ING en ABN Amro verwachten verliezen op de hypotheekportefeuille en reserveren geld om dit af te dekken. ABN Amro ziet nu al dat klanten door werkloosheid moeite hebben met hun maandelijkse betalingen. Dit blijkt uit een rondgang van Z24 langs de grootbanken.
ING verwacht dat het dit jaar nog geld zal moeten toevoegen aan de zogenaamde loan-loss voorziening, een reserve die het aanspreekt om zogenaamde risicokosten af te dekken. Daaronder vallen ook verliezen op hypotheken.
Een ING-woordvoerder liet weten te “verwachten dat we nog zullen toevoegen aan de voorzieningen dit jaar”.
ABN Amro geeft aan extra geld apart te gaan zetten. De bank merkt nu al een toename in het aantal klanten dat niet meer aan de premieverplichtingen kan voldoen, of in die situatie terecht dreigt te komen.
Werkloosheid
Onder risicokosten vallen bijvoorbeeld de verliezen die banken moet nemen als hypotheeknemers hun premies niet meer of tijdelijk niet kunnen betalen, bijvoorbeeld als gevolg van financiële problemen door werkloosheid.
Eerder dit jaar liet ING al weten dat het verwacht dat de loan-loss voorzieningen “minimaal op het niveau van het eerste kwartaal” zullen liggen. In dat eerste kwartaal van dit jaar reserveerde ING 772 miljoen euro.
ING kon, vooruitlopend op de tweede kwartaalcijfers van 12 augustus, niet zeggen met hoeveel het verwacht de reserves te moeten aanvullen.
Hypotheeknemers in problemen
ABN Amro reserveert ook meer geld, want de bank ziet “nu al een toename van gesprekken met klanten die in de problemen zijn geraakt, of in de problemen dreigen te komen. We zien een bepaald toekomstperspectief in de komende kwartalen, en daar spelen we op in”, zei een woordvoerder van de bank.
De woordvoerder kon niet zeggen met hoeveel ABN Amro de dekkingsvoorziening gaat uitbreiden, of hoeveel klanten in de problemen zijn geraakt.
‘Geen problemen’
Rabobank zei geen speciale voorzieningen te treffen. De bank heeft niet een aparte voorzieningenpot zoals ING en ABN Amro die wel hebben, maar put – “indien dat nodig is” – uit de algemene reserves, aldus een woordvoerder.
Van de ongeveer 1 miljoen hypotheken die Rabobank uit heeft staan, heeft 0.25 procent een betalingsachterstand. Het is onzeker of dat percentage toe zal nemen. De bank verwacht zelf van niet, vanwege de “terughoudendheid waarmee wij sowieso al hypotheken uitdelen”, besloot de woordvoerder.
De Nederlandsche Bank zei in een vorige week verschenen rapport te verwachten dat Nederlandse banken hun loan-loss voorzieningen moeten aanpasssen.
bron: Z24.nl
De Rabobank is de grootste hypotheekverstrekker en heeft weet ook wat securitiseren is.
Zo begon het in de VS ook een paar jaar geleden.
Zou Balkenende vandaag symbolisch het stokje van subprime hebben overgenomen?
Balkenende onderdeel van de NWO 🙂
en over een half jaar worden de eerste mensen hun his uit gezet
Beste allemaal,
Ik weet het even niet meer hoor. Dit moet toch haast wel een leugen zijn. Nederland is toch anders? Of hebben onze leiders de boel werkelijk lopen te besodemieteren?
Als dat maar goed gaat…
@6
het is voor ons bestwil, begin dus niet over leugentjes.
Welke bank heeft er nou een speciaal voorzieningspotje nodig als je Wouter Bos als minister van financiën hebt?
Rabobank heeft nooit problemen….
“Hypotheeknemers in problemen”
De hypotheekNEMERS (ABN Amro en ING) komen juist in de problemen doordat de hypotheekGEVERS (hun klanten) niet kunnen aflossen.
Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypotheek
Nou, wie nu zijn kop nog niet uit de grond heeft, die is wel heel blind voor de actualiteiten.
Het aftellen kan beginnen. De eerste probleemgevallen over een maand of 6 hun huis uit gezet. Kan de echte daling van de huizenprijzen binnen nu en een jaar flink los gaan.
Die 50% moet kunnen!
De Rabobank heeft zich niet aan de 4,5x norm gehouden en ook veel woekerpolissen verstrekt. De Opmaathypotheek zal naar verwachting voor betalingsproblemen zorgen vanwege de verborgen kosten in combinatie met tegenvallende beleggingsresultaten.
Rabobank is wel een grote vastgoedspeler op de markt en kan de huizenprijzen manipuleren!
Besef wel dat banken al sinds 1 oktober zitten te potten…
Volgens mij hebben banken sinds 1 oktober ook nog wel wat afschrijvingen achter gehouden hoor. Of ze zitten te potten of niet, mij maak je niet wijs dat ze er nu beter voorstaan dat op 1 oktober.
Bovendien wil ik nogmaals stellen (algemene opmerking) dat het absurd is dat uitgerekend met slechte tijden gespaard gaat worden. Ons continu doodslaan met Keniaanse onzin, maar dat anticyclische beleid nemen ze dan weer niet over…
Het is een leuk blog hoor, en er gaan zeker huizenbezitters in problemen komen maar verwacht er geen dalingen van 50% door.
Met de huidige hypotheek rente zijn woningen gewoon nog te goed te betalen.
Tuurlijk, er komen mensen in de problemen, er zullen meer executieverkopen komen etc.
Maar de woonmarkt is hier echt anders dan in Californie of Spanje. Wie dat ontkent weet echt niet waar ie over praat.
Het enige dat er gebeurd is dat de doorstroming stagneert en dat dit gepaard gaat met wat prijsdruk.
In prijssegment onder de 350.000 op een enigzins courante locatie zullen prijsdalingen echt niet meer dan 10-20% betreffen.
Vergeet niet dan er ook dan al huizen van 300K voor 240K weg kunnen gaan.
@ John 15,
Grappig dat je je mening geeft in de eerste zin, en vervolgens in je tweede zin je eigen mening al onderuit schoffelt.
Hint: de huidige hypotheekrente is niet dezelfde als die over 2 a 5 jaar 😉
@M 14
Hier ben ik weer als Belg :
http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/930130/2009/07/15/Belg-heeft-nog-nooit-zoveel-gespaard.dhtml
Mag ik veronderstellen dat het in NL hetzelfde is? Want ook in Belgie is er nu crisis. En toch sparen ze meer dan ooit tevoren.
En wat ik verwacht : als er hevige inflatie zal optreden, hun spaarboekje daardoor minder en minder waard word, dat mensen met hun centjes andere dingen zullen gaan doen. Vasgoed misschien?
@john:
Natuurlijk zijn huizen nog te betalen, maar dat verandert er niets aan dat huren vaak goedkoper is dan een aflossingsvrije hypotheek met bijkomende kosten. Zelfs met een beperkte daling is het kopen van een huis een slechte investering.
De huizenmarkt is hier anders in de zin dat mensen te veel lenen en niet aflossen. Er is hier een overschot aan zogenaamd courante woningen. Slechte woningen verkopen helemaal niet meer.
@16 niels
Ja, en jij weet natuurlijk wel wat die rente gaat doen.
Als jij vandaag je rente voor 30 jaar vast zet met NHG zit je op 5,5 procent.
Is je inkomen 60.000 dan blijven je totale woonkosten onder de 1000 euro netto per maand bij een inkomen van 3500 netto.
Zo onbetaalbaar is dat allemaal niet.
Vergeet niet dat je op deze site vrijwel uitsluitend doemdenkers tegenkomt die hopen hun slag te kunnen slaan op de huizenmarkt.
De huizenmarkt zal zich eerder gaan ontwikkelen zoals philips nu al heeft gedaan, een flinke stap terug 10-20% en daarna stabilisatie en over een paar jaar weer een kleine groei.
