Duitse woningen zijn ton goedkoper

Woningen zijn in Duitsland gemiddeld 100.000 euro goedkoper dan in Nederland. Spaarbank LBS verwacht dat de druk om naar de Duitse grensstreek te verkassen alleen nog maar verder zal toenemen.

De economische crisis heeft de woningmarkt in Ierland regelrecht geruïneerd. In vier jaar tijd zijn de prijzen met 35 procent gekelderd. Behoorde het land in 2006 met een gemiddelde van ruim 300.000 euro tot de Europese top, momenteel gaan de woningen van de hand voor amper 200.000 euro. In de meeste landen in het noordwesten van Europa hebben tot dusverre slechts kleine prijscorrecties plaatsgevonden. Hoe anders is het beeld dan in het midden van de jaren negentig. Toen nog was Duitsland de prijzenkampioen en golden Nederland, Groot-Brittannië en Denemarken als voorbeelden van het goedkope bouwen.

Bij het maken van de internationale prijsvergelijking is LSB uitgegaan van de gemiddelde prijzen van de in het desbetreffende land verkochte woningen. In Duitsland leggen de vrijstaande woningen daardoor een zwaarder gewicht in de schaal, in Groot-Brittannië daarentegen de rijtjeswoningen. Vrijstaande woningen zijn bij de Britten anderhalf keer zo duur als bij de oosterburen. Een effect in Duitsland is ook dat afgelopen jaren – ten koste van de nieuwbouw – steeds meer bestaande woningen van eigenaar wisselden. Bij wijze van uitzondering bekeken de onderzoekers in België uitsluitend de vrijstaande woningen. LSB ziet de hoge prijzen als rechtstreeks gevolg van de erg gunstige financieringsmogelijkheden van de afgelopen jaren. De historisch lage rente fungeert als trekpaard. De bank voorspelt dat binnen niet al te lange tijd de vastgoedmarkt in Duitsland weer zal aantrekken. De rentes zijn nog steeds laag en de woningen een stuk goedkoper dan waar ook in het noordwesten van Europa.

bron: Cobouw.nl

Share Button
Tagged with:
33 comments on “Duitse woningen zijn ton goedkoper
 1. lorenzo says:

  Een ton goedkoper is nog bescheiden , een leuke Villa voor 165.000 http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2324115

 2. Nico de Geit says:

  De gemiddelde woning is in Nederland een rijtjeswoning met een strookje tuin, en in Duitsland een vrijstaande woning op 1200m2 grond. Die worden met elkaar vergeleken en dan nog is de Duitse vrijstaande woning een ton goedkoper dan het Nederlandse rijtjeshuis.

  Waarom wonen de smurfen niet in een flatgebouw? Weg met de slechte ideeën van Gargamel, laat Grote Smurf alles regelen.

 3. lorenzo says:

  ”De bank voorspelt dat binnen niet al te lange tijd de vastgoedmarkt in Duitsland weer zal aantrekken”
  Wat is er mis met de Duitse vastgoed markt dat er weer IETS moet aantrekken ? Moeten lage ( realistische ) prijzen altijd maar omhoog ?
  In DLD is een eigen woning geen utopie en winstbejag op grond is een leven tussen 4 muurtjes voor een aantal jaartjes.

 4. adamus says:

  en bouwen op minstens 700m2.

  half tot een uur reizen van Hamburg, bouwgrond €30. Van kennis vernomen die daar woont.

 5. Nou, says:

  Cobouw bah. Het artikel is alweer van hun websaait verwijderd. Je zou toch geen verkeerd signaal willen afgeven.

  Er wordt aan het eind van de eerste alinea gesuggereerd dat goedkoop bouwen iets met goedkoop wonen te maken heeft. Of in ieder geval in de jaren 90.

