Duizenden Nederlanders sluiten een lening af om hun belastingaanslag te kunnen betalen. Met name huizenkopers en nabestaanden worden vaak onaangenaam verrast door het bedrag dat terugbetaald moet worden aan de Belastingdienst.
Om de fiscus alsnog terug te kunnen betalen sluiten veel mensen daarom een lening af. Dat blijkt uit gegevens van kredietsverstrekker Freo en accountantsorganisatie HLB Van Daal & Partners.
Huizenkopers
Mensen die een huis kopen terwijl zij hun vorige woning nog niet verkocht hebben verliezen na een bepaalde periode hun recht op hypotheekrenteaftrek. Daarop moet de voorlopige teruggaaf aangepast worden. Mensen denken dat zij wel recht hebben op de teruggaaf omdat hun lasten blijven doorlopen, maar het tegendeel is waar. De teruggaaf dient zelfs met rente terugbetaald worden. Door de dubbele lasten is het voor veel mensen moeilijk om het bedrag terug te betalen en kloppen daarom aan bij een kredietverstrekker voor een lening.
Lees verder op nu.nl
Feitelijk is het nog veel erger: als je een stuk land koopt om een huis op te bouwen dan betaal je daar een stevige prijs voor. Landbouwgrond kost zo’n vijf euro per meter, bouwgrond 300 euro per meter. Feitelijk betaal je voor een vergunning om daar te mogen bouwen.
De meeste mensen hebben dat geld niet maar lenen dat. Ze gaan er vanuit dat zij die dure vergunning in de toekomst voor nog veel meer geld door kunnen verkopen.
Dat geld van al die vergunningen heeft de overheid uitgegeven.
“Mensen die een huis kopen terwijl zij hun vorige woning nog niet verkocht hebben verliezen na een bepaalde periode hun recht op hypotheekrenteaftrek. Daarop moet de voorlopige teruggaaf aangepast worden.”
wat een onzin verhaal, die termijn is pas weer met nog een jaar verlengd, dus dat kan nooit een rol spelen behalve bij enkele spreekwoordelijke uitzonderingen. Ik denk dat het gewoon om slechte financiele planning gaat, meer uitgeven dan er binnenkomt.
@nhz Er zullen al wel mensen bij zijn waarvan de tweede woning al langer dan 3 jaar te koop staat.
Nou, dat weet ik nog zo even niet. De crisis begon eind 2008. We zijn nu al bijna 2,5 jaar verder. Voor mensen die begin 2008 een nieuw huis kochten, hun huis hebben te koop hebben gezet, en dat nog niet verkocht hebben, zitten over de 3 jaar.
Er zullen vast wel spindokters zijn die hier een positieve draai aan kunnen geven. Iets over de gezonde positie van de Nederlandse huizenbezitter omdat het aantal wanbetalers bij de belastingdienst heel laag is.
“Extend and Pretend” de particuliere versie
TP 3,
Als ik alleen al even naar mijn bestandje kijk (6000 huizen Den Haag) dat staat er ruim 200 al van voor 1 april 2008 te koop.
Nu kan ik niet goed bepalen hoe representatief die 3% in deze steekproef is.
Maar tel er voor april 2008 maar vast 30 bij en dan voor mei nogmaals 30 stuks. Dat zou dus cumulatief steeds 0.5% per maand zijn?
Vertaal dat naar heel Nederland.
We beginnen met ca 10.000 om er vervolgens 1000 per maand bij te gaan tellen.
Ook een leuke aanvulling:
Voor feb 2011 heb ik nu 400 huizen staan, maar daar gaat volgens dit stukje “academisch verantwoorde Hukker-statistiek” dus nog ruim 90% van verkocht worden (LOL)
En vergeet niet de huizen die even van de markt afgehaald worden, om ze een maand later weer te koop te zetten.
Snapt iemand dit ?
” De komende hypotheekmaatregelen vergroten de problemen op de woningmarkt alleen maar. Dat is de mening van de Amsterdamse makelaar Vincent Kniep. Het verplicht aflossen van een deel van de hypotheek maakt het voor verkopers lastiger om een dure woning kwijt te raken, omdat nieuwe kopers aan strengere regels gebonden zijn.”
Lastiger om te verkopen ? Is de prijs niet gewoon te hoog ?
Door de dubbele lasten is het voor veel mensen moeilijk om het bedrag terug te betalen, en ze kloppen daarom aan bij een kredietverstrekker voor een lening.
Wat een sublieme vorm van financiële intelligentie…
Ik zou toch eerst proberen mijn maandlasten te verlagen door mijn tweede huis te verkopen. Als dat niet gaat met de huidige vraagprijs, zak dan gewoon een procent of 20 à 30. Ik begrijp echt niet wat deze mensen bezielt. Nu is het verlies vaak nog te overzien. Verkoop gewoon nu voor een iets lagere prijs, voordat de prijzen nog verder zakken en je echt geen kant meer op kunt.
