Jarenlang heeft de huizenmarkt gefloreerd. Iedereen wilde een koophuis en je was wel gek als je niet ging kopen. Huren was zonde van je geld. Een huis kopen was een goede investering, beleggen in bakstenen kan bijna niet misgaan. Maar inmiddels is het tij gekeerd en staat de huizenmarkt op instorten. Nog nooit hebben er zoveel huizen te koop gestaan. Veel mensen raken hun huis aan de straatstenen niet meer kwijt en moeten flink onder de verkoopprijs gaan zitten om er vanaf te komen.
Wat ooit een veilige en slimme investering was, lijkt nu een blok aan het been te worden. Er is zelfs voorspeld dat de huizen de komende jaren nog eens twintig procent in waarde zullen dalen. Maar is dat zo erg? Trekt die markt uiteindelijk niet gewoon weer aan en moeten we alleen wat langer in ons huis wonen om het weer zonder verlies te kunnen verkopen?
Ondanks dit doemscenario zijn er ook mensen die beweren dat het nog steeds verstandig is om je geld in een huis te stoppen. Juist nu we er met z’n allen economisch slecht voor staan, heeft de woningmarkt een financiële boost nodig. Maar of starters dat aandurven valt te bezien. Zij kijken de kat uit de boom en wachten het juiste moment af om te kopen.
Zijn we als huiseigenaren te hebberig geweest? Is een huis niet om in te wonen in plaats van om aan te verdienen? En als het huis geen zekerheid meer is voor onze toekomst, wat dan nog wel?
Laat het Debat op 2 via Twitter of mail weten.
@ artikel
Drie jaar na de erkenning van luchtbellen in de huizenmarkten in Spanje, Ierland, USA, UK, etc en 250.000 te koop staande huizen verder is ook de polder bereid hardop na te denken over eventuele prijsdalingen…..
En die buitenlandse huizenmarkten hebben
1) een lagere schuldgraad
2) geen HRA die op barsten staat
Waar zijn ze gebleven, die struisvogels van toen 🙂
http://www.nu.nl/wetenschap/2637289/slecht-nieuws-wordt-genegeerd.html
het antwoord
Trekt die markt uiteindelijk niet gewoon weer aan en moeten we alleen wat langer in ons huis wonen om het weer zonder verlies te kunnen verkopen?
Straks dus een discussie waarin lagere huizenprijzen nog steeds een doemscenario zijn
Ondanks dit doemscenario.
De Hollandse huizen-“markt”
Met dergelijke teksten belooft het veel nieuw inzicht 😛
Juan zegt: NHG naar 5.000.000 euro alles opgelost 🙂
Het zou zo een uitspraak van Kees de Kort kunnen zijn geweest 🙂
Ook Struisvogels moeten eten (credits Kees de Kort).
Kortom: men kan niet eeuwig de kop in het zand houden
ben je jong? onderteken het pensioen opstand !
Pensioenopstand voor pensioen op stand!
Als we als jongeren van vandaag ook pensioen op stand willen, komen we nu in opstand.
De pensioenpot wordt leeggegeten en het nieuwe pensioenakkoord lost dat niet op. Er wordt nog steeds gerekend met te optimistische rendementen. Pensioenfondsen gaan uit van groeicijfers die niet realistisch zijn, waardoor ze hun tekorten kunnen verbloemen. Er is heel lang te gemakkelijk geïndexeerd, ook nu gebeurt dat nog. Geld dat niet gespaard is, kan je ook niet uitgeven.
http://pensioen-opstand.nl/
Welnu dat blijkt wel te kunne half Holland leased Huizen zonderooit een cent gespaard te hebben of zelfss maar af te lossen.
Kijken of ze in het debat van vanavond de simpele constatering`aandurven:
– gemiddelde Funda vraagprijs is ruim 10 maal JanMo.
Dat lijkt Juan gemiddeld onfinancierbaar, laat staan onbetaalbaar, wetende ook de statistieken die Wilbert aandraagt:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-10-2011/nederlandse-hypotheken-steeds-moeilijker-te-funden/#comment-89144
Kijk , huizen nu is wat nog niet zo lang geleden auto’s waren : teveel praten er over en dat kan de kwaliteit onmogelijk ten goede komen . Kijk maar voetbal.
Doemscenario ‘ daling 20%’ ?
De ontkenningsfase zit nog diep……
Misschien een goed idee om een sterk onderbouwde visie op de mail te zetten ter input voor dit programma?
Hoe eerder de oogjes open gaan, hoe beter immers…
@Mieke
Vergeet niet dat er al 10% af is, we 3 jaar inflatie verder zijn en dat de daling best nog eens een jaar of 5-10 kan duren (dus al die jaren inflatie). Wanneer er in zo’n scenario nog 20% (absoluut) vanaf gaat is dat geen gekke inschatting.
Even blanco bekeken: uitgaande van 4,5x modaal of 3x brutogezinsinkomen is 150k een realistische gemiddelde huizenprijs. Nu zit het ergens op 230k dus dat zou nog ruim 30% daling betekenen (met wat overdrijving naar beneden misschien 40% in theorie). Echter, in NL zijn we voorlopig nog niet af van HRA en stijgt het aantal huishoudens voorlopig nog. Mijn persoonlijke mening is daarom dat we die max. 40% daling niet gaan zien in absolute waarde.
@Balancedview, ik denk dat jij en veel anderen onderschatten wat er kan gebeuren als de stemming omslaat in de huizenmarkt. Nu is er nog sprake van stronteigenwijze verkopers en zijn er legio mensen die e.e.a. gewoon wegwuiven, maar de druk neemt al toe.
Er gaat in elke dalende markt een moment komen dat het merendeel ineens in de gaten krijgt dat de ellende alleen maar groter wordt, en vervolgens probeert nog snel te cashen voor een redelijke prijs.
Er komt dan een zekere paniek in de markt, en dan gaat er zomaar 30% in twee jaar af; dat hebben we ook gezien begin jaren 80.
Ik begrijp de grote weerstand ook niet echt die er is om aan te nemen dat de prijzen zomaar gehalveerd kunnen worden: de prijzen zijn in 15 jaar tijd zo ongeveer verviervoudigd, en alle condities die dat hebben mogelijk gemaakt gaan nu in omgekeerde richting werken.
Ik vind het niet meer dan LOGISCH dat na zo’n excessieve stijging de daling evenredig excessief is.
Toen de prijzen de lucht in schoten hoorde ik niemand sputteren, maar nu probeert iedereen allemaal redenen te verzinnen waarom de daling niet net zo heftig kan zijn. Volgens mij is dat gewoon een psychologisch probleem.
Vooralsnog zie ik een daling van minstens 10% over de hele linie in transactieprijzen, ondanks het feit dat nagenoeg alle prijsstuwende condities nu nog aanwezig zijn, en afgaande op alle tegenwind die er nog komen gaat zou het wel enorm naïef zijn te veronderstellen dat we nog van 10 naar 15/20 procent daling gaan de komende jaren, en dat dat het is…
Het is even wachten op 1 januari, dan vallen de volgende domineesteentjes…
– NHG weer naar beneden;
– Dubbele hypotheekaftrek op z’n einde.
Dat het goed fout zit begint nu ook bij Jan met de pet of om het populair te zeggen bij “Henk en InGrid”door te dringen.
