Vereniging Eigen Huis en de Woonbond zwaar teleurgesteld in het regeerakkoord

Vanmiddag heeft het nieuwe kabinet zijn regeerakkoord gepresenteerd. De Woonbond en Vereniging Eigen Huis zijn zwaar teleurgesteld over de inhoud. Het kabinet heeft niet de kans benut om het breed gedragen plan WONEN 4.0 in te voeren.

Het nieuwe kabinet kiest er niet voor om de woningmarkt beter te laten functioneren. Huurders moeten straks fors meer huur betalen, maar dat leidt niet tot de voor de woningmarkt zo noodzakelijke investeringen in nieuwbouw, woningverbetering en energiebesparing aldus Ronald Paping van de Woonbond.

Rob Mulder, directeur VEH stelt ” met stomheid” geslagen te zijn over de plannen. Vooral dat de starters door de plannen meer worden geraakt dan al bestaande huizenbezitters noemt hij onterecht. “Zo komt de woningmarkt nooit op gang.”

 • De hypotheekrenteaftrek wordt beperkt, ook voor bestaande gevallen. Vanaf 2014 wordt de maximale aftrek elk jaar met half procent verminderd
 • Vanaf 1 januari 2013 geldt voor nieuwe hypothecaire leningen dat de rente aftrekbaar blijft, mits de lening in maximaal 30 jaar en ten minste volgens een annuïtair schema volledig worden afgelost (een maatregel uit het Begrotingsakkoord 2013). De aflossingsverplichtingen moeten bij het aangaan van de schuld zijn overeengekomen in de leningovereenkomst en moeten daadwerkelijk worden nageleefd
 • De huren gaan omhoog: voor inkomens tot 33.000 euro met 1,5 procent plus inflatie, tussen 33.000 en 43.000 met 2,5 procent plus inflatie en boven de 43.000 met 6,5 procent plus inflatie
 • De rente betaald op restschulden kan tijdelijk (maximaal 5 jaar) en onder voorwaarden blijven worden afgetrokken
 • Starters kunnen nog steeds gebruik maken van de gunstige lening van de Stichting Volkshuisvesting Nederland, de regeling wordt uitgebreid
 • De huurtoeslag blijft intact om woningen voor lagere inkomens betaalbaar te houden.
 • De duur van de WW wordt verkort van 38 naar 24 maanden. het tweede jaar heeft iemand dan nog recht op een uitkering van 70 procent van het minimumloon. Werkgever betaalt eerste half jaar

 

Share Button
Tagged with: , ,
166 comments on “Vereniging Eigen Huis en de Woonbond zwaar teleurgesteld in het regeerakkoord
 1. tufkaj says:

  Damn zeg, kom thuis uit mijn werk: timeline op twitter ontploft, hier de boel ontploft 🙁

  Kan er niet tegenop lezen. Maar het lijkt vooralsnog dat de VVD vol gas door mag met het de koopmarkt op jagen van huurders en starters. Rabobank krijgt nu ook rijksgeld om startersleningen te verstrekken via hun falseflag-vehicle de SVN.

  Matig, erg matig allemaal. Gelukkig wel verplicht annuïtair, kan de toekomstige generatie wel weer beginnen om bezit op te bouwen. En tot 2017 -11,7% huizenprijzen volgens het CPB.

 2. huurder says:

  Je wordt als huurder zwaar genaaid. Het lijkt wel of de huurders de boosdoeners zijn geworden van het hele piramide spel dat woningmarkt heet.
  Pvda wat een partij zeg. Samsom mag zich wat mij betreft schamen. Het zijn echte gladjakkers geworden daar in Den Haag.

 3. Floor says:

  huurder:
  Je wordt als huurder zwaar genaaid. Het lijkt wel of de huurders de boosdoeners zijn geworden van het hele piramide spel dat woningmarkt heet.
  Pvda wat een partij zeg. Samsom mag zich wat mij betreft schamen. Het zijn echte gladjakkers geworden daar in Den Haag.

  Je moet, moet, moet kopen!
  Banken moeten gered worden, is enige wat telt, anders stort niet alleen de huizenmarkt in.

 4. Kapotjeplov says:

  Huurder in een sociale woning that is. Als je vrije sector huurt, is er niets aan de hand.

 5. Nou says:

  Huren wordt onbetaalbaar en kopen was al onbetaalbaar. Dus herhaal ik mijn voorspelling :

  Het aantal huishoudens zal afnemen.

  Ik denk dat het aantal huishoudens nu op zijn top is aanbeland. Studenten trekken bij de ouders in, Gescheiden stellen blijven in hetzelfde huis enzovoorts.
  Wie kan zich nog permitteren om een nieuw huishouden te starten?

  je ziet het steeds vaker. De woningen staan leeg:
  http://www.nu.nl/economie/2872130/steeds-meer-woningen-staan-leeg.html

  en de mensen staan op straat:
  http://www.nu.nl/binnenland/2945604/gezinnen-sneller-en-vaker-dakloos.html

 6. Voerman says:

  Kapotjeplov: Als je vrije sector huurt, is er niets aan de hand.

  Nou, afhankelijk van je persoonlijke situatie zou het wel eens lastig kunnen worden.

 7. NewGen says:

  De maatregelen zijn prima op het moment dat de woningprijzen 40% gedaald zijn. Nog even wachten dus…

 8. cartoonist says:

  Het regime is bezig om een gezond nieuw bedrijfsmodel voor huis/kamer verhuurders mogelijk te maken.

  Dan kunnen de banken al die mensen die hun hypotheek niet af kunnen lossen, zodat de woningwaarde hoger blijft dan de hypotheeksom, dwingen tot verhuizen naar een huur appartementje van de bank.
  De zo vrijgekomen woning kan de bank dan verhuren aan iemand met iets meer geld.

  Dit model werkt in de USA al, waardoor in sommige staten de huizenprijzen weer stijgen omdat huisjesmelkers/investeerders woningen opkopen om te verhuren.

  Weg mat de woco’s , leve de (vogel)vrije woningmarkt 🙂

 9. Henk 6 says:

  NewGen:
  De maatregelen zijn prima op het moment dat de woningprijzen 40% gedaald zijn. Nog even wachten dus…

  Ik denk dat de regering ook zo denkt. Niets over verplicht aflossen, dat regelt de markt zelf wel. Waarom zou een politieke partij dan het risico willen lopen dat ze beschuldigd worden dat door hun maatregelen de markt is ingestort. De markt stort toch wel in.

