De open dag van makelaarsvereniging NVM heeft zaterdag naar schatting 125.000 kijkers naar te koop staande woningen getrokken. In totaal ging het om ruim 47.000 huizen die hun deuren hadden openstaan. Daarvan kregen zo’n 10.000 geen kijkers over de vloer.
De vorige open dag van NVM in maart trok zo’n 10.000 kijkers meer. Dat is opmerkelijk omdat toen de hypotheekrenteaftrek nog volop ter discussie stond. VVD en CDA, die op punt staan te regeren met gedoogsteun van de PVV, hebben afgesproken de aftrek ongemoeid te laten.
Ook hier weer een gevalletje manipulatie, het is maar net welke woorden je gebruikt.
Er zijn 125.000 huisbezoeken geweest.
Je mag aannemen dat men 2 of 3 huizen heeft vergeleken op zo’n dag. NVM mag blij zijn als het 50.000 bezoekers zijn geweest.
Bij nujij staat die ook gepost. Een pareltje uit de comments:
DAVBAK
ik sta onder curatele bij de bank en heb een ton schuld.
daarbij ben ik 58 en werkloos.
maar ik heb een hele leuke dag gehad en heel veel huizen gezien.
leuker als gluren bij de buren is in de slaapkamer kijken bij wildvreemden.
Die Hukker gedraagt zich ook ineens als een normaal persoon uit de privé sector, rustig, realistisch. Het overheidsconsultante van altijd blij en iedereen is rijk is er wel vanaf.
Hij komt zowaar realistisch en geloofwaardig over.
Wat betreft appartementen, dat is volgens mij de allerslechtste markt, kan hier in Amsterdam bij mij in de buurt er zo’n 20 te koop zien in een straal van een paar honderd meter, eentje verkocht dit jaar, heel af en toe zie ik duidelijk kijkers met een makelaar. Je kan je ook niet onderscheiden..
6-8 weken voor aanvraag hypotheek, maar zijn er ook cijfertjes bekend over afwijzingen ?????
http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2010/10/08/NVM—Huizenkoper-heeft-last-van-strenge-banken-.html;jsessionid=FE85A8992EAD2DD7726C9542212AAC53
En deze dan.. beetje extreem. Simpel mannetje met design bril. Ergens intrappen is zo menselijk, zelf ook een paar keer gebeurt.. Veel filmpjes over de openhuizendag zeg..
http://www.youtube.com/watch?v=ad0TPmrQoLc&feature=related
Iets te kort filmpje om eem goed beeld te krijgen; het lijkt er op dat deze mensen amper in prijs kunnen zakken. Zo niet, dan hadden ze dat ondertussen hopelijk toch wel gedaan?
Waarschijnlijk zelf veel te duur/ op de top, hun andere woning gekocht.
Wat me opvalt:het voornaamste dat mensen in dit soort situaties doen is ‘hopen’ en spreken in vage termen als ‘het moet toch een keer goedkomen’.
Zelfs met een restschuld die moeizaam afgelost wordt lijkt het me leuker leven dan op deze manier.
@6:
gelukkig is er dan de overheid die eeuwig hoop geeft, door een eindeloze stroom hulpprogramma’s voor halsstarrige verkopers die menen minimaal recht te hebben op de topprijs van 2 jaar geleden.
Het herverpakken en doorverkopen hypotheekleningen heeft zoveel onduidelijkheden met zich meegebracht dat beslagleggingen (foreclosures)nauwelijks nog mogelijk zijn.
Banken komen nu in nog meer problemen omdat er geen wettige beslagleggingen mogelijk zijn.
Nu al stemmen voor een zogenoemde nationwide moratorium. Dit zal problemen geven. Zitten hier ook Nederlandse banken bij vraag ik me dan hardop af?
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/10/07/AR2010100707155.html
@ll (4),
Die info krijg je niet.
Maar bij mij in de straat, een uiteraard te duur pandje. Volgens de makelaar al 3 keer niet door gegaan omdat de kopers de financiering niet rond konden krijgen.
DRIE KEER in ca 1 jaar tijd.
Of het is een lul verhaal van de makelaar (wat ik niet geloof, want als koper ga je hierdoor nadenken lijkt mij), of de bank ziet in op basis van een keurings/taxatie rapport dat ze voor dat huis bij een gedwongen verkoop niets meer terug zien.
FT bedankt.
Huizen op Funda zijn bagger.
Als je huis op Funda belandt ben je als verkoper al de pineut, en is je huis al als onverkoopbaar bestempeld.
De krenten zijn al uit de pap gehaald, omdat een huis pas na een paar dagen op Funda komt.
@8
Is wel degelijk financiering, althans, ik ken hetzelfde verhaal.
Natuurlijk wordt er vaak geboden op voorwaarde van financiering. In hoeverre het dan om zich bedenkende verkopers of strenge banken gaat laat zich raden, maar de reden speelt wel degelijk.
En banken worden ook wel degelijk strenger, dus vreemd is het niet:
http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/40/1007_1645_Huizenkoper_heeft_last_van_strenge_banken.xml
Daarbij wees Hukker naar een stevige boete die Rabobank onlangs kreeg opgelegd van de toezichthouder. De grootste hypotheekverstrekker van het land had volgens de AFM onder meer hypotheken verstrekt terwijl de bank onvoldoende had beoordeeld of de starters in kwestie wel in staat waren de maandelijkse kosten te betalen. De boetes werden uitgedeeld naar aanleiding van een breed onderzoek onder banken naar advisering en kredietverstrekking. De AFM sluit sancties aan andere banken niet uit.
De AFM uitte eerder ook al kritiek op de top-hyoptheek maar mocht daar niets aan doen.
Dat betekent echter niet dat men is gaan stilzitten.
@ FT
“of de bank ziet in op basis van een keurings/taxatie rapport dat ze voor dat huis bij een gedwongen verkoop niets meer terug zien.”
Gedwongen verkoop wordt steeds lastiger. Door hypotheken te herverpakken en door te verkopen is zelfs beslagging (foreclosures) lastig geworden.
Banken komen in problemen door verkeerde en onterechte beslagleggingen.
In Amerika denkt men al aan ‘nationwide moratorium” op beslagleggingen. Nu komt het echte afboekingswerk voor de banken. Vraag me af hoeveel Nederlandse banken dit zal treffen.
