leenstelsel genadeklap voor de huizenzeepbel?

Wordt het nieuwe leenstelsel de genadeklap voor de huizenzeepbel?

Share Button
Tagged with: ,
151 comments on “leenstelsel genadeklap voor de huizenzeepbel?
  1. tja says:

    Geweldig, het leenstelsel is er door. Je kunt tenslotte niet vroeg genoeg beginnen met jezelf in de schulden te steken. Jong geleerd is oud gedaan…. Alle onderdanen tot schuldslaven maken want je mag het in 35 jaar terugbetalen, prima plan toch!
    Toch wel merkwaardig dat dit door de generatie die nog 8 jaar op kosten van de gemeenschap kon studeren nu wordt bedacht. Op het moment dat ze zelf belastingbetaler zijn weigeren ze de studiekosten voor de volgende generatie op zich te nemen.

  2. Mark says:

    We hangen steeds meer op aan het huidige rente niveau van de overheid.
    Wat als deze rente ooit gaat stijgen?
    Laten we zeggen richting 5% wat historisch gezien ook laag is.
    Kan iemand doorrekenen wat dit voor gevolg heeft indien niet alleen de overheid, de hypotheekhouders maar dus ook 100.000 studenten (+100.000 afgestudeerde???) hun rentelasten zien ver-vijf-voudigen.

    ra-ra.

    “het lijkt wel of u het herstel niet wilt zien”

  3. tufkaj says:

    Eigenlijk zijn we nu al zo’n twintig jaar bezig om zoveel mogelijk manieren te verzinnen om toekomstig inkomen NU uit te geven om winsten uit het verleden niet in waarde te laten dalen.

  4. Steven says:

    Ik hoor overigens van mijn ouders ook van die vervelende babyboom opmerkingen als: ze hebben nu allemaal een mobieltje en wij gingen niet elk jaar op vakantie.
    maar ze konden wel 10 jaar gratis studeren op een vrij simpele studie en direct daarna in riant salaris vangen.

    Maar als ik ze dat vertel, lijkt het echt of ze het niet willen begrijpen. maar goed; ik zal verder geen bb opmerkingen maken, maar het moet nu toch weer even bij het intrekken van de studiebeurs.

  5. Steven says:

    in riant salaris vangen= een riant salaris vangen

  6. lapje says:

    Het sociale contract was: de studie wordt grotendeels bekostigd door de maatschappij en in ruil betalen de hogere inkomens (waarvan velen academici) hoge belastingen. Dit toch wel ietwat merkwaardige sociale contract wordt nu dus verscheurd. Ik ben benieuwd wat dit over 15 jaar gaat betekenen voor de belastingmoraal in Nederland.

    Voor zover we al niet een individualistisch volk waren, bewegen we nu nog meer in de richting van het Amerikaanse model: eigen financiële verantwoordelijkheid en dus lage sociale cohesie. Valt ook wat voor te zeggen, maar is dat de mening van de meerderheid in Nederland?

  7. Apekool says:

    tufkaj:
    Eigenlijk zijn we nu al zo’n twintig jaar bezig om zoveel mogelijk manieren te verzinnen om toekomstig inkomen NU uit te geven om winsten uit het verleden niet in waarde te laten dalen.

    Dat is waar, maar laten we niet vergeten dat je niet alles HOEFT te lenen, je kan nog steeds erbij werken. Dat deed ik zelf ook 25 jaar geleden, gewoon dom werk in de poederspuiterij in de late shift van drie uur ‘s middags tot 11 uur. Geen vliegvakanties natuurlijk, maar ook geen schuld. Bier brouwen deden we zelf, verder de aanbiedingen in de supermarkten af.
    Leven is niet zo ingewikkeld als je studeert!

  8. lapje says:

    @tufkaj:

    Wat is tegenwoordig je visie op huizenprijzen en de betaalbaarheid van huizen? Negen maanden geleden waren we het nog niet eens. Ik blijf bij mijn mening: we hebben een middellange termijnbodem bereikt. Betaalbaarheid houdt de huidige prijzen nog enige jaren in stand.

    Tot de deflationaire implosie, dat dan wel.

  9. Mr Buitenzuur says:

    Nu alleen nog belasting teruggave als je niet hebt gestudeerd.

    18 jaar kinderbijslag opgespaard.
    Deze grijze gek gaat een Harley D kopen blijft zat over voor studie van de Dochters.

    Mr Buitenzuur heeft een zoet leven.

  10. lapje says:

    @tufkaj:
    Sorry, dat was n.a.v. een discussie met bubbelonia van zes maanden geleden. Negeer mijn vraag maar.

  11. aa says:

    Gevolg van meer schuld is in de VS zichtbaar in lagere lonen. Werkgevers weten dat net afgestudeerden aan het werk moeten om een lening af te kunnen betalen. Voor minder loon komen de werknemers alsnog aankloppen. Topsysteem….

    Je moet automonteur worden.. Geen studieschuld, maar wel een uurloon van 60+ euro.

  12. king says:

    Nee geen genadeklap.

    Gemiddeld zal de twee verdiener 2 x lening aflossen zo’n 50-60 euro per maand minder te besteden hebben. Dat vertaalt zich al snel in een verminderde hypotheek van 15-20.000 euro’s.
    Bij een gemiddelde huizenprijs van 200.000 is dat dus maximaal 10% prijsdaling als gevolg van dit leenstelsel.

    Het is maar een schatting en renteveranderingen kunnen veel roet in het eten gooien.

  13. Cartoonist says:

    Volgens Jet is een lening geen lening.

    Ze zegt: Een lening voor je studie is geen lening, het is een andere lening . . . . nee nee . . . ik bedoel het is geen lening maar een investering in je toekomst. Een investering die je terugbetaald uit de winst van je lening, een lening die geen lening is begrijpt u wel. Een studielening is dus geen lening.

    Wie gelooft de politiek nou nog ?

  14. Liesbeth says:

    tja:
    Geweldig, het leenstelsel is er door. Je kunt tenslotte niet vroeg genoeg beginnen met jezelf in de schulden te steken. Jong geleerd is oud gedaan…. Alle onderdanen tot schuldslaven maken want je mag het in 35 jaar terugbetalen, prima plan toch!
    Toch wel merkwaardig dat dit door de generatie die nog 8 jaar op kosten van de gemeenschap kon studeren nu wordt bedacht. Op het moment dat ze zelf belastingbetaler zijn weigeren ze de studiekosten voor de volgende generatie op zich te nemen.

    Helemaal mee eens.
    Dat is een punt wat je helemaal niet hoort.
    Zelf gratis gestudeerd, vervolgens geprofiteerd van de ongehoorde huizenprijsstijgingen, in vergelijking met de starters megapensioenen opgebouwd en nu over de ruggen van de nieuwe studenten er voor zorgen dat ze zelf niet zoveel belasting hoeven te betalen door de studenten extra te belasten.
    Ongehoord. Een dievenbende.
    Belast de generaties die alleen maar geprofiteerd hebben!
    Verhoog bijvoorbeeld de 1e schijf inkomstenbelasting voor 65-plussers.

  15. bay says:

    Bijna weer 259k huizen op funda. Het trekt echt aan. Ahum. Idd een volgende schuld die jonge mensen aangaan. Onbegrijpelijk. Het wordt nog meer ieder voor zich en rijk arm kloof wordt vergroot

  16. Maria says:

    Door het leenstelsel zullen waarschijnlijk minder studenten gaan studeren, in ieder geval minder pretstudies waar geen rendement uitkomt.

    Wat gaat dit betekenen voor die gekochte/geleasde studenten appartementen?

  17. Cartoonist says:

    De arbeidsmarkt wordt steeds moeilijker toegankelijk.

    Voor een simpel produktiebaantje wordt nu al vaak HBO vereist.
    Als je te veeleisend bent dan staat er altijd wel een pool, roemeen (of oekrainer?) klaar om voor de helft v/h minimumloon (30 uur betaald maar 60 uur bezig zijn) jouw vacature te vervullen.

    Vanaf nu moet je wel eerst je studie bijelkaar lenen. Daarna mag je (tot) 35 jaar bezig zijn in je simpele produktiebaantje om je studielening af te lossen.

    Gekker kan het niet worden zou je denken.

    We zijn in een generatie overgestapt van een ‘éducation permanente’ samenleving naar een ‘permanent debt’ samenleving.

  18. Nico de Geit says:

    Mooie aanname: je doet een goede opleiding, daarna volgt een goede baan met een goed inkomen.

    Wat ik regelmatig zie is dat mensen tot hun 25e op school zitten, daarna niet de baan vinden waar ze op hoopten en als ze de 40 zijn gepasseerd wil hun werkgever van hen af. Veel grote bedrijven nemen vrijwel uitsluitend mensen aan via het uitzendbureau of zzp’ers.

  19. Nico de Geit says:

    Met een flinke studieschuld en een hypotheek heb je natuurlijk wel een doel in je leven. Daar ontbreekt het mij aan.

