Helaas is de kans best groot dat de huizenmarkt en huizenprijzen begin volgend jaar weer instort.
Maatregelen als deze: klik hier, leveren volgens berekeningen van de Hypotheekshop betekenen voor veel mensen met een laag inkomen dat ze 20% minder hypotheek kunnen krijgen.
Dat betekent dus dat die mensen minder snel zullen gaan verhuizen, of minder hoog kunnen bieden en dat betekent dus dat de vraag afneemt en de prijzen dalen.
Oops!
Sommige banken (die dat tegen ons hebben beweerd maar van wie we hun naam vanwege bankpolicies niet mogen noemen) vertelden ons dat het vaak zelfs om 25% gaat. Dus dat veel mensen 25% minder hypotheek krijgen volgend jaar en hij verwacht dat de hypotheekmarkt begin volgend jaar verder verslechterd.
Het is zelfs zo, dat die banken vroeger, een paar jaar geleden werkte met een factor van 5 a 6. Dus als je bruto inkomen inclusief je partner, 40.000 euro per jaar is, dan mocht je een hypotheek krijgen van maxmax 240.000 euro. Vanaf volgend jaar gaat die factor naar 3,5. Dan mag je dus maar 140.000 euro hypotheek krijgen!!! Dat is 42% minder.
bron: blog.jaap.nl
geduld, komt u over een jaar maar weer terug……………….
Sluit aan bij persoonlijke ervaring, in goede tijden wilde de bank me makkelijk wat lenen, in slechte tijden krijg je niks. De professionaliteit van politici wordt zwaaaaaaarrrrrrr overschat maar die van banken ook. Ze voelen zich goed in goede tijden en kijken niet naar economische cycli maar lenen makkelijk, onverwacht voor hen gaat het dan ineens slechter en ze trappen op de rem, meer hoef je er volgens mij niet achter te zoeken..
Die pensioenen is vervelend zeg, je betaalt meer zodat de gepensioneerden van nu genoeg krijgen maar de pensioenfondsen snappen he-le-maal niks van beleggen, hoeft ook niet, hun salaris is niet afhankelijk van resultaten, je inleg krijg je misschien nooit meer terug, vervelend..
Dit bericht is ongenuanceerd. Zie hier voor voorbeelden http://twurl.nl/e8ylvo.
Alleen de lage inkomens kunnen fors minder gaan lenen. Vraag is of deze mensen in de huidige koopmarkt al in staat waren om te kopen.
Modale en hogere inkomen gaan er veel minder in leencapaciteit op achteruit.
@3,
HET argument dat de woningmarkt niet sterk zou dalen was de sterke onderkant/bodem van de markt.
En juist die wordt met deze maatregelen verpulverd.
@artikel
Naast minder krediet hangen er vier Zwaarden van Damocles boven de woningmarkt:
1) k.k. gaat eraan (politieke consensus) wie NU koopt betaalt 6% k.k. en is dus Kamikaze Koper
2) HRA gaat er op termijn aan, ook in het laatste EU land, NL, dat er krampachtig aan vasthoudt. Wie nu koopt koopt met de verwachting 100% HRA over 1,5,10,20,30 jaar. Dat is een sprookje. Ook vanuit HRA perspectief is wie nu nog koopt een Kamikaze Koper
3) “de rente” is 15 jaar kunstmatig laag geweest en in Griekenland en Ierland (9%) zien we NU PAS reële risico-opslagen die als ze 10 jaar geleden toegepast waren de bubbel hadden voorkomen. Bij 10% rente is de “waarde” van wonen fors minder omdat het lenen ervan veel duurder wordt. Wie nu koopt met het beeld kunstmatig lage rente gedurende 5,10,20,30 jaar is dus Kamikaze Koper
4) de totale verdiencapaciteit in NL gaat fors omlaag omdat tussen nu en 2015 1 miljoen mensen 65 worden en gaan potverteren ipv waarde toevoegen Wie nu koopt met de verwachting dat NL fors blijft groeien is dus Kamikaze Koper
5) zie artikel: verminderde leencapaciteit voor starters. Wie koopt, op de huidige prijzen, die op een voortzetting van de hypotheek-explosie gebaseerd zijn, is een naïeve Kamikaze Koper
Daarnaast zien we nu gewoon de geïntegreerde woningmarkt (zie artikel Dr.Ir. Maartje Martens) uiteenvallen. Voorbeeld 222.000 woiningen op Funda waarvan een groot gedeelte sinds “6+ maanden” (lees: 2-3-4 jaar). Wie het nu nog niet ziet kan beter met koeien gaan praten, die hebben ook zo’n mooie begripvolle blik …
Het roulette-spel is verleeden tijd:
Faisiez-vos-jeux
Rien n’allait ni va ni ira plus
🙂
@1 🙂
Geduld, komt u in 2011 maar terug 🙂
Juan ziet uit naar de spin van de Maurice de Hond, betaald door de Vereniging Geleend Huis (VEH), zeg zo midden december.
