Brinkman: Laat huizenmarkt met rust

Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, ziet het liefst dat de Nederlandse huizenmarkt met rust wordt gelaten. Volgens hem zaaien allerlei proefballonnetjes alleen maar onrust. ,,Het fragiele consumentenvertrouwen krijgt hierdoor een knauw”, zegt hij in het AD.

,,Eerder dit jaar waren weer positieve geluiden te horen, maar door de discussies over hypotheekrenteaftrek en een voorstel om gezinnen minder hypotheek te verstrekken dan alleenstaanden wacht de consument weer af”, aldus Brinkman.

bron: AD

draaikont…????

Share Button
Tagged with: ,
180 comments on “Brinkman: Laat huizenmarkt met rust
  1. nhz says:

    Brinkman: handen af van mijn vastgoed maffia, het geld stroomt binnen dus niks aan veranderen!

  2. bigD says:

    Totaal gebrek aan visie en leiderschap. Hij vraagt zich waarschijnlijk nog steeds af waarom hij nooit premier is geworden.

  3. Dalen says:

    @ 2

    Elco heeft in de politiek afgedaan. Ondanks dat hij oud CDAer is wil het CDA de HRA afschaffen. Hij netwerk zich een hersenschudding om toch maar voor eigen parochie (komt uit Stad a/h Haringvliet) te praten. Terwijl hij weet dat er een overschot aan huizen ontstaat, zelfs in Almere en Spijkenisse, de zogenaamde groeisteden.

    Voor Elco ben ik niet bang.

  4. Patrick says:

    Het gaat hard op funda: 204052

  5. Dalen says:

    @ 4

    Als ik hoor wat een gierende iflatie in IJsland is en absurde verhoging van rente dan verwacht ik hier niet veel anders. Zeker gezien Griekenland dat onherroepelijk failliet gaat en in zijn val half Eurapo mee zal trekken.

    Keesie Jan staat wel garant “Wij verdienen er dik aan”. Nog even en we kunnen met 50 jr met pensioen en een 30 urige werkweek. Ik heb al een ferrarie besteld.

    Lang leve Kaas Jammer

  6. peter says:

    204052 dat is ex alle onverkochte nieuwbouw!!! het is dus nog veel hoger, kijk maar eens op andere websites die de onverkochte nieuwbouw wel mee tellen, het gaat de goede kant op!

  7. nhz says:

    @5:
    inderdaad, Griekenland blijkt steeds meer schulden te hebben en de wil om echt wat te veranderen wordt met de dag minder. Waarom zouden ze ook, met een blanco cheque van de EU. Ik lees steeds vaker dat Portugal nu snel (volgende week?) gaat volgen. Als er één schaap over de dam is volgen er meer. En de EU is hard bezig met hun ‘steunfonds’ om het proces van hyperinflatie (en daaraan gekoppeld natuurlijk: meer macht voor de kleptocraten in Brussel) nog wat extra op te stoken.

    En Nederland is geen haar beter, de hele kamer besluit alles op alles te zetten om de huizenbubble in stand te houden. Met open ogen Griekenland achterna, ze durven de kiezers blijkbaar niet de worst afnemen die ze hen jarenlang hebt voorgehouden.

  8. Patrick says:

    Tja Nhz, de politieke daadkracht is er gewoon niet.

    We zijn helemaal lamgeslagen door alle belangenclubjes.

    Politiek kan alleen nog maar opereren in de marge.

  9. sven says:

    NEE brinkman, AFWACHTEN is juist HET ENIGSTE wat de consument MOET DOEN.

  10. Nou, says:

    Zalm als minister van financien?

    Hoe oud is dit filmpje?

    Minister zalm wil volgens brinkman dat geld voor andere dingen gebruiken. Maar dat is dus niet zo.

    De HRA is vooral een subsidie voor de banken. Omdat ze door de constructie veel meer kunnen uitlenen en dus veel meer renteinkomsten hebben.

    Zalm is een bankier en is dat geworden door te politieken voor bankiers.

    Bos wordt ook bankier, hij heeft de bail-out immers voor de bankiers geregeld.

    Zolang de politici de belangen van bankiers(en dus hun eigen toekomst) belangrijker vinden dan de belangen van het volk blijft het volk geknepen worden.
    De HRA blijft dus volledig in stand en het volk blijft geketend aan een schuld die nooit kan worden afgelost.

  11. nhz says:

    eigenlijk wel toepasselijk in deze draad:

    “Vakcentrale FNV pleit voor een toptarief in de inkomstenbelasting van 60 procent voor inkomens vanaf 250.000 euro. Ook moet er een einde komen aan de renteaftrek bij hypotheken van meer dan 1 miljoen euro. Hierdoor raakt Nederland bestand tegen de toekomst, zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius vrijdag bij de presentatie van de toekomstvisie van de vakcentrale.”

    Het is volkomen duidelijk, de vakbondsbaasjes en vrouwtjes van tegenwoordig hebben een salaris van 250.000 euro en een hypotheek van een miljoen. Schaamteloos.

  12. Patrick says:

    @11 tja Nhz, als je het nou hebt over een stimulans om hier in dit land hard te werken en veel te verdienen…

    Ik overweeg zelf ook al een tijd om gewoon te verkassen naar Duitsland ofzo. Huis kopen voor 130K en beetje genieten van spaargeld.

  13. RealisT says:

    @12

    Loop met precies dezelfde plannen rond. Alhoewel ik zelf voor 130k nog veel niet soeps heb gezien. Voor 250k daarentegen…

  14. nhz says:

    @12:
    de vraag is of Duitsland ver weg genoeg is; als de hele EU onderuit gaat (daar sturen ze zo wel op aan) dan helpt het weinig. Kun je dus beter naar Azie ofzo, of eventueel naar een land dat de crisis al gehad heeft (Argentinie?). Je krijgt bij de Oosterburen wel veel meer waar (huis) voor je geld, maar de overige problemen blijven; o.a. dus het probleem dat ieder vakbondsmannetjes straks recht meent te hebben op een salaris van 250K en een huis van 1 miljoen (in de VS is het niet anders trouwens …).

  15. Ma Klaar says:

    Het is dubbelglashelder dat de boel op slot zit en alle maatrefgelen en proefballonnetejes ten spijt zal er heel veel lucht uit de bel moeten. Dat er ruim 200000 te koop staan ex nieuwbouw is an sich al een rampje maar hoe lang is de echte ramp.

  16. ll says:

    Griekenland heeft zojuist officieel hulp gevraagd aan IMF en Europa, dit is indirekt ook hulp aan Duitse en Franse banken, die samen voor 90 miljard aan leningen hebben uitstaan in Gr.

  17. Patrick says:

    Kunnen landen ook in de TTT?

  18. ll says:

    Tuurlijk, laat alles maar met rust, de huizenmarkt, de banken, Griekenland, de burger gaat nu 80 % belasting betalen, en moet langer gaan werken om de rest met rust te laten.

    Banken worden niet aangepakt, de huizenmarkt wordt niet aangepakt, en frauderende landen ook niet.

    Is dit een nieuwe moraal ?

  19. RealisT says:

    @14

    Mee eens. Duitsland is in heel veel opzichten een beter land, maar het ligt nog wel in Europa.

    Ik kan me dankzij m’n werk goed in het engels redden, dus een land waar dit de voertaal is heeft eigenlijk stiekem mijn voorkeur. Canada of Nieuw-Zeeland zijn daarbij een optie, al ken ik in die landen niemand. Amerika wel, maar daar naar verkassen is van de regen in een hoosbui.

    Azie is zeker ook een optie, maar dan moet het wel een politiek stabiel land zijn met een behoorlijke infrastructuur en ditto gezondheidszorg.

    Nee, emigreren is helemaal zo makkelijk nog niet.

    Zou het een idee zijn om met z’n allen hier ons geld bij elkaar te leggen, Griekenland als het straks uit de unie wordt gegooid voor een zacht prijsje op te kopen om daar een NL 2.0 te beginnen? 🙂

  20. RealisT says:

    @18

    Pas maar op. Als je hier zo de vinger op de rottende plek blijft leggen wordt je zelf zo meteen nog ‘aangepakt’. 🙂

    De politiek voelt duidelijk niets voor het aanpakken van bovengenoemde zaken, maar overweegt wel de mogelijkheid om vertegenwoordigers van bepaalde belanghebbenden straks een deep-packet inspectie op al ons internetverkeer te laten doen.

    https://www.bof.nl/

  21. Ronald says:

    Voor iedereen met verhuisplannen, als er echt grote ellende komt zit je in de meeste landen niet veel beter, ook daar zal men niet ontsnappen aan de crisis. En waar het hier (nu in ieder geval nog) ondenkbaar is dat men het geld van rijke buitenlanders confisqueert zou ik daar in minder democratische landen nog niet zo zeker van zijn.