  20. richard de koning says:

    Belachelijk weer dit, arme kinderen krijgen nooit een eerlijke kans op deze manier. Ze kunnen beter de ov-chipkaart afschaffen.(of kleine bijdrage vragen).

    Nu ontneem je alle kinderen hun recht op studeren. Nederland wordt met de dag gekker, dit is zeker de doodvonnis voor de huizenmarkt.

    Afgestudeerd gaan eerst aflossen,die hebben echt geen zin om een huis pas te kopen op hun 40ste.

    Ik als huurder,ben er wel blij mee. Dan gaan de prijzen van huizen weer mooi omlaag.

    Benieuwd wat het “eric trolletje” hier van vindt. Als die nu niet stiekem naar de makelaar rent om zijn huis te verkopen. Hoorde laatst dat de wachttijden lang zijn daar. Ben bang dat hij een nummertje moet trekken.

  21. Francois van Fleppesteijn says:

    Leenstelsel genadeklap voor huizenzeepbel?

    Ik weet het niet, als de regering de studentenkamerhuuraftrek invoert zie ik kansen.

  22. Nico de Geit says:

    richard de koning: arme kinderen krijgen nooit een eerlijke kans op deze manier

    Een eerlijke kans op een slavenbestaan? 🙂

    Ik ben ook heel arm geboren en opgegroeid. Ik had het op school al snel bekeken. Vooralsnog heb ik het prima naar mijn zin in mijn huurwoning – beter dan een huis leasen, onder water staan en je rot werken.

  23. Flipper says:

    Liesbeth: Belast de generaties die alleen maar geprofiteerd hebben!
    Verhoog bijvoorbeeld de 1e schijf inkomstenbelasting voor 65-plussers.

    De meeste 65+ers hebben niets – of heel weinig gestudeerd; alleen maar gewerkt en belasting betaald om latere generatie gratis te laten studeren.
    Wat klets jij dom en ongenuanceerd!

  24. tufkaj says:

    Ik vermoed dat het oprekken van de betaaltermijn naar 35 jaar gaat zorgen voor hogere max leningen.

  25. Juan belmonte says:

    @ artikel

    Duidelijk lichtpunt voor de woningmarkt 🙂

  26. Iets slimmer says:

    Wat ik aan raad is gewoon te beginnen met werken. Zorg dat je naast je werk een deeltijd opleiding start en dat door de zaak laat betalen.

    Ten eerste heb je inkomsten.
    Ten tweede studeer je.
    Ten derde, je doet tijdens je studie enorm veel werk ervaring op, wat je niet leert met drie uur per dag les, en daarnaast bier zuipen.

    Ik ben 26, ik heb 10 jaar werkervaring ik heb mijn MBO en HBO intern afgerond en daarnaast ben ik nu expat in Brazilie en geen centje schuld!

  27. Francois van Fleppesteijn says:

    Overigens genadeknap voor huizenzeepbel? Ik denk in eerste plaats: genadeklap voor de onderwijszeepbel.

    Opleidingen zijn de afgelopen 30 jaar ook aan inflatie onderhevig geweest. TU was vroeger een hogeschool, de huidige hogeschool is een vroegere ulo etc. Vrije tijdskunde, Management economie en recht, international business en trades pff ik zeg terug naar de eenvoud, de kern, de basis.

    Tijd voor deflatie in onderwijsland jammer voor D66 jammer voor de ”kenniseconomie” wat een wildgroei aan opleidingen waren er zeg (allemaal varianten van hetzelfde) tijd dat daar eens schoonschip gemaakt wordt.

    Ik hecht nog steeds meer waarde aan mijn havo diploma dan aan mijn HBO diploma.

    Nee ik adviseer om na je middelbare school eerst eens naar jezelf op zoek te gaan..

    Ik bedoel als je geen manager wilt worden wat doe je dan op een HBO (technische HBO’s uitgezonderd)? etc.

  28. Kruz says:

    Het hele domme hieraan is dat de VS dit al jaren doet. En het daarna een groot probleem is geworden.

    Fijn dat elke afgestudeerde straks 40k schuld heeft. Maar als die geen banen kunnen vinden zoals nu?
    En als de rente omhoog gaat? Wat zeker gaat gebeuren.

    De overheid heeft gewoon een nieuwe groep gevonden om uit te melken. Als het zogenaamd is om ongelijkheid tegen te gaan. Leg dat een inkomensafhankelijke eis bij de inkomen van de ouders.

  29. Nico de Geit says:

    Kruz: Fijn dat elke afgestudeerde straks 40k schuld heeft. Maar als die geen banen kunnen vinden zoals nu?

    Ik kom op plaatsen waar Polen tegen een minimumloon werken, met een relatief hoge of zelfs universitaire opleiding. Maar in Polen is werk schaars en uitkeringen zijn er ook niet (best). Maar Nederland is natuurlijk weer anders. De vraag alleen is hoe lang nog.

  30. eric406 says:

    Het zal wel net als met de huizen gaan, eerst kijken hoeveel je kunt lenen en daar een studie bij zoeken.

  31. Jan says:

    http://www.consumentenbond.nl/test/geld-verzekering/wonen/hypotheken/extra/studieschuld-hypotheek/
    ,
    “Een vuistregel die Van der Meijs hanteert is: vermenigvuldig je studieschuld met 3,5. Dit is het bedrag dat je minder aan hypotheek kunt krijgen.” http://mareonline.nl/archive/2012/01/18/hypotheker-kijkt-naar-studieschuld

  32. Flipper says:

    Jan: “Een vuistregel die Van der Meijs hanteert is: vermenigvuldig je studieschuld met 3,5. Dit is het bedrag dat je minder aan hypotheek kunt krijgen.” mareonline.nl/arch…kt-naar-studieschuld

    Oftewel, neem 75K meer aan hypotheek, dan hoef je helemaal niet te studeren! 🙂

  33. Latida says:

    De banken hebben geld nodig, en schulden met een overheidsgarantie zijn zo goed als goud voor ze. Als meer jonge mensen zich al op vroege leeftijd ib de schulden steken, zelfs als ze nog geen 18 zijn, heb je ze als overheid en bank al vroeg in de smiezen en kun ke ze als schuldenaar de eerste 50 jaat van hun leven met die schuld blijven achtervolgen.

    Wat vreemd is is dat in het land met het beste onderwijssysteem in de wereld, Finland, alles gratis is voor de studenten. Dat begint al met gratis lunch, boeken en schrijfinstrumenten op de lagere school, de middelbare school en blijft zo op de universiteit.

    Nederland kiest hiermee voor het Amerikaanse onderwijsmodel dat individuen nu verplicht om geld te lenen om onderwijs op eigen niveau te genieten. Hiermee worden de hogere baantjes van de kroost van hen die het wel kunnen betalen veilggesteld, want niet iedereen wil geld lenen en zeker in armere gezinnen zal het perspectief om meer schulden te maken niet aantrekkelijk zijn

  34. tufkaj says:

    Jan:
    consumentenbond.nl…dieschuld-hypotheek/
    ,
    “Een vuistregel die Van der Meijs hanteert is: vermenigvuldig je studieschuld met 3,5. Dit is het bedrag dat je minder aan hypotheek kunt krijgen.” mareonline.nl/arch…kt-naar-studieschuld

    De rekenrente is onlangs verlaagd. Voorheen was het zo dat je 2% van het totaal moest tellen als maandlast, sinds 2012 tel je 0,75% van het totaal. Daarmee ging – de max hypotheek van -3,5*studieschuld naar -1,5* studieschuld.

    Nu er over 35 jaar mag worden afgelost leert een berekening uit de losse pols mij dat de max hypotheek naar -0,5*studieschuld gaat. Dus 40k studieschuld = 20k minder hypotheek.

  35. Jaap Visser says:

    Iemand een idee hoe het met de mega veiling van woning corporatie Vestia is afgelopen? Zouden buitenlandse investeerders met volle teugen van dit carnaval genoten hebben: http://www.capitalvalue.nl/nl/vestia

  36. Latida says:

    Wilt u bij die studieschuld ook graag nog een starterslening bovenop uw hypotheek, roodstand en kredietkaart??

    JA GRAAG!

  37. Latida says:

    “Bij de verkoop van Vestia-woningen wordt in principe verkocht aan de hoogste bieder. Dat blijkt uit een eerste reactie van het ministerie van Binnenlandse Zaken op de oproep van de G32 om Vestia-woningen voor de sociale huursector te behouden. Wel moeten de woningen openbaar worden aangeboden, zodat ook andere corporaties het bezit kunnen overnemen.”

    http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/bzk-beste-bod-op-vestia-bezit-geldt.9331838.lynkx

    Zeer vreemd dat er niet over is gecommuniceerd en dat niet bekend is voor hoeveel ze al dan niet verkocht zijn,, als ze verkocht zijn tegen een veel te lage prijs is dat ook nieuws zou je zeggen…

  38. Adamus says:

    lapje:
    Het sociale contract was: de studie wordt grotendeels bekostigd door de maatschappij en in ruil betalen de hogere inkomens (waarvan velen academici) hoge belastingen. Dit toch wel ietwat merkwaardige sociale contract wordt nu dus verscheurd. Ik ben benieuwd wat dit over 15 jaar gaat betekenen voor de belastingmoraal in Nederland.