Zie hier >>
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/10/07/AR2010100707155.html
Martijn,
Dit is een echt bestaand geval bij mij in de straat. De makelaar kent mij van 10 deuren verder, in elk geval van gezicht.
Ik denk dat hij (in dit geval) eerlijk tegen mij is geweest. Hij was ook erg gemakkelijk met de sleutel, die kon ik zo even ophalen als ik nog en of twee keer wilde kijken. Maar de bank wil of de mensen niet zoveel geld geven, of niet zoveel geld op dit pand. Als het 3x gebeurt, dan denk ik het laatste. Want ik geloof niet in zoveel toeval, dit kan normaal gesproken niet.
Bijna 3 ton voor een bovenwoning, terwijl 2 ton al dik betaald vindt.
@ Dalen
‘Gedwongen verkoop wordt steeds lastiger. Door hypotheken te herverpakken en door te verkopen is zelfs beslagging (foreclosures) lastig geworden.
Bedoelt U ook hier al in Olland ?
@Dalen,
Helemaal eens.
Sterker nog, die HRA die blijft bestaan, ik begin me zo langzamerhand af te vragen of dat wel zo’n “hele slechte actie” is van het nieuwe kabinet.
De huizen en daarmee de huizenprijzen zijn natuurlijk de achilleshiel van onze economie.
We weten dat huizen 40% (Maartje Martens) zijn overgewaardeerd.
Je kunt snel de pijn nemen, maar dat heeft Amerikaanse (PIIGS) taferelen tot gevolg. Het Polderkaartenhuis stort in elkaar. Bijstorten door de “eigenaar” voor zover mogelijk, waardoor de koopkracht helemaal weg valt. Excutie verkopen zullen exponentieeltoenemen. Onderpand van de banken valt weg waardoor deze onderwater komen te staan.
Men kiest dus bewust om als “zachte heelmeester” de komende 10 jaar het verschil weg te inflateren. Naar Duits voorbeeld de komende 10-20 jaar de prijzen min-of-meer stabiel houden dus.
@15 dus dan zijn de spaarders/pensionado’s de lul.
Banken/schuldenaren winnaars.
Feit is wel dat in Duitsland de prijzen al 10+ jaren aan het dalen is…
In dat geval:
‘Don’t get a knot in your tights. The violence coming in gold has no peer.
From high to low you will see multi hundred dollar jumps in both directions before it reaches its fulcrum point.
Gold is going to and through $1650. That should be your mantra for financial survival now.
Vriendelijke groet,
Jim
😉
Banken zijn al geruime tijd aan het ”reserveren” , niets nieuws hoor .
@16 KariZ,
Inderdaad.
Alhoewel … je hebt toch een fictief rendement van 4% per jaar? Dat is meer dan 3% inflatie 😉
@17 Gunter,
Wat heet dalen, een (iets aflopende) bijna horizontale lijn. Dat wil men in Nederland waarschijnlijk ook. 10 jaar vasthouden bij een inflatie van ca 3% en we zijn weer in business. Een procentje verlies per jaar is geen probleem, dat maakt mensen alleen alerter en men neemt minder risico.
@ 14
Die kans lijkt mij niet onwaarschijnlijk. Als je niet meer kan overzien bij wie de inningsbevoegdheid of beter gezegd de uitwinningsbevoegheid ligt, dan wordt het lastig. Je ziet dat ze in Amerika nu aan het uitwinnen zijn, terwijl men kennelijk niet bevoegd is.
Gek gezegd zou je huis bij executaire verkoop verkocht worden en dan blijkt later dat het onterecht is. Wat dan?
Zou me er nog niet te druk over maken. Het recht van parate executie kan hier alleen onder toezicht van een notaris. Vervelende is het traject daarvoor.
Ik denk dat er nu ook goed gekeken wordt naar Amerika hoe zij het oplossen en wat we moeten doen als dit gevolgen heeft voor Europa.
Interessante ontwikkeling en kassa voor de claimcultuur in Amerika.
@ Dalen, toch is het allemaal wel grappig, eerst is er een puinhoop met de eigendomsrechten van de kredietderivaten [ Lehman ], en nu dreigt er een puinhoop met de ‘ onderpanden ‘ van deze kredietderivaten.
Voor de liefhebbers, prijzen en risico’s van Ollandse derivaten, met als onderpand onze eigen hypotheken
http://alexandria.tue.nl/extra1/afstversl/wsk-i/dungen2010.pdf
Vervolg foreclosures, nu durven de kopers ook al niet meer te kopen
http://www.bloomberg.com/news/2010-10-11/foreclosure-freeze-may-sideline-u-s-homebuyers-as-legal-worry-cuts-sales.html
Woon zelf in Duitsland. Het gaat zeker niet in elke streek goed met de huizenmarkt (negatieve demografische ontwikkeling) maar vooral in steden is er een groei. In centrale wijken van Berlijn en Hamburg soms wel met meer dan 15% per jaar. Maar het moest ook wel van heel laag komen. Een 1 kamer appartement in een centrale buurt krijg je hier al vanaf 30.000 euro. Heb eind 2008 ook een woning gekocht. En ik vind banken ook veel voorzichtiger als in Nederland. Niet aflossen is absoluut een no-go, kosten koper en een eventuele keuken moet je zelf financieren. En alleen mensen met contract voor onbepaalde tijd krijgen een krediet. Als je wat ouder bent kunnen ze ook nog wat meer eigen vermogen verwachten. Is erg conservatief, maar geeft jezelf ook een bepaalde zekerheid.
Mijn broertje en z’n vriendin kijken zelf rond voor een huis in Friesland. Maar twijfelen nog. Is ook wel te begrijpen. Zelfs daar koop je geen opknapper meer voor onder de 100.000 euro. Als je hier op het platteland (30 min van Berlijn) kijkt krijg je ze zelfs voor 10.000 euro. De huizenmarkt in Nederland is vreselijk overgewaardeerd. Dit komt mede doordat banken iedereen maar een krediet gaf om een huis te kopen. Het liefst nog 125% (kosten koper en een eigen keuken). De prijzen stijgen immers toch. Sommige mensen verkochten wat waar ze nog nooit in hadden gewoond, omdat ze in de bouwfase een partner tegen kwamen waar ze ook weer een huis mee kochten. Voor je dertigste had je zeker al twee keer wat gekocht. Mensen gingen hiermee om alsof het een impulsaankoop was ! En dat deed de prijzen alleen maar sneller stijgen. Dat zal nu wel veranderen en voor volgende generaties is dat ook maar beter zo !
