars.
Maar dat past waarschijnlijk niet in het straatje hier.
Adamus,
Nico de Geit,
Makeltrollen,
de helpers van een fout systeem:
https://www.youtube.com/watch?v=HAeprWIOQqQ
Mijn tip; zie niet overal beren op de weg. Dit staat echt in de weg van je geluk.
Mag ik vragen waarom iemand met een afwijkende mening direct een betaalde trol is? Wat dat ook moge zijn.
“Zo’n 5 miljoen woningbezitters hebben nog geen energielabel aangevraagd, hoewel dit volgens de wet wel verplicht was.”
http://www.z24.nl/geld/minister-blok-boete-tot-405-euro-huis-zonder-energielabel-526609
Ik hoorde vanmorgen dat de benzineprijs nu laag is …kortom en derhalve : de geitjes liegen ook !
Het antwoord staat in de meegeleverde statlinetabel. Even goed lezen, even goed nadenken.
Met 400,- boete voor het ontbreken van een energielabel maakt dat toch al snel 2 miljard aan extra inkomsten voor de staat.
Makkelijk verdienen!
Als je je huis niet te koop hebt hoef je echt geen energie label te hebben hoor, dus die 5 miljoen huizen maal 400E klopt niet. Dus.
Ieder huis wordt ooit verkocht, verhuurd of gesloopt.
Wilbert,
Wilbert,
Ik mis een paar elementen in je betoog en er zitten ook strijdigheden in met de bevolkingsprognose van het CBS. Je rommelt wat met cijfers (bewust onvolledig?), trekt ze door je eigen black box van redenaties en komt dan met een grote DUS de woningmarkt (koop- huur- of totale woningmarkt?) gaat vanaf 2030 keihard ‘omklappen’ en iedereen neemt dus een groot risico en gaat ‘enorm spijt krijgen’?
1. Volgens mij valt het wel mee met die demografische dreigingen. Zowel bevolking als aantal huishoudens neemt komende 20 jaar nog vrij aardig toe, daarna stabiel. Sowieso geen afname (zie onder).
2. Kan jij ‘enorm risico’/’enorm spijt krijgen nader definiëren? Kunnen de kopers van nu dan hun maandlasten niet meer betalen? Kunnen kopers van nu nooit hun volledige hypotheek afbetalen in/rond 2040? Of bedoel je dat je een huis dan nooit meer kwijt raakt, omdat er te veel huizen en te weinig huishoudens zijn (dat laatste lijkt me stug)? Of dat je niet de gewenste (wat dat ook mag zijn) prijs kan krijgen? Zullen mensen echt spijt hebben als ze 25 jaar lekker hebben gewoond, hypotheekje zo goed als afgelost en dus iets van vermogen hebben opgebouwd (ook al kan dat minder zijn dan vooraf verwacht/gewenst)?
3. Je vertelt er niet bij wat mensen die hier en nu leven dan wel moeten doen? Hoe goed en welke alternatieven zijn er? Wat is jouw strategie dan? 25 jaar van je leven overslaan en in 2040 toeslaan op de markt? De meeste mensen die ik ken hebben geen 25 jaar de tijd om de kat uit de boom te kijken voor een mogelijk theoretisch risico?
4. In het hier en nu is de huurmarkt nog steeds een puinhoop: sociale huur moet je in mazzelen (wachtlijsten etc) als je nog een laag inkomen hebt, maar als je dan stijgt boven 33k, wat dan? Prijzige en zeker geen perfecte vrije huurmarkt of toch maar de verdorven koopmarkt? Met een groei van bijna 1 miljoen huishoudens (en dus meer vraag naar welke woonvorm dan ook), wat wordt dan je strategie?
Ad1:
Je eigen berekeningen en de conclusie dat vraag naar woningen sterk moet en zal afnemen vanwege demografische ontwikkelingen klopt niet helemaal. Althans, die conclusies komen niet naar voren uit de bevolkingsprognose van het CBS.
Los van de verhoudingen in leeftijdscategorieën, blijft (volgens de meest recente prognose van het CBS) de bevolking toenemen. Van 16.9 naar bijna 18 miljoen in 2040. Daarna vlakt de groei af en in de 20 jaar daarna komen er minder dan 100.000 bij. Echter geen krimp…
http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=82683NED&D1=0&D2=0&D3=1,6,11,16,21,26,31,36,41,l&VW=T
Die afvlakking komt door de ratio geboren/overlijden. Pas rond 2040 gaan er meer mensen overlijden dan geboren worden. Overigens krimpt de bevolking dan nog niet, door het immigratiesaldo (even los wat je daar van moet vinden).
http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=82686NED&D1=a&D2=0&D3=1,6,11,16,21,26,31,36,41&VW=T
In ieder geval, deze aanhoudende bevolkingsgroei zorgt er ook voor dat het aantal huishoudens, zeker de komende 20 jaar, blijft toenemen. Van 7,7 miljoen in 2015 naar 8,5 in 2040, naar 8,6 in 2060.
http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=81647NED&D1=8-9,11-13&D2=2,7,12,17,22,27,32,37,42,l&VW=T
Kenmerk van een huishouden: een eigen voordeur (dus een woning, hetzij huur, hetzij koop). En ja, de samenstelling verandert. En ja, de welvaart, de wensen etc, kunnen allemaal dusdanig anders worden. Maar dat er per definitie een grote (?) krimp in vraag naar woonruimte komt, nee, dat valt niet af te leiden uit deze cijfers. En ja, het aantal eenpersoonshuishoudens gaat toenemen en die zullen andere wensen (en mogelijkheden?) hebben op woongebied, mede door de hogere gemiddelde leeftijd. Maar ook het aantal paren blijft over die hele periode stabiel tussen de 4.2 en 4.35 miljoen. Zal dat de vraag naar woningen (los of dat huur/koop is) zwaar nadelig beïnvloeden??
Of denk jij dat jouw eigen berekening accurater gaat zijn dan de prognose van het CBS??
De lange versie (met verwijzingen) blijft voorlopig weer hangen in de filter. Hierbij de korte versie:
@Wilbert:
Ik mis een paar elementen in je betoog en er zitten ook strijdigheden in met de bevolkingsprognose van het CBS. Je rommelt wat met cijfers (bewust onvolledig?), trekt ze door je eigen black box van redenaties en komt dan met een grote DUS de woningmarkt (koop- huur- of totale woningmarkt?) gaat vanaf 2030 keihard ‘omklappen’ en iedereen neemt dus een groot risico en gaat ‘enorm spijt krijgen’?
1. Volgens mij valt het wel mee met die demografische dreigingen. Zowel bevolking als aantal huishoudens neemt komende 20 jaar nog vrij aardig toe, daarna stabiel. Sowieso geen afname (zie onder).
2. Kan jij ‘enorm risico’/’enorm spijt krijgen nader definiëren? Kunnen de kopers van nu dan hun maandlasten niet meer betalen? Kunnen kopers van nu nooit hun volledige hypotheek afbetalen in/rond 2040? Of bedoel je dat je een huis dan nooit meer kwijt raakt, omdat er te veel huizen en te weinig huishoudens zijn (dat laatste lijkt me stug)? Of dat je niet de gewenste (wat dat ook mag zijn) prijs kan krijgen? Zullen mensen echt spijt hebben als ze 25 jaar lekker hebben gewoond, hypotheekje zo goed als afgelost en dus iets van vermogen hebben opgebouwd (ook al kan dat minder zijn dan vooraf verwacht/gewenst)?
3. Je vertelt er niet bij wat mensen die hier en nu leven dan wel moeten doen? Hoe goed en welke alternatieven zijn er? Wat is jouw strategie dan? 25 jaar van je leven overslaan en in 2040 toeslaan op de markt? De meeste mensen die ik ken hebben geen 25 jaar de tijd om de kat uit de boom te kijken voor een mogelijk theoretisch risico?
4. In het hier en nu is de huurmarkt nog steeds een puinhoop: sociale huur moet je in mazzelen (wachtlijsten etc) als je nog een laag inkomen hebt, maar als je dan stijgt boven 33k, wat dan? Prijzige en zeker geen perfecte vrije huurmarkt of toch maar de verdorven koopmarkt? Met een groei van bijna 1 miljoen huishoudens (en dus meer vraag naar welke woonvorm dan ook), wat wordt dan je strategie?