@19
“Jasper” is weer terug 🙂
@19
enig idee welke richting de groei van omzet en winst van Philips wijst? Laat ons zeggen de laatste 25 jaar.
@Chantal (17)
Het is een intuïtieve reactie om te gaan sparen, en goed te verklaren.
Let wel: banken en veel individuen hebben het ook nodig na jaren in de schulden te hebben geleefd.
Waar ik op doelde is dat een verstandige overheid een duidelijker anticyclisch beleid had kunnen voeren aangezien ze wel in veel andere Keniaanse dingen geloven.
Wat inflatie betreft: zodra die de koop opsteekt is vastgoed aan te raden, dat ben ik helemaal met je eens.
Mijn stelling is dat wie op zoek is naar een goede deal daar ongeveer een jaar de tijd voor heeft. De rente zal dan nog alleszins betaalbaar zijn, en bovendien gaan er voldoende mooie deals voorbij komen.
Met een goede deal bedoel ik 30% onder de top. Dan kan je nog wat achteruit gaan op je investering in het begin, maar dat wordt later door de inflatie wel weer goedgemaakt. En bovendien lukt het niemand om precies dat huis dat je wil precies op het dal te kopen. Dat moet je ook niet willen.
Daarom: langzamerhand gaan rondkijken, en niet te snel happen (ken je positie als koper). Je hebt zeker een jaar de tijd als je moet financieren. Wie cash betaalt kan beter nog wat langer aan de kant zitten, maar ook daar kan voorzichtig rondkijken dit jaar geen kwaad.
Ja hoor John (19), in een zomer met dunne handel blijft de beurs redelijk stabiel na een eerdere (gemanipuleerde) stijging en meteen weet jij dat Philips straks alweer gaat groeien.
En zoals altijd zal ook nu de correlatie tussen Philips en de huizenmarkt exact één blijken…
Is het jullie overigens opgevallen dat er sinds vandaag ineens 1600 woningen meer op funda te koop staan? Hij liep even terug tegen de 197k en nu gaan het weer hard richting de 200k.
Dacht er al even aan dat veel woningen gedurende de zomervakantie van alle verkoopsites zouden verdwijnen om vervolgens na de zomervakantie de hele boel opnieuw aan te melden. Staat zo lullig he als je huis al 1.5 jaar te koop staat… Laat maar zakken! (mooie titel voor de eerstvolgende carnavalskraker)
@john:
Alleen al aan netto rente betaal je 880 per maand. Je zit dus ver boven de 1000 euro als je rekening houdt met eigenwoninforfait, verplichte OLR en onderhoud. Het is niet onbetaalbaar, maar wel dom als je voor datzelfde geld kunt blijven huren zonder dat je lijdt onder de daling van je woning zelfs als dat maar 10-20% blijkt te zijn. Je wordt ook geacht om je huis deels af te lossen met NHG, maar in jouw voorbeeld ben je dan een erg groot deel van je salaris kwijt. Dat betekent een ramp bij ontslag.
De door jouw voorspelde groei is nergens op gebaseerd. Historisch schommelt de prijs van een goed onderhouden pand rondom inflatie. Zonder grootschalige renovaties moet je rekening houden met afschrijving van je woning.
Je vergeet gemakshalve de bevolkingskrimp. Alleen de vraag naar kleine woningen voor alleenstaanden en kinderlozen zal toenemen.
@kees:
J verdient toch zeker wel meer dan 60k als bankier, schaal 13?
@John
30%-35% ben ik al heel tevreden hoor.. Is in mijn ogen ook realistisch.. In mijn dorp durven ze voor een voormalige hooiberg(!) 590k te vragen. Inmiddels verlaagd naar 545k maar werkelijk te bizar voor woorden. Op het drukste kruispunt van het dorp en werkelijk piepklein. Voor de helft gaat ‘ie amper weg lijkt me.. Maargoed, ik ben dan ook een doemdenkend persoon.
Oh ja, de voormalig boerderij is ook geheel nieuw opgezet en in 3 woningen verdeeld voor 615k per stk. Staan ook nog allemaal te koop!
Succes!
Het ziet er naar uit dat de economie géén enkel herstel naar de topjaren 2006-2007 gaan laten zien binnen 10 jaar.
Géén schijn van kans dat de huizenprijzen met 10 á 20 gaan dalen. Dit wordt véél erger natuurlijk. Is niet moeilijk te veronderstellen!
Een vriend van mijn vader kocht een woningkje (75 m2)voor zijn dochter, hier in den haag. Geen al te goede buurt.
Vraagprijs 117.000. Bod 85.000. Hij had het voor 87.500. Eigenaren woonden in spanje en moesten er vanaf dus zijn onderhandelingspositie was sterk. Zullen we vaker zien in de toekomst.
Verkopers vragen ook maar wat, vraagprijs is werkelijk nergens op gebaseerd. Kopers zullen daar op reageren met biedingen die zwaar onder de vraagprijs liggen.
@Sven
Ben jij van het deflatiekamp?
@29/31
het wordt gruwelijk……;-)
op dit moment deflatie in de huizenprijzen betekent dat ze niet zoveel zullen dalen, tenminste als het niet een al te gruwelijke deflatie is.
@30
en zulke praatjes komen steeds meer in de wereld, uit de eerste hand ook. Tel uit je winst, als je nog een huis wilt kopen.
Koop een huis als volgt: ik heb laatst een autootje gekocht en ben die terreinen bij dealers afgestruind met een oude fiets. Walg van jezelf, walg van de auto’s (denk woningen), zeg tegen de verkoper: voelt U zich ook zo triest als U hier naar kijkt. Verkoper zei: wilt U mij bij de psychiater hebben? Ik : als het mij blij maakt, maar dan is er nog een lange weg te gaan. Neem de tijd!
Zoals hier eerder is geschreven: makelaars beginnen ook uit de school te klappen. Let erop.
En er zijn er meer:
http://www.z24.nl/bedrijven/finance/artikel_82990.z24/SNS_Bank__Fortis__meer_wanbetalers_hypotheek.html
Toevoeging aan John:
Bij ontslag wordt je salaris trouwens gemaximeerd. Dit betekent voor iemand met 60k een veel grotere teruggang, zodat een tophypotheek gegarandeerd problemen oplevert. Het is te hopen dat je een gouden handdruk krijgt.
http://www.z24.nl/economie/artikel_52422.z24/Hoeveel_WW_zou_jij_eigenlijk_krijgen_.html
Als huurder kun je natuurlijk wat opzij leggen voor noodgevallen, maar met jouw rekenvoorbeeld van nr.19 heb je daar geen geld meer voor.
Hoezo heb je daar bij mijn rekenvoorbeeld geen geld meer voor over. Na aftrek van alle vaste lasten heb je daar nog ruim 1500 euro per maand voor over.
Ik ben het verder helemaal met M eens, sta je nu aan de kant op de huizenmarkt, zorg dat dan je wat geld achter de hand hebt, orieenteer je op buitenkansjes en grijp ze als de bodem in zicht komt.
Ben het ook volledig met M eens.
Waarom wachten tot “de markt” 25% is gezakt, als je het al op een single woning kunt pakken. Als je maar niet in de eerste 5 jaar weer verkoopt, dan kom je bedrogen uit vrees ik.
@john:
Je houdt echt geen 1500 euro per maand over op een salaris van 3500 euro netto wanneer je een huis van 350k hebt. Bij de verplichte 50% aflossing zit je op netto maandlasten van 1000 euro. Reken op 100 euro per maand aan belastingen, nog eens 100 voor ORV, 200-300 reservering onderhoud. Ik mag aannemen dat je naast woonlasten van 1400-1500 euro per maand ook nog andere lasten hebt zoals verzekeringen, gas/water/licht, voedsel en kleding. Je hebt een aangekleed huis nodig (stoffering, meubels, koelkast, tv).