  22. RealisT says:

    @21

    Vandaar mijn voorstel voor een eigen NL 2.0…

    Trouwens, hier in NL 1.0 wordt ondanks de vermeende democratie effectief het grootste deel van je inkomen gestolen door de roverheid. Iemand heeft mij ooit eens voorgerekend dat van elke euro die je verdient je uiteindelijk ongeveer 1/7 deel echt voor jezelf hebt. Die berekening was dus gebaseerd op een modaal inkomen.

    Boeven in een (politiek) maatpak blijven toch boeven.

  23. nhz says:

    @21:
    daarom moet je dus een land uitkiezen met goede hulpbronnen, relatief dun bevolkt en tegelijk voldoende ontwikkeld en met een fatsoenlijke rechtsstructuur. m.i. staat Nieuw Zeeland dan heel hoog op de lijst. Wat betreft confisceren denk ik dat je eerder in ‘democratische’ westerse landen bang daarvoor moet zijn, hier wordt zoiets makkelijk in het algemeen belang gedaan. In minder democratische landen snappen ze meestal dat dat niet in hun eigen belang is.

    @22:
    ja, volgens sommige berekeningen gaat bijna 90% van de bruto verdienste uiteindelijk naar de staat (voor zelfstandigen, mogelijk voor mensen in loondienst ietsje minder). Leve de grote ‘herverdeling’; als het geld nuttig besteed werd zou ik er niet zo’n bezwaar tegen hebben, maar de laatste 20 jaar is het hier ontaard in een kleptocratie waarbij een kleine meerderheid van de bevolking de rest besteelt (via HRA en talloze andere ‘democratische’ regelingen).

  24. adamus says:

    19

    kunnen we niet iets met moldavie?

  25. adamus says:

    of aansluiten bij de friesche afscheidingsbeweging.

  26. Patrick says:

    Nee wapens verzamelen en Den Bosch bezetten.

    Alle ophaalbruggen omhoog en alle ambtenaren aan de galg.

    We slaan een eigen gouden munt met Kees de Kort op de achterkant 🙂

  27. adamus says:

    het moet altijd iemand zijn met gezichtsbeharing?

  28. Patrick says:

    Ja dat moet, straalt gezag uit.

  29. adamus says:

    oké

  30. RealisT says:

    @23
    Een buurman wilde vorig jaar ook iets gaan ondernemen, totdat ik hem eens haarfijn uitlegde wat dat belastingtechnisch e.d. voor gevolgen had. Hij mag volgende week weer naar huis maar nog niet alles zien van de dokter 🙂

    @24
    moet dat kosten?

    @26
    Zoiets proberen ze toch al ieder jaar weer met carnaval?

  31. dawg says:

    @ 22 Realist

    Nog even, en dan beweert hier iemand dat je je Nederland 234,6% van je inkomen aan de belasting moet afdragen.

    In werkelijheid betaalt zo’n beetje iedereen hier, uitgezonderd de grootverdieners en de minimumlijders, tussen de 35 en 40% van zijn inkomen aan sociale premies, directe belastingen en indirecte belastingen.

  32. Peter says:

    @31: dawg,

    Dat klopt voor geen meter. Met inkomsten belasting + BTW alleen al ga je al over de 40% heen. Dan heb ik het nog niet eens over alle overige belastingen op lokaal niveau.

    Zelf denk ik eerder aan ongeveer 50-66% voor een modaal inkomen.

  33. ll says:

    Wegenbelasting, onroerend zaak belasting, energiebelasting, rioolbelasting, zuiveringsheffing, enz.enz.

  34. RealisT says:

    @31

    Wat peter @32 zegt.

    Het voorbeeld waar ik aan refereerde had overigens betrekking op de aanschaf van een auto van pakweg 20k. Als je alle belastingen voor aanschaf en gebruik bij elkaar optelt, schijn je netto op die 1/7 rendement uit te komen. Ik kan het linkje helaas niet meer vinden.

  35. dawg says:

    @ 32 Peter,

    Iemand met een belastbaar inkomen van € 40.000 betaalt denk ik zo’n 30% aan belasting in box 1. En dan heb ik al over belastbaar inkomen. Daar is dus zoiets als de betaalde hypotheekinterest al van af.

    Je moet niet alleen naar de scijftarieven kijken, maar ook het effect van de heffingskortingen meenemen.

    Als je zin hebt kan je zelf checken hoeveel procent je gemiddeld moet afdragen op je inkomen dat in box 1 valt.

    http://www.minfin.nl/Onderwerpen/Belastingplannen/Belastingtarieven_2010/Inkomstenbelasting

  36. dawg says:

    @ 32 Peter,

    In Elsevier(25 augustus 2007)
    werd een artikel gewijd aan de belastingdruk in Nederland. In dat artikel figureerden o.a.een viertal leefeenheden als voorbeeld:

    Rob(38), werkt voltijds en verdient jaarlijks 38.000 bruto, bewoont een appartement met een WOZ waarde van 192.000 euro, rijdt in de (onvermijdelijke, zal ook nog wel zwart zijn) Golf 1.6 jaarlijks 17.000 kilimeter en heeft een vermogen van 15.000 euro.

    Die Rob betaalt:

    inkomstenbelasting : € 11.439,57
    overige belastingen: 2.924,44
    totaal 14.364.19

    DE overige belastingen omvatten alles van Ozb tot de assurantiebelasting op de aansprakelijkheidsverzekering.
    (€ 3,15) Grootste post onder overige beelastingen is de accijns op de benzine voor het Golfje: € 806,40

    Gemiddeld betaalt Rob 37,8 procent van zijn brutoinkomen aan de belasting. Da’s een smak geld, maar geen 6/7 deel van z’n inkomen.

  37. dawg says:

    @ 34 RealisT

    Nu zeg je al iets heel anders. Je had het namelijk in @ 22 over elke euro die je verdiende.
    Dit stel je namelijk.

    “Iemand heeft mij ooit eens voorgerekend dat van elke euro die je verdient je uiteindelijk ongeveer 1/7 deel echt voor jezelf hebt. Die berekening was dus gebaseerd op een modaal inkomen.”

    Weet je wel zeker of je een passende nick heb gekozen RealisT?

  38. Peter says:

    BTW moet je ook meerekenen. Als je 90% van je netto inkomsten uitgeeft, dan zal over een groot deel daarvan 19% BTW belasting betaald moeten worden. Dan zit je met gemak over de 50% heen voor iemand met relatief weinig inkomen.

  39. Peter says:

    En de inflatie over je spaargeld is ook indirecte belasting. Best wel lastig, tijdsbeeld is zeker bepalend voor de hoogde. Er waren jaren waar dit meer dan 10% per jaar was.

  40. dawg says:

    @ 38 Peter

    Ik zei al dat de indirecte belastingen alles omvatten, dus ook de BTW. Elsevier kwam in het genoemde artikel op een totaal voor Rob van € 1.146 aan BTW. Ik vond dat nogal aan de lage kant, maar heb geen verdere poging gedaan te bedrag te valideren. Elsevier specificeert het BTW bedrag als volgt:

    BTW op:
    electriciteit € 46,73
    gas 121,96
    water 18,77
    benzine 421,23
    voeding 291,91
    kleding 245,56

  41. dawg says:

    @ 39 Peter,

    Kom nou. Inflatie is, en zeker indien heftig, de pest voor je spaargeld. Maar inflatie is niet hetzelfde als belasting.

  42. nhz says:

    @38:
    en vergeet niet: voordat de gemiddelde loonslaaf zijn inkomen ontvangt is er al zeker 50% van de bruto omzet geincasseerd via BTW en allerlei belastingen voor de baas. Dit zelfde fenomeen doet zich opnieuw voor als je je geld gaat uitgeven, of zelfs als je het gewoon op de bank zet (jaarlijkse diefstal via o.a. inflatie en box3 heffing).
    En als je de spullen gaat gebruiken (kwartje van kok, energiebelasting, enz). betaal je opnieuw.

    In de Middeleeuwen brak de pleuris uit toen werd voorgesteld om 10% belasting te heffen (de tiende penning). Hier blijven ze nog rustig als de staat alles bij elkaar 90% inhoudt.

  43. nhz says:

    @40:
    ik zou eens de inkomsten uit inkomstenbelasting afzetten tegen wat het rijk in totaal uitgeeft. Ik dacht dat de verhouding ongeveer 1:10 is (gokje, geen cijfers paraat). Geld groeit niet aan de boom, het wordt via-via geplukt van de burgers (en een enkele keer ook van buitenlanders, maar in NL gok ik erop dat het buitenland netto van ons ontvangt).

  44. dawg says:

    @ 43 nzh

    De collectieve lastendruk schommelt rond de 40%. Dat betekent dus dat het totaal van directe en indirecte belasingen en sociale premies 40% van het bbp bedraagt. Dat bbp zelf is ongeveer 600 mld euro per jaar.
    Aan inkomstenbelasting vangt de fiscus, dacht ik, 45 miljard euro.