Lang leve de Duitse degelijkheid.
Wanbeleid van de NL banken en overheid.
@25 en dan moeten wij trots op nederland zijn, en nederland moet weer nederlandser worden…frau Merkel bitte, hilfe uns, rrrrrraussss mit unsere Bankiergebufte, Festgutkriminälmenschen und Grundspeculazi’s…
@ 25 berliner
Dank voor je uitgebreide toelichting. Leerzaam om dit soort geluiden uit eerste hand te horen.
Is het misschien rendabel om nu te investeren in Duitsland, bijvoorbeeld een tweede huis?
24 ll
Mooie post. Het is dus erger dan ik dacht. Ik ga deze week mijn licht opsteken bij collega’s die volop in deze business zitten. Ben wel benieuwd hoe dit precies uitpakt in Nederland als het zover komt.
Snap wel dat Nederlands recht van toepassing is verklaard en dat uitwinning dan aan strikte regels is gebonden en dat ook de jurisdictie is bepaald maar ik wil toch weten hoe dit zich in de internationale context manifesteert.
Excutie verkopen zullen exponentieeltoenemen.
nee, want in dit scenario zijn er geen kopers meer.
Die zijn verdampt zal Juan zeggen.
Er kan gehuurd worden van de bank en dat was al het geval……..
Ik was laatst bij een makelaar. Ik vertelde hem dat de huizenmarkt helemaal vast zit, waarop hij een lang blazend geluid maakte. Ik vroeg hem: wat bedoelt u? Hij antwoorde het is de ballon die aan het leeglopen is. Daarop volgde een korte uitwisseling van visie, die vreemd genoeg behoorlijk overeenkwam: het was vooral de schuld van de banken bijvoorbeeld. Er zijn dus ook nog makelaars die eerlijk zijn..
@ 15 FT
Men kiest dus bewust om als “zachte heelmeester” de komende 10 jaar het verschil weg te inflateren.
Het is moeilijk om te inflateren in een deflatoire situatie. En daar zitten we al aardig in:er is enorm veel geld bijgedrukt, we hebben zeer lage rentes en toch maar 1,6% inflatie, die voornamelijk wordt veroorzaakt door gestegen voedsel- en brandstofprijzen.
Nee, ik denk juist aan deleveraging, mensen met hoge schulden moeten deze nu gaan aflossen.
Mensen die gespaard hebben zitten goed.
En zo hoort het ook te gaan in de Kondratieff winter.
@28 Dalen
Een tweede huis in Duitsland om als vakantie huis te gebruiken is zeker aan te bevelen. Hier heb je nog prachtige huizen in prachtige streken. Maar hier geld hetzelfde als in Frankrijk: op het platteland zit bijna geen groei. Het kost niks maar het brengt ook niks op. Je kunt natuurlijk wel een leuk huisje aan toeristen verhuren. Maar er zal geen waarde stijgering plaats vinden. In regio’s rond grote steden zie ik wel toekomst. Dresden (hier ook wel bekend als Florence aan de Elbe) en omgeving is om vakantie te vieren ook erg mooi en niet duur. Dat kan ik aanraden ! Veel succes !
Frouke,
Ik weet niet wat er in jouw mandje zit, maar ik kom met 1.6% echt niet uit.
Schulden zijn al jaren goedkoop en ik zie dar nog steeds geen verandering in komen.
Daarnaast levert mijn spaargeld steeds minder op, sterker nog mijn ervaring is dat die steeds verder wordt weg geinflateerd.
@34 FT
Je hebt gelijk, schulden zijn nog steeds goedkoop en spaargeld levert steeds minder op. Tot nu toe, althans. Toch zien we nu dat mensen niet meer kunnen of willen lenen, ondanks extreem lage rentes, dat betekent dus dan ze hun maximale leenvermogen al hebben benut. De rente is dus niet het probleem, maar de aflossing. Meer krediet kunnen zij niet opnemen.
Spaarders daarentegen, hebben ook te maken met zeer lage rentes, maar dit heeft natuurlijk alles te maken met de geldpers. Want als je gratis geld kunt drukken en de banken dit zowat gratis kunnen lenen, waarom zou je dan hoge rentes geven aan je spaarders.
Echter, het gedrukte geld komt nog niet in de echte economie terecht. Als dit wel het geval zou zijn geweest hadden wij nu al een zeer hoge inflatie gehad.
Nu ontstaat dus een volgende situatie: mensen kunnen niet meer lenen, dus ook niet meer consumeren. Dit betekent een enorme vraaguitval. In de regel leidt dit tot dalende prijzen.
Mensen die hebben gespaard kunnen juist profiteren, na jarenlange te lage rentes en te hoge belastingen op hun spaargeld.
Ik sprak over een deflatoire situatie, maar feitelijk zitten we in biflatie. Aan de ene kant inflatie (voedsel en brandstof), aan de andere kant deflatie (o.a huizen).
FT
Overigens, in mijn mandje zitten een eigen groenten- en fruittuin en een fiets, dus van hoge voedsel- en brandstofprijzen heb ik niet zo veel last.
@12:
meer informatie hier:
http://www.webofdebt.com/articles/foreclosuregate.php
kwestie van tijd voordat we dit in Nederland ook gaan zien.
@15:
in Amerika is helemaal niet ‘de pijn genomen’, het probleem is alleen verschoven naar het bordje van de belastingbetaler. Ook daar moet de grote schoonmaak nog komen.
@16:
uiteindelijk zal vermoedelijk iedereen waar wat te halen valt de dupe zijn, behalve dan de echte financiele elite die via speciale constructies zijn kapitaal kan beschermen. Dit is teven dé manier om te zorgen dat het nog erger uit de hand gaat lopen, want je kunt dan maar best zorgen dat er niks te halen valt en nog even flink feesten.
@18:
Heliben is vastbesloten de dollar snel waardeloos te maken. Voor ons is belangrijker wat de goudprijs in euro doet, de laatste twee maanden was het relatief rustig terwijl de $gold prijs explodeerde.
@24:
opmerkelijk, foreclosures zijn in de speculatie staten al ongeveer de helft van de totale verkoop! Dat zou voor Nederland neerkomen op minstens 10.000 huisuitzettingen per kwartaal (waarvan minstens driekwart onder NHG valt)! In dat geval is het WeW nog veel sneller failliet dan ik voor mogelijk hield.