Zelfs de minister wordt wat ongerust blijkens het rapport dat hij vandaag aan de Tweede Kamer aanbood.
een citaat:
“Naast financiële instellingen hebben ook overheden te maken met het effect van lagere vastgoed- en grondprijzen. Voor gemeenten gaat dit om twee zaken. Ten eerste speelt dit op het moment dat een gemeente eigen panden wil afstoten/verkopen aan de markt. Betreffende panden zullen dan waarschijnlijk iets minder opbrengen dan waar voorheen rekening mee is gehouden. Anderzijds kan zich natuurlijk ook de situatie voordoen dat een gemeente een kantoor of een bedrijfspand wil aankopen: hier heeft men dan profijt van lagere vastgoedprijzen.
Verder hebben de meeste gemeenten behoorlijke grondposities ingenomen met oog op (toekomstige) woningbouw en gebiedsontwikkeling. Door de vertraagde afzet van nieuwbouwwoningen lukt het gemeenten minder makkelijk hun grond tijdig te verkopen. Dit betekent dat gemeenten worden geconfronteerd met doorlopende rentekosten, lagere grondprijzen en/of extra plankosten in verband met het aanpassen van de oorspronkelijke plannen. Afgelopen najaar heeft Deloitte, in opdracht van de VNG en de ministers van I&M en BZK, berekend wat dit voor financiële gevolgen voor de gemeenten kan hebben. Deloitte concludeerde toen dat de gemeentelijke verliezen op ruimtelijke plannen kunnen oplopen tot € 2,4 miljard. Een dezer dagen zal er een update van dit rapport verschijnen.”
Dus reken maar op hogere gemeentebelastingen. De burger moet zijn broekriem aanhalen.
Verder vandaag een motie ingediend van Blanksma-van den Heuvel c.s. om de NHG hoog te houden.
citaat:
“verzoekt de regering om het nut en de noodzaak te onderzoeken van een
voortzetting van het verhoogde grensbedrag van de NHG van €350.000 en de
Kamer over de uitkomsten te informeren, uiterlijk op 1 november 2011”
Maar ja mevrouw Blanksma-van den Heuvel vertelt dan ook vol trots op haar profiel:
“Istanbul, Turkije
15 jarig bestaan Plateau van Eindhoven
Betaald: Rabobank Eindhoven-Veldhoven”
Voorts
“Ontvangen van ABN-AMRO een VIP-arrangement om op 24 februari het ABN-AMRO tennistoernooi te bezoeken met het gezin. Waarde is onbekend. 20-02-2008”
Zie ik daar soms een verband??
@Patrick
Als er in ruim 10 jaar tijd 30% van de absolute waarde afgaat dan is dat met een gemiddelde inflatie van 2,5% per jaar er bij zo’n 60% (te lui om te rekenen) reele waardedaling. Daarmee wordt dus 150% stijging teniet gedaan. Lijkt me vrij redelijke aanname.
Daarnaast blijft NL een land wat gunstig gelegen is en, internationaal vergeleken, hoog geschoold is. NL heeft veel internationale betrekkingen etc. waardoor de werkgelegenheid en aantrekkelijkheid om je als bedrijf in NL te vestigen hoog is. Een totale ineenstorting ligt dus niet voor de hand.
Er zijn simpelweg teveel mensen in NL die 30k-50k verdienen om de huizenprijzen ver onder de 150k te laten zakken (en als ze dus uit NL zelf niet meer komen, dan komen ze zich er vestigen).
@Patrick
Overigens: het scenario wat ik schets is zelfs in historisch perspectief een absoluut rampscenario. Dit is m.i. ook gerechtvaardigd door alle argumenten die hier dagelijks met verve over de buhne worden gebracht.
@ 13
Zie de motie die vandaag door mw Blanksma-van den Heuvel is ingediend.
Motie is ook ondertekend door Plasterk (PVDA) en o.a Tony van Dijck (PVV)
Een open sollicitatie naar een goede ‘graaibaan’ noem ik zo’n motie.
@Balancedview, 150% stijging is een onderschatting. Het is hier al vaker gepasseerd en ook bij mij in de buurt aantoonbaar: huizen die in 1990 gebouwd zijn voor 110000 gulden doen nu vraagprijs 285000 euro. dat is volgens mij een stijging van meer dan 500%. Het gaat hier om een hele wijk met honderden doorsnee huizen in Den Bosch, zeker geen enkel exemplaar.
Je inkomens-argument gaat niet op, omdat de bodem van de markt mede wordt gekenmerkd door het feit dat mensen helemaal geen huis meer WILLEN kopen, of ze het nou kunnen betalen of niet, want “een koophuis staat garant voor levenslange financiële ellende”. (het tegenovergestelde van het nog vijf jaar geleden zo graag gebezigde “je MOET een huis kopen want dan word je vanzelf RIJK”)).
Overigens moet me de nuancering van het hart dat jij in ieder geval een daling van enkele tientallen procenten aannemelijk vindt, terwijl er hier ook rondlopen die denken dat het met 10-15% wel klaar is.
BalancedView,
Even kijken, de huizenmarkten bubbels klappen globaal, de financiële instellingen hebben zich vaak x50 geleveraged en zijn aan het afbouwen doordat BASEL 3 dat eist. De banken lenen dus niets meer uit. Er zijn meerdere banken die failliet zijn gegaan (ongeveer 30 sinds 2008). Gezinnen zijn door de economische slechte tijden schulden aan het afbouwen, dus geen groei. De rentes zijn extreem laag, maar zowel privaat als de bedrijven willen geen schulden meer op zich nemen.
De ECB heeft ongekende maatregelen genomen (24uurs loket om je geld te stallen), staatsobligaties opkopen, ongelimiteerd geld uitlenen aan Europese banken.
De Europese banken zijn gigantische schulden aangegaan de afgelopen 3 jaar om de schuldencrisis te bezweren (de ironie).
Dan hebben we nog een aantal bubbels over, de dollar, de grondstoffen, de beurzen wereldwijd, de Euro, huizenmarkt in Nederland en China.
En jij denkt dat wij maar een daling van 60% (incl. inflatie) zullen hebben?
Mijn voorspelling staat nog steeds op een daling van minimaal 90%!
@Juan, ik was twee weken geleden in Malaga, en daar zag ik een beeld dat een hoop van jouw uitspraken over Spanje wel bevestigt:
In het hele centrum bestaat de onderste laag van de gebouwen uit winkeltjes. Die zijn nog bezet. De lagen erboven zijn bezaaid met te-koop en te-huur bordjes. De stad staat vol met kantoorgebouwen die helemaal leeg staan.
Geen prettig gezicht.
Correctie:
De LANDEN banken zijn gigantische schulden aangegaan de afgelopen 3 jaar om de schuldencrisis te bezweren (de ironie).
Mooie volkskrant column over de “visie” van het kabinet en de rechtse “stimulering” van de woning “markt”:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6214/Pieter-Hilhorst/article/detail/2963491/2011/10/11/Door-hypotheekrenteaftrek-staan-huizenbezitters-op-drijfzand.dhtml
Heerlijk hè Spanje, wel jammer dat het land er nu zo aan toe is.
300.000 executies van hypotheken is niet iets dat ongemerkt gebeurt. En hoewel het hier niet in de kranten te lezen is, is het daar gewoon te zien en innde Spaanse kranten te lezen (ook Sesenja spookstad). Het is de geschiedenis van Spanje anno 2009 2010 2011, lo siento.
