Subsidie houdt huizenmarkt overeind

Eén op de vijf huizenkopers heeft het afgelopen kwartaal gebruik gemaakt van een subsidie, zoals een starterslening van lokale overheden of de koopsubsidie van het Rijk. Dit blijkt uit een enquête onder makelaars van de NVM, waarover de Leeuwarder Courant vandaag bericht.

zie ook: Pot koopsubsidie nu echt bijna leeg

In de eerste drie maanden van dit jaar werden 30.500 woningen verkocht, 14,7 procent meer dan het jaar ervoor.

Volgens makelaarsvereniging NVM, huiseigenarenclub Vereniging Eigen Huis (VEH) en woningmarktdeskundige Peter Boelhouwer is de koopsubsidie belangrijk voor het overeind houden van de huizenmarkt. De Tweede Kamer wil de koopsubsidie in stand houden, maar de €170 miljoen die tot 2012 hiervoor was gereserveerd is nu al op.

bron Leeuwarden.NU

Share Button

290 Reacties

 1. ll Zegt:

  Kijk, zo gaat het nu, een starterswoning voor 125k v.o.n., maar………. de GROND moet u apart afnemen.

  destarterswoning.n…beeldberekening.html

 2. Henri Zegt:

  Van die koopsubsidie kan ik me dat goed voorstellen. Dat is toch mooi gratis geld vanuit de gemeenschap. Handje ophouden en “dank je wel zeggen”.
  Maar die starterslening, daar heb je als particulier niets aan. Er moet toch een lampje gaan branden als de bank je niet meer wil lenen dan bedrag x.

 3. Marketwatch Zegt:

  Cijfers Kadaster:

  Jan ’10: 7708 verkochte huizen
  Feb ’10: 8892 verkochte huizen

  Oftewel als de cijfers van het NVM kloppen dat zullen de nog te bekend te maken cijfers van het Kadaster over Maart ’10 een enorme stijging moeten laten gaan zien.

  30500-7708-8892 = 13900 (verwachte transacties in maart ’10) Mogelijk starters die nog snel even een koopsubsidietje hebben gepakt?

 4. bigD Zegt:

  Den Haag – De Tweede Kamer overweegt een verkoopsubsidie te introduceren. Huizenverkopers zouden in aanmerking komen voor een 20% premie bij de verkoop van een huis. Het doel van de subsidie is om de doorstroming op de huizenmarkt weer in gang te zetten. Zo zijn er teveel verkopers die vastzitten aan een dubbele hypotheek door een onverkoopbare woning, terwijl zij al een nieuwe woning gekocht hebben. Het mes snijdt aan twee kanten, want huizenbezitters hoeven effectief niet langer hun huis onder de marktprijs van de hand te doen, terwijl kopers toch een betaalbare woning kunnen aanschaffen. Voorwaarde is wel dat de koper minimaal een hypotheek van 5x jaarsalaris afsluit, om zo het aanbod aan de onderkant van de markt te vergroten voor de lagere inkomens. Vooralsnog wordt er gesproken over een pot van €250 miljoen tot en met 2011. (APN)

 5. adamus Zegt:

  IL

  er zijn hier al voorbeelden gememoreerd dat ook achteraf de grond verkocht kan worden geërfpacht. (Amsterdam oa.?)

 6. adamus Zegt:

  4

  kinderpotje?

  We kunnen ook de infrastructuur, incl. schiphol verkopen en er tol voor gaan betalen. Maar dan wordt het van de banken en die kopen het van ons eigen namaakgeld. Ook zouden dan vrienden van GS c.s. in beeld komen………We zijn echt door en door socialistisch geworden.

 7. adamus Zegt:

  2

  Haagse gemeenschap? Die bestaat zoland het wat te halen is bij een ander.

 8. adamus Zegt:

  3 die cijfers worden afgestemd; meertrapsnieuws.

 9. Peerke Zegt:

  Uit #4:

  “…want huizenbezitters hoeven effectief niet langer hun huis onder de marktprijs van de hand te doen.”

  Uit Van Dale:

  “markt·prijs de; m -prijzen, markt·waar·de de; v -n prijs die geldt in het vrije verkeer van goederen”

  Verdere uitleg overbodig, lijkt me.

 10. nhz Zegt:

  wat een onzin, meer dan 90% van de huizenkopers maakt gebruikt van subsidie en de meesten zelfs van vele subsidies. HRA is een subsidie,

  @2:
  de starterslening is in de praktijk vaak gratis geld (hoeft alleen terugbetaald te worden als het huis in waarde stijgt of de eigenaar flink meer gaat verdienen). Deze lening is per definitie subprime, want de koper kan meer lenen dan de banken verantwoord vinden.

  @6:
  je weet maar nooit, misschien blijkt straks dat de BV NL via G$ucks al de toekomstige waardestijging van de Nederlandse huizen a gemiddeld 15% per jaar voor de komende 50 jaar heeft ‘verkocht’ om de begroting op orde te houden. Is er weer een extra reden om eindeloos het handje eronder te houden 🙂

  #4:
  met 50K euro subsidie per huis is die pot binnen een maand leeg 😉

 11. ll Zegt:

  Aantal verkochte huizen in 2008 is 182.392
  Verstrekte hypotheken door banken 40 miljard, is gemiddeld per huis 219k aan hypotheek.

  Aantal verkochte huizen in 2009 is 127.532
  Verstrekte hypotheken door banken 19 miljard, is gemiddeld per huis 148k aan hypotheek.

  Verschil per verkochte woning 71k, is dit waardedaling …..

 12. Goudbelegger Zegt:

  Deze man was het eens met een groot aantal van de posters op dit forum. De overheid zo groot mogelijk en laat die alles maar regelen.. Niet bezuinigen op de overheid want dat gaat ten koste van ‘de kwaliteit van de voorzieningen’……

  incontiguousbrick.…/06/mao-zedong-3.jpg

 13. adamus Zegt:

  en bij het vallen van de avond zwemmen met frisse mao meisjes zonder pakje. Zullen ze corruptie in China toch niet overgeslagen hebben?

  Waarom zijn we eigenlijk bang voor China? Ik zou toch meer op mijn hoede zijn voor de VS.

  “€ beter dan goud” Qua architectuur dan hè…….

 14. Martijn Zegt:

  @12

  Ach, jij staat te springen wanneer een partij voorstelt om twee publieke zenders te sluiten.

  Dat het slechts om koffiegeld gaat maakt je verder niets uit.

  Over het halveren van de Balkenendenorm, het beperken van bonussen, het ontslaan van hordes top-ambtenaren, het stopzetten van subsidies heb ik nog nergens iets concreets gelezen.

  Maar een tv zendertje dicht en de kinderhand is gevuld.

 15. Martijn Zegt:

  En Kees, de euro is niet beter dan goud, maar wel beter dan de US$.

  Je hebt er wat moeite mee, of niet?

 16. adamus Zegt:

  ik heb er geen moeite mee dat het zo is zoals je schetst. Ik probeer achtergronden te vinden rondom euro/goud. Misschien hier en daar wat cryptisch uit de mond van Duisenberg, maar voor de rest………

  veel verder kom ik niet:
  zaplog.nl/zaplog/a…ro_de_dollar_en_goud

  maar eigen spoor trekken is eerste verantwoordelijkheid. Doe ik mijn goud maar zonder euro.

 17. Goudbelegger Zegt:

  EN de gesubsidieerde wapenhandel voor de derde wereld afschaffen, wordt ook wel ‘ontwikkeling’hulp genoemd EN een flattax EN Vpb afschaffen.

  Ga jij maar lekker pvda stemmen Martijn, past bij je, 2000 stichtingen die aan integratie en bestrijding van loverboys doen op de been houden. Lasten op werk, vermogen en milieubelasting omhoog. Boven de Euro 150.000, 60% belasting.
  Cohen ‘solidariteit kost wat’.

  Je doet me denken aan de communist Pasha uit de geniale film Dr. Zhivago.

  filmdope.com/Galle…ctorsC/3724-5125.gif

 18. Goudbelegger Zegt:

  Maar het is niet alleen links dat dit land leegtrekt, rechts doet het ook alleen via bedrijven en niet via ‘hulp’verleningsstichtingen..

  Dit zijn alleen een paar subsidies van de EVD, zo zijn er nog veel meer instanties met veel meer subsidies, miljarden gaan er in om. Er wordt zelfs subsidie gegeven om de productie naar lagelonen landen te verplaatsen……….

  Maar ok, kom niet aan de overheid want ‘de kwaliteit van de voorzieningen’ moet op peil gehouden worden, wat een lachertje.

  ———–

  Exporteren
  financiering & projecten
  Om de Nederlandse export te stimuleren, biedt de organisatie ondersteuning, begeleiding en advies aan ondernemers met exportideeën.

  Investeren
  financiering & projecten
  Voor ondernemers die willen investeren in opkomende markten, de watersector of de scheepsbouw zijn er interessante financieringsprogramma’s in uitvoering.

  MKB & financiering
  financiering
  internationaalondernemen.nl/mkb-financiering
  Mkb-bedrijven kunnen hier informatie en relevante links vinden over alle aspecten van het financieren van hun internationale plannen.

  Onderwijs
  financiering & projecten
  Op het gebied van onderwijs en kennisoverdracht is er een aantal faciliteiten en programma’s specifiek voor onderwijsinstellingen, overheden en bedrijven.

  Onderzoek
  financiering & projecten
  Ondernemers met buitenlandse plannen die goed beslagen ten ijs willen komen biedt NL EVD internationaal verschillende studiemogelijkheden.

  Opkomende markten
  Database Opkomende markten
  Zou uw bedrijf graag voet aan de grond krijgen in de Opkomende Markten van Oost-Europa, Afrika, Azië of Latijns-Amerika? Mogelijkheden genoeg!

  Privatesectorontwikkeling
  financiering & projecten
  Voor bedrijven, kennisinstellingen en particuliere organisaties die de private sector in ontwikkelingslanden willen ontwikkelen, biedt NL EVD internationaal een aantal mogelijkheden.

  Samenwerken
  financiering & projecten
  Voor ondernemingen, overheden, ngo’s en kennisinstellingen die een samenwerkingsverband hebben of willen aangaan, staan hieronder de mogelijkheden voor financiële ondersteuning.

 19. okkie Zegt:

  @adamus:
  Alle reden om beducht te zijn voor China. Ze vegen financieel de vloer met ons aan.

  @Goudbelegger:
  Als je geperoxideerde held het hier voor het zeggen krijgt, ligt de Nederlandse economie voor jaren op zijn gat. De schade hiervan valt in het niet bij alle overheidsuitgaven.

 20. adamus Zegt:

  Er wordt zelfs subsidie gegeven om de productie naar lagelonen landen te verplaatsen……….

  dat is al zo ontzettend seventies. Dan kon mijn leeftijdscategorie in de quartaire sector gaan werken, stel je voor anders zouden daar te weinig mensen voor zijn. Gevolg: 2 boekjes voor laten lezen en diploma van sociale academie “de Horst’ te Driebergen lag binnen handbereik.
  Wat een wereld; de gekkigheid is echt niet in deze eeuw uitgevonden.

 21. adamus Zegt:

  Goudbelegger, de blonde man is vooral voor HRA, dat zou toch te denken moeten geven. Straks blijkt hij ook zomaar voor het koningshuis te zijn; wil ie zijn voorouders niet verloochenen.

  wat mij betreft blijft alles zoals 99% het wil. Probeer mijn eigen spoor te trekken. Pikken ze meer van mijn geld af, dan zit er niets anders op dan het in andere waarden te zoeken. Beetje zoals de superrijken denken of doen, op mijn manier.

 22. adamus Zegt:

  Goudbelegger, Hilversum heeft zich toch al opgeheven. Ze weten het zelf nog niet, dat is het punt een beetje. Hilversum is toch van die oproep van die ouwere jongen met dat lange haar? En Jan Mulder? Allemaal Passé.

 23. adamus Zegt:

  goudbelegger, je hebt iets gemist. Martijn heeft het maanden geleden als gehad over “fascisme”, beetje jouw onderwerpjes dus, en welke partij het meest daar tegenin zou gaan. Als ik het goed heb in dat verband SP?

 24. okkie Zegt:

  Het is grappig om te zien dat de meeste overheidsbemoeienis van rechts komt.

 25. Martijn Zegt:

  Inderdaad. De SP is financieel een ramp, maar andere partijen zijn geen haar beter.

  Het is wel de enige partij die nog iets – al is het veel te weinig – probeert in te brengen tegen het oprukkende fascisme van oa het CDA.

  En goudbelegger: van mij mag er flink in de overheid gesneden worden, maar dan moet dat vooral op kosten gericht zijn.

  Nu gaat het vaak om koffiegeld en het uithollen van de dienstverlening bij gelijkblijvende kosten.

  Lijkt me niet de juiste tactiek.

  De afgelopen decennia is de belastingdruk alleen maar toegenomen, maar voor veel diensten die vroeger de overheid verleende kan je nu aftikken in de vrije markt.

 26. Goudbelegger Zegt:

  @21 doe ik ook, kan niet anders.

  Denk dat dat zeker de komende jaren van levensbelang zal zijn. Mijn discussie is ook een achterhoede discussie, het gaat straks om overleven. Maar het is frustrerend dat mensen echt denken dat de overheid iets doet voor de burger, 90% van wat de overheid doet is gericht op allochtonen, bijstandsfiguren, verslaafden, asielzoekers en de bouw en bedrijven, 10% op iets voor de gewone burger doen, de befaamde ‘dienstverlening van de overheid’.

  In Amerika snappen ze het wel, 85% ziet de overheid als een belangenbehartiger voor bedrijven. 15 april, teaparty’s.

  Revolutie.

 27. Goudbelegger Zegt:

  @25 zo, eindelijk wat rust en wijsheid, gelukkig maar.

  Helemaal eens met die opmerking van het CDA maar Rita en Wilders zijn echt voor vrijheid.

  Iedereen z’n eigen mening, heel jammer dat we Nederland niet in tweeën kunnen delen, het Noorden Rita en Geert, de rest pvda, sp, vvd, cda etc. 3x raden welk deel welvarend wordt..

 28. Goudbelegger Zegt:
 29. nhz Zegt:

  @27:
  “Helemaal eens met die opmerking van het CDA maar Rita en Wilders zijn echt voor vrijheid.”

  vrijheid voor hun eigen bloedgroep en grote schurken die een donatie voor de partijkas doen. Net zo integer en vrijheidslievend als een ander persoon met joodse achtergrond, zo’n 75 jaar geleden.

  Het noorden voor Rita en Geert: prima, alle fans mee verhuizen en een 10 meter hoge muur er omheen zonder opening (de eigen bloedgroep weet precies hoe je zoiets organiseert).

 30. Okkie Zegt:

  @26:
  Klinkklare nonsens, overleven doe je tijdens een hongersnood of in oorlogstijd. Kom niet met het fabeltje dat allochtonen en bijstandsmoeders jou het brood uit de mond eten.

  @27:
  Waarom zou het deel van Nederland dat al welvarend is verpest moeten worden of heb je alleen over Drente?