De lange versie (met verwijzingen) blijft voorlopig weer hangen in de filter. Hierbij de korte versie:
@Wilbert:
Ik miss een paar elementen in je betoog en er zitten ook strijdigheden in met de bevolkingsprognose van het CBS. Je rommelt wat met cijfers (bewust onvolledig?), trekt ze door je eigen bla ck box van redenaties en komt dan met een grote DUS de woningmarkt (koop- huur- of totale woningmarkt?) gaat vanaf 2030 keihard ‘omklappen’ en iedereen neemt dus een groot risico en gaat ‘enorm spijt krijgen’?
1. Volgens mij valt het wel mee met die demografische dreigingen. Zowel bevolking als aantal huishoudens neemt komende 20 jaar nog vrij aardig toe, daarna stabiel. Sowieso geen afname (zie onder).
2. Kan jij ‘enorm risico’/’enorm spijt krijgen nader definiëren? Kunnen de kopers van nu dan hun maandlasten niet meer betalen? Kunnen kopers van nu nooit hun volledige hypotheek afbetalen in/rond 2040? Of bedoel je dat je een huis dan nooit meer kwijt raakt, omdat er te veel huizen en te weinig huishoudens zijn (dat laatste lijkt me stug)? Of dat je niet de gewenste (wat dat ook mag zijn) prijs kan krijgen? Zullen mensen echt spijt hebben als ze 25 jaar lekker hebben gewoond, hypotheekje zo goed als afgelost en dus iets van vermogen hebben opgebouwd (ook al kan dat minder zijn dan vooraf verwacht/gewenst)?
3. Je vertelt er niet bij wat mensen die hier en nu leven dan wel moeten doen? Hoe goed en welke alternatieven zijn er? Wat is jouw strategie dan? 25 jaar van je leven overslaan en in 2040 toeslaan op de markt? De meeste mensen die ik ken hebben geen 25 jaar de tijd om de kat uit de boom te kijken voor een mogelijk theoretisch risico?
4. In het hier en nu is de huurmarkt nog steeds een puinhoop: sociale huur moet je in mazzelen (wachtlijsten etc) als je nog een laag inkomen hebt, maar als je dan stijgt boven 33k, wat dan? Prijzige en zeker geen perfecte vrije huurmarkt of toch maar de verdorven koopmarkt? Met een groei van bijna 1 miljoen huishoudens (en dus meer vraag naar welke woonvorm dan ook), wat wordt dan je strategie?
Oeps, nu weer dubbel. Lijk Juan wel…
Demografische data is vrij hard, daar verander je binnen een generatie niet zo heel makkelijk iets aan. Daar zijn vrij draconische maatregelen voor nodig en dat zie ik in Nederland niet zo snel gebeuren.
Als jij cijfers bij het CBS of een andere enigszins betrouwbare bron kunt opduikelen die iets anders aantonen dan zie ik ze graag. Als je op het niveau stempeltje drukken wilt blijven, prima dan krijg jij van mij het stempel ‘struisvogel’ terug, veel plezier ermee.
Nog een keer, wat meer in detail met wat minder data, sommige mensen lijken cijfervrees te hebben.
Een tot op het bot versimpelde ‘model’, twee regels:
– Elke Nederlander wil op zijn 20ste een eigen woonruimte.
– Elke Nederlander valt op 85ste verjaardag dood neer en laat een woonruimte achter.
Kijken we dan vervolgens naar het aantal inwoners op 1-1-2014:
0 jaar 170.953
1 jaar 175.982
2 jaar 180.172
3 jaar 184.866
–
65 jaar 211.824
66 jaar 221.130
67 jaar 226.304
68 jaar 160.611
Met als gevolg de netto vraag naar woonruimte:
2030 +24.255 (184.866 – 160.611)
2031 -46.132 (180.172 – 226.304)
2032 -45.148 (175.982 – 221.130)
2033 -40.871 (170.953 – 211.824)
Dat ravijn ligt er. Je mag ontkennen dat hij er ligt. Je mag hopen op hogere machten die het probleem voor ons gaan oplossen. Je mag het negeren omdat je tegen die tijd toch dood denkt te zijn. Je mag er struiken voor aanplanten zodat het voor de rest minder opvalt totdat het te laat is. Dat ravijn blijft rustig liggen.
Je mag best twijfel hebben bij deze cijfers. Hoe zeker is deze manier van rekenen? Mag je zomaar mensen van elkaar aftrekken? Wat is de voorspellende waarde van deze cijfers. Dat zijn vragen die ik ook had en nog altijd heb.
EEn van de sanity checks die ik heb gedaan: Pak de cijfers die ik in een eerder post gaf erbij. Neem het verschil tussen het aantal 0-20 jarigen en het aantal 65+ers, deel dit door twintig. Dat geeft de jaarlijkse behoefte aan nieuwbouwwoningen (x1000):
1954 154
1964 173
1974 162
1984 123
1994 87
2004 87
2014 46
Ik kan bij het CBS geen data vinden voor deze hele periode, maar zo op het oog staat daar een vrij aardige benadering van wat er in deze jaren daadwerkelijk aan nieuwbouw is opgeleverd.
En voor de toekomst zegt datzelfde ‘model’:
2024 +1
2034 -33
2044 -43
2054 -43
Dat is een uitkomst die jij blijkbaar niet wilt zien. Als het voor je eigen nachtrust noodzakelijk is, noem mij doemdenker, noem mij een in de kast zittende huurder en vergeet wat ik schreef. Ik word daar echt niet anders van en de cijfers al helemaal niet.
1 Met de huidige verkoop snelheid van wat is het 100.000 woningen per jaar duurt het zo’n 40-50 jaar totdat alles een keer verkocht is en die door jou gestelde 4 miljard aan boetes opgelegd is. Als ik de onvrijwillige keuze zou hebben dan zou ik maar voor een paar tientjes die wassen neus label aanschaffen
2 De regeling zoals ik die nu begrijp is wordt vereenvoudigd en kan het voor een paar tientjes geregeld worden (nog steeds belachelijk hoor, heeft weer een lobby goed zijn werk gedaan)
3 De hoeveelheid huizen die nu gesloopt worden zijn nog niet echt grote aantallen en de regel is zoals die nu geld dat de boete alleen opgelegd wordt bij verkoop of verhuur van huis, en dan heb je nog een paar maanden om het achteraf te regelen.
Nico de Geit,
Je snapt het niet geloof ik..
Vanmiddag ook nog buiten op het terras gezeten, onder de terrasverwarming.
Wat zou dat nou kosten?
Je kruist een andere reactie die ik net schreef. Sorry, ik moet vanmiddag nog andere dingen doen. Snel je verhaal doorgelezen, ik ben in elk geval blij met wat inhoudelijke opmerkingen.
Geen idee of vanavond tijd ga krijgen, anders morgen een langere reactie, waarschijnlijk dan op je posting die nog in het filter hangt. NB: Ik post inmiddels geen links meer mee, dat voorkomt dat het urenlang in het filter blijft hangen en soms zelfs helemaal niet doorkomt, jammer is dat wel.
Afhankelijk van tijd, energiebron, aan/uit, vermogen
verder natuurlijk aanschafprijs, onderhoudskosten, , rentekosten, afschrijving technisch of economisch, verwijderkosten, kosten brengen naar vuilstort of misschien in jouw geval dumpen langs een B-weg omdat je toch met je bolide aan het rondtoeren was
Pggm koopt voor meer dan 400 miljoen aan londens vastgoed.. Ik dacht dat het algemeen bekent was dat daar een gruwelijke bubbel is? Maar ach het is toch andermans pensioen geld. Onroerend goed was iets van 20 procent gestegen in een jaar en DAARNA ga je het kopen. Ha ha ben benieuwd. 😉
Wilbert,
Zij die inhoud missen
Vervallen in scheldpartijen
Juan weet er
Ook nog wel wat van
De Laszlo’s jeroen’s en nog een heel regiment hogehuizenprijsminnenden
Hebben Juan ook diverse kwalificaties gegeven
Variërend van gefrustreerde werkloze academicus
Tot slechte lezer
Heerlijk, toch fans 🙂
Herhaling is de kracht van reclame.
Huis kopen in 2015 ?
SLIMME Z ,
2012 Topambtenaar: Huishoudens te diep in schuld
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/20844960/__Topambtenaar__huishoudens_te_diep_in_schuld__.html
2015 Topambtenaar: Nederlanders moeten schulden aflossen
http://www.elsevier.nl/Economie/nieuws/2012/1/Topambtenaar-Nederlanders-moeten-schulden-aflossen-ELSEVIER326965W/
en 2016 ? 2017 ?
http://abetterwaybankruptcy.com/wp-content/uploads/2012/06/Chapter-11.jpg
In memoriam:
2012 Vereniging Geleased Huys noemt aflossen ONWENSELIJK 🙂
En nog een leukere
……
2012 NVM noemt de nl woningmarkt
Die 2,5 maal meer beleend is dan EU gemiddelde
Over het algemeen BEHOUDEND gefinancierd.