Heiny verklaart waarom het hier niet in de kranten staat,
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-10-2011/een-eigen-huis-nu-kopen-of-voorlopig-nog-even-wachten/#comment-89152
voor Juan niet echt begrijpelijk omdat het staatsjournaal zich nu ook weer niet echt beperkt tot de meest vrolijke momenten van de werelddag 🙂
@22 Eh, Hilhorst maakt dezelfde berekening als ik op deze site maakte. http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-10-2011/elly-blanksma-wil-het-nhg-plafond-niet-verlagen/#comment-88801
@25 Je was net iets sneller 🙂
Driemaal is scheepsrecht 😛
“Ondanks dit doemscenario zijn er ook mensen die beweren dat het nog steeds verstandig is om je geld in een huis te stoppen. Juist nu we er met z’n allen economisch slecht voor staan, heeft de woningmarkt een financiële boost nodig”
sterker nog, er zijn mensen die ALTIJD beweren dat het verstandig is om je geld in een huis te stoppen. Gratis cabaret onder het mom van onafhankelijk financieel advies. En de maffia van Elco kan altijd extra geld gebruiken.
alle grote bubbles corrigeren tot ver onder een realistische waarde, om het voor goed af te leren. Dat gaat ook in de polder gebeuren, let op mijn woorden. Die kleine daling die jij verwacht is gewoon wishfull thinking, of misschien moet ik het cognitieve dissonante noemen gezien eerdere opmerkingen op de pagina.
om precies te zijn -40% in 1.5 jaar. En die bubble was onvergelijkbaar kleiner dan de huidige.
helemaal niet, jij hebt blijkbaar een historisch perspectief wat niet meer dan één generatie terug gaat. Kijk eens naar de Herengracht index, een daling van de huizenprijzen ten opzichte van de inkomens met 75-80% is historisch heel normaal, je moet er alleen meestal een generatie of wat op wachten. Na een all time high (sinds bijna 400 jaar) in deze verhouding is de kans op 80% daling momenteel aanzienlijk. En wel te verstaan: een daling waarvan een groot deel van de huidige generatie huiseigenaars de daaropvolgende stijging niet meer gaat meemaken (tenzij ze meer dan 100 jaar worden, wat volgens sommigen massaal gaat gebeuren maar ik geloof daar nog niet in).
tja, mijn vakgenoot presenteert zich de laatste tijd nadrukkelijk als de kampioen van banken en scheefleners.
Zou dat iets te maken hebben met systematisch boven je stand willen leven in die partij?
bij mij in Middelburg zijn er talloze panden in het historische centrum die meer dan 10x zo duur zijn als 20 jaar geleden (inmiddels komt 15x of 20x ook al voor), terwijl er niks essentieels aan gewijzigd is. Slechts een enkel zielig appartement zit op 400-500% stijging; als de stijging minder was mag je je terecht afvragen wat daar aan de hand is. Den Bosch had 20 jaar terug hogere prijzen dan Middelburg, dat zal mogelijk een verklaring zijn voor de gemiddeld wat mindere stijging.
dit zijn zeker nog bezet omdat het huurkontrakt voor 5 jaar loopt? Gezien de zware recessie in Spanje kan ik me anders niet voorstellen dat alles nog vol zit …
@22 Compenseren recente huizenkopers vind ik dan weer wat minder. Worden niet-huizenkopers sinds 1990 dan ook gecompenseerd? (ja, inderdaad cynisch, retorisch, sarcastisch)
Goed punt Claude
Overigens komt de reactie van veel journalisten, politici en gewone burgers op mij over als die van mensen die veel te veel tijd aan computerspelletjes verspild hebben. De enige vraag lijkt te zijn wanneer de volgende ronde van het Grote Huizenspel begint, en of er misschien een cheat is om eerder te kunnen instappen.
Get real folks, het is GAME OVER!! Geniet nog even van de eindtune, dit gratis-geld-feest voor scheefleners en andere financiële brokkenpiloten komt nooit meer terug, in ieder geval niet binnen 1 generatie; zeker weten.
Goh, zou het iets te maken hebben met wat de politiek allemaal geregeld heeft? Stelletje minkukels 🙁
TEGEN verruiming noodfonds
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10709051/__SLOWAKIJE_STEMT_TEGEN_VERRUIMING_NOODFONDS__.html?sn=dft
Alsof er geen kunstgrepen uit de kast zijn gehaald.
Deze wereld anno 2011 is een wereld van omgekeerde uitgangspunten.
De maakbaarheid van de samenleving staat voorop “niemand mag verliezen”. Getuige ook de quote van de eeuw van de heer Maarten van Poelgeest over afwaarderingen op particlier zakelijk vastgoed die door de Amsterdemse belastingbetaler moeten worden gedaan om dat de heer Van poelgeest zo even niet iemand kan bedenken die de rekening gaat betalen.
Terwijl we gewoon terug moeten naar de kern van de zaak.
Géén subsidies géén HRA, géén stichting voor de starter, géén Bond voor het Wonen, géén miljoenen verslindende NVM leugencampagnes om starters een strop om de nek te doen, géén praatjes om mensen te stimuleren zich onverantwoord in de schulden te steken, geen huizen leasen.
Wel: woning-MARKT, lenen en terugbetalen.
Let straks maar op de heer Drs Pechtold, tijd datti in beeld komt.
@34 Lieve gemeente, mark-to-market eens die grond op jullie balans. Liefs, Claude
Claude,
Exact, wie deze dicussie start, maakt weinig vrinden.
Toch zal het een keer moeten gebeuren.
Wie hem nog 20 jaar langer uitstelt is grapjas in gratis cabaret.
Game over, maar nog niet de paniekfase op de vraagprijzen. De vraagprijzen per m2 zijn nauwelijks gedaald: http://www.huizenzoeker.nl/woningmarkt/grafieken.html
BINGO! Eindelijk een paar politici die durven zeggen waar het op staat. Maar gaat niet helpen vrees ik, er wordt al gesuggereerd dat Slowakije dan gewoon niet meebetaalt en de rest een beetje meer. Ik wed dat de regering valt en dat Barroso binnen enkele dagen plechtig belooft dat Slowakije binnenkort alsnog instemt, net zoals Sarko nu al kan garanderen dat de hele pleuro crisis voor eind november opgelost is.
nee, nog lang niet denk ik. Die paniekfase komt misschien pas als na 5-10 jaar gestage daling ook Henk en Ingrid doorkrijgen dat ze er ingeluisd zijn, of wellicht als pakweg volgend jaar de overheid wegens dringend geldgebruik moet ophouden met het handje onder de huizenmarkt te houden en de hele zaak finaal instort. Tot die tijd zit iedereen gewoon te wachten tot de volgende level van start gaat.
wat zijn dat?? Zijn dat koopwoningen waar voor een deel sociale huurders in zitten wegens gebrek aan belangstelling? Of zijn dat zwaar gesubsidieerde koopwoningen (kun je dan nog meer subsidiëren dan men nu al doet?). Of bedoelt hij misschien koopwoningen waarmee de sociale huurwoningen gesubsidieerd gaan worden??
Juan niet wat voor jouw om eens daar in het publiek te gaan zitten? 😀
Uit artikel: De grond op de Kol is te duur om er goedkope huurwoningen neer te zetten.
Hahaha, dat zullen we over een paar jaar nog wel eens zien.
Huidige waaderingsniveau van 10 JanMo voor een stel Frefab betondelen op een Vinex-konijnenhok stukje grond is natuurlijk bij de mwilde spinnen af.
De makelaars mogen dan wel geholpen hebben om te zorgen dat Frefab konijnenhokken op postzegelgrond de laatste trend zijn, eens denken mensen gewoon na.
ll Juan, kan het niet overzien.