  Ik denk dat we van Wilders hetzelfde soort vrijheid kunnen verwachten als in Italië onder Berlusconi. Alle afwijkende meningen en uitingsvormen dan die van Geert gaan verboden worden, maar dit onder het mom van ‘vrijheid’.

 31. Okkie Zegt:

  @nhz nr.29:
  Misschien kunnen we vast beginnen met een hek om Almere te zetten. Ik heb wel te doen met die mensen die niet op de Blonde Roerganger gestemd hebben.

 32. adamus Zegt:

  27

  jij denkt Trots op Noorden?

 33. adamus Zegt:

  31

  Cohen en van Poelgeest hadden nog het idee om een dijk van Amsterdam naar Almere aan te leggen voor de vrijheid van personenverkeer. Maar goed aan water geen gebrek, een singel er om en een ophaalbrug. Hoewel dan moet er ook weer een brugwachter met chef aangesteld worden.

 34. Okkie Zegt:

  Ook interessant om die gebieden toe te kennen aan mevrouw V en de heer W die onder water gaan lopen als gevolg van het broeikaseffect. Almere kan alvast ontpolderd worden om wat meer grondschaarste te creëren.

 35. adamus Zegt:

  Dat heet compensatienatuur.

 36. Juan Belmonte Zegt:

  @ 24 Okkie,

  Het is grappig om te zien dat de meeste overheidsbemoeienis van rechts komt

  2008: Na een langer periode van veel $geldcreatie bij de perceptie van lage rentes en lage(kern-)inflatie zakt het USA financieel systeem door zijn hoeven, waarbij verliezen door afboekingen op “opgepotte toekomstige inflatie” doorwerken in de globale economie.

  2010: alle door diezelfde geldcreatie(in €) en lage rentes overspannen huizenmarkten/zeepbellen krijgen een forse correctie, behalve die in NL, daar waar kennelijk het markt-mechanisme niet zou hoeven te werken ?

  Uitstel is geen afstel…

  Links gaat voor belastingverhogingen (HRA afschaffen is belastingverlaging afschaffen, PvdA introduceerde recent een nieuw 60% IB toptarief), rechts voor verlaging van de basistarieven en geleidelijke aanpak van (De Jager) bestaande afspraken HRA met langdurige invloed.

  Constatering is dat schulden maken op vastgoed uit de klauwen gelopen is en dat hier iets aan zal moeten gebeuren, koophuizen zijn onbetaalbaar, doorstroom is gestokt, vrijwillige- en executieveilingen gebeuren dagelijks.

  Hoe het ook zij en hoe het ook uitpakt het markt-mechanisme in de huizenmarkt zal, ongeacht de uitkomst van de politieke discussie- zijn werk moeten doen.

  Geduld, komt u over een jaar maar terug 🙂

 37. Juan Belmonte Zegt:

  Kortom: de titel van het artikel

  Subsidie houdt huizenmarkt overeind ?

  Op de korte termijn wel ja.

  Lange termijn: nee.

 38. boefke Zegt:

  Politiek afschaffen wat levert dat op?

  Geen enkele toegevoegde waarde en daarbij kost het enorm veel vrije tijd aan discussiefora.

 39. Juan Belmonte Zegt:

  @38 Boefke

  Gaat u gerust naar Moskou en neem dan (tip) twee potten pindakaas mee…..

 40. Juan Belmonte Zegt:

  Alternatief is om die fora links te laten liggen ?….

 41. Juan Belmonte Zegt:
 42. Juan Belmonte Zegt:

  Helaas gaat bijna de helft van dit boek op aan drie lange stukken over de Russische revolutie die me werkelijk geheel niet interesseren. Daarentegen worden de contacten die Van het Reve had met Russische dissidenten in amper een zesde van de totale tekst afgedaan, waarschijnlijk omdat hij in 1970 nog mensen in gevaar bracht door al te open te zijn over het intellectuele verzet tegen het communisme

 43. Juan Belmonte Zegt:

  Nog een paar meer recente voorbeelden:

  nos.nl/artikel/582…aliste-vermoord.html

  En meteen de wens om toch maar woorden te gebruiken om meningsverschillen te lijf te gaan…..

 44. Juan Belmonte Zegt:

  Voorstel is dan ook om het gruwelijk met elkaar oneens te kunnen zijn op dit forum over vanalles en nog wat (liefst betrekking hebbende op de huizenmarkt 🙂 )

  Eens mag ook ? …

 45. Juan Belmonte Zegt:

  Al zou Juan een voorstander zijn van het afschaffen van de NVM is ook dat niet het beste plan….

  in perspectief plaatsen is dan toch maar beter, ook voor het gevoel 🙂

 46. nhz Zegt:

  @37:
  goede samenvatting van de situatie.

  en bedenk dat voor de politiek ‘op de lange termijn’ betekent: tot aan de volgende verkiezingen. Komt u na de zomer maar eens terug, dan praten we verder. Tot die tijd zal de huizenbubbel wel intact blijven of misschien zelfs een beetje terugveren.

 47. Goudbelegger Zegt:

  Snap niet zo goed wat een aantal mensen op dit forum doet als je naar de bewerkte foto’s en teksten van Willem kijkt. Of misschien nemen jullie die plaatjes serieus?

  En de tekst linksboven..

  Wel respect voor Willem Middelkoop gekregen, denkt meer na dan ie op televisie de indruk wekte.

 48. adamus Zegt:

  ik zoek, maar wat bedoel je. Er staat toch alleen een youtube filmpje. Zie ik iets over het hoofd?

  ……linksboven? Ik zie alleen maar blauw.

  nou kan Willem wel veel denken, maar wat koop “ik” daarvoor? Hij “kan niet alles zeggen” vind ik wel een goeie. Wellink ook niet. JP niet. Wouter? Ook zijn tong ingeslikt.

 49. Juan Belmonte Zegt:

  Komt u na de zomer maar eens terug

  2007 – 2008: beurs-sluip-crash (AEX 700 > 500)
  sept 2008: de echte klap: door 200 grens.

  Nu NL huizen: -3,3 % en 64% denkt (samne met de NVM) dat het niet verder daalt.

  De Tombola Top Tien laat wel iets anders zien !

 50. Goudbelegger Zegt:

  @48 Adamus z’n communistich bewerkte foto’s en filmpjes en linksboven z’n vertrouwt u de overheid nog?

  Maar het is duidelijk, in Nederland zal nooit wat veranderen van binnenuit, CDA staat alweer hoger in de peilingen, PVDA ook. Europa is socialistisch, was socialistisch en zal als het aan Europa zelf ligt altijd socialistisch blijven. We weten van ondermeer de socialist Hitler wat daar in slechte tijden van komt..

 51. Buddy Zegt:

  @ 29 demoniseren is blijkbaar jouw belangrijkste drijfveer.

  Doe een beetje normaal en lees ‘ns vaker een kwaliteitskrant.

  nrc.nl/binnenland/…_goed_voor_Nederland

 52. Buddy Zegt:

  @36 37

  subsidie is uitstel van executie.

  Demografische verschuivingen doen de rest van het werk en geen enkele politieke partij die daarvoor een oplossing kan aanreiken.

  Nu stagnatie/correctie tot pakweg 2014.
  Later omstreeks 2018 krijgt men een 1-gezinswoning (bestaand/nieuw) in NL niet meer verkocht.
  Wat de woningvoorraad betreft is er al meer dan genoeg gebouwd.
  De komende 20 jaar moet uitsluitend voor 1 segment van de woningmarkt bij- omgebouwd worden, nl 1 persoonshuishoudens. De trend is your friend!!! Vergrijzing en Individualisering.

  Investeren in gestapelde stenen -in NL- lijkt mij niet zo verstandig. En m’n vriend Warren is het daarmee volledig eens.

 53. Okkie Zegt:

  @Buddy:
  Je kunt niet om het ondemocratische en discriminerende karakter van zijn partij heen.

  Waarom probeert hij andere religieuze hoofdbedekking zoals keppeltjes niet te verbieden? Waarom houdt hij zijn mond dicht terwijl de SGP vrouwen weigert als volwaardig partijlid? Waarom horen we hem niet over het grootschalig kindermisbruik en discriminatie van homo’s door de katholieke kerk?

 54. Okkie Zegt:

  @Buddy:
  Waarom zou het trouwens goed voor Nederland zijn als er iemand aan de macht komt die koste wat kost de HRA in stand wil houden terwijl er miljarden bezuinigd moeten gaan worden?

 55. Tim Zegt:

  @ Okkie,

  Misschien omdat ik SGP’ers hun critici niet zie bedreigen en vermoorden? Omdat SGP’ers wel tolerant zijn voor naar andersdenkenden en die niet hun wil probreren op te leggen? Omdat islamcritici in Nederland en overal ter wereld worden vermoord en critici van de SGP zorgeloos welke avond in hun eigen bedje kunnen slapen?!!!

  En wat voor de pvv geldt, geldt net zo goed andersom: waarom hoor ik de linkse partijen niet over het massale kindermisbruik in Islamitische families en madrassas? Waarom hoor ik ze niet over gedwongen hoofddoek dragen, over eerwraak, over gedwongen huwelijken, over Jodenhaat, over het feit dat nergens in de Islamitische wereld Christenen/ongelovigen/Joden/Hindoes/Boedhisten/vrouwen/homo’s in vrijheid kunnen leven?

  Wilders heeft helaas wel gelijk dat de Islam een fascistische en intolerante ideologie is en zolang dit wordt ontkent en bagataliseerd door mannetjes als Cohen en Pechtold is Wilders een zegen voor dit land en de vrijheid.

 56. sgp-er Zegt:

  De SPG heeft wel het juiste economische beleid. Wil vlaktax en de HRA afschaffen is voor een kostwinners model. Voordeel is hoog. Rust in het gezin, moeder is het aanspreekpunt (en niet een opasser) lagere belastingen, en geen gesubsidieerde woningmarkt , dus lagere huizenprijzen. (krijgt een starter ook een kans en hoeft een hypotheek niet op 2 inkomens afgegeven te worden) Gezinnen zitten hierdoor niet tot aan de nek toe in de schulden. Financiele stress blijf hierdoor achterwege, wat ook weer goed is voor de huwelijken, denk aan de narigheid van een echtscheiding. Nog een voorbeeld zal ik noemen en dat is dat de file s ook zullen verminderen doordat vrouwen die er voor kiezen om op de eerste plaat er te zijn voor de kinderen en hun man niet ‘s morgen en ‘s avonds de weg opgaan. Overigens wil ik niet zeggen dat vrouwen niet een betaalde baan mogen hebben. Er zijn genoeg vrouwen die geen (opgroeiende kinderen) meer hebben en kunnen heel goed de maatschappij (nog) dienen.

 57. sgp-er Zegt:

  Ps. Kilometer heffing kan hierdoor ook achterwege blijven

 58. adamus Zegt:

  52
  Later omstreeks 2018 krijgt men een 1-gezinswoning (bestaand/nieuw) in NL niet meer verkocht.

  zou ik nu al niet meer in investeren. Misschien als het groot genoeg is en gemakkelijk in 3en te splitsen.

  1 persoons hh zijn al de vrienden van de overheid als belasting- en heffingsplichtige.

  54
  sst.

  Goudbelegger, wordt het Paraguay als volgende standplaats?

 59. Okkie Zegt:

  @Tim:
  Haha, de SGP is tolerant mits je geen vrouw of homo bent. In de VS vinden nog steeds christelijk geïnspireerde moorden en aanslagen plaats bijvoorbeeld op abortusklinieken. Wilders ziet Israël als een heilstaat terwijl daar op grote schaal religieus geweld wordt uitgeoefend.

  Naar mijn mening dient misbruik van vrouwen/kinderen aangepakt te worden onafhankelijk van hun religie of afkomst. Als je op de hoogte bent van specifieke gevallen van kindermisbruik dien je aangifte te doen bij de politie in plaats van hier je beklag te doen.

  In het hindoeïsme zijn gedwongen huwelijken schering en inslag dus je selectieve verontwaardiging is potsierlijk. Weet je wel dat vrouwen niets mogen binnen de ultraorthodox-joodse gemeenschap en dat zij verplicht hun ledematen en haar volledig moeten bedekken als ze over straat gaan?
  reizen-en-recreati…iii-wandeltocht.html

  Hier nog een stukje over tolerantie naar andersgelovigen:
  rtl.nl/%28/actueel…09_1247749246675.xml

 60. Okkie Zegt:

  @SGP-er:
  Wat is in jouw voorstel precies het voordeel voor de vrouw afgezien van het feit dat ze een afhankelijke huissloof wordt? Een reductie van files en stress kan ook worden bewerkstelligd als een man minder gaat werken.

 61. Okkie Zegt:

  @nr.57:
  Er kan uiteraard beter een heffing op het krijgen van kinderen worden opgelegd, want dit is het meest milieuvervuilende dat je kunt doen.

 62. Juan Belmonte Zegt:

  @60 🙂

 63. Juan Belmonte Zegt:

  Off-topic:

  Vergeleken met China zijn NL statistieken nog keurig:

  Volgens de douane steeg de invoer in maart met 66 procent tot 119,3 miljard dollar. Daartegenover stond een toename van de uitvoer met 24,3 procent tot 112,1 miljard dollar.

  telegraaf.nl/dft/n…s_jaar__.html?p=21,1

 64. Juan Belmonte Zegt:

  Ah het waren allemaal automobielen:

  Vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder stegen de verkopen met 55,8 procent tot 1,74 miljoen stuks

  telegraaf.nl/dft/n…hoogte__.html?p=27,1

 65. Juan Belmonte Zegt:

  En nog enkele wijze woorden van de heer Jaap van Duijn:

  De verzorgingsstaat heeft bewerkstelligd dat mensen zich niet echt meer verantwoordelijk voelen voor hun toekomst. Ze sparen weinig en hebben hoge schulden. Nederlandse gezinnen zijn bijna Europees kampioen schulden maken, dankzij de aflossingsvrije hypotheek. De ratio daarvan is de veronderstelling dat huizenprijzen toch altijd stijgen, maar inmiddels weten hele volksstammen wel beter.

  De Duitsers wisten het altijd wel, want bij onze oosterburen dalen de huizenprijzen, gecorrigeerd voor inflatie, al twintig jaar.

  Ongelovelijk, Holland = Hogehuizenprijsminnend eiland ?

  telegraaf.nl/dft/g…regelen__.html?p=1,1

 66. Buddy Zegt:

  @ 64

  En in “1” Europa houden ze niet van vreemde vogels.

  Griekenland past zich (te hoge publieke schuld) aan en ook NL gaat voor bijl (te hoge schuld bij particulieren, mn. hypotheekschuld)

  Linksom of rechtsom, ook hier zal onder druk van de EU en op advies van de OESO hard worden gesaneerd.

 67. adamus Zegt:

  60 Okkie, het is ook nog eens slecht voor je portemonnee. Voordat die lui eens een jaar of 20 zijn…….

 68. adamus Zegt:

  Juan,

  als ze hun spaargeld dan bij de broeders van van Duijn brengen, Robeco dus, blijkt dat ze er flink op achteruit boeren.