Komt er weer gratis cabaret ?
De NVM geeft u 7 redenen om NU te kopen:
http://nieuws.nvm.nl/wonen/campagnes/7_redenen.aspx
(Juan wil ook wel even reclame voor de scheefmetende vrinden maken)
Juan zegt in al zijn bescheidenheid 6 redenen om NU NIET te kopen:
1) Zwaard 1 K.K. gaat eraan en zet v.o.n onder druk, zo start een onderwaardespiraal
2) Zwaard 2 HRA. Zie boven
3) Zwaard 3 einde (ooit) aan kunstmatig lage rente. Ooit duurt overigens nog wel even, tenzij het in NL een kaartenhuis blijkt
4) krimp beroepsbevolking, babyboomers die pensioneren
5) verminderde leencapaciteit door banken
6) De Tombola Top Tienduizend, waaruit een gemiddelde daling van 38% tussen oude vraagprijs en transactieprijs blijkt:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-11-2010/rating-hollandse-subprime-hypotheken/#comment-56663
Juan tegenspint zo hier en daar wat, laten we het rechtmeten noemen 🙂
Die 7e die houdt Juan graag op de plank 🙂
De Heer Veken kan met zijn omhooggevallen woninkje in de Haag zich bij mij melden voor een woninkje Spanje . Niet te lang wachten meneer , het leven is maar kort nu ook de Oeso heeft gemeldt dat de prijzen in Ollanda 48 % te hoog is.
Rapido…www.second-home.eu
@5 Juan Belmonte
ad 4) Je stelt de gevolgen van de vergrijzing m.i. veel te pessimistisch voor. Over ruim tien jaar zal de Nederlandse beroepsgeschikte bevolking (dus 15 -65 jaar) in personen zo’n 2% kleiner zijn en over 30 jaar, dus in 2040, circa 6%. Anders dan nu het geval is zal die groep doorwerken tot de 65-jarige leeftijd of nog ouder, want VUT en prepensioenen worden langzaam uitgefaseerd.
Daarnaast zal ook de participatiegraad van vrouwen uit de leeftijdsgroep 15 t/m 65 nog een wel beetje toenemen.
Er zijn dus in de toekomst wel wat minder personen in de beroepsgeschikte bevolking, maar of het totale aanbod van arbeidskrachten zal afnemen is nog maar helemaal de vraag.
@5 Juan
‘k Vergat een bron te noemen:
http://www.hoesnel.nl/demografie_nederland/bevolkingsprognose-2050.html
Zal mij benieuwen of de prijs echt een keer gaat dalen.Heb vorige jaar mijn huis verkocht met de intentie om op de executieveiling voor een goede prijs een huis te kopen.Kom er regelmatig, maar prijzen dalen niet echt, em met alle kosten en risico’s (o.a. zelf oude eigenaar eruit (laten) zetten) is het nog steeds niet interresant.