Wat een dom stukje in VK van Pieter Hilhorst met zijn quasi-informatieve basisschoolsommetje. Al dat geleuter over links en rechts is allemaal inkomenspolitiek, de vermenging daarvan met ‘het woondossier’ heeft al veel te lang de oplossing geblokkeerd. De overdrachtsbelasting is schadelijk en kan beter gisteren dan vandaag worden afgeschaft. Ja, de HRA is ook schadelijk, iedereen met één ons verstand roept dit al decennia. Schaf ze dus beiden af en compenseer door navenant de inkomstenbelasting te verlagen. Hiervoor hoef je geen raketgeleerde te zijn, maar helaas waren er gedurende lange tijd veel belanghebbenden die wel vaarden bij deze malle toestanden. Nu de wal het schip keert begint iedereen naar elkaar te wijzen. Stelletje malafide prutsers.
Long Time Lurker,
Nee hoor, wat moet een stierenvechter in het publiek, belachelijke uitfit. 😛
Excat, dat kanni nu dus niet meer garanderen, slimme Z!
Het wachten is op China, China en de dollar ?
@49 (Juan Belmonte)
Gluipie uit Frankrijk, zoals K.de K. hem geestig noemt, lift op de visie en de macht van Angela Merkel mee.
Zij heeft in ieder geval niks gegarandeerd, dus wat Gluipie allemaal garandeert en zegt, moet je maar zien als een deel van zijn pièce de thèatre.
Eigenlijk zijn de Fransen best drôle.
Intussen heeft, zoals bekend, Slowakije tegen verhoging van het EFSF gestemd.
Regering afgetreden. Kan het parlement met behulp van de oppositie deze week nog een keertje stemmen. (Bratislava, may I have your votes please? EU, zero points…)
Veel zal het uiteindelijk niet uitmaken: de pleurocrisis komt dichterbij (evenals de huizenmarktcrisis).
Denk niet dat China en de VS een poot uit zullen steken naar de EU, evenals Japan waar het slechter gaat.
Verbazingwekkend toch wat Sarko allemaal dacht te kunnen garanderen?
In de tijd van De Gaulle heette het: “La France, c’est l’Europe”, “L’Europe, c’est la France.”
D’ici peu:
“Bonjour monsieur le douanier. Comment-allez vous? Il y a longtemps.”
“Ceci n’est pas une pipe.”
Dat we voorlopig nog niet af zijn van HRA, kan zijn, is nog maar de vraag en wat is voorlopig ? Niet ondenkbaar is dat dit voor de komende kabinetsonderhandelingen nadrukkelijk op de agenda komt te staan, of eerder natuurlijk, zeg binnen 2,5 jaar gaat er iets gebeuren. Afschaffen ineens lijkt me niet maar geleidelijk wel waarschijnlijk en aan de bovenkant afgetopt.
Dat heeft ook als er geleidelijk wordt afgeschaft ONMIDDELIJK invloed op de prijzen.
Zouden we in dit licht niet eerder met NETTO gezinsinkomens moeten rekenen dan met BRUTO ?
En waar komen we dan op uit met “4,5x modaal of 3x brutogezinsinkomen” ? Gaan we dan niet eerder naar de 100.000 dan naar de 150.000 ? En hoeveel daling zitten we dan ?
En waarom zou dat niet mogelijk zijn ? Alleen omdat het percentage onwaarschijnlijk hoog is ? Maar wat als alles in een negatief scenario onder druk komt zoals inkomens, pensioenen, waarde munt, welke dan ook, uitkeringen, collectieve voorzieningen. Over een WOIII zal ik het hier niet hebben ook al wordt er al aan een aantal voorwaarden voldaan. Is dan een percentage van meer dan 50% vanaf nu niet mogelijk ? Alleen maar omdat het percentage onwaarschijnlijk hoog is, dus de daling onwaarschijnlijk groot is ?
Zo, ik ben het kwijt, kort gezegd, zouden we bij afschaffing HRA beter moeten gaan rekenen met 4,5 maal modaal NETTO en dus ergens rond de 100.000 euro, zeg maar 220.000 GULDENS om het maar weer even in perspectief te plaatsen. (Ik kocht m’n eerste huis in 1972 voor hfl. 56.000)
Dan zou je met een langjarig inflatiepercentage van ruim 3,5% heel dicht in de buurt komen van 220.000 gulden of 100.000 euro. Neemt niet weg dat we bij de daling en met paniek best wel een beetje verder kunnen doorschieten, zeg naar 80.000 euro voor een doorsnee gemiddelde jan modaal woning.
Schiet maar.
“geld” is geen “store of value”., het wordt permanent aangevreten, bvb door inflatie/geldontwaarding. Ontwaarding kan alleen maar oplopen, want de fondsen zitten ontzettend diep in niet produktief schuldpapier. Fondsen worden ook nog eens aangestuurd door de politiek…..een fiasco dus.
H&I werden gisteren geholpen in een tv programma van dhr Krabbé. “wij hebben recht op een boerderijtje in Grootegast”.
@Paul
Nederland zal de eerst komende 10 jar het land blijven waar de banken “beslissen” hoeveel een huis waard is.
De huidige inkrimping van leen capaciteit van max 9 * BI naar 4.5 * BI heeft er voor gezorgd dat alleen de mensen die konden kopen de prijzen nog enigzinds stabiel hebben gehouden. Een verdere daling zal komen door de mensen die hun huis nog niet hebben verkocht en deze steeds lager in de markt gaan zetten met een dip van -30% absoluut als gevolg.
Waarom keldert het niet verder:
– De banken zullen dat gaan tegenhouden. En met de banken bedoel ik Rabo, ING en ABN AMRO, want meeer banken hebben we niet in NL.
Redenen en beredeneringen voor de banken om het niet verder te laten kelderen:
– Onderpand vernietiging, met bij de RABO verplichte bijstortingen
– Bij (gedeeltelijk) vervallen van de HRA zullen ze zeggen dat het inkomen ongeveer even hard gaat stijgen dus het “draagbaar” is.
– De rente zal laag blijven: lees het wordt een Japans scenario
– Bij zeer scherp dalende huizenprijs zullen de banken bij oversluiting van de Hypotheek te veel mensen financieel wurgen die daardoor onderwater gaan.
– etc
Het is de banken bedoelt om de huizenmarkt niet te hard te laten dalen met de Rabo voorop. Sinds dat de Rabo best nog wel een deuk kan gebruiken zullen ze daar opaf sturen.
Mocht dit niet het geval zijn dan crashed de markt harder dan jij denkt. want dan is cash de enige manier om een huis te kopen en dat hebben we niet allemaal… Maar zoals een vriend van me zei: ” Beter een huis met een AK47, dan geen huis..”
Hint voor starters: Mensen met een dubbel inkomen blijf iets langer in je “sociale” huurhuis spaar 2-3-4 jaar het tweede inkomen en ga dan op huizenjacht. Het zoekt veel rustiger met een zak geld op de bank en wanneer je aan het bieden bent realiseer je ook dat je aan het bieden bent met je eigen geld ipv het geld van de bank.
IT maakt die geweldige ligging voor een groot deel minder belangrijk. Verder drijft NL op “de as van zuid”, ashes to ashes”. ….http://en.wikipedia.org/wiki/Ashes_to_Ashes . We zijn natuurlijk erg internationaal georiënteerd, wat blijkt uit de populariteit van onze geblondeerde politicus. Blijft staan: scholing. Met welke landen vergelijk je dat hé?