@27:
precies 😛
@30:
banken zitten niet in de verhuur business en willen zo snel mogelijk van een pand af; dat is tenminste de situatie in de VS, in NL met zijn volledig angelsaksisch georienteerde banksters zal het niet anders zijn. Misschien dat ze er een apart bedrijfje voor oprichten (met geld van de pensioenfondsen, zeker niet voor eigen risico).
@32-35:
geen schijn van kans op echte deflatie, voor de politiek en de banken is deflatie absoluut acceptabel. Het hangt wel sterk af van je inkomsten en uitgavenpatroon hoe het uitpakt, maar mensen die maximaal lenen en het geld er door jagen zijn nog steeds verreweg het beste af, spaarders leveren ieder jaar dik in. Ik heb veel spaargeld maar nog steeds de indruk dat je er ieder jaar minder mee kunt doen. Bij deflatie zou het precies andersom zijn. De enige ‘deflatie’ die ik zie is geen echte deflatie maar desinflatie, het terugzakken van zwaar overgewaardeerde assets richting een iets normaler prijs (maar voorlopig is bijna alles zwaar overgewaardeerd).
correctie @37, #32-35:
‘deflatie absoluut onacceptabel’
berliner : wij bieden ook wel zijdelings objecten in jouw omgeving aan zoals je ziet ,best mooie prijzen maar DLD kent veel moois , in opkomst is Emsland nabij Hoogeveen ,wel rustig en heel veel aanbod .
De Duitsers weten : een woning is geen utopie , om te wonen en lekker afbetalen (het volgt niet eens de inflatie..) , eventueel . Een situatie die we nu in Nederland ook gaan zien.
: http://www.tweedewoning.eu/woningen/index?query=berlin+&adtype_id=0&country_id=0&price_min=&price_max=
@ dalen, 400 mld is er gesecuritiseerd, de hypotheekrechten lopen via een notariele acte bij het kadaster.
Als deze gesedeerde vorderingen weer worden doorverkocht, en dit niet wordt geregistreerd bij het kadaster hier, geldt de laatste registratie. Er is geen verplichting. Maar beslag leggen kan wel !!!!
Hoeveel van deze gesedeerde vorderingen in het buitenland liggen is niet bekend.
Daar kan wel een onderzoek naar worden gedaan. Ik zal het proberen via kadaster hier info over te krijgen, via de mail.
Maar ze hebben daar wel argwaan, wie bent U, waarom wilt U dit weten, en zijn kosten aan verbonden etc.
Klinkt niet goed.
Ghe ghe, als je zoekt op Ger Hukker op Google, dan zie je eerst de afbeelding van Ger in het een uniform van de minister van informatie van Irak.
@Frouke,
Mooi gezegd:
Echter, het gedrukte geld komt nog niet in de echte economie terecht
Ik zie een aantal ontwikkelingen:
Reservering van 200 Miljard in NL voor de banksters en 750 Miljard in Europa. Dit komt NOG NIET in de economie. Maar op termijn wel, denk je echt dat de ECB dit weert uit omloop gaat halen?
Ik zie de acties van de BOJ, en de reakie van de FED daarop. Kijk bijvoorbeeld eens naar de prijs van Goud, in US$ loopt deze al een tijdje op. In Euro blijft de NOG stabiel, maar dat is een kwestie van weken.
De inflatie wedloop is begonnen, als deze op de aanstaande conferentie niet gestopt wordt is het uit met de pret.
Er is niets wat ook maar enigszinds naar Deflatie ruikt.
Sterker nog, bij mij wordt echt bijna alles duurder. Het enige wat zich daaraan onttrekt zijn de consumptie goederen, dus de spullen die men niet echt nodig heeft. KOOPhuizen (en straks huren ook) en electronica/wit/bruingoed.
Oh Frouke,
Ik vergat hem bijna.
DEFLATIE(?) op de pensioenen (=spaargeld) 🙂
http://www.telegraaf.nl/binnenland/7899318/__Pensioen_voor_iedereen_onzeker__.html?p=25,1
Je mag dus kiezen, Of je kiest voor speculatie met je pensioenpot, Of je mag speculatiebelasting betalen.
Enige waterschade aan de huurwoning door lekkage. Wordt niet gerepareerd door de woningbouwverenigin, schakel de inboedelverzekering maar in, daar moet de reparatie van betaald worden, ja, het komt door het dak dus de schuld ligt bij de eigenaar van het gebouw, verzekering zal het weer verhalen op de woningbouwvereniging, ja, dat weten we.
Onvoorstelbaar hoe alles vol zit met regeltjes, contracten etc. 10 man bezig met contracten, administratie etc. 2 man die echt werken, je betaalt voor 22 (12 modale salarissen en 10 modale voor bonussen ed.). Er is veel goed in dit land maar ook veel slecht zeg.. &%$&^$^%$*^%.
@44 Goudbelegger, sla ze op hun hoofd met een stuk goud 😉
@42,44:
inderdaad, dit kan bijna alleen maar uitlopen op hyperinflatie. Vanmiddag waarschijnlijk weer een stapje verder naar de rand van de afgrond. De banksters die dit organiseren horen wat mij betreft aan de hoogste paal te bungelen.
en voor wie zich afvraagt waar hij nog voor werkt:
Beloningen Wall Street op nieuw record: $100 miljard
Veel Amerikanen worstelen nog met de crisis, maar voor bankiers op Wall Street zijn de gouden tijden weer aangebroken.
De Wall Street Journal heeft een schatting gemaakt van de beloning over dit jaar. Wat blijkt: bankiers op Wall Street verdienen dit jaar bij elkaar ruim 100 miljard euro. Dat is een nieuw record. Het is 4% meer dan vorig jaar.
De banken lijken zich weinig aan te trekken van de druk om beloning te matigen. Ze móeten wel doorgaan met hoge salarissen en bonussen, zeggen ze. Want anders raken ze hun beste mensen kwijt.
tja, stel je voor dat ze de mensen kwijtraken die crisis op crisis organiseren en hele landen failliet laten gaan …
nhz, daar begint het nu wel op te lijken, mensen belonen om landen failliet te laten gaan.