 69. adamus Zegt:

  Daimler doet het goed. In “omkoping” ook heb ik vernomen.

 70. adamus Zegt:

  Okkie, de studieheffing is er al en wordt uitgebreid.

  voor achterblijvers in de samenleving komen Cohenregelingen.

 71. sgp-er Zegt:

  @ okkie

  mee eens, een huisvrouw hoeft echt geen huissloof te worden het aanrecht is echt niet het enige recht wat ze hebben, maar in een gezin met opgroeiende kinderen is de moeder wel het eerste aanspreekpunt voor de kinderen. De vader kan dit ook vervangen. Maar nu de vraag, wie gaat u verzorgen als u hulpbehoevend wordt, is dat dan iemand uit een groot SGP’gezin’of wordt het een Pool, Turk, Marokaan of iets van dien aard?

 72. adamus Zegt:

  70

  degene die de minste duiten krijgt. Zo gaat het nu ook. De “sgp’er’ kan het niet voor minder doen; immers de lasten gaan omhoog.

 73. Okkie Zegt:

  @sgp-er:
  Het zal geen SGP-vrouw zijn die bejaarden verzorgt, want die heeft haar handen vol aan haar eigen 15 kinderen. Een SGP-man weigert elke zorgtaak dus die doet het ook niet. Naar verwachting zal een Pool(se) of Turk(se) een zinvoller bijdrage leveren in dat opzicht.

 74. Juan Belmonte Zegt:

  Vervolg Van Duijn:


  In 2007 was het vermogen van Italiaanse gezinnen gemiddeld 8,6 maal zo groot als hun inkomen. Nederlanders bezaten maar 4,6 maal hun gezinsinkomen.

  Nog interessanter: Italianen hebben drie keer zo weinig schulden als Nederlanders. Waar een beetje eigen verantwoordelijkheid al niet goed voor is.

  Binnenkort in deze polder: een commissie tbv wetenschappelijk onderzoek naar invloed van spaghetti op (67) boerenslimheid ? …

 75. Juan Belmonte Zegt:

  @67 adamus
  In termen van huizen gaan de Duisten boerenspaarders er dan juist niet op vooruit, die Duitse huizen zijn dus in reële termen (inflatie gecorrigeerd) goedkoper geworden of haalt Juan debe y crédito nu weer door elkaar ?

 76. adamus Zegt:

  Maakt niet uit Juan, als het maar in de goede hersenhelft zit.

  Duitse huizen worden altijd goedkoper. Traditioneel kennen ze daar onze restwaarde niet.

  Boerderijen worden ook verkocht als “Resthof”.

 77. Goudbelegger Zegt:

  @55 en 56

  Jullie begrijpen het! Ook wat betreft dat we weer gezinnen moeten krijgen met mannetje werken, vrouwtje thuis, dat vrouwen’werk’ is nu vaak geld ophalen bij de overheid voor een aanwezigheidsplicht, ze kunnen toch bijna niks toevoegen aan de eocnomie.

  Eindelijk wat meer rationaliteit en vrijheid op dit forum, leek wel een PVDA site, te gek voor woorden gewoon.

 78. Goudbelegger Zegt:

  Adamus, misschien, eerst maar eens kijken of m’n ideeën uitkomen, er is nog tijd.

  Ken iemand die een poosje niet op dit forum is geweest maar vorige week heel veel geld verdiend heeft als hij inderdaad belegd heeft zoals hij aangaf..

 79. adamus Zegt:

  Juan, Duitser sluit hypotheeklening af voor bv 30 jaar. Woningwaarde wordt niet tussentijds getaxeerd. Taxatie volgt pas weer na aflossing.

  Er is geen “rekenmerijk” mentaliteit, er verdampt ook niets.

 80. Okkie Zegt:

  @Goudbelegger nr.76:
  De ware aard van de PVV-aanhanger komt hier naar boven. Als je schrijft dat de overheid iets moet doen voor ‘de burger’ bedoel je dus het autochtone, mannelijke gedeelte van NL. Natuurlijk zal de zogenaamde onderdrukking van de moslimvrouw waar Wilders zo graag mee schermt je worst zijn. Ik ben benieuwd of je bovenstaande mening ook hardop durft te verkondigen tegen je vrouw.

  Kun je de bewering dat werkende vrouwen niets zouden bijdragen aan de economie trouwens met feiten onderbouwen? Waarschijnlijk ben je enigszins gefrustreerd omdat je wel het salaris van je vrouw nodig hebt om een hypotheek los te weken bij de bank.

 81. adamus Zegt:

  78

  de belastingheffing omhoog en de omroepbijdrage erbij. “Bijdrage” hè, niet het volle pond. Laten we het bedrag afronden naar €495. Alles is in prijs omhoog gegaan. En maar mekkeren dat iTunes filmpjes duur zijn.

  feit is dat het nieuws in mijn buurt tegenwoordig uit commerciële krantjes wordt gehaald. Voor de rest is het schoteltjes- en kabelwerk. De publieke omroep heeft geen functie meer. Finito, alleen durft Henk dat niet hardop te zeggen. De EO zou toch ook zelfstandig kunnen draaien op eigen aanhang?

  De moslimomroep is zelfs verneukt door de subsidie denk ik.

 82. Okkie Zegt:

  @Goudbelegger nr.79:
  Je wilt zelf ook niet elk jaar opnieuw onderhandelen over je salaris naar ik aanneem of ben je ondernemer?

 83. adamus Zegt:

  77

  je hebt pas echt verdiend als het tastbaar is. Is mij niets van gebleken.

  “omzetten in klinkende munt”; die betekenis moet ik nog even opzoeken. Juan?

 84. adamus Zegt:

  Okkie, wat is daar op tegen?

  Schoonmakers doen het via hun bond. De “viespeuken”. Iedere 15 jarige scholier kan hun werk doen.

  Leerden wij als 8 jarige scholier al; onderhandelen met de boer over rapen van aardappelen. 25 of 30 ct per kist. Dat is dus het niveau van de schoonmaakwereld.

  Alle lieden die er problemen mee hebben om ieder jaar, of zelfs tussentijds te onderhandelen zijn verwende aapjes. Natuurlijk wel “marktconform” belonen, ja dat wel.

 85. adamus Zegt:

  Ga ik nu aangeklaagd worden door een belangengroep?
  Ik snap nu wel waarom “SGP” tegen “vrouwen in functies” is. 😉

  vrijspreker.nl/wp/…tieke-tegenstanders/

  kwist niet dat dat kon. Gelukkig woon ik niet in “Wemeldinge”.

 86. Buddy Zegt:

  @ 79

  Duitser brengt ook minimaal 20% eigengeld in bij aankoop van nieuwe/bestaande woning.

  Het perverse NL rekensommetje gebaseerd op prijsmaximalisatie om uiteindelijk 1.) de gemeentekas te spekken tbv allerlei LINKSE hobbies, 2) NL BANKSTERS maximale rentes en provisies te laten berekenen ten kosten van de schatkist waarvan dan weer moreel verwerpelijke bonussen worden uitgekeerd, en 3) makelaars de NIEUWE hypotheekeigenaren VETTE commissies in rekening brengen voor non-performance, kent d’n Duister niet.

 87. Buddy Zegt:

  vervolg 85

  Daarmee is ook duidelijk dat de werkelijk toegevoegde waarde van de hypotheek rente aftrek aan de NL economie gelijk “0” is.

  Er wordt niets nuttigs geleverd waar je je als koper op kunt verheugen.

 88. Buddy Zegt:

  vervolg 85, 86

  waarom verdwijnt de HRA dan niet?

  1. linkse hobbies van PvdA, GroenLinks ambtenaren moeten met veel te duur betaalde grond bekostigd worden.
  2. & 3. lobby bankwereld, NVM, VEH, …

  maar de wal (demografische verschuivingen) keert het schip.

 89. adamus Zegt:

  Buddy, nu snap ik de strategie van de VVD.
  Als ik het goed begrijp is er geen eer meer te behalen en is het gewoon een kwestie van zoveel mogelijk naar je toe zien te trekken. Op de keper beschouwd is alles verloren. Wisselgeld is hRa.

 90. Buddy Zegt:

  @90

  er valt inderdaad niet veel eer te behalen.
  Het voortschrijdend inzicht moet echter nog optreden. Het kwartje moet nog vallen zullen we maar zeggen. De politiek zit tegen beter weten in nog steeds in de ontkenningfase. Idem het complete NL ambtenaren korps.

 91. nhz Zegt:

  @58:
  vast niet, Stroessner is weg daar en er zit nu een links religieuze leider 😉

  @65:
  was het maar een eiland, het is een bouwput; geen goed uitgangspunt als je de huizen boven water wilt houden.

  @79:
  misschien wel een goed idee, want de afgelopen tien jaar was de omroep (m.n. NOS) gewoon de afdeling overheidspropaganda. Dat dat samenging met krankzinnig hoge salarissen voor de omroepbaasjes en trutjes lijkt geen toeval: hoe meer propaganda op de buis, hoe vriendelijker de politiek is over salarissen van 2-4x Balkenende norm voor mensen die feitelijk gewone ambtenaartjes zijn. Verder met adamus eens dat helemaal afschaffen van de omroep nog beter zou zijn, het is een achterhaald instituut.

  @87:
  volgens mij gaat het meeste geld op aan rechtse hobbies, namelijk overbodige bouwprojecten. Ik geef toe dat er ook veel overbodige links flauwekul plaatsvindt, maar dat gaat om veel kleinere bedragen.

  @89:
  dus als ik het goed begrijp zijn VVD, CDA en PVV voor handhaving van de HRA omdat zo de linkse hobbies betaald kunnen worden en de linksen goede sier kunnen maken bij de volgende verkiezingen. Wat dan weer bevestigt dat het intelligentie nivo bij rechts veel te wensen over laat.

 92. adamus Zegt:

  De politiek zit tegen beter weten in nog steeds in de ontkenningfase

  ook dat wordt nog ontkend.

 93. adamus Zegt:

  Dat inzicht gaat niet komen. Er zijn nog teveel belangengroepen die denken ten koste van andere groepen er op vooruit te gaan met de manier waarop het nu gaat. Ik schat van nog een jaar of 50. Halve eeuw dus.

  Ik las las nog wat stukjes in NRC van een schrijfster/journalist met het onderwerp Maasvlakte ll en Balkenende. “Er is niets aan de hand”. Alleen Goudbelegger loopt zich op te winden.

 94. Okkie Zegt:

  De PVV gaat al die linkse hobbies afschaffen, maar de HRA mag kennelijk voort blijven bestaan. Overigens is de overheid niet gekrompen toen de VVD in het kabinet zat, integendeel.

 95. Okkie Zegt:

  Rita is trouwens ook een vrouw in functie, misschien iets moeilijker te zien…

 96. Okkie Zegt:

  @adamus:
  Die schoonmakers onderhandelen over hun loonsverhoging en niet over de vraag of ze een salaris krijgen.

 97. Okkie Zegt:

  Op één of andere manier wordt deze site niet meer zo goed ververst. De nummering doet raar.

 98. Okkie Zegt:

  @Buddy:
  Waarom blijf je het fabeltje van te dure grond herhalen? De consument bepaalt de totaalprijs. Nieuwbouwhuizen zijn relatief goedkoop ten opzichte van bestaande woningen, omdat men lagere prijzen accepteert dan huizenbezitters met hun tophypotheek.

  Ik kan me trouwens voorstellen dat de grondprijs daalt in Almere, maar dat is omdat er geen verstandig mens meer wil wonen. Niet dat het daarvoor zo aantrekkelijk was, het is echt de saaiste stad van NL.

 99. Okkie Zegt:

  @Buddy:
  Je vergeet te vermelden dat een aanzienlijk deel (in veel gemeenten zelfs het grootste deel)van de grondopbrengsten naar rechtse partijen gaat. Ook zij hebben geldverslindende hobby’s zoals jij het noemt.

 100. Buddy Zegt:

  @97

  Dat is geen fabeltje! Ik heb die informatie uit betrouwbare bronnen.

 101. lxiv Zegt:

  Deze “koperssubsidie” is uiteraard gewoon een verkoperssubsidie, want hierdoor kunnen huizen voor meer dan de marktwaarde verkocht worden.
  Zou deze subsidie niet bestaan dan was de markt gewoon 15% lager geweest.

 102. Spongebob Zegt:

  Okkie Zegt:
  10 April 2010 om 8:57 pm

  @Buddy:
  Waarom blijf je het fabeltje van te dure grond herhalen? De consument bepaalt de totaalprijs. Nieuwbouwhuizen zijn relatief goedkoop ten opzichte van bestaande woningen, omdat men lagere prijzen accepteert dan huizenbezitters met hun tophypotheek.

  Okkie je bent wel erg slecht op de hoogte met de NL huizenmarkt.
  Nieuwe huizen hebben praktisch allemaal een minimaal stukje of helemaal geen tuin. Dat is de rede dat nieuw gebouwde woningen goedkoper zijn dan bestaande woningen. Hoe ouder de woning hoe meer grond er bij hoort is een vuistregel die meestal opgaat.

  Dat bouwgrond in NL veel te duur is durf jij te ontkennen.?
  Ongelofelijk, de prijs van bouwgrond wordt bepaald door de kunstmatige schaarste. De consument betaalt de gevraagde prijs omdat er minder makkelijk over de bouwprijs van nieuwe woningen onderhandeld kan worden.

  De markt voor bouwgrond in NL is de meest gereguleerde markt die er bestaat, niets geen vrije marktwerking, het is zeker niet de consument die de prijs bepaalt.

 103. Goudbelegger Zegt:

  @81 get real. Dit land is één grote lieg en bedrieg bende, we gaan regelrecht het ravijn in met een onhoudbare socialistische maatschappij.

  Hitler heeft het voorgedaan, wij gaan het herhalen, anders maar niet minder spectaculair.

  En mijn vrouw daar reken ik niet op, als je een echte man bent met levenservaring dan weet je dat je niet op vrouwen kunt rekenen. Maar mocht ze meer verdienen dan ik, des te beter, de meeste academische vrouwen ‘werken’ bij de overheid, in de praktijk betekent dat huilen, ziekteverlof, cursussen, vergaderen, doelstellingen formuleren, koffie drinken en vakantiedagen opnemen maar er zijn uitzonderingen zoals inderdaad Rita en artsen ondermeer.

 104. floor Zegt:

  @ 81 Ons voorland Okkie,
  dailymail.co.uk/ne…oll-immigration.html

  Nu de Roemenen nog, geloof dat de Bulgaren Europa voor gezien houden.

 105. floor Zegt:

  Hé uh goudbelegger, beetje rustig hè!

 106. adamus Zegt:

  goudbelegger het ziet er goed uit voor de artsensalarissen. Aantal jaren geleden waren 900 van de 1200 medicijnenstudenten in Maastricht vrouw. Veel vrouwen in een beroepsgroep en salarissen gaan omlaag. Heel veel part-time huisartsen.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Godwin

 107. adamus Zegt:

  in de UK hebben ze geen “Cohen” dat maakt het verschil……..