Nog één vraag. Wie leent deze mensen dat geld?
http://ucgmikebennett.files.wordpress.com/2009/11/money-trap-36155362.jpg
Cheerio,
Dow Jones
@10
‘Nog één vraag. Wie leent deze mensen dat geld?’
Doorlopend krediet?
De wellicht enige volwassene ( en nu toch ook miljonair) met zijn vooruitziende blik :
http://www.youtube.com/watch?v=zNf4ZGMVF-w
@3:
ik ken er een paar in de buurt die al 5-10 jaar leuren met een tweede huis. Maar die hebben vaak een paar honderd % winst op het huis wat ze proberen kwijt te raken, dus het zou wel heel dom zijn als die nu in problemen komen.
@10:
ik wed dat die mensen geld geleend krijgen waar op één of andere manier de belastingbetaler garant voor staat. Anders zou de aanname moeten zijn dat de huidige dip zeer tijdelijk is en iedereen straks weer voor minstens de droomprijs kan verkopen; wie dat gelooft heet dr.t …
@8 Cinelux,
Ik probeer daar zo goed als mogelijk voor te compenseren.
Maar ook mijn geheugen heeft beperkingen (miljoenhuizen).
Compleet OT, voor nhz:
Je zou nog wel eens gelijk kunnen krijgen over lichtgevende sushi in Tokio:
http://www.counterpunch.org/takashi03222011.html
Voor wat het waard is. Voor mij toch vooral een sensatie-interview. Maar de tijd het leren.
Overigens heeft Hirose Takashi heeft Tepco in 1999 al eens voor de rechter gedaagd (en verloren) voor gepruts en een ongeluk bij diezelfde centrale in Fukushima.
off-topic:
ik kan geen contactpagina vinden daarom hier:
Ik heb gehoord dat het meerekenen van het inkomen van de partner voor de hoogte van de hypotheek de huizenprijzen heeft doen stijgen. In welk jaar was dat en hoe groot was het effect? Zijn er andere invloeden/overheidsbesluiten aan te wijzen die een stijging in huizenprijzen hebben veroorzaakt?
@ artikel
Duizenden Nederlanders lenen voor belastingaanslag
Volhouden hoor, er komt vast ooit een prijsexplosie (die de heer Ed van de Bijl voorspelde op BNR, zie deze site)
Door de dubbele lasten is het voor veel mensen moeilijk om het bedrag terug te betalen en kloppen daarom aan bij een kredietverstrekker voor een lening.
Het aflopen van de meerjarige dubbele lusten van HRA op méér dan een woonadres blijkt niet tot verkoopdrang te leiden maar en vergrootte leendrang.
Dubbele lusten
of
dubbele lasten
er is nog steeds
geen besef van de zeepbel
op de woning-“markt”
Hoe langer men verkoop uitstelt hoe lager de opbrengst en hoe hoger de kosten van die extra leningen.
Maarueh: laten ze gerust nog even volhouden 🙂
@ 16
Steven je vragen zijn erg ruim gesteld. Ik zou je aanraden je wat meer in de stof te verdiepen door wat artikelen te lezen en enkele boeken aan te schaffen.
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/category/boeken/
@Steven,
Ik kan niet precies vinden in welk jaar, maar hier http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/explosieve-groei-hypotheekschulden-nader-belicht/
staat:
Zo werd het, onder andere in reactie op de grote toename van het aantal tweeverdieners, in de jaren negentig gemeengoed om naast het hoofdinkomen ook de tweede inkomens van huishoudens volledig mee te tellen bij de bepaling van het maximale hypotheekbedrag.
Dus ergens in de jaren 90 is de kredietverruiming voor huishoudens begonnen.
Het dubbele inkomen is niet de enige reden voor de hoge huizenprijzen, in het begin van de jaren 90 was de rente ook nog hoog:
http://www.hypotheker.nl/Hypotheken/Ik+zoek+een+hypotheek/Wat+doet+de+rente/Historische+rentestanden
De overheid heeft in de tussentijd wel wat zaken aangepast, maximaal 30 jaar hypotheekrente aftrek en, volgens mij, een ander belastingstelsel met onder andere het eigenwoningwaarde forfait ingevoerd.
Daarbij is wel het plafond voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhoogd.
Banken hebben weer voordeel van NHG hypotheken, die kunnen ze dan in pakketjes doorverkopen, omdat het door NHG relatief veilige beleggingen zijn geworden.
De Stichting WEW garandeert met NHG afbetaling van de hypotheeksom en is verzekerd door de Nederlandse overheid.
Omdat het grootste deel van de mensen een hypotheek moet afnemen om een woning te betalen en er erg veel factoren zijn die verruimend werken op de kredietverlening (lage rente, krediet-ruimte en garantie), is de gemiddelde huizenprijs gestegen.
“Mensen die een huis kopen terwijl zij hun vorige woning nog niet verkocht hebben verliezen na een bepaalde periode hun recht op hypotheekrenteaftrek. Daarop moet de voorlopige teruggaaf aangepast worden.”
wat een onzin verhaal, die termijn is pas weer met nog een jaar verlengd, dus dat kan nooit een rol spelen behalve bij enkele spreekwoordelijke uitzonderingen. Ik denk dat het gewoon om slechte financiele planning gaat, meer uitgeven dan er binnenkomt.