Wat zit er toch een hoop
Prachtpoezie in die polder 🙂
maff,
“Buijink wijst erop dat de huizenmarkt op slot zit en dat Nederlanders daardoor niet geneigd zijn te verhuizen voor een nieuwe baan waarin ze productiever zijn. Ook komt door het grote aantal leningen aan huishoudens, het verlenen van krediet aan bedrijven in het gedrang.”
Productiever zijn? Productiever zijn volgens het menneke van het ministerie?
Het zijn toch geen slaven?…
http://images.sodahead.com/polls/003347023/How-In-The-Hell-93819897259_xlarge.png
Meer mensen uit de derde wereld toelaten?
Grappig, als je iets handiger was geweest had je de data zelf gevonden. De tabel die ik heb gebruikt voor de prognose data staat gewoon in de door jouw gegeven links, maar jij selecteert net EEn jaar later dan ik heb gedaan (waarom?). Ik ben uitgegaan van 2014 (laatste gepubliceerde data) en ben van daaruit in stappen van 10 jaar naar voren en achteren gegaan.
http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=82683NED&D1=0-1,3&D2=0&D3=0,10,20,30,40&HDR=T&STB=G1,G2&VW=T
2024 17.472.464 _ 3.736.822 _ 3.721.167
2034 17.880.618 _ 3.846.039 _ 4.504.766
2044 18.000.914 _ 3.870.004 _ 4.734.374
2054 18.019.292 _ 3.802.452 _ 4.665.790
Zoek de verschillen…
De reactie op de rest van je post komt morgen.
Wat heeft dat met huizenmarkt te maken?
top 150 Vastgoedbeslissers is weer bekend. Welke toppers waren invloedrijk in 2014. Voor het eerst dit jaar hebben de lezers van http://www.vastgoedjournaal.nl massaal gestemd op de politicus Stef Blok. Voor de andere 149 beslissers lees verder via deze url. http://www.vastgoedjournaal.nl
En het vulk vindt het prachtig. Gevangen in het Stockholmsyndroom.
Schade NL staat vanaf 2007/8 50miljard (excl. rente die wij als spaarder niet hebben ontvangen), maar ING realestate balie gaat weer los……
Rendement .
Rendement .
Ha ha je begrijpt mijn punt niet….
Als de huizen verder dalen, kan ik goekoop groter gaan wonen. Van mij hoeven de prijzen niet omhoog, echt zakken doen ze echter niet.
Volgens mij zei ik: klinkt als …
en overtuigen doe je met passie niet met frustatie.
Oh, jij praat over hogere hypotheek en lagere prijzen en dan moet ik naar het grotere plaatje kijken.
Je kijkt na de naweeën van de HRA, zoals je weet al 2 jaar geleden aangepast.
Nieuwe hypotheken afgesloten in januari 2013 zijn inmiddels ongeveer 4% afgelost en nogmaals je staart naar fiscale hypotheek schuld.
De 30/40 mld waar je mee komt geeft aan dat ze het niet weten, daarbij komt dat het dan om aan de hypotheek gekoppelde tegoeden gaat, niet om ‘vrij’ spaargeld.
László,
Je hebt gelijk op dit niveau, maar Please kijk naar het groter plaatje!
Een tipje,… Prijsvorming is afhankelijk van leen capaciteit…..
In een crisis zijn er heel veel kansen voor mensen die in staat zijn m zich aan te passen aan de nieuwe wereld, veel succes. Zoek de kansen…
Henk 6,
Dit is een plaatje om te volgen.
http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/?soort=verkocht&gegeven%5B%5D=bestaande-bouw&breedte=800
Aantal verkochte woningen volgens funda in de afgelopen 12 maanden.
Mooi plaatje, maar dit is niet het grotere plaatje. 🙂
Medeafhankelijk zou ik zeggen.
Mij hoor je ook niet over (sterk) stijgende prijzen, maar sterk dalende prijzen, nog 30% er af, dat zit er volgens mij niet in. De markt is klein, mede door 25% van de eigenaren die vast zitten omdat de hypotheek te hoog is om te verkopen.
Voor de NL economie is een goede doorstroming, het aantal verkopen dus belangrijker dan het stijgen van 2 of 3%.
László,
Hi ik Zat je even te plagen…
Mijn punt is dat het gehele onderpand in 6 jaar met 20% daalt terwijl de gezamenlijk hypotheek ( ja fiscaal, i know ) nog met 10 % stijgt. Dan is de gehele tent dicht bij een faillissement. Hier op anticiperen kan je kansen bieden.
We wisten dit al sinds 2008 dat er iets ging gebeuren, we wisten alleen niet wanneer. Er leek niets te gebeuren. Inmiddels was ik in slaap gesust en dacht dat het niet meer ging gebeuren.
Toen ik deze cbs cijfers zag, dacht ik, oei we lopen nu echt op het randje. Als we geloven in de grafiek die bij een zeepbel hoort zijn we nu dicht bij de paniek fase. Heeft iemand nog die plaat? We zItten nu in de back to normal phase.
5 jaar geleden had iemand het olifant die zo groot was dat je hem niet ziet. Die ervaring had ik met de cbs cijfers.
Wilbert,
Goed bezig.
Je ziet nu dat er al minder kamernood is onder studenten. Ook een teken van demografische veranderingen.
Oplossingen vanuit Den Haag mbt. Demografische ontwikkelingen verwacht ik niet.
http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/bevolkingsaantal-achterhoek-krimpt-met-bijna-400-mensen-1.4700251?ref=regio_achterhoek-list_of_6_articles_image_title&ref=regio_achterhoek-list_of_6_articles_image_title&ref=regio_achterhoek-list_of_6_articles_image_title
http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/krimpregio-achterhoek-krijgt-geen-schip-met-geld-1.4694049
Dat zijn 25% die niet meer meedoen in het pyramidespel. Verder kunnen deze mensen nog veel meer mensen beinvloeden bij hun keuze, en dat zal niet richting koopmarkt zijn.
Leuke rekensom, maar het is een stuk ingewikkelder denk ik.
Mensen die over 20 jaar dood gaan volgens de statistiek wonen vaak niet alleen, maar met z’n tweeën in een huis en misschien gaat een partner wel eerder dood.
De woningen die zij achterlaten zijn ongeschikt voor startende 20ers. Deze 20ers zullen tevens soms samenwonen, maar desondanks niet zo snel een huis kopen, of dit kunnen op die leeftijd.
Sommige jongeren zullen emigreren. Andere blijven lang thuis wonen of erven een huis…Misschien trekken heel veel jongeren over 20 jaar wel massaal naar de stad.
Het slopen van woningen kost geld en niet weinig ook.
Wie gaat dat betalen?
Leencapaciteit is DE bepalende factor.
Inderdaad.
Kun je een huis met hypotheek slopen, nee toch.
Zie hier het probleem
Henk 6,
http://activerain.trulia.com/image_store/uploads/1/8/6/3/6/ar118945826163681.jpg
Steven,
Dank
http://peilinghypotheekrenteaftrek.blogspot.nl/2011/03/de-hypo-hype.html
Zo dacht Bob Maas in 2011, lachen!
Zal de USD/EUR uiteindelijk naar par gaan?
Anyway, huizen afgelopen maanden niet echt gedaald gerekend in de shitty EUR maar in USD….
En ondertussen staat mijn huis alweer bijna drie jaar te koop.
In een nette buurt in Rotterdam.
Ik word er moedeloos van.
Waarom dalen de prijzen dan niet sinds 2013?
Ze hebben al een koophuis en zijn oorverdovend stil. Het zijn 14% van de huishoudens die niet meedoen, maar ze houden 25% van de koopwoningen vast.
Zo’n 30% van de koophuis huishoudens heeft een (te) hoge LTV. Daarmee lopen ze een risico maar het hoeft niet slecht met ze te gaan. Ze hebben een huis gekocht en kunnen de lasten gewoon betalen. Ziekte WW en echtscheiding kan roet in het eten gooien. Bij een renteherziening kunnen ze niet overstappen naar een andere geldverstrekker maar dat is met de huidige rente niet zo erg. En vor sommigen slapeloze nachten maar bij de ‘slachtoffers’ die ik om me heen zie valt dat reuze mee.