  45. Goudbelegger says:

    40%?? Lijkt me eerder 60%..

    Enniewee, goudaandelen, nu stijgen. HUI van 440 naar 450.

  46. Dalen says:

    @ 42

    “In de Middeleeuwen brak de pleuris uit toen werd voorgesteld om 10% belasting te heffen (de tiende penning). Hier blijven ze nog rustig als de staat alles bij elkaar 90% inhoudt.”

    Heb al eerder gezegd dat ik me verbaas dat het volk het zolang pikt dat ze tot op het bot worden gekneveld. Dat er geen revolutie ontstaat is me al jaren een raadsel.

    Het volk wordt totaal bedrogen en voor de gek gehouden.

    Om alles te financieren worden op dit moment nog veel gekkere financiele constructies verzonnen dan er ooit was. De overnamemarkt draait op volle toeren.

    Goldman Sachs heeft niet voor niets over het eerste kwartaal van 2010 een nettowinst geboekt van 3,46 miljard dollar.

    Goldman Sachs is een van de grote sponsors van Obama.

  47. dawg says:

    45@ Goudbelegger,

    Verbaast me niets. Jij heb niet zo veel op met feiten.

  48. dawg says:

    @ 42 nzh

    ‘t Is o zo makkelijk de collectieve lastendruk terug te brengen. Schaf de hra en de pensioenaftrek af en laat ouders gewoon de kosten van hun schoolgaande kinderen zelf betalen. Hopla, 60 mld bespaard.

  49. Peter says:

    Ik vertrouw die cijfers van dat Elzevier artikel voor geen meter. Het lijkt mij half werk omdat het volledig tegen ieder logisch denken ingaat. Zo schrijf je dat ze de inflatie hebben meegenomen, maar inflatie is in werkelijkheid meer dan de officiële cijfers altijd vertellen.

    Je moet echt iedere vorm van lasten van overheden (alle niveaus) meenemen. Veel hiervan zal ** indirect ** verwerkt zijn in de prijs van producten die je koopt. En nog voordat je inkomstenbelasting betaald ben ben je al geld kwijt door de lasten die je baas draagt, en dus verrekend met het salaris dat je kan verdienen bij hem.

    Enkel aan inkomsten belasting houd de belastingdienst meteen 30% in! Alle overige kosten (en dan dus de hele indirecte ketting meenemen zoals dat hoort) kan nooit minder dan 10% zijn voor een modaal inkomen.

    Als je 70% kan besteden na IB, en er is variërend van 6% tot 19% BTW op alles wat je consumeert, dan kun je nooit onder de 40% blijven. Als je 20% kwijt bent aan 6% tarief en 80% aan 19%, dan ga je namelijk al over de 40% heen.

    Daar komen de voor- en indirecte kosten en accijnzen nog eens bovenop, plus inflatie.

    Zeker de indirecte energiekosten (die men zo lekker overal buiten houd), en de vestigingskosten voor winkels hebben invloed op de prijzen die producenten/winkels moeten rekenen. En dat is echt belasting die uiteindelijk door een werknemer ergens betaald moet worden.

  50. adamus says:

    rekenen we ook de legeskosten, precario, overdrachtbelasting, hondenbelasting, polderlasten etc. mee?

  51. dawg says:

    @ 49 Peter

    Het artikel in de Elsevier heeft het nergens over inflatie en zelf schrijf ik al helemaal nergens “dat ze de inflatie hebben meegenomen” of worden van die strekking.

    Economie is een nooit ophoudende kringloop van betalingen en ontvangsten. En als de keten van betalingen en ontvangsten maar lang genoeg volgt is 100% van het inkomen dat ooit door jouw handen is gegaan uiteindelijk een keer ook in handen van de overheid gekomen.

    Bekijk je de stroom van transacties over een jaar, dan blijkt dat daarmee in totaal 600 miljard is verdiend waarvan 40% door de handen van de overheid is gegaan in de vorm van belastingen en sociale premies. Niks meer en niks minder.

  52. Peter says:

    Sorry dawg, ik las van je reactie waarbij je aangaf dat BTW er ook in zat, per abuis ook dat je inflatie bedoelde.

    Gemiddeld is de overheid volgens jou dus een last van 40% op de productieve sector. Niet alleen is dit vrij heftig, maar voor mijzelf zie ik dat ik met gemak over die 40% uitkomt, terwijl ik niet eens veel verdien.

    Het roept dus vragen op over de schade die de overheid doet met het verdelen van de lasten over de werkende burger.

    Enig idee?

  53. adamus says:

    peter, jij noemt het schade en ander zegt dat de staat er veel mee kan repareren…….

    ik heb wat zitten spitten:

    80K bruto is meteen 43% loonheffing. Hier zijn geen pensioenpremies vanaf. Dan moet de rest nog komen…….
    Hebben we het nog niet over negatief rendement sparen.

  54. dawg says:

    @ 52 Peter,

    Voor zover ik meen te weten geeft de collectieve sector ruwweg de helft van die 40% die ze van ons heft weer uit in de vorm van inkomensoverdrachten (dus sociale verzekeringen, bijstand en subsidies, de andere helft wordt uitgegeven aan overheidsbestedingen, of wel uitgaven ten behoeve van de productie van zgn collectieve en quasi-collectieve goederen: de dienstverlening van de overheid aan het publiek in de vorm van algemeen bestuur, defensie, justitie, infrastructuur, onderwijs etc etc. In dat opzicht produceert de overheid net zo goed (diensten) als het bedrijfsleven. Over economische schade kun je alleen spreken als de efficiency van die dienstverlening niet voor elkaar is. Dus als de overheid met dezelfde middelen een betere dienstverlening zou kunnen realiseren dan nu het geval is of als de zelfde dienstverlening gerealiseerd zou kunnen worden met met middelen.

  55. dawg says:

    @ 54

    of als de zelfde dienstverlening gerealiseerd zou kunnen worden met met MINDER middelen

  56. adamus says:

    55

    ROFL

  57. arendsoog says:

    …en deze is voor Chantal, die laatst hier nog kraaide over rijzende prijzen in België:

    http://www.vastgoedplatform.be/villas-werden-flink-goedkoper-in-2009/#more-12345

    weest gegroet, Arendsoog

  58. Goudbelegger says:

    @54 een van de achterlijkste dingen die ik hier ooit gelezen heb. Maar oh, nu ik erover nadenk, je hebt gelijk, ga naar Noord Korea, daar produceert de overheid nog meer, gaat goed daar.

    ——–

    In dat opzicht produceert de overheid net zo goed (diensten) als het bedrijfsleven.

  59. arendsoog says:

    Maar gelukkig is er ook goed nieuws: “Het ergste voor de vastgoedmarkt is achter de rug, dat zegt ook Johan Van Gompel, hoof [sic!] research van KBC”.

    http://www.vastgoedplatform.be/vastgoedprijzen-stijgen-opnieuw-met-5-procent-per-jaar/#more-12347

    Voor wie het vergeten was, KBC is vorig jaar bijna door de hoeven gegaan omdat ze zoveel stinkhypotheken in de boeken hadden: volstrekt onbevooroordeeld & objektief kommentaar dus van het “hoof research”…

  60. Hahahahaha

  61. dawg says:

    @ 59 Goudbelegger

    Jouw pc werkt waarschijnlijk dan ook heel anders op stroom van een geprivatiseerd energiebedrijf dan ook staatsstroom.

    Doe eens een argument.

  62. Wat een bak

  63. “Vastgoedprijzen stijgen opnieuw met 5 procent per jaar”
    “In heel Europa stijgen de hypothecaire kredietverleningen.

    Feitelijke informatie over de huizenmarkt van CBS/Kadaster (NL) is tevens op zijn plaats:.
    – hypotheken (2009-2008) -50%
    – transacties -30%
    – huizenprijs -3,3%

    “ik heb getwijffeld over België” 🙂

  64. dawg says:

    @59 Goudbelegger.

    En een natuurkunde leraar op een prive-school die een leerling uitlegt dat kracht = massa x versnelling, die werkt en produceert een dienst. Maar een leraar die hetzelfde doet op een openbare school, die richt economische schade aan.

    Yeah right, en dan het woord achterlijk gebruiken.

  65. En vooral: de extreem lage rente blaast de vastgoedmarkt de wind in de zeilen. De stijgende stroom hypothecair krediet levert de brandstof voor verdere prijsstijgingen.”

    met iedereen op de pof
    is het wachten op de plof

  66. Patrick says:

    @60 Kunnen we zo iemand niet ns aanklagen voor het verspreiden van misleidende en feitelijk onjuiste informatie?

    Mag je, net als Ger Hukker en consorten, zomaar continu de boel bij elkaar liegen zonder enige consequentie?

    Ik verbaas me er steeds meer over.