Wat een monster is de financiele wereld nu toch geworden, en de politici spelen het spel gewoon mee, ik snap het echt niet meer.
@46/47
Absoluut schandalig idd!
Ik herinner mij nog heel goed de woorden van Oblabla voordat ie gekozen werd. Zou eens even grote schoonmaak gaan houden op Wallstreet. “You can take that to the bank”.
De zoveelste epic fail dus.
Ondertussen heeft de gemiddelde Amerikaan het vertrouwen in herstel totaal verloren. Vooral de middenstand ziet het niet meer zitten.
nhz,
Je hebt het niet begrepen he?
Woordkeuze 🙂
De banken moeten de beste mensen ECHT WEL een bonus geven.
Stel dat Nick Leason was weggekocht voor hij de riskante posities aanging, dan wist hij precies hoe hij zijn voormalige werkgever =(concurrent) een kopje kleiner moest maken.
En dit is ondertussen een bekend gevalletje. De afgelopen jaren hebben ons geleerd dat er heel veel van dit soort constructies zijn.
We noemen het een bonus, maar in werkelijkheid is het ZWIJGGELD.
sorry
voor hij de riskante posities aanging=TERWIJL hij de riskante posities aanging
@FT Inderdaad, ik zit zelf ook al tijden te wachten tot een paar echte insiders eens een flink boekje open gaan doen over de werkelijke gang van zaken.
Tot nu toe hebben alle bonussen ze nog aardig stil weten te houden.
@48:
Saint Obama’s campagne is vrijwel volledig betaald door de bankenmaffia (en daarnaast nog BP geloof ik …). Als je dan verwacht dat hij grote schoonmaak gaat houden ben je heel naief. Het is in de praktijk gewoon Bush 2.0, met af en toe wat mooie praatjes er overheen. Ook de oorlogsinspanning zijn verder opgevoerd dan ooit, alleen gaat het nu veel meer via target drones etc. zodat de wapenindustrie nóg meer kan profiteren.
@51:
reken maar dat ze op dat nivo uit de school klappen niet afhandelen via een paar bijterige advocaten, maar op een meer efficiente manier. Ik herinner me nog mooie verhalen over hoe dat bij Enron geregeld werd, reken maar dat G$ucks en consorten nog véél meer durven. Mensen die even niet meer meewerken belanden krijgen een bizar ongeluk met een prive vliegtuigjeof ze worden hangend onder een brug gevonden; soms mag de familie ook meedelen in het plezier. Misdaad loont en er is niets dat zoveel loons als financieel terrorisme op wereldschaal.
P.S. @35;
“Echter, het gedrukte geld komt nog niet in de echte economie terecht.”
echt wel … kijk eens naar de prijzen van bijv. commodities of aandelen in Emerging Markets. Alles wat speculatief is op de beurs is in prijs geexplodeerd, vaak 50-100% hoger in een jaar tijd. Kassa voor de banksters, en de gewone mensen gaan hiervoor de rekening betalen viao.a. véél hogere prijzen voor voedsel, energie en talloze andere zaken.
@35 en 52,
Die paar honderd miljard steun wordt als versterking op de balans gezet. Daardoor kunnen ze volgens Basel III dus weer 12x een paar honderd miljard in de vorm van leningen in de markt zetten. Fractional Reserved printen dus.
@42 FT
Voor zover je ze niet al gelezen had:
http://economistsview.typepad.com/timduy/2010/10/the-final-end-of-bretton-woods-2.html
http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/8054066/Currency-wars-are-necessary-if-all-else-fails.html
Dresden (hier ook wel bekend als Florence aan de Elbe) en omgeving is om vakantie te vieren ook erg mooi en niet duur. Dat kan ik aanraden ! Veel succes
http://hornigauktionen.de/
Zit ook in fraai gebied
http://daswaldhaus.blogeiland.nl/
@16:
uiteindelijk zal vermoedelijk iedereen waar wat te halen valt de dupe zijn, behalve dan de echte financiele elite die via speciale constructies zijn kapitaal kan beschermen. Dit is teven dé manier om te zorgen dat het nog erger uit de hand gaat lopen, want je kunt dan maar best zorgen dat er niks te halen valt en nog even flink feesten.
Je bent in de wieg gelegd als feestbeest begrijp ik?
Wat een monster is de financiele wereld nu toch geworden, en de politici spelen het spel gewoon mee, ik snap het echt niet meer””
Denk jij dat de Jager of Donner of Uri Rosenthal het snappen? Henk Bleker 🙂
Valutaoorlog gisteren op NOS 8uur journaal
Dawg die eerste link is vaneen deflationist?
@55,56:
zalig zijn de armen van geest.
@57:
maar iets zinnigs zul je daar vast niet leren, ik hoor konstant verhalen over dat de euro zo duur is geworden. Ze snappen er geen barst van (of willen het niet snappen).
Nadelig voor “onze” industrie 😉
Hoewel bedrijven als Heerema offshore en de JSF subcontractors worden in USD betaald/afgerekend.
@58 Adamus
Geen idee’t Artikel lijkt me eerder een beschrijving van de feitelijke situatie dan een stellingname.
Een lagere valuta, betekend voor een import land dat de koopkracht van de eigen burgers instort. Spaar tegoeden worden ineens minder waard. Schulden worden ook minder, maar zonder mechanisme om die af te lossen, maakt dat niets uit. Je inkomsten dalen in eerste instantie evenredig.
Wie nog werkt is de ook de klos. Naast eventueel spaargeld verliest men ook een deel van de koopkracht op basis van geleverde arbeid. Hoe kan dit ooit stimulerend/helend werken?
Wat maakt de VS nu, wat de massa elders in de wereld zich kan veroorloven en ook in volume zal gaan importeren bij een goedkope dollar? Er zullen best een paar producten zijn, maar totaal bezien een druppel op een gloeiende plaat!
En China dan, met een stijgende munt zal de koopkracht van hun eigen bevolking toenemen. Ze zullen de industrie moeten hervormen. Maar historie heeft geleerd dat dit vrij snel kan. Een uitgebreid Industrie opbouwen dat kost heel veel meer tijd en dus hebben de chinezen een goede positie na een nieuwe balans.
Een valuta oorlog tussen de twee is gewoon een financiële nucleaire bom op de eigen burgers loslaten. Het is complete waanzin en levert alle verkeerde prikkels!