 10. Floor says:

  Henk 6,

  Vanaf 1 januari 2013 geldt voor nieuwe hypothecaire leningen dat de rente aftrekbaar blijft, mits de lening in maximaal 30 jaar en ten minste volgens een annuïtair schema volledig worden afgelost (een maatregel uit het Begrotingsakkoord 2013). De aflossingsverplichtingen moeten bij het aangaan van de schuld zijn overeengekomen in de leningovereenkomst en moeten daadwerkelijk worden nageleefd.

 11. NewGen says:

  NewGen:
  De maatregelen zijn prima op het moment dat de woningprijzen 40% gedaald zijn. Nog even wachten dus…

  …maar dat zou wel eens kunnen duren tot Rutte III of Asscher I.

 12. NewGen says:

  Henk 6: Ik denk dat de regering ook zo denkt. Niets over verplicht aflossen, dat regelt de markt zelf wel. Waarom zou een politieke partij dan het risico willen lopen dat ze beschuldigd worden dat door hun maatregelen de markt is ingestort. De markt stort toch wel in.

  Helemaal mee eens. Een goed doordacht plan van de overheid (VVD & PvdA) waarbij zij geen vuile handen maakt en het marktmechanisme zelf het werk laat doen.

 13. Henk 6 says:

  Floor:
  Henk 6,

  Vanaf 1 januari 2013 geldt voor nieuwe hypothecaire leningen dat de rente aftrekbaar blijft, mits de lening in maximaal 30 jaar en ten minste volgens een annuïtair schema volledig worden afgelost (een maatregel uit het Begrotingsakkoord 2013). De aflossingsverplichtingen moeten bij het aangaan van de schuld zijn overeengekomen in de leningovereenkomst en moeten daadwerkelijk worden nageleefd.

  Ik zie deze regel nergens terug..

 14. huurder says:

  Ik kan me voorstellen, dat je nu juist een opleving krijgt i.p.v. een verdere daling. Opzich is een 0,5 % jaarlijks minder HRA een lachertje. Als je nu instapt, heb je het langst recht op HRA, zullen er een hoop denken.
  Hoe denken jullie hierover? Verdere daling of juist stabilisatie?

 15. Nico de Geit says:

  Ik ken een jonge vrouw met een studieschuld van ruim 20.000 euro. Het geld is opgegaan aan kamerhuur. Alles lijkt tegenwoordig op krediet te gaan. Ik geloof niet dat ze van plan is die schuld terug te betalen.

 16. snorkel says:

  huurder,

  Verdere daling, zeker weten. Huizen zijn gewoon (nog steeds) veel te duur en het is crisis. Herengrachtindex, animal spirits, tulpenmanie, LTI, etc etc

 17. tufkaj says:

  huurder: Ik kan me voorstellen, dat je nu juist een opleving krijgt i.p.v. een verdere daling.

  Hangt er een beetje vanaf hoe de ‘duidelijkheid’ van dit halve procentje zich verhoudt tot de ‘duidelijkheid’ van ‘handen af van de HRA’ in 2010.

  Er is pas zekerheid als de HRA he-le-maal weg is. En niet eerder. Duurt niet lang voor de discussie hierover verder gaat. Makelaars en VEH zullen in koor huilen dat we er niet over mogen praten en dat het leidt tot onzekerheid. Wat waar is, tot het moment dat de HRA helemaal weg is.

 18. Voerman says:

  cartoonist: Weg mat de woco’s , leve de (vogel)vrije woningmarkt

  Voerman denkt juist, dat de woco’s moeten ophouden met het verkopen van hun woningen (moet de regering ook wel inzien) en als een speer sociale nieuwbouw gaan plegen. Daar is al behoefte aan, maar die behoefte zal dramatische vormen aan gaan nemen, want ons snel verarmende volk zal door de nieuw voorgenomen maatregelen en sowieso door de stagnerende economie naar een beschut leven gaan zoeken. Denk niet, dat hurende mensen een huis zullen gaan kopen. Denk ook niet, dat eigenaar/bewoners graag de onzekerheid induiken, door hun huis voor weinig geld te verkopen en vervolgens meer geld kwijt zijn voor een onzeker iets. Denk, dat kopers en verkopers door de maatregelen en economische onzekerheid nog verder uit elkaar gedreven worden. Er zullen natuurlijk uit nood geboren transakties plaatsvinden, maar de markt trekt echt niet aan en daar was toch al geen basis voor. Huizenprijzen zullen meer dan ooit gemanipuleerde fictieve nonsens worden.
  Een nieuwe ordening van het sociaal – en economisch klimaat is hard nodig. Daar voorziet dit regeerakkoord volgens voerman niet in.
  Eerst moet er puin geruimd worden.
  Daarna wordt dit gure landschap misschien wel een nieuw Nederland.

 19. eric406 says:

  NewGen: …maar dat zou wel eens kunnen duren tot Rutte III of Asscher I.

  Dat kon nog wel eens sneller gaan dan je denkt. Het zou zo maar eens kunnen dat de paniekfase is getriggerd. Die half procent hakt er psychisch behoorlijk in. Volgend jaar alleen nog maar aflossingsvrij, WW drastisch verminderd. Restschuld is te financieren. Er kunnen wel eens mensen gaan denken: nu of nooit verkopen.

 20. cartoonist says:

  huurder: Hoe denken jullie hierover? Verdere daling of juist stabilisatie?

  Wanneer denk jij dat de regels voor HRA weer aangepast gaan worden ?

  Er is pas zekerheid als de HRA volledig is afgeschaft voor zowel oude als nieuwe gevallen. Tot die tijd blijven de huizenprijzen zakken.

 21. NewGen says:

  huurder:
  Ik kan me voorstellen, dat je nu juist een opleving krijgt i.p.v. een verdere daling. Opzich is een 0,5 % jaarlijks minder HRA een lachertje. Als je nu instapt, heb je het langst recht op HRA, zullen er een hoop denken.
  Hoe denken jullie hierover? Verdere daling of juist stabilisatie?

  Wat we vaak vergeten is dat de HRA al beperkt is tot 30 jaar. Nieuwe generaties krijgen hiermee mee te maken. Aflossingsvrij wonen is alleen nog maar betaalbaar voor oudere generaties die niet meer verhuizen. Die zullen die 30 jaar waarschijnlijk niet overleven en de huidige plannen voor het inperken van de HRA kunnen ze nog ook nog wel betalen.
  Prijzen zullen nog veel verder moeten dalen om wonen mogelijk te maken voor nieuwe generaties. Gebeurt dit niet dan blijft de woningmarkt op slot. Aangezien veel generaties geen verlies willen of kunnen accepteren blijft de ellende op de woningmarkt nog wel even duren.

 22. Nico de Geit says:

  Huizenbezitter houdt hand op de knip voor onderhoud

  De dakdekker klaagde: ‘Een paar jaar geleden lieten de meeste mensen hun dak vernieuwen, nu willen ze dat het gerepareerd wordt. Vaak is vernieuwen de enige optie maar dat vinden veel mensen te duur’.