  67. @68 U kunt er ook de lol van inzien 🙂

    Hahahaha, wat een bak

  68. 1-2-3 Pof
    1-2-3 Plof

    Zeepbellen blazen: géén kinderspel 🙂

  69. Dalen says:

    @ 58

    Ik weet niet of dit waar is want mijn perceptie is anders. Maar moet er we bij zeggen dat de “vraagprijzen” in ieder geval niet lager zijn. Zit soms ook bij veilingen en de huizen gaan 30% hoger weg dan ik vooraf inschat. Er wordt voornamelijk naar de grondprijs gekeken, hetgeen ik niet kan volgen. Er is immers ruimte zat.

    Ik vermoed dat er veel geld is dat een weg zoekt naar waardebehoud.

    In Nederland is dat anders. Vandaag naar een huis gekeken in Groningen dat aanschaf 80k is en waarvan nu de vraagprijs 280k is. Totaal uitgeleefd. Staat al 1,5 jaar te koop. Wat een arrogantie. Ik ga nu nog wel eens kijken maar heb geen interesse meer om een bod te doen.

    Eerst kijken wat er gebeurt als Griekenland faillit gaat. Portugal, Ierland en Spanje volgen dan snel.

    Ik kan het niet voorspellen maar in al mijn optimisme zie ik donkere wolken komen aandrijven.

    Maar goed, morgen ga ik de hele dag zeilen met de kids.

    Juan

    Leuk dat je er weer bent!

  70. Juan is nutteloos, hoeft alleen vanaf de tribune toe te kijken, lange ronde die tweede ronde, niks niet roepen niet, de stier rent rondjes, een soort warming up?


    paciencia
    …….
    geduld,
    ookwel “lijdzaamheid”

    Wat een spectakel met de heer Brinkman, passie, genot, poezie, quotes die we ons nog lang gaan heugen.

    Wat een spreker is die man..
    🙂

  71. Peter says:

    @dawg,

    Je hebt gelijk dat de overheid diensten levert, maar dat moet ze enkel doen in die gevallen dat de private sector dit niet goed kan organiseren.

    Maar er is sprake van schade hoe je het ook wend of keert. De vrije keus om een dienst af te nemen en tegen welke kosten die is immers verspild. Geen concurrentie, en het is duidelijk dat daardoor prijzen onnodig duur zijn en de prikkel om te innoveren laag.

    Helaas is de overheid op veel meer gebieden actief dan noodzakelijk, vandaar mijn woordgebruik. Er wordt voor betaald, en er is altijd wel een afnemer van “gratis” (een ander betaald) diensten te vinden.

  72. Buddy says:

    WBVs bieden steeds meer huurwoningen op Funda te koop aan.
    Voorheen viel me dat al op in krimpregio’s zoals Zuid en Midden Limburg.

    Nu zie ik echter dat Brabantse WBVs hetzelfde initiatief genomen hebben.

    Zouden de WBVs weten dat hun woningvoorraad incourant dreigt te worden en in de nabije toekomst uitsluitend geschikt voor de sloophamer.
    Daarom maar verkopen aan een onnozele hypotheekslaven.

  73. adamus says:

    buddy , toch wel met terugkoopgarantie en winst verdelen?

  74. Goudbelegger says:

    Goed nieuws. Voor degenen die al goud hebben vooral..

    ———–

    COMMODITY ONLINE in a recent online poll of a sample size of 21,600 respondents selected from across the globe, found that 93% or 20,100 of the total sample size had indicated that there would be a fall in the gold price due to the recent upbeat mood in the global equity markets, while only 1,400 respondents contradicted the stand, and 105 did not comment on either side.

  75. dawg says:

    @ 72 Peter,

    Broodroosters, auto’s, electrische gitaren en meer van dat soort meuk moet je vooral via de markt laten produceren. Gaat het beter dan de overheid ooit zal kunnen. Inderdaad, het ontbreken van winstprikkel en concurrentie.

    Maar veel wat gezien wordt als een intrinsiek falen van de overheid is in wezen een falen van de politieke besluitvorming. Nederland had ooit een fantastisch goed onderwijsstelsel. Misschien wel het beste ter wereld. Totdat de politiek besloot zich tot in het klaslokaal te bemoeien met het onderwijs en het onderwijs wezensvreemde bestuursmodellen op te dringen (“bedrijfsmatig werken” bijvoorbeeld). Moeten we dan maar het gehele onderwijs privatiseren of wordt het tijd om slechte politieke aansturing te vervangen door goede?

    Overigens, ik vond de Postbank een veel gavere bank toen ze nog niet geprivatiseerd en door de ING was overgenomen. Wat een zielige KUTbank is het nu.

  76. Peter says:

    @76 dawg,

    Daar heb je zeker goede argumenten. Enige kanttekening die ik kan maken is dat zonder prikkels ieder goed functionerend systeem langzaam verlamd. Dat het vroeger beter was, betekend niet automatisch dat zonder politiek falen ons onderwijs nu net zo goed zou zijn als dat van toen.

    En een ander bedrijf uit die tijd wat er na privatisering juist beter op is geworden is de PTT (nu KPN). Dat was vroeger gewoon een staat in een staat en verschrikkelijk arrogant en onderdrukkend naar buitenstaanders toe.

    En voor particulieren doet de postbank/ING het zo slecht nog niet hoor. De tijden zijn iets veranderd, had zonder privatisering niet veel anders geweest denk ik.

  77. dawg says:

    @ 77 Peter

    Technologische vooruitgang bevrijde de telefonie van het vaste net. Zonder het mobieltje was het heel moeilijk geweest om effectieve concurrentie te organiseren op de markt voor telecommunicatie. Dat wordt wel eens vergeten als KPN als prijskonijn van de privatisering wordt genoemd.

    Kijk maar eens naar de spoorwegen. Hoe organiseer je effectieve concurrentie op het spoor als er maar een vast netwerk van rails is. De nadelen van de concurrentie die dan ontstaan overheersen al gauw de voordelen. (bijv. slechte onderlinge afstemming van de dienstregeling en diffuse tarievenstructuur.)

    Een normaal mens werkt voor z’n centen, maar is ook een beetje trots op het product wat ie maakt of de dienst die hij verleent. Of ie nu loodgieter is of hersenchirurg. Maar als je alleen maar in geld dealt is je enige succesparameter de winst die je maakt. Volgens mij corrumpeert zo’n mentaliteit. De ING bestaat uit zielige kruideniers. De Postbank zond ooit van elke overschrijving een kennisgeving. Op zich natuurlijk waanzinnig verkwistend, maar ze waren ook innovatief en verdomd klantvriendelijk. Maar hoe meer ING des te minder van dat alles. De verbetenheid waarmee ze zich hebben ingezet om het betaalpasje wat vroeger om niet werd verstrekt door de Postbank
    (kon je tenminste bij je eigen geld) slechts tegen betaling uit te geven vervult mij slechts met een diep gevoel van walging.

  78. dawg says:

    Hoe heette ook al weer die voormalige CEO van de ING. Dreigde de hoofdzetel van de ING naar het buitenland te verplaatsen vanwege de commotie over de bonussen hier te lande. Een jaar later moest ie met stille trom oom Dagoberts geldpakhuis verlaten en hing ING aan het staatsinfuus.

  79. R says:

    @4
    Begin dit jaar was Funda op 195000 nu op 204000.
    Dus een toename van 4.6%.

    Wel zijn de cijfers van Funda niet echt heel consistent, waarschijnlijk omdat Funda soms in 1 klap veel huizen toevoegt of oude verwijdert.

    Soms is er op 1 dag een daling van 25% in een bepaalde provincie, en de volgende dag weer op normaal niveau.

  80. Peter says:

    @81, Goudbelegger,

    lees het net in het AD hier. Uiteindelijk zal alle pus wel aan de oppervlakte komen, nu niet alles “gegarandeerd” in waarde stijgt.

  81. adamus says:

    Goudbelegger, gelukkig voor NH nu een nieuwe CvdK. Welliswaar van dezelfde club als H.

    Gaan we ook nog spitten bij H’s voorganger Meijdam? Ook een VVD’er. Had ook plannen met gebied Schellinkhout/Hoorn.

    Ik kan me Zeeman (vh.Nieuwe Steen Investments) herinneren. Die heeft half NH volgebouwd met rijtjeswoningen en wist met een uurtje provinciehuis ook van alles rond te krijgen. Daar werden een heleboel locale bestuurders blij van.

    Deze mensen vinden zichzelf niet fout; “collateral profits”. Advocaten verdienen ook aan foute dingetjes.

  82. adamus says:

    Postbank, betaalde ook helemaal geen rente en er stonden miljarden gratis geld. Nu betaalt niemand meer rente
    Laten we het niet vergeten wat die ouwe automatiseringsclub in Arnhem gekost heeft. Sinds ING is voor mijn gevoel de rotzooi er past echt uitgetrokken.

  83. Off-topic: Zou er bij de DNB (specifieke medewerkers wel te verstaan) ook zoveel pronografisch materiaal op CD gebrand worden ?