We gaan eerst zorgen dat cash minder waard wordt 😉
De politieke economie hé. Niks vrije markt . Juhan zal er een passende vertaling voor hebben .
De mening van D66 over de hervorming van de huizenmarkt om huizen betaalbaar te maken voor starters:
http://kees-verhoeven.nl/news/item/een_roeping_in_de_woestijn/123
Grupo perezoso o.i.d. ?
Er kwam nog een leuke voorbij van Ingrid in het programma: ‘we gaan echt niet huren, dat schiet echt niet op’.
Nee, 550.000 euro schuld aan je kont hebben met modaal inkomen, dat is lekker….
Tis de vraag wanneer dit programma is opgenomen. Een paar maanden geleden had het grote publiek van de problemen op de woningmarkt nog geen enkele notie in tegenstelling tot de zieners hier. Die opmerking van Ingrid verbaast me dus ook niets. Gelukkig dat wij hier een stuk slimmer zijn, dat geeft me een goed gevoel, beter te zijn dan het domme klootjesvolk.
En wat een geblondeerde politicus hiermee van doen heeft, ontgaat me totaal. Zo slim ben ik dus ook niet.
@ Adamus
klopt cash zal minder waard worden, dat is de volgende bubble die leeg gaat lopen en welke naar mijn mening een stuk erger is dan de huizenmarkt bubble. Maar waneer er hyper-inflatie komt, of een hoge standaard inflatie, zal de huizenmarkt niet echt hard meer gaan dalen. Dan wordt de harde daling die hier op deze site verwacht grotendeels gecompenseerd door inflatie.
Een makkelijke/grappige waarde bepaling hoeveel iets waard is te kijken hoeveel broden iets kost. Mensen hebben dan sneller door hoeveel iets kost.
een tegenhanger van de hamburger index.
Als ik de gem koopsommen vergelijk van de afgelopen jaren zie ik nog steeds een stijging. Ik geloof dat volgens het kadaster dat nu (tot sept 2011) op €242K ligt, wat hoger is dan in 2010 wat op zijn beurt ook weer hoger lag dan 2009. Nog helemaal niks leeggelopen zeepbel.
Die relatie tussen huizenprijzen en inflatie is niet zo gemakkelijk en eenduidig te leggen. Als je dat consequent zou doortrekken dan zou dat betekenen dat alle comsumptiegoederen even hard stijgen als ze stijgen bij inflatie en even hard dalen als ze dalen bij deflatie.
Stel de inflatie gaat ineens naar 20% maar de inkomsten stijgen niet navenant direct mee, wat betekent dat voor het gemiddelde vrij besteedbare inkomen, waar we elke dag niet onderuit komen, zoals energie, ziektekosten, vervoer, levensmiddelen. En wat zou dat betekenen voor de uitgaven die we niet elke dag doen (huizen, auto’s en overige grote inkopen) en waar we min of meer vrij over kunnen beslissen ?
Op dat laatste zal dan geknepen worden, zeker als er minder gefinancierd kan worden.
Een andere invalshoek, in de 80-er jaren daalden de huizenprijzen met een circa 40% terwijl er wel “voldoende” inflatie was, dat is dan ook met elkaar in tegenspraak.
Voor de langere termijn, honderd jaar of meer, heb je gelijk, zal de woningmarkt ongeveer meebewegen met de inflatie. Het probleem is juist dat we daar op dit moment ver boven zitten, circa een 100%, we zullen dus eerst een 50% naar beneden moeten.
@64:Als er aan de onderkant niet tot nauwelijks wordt ingestapt door starters en de meeste verhuizingen mensen zijn die naar een grotere/duurdere woning willen gaan. Dan is het toch logisch dat de gemiddelde bedragen omhoog gaan?
Ja Gansje Blanksma , die beweert dat het NHG fonds voldoende bestand is tegen dalingen van 25 % . Ok
BTW woningprijzen hebben eigenlijk niets van doen met inflatie , zeker nu : psychologie in de vorm van deflatie ( dat is het nl.) is wat te veel partijen getracht hebben tegen te gaan.
Het gedoe omtrent het redden van landen en banken in Europa wordt breed uitgemeten in de media. Het wekt bij weinigen vertrouwen. Dan is er nog de constante flipflop van rendementen van pensioenfondsen die bij deze lage rente last hebben en ook weinig reden tot geruststelling zijn. Er is alleen nog weinig banenverlies, maar dat is dan ook het enige. Ondertussen hangt er nog steeds de houdbaarheid van de hypotheekaftrek in de lucht, zijn banken veel lastiger met (her)financieren en zijn de dalende huizenprijzen ook veelal in het nieuws.
De onzekerheid die dat allemaal teweeg brengt maakt dat starters niet kunnen, niet willen kopen.
En terecht. Historisch gezien zijn de hypotheken 1 a 2 maal een jaar salaris. Eerst zal de huizenmarkt daarop moeten uitbodemen. Dus dat is 5 tot 2.5 maal lager. Dus dat is minimaal een daling van 60% en maximaal 80%. Ook is het een historisch sterk gegeven dat bij dergelijke heftige crisis huizenprijzen 70% in prijs dalen.
Omdat mijn inkomen bovenmodaal is zou ik mijn huurwoning kunnen verlaten en een huis kunnen kopen. Maar als ik nu een huis van 300.000 koop met een verstandige annuiteiten hypotheek en vervolgens de woning over 10 jaar 90.000 waard is, dan zit ik met een restschuld van 210.000 euro. Indien er deflatie zou komen dan zal die restschuld nog harder drukken dan wanneer ik nu een schuld zou hebben. Ik ben zelf nog enigzins ouderwets in het feit dat ik nooi schulden heb gehad en deze ook nooit wil hebben, inclusief hypotheekschuld. Ookal koop je een huis voor het woongenot, toch kan het ineens een speculatief karakter gaan krijgen met alle onprettige financiele consequenties van dien.
Op dit moment dalen huizenprijzen heel traag, zeker als je vergelijkt met de Amerikaanse huizenmarkt. Echter, de reden dat het bij de Amerikanen zo snel ging was door de enorme aantallen huisuitzettingen, welke het gevolg zijn van mensen die nooit een hypotheek hadden moeten krijgen maar zeker ook enorm banenverlies. In Nederland is het banenverlies minimaal. Onze huizenmarkt en ons banenverlies is een slowmotion variant van de VS, maar er hoeft maar iets nu te gebeuren in het bouwvallige financiele systeem en de boel komt in een versnelling.
Een verstandige starter, die oog heeft voor dure hypotheken, tegenvallende pensioenen en kans op verlies van baan huurt liever of blijft op kamers /bij ouders wonen.
Het gedoe omtrent het redden van landen en banken in Europa wordt breed uitgemeten in de media. Het wekt bij weinigen vertrouwen. Dan is er nog de constante flipflop van rendementen van pensioenfondsen die bij deze lage rente last hebben en ook weinig reden tot geruststelling zijn. Er is alleen nog weinig banenverlies, maar dat is dan ook het enige. Ondertussen hangt er nog steeds de houdbaarheid van de hypotheekaftrek in de lucht, zijn banken veel lastiger met (her)financieren en zijn de dalende huizenprijzen ook veelal in het nieuws.
De onzekerheid die dat allemaal teweeg brengt maakt dat starters niet kunnen, niet willen kopen.