Het zal vast wel goed gaan met de inkomsten van het rijk met de lage olieprijzen… Not a chance dat dit negatief gaat uitwerken op de inkomsten van de belasting en de opbrengst van het gas.
Not a chance dat het steeds lastiger wordt om de huizenprijzen kunstmatig hoog te houden!
Er is voorstonds geen reden tot paniek! Gaat u rusig slapen! (Dit voor de nitwits die zich blind staren op de vierkante millimeter genaamd Nederland en denken dat we nog steeds in een geisoleerd landje leven en dat daar alle vragen en antwoorden over de huizenmarkt te vinden zijn….)
Frans,
Franzel
Orca van het dft draadje kan het altijd zó mooi samenvatten ……..
‘ik vind ‘t allemaal best, ben de waanzin voorbij, maar in europa gaat ‘t nu pas beginnen
fight AND flight, en roteer want ‘t is nu erg en het wordt verschrikkelijk
het goede nieuws is dat ‘t eindig is in de tijd, dus blijf lachen ‘
Alles wat je krijgt geschonken hoef je niet te lenen.
Leencapaciteit omlaag…..Startersleningcapaciteit omhoog?
Sorry vergeten, voor ps 🙂
http://boardofwisdom.com/cachetogo/images/quotes/360048.png
Tering, hoe vaak moet een grote hoeveelheid mensen jou een toelichting geven op de maatregelen die zijn ingesteld om de woningmarkt een ‘zachte landing’ te bezorgen?
Dat je dit nog steeds durft te vragen is een goede indicatie van het frequente getrol dat je op deze site laat zien. Elke keer weer dezelfde onnozele vraag, ondanks het feit dat iemand je dit soort zaken al lang en breed heeft uitgelegd in eerdere topics.
Die stabilisatie van prijzen in 2014 valt prima te verklaren door:
– Startersleningen
– Schenkingsvrijstelling
– NHG die in de 1e helft van 2014 nog ruimer was
– HRA voor onverkocht huis gedurende heel 2014
– Etc.
– Etc.
Allemaal zaken die óf de leencapaciteit van kopers vergroot, of de verliesaversie van verkopers mogelijk maakt.
Maargoed, je gaat dezelfde domme vragen in een volgend topic toch weer gewoon stellen alsof het de eerste keer is, dus het getrol stopt toch niet.
maff, 😎
http://www.whatamimissinghere.com/wp-content/uploads/2010/10/82073_Mortgage-Industry-by-RJ-Matson-The-St.-Louis-Post-Dispatch.jpg
Juan, wat is in dit licht bezien uw mening over Mecking en Hogervorst? In 2011 roeptoeteren dat goud en zilver kopen een SLIMME Z is
…
en de dalingen oplopen tot -49%.
Hoe doen ze dat nu dan?
Die bijna allemaal afgebouwd worden! Daar zijn ze 2 jaar geleden mee begonnen. Twee jaar geleden!!
En 2 jaar lang wordt er hier geroepen dat het dus bergafwaarts moet gaan en dat gebeurt niet.
Kom toch eens in 2015 en blijf niet hangen in 2012.
Een geflatteerde markt ( .) want gebrek aan omzet in een pervers systeem waarbij de prijs niet primair van belang is met variabelen die zijn weerslag nog moeten vinden in de uiteindelijke prijsontwikkelingen de komende jaren .
De huidige ( voor de geitjes ) lage hyporente is nog even de dissonant die vooral op verjaardags feestjes voor enige hoera stemming aanleiding geeft .
Dat is toch al jaren een gegeven. Daar gaan we ons nu toch niet over verbazen.
Zolang de woningprijzen op basis van de huur niet te hoog zijn verandert er niet veel, die huren zie ik in ieder geval niet zakken.
Stijgende rente, dan ook weer inflatie, dat gaat echt wel weer gebeuren, maar wanneer. Ivm de LTI regels bij de aankoop worden bijna alle hypotheken met een rentevastperiode van minimaal 10 jaar afgesloten. Voor de huidige kopers dus niks aan de hand, voor de onderwater bewoners is inflatie dan weer gunstig.
Wat een bla bla weer hier. De prijzen gaan halveren maar natuurlijk, want de huren zijn spotgoedkoop, de hypotheekrente is torenhoog, de mensen onder water verkopen allemaal massaal hun huis met nog meer verlies etc etc. De huizenprijzen gaan pas significant dalen als de werkloosheid enorm zou gaan toenemen, en/of de rente enorm zou gaan stijgen. Beide zaken gaan niet gebeuren eerder andersom de werkloosheid gaat afnemen en de rente wordt nog lager. Slaap zacht luitjes
De gemeente Sittard-Geleen verplicht je, als je een nieuw huis wil bouwen, een oud huis af te breken. Als dat niet kan is het alternatief €30.000,- in een sloopfonds storten.
Je bent net een langspeelplaat die blijft hangen trolletje.
De voorbeelden die ik noem speelden ALLEMAAL in 2014 en zijn niet ‘allang afgebouwd’. Wat wel geleidelijk wordt afgebouwd is de HRA, en dat gaat een blijvend drukkend effect hebben op het prijsniveau. Raar en een beetje dom van jouw kant om te denken dat dergelijke beleidswijzigingen allemaal DIRECT verdisconteerd worden in het prijspeil.
Er wordt hier bovendien niet 2 jaar geroepen dat het bergafwaarts zal gaan. Dat roept men hier namelijk al 7 jaar. Het gaat ook al 7 jaar bergafwaarts, dus no argument there.
Dat jij een tijdelijke stabilisatie van een onvermijdelijk neerwaartse trend aangrijpt om het einde van prijsdalingen van de daken te schreeuwen is vooral je eigen tekortkoming. Dit kan op twee zaken duiden:
1. Je bent onbewust onbekwaam. Oftewel, onvoldoende intelligent om de verschillende mensen die je bovenstaande meermaals hebben uitgelegd te begrijpen.
2. Je bent bewust onbekwaam. Oftewel, je snapt de trend heel goed, maar kan dit moeilijk hebben (want zelf een koopkuis) en besluit daarom op dit forum de trol uit te hangen.
Ik neig in jouw geval naar ‘1’.
dat bestaat niet .
Tja , Lazio haal er maar weer een stukje uit : die mensen betalen door de nu te hoge hyporente enkele honderden euros per maand teveel .
Besef dat elke 0.5 rente verhoging de staat enkele miljarden op jaarbasis zal gaan kosten , daar gaat verandering in komen .
Niets aan de hand voor de kopers ….1 op 3 gaat scheiden , werkeloosheid , ziekte …
Lazio , bespaar me je geleuter in je ontdekkingstocht in huisjes land . Geeft anders je leeftijd , volstaan kun je met de eerst cijfer van het 2 cijferige getal . Dank alvast .
Dat is een negatieve subsidie op nieuwbouw.
Haha, de heren Mecking en Hogervorst zeggen dat de prijzen nog 37.5% gaan dalen en ik leuter omdat ik denk dat ze gelijk blijven. Neem je hun wel serieus?
Wat dacht je van (gedeeltelijke) HRA, NHG, de LTV (ook al is die al naar beneden vanaf de top) bijvoorbeeld?
We zitten nog al een eindje af van niks nada inmenging in de marktwerking, gewoon 20% eigen geld meenemen met een hypotheek.
Hihi, grappige tegenstelling, grappig als je hem bewust maakt, droevig als je het zelf niet door hebt.
Vrije markt is dat de bank en de consument het helemaal zelf mogen uitvechten hoe ze dit regelen zonder enig regel of inmenging van vadertje staat.
Vrije markt is dat als een bank failliet gaat dat ie ook failliet gaat. Dan hadden de huizenprijzen er heel anders uitgezien. Niets geen NHG, niets geen huren verhogen omdat de huizenprijzen en dus de banken ondersteund moeten worden.
Jammer als je dit niet door hebt.
Echte marktwerking is als de media niet de hoeren van de banken zijn, als er echte journalistiek wordt bedreven in plaats van hersenspoelen.
Prima, maar dus ook geen consumentenbescherming meer. Dus dan vallen we weer in het geitjes en leeuwen verhaal van Lorenzo.
ZOals op deze site??