  De verwarmingsmonteur: ‘Veel mensen laten hun ketel liever repareren voor 1500 euro dan dat ze een nieuwe kopen voor 2000 euro’.

  Mensen die enkele jaren terug druk waren met onderhoud aan woningen hebben het nu rustig of zitten werkloos thuis. Over een aantal jaren zal het gebrek aan onderhoud zichtbaar worden.

  Misschien gaan we Detroit achterna. Leegstand, verloedering, criminaliteit en armoede.

 23. snorkel says:

  Nico de Geit,

  Studieschuld bij DUO? Die moet gewoon terugbetaald worden hoor, incl rente (weliswaar een erg lage rente). Normaal gesproken heeft ze 15 jaar de tijd om alles terug te betalen. Ze houden nog wel rekening met je inkomen, dus als je erg weinig verdient dan betaal je minder. Maar helemaal niks betalen lukt je niet zomaar. Ik krijg gewoon netjes elk jaar en brief met daarin hoeveel ik moet betalen per maand, en dat ik bezwaar kan maken als ik dat niet kan betalen. Zal binnenkort eens kijken hoeveel ik nog moet, maar ik schiet al lekker op volgens mij. Ik ben overigens f*kking blij dat die lening me in staat heeft gesteld te studeren (zonder was niet mogelijk), dus ik betaal ‘m met alle liefde terug!

 24. Scheefwoner says:

  “In plaats daarvan wordt een systeem ingevoerd waarbij de maximaal redelijke huur wordt vastgesteld op 4,5% van de WOZ-waarde van de woning. Het wordt bovendien wettelijk geregeld dat, voor huurders met een inkomen boven de 43.000 euro, de maximale huur tijdelijk buiten werking wordt gesteld.”

  De uitzonderingen worden even apart opgehangen, hoor niemand of het wel juridisch correct is dat de belastingdienst gegevens doorgeeft aan de woco. Volgende stap DNA gegevens?

 25. Henk 6 says:

  Henk 6,

  Sorry ik heb er overheen gelezen.

  Het valt me op dat de massa media, het punt van verlicht aflossen amper noemt, aangezien dat juist een mega impact gaat hebben, zeker in combinatie van de maximale hra op re restschuld van 5 jaar.

 26. huurder says:

  wie kan mij exact vertellen hoe het met de huurverhoging staat. Is dit nu eenmalig of jaarlijks?
  Kan me voorstellen als rond de 50 bent, kinderen de deur uit. Moeders is weer fulltime gaan werken, je er nu opeens 8% huur per jaar bij krijgt. Dt hou je dan een 5 jaar vol, maar hoe kan je daarna nog een huis kopen, als je 55 wordt.. Of is er een max. wat de huur mag opbrengen?
  Hierboven zegt Dhr. Monasch: Huur 4% van WOZ mag niet boven liberalisatiegrens uitkomen
  Wat betekent dit?

 27. maarten says:

  Er zullen de komende tiental jaren wel investeerders moeten komen op de huizenmarkt om de huizenprijzen kunstmatig hoog te houden en om te voorkomen dat grote investeerders in vastgoed in hun onderbroek komen te staan. Dit belang is het voornaamste dat de heren (en dames) politici voornamelijk voor ogen hebben

 28. huizenhyper says:

  De maatregelen voor huurders (en met name huurders met een hoger inkomen dan modaal) zijn draconisch, en gaan per direct IN.
  Veel mensen hebben nu al problemen met het hoofd boven water te houden. Kopen was voor hun te duur, dus huren ze (was een verstandige zet). Voor hun zal de huurverhoging er fors inhakken. Dat komt bovenop de andere zeer forse lastenverzwaringen zoals gemeentelijke lastenverhoging, 2% meer BTW en vergeet brandstof en de auto niet…

  Voor woningbezitters (en starters) verandert er nagenoeg niets. Het verlagen van de HRA aftrek gaat pas in 2014 in (niet per direct dus), en de vermindering van aftrek is niets echt veel (per jaar).
  Wel op termijn, na 30 jaar dus.

  Mijn voorspelling voor de periode 2013-2017 (1 kabinets-periode, of meerdere???):

  1]
  De verdere daling van de woningmarkt zet door, met een 4-8 % per jaar.
  2]
  Thuis blijven wonen tot je 25 wordt weer heel gewoon.
  3]
  Mensen zullen noodgedwongen bij elkaar blijven.
  4]
  Huurders zullen gewoon blijven huren, en het aantal gevallen van mensen met huurachterstanden zal toenemen.
  5]
  Het aantal bewoners per (huur) woning zal toenemen (FRIENDS).
  6]
  Er zal fors minder consumptie plaatsvinden (het merendeel van het inkomen zal opgaan aan huur/hypotheek, servicekosten, energie en zorg en vervoer).
  Dit laatste zal echt merkbaar/meetbaar zijn aan het eind van 2013. Dat kan niet anders.

  7]
  De verhoging van de huur zal NIET het effect opleveren dat huurders dan maar gaan kopen.
  Kopen was immers onbetaalbaar voor hun. Huren wordt ook onbetaalbaar. Nu zijn beide onbetaalbaar.

  Eind 2014 mogen jullie mij keihard afrekenen op vooral de punten 1, 4 6 en 7. Dat moet dan wel redelijk duidelijk zijn geworden, dat heet, als het ministerie van informatie niet aan de cijfers heeft zitten rommelen.

  Ik verwacht ZEKER ook wel een NOS bericht of een kranteartikel tzt dat de huurverhoging heeft geleidt tot fors meer aankopen van een woning, en dat huurders nu inzien dat een woning kopen toch verstandiger is.
  Jullie mogen raden welke waarde ik hier aan geef….

  .

 29. maarten says:

  @24: dit is erg slecht nieuws voor de consumptie en dus onze economie. Ik verwachte grote krimp en breed door de hele economische structuur. Behalve vastgoed, daar zullen zich grote internationale investeerders of banken voor melden

 30. maarten says:

  verder verwacht ik een grote populistische beweging met hele duidelijke maatschappelijke structuren

 31. snorkel says:

  Henk 6,

  HRA is als drugs. Je kunt een junkie alles afnemen en hij kan zelfs onder een brug slapen. Maar als je aan zijn drugs komt dan stort zijn wereld in.

 32. cartoonist says:

  Voerman: en als een speer sociale nieuwbouw gaan plegen. Daar is al behoefte aan

  Ik geloof dat de eigenaren van de b.v. Nederland daar heel anders over denken.

  p.s.
  de eigenaren zijn die entities waarbij de B.V.NL voor 600 miljard in het rood staat en aan wie de b.v. ook nog eens voor honderden miljarden garanties heeft toegezegd.