Probleem zit hem denk ik niet in de mogelijkheid van verlengde HRA, maar in de onvoorziene dubbele lasten…
Juan
Je moet ook een huis kunnen verkopen, er staan genoeg woningen die scherp geprijsd staan en zelf als je dan nog een flink deel lager gaat zitten dan verkoop je je huis nog niet, omdat kopers eerst weer hun eigen huis dienen te verkopen.
Zelfs gaat iedereen in prijs zakken dan nog zullen de meesten kopers afwachten op nog een verdere prijsdaling.
Het gaat om het psychologisch aspect, wat reeel is en wat niet is van secundair belang.
@21 nee dr.t, niet mee eens, het gaat om wat reëel is; vraagprijsrealisme is nog ver te zoeken. De échte betaalbaarheid; betaalde huisprijs in een gezonde verhouding tot huidig inkomen,
toekomstverwachting mbt salaris, het behoud van werk & inkomen, een gezonde leencapaciteit, een betrouwbaar pensioen en bankaire zekerheid. De Nederlandse politiek heeft de woningmarkt en vooral het daarbij horende vertrouwen en de absolute financiële zekerheid kapot gemaakt en kan dat niet in slechts een paar jaar goedmaken.
De koper wil wel maar is niet gek meer. Niks psychologie; gezond verstand is wat weer de klok slaat.
22 Wat ik trachtte te beweren is dat als prijzen zakken naar een betaalbaar niveau, het nog wel een tijd zal duren voordat de markt weer op gang komt, omdat kopers een afwachtende houding blijven aannemen als de prijzen dalen. Men kan dan nog niet hun (in principe betaalbare) woning verkopen. Zolang er geen beweging in de markt zit heeft een behoorlijke reductie in de prijsstelling weinig zin. Aspirant kopers moeten eerst een huis kwijt.
Er zullen al wel mensen bij zijn waarvan de tweede woning al langer dan 3 jaar te koop staat
En ook te koop blijft staan; de “thuiswonende” (klein)kinderen wonen er immers. “en de markt gaat weer aantrekken”.
Dr t. dat is altijd zo, afwachten, in tijden van deflatie, want de prijs kan nog verder gaan zakken. Kijken naar het verleden zijn de lessen voor de toekomst.
Maar ondertussen moet er flink worden afgeboekt, in Rotterdam.
http://propertynl.com/index-newsletter/rotterdam-verwacht-275-mln-afboeking-op-grondexploitaties/
Gekker moet het toch niet worden. De prijzen kloppen niet met de hypotheken ? Het zou toch precies anderom moeten zijn. Nu komt alle maleur naar voren.
http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/9362932/__Bouwwereld_laakt_nieuwe_hypotheeknormen__.html?sn=overgeld
Hoera, de oplossing voor de vastlopende huizenmarkt is gevonden, we gaan snel weer veel huizen verkopen 🙂
http://www.vastgoedactueel.nl/Nieuws/Makelaar-architect-aannemer-en-binnenhuisarchitect-slaan-handen-ineen.html
26
Middeninkomens, tussen 33.000 en 40.000 euro per jaar, vallen nu mede door Europese richtlijnen tussen wal en schip. Volgens Brussel verdienen zij namelijk te veel om 640 euro per maand voor een sociale huurwoning te betalen. Maar voor het Nibud is hun inkomen ineens te weinig om een eigen huis te kopen met een woonlast van 470 euro. Hoe bizar kan het zijn?”,
Dat lijkt me toch een sterk punt!
Er wordt met twee maten gemeten.
Iedere uitkeringstrekker kan zo de sociale huur in, al kan hij of zelfs dan nog de huur vaak niet betalen, maar als je ervoor kiest om voor jezelf te zorgen wordt de lat ineens veel hoger gelegd…
@15:
geen sensatie hoor, alles klopt voro zover ik kan zien. De metingen van radioactiviteit liegen niet, wie liegt is de politici en de media die zeggen dat het geen kwaad kan. Voor een deel natuurlijk omdat ze er helemaal niks van snappen, dat komt goed uit 🙁
En voor de goede orde: het verhaal over het afgekeurde reactorvat in de Fukushima kerncentrale geldt exact zo voor de kerncentrale Borsele. Ik weet dat uit betrouwbare bron (van de ingenieur die het afgekeurd heeft) en ook daar is vanwege de centen besloten het gewoon te gebruiken. En ondertussen mooie PR praatjes houden dat veiligheid boven alles gaat.
@16:
dat begon begin jaren ’90 al, samen met allerlei andere aanpassingen die zorgden dat hetzelfde gezin steeds meer kon lenen voor een huis. Ik denk dat dit bewust georganiseerd is vanuit de bankensector (misschien wel DNB) om de ‘finance economy’ op te pompen. Want meer lenen betekent meer omzet en vooral meer inkomen én macht voor de banksters. Nederland was één van de eerste landen, na VS en UK, die bewust een hypothekenbel bliezen.