Zie ook
DenVrolijkeHuurder,
De spinners/framers van deze site hebben het goed voor elkaar, kijk eens wat een dedicated believer we hier hebben…
Ik heb je dus eerder al voorgerekend dat de woningprijzen t.o.v. huur wél te duur zijn. Een huis van 2 ton financieren en verhuren is niet rendabel, omdat de benodigde huur daarvoor niet betaald kan worden. Waarom denk je dat er amper particuliere huur is in Nederland?
Vergeet dat maar. Fors hogere inflatie gaat inderdaad ooit wel weer eens gebeuren, maar niet in de komende 2 decennia. Toevallig vandaag op FTM nog een aardig artikel over.
Helemaal eens, maar dan wel zonder NHG en andere expliciete of impliciete staatsgaranties. Ik weet 100% zeker dat er dan geen bank was geweest die een LTV boven de 100% had gefinancierd. Sterker nog, een LTV van boven de 90% financiert ook geen enkele bank dan. Dus: helemaal eens dat bank en consument het zelf moeten uitzoeken, maar dat betekent wel dat de grote NL banken (ING, Rabo, ABN, SNS, Aegon, enz.) volledig ontmanteld en opgeknipt moeten worden in kleine bankjes die niet too big to fail zijn en dus lekker failliet kunnen gaan. Échte marktwerking dus, geen fopmarktwerking waarbij het risico bij de belastingbetaler ligt. Ik wens je veel succes om bij een dergelijke bank een hypotheek met een LTV boven de 90% te krijgen.
a,
Maar dat is eigenlijk een hele andere discussie. Want dan ook geen huursubsidie, zorgtoeslag, kindgebonden budget, kinderopvang toeslag en alle andere vormen van subsidie en (verkapte) staatsgarantie.
Daar zou ik niet zo 100% zeker van zijn; bv. voorafgaand aan de australische bankencrisis (1893)werden er door banken ook dergelijke kredieten verstrekt.
Terwijl:
-geen centrale bank
-gouden standaard (in principe).
-geen depositogarantiestelsel.
-geen eisen t.a.v. reserves ed.
In 1893 klassieke vastgoedbubbel met weerslag op de gehele maatschappij, niet alleen op de (on)verantwoordelijken.
J.C.Kent Two Depressions, One Banking Collaps. Lessons from Australia.
Journal of Financial Stability 7.3 126
Hickson, Turner Free Banking Gone Awry Financial History Review 9 147
Wat zwets je?
Je haalt wat dingen door elkaar. Vrije marktwerking kan het heeft wel degelijk wetgeving en regels nodig. Het bestaan van deze regels heeft NIETS met het wel of geen vrije markwerking te maken.
Ik kan ook vrij kiezen waar ik met de auto naar toe ga, maar moet me wel aan de spelregels houden.
Het is onder andere overigens JUIST het ontbreken van spelregels (dankzij de banken lobby bijvoorbeeld) en het ongestraft deze kunnen breken (De banken bijvoorbeeld) dat we in de problemen zitten.
Nogmaals: regelgeving heeft op zich niets met vrij of niet vrije marktwerking te maken.
Voor wie het nog niet door heeft: een bank mag niet tegen een klant die net geld gestort heeft zeggen: jammer maar helaas, uw geld krijgt u niet terug omdat u het op de 11e van de 11e heeft gestort. Dat heet verduistering en moet worden vervolgt: er wordt een spelregel overteden.
Goede regels zijn er juist om de eerlijkheid en goede gang van zaken te bevorderen.
Natuurlijk missen er elementen in een zwaar versimpeld ‘model’. Het was niet bepaald bedoeld om een allesomvattend model te zijn, dan had ik een boek moeten schrijven en geen reactie van een paar regels. De vraag is of de missende elementen werkelijk zwaar doorwegen of dat de invloed ervan beperkt is.
Spijtig genoeg kom je in het vervolg van je post niet terug op welke elementen jij denkt dat missen.
Deze heb ik al eerder beantwoord, mijn prognose cijfers zijn de CBS prognose cijfers.
Ik leg exact uit wat ik doe en hoe ik het doe.
Er zitten een stel impliciete aannames in, daar is best discussie over mogelijk, maar waar zie je in vredesnaam een black box? Het is een eenvoudige opsomming van CBS data. Het woord ‘model’ durf ik er amper voor in de mond te namen.
Gerommel met cijfers? Wijs dat eens heel specifiek aan.
Ik ken de cijfers van het CBS, meer daarover hieronder.
Het gaat pijn doen als je grootste vermogensbestanddeel, voor het gemiddelde huishouden zelfs zo’n 100% van het vermogen, niet langer in waarde stijgt. Er zijn dwaallichtjes die nog altijd voorspiegelen dat op lange termijn de woningmarkt na een korte dip op langere termijn wel weer zal gaan groeien en dat de prijzen zoals vanouds weer ‘gewoon’ boven inflatie zullen gaan stijgen. Als je met die aanname instapt en die prijsstijging wordt prijsdaling dan voelt dat niet prettig. Dat is pijn die te lijden is als je het doet met een klein deel van je vermogen, maar als er gelijk 100% van het vermogen, iets dat je over meerdere jaren bij elkaar hebt gespaard, dan is dat niet prettig. Maximaal inzetten terwijl de winstkansen minimaal zijn. Dat is vragen om problemen.
Ik ben in mijn achtertuin een ark aan het bouwen. Ik heb alleen nog ruzie met de buren over de hoogte ervan, maar zoals ik de welstandscommissie blijf vertellen, ik heb aardig wat volume nodig om twee van elke diersoort mee te nemen. Ik heb overigens nog een vraag uitstaan of ik zout- of zoetwater aquaria moet maken, of misschien beide? Regenwater lijkt me zoet, maar de huisvesting voor walvissen wordt nog een uitdaging. Ook ik zit nog met de nodige vragen…
Zonder dollen. Waarom wil je van mij een oplossing voor een probleem dat volgens jou niet bestaat?
Dit is geen tel-sell reclame. Ik creëer geen probleem om je vervolgens voor een paar tientjes een oplossing/boek aan te smeren. Ik vertel je dat ik een probleem verwacht en onderbouw, op zo ongeveer de meest eenvoudige manier denkbaar, waarom.
De oplossing zul je binnen je eigen kaders en mogelijkheden moeten zoeken. Tot je veertigste bij je ouders blijft plakken tot je verlies kunt leiden, dat is een oplossing. Voor de meeste mensen ruim buiten de kaders, maar voor sommigen zal dat werkbaar zijn. Emigreer, maar pas dan wel op dat je niet van de regen in de drup stapt. Koop dat huis van twee ton dat net aan je eisen voldoet ipv dat leukere huis van drie ton, dat bespaart je bij een halvering van de huizenprijzen grofweg een ton. Negeer alles, koop een zo duur mogelijk huis, geniet en de komende jaren en kijk tegen de tijd dat de bank op je stoep staat een keer verder. Wat is het ergste dat ze kunnen doen? Je je huis uitgooien en zeggen dat ze je drie ton schuldig bent? Lastig plukken van een kale kikker. Zo zijn er vele opties. Wat jij kiest is mij om het even. Wat ik kies is voor jou niet relevant.
Je denkt toch niet dat ik de illusie heb dat wat ik hier op een forum zet dat gelezen wordt door hooguit een paar honderd mensen wezenlijk bijdraagt aan de gebeurtenissen op de huizenmarkt? Op zijn best gaat er bij een paar mensen het lampje aan of wat harder branden. Anderen rammen hun kop nog wat dieper de grond in. Wat men ook kiest het effect op mij persoonlijk is nihil.
De huizenmarkt in Nederland is al jarenlang een grote puinhoop. Ik had nog wat hoop toen we een minister van wonen kregen, maar helaas is die man een visieloze knopenteller. De puinhoop is hem niet aan te rekenen, dat was een erfenis van voorgangers. Wat hem wel valt aan te rekenen is dat er heel weinig van hem uitgaat om de puinhopen op te ruimen. Anderzijds, als ik de man hoor praten valt dat ook niet binnen zijn capaciteiten.
Verder is dit een herhaling van je vorige vraag.
Laat me even voorop stellen dat ik grote waardering heb voor het CBS. Rotsvast vertrouwen is wat overdreven, maar ik vertrouw erop dat de historisch cijfers die het CBS geeft correct zijn, of in elk geval zo correct mogelijk zonder moedwillige manipulatie. Mijn waardering houdt snel op wanneer we naar hun persberichten gaan kijken. Niet alles is slecht, maar helaas zitten er zo nu en dan persberichten tussen waar een stevige propagandawalm omheen hangt, waar halve waarheden die goed uitkomen tot de waarheid worden verheven en dat wat minder goed uitkomt wordt doodgezwegen.