 33. JR says:

  Even een vraag want een mijn inziens erg belangrijk detail ontgaat iedereen. Onze inkomensbelasting telt 4 schijven (jonger dan 65 dit jaar) namelijk :

  1e 0-18945 33.1%
  2e 18945-33863 41.95%
  3e 33863-56491 42%
  4e 56491- > 52%

  In het regeerakkoord staat dat de 3e schijf in 2014 wordt verlaagd naar 38%. Maar ook automatisch schijf 2 ?. Anders is het alleen maar een verlichting voor de hogere inkomens.

  En rijdt iemand nog belastingvrij in een oldtimer ? die regel gaat er ook aan. allemaal wegenbelasting betalen zie blz 78, punt 105 in regeerakkoord.

 34. Marty says:

  De plannen zijn mijn inziens goed en zal een verdere daling van de huizenprijzen bewerkstelligen.

  Dalende huizenprijzen tot een niveau van een gemiddelde woning (rijtjeshuis) naar gemiddeld 4x modaal = € 125.000,-

  Dus starters, huurders en alle kat uit de boom kijkers. Neem geen starterslening! Dat betekent dat de woning simpelweg te duur is en jij als pispaaltje wordt gebruikt om het zogenoemde ‘treintje’ (doorstroming) op gang te brengen.

  Dus… Koop geen huis en probeer te sparen. Over 3 jaar koop of bouw jij een woning naar je eigen wensen en behoeften!

 35. krothuurder says:

  Als ik het regeerakkoord goed begrijp, gaan de 43.000+ verdieners elk jaar 10% (6,5% + inflatie) meer huur betalen, totdat de 4,5% van de WOZ-waarde is bereikt. Daarbij wordt de liberalisatiegrens losgelaten. Dus als je woning 200.000 euro WOZ-waarde heeft, ga je uiteindelijk maximaal 750 euro huur per maand betalen.
  Ongetwijfeld dat mijn corporatie daar nog 50 euro boven op probeert te gooien voor de inflatiecorrectie voor mijn 3,5 ton verdienende directeur. Ben toch reuze benieuwd wat de rechter van deze maatregelen gaat vinden.

 36. Nico de Geit says:

  Maffia

  Scheefwoner: “In plaats daarvan wordt een systeem ingevoerd waarbij de maximaal redelijke huur wordt vastgesteld op 4,5% van de WOZ-waarde van de woning.

  Ze vragen 350.000 euro voor mijn huurwoning en ik betaal bijna 1000 euro per maand huur. Komt er straks 300 euro per maand bij????

  Ik geloof niet dat het huurcontract zo’n enorme huurverhoging toestaat. Ik ga echt geen huis kopen.

  Als er hier niets meer te verdienen is kan ik beter ergens gaan wonen met lagere lasten. Ik ga niet mijn spaargeld uitgeven aan huur.

 37. JR says:

  PVDA heeft wederom zijn punten laten schieten. De VVD heeft de full monty omtrent de woningmarkt. Ben benieuwd hoe de plannen uit gaan pakken maar voor huurders met een modaal inkomen en een volledig gezin ziet het er niet goed uit. Huren wordt duurder en duurder en de huizenprijzen zullen uit stabiliseren tot een nog steeds moeilijk bereikbaar niveau. Daarnaast nog eens de hvaik op de nieuwe ministerpost en men weet wel hoe het gaat lopen.

  Ben benieuwd als ze de scheefwoners zoals mijn ouders ook gaan aanpakken die wonen in een veel te groot afbetaald huis met maar liefst 5 slaapkamers waarvan 4 leeg.

 38. Nico de Geit says:

  krothuurder: Als ik het regeerakkoord goed begrijp, gaan de 43.000+ verdieners elk jaar 10% (6,5% + inflatie) meer huur betalen, totdat de 4,5% van de WOZ-waarde is bereikt.

  Dat is al een ander verhaal – ik verdien niet veel.

 39. Voerman says:

  cartoonist: p.s.
  de eigenaren zijn die entities waarbij de B.V.NL voor 600 miljard in het rood staat en aan wie de b.v. ook nog eens voor honderden miljarden garanties heeft toegezegd.

  We zullen zien, wat die eigenaren voor pijlen op hun boog hebben wanneer die BV NL niets kan betalen en ook die garanties geen cent waard zijn.

 40. snorkel says:

  Nico de Geit: Ze vragen 350.000 euro voor mijn huurwoning en ik betaal bijna 1000 euro per maand huur. Komt er straks 300 euro per maand bij????

  Waarschijnlijk niet.

  1) Vraagprijs is geen WOZ-waarde. WOZ kun je zo opvragen bij de gemeente (ik heb het gisteren al gedaan en kreeg vanaochtendvroeg netjes een mailtje met daarin de WOZ-waarde van de woning die ik huur)
  2) Als je nu al €1000 betaalt dan zit je al in de geliberaliseerde markt. Waarschijnlijk (maar dat heb ik nog niet bevestigd gekregen, dus niet 100% zeker) geldt deze hele verhoging dan niet voor jou en moet je verhuurder zich gewoon aan het contract houden

 41. Voerman says:

  JR: Ben benieuwd als ze de scheefwoners zoals mijn ouders ook gaan aanpakken die wonen in een veel te groot afbetaald huis met maar liefst 5 slaapkamers waarvan 4 leeg.

  Het lijken wel Voermannen! :-)))

 42. cartoonist says:

  cartoonist: waarbij de B.V.NL voor 600 miljard in het rood staat

  foutje, de bv staat voor 410 miljard in het rood.

  http://www.destaatsschuldmeter.nl/

  maar dit doet aan het principe niets af.

 43. Heiny says:

  We worden keihard beroofd door de PVDA en VVD… Reinste diefstal om zo het verschil tussen arm en rijk nog groter te maken en de middeninkomens naar beneden te schoppen.

  Jan Modaal kan de meeste klappen vangen.

 44. Joost says:

  @37: Geliberaliseerd betekent precies dat: de verhuurder is vrij om zelf de jaarlijkse huurverhoging te bepalen. Dus het hangt er maar net van af wat er dan in je contract staat. Staat er niets dan gaat het hopelijk in redelijkheid.

 45. Scheefwoner says:

  Nico de Geit:
  Maffia

  Ze vragen 350.000 euro voor mijn huurwoning en ik betaal bijna 1000 euro per maand huur. Komt er straks 300 euro per maand bij????

  Ik geloof niet dat het huurcontract zo’n enorme huurverhoging toestaat. Ik ga echt geen huis kopen.