  Ro, Pl, BU, dat soort kentekens zie ik nog heel veel in zo’n R’damse prachtwijk die maar niet afgebouwd wordt.
  Ook veel in Alkmaar gezien, maar dan SUV’s met veel bekeuringen onder de wisser. Bekeuringen tonen de status.

 108. ll Zegt:

  Eigenlijk is alles al gezegd. Hier op dit blog. Stagnerende en dalende huizenprijzen economische ramp voor Olland.

  huizenmarkt-zeepbe…en-economische-ramp/

 109. Goudbelegger Zegt:

  @87 Goed gezegd!!

  Floor, ACademische vrouwen met hun nepstudies, niet de vrouwen die echt werken. Heb zelf ook zo’n neptitel. Waar ik na heel veel jaar eindelijk achter ben is dat iemand het moet betalen als anderen voor niks binnenlopen met oplichterij, dit geldt voor academische neptitels maar ook voor de beurs en ook voor gemeenten, ook voor banken etc. etc. Komt er nu allemaal uit, of niet en het kleren van de keizer toneelstuk gaat gewoon door, zie ik alles fout, kan, ben ook maar een mens.

 110. Goudbelegger Zegt:

  Om ook eens wat over huizen te melden waar dit forum inderdaad voor is. In Amerika hebben we in 2008 de huizencrash gehad zou je kunnen zeggen door de subprime hypotheken, OOK door de linkse overheid geïnitieerd, al in de jaren ’80 zijn ze daar langzaam mee begonnen.

  Maarrrrrr, we hebben ook nog de ARM en Alt-A hypotheken ter waarde van ongeveer 1,6 triljard waarvoor opnieuw de rente bepaald moet worden die hoger zal zijn waardoor er een massale default zal komen, erger dan de subprime. Dat wordt dus deel van de echte crisis die nog komt.

  Weet niet of dat al eerder gemeld is op dit forum, zo niet heb ik ook eens iets relevants over huizen gemeld.

 111. Peter Zegt:

  @111, Goudbelegger.

  LOL, het is onder de vaste bezoekers hier zeker bekend 🙂 en vaker gepost. Het kan natuurlijk nooit geen kwaad om bij het naderen van de “reset” momenten het nog maar eens te ventileren!

  We zitten momenteel in het oog van de storm. Het aantal nieuwe sub-prime zaken is al tijden dalende en nu gaan dus die andere vormen opkomen.

  Samen zeker even groot als de sub-prime, maar nu in een achtergrond van een financieel nog zwakkere VS (op alle niveaus).

  Het zal binnenkort dus wel weer “nieuws” worden ;).

 112. adamus Zegt:

  Wij zijn de VS niet; daar zit alleen ons pensioengeld……

 113. adamus Zegt:

  Goudbelegger, andragoog?

  http://www.andragologie.eu/

 114. Juan Belmonte Zegt:

  @109 Il

  Grotendeels eens, het meeste is wel gezegd, toch gebeurt er al 2 jaar weinig.

  Tegelijk geldt: herhaling is de kracht van reclame….

  En een fatsoenlijke analyse van de hoogte van de totale NL hypotheekschuld (1004 vs 815 vs 609) en de risico’s bij daling heb ik ook niet gezien, wellicht is-i er wel ?

 115. Juan Belmonte Zegt:

  Wij zijn de VS niet; daar zit alleen ons pensioengeld

  zit of zat ?

 116. nhz Zegt:

  @103:
  niet eens met jouw vuistregel: in de binnenstad zijn huizen vaak veel duurder dan vergelijkbare huizen in de buitenwijken terwijl ze veel MINDER grond hebben. Misschien geldt de regel voor naoorlogse steden zoals Almere, maar voor oudere steden klopt het van geen kant.

  @111,112:
  de piek van de resets in de VS ligt zo tussen zomer 2010 en eind 2012. En vergeet niet dat de echte resets in Nederland ook nog moeten komen; tegen die tijd mag je daar het faillissement van de ING portefeuille van Bos (Alt-A) nog bij optellen.

 117. nhz Zegt:

  @115:
  analyse hypotheekschuld: misschien hebben onze beleidsmakers quantummechanica gestudeerd? zolang je niet kijkt bestaat de werkelijkheid niet 😉

 118. adamus Zegt:

  Kwam dit weekeinde ook nog oud nieuws tegen van van Ginneken in de Volkrant. Nieuw boek denk ik. Iets over geld en autoriteiten die moeten jokken. Wordt verder geen uitleg bij gegeven, behalve dat niet iedereen tegelijk naar de reddingboot moet willen, anders verzuipen ook degenen die al in de boot zitten. Wie zitten er nu al in de boot? Zou mijn vraag zijn.

 119. adamus Zegt:

  Juan, mag dat geld nog in enen en nullen het land uit? Het zit er nog.

 120. adamus Zegt:

  Oh, vandaag bij Buitenhof (of nova?) “wat is het pensioengeld nog waard”.

 121. adamus Zegt:

  Tegelijk geldt: herhaling is de kracht van reclame….

  je hebt Hukker bestudeerd.

 122. nhz Zegt:

  @120:
  moe je aan de Grieken vragen hoe dat werkt; ze hebben er de laatste maanden volop ervaring mee. Voor zover ik begrepen heb maken de rijken hun geld over naar buitenlandse banken, en halen de gewone burgers hun spaargeld van de bank (om het in de matras te steken denk ik).

  Een verbod op geld overmaken naar het buitenland (of een uitstap belasting van bijv. 25-50% wat me binnen 10 jaar zeer waarschijnlijk lijkt) komt pas als de financiele elite voorzien is van reddingsboten; zal in Nederland zeker ook zo gaan.

 123. adamus Zegt:

  juan,
  <i.En een fatsoenlijke analyse van de hoogte van de totale NL

  een natte vingeer wijst de richting…….

 124. adamus Zegt:

  123

  de Gr. hebben wel door dat een Gr.€ hetzelfde is als alle ander €’s. Dus geen ongelijk door het van bank af te halen.

 125. Juan Belmonte Zegt:

  @122 Ben inderdaad in de ban van de magie van de NVM, dat werkt kennelijk:

  Krimpgebied = Kansgebied
  gebieds-deling
  :> Krimp = Kans 🙂

 126. Juan Belmonte Zegt:

  Raar hé Duitsland (65)krimpt door die Wende, huizenprijzen dááálen er jáááren en 300 kilometers verderop in een polderke is een enorm overwaarde-feest langdurig aan de gang.

  Opmerkelijk hoe men langs elkaar heen kan leven als de staatsmedia dat niet verslaan…..

 127. Okkie Zegt:

  @spongebob nr.103:
  Die vuistregel van jou geldt waarschijnlijk alleen in de provincie, want meestal zijn huizen in de binnenstad ouder en duurder zoals nhz ook al stelt.

  Die schaarste waar jij het over hebt is het gevolg van het feit dat de meeste kopers doorschuivers zijn die hun fictieve winst claimen. Zij zij hier de grootste speculanten die de prijs opdrijven. Ondertussen blijkt de winst verdampt en de schaarste mee te vallen.

  @goudbelegger nr.104:
  Denk je het niveau van de discussie ervan opknapt als je aldoor met Hitler en Mao schermt?

  Mannen met neptitels komen vaak in het bankwezen en in de vastgoedsector terecht. Weet je gelijk waaraan we de crisis te danken hebben.

 128. nhz Zegt:

  @128:
  voor de goede orde, ik woon ook in de provincie dus ik ben erg benieuwd waar die vuistregel wél klopt. Ik ben het met Okkie eens dat speculatie de prijzen bepaalt, grondprijs is gewoon een afgeleide van de speculatiedrift bij huizen (de gemeentes kijken hoeveel ze kunnen meeprofiteren van de algemene gekte).

  @121:
  het was weer een lekker vaag praatje van de vertegenwoordigster van DNB. Ik denk dat de pensionado over 20 jaar blij mag zijn als hij/zij 50% van het laatste loon ontvangt, bruto wel te verstaan. En wat dat na de komende mega inflatie nog waard is laat zich raden. Allemaal bijverzekeren dus, zodat de grote schurken nog meer geld naar zich toe kunnen trekken.

  Nee, dan was het verhaal over de industrie en innovatie politiek een stuk belangrijker. Absoluut ON TOPIC ook voor deze thread: 30 miljard per jaar voor het stimuleren van de vastgoed sector, volstrekt weggegooid geld in algemeen perspectief. Nog eens tientallen miljarden voor de banksters, met geen enkele toegevoegde waarde. Voorzover ze al innoveren daar zijn het volstrekt foute innovaties die alleen maar meer geld (gaan) kosten. En van de resterende centjes voor stimulering gaat de bulk ook nog naar totaal achterhaalde bedrijfstakken.

  Ik ben het eens met de meneer van DSM dat op het gebied van biotechnologie/chemie/duurzame energie enorme kansen liggen, maar de polderpolitici willen het niet zien omdat hun eigen familie en vriendjes vol in de oude economie zitten. Dit land is reddeloos verloren. Ik kan het weten, want ik woon in een stad die 400 jaar geleden ‘on top of the world was’ en daarna in rap tempo achteruit ging omdat het bestuur werd overgelaten aan ‘boertjes van buuten’. Het is daarna nooit meer goedgekomen, en de boertjes maken hier nog steeds de dienst uit; ondertussen zijn ze hier apetrots op een nep-universiteit die helemaal niks toevoegt en een zoveelste financiele bodemloze put is.

 129. ll Zegt:

  Mises, nog een woning-zoekende ?

  dvhn.nl/nieuws/gro…n/article5169929.ece

 130. ll Zegt:

  In 2002 was er al een stuwmeer aan huizen 54000, waar praten we nu over dan…..

  volkskrant.nl/binn…_60_procent_gestegen

 131. Goudbelegger Zegt:

  Adamus, zulke studies inderdaad.

  De reddingsboten nu zijn goudaandelen, goud en vruchtbare grond. Straks goud en vruchtbare grond, daarna vruchtbare grond, met wat goud.

  Okkie, ben je ambtenaar?

  De kern van alles is gratis willen leven op de kosten van anderen. Dat gaat het beste via de overheid maar daar komt na een tijdje dwang, fascisme en oorlog van, dat breekpunt hebben we nu bereikt, daarom zijn Mao, Hitler en Stalin actueler dan ooit.

  Maar ja, het staat niet in de krant en de gevolgen merk je pas later, lastig dus.

 132. Goudbelegger Zegt:

  @130 schat dat Mises vorige week wel zo’n Euro 25.000 verdiend heeft. Die is niet meer bezig met woningen..

 133. Onderwaarde Zegt:

  Ach….hoezo krijgt dan niet iedereen 100% of beter nog 130% Subsidie op een huis van 500.00 Euro? of meer?
  DAT zou de huizenmarkt weer lekker op gang brengen 😉

 134. Wilbert Zegt:

  @129 en indirect @99

  Natuurlijk bepalen speculaties de prijs.

  Maar juist doordat de gemeentes hun bouwgrondprijs af laten hangen van de vraagprijzen van bestaande woningen zijn die twee elkaar ondersteunend naar boven gespiraald. Mijns inziens zit daar een van de grootste fouten/leermomenten van de afgelopen jaren.

  De gemeentes hebben niet alleen meegeprofiteerd van de gekte, maar deze gekte aktief bevordert met als enige doel meer geld binnen halen. Zonder rekening te houden met of interesse voor de gevolgen voor de eigen inwoners.

  Zonder het verhogen van de bouwgrond prijzen hadden bestaande woningen moeten concurreren met nieuwbouw die tgv een lagere grondprijs een stuk goedkoper was geweest, zelfs met een buitengewoon gezonde winstmarge van de bouwer.

  Met die winstmarge had elke bouwer overal willen bouwen, veel meer dan er direct aan vraag is. Groter aanbod, lagere prijs, etc.

  De grondprijzen waren en zijn een kunstmatige bodem in de huizenmarkt. En die bodem is steeds verder omhooggeschoven.

  Ondersteunt met belachelijke bestemmingsplannen waarin de hoeveelheid bouwgrond in Nederland kunstmatig laag wordt gehouden.

  Vergelijk in de volgende twee links de vraagprijzen van bouwgrond eens:

  http://www.kavelgids.nl/utrecht.php

  huisenaanbod.nl/in…038;sSoort=Bouwgrond

  Korte samenvatting:
  Utrecht, 600 euro/m2.
  Duitsland, 50-150 euro/m2.

  En leg me dan eens uit wat er in Nederland in de grond zit. Een paar gram goud per m2 of zo?

  Voor een winkelpand kan het economisch rendabel zijn om honderden/duizenden euros per vierkante meter te betalen om midden in een stad een locatie te hebben. Voor een woning lijkt het mij nooit uit te kunnen.

  Als ik de huizenbezitters hoor kwelen over de ‘betrouwbare overheid’ die van hun HRA moet afblijven moet ik me altijd inhouden om niet in de lach te schieten. Die ‘betrouwbare overheid’ heeft ze al eens genaaid en ze hebben het niet eens door gehad.

 135. Buddy Zegt:

  @135 een Haags complot waarbij de politieke scheidslijnen vervagen.

  De quote uit Wayne’s World vat het mooi samen.

  First he screws me, then he screws you. It’s Dutch door action.

 136. Wilbert Zegt:

  @136
  Hanlon’s Razor: ‘Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.’

 137. Hugo Zegt:

  @ Adamus (16)

  Ik vond dit wel een verhelderend stuk http://fofoa.blogspot.com/2010/03/synthesis.html. Fed / Dollar vs ECB / Euro en natuurlijk goud.

 138. nhz Zegt:

  @135:
  “De gemeentes hebben niet alleen meegeprofiteerd van de gekte, maar deze gekte aktief bevordert met als enige doel meer geld binnen halen. Zonder rekening te houden met of interesse voor de gevolgen voor de eigen inwoners.”

  de gemeentes waren dus net zo dom als hun eigen inwoners, die ook geen rekening hielden met de gevolgen die hun ziekelijke (huis-)consumptiedwang zou gaan krijgen voor de belastingbetaler. Overigens daarbij aangetekend dat het hele beleid gestimuleerd is door Den Haag, dat de gemeentes gedwongen heeft om creatief te worden met geld vangen, en via de grondpolitiek altijd heeft gezorgd voor kunstmatige beperking van het aanbod; met de grondprijsbubbel als gevolg.

  @137:
  waarvan akte, de gemeentes waren net zo dom als hun inwoners; niet verwonderlijk als je het nivo van een gemiddeld raadslid of ambtenaar beschouwt.

 139. Hugo Zegt:

  Goudbelegger,

  Hier een heldere analyse waarom de PVV niet voor de vrijheid is. Dit aan de hand van het vorige verkiezingsprogramma
  vrijspreker.nl/wp/…voor-de-vrijheid-is/

  Management samenvatting 😉
  De Partij Voor de Vrijheid is, in weerwil van de naam, geen partij voor de vrijheid maar een gematigd hervormingsgezinde sociaal-democratische partij met paleoconservatieve trekjes.