En terecht. Historisch gezien zijn de hypotheken 1 a 2 maal een jaar salaris. Eerst zal de huizenmarkt daarop moeten uitbodemen. Dus dat is 5 tot 2.5 maal lager. Dus dat is minimaal een daling van 60% en maximaal 80%. Ook is het een historisch sterk gegeven dat bij dergelijke heftige crisis huizenprijzen 70% in prijs dalen.
Omdat mijn inkomen bovenmodaal is zou ik mijn huurwoning kunnen verlaten en een huis kunnen kopen. Maar als ik nu een huis van 300.000 koop met een verstandige annuiteiten hypotheek en vervolgens de woning over 10 jaar 90.000 waard is, dan zit ik met een restschuld van 210.000 euro. Indien er deflatie zou komen dan zal die restschuld nog harder drukken dan wanneer ik nu een schuld zou hebben. Ik ben zelf nog enigzins ouderwets in het feit dat ik nooi schulden heb gehad en deze ook nooit wil hebben, inclusief hypotheekschuld. Ookal koop je een huis voor het woongenot, toch kan het ineens een speculatief karakter gaan krijgen met alle onprettige financiele consequenties van dien.
Op dit moment dalen huizenprijzen heel traag, zeker als je vergelijkt met de Amerikaanse huizenmarkt. Echter, de reden dat het bij de Amerikanen zo snel ging was door de enorme aantallen huisuitzettingen, welke het gevolg zijn van mensen die nooit een hypotheek hadden moeten krijgen maar zeker ook enorm banenverlies. In Nederland is het banenverlies minimaal. Onze huizenmarkt en ons banenverlies is een slowmotion variant van de VS, maar er hoeft maar iets nu te gebeuren in het bouwvallige financiele systeem en de boel komt in een versnelling.
Een verstandige starter, die oog heeft voor dure hypotheken, tegenvallende pensioenen huurt nog even.
Hierbij een stelling voor het debat.
We zijn als huiseigenaren niet te hebberig geweest. Het is het gevolg van het stimuleren van eigen woningbezit door de overheid. subsidie in de vorm van hypotheekrente aftrek en allerlei vormen van sociale koop. We hebben gewoon gehoor gegeven aan deze stimuleringen.
Eigen woningbezit wordt gezien als iets dat aangemoedigd moet worden. Het leidt tot meer verantwoordelijkheidsbesef, een beter verzorgde woningvoorraad, emancipatie van de bewoner en de mogelijkheid tot vermogensgroei. Althans, dat is de gedachte. Studies tonen aan dat in veel westerse landen ten onrechte het beeld heerst dat eigen woningbezit een indicatie is voor welvaart in een land. Eigen woningbezit is meestal een gevolg van welvaart, emancipatie etc. in plaats van een oorzaak.
Bijgevoegd enkele studies die laten zien wat dit voor gevolgen heeft gehad, zowel in Nederland als in andere landen. Verre van enkel positieve gevolgen. Hopelijk levert dit iets op voor de discussie.
http://www.sev.nl/uploads/File/oud/Van%20eigen%20huis%20naar%20beter%20leven.pdfhttp://www.rli.nl/sites/default/files/Op%20eigen%20kracht%2011-2004%20achtergrondstudie.pdf
Met vriendelijke groet,
SdV
Nu wel goed achter elkaar geplaatst:
http://www.sev.nl/uploads/File/oud/Van%20eigen%20huis%20naar%20beter%20leven.pdf
http://www.rli.nl/sites/default/files/Op%20eigen%20kracht%2011-2004%20achtergrondstudie.pdf
Weer een reddingsboei voor een huizenmarkt die reeds verdronken is:
http://www.nu.nl/economie/2639519/pvda-wil-geen-overdrachtsbelasting-starters.html
In Amsterdam wacht inmiddels iedereen…
Huizenmarkt Amsterdam valt stil
AMSTERDAM – In Amsterdam worden sinds twee weken nauwelijks huizen meer verkocht. Door de wankele positie van veel banken en de val van de beurzen is er bijna geen kijker meer te vinden.
Bij veel woningen die onder voorbehoud van financiering zijn verkocht, dreigt de verkoop niet door te gaan omdat kopers van de koop af willen zien. Ze annuleren de deal onder het mom dat ze de hypotheek niet rond kunnen krijgen.
”Kopers wachten af. Daardoor is de markt stilgevallen”, bevestigt Pieter Joep van den Brink, voorzitter van de makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), tegen het Parool.
”De huizenmarkt is ook in Amsterdam in korte tijd volledig omgeslagen van een verkopersmarkt naar een kopersmarkt”, aldus Van den Brink tegen de krant. ”De huizenkoper is nu de baas.”
De laatste kwartaalcijfers van de NVM, waarin een lichte daling van de huizenprijzen is te zien, geven volgens hem geen juiste weergave van de situatie omdat ”de laatste dolle veertien dagen met die twee Zwarte Maandagen op de beurs net buiten de cijfers vielen.”
Hij voegt toe: ”Wij weten dat kopers wel op Funda blijven kijken naar huizen, maar ze maken dezer dagen geen afspraken voor een bezoek.”
De kredietcrisis werkt direct door. ”Huizenkopers die al een huis hebben, kunnen vrijwel geen overbruggingskrediet meer krijgen. Daarom moeten ze altijd eerst hun huis zien te verkopen.”
In Amsterdam werden in het derde kwartaal 2256 huizen verkocht, 8,5 procent minder dan in het kwartaal eerder.
@73 Via Blackberry gepost? Bericht is 3 jaar oud! 😉
@Sdv
Ik denk niet dat het probleem bij de overheid ligt, maar in hoeverre mensen kijken naar de overheid als een reddende engel die alle problemen maar moet oplossen. De huizenmarkt moet juist NIET door de overheid worden gered. Laat de markt zijn werk doen, zonder subsidies, etc. Zorg enkel voor een basisvoorziening voor de onderkant van de huurmarkt. En bestraf het niet als mensen sparen.
Niemand heeft met een pistool op het hoofd mensen gedwongen om een huis te kopen.
Het feit dat huizen duur zijn is geen reden om te kopen. Er staan toch ook geen mensen in de rij voor een Ferrari.
Veel logischer is de link te leggen met de vorige grote volksscam, de aandelenlease. Grotendeels dezelfde hebzucht onder banken en particulieren. Het kan zich alleen voeden met steeds meer nieuw geld.
Precies ook het probleem met ons pensioenstelsel (niet generatieneutraal).
Als je nu een huis koopt van 3 ton, met 100% annuiteiten dan heb je over 10 jaar 56794.60 afgelost.
Ja, dat is het goede nieuws, maar dan staat de PvdA dus al weer klaar met een subsidiepotje en een regeling voor starters…
http://www.nu.nl/economie/2639519/pvda-wil-geen-overdrachtsbelasting-starters.html
Ik kan de woorden “potje” en “regeling” trouwens niet meer horen. Ik probeerde die woorden laatst in het Engels te vertalen, en ik kwam niet verder dan arbitrary stimulus subsidy voor “potje” en scheme of arrangement voor “regeling”. Dat klinkt inderdaad redelijk maffioos. Vaak zie je als je zaken vanuit het perspectief van een andere taal of cultuur bekijkt pas echt goed wat er in je eigen land aan de hand is; dat werkt verhelderend. Ik voorspel echter dat het – gelukkig – de komende jaren met de “potjes” en “regelingen” wel minder zal worden…
Het betreft hier trouwens een voorstel uit de koker van PvdA’er Jacques Monasch (1962). Inderdaad, van de PvdA hoef je dus ook al niets verstandigs meer te verwachten. Maar goed, een foutje meer of minder maakt nu toch niet meer uit voor de Grote Gedoogpartij. Ik ben het niet vaak met Geert Wilders eens, maar daarin moet ik hem toch echt gelijk geven: de PvdA regeert gewoon vanuit de oppositie mee met de VVD en het CDA. Hoe heette onze staatsvorm ook alweer? Democratie toch? Of was het toch een nepotistische plutocratie? Lastig hoor…
Cheerio,
Dow Jones
Shit wat dom van mij! Maar gaat toch op!