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/6591660/__SEC-ambtenaren_surfden_liever_porno__.html?p=28,1

  84. dawg says:

    @ 86 Juan

    Wellicht, maar in Nederland wordt dat dan “bijvangst” genoemd.

    http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article1341638.ece

  85. Brinkman: Laat huizenmarkt met rust.

    Richt men zich dan op porno….

    Weer niet goed 8)

    Men mag ook niets bespreken en niets bekijken van deze spreker, immers er móet méér gebouwd worden 🙂

  86. Goudbelegger says:

    Dat ik zo fel anti overheid ben is omdat ik dit soort dingen zelf meegemaakt heb. Het interesseert 99% van de ambtenaren echt he-le-maal niks wat er met Nederland gebeurt, als zij maar zakken kunnen vullen. En als er echt een crisis komt en zelfs de overheid zou moeten inleveren dan worden ze vals en zijn we echt de lul, dat is het grote gevaar.

    Maar ok, zal proberen wat meer feitjes te posten en m’n bek te houden..

    ——–

    Terwijl de financiële wereld ineenstortte en Bernard Madoff tientallen miljoenen wegroofde bij goedwillende investeerders, zaten ruim dertig topambtenaren van de Amerikaanse beurswaakhond SEC op het internet porno te bekijken.

  87. adamus says:

    Goudbelegger, wel een belastingcontrole gehad van een mavo 3er? “Ik krijg nog bedrag X van U”, tot zover ben ik gedekt door de inspecteur”. “Ben ik voor 15.15 klaar”.

  88. dawg says:

    @ 89 Goudbelegger,

    Assholes kom je gewoon overal tegen. Goeie mensen ook. Bij de overheid en in het bedrijfsleven. Die nuancering mag niet verloren gaan.

    Ondertussen zullen we als fall out van de crisis waarschijnlijk nog wel van heel veel meer schandalen gaan vernemen. De daderprofielen zullen als gemeenschappelijk kenmerk hebben dat het om “boven ons gestelden” bij overheid en in het bedrijfsleven gaat. Die zelfde types die ons met uitgestreken gezicht vertellen dat we allemaal weer eens flink de buikriem moeten gaan aanhalen.
    En dat alles uiteraard in ons eigen belang.

  89. Goudbelegger says:

    @90 te weinig geld voor

    @91 wat betreft bedrijfsleven geef ik je gelijk maar heb bij de overheid bijna alleen maar luie, domme, gewetenloze mensen meegemaakt, de goeden zijn een hele, hele grote uitzondering.

    Maar ok, ieder z’n mening, ik bereid me voor op het einde van hoe het nu is, laat anderen geloven dat het allemaal goed komt.

  90. adamus says:

    Er worden inmiddels bij gemeenten heel veel ambtenaren ontslagen in schaal 13 afdeling uitvoering. De gemeentesecretaris zal wel blijven…

  91. Excuus, de humor vergeten (zie belofte in 95)

    humor
    17 april deed de SER stevige hervormingsvoorstellen (commissie Goudswaard).

    Ter illustratie gegevens uit ….. 2005.

    Recenter hebben we niet ? Het past in hetzelfde mysterie als die totale hypotheekschuld 609, 789 of 1004 Miljard, faites-vos-yeux, …, rien ne va plus !
    Hahahahahahahahahahahaaaaa

    Wat een bak 🙂

  92. Herhaling, mochten er journalisten zijn die dit lezen, er ligt een prachtkans op waarheidsvinding, mocht u hier ook in geinteresseerd zijn, het levert tevens een hoop discussie en lezers op…

    De werkelijke totale NL hypotheekschuld is gehuld in mist, in 2005 berichtte IMF reeds dat deze 120% van BNP was, we weten dat deze met 45 miljard per jaar groeide (= 15-20% van BNP) dus dan kunt u uitrekenen waar we nu opzitten, da’s meer dan de 99% die DNB publiceert. (vervolg dus op de humor uit 96)

    Het blijft merkwaardig dat de landelijke pers hier niet induikt, het is nota bene inmiddels ook nog politiek bruikbaar in de HRA discussie.

    Voor details:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-03-2010/schuldenberg-aan-hypotheken-belemmert-economisch-herstel-in-nederland/#comment-33314

    OPROEP
    Wie kan wil en durft hier induiken ?

    Het lijkt wel of deze blog alleen gelezen wordt door 20-30 man/vrouw die graag de wereld beter begrijpen door hun gedachten van zich af te schrijven 🙂

  93. @82 U publiceerde eerder het gehele artikel waar ik uit citeerde. Over het hoofd gezien….

  94. Over grondprijzen (trecht punt van NRC hoofredactie):
    Wilbert merkte terecht op:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-04-2010/subsidie-houdt-huizenmarkt-overeind/#comment-35702

    Bij Vinex lopen de meters door tot 1400 euro per m2. In Duitsland zijn voorbeelden van 9 euro de meter.

    http://www.immo-markt.com/objekt.php?id=911
    Bodenrichtwert (Wohnbaufläche) für Abberode: 9,- EUR/m².

    Kortom: Nederlandse bouwvierkantemilimeters zijn grondig gewaardeerd

  95. KariZ says:

    @94 Adamus,

    bron?

  96. adamus says:

    100

    je wilt dat de gemeenten noem?
    Geen idee wie hier meelezen. 🙂

  97. adamus says:

    Goudbelegger Zegt:
    24 April 2010 om 3:41 pm
    @90 te weinig geld voor

    er is toch wel 1.700 euro af te pakken?

  98. Buddy says:

    Herhaling, mochten er journalisten zijn die dit lezen, er ligt een prachtkans op waarheidsvinding, mocht u hier ook in geinteresseerd zijn, het levert tevens een hoop discussie en lezers op…

    Tegenlicht en Zembla doen soms een poging, of toch niet?

  99. Buddy says:

    @ 97

    Herhaling, mochten er journalisten zijn die dit lezen, er ligt een prachtkans op waarheidsvinding, mocht u hier ook in geinteresseerd zijn, het levert tevens een hoop discussie en lezers op…

    Tegenlicht en Zembla doen soms een poging, of toch niet?

  100. adamus says:

    Tegenlicht en Zembla doen soms een poging, of toch niet?

    die halen stoom van de ketel. Ik denk niet dat het verder bij “het koffiezettapparaat” besproken wordt. Ik hoor echt nooit iemand over dit soort zaken. Volstrekte lethargie. Lijkt Oostduisland voor de Wende wel.

  101. Goudbelegger says:

    Het is wachten op een munt die gebacked wordt door goud. Her en der ontstaan al kleine initiatieven, als bv Rusland of Zwitserland geld gaat backen met goud zullen anderen volgen, als het er een redelijk aantal worden moeten anderen wel mee.

    http://www.e-gold.com

    Currently there are 5074374 e-gold accounts

  102. @103, 106

    Tegenlicht is een krachtig concept. Ze vinden de hypotheekschuldzaak niet interessant of ze durven het niet aan.
    .. Worden al die AAA-rated securitisaties van NL meteen wat lastiger te verkopen als zou blijken dat de NL hypotheekschuld 167% van BNP zou zijn en niet de keurige 99%. 8)

    Ach waarheidsvinding, onderzoeksjournalistiek, het is allemaal nog van voor de van van de muur: toen waren er nog echte programma’s als “De Waarheid en andere ongemakken met Lex Runderkamp en Feike Salverda”.

    Nu tonen alle 30 omroepen in H’sum dezelfde flauwe Amerikaanse filmpjes, the end of content, zullen we maar denken, en prima natuurlijk, immers de overheid denkt wel voor u na 🙂

  103. adamus says:

    Ja, gelukkig doet de overheid er wat aan. Je bedoelt natuurlijk de staat, de politici, onze volksvertegenwoordigers, mag ik aannemen.

  104. adamus says:

    We hebben Balkenende ook gezien tijdens “kleutertje luister”? Het partijcongres.

  105. adamus says:

    108

    gedekt door kernkoppen waarschijnlijk. Mrs Clinton loopt het vuur uit de sloffen om Rusland te paaien.

  106. adamus says:

    108

    dat zou alleen al een rede zijn de euro bij elkaar te houden.

  107. adamus says:

    Dalen, Ik heb al een ferrarie besteld.

    ooit kon de Ossie ook een trabant bestelllen. Werd dan door de achterkleinkinderen geassembleerd.

  108. ll says:

    Slim die banken hoor, de schuldenberg is verplaatst naar de overheden, waar gaan de schulden nu naar toe, jawel verplaatsen naar de burger, leuk spelletje hé…….stoelendans met schulden

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/6596572/___Overheden_vormen_het_grootste_risico___.html?p=1,1

  109. adamus says:

    en de banken gaan van gratis geld nu goud kopen 🙂 Nog een laatste kunstje om de particulier van zijn laatste waarde af te helpen?