Dan wat betreft de prognose van het CBS. Laat ik EEn prognose wat meer in detail bekijken.
Gekeken naar de prognose van het aantal personen en aantal huishoudens (CBS prognose uit 2012) (tabel: “Prognose huishoudens op 1 januari; kerncijfers 2013-2060”)
2013 16.777.674 7.572.956
2014 16.824.182 7.631.061
Dan het werkelijke aantal personen en aantal huishoudens (tabel “Bevolking; kerncijfers”), cijfers van 1 januari van het gegeven jaar:
2013 16.779.575 7.569.000
2014 16.829.289 7.590.000
De populatie is vrij aardig volgens prognose gestegen, zelfs 5k hoger in 2014. Het aantal huishoudens bleef echter achter, groeide nog wel met 21k, maar dat was veel minder hard dan de prognose, 41k minder in EEn jaar tijd, terwijl we in 2013 nog 4k hoger zat.
Dan kan ik zeggen dat dit de waarde van de prognoses van het CBS is, maar dat is wel erg makkelijk. Een prognose kan een economische dip niet voorspellen en kan daar geen rekening mee houden. Bij lange termijn prognoses wordt altijd uitgegaan van historische trends. Als een groot deel van die historische trend liggen in een periode waarin de economie omhoog peerde dan moet je daarvoor corrigeren. Dat is ongelofelijk lastig… Dan moet je weten hoe de economie er in 2020 voorstaat, dat weet ik niet, jij niet en het CBS ook niet. Gechargeerd kom je in de situatie waar als je 0,12 invult als correctiefactor Nederland een dampende puinhoop wordt en bij 0,14 Nederland een welvarend paradijs. Het CBS gaat geen dampende puinhoop voorspellen, om dezelfde reden dat geen enkel minister van Financiën ooit zal zeggen dat het er op lange termijn beroerd uitziet. Korte termijn zuur en lange termijn zoet, dat kan nog net.
Liegt het CBS? Nee.
Is men geneigd iets te optimistisch te zijn over de toekomst? Volmondig ja.
Het plaatje geeft mooi weer hoe de markt op de verwachten FED beslissing reageert. Dit zie je ook nu dagelijks in het financiële nieuws.
Beslissingen van de FED komen niet uit de lucht vallen, maar vormen een reactie op een situatie die zij ziet. De manier van denken binnen de FED is bekend in de markt en die kan dus het aanstaande beleid voorspellen. De markt reageert daarmee dus sneller dan dat de officele besluiten plaatsvinden.
Front-runnen dus en eerder een bewijs dat de FED de markt stuurt dan andersom. Ze weten het als met bijna alles 100% in betekenis te spinnen voor het domme publiek.
Zelf kijk ik naar de kondratieff golf, en die leert ons dat zowel de beurs en de huizenmarkt op de bodem staan op het moment dat de lente aangebroken is,dus ja je kan nog stevige dalingen verwachten,maar vraag mij niet hoeveel tijd daar nog overheen gaat, dat weet niemand.
Je zou japan als voorbeeld kunnen nemen,dramatische dalingen van de huizenmarkt in deflatietijd.
1. Lente
Dit is de opbouwfase binnen deze lange golf en volgt altijd een depressie of crisisfase. Deze periode duur ongeveer 15-20 jaar en gaat gepaard met inflatoire groei, met name in de productie- en consumentenprijzen, d.w.z. bedrijven hebben minder concurrentie te duchten, vanwege de liquidatie in de voorafgaande periode en kunnen daardoor de prijzen naar boven toe aanpassen. De bedrijven hebben geen schulden (meer) en hebben een lage koers/winstverhouding, dus is dit een zeer winstgevende periode voor investeerders, zowel in deze bedrijven als starters, die dankzij de hogere prijzen de markt kunnen betreden. Al met al een lucratieve tijd om te beleggen in effecten en onroerend goed, maar slecht voor edelmetalen en andere grondstoffen.
Prijzen stijgen langzaam tezamen met de economische vooruitgang. De rente en inflatie blijven laag, de aandelen en onroerend goed zijn zeer laag gewaardeerd. De infrastructuur wordt verder uitgebouwd of opnieuw opgebouwd (na de ‘trogoorlog’). Verder blijft de inflatieverwachting laag. Oudere ondernemers hebben nog geen vertrouwen in de economie, want de schrik van de crisis (winter) zit er nog goed in. Niemand breidt de productiecapaciteit uit zonder orders van buitenaf. De jongere ondernemers breiden daarentegen wel uit en winnen aan marktaandeel. De maatschappij heeft over de afgelopen 15-20 jaar deflatie bevochten en heeft daardoor te veel productiecapaciteit afgestoten en gesaneerd.
De vraag was kunstmatig laag gehouden, dus is men nu meer geneigd om huizen te kopen en duurzame producten aan te schaffen. De jongere ondernemers spelen hier veel beter op in, dus winnen keer op keer meer marktaandeel, vooral vanwege hun goede inschatting m.b.t. inflatie en economische groei. Vandaar dat zij vanzelf de topondernemers worden.
De werkloosheid daalt verder, de lonen en prijzen stijgen, vanwege de lichte inflatie. Er vindt een verfijning van de bestaande technologie plaats i.p.v. innovatie (uitvinding). De schulden zijn laag, omdat in de crisis alle schulden zijn gesaneerd. Langzaam maar zeker beginnen de schulden weer te groeien, waardoor zich dit aan het einde van de lenteperiode naar een maximaal niveau begeeft, wat dus de groei beperkt. Tezamen met een in gang zijnde oorlog luidt dit het einde in van de lente. Al met al een lucratieve tijd om te beleggen in effecten en onroerend goed. Maar slecht voor edelmetalen en andere grondstoffen. De meest recente ‘lenteperiode’ was van 1946-1966.
De daling van de huizenmarkt in nederland heeft trouwens tot 1954 geduurt dus dat ijlde nog lang na sinds de afloop van de oorlog ,men moest weer opnieuw beginnen en dat heeft weer een aanloopperiode nodig.
Of dat nu ook weer zo zou gaan weet ook niemand ,maar voor veel mensen gaat het een pijnlijke afloop worden,dat is nu al te zien.
We zitten nu in de Kondratieff winter,om een en ander te begrijpen plaats ik een overzicht hiervan,dit stuk was al te lezen in 2003 dus de bedragen die er in voorkomem zijn nu vele malen hoger.
WINTER
Deze periode begint altijd met een klap (eerste krach), gepaard gaande met een plotselinge afname van vermogen (onroerend goed en aandelenkapitaal), weldra gevolgd door een deflatie van producenten- en consumentenprijzen. Deze deflatie wordt veroorzaakt door het faillissement van bedrijven en later dat van huishoudens (consumenten), tezamen met een gehele inkrimping van de werkelijke kapitaalbasis (reële financiële bronnen). Deze kapitaalbasis was al verwaterd door de fiat- en fractioneel geldpraktijken van de centrale bank of bancaire sector tijdens de herfstperiode.
Tijdens het begin van de winter bodemen goederenprijzen en goud verder uit, voordat deze beginnen aan een langjarige opmars tijdens de crisis. De psyche van de massa wordt gekenmerkt tijdens deze winterperiode door 4 stadia:
1. begin – bezorgdheid (na 1e financiële klap) 1-2 jaar
2. midden – angst (na meerdere (mini)krachs) 3-4 jaar
3. midden – paniek (na finale ineenstorting), 5-9 jaar
4. eind – gelatenheid (stabilisatie markten) 10-15 jaar
Het kenmerk van deze tijd is een groot aantal bedrijfsfaillissementen, een ineenstorting van het economisch systeem, wat voornamelijk gebaseerd is op excessieve liquiditeit (fiat- of fractioneel geld), een vlucht naar waardemiddelen (edelmetalen), vanuit papier. Het luidt tevens het einde in van het wereldgeldsysteem (Pond Sterling, US Dollar, Yen, Euro etc.). Als voorbeeld; op dit moment is de dollar 1% goudgedekt, de euro 15% goudgedekt, de yen 3% goudgedekt en de Zwitserse frank 30% goudgedekt.