    Voor zover we al niet een individualistisch volk waren, bewegen we nu nog meer in de richting van het Amerikaanse model: eigen financiële verantwoordelijkheid en dus lage sociale cohesie. Valt ook wat voor te zeggen, maar is dat de mening van de meerderheid in Nederland?

    Geen illusie vwb belastingmoraal etc. De fiscus komt niet alleen bij de ex van het Slotervaartziekenhuis aankloppen.

  39. Adamus says:

    lapje:
    Het sociale contract was: de studie wordt grotendeels bekostigd door de maatschappij en in ruil betalen de hogere inkomens (waarvan velen academici) hoge belastingen. Dit toch wel ietwat merkwaardige sociale contract wordt nu dus verscheurd. Ik ben benieuwd wat dit over 15 jaar gaat betekenen voor de belastingmoraal in Nederland.

    Voor zover we al niet een individualistisch volk waren, bewegen we nu nog meer in de richting van het Amerikaanse model: eigen financiële verantwoordelijkheid en dus lage sociale cohesie. Valt ook wat voor te zeggen, maar is dat de mening van de meerderheid in Nederland?

    Het woord community valt daar inmiddels wel iets meer. Wel buiten de grote steden.

  40. Adamus says:

    Cartoonist:
    Volgens Jet is een lening geen lening.

    Ze zegt: Een lening voor je studie is geen lening, het is een andere lening . . . . nee nee . . .ik bedoel het is geen lening maar een investering in je toekomst. Een investering die je terugbetaald uit de winst van je lening, een lening die geen lening is begrijpt u wel. Een studielening is dus geen lening.

    Wie gelooft de politiek nou nog ?

    Ze zegt niet dat er twee keer betaald wordt. En wat op studielening wordt afbetaald kan niet afgelost worden op hypotheek. Zie wel dat de starterswoningen met koopgarant naar maximaal mbo gaan…..

  41. Josef says:

    url naar vimeo video: vimeo.com/96782249

    De videospeler op de site doet het bij mij niet. Als ik javascript uitschakel werkt het wel.

  42. Frans says:

    Latida: De banken hebben geld nodig, en schulden met een overheidsgarantie zijn zo goed als goud voor ze

    Bingo!!! 🙂

  43. Frans says:

    Wat? krijg een melding links are not allowed in (etc) wanneer ik een comment met een link probeer te plaatsen??

  44. mafketell says:

    Frans,

    Ff proberen 🙂 Digitale schandpaal voor banksters ……….. lukt niet ……. linkie er weer uit gehaald, en weer ff proberen, maar zonder linkies is er nikx meer an …….. kan iedereen maar zitten klojo-en

    Error: Links are not allowed in nickname or comment content.(Protected by WP Anti Spam)

  45. mafketell says:

    Nikxx komt meer door de spam Protected by WP anti Spam ……. foutje ? of beleid ? …….. ben benieuwd …… niet erg inspirerend, dat dan weer niet ……. ik hou er maar mee op ( voorlopig ? ) , dit heeft geen zin, een héle mooie dag zeepbellers 🙂

  46. Tsjaa.. says:

    lpamsterdam.nl/2014/05/29/lp-amsterdam-roept-de-kamer-op-om-sparen-voor-studie-belastingvrij-te-maken/

  47. Tsjaa.. says:

    lpamsterdam.nl/lp-amsterdam-roept-de-kamer-op-om-sparen-voor-studie-belastingvrij-te-maken/

  48. Jeroen says:

    Opleidingen en onderwijs zijn de basis van je maatschappij, én een investering in je toekomstige spaarpot (particulier) en melkkoe (overheid). Maar investeer dan wel slim. Schrap alle halleluja-cursussen zoals bijvoorbeeld ‘theologische geschiedenis’ en ‘vrijetijdswetenschappen’ waarbij de student na afronding bijna zeker in de kaartenbakken van het arbeidsbureau verdwijnt. Hiermee dalen de kosten voor studiefinanciering alvast fors en neemt de efficiëntie toe. Wat overblijft financiert de overheid dan uit zoiets overbodigs als… , als…, eh… ,laat ik eens wat noemen… hypotheekrenteaftrek!

    Hou je nog een paar miljard over om de ouderen te verzorgen.

    Ik zeg: doen!

  49. mark1 says:

    bay,

    Trekt de huizenverkoop op Funda echt aan? Het aantal huizen dat te koop staat neemt juist toe:
    http://Www.floris.nu/funda/

  50. Heinz says:

    Jeroen:
    Opleidingen en onderwijs zijn de basis van je maatschappij, én een investering in je toekomstige spaarpot (particulier) en melkkoe (overheid). Maar investeer dan wel slim. Schrap alle halleluja-cursussen zoals bijvoorbeeld ‘theologische geschiedenis’ en ‘vrijetijdswetenschappen’ waarbij de student na afronding bijna zeker in de kaartenbakken van het arbeidsbureau verdwijnt. Hiermee dalen de kosten voor studiefinanciering alvast fors en neemt de efficiëntie toe. Wat overblijft financiert de overheid dan uit zoiets overbodigs als… , als…, eh… ,laat ik eens wat noemen… hypotheekrenteaftrek!

    Hou je nog een paar miljard over om de ouderen te verzorgen.

    Ik zeg: doen!

    Mee eens, denk eens na welke studies passen in de visie waar het land naar toe zal gaan. En ruim een aantal pretstudies op. Maar zei ik visie? Daar hebben de huidige politici, acht jaar op onze kosten gestudeerd, geen kaas van gegeten. Dat zat niet in hun pakket.

  51. Dirk says:

    De vraag over dat je er een studieschuld bij hebt blijft ze uit de weg gaan, eigenlijk hetzelfde liedje als de problemen op de huizenmarkt nog steeds niet willen erkennen.

  52. tja says:

    Cartoonist: Ze zegt: Een lening voor je studie is geen lening, het is een andere lening . . . . nee nee . . . ik bedoel het is geen lening maar een investering in je toekomst. Een investering die je terugbetaald uit de winst van je lening, een lening die geen lening is begrijpt u wel. Een studielening is dus geen lening.

    Deze visieloze politici vergeten even voor het gemak dat een goed opgeleide bevolking onmisbaar is voor de welvaartsmaatschappij waarin we leven. Willen we onze welvaart behouden dan moet je dus het beste onderwijs leveren dat toegankelijk is voor alle lagen van de bevolking, zo haal je het maximale eruit wat er in zit. Met het leenstelsel zul je zien dat toekomstige studenten voor zekerheid zullen kiezen en dus niet hun maximale capaciteiten gaan benutten. Dus dan toch maar naar het HBO i.p.v. de universiteit of MBO i.p.v. HBO want stel dat het te hoog gegrepen is dan blijf je met een flinke studieschuld zitten en zit je zonder diploma.

  53. Dirk says:

    tja: maken want je mag het in 35 jaar terugbetalen, prima plan toch!

    Mijn God… 35 jaar! hahahaha

    tja: Toch wel merkwaardig dat dit door de generatie die nog 8 jaar op kosten van de gemeenschap kon studeren nu wordt bedacht. Op het moment dat ze zelf belastingbetaler zijn weigeren ze de studiekosten voor de volgende generatie op zich te nemen.

    Dat niet alleen, 80% van de afgestudeerden worden slopers en vernielers van de maatschappij… dank u wel dat u mijn studie gefinancierd heeft!

  54. Dirk says:

    Mark: We hangen steeds meer op aan het huidige rente niveau van de overheid.
    Wat als deze rente ooit gaat stijgen?
    Laten we zeggen richting 5% wat historisch gezien ook laag is.

    Toch denk ik dat Dijselbloem het er wel doorheen gaat krijgen of een navolgeling… een negatieve rente, hoe anders het terug te kunnen betalen?!

    Alleen kan het dan weer niet zo zijn, dat deze negatieve rente niet doorgevoerd wordt naar de burgers zelf, de micro economie dus, want hoe moeten die het dan terug kunnen betalen?!

  55. Dirk says:

    Cartoonist: Volgens Jet is een lening geen lening.

    Ze zegt: Een lening voor je studie is geen lening, het is een andere lening . . . . nee nee . . . ik bedoel het is geen lening maar een investering in je toekomst. Een investering die je terugbetaald uit de winst van je lening, een lening die geen lening is begrijpt u wel. Een studielening is dus geen lening.

    Wie gelooft de politiek nou nog ?

    LOL!!!

  56. Nico de Geit says:

    Jeroen: Opleidingen en onderwijs zijn de basis van je maatschappij

    Nee hoor. Mensen zijn de basis van de maatschappij.