  110. adamus says:

    ,Er zijn heel duidelijke plaatjes getoond van landen die snel actie moeten ondernemen, waaronder Nederland”, aldus minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken).

    leuk, lerares kijkt tijdens de pauze wat de snelle leerlingen achter op het bord hebben geschreven.
    Brieft het door in lerarenkamer.

  111. adamus says:

    Volgens Van der Hoeven, die in Washington minister van Financiën Jan Kees de Jager verving

    🙂

  112. adamus says:

    Maria kan leuk voorlezen en gaat toch uit de politiek. Het is dus nooit gezegd……

  113. Buddy says:

    @ 109
    .. Worden al die AAA-rated securitisaties van NL meteen wat lastiger te verkopen als zou blijken dat de NL hypotheekschuld 167% van BNP zou zijn en niet de keurige 99%.

    Daarom nu maar staatscensuur en een fase later met nieuwe politieke en bestuurlijke verantwoordelijken de definitieve ontkenning: “das haben wir nicht gewusst”.

  114. Dalen says:

    ” 120

    Het eindigt altijd in een Griekse tragedie met een pyrrhus overwinning als de meest gunstigste. Het zal eerder een beslissing worden waarbij de te verdelen overwinning dusdanig in tweeen wordt gehakt dat niemand er iets aan heeft.

    Het is een dilemma voor de EU-landen die er zwaar inzitten, zoals Duitsland, NL en vele anderen. Griekenland valt en zal veel landen meesleuren. Het is of bijspringen en zelf zwaar gebukt gaan of de euro laten vallen.

    Alleen hyperinflatie zal m.i. enig soulaas bieden maar dat kan de euro ook niet redden als ze de gezwellen er niet uit snijden.

    Begreep dat Portugal de next target is.

  115. adamus says:

    Munten komen, munten gaan, maar de $ blijft bestaan. Als dat de uitkomst gaat worden. De euro gaat misschien erg duur betaald worden.

  116. adamus says:

    het blijft werk voor de burgerrechter en niet voor de strafrechter. Er gaat dan ook geen woekeraar aangepakt worden. Het wachten is op Petrus.

    zien wel ook in VS m.b.t. aanpakken GS; Civiel.

  117. @126
    Nederlandse hypotheken zijn in de crisis overeind gebleven. De huizenprijzen zijn, afgezet tegen die in bijvoorbeeld Amerika en het Verenigd Koninkrijk, stabiel gebleven.

    Kunt u nagaan hoe groot (?) kennelijk de belangen zijn.
    ……..

    Dan schrijven nieuwe Europese regelgeving de banken voor ten minste 5% van de kredieten op de eigen balans te houden
    Ofwel 95% niet 🙂

    Krediet = credere = geloven/vertrouwen. Kennelijk kan dat tot 5% afgestript worden.

  118. Dalen says:

    @ 122

    Klopt.

    Om bij de kikker te blijven. De oplossing die dikwijls door zgn hulpverleners wordt geboden is de kikker in koud water te koken.

    Startpunt is KIfid http://www.kifid.nl/

    Wabeke heeft mij dikwijls een steuntje in de rug gegeven als ik het aan de stok had met verzekeraars. De juristen die daar werken hebben nog wettenbundels van voor 1992 (het oude recht). Laat staan dt ze ooit een arrest lezen.

    Laatst nog een geval dat ze een gescheiden vrouwtje een poot wilden uitdraaien en met het Boon van Loon arrest schermden. Niet wetende dat dat de Hoge Raad later dit nuanceerde en artikel 1:166 BW hebben uitgelegd. Client kan zich nu rechtstreeks beroepen op een vordering op de verzekeraar. Heb nu nog eem geschil over de tussenliggende huwelijkse periode.

    Ook dat ga ik winnen met de stuen van gerenormeerde profs. Stelletje laaienlichters. Wordt weer kwaad als ik dit schrijf.

    Het onrecht wat die idioten mensen aandoen. Probeer nu ook op forums mensen wat adviezen te geven tegen de onmacht om verweer te hebben tegen dat soort nekkensnijders.

    Dus mensen heb je een klacht over een verzekeraar, pensioen of wat dan ook http://www.kifid.nl/

    Is de oude toezichthoeder op verzekeraars.

    Simpel briefje met datums natuurlijk etc is genoeg.

  119. @122 Goed verhaal weer van mevrouw Verdegaal.

    De totale schade van alle foute beleggingsproducten, hypotheken en pensioenen kan, volgens hoogleraar Arnout Boot, oplopen tot 150 miljard euro

    Transparantie is gewenst, juist dáár waar hypothekers u “gratis” van dienst zijn.

    Verder mag men het onderling mooi uitzoeken met de schadeclaims, de volgende batterij adviseurs staan al handenwrijvend klaar: de advocatuur.

    Ben ook benieuwd welke wetten nu precies te dure of verliesgevende producten verkopen verbieden…

    En advocatuur, maakt die woekerpolissen niet minder duur 🙂

  120. Dalen says:

    Sorry voor de tikfouten.

  121. Dalen says:

    @ 129 Juan

    Er zijn ook advocaten die wel voor het recht strijden. Helaas hebben die ook kosten die betaald moeten worden maar de uren die ik altijd als “niet” declarabel boekte waren meestal voor dit soort gevallen.

  122. @ Dalen

    Ben geen jurist, ben benieuwd wat er dan uit die 150 miljard claim gaat komen en onder welke condities een bilateraal overeengekomen verkoop van een product teruggedraaid kan worden.
    Legiolease, ook uiterst merkwaardig, ging jaren goed bij flinke geldschepping en stijgende beurskoersen. Geen haan kraaide. Opeens “out of the blue” (George Parr) zat het tegen, opeens waren er verliezen en dus verliezers en meteen claims.

    Dat product werd gevoerd binnen de wettelijke kaders van destijds en de kaders van de toezichthouders AFM en DNB en de politiek. Wanneer is een product dan “te fout om legaal verkocht te mogen worden” en welke rol speelt het element “met de kennis van nu”?
    Immers enkele jaren eerder, toen diezelfde producten winst opleverden, vond iedereen het best, diezelfde “foute” producten, onder andere omstandigheden…..

    Het is overigens ook de advokatuur gegund een prima boterham te verdienen, die doet in deze tijden vast goede zaken

  123. Dalen says:

    @ 132

    “Wanneer is een product dan “te fout om legaal verkocht te mogen worden” en welke rol speelt het element “met de kennis van nu”?”

    Om dit op een forum te beantwoorden is niet simpel. Een korte samenvatting van de tientallen uitspraken helaas ook niet. Het komt er met name op neer dat de “zorgplicht” enorm is opgerekt. Daarnaast is juiste informatie en transparantie – helderheid over de kosten, voorwaarden etc. – zeer belangrijk geworden. Ik weet dat men bijna geen belegging meer durft aan te bieden voordat een team advocaten naar de prospectus hebben gekeken. De EU-transparantie
    richtlijn en EU-prospectus richtlijn die in werking zijn, wordt op dit moment aangepast. M.a.w. woorden de regels worden steeds scherper. Uiteraard worden er constructies verzonnen om toch maar ondoorzichtige producten op de markt te brengen. Voor de niet-specialistische jurist een labyrint.

  124. Ik weet dat men bijna geen belegging meer durft aan te bieden voordat een team advocaten naar de prospectus hebben gekeken

    Dus -als Juan het goed begrijpt- eerst een product zo intransparant en ongrijpbaar mogelijk maken. Dan verkopen. God zegene de greep. Mocht het misgaan (b.v. met de omstandigheden zoals dalende beurskoersen) en er claims komen blijkt de kwaliteit in termen van vervolgbaarheid.

    Of tussentijds verkopen zoals LaBouchere, deed….. weer een grensvlakje extra gecreerd:-)

  125. Dalen says:

    @ 134

    Nee, dit zie je te negatief. Eeen goed jurist anticipeert ook op komende wetgeving en jurisprudentie.

    Kom op Juan het is echt niet zo dat men bewust en op voorhand een consument probeert een poot uit te draaien. Wel tracht een jurist de risico’s te minimaliseren. De consument wordt gelukkig steeds beter beschermd en geloof me daar is iedere jurist een voorstander van. Alle vakliteratuur die ik lees is ten gunste van de consument. Dit gaat ook richting wetgever.

  126. ll says:

    In the long run, we are all broke, dure huurhuizen bouwen ?

    http://www.vastgoedwereld.nl/nieuwbouw_verhuur.html

  127. nhz says:

    @136:
    dure huurhuizen, dat zijn ongetwijfeld dezelfde fantasieloze goedkope huurhuizen die ze al jaren overal neerzetten, maar dan met minder subsidie voor de bewoners resp. een (nog) hoger prijskaartje. Kletspraat over ‘winst laten zitten’ van dit soort jongens moet je nooit geloven. Ze pakken de winst gewoon elders zoals op de grond die voor het project gebruikt wordt en waarvan een andere BV’tje eigenaar is. En wellicht is dit soort praat ook nog bedoeld om naar extra subsidies te hengelen.