Veel opgebouwde (papieren) rijkdom wordt vernietigd, zodra de reële financiële middelen verdwijnen, daardoor het krediet ernstig wordt beperkt. Zowel het bankroet als de werkloosheid zullen groeien en werken als een sneeuwbal door in de economie, waardoor de waarde van overige bezittingen verder in waarde zullen zakken, want de deflatie is een continu-proces (zie bijvoorbeeld Joegoslavië 1987, Japan 1989, Indonesië 1997, Rusland 1998, Turkije en Argentinië 2001). De sociaal-maatschappijke orde loopt gevaar om totaal ontredderd te raken en kan uitmonden in gewapende conflicten of revoluties of opstanden.
Krediet wordt niet meer gecreëerd en consumenten zijn niet meer in staat om geld uit te geven. Het vertrouwen daalt verder. Het prijsniveau is dusdanig aan het zakken, dat de consumenten hun aankopen verder uitstellen, omdat men weet, dat deze aankopen in de (nabije) toekomst toch goedkoper wordt. Wanneer het consumentenvertrouwen op het dieptepunt is aangekomen, faalt daarmee ook het vertrouwen in het bancaire systeem en ontstaat er een laatste enorme vlucht uit papierwaarden (effecten, projecten, bedrijven met schulden, papiergeld) naar vaste waarden (zoals duurzame goederen, bedrijven zonder schulden, edelmetalen). Tegelijkertijd heeft men veel last van valutacrises, wanneer het krediet inkrimpt en rentes zullen stijgen. Buitenlanders vluchten uit de valuta van landen, die het meest gelieerd zijn aan de ergste excessen (dollar, yen en in mindere mate de euro).
Op het dieptepunt van de crisis ontstaat er veelal een ‘dieptepunt- of trogoorlog’, van waaruit een nieuwe geopolitieke afstemming volgt, die bepalend is voor de volgende cyclus (de 2e wereldoorlog was een voorbeeld van zo’n trogoorlog).
Deze periode werd gekenmerkt door deflatie en de laatste winter was tussen 1930-1945. De verwachting is dat de aankomende winter al begonnen is en dat deze tussen 2000-2015 zal plaatsvinden.
Conclusie
De Kondratiev-cyclus is een proces, dat zich afspeelt gedurende diverse perioden over een lange termijn, de cyclus is belangrijk genoeg om aan te geven in welke periode men op het moment bevindt. Periodekenmerken zijn lente (inflatie), zomer (stagflatie), herfst (desinflatie) en winter (deflatie). De centrale bank en bancaire sector spelen hierbij een grote rol, omdat sinds 1914 alleen fiat- en fractioneel geld wordt geproduceerd, wat leidt tot verheviging van economische excessen, de zeepbeleconomie kan dan tot ongekende hoogte stijgen en langdurig van aard zijn, waardoor het dal extra diep zal zijn na het zeepbelstadium. Dit is helaas gebeurd in de jaren 30 van de vorige eeuw en staat ons jammer genoeg weer te wachten in het begin van deze eeuw en is op dit moment al aan de gang. De oorspronkelijke Kondratiev-cyclus is verlengd van de oorspronkelijke 54 jaar in het begin van de 20e eeuw naar ca. 65 jaar nu, wat vermoedelijk als oorzaak heeft, dat de leeftijdsverwachting hoger is geworden in vergelijking met de afgelopen 50 jaar.
Ook wordt de mogelijkheid geopperd, dat het kapitaal via diverse methoden tijdens de inflatoire perioden van de 3 seizoenen (lente, zomer en herfst) vloeit van het welvarendste deel (ca. 20%) van de bevolking naar de rest van de bevolking (ca. 80%). Dit geschiedt d.m.v. lonen, investeringen en het opzetten van nieuwe bedrijven. Tijdens de deflatoire periode (winter), daarentegen, vloeit dit kapitaal weer terug naar de rijkste 20% van de bevolking, dit gaat d.m.v. afnemend vermogen, verlaging of stabilisatie van lonen en de liquidatie van bedrijven. Er vindt een vorm van Pareto-formule plaats (d.w.z. 80% van al het bezit wordt door 20% van de bevolking beheerd).
Omdat het wereldvalutasysteem voornamelijk gebaseerd is op papierwaarde is de verwachting ook, dat tijdens deze crisis dit valutasysteem wellicht in elkaar zal storten, d.w.z. de werelddollareconomie verdwijnt. Hetzelfde is ook in de 30er jaren van de vorige eeuw voorgekomen, waardoor de nep-goudstandaard (fractionele goudstandaard), ingevoerd in 1914 en gebaseerd op het Britse pond sterling, uiteindelijk in elkaar zakte. Deze inzakking heeft geleid in 1944 tot de oprichting van het Bretton Woods valutasysteem, hieruit zijn een aantal organisaties voortgekomen ter controle van dit zelfde wereldvalutasysteem, zoals IMF, Wereldbank, GATT (nu WTO) en OESO. In 1971 werd de dollar volledig losgekoppeld van de goudprijs, waardoor de dollar effectief een fiatmunt werd en Bretton Woods daarmee ten grave werd gedragen. Als reactie wilden de Europese landen een eigen valutasyteem in het leven roepen als gemeenschappelijk ijkpunt. Dit werd de ‘Slang’ en deze duurde tot 1979, waarop dit overging in het EMS (Europees Monetair Stelsel). In 1992 stortte dit systeem ineen en werd de roep om een algemene munt in te voeren steeds luider. Deze roep leidde toen tot de invoering van de euro in 1999, een collectieve munt bestaande uit 12 verschillende valuta en maar voor zo’n 15% goudgedekt, wat betekent, dat de euro voor 85% uit ongedekte fiduciaire middelen bestaat. De verwachting is daarom ook, dat deze munt het einde van de crisis niet zal halen.
Wat in feite zal geschieden over het aankomend decennium is een complete sanering van de schuldenlast, zowel bij de overheid als bij consumenten en bedrijven, deze bedraagt wereldwijd zo’n 43.000 miljard dollar. De private en publieke schuldenlast is zo hoog opgelopen, dat deze onmogelijk in de aankomende deflatoire periode kan worden terugbetaald en vele landen zullen moeite hebben om zelfs de rente daarop te voldoen. Voeg daar de enorme derivatentijdbom bij van internationale financiële instituten (ca. 111.000 miljard dollar), dan vormt deze periode daarmee ook een algemeen correctieproces t.a.v. de opgebouwde overheids-, consumenten- en bedrijfsexcessen van de afgelopen seizoensperioden. De (westerse) verzorgingstaat zal moeten worden afgebouwd, omdat deze eenvoudigweg onbetaalbaar is geworden en diegenen die hiervan afhankelijk zijn zullen dus een lange pijnlijke aanpassing te wachten staan, d.w.z. uitkeringen en subsidies. Voeg daaraan toe, dat deze correctie gebeurt tijdens het begin van de pensionering van de geboortegolvers, dan zullen veel hooggespannen verwachtingen niet uitkomen m.b.t. de oudedags- en pensioenvoorziening. Alles in ogenschouw genomen is dan een algemene inkrimping (crisis) niet meer te vermijden. De sociale en maatschappelijke orde loopt grote kans om volledig ontregeld te geraken tijdens de winterfase en kan zorgdragen voor een zogenaamde groot gewapend conflict te weten een ‘trog- of dieptepuntoorlog’ De laatste trogoorlog, die heeft plaatsgevonden, was de 2e wereldoorlog en zoals men weet heeft deze oorlog ertoe bijgedragen, dat er een versnelde en gewelddadige liquidatie van nagenoeg alle uitstaande schulden heeft plaatsgevonden.
Deze periode begint altijd met een klap (eerste krach), gepaard gaande met een plotselinge afname van vermogen (onroerend goed en aandelenkapitaal), weldra gevolgd door een deflatie van producenten- en consumentenprijzen. Deze deflatie wordt veroorzaakt door het faillissement van bedrijven en later dat van huishoudens (consumenten), tezamen met een gehele inkrimping van de werkelijke kapitaalbasis (reële financiële bronnen). Deze kapitaalbasis was al verwaterd door de fiat- en fractioneel geldpraktijken van de centrale bank of bancaire sector tijdens de herfstperiode.