@27:
geen slecht voorstel, ik denk dat dit zeker werkt. Het gaat alleen het probleem niet oplossen. Het effect zal zijn dat de eerste gerestylede woningen verkopen (als ze het goed doen) en dat degene waar niets aan veranderd is helemaal geen belangstelling meer krijgen. Kopers hebben enorm veel keus en alleen huizen die piekfijn in orde zijn maken een kans (er van uitgaande dat ze allemaal overprijsd zijn).
Voor een significante toename van de verkoop zullen de prijs toch flink omlaag moeten. Of je de kosten van restylen eruit haalt weet ik niet, vermoedelijk wel zolang de aantallen klein zijn (ik heb heel opmerkelijke voorbeelden gezien, waarbij de aanpassing vele malen zijn geld opleverde). Maar als iedereen het doet zal het zeker niks oplossen.
Financieel onvermogen. Daar is ie weer. Schulden betalen met nieuwe schulden. Waarom worden de schulden niet gewoon afgelost. Vooruitschuiven blijft het motto. Hoe dom kan je zijn. Maar is niet voor rekening van de financiele onvermogenden, maar voor ons dus, de balansen-oppoetser-betalers.
http://www.fd.nl/artikel/21760271/finaal-eu-akkoord-begrotingsregels-noodfonds
P.S. @ 15/29:
zelfs New Scientist, doorgaans stevig verankerd in het pro-kernenergie denken, schrijft vandaag dat de fallout van Fukushima vergelijkbaar met Tsjernobyl begint te worden. En we zijn er nog lang niet, metingen van radioactiviteit van zeewater uit de omgeving zijn ronduit alarmerend; ik hoef de komende jaren zeker geen marine producten meer die uit de wijde omtrek van Japan kunnen komen. Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat de beurs alweer doet alsof er eigenlijk niks gebeurd is.
http://www.newscientist.com/article/dn20285-fukushima-radioactive-fallout-nears-chernobyl-levels.html
De nieuwbouw zit in een negatieve spiraal. Double dip op komst.
http://www.nvb-bouw.nl/Nieuws/NVB_Persberichten/24_maart_2011_Crisis_voorbij_en_toch_‘double_dip’
33.
Fijn om te horen dat er minder huizen gebouwd worden.
Nu nog de geldkraan lekker laten draaien. Goedkopere kredietverlening aan banken, wat inflatie er bovenop en het gaat weer de goede kant op.
http://gonzalolira.blogspot.com/2011/02/inflation-hyperinflation-and-real.html
@34 (dr t)…
Op 7 april even kijken wat Trichet te zeggen heeft, dan weten we meer over de inflatie. Ik verwacht zelf een rentestijging met 25 basispunten, zeer bescheiden dus…
Nog een tip voor uw branche: zorg ervoor dat al die gevluchte Libiërs die nu op Lampedusa zitten naar Nederland komen. Dan komt er door massale immigratie weer lekker veel druk op de woningmarkt te staan en gaan de huizenprijzen weer fijn omhoog. Maar dat wist u natuurlijk al. Het was tijdens Paars I en II namelijk officieel beleid. Ik ben dit zelfs een keer tegengekomen in een uit het Russisch vertaald rapport over woonbeleid. Het kwam hier op neer – ik parafraseer: “Houd de bouwgrond schaars, de immigratie of bevolkingsgroei hoog en de rentestanden laag. Dan kunnen er mooie dingen gebeuren voor huiseigenaren.” Ik zal eens kijken – als ik tijd heb – of ik dat rapport nog kan vinden. Het was namelijk een mooi staaltje van geïnstitutionaliseerde corruptie.
Cheerio,
Dow Jones
Ik ga dat artikel niet meer vinden, maar in deze tekst staat eigenlijk hetzelfde. Zes belangrijke factoren die de woningmarkt beïnvloeden:
http://www.websitesourse.com/article.php?id=108
Cheerio,
Dow Jones
@31 de balansenoppoetserbetalers, goed gevonden, voeg daar maar aan toe de massaimmigratiebetalers, de massaaanoverbodigeambtenarenbetalers, de veeltegrotefinanciëlesectorbetalers, de veeltegrotesemioverheidbetalers, de vergrijzingondersteunendeawbzbetalers, veeltehogevooraloverheidspensioeneninstandhoudendebetalers, ga dat allemaal maar eens in stand houden, onmogelijk. Het moet minder met de overbodige afgedwongen betalingen maar die willen niet..
Hi-stori-sche tij-den…
@35 inflatie is verschrikkelijk en denk maar niet dat de rente die je krijgt op je tegoeden gaat meestijgen!! Daar hoopt nog half Nederland op, dat dat het mooie van inflatie wordt, ga dat maar lekker vergeten Nederland.. rente op je schulden zal stijgen, op je tegoeden gelijk blijven of zeer licht stijgen, zal inflatie echt niet gaan bijhouden..