Je koopt toch geen huis om vervolgens als armoedzaaier door het leven te gaan? Met een dergelijk salaris zul je ook auto willen rijden en andere luxeproducten aanschaffen. Of koop je die ook op de pof? Je gaat vast wel eens uit eten, naar de bioscoop of op vakantie. Wellicht beoefen je een sport of een hobby die geld kost. De meeste mensen passen hun uitgavenpatroon aan hun salaris aan, maar je zult je eigen situatie het beste kennen. Het overhouden van 1500 euro per maand lijkt mij in ieder geval niet realistisch, want dat zou betekenen dat je maar 500 euro per maand aan andere zaken dan je huis uitgeeft. Overigens moet je bij ontslag een behoorlijke achteruitgang compenseren, maar als je riant denkt te kunnen leven van 500 euro is er geen probleem.
Op grond van je vergezochte bewering vraag ik me trouwens af of je echt 60k verdient. Ben je soms een collega van Jasper?
@36
JOKKEBROK
@kees:
Bondige formulering!
zojuist een bod gedaan 10% onder vraagprijs, verkoper is niet geïnteresseerd, Ik vond het al redelijk hoog.
Verkoper(s) wachten nog steeds op de kip met gouden ei, maar lees vandaag in de krant alweer een stuk dat aangeeft dat er veel faillissementen in de bouwvak aangevraagd worden. dit gecombineerd met de link van okkie 35. De klap komt nu alleen mijn partner nog overtuigen ;(
@41. partners overtuigen is idd weer een heel ander verhaal ;-).
* @30 kees *
Hi Kees,
Kan je het je inbeelden dat dat voobeeldverhaaltje van je in de krant zou staat en dat 85% van de lezers er geen jota van zouden begrijpen vanwege de zeer ondoorzichtig gestructureerde zinnen en verward opzet van subjecten ?
Ik ben er jammer genoeg één van maar wil je wel graag begrijpen.
Hoe ging dat verhaal nu?
Mijn grootste zorg is dat ik me niet kan voorstellen dat alleen NL afwijkt van al die andere landen, het effect wordt waarschijnlijk wel gedempt door HRA e.d. maar als er bij de mensen in de directe omgeving ontslagen vallen laten ze het kopen van een huis wel even voor wat het is. Heeft op dat moment dus niets meer met de betaalbaarheid te maken. puur met bereidheid. Ben zelf nog wel bereid omdat mijn huur woning nogal “gedateerd” is, en zoals eerder vermeld partner is nog niet overtuigd van de klap die komt.
@43
ik begrijp dat je de krant duidelijke uitleg vindt geven over de huizenhandel.
@44
partner stukjes laten lezen van Middelkoop etc. misschien een optie?
@ 29 sven.
Ik denk dat je gelijk hebt dat de huizen ‘de tijd’ krijgen om meer dan 20% te dalen in de korte geringe deflatie periode die we gaan krijgen….
Binnen 1 jaar zal inflatie in de VS al duidelijk merkbaar zijn….
Omdat we in een Keynes’ model zitten lijkt de Duitse hyperinflatie crisis ons te treffen…
Een vergelijking met de crisis in de jaren 30 is onzin. Deze is veel erger…
Alle ingredienten zijn aanwezig…
In de VS (ook ongedekt systeem net als Duitsland toen) zitten ze deze week op 1 triljard deficit op het overheidsbudget en ze verwachten in de herfst 1,8.
Een out of control (problemen) in het pre-crisis stadium diende zich in Duitsland aan op 50% tekort…in de VS zitten ze nu nog op 15% al is dit niet echt te vergelijken…
Er zijn nog veel verschillen…
Gezinsuitgaven van 1912 tot 1923 in percentages:
Eten: 30% –> 91%
Huren 30% –> 0,2%
Stof tot nadenken…
Vraag me af of het zo ver gaat komen? Zouden ze tussendoor met een nieuwe wereldwijde valuta komen?
Daarnaast de euro kon wel een zwakker zijn dan de dollar, omdat het zijn betekenis LANGER houdt als wereldwijde reserve en handelsmunt van grondstoffen…
Wanneer echt hyperinflatie toeslaat….
dan heeft HRA en andere prijs bepalende zaken geen invloed meer…
Deze zaken zijn tijdsgebonden en moeten van dag tot dag worden bijgesteld en later van uur tot uur…
Echter ik denk niet dat het deze keer zover gaat komen…
@47,48
Koop dan alles wat los en vast zit als het maar geen bederfelijke waar is.
NL bij G20 om ook medeplichtig te worden (bv. iNG in USA ondersteunen).
Gaat inflatie toeslaan? In zakelijke dienstverlening is een prijzenslag gaande, daar dus niet. In de handel van “Jasper” moeten ze ook megaveel provisie inleveren bij lagere omzet.
Tot nu toe merkt 95% van NL er nog weinig van, behalve als er een hypotheeklening aangevraagd wordt of een tvprg als “Ik moet uit mijn tent”.
Toevoeging aan nr.35:
Dit betekent ook dat alles boven de 55k inkomen voor de gehele HRA terugvalt van de 52 naar 42% schijf als gevolg van de WW maximering i.t.t. ik hier eerder over schreef. Dit kan een flinke domper opleveren.
@38 Okkie
Ok Ok(kie), 300K 5.5% 30 jaar vast kosten per maand:
netto rentelasten 797
servicekosten 113
GWL 150
ozb 50
ziektekost.ver 110
Ik kom op kosten van 1220, hou je er 780 over voor boodschappen, vakantie, auto, sport etc. per maand en gaat er van de 3500, 1500 naar spaarrekening/fondsen.
@Allert. Hehehe ik ken dat probleem! Mijn vriendin is jarenlang ‘geïndoctrineerd’ door haar ouders dat een huis kopen de beste investering is die je in je leven kunt doen. En ja, de resultaten die geboekt werden waren zeker indrukwekkend (er niet bij zeggend dat er daarna weer een nieuw huis gekocht moest worden dat eveneens in prijs was gestegen…).
1,5 half jaar geleden met mijn schoonvader de eerste discussie over de huizenprijzen in Nederland. Hij lachte mij nog net niet in m’n gezicht uit. Nu roept ie dat we snel een huis moeten kopen omdat de prijzen echt niet verder kunnen zakken…
Sommige mensen zien het pas wanneer ze echt geconfronteerd worden met de problemen (een discussie voeren over zijn ‘zeker gestelde’ pensioen zal ik iig niet voeren).
50% van de nederlanders interesseert het geen ene reet wat er gebeurt of ze snappen er gewoon niets van. 45% denkt nog steeds dat dit een ‘gewone’ recessie is die nu eenmaal standaard volgt op een periode van hoogconjunctuur.
De overige 5% zien ‘het bredere plaatje’ en maken zich echt zorgen.
@52 KariZ
Ik zie het grotere plaatje ook en voorzie een lange periode waarin geld sneller minder waard gaat worden dan de lonen stijgen. Gezien de schuldenlasten van de US & EUR is het toelaten van een inflatie van 4-5% ongeveer de enige optie.
Huizenprijzen zullen ook enigszins mee gaan stijgen met de stijgende lonen.
De wijze waarop de Hypotheek Rente aftrek afgeschaft gaat worden gaat waarschijnlijk gefaseerd over 30 jaar gebeuren. (Iemand die b.v. twee jaar vanaf het moment van wetgeving een nieuw huis koopt heeft dan nog 28 jaar recht op hypotheek rente aftrek). Mogelijk in combinatie met maximalisering van het af te trekken bedrag.
Voor heel veel mensen is er in NL simpelweg geen alternatief, een sparende huurder is door de HRA aanzienlijk slechter af dan een huizenbezitter.
Zorg echter wel dat je de rente lang vastzet, aflossingsvrij financieerd en wat je overhoudt per maand zelf spaart.
Wanneer je dan boven de vermogensrendementsheffingsgrens uitkomt (40K voor stellen) stop dan je geld in bankspaar product voor na je pensioen of los een gedeelte af op je huis.