Tijdens het begin van de winter bodemen goederenprijzen en goud verder uit, voordat deze beginnen aan een langjarige opmars tijdens de crisis. De psyche van de massa wordt gekenmerkt tijdens deze winterperiode door 4 stadia:
1. begin – bezorgdheid (na 1e financiële klap) 1-2 jaar
2. midden – angst (na meerdere (mini)krachs) 3-4 jaar
3. midden – paniek (na finale ineenstorting), 5-9 jaar
4. eind – gelatenheid (stabilisatie markten) 10-15 jaar
Het kenmerk van deze tijd is een groot aantal bedrijfsfaillissementen, een ineenstorting van het economisch systeem, wat voornamelijk gebaseerd is op excessieve liquiditeit (fiat- of fractioneel geld), een vlucht naar waardemiddelen (edelmetalen), vanuit papier. Het luidt tevens het einde in van het wereldgeldsysteem (Pond Sterling, US Dollar, Yen, Euro etc.). Als voorbeeld; op dit moment is de dollar 1% goudgedekt, de euro 15% goudgedekt, de yen 3% goudgedekt en de Zwitserse frank 30% goudgedekt.
Veel opgebouwde (papieren) rijkdom wordt vernietigd, zodra de reële financiële middelen verdwijnen, daardoor het krediet ernstig wordt beperkt. Zowel het bankroet als de werkloosheid zullen groeien en werken als een sneeuwbal door in de economie, waardoor de waarde van overige bezittingen verder in waarde zullen zakken, want de deflatie is een continu-proces (zie bijvoorbeeld Joegoslavië 1987, Japan 1989, Indonesië 1997, Rusland 1998, Turkije en Argentinië 2001). De sociaal-maatschappijke orde loopt gevaar om totaal ontredderd te raken en kan uitmonden in gewapende conflicten of revoluties of opstanden.
Krediet wordt niet meer gecreëerd en consumenten zijn niet meer in staat om geld uit te geven. Het vertrouwen daalt verder. Het prijsniveau is dusdanig aan het zakken, dat de consumenten hun aankopen verder uitstellen, omdat men weet, dat deze aankopen in de (nabije) toekomst toch goedkoper wordt. Wanneer het consumentenvertrouwen op het dieptepunt is aangekomen, faalt daarmee ook het vertrouwen in het bancaire systeem en ontstaat er een laatste enorme vlucht uit papierwaarden (effecten, projecten, bedrijven met schulden, papiergeld) naar vaste waarden (zoals duurzame goederen, bedrijven zonder schulden, edelmetalen). Tegelijkertijd heeft men veel last van valutacrises, wanneer het krediet inkrimpt en rentes zullen stijgen. Buitenlanders vluchten uit de valuta van landen, die het meest gelieerd zijn aan de ergste excessen (dollar, yen en in mindere mate de euro).
Op het dieptepunt van de crisis ontstaat er veelal een ‘dieptepunt- of trogoorlog’, van waaruit een nieuwe geopolitieke afstemming volgt, die bepalend is voor de volgende cyclus (de 2e wereldoorlog was een voorbeeld van zo’n trogoorlog).
Deze periode werd gekenmerkt door deflatie en de laatste winter was tussen 1930-1945. De verwachting is dat de aankomende winter al begonnen is en dat deze tussen 2000-2015 zal plaatsvinden.
Conclusie
De Kondratiev-cyclus is een proces, dat zich afspeelt gedurende diverse perioden over een lange termijn, de cyclus is belangrijk genoeg om aan te geven in welke periode men op het moment bevindt. Periodekenmerken zijn lente (inflatie), zomer (stagflatie), herfst (desinflatie) en winter (deflatie). De centrale bank en bancaire sector spelen hierbij een grote rol, omdat sinds 1914 alleen fiat- en fractioneel geld wordt geproduceerd, wat leidt tot verheviging van economische excessen, de zeepbeleconomie kan dan tot ongekende hoogte stijgen en langdurig van aard zijn, waardoor het dal extra diep zal zijn na het zeepbelstadium. Dit is helaas gebeurd in de jaren 30 van de vorige eeuw en staat ons jammer genoeg weer te wachten in het begin van deze eeuw en is op dit moment al aan de gang. De oorspronkelijke Kondratiev-cyclus is verlengd van de oorspronkelijke 54 jaar in het begin van de 20e eeuw naar ca. 65 jaar nu, wat vermoedelijk als oorzaak heeft, dat de leeftijdsverwachting hoger is geworden in vergelijking met de afgelopen 50 jaar.
Ook wordt de mogelijkheid geopperd, dat het kapitaal via diverse methoden tijdens de inflatoire perioden van de 3 seizoenen (lente, zomer en herfst) vloeit van het welvarendste deel (ca. 20%) van de bevolking naar de rest van de bevolking (ca. 80%). Dit geschiedt d.m.v. lonen, investeringen en het opzetten van nieuwe bedrijven. Tijdens de deflatoire periode (winter), daarentegen, vloeit dit kapitaal weer terug naar de rijkste 20% van de bevolking, dit gaat d.m.v. afnemend vermogen, verlaging of stabilisatie van lonen en de liquidatie van bedrijven. Er vindt een vorm van Pareto-formule plaats (d.w.z. 80% van al het bezit wordt door 20% van de bevolking beheerd).
Omdat het wereldvalutasysteem voornamelijk gebaseerd is op papierwaarde is de verwachting ook, dat tijdens deze crisis dit valutasysteem wellicht in elkaar zal storten, d.w.z. de werelddollareconomie verdwijnt. Hetzelfde is ook in de 30er jaren van de vorige eeuw voorgekomen, waardoor de nep-goudstandaard (fractionele goudstandaard), ingevoerd in 1914 en gebaseerd op het Britse pond sterling, uiteindelijk in elkaar zakte. Deze inzakking heeft geleid in 1944 tot de oprichting van het Bretton Woods valutasysteem, hieruit zijn een aantal organisaties voortgekomen ter controle van dit zelfde wereldvalutasysteem, zoals IMF, Wereldbank, GATT (nu WTO) en OESO. In 1971 werd de dollar volledig losgekoppeld van de goudprijs, waardoor de dollar effectief een fiatmunt werd en Bretton Woods daarmee ten grave werd gedragen. Als reactie wilden de Europese landen een eigen valutasyteem in het leven roepen als gemeenschappelijk ijkpunt. Dit werd de ‘Slang’ en deze duurde tot 1979, waarop dit overging in het EMS (Europees Monetair Stelsel). In 1992 stortte dit systeem ineen en werd de roep om een algemene munt in te voeren steeds luider. Deze roep leidde toen tot de invoering van de euro in 1999, een collectieve munt bestaande uit 12 verschillende valuta en maar voor zo’n 15% goudgedekt, wat betekent, dat de euro voor 85% uit ongedekte fiduciaire middelen bestaat. De verwachting is daarom ook, dat deze munt het einde van de crisis niet zal halen.
Wat in feite zal geschieden over het aankomend decennium is een complete sanering van de schuldenlast, zowel bij de overheid als bij consumenten en bedrijven, deze bedraagt wereldwijd zo’n 43.000 miljard dollar. De private en publieke schuldenlast is zo hoog opgelopen, dat deze onmogelijk in de aankomende deflatoire periode kan worden terugbetaald en vele landen zullen moeite hebben om zelfs de rente daarop te voldoen. Voeg daar de enorme derivatentijdbom bij van internationale financiële instituten (ca. 111.000 miljard dollar), dan vormt deze periode daarmee ook een algemeen correctieproces t.a.v. de opgebouwde overheids-, consumenten- en bedrijfsexcessen van de afgelopen seizoensperioden. De (westerse) verzorgingstaat zal moeten worden afgebouwd, omdat deze eenvoudigweg onbetaalbaar is geworden en diegenen die hiervan afhankelijk zijn zullen dus een lange pijnlijke aanpassing te wachten staan, d.w.z. uitkeringen en subsidies. Voeg daaraan toe, dat deze correctie gebeurt tijdens het begin van de pensionering van de geboortegolvers, dan zullen veel hooggespannen verwachtingen niet uitkomen m.b.t. de oudedags- en pensioenvoorziening. Alles in ogenschouw genomen is dan een algemene inkrimping (crisis) niet meer te vermijden. De sociale en maatschappelijke orde loopt grote kans om volledig ontregeld te geraken tijdens de winterfase en kan zorgdragen voor een zogenaamde groot gewapend conflict te weten een ‘trog- of dieptepuntoorlog’ De laatste trogoorlog, die heeft plaatsgevonden, was de 2e wereldoorlog en zoals men weet heeft deze oorlog ertoe bijgedragen, dat er een versnelde en gewelddadige liquidatie van nagenoeg alle uitstaande schulden heeft plaatsgevonden.
Mecking en Hogervorst hebben allebei hun huis verkocht in 2015. 50% daling. Wat een experts zijn deze mensen!