  Als er hier niets meer te verdienen is kan ik beter ergens gaan wonen met lagere lasten. Ik ga niet mijn spaargeld uitgeven aan huur.

  Nico,

  Regeltje verder lezen; het dak gaat eraf voor +43000.

  Troost je, voor de scheefleners zakt de fundering onder de voetjes weg.

  Balans zoeken, geduld.

 46. cartoonist says:

  De b.v. nederland heeft zijn ziel aan de duivel verkocht 🙁

 47. Nico de Geit says:

  Scheefwoner: Regeltje verder lezen; het dak gaat eraf voor +43000.

  Als ik goed zou verdienen, hetgeen ik nu niet meer doe, dan zou ik een nieuwe 928 aanschaffen en die in 5 jaar afschrijven. Dan verdien je een stuk minder.

  Oeps, je moet een 928 bijtellen. Dan maar een heel dure 0% auto. Ik heb het probleem nu niet, want ik verdien niet veel.

 48. Nico de Geit says:

  Als ik de regeling goed begrijp dan worden de mensen die in de (voormalige)corporatiewoningen wonen en een redelijk inkomen hebben geplukt. En dat terwijl hun werkloze buren 240 euro netto betalen voor dezelfde woning.

  Goed dat ik daar in 2009 ben weggegaan. 2009: vraagprijs 157.000 euro, huur 670,– euro per maand.

 49. cartoonist says:

  Nico de Geit,

  Huurders met een leasebak van de baas en die net boven de 43000 grens zitten zullen er goed aan doen de leasebak de deur uit te doen en tegen onbelaste km-vergoeding een prive auto te gebruiken. Hiermee gaat het belastbaar inkomen vaak met 5000 tot 10000 omlaag.

  Dan zijn deze scheefhuurders in een klap geen scheefhuurder meer maar een zielig geval 😉

 50. Scheefwoner says:

  Nico de Geit: Als ik goed zou verdienen, hetgeen ik nu niet meer doe, dan zou ik een nieuwe 928 aanschaffen en die in 5 jaar afschrijven. Dan verdien je een stuk minder.

  Oeps, je moet een 928 bijtellen. Dan maar een heel dure 0% auto. Ik heb het probleem nu niet, want ik verdien niet veel.

  Nico,

  Als je 1000 euro huur betaalt hoor je ook niet bij de armlastigen. Laatste model 928 is van 1995. Was in 1978 auto van het jaar en de gedoodverfde opvolger van de 911. Is het niet geworden, wel een beest van een auto maar het onderhoud = gelijk aan de hedendaagse afschrijving van een huis. Dus niet aan beginnen.

 51. jim says:

  Stef Blok, ex bankier.
  Die snapt ‘t!
  Had ‘m al in het vorige draadje gepost maar het gaat hard hier, dus ‘n dubbelpost beperk ik mij tot de video van Blok en Boot op de bank afgelopen Mei bij een studentendebat met Siewert ‘skipped to the interesting part’ : http://www.youtube.com/watch?v=XE8y85hvPC8#t=42m43s
  Het scenario dat Arnoud Boot schetst gaat nooit gebeuren…

 52. tufkaj says:

  Marty: Neem geen starterslening

  Hoho, niet zo snel! Als je een woning gaat kopen wil ik je van harte aanbevelen een starterslening te nemen. Echter moet je lening geen cent hoger worden dan je van plan was. Dat budget moet als de donder op 😉

  (ik heb niet berekend of de lening een gunstige rente bied. Maar ik ben vast van plan er een te nemen om daarmee 1 iemand van overkreditering te redden.)

 53. eric406 says:

  JR:
  Even een vraag want een mijn inziens erg belangrijk detail ontgaat iedereen. Onze inkomensbelasting telt 4 schijven (jonger dan 65 dit jaar) namelijk :

  1e 0-18945 33.1%
  2e 18945-33863 41.95%
  3e 33863-56491 42%
  4e 56491- > 52%

  In het regeerakkoord staat dat de 3e schijf in 2014 wordt verlaagd naar 38%. Maar ook automatisch schijf 2 ?. Anders is het alleen maar een verlichting voor de hogere inkomens

  Volgens de wet uniformering loonbegrip (ULB), zou de eerste schijf al naar 37% gaan, en de tweede naar 42 (voor 2013). Dat wordt dan 37, 38 en 49?
  Maak er dan maar 37 en 50 van zou ik zeggen.

 54. jim says:

  tufkaj,

  Budgetten onstaan als het zorgelijk gaat worden.
  Regeren is vooruitzien, vandaar ‘n nieuw ministerie!

 55. jim says:

  Bull houwen.

 56. Nico de Geit says:

  cartoonist: Huurders met een leasebak van de baas en die net boven de 43000 grens zitten

  Een 0% lease-auto kan natuurlijk ook. Volkswagen schijnt te komen met een 0% hybride Golf.

 57. De ontwikkelaar says:

  6,5% + inflatie schiet tenminste op.

  Dat het voor onrust zorgt geeft aan dat het effect heeft.

  Als je dat moet betalen wordt het tijd om STARTER te worden ipv. een veel te goedkope gesubsidieerde woning bezet te houden.

 58. maarten says:

  @51 tijd om eens in Antwerpem, Brussel of een Duitse stad te gaan huren. studeren is daar ook een stuk goedkoper. de sfeer is er ook goed enzovoorts

 59. Voerman says:

  De ontwikkelaar: Als je dat moet betalen wordt het tijd om STARTER te worden ipv. een veel te goedkope gesubsidieerde woning bezet te houden.

  Voerman gelooft zijn ogen niet! :-)))))))))

 60. maarten says:

  @51: de pyramide is al ingestort want er is teveel wantrouwen. als je huurders gaat geselen dan vertrekken ze gewoon, we zijn niet getrouwd

 61. jim says:

  Kapotjeplov,

  Alsof je VEILIG bent in ‘n sociale huurwoning terwijl ook nog de zorgtoeslag verdwijnt en er van alles kan gebeuren. We gaan nog iets meemaken dat niets kost.
  Als je werk hebt heb je vrienden. Armoede bestaat niet. Alleen VERWORVEN armoede. Tel uit je winst. Alarm, iedereen arm!

 62. Scheefwoner says:

  De ontwikkelaar:
  6,5% + inflatie schiet tenminste op.

  Dat het voor onrust zorgt geeft aan dat het effect heeft.

  Als je dat moet betalen wordt het tijd om STARTER te worden ipv. een veel te goedkope gesubsidieerde woning bezet te houden.

  Concreet betekent dit voor mij euro 600 verhoging op jaarbasis. 100% aflossen per januari gaat de verdere daling versnellen. Stel een woningwaarde van 240000 en
  een milde daling van 5% geeft een maandelijkse daling van euro 1000. Denk je dat ik nu starter word?