  Nu even TON
  vrijspreker.nl/wp/…tarische-toetssteen/
  Conclusie; Socialistisch (links)

 140. nhz Zegt:

  @138:
  hilarisch artikel:

  “To put this award in perspective, have a look at the company the euro is in, having been the only inanimate object to ever receive this award:

  1999 Anthony (Tony) Charles Lynton Blair
  2000 William Jefferson (Bill) Clinton
  2001 György Konrád
  2002 The Euro
  2003 Valéry Giscard d’Estaing
  2004 Pat Cox
  2004 Extraordinary prize: Pope John Paul II
  2005 Carlo Azeglio Ciampi
  2006 Jean-Claude Juncker
  2007 Javier Solana
  2008 Angela Merkel
  2009 Andrea Riccardi”

  kortom, de euro bevind zich in een bont gezelschap van vooral meesteroplichters en charlatans.

  “The euro does not do monetary financing of sovereign budgets. ”
  LOL! wacht maar af wat we maandag te horen krijgen. De Grieken rollen om van de lach in hun hangmat.

 141. ll Zegt:

  Deze ook, dag belastinggeld

  telegraaf.nl/dft/n…d_lenen__.html?p=1,1

 142. Spongebob Zegt:

  @ 117 & @ 128

  De vuistregel dat oudere huizen meestal meer grond hebben geldt vooral voor vrijstaande huizen, ik kijk zelf vooral in buitengebied. Maar ook in de steden zie ik in vergelijkbare wijken dat oudere huizen vaak meer grond hebben en dat daardoor de vraagprijs hoger ligt dan vergelijkbare nieuwe woningen met minder grond.

  Als het aantal meters grond minder dan ca. 200 wordt dan gaat de regel niet meer op omdat de grondwaarde dan ver onder de stenenwaarde komt te liggen.

  Ik realiseer me dat heel veel van de NL woningen minder dan 200 meters hebben en daardoor is mijn vuistregel dus beperkt van toepassing.

  Ik ben het wel eens met nzh/129 dat gemeenten kijken naar de grondprijzen van bestaande verkochte woningen en daarmee hun grondprijs bepalen. Maar daardoor gaan verkopers weer kijken naar de gemeentelijke grondprijzen om daarmee hun eigen vraagprijs te bepalen. Dit is gewoon de prijsopdrijvende spiraal of de zeepbel die de afgelopen 15 jaar steeds verder opgeblazen is. ( precies zoals wilbert het in 135 zegt )
  Het is opvallend dat diezelfde gemeenten op een industrieterrein vaak maar de helft vragen voor dezelfde grond. Het hele prijsmechanisme wordt bepaalt door de politiek die de hoeveelheid bouwgrond voor woningen beperkt houdt, waar meer vraag is dan aanbod stijgt de woningbouwgrondprijs. De speculerende huizenverkopers profiteren daarvan.

 143. adamus Zegt:

  140

  en ze hebben allemaal het beste met ons voor.

  en wij trekken ons eigen spoor.

 144. adamus Zegt:

  141

  naar rato bijdragen: PiS?

  45 miljard! Staat de rest natuurlijk ook nog borg voor die 15 miljard van het IMF.

 145. adamus Zegt:

  142

  Gemeenten kijken overal naar, als de baten maar hoog genoeg zijn. Niet persé grondprijs van….., kan, als het opportuun is.

 146. adamus Zegt:

  De Blauwe Stad, prov.Groningen is fiasco en nu hebben ze het zo verzonnen dat de ziekenhuizen moeten fuseren. De Blauwe Stad is mooi centraal gelegen. Gaan nu ook goedkope verpleegsterswoningen komen. Krijgen degenen die er al gekocht hebben een vergoeding i.v.m. planschade

 147. ll Zegt:

  Hoorde ook dat het huis de melkkoe gaat worden van de toekomst.
  WOZ belasting gaat omhoog, en het huis naar Box 3 voor bezitsbelasting.

  Tja, daar zit nu de helft van de bevolking met een melkkoetje.

  Vinden de babyboomers ook niet zo leuk, denk ik.

  Zoals E.Mecking reeds schreef, van Zwitsaleven gevoel naar Zwitsaleven syndroom.

 148. ll Zegt:

  Blauwe Stad was een prestige project van M.Callon, 348 miljoen is nu in het Blauwe Meer gespoeld.

 149. ll Zegt:

  En dat is niet het enige, er is nog een project onder water Meerstad.

  1 miljoen rente per maand.

 150. adamus Zegt:

  Calon = Aedes! Zo’n vieze pvda apa-rat-sjik.

  Zien we hem straks in het cabinet Cohen ook boven komen drijven? Of komen ze niet uit de pensioenbreuk?

 151. nhz Zegt:

  @142:
  de eerste huiseigenaar die de vraagprijs aanpast aan de grondprijs in de buurt moet ik nog tegenkomen; het zou me al verbazen als 1 op de 10 weet wat de grondprijs is. Je argument geldt m.i. hooguit voor projectontwikkelaars, dus bij nieuwbouw. Verkopers van bestaande woningen kijken gewoon wat de hoogste prijs in de buurt was voor een vergelijkbare woning en doen er dan minstens 10-20% bovenop: want dat is waar zij minimaal recht op denken te hebben, ook nu nog.

  @144:
  al met al een mooi plannetje om het IMF en G$ucks te spekken op de kosten van de EU belastingbetalers 🙁
  G$ is het truukje nu in Portugal aan het herhalen, nog even en ze hebben iedere kleptocraat in heel Europa in hun binnenzak. Maar ja, juiste bloedgroep nietwaar dus mag je helemaal niks van zeggen.

  @147:
  eigen huis in box3 heeft voor 90% van de huiseigenaars geen enkele consequentie, want die hebben toch geen netto vermogen. Dit nog even afgezien van de onvermijdelijke vrijstelling die voor het eigen huis in box3 gaat gelden 🙁

  dus het wordt hooguit een melkkoe in die zin dat ze minder subsidie (in box1) ontvangen, al geldt dat in de meeste ambtelijke voorstellen ook niet eens want dan is de eigen woning schuld toch weer aftrekbaar in box1. Komt u over 20 jaar maar terug, dan zien we verder wat er in de polder nog boven water staat.

 152. adamus Zegt:

  Komt u over 20 jaar maar terug, dan zien we verder wat er in de polder nog boven water staat.

  en anders gaan we een solidariteitsactie houden o.l.v. Cohen (overigens een bastaardnaam)

 153. Buddy Zegt:

  @ 150

  348 miljoen is wisselgeld.

  Bos ook PvdA apa-rat-sjik steekt > 30 miljard in een failliete Fortis/ABN AMRO boedel. Dat geld is ook foetsie!

  @ 137
  Don’t rule out malice.
  In 2004 heerste er in Nl een epidemie onder jonge vrouwen van rond de 30, een voor een rolden de als prinsessen opgevoede dames met psychische klachten in de WAJong. Het in het vooruitzicht gestelde huisje, boompje, beestje bleek een brug te ver.

 154. adamus Zegt:

  buddy, ik ken ze als kinderen van ouders met de betere banen. “Mijn hoogbegaafde zoon stapt niet als oppperman om 6.00 in een busje”. “gamen met behoud van uitkering”. LOL

 155. Juan Belmonte Zegt:

  @151
  eigen huis in box3 heeft voor 90% van de huiseigenaars geen enkele consequentie, want die hebben toch geen netto vermogen.

  Heeft u echt alle generaties in beeld ?

 156. nhz Zegt:

  153:
  gelukkig ligt er nu een voorstel om de Wajong flink aan te pakken; hoogste tijd, want dat is de meest riante regeling die ooit bedacht is, waar schaamteloos van geprofiteerd wordt en die natuurlijk groeit als kool. Gewoon verlagen naar bijstandsnivo, zeker weten dat een groot deel van de zielepieten dan gewoon weer aan eht werk kan.

  @155:
  misschien had ik moeten zeggen 90% van de huiseigenaars met hypotheek. Dat is in NL ongeveer driekwart van de huiseigenaars denk ik?

  Voor mensen die hun huis al lang hebben afbetaald is het nieuwe voorstel wel zuur, anderzijds hebben die als het goed is erg veel overwaarde; en vergeleken met spaarders die gingen huren zijn ze altijd nog beter af, want die betalen als sinds 2001 het volle pond in box3. De overheveling naar box3 zou moeten samengaan met lagere belasting in box1, in dat geval denk ik dat iemand zonder schuld er beter vanaf zou moeten komen (als de politiek het toelaat, want die lijkt altijd kamerbreed aan de kant van de scheefleners te staan).

 157. Juan Belmonte Zegt:

  @156

  Ten tijde van het grote geld- en schuldscheppen, zeg tussen 1990 en 2008, is er veel overwaarde op vastgoed “ontstaan”.
  Daartegenover stond geen arbeid, alleen tijd, een soort “gratis meerwaarde”, gratis immer volledig onbelast (vergelijk met IB, daar zit u op 50% in het toptarief).

  Het grote schuldscheppen heeft -zo blijkt nu onotkenbaar- ook een aantal mindere kanten.

  Het zou m.i. redelijk en daarmee verstandig zijn om bovenstaande constateringen mee te nemen bij oplossingen voor problemen omtrent die mindere kanten.

  🙂

 158. nhz Zegt:

  @157:
  inderdaad, maar moeilijk onderwerp. Ik ben van mening dat de gemiddelde huiseigenaar alleen via emigreren of tijdelijk huren (maar dan moest je feilloze timing hebben, bijna onmogelijjk) van de prijsstijging kon profiteren.

  Voor de meesten betekende het alleen dat ze meer schuld op zich konden laden, wat hopelijk afbetaald moet worden als de bel straks leeg loopt (al is het risico dat de politiek de schuld verregaand overhevelt naar de belastingbetaler, want bij de meeste scheefleners is toch niets meer te halen).

  Het eigen huis met tophypotheek was de afgelopen +/- 15 jaar een legale en favoriete manier om inkomstenbelasting te ontduiken; tot begin jaren 90 speelde dat veel minder, ondanks de hogere IB tarieven. Helaas gaat de politiek proberen om al die virtuele winst van de huiseigenaars ook echt te verzilveren, vanwege de ‘verworven rechten’ die in de polder boven alles uitgaan.

  Op zich zou het volkomen terecht zijn als de tophypothekers de komende jaren meer IB gaan betalen, maar in de voorstellen van de ambtenaren komt de rekening grotendeels terecht bij degenen die verstandig met hun geld omgingen, en juist niet bij de scheefleners 🙁

 159. Juan Belmonte Zegt:

  @159 waarmee het beleid laakbaar te noemen is:

  Als de kaders toestaan dat er op grote wijze risico’s in de financiering van woningen ontstaan met gerede kans dat deze onomkeerbaar blijken dan zijn dat niet de juiste kaders, het zeepbel-gehalte van de NL woningmarkt, ook in combinatie met discussie over HRA afschaffing, zal op bestuurdersniveau géén recente ontdekking zijn.

  Daarnaast heeft de CFO van Nederland (oud-minister van Financiën Bos) er recent de brui aan gegeven “om zijn tijd aan de familie te besteden”.

  Als dit laatste bij een beursgenoteerd fonds zou zijn gebeurd: “CFO Shell treedt af om meer tijd voor familie”, 3 maal raden wat er met de koers gebeurd zou zijn, en daarmee dus met het vertrouwen in dat bedrijf.

  Daar is weinig van te merken.

  Kennelijk was het vertrouwen in de overheid al niet zo groot?

 160. Juan Belmonte Zegt:

  NRC gelezen van gisteren:

  Rapport van McKinsey stelt dat NL de schuld moet ‘weggroeien’.

  Opvallend dat dat woord weggroeien ook in het interview met de heer Willem Buiter genoemd wordt, maar dan anders:

  Je kunt jezelf niet weggroeien uit de crisis. Je móet belastingen verhogen en bezuinigen. En in de huidige conjunctuur werkt dat procyclisch en vertraagt dat het herstel, ik ben genoeg keynesiaan om dat te beseffen.

  Aldus de heer Buiter in een interview “‘Wereld wordt spannend, chaotisch en verwarrend'” in NRC.

 161. Juan Belmonte Zegt:

  Met in hetzelfde interview ook de woorden:

  Het is niet verrassend dat Griekenland nu als eerste in de eurozone in grote moeilijkheden zit. De Griekse samenleving is gepolariseerd. Ze hebben instituties die traag, inefficiënt en corrupt zijn. De Griekse premier zegt het zelf. Hij en zijn minister van Financiën weten dat ze de problemen zullen moeten aanpakken, maar de baronnen van hun socialistische partij zeggen dat het een rechtse samenzwering is. Complete balloney! Als je systematisch te veel geld uitgeeft, kom je vanzelf in de moeilijkheden.

  Dat we hele hoopgeleide, wijze mannen nodig hebben om boerenwijsheden te onderkennen… 🙂

 162. Juan Belmonte Zegt:

  De Ieren hebben de ambtenarensalarissen met 20 procent verlaagd. Die zullen niet accepteren dat de Europese belastingbetaler zou moeten opdraaien voor de financiering van het Griekse tekort. Daarom zullen er strenge eisen aan de Grieken worden gesteld.

  Verlaging van ambtenarensalarissen met 20%, dan is er ladaar iets serieus mis. Hier polderen we rustig door….

  een daling in de polder, is als water op zolder 🙂

 163. Juan Belmonte Zegt:

  @Wilbert

  Goede gedachte om de grondprijzen in Duitsland er eens bij te halen:

  Korte samenvatting:
  Utrecht, 600 euro/m2.
  Duitsland, 50-150 euro/m2.

  Eerder zagen we al dat in die provincie Utrecht grasland zo’n 6 euro de meter doet:
  huizenmarkt-zeepbe…rente/#comment-33624

  En na een Vinex-operatie opeens 1400 euro.

  Holland is grondig gewaardeerd 🙂

 164. Juan Belmonte Zegt:

  De titel van dit artikel was dan ook beter geweest:

  Grondige waardering houdt huizenmarkt overeind 🙂

 165. Wilko Zegt:

  Wat ik me afvraag: Stel dat de politiek de draai maakt van het stimuleren van schulden (HRA) naar stimuleren van bezit (aflossen dus), waarom zouden ze dan eigen huisbezit in box 3 belasten? Daarmee bereik je toch juist het omgekeerde? (een afgeloste woning wordt dan immers ‘bestraft’ met vermogensbelasting).
  Iemand daar een antwoord op? 🙂

 166. Juan Belmonte Zegt:

  @165 Wilko

  Shampoos en conditioners, net als met debet en credit haal ik ze vaak door elkaar maar met de één kan men stimuleren en de ander voorwaarden stellen.

  Ik wens u allen schone handen en schone haren…

 167. Juan Belmonte Zegt:

  Verder wordt alle vermogen in NL belast behalve het eigen huis, u denkt vanuit de uitzondering van box 1, de zeep box.

 168. Juan Belmonte Zegt:

  Ookwel de zeepbel 🙂

 169. spongebob Zegt:

  Je hebt het weer prachtig verwoord en duidelijk gemaakt Juan.

  En nu maar afwachten dat dit ook doordringt in het besef van de lenende hollander.

 170. adamus Zegt:

  ik ben genoeg keynesiaan om dat te beseffen

  Willem is genoeg Keynesiaan en GSconsultant om onder te duiken bij Citibank 🙂

  Hij heeft blijkbaar door waar de echte waarde zit….