  57. a says:

    lorenzo:
    nou ,ik ga weer naar mijn eigen niveau terug , namelijk weer aan het werk.

    Wel recht leggen die tegels hè!

    mafketell: Had ook niet anders van jou verwacht, het zat eraan te komen, leuk weer eens wat van je te horen, en dat alles zo lekker goed gaat, geniet er maar van …….

    Dankjewel! Heb niet altijd tijd om uitgebreid te reageren, maar probeer dat zo nu en dan wel te blijven doen. Ook als huizenbezitter straks. 😉

  58. Dirk says:

    Latida: Als meer jonge mensen zich al op vroege leeftijd ib de schulden steken, zelfs als ze nog geen 18 zijn, heb je ze als overheid en bank al vroeg in de smiezen en kun ke ze als schuldenaar de eerste 50 jaat van hun leven met die schuld blijven achtervolgen.

    Doe maxima eigenlijk toch wel goed werk bij de kleintjes toch?! LOL!

  59. lorenzo says:

    a: Wel recht leggen die tegels hè!

    mijn inzet enige verwarring te scheppen alhier werpt zijn vruchten af , dat is een pre .

  60. a says:

    tufkaj:
    Eigenlijk zijn we nu al zo’n twintig jaar bezig om zoveel mogelijk manieren te verzinnen om toekomstig inkomen NU uit te geven om winsten uit het verleden niet in waarde te laten dalen.

    Triest maar waar. Ook die termijn oprekken van 15 naar 35 jaar is echt smerig. Ben je zo onderhand tot aan je pensioen aan het afbetalen voor je studie. Is dat echt hoe wij als land om willen gaan met mensen die zichzelf willen ontwikkelen? Iemand die na zijn studie een goede baan vindt, kan echt zijn studieschuld wel afbetalen in 15 jaar. Deze regeling komt er dus op neer dat je de mensen die na hun studie geen goede baan vinden of die het niet lukt om een studie af te ronden tot aan hun pensioen financieel blijft achtervolgen.

    Onderwijs is op lange termijn de basis van alle welvaart in een land. Vrijwel iedere bezuiniging op onderwijs is daardoor uiteindelijk van de categorie “pennywise, poundfoolish”.

  61. lorenzo says:

    a: Vrijwel iedere bezuiniging op onderwijs is daardoor uiteindelijk van de categorie “pennywise, poundfoolish”.

    Het zou nu juist geen bezuiniging zijn , 1 op 1 terug in het onderwijs .

  62. Dirk says:

    a: Triest maar waar. Ook die termijn oprekken van 15 naar 35 jaar is echt smerig.

    Het is meer zoiets als pappen en nat houden, een akkoord van lik me… weer eens.

  63. lorenzo says:

    Dirk: Triest maar waar. Ook die termijn oprekken van 15 naar 35 jaar is echt smerig.

    Betaal je eerder af (.)

  64. a says:

    Steven:
    Ik hoor overigens van mijn ouders ook van die vervelende babyboom opmerkingen als: ze hebben nu allemaal een mobieltje en wij gingen niet elk jaar op vakantie.maar ze konden wel 10 jaar gratis studeren op een vrij simpele studie en direct daarna in riant salaris vangen.

    Maar als ik ze dat vertel, lijkt het echt of ze het niet willen begrijpen. maar goed; ik zal verder geen bb opmerkingen maken, maar het moet nu toch weer even bij het intrekken van de studiebeurs.

    Haha, ja dat eeuwige argument van dat mobieltje. Zouden de 80 en 90 jarigen van nu destijds ook zo geklaagd hebben dat de babyboomers allemaal een kleurentelevisie hadden, terwijl zij het met zwartwit moesten doen? Als de ridders uit de middeleeuwen onze opa’s en oma’s in auto’s hadden zien rijden, zouden zij dan ook geklaagd hebben dat zij dat allemaal te paard moesten doen? M.a.w. mobieltjes zijn onderdeel van een veranderende samenleving, technologische vooruitgang. Over het algemeen maakt dat het leven prettiger. Hoogstwaarschijnlijk zullen de generaties na ons, dankzij technologische vooruitgang, meer mogelijkheden en prettiger leven dan wij nu. Volslagen onzinnig en onredelijk om ze daarover t.z.t. verwijten te maken.

  65. Dirk says:

    Waarom de BB in SUV’s rijden is mij nog steeds een raadsel, aan extra wegenbelasting alleen al kun je elke maand een mobieltje kopen.

  66. Nico de Geit says:

    a: Onderwijs is op lange termijn de basis van alle welvaart in een land.

    Dat is een misvatting, althans, in de praktijk. Veel opleidingen zijn een verspilling van tijd, geld en moeite. Maar mensen die een opleiding doen tellen niet mee als werklozen, dus dat scheelt.

  67. Dirk says:

    Een hogere instap is het argument van mijn ouwe, maar erin klimmen is toch wel het andere uiterste LOL

  68. Nico de Geit says:

    Veel opleidingen zijn net zoiets als ontwikkelingshulp: het werkt niet. De meeste mensen doen een opleiding om hogerop te komen in de maatschappij, niet om iets te leren.

  69. lorenzo says:

    71. uitstel van werken en de tijd die benodigt is aan reizen liggen er veelal ook aan ten grondslag . De reden trouwens dat de overheid nu een ander leensysteem heeft geintroduceerd.

  70. a says:

    lapje: Het sociale contract was: de studie wordt grotendeels bekostigd door de maatschappij en in ruil betalen de hogere inkomens (waarvan velen academici) hoge belastingen. Dit toch wel ietwat merkwaardige sociale contract wordt nu dus verscheurd. Ik ben benieuwd wat dit over 15 jaar gaat betekenen voor de belastingmoraal in Nederland.

    Exact. Bovendien, als je er voor kiest om te gaan studeren dan mis je al +/- 5 jaar inkomen in vergelijking met iemand die meteen gaat werken. Jongens die op hun 18e/19e/20e gingen werken waren 5/6 jaar lang veel rijker dan degenen die gingen studeren. Ook nu, 5 à 10 jaar later, zie je dat verschil nog steeds terug. Die zogenaamd “dommere” jongens die 5 jaar eerder begonnen met werken rijden nog steeds in mooiere auto’s en wonen in mooiere huizen dan degenen die gestudeerd hebben (m.u.v. een paar uitschieters die wel snel in salaris zijn gegroeid). Kortom, je moet het verdomd goed weten als je gaat studeren, want als het je niet lukt om vrij snel fors meer te gaan verdienen dan zonder studie dan is het zeker niet rendabel.

  71. Dirk says:

    Waarom denk je dat ze vanuit die arme landen die hierheen komen sneller iets opgebouwd hebben dan ons?

    😉

  72. Dirk says:

    Herstel… “arme landen”

  73. a says:

    aa: Gevolg van meer schuld is in de VS zichtbaar in lagere lonen. Werkgevers weten dat net afgestudeerden aan het werk moeten om een lening af te kunnen betalen. Voor minder loon komen de werknemers alsnog aankloppen. Topsysteem….

    Kun je deze relatie ook onderbouwen? Met hetzelfde gemak zou je kunnen stellen dat mensen met schuld een hoger salaris eisen, omdat ze hogere lasten hebben.

    aa: Je moet automonteur worden.. Geen studieschuld, maar wel een uurloon van 60+ euro.

    Precies. Én je kan ook nog eens 5 jaar eerder beginnen met werken (=langer inkomen). Én je hebt lekker stressloos werk zonder al teveel verantwoordelijkheden.

    Nico de Geit: Wat ik regelmatig zie is dat mensen tot hun 25e op school zitten, daarna niet de baan vinden waar ze op hoopten en als ze de 40 zijn gepasseerd wil hun werkgever van hen af. Veel grote bedrijven nemen vrijwel uitsluitend mensen aan via het uitzendbureau of zzp’ers.

    Exact dit is wat ik dus ook veel in mijn omgeving zie gebeuren. Hoe later afgestudeerd, hoe vaker dit voorkomt. De groep afgestudeerden die na hun studie een goede baan vindt en in staat is om in ongeveer 5 jaar tijd naar een salaris van 2x modaal te groeien (wat altijd de norm was), is heel erg klein inmiddels. Als je TU hebt gedaan of bijv. geneeskunde dan lukt het vaak nog wel. Zo niet, dan kun je het vergeten. De meesten hopen op projectbasis aan het werk te blijven voor een inkomen dat rond 1x modaal ligt. Ik heb het dan over WO geschoolden. Een automonteur met 5-10 jaar werkervaring verdient dan min of meer hetzelfde, alleen zonder studieschuld en mét extra vet op de botten (want lekker kunnen sparen in de tijd dat de student bezig was met studeren).