Toch hoor je altijd in het nieuws e.d. dat er mensen blij zijn met een zwakkere munt. Met name het bedrijfsleven dat makkelijker kan concurreren. Waanzin natuurlijk, het bedrijf heeft plots minder bezittingen, de werkelijke lonen zijn lager en de werkelijke inkomsten zijn ook lager. Het is voordeliger om gewoon met minder winst genoegen te nemen en te focussen op efficiënter werken om marge te behouden.
EN zeker voor een land als Nederland waar veel mensen redelijk wat spaargeld hebben, is een devaluatie catastrofaal. Je kan dan net zo goed onze bezittingen meteen aan de grieken overdragen!
Wie stopt de waanzin? Waarschijnlijk uiteindelijk de Chinese of Amerikaanse middenklassen die in opstand gaan komen. Van de industriële tycoons hoef je echt niets te verwachten, die zullen nog te denken in oneindige groeimodellen en verhogen van winsten (evenals ons nieuwe kabinet).
Locaal:
Zo stond vandaag stond in het het AD dat in het Rijnmond gebied, de komende 10 jaar 25000 sociale woningbouw huizen gesloopt gaan worden (huur minder dan 637 euro). Een bedrag dat voor velen bijna, zo niet de helft van hun netto inkomen bedraagt. Waarmee ze vervangen gaan worden?
66000 nieuwbouw koophuizen wel te verstaan. Uiteraard zijn die duurder dan de huizen die vervangen worden. Men ziet geen probleem en verwacht dat het inkomen van de Rotterdammers e.d. de komende 10 jaar fors zal stijgen.
Zijn zij nu helemaal gestoord of hebben ze de laatste 10 jaar ergens verstopt in een kelder gewoond zonder contact met de buitenwereld?
Nog meer lenen, nog minder van je inkomen overhouden. En iedereen forceren zijn kop in een financiële strop te steken is het motto! Oh…en we zitten met een krimpende, ouder wordende bevolking. Dat nieuws is ze ook nog eventjes ontgaan.
Over 15 jaar vanaf nu ga ik me kapot lachen als de jeugd eventjes met de babyboomers gaat afrekenen. Zal niet op een al te vriendelijke manier gebeuren. Dit kabinet zal een van de laatste babybo(o)m kabinetten zijn. Daarna zal het kunstmatig in stand houden van de status quo ten koste van alles eraan gaan. Grondig en keihard en zonder enige vorm van compassie of genade!
Daar kun je donder op zeggen, alles wordt spijker hard! Precies wat men altijd beweerd te voorkomen met het beleid.
Maar goed, wie neemt onze geestelijk gestoorde leiders nog serieus in hun intenties?
@63:
“Toch hoor je altijd in het nieuws e.d. dat er mensen blij zijn met een zwakkere munt. Met name het bedrijfsleven dat makkelijker kan concurreren. Waanzin natuurlijk,”
geen waanzin, voor grote bedrijven die veel in dollars doen KAN het zeer voordelig zijn. Maar ik vrees dat het vooral multinationals betreft die Nederland gebruiken voor vette subsidies, een minimaal belastingtarief etc. en die hier nauwelijks personeel hebben.
Voor kleinere bedrijven is een dalende munt altijd nadelig (in ieder geval op wat langere termijn, voor iemand in de handel kan het wel tijdelijk voordeel opleveren).
“Zijn zij nu helemaal gestoord of hebben ze de laatste 10 jaar ergens verstopt in een kelder gewoond zonder contact met de buitenwereld?”
Ze gaan mensen gewoon dwingen om meer te betalen, en als dat niet lukt zal de belastingbetaler moeten bijspringen. WBV’s zijn tenslotte ook TBTF. Heads I win, tails you lose.
@51 (Patrick)
Wat leesvoer voor je. http://www.amazon.com/Confessions-Economic-Hit-John-Perkins/dp/0452287081/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1286907100&sr=8-1
Enjoy.
Goed onderzoek naar de ‘rise of disaster capitalism’ in een mondiale context (vanaf ca pinochet)
http://www.amazon.com/Shock-Doctrine-Rise-Disaster-Capitalism/dp/0312427999/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1286907169&sr=1-1
@59 (nhz)
”Ze snappen er geen barst van (of willen het niet snappen).”
Ze kunnen en willen niet bevatten dat de overheid kwaadaardig van aard is en alles heeft verpatst aan de financiele sector, bevolking inclusief. Laatst weer (3e dit jaar) een collega (+-24)een flatje gekocht voor een paar jaar. Ik heb eea proberen toe te lichten maar kansloos. Ik laat het maar sindsdien. Ze vragen gewoon om financieel uitgewoond te worden.
Zijn logica; de overheid zal de HRA niet afschaffen en de dip is voorbij. Het was niet duur, slechts! 165k ex kosten. Volgens mij zal hij deze woning kwijt raken of er de rest van zijn leven wonen als het meezit.
Opstand komt altijd te laat. Je kan beter klaar zijn om te vertekken (uit de EU). Het liefst voordat de financiele bom valt.
@Adamus 59,
Dit is niet het verhaal van een deflationist. Als BW valt als gevolg van QEII, dan is er maar een uitkomst. Dit kan alleen maar leiden tot hyperinflatie en dus met z’n allen down the drain.
Ik kan geen enkele redenatie bedenken die deflatie tot gevolg heeft.
‘Na 2014 wordt er niets meer gedaan aan stedelijke vernieuwing. Het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing, waar onze wijkvernieuwing op is gebaseerd, valt dan in één klap weg. De woningcorporaties, die hard nodig zijn voor het investeren in onze wijken, worden na 2014 volkomen leeggeroofd.’
Reactie B&W op regeeraccoord
Leuke parodie rondom ‘foreclosure gate’.
http://www.youtube.com/watch?v=9kPCYcBm-C8&feature=player_embedded
Ik wel een idee hoe bovenstaand flimpje ongeveer in Nederlandse en Europese termen kan worden ingevuld…. Hier moet het alleen nog komen.
@ll
De woningcorporaties hebben 80 miljard schuld. De rente moet betaald worden. Stedelijke vernieuwing aka vernietiging weg is niet erg. Blijven de goedkope huurwoningen tenminste staan. Leegstaande te dure koopwoningen hebben we al teveel.
@65 Hugo, dank, ik zal me er eens aan wijden.