Kijk ook regelmatig op Funda,Huizenzoeker etc. maar de prijzen zijn nog identiek aan 1 a 2 jaar geleden (hoge prijsklasse uitgezonderd)
Mijn huizengeschiedenis
Huis in Den Haag aangekocht in 2001 voor 75.000 euro en voor 15.000 de boel opgeknapt. Veel geklust in huis.
Eind 2007 huis verkocht voor 149.500 euro.
Soortgelijke huizen staan voor 20k minder te koop nu op funda. En dan is er nog ruimte om te onderhandelen neem ik aan.
Ik hou sinds kort (vanaf 7 november 2010) bij hoeveel er te koop staat in de buurt (zoekterm straal 1 km, alle categorieen op funda postcode 2585. Op 7 november stonden er 240 woningen te koop nu is dat gestegen naar 275.Het lijkt er op dat er nog helemaal niets verbeterd is, in tegendeel de markt wordt steeds slechter.
@ 12 mijn huizengeschiedenis.
Best knap dat je in 2001 een woning hebt kunnen kopen voor 75 k (gemeten in Euro’s). In ’98 heb ik een nieuwbouw-eensgezins v.o.n. gekocht voor Dfl. 301.000 waarna deze in 2005 is verkocht voor 255 k in Euro. Dit was in de Gemeente Haarlemmermeer (Nieuw-Vennep). Van woningprijzen in Den Haag heb ik geen kennis.
De rest van mijn huizengeschiedenis is aankoop 2-onder 1 kap in dezelfde polder in 2004. Ook weer een woning gekocht ‘op papier’. Nieuwbouw v.o.n. Deze in augustus 2008 verkocht (tekenen koopovk). Dat de waardestijging op het laatste huis groter was heeft alles te maken met de enorme overliquiditeit welke de markt vanaf medio 2004 heeft overspoeld, plus nog wat lokale factoren.
Vanaf dec 2008 huren we, helaas vrije sector.
Door deflatie gepaard met schuldenproblematiek en uiteraard de levensgrote zeepbel op de huizenmarkt krijgen we nog barre jaren.
Dit maakt dat die enkeling met een hoog inkomen en/of vermogen in een huurhuis zich eigenlijk niet kan permitteren om te kopen, als kun je de tent contant afrekenen. Ik ben er nog niet helemaal uit…
…ook al kun je de tent contant afrekenen.
En als je het kaartje van Nederland bekijkt houden de funderingen gelijke tred met de prijzen , een heerlijk landje :
http://platformfundering.nl/nederland/homefr_nederland.html
ik zie nu veel huizen te koop “vrij op naam” dus met korting, maar eentje die je niet terugziet in de statistieken. 6 % daling in aankoopkosten, maar op funda zie je geen 6% dalingstrend.
Andere ontwikkeling: mensen die failliet zijn mogen (tijdelijk) in hun huis blijven: de bank durft het huis niet te veilen, maar er zijn geen kopers. Kan even duren.
@3:
inderdaad, het lijkt me ook dat deze mensen feitelijk al buiten de markt zaten. Een enkeling werd er met koopsubsidie etc. misschien net ingeholpen, hopelijk zijn we daar nu definitief van af. Die mensen hebben gewoon niets te zoeken op de koopmarkt.
@4:
maar in de meeste regio’s schijnen de huizen van ongeveer 150-200K nog goed te verkopen. Dat zou best kunnen, het gaat gewoon om een andere groep kopers (met wat hoger salaris).
@8:
en dat terwijl je overal leest dat de prijzen in Spanje straks met tientallen procenten omlaag moeten …
@14,15:
nu kopen is alleen interessant voor iemand die alles leent en niet van plan is om het terug te betalen. Cash kopen was nog nooit zo onaantrekkelijk. Ik zou ook met gemak het appartement waar ik woon kunnen kopen, maar de prijs slaat helemaal nergens op dus ik wacht. Misschien dat als er overal banken en overheden gaan omvallen dat mijn mening verandert en vastgoed een acceptabel alternatief voor helemaal niks wordt, maar zover zijn we nog (net) niet.