  74. a says:

    Jeroen:
    Opleidingen en onderwijs zijn de basis van je maatschappij, én een investering in je toekomstige spaarpot (particulier) en melkkoe (overheid). Maar investeer dan wel slim. Schrap alle halleluja-cursussen zoals bijvoorbeeld ‘theologische geschiedenis’ en ‘vrijetijdswetenschappen’ waarbij de student na afronding bijna zeker in de kaartenbakken van het arbeidsbureau verdwijnt. Hiermee dalen de kosten voor studiefinanciering alvast fors en neemt de efficiëntie toe. Wat overblijft financiert de overheid dan uit zoiets overbodigs als… , als…, eh… ,laat ik eens wat noemen… hypotheekrenteaftrek!

    Hou je nog een paar miljard over om de ouderen te verzorgen.

    Ik zeg: doen!

    Helemaal mee eens.

    tufkaj:
    spoiler-alert: woningmarktcijfers…heken-kunnen-leiden/

    Goed stuk!

    Dirk: Dat niet alleen, 80% van de afgestudeerden worden slopers en vernielers van de maatschappij… dank u wel dat u mijn studie gefinancierd heeft!

    Zozo, nogal een boute uitspraak. Ben jij zo iemand die zelf nooit een boek ingekeken heeft en nu uit jaloezie de mensen die dat wel gedaan hebben de grond in wil stampen? Jezelf totaal gediskwalificeerd!

  75. a says:

    Nico de Geit: Dat is een misvatting, althans, in de praktijk. Veel opleidingen zijn een verspilling van tijd, geld en moeite. Maar mensen die een opleiding doen tellen niet mee als werklozen, dus dat scheelt.

    Natuurlijk is het zo dat je wel zinvol onderwijs moet geven. Dat het huidige onderwijs niet altijd optimaal is ingericht, wil niet zeggen dat onderwijs niet belangrijk is. Wat mij betreft is sec naar onderwijs kijken ook nog te smal. Het gaat er om dat je als maatschappij er alles aan doet om persoonlijke ontwikkeling (kennis, vaardigheden, competenties, kritisch vermogen) zoveel mogelijk te stimuleren en faciliteren. Daar hoort een hoge toegankelijkheid bij. Je kan als maatschappij geen betere investering doen dan iemand uit een lager milieu (kost gemiddeld klauwen met geld: meer uitkeringen, criminaliteit, zorgkosten, enz. enz.) de kans te geven om zich te ontwikkelen tot een waardevolle medeburger (iemand die werkt, belasting betaalt, gezonder is, maar ook in immateriële zin bijdraagt door bijv. zijn kinderen goed op te voeden of vrijwilligerswerk te doen). Zelfs als maar 1 op de 5 mensen die kans grijpen maak je al dikke winst.

  76. Dirk says:

    a: Zozo, nogal een boute uitspraak.

    Advocaten, bankdirecteuren e.d. om een beginnetje te maken, plus je antwoord slaat kant nog wal…

    a: Schrap alle halleluja-cursussen zoals bijvoorbeeld ‘theologische geschiedenis’ en ‘vrijetijdswetenschappen’ waarbij de student na afronding bijna zeker in de kaartenbakken van het arbeidsbureau verdwijnt.

    Dat is dus niet het slopen en vernielen van de maatschappij.

    Kijk, ik kan wel weer gaan beginnen over is te gaan werken voor je geld, maar daar wordt je niet vrolijk van toch?
    Dat hadden we al eens ondervonden.

    LUL dan niet sukkel!

  77. Dirk says:

    Dirk: Dat is dus niet het slopen en vernielen van de maatschappij.

    ?!

  78. Francois van Fleppesteijn says:

    En dan ben je eindelijk afgestudeerd en heb je eindelijk je droombaan blijkt dat je ook nog gecertificeerd moet zijn met de juiste keurmarkeringen van de juiste accreditatiebureaus.

    VCA, VCA-VOL, MVK, Beoordelingsrichtlijn, NEN zoveel, iso 9001, iso 120087…

  79. Adamus says:

    eric406:
    Het zal wel net als met de huizen gaan, eerst kijken hoeveel je kunt lenen en daar een studie bij zoeken.

    Politicologie/amerikanistiek. Vervolgens neem je de nick ‘Maarten’ aan en dan lullen maarrrrr

  80. tja says:

    Ach, ze zijn in Den Haag helemaal gek geworden, dat krijg je met teveel aan beleidsmakers. Die moeten zichzelf wel aan het werk houden natuurlijk. Wat dacht je van de verplichte rekentoets in het middelbaar onderwijs? I.p.v. weer terug te gaan naar het “oude” rekenonderwijs dat zich bewezen heeft, blijft het nieuwe rekenonderwijs behouden en voert men een extra test in om het probleem “op te lossen”. Als ik de rekenmethoden zie die mijn kinderen op de basisschool krijgen, begrijp ik volkomen dan de nieuwe generatie niet meer kan rekenen. Tenenkrommend zijn deze nieuwe rekenmethoden, men zou weer terug naar de basis moeten.

  81. tja says:

    tufkaj: spoiler-alert: woningmarktcijfers…heken-kunnen-leiden/

    Beetje misleidende titel zou ik zeggen. In het voorbeeld krijgt iemand zonder schuld een hypotheek van 170.000 euro en met studieschuld 161.800 euro….

  82. Dawg says:

    tja: Ach, ze zijn in Den Haag helemaal gek geworden

    In Den Haag wordt niet zo veel meer bedacht of beslist. Daar vervullen minister en staatsecretaris tegenwoordig een meer ceremoniele functie als buiksprekers van de zogeheten koepelorganisaties in het onderwijs.

    http://www.tonvanhaperen.com/index.php?option=com_content&view=article&id=332:een-algemene-staking&catid=36:actueel&Itemid=1

    Schieten zowel het onderwijs als haar klanten niet zoveel mee op. ‘t Is wel erg duur aan ‘t worden:

    http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=81197NED&D1=0&D2=0&D3=a&D4=a&HDR=T,G1,G3&STB=G2&VW=T

  83. Apekool says:

    Francois van Fleppesteijn:
    En dan ben je eindelijk afgestudeerd en heb je eindelijk je droombaan blijkt dat je ook nog gecertificeerd moet zijn met de juiste keurmarkeringen van de juiste accreditatiebureaus.

    VCA, VCA-VOL, MVK, Beoordelingsrichtlijn, NEN zoveel, iso 9001, iso 120087…

    Je kan nog altijd voor een vrij beroep kiezen, makelaar bijvoorbeeld.

  84. Jodha says:

    Banken hebben schulden nodigom geld te kunnen drukken. Hiervoor wordt alles uit de kast gehaald. Bovendien handig voor de aandeelhouders achtr centrale banken dat strakt iedereen verslaafd is aan hun ruilmiddel. Dat dit nu wordt gepropageerd door mutsen die ooit ook een studie hebben afgerond is geen reden om met het vingertje naar die groep te wijzen. Immers, degenen die tegen dit soort debt-acceptace programs zijn hebben ook gestudeerd in de ‘goede’ tijd.
    Mbt de woco’s: toevallig dat de uitvinding van ‘starterslening’ samenvalt met de verkoopgolf van huurwoningen.
    Waarom niet weggaan uit NL? Err zijn op de wereld mooie plekjes zonder achterlijke politici onder een megalomaan staatshoofd die dit fascisme blijkbaar graag wil.

  85. Francois van Fleppesteijn says:

    Jep makelaar, op zich ideaal je hoeft als ZZP-er in principe maar 1 keer per 3 maanden een transactie te hebben, alleen nog werken aan die extraverte persoonlijkheid 🙂

  86. mafketell says:

    Ach het is gewoon een nieuw verdienmodel van de overheid.

    Het bedrag dat de studenten gaan lenen, tel het bij elkaar op en …… onze poezelige overheid maakt er overheerlijke gesecuritiseerde obligaties van die ter verkoop kunnen worden aangeboden bij de NII ( het nieuwe SPV vehicle van de overheid ) die worden daar klaargemaakt tot hapklare brokken voor de nieuwe investeerders ( de Pensioenfondsen ) met uiteraard als garantie de opgebouwde pensioenpotten van de studenten als ze gaan werken en rendement gewaarborgd 🙂

  87. mafketell says:

    mafketell: rendement gewaarborgd 🙂

    Vergeten en het kost haar geen cent 🙂

  88. mafketell says:

    Het begint hier al aardig op Detroit te lijken ( back to the basic ? ) , nou ja volkstuintechnisch dan 🙂 twee dagen nu achter elkaar verrijzen ze als paddenstoelen uit de grond . De ene dag nog grasveld ( soms braakliggend na sloop van woningen, maar ook langs de straat, in gemeentegroen ) de volgende dag een hek eromheen ( gaas van dat groene ) alles omgespit 2 spaden diep en de bonestaken staan er ook gelijk ….. en allemaal groente plantjes, en het staat zó vrolijk, en dat middenin de stad ……..

  89. mafketell says:

    15% banen weg bij woco’s http://www.telegraaf.nl/overgeld/werk-inkomen/22684315/___Ontslagen_in_woningbouw___.html

    Joepie kan weer linken, thankxxx admin 🙂

  90. Juan belmonte says:

    Apekool,

    Makelaar vrij beroep ?