@john:
Nogmaals, met NHG heb je een verplichte aflossing van 50% en een verplichte overlijdensrisicoverzekering. Je betaalt ook nog eigenwoningforfait. Het is niet zo moeilijk om in theorie geld over te houden als je dergelijke kosten negeert. Waar is de afschrijving voor de stoffering van je huis, meubels, koelkast, wasmachine, tv, auto?
Heb je je al ingedekt tegen het feit dat je bij ontslag nog maar 42% van je hypotheekrente mag aftrekken?
Ooh jee, schoonouders en het kopen van een huis. Breek me de bek niet open!
Mijn vriendin begint het nu een beetje te begrijpen, waarom ik niet wil kopen, maar haar ouders zoeken onaangekondigd zelfs huizen voor ons uit!
Wordt ze weer opgebeld door haar pa, dat ze een mooi huisje hebben gezien dat perfect voor ons zou zijn. Hij weet heel goed, dat hij mij absoluut niet hoeft te bellen met deze nonsens en mn vriendin loopt de kamer ook al uit, wanneer een telefoontje deze kant op gaat 😉
Laatst ook geprobeerd uit te leggen dat ik de komende jaren niet wil kopen, maar op de een of andere manier dringt het niet door.
Als ze weer eens op bezoek zijn en het gesprek gaat hier weer over dan ontplof ik of loop ik weg zonder een woord te zeggen. Het gaat er bij mij gewoon niet in, dat veel mensen niet (willen) weten wat ons te wachten staat de komende jaren, ik moet zeggen dat de media en de politiek hun werk goed doen en iedereen in slaap sussen.
Het woord financiele zelfmoord mag ik niet noemen van mn vriendin als haar ouders weer over kopen beginnen, want dat klinkt zo raar…..
@john nr.53:
Hebben de VS en EU niet veel schulden in Aziatische valuta? Inflatie toelaten helpt dan niet volgens mij. Ik herinner me dat IJsland o.a. in de problemen kwam vanwege schulden in de yen.
@53 Ik vraag me af of er uberhaupt nog wel sprake zal zijn van stijgende lonen. Het zal mij niet verbazen wanneer zelfs de lonen van de ambtenaren bevroren zal worden (of zelfs gekort zal gaan worden zoals begin jaren ’80). Het openbreken van bestaande/afgesproken CAO’s (zie V&D) wijst wbt de marktsector al in die richting.
Probleem wat inflatie betreft: hoe hou je dat op 4-5 procent? Gezien de exploderende begrotingstekorten die gefinancierd moeten worden en de gigantische stimuleringsprogramma’s lijkt me dat enigszins aan de optimistische kant. Tel daarbij op de (in de toekomst aannemelijk) stijgende kosten voor energie en ziektekosten…
Tja, sommige mensen verdienen het om het deksel op hun neus te krijgen, anders kan ik het niet zeggen.
Ik probeer overigens mijn omgeving wel duidelijk te maken wat ik zie, en doorgaans lukt dat aardig (hoogopgeleid bèta-publiek), maar er zitten er ook tussen die het niet willen snappen.
@Eric. Goed om te horen dat ik niet de enige ben! 🙂
Wat betreft het kopen van een huis: ik ben best bereid om nu een huis te kopen. Ik bied echter wel ca. 20-25% onder de vraagprijs. Daarnaast brengen mijn vriendin en ik samen een aanzienlijke hoeveelheid spaargeld mee en zijn we van plan om ‘lang’ te financieren (zie de posts van Mises over betaalbaarheid). Ook al begrijpt haar vader dat laatste ook nog niet helemaal hehehe
@john nr.53:
Met jouw veronderstelde spaartempo zit je al na 2 jaar boven de grens voor vermogensrendementheffing.
@Eric/KariZ/Allert:
Ik heb ook zulke schoonouders. Zij hebben echt enorm geprofiteerd van hun vorige huis waardoor ze nu in een riante vrijstaande woning zitten. De (theoretische) waarde hiervan is sinds aanschaf ook belachelijk omhoog gegaan, maar kan even hard weer omlaag (regio Bekkering).
@M:
Nog veel hoogopgeleide beta’s uit mijn omgeving hebben onlangs iets gekocht, ik hoop maar dat ze genoeg afgedongen hebben. Toen ik een tijdje terug vertelde dat ik het kopen van een huis misschien niet zo’n goed idee vond, werd ik hartelijk uitgelachen dus ik begin er niet meer over.
@55
je schoonouders willen misschien heel graag diverse schenkingen doen. Je moet ze die kans wel geven natuurlijk 😉
@kees
Natuurlijk, dat dacht ik er ook van. Het zou al straf zijn dat zij met huisjes afkomen en jij mag betalen. Als mijn ouders of schoonouders dat doen, zet ik ze aan de deur.
@57
er toch gesleuteld aan de beloning van ambtenaren om ze marktconform te maken. Jammer dat het geen “zwevende” marktconformiteit is geworden.
Let op: tarieven staan overal onder druk. Voor 4 van de 5 werknemers is er kans op loonsverlaging op korte termijn.
#15,44:
Nederland wijkt in zoverre af dat de prijsstijging hier groter was dan in enig ander land (groter ook dan in Spanje of CA – als je tenminste niet blind de NVM statistieken gelooft). En vooral dat de overheidsbemoeienis hier maximaal is. De ervaring leert dat alle bubbels korrigeren tot het nivo van daarvoor (en meestal nog wat extra). Korrektie in reele termen (dus t.o.v. inkomens, BNP etc,), niet perse nominaal omdat ik niet durf voorspellen of we de komende jaren inflatie of deflatie krijgen.
Ik geloof er niets van dat Nederland echt ‘anders’ is, maar de korrektie zal hier vast jaren langer duren dan elders en ook véél meer economische schade veroorzaken.
@57:
helemaal mee eens. Denk aan de globalisering (van lonen, maar ook van bijv. allerlei economische problemen)
@58,61:
ik waarschuw al vele jaren (sinds 2001 ongeveer) maar wordt nog steeds door de meesten niet serieus genomen, dus ben er maar over opgehouden. Een enkel familielid is ietsje voorzichtiger geworden t.a.v. hypotheek en overwaarde, maar dat is het dan wel. De meesten (ook die met hoge opleiding) willen het gewoon niet snappen, het is prettiger om in sprookjes te geloven.
#64:
ik verwacht ook lagere lonen gezien alles wat er gebeurt, toch zie ik er in de statistiek nog niks van. Ook dit jaar stijgen de CAO lonen nog 3%, en de lonen van de meeste ambtenaren ook zoiets (dankzij iets oudere afspraken). Dit is een flink kontrast met o.a. de VS, waar de lonen dalen en bovendien veel mensen noodgedwongen naar een lagere baan zijn teruggevallen. Het is ook een risico, want het hoog houden van de lonen (vooral door de vakbonden) betekent in een tijd van zware krimp ongetwijfeld meer werkelozen.
Je hebt gelijk dat bij NHG je verplicht 50% af moet lossen. En dat heeft ongetwijfeld ook voordelen.
Voor 163 euro extra boven op de netto rente kosten, per maand heb je dan na 30 jaar 150K gespaard (bij 5.5% samengestelde rente per jaar).
(In mijn persoonlijke situatie financieer ik aflossingsvrij tegen 4.2% maar dat is niet zo interessant voor de discussie).
En je hebt ook gelijk dat er nog 72 euro Eigen woning forfait aan netto kosten bijkomt.
Stoffering huis, meubels, koelkast etc. etc. heb je ook allemaal als huurder.
Nogmaals het enige dat ik ook op dit blog wil laten horen is dat een huis nog altijd een goede investering is, en op lange termijn gezien vele voordelen heeft boven huren & sparen.
Ik verwacht persoonlijk een maximale daling tussen 10-20%, uitzonderingen uiteraard daargelaten.
Dus nogmaals mijn idee om je financiele toekomst enigzins veilig te stellen, als je nu nog geen huis bezit.