  Het is nog te vroeg voor bodemvissen.

 63. jim says:

  HUURDERS de nieuwe neger.
  Wie zijn de slaven?

 64. Gekke gerritje says:

  @51

  Altijd nog beter dan jezelf met een zwaar gesubsidieerde hypotheek in de nesten werken.
  Voor andermans piramide spelletjes.

 65. jim says:

  cartoonist,

  Dan maar ‘n electrische bak zonder bijtelling, niet zo sportief en geen 130. Maar ooit…

 66. Scheefwoner says:

  De ontwikkelaar,

  Nog even een toevoeging. Op mijn huurstulpje nooit een euro subsidie ontvangen hoor. Ik woon hier al 20 jaar naar mijn zin. Paar huizen verderop ontvangen wel subsidie, zijn een soort tokkies. Ooit (na bodemvissen) gaat deze woning ook naar een tokkie.

  Wordt het hier binnen de kortste keren een ghetto.

 67. Marc says:

  Nu alle scheefhuurders hun huurwoning uitgejaagd worden zullen de prijzen aan de onderkant van de markt minder hard dalen. Daarnaast zal het effect op de hypotheeklasten te overzien zijn aangezien deze woningen toch al voornamelijk op basis van NHG werden gefinancierd en daar was al de verplichting om tenminste 50% af te lossen.

  Aan de bovenkant van de markt kon het nog wel eens hard gaan met de daling want deze woningen werden volgens mij met name gefinancierd met aflossingsvrije hypotheken. Van aflossingsvrij naar een annuiteitenhypotheek hakt er in bij woningen van > 350k

  Ik zie de toekomst dan ook zonnig in met mijn tussenwoning met woz waarde van 121k en volledig afbetaald. Ondertussen spaar ik nog een paar jaar door voor een nieuwe woning in het hogere segment.
  Nu maar hopen dat de gemeenten ook eens vaart maken met het naar beneden bijstellen van de grondprijzen.

 68. snorkel says:

  De ontwikkelaar,

  Jeej, een troll! 😉

  Even voor de duidelijkheid meneer de ontwikkelaar: Denkt u nou echt dat ik de koopmarkt opga, waar ik weet dat ik elk jaar 8% van m’n €250k kwijt raak? Dat is €1666 per maand, en dan moet ik nog rente, aflossing, belastingen, onderhoud, etc betalen. Daar kan geen huurverhoging tegenop.

 69. Adamus says:

  Floor: Je moet, moet, moet kopen!
  Banken moeten gered worden, is enige wat telt, anders stort niet alleen de huizenmarkt in.

  Ik opteer voor een yurt 😉 waar bemoeit de overheid zich mee. Vooral gezien het hoog opgeleid zijn de “burger”.

 70. Scheefhuurder2 says:

  Quote uit regeerakkoord: “Boven de 43.000 is de huurverhoging 6,5 procent plus inflatie. Verhuurders mogen hierbij werken met een huursombenadering. De systematiek met een huurliberalisatiegrens blijft intact. Het systeem voor woningwaardering wordt sterk vereenvoudigd met als grondslag 4,5 procent van de waarde op basis van de wet waardering onroerende zaken. Daarmee komt een einde aan het ingewikkelde puntensysteem. Voor huurders met een inkomen boven 43.000 wordt de maximale huurprijs op basis van het woning waarderingssysteem tijdelijk buiten werking gesteld. Na vertrek van de zittende bewoners geldt de maximale huurprijs weer. Zo pakken we scheefwonen aan en blijft de sociale woningvoorraad in stand”.

  Dit laat weinig aan de fantasie over: als je de gele scheefhuurderster opgespeld hebt gekregen, ga je uitgerookt worden en geldt de 4,5% grens niet! Kwestie van de langste adem: huurverhoging weegt voorlopig niet op tegen huizenprijsdaling.

 71. cartoonist says:

  jim: Dan maar ‘n electrische bak zonder bijtelling, niet zo sportief en geen 130. Maar ooit…

  Vergis je niet, dat wordt binnenkort vast en zeker verandert, wordt gewoon weer bijtellen als je least.

 72. Adamus says:

  cartoonist:
  Het regime is bezig om een gezond nieuw bedrijfsmodel voor huis/kamer verhuurders mogelijk te maken.

  Dan kunnen de banken al die mensen die hun hypotheek niet af kunnen lossen, zodat de woningwaarde hoger blijft dan de hypotheeksom, dwingen tot verhuizen naar een huur appartementje van de bank.
  De zo vrijgekomen woning kan de bank dan verhuren aan iemand met iets meer geld.

  Dit model werkt in de USA al, waardoor in sommige staten de huizenprijzen weer stijgen omdat huisjesmelkers/investeerders woningen opkopen om te verhuren.

  Weg mat de woco’s , leve de (vogel)vrije woningmarkt

  In USA speelt gratis geld nog meer dan hier. Nog meer maakbaar, dus ik weet niet of die zwaluw hier ook ook gaat landen.

 73. krothuurder says:

  @De ontwikkelaar
  De onrust heeft inderdaad effect: de meeste mensen zijn zo overdonderd door de vele bezuinigingen dat ze nu helemaal niets meer gaan aanschaffen, geen bankstel, geen auto en al helemaal geen woning.

  Laat me raden:
  U krijgt uw huis/huizen zeker niet verkocht.

 74. jim says:

  Hier in Amsterdam is de praktijk al heel lang dat de ‘scheefwoner’ die het jarenlang ‘vertikt’ had om de huurverhoging te betalen wegens achterstallig onderhoud óf aan zijn lot word over gelaten en de woning bijkans verkrot onleefbaar word, óf dat de huurder afgekocht word met ‘n oprotpremie waarna ‘n splitsingsvergunning het mogelijk maakt voor de verhuurder om nog veel meer te verdienen en jaarlijks de huur te verhogen.
  Uitbuiting door huisjesmelken was de norm. Heet ondernemen. Zie ik niet veranderen.

 75. starter says:

  hoi , ik huur voor 1000 euro een huis met een woz van 4 ton, bij actys, in het contract staat dit,

  indien het gehuurde zelfstandige woon ruimte met een geliberaliseerde huurprijs betreft: – Vindt de jaarlijkse huurprijswijziging plaats op basis van de wijziging van het maandprijsindex cijfer volgens de consumentenprijsindex CPI , reeks alle huishoudens 2000 = 100 , geplubiceerd door het CBS.

  Neem aan dat ze dit niet zomaar kunnen aanpassen? iemand een mening?