@17:
voor je het weet heb je dezelfde situatie als in de VS: hypotheek betalen is voor de dommen, want wie niet betaald kan ook gewoon blijven zitten in zijn huis. Zoiets hoef je een Nederlander zeker geen twee keer uit te leggen, ik wed dat mensen in tweeverdienerwijken etc. elkaar volop tips daarover doorspelen.
Alleen al het feit dat er door NVM niet op de Grote Trom geslagen wordt over biedenenwonen geeft aan dat dat niet zo snel werkt in de polder.
Kortom ondanks de introductie van nieuwe kanalen (vrijwillige en onvrijwillige veilingen bij opbod) loopt het aantal transacties terug. Kopers krijgen de bizarre financieringen niet meer los en slimmerikken die Geduld hebben zingen het nog wel even uit….
Juan luistert af en toe ook offi de explosie van grondprijzen die de heer Ed van der Bijl recent verwachtte al hoort. Het na-deinen van de grondprijsexplosie 1995-2008 is wel als echo hoorbaar, echter vooralsnog geen “Van der Bijl Bang”…. 🙂
@Dawg
gevolgen van de vergrijzing m.i. veel te pessimistisch
…
beroepsgeschikte bevolking (dus 15 -65 jaar) in personen 2%
Waarom is er dan zo’n heisa over pensioenen ?
Bovendien: u rekent vast met gelijkblijvende omstandigheden (ceteris paribus) vwb arbeidsparticipatie van vrouwen zoals die 1990-2009 is ontwikkeld.
Eigenlijk zijn we als maatschappij zo ver ontwikkeld dat twee inkomens nodig zijn om te wonen, is dat dan een stap voorwaarts ?
Zoiets kan ook keren….
@19:
er is wel een explosie van vraagprijzen in sommige gemeentes (o.a. in mijn eigen krimpregio). Maar dat zegt net zo weinig als de voortdurende stijgende vraagprijzen op funda …
@20:
hmmm … zou het misschien zo kunnen zijn dat het aantal mensen dat pensioen geniet momenteel veel sneller toeneemt dan het aantal mensen dat er voor opdraait?
Zeker weten dat het pensioensysteem net zo’n pyramidespel is als de huizenmarkt. Nieuwe instappers laten opdraaien voor het genot van wie al langer meedraait is een sluw concept, maar het houdt een keer op. Bij de huizenmarkt zijn we daar al aangekomen, bij de pensioenen zal het wellicht nog 5 jaar houdbaar zijn, met het nodige kunst- en vliegwerk (langer doorwerken, geen inflatiekorrektie, hogere premies – gek dat dat nodig is als het zoals Dawg suggereert ooit allemaal korrekt berekend is …).
Stel al blijven de huizenprijzen ongeveer op dit niveau de komende 10 jaar; de inflatie doet met 3% wel zijn werk.
@ Robald.
Er bestaat in huizenland geen mechanisme dat prijsstabiliteit nastreeft. Er bestaat juist een tegenovergesteld mechanisme.
In goede tijden als schuld goedkoop en makkelijk is vraagt/bied men maar raak om de trein niet te missen.
In slechte tijden biedt men haast helemaal niet meer omdat schuld slechter betaalbaar en te verkrijgen is, men wacht af want volgende maand worden de huizen weer goedkoper. Massaal zoekt men de uitgang (kijk maar naar 223.000 woningen op funda of 306.000 op jaap.nl).
@23:
weet iemand trouwens wat er met het aanbod gebeurde in 1979-1980?
Ik weet wel dat er toen bijna niemand meer wilde kopen en dat (mede) daardoor de gemiddelde transactieprijs met 40% daalde in 1.5 jaar. Maar ik weet niet of het aantal huizen te koop steeg in die periode, of voorafgaande aan de crash. Aan de rente lag het niet echt, want die was ook voor de crash al hoog (of het moet zijn dat de hypotheekrente over de psychologische grens van 10% heen ging?)