 6. Nou, says:

  In Nederland wordt echt wel goedkoop gebouwd. Ik woon in een huis dat in 2001 is opgeleverd en dat is echt wel goedkoop gebouwd. 20 cm daklood weglaten, kozijnen niet meer onder verstek zagen en waaibomenhout gebruiken, alle muren zijn van prefab baksteen. De badkamer loopt niet af naar het putje, de isolatie is net te kort. etc etc.

  Dus eigenlijk wonen Nederlanders ook heel goedkoop.

 7. Ain says:

  vanavond in EénVandaag een item over de open-huizen dag:
  EenVandaag volgt gezinnen in Amersfoort, Huizen en Hilversum. Bloemen op tafel, appeltaart in de oven: ze hebben hun woning van onder tot boven op orde gebracht voor de open de open huizendag. Sommige huizen staan al jaren te koop. Zou het vandaag eindelijk lukken om die felbegeerde koper te vinden?

  http://www.eenvandaag.nl/economie/36495/open_huizendag

 8. Juan Belmonte says:

  @artikel

  De economische crisis heeft de woningmarkt in Ierland regelrecht geruïneerd. In vier jaar tijd zijn de prijzen met 35 procent gekelderd

  NL heeft méér hypotheek per verdiende euro dan IER. In IER is het -35% geworden qua prijscorrectie. In NL denkt de heer Ed van de Bijl dat de grondprijzen (op korte termijn) omhoog gaan.

  Hahahahahaaaaaa 🙂

  Met middelbare school economie komt u verder.

  In DUI, met méér industrie dan in NL, zijn huizen een ton goedkoper dan in NL en zijn de huizenprijzen de afgelopen 20 jaar vrijwel niet gestegen.

  Hoe kan dat nu, bedenken we hier welvaart ?

 9. tokkert says:

  In Duitsland is na de “Wende”veel gebouwd,zolders zijn “ausgebaut”en verhuurd vooral in in de “BRD”Veel mensen zijn van oost naar west gegaan.De Lohnkosten zijn hoger geworden ten koste van het nettoloon.Lohnnebenkosten:Renteversicherung van ca.13% naar 19% en Krankenversicherung vanca.8% naar 15,5 .Invoering van de Pflegeversicherung.Invoering van de “Harz IV Gesetze”SarnIerung van de Sozialstaat”.Huizen zijn in Zuid-Westphalen intussen vaker onder de ton te krijgen.Tot 1996 ondenkbaar

 10. arendsoog says:

  @9

  Iets dergelijks staat ons ook nog te wachten, PLUS een crypto-afschaffing van de HRA: ik leid hiervan een gestage (reële) afkalving van de huizenprijs over de komende tien jaar (gemiddeld -5% per jaar vs. 2009). En hopla, over tien jaar zijn de prijzen met 50% gezakt.

 11. Hugo says:

  Ach in Bulgarije, Vietnam, Costa Rica etc etc kan je voor 10k een prachtwoning krijgen. Belangrijkste variabele is of overheden al dan niet ‘zoning’ (m2 omtoveren van 15 Euro naar 600 Euro aangezien de ‘bestemming’ is veranderd) hebben ingevoerd.

 12. bankschroef says:

  @10 …en het grondwater met 50% gestegen..

 13. Nou, says:

  Bedankt ain, voor de link naar het 1vandaag videotje

  Alle relevante getallen die zijn genoemd in de video staan ook in dit stukkie:

  http://www.nu.nl/economie/2352611/open-huizendag-trekt-125000-kijkers.html

 14. lxiv says:

  In werkelijkheid zijn de huizen in Duitsland 50% goedkoper, en vaak nog beter van kwaliteit ook.

 15. adamus says:

  vanavond in EénVandaag een item over de open-huizen dag:

  is er al bezuinigd op dit programma?

 16. tokkert says:

  Ook zal in duitsland de vergrijzing de prijzen verder laten dalen.

  (Was het Z 24? waarin gesteld werd dat in duitsland in 2050 ca 10.000.000 minder mensen zouden wonen?).