 76. krothuurder says:

  @scheefhuurder
  Je slaat een stuk over, scroll naar onderen voor meer duidelijkheid. Je gaat geen 4000 euro per maand betalen voor je huurwoning, maar 4,5% woz.

 77. RealisT says:

  Ik vind de discussie over een half procentje verlaging van de HRA per jaar voor hogere inkomens helemaal niet interessant. Zal in veel gevallen in het begin hooguit een paar tientjes per maand schelen en daar staat een verlaging van de IB nog tegenover. Knap gespeeld van paars 3 om dit nieuws eerst naar buiten te brengen. Zo vallen de andere veel dratsicher maatregelen minder op.

  Veel van die maatregelen raken de midden en hogere inkomens immers veel harder. Als je straks 10% van je inkomen moet gaan betalen voor de zorgpremie, praat je al gauw over honderden tot duizenden euros meer. Stel dat je belastbaar inkomen 50k is, dan gaat het dus om 5000 Euro premie per jaar. Als zelfstandige moet je nog het werkgeversdeel bovenop betalen, dus bij elkaar een kleine 7000 Euro. Dat is ruim 15.000 hollandse guldens! Voor dat geld kan ik me waarschijnlijk goedkoper en sneller in thailand laten behandelen en dan is er nog geld over voor een vakantie voor 2. Tot zo ver lagere prijzen door marktwerking en afschaffing van tweedeling in de zorg.

  Hypotheek aflossen, hogere inflatie, huren, eigen bijdragen, premies, en belastingen is allemaal geld dat niet langer aan huren van de bank kan worden besteed. Tel daar de verlaging van de kinderbijslag en tegemoetkomingen bij op en het is duidelijk welke kant het de komende jaren op gaat. Dat half procentje HRA verlaging is ruis. Ruis die door de VVD uiteraard als aderlating wordt gepresenteert.

 78. krothuurder says:

  @69 starter
  De maatregelen gelden alleen voor sociale woningbouw huurders, grofweg onder de 655 per maand.

 79. Scheefhuurder2 says:

  Scheefhuurders zullen de koopmarkt niet op gang brengen, zij blijven zitten.
  Zorgwekkend is echter de startersmentaliteit. Een beperkte steekproef onder 11 starters in mijn directe omgeving (HBO+ opleiding, nog geen of 1e baan) geeft aan dat 8 beslist willen kopen en vinden dat zij meer moeten kunnen lenen om dat mogelijk te maken. Slechts 3 geven aan dat zij de huizenmarkt overspannen vinden en de komende jaren afwachten in huurwoning, of desnoods op kamers of bij ouders. Er is een hele generatie starters opgegroeid met de notie dat een eigen huis het hoogst haalbare is in het leven waar je niet vroeg genoeg aan kunt beginnen. Dat is er door ouders, media, en politiek ingepompt.

 80. Nico de Geit says:

  Waarom verkopen ze studentenkamers niet aan studenten? Kunnen hun ouders garant staan. Als ze klaar zijn met hun opleiding verkopen ze de kamer met winst door. Van die winst lossen ze dan hun schuld af. Slim. De studenten en hun ouders kun je alles wijsmaken. Dus….

 81. krothuurder says:

  @71
  Kleine aanvulling: de overheid gaat straks bepalen wat iemand mag lenen voor een huis. Die 5000 euri aan zorgkosten kun je vermenigvuldigen en van de gemiddelde huizenprijs aftrekken……………

 82. krothuurder says:

  *Scheefhuurder2
  Zelfde steekproef maar dan dertigers: niemand gaat een huis kopen.
  Hebben jouw starters ook de nieuwe pensioenopbouwregeling meegekregen ? (gaat omlaag van 2,1 naar max. 1,75)

 83. Nico de Geit says:

  Hoeveel scheefhuurders zijn er eigenlijk? Een scheefhuurder die naar tevredenheid woont kan natuurlijk ook minder gaan werken.

  In Arnhem klaagde een wethouder dat alle vrijkomende sociale huurwoningen naar asielzoekers gaan. De wethouder: ‘Dit kan zo niet langer’. De wethouder wilde hier wel mee doorgaan maar dan moest er wel meer geld uit Den Haag komen zodat er ook voor normale mensen een huurwoning beschikbaar zou zijn.

  De wethouder zal wel vervangen zijn voor een volgzame dienaar van De Partij.

 84. jim says:

  krothuurder,

  krothuurder, wanneer je gewoon op (Reply) klikt bij de post waarop je wilt reageren hoef je @69 niet te gebruiken. Scheelt verwarring. Want de nummering werkt vaak niet absoluut. In dit geval absoluut niet. Gebeurt vaak.

 85. jim says:

  Wintertijd 😉

 86. Tijl says:

  Monday Bloody Monday zingen we in koor.

  Wie oh wie gaan er in al die opgeleukte hokken wonen binnen de ring van Amsterdam? 4.5% WOZ waarde van zeg 2 – 3 ton is toch al snel 750 – 1125 euro per maand. Ga er maar aan staan met je 33k of 43k mega salaris in het jaar.

  Van mij mogen we Ierland achterna.

 87. BalancedView says:

  Een andere hamvraag: wanneer gaat de “scheefhuur”-verhoging in? Als ik bij de begroting kijk, lijkt het alsof deze pas in 2014 wordt ingeboekt? Voor mij persoonlijk toch wel interessant, omdat ik van plan ben om nog een jaar of 2 scheef te huren 😀

 88. BalancedView says:

  Nico de Geit: Hoeveel scheefhuurders zijn er eigenlijk? Een scheefhuurder die naar tevredenheid woont kan natuurlijk ook minder gaan werken.

  Uit twee verschillende onderzoeken is gebleken dat resp. 15% en 16% in de sociale huur een scheefhuurder betreft. Zoiets dus.

  Overigens zijn veel scheefhuurders scheefhuurders omdat ze met zijn tweeën werken. Logische oplossing: één van de twee schrijft zich elders in. Reken maar dat dat massaal gaat gebeuren.

 89. BalancedView says:

  Scheefhuurder2:
  Scheefhuurders zullen de koopmarkt niet op gang brengen, zij blijven zitten.
  Zorgwekkend is echter de startersmentaliteit. Een beperkte steekproef onder 11 starters in mijn directe omgeving (HBO+ opleiding, nog geen of 1e baan) geeft aan dat 8 beslist willen kopen en vinden dat zij meer moeten kunnen lenen om dat mogelijk te maken. Slechts 3 geven aan dat zij de huizenmarkt overspannen vinden en de komende jaren afwachten in huurwoning, of desnoods op kamers of bij ouders. Er is een hele generatie starters opgegroeid met de notie dat een eigen huis het hoogst haalbare is in het leven waar je niet vroeg genoeg aan kunt beginnen. Dat is er door ouders, media, en politiek ingepompt.