40
Juist en zo worden vervolgens consumenten gestimuleerd hun geld uit te geven…
Daar zit wel wat in. Maar of dat nou tot iets goeds gaat leiden.. Ga vast een tshirt maken ‘We are all Zimbabwians’.
@40
Welk geld bedoel je? Sommigen moeten nu al lenen om de belasting te kunnen betalen.
Ik vraag me wel eens af wat voor een soort maatschappij jij voor ogen hebt. Ik wordt er vooral door gestimuleerd m’n geld ergens anders uit te geven.
als gevolg bedoel ik
@36:
het probleem is wel dat die Libiers, en alle ambtenaren, welzijnswerkers, AIVD medewerkers enz. die daarbij ter begelijding nodig zijn dan ook flinke druk op de inkomens gaan leggen, want het moet ergens vandaan komen en bij Europa is de kas allang leeg. Ik betwijfel of dit netto positief zou uitpakken 😉
Wat natuurlijk niet uitsluit dat de grote politieke partijen het gaan proberen.
@43:
de officiële CPI van Amerika is inmiddels ruim 10% op jaarbasis. Kerninflatie is lager maar ja, dat is ongeveer gedefinieerd als ‘alles waarvan de prijs NIET stijgt’ dus het is een totaal zinloos getalletje. Je zou gezien de CPI beter kunnen zeggen dat de economie dit jaar 7% krimpt. Het is maar net wat je groei noemt, gelukkig zijn er altijd weer spindocters die het glas half vol zien 😛
@43
‘Conclusie de geldpers aanzetten werkt!’
Ja, ik heb ook echt de indruk dat de Amerikaanse burger hier volop van gaat profiteren. Zeker op de iets langere termijn, maar da’s nog zo ver weg en er kan nog zo veel gebeuren. Maar ondertussen is WS wel mooi gered en daar ging het om.
@46:
precies, daar draait het om. Tien jaar geleden had de rijkste 1% van Amerika iets van 60% van alle kapitaal in het land in handen. Inmiddels is dat geloof ik al meer dan 90%. In Nederland en de meeste andere angelsaksische landen gaat het net zo, al zijn de getalletjes wat minder extreem.
Het wordt spannend de komende maanden. We gaan ofwel rechtstreeks richting Weimar / Zimbabwe, of de FED gaat aan de rem trekken om de dollar overeind te houden waardoor we een crash kunnen krijgen waarbij vergeleken die van 2008 een vrolijk feestje was. Hoe dan ook, de US heeft afgedaan als economische grootmacht, dat is voor mij volkomen duidelijk; het duurt alleen even voordat alle spelers (zoals domme pensioenfondsen etc.) dat ook doorhebben.
Ondertussen blijven ze in Portugal lekker in de ontkenningsfase hangen:
Portugal zal niet aankloppen voor noodsteun, ondanks de politieke en financiële crisis waarin het land verkeert. Dat heeft vertrekkend Portugese premier Socrates gezegd na afloop van de Europese top.
Portugal moet bewijzen dat het een land is dat zijn eigen problemen kan oplossen”, aldus Socrates.
Ja, ja. Waar hebben we dat eerder gehoord.
Slecht nieuws gelardeerd met spectaculaire ‘groeicijfers’ doet een gek in vreugde leven.
DE geldpers aanzetten helpt de US echt niet!! Sinds het vertrek van Clinton is er tekort op de staatsgelden en de planning is als volgt:
tot 2020 loopt de staatsschuld alleen maar op!!
Klinkt als Ierland: economie gaat goed door eu geld maar nu heeft elke Ier 180k schuld…
@48 Portugal maakt zich serieus zorgen over de economie! De mensen in het land zelf maken zich zorgen over hun baan, inflatie en huizenmarkt. Na Ierland en Griekenland nu het rijtje Portugal, Spanje en Italie. Who’s next?
Gelukkig hebben wij De Jager die zijn baantje bij de ING aan het regelen is haha
@50
Van Spanje wordt gezegd dat zij het wel gaan redden. Maar met een werkeloosheid van meer dan 20%, een stuwmeer aan onverkoopbare huizen en faillieter dan failliet zijnde banken geloof ik daar helemaal niks van. Als je de max snelheid noodgedwongen moet verlagen om zo een paar miljard te bezuinigen, gaat het volgens mij niet echt lekker. Dan ben je aan het schrapen.
Who’s next? Europa en de Euro!
@51
werkeloosheid = werkloosheid *zucht*
@48:
opvallend is de overeenkomst tussen Portugal en Griekenland wat betreft het publiek in de straat: vrijwel zonder uitzondering zeggen ze dat ze ‘recht hebben op een beter leven’ en dat ze bezuinigingen dus niet accepteren, de lonen moeten juist omhoog en niet omlaag. Dus wat doet een politicus dan: precies, niet bezuinigen (want dat is einde politieke carrière) en de kosten minstens 4 jaar vooruit schuiven, of gewoon geld laten bijdrukken. In ieder geval is Europa het vandaag eens geworden dat ze vrolijk om deze manier verder gaan, net als UK en US overigens waar de tekorten ook vrolijk blijven oplopen. Het enige verschil is de verdeling van de tekorten tussen prive en staat.