 171. Dalen Zegt:

  @ 167

  Daarom toch meer Belgisch staatsburger worden. Bezittingen in Nederland gewoon aanhouden of in een stichting of bvba onderbrengen en verhuren. Huuropbrengst is dan natuurlijk minimaal mocht het ooit worden belast.

  Zou toch te gek zijn als je altijd netjes heb gespaard en extra hard gewerkt hebt om je huis snel af te lossen dat je dan zo wordt gepakt.

  Hier wordt overnagedacht

 172. adamus Zegt:

  Hier wordt overnagedacht

  door Den Haag ja.
  Het moet gehaald worden bij degenen die geen kant op kunnen. Die de komende 20 jaar met hun leaseauto in de file staan op de A2 tussen Utrecht en Abcoude. Of oma’s die hun afgeloste huis hebben verkocht en nu in een aanleunwoning zitten zonder huursubsidie. Of die afgelost hebben en kleinkinderen in de buurt hebben.

 173. adamus Zegt:

  169

  SB, die lenende hollander gaat dit niet opzuigen.

 174. adamus Zegt:
 175. Martijn Zegt:

  @141

  “Dag belastinggeld”.

  Jij had Griekenland graag failliet zien gaan en de daarmee de euro zien klappen?

  Dan was je wel wat meer kwijt geweest dan dat kleine beetje belastinggeld.

 176. ll Zegt:

  Hier een stukje uitleg, over CB’s en huizenmarktinflatie

  uvt.nl/faculteiten…pt/eco/schaik/BR.pdf

 177. Frouke Zegt:

  Het lijkt mij een goed plan om met je spaargeld een leuk huisje te kopen in Griekenland. Zo kun je mooi profiteren van de europese steun en hebt er gratis eeuwige zonneschijn en een azuurblauwe zee bij. Kun je heerlijke sappige tomaten gaan kweken.
  Zo omzeil je de inkomstenbelasting in Nederland en mogen scheefleners hun eigen problemen oplossen.

 178. adamus Zegt:

  I called Goldman Sachs spokesman Lucas van Praag to ask whether it’s true that Goldman partners feel they need handguns to protect themselves from the angry proletariat. He didn’t call me back.

  huffingtonpost.com…-buyin_n_375106.html

  van praaaag?

 179. adamus Zegt:

  trouw.nl/nieuws/ne…ippen_Justitia_.html

  dan hebben de bankiers het hier toch maar makkelijk.

 180. Goudbelegger Zegt:

  @175/ 176 iemand snapt het wel en iemand weer niet.

  Als je een munt hebt met meerdere landen en je accepteert fraude en dat de een betaald voor de ander wat denk je dat dat met het vertrouwen doet?

  Help je de fraudeur niet maar trap je die eruit zou dat voor een sterkere munt zorgen??

 181. Patrick Zegt:

  Vanochtend dit item op nu.nl gezien… Is dit in scene gezet ofzo? Wat is dit voor belachelijk item?

  nuvideo.nl/opmerke…n-voor-een-huis.html

 182. Hugo Zegt:

  @141

  Volgens mij heb je het stuk niet gelezen.

 183. adamus Zegt:

  trouw.nl/groen/nie…de__Maasnatuur_.html

  nhz, moet je goed doen……..

 184. nhz Zegt:

  @162:
  ze vermelden niet hoe hoog de Ierse ambtenarensalarissen vóór de recente correctie waren. Ik heb zo’n vermoeden dat het net zo’n bubble was als de Ierse huizenmarkt. Ze gingen daar in één generatie van de armste van Europa tot de allerrijkste (Luxemburg uitgezonderd misschien). Of zoals men wel zegt: vroeger emigreerden de mensen uit Ierland omdat ze de aardappels niet konden betalen, en nu emigreren ze omdat de huizen ombetaalbaar geworden zijn.

  @165:
  misschien hebben de kleptocraten toch nog wat geld nodig? Niks makkelijker dan belasting heffen op bezit dat jaar in jaar uit op een rekening of in een straat staat.

  @177:
  ik denk dat ondanks de steun de huizen in Griekenland voorlopig flink gaan dalen, in ieder geval op de plaatsen die bij Noordeuropeanen populair zijn. En je moet eerst leren hoe je de inkomstenbelasting in Griekenland kunt omzeilen, want dat gaat vast wat moeilijker worden, en de gemiddelde Griek heeft een grote voorsprong op kennis en ervaring met dat onderwerp.

  @180:
  ik ben ook verbaast dat de euro vanmorgen 1 procent hoger opent, want m.i. is dit de nagel in de doodskist van de eur: bailouts forever! Misschien dat er door het besluit even wat speculanten hun euro shortposities moesten sluiten, maar ik verwacht dat de daling binnenkort vrolijk verdergaat (niet per definitie t.o.v. dollar, want die kan nog harder dalen).

  @181:
  ja, dat lijkt me een commercial die als nieuwsitem verpakt wordt; slimme aannemer.

 185. Hugo Zegt:

  @181

  Zou me niets verbazen als Griekenland zijn goud als onderpand mag geven om betaling zeker te stellen. Of is de huidige aanval op papiergoud toeval?

 186. adamus Zegt:

  Ja, Frouke, op zijn Grieks.

  Paar huizen van mij woont (?)een Griekse restauranthouder in een huurhuis. “Frouw regelt huur”. Subsidie dus. Mercedes SUV, duits kenteken. Moeders autootje van de zaak. Pa af en toe een paar maanden naar Gr.

  Zo’n leven moet inderdaad ook voor ons in Gr. te doen zijn. Nemen we er meteen een Roemeense poetsvrouw en Bulgaarse tuinman bij.

 187. adamus Zegt:

  185

  een tip van de sluier.

 188. nhz Zegt:

  @183:
  ja, miljoenensubsidie voor grote criminelen; dat is Nederland ten voeten uit. De drie die zogenaamd met pensioen gaan van de uitkoop regeling zullen wel een mega wietplantage beginnen denk ik.

  En hilarisch hoe ze de kosten gaan dekken door huizen in diezelfde polder te bouwen …

 189. nhz Zegt:

  @186:
  het Griekse restaurant bij mij in de buurt gaat jaarlijks failliet en wordt dan weer geopend door een ander familielid; ik weet uit welingelichte kringen dat de belastingdienst er grijze haren van krijgt. Dikke buiken, dikke Mercedessen, altijd feest daar: die Grieken weten hoe je zaken doet.

 190. adamus Zegt:

  Patrick, komen er weer 8 huizen bij op funda?

  Moerge-stel. Varkenshokken gesloopt en verhuisd naar Zeeland.

 191. Martijn Zegt:

  180

  Help je de fraudeur niet maar trap je die eruit zou dat voor een sterkere munt zorgen??

  1. Denk je dat het mogelijk is om een land uit de eurozone te trappen.
  2. Hoe denk je dat een sterke munt op dit moment voor de export-georiënteerde eurozone zou uitpakken?

 192. nhz Zegt:

  @190:
  kijk, dat snap ik dan niet – dat ze die varkenshokken slopen in plaats van ze direct aan te bieden als riante villa’s in het groen. Een gemiddelde makelaar draait er zijn hand niet voor om. Wel rekening houden met een risicopremie als je over een paar jaar in het ziekenhuis moet zijn.

  @191:
  1. ja: door ze aan hun lot over te laten kunnen ze kiezen tussen zaken doen met het IMF op IMF voorwaarden (meer dan 7% rente en keihard saneren), lenen op de geldmarkt tegen steeds hoger tarief of zelf uit de euro stappen (ook duur).

  2. onzin, 90% van de EU produktie is voor de binnenlandse markt. En de sectoren die van de export leven zijn doorgaans dezelfde sectoren waar enorme subsidiebedragen naar toe gaan (landbouw, bio-industrie, vliegtuigbouw etc.). Kunnen we missen als kiespijn. De enigen die profiteren van een zwakke euro zijn grote multinationals; voor kleine bedrijven en gewone burgers is een sterke euro prima.

 193. adamus Zegt:

  188

  ze vinden zichzelf wel slim.

  de mensen van de nieuwe kassen zullen niet uitgekocht hoeven worden. De laatste generatie. hoewel, beëindigingsuitkering bestaat ook nog steeds voor 50+ geloof ik.

 194. adamus Zegt:

  eu export. Zie de manoeuvres van Merkel. Daarom is Duitsland zo voor plan Griekenland.

 195. adamus Zegt:

  De enigen die profiteren van een zwakke euro zijn grote multinationals;

  Duitsland dus. €=DM

 196. adamus Zegt:

  192

  Er zijn al Twentse en Brab. boeren die in quarantaine moeten indien…….. Dat is al jaren zo.

 197. adamus Zegt:

  niet alleen de boeren, hun familie dus ook. Ze doen het dus ook hun eigen kinderen aan. De klootzakken. En nu zitten huilen aan de keukentafel.

 198. adamus Zegt:

  De € is er voor ons, zei Duisenberg/Trichet toch?

  Niet voor landen als Gr. om er mee te kloten. Behalve als we Gr. zien als een beschermingsbuffer met het oosten/oostblok. Dan vallen de kosten onder “beveiliging”. Net zoiets als Uruzgan.

 199. Martijn Zegt:

  192

  Het IMF en snoeiharde voorwaarden? Het IMF zorgt ervoor dat je slaaf van de VS wordt, niets meer en niets minder. Jij ziet het als gunstig om het IMF veel meer invloed te geven binnen de Eurozone?

  En je meent werkelijk dat Griekenland uit de Eurozone kan stappen lees ik.

  Heb je enig idee hoeveel leningen in Euro’s dat land en Griekse bedrijven hebben uitgegeven.

  Die gaan dan in default.

  Niet al te gunstig voor het vertrouwen in de Eurozone als leningen zomaar gedefault kunnen worden.

  Ook niet gunstig voor de Europese banken die de betreffende leningen verstrekten, ofwel?

  En inderdaad, zoals Kees zegt is Duitsland wel degelijk gebaat bij een lage Euro, en als sterkste land hebben de Duitsers het goeddeels voor het zeggen.

  Maar goed, zie het anders als je wil, we merken vanzelf wel hoe het loopt.

 200. Patrick Zegt:

  @190 Adamus,

  Het ligt ongetwijfeld aan mijn beperkte intelligentie, maar soms snap ik geen moer van je antwoorden.

 201. adamus Zegt:

  interessant is ook dat de Pensioenfondsen gesaneerd moeten worden. Wie gaat dat betalen? Waarschijnlijk degenen die voor hun eigen pensioen zorgen; een afgelost huis bijvoorbeeld en wat spaargeld hebben.

 202. adamus Zegt:

  200

  “Varkens” was ook voor nhz bedoeld.

  filmpje snapte je ook niet 😉 Kan zijn dat die 8 mensen die een huis “mogen” allemaal huurders zijn. Dan heb ik niks gezegd.

 203. adamus Zegt:

  Over Duitsland, Gr en Merkel. Stond vorige week wel een aardig stukje in de Economist.

 204. nhz Zegt:

  @196,197:
  nu nog alle kosten daarvan voor de ziekenhuizen verhalen op deze boertjes, in plaats van op de ziektekosten verzekering. Dan is het snel over met de antibiotica pret in de bio-industrie.
  Het verbaast me ook dat als er zo’n boertje in het ziekenhuis ligt de hele boerenfamilie zo op bezoek mag komen zonder enige voorzorg. En dan vragen ze zich nog af waar al die MRSA besmettingen vandaan komen, in Zeeland ook met stip toegenomen sinds ze de Brabantse varkenskotten hier naartoe gelokt hebben.

  Ik zag vorig jaar op TV zo’n varkensboertje uitgebreid klagen dat hij in het ziekenhuis twee weken langer moest wachten op een operatie, omdat hij wegens zijn MRSA besmetting een gevaar voor het hele ziekenhuis was en ze dus eerst maatregelen moesten nemen. Schandalig was het, hij moest gewoon geholpen worden en het risico voor anderen interesseerde hem geen barst. Dat wisten we natuurlijk al, gezien hoe de sector met het milieu omgaat. Lekker laten stikken de volgende keer, zorgen ze maar zelf dat ze van de MRSA afkomen.

  @198:
  precies, de pleuro is er voor de grote schurken – niet voor het gewone volk.

  @199:
  als landen er een potje van maken dan moeten ze uit de eurozone en mogen van mij als afschrikwekkend voorbeeld voor de rest dienen. Ik realiseer me dat Nederland ook dit risico loopt maar dat moet dan maar – dan ben ik definitief weg hier.
  Met die defaults van EU leningen is maar één probleem, namelijk dat onze kleptocraten het standpunt innemen dat banken nooit verlies kunnen maken en dat iedere fout afgelopen gok door de belastingbetaler vergoed moet worden. Nergens voor nodig, net als met Griekenland/IMF gewoon keihard opstellen en iedereen voro zijn eigen troep laten opdraaien. Dan zijn al die riskante leningen snel over.

  @202:
  ja, het was merkwaardig dat het filmpje nergens meldde waarom er zoveel belangstelling was terwijl niemand meer wil kopen. Je zou inderdaad gaan denken dat ze de huizen gratis krijgen (op kosten van de gemeenschap dus). Nogmaals, het stinkt.

 205. Marketwatch Zegt:

  Onderzoeker Hilde Remøy van de Technische Universiteit Delft licht een tipje van de sluier in (leegstaand) kantorenland:

  z24.nl/bedrijven/b…_herontwikkeld_.html

  Goed plan, ombouwen en afwaarderen die handel.

 206. adamus Zegt:

  205

  er zwerft ook nog ergens een filmpje rond van DTZ (zadelhoff0 over opplussen/herwaarderen van die kantoren en terreinen. Eis is wel van de kant van de ontwikkelaar dat er honderden miljoenen voor beschikbaar komen (Of er is al 300miljoen?).
  Dan willen de lieden wel aan de bak.

  Ik zou zeggen: lekker in elkaar laten zakken. Laat de natuur zijn werk maar doen.

 207. Dalen Zegt:

  @ 199

  “Heb je enig idee hoeveel leningen in Euro’s dat land en Griekse bedrijven hebben uitgegeven.”

  Dat is de voornaamste reden. Als Griekenland faillit gaat, volgt half Europa, met NL voorop. ING zit er zwaar in zoals ik het begreep.

  Jan Kees overhandigt zonet een brief aan De Tweede Kamer om die 1,7 millard te verdedigen. Ach, hij poneert het zo dat we er dik aan verdienen.

  minfin.nl/Actueel/…it_in_het_eurogebied

  Lees tussen de regels dat hij zijn billen wel dichtknijpt.

  Vergeet gemakshalve te vertellen dat de Grieken massaal hun geld van de bank halen.

  Ach dat vullen wij wel aan of we staan garant voor die banken.