    Ik betwijfel ook of er vraag is naar die ‘dure huurhuizen’. Bij mij in de regio probeert men sinds 1-2 jaar om duurdere nieuwbouw te verhuren (wegens gebrek aan kopers), in de prijsklasse van globaal 850-1500 euro. Ik heb de indruk dat daar heel weinig interesse voor is, terwijl de huurprijs niet eens rendabel is (gerelateerd aan de vraagprijs voor kopers, misschien dat de lagere huur voor bouwers nog steeds rendabel is als je naar de werkelijke kostprijs kijkt).

  128. Goudbelegger says:

    Ongelofelijk, in IJburg staan honderden dure appartementen te huur, door heel Amsterdam trouwens, dat is Euro 1000 tot Euro 2500 huur per maand. En dan willen ze bijbouwen???????

    Maar ja, als het volk achterlijk blijft, pakken, pakken, pakken, geld naar het buitenland en ‘op vakantie gaan’ als de boel instort, dat zullen ze wel denken..

  129. dawg says:

    @ 136 ll

    “Omzetten van koop- in huurwoningen ziet Noordanus als middel om de markt weer in beweging te krijgen. ‘In de sociale huur blijven mensen zitten en koopwoningen worden niet verkocht.”

    Dus verdrijf je ze uit die woningen door ze te slopen en dat noem je dan “centrumontwikkeling”.

    “De markt vraagt om duurdere huurwoningen en het ziet er naar uit dat die vraag structureel zal zijn.”

    Hier droomt de NEPROM-voorzitter zich eventjes af.

    “De Neprom-voorzitter en AM-directeur zei verder dat ontwikkelaars en beleggers als pensioenfondsen bereid zouden moeten zijn om op kostprijsbasis binnenstedelijke plannen te ontwikkelen. Door samen met overheidspartijen te investeren en de winst te laten zitten, kan volgens hem een stagnatie in centrumontwikkelingen worden voorkomen.”

    En terwijl je je huur ziet oplopen wordt je pensioenfonds verzocht te beleggen in niet of nauwelijks rendabele projecten.

    Ales mag als de geldstroom naar de vastgoedmaffia maar op gang blijft.

  130. Goudbelegger says:

    Zo, zo, zo, heel intelligent en rustig beredeneert. En wie heeft de vastgoedmaffia nodig om de geldstroom op gang te houden??

    Lopen, hopelijk kom ik niemand tegen van de sociale maffia, stadswachten, doet me aan bepaalde tijd denken..

  131. adamus says:

    Ik hoor “mijn makelaar” een jaar geleden nog zeggen- hij had duidelijk misgegrepen- dat het een grote fout was van de staat door te verordonneren waar wel gebouwd mocht worden. Let wel: niet waar niet gebouwd mocht worden, dat is voer voor juristen 😉 . Vanuit de makelaarswereld is erg duidelijk dat er vreselijk gelekt is vanuit het ministerie. Misschien wel de minister zelf; de naieveling. Of Elco is geconsulteerd, kan ook.

  132. adamus says:

    140

    dik trom?

  133. adamus says:

    het heeft ons allemaal veel rijkdom gebracht en het is nu gewoon paybacktime.
    Alle SP-beroepsgroepen die dawg hier noemde zullen het eerst inleveren en de rest gaat volgen; bottom up. Niks topdown.
    In Griekenland iets eerder, die hebben alle resources al verpats. Maar ik schat dat 10% hier en daar straks de financiële dienst uit gaat maken. Niet zo erg als in Saoedie Ar. daar heeft 1% alles in handen. Als je er doorheen kan kijken vallen de stukjes hier al aardig op hun plaats. Armoe.

  134. Patrick says:

    56% meer dan vorig jaar, en dan komen we op de helft uit van wat gebruikelijk was…

    Dan is de nieuwbouw markt vorig jaar inderdaad ineengeklapt tot ongeveer 30% van wat t was.

    Ik lees steeds vaker dat de lange rente vanaf Q3 dit jaar weleens behoorlijk zou kunnen stijgen… ben benieuwd hoe snel we dan weer op die 30% zitten 🙂

  135. chantal says:

    ja, ik ook, en als niemand nog wil kopen en iedereen gaat huren, ben ik benieuwd wat dat met de huurprijzen gaat doen 🙂

  136. adamus says:

    146

    is geen geld meer voor 🙂
    Samen in 1 huis. Eigenaren die gedeelten gaan verhuren om de lasten te kunnen betalen.

  137. adamus says:

    Eigenlijk heb ik geen idee wat dat met de huren in Charleroi gaat doen 🙂

  138. chantal says:

    @147
    om gedeeltes van je woning te verhuren, moet je eerst verbouwen. Verbouwen kost geld, en zoals je zelf zegt: is geen geld meer voor
    Het tuinhuisje kan natuurlijk wel 🙂
    Wel erg, voor die toekomstige potentiele huurders.

  139. Patrick says:

    Voorlopig zie ik de huren in de wat duurdere vrije sector dalen.

    Je moest ns weten hoeveel mensen hun huis niet kwijtraken en het uit pure wanhoop dan maar te huur zetten.

    Huren in de laagste klasse zullen voorlopig niet dalen, dat gaan ze pas doen als er echt armageddon op de huizenmarkt komt met dalingen van 40/50%

  140. adamus says:

    Patrick ik zie er om me heen, binnen een straal van 500 meter zeker 25 leeg staan. Eengezinswoningen, 30 jaar oud, vlak bij Utrecht. Huurprijs ongeveer 775. Er kunnen zo 2 minimumumloon/eenouder gezinnen in. Of beneden kleine aanbouw maken en Oma kan ook inwonen. Huurtoeslag is dan ook meteen overbodig. Oma zal meteen korting krijgen op AOW i.v.m. samenwonen?

  141. chantal says:

    het is een feit dat mensen altijd maar kleiner gaan wonen. In vlaanderen zijn woningen sinds 2009 gestegen met 1,1%, wat bijna niets is tov het verleden. MAAR de gemiddelde grondoppervlakte van diezelfde huizen is op dat jaar wel met 20% gedaald.

  142. Patrick says:

    Adamus, als dat WBV woningen zijn denk ik dat ze er liever een aantal leeg laten staan dan dat ze zakken met de huur, want dat moet dan over de hele linie.

    Of zijn het particuliere woningen?

    @152 Chantal, dat betekent volgens mij alleen maar dat de grondprijs bij jullie nog steeds stijgt, maar dat de limiet van wat mensen voor een nieuwbouwhuis betalen bereikt is.

  143. dawg says:

    @ 153 Patrick

    Misschien kunnen we wat betreft de relatie woning-/huurprijzn iets leren van de ervaringen in Japan. Daar waren de woningprijzen toch ook gecrashed en laat de Japannert de koopwoning inmiddels links liggen. Iemand?

  144. nhz says:

    @153:
    “Adamus, als dat WBV woningen zijn denk ik dat ze er liever een aantal leeg laten staan dan dat ze zakken met de huur, want dat moet dan over de hele linie.”

    Iets dergelijks geldt waarschijnlijk ook als het huizen van een commerciele organisatie zijn (pensioenfonds, projectontwikkelaar met tegenvallende verkoop, huisjesmelker enz.). Want dan bepaalt de vraaghuur wat de huizen ‘waard zijn’ voor de bank.

    Bij particuliere verhuurders die hun oude huis nog niet kwijt zijn zal vaak meespelen dat ze alleen willen verhuren als het meer oplevert dan leeg laten staan en HRA vangen. Als je het eerlijk doet is dat bijna onmogelijk, de giga HRA subsidie daar kan normale verhuur nooit tegenop.

    Bij mij in de buurt staat ook vrij veel te huur vanaf 800 euro, het meeste staat al tijden leeg want er is evident weinig belangstelling. Het meeste aanbod is trouwens van commerciele verhuurders zoals Rotsvast die echt woekerprijzen vragen, 800 euro voor een studentenkamertje of 1500 euro voor een kleine etage is heel normaal. Ze denken blijkbaar dat ze in de provincie hetzelfde kunnen vragen als in binnenstad Amsterdam of Utrecht …

  145. nhz says:

    @154:
    afgaande op wat artikelen die ik enkele jaren geleden las zijn koopwoningen in de grote steden in Japan ondanks de sterke daling nog steeds buitensporig duur. Ik denk dat Japanners de laatste 10 jaar zich mede door internet etc. ook zijn gaan realiseren dat hun prijsnivo niet ‘normaal’ is. Als er dan acceptabel huuraanbod is zou ik dat ook kiezen.
    Grote kans dat we zoiets in NL ook zien, dat de koopmarkt (en zeker de nieuwbouw) straks voor 30 jaar onderuit ligt vanaf het moment dat de giga subsidies worden afgebouwd, net zo lang todat de prijzen weer op een normaal nivo zijn t.o.v. de inkomens. In Japan werkte ‘buy now or be priced out forever’ een tijd prima, totdat het niet meer werkte; inmiddels zal daar wel duidelijk zijn dat een huis een garantie is voor geld verliezen. In Nederland zijn we nog lang niet zo ver, maar het zal ooit komen.