Sorry voor de dubbele link…
Dow Jones
Het debat: in simpele taal komt het volgens mij hierop neer.
Consument:de essentie van de kredietcrisis is dat mensen (niet allemaal gelukkig) zaken (huizen, auto’s, boten, reizen etc.) hebben gekocht die ze zich niet konden veroorloven.
Ze hebben dat gedaan met geleend geld. Dat noemen we toch op de pof leven?
Fractional banking system: de banken hebben hierop ingespeeld en hebben geld uitgeleend dat ze niet bezaten. Dat konden zij doen omdat huizenprijzen steeds stegen en leners de overwaarde van hun huis hebben benut voor consumptieve doeleinden.
Overheid: de overheid heeft met de HRA hier nog een schepje bovenop gedaan: met deze fiscale bevoordeling van huizenkopers konden mensen met hetzelfde inkomen meer lenen.
NHG geeft eenzelfde prikkel: meer lenen met minder risico.
Demografisch: vrouwen zijn meer gaan werken, het gezinsinkomen steeg, waardoor er meer geleend kon worden.
De Banken, de overheid, maar vooral de burger zelf is verantwoordelijk voor deze stagnerende huizenmarkt.
HRA en de arbeidsparticipatie van vrouwen hebben de huizenprijzen opgedreven naar een ongekend hoog niveau, zodat niemand er profijt meer van heeft. Noch de huidige woning”eigenaren”, noch de starters, noch de overheid, noch de bouwsector.
Conclusie:
Onze gehele welvaart was eigenlijk een pof-welvaart!
Gebaseerd op nog niet verdiend geld, maar wel alvast uitgegeven.
Nu: een eigen huis kopen of nog even wachten?
Er is niets veranderlijker dan deze onbetrouwbare overheid, dus van HRA en NHG kan men niet veel verwachten in de toekomst.
(te duur en dus onhoudbaar)
Dat huizenprijzen nog meer gaan dalen is wel zeker. Het is een duidelijke kopersmarkt. Banken lenen nauwelijks, dat is een goede indicator hoe het gesteld is met het financiele systeem en hun visie op de toekomst.
Wanneer dan kopen?
Na een grondige hervorming van de woningmarkt, wanneer er sprake is van een echte markt, zou je weer kunnen gaan investeren in een huis!
Dat is feitelijk onmogelijk. Lees mijn vorige posts maar eens door; dan zul je begrijpen dat de verandering van een inflatoir naar een deflatoir scenario juist het wezenskenmerk van de huidige crisis is. Een en ander heeft te maken met demografie en blijvend krappere financieringsmogelijkheden.
Het is natuurlijk wel een feit dat tot 2050 de wereldbevolking nog zal groeien met twee miljard (!) mensen. Daarna zal de wereldbevolking echter heel langzaam weer gaan krimpen. Bij een zo snel groeiende wereldbevolking zal er meer vraag naar elementaire levensbehoeften – zoals voedsel en energie – ontstaan, wat er dus voor zal zorgen dat voedselprijzen en de prijs van energie alleen maar zullen blijven stijgen (tenzij CERN en genmodificatie-specialisten iets heel slims bedenken). Door het slechte “mitigation policy” (lees ook eens het Hirsch rapport) v.w.b. onze energievoorziening kunnen we ook nog vrij ernstige schokken in de energieprijs verwachten de komende vier decennia. Bovendien zullen centrale banken ervoor willen zorgen dat er geen trendmatige deflatie ontstaat. Ze hebben om dat te bewerkstelligen echter beperkte middelen. Staar je bovendien niet blind op zaken als monetaire verruiming; dat geld komt namelijk niet ten goede aan de consument, maar is alleen bedoeld om het financiële systeem middels de banken voor grote rampen te behoeden.
Dit zijn allemaal licht inflatoire krachten, maar de deflatoire krachten zijn minstens even sterk. Ik heb al gesproken over de demografische component in vorige posts, maar vooral het feit dat financieringsmogelijkheden de komende decennia niet ruimer maar alleen krapper kunnen – en dus zullen – worden, is belangrijk.
We’re not out of the woods yet. Er moet nog veel worden gedaan om de wereldwijde problemen in het financiële systeem op te lossen, maar we gaan de komende jaren echt geen hyperinflatie meemaken. De ECB heeft gisteren aangegeven het kopen van staatsobligaties zeer binnenkort over te gaan laten aan het EFSF, wat in feite wil zeggen dat de kosten van het aankopen van staatsobligaties van financieel zwakkere landen voortaan op de balans van de Europese landen komt te staan > begrotingsdiscipline wordt leidend. Zo niet, dan worden op termijn de belastingen verhoogd, wat in de praktijk een deflatoir effect zal sorteren.
Reken er wel op dat volgend jaar het leidende rentetarief door de ECB weer naar 1% wordt verlaagd, maar dat spaarrentes en hypotheekrentes desondanks gaan oplopen. Dat klinkt misschien vreemd, maar dat is het niet i.v.m. de strengere regels van Basel III.
Lees ook dit artikel nog even door, als je nog mocht twijfelen:
http://news.businessweek.com/article.asp?documentKey=1376-LSWOG60YHQ0Y01-7L9JCBG74M2C9DB4OQBMN7KIFQ
En bekijk ook het Koefnoen filmpje in de vorige thread nog even!
Cheerio,
Dow Jones
dow
Voedselschaarste ?
In nederland wordt per jaar een kleine half mijard dieren over de kling gejaagd tbv vlees productie. 5 kilo graan levert 1 kilo vlees. 330 kg vlees productie versus 40.000 kg ardappels. Gewoon 75 % minder vlees eten en dat probleem is ook de wereld uit.
Dan hebben we het nog niet eens over energie besparing gehad.
14.dalen Zegt:
11 October 2011 om 9:16 pm (Quote) (Reply)
Dat het goed fout zit begint nu ook bij Jan met de pet of om het populair te zeggen bij “Henk en InGrid”door te dringen.
///
dalem, de Henk en Ingris wonen in een ‘sociale’ huurwoning, waarvan er zo’n 2,5 miljoen zijn.
Laat de grote Geldrotonde maar komen, op dit moment zie ik nog weinig oplossingen anders dan dat schulden van landen oplopen en tegelijkertijd tussen landen verschoven worden. Zolang men erin trapt, gaat het goed, maar ergens moet een keer het besef komen dat dit een eindig spelletje is.
Het wordt tijd om schoon schip te maken en opnieuw te beginnen, al dit doormodderen maakt het alleen maar erger, is echter wel een verschijnsel waar de Babyboomers patent op lijken te hebben.