@43 (wederom Dr T)
U zou toch ook even naar de afgelopen 20 jaar kunnen kijken.
Nikkei van 40.000 naar 10.000. Keiharde deflatie.
Dat gebeurt er met SUSHI op de balansen.
En vanmorgen was de heer Erik Steinmaier te gast bij BNR met het advies om vooral af te boeken op BOG, hier worden nog steeds onrealistisch hoge prijzen op de balansen gezet. Er is een overcapaciteit van 20% die de komende jaren zal groeien naar 25%, aldus de expert van ABN AMRO.
Kortom Hollandse SUSHI.
Maarueh de particuliere woningmarkt, daar proberen de Dr T’s van deze aarde nog steeds een woningnood-beeld van te schetsen.
Funda geeft overigens een wat ander beeld….. maar wellicht is morgen alles verkocht, succes gewenst aan de meisjes en jongens van het NVM promo-team, misschien zien we de heer Hukker zelf nog wel, Hogehuizenprijsminner number 1 🙂
Juan laat het in alle rust op zich af komen, wellicht goed om er eens rustig over na te denken allemaal.
>i>Pas als de mooipraters zijn uitgeluld
loont Geduld
(is niet een bizonder fraaie phrase maar de boodschap is daarentegen wel vrij helder)
En niet te vergeten: het is een polder dus zal het besef nog wel een jaartje kosten, bij BOG is men al wel zo ver dat het uitgeproken wordt, kijk eens aan.
Als de geschiedenis zich herhaalt en we een enigszins vergelijkbare huizencrash als 1978-1983 krijgen dan gaan de banken binnenkort flink op de financieringsrem trappen.
In 1983 kocht ik mijn eerste woning. De banken wilde toen maar tot ca. 75% v/d executiewaarde financieren. Als ik een beetje voordelige hypotheek wilde krijgen, 5jaar vast tegen 7%, dan moest ikzelf 30% eigen geld inbrengen. Bij minder eigen geld werden de rentetarieven een stuk onvoordeliger. (Ik betaalde toen trouwens de helft cash en de rest met een lineaire hypotheek in 15 jaar af)
Het zou mij niets verbazen als aan het eind van het jaar de maximale hypotheek die je dan kunt krijgen geen 110% van de koopsom meer is maar nog maar 100% ofzo, en volgend jaar nog maar 90%.
Door dat soort maatregelen worden huizen op den duur natuurlijk wel veel betaalbaarder.
@21 dr T
Zelfs gaat iedereen in prijs zakken dan nog zullen de meesten kopers afwachten op nog een verdere prijsdaling.
Exact het is een zeepbel, nu zegt ook u het.
In alle landen (het riedeltje USA UK IER SP, etc) is vastgoed gaan zakken door te hoge hypotheken en lenen maar niet meer kunnen ophoesten.
Holland heeft de hoogste hypotheekschuld per verdiende euro.
Maar Holland is anders.
Ja hoor: Holland is gewoon conservatiever, we sparen de noodzakelijke aanpassingen liever op.
Komt tijd
komt raad
Het gaat om het psychologisch aspect, wat reeel is en wat niet is van secundair belang.
Het is u wellicht nog niet opgevallen dat bovenstaande redernering helemaal NIETS met psychologie te maken heeft.
J.i. is het een onlogische redernering.
De logische is: in het land waar de oorzaak van het klappen van een vastgoed-zeepbel het grootst is, is de klap van de zeepbel het grootst.
Niks geen psychologie voor Juan niet, oeverloos gezemel, logica is waar Juan voor pleit.
Het is namelijk niet verboden om zelf ook eens gewoon na te denken
Kamikazekopen is een keuze 8)
@56 waarbij de koopsom gemiddeld zal dalen als Prof Dr Ir Hugo Priemus gelijk gaat krijgen en tot nu toe heeft-i dat en ziet het er naar uit datti dat nog sterker krijgt.
Google maar op deze blog Priemus en langdurig dalen
@58
de grondprijs zal flink moeten dalen, want daar zit de grootste zeepbel.
De koopsom wordt dan vanzelfsprekend ook veel lager.
@Spongebob
Exact
Logische redernering nu:
een huis is waard wat men er
– maximaal
en grotendeels aflossingsvrij
– bij kunstmatig lage rente
– met een strophypotheek
– op meerdieners
– met ook nog eens 100% HRA-subsidie over 1,5,10, 20, 30 jaar
– met NHG
– met startersubsidies
kunt lenen.
Holland least een huis 🙂
Dat zal wat veranderen, die logische redernering die blijkt gewoon iets minder logisch dan dat Hogehuizenprijsminnend NL ons wilde doen geloven 🙂
7 Redenen om 26 maart een huis te kopen
haha, hij blijft ook leuk 🙂
Je gaat het pas zien als je het doorhebt 🙂
krediet aan Cruijff
Offtopic, wel aansluitend op discussie in deze draad:
http://www.fd.nl/artikel/21766027/particuliere-beleggers-kantoorpanden-ramkoers
@50
IN Spanje is 2010 goed voor een historisch feit: op nog nooit zoveel huizen beslag gelegd.
http://www.elmundo.es/elmundo/2011/03/25/suvivienda/1301068630.html
Desde 2007, la justicia española ha ejecutado 271.570 hipotecas: 25.943 en 2007, el primer año de la crisis, 58.686 en 2008 y 93.319 en 2009, a las que se suman las del año pasado.