  146. chantal says:

    “Figure 3 shows the time series of the price-rent ratio in the residential property market in Hong Kong. It is clear that the price-rent ratio is in accordance with the housing price, as the rent is much more stable than the housing price. In the three years before 1997, the average rent in the housing market had maintained at around $300 per square meter per year. In October 1997, housing price in Hong Kong’s residential market reached its peak. Since then, housing price has dropped to a third of its all-time highest level, but rent has only dropped by roughly 50% from that in 1997.”

    http://www.allbusiness.com/management/997533-1.html

  147. chantal says:

    ook vermelden, dat een huurwaarborg in japan kan oplopen tot 10maal de maandhuur

  148. dawg says:

    @ 156 nzh

    Dan zou Chantal dus goed zitten met haar voorspelling: minder nieuwbouw en meer vraag naar huurwoningen = stijgende huren.

    ‘k Denk dat huurders bij WBV’s in Nedeland sowieso hun borst wel nat kunnen maken. Veel van die WBV’s zijn kilometers van hun kernactiviteiten afgeweken en zitten dik in allerlei commerciele avonturen. Denk alleen maar eens aan Woonbron met dat fiasco van 200 miljoen met de SS Rotterdam. De directeur van Woonbron was er als de kippen bij om te verklaren dat z’n huurders geen
    nadelig gevolgen zouden ondervinden van de flop. Sure.

  149. Patrick says:

    Tja Dawg, linksom of rechtsom he…

  150. adamus says:

    Ik heb vorig jaar helemaal geen waarborgsom betaald. Dus snap niet waar Chantal het over heeft.

  151. adamus says:

    De rotterdamse ambtenaren in mijn familie vinden het een fantastische investering en genieten ervan.
    http://www.cityguiderotterdam.com/thingstodo/attractions/ssrotterdam/nl

    Als het er eenmaal is ………zei Dales over de NZlijn, zei Calon over Blauwe Stad, zei Hooimayers over wieringerrandmeer, zei Kok over Betuwelijn, zei ………

  152. chantal says:

    @161
    ik heb dit weekend een bagagekar voor mijn fiets gehuurd. Zo een karretje kost een 300€, ik mocht het een weekend huren voor 15€ + 100€ waarborg
    Ik snap dus niet, dat er in belgie maar een waarborg op een huurwoning mag gevraagd worden van 2 a 3 maand. 10 maanden vind ik al aanvaardbaarder, maar nog steeds te weinig 😉

  153. adamus says:

    Japan is een eiland, welliswaar groot, waar de japanner niet vanaf kan. Er is geen echt alternatief.
    Wij kunnen nog uitwijken naar andere plekjes in EU. Japanvergelijkingen gaan niet op. We hier nog veel mensen die een NLdokter, NLverpleeghuis (!), NLmakelaar, NLambtenaaromzevandiensttezijn willen hebben; kortom bangeschijters. De mensen met ballen gaan echt vertrekken.

  154. adamus says:

    Nog vergeten: AOW ga je mogelijk ook voor een deel missen als je geen 50 jaar in NL hebt vertoefd.
    Reken niet op betrouwbare database van SVB.

  155. Patrick says:

    @163 Chantal, ik vermoed dat ze bij het vaststellen van de hoogte van de waarborgsom kijken hoe groot het risico is dat je het gehuurde kapot maakt of kwijt maakt.

    Dat ligt bij een huis allemaal wat anders 😉

  156. adamus says:

    rijdt zo’n huurwoning ook zomaar weg?

  157. adamus says:

    Heb zelf een bob yak.

  158. Dalen says:

    @165

    Dat is alleen als je geen belasting in NL betaalt.

  159. ll says:

    Yes, voor alle goudaanbidders, GOUD CONGRESS Zaterdag 15 Mei Evoluon Eindhoven

    http://www.marcdemesel.be/2010/04/goud-congress-15-mei-eindhoven.html

  160. adamus says:

    Il, doet de mesel voor een deel. Hij is geen aanbidder, behalve van zijn eigen methode.

  161. adamus says:

    Dalen, daarom is het soms handig om een adresje in NL te hebben.

  162. Dalen says:

    @ 174

    Ik woon in Belgie maar werk in NL en draag hier (in NL dus)netjes af. Dit betekent dat ik ieder jaar 2% spaar voor “AOW”, zolang dat er nog is. Ik kan ook kiezen voor de Belgische fiscaliteit maar dan raak ik het inderdaad kwijt.

    Je moet dus afwegen wat goedkoper is.

  163. Patrick says:

    Dalen, uit interesse: Waar in belgië zit je ongeveer en hoe bevalt e.e.a in de praktijk?

  164. Dalen says:

    @ 176

    Ik woon in Wuustwezel 20 min van Antwerp en 15 min van Breda. Het bevalt me prima. Meer ruimte, meer huis voor je geld. Belastingtechnisch is het niet meer interessant omdat rente op je spaargeld in NL onbelast is maar deze wordt in Belgie weer belast. Moet ook altijd 2 aangiftes doen.

    Verder zijn er wel wat voordelen, zoals de aanschaf van een auto die stukken goedkoper is. Onderwijs voor kinderen is beter, zegt men.

    Contacten met Belgen is wat stroever maar dat is de cultuur. Onderling lopen ze ook de deur bij elkaar niet plat.

    Voorheen betaalde ik 25 euro per jaar ziekenzorg bijdrage. Je moest dan wel een eigen bijdrage betalen bij ieder bezoek aan de dokter. Ziekenhuisverzekering was ongeveer 150 euro per jaar. Nu val ik onder de ziekenzorg verzekering in NL. Betaal nu voor 2 pers. bijna 300 per maand.

    Ik houd wel de Belgische verzekeringen aan want misschien dat ik ooit Belg word, als het te gek wordt in NL.

  165. Patrick says:

    Dank voor de toelichting.

  166. nhz says:

    @157:
    LOL!! Wat een flauwekul, natuurlijk is de price/rent ratio in lijn, dat is ie in NL ook als je naar de vraaghuren in de vrije markt kijkt. Maar dat zegt dus helemaal niks als de prijzen zelf volslagen idioot zijn (zijn ze in Hongkong ook denk ik). Als je nou ging kijken naar rent/income OK, dan heb je een punt. Maar ik denk niet dat dat stabiel is, aangezien de Chinese regering zich grote zorgen maakt over de vastgoed markt in Hongkong, en dan gaat het wel degelijk over ‘residential’ vastgoed.

    @159:
    In de VS is de nieuwbouw volledig ingezakt, de huren zijn in sommige staten even gestegen maar vervolgens vrijwel overal stevig aan het dalen gegaan. Waarom zou NL anders zijn? Oja, omdat er een ‘woningtekort’ is – dat zeiden ze in de VS ook altijd.

    @163:
    een karretje neem je wat makkelijker mee dan een woning.

    @164:
    bovendien had Japan enorm veel opgepot geld; kun je van NL niet meer zeggen, dat heeft vooral opgepotte schuld. De generatiehypotheek komt niet voor niks uit Japan …

  167. S says:

    Hoewel ik (gemiddeld) een VVD stemmer ben, sla ik nu een keer over.
    Ze gaan hiermee tegen hun eigen waarden in, jammer jammer…

  168. adamus says:

    S, VVD denkt strategisch te werk te gaan.

    Waarom moet ik altijd maar aan Charlie Aptroot denken? Een goeie boekhoudleraar voor mavo3. Had ie moeten blijven.

  169. S says:

    En met hem nog velen….

    Misschien willen ze veel stemmen behalen van de makelaars, verzekeringsadviseurs en financiële adviseurs en bankiers etc. Deze groep is de laatste jaren namelijk interessant groot geworden door hra en andere fantastische overheidsmaatregelen.

  170. nhz says:

    @182:
    ik denk eerder dat de VVD stemmen wil halen bij de mensen die hopen ooit, via hun eigen huis, net zo schandalig rijk te zijn als de financiele elite waar de VVD echt voor bedoeld is. Bij kleine ondernemers en startende loonslaven met geen cent te makken kom ik dat regelmatig tegen …

  171. S says:

    Mensen die niet weten dat dat sprookje niet eeuwig door kan gaan en niet beseffen dat ze beter af zijn als je gewoon een eerlijke prijs (dus lager dan nu) betaald? Die nog status willen behalen?
    Mja, die heb je ook idd.

  172. nhz says:

    @184:
    is gewoon de poldervariant op ‘The American Dream’, werkt daar ook uitstekend om het gewone volk hard te laten werken. Hele volksstammen die er heilig in geloven, terwijl het maar voor een enkeling echt zo uitkomt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*