Ik ken anders heel wat Henken en Ingrids die in een overgewaardeerde koopwoning zitten… het kruisje onder het koopcontract zetten was ‘nog net’ te doen 🙂
Xen
We hebben ze, H&I, gisteravond nog kunnen zien op tv in redden van de executieveiling
precies, het is zo simpel. Om ergens een echte puinhoop van te maken heb je politici (of journalisten) nodig.
ja, maar jij weet niet hoeveel zwart geld Sarko nog thuis heeft liggen (gezien al die verhalen over koffers vol cash uit Afrika). Doe er even 100x leverage bovenop zoals inmiddels normaal in Europa en je praat over een serieus bedrag 😉
jij bent zo optimistisch te denken dat de NL banken nog tien jaar bestaan?
kijk eens naar wat de obligatierentes van alle EU landen doen, en doe nog eens een gok wat er de komende jaren gaat gebeuren.
ik geloof dat Nederland momenteel net iets beter scoort op onderwijsnivo dan de Balkan; maar het kan zijn dat die inmiddels ook een ‘inhaalslag’ gemaakt hebben.
ernstige misvatting. Dit geldt alleen op als er een stabiele matige inflatie is (van bijv. 5% per jaar). Helaas leert de ervaring dat als de inflatie daarboven komt het, vrijwel altijd enorm doorschiet naar hyperinflatie; en dan stijgen huizenprijzen véél minder dan de inkomens (d.w.z. ze dalen in reele termen) om redenen die hier al vele malen eerder besproken zijn. En lang voordat scheefleners hebben kunnen aflossen zijn ze dan uit hun huis gezet wegens het missen van een hypotheekbetaling.
precies, nog een ongelukje zoals Fukushima maar dan met een ITER reactie en het hele probleem is opgelost 😉 Van Monsanto verwacht ik ook nog wel oplossingen die het probleem op een creatieve manier gaan oplossen, in de vakpers zijn al allerlei enge verhalen te vinden over bijeffecten van Frankenstein food. Waarschijnlijk gesubsidieerd door Bill Gates & Rothschild, die vonden toch al dat de wereldbevolking 90% kleiner moet.
inderdaad, en dan hebben we het nog niet over het feit dat een groot deel van de bewoners van de 1e wereld zichzelf dood vreten, en hoeveel voedsel er wordt weggegooid en doorgedraaid.
@82 (DJ)
Ik zie dat niet zo. Leverage gaat nog steeds up. Derivaten up, off balance up.
Heb er weinig van gemerkt. Wat ik heb gemerkt is de status quo handhaven en vooral de fraude door laten gaan.
Hyperinflatie is een verlies van vertrouwen bij de meerderheid van de bevolking in een munt. Ik kan het me voorstellen dat dat gaat gebeuren (geen garantie). Heb jij vertrouwen in Barosso en mr Goldman Draghi? De EUro is nou niet echt geliefd bij de bevolking. Maakt het makkelijker te dumpen.
Ik hanteer een andere definitie. Meer betalen voor minder/ hetzelfde noem ik inflatoir.
Ik durf er wel een wedje op te leggen dat de financiele industrie de Europarlementariërs omkoopt om Basel III af te schieten. Begint al te wankelen as we speak….
Mijn glazen bol zegt hoge inflatie met misschien hyperinflatie en een lekkere oorlog om de aandacht af te leiden.
Het huis wat in de afleving van vorige week verkocht zou zijn staat in ieder geval nog onverkocht op funda 🙂
Zelfs de jongens en meisjes van RTL zitten in het complot 🙂
http://www.funda.nl/koop/amsterdam/appartement-47148582-sem-presserhof-2/
@88 (nhz)
Zou de wereld zo in elkaar zitten?
Dat kan ik niet geloven.
Zag Sarko eerder als een artiest, gelijk Louis de Funès. http://www.youtube.com/watch?v=wr1JYyaWYDM
😉
Ow dat zei je al…
@Hugo
Leuk zo’n glazen bol, maar ik hecht toch meer waarde aan de theorie van DJ.
Als ik zo in mijn branche om me heen kijk, dan is het melden van een prijsverhoging nu toch wel een heel precair thema.
En als ik dan zo met anderen praat, krijg ik hetzelfde te horen. Het lijkt erop dat mensen momenteel bereid zijn om dingen te doen voor minder geld.
Dat betekent volgens mij dat geld meer waard wordt (deflatie) en een waardevermindering van onze inspanningen (inflatie).
@91:
O ja, die aflevering kan ik me nog herinneren. Er was een bod. Als men dat zou aannemen was er uiteindelijke een geringe restschuld. De makelaar vond echter dat er wel meer uit te halen viel. Zo te zien hebben ze het bod dus niet geaccepteerd…
er loopt al maanden een groot onderzoek in het rijk van de kleine zonnekoning; als het zover komt in la France, dan weet ik al genoeg. De verhalen over koffers vol geld voor de Parti Socialiste en hun secretaris zijn overduidelijk.
uit de inflatiecijfers blijkt dat van geen kant, en dat ondanks de enorme inspanningen om ze zo ver mogelijk omlaag te manipuleren. De hele EU heeft te maken met inflatie die ver boven de officiële grens van 2% ligt, en die bovendien (ondanks alle kletspraatjes van centrale banken) al tijden flink blijft oplopen. EU gemiddeld zit nu op ruim 3%, UK op ruim 5%. En ik merk er niks van dat mijn geld meer waard wordt, ik heb nog nergens prijsverlagingen gezien behalve dan bij spullen die alleen geleend worden i.p.v. gekocht (zoals huizen, en de laatste tijd blijkbaar ook goedkope auto’s en nog wat zaken).
Nee, de Henk en Ingrids wonen, evenals de hardwerkende Nederlanders van Marc, niet in “sociale” huurwoningen, maar in koopwoningen in voormalige Vogelaarwijken en andere soortgelijke sloopwijken. De “sociale” huurwoningen die daar stonden zijn gesloopt om plaats te maken voor de dure koopwoningen waarin de Henk en Ingrids nu wonen. Zij hebben dit kunnen betalen doordat zij tweeverdieners zijn en dankzij HRA, NHG en allerlei regelingen voor starters en kinderopvang e.d. net genoeg konden lenen om dit te kunnen betalen.
@97 (nhz) Dat van de kleine zonnekoning was mij ontgaan.
Daarentegen de escapades van Chirac, ten tijde van zijn burgermeesterschap in Parijs, niet.
Begeven we ons iets noordwaarts, dan was het gebruikelijk bijvoorbeeld de Belgische douane tussen de inklaringsdocumenten onopvallend enige biljetjes toe te schuiven voor een soepeler verloop van de afhandeling.
Gaan we nog noordelijker (en dat is weer van een heel andere orde) dan zien we daar sinds kort mevrouw Ploumen, die zich ergert aan de graaimentaliteit van politici en “bestuurders”, vooral wanneer de profiteurs uit de eigen P.v.d.A.-gelederen voortkomen. Dat zijn er nogal wat.
Is de mens nou goed, slecht of
grappig? Of doet het er niet toe, als ge maar leut hebt?
Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?
Hello!
Heeft u financiële hulp nodig?
Meld je nu aan voor alle soorten van leningen en krijg geld dringend!
* Afspraken geleende bedrag, variërend van Euro 5.000 tot Euro 5,000000.00
* De rente is op 3%
* Kies tussen 1 en 20 jaar van terugbetaling.
* Kies tussen maandelijkse en jaarlijkse afbetalingsplan.
* Voorwaarden van de flexibiliteit lening.
Al deze plannen en nog veel meer, neem dan contact met ons op.
reliancetrustfinance1@ymail.com
oprecht
beheer
Hi! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I
could get a captcha plugin for my comment form?
I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?
Thanks a lot!