Zorg dat je een gezonde buffer hebt (20K+)
Orienteer je op de woningmarkt, en koop een huis met NHG (mits mogelijk uiteraard) en zet rente lang vast (15+ jaar)
@67
De verkoopprijzen zijn in de vraagprijsklasse 300K
al minimaal 10% gezakt en in de dorpen buiten de provinciesteden minstens 20%.
Handel ligt nu behoorlijk plat, maar trekt ongetwijfeld aan in het najaar; wel tegen lagere bedragen.
@68:
gezien het feit dat de gemiddelde vraagprijs momenteel 35% hoger ligt dan de gemiddelde verkoopprijs, mag je rustig aannemen dat er nog heel veel vanaf gaat als de markt weer op gang komt. Maar misschien zijn er optimisten die denken dat de rente nog fors omlaag kan, of de lonen 35% omhoog zodat op die manier de markt weer vlottrekt?
@ 62 en 63:
Dat is nu juist het probleem, haar pa zoekt huizen uit, terwijl ik daar zelf absoluut niet mee bezig ben.
En ja, we moeten het zelf allemaal wel betalen. Er is geen sprake van cadeautjes of schenkingen in deze kwestie.
We wachten rustig af, ze komen dit jaar vast nog wel eens met een top huis voor een nette prijs….
Terwijl ik nog zo heb gezegd, voor 2011 koop ik niet. En daarbij heb ik ook nog een aantal malen gezegd, dat ik ook nog steeds nadenk over een huis in het buitenland.
Wellicht zijn ze bang dat ze hun meissie dan maar 1x per jaar zien en proberen ze ons hier te houden door een flinke financiele molensteen om onze nek te leggen 😉
@68″wel tegen lagere bedragen.”
Ik verwacht enkel lagere prijzen voor luxe-artikelen, zoals gsm’s, flatscreens, wasmachines, dus vooral elektronica.
Ik verwacht prijsstijgingen op de noodzakelijke spullen, zoals eten, gas en olie (voor de verwarming dus), elektriciteit, hout, ijzer (en alle andere grondstoffen) ja, zelfs wonen word duurder.
@niek 66, de lonen dalen hier wel in bepaalde sectoren.
Ga maar met een gemiddelde ZZP’er in de IT praten. Grote bedrijven zijn in stappen van 10% al vanaf december kortingen aan het bedingen op uurtarieven van zelfstandige externen (ook niet zelfstandigen, maar die merken het niet direct in hun salaris). Ik ken mensen die letterlijk 20% moesten zakken of vertrekken notabene met terugwerkende kracht vanaf de 1e van de maand die al voor de helft voorbij was.
@71:
in zijn algemeenheid ben ik het met je eens. Maar ik denk dat ook zaken die gefinancierd worden (op krediet) in plaats van gekocht (cash betaald) in prijs gaan dalen, omdat men minder scheutig met krediet wordt. Te denken valt dan aan vooral huizen en auto’s (kun je over twisten of het laatste luxe of noodzaak is). Anderzijds is het denkbaar dat ondanks dalende prijzen de financieringskosten (‘how much a month?’) wel gaan stijgen.
VEH zegt:
De vereniging laat zich niet uit over wat zij precies verwacht voor de huizenmarkt aan het einde van dit jaar.
“Dat hangt van heel veel factoren af. Om goed voorbereid te zijn, gaan we uit van het ergste.
@70:
kijk eens op de Amerikaanse huizenbubbelblogs, daar lees je regelmatig verhalen van radeloze mannen die het mes op de keel wordt gezet: NU een (veel duurder) huis kopen, óf een scheiding (en dan maar zien dat je onder de molensteen uitkomt). Dat schijnt daar heel normaal te zijn. Het zijn vaak de vrouwen die de drijvende kracht zijn achter de huizenbubbel, ook in NL trouwens al werkt het hier wat subtieler.
@72:
ja, maar dat zijn geen normale lonen. Ik denk dat veel kleine ondernemers dit jaar zeker 50% minder inkomen hebben dan vorig jaar, maar dat zie je nergens in de statistieken terug mede omdat het toch om een relatief klein aantal mensen gaat, en de meesten vermoedelijk wel een buffer voor een jaar of wat hebben opgebouwd. Op moment dat grote groepen langdurig minder inkomen hebben zou je wel invloed op de koopkracht verwachten.
@70
vergis je niet in de subassertiviteit van schoonmoeders. Wij hebben ook een m/v of 20 over de vloer gehad bij de verkoop, maar schoonmoeders kunnen het maken of breken. Als het ze niet aanstaat beginnen ze gewoon over de deurknop die toch niet geheel hun stijl is.
@65
Ook ik geloof dat er op de LANGE termijn geen verschil zit in NL tov andere landen.
Wanneer inflatie zich manifesteert wordt alles minder complex…
@77
Ambtenaren komen dan niet meer uit met hun 3% loonsverhoging. Inflatie lost niet alles op.
@John (67)
‘Nogmaals het enige dat ik ook op dit blog wil laten horen is dat een huis nog altijd een goede investering is, en op lange termijn gezien vele voordelen heeft boven huren & sparen. Ik verwacht persoonlijk een maximale daling tussen 10-20%, uitzonderingen uiteraard daargelaten.’
Ik denk dat de meesten hier op het forum het wel met je eens zijn dat een huis kopen op lange termijn ook een betere keuze is dan je leven lang huren. Waar het om gaat is dat de prijzen op dit moment (en daarvoor ook al) vééls te hoog zijn.
Die 10%/20% van jou zijn gewoon aan de lage kant. Dat pingel je er nú al met gemak af bij een standaard onderhandeling (in die zin dat mensen ook echt de intentie hebben om te verkopen en niet zitten te hengelen naar de hoofdprijs…wat nu ook niet meer kan), 1e helft 2008 lukte je dat echt niet/nauwelijks.
@Kariz
Je hoort hier regelmatig 30-70%, als je nu kijkt naar de daling in afgelopen jaar is dat 5,3%.
In bepaalde gebieden en prijsklasse zal er zeker aanzienlijk meer af geen dan 10-20% dat ben ik hier met iedereen eens.
Een 20% daling is voor een huis van 3 ton al een achteruitgang van tot 240.000.
Ik verwacht simpelweg niet dat prijzen daaronder zullen gaan zakken. De wens op een grotere daling is op dit blog vaak de vader van de gedachte.
78. kees
Je zegt het mooi ;). Inflatie lost niet alles op.
Ik zou zeggen, inflatie is de enige uitweg!
Er zijn geen andere keuzes meer of je moet een nieuw financieel systeem bouwen met 1 wereldmunt, omdat er nu een WK devalutatie plaatsvindt.
De rente kan niet meer omlaag (geen munitie meer om de kredietverlening aan te kunnen jagen) en de overheidstekorten reeel gezien nemen onaflosbaar toe…
Zoals Martin Armstrong zegt:
Currency = shares in the political state
Bonds = issued by government are nothing more than a derivate option
Shares = in the corporate world are a hedge against domestic inflatie
Gold = hedge against government instability
Het probleem alleen is dat alles gigantisch gemanipuleerd wordt, met name goud om het vertrouwen in de dollar hoog te houden. Dat doet JP Morgan via de FED regelen via shorts en het brengen van onzin in de media via Reuters wat overigens door Rothschild (oprichter van de FED)al snel was overgenomen om de ‘markt’ te bepalen…
1997 was het ooit fout gegaan en bleken de CPI gegevens een inflatie te geven die de goudprijs op een dag > $1000/oz bracht… daarna is men overgegaan op een andere bepaling van de inflatie en zijn financiële producten in het leven geroepen om de boel via de media in het voordeel van de FED te manipuleren.
Er zijn echter nog vele andere instrumenten in het leven geroepen om controle te krijgen.
Denk aan de PPT…die ontstaan is na de beurskrach in 1987.
NWO komt eraan, hoe dan ook.
Een 20% daling is voor een huis van 3 ton al een achteruitgang van tot 240.000.
vr.pr 310, vkpr 225kk. ken ik. OZB-taxatie was 279K Woning 1973 bouwjr.
reken maar uit; achter de komma is niet nodig.