 208. nhz Zegt:

  @205,206:
  ik vrees inderdaad dat die ombouw alleen gaat plaatsvinden met mega subsidies door de belastingbetaler. De sector zeurt daar al jaren om en het zou zomaar in de crisis- en herstelwet kunnen passen 🙁

  @207:
  het verbaast me dat zo makkelijk geaccepteerd wordt dat iedere Griek zijn geld van de bank haalt daar. Voor de financiele elite begon dat al in oktober 2009, blijkbaar voor 25 miljard inmiddels. En sinds februari zijn de kleine spaarders de bank aan het leeghalen, dat zal dan ook wel minstens 5 miljard zijn. Nu snap ik waarom ze daar minstens 30 miljard nodig hebben … te gek voor woorden dat dit zomaar geaccepteerd wordt.

 209. John Zegt:

  @208
  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
  Als er eenmaal weer een extra 30 miljard naartoeg gaat geldt hetzelfde principe als bij een Nigeriaanse 419 scam.
  Iedere toekomstige geld-injectie voelt als minder heftig t.o.v. het reeds geinvesteerde bedrag. Pas bij het eigen faillissement zal Europa inzien dat het toch echt een bodemloze put was.

 210. adamus Zegt:

  IMF en ECB. Europa staat borg, gaat $$$ garanderen?

 211. adamus Zegt:

  209

  geen putje zonder afvoer. Bodemloos inderdaad.

 212. Ludwig von Mises Zegt:

  Gegarandeerde hyperinflatie, gedefineerd als monetaire inflatie die de prijsinflatie te boven gaat:

  “De Amerikaanse verzekeraar AIG heeft een verzekeringsovereenkomst met de Amerikaanse bank Goldman Sachs afgehandeld. Volgens een bron van persbureau Reuters moet AIG hierbij een verlies incasseren van 1,5 tot 2 miljard dollar (1 tot 1,4 miljard euro).”

  “Behalve Goldman Sachs had een lange lijst van Amerikaanse en Europese banken soortgelijke overeenkomsten met AIG. Ook de Nederlandse concerns Rabobank en ING staan op deze lijst.”

  telegraaf.nl/dft/n…_.html?sn=nieuws_dft

 213. Ludwig von Mises Zegt:

  Correctie: lees prijsdeflatie ipv prijs inflatie.

 214. adamus Zegt:

  Ludwig, haal jij dat soort nieuws uit de krant?

 215. nhz Zegt:

  @212,214:
  is al heel oud nieuws, van meer dan een jaar geleden. Overigens was de totale winst van G$ucks via AIG meer dan 30 miljard dollar. Rabo en ING profiteerden ook flink, daar zal de Amerikaanse belastingbetaler wel blij mee zijn. Niet dat ze dat zelf gaan betalen, want uiteindelijk draaien de Europeanen er natuurlijk zelf voor op via verminderde waarde van de europese beleggingen in de VS (pensioenen, obligaties etc.).

 216. Ludwig von Mises Zegt:

  215

  Ik had dit nog niet eerder in de mainstream media zo duidelijk opgeschreven zien worden.

  Zoals jullie weten, was ik op de hoogte toen het gebeurde. Direct.

 217. Martijn Zegt:

  @204

  precies, de pleuro is er voor de grote schurken – niet voor het gewone volk.
  Het “gewone volk” dat zich niet geheel onterecht liet adviseren door lieden die door de wet als specialisten werden gezien en te hoge hypotheken voor te dure huizen nam mag van jou ook in de stront zakken.
  Je hebt niets met het gewone volk, dus doe nu ook niet alsof.
  En als je graag aan jezelf wil denken kan je beter meevaren met de stroom, of je moet heel hard kunnen zwemmen.

  Met die defaults van EU leningen is maar één probleem, namelijk dat onze kleptocraten het standpunt innemen dat banken nooit verlies kunnen maken en dat iedere fout afgelopen gok door de belastingbetaler vergoed moet worden.
  Blijkbaar ben jij er nog van overtuigd dat er een duidelijke scheiding is tussen “schuldigen” en “onschuldigen” en dat banken ook in het huidige financiële stelsel gewoon failliet kunnen gaan zonder een schokgolf te veroorzaken die ook de minder-schuldigen treft.
  Misschien wat teveel in libertarische boekje gesnuffeld?

 218. adamus Zegt:

  Misschien wat teveel in libertarische boekje gesnuffeld?

  daar kun je nooit genoeg in snuffelen, alleen zit de zaak zo niet in elkaar.

 219. adamus Zegt:

  ook degenen die nu huren en hun huis op tijd hebben verkocht hebben geprofiteerd van de gekkigheid. Profiteren kan alleen als er nu iets nuttigs met dat geld gebeurd. Dat is nou net een beetje complex.

  150K verdienen aan salaris en een paar ton aflossingsvrije hypotheek is misschien toch niet zo verkeerd. Die monetaire inflatie gaat toenemen. De wil is er gewoon. Wel baan/inkomsten houden.

 220. adamus Zegt:

  Gr: 30+15= 45

 221. Dalen Zegt:

  Wat creatief boekhouden en je bent zo van je schulden af.

  Gemiddeld verlaagden de achttien banken hun schuldniveaus met 42 procent. Zoals Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, J.P. Morgan Chase, Bank of America en Citigroup deden.

  online.wsj.com/art…J_business_whatsNews

  SEC gaat controleren. Weet nog goed dat de sarbanes oxley act in 2002 in werking werd gesteld na het Enron schandaal.

  20 jaar gevangenisstraf zou frauderende bestuurders boven het hoofd hangen.

  Ook voor de Nederlandse beursvennootschappen die genoteerd waren in de USA moesten er volop adviezen worden geschreven hoe je hier mee om moet gaan.

 222. ll Zegt:

  @ 220 GR 45+45=90

  Is een politieke kwestie, Griekenland laten vallen….no way, gezichtsverlies, mag iets kosten toch

 223. Sam Zegt:

  Luwig, ga toch, net als ik, lekker relaxen op de Bahama’s van het geld van de arbeiders!

 224. Ludwig von Mises Zegt:

  223

  Op vakantie Sam?

 225. Ludwig von Mises Zegt:

  Overigens ben je er vroeg bij. Het is nu half zeven ‘s-ochtends in Nassau.

 226. adamus Zegt:

  🙂 225

 227. nhz Zegt:

  @216:
  in de VS was het al zeker een jaar in mainstream publicaties te vinden. Maar dat dit voor de Telegraaf de eerste keer is verbaast me niks …

  @217:
  ik heb niets met de scheefleners, maar dan mag ik toch wel constateren dat de pleuro gemaakt is om de diefstal van de middenklasse t.b.v. de financiele elite nog effectiever te maken?
  Wat de schuldigen betreft: het huidige systeem dwingt je om je geld onder te brengen bij schurkenbanken die er voor jouw risico (of risico van de belastingbetaler) mee speculeren. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn, maar helaas is het in Euroland de enige manier geworden. Wat mij betreft gaan we weer gewoon terug naar spaarbanken, en gaan de grote schurken voortaan voor 100% voor eigen risico speculeren; Zeker weten dat het gedonder dan binnen een paar jaar definitief over is.

  @219:
  met huren schiet je niks op als de prijsdaling van huizen een paar% per jaar is en de effectieve rente op je spaargeld negatief is, zoals de afgelopen twee jaar in Nederland. Ik heb geen box1 inkomen, dus die aflossingsvrije truuk werkt voor mij niet. Anders zou ik me wellicht daartoe gedwongen zien.

  @223:
  lekker relaxen tussen de haaien (en dan bedoel ik de versie boven water)?

 228. Ludwig von Mises Zegt:

  Niek, wat ben je toch een gezellige vent…

 229. Ludwig von Mises Zegt:

  Deze is voor il. Weet nog niet waar ik de kids ga opvoeden. maar Slochteren lijkt me niet erg waarschijnlijk.

  http://www.frenchentree.com/france-chateau-sales/

 230. ll Zegt:

  @ Mises, nou ja, jij verandert ook snel zeg, je wou toch een herenboerderij in het Noorden…., maar dat is wel een stuk beter een chateautje in het zuiden…..met leuke nanny’s voor the kids…..

 231. Ludwig von Mises Zegt:

  Ik kan er nog even over nadenken. Jaar of 3, dan gaan we bewegen.

 232. nhz Zegt:

  @229:
  ben je 10 jaar te laat mee, eind jaren negentig had je voor pakweg 300-400K gulden volop uitzoek in Franse chateaus. In die prijsklasse is er nu helemaal niks meer zie ik. De duurste kastelen zijn vaak opgekocht door Amerikanen met geld over, en de wat goedkopere door Nederlanders en Engelsen. Helaas zijn de kleinere (meest praktische) kasteeltjes vaak relatief erg duur (lagere onderhoudskosten en belasting?).
  Indertijd heb ik er wel eens naar gekeken, maar de verhalen over het Franse platteland en vooral zijn bewoners hebben mij er definitief van doen afzien. Dat neemt niet weg dat een slotgracht en ophaalbrug in barre tijden zijn nut kunnen hebben, helemaal als je binnen de muren nog een moestuintje kunt aanleggen 😉
  Ik heb in NL trouwens ook nog enige tijd op een landgoed met kasteel gewoond, lekker rustig (het hele bos was toen verboden toegang voor onbevoegden; nu rijden ze je er omver met de mountainbike). Was met slotgracht maar helaas zonder ophaalbrug, zoiets is in de polder zeldzaam helaas.

 233. adamus Zegt:

  slochteren? Een paar schokjes en het pand staat een paar cm lager.

  mais Louis, La France?

 234. Patrick Zegt:

  @232 Nee, 2 jaar te vroeg…

  Even wachten tot al die Amerikanen en Engelsen de boel allemaal tegelijk verkopen om hun financiele problemen thuis de baas te worden.

  Voor wat betreft gewone vakantiehuisjes e.d. is er nu al een enorme uittocht van met name Engelsen gaande; net zo snel als ze tien jaar geleden kwamen.

 235. adamus Zegt:

  De projectontwikkelaars zijn toch fors bezig geweest met het ontwikkelen van landgoederen, met vooral veel “staete” in de naamgeving. Mikten speciaal op niet box 1 klantjes.

  herinnert U zich deze nog?

  woontje.wordpress.…-verkoopt-zijn-huis/

 236. adamus Zegt:

  die engelsen moeten nu gaan inwonen bij familie of kinderen. UK Pensioen kunnen ze in Fr. niet meer van rondkomen. Zijn er ook uitgeweken naar Bulgarije. Niet alleen Gerd Leers was zo slim.

 237. Ludwig von Mises Zegt:

  Ik deel de mening van Patrick, Niek. 2012 bodemt de huizenmarkt. 2013 ga ik bewegen.

 238. Sam Zegt:

  @225

  Moet nog even wennen aan het tijdverschil maar het is heerlijk vissen ‘s morgens!

  En nee geen vakantie… wij komen voorlopig niet meer terug!

  http://www.paradisebahamas.com/

  Wij hebben nog geen 60% van de vraagprijs betaald, succes!

 239. ll Zegt:

  huis = melkkoe

  telegraaf.nl/overg…p__.html?sn=overgeld

  Verkopen die hap.

 240. adamus Zegt:

  239
  een reactie in de Telegraaf:

  Huurwoningen zijn niet kunstmatig goedkoop. Als je netto 1500 verdient (maximale grens ongeveer voor subsidie) en je huurt voor 647 (maximale huur) dan lijkt het me logisch dat je dan te duur huurt! En onder dat bedrag is er echt bijna niks fatsoenlijks meer te vinden hoor. Niet iedereen wil in een afbraakwijk wonen.

  Ik durf te stellen dat huurwoningen kunstmatig te duur zijn. Die €647 pmnd slaat op huizen van 35 jaar oud, stichtingskosten €50K. Wat mag dan de huur zijn in sociaal land? 350?

 241. adamus Zegt:

  Wij hebben nog geen 60% van de vraagprijs betaald, succes!

  heeft mr Remax die zelf bepaald?

 242. okkie Zegt:

  @nhz nr.92:
  De overheid wil juist van Nova af omdat het te links zou zijn. Dat valt moeilijk te rijmen met overheidsproganda.

 243. okkie Zegt:

  @adamus nr.240
  Mee eens. Bij huursubsidie gaat het om enkele tientjes per maand terwijl het bij HRA honderden of zelfs een paar duizend euro per maand betreft. De invloed van huursubsidie op de prijs is dus echt verwaarloosbaar. De huurprijs wordt echter wel opdreven door de kunstmatige verkoopprijs.

 244. okkie Zegt:

  @238:
  “Een aantal niet-realistische voorstellen houdt in dat mensen rond de 20% aan netto besteedbaar vermogen moeten inleveren.”

  Welkom bij de club. Veel huurders doen dat namelijk allang.

 245. Hans2 Zegt:

  @ Ludwig,

  Mooi om te zien dat je nu eindelijk ook inziet dat de huizenprijzen dalen 😉

  En zo te zien begin je ook door te krijgen dat je in de toekomst beter in het buitenland dan in Almere kunt wonen, maar Frankrijk?

 246. nhz Zegt:

  @233:
  of veel hoger, als ze straks besluiten dat er wel CO2 opgeslagen kan worden 😉

  @234:
  voor gewone vakantiehuisjes wel, maar ik betwijfel of al die kasteel eigenaars scheefleners zijn – gezien de onderhoudskosten zijn het eerder mensen met geld over lijkt me. Ook een goede plek om je goudstaafjes te bewaren trouwens (zou dat er achter zitten bij Ludwig?).

  @235:
  bij mij in de buurt 1 half af (historisch buitenverblijf, is voor 2 miljoen aan gerestaureerd, veel mooier dan huize Scheringa maar te koop voor onder de 1.5 miljoen zegt men; maar er komen dan nog wel minstens villa’s in je achtertuin), en 1 in ontwikkeling (heel erg nep, inderdaad gericht op gefortuneerde lieden zoals tuinders en boertjes die grond verkochten aan de gemeente en geen belasting willen betalen). Andere plannen voor landgoederen in de buurt zijn allemaal in de ijskast voorzover ik weet.

  @236:
  In Hongarije, Roemenie etc. kon je tot voor kort (laatste twee jaar niet meer bijgehouden) mooie kastelen met beetje achterstallig onderhoud kopen voor 150-300K euro. Krijg je wel de plaatselijke maffia gratis erbij …

  @238:
  krijg je de stormschade verzekering er gratis bij? Afgezien daarvan, en afgezien van de haaien, ziet het er wel aanlokkelijk uit. Maar ik ben niet zo’n strandmens, al genoeg strand gezien hier in mijn leven. En in Spanje of Portugal zie ik aan de kust voor zulke bedragen soms veel mooiere optrekjes (helemaal over een paar jaar als de prijzen echt gaan zakken).

  @240:
  bij mij in de stad vraagt de WBV 650 euro huur voor rijtjeshuizen die eind jaren 50 gebouwd zijn voor bijna 5000 gulden. Sindsdien met nieuw badkamertje/keuken wellicht, maar veel meer dan 10 K euro kan het niet zijn bij elkaar. Anderzijds vragen ze op de vrije markt voor zoiets hier nog makkelijk 1250 euro 🙁

  @242:
  ik doelde niet op Nova (al zou ik dat niet direkt links noemen) maar op het NOS journaal en allerlei van dat soort algemene nieuwsprogramma’s die rond etenstijd worden uitgezonden. De overheid zal momenteel wel alles ‘links’ vinden wat niet het CDA standpunt verkondigt.