    Wie een inhoudelijke analyse van de huizenmarkt maakt valt uit de toon.

    “Ik ben blij dat Ger Hukker in het artikel van het FD aangeeft dat men een realistische prijs voor een woning moet vragen om deze te verkopen. Tot nu toe was de berichtgeving vanuit de NVM nog altijd hoopvol over de situatie op de woningmarkt. Daardoor denkt de consument ook dat het wel meevalt. Maar de tijden zijn veranderd, als je geen reële prijs vraagt voor een woning verkoop je die waarschijnlijk niet.”

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-02-2012/cda-dwingt-tot-hervormen/#comment-97622

  91. mafketell says:
  92. mafketell says:

    Onderhoud woning kosten gemiddeld 300 per maand

    ‘Onderzoek van Vereniging Eigen Huis toont aan dat de onderhoudskosten gemiddeld € 300 per maand bedragen’

    Kosten voor op- of aanbouw of verbetering niet meegerekend. https://www.eigenhuis.nl/onderhoud-en-verbouwen/Onderhoud/planmatig-onderhoud/onderhoud-kosten/

  93. Cartoonist says:

    a: Haha, ja dat eeuwige argument van dat mobieltje. Zouden de 80 en 90 jarigen van nu destijds ook zo geklaagd hebben dat de babyboomers allemaal een kleurentelevisie hadden, terwijl zij het met zwartwit moesten doen?

    Nee hoor, veel babyboomers van nu waren toen hippies met lang haar. De standaard classificatie was toen: “langharig werkschuw tuig”

  94. mafketell says:

    Ach jammer zo’n mooie poster uit de USA ‘graduating into debt’ ……. jammer, maar misschien komt ie nog 🙂

  95. tufkaj says:

    mafketell,

    in theorie zouden er evenveel banen bij moeten komen in de vrije-sector huur natuurlijk. Maar ja, theorie…

  96. Cartoonist says:

    Studielening aflossingstermijn opkrikken naar 35 jaar is natuurlijk dé manier om studenten MEER te laten lenen dan nu met 15 jarige aflossing mogelijk is.

    Ik zou mij niet verbazen als, binnen niet al te lange tijd, de hypotheeklenings-aflossingstermijn ook naar 35 jaar en daarna naar 40 jaar gaat.

    Dat is dé manier om huizenkopers meer te laten lenen en de huizenbubble langer in stand te houden en langzamer te laten deflateren.

    Zo evolueren wij van een “société de l’éducation permanente” naar een “société de la dette permanente”.

  97. Latida says:

    mafketell:
    Onderhoud woning kosten gemiddeld 300 per maand

    ‘Onderzoek van Vereniging Eigen Huis toont aan dat de onderhoudskosten gemiddeld € 300 per maand bedragen’

    Kosten voor op- of aanbouw of verbetering niet meegerekend. eigenhuis.nl/onder…ud/onderhoud-kosten/

    Schandalig dat deze kosten worden niet meegenomen bij de afweging of men zich een eigen huis kan permitteren, juist omdat deze het verschil kunnen maken tussen kopen of huren. Deze kosten woorden door en bij de bank stelselmatig onder het tapijt verstopt, en ook door de regelgevende overheid worden deze kosten niet meegenomen in de beramingen. Een ernstige omissie.

  98. tufkaj says:

    tja: Beetje misleidende titel zou ik zeggen. In het voorbeeld krijgt iemand zonder schuld een hypotheek van 170.000 euro en met studieschuld 161.800 euro….

    Jawel, maar nu heeft hij ook al schuld en een max hypotheek van 158k

  99. tufkaj says:

    Cartoonist: Ik zou mij niet verbazen als, binnen niet al te lange tijd, de hypotheeklenings-aflossingstermijn ook naar 35 jaar en daarna naar 40 jaar gaat.

    Dat denk ik ook. Het plan moet haast al lang op tafel liggen.
    Overigens roept het wel een beetje de vraag op wat de leeftijds ondergrens is die we als maatschappelijk geaccepteerd beschouwen om mensen te laten lenen voor hun opleiding. Immers kunnen scholieren wel 45 jaar terugbetalen aan hun lening voor de middelbare school, of 55 voor de lagere school. Bij kleuters is nog meer te halen. Waar ligt de grens en waarom?

  100. Latida says:

    http://www.zerohedge.com/news/2014-05-30/more-housing-bad-news-household-formation-30-year-lows

    “banks hoarding foreclosed properties on their balance sheet to avoid an avalanche of supply which would crush prices: this has yet to be unwound”

    Klinkt bekend als je bedenkt dat er 409,000 woningen op dit moment leeg staan, dat de aantallen te koop staande woningen op funda ondanks verkondigde recordverkopen glashard stabiel en statisch blijken, dat corporaties massaal huurwoningen op de koopmarkt aan het dumpen zijn, dat er massaal startersleningen worden verstrekt etc. etc.

    Je ziet het ook gewoon om je heen; als potentiele koper is de keus enorm. Men zegt dan dat ‘de betaalbaarheid’ is gestegen, maar daar vergeet men bij te vermelden dat voor miljoenen Nederlanders het inkomen is gedaald, zal dalen, dalende is en verre van toereikend.

    Nu met het opzadelen van studenten met leningen een nieuw dieptepunt is bereikt, zie ik het zeer somber in voor Nederland, en is een Japan scenario niet ondenkbaar. Er is wat dat betreft geen slechter moment dan nu om een woning te kopen – met een regering die zo actief haar burgers tot het maken van schulden probeert te bewegen kun je met gezond verstand niet anders doen dan hier heel wantrouwend tegenover te staan. MEt schulden leg je jezelf aan een jarenlange onzichtbare ketting, waar je als huurder of koper met eigen geld geen last van hebt.

    Het advies voor jongeren is duidelijk: Zo lang mogelijk thuis blijven wonen, zo veel mogelijk sparen, desnoods zo goedkoop mogelijk huren (al dan niet met meerdere vvrienden) of zo klein mogelijk kopen met zo min mogelijk hypotheek. Ook zullen er steeds meer hun geluk in het buitenland gaan zoeken.

    Welkom in de nieuwe economie.

    Veel success met het slijten van de miljoenen Vinex barakken aan een steeds kleiner, steeds berekenender wordende nieuwe generatie die steeds minder gezinnen stichten, sowieso steeds later kinderen krijgen, en een overduidelijke voorkeur hebben voor huren.

    De woningmarkt is totaal kapotstuk, overeind gehouden met kunstmatige voeding en beademing 30 miljard per jaar pompt de overheid in deze sector, voor de huizen die er al staan, en waarvan er honderduizenden leeg staan waar je weinig tot niets over hoort.

    Maar net als de kantorenmarkt en het maatschappelijk vastgoed is er ook in nederland geen tekort aan woningen, het is alleen van overheidswege tot op het bot gereguleerd en iedere vorm van marktwerking is afwezig.

    Er gaat dus volgens mij nu nog 20-30% van de huidige prijzen af, uitgespreid over de komende 10 jaar.

  101. Juan belmonte says:

    Latida,

    Tsja in 2010 hadden we nog een groot tekort aan woningen.
    Sindsdien is er alleen maar bijgebouwd

    En nu …
    Hebben we geen woningnood ?
    Of hadden we toen ook geen woningnood ?

  102. Ontwikkelaar says:

    In Amerika kost het je 160k om 4 jaar aan een beetje universiteit te studeren.

    Dus waar zeuren ze over met 20k.

  103. Juan belmonte says:

    Nog ff terugkieken

    Drs Ed van de bijl
    Makelleugenaar
    En niet zomaar
    Voorman Makelleugenaar

    Voorspelt een prijsexplosie van nieuwbouw.

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-09-2010/ed-van-de-bijl-verwacht-prijsexplosie-nieuwbouwwoningen/

    Wat is er gebeurd in werkelijkheid ?

    -20%

    🙂

  104. Juan belmonte says:

    Ontwikkelaar:
    In Amerika kost het je 160k om 4 jaar aan een beetje universiteit te studeren.

    Dus waar zeuren ze over met 20k.

    Is ook een punt

  105. lorenzo says:

    Francois van Fleppesteijn: Jep makelaar, op zich ideaal je hoeft als ZZP-er in principe maar 1 keer per 3 maanden een transactie te hebben, alleen nog werken aan die extraverte persoonlijkheid

    Hier niet hoor , in Spanje wel . Aanvullende vragen jegens mij nav. dit worden niet geapprecieerd.

  106. lorenzo says:

    Apekool: Je kan nog altijd voor een vrij beroep kiezen, makelaar bijvoorbeeld.

    Boef zijn schijnt ook een vrij beroep te zijn.

  107. Dawg says:

    Ontwikkelaar:
    In Amerika kost het je 160k om 4 jaar aan een beetje universiteit te studeren.