Als ik het zo hier en daar verneem betalen de dertigers/2verdieners voor hun nieuwe 300K huis ongeveer €1200 pmnd netto en geen €800
Hoeft er maar een werkloos te worden en de ander in deeltijd.
kees Zegt:
15 July 2009 om 2:49 pm
@19
“Jasper” is weer terug
Voor de goede orde, ik werk met open vizier en zou me dus nooit onder een andere naam gaan presenteren hier.
Inhoudelijk laat ik de boel nog steeds de boel. Blijft leuk dat jullie nog aan me denken, dat wel…
@ 80.John
Verwachtingen (op korte termijn) zijn afhankelijk van keuzes die gemaakt worden…door de heren.
Nu laatst is de NHG verhoogd. Daardoor zullen de huizenprijzen in NL beïnvloed worden…
Verwachtingen moeten door de politieke inmenging continue worden bijgesteld.
@john nr.67:
Het klopt dat je de kosten van je huisinrichting e.d. ook hebt als huurder, maar je hoeft er geen reserves voor de daling van je huisprijs (of aflossing, dit komt op hetzelfde neer) en reserves voor onderhoud op na te houden. Je huur is in veel gevallen minder dan de netto rente met bijkomende kosten, zodat je niet gelijk in de problemen raakt bij baanverlies. Of een huis echt een goede investering is hangt van veel onzekerheden af o.a. de mate van inflatie, maar met de huidige prijsstand en verwachte daling is het zeker geen betere investering dan sparen wat je overhoudt door te blijven huren. Ik ga ervan uit dat de spaarrente ook toeneemt met inflatie, maar de toekomst zal het uitwijzen. Je flexibiliteit is erg slecht met een koophuis, elke verhuizing kost je weer 10% van de huiswaarde waarmee je dus fors inteert op je investeringsrendement.
@nr.80:
Je vergeet dat de waarde van een huis voorheen veel sneller van 240k naar 3 ton is gestegen dan je op grond van economische groei zou mogen verwachten. De weg naar beneden kan net zo fors zijn.
@82 Kees
Bij een rente van 5,5% zit daar dan een deel aflossing bij, verzekering, etc. bij maandelijkse kosten van 1200.
Over het algemeen komen mensen pas echt in de problemen na 2 jaar als WW afloopt.
@okkie 85%
De spaarrente gaat op het ogenblik alleen maar snel naar beneden.
Een leven lang huren is financieel gezien in NL zonde van je geld je moet dus een keer instappen.
Ik zou dat ook niet deze maand doen, maar als de financiele situatie het toelaat zou ik me nu wel orienteren, en voorbereid zijn een kans te pakken die zich op huizenmarkt voordoet in de komende 2 jaar.
@Eric nr.70:
Ik kijk regelmatig op Funda voor huizen vergelijkbaar met wat we nu huren en wat ook nog betaalbaar is mits we wat spaargeld inbrengen. Gezien de mogelijke daling op de huizenmarkt stellen we het kopen liever uit als we er ooit aan beginnen.
Mijn schoonouders komen met huizen uit een hogere prijsklasse aanzetten, veel meer dan 4,5x mijn inkomen. Mijn partner verdient tijdelijk iets minder, heeft geen vaste baan. Ach, het is vast goed bedoeld, maar dat soort zaken bepalen we liever zelf. Dit krijgen we vaak te horen: “Jullie maken zulke dure reizen”. Dat zijn we ook van plan te blijven doen!
Ik zou dat ook niet deze maand doen, maar als de financiele situatie het toelaat zou ik me nu wel orienteren, en voorbereid zijn een kans te pakken die zich op huizenmarkt voordoet in de komende 2 jaar.
Goedzo Ludwig. Zo zou ik het ook aanpakken. Waarom wachten tot de oogst binnen is als je nu al de rijpe vruchten kunt plukken.
Het enige wat je nu nodig hebt is een goede kennis van de markt en de aanstaande prijsdaling, zodat je kritisch genoeg kunt onderhandelen en slechts genoegen neemt met een prijs die ook in de toekomst zal blijken gunstig te zijn geweest.
Dit krijgen we vaak te horen: “Jullie maken zulke dure reizen”. Dat zijn we ook van plan te blijven doen!
Beter een dure reis dan een onnodig duur huis.
@john nr.87:
De inflatie gaat ook naar beneden, voor zolang het duurt. Ik vind 30 jaar lang (netto) hypotheekrente betalen ook zonde van mijn geld, lood om oud ijzer.
@M:
Goed om niet alles op te sparen als er inflatie op komst is. Wij vinden reizen leuker dan thuis zitten, dus daar geven we liever geld aan uit.
Opmerkelijk is dat sinds het begin van het jaar een behoorlijke verschuiving heeft plaatsgevonden van spaarrekeningen met een vaste looptijd, de zogenoemde spaardeposito’s, naar vrij opneembare spaarrekeningen. Het totaal op de deposito’s daalde van 96 miljard euro in januari tot bijna 82 miljard euro in mei.
Opmerkelijk, maar zeer goed verklaarbaar!
@chantal:
Ik spaar wel wat, maar niet speciaal meer of minder dan voor de crisis. Toevallig hebben we dit jaar een andere (tweedehands) auto gekocht, de vorige kwam niet meer door de keuring.
Het is lang geleden dat wij in Frankrijk hebben gekampeerd, waarschijnlijk zijn de prijzen sinds de euro omhooggeschoten want toen viel het nog mee. We gaan regelmatig verder weg, want we hebben geen kinderen om rekening mee te houden.
Mooie reactie onder het stuk van Chantal:
Gaat het geld toch weer naar de banken… Het lijkt wel een natuurlijk evenwicht: als de banken geld te kort komen ontstaat er een crisis, door de crisis gaat de consument sparen en de banken hebben weer geld in overvloed!Ik denk dat het tijd wordt dat de consument weer meer gaat consumeren, dan kunnen meerdere bedrijven profiteren van dit natuurlijke herstel.
Het lijkt wel alsof de beste man denkt dat de bank zijn spaargeld echt voor hem bewaart, in plaats van het te investering in allerhande financieel gelazaer.
Niemand hier heeft geld op de bank. Ik het beste geval heb je geld aan de bank geleend (voor de bank ben jij dan een crediteur, voor jou is de bank een debiteur). Je geld zelf is echter direct ergens anders op het moment dat je het “naar de bank brengt”.
@M:
Ja, echt onnozel gedacht van die man. Ook de opmerking dat mensen meer moeten consumeren, dat is misschien beter voor het bedrijfsleven maar niet voor die mensen zelf. Natuurlijk herstel, pfff.
@John86/87:
als de meeste mensen pas in problemen komen als na twee jaar de WW en vele andere overbruggings regelingen aflopen, dan lijkt me jouw advies dat je de komende twee jaar moet opletten voor koopjes patent fout. Want die komen dan op vroegst over twee jaar …
@93:
de banken sparen (buffer voor slechtere tijden), en de klanten van de banken sparen zelf ook (vermoedelijk om dezelfde reden). Op die manier gaat die inflatie niet echt lukken lijkt me …
@94:
lijkt me ook simpel verklaarbaar, met de flutrente die je tegenwoordig op een deposito krijgt. Wie nog deposito spaart (zeker die van 2 jaar of korter) is bijna per definitie lui of dom …
@97:
kun je de man niet kwalijk nemen, het wordt het gepeupel dagelijks met de paplepel ingegoten door het NVM journaal en anders ‘nieuw’bronnen. En ook de Amerikanen geloven er nog heilig in dat ze zichzelf uit de recessie kunnen consumeren, hoewel de praktijk van de afgelopen 2 jaar eerder het tegendeel bewijst.