 247. nhz Zegt:

  @245:
  in Almere waren ze toch ook met een nepkasteel bezig, is dat niks voor Ludwig? Ik geef toe dat er in de paysage vermoedelijk minder problemen met allochtonen etc. zijn dan in Almere …

 248. adamus Zegt:

  De invloed van huursubsidie op de prijs is dus echt verwaarloosbaar

  dat waag ik dan ook te betwijfelen. Immer ze durven die huurprijs op te kloppen omdat er voor sommige huurders ook huurtoeslag in het vat zit.
  Niet iedereen, maar toch. Ook kan de gemeente nog een extra toeslag/huurkorting geven. Ook huur werken toeslagen prijsbedervend.

 249. adamus Zegt:

  nhz,

  je wilt niet weten wat voor tokkies er met hun kinderen naar het platteland verbannen zijn…….
  Die worden echt niet aangepakt door het bevoegd gezag.

 250. adamus Zegt:

  links; straks trekt Ger Koopmans zomaar de stekker eruit. Het volk wil SBS. Eurlings zal hem geen ongelijk geven.

 251. adamus Zegt:

  248

  corr. Ook bij huur werken toeslagen prijsbedervend.

 252. ll Zegt:

  Broke…. everything is on the table,

  money.cnn.com/2010…ing_defict/index.htm

 253. nhz Zegt:

  @248:
  ik denk ook dat huursubsidie een heel grote invloed op de prijs heeft. Het zorgt namelijk dat de allergoedkoopste woningen veel te duur zijn, en dat pusht de hele prijsstruktuur omhoog. Als mensen met bijv. bijstand het zelf zouden moeten betalen dan zouden de eenvoudigste huizen véél goedkoper zijn (anders stonden ze leeg of was er een slooppremie nodig). En dan zouden de woningen die wat beter zijn vanzelf fors in prijs moeten zakken.

  @249:
  Ah – ben al zeker 15 jaar niet meer in La Douce France geweest dus misschien is het er nu nog minder aantrekkelijk dan toen ;(
  of bedoelde je met het platteland Almere? 😉

  @252:
  net zoiets als een ambtenarencommissie een rapport laten maken over hoe de NL overheid kan bezuinigen. Alleen goedgelovige lieden nemen zulke studies serieus.

 254. Juan Belmonte Zegt:

  @213 vriend Mises,

  in- en deflatie is een lastig onderscheid, Juan haalt ook deflatie en inflatie vaak door elkaar, blijft lastig en menselijk.

  Het schijnt dat het eten van gemasseerde koeien en rauwe vis dit onderscheid wel scherp zet: lees: in Japan hebben ze de afgelopen 20 jaar getracht de schulden te laten “weggroeien”, maar die schulden zijn onder deflatie alleen maar gegroeid (=niet weg, voor de duidelijkheid).Zou Mckinsey ook in Japan geadviseerd hebben?

  Juan eet toch het liefst rabo de toro (nee geen Bank, el rabo de toro = stierenstaart, staat vaak op het menu del día)

  Buen provecho 🙂

 255. adamus Zegt:

  http://www.wagyu.nl/historie.html

  masseren schijnt helend voor de masseur te zijn.

 256. Juan Belmonte Zegt:

  Off-topic:

  z24.nl/bedrijven/b…_herontwikkeld_.html

  “Door de economische crisis neemt de leegstand steeds meer toe. In Amsterdam, de grootste kantorenmarkt in Nederland, staat momenteel 16,5 procent van de panden leeg.

  “Bij sommige beleggers staan de panden al sinds 2001 leeg. Zij komen hierdoor steeds meer in de problemen en zullen hun bezit moeten afwaarderen naar een niveau waarop corporaties en projectontwikkelaars in gaan stappen.”

  Wat zegt dat? Dat zegt dat de economische activiteteiten in NL onvoldoende zijn als vraag om de huidige hoeveelheid kantoren (aanbod) bezet te houden. Of dat er teveel aanbod is. Of andersom (natuurlijk 🙂 ).

  Juan zou zeggen:
  – iémand moét er iets mee doen
  -(we mòeten toch iets doen?): verhoog de invloed van de overheid op de economie: desnoods wasknijper-fabrikage in Melkert-Kantoren

  Maar aan dat “algemene probleem” moet iemand iets doen, toch ?
  🙂 🙂 🙂

 257. nhz Zegt:

  @256:
  het gekke is dat dit probleem al tien jaar bekend is (bij ons was de leegstand eind jaren negentig al tegen de 30%) en dat er niks gedaan wordt; ook werd er tot voor kort nergens afgewaardeerd op commercieel vastgoed door de banken. Het Roadrunner scenario als je het mij vraagt …

 258. Juan Belmonte Zegt:

  In het kader van het heroplevend (256) moralisme, wat op zich toe te juichen is, komt er géén initiatief van de NVM, wel van de VEB:

  telegraaf.nl/dft/n…_maken__.html?p=17,1

  Tja weer een prachtig initiatief, de VEB doet er toch goed om het publiek keurig voor te lichten ?

  Aan de andere kant (sterk vernieuwend voor Juan) Wie weet is het beter om al die goedheid aan de Spanjaard Sinterklaas over te laten en wel op 5 december.

  Een vrij effectieve manier om een peuter te leren om niet naar dat prachtige gloeiende vuur in de kachel te kruipen is er (kort, beheerst) even mee in aanraking komen….

  Maar u kunt natuurlijk ook promoveren op de mogelijke alternatieve gedragingen en de stimulatie die op die gewenste gedragingen kunt loslaten om het ongewenste gedrag te voorkomen.

 259. Juan Belmonte Zegt:

  @257 nhz

  Struisvogels 🙂

  Om met Kees de Kort te spreken, ook struisvogels moeten eten.

  Ze moeten inmiddels wel hongerig zijn die vreemde vogels……

 260. Juan Belmonte Zegt:

  @255 ook een mooi rood lapje is niet lelijk

 261. Juan Belmonte Zegt:

  Excuses,

  Juan is natuurlijk weer eens wat vergeten, zou een prijsdaling ook niet een mogelijkheid zijn voor 256 ?

 262. adamus Zegt:

  256

  Misschien Melkert achterna sturen, daar weten ze wel raad met stenen die overeind staan.

  Gebouwd als economische activiteit op zich. Gratis geld. Enne werk = werk = werk scheppen.

 263. Juan Belmonte Zegt:

  Vraag en aanbod èn prijs, dat was het…. is best te onthouden, Juan doet een poging…..

 264. Juan Belmonte Zegt:

  @ adamus

  scheppen:
  – geldscheppen (schuldscheppen)
  – zandscheppen (gatgraven)
  – werkscheppen (schuldscheppen)

  Zelf scheppen of geschept worden, is dat de vraag van de twee kanten van de vetleren medaille?

 265. Juan Belmonte Zegt:

  Alles heeft een prijs, ook scheppen …..

 266. Juan Belmonte Zegt:

  Meteen 263 herinnerd, het was een mooie dag 🙂

 267. Goudbelegger Zegt:

  Okkie ambtenaar neem ik aan??

  Hoorde net dat een Nederlander die in Frankrijk woont ook zegt dat er steeds meer mensen weggaan. Dat klopt dus met wat we allemaal in de kranten lezen.

  Zou er zelf goed kunnen wonen denk ik maar snap dat velen dat niet willen.

 268. adamus Zegt:

  Goudbelegger, ik vond eigenlijk dat die Franse plattelanders er niet echt gezond uitzagen. De socialistische heilstaat is echter ruimhartig in het uitdelen van “medicijnen”. Je krijgt er een draagtasje bij. En drankzucht natuurlijk.
  Kweenie, maar ik denk dat je het gezonde leven daar zelf moet maken. De Fransoos lacht je uit.

 269. adamus Zegt:

  ik zou er wel kunnen wonen ook vanuit agrarisch oogpunt. Productie zal wel lukken, maar afzet moet je toch bij de stad zitten. Hollanders zullen het er wel prettig vinden; goedkope supermarkten hè.

 270. Martijn Zegt:

  Wat gezondheid betreft zijn die Fransen sinds Pasteur de verkeerde kant op gegaan. Slikken pillen voor alles.

 271. ll Zegt:

  Mises, hoe moet dat nu, krediet is toch geld……en al die honderden miljarden die door de ECB in het monetaire systeem zijn gepompt, waarom loopt het geld nu niet door……tjonge, alles stopt.

  fd.nl/artikel/1460…er-krediet-nederland

 272. Patrick Zegt:

  @271 Dat was toch die liquidity-trap waar we het allemaal al lang over eens waren? 🙂

 273. Dalen Zegt:

  @ 254

  “Juan eet toch het liefst rabo de toro (nee geen Bank, el rabo de toro = stierenstaart, staat vaak op het menu del día)”

  Hahahaha

  Als ik vroeger een leraar had gehad als Juan, had ik voor economie gekozen. Het werd nu rechten, met de nadruk bedrijfsjuridisch. Toch ook wel een beetje economisch.

  PS word altijd weer vrolijk als ik jouw posten zie

 274. ll Zegt:

  Ach ja, natuurlijk, dat staat ook allemaal op dit blog, geweldig blog is dit, zoveel info, zalig

  huizenmarkt-zeepbe…oor-centrale-banken/

 275. Patrick Zegt:

  @274

  tot uw dienst, we hebben voor elke oplossing een probleem 🙂

 276. adamus Zegt:

  274

  toen was adamus nog niet geboren.

 277. adamus Zegt:

  toen werd er nog deflatie aan verbonden. Dat was eind 2008.

 278. Goudbelegger Zegt:

  @268 heb dat ook al eens opgemerkt, zelf doen, sociale contacten met Fransen kun je vergeten. Als je toch zelfvoorzienend moet worden een paar jaar dan daar natuurlijk..

  Dat van die medicijnen schijnt inderdaad zo te zijn, staat ook in boeken studie geneeskunde, gebruiken meeste antidepressiva van Europa. Door grote staat wellicht?? Daardoor waren de DDR’ers ook niet zo blij.

  Gerald Celente; ‘everything the government touches ends in disaster’.

 279. adamus Zegt:

  Gerald Celente; ‘everything the government touches ends in disaster’.

  en die woont dan nog in de States, wat moet die futuroloog denken van Fr.?

 280. Juan Belmonte Zegt:

  @273 Weledelgestrenge Dalen,

  Merci, tja soms denk ik dan ook weer teruglezend van “hoe is dat nu weer bij elkaar geraapt/ontstaan”, het blijft verwonderlijk dat “men” dingen niet ziet (b.v 1004 miljard hypotheekschuld, wie leest daar nu overheen?) en hier op deze blog zit meer volk dat pagina 23 met gefronste wenkbrouwen leest.

  Aan goedkope woordspelingen geen gebrek (b.v. het venijn zit hem in de rabo>/i>, ueh .. staart) maar da’s goedkope humor want de Rabobank is een boerenleenbank met een goed hart, ontstaan vanuit gemeenschapszin (tegen machtsmisbruik van destijds de financiele orde) en o.a. sponsor van clubactiviteiten. Wat hen niet vrijpleit van een verantwoordelijkheid om het publiek juist in te lichten.

  Wij kennen vooral de ossenstaart in de soep, de Spanjaarden eten hem ook op (net als de gefrituurde varkensoren en schapenhersenen maar daar is Juan iets minder lovend over)….

  Rechten staat nog een keer op de rol, staats- en bestuursrecht, dat is volgens insiders het echte werk. Juristen denken (vaak) heel zuiver, gaat voor de leek (als ik) regelmatig tegen het gevoel in en is daarmee een mooie discipline.

 281. Dalen Zegt:

  @ 280

  “Rechten staat nog een keer op de rol, staats- en bestuursrecht, dat is volgens insiders het echte werk.”

  Dat zijn de anarchistische trekjes die in iedere jurist huist. Soms ook de aanleiding om een rechtenstudie te beginnen.

  Bestuursrecht heb ik zijdelings mee te maken omdat de beroepsprocedures bij o.a. de AFM via het bestuursrecht gaan.

 282. adamus Zegt:

  Waar ging het mis met de Rabo? Toen ze verzekeringen en reizen gingen verkopen.

  Reizen 🙂 Geheel in de stijl van Sicco Mansholt’s socialistische gedachte: “een boer moet ook op vakantie”.
  Verzekeringen: uit de hand gelopen “hagelschade”.
  De vrije marktjongens gingen altijd op pad voor de verzekeringen, de rabo mensen hadden een leuk salaris en alleen kantooruren.
  Nu staat de locale bestuurders op afstand. “anders kunnen we niet meer meekomen op de wereldmarkt”. Ik zou denken het geld terug naar de leden en verkopen als de originele functie niet meer bestaat.
  De rabo bestaat nog bij de gratie van “oma” die de opbrengst van haar afgeloste huis daar voor 0 % uitzet. Komt er wel een mevrouw bij haar thuis om te “adviseren’.

 283. adamus Zegt:

  Wij kennen vooral de ossenstaart in de soep, de Spanjaarden eten hem ook op (net als de gefrituurde varkensoren en schapenhersenen maar daar is Juan iets minder lovend over)….

  nl.wikipedia.org/w…forme_encefalopathie

 284. ll Zegt:

  Goudbelegger, maar die verzekeringsmaatschappijen kunnen echt niet omvallen hoor, want daar zitten heel veel spaarhypotheken ondergebracht en die zijn ook weer belegd in CDO’s, en dan zouden die arme mensen al hun spaarcentjes kwijt zijn, want dat valt niet onder het DGS.

 285. Goudbelegger Zegt:

  Too big too fail, belastingbetaler betaalt, zoiets bedoel je zeker?? De ‘verzekerings’maatschappijen worden zelfs van diefstal beschuldigt. Heel goed, het moet allemaal veel harder anders gaan ze er mee door.

 286. adamus Zegt:

  Boot stelt dan ook dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen

  heel goed meteen 20 commissies er op zetten…..
  Met toppers er in , onberispelijke lui. Jan Kalffs of zo, zeer betrouwbare mannen. Deo de Wit er ook maar bij.

  De ‘verzekerings’maatschappijen worden zelfs van diefstal beschuldigt.

  Ze kennen hun slachtoffers niet hoorde ik in het BNR prg in de nieuwe draad. Is dat een vereiste om zonder scrupules te kunnen stelen?

 287. adamus Zegt:

  20 miljard, tel al die bedragen gewoon bij elkaar op, zet ze apart en link ze aan alle kinderen die vanaf nu geboren gaan worden in NL. Gewoon als rugzakje meegeven bij de geboorte. Als “blijde doos”. Kunnen de grootouders gewoon lekker doorleven, misschien zelfs nog een bedragje voor ze opzij zetten bij Roparco.

 288. Hoezo Zegt:

  Afschaffen die koopsubsidie.
  Houdt de prijs van de woning kunstmatig hoog.Door kunstmatige ingrepen alsook door fiction financials is de gap met de reeele economie gigantisch groot geworden. Dit moet teruggebracht worden tot behapbare verschillen.

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.