@nhz
Ik kan me herinneren dat tot 1978 de prijzen stegen, bij makelaars werden bijna maandelijks nieuwe stickers over de huizen geplakt met nieuwe, hogere , prijzen. Toen kwam er een crisis.
Het aantal te koop staande huizen begon al voor die tijd langzaam op te lopen omdat de omzet, net als nu, stagneerde. Je zag overal de ‘te koop’ borden staan.
Daarna zette een gestage prijsdaling in waarbij over 1981 de daling het sterkst was, ca. 15%.
Ikzelf kocht eind 1982/begin 1983 m’n eerste huis, er was heel veel keus en de onderhandelingsruimte was ruim. Een paradijs voor huizenkopers.
Pas jaren later nadat de prop te koop staande huizen door de markt was opgenomen was er weer een evenwicht.
Eigenlijk zijn we als maatschappij zo ver ontwikkeld dat twee inkomens nodig zijn om te wonen, is dat dan een stap voorwaarts ?
Zoiets kan ook kerenm
En nu ook nog huiliehuil omdat er standaard op huwelijkse voorwaarden gehuwd moet worden. Is tenminste een D66 voorstel. “de vrouw met nu uit gaan werken”.
@21: nhz,
“Zeker weten dat het pensioensysteem net zo’n pyramidespel is als de huizenmarkt.”
Voor bepaalde pensioenfondsen is dit inderdaad zo. Daar gaat 20% of zo van je inleg naar een eigen sub-rekening. De rest gaat in de grote pot, vanwaaruit ook de uitkeringen aan de nu gepensioneerden worden gedaan.
Er is dus een verschil tussen een persoonlijk pensioen en een meer collectieve variant (meestal verplicht via CEO).
De jonge stumpers van nu geven dus van de pensioen inleg, ingehouden van hun salaris, meteen 80% weg aan de oudere generatie. Als het voorgespiegelde rendement niet wordt gehaald en er wordt niet tijdig op bestaande pensioen gerechtigden afgestempeld. Dit geld is dan op, kan geen rendement meer genereren over de looptijd van de carriiere van de nu nog jonge werker.
Maar de pensioen fondsen zien het probleem niet zo! gek met al die babyboomers die de beslissingen nemen en de grote desinteresse onder jongeren. Die gaan er nog vanuit dat wat ze verteld wordt, gewoon klopt en dat ze over 40 jaar met gemak kunnen rondkomen van hun pensioen.
@27,
Ik bedoelde CAO, niet CEO natuurlijk.
Ik kan me herinneren dat tot 1978 de prijzen stegen, bij makelaars werden bijna maandelijks nieuwe stickers over de huizen geplakt met nieuwe, hogere , prijzen. Toen kwam er een crisis.
Ik kocht in 1981 als beginner. 11% variabel, annuïteit.
En een derde eigen geld. Daarna is de prijs gedaald ter hoogte van eigen geld 🙁
Was de huizenmarkt van 1975/80 echt zo oververhit als afgelopen jaren en ieder uur van de dag in het nieuws?
Beste Juan,
Ik vind het erg irritant dat je over jezelf in de derde persoon spreekt. Mijn leesplezier daalt spontaan naar ver beneden nul. Misschien heb je wel goede argumenten, maar ze zijn door jouw schrijfstijl onleesbaar.
Ik zou het op prijs stellen dat je gewoon de 1e persoonsvorm gaat gebruiken.
Juan is onze goliath. Onverslaanbaar in deze arena.
@10 Dawg
Deze cijfers zijn nog uit 2004.