P.S.: vandaag weer nieuw record voor executieveilingen in de VS. Het gaat al 2-3 jaar omlaag en de gemiddelde Nederlander gelooft nog steeds dat wij er met een huizenprijs dipje van een paar maanden resp. een paar procent wel vanaf komen …
@98 Niek
Toch verwacht ik de komende twee jaar de beste koopjes. Mensen die echt hun huis uit worden gezet via executieveiling na 2 jaar WW gaat waarschijnlijk slechts om duizenden. Het aantal mensen met dubbele hypotheeklasten die door de gestagneerde woningmarkt op hete kolen zitten zorgen nu voor de beste koopjes.
Op dit moment is er vrijwel niemand meer die een nieuw huis koopt voordat zijn oude huis verkocht is.
Ik verwacht de grootste disbalans in vraag-aanbod de komende 1-2 jaar.
En voor degene die nog aan mijn analieses tweifelen:
http://www.eurowoning.nl/nieuwsbrieven/605800481_WK29_2009/leesverder.html
@101 Serieus of grapje??
@100:
in zijn algemeenheid denk ik dat het héél anders gaat lopen, tenzij de overheid massaal ingrijpt en probeert iedere huiseigenaar de hand boven het hoofd te houden (dan krijgen we inderdaad hyperinflatie).
De meeste ellende moet nog komen hier. Werkeloosheid gaat enorm oplopen, gevolg daarvan piekt pas in 2011. In 2009-2011 krijgen we ook nog een enorme stapel resets van hypotheken die (m.n. 5 jaar geleden) tegen lage rente zijn afgesloten en nu overgesloten moeten worden, terwijl de waarde van het huis (die toen vaak al de hypotheek niet dekte) vermoedelijk gedaald is.
Je hebt denk ik wel gelijk voor ‘unieke’ woningen, die anders misschien helemaal niet op de markt zouden komen (of pas over vele jaren). Maar de bulk van de NL huizenvoorraad is verre van uniek, voor ieder ‘koopje’ kun je de komende jaren nog volop betere koopjes in de plaats verwachten. Geduld is een schone zaak, vraag maar aan alle bodemvissers die de afgelopen twee jaar in de VS en UK aktief waren 😉
@101,102:
Huh … dat is toch gewoon het goede nieuws van NVM dat hier al lang geleden ontzenuwd is?
P.S. @103:
ik denk trouwens dat de kans groot is dat tegen 2011, als gevolg van ontwikkelingen op de woningmarkt, NHG niet meer bestaat of noodgedwongen zo duur is geworden dat er vrijwel geen nieuwe gevallen meer bijkomen. En ook dat hakt er dan weer extra in bij de prijzen. Om nog maar niet te spreken over de noodzakelijke afschaffing van de HRA in 2011 (na de verkiezingen); lijkt me ook niet goed voor de prijzen 😉
telegraaf.nl/stopd…ppotten__.html?p=2,1
zoveel vertrouwen hebben we in de banken; willen het idee hebben dat we het er meteen af kunnen halen.
@101John Zegt:
16 July 2009 om 4:36 pm
En voor degene die nog aan mijn analieses tweifelen:
Welke buitenlandse school heb jij gezeten?
De Rabo liegt.
M Zegt:
16 July 2009 om 3:07 pm
Ik zou dat ook niet deze maand doen, maar als de financiele situatie het toelaat zou ik me nu wel orienteren, en voorbereid zijn een kans te pakken die zich op huizenmarkt voordoet in de komende 2 jaar.
Goedzo Ludwig. Zo zou ik het ook aanpakken. Waarom wachten tot de oogst binnen is als je nu al de rijpe vruchten kunt plukken.
M.
Ludwig en Jasper zijn alterego’s. John is iemand anders, mij niet bekend. Maar we denken inderdaad gelijk.
De spelling van het woord analyse bevestigd dat we andere personen zijn, mij dunkt.
@110: ongetweifeld 😉
@ Niek , zou dit in Nederland ook mogekij worden ?? ik denk van wel. [gelezen op FOK -NIEUWS]In het eerste helft van het jaar is het aantal gedwongen verkopen van huizen in de VS gestegen naar 1,5 miljoen stuks. Dat is een toename van 15 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat maakte de marktonderzoeker RealtyTrac donderdag bekend.
In totaal ontving afgelopen halfjaar één op de 84 Amerikaanse huishoudens bericht over een gedwongen huizenverkoop.
Vooral in de Amerikaanse staat Nevada is het drama compleet. Daar was in de eerste helft van dit jaar één op de zestien huishoudens verwikkeld in een gedwongen huizenverkoop. In Arizona gaat het om een op de dertig huishoudens en in Florida om één op de 33 huizenbezitters.
In de cijfers zitten ook woningen die op de nominatie staan voor executieverkoop, maar waarvan de eigenaren nog een kans krijgen om aan hun verplichtingen te voldoen
Hmm. Jelui denkt blijkbaar dat Ludwig en Jasper een VMBO hebben genoten. Misverstanden te over op deze site, zoveel is duidelijk. Ik ga weer verder.
@ Niek 103 .. als de rente oploopt,dan wordt de te betalen rente ook meer, vervolgens zal de staat [CDA/PvDA] de te verrekenen HRA aftrek ook verhoogd zien, gevolg meer belastingdruk voor de belasting-betaler,en verlichting voor huis[eigenaren]., hoe gaat dit er uit zien in de toekomst ??
@112:
1,5 miljoen executieveilingen lijkt me voor NL een beetje veel, maar je weet nooit 😉
@113:
toch niet zo vreemd? aangezien je redelijk kunt schrijven en spellen, en de vaardigheid daartoe tegenwoordig meestal omgekeerd evenredig is met het opleidingsnivo ;(
@114:
met ‘voorbereiden’ bedoelt VEH vermoedelijk nog snel even je hypotheek onder NHG schuiven, als dat nog niet zo was. Of nog snel even een verzekering tegen werkeloosheid etc. aan je hypotheek koppelen. En anders gewoon alvast lekker klagen over hoe moeilijk huiseigenaars het hebben, zodat de overheid alsnog over de brug komt.
ja, ik denk ook dat het ergste nog moet komen en dat het nog vele jaren duurt voordat de ernst van de problemen overal is doorgedrongen.
@115:
ja, die bui zie ik ook al lang hangen. Alle ellende komt straks tegelijk: imploderende belastinginkomsten, enorme kosten vanwege faillissement van NHG waarborgfonds enz. Tegen die tijd zullen ze de touwtjes wel aantrekken, maar dan is het te laat.
Misschien moet je het voorstel van De Jager voor een vlaktax in dat verband zien, de effectieve HRA aftrek zal dan minder zijn, zodat de regering meer kan rommelen met andere posten. Voor de lagere en middeninkomens betekent dit ongetwijfeld een lastenverzwaring (en voor de hoge inkomens een flinke lastenverlichting, maar dat weet je bij voorbaat bij iedere CDA maatregel).
In de US draait de bank op voor het verschil tussen hypotheekboekwaarde en executiewaarde.
Mensen blijven dus niet met een restschuld zitten.
Dit verklaart het enorme verschil met NL, verwacht dus niet dergelijke aantallen executieveilingen in NL.
Ik zag net op EenVandaag dat mensen bij hun ex blijven wonen, omdat ze het huis niet verkocht krijgen. Hoezo op hete kolen?
@Ludwig:
De manier waarop jij en John maandlasten van een koophuis berekenen komt wel sterk overeen.
@John nr.118:
Het is ook typisch Nederlands om een hogere hypotheek te verstrekken dan het huis waard is en van een kale kip valt niet te plukken (de personen die uit hun huis worden gezet).
Stop met het vergelijken van de NL en de USa markt. Dat is een wezenlijk ander stelsel.
@ Niek …Geweldige situatie in de toekomst, als men met een restschuld blijft zitten, word je tot je dood achtervolgd door de banken. beslag op je pensioen,en persoonliojke eigendommen, beslag op een erfenisje als men daar nog voor in aanmerking komt., ja zoals het er uit ziet dan voorspeld het een fijne toekomst…. en als de EU wetten doorgezet worden, dan erven de nabestaanden in de toekomst nog de schulden ook….en vergeet niet tot je 67e te werken…als dat dan inmiddels al geen 76 is.