…
En concreto, se produjeron en total 93.622 procesos el pasado ejercicio
Kortom: 100.000 Inbeslagnames van vastgoed in Spanje in 2010, heeft u het in NRC Telegraaf Volkskrant gelezen of op journaal gezien ?
62. de varkenscycus , Je gaat het pas zien als je het doorhebt
63 (!). de varkenscycus , Je gaat het pas zien als je het doorhebt
@64 65
Gefeliciteerd Lorenzo, u heeft het door (maar daar twijffelde Juan niet aan).
Wellicht dat er nog wat mensen gaan nadenken, men kan het nooit uitsluiten 🙂
Ik zie een overeenkomst tussen een huizencrash en een aandelencrash.
De meest speculatieve huizenbeleggers , dus zij die met 2 huizen en tophypotheek zitten, zullen op een professionele manier uit de boom geschud worden en kunnen hun spaartegoeden en pensioenaanspraken inleveren bij de bank.
De kleine particulire huizenbelegger kan niets anders doen dan stilzitten en wachten tot zij geknipt en geschoren zijn.
Raar hoor echt heel merkwaardig:
Los años comprendidos entre 2001 y 2010 dejan cifras imborrables para la memoria estadística que tardarán mucho en repetirse. Traducida a números, la burbuja inmobiliaria española se resume en 4.749.813 viviendas libres terminadas, 2,53 millones más que la década precedente.
http://www.elmundo.es/elmundo/2011/03/25/suvivienda/1301043556.html
Kortom:
In 10 jaar 4,7 miljoen woningen erbij in Spanje gedurende 2001-2010.
Periode 1990-2000 waren het er 2,2 mijoen, de laatste 10 jaar was er dus een verdubbeling in bouwvolume.
Het zal allemaal niet te voorzien geweest zijn:
http://vorige.nrc.nl/economie/article1793502.ece/Wachten_op_de_zware_klap_uit_Spanje
Vier jaar na dit artikel gebeurt het onvermijdelijke.
4 jaar….
@67 Juan ziet NHG en dan post 67.
la burbuja inmobiliaria española staat gewoon in El Mundo. ZEEPBEL.
Zeepbel en NL huizenmarkt zal in de Volkskrant Telegraaf NRC niet al te veel voorkomen, zijn kijken liever de koe in de kont.
Prima, ook een keuze 🙂
Maarueh genoeg geleuterd.
un saludo,
Juan
@54:
morgen is het hier ook OpenHuizenRoute, dat wordt ongetwijfeld een oorverdovend lawaai op de trappen (voormalig schoolgebouw). Toch, met al die enthousiaste kopers?
@56:
ja, gek eigenlijk dat je maar 75% hypotheek kreeg terwijl er juist een enorme korting van de prijs af was (-40% rond 1982). Terwijl na een gigaprijsstijging van honderden procenten ze moeiteloos 120 of soms zelfs 200% willen lenen …
pro-cyclisch beleid zo te zeggen, of varkens-cyclisch 😉
zou je nu je slag kunnen slaan in spanje, stel je hebt 150.000 te besteden en je zoekt iets wat 4 maanden in het jaar voor 600 euro per week verhuurbaar is, wat kun je dan adviseren juan?
Spanje is de fout ingegaan, maar spanje is groot land met veel braakliggende en opgedroogde stukjes grond, kan de veluwe qua natuur nog puntje aan zuigen waarschijnlijk?
Maar hij die spanje niet kent zoals u heeft lang niet zoveel verstand als u, hij zou dus graag uw tips ontvangen, niet dat hij 150.000 te besteden heeft, zoekt eerder tips voor bouwgrond in bergen en dicht bij zee, wel met water en electra in de buurt..maar dat zal wel niet lukken.
Juan help al diegenen wiens spaarcentjes nu door inlatie verliezen..of adviseert u mij maar genoegen te nemen met huisje huren en tappas(z) eten met glaasje cava erbij….
@ 72 NHZ Inderdaad openhuizendag.
Ik heb een dochter,en a.s. schoonzoon, die gaan morgen in Duitsland kijken naar een woning.ik hoop dat het een passende optie is. jonge stellen kunnen niet meer huren en ook niet meer kopen in dit land……heeft Niek van NHZ een optie ??
Ha Juan!
Het gaat om het psychologisch aspect, wat reeel is en wat niet is van secundair belang.
Het is u wellicht nog niet opgevallen dat bovenstaande redernering helemaal NIETS met psychologie te maken heeft.
J.i. is het een onlogische redernering.