Zulke demografische cijfers blijken in het verleden niet altijd vertrouwbaar te zijn geweest. Door open grenzen kunnen mensen nu makkelijker emigreren. Een Nederlandse vrouw krijgt in doorsnee 1,6 kinderen. De grote plus ligt bij de allochtone bevolking. Maar dit rechtse kabinet zet daar de rem op. Met een lange economische recessie is ook niet gerekend in deze prognose. Als je in Duitsland of Belgie meer netto overhoud van je salaris dan ben je eerder geneigd te verhuizen. En daar boven op de nog veel te hoge woonlasten jaagt jonge mensen weg ! Ik spreek uit ervaring !
Ach Niek, er is al ruim 40 % vanaf en dat is een zegen , maar is het leven ook niet leven ?
Dat is een keuze in datzelfde korte leven , de aanwezigheid op een blog zal daar geen verandering in brengen wel de altijd maar aanwezige boosheid therapie geven en als dat het uiteindelijke doel is is het prima.
wellicht moeten we dit landje ( wat in de kern zo verrot is..) maar eens opdoeken : de linkerkant is fysiek verrot in de vorm van rottende funderingen ( makelaars melden dit niet ..) en de rechterkant weer naar de Duitsers .
@33:
die 40% (echt?) geldt alleen aan de Costa’s, in de buitenlandse enclaves zal ik maar zeggen. In het overgrote deel dat voor de echte Spanjaarden van belang is zijn de prijzen nog steeds nauwelijks gedaald, misschien 10% ofzo. Ik denk dat de prijzen aan de Costa’s alleen nog veel verder gaan dalen als de bubbles in Nederland, UK etc. (verder) instorten – want er is daar vast veel op overwaarde en groeivooruitzichten in het moederland gefinancierd.
P.S.: het grootste probleem is vermoedelijk dat al het gefinancierde vastgoed in het binnenland nog voor de volle vraagprijs op de balans van de banken staat. Daarom heeft ook niemand haast om het te verkopen, ook al staat er veel leeg. En zo krijg je een stuwmeer aan toekomstig aanbod (toekomstige huizenprijs deflatie, zouden sommigen zeggen).
35 . maak niet de fout dat in een land dat de meest woningbezitters kent ook de meeste financieringen lopen , dat kent de echte spanjaard in zijn algemeenheid niet . Een waardedaling ? Wat is dat ?
Voor ons materialisten een zaak, die mensen daar hebben het leven uitgevonden en zijn wel gelukkig 🙂
Ik zie verder niet een causaal verband met de nederlandse prijzen en de spaanse , die uitwerking is al geweest , vandaar die 40 % waardedaling (de pareltjes uitgezonderd..) , na 12 jaren van 20 % plus per jaar . Derhalve waar praten we over .
Een land die geen opgefokte mensen kent, lage ziektekosten premies ,vandaag ziek, vanmiddag geopereerd , heerlijk weer.
Wat boeit een woningwaarde dan ?
Leven , dat beheersen maar weinig mensen.
@37:
er zal vast een groter deel van de bevolking zijn waarvoor de prijs/waardedaling niet van belang is. Maar in de nieuwere agglomeraties zijn de meesten tot de nek gefinancierd met aflossingsvrije leningen tegen Euribor + 0.5% ofzo (omdat het anders niet betaalbaar was). Daar gaan straks grote ongelukken gebeuren.
Causaal verband met NL: denk je serieus dat het niks uitmaakt als de prijzen in Nederland met tientallen procenten dalen, terwijl de bulk van het vastgoed daar gefinancierd is op basis van waardestijging van hoofdverblijf in NL? Ik ken vele voorbeelden daarvan in mijn omgeving; weet niet bij welke daling die mensen klem komen te zitten (sommigen wellicht nooit omdat ze al langer geleden kochten), maar zeker weten dat een deel moet gaan verkopen als de prijsdaling in NL serieus van start gaat.
Het is niet waar dat alle urbanisaties aan de Spaanse costa’s enkel door noord-europeanen zijn gekocht.