  In landelijke gebieden waar nu oudere mensen om wat voor reden hun huis verlaten, dreigt leegstand,omdat daar infrastukturele verslechteringen en slechtere voorzieningen zoals scholen supermarkten etc. sluiten door gebrek aan navraag.

  Hoe is het met de vergrijzing in Nederland?

  Daar hoor of lees ik weinig over!

  Vanaf oktober 2008 gaat er denk ik 50% van de prijs af in Nederland in 5 jaar.

  Stel de huizenprijs okt. 2008 op 233.000€.

  Dan bespaar je per jaar € 23.300 Netto

  per maand ongeveer € 970,83 Netto,

  iedere dag ongeveer € 63,81 Netto

  (7 dagen in de week,365 dagen per jaar)

  bovenop jou eigen loon door tot okt. 2013 niet(!?) te kopen.

  Als uurloon (8 uur iedere dag,7 dagen per week) zou dat € 7,97 zijn.

  Wat verdien jij! netto per uur in jou baan nu???

  Die 7,97€ kun jij in dat geval daarbij bij op tellen!

  Een starter zal in het begin van zijn/haar carriere niet zo snel zo gemakkelijk zo veel geld kunnen verdienen door nog een beetje aftewachten met kopen.

 17. tokkert says:

  Oeps sorry,rekenfout,per maand moet zijn € 1941,66 beetje pijnlijk,maar je voordeel blijkt nog dramatischer.

 18. lorenzo says:

  Een te grote fixatie op de HRA , deze heeft weinig invloed op de hoofdsom van een woning… wel de komende beperking van de aftrek (..) , daar is immers niets over gezegd of beloofd aan het kiesvolk aangaande hun woning .

 19. tokkert says:

  Tegenwoordig vertelde mij een makelaar in Duitsland koopt de koper op de volgende wijze:Kaufpreis minus Renovierungsstau (of minder).

  In veel gevallen waar het een bouval betreft Grundstückspreis minus Abrißkosten(of minder).

  Hier(Süd-Westfalen) geld intussen volgende richtlijn:

  € 1000,- per vierkantemeter Wohnraum

  Ongeveer € 100,- per vierkantemeter Grundstück.

  (Kan ook lager).

 20. alek_a says:

  @tokkert

  Dus in DE kost een huis 200m2 op 500m2 grondstuk 2 en een half ton. Dat leen je hier makkelijk. Aleen je krijgt een rijteshuis met ingeboksde postzegel tuin.

  Ja, maar in DE betsaat de aflossingvrij monster niet en je moet eigen kapitaal er in steken. 250k is daar meer waard dan 250k hier.

  Het blijft zo dat prijs/kwaliteit hoger is, ook neem je mee dat er moelijker is te lenen.

 21. Ton says:

  Ik ben er jaren geleden mee bezig geweest, en had bijna een boerderij gekocht. Mijn ervaringen:
  1. Prijzen van 160-200k zijn in de zgn ‘middle of f*cking nowhere’; daar bij Enschede en Hengelo de grens over (Bad- weetikveelwat). Daar wil je nog niet dood gevonden worden volgens mij.
  2. Kijk je in de hoek van de normale bewoonde wereld, bij Nijmegen de grens over, dan zijn de prijzen aanzienlijk hoger. Sowieso, EN omdat daar al die gesjeesde hollanders de prijzen enorm opgedreven hebben – en de Duitsers nemen dat natuurlijk onder dankzegging in ontvangst.
  3. De Duitsers zitten als het honden gaat nog erg in de tijd van 70 jaar geleden; ‘befehl ist befehl’, bakkes houden en hond muilkorven in het bos of de boswachter of zelfs een jager schiet ‘m af. Pas zeker op als je een hond hebt groter dan formaat pekinees; voor je ‘t weet staat ‘ie op de lijst van ‘kampfhunden’ en ben je de lul met gedragstesten die te infantiel voor woorden zijn, en hondenbelasting van EUR 1000 per hond / jaar, ZELFS als je je hond uitsluitend op eigen terrein houdt. Het is deze waanzin, die een Duitse advocaat me volledig uit de doeken gedaan heeft, die die me heeft doen besluiten dat die moffen hun huizen daar mogen duwen ‘where the sun doesn’t shine’.
  4. Hebben we ‘t natuurlijk nog niet eens gehad over ‘t gedrag van Duitsers, dat is een heel ander, en veel minder appetijtelijk, volk dan ollanders. ‘t Blijven natuurlijk wel Duitsers…

  Kortom: daartussen gaan wonen voor een wat groter tuintje zodat ik nog meer gras kan maaien? Ik daggutnie.