Je zou wat ik het spychologisch asperct heb genoemd kunnen opvatten als kuddegedrag.
Aangezien een mens een groepsdier is lijkt het me wel de psychologie van de kudde wel degelijk ook van toepassing op het economisch gedrag van mensen.
Kijk maar eens naar de volgende voorbeelden.
– dat kopers in Amsterdam een jaar of vier geleden in rijen voor een woning stonden en al een bod uitbrachten zonder het pand te hebben bekeken.
– kijk naar Spanje, 4,2 miljoen nieuwe huizen en maar blijven bouwen met zijn allen, want het kan niet verkeerd gaan.
Of wat betreft aandelen, in zee gaan met een bedrijf als legiolease, want je bent toch gek als je net als iedereen ook niet een graantje meepikt. beursen.
Enz enz.
Er is geen logica erin te ontdekken anders dan dat het veilig aanvoelt hetzelfde te doen dan je buurman.
Logica het is een prima concept, maar is vaak alleen te vinden in de beschouwing of beter het zo zuiver mogelijk nadenken over de werkelijkheid.
Deze zuiverheid is bovendien alleen te bereiken, in een vaak veel beter te bereiken in een andere taal dan onze spreektaal, bijvoorbeeld in de wiskunde.
Wat logica zelf ondertussen is, blijft evenwel ondefinieerbaar.
Je zou logica kunnen zien als een oerklassificatie van alle classificaties. Dat maakt dat logica zelf niet onder nog andere klasse kan worden geschaard. De moeder van alle klassen, kan zichzelf dus niet ophangen aan iets anders…
Wat niet wil zeggen dat logica zich niet kan tonen, het is alleen geen kant en klare methode die je uit een lade kunt te voorschijn kan toveren.
Nu jij weer!
sorry voor alle spelfouten, het is nog wat vroeg op de zondagochtend!
@ Dr.t.
End game supercyclus
Het is straks ieder voor zich. Natuurlijk is het leven veel gemakkelijker als men verkondigt wat men graag wil horen, want pessimisme is niet welkom. Het zit in ons allemaal. Maar geef er niet aan toe. Wacht niet totdat de algemene mening is veranderd en iedereen ervan overtuigd raakt dat de wereld pas de eerste fase van de schuldencrisis achter de rug heeft. De tweede fase duurt het langst.
Diederik Schmull
@73:
hoeveel procent van de huizen in de toeristische hotspots zou nu te huur staan, 50% ofzo?
Ik denk dat daar nog jaren onder kostprijs verhuurd gaan worden, uit noodzaak. Alleen voor heel bijzondere panden kun je misschien een aantrekkelijke huur vangen, maar die kosten veel meer dan 150K. Kortom, je kunt beter zelf wat huren, veel minder zorgen en ook nog veel goedkoper.
@74:
ik peins er zelf ook niet over om te kopen bij de huidige prijzen, ook al kan ik de meeste huizen met gemak betalen. Prijzen zijn gewoon belachelijk. Dus inderdaad huren of emigreren (eventueel in de vorm van over de grens wonen en op papier in NL blijven, maar voor mij is dat geen optie).
@76:
zondagochtend nog wel, vooruitstrevend persoontje die dr.t. Komt zeker door alle stress rond de OpenHuizenDag?
@77:
precies, de NVB moet gewoon krimpen tot nul, dan kan de bouwsector in NL weer gezond worden. Er zijn zat kansen voor kleine bedrijven die innovatief en efficient kunnen bouwen, maar dankzij alle regeltjes, subsidies en vooral de grondpolitiek denk ik dat die nu weinig kans maken. Krimp biedt kans!
Dank Juan , ik leef anti cylisch en zit al wat langer in de steentjes waar iets meer zon op schijnt dan in olanda gebruikelijk en heb vanuit die functie me weleens een roepende in de woestijn geweest , hoe tegenstrijdig dat in eerste aanleg ook moge klinken.
Maar Juan , heb je nu zo de pest aan spanje of denk je dat jouw woorden er aan moeten bijdragen dat de eerste aanschaf op die manier nog goedkoper wordt en derhalve sneller ?
In z’n algemeenheid moeten we oppassen de digitale echoput , ook wel het internet genaamd , met mate te hanteren. Ergo, die die vele woorden over Spanje spreken kennen het land veela alleen uit de reisbureau folder ….
@djantje – 19:
Bedankt
46 nhz
Vanavond bij RTL nieuws het vage verhaal naar buiten zien komen over de Haskoning ir? Prachtig begeleid door een voormalig spindocter van het CDA, Frits Wester. Ongelofelijk hoeveel hofnarren er rondlopen.
49
Ondertussen blijven ze in Portugal lekker in de ontkenningsfase hangen:
Koploper qua goudreserve in EU. Portugezen hebben het vingertje van Holland nodig? De rest zit ook in de ontkenningsfase hoor.
51Gelukkig hebben wij De Jager die zijn baantje bij de ING aan het regelen is haha
Die moet nog aan een gezin gaan werken. 15 Juli beschikbaar, dan zal het kabinet wel demissionair zijn.