Een groot deel van die recreatiewoningen zijn door spanjaarden zelf gekocht als belegging en zomerwoning, meestal spanjaarden uit de grote steden.
Ik denk dat veel spanjaarden met de billen samengeknepen zien hoe hun tweede woning tot een last is geworden i.p.v. een bezit.
29 adamus
“Was de huizenmarkt van 1975/80 echt zo oververhit als afgelopen jaren en ieder uur van de dag in het nieuws?
Ik zie nu veel overeenkomsten met die tijd. Rente en inflatie waren wel van een andere orde.
De media waren totaal anders dan nu. Op radio en TV was economie niet zo’n item maar in de gedrukte media des te meer
@40:
in dat geval verwacht ik meer problemen aan de coasta’s als de prijzen in de grote steden serieus gaan dalen …
@41:
ik zie ook veel overeenkomsten maar de rentesituatie is diametraal anders; best wel bizar. Bij inflatie speelt trouwens de gewijzigde berekening een hoofdrol, ik denk dat die nu al stevig is als je de rekenmethode van jaren ’70 zou gebruiken.
Vandaag in EenVandaag:
Banken lijken een nieuw middel te hebben gevonden om macht uit te oefenen over huizenbezitters met schulden. Het middel heeft een fraaie naam: akte onherroepelijke volmacht.
http://www.eenvandaag.nl/economie/36759/banken_houden_huizenbezitters_met_schulden_in_greep
Wordt tijd dat nederlandse huizenmarkt weer een beetje gezond wordt en afslankt (qua prijs). Huizenmarkt is nu obees, tijd om er wat vet vanaf te snijden.
@44:
persoonlijk heb ik daar geen moeite mee zolang het met open vizier gebeurt. Beter de koper van het huis langdurig uitknijpen dan de spaarders/belastingbetalers er voor op laten draaien (want dat is het enige alternatief, de bank draait er toch niet voor op zolang onze politici er zitten).
@45:
hopelijk volgt het dan niet het wereldwijde obesity patroon, want dat wordt alleen maar overal erger. Junk food is helaas enigszins vergelijkbaar met gratis geld, de korte termijn voordelen zijn voor de meesten evident terwijl ze de lange termijn nadelen ontkennen of afwentelen op de samenleving (maagverkleiningen, WAO uitkering, etc.).
Leuke aanvulling:
Plannen voor nieuwe kantoren moeten zo snel mogelijk naar de prullenbak. Dat is de dringende boodschap van het nog te verschijnen Actieprogramma Leegstand Kantoren.
http://www.cobouw.nl/nieuws/2010/11/29/Harde-boodschap-voor-kantoorbouwers–geen-nieuwbou.html
Heb net promotie gekregen op mijn werk en ben van plan om dit jaar een huis te gaan kopen. Maar na het lezen van deze forum met deze reactie’s ben ik enigzins “bang” geworden. Iemand nog advies voor een orienterende huizenkoper?
Hallo CPN,
Je hebt hier een oud draadje te pakken. Ik zou zeggen lees even een paar weken mee. Er zit hier veel kennis.
En als je dan besluit te gaan kopen, zwaar onder de vraagprijs gaan bieden.
FT: bedankt voor je reactie zal de komende tijd zeker meer gaan lezen op deze site.
Als je als gezin 40.000 euro verdient, zit je dus al dik boven modaal (33.000) en kun je alleen maar een huis kopen van 140.000 euro.
Nou dan weet ik wel wat er met de huizenprijzen gaat gebeuren de komende 10 jaar.
Als je huurt gewoon lekker blijven huren, de prijzen storten vanzelf in. Als je nu gaat kopen ben je een dief van je eigen portemonnee. Daarnaast zijn alle economen het erover eens dat het gedrocht: de hypotheekrente-aftrek niet veel langer gehandhaafd kan blijven.
Als je als starter 5 tot 10 jaar wacht kun je 10duizenden euro’s verdienen. De bubbel zal barsten.