 22. nhz says:

  @1:
  ik zag op TV al mooie bungalows met ruime tuin langskomen voor 100-110K euro, en dat vlakbij de grens met tulpenbollenland.

  @3:
  Nederlandse pensioenfondsen en vastgoed ontwikkelaar zijn massaal ingestapt in Duits vastgoed. Is nog wel afwachten of het lukt om daar ook de zaak helemaal uit de hand te laten lopen, ze hebben daar tenslotte niet de hulp van Elco Brinkman en zijn maffia.

  @18:
  leuk stukje; blijkbaar durft Erica nu ook wat duidelijker te zijn over de huizenmarkt.

 23. John says:

  @22
  Mooi stukje tekst Ton.

  Beetje het probleem met Nederland.
  Fijn om te wonen alleen de huizen zijn zo onchristelijk duur.

 24. lorenzo says:

  Tja Ton , als je de omgeving Enschede de grens over de ”middle of nowhere” noemt kun je ook beter lekker in de Randstad blijven , lijkt me.
  Emsland is aan te raden !,voor de helft geprijst, maar ik merk niet voor onze gesjeesde nederlanders die verslaafd zijn aan janken , zeuren , klagen en files.
  Nederlanders , die i.t.t een duitser onbeschoft is , je op een zebra pad te pletter rijdt, opgefokt is en territoriaal gedrag vertoont…..
  Nee WIJ kunnen nog een hoop leren in een omgeving waar het land te klein is en de mensen te veel. Eigenlijk gewoon te begrijpen in die omstandigheden.

 25. tokkert says:

  Ton,

  De omgeving in Bad Bentheim is erg mooi.

  De beschadigingen die de beet van welke hond dan ook op jou lichaam achterlaat zijn levenslang en kunnen ook makkelijk tot arbeitsongeschiktheid lijden.

  Waar woon jij?

  Al succesvol een huis in Nederland gekocht?

  Hopelijk niet teveel betaald.

  Ik woon en werk met veel plezier sinds 23 jaar in een wat mij betreft zeer beschaafd land.

  Natuurlijk moet je eerst aan het leven hier wennen.

  In een land dat mij een goede kans gegeven heeft hier met mijn vrouw en onze qualificaties een bestaan op te bouwen.

  In de 80-er jaren was voor ons in Nederland geen enkele kans op normaal werk.Wij zijn geboren eind 50-er begin 60-er jaren.

  Wellicht is er enige neid over dat wat de” grote broer” heeft kan en mag.

  Jou “post- war ” mening is een beetje gedateerd wat mij betreft.

 26. Berliner says:

  @22 Ton,

  Middle of Nowhere ? In Nordrhein-Westfalen wonen meer als 23 miljoen mensen. Daar is Nederland een dunbevolkt land bij.

  Ik woon sinds een paar jaar in Duitsland. En het het doet me een beetje denken aan Nederland van vroeger van voor 2001. Geen sterke rechtse bewegingen. Het voetbal WK van 2010 was Nederlanders verkleed als Duitsers en andersom. En als mensen denken dat hier Schlager populair is. Dan kijk eerst maar zelf in de spiegel (Dries Roelvink en die sha-la-lie zangeres?). Die zie je hier niet in de top 50 !

  Groeten uit Duitsland !

 27. lorenzo says:

  De grote fout die teveel mensen maken is dat ze enkel de prijs van de woning ,in dit geval ,zien. Een hele grote fout is dan in de maak . Een totaal plaatje die tijd kost is het advies.