@63 Peter
Safe you’re breath. The madness continues:
Especially, since as we disclosed yesterday, the Fed will have to force Congress to increase its deficit, and thus debt funding needs, simply so that there are enough Treasuries for the Fed to monetize.
in:
http://www.zerohedge.com/article/yale-phd-and-former-fed-member-tells-obama-pull-gordon-brown-and-sell-all-americas-gold
Vertaald: De Amerikaanse regering moet meer schulden maken en die financieren met staatsobligaties, anders kan de FED niet genoeg geld maken door die dingen op te kopen.
@37 NHZ
maar mensen die maximaal lenen en het geld er door jagen zijn nog steeds verreweg het beste af, spaarders leveren ieder jaar dik in.
Ik geloof hier niets van. In ons bedrijf, vrienden- en familiekring merken wij dat de meeste mensen steeds minder te besteden hebben en hun rekeningen nauwelijks of niet kunnen betalen. Een kleine tegenslag en er doen zich al grote problemen voor. De kredietkraan is dichtgedraaid, dus zullen ze nu toch eens hun schulden af moeten betalen.
Als jij denkt dat de overheid iedereen met schulden even zal gaan helpen, dan heb je het goed mis in mijn ogen. De overheid geeft niets weg en heeft alle geduld, ze kunnen jaren wachten op hun geld.
En dat spaarders jaarlijks inleveren, dat klopt wel, maar het is nog altijd beter dan met enorme schulden opgezadeld te zitten.
Trouwens, waarom zou je rendement moet hebben op je spaargeld? Er is niemand die jou verplicht te sparen, het is een eigen keuze. Uitgeven mag ook.
@73:
er zijn al zat gemeentes waar ze ver bovenmodale mensen (bijv. 150K gezinsinkomen) helpen om de hypotheek te betalen; dat is dus allemaal belastinggeld. Al die regelingen zoals verlenging van de aftrekbaarheid van 2e hypotheek tot drie jaar, verhoging NHG grens, en dat hele WeW fonds, dat zijn allemaal middelen om de veel verdieners te helpen om nog meer te leven op kosten van de belastingbetaler. Wie geen maximale hypotheek heeft draait er voor op.
Ik ken geen enkel voorbeeld van een scheeflener die daardoor serieuze problemen heeft (al hebben sommigen wel zorgen, eigen keus lijkt me); ik ken wel talloze voorbeelden van mensen die er riant van profiteren, nog steeds. Hoeveel mensen worden uit hun huis gezet omdat ze de hypotheek niet meer betalen maar nog wel 100K per jaar aan andere flauwekul uitgeven? Misschien doen ze dat bij kleine ondernemers, maar verder hoogst zelden.
Ik zeg niet dat je rendement moet krijgen op je spaargeld, maar wel minimaal inflatie bijhouden en een vergoeding voor de onzinnige belastingheffing daarover en het risico dat de bank failliet gaat (dat laatste zou zeker een paar % extra rente moeten opleveren, het risico is veel hoger dan bij bijv. obligaties). Wat er nu gebeurt is gewoon diefstal, geld afpakken van spaarders en het uitdelen aan mensen die op te grote voet leven.
@68:
van de club van Rutte kun je wel verwachten dat ze de WBV’s leegroven om de villawijken te spekken. Al weet ik niet of het beleid daar echt op neerkomt. Als je ziet wat ze va plan zijn t.a.v. milieu, verkeer enz. dan is het volkomen duidelijk: 100% aso beleid, Fuck you tegen iedereen die geen keiharde egoist is.
@70:
ik las gisteren net over nieuwe plannen voor grootschalige kaalslag bij mij in de buurt. Wat dat betreft zou je hopen dat het geld nu zover op is dat ze ook de sloper niet meer kunnen betalen maar helaas, dat komt vast weer uit een ander overheidspotje.
@72:
er wordt nu overal openlijk over gepraat dat de FED de dollar wil crashen. Griezelig, want voor je het weet wil iedereen door de draaideur naar buiten en hebben we de grootste crash uit de geschiedenis. Je mag hopen dat het in dit geval ‘blaffen maar niet bijten’ is.
@74 NHZ
Goed, je hebt gelijk over spaargeld, hier verlies je jaarlijks op, maar mocht je een eigen woning hebben dan verlies je op dit moment minimaal 4%, zie Erica Verdegaal:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-10-2010/duitse-woningen-zijn-ton-goedkoper/#comment-53310
Huren geeft je bovendien de flexibiliteit om per maand op te zeggen. Je zit niet een jaar lang te wachten op een evenuele koper van je huis.
Ook mensen met twee huizen hebben dezelfde kosten, dus ze verliezen minimaal 8% per jaar.
Ik zou niet willen ruilen met deze mensen. Dan liever een beetje verlies op spaargeld en geen kopzorgen!
er zijn al zat gemeentes waar ze ver bovenmodale mensen (bijv. 150K gezinsinkomen) helpen om de hypotheek te betalen; dat is dus allemaal belastinggeld.
Nhz, voor zolang het duurt. Dit soort regelingen straks afgelopen. De kraan vanuit den Haag wordt dicht gedraaid en op lokaal niveau zijn die bedragen niet meer te innen. Het systeem gaat door de mand vallen.
73 frouke, mooie post.
Digitaal geld is geen store of wealth, je wordt geacht er transacties mee te doen. Misschien is geen schulden hebben wel een investering.
Zijn logica; de overheid zal de HRA niet afschaffen en de dip is voorbij. Het was niet duur, slechts! 165k ex kosten. Volgens mij zal hij deze woning kwijt raken of er de rest van zijn leven wonen als het meezit.”””
Goeie handel die appartementen….over een jaar 90K?
Gehoord dat op IJburg app. Dan door ouders wordt gekocht, kleinkinderen moeten ook de ruimte hebben.
Goed leeswerk.
de sloper niet meer kunnen betalen maar helaas, dat komt vast weer uit een ander overheidspotje”””””
De verlengde vorstverlet natuurlijk.
De kredietkraan is dichtgedraaid, dus zullen ze nu toch eens hun schulden af moeten betalen””””
Ik vernam van TNT pakketbezorgster dat er steeds meer contant wordt afgerekend aan de deur. Mensen bestellen bij h&m en wehkamp, maar niet vooruit of met ideal, zoveel mogelijk achteraf. Iets van na de zomer. Ook wordt gezegd “we halen het wel op bij afhaalpunt”, weer een weekje uitstel. Volgende stap?