Meerdere woningprijzen zijn de afgelopen 20 jaar in prijs vervijfvoudigd. In 1990 werd voor een gemiddelde woning ongeveer fl. 155.000,- betaald. Omgerekend ca. € 70.000,- Diezelfde woningen worden thans voor ca. € 350.000,- aangeboden. Een stijging van zo’n 8,25% gemiddeld per jaar incl. rente over rente. Ik ken maar weinig mensen die in dezelfde periode eenzelfde stijging van hun persoonlijk inkomen hebben hebben kunnen realiseren. Het gevolg is een logische scheefgroei. Ook in mijn beleving kan het goed fout gaan op de woningmarkt als gevolg van diverse factoren. Een stijgende rente is slechts 1 factor.
@CPN
van deze site wordt u niets wijzer, het advies varieert van ‘maximaal lenen want de belastingbetaler en de inflatie gaat u straks wel redden’ tot ‘blijven huren en 10 jaar wachten’.
maak eerst reële sommetjes en huishoudboekje, dan pas gaan kijken.
praat met mensen die gedwongen moesten verkopen.
huishoudboekje
huis-houd-boekje
Ook al willen de makelaars ons anders laten geloven…de huizenprijzen zakken nog steeds. Ook de nieuwste maatregel van de regering door de overdrachtsbelasting tijdelijk te verlagen met 4% zal hieraan niet veel veranderen. De huizenprijzen zijn nog steeds veel en veel te duur en ik denk dat ze nog wel 35% a 50% gaan dalen.De correctie is nog bij lange niet voldoende, door de enorme vergrijzing gaan er de komende jaren enorm veel huizen vrijkomen. De banken moeten meer reserves aanleggen dus zullen ze veel moeilijker hypotheken gaan verstrekken. Door de dalende huizenprijzen en de aflossingsvrije hypotheken zullen steeds meer mensen gedwongen worden hun huis te moeten verkopen. De lasten voor de burgers schieten omhoog…let vooral op energie, voeding en vooral de ziektenkosten. De banken hebben het hele systeem om zeep geholpen en de regeringen denken alles maar weer op te kunnen lossen door geld bij te blijven drukken waardoor er hyperinflatie gaat ontstaan dus zal alles weer explosief gaan stijgen. Ik heb zelf mijn huis verkocht en huur momenteel en dat kan nog wel even zo blijven ( 10 jr). Kijk naar gemeentes die met al hun bouwgrond in de maag zitten die veel en veel te duur is en die ook flink aan het dalen is.
Ik denk dat we jaren en jaren een daling zullen blijven zien… soms met een kleine opleving maar dit kan zeker nog wel 10jr a 15jr duren.
De woningprijzen moeten 20 tot 25 procent omlaag om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Pas dan komt de woningmarkt weer op gang. Dat zei Dolf van den Brink, hoogleraar Financial Institutions en oud-bestuurslid ABN Amro. Mee eens? Stem via vastgoedmarkt.nl:
– Ja, een eerlijke analyse waar makelaars en financiers een voorbeeld aan kunnen nemen.
-Ja, zijn verwachting over de prijzendaling is nog aan de voorzichtige kant.
-Nee, alarmisten als Van den Brink verpesten het sentiment alleen.
-Nee, met een daling van 8,5 procent heeft de markt al bijna de bodem bereikt.
Goede dag,
Ik ben een gerenommeerde, legitieme en een erkende geld lender.i lening geld uit aan individuele en samen te werken lichamen die behoefte hebben aan financiële bijstand.
Heeft u een slecht krediet of u behoefte aan geld om rekeningen, lening te betalen op te starten een investering, lening om auto’s te kopen, lening om te doen wat wil je? Ik wil dit medium te gebruiken om u te informeren dat ik een betrouwbare begunstigde bijstand zoals ik zal blij zijn om je lening tegen lage rente, die is 2% als belanghebbende contact met ons op via:. quatardesh@gmail.com
groet,
Dr.Quatar Desh