 28. nhz says:

  @28:
  mee eens; veel mensen realiseren zich niet dat ze in het meeste ‘buitenland’ heel anders tegen Nederlanders aan kijken dan wij tegen Europeanen aankijken die hier komen wonen/werken. Zeker in zuidelijker landen blijf je altijd een buitenlander die ze met argusogen bekijken: mensen met teveel geld, ijverig (= baantjes inpikken), veel te veel zeuren over ‘afspraak is afspraak’ etc, onbeschoft, geen gevoel voor familie verhoudingen etc. Dat heeft ook een financiële prijs die veel hoger kan zijn dan de besparing op het huis. Overigens ligt dat weer heel anders als het alleen om een tweede woning gaat, dat wordt meestal een stuk positiever benaderd.

 29. Tampert says:

  Vielleicht is Der Mensch nur af die Erde um…ja wie sage ich das jetzt…um selbst ein Haus zu bauen.

 30. lorenzo says:

  Niek : nu slaan we weer om naar de andere kant en worden mijn woorden gebruikt om ”onze” visie te bekrachtigen.
  Mijn reactie was op Ton , die enkel een lage prijs zag…

  Ik zal eens vertellen : de overheid gaat in de toekomst ( al rapporten over gemaakt) vele miljarden missen van de rijkere mensheid die massaal nederland zal verlaten voor het beter weer , de mentaliteit en om de wachtlijsten te omzijlen (..)
  Alle ex. tv bekendheden zijn ons voorgegaan !
  Want waarom zou je niet in zuid spanje gaan zitten , die qua afstand net zo ver is als van groningen naar limburg , in tijd gemeten te reizen ?
  Voorzien in je eigen onderhoud en gaan…..

 31. mrx says:

  de bouwkosten daar ligt het niet aan. het ligt aan de grondprijzen. misschien interessant om te vermelden dat de duitse grondprijzen zijn vastgelegd en niet aan speculatie onderhevig zijn. ze mogen tot max 30% afwijken. en dan dacht je dat we in nederland socialistisch waren.

 32. S.Swart says:

  3 jaar geleden gestopt met werken.Wilden een andere woning kopen met alle voorzieningen gelijkvloers. Een bungalow dus.Was echter door de hoge kosten, ca 350.000 in Nederland niet te realiseren.
  Zijn gaan shoppen in Duitsland en hebben daar een bungalow gekocht, 600m2 grond, woonoppervlak 142 m2, nieuw gebouwd voor 165.000.Super geisoleerd, kwalitatief beter dan de Nederlandse bouw.
  Grondprijs ligt tussen de 20 en 25 euro per m2. Afstand tot Alkmaar: 265 km, 2,5 uur rijden.

 33. ghva says:

  In 2010 kochten wij net over de grens bij Bellingwolde een vrijstaande jaren-70 huis: 6 slaapkamers, 220m2, garage voor 3 auto’s, flinke kelder, 3 badkamers met in totaal 4 toiletten en bijna 1400m2 grond en achter vrij uitzicht. Gekocht voor 143.000,-. We bellen hier op het netwerk van KPN en kijken SBS via sateliet. Inmiddels een leuke serre-uitbouw, totale huisoppervlakte nu 320m2. Alleen onze entree meet al 32m2. We wonen hier naar ons idee prima voor de komende jaren. En omdat ik in NL onderneem hebben we wel (nog wel…) renteaftrek. Omdat mijn vrouw niet meer werkt hebben wij voor onze 4 kinderen het beduidend hogere kinderbijslagbedrag van Duitsland (om nog maar te zwijgen over het royale elterngeld dat wij hier voor 2 kids hebben ontvangen). Nog een voorbeeld; de auto van mijn vrouw (Chrysler Voyager) kostte in NL 90 euro per maand aan wegenbelasting. Nu betalen we 168 euro per jaar. Ik kan nog wel even doorgaan…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*