@Wim Jansen:
Hoe kom je erbij van het erven van schulden?
@118:
helemaal niet waar, dat geldt maar in een paar ‘walk-away’ staten. Over het algemeen draait de eigenaar er wél voor op, en als daar niks meer te halen valt de belastingbetaler, dankzij Fannie & Freddie (geheel analoog aan onze NHG).
@121:
precies, in NL was de prijsstijging en de leverage véél groter, dus we mogen van geluk spreken als de daling hier net zo beperkt blijft als in de VS 🙂
@122:
in principe vind ik het volkomen terecht dat mensen achtervolgd worden voor de restschuld. Mensen die groot gokken door teveel huis voor hun inkomen te kopen moeten zwaar afgestraft worden, want die zijn verregaand aansprakelijk voor de huidige bubbelellende. Anders leren ze het nooit en doen ze het straks weer. Dit soort economische brokkenmakers moet uit de roulatie gehaald worden, ze gaan voortaan maar lekker huren. En als ze dan echt te dom waren om het te snappen en 100% beetgenomen zijn (jaja, da’s bijna iedereen natuurlijk nu het misgaat), dan gaan ze maar lekker procederen tegen de bank of de hypotheker.
Wat ik wél helemaal fout vind is dat hele volksstammen de WSNP ingaan om binnen drie jaar van alle schuld af te komen, inclusief soms tonnen hypotheekschuld. Daar draait dan dus ook de belastingbetaler weer voor op (soms een beetje de bank – straks allemaal staatsbanken dus komt op hetzelfde neer). Ik ken iemand die zo onder bijna een miljoen hypotheekschuld uitgekomen is en inmiddels alweer een tophypotheek heeft; volstrekt crimineel, maar de politiek vind het uitstékend geregeld zo.
Als het goed gaat mag je alle winst in je zak steken, als het fout gaat draagt de maatschappij de kosten en kun je zelf na drie jaar opnieuw meespelen in het grootste pyramidespel aller tijden.
@ Okkie , onlangs gelezen op internet. EU wetsvoorstel…en wat dacht je als JPB eens EU president word, dan zijn de rapen echt gaar!!.die jaagt de ene wet na de andere erdoor als het zover is….
@125:
en wat dacht je als JPB eens EU president word,
dan moet je denk ik vol in buitenlands vastgoed gaan, want reken maar dat hij zijn vele vastgoed vrindjes dan rijkelijk gaat belonen met nieuwe wetgeving die onze mega bubble naar het buitenland exporteert ;(
@Wim Jansen:
De EU bemoeit zich bij mijn weten alleen over grensoverschrijdende erfenissen. Heb je een link waar dit wetsvoorstel officieel uit blijkt?
@Niek:
Dat banken opdraaien voor schulden is terecht als zij zoveel uitlenen dat die persoon het niet meer kan terugbetalen. Het is niet terecht dat banken risico’s op de belastingbetaler kunnen afwentelen. Ik vind het wel belachelijk dat iemand na de WSNP opnieuw geld kan lenen.
@122
Daarom maakt DSB zich ook niet zoveel zorgen.
@122
en als de EU wetten doorgezet worden, dan erven de nabestaanden in de toekomst nog de schulden ook
Zoiets is dacht ik in Frankrijk het geval en is mede de rede dat er op het platteland zoveel oude huizen leeg staan.
@124
in principe vind ik het volkomen terecht dat mensen achtervolgd worden voor de restschuld.
Je zou het ook om kunnen draaien. De hypotheeknemer draait per definitie op voor de schulden, dan zullen ze ook die tophypotheek niet verlenen en meer op zeker spelen. Moeten wel alle garanties worden afgeschaft, maar dat gaat niet gebeuren.
Niemand snapt dat we dit systeem niet meer kunnen laten uitdoven. We are different, beetje jammer dat we tussen de buitenlanden in zitten.
JPB wordt niets in EU.
Duitsland is degene die de kar gaat trekken.
Gelukkig is dat dichtbij.
John Zegt:
16 July 2009 om 6:07 pm
In de US draait de bank op voor het verschil tussen hypotheekboekwaarde en executiewaarde.
Mensen blijven dus niet met een restschuld zitten.
Dit verklaart het enorme verschil met NL, verwacht dus niet dergelijke aantallen executieveilingen in NL.
John,
Je bent goed geinformeerd. Ik wil je uitnodigen eens op huizenhype te komen kijken en mee te praten. Daar zijn inhoudelijke bijdragen die verder strekken dan de huizenprijs zal 50 procent dalen welkom op een paar threads. Je wordt er zelfs niet op afgezeken.
@132
Je wordt er zelfs niet op afgezeken.
hier, op zeepbel, vindt het echte leven plaats.
Gewoon concreet waar men door getroffen wordt en wat men denkt te verwachten.
De site heet dan ook: huizenmarkt-ZEEPBEL.
De andere site heeft als trefwoord HYPE en dat klinkt inhoudelijk een stuk beter.
@kees 133
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er fatsoen kan gehouden worden. Een goede discusie bestaat uit pro en contra talk. Dus je hebt van elk slag nodig om alles overzichtelijk te houden.
@127:
mee eens, dom handelen moet afgestraft worden; zowel bij huizenkopers als bij banken. Dus inderdaad geen blanco lei na WSNP (en zeker niet voor een nieuwe hypotheek!!) en geen mogelijkheid voor banken om de verliezen door te schuiven. Bij een staatsbank zoals we er nu al een paar hebben is het laatste helaas per definitie het geval. Gelukkig is DSB nog geen staatsbank (even afkloppen …).
@130:
inderdaad, je zou het ook kunnen omdraaien. Het probleem is ‘moral hazard’ en daar moeten we echt vanaf voordat deze markt weer gezond kan worden. Niks afschuiven, wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten.
@132:
ik krijg de indruk dat Ludwig ook slecht op de hoogte is van de situatie in de VS. Hopelijk weet zijn bank het beter …
@134:
ik kijk wel eens een enkele keer op algemene discussie forums in NL, en dan moet ik toch zeggen dat het hier nog uitermate beschaafd toegaat 😉
@135
“Het probleem is ‘moral hazard’ en daar moeten we echt vanaf voordat deze markt weer gezond kan worden.”
Deze markt zal pas weer gezond zijn als er ook daadwerkelijk weer huizen gekocht gaan worden.
De huizenmarkt bestaat nu voor een gedeelte uit “geleende” huizen en die zorgen voor problemen.
“Niks afschuiven, wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten.”
Helemaal waar,maar dat gaat wel een jaar of 15 tot 20 duren voordat die blaren weer weg zijn.
En als er een heleboel mensen op de blaren moeten zitten,dan heeft iedereen daar last van.
Ook de mensen hier op dit forum die wensen of weten dat de huizenmarkt op in storten staat.
@ Ludwig-132. Inderdaad in NL is de wetgeving anders., en dat weet iedere redelijke ontwikkelde burger ook.dus als iemand hier iets koopt wat boven zijn financiële haalbaarheid is, dan zal diegenen ook zelf voor de negatieve gevolgen ervan op moeten draaien.,Ik ben zelf ondernemer ,en als verantwoordelijke voor mijn bedrijf moet ik ook beheerst omgaan met de nodige financiële risico,s. als ik in mijn bedrijf buitensporige onverantwoorde zaken doe, ben ik daar ook persoonlijk de dupe van, en dan helpt de NED.STAAT mij ook niet. …in het ergste geval kan je dan nog van de NED.STAAT een trap na krijgen!!…dus mijn mening is laat iedereen er zelf maar voor bloeden, we hebben allemaal een gezond verstand gekregen, maar moeten er dan wel verantwoordelijk mee omgaan.
@134
chantal Zegt:
17 July 2009 om 7:51 am
@kees 133
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er fatsoen kan gehouden worden.
Hier al eens gekeken 🙂
http://www.huizenhype.nl/forum/oplossingen-voor-de-problemen/zo-komt-het-huizentreintje-weer-in-beweging/page-1/