    Dus waar zeuren ze over met 20k.

    Kostte in de VS maar een jaar of tien om de uitstaande studentenleningen te laten vervijfvoudigen. Bovendien, je weet toch: veel lenen en prijsexplosies horen een beetje bij elkaar.

    http://www.theatlantic.com/business/archive/2011/10/obamas-student-loan-order-saves-the-average-grad-less-than-10-a-month/247411/

  108. Francois van Fleppesteijn says:

    @Latida, idd hoge schuld is een ultiem depopulatie wapen van de elites. En funest voor je relatie.

    Zeer succesvol in Japan:

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3155600/2012/02/04/Vergrijzing-is-een-ware-ramp-voor-Japan.dhtml

    Ik zeg ruil je starterwoning om met die 2 onder 1 kap van je babyboomende ouders.

    Ik zeg sticht in je ouderlijke woning een gezin voor het vaderland of de kerk! 🙂

  109. Latida says:

    Ontwikkelaar:
    In Amerika kost het je 160k om 4 jaar aan een beetje universiteit te studeren.

    Dus waar zeuren ze over met 20k.

    Wel eens goed naar de situatie op de grond gekeken in de VS? Niet bepaald iets om jaloers op te zijn. Voor het beste onderwijs ter wereld moet je naar finland kijken, en daar is alles gratis. Je zou er zomaar met drie kinderen naar toe verhuizen om van het gratis onderwijs te profiteren en 60-120k te besparen.

  110. mafketell says:

    Rating Action:
    Moody’s changes outlooks to negative on 82 long-term European bank ratings

    http://www.geennieuws.com/2014/05/downgrading-van-3-nederlandse-bankenfilm/

    Downgrading van 3 Nederlandse banken film

  111. Steven says:

    Het blijft altijd weer een raadsel waarom ze het probleem: TE VEEL LENEN

    proberen op te lossen met: NOG MEER LENEN!

    Iedere oen zou moeten weten dat dat niet helpt, maar ze doen het lekker toch. Ik probeer voor mijzelf dus zo weinig mogelijk te lenen (meestal niets) en edelmetaal te sparen (je kan ook euro’ s, postzegels, land en wat dan ook sparen, maar edelmetaal vind ik persoonlijk gewoon lekker makkelijk en heeft zich duizenden jaren bewezen)

  112. mafketell says:

    De verwachting is dat de a.s. crisis minimaal 10 jaar zal duren en dat de bodem misschien nog later bereikt wordt. Gedurende deze periode zullen er dramatische gebeurtenissen plaatsvinden die uw leven en uw financiële zaken ingrijpend zullen beïnvloeden. Kortom, het is nu geen tijd om financiële risico’s te nemen. Dit boek wil u waarschuwen en u beschermen tegen wat komen gaat. Ik hoop van harte dat mijn verwachtingen niet uitkomen, maar ik vrees het ergste. 2005 ? Eric Mecking Intro

    Stukje uit het boek der boeken 🙂 En geen copyright 🙂 speciaal naar gezocht ……. mag duzzzzz

    Zó lieffff, dat ie ons wilde waarschuwen en beschermen, en ik heb er zeer dankbaar gebruik van gemaakt …….. Dank aan de heer Mecking, duizendmaal dank 🙂

  113. Adamus says:

    mafketell:
    Ach het is gewoon een nieuw verdienmodel van de overheid.

    Het bedrag dat de studenten gaan lenen, tel het bij elkaar op en …… onze poezelige overheid maakt er overheerlijke gesecuritiseerde obligaties van die ter verkoop kunnen worden aangeboden bij de NII ( het nieuwe SPV vehicle van de overheid ) die worden daar klaargemaakt tot hapklare brokken voor de nieuwe investeerders ( de Pensioenfondsen ) met uiteraard als garantie de opgebouwde pensioenpottenvan de studenten als ze gaan werken en rendement gewaarborgd

    🙂

  114. lorenzo says:

    De laatste student die ik sprak was nu 6 keer in China geweest en bezocht nogal eens de terassen ( en was nu 7 de jaars ..).
    Om een onnodige schuld voor mijn kinderen te voorkomen heb ik jaren terug het plan opgevat dit voor hen te bekostigen, ergo geen onnodige studieschuld en reizen laten we dan over aan grote mensen , in een later stadium derhalve .
    Een mijns inziens geniaal plan , gezien de commentaren op blogs/ forums zelfs uniek in de uitvoering .

  115. eric406 says:

    lorenzo:
    De laatste student die ik sprak was nu 6 keer in China geweest en bezocht nogal eens de terassen ( en was nu 7 de jaars ..).
    Om een onnodige schuld voor mijn kinderen te voorkomen heb ik jaren terug het plan opgevat dit voor hen te bekostigen, ergo geen onnodige studieschuld en reizen laten we dan over aan grote mensen , in een later stadium derhalve .
    Een mijns inziens geniaal plan , gezien de commentaren op blogs/ forums zelfs uniek in de uitvoering .

    Nee hoor zo uniek is dat niet. Ik zadel mijn kinderen ook niet op met een studieschuld. Ze blijven maar lekker thuis wonen.

  116. lorenzo says:

    eric406: Ze blijven maar lekker thuis wonen.

    Dat vond Herr Fritzl toendertijd ook , ik geef ze simpelweg de keus.

  117. Nico de Geit says:

    ‘Door de vergrijzing zou het huidige (belasting) stelsel niet houdbaar zijn. Er zijn straks te weinig werkenden om de belasting op te brengen. Belastingen op onder meer erfenissen en huizen moeten daarom omhoog, zodat de lasten op arbeid omlaag kunnen, stellen zij in de krant.’

    http://www.telegraaf.nl/dft/22686127/__Fiscus_is__mild__voor_de_vermogenden__.html

  118. Cartoonist says:

    Steven: Het blijft altijd weer een raadsel waarom ze het probleem: TE VEEL LENEN

    proberen op te lossen met: NOG MEER LENEN!

    Steven, je weet toch ook wel waarom?
    Meer lenen betekent economische groei.
    Meer economische groei betekent meer schulden.

    Het establishment kent geen andere manier om welvaart te genereren, schijnwelvaart. En ……. voor henzelf,de organisatoren, heeft het veel tastbare welvaart gebracht ten kostte van velen die nu diep in de schuld zitten.
    Er is geen oplossing mogelijk via het huidige geld-systeem.
    Het bezit van de een is de schuld van een ander.
    Velen zitten een leven lang in de schuld en de media en de politiek vinden het prachtig.
    Het gewone volk staat diep in de schulden bij de superrijken. Levenslang !.

  119. tja says:

    Nico de Geit:
    ‘Door de vergrijzing zou het huidige (belasting) stelsel niet houdbaar zijn. Er zijn straks te weinig werkenden om de belasting op te brengen. Belastingen op onder meer erfenissen en huizen moeten daarom omhoog, zodat de lasten op arbeid omlaag kunnen, stellen zij in de krant.’

    telegraaf.nl/dft/2…e_vermogenden__.html

    Ik weet wel een betere maatregel: schaf de HRA af…. Ben al tijden van mening dat vroeg of laat de HRA onbetaalbaar wordt en dus noodgedwongen afgeschaft moet worden. We zullen nu zien hoe gehecht de politici zijn aan hun HRA of aan hun vermogen…
    Waarschijnlijk zullen ze kiezen voor een hogere vermogensheffing om zo de mensen met spaargeld naar de huizenmarkt te jagen. Alles om de prijzen maar hoog te houden.

  120. Steven says:

    Cartoonist: Het gewone volk staat diep in de schulden bij de superrijken. Levenslang !.

    Ik niet. 😉 (zie de rest van mijn quote)

    Overigens zijn er veel meer: zie Maria, Mafketell, Juan, Nico, Snorkel, Tufkaj, Latida en weet ik veel wie nog meer: Hoop dat wij de bloemen op de puinhopen worden. Ik heb lang genoeg met schulden geleefd (en niet alleen aan banken) om te beseffen dat schuldenvrij leven toch echt veel beter/leuker is. Ik woon bij wijze van spreken liever in een container dan met 300.000 schuld tussen het ander debet-volk.

  121. Steven says:

    maar ik zit weer aan het bier en ben een bbq aan het voorbereiden: spareribs zijn pas lekker als je ze twee uur lang laat koken in marinade. (dat probeer ik dus nu o.a uit).

    Ben blij dat ik dat gewoon kan doen in de tuin van mijn huurhuis in het (verafschuwde) Zuid-Oost Amsterdam.

  122. Nico de Geit says:

    Helemaal vergeten te melden hoe mooi mijn huurtuin er weer bijstaat.

  123. Francois van Fleppesteijn says:

    Tss roerige tijden mensen, schulden maken, schulden maken, schulden maken.

    Het lijkt wel op een nieuwe (seculiere) vorm van schuldbelijdenis.