@65 Hugo, dank, ik zal me er eens aan wijden.”””
Ook als PDF te vinden. Even zoeken
@76:
wat iemand verliest die een woning gekocht heeft is zijn probleem, daar ben ik niet voor verantwoordelijk. Mijn spaargeld wordt gestolen om huiseigenaars etc. te helpen. Ik denk trouwens dat die berekening voor huiseigenaars niet klopt, veel mensen met twee huizen hebben voor het tweede huis een aflossingsvrije hypotheek met variabele rente die al tijden superlaag is. Ze betalen 2% ofzo waarvan de helft voor de belasting, effectief dus maar 1% per jaar! En onderhoud doet niemand als ik zo om mij heen kijk, VVE betalen en dat soort zaken wordt ook vraag op bezuinigd … dus die kosten zijn misschien wel lager dan de officiele inflatie.
@77:
het zal wel stoppen, maar niet onder Rutte cs. Die zullen juist deze bovenmodale scheefleners ruimhartig de hand boven het hoofd houden, ten koste van mensen met AOW of een bijstandsuitkering.
@79:
Ik ken verhalen van mensen uit de provincie die alvast een huis kopen in Utrecht voor als de dochter over vijf jaar daar gaat studeren, ‘goede investering’ …
@81:
interessant, zou er op kunnen wijzen dat veel mensen een groot deel van de tijd rood staan op de betaalrekening.
@74 Nhz
“Al die regelingen zoals verlenging van de aftrekbaarheid van 2e hypotheek tot drie jaar, verhoging NHG grens, en dat hele WeW fonds, dat zijn allemaal middelen om de veel verdieners te helpen om nog meer te leven op kosten van de belastingbetaler. Wie geen maximale hypotheek heeft draait er voor op”.
Stel, je hebt een huis in de verkoop voor 250.000, volledige hypotheek. Nog niet verkocht, maar je hebt alvast wel een huis van 300.000 gekocht. (Ik neem aan dat je je wilt verbeteren)
Volgens Vergaal geven deze 2 huizen dus 4 % verlies, afgezien van eventuele prijsdalingen in de toekomst. Dus je bent al 22.000 euro aan kosten kwijt. Daarbij ben je nog eens 6% overdrachtskosten kwijt voor je nieuwe huis: 18.000 euro. Hoe wil je dit ooit terug verdienen in een dalende markt?
@84:
‘heads I win, tails you lose’
als de huizenprijzen weer gaan stijgen (bijv. wegens hard oplopende inflatie) dan kunnen de scheefleners de winst in hun zak steken. Als de prijzen blijven dalen draait de samenleving vermoedelijk voor het verlies op.
Nogmaals, ik denk dat die 4% kosten voor velen op dit moment te hoog geschat is. En huren kost ook geld, misschien straks nog meer dankzij het huurdertje pesten van Rutte. Dat komt bovenop het verlies dat je maakt op je spaargeld (wegens inflatie + belasting). Voor alle duidelijkheid: ik huur, mede omdat ik zoveel spaargeld heb dat ik altijd zelf voor de verliezen zou moeten opdraaien.
Mij lijkt een gestage daling die vele jaren gaat duren het meest aannemelijk. Bijna iedereen zal dan verliezer zijn, maar vooral de mensen die verstandig met hun geld om gingen en besloten voorlopig te huren. Want bij de scheefleners valt toch niets te halen, ondertussen wonen ze mooi jaar op jaar ver boven hun stand plus nog allerlei extraatjes die ze van de hypotheek konden regelen.
Nhz jij moet toch snappen dat het zelfs op korte termijn niet meer haalbaar is. Parels voor de zwijnen. Huizenprijzen blijven niet op pijl, ook niet reëel. No way.
Spaargeld=digits
Schuld=belofte
Ga wat nuttigs doen met geld, koop wat leuks, desnoods een te dure akker via de Rabo, stukje bos, hoewel teken, alles heeft zijn nadelen. Help een boer?bevrijdt ze van de bank. Loverendale?
Frouke,
Stel v.o.n. 290k, hypotheek 325k, bod 265k en dan maar huis huren 200km verderop ivm werk. Hypotheek nog aftrekbaar?
Gewoon een huis Kees, 30 jaar vast, stevige inflatie gegarandeerd. Geen slechte deal.
Wel zorgen dat je je baan behoudt! hehehehehe
Heb je spaargeld…ff wachten nog.
@Adamus
Het lijkt mij dat als je niet op dit bod ingaat en vervolgens gaat huren, dat je inderdaad nog HRA geniet. Dat kost de belastingbetaler, die je overigens zelf ook bent, pakweg 2% per jaar.
Maar zelf verlies je nog steeds 4% per jaar op je huis en bovendien moet je huur betalen. Duur grapje.
Ik zie vooral hoogopgeleide jonge mensen huren. Dat geeft een enorme flexibiliteit en dat is nodig omdat zij nogal eens veranderen van baan. Vaak moeten zij ook voor korte of langere tijd naar het buitenland.
Ze willen dus niet aan een onverkoopbaar huis vastzitten, maar willen juist snel kunnen verhuizen.
Bovendien kunnen deze lieden wel rekenen en hebben al lang door dat ze beter niet in deze nederlandse huizenmarkt verzeild moeten raken.
met hra is het nog steeds onbetaalbaar een huis
Verrassing!!…Not!
“Een teken aan de wand voor NVM-makelaars was volgens de voorzitter van de Almeerse NVM de Open Huizenroute die onlangs weer werd gehouden. ,,We hadden het idee dat er het nodige op stapel stond. Er is een kabinet gekomen dat niet aan de hypotheekrente gaat zitten en we hadden de nodige aanvragen voor bezichtigingen, maar achteraf is het slechte dag geweest. Gemiddeld is er per kantoor één huis verkocht en dat is niet veel”, aldus Van der Oest over de route.”
http://www.almerevandaag.nl/nieuws/zaken/article6528276.ece/Almeerse-makelaardij-bevindt-zich-in-'hele-zware-crisis‘
@94
Belachelijk weinig, was te verwachten ook want aantal te koop staande huizen neemt ook toe ipv af.
Maar voor de optimiste”n: precies 1 verkoop is precies genoeg om 1 hypotheekbemiddelaar deze maand aan het werk te houden 🙂