    Een schuldbelijdenis of confessie van zonden is een erkentenis dat men iets gedaan heeft wat men niet had behoren te doen.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Schuldbelijdenis

    Eigenlijk zou men binnen de bank bij de afdeling hypotheken een muziekje op kunnen zetten, bijvoorbeeld het Confiteor:

    http://www.youtube.com/watch?v=sitJJxIJ0ZU

  124. Cartoonist says:

    Nico de Geit: ‘Door de vergrijzing zou het huidige (belasting) stelsel niet houdbaar zijn. Er zijn straks te weinig werkenden om de belasting op te brengen. Belastingen op onder meer erfenissen en huizen moeten daarom omhoog, zodat de lasten op arbeid omlaag kunnen, stellen zij in de krant.’

    De elite kan via constructies die doorgaans alleen voor de superrijken te bewandelen zijn zorgen dat ze effektief nauwelijks tot geen belasting betalen.
    http://www.ftm.nl/exclusive/oranje-versus-de-blauwe-envelop/

    En dan via lobbyorganisaties zoals de OESO maar roepen dat de belasting voor de vermogenden omhoog moeten. De politiek/wetgever zal echt wel zorgen dat er voldoende ‘loopholes’ voor henzelf en de elite in de wet blijven zitten.

    Hoe hypocriet is de OESO eigenlijk ?

  125. Steven says:

    Cartoonist: Hoe hypocriet is de OESO eigenlijk ?

    Ze hebben natuurlijk enorm veel kosten: privé scholen, buitenhuizen, golfclubs, de boot, zakendiners, galakostuums etc. Dus een beetje uitknijpen van het domme volk moet kunnen. 😉

    Sta er buiten en redt jezelf: we hebben het vergeleken met de echt armen prima. Zorg alleen…. dat je niet in de schuld staat: en dat willen de politici juist wel..dat vind IK dus zo ongelooflijk vals.

  126. Francois van Fleppesteijn says:

    Hoe hypocriet is de OESO eigenlijk ?

    Enorm hypocriet.

    Waarom vallen aandelen nog steeds niet onder vermogen?

    Omdat dat voor de gewone burger zonder voorkennis een onbegonnen zaak is.

    Erfenissen en huizen dat zijn allemaal beleggingen van de kleine en middelgrote zelfstandige.

    Is die Curaçao route/ Kayman eilanden route al aangepakt?

  127. Steven says:

    hij zegt het echt: het CPB verslaan door nieuwe huizen te lenen.

  128. Luisindepels says:

    Francois van Fleppesteijn: Waarom vallen aandelen nog steeds niet onder vermogen?

    Die tellen gewoon mee in het bepalen van de vermogens-rendementbelasting.

  129. Frans says:

    Steven:
    https://www.youtube.com/watch?v=OV4TWO9FDnA

    Steven je hebt het gehoord: als we vrolijk kijken komt alles goed! haha! 🙂

  130. Cartoonist says:

    Cartoonist: Het gewone volk staat diep in de schulden bij de superrijken. Levenslang !.

    Steven: Ik niet. 😉 (zie de rest van mijn quote)

    Dan vergeet je voor het gamak zeker even dat OOK JIJ voor zo’n 30 a 40 duizend euro garant staat voor jouw aandeel in de staatsschuld? Levenslang ! en dankzij de “economische groei” wordt dat aandeel alleen maar groter.

  131. Berlina says:

    Iemand het interview van Jet Bussemaker in het NRC van vandaag gelezen? Stelt doodleuk ‘we gaan goede voorlichting geven om te zorgen dat jongeren geen leenangst krijgen’.

    Om iets verder te oreren dat de gemiddelde studieschuld in NL onvergelijkbaar is met de tonnen in de VS.

    Ja inderdaad, maar in de VS liggen de gemiddelde inkomens van ex studenten van zulke universiteiten ook aanzienlijk hoger om van de inkomstenbelasting nog maar te zwijgen. ‘Cherry picking’ heet dat.

  132. Nico de Geit says:

    Tijdens het schoonspuiten van de betontegels naar het gehuurde pad naar mijn schuur kon ik mooi even nadenken:

    – De eigen woning gaat naar box 3.

    – 1,2% van 3 ton is 3600 euro – dat is meer dan 3 maanden huur!

    – Zalig is hij die zijn woning niet en nooit aflost – maar dat mag niet meer bij een nieuwe hypotheek.

    – De mensen die straks hun huis netjes hebben afgelost zijn de klos.

    Dan zit ik hier relatief toch heel voordelig met slechts 1000 euro huur voor een huis met een verkoopwaarde van 330k.

    Misschien moet ik ook maar wat minder gaan werken – wat moet je met het geld? Als je geld verdient word je gepakt, als je het uitgeeft word je gepakt, als je het op de bank laat staan, aandelen koopt of er een huis van koopt word je gepakt.

    Plan:

    – Extra lang slapen
    – Geen wekker
    – Hele ochtend ontbijten
    – ‘s Middags het mos tussen het huurgras verticuteren
    – Agenda zit vol, geen tijd om te werken

  133. Apekool says:

    lorenzo:
    Om een onnodige schuld voor mijn kinderen te voorkomen heb ik jaren terug het plan opgevat dit voor hen te bekostigen […] uniek in de uitvoering .

    Niet uniek, helaas wel te weinig toegepast. Ik heb mijn dochter verboden een bijbaantje in de supermarkt te nemen. Geen onderbetaald werk doen tegen jeugdminimumloon, wel een studentassistentschap.
    En zie: ruim op tijd klaar met behoud van studentenleven.

    Deze methode zal echter niet voor alle ouders zijn weggelegd, zeker niet als die ouders een te duur eigen huis hebben…

  134. mafketell says:

    Citaat van een citaat etc. Kan het origineel nergens vinden 🙂 Gaat over het beest dat zó groot is dat je het niet meer ziet …….

    ‘Banken persen politiek af’
    De Deutsche Bank zal ten ondergaan. De DB heeft € 2 biljoen op de balans staan, en maar liefst € 55 biljoen aan zeer risicovolle derivaten. Daarmee is de bank zelfs koploper in de wereld. Het in 2008 omgevallen Lehman Brothers had ‘slechts’ $ 600 miljard in de boeken staan, en de toen ontstane wereldwijde financiële crisis zijn we nog steeds niet te boven. ‘Iedereen kan dus goed bedenken wat er gebeurt als een kolos als JP Morgan Chase of de Deutsche Bank omvalt.’

    Sinds het uitbreken van de crisis in 2008 zijn de banken nog groter, nog machtiger en nog ‘systeemrelevanter’ geworden, waardoor ze bij de volgende crisis nog beter in staat zijn de politiek af te persen.
    Het blijkt wel dat banken nooit systeem relevant zijn – zij zijn het systeem.’

  135. mafketell says:

    Nico de Geit: Plan:

    – Extra lang slapen
    – Geen wekker
    – Hele ochtend ontbijten
    – ‘s Middags het mos tussen het huurgras verticuteren
    – Agenda zit vol, geen tijd om te werken

    Je leert het al aardig 🙂 Feli ….. http://retie.bibliotheek.be/images/made/images/remote/http_geaplamp2.cipal.be/images/uploads/leve_de_vrijheid_cover_630_896_89_s.jpg

  136. mafketell says:

    Nou ja, het blog hapert weer, een mooie dag zeepbellers 🙂

  137. lorenzo says:

    146, ja de natie wil leningen , nee neemt leningen vooral vanaf 50.000 euro , dat is ruim een ton in florijnen .
    We danken de NOS , maar het is toch positief , we nemen al een voorschot om onze kindjes te laten studeren .
    En als er iets overblijft nog een leuke vakantie . We hebben het goed .

  138. Apekool says:

    mafketell:
    ‘Banken persen politiek af’

    Even googelen op een stukje van je tekst:
    http://xandernieuws.punt.nl/content/2014/05/Duitse-economen-Frankrijk-kan-staatsbankroet-niet-meer-vermijden

  139. jodha says:

    Gelukkig maar dat in NL 2% van de mensen de capaciteiten (iq, doorzettingsvermogen, discipline en doortastendheid om over morgen na te denken) heeft om een studie af te ronden.
    Bovendien wonen afgestudeerden gemiddeld in grotere huizen omdat ze meer te makken hebben, en ze betalen relatief veel belasting, ook voor lieden die worden gesubsidieerd met sociale huur en allerlei vergoedingen die je niet krijgt als je meer verdient.
    Daarom zal het effect hiervan op de huizenprijs tot 300k nogal meevallen.

  140. mafketell says:

    Onderzoek AFM, DNB en financiële zaken naar hypotheekmarkt 80% LTV, jawel 80% 🙂 Gaan we ‘normaal’ doen ? ( zoals bijna overal op de hele wereld ) Dat hangt af van het onderzoek ( de kwalijke invloeden die ervan uitgaan, hier welbekend ) en ook van de politiek

    DNB wikt
    politiek beschikt ….. ( als het te laat is )

    Binnenkort in dit theater ……. RTLZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*