  Ik herken dit verhaal heel erg ja. Heb zelf veel hoogopgeleiden in mijn vriendenkring, slechts een kleine minderheid denkt kritisch na over het kopen van een huis. Wat ik wel sterk zie, is dat ze voor defensieve financieringen gaan (al een paar jaar), dus annuïtair, ver onder de max etc. Prijsdaling lijkt voor velen echter geen argument om hun verlangens nog even uit te stellen.

 90. RealisT says:

  Scheefhuurder2: Er is een hele generatie starters opgegroeid met de notie dat een eigen huis het hoogst haalbare is in het leven waar je niet vroeg genoeg aan kunt beginnen. Dat is er door ouders, media, en politiek ingepompt.

  Er is een hele generatie opgegroeid met de wetenschap dat scheefleners ALTIJD de hand boven het hoofd gehouden zal worden. Hoge schulden zijn immers goed voor de economie, de stagnatie op de woningmarkt wordt veroorzaakt door te weining krediet, bla, bla…

  Ik hoorde Rutte vannavond bij P&W heel duidelijk zeggen dat de ingrepen op de woningmarkt tot doel hebben om een verdere daling van de huizenprijs tegen te gaan. Eindelijk rust. Klopt Mark. Er wordt straks helemaal geen flikker meer verkocht.

 91. BalancedView says:

  Scheefhuurder2: Dit laat weinig aan de fantasie over: als je de gele scheefhuurderster opgespeld hebt gekregen, ga je uitgerookt worden en geldt de 4,5% grens niet! Kwestie van de langste adem: huurverhoging weegt voorlopig niet op tegen huizenprijsdaling.

  Klopt.

  Daar komt bij dat de particuliere huren echt niet significant gaan stijgen. Deze dalen de laatste jaren zelfs jaar op jaar en mijn verwachting is dat dit nog wel langzaam door zal zetten. Ook logisch als je bedenkt dat een modaal inkomen 33k is (let wel: plusminus 1800 netto!!!) en de meeste mensen die veel meer verdienen al in een koophuis zitten. Hoe moet je in vredesnaam met een dergelijk inkomen 900 euro huur per maand ophoesten? Ain’t gonna happen dus.

  In mijn geval: betaal plusminus 560 euro aan huur voor een goed onderhouden appartement. Woon samen met partner, beiden individueel al boven 43k. Scheefhuren dus en geen mogelijkheid om één van de twee op een ander adres in te schrijven. Aan de andere kant: je kan hier (grote stad in Brabant) voor 200 euro meer een ruime eensgezinswoning huren. Ik heb dan meer ruimte en woon niet meer tussen de tokkies. Als de prijzen dus onvoldoende dalen naar mijn smaak en ik krijg twee jaar huurverhoging dan ga ik toch lekker wat meer betalen voor meer woongenot? Vooral pech voor de WoCo en de buurt lijkt mij. Echt geen reden om te kopen.

 92. Tijl says:

  Stel dat ie inderdaad klapt binnenkort, huizenprijzen gaan door de helft. WOZ waarde volgt automatisch mag je hopen, wie zegt dat ze het percentage verplichte huurkosten niet verhogen van 4.5% naar 9% per jaar?

  Die hele WOZ waarde wordt gemanipuleerd wanneer het uitkomt natuurlijk.

 93. BalancedView says:

  Marc:
  Nu alle scheefhuurders hun huurwoning uitgejaagd worden zullen de prijzen aan de onderkant van de markt minder hard dalen. Daarnaast zal het effect op de hypotheeklasten te overzien zijn aangezien deze woningen toch al voornamelijk op basis van NHG werden gefinancierd en daar was al de verplichting om tenminste 50% af te lossen.

  Aan de bovenkant van de markt kon het nog wel eens hard gaan met de daling want deze woningen werden volgens mij met name gefinancierd met aflossingsvrije hypotheken. Van aflossingsvrij naar een annuiteitenhypotheek hakt er in bij woningen van > 350k

  Ik zie de toekomst dan ook zonnig in met mijn tussenwoning met woz waarde van 121k en volledig afbetaald. Ondertussen spaar ik nog een paar jaar door voor een nieuwe woning in het hogere segment.
  Nu maar hopen dat de gemeenten ook eens vaart maken met het naar beneden bijstellen van de grondprijzen.

  Ik zie het wat minder zonnig in. De prijzen zullen mijns inziens van bovenaf instorten. Dat zal ook voor prijsdruk onderin zorgen (waarom immers 2 ton betalen voor een huis als je een mooier huis, dat eerst 3 ton waard was ook kan kopen voor dat geld?). Vanaf 1/1/13 stopt de onderkant van de markt trouwens bij 2 ton. Reken voor de gein maar eens terug wat je moet verdienen om dat te financieren plus annuïtaire aflossing.

  Btw, als ik in jouw situatie zou zitten zou ik me ook nergens druk om maken. Heb geduld en sla toe als het moment daar is!

 94. BalancedView says:

  Scheefwoner: Concreet betekent dit voor mij euro 600 verhoging op jaarbasis. 100% aflossen per januari gaat de verdere daling versnellen. Stel een woningwaarde van 240000 en
  een milde daling van 5% geeft een maandelijkse daling van euro 1000. Denk je dat ik nu starter word?

  Het is nog te vroeg voor bodemvissen.

  Voor de echte berekenende scheefwoner is 600 euro per jaar een lachertje. Diep triest is het voor alle huurders die tot 50k bruto verdienen. Die worden onder valse voorwendselen (NL heeft godverdoeme al de hoogste woonquote van Europa en ver daarbuiten!!!) opgescheept met onredelijke en een niet terug te draaien lastenverzwaring zonder dat dat iets oplevert (niet voor henzelf, maar zeker ook niet voor de NL economie). Ik leef mee met deze mensen, net als met de minder fortuinlijke babyboomer die aan het eind van zijn carrière plots een scheefhuurder is en geen kant op kan. Eerst een leven lang generatiegenoten zien graaien en rijk zien worden van een koophuis, dan lijkt het alsof jouw moment eindelijk daar is… krijg je dit. Heel erg diep triest, Rutte en Samsom zouden zich ongelofelijk diep moeten schamen.

 95. BalancedView says:

  De ontwikkelaar:
  6,5% + inflatie schiet tenminste op.

  Dat het voor onrust zorgt geeft aan dat het effect heeft.

  Als je dat moet betalen wordt het tijd om STARTER te worden ipv. een veel te goedkope gesubsidieerde woning bezet te houden.

  Ik beloof je dat ik zal starten en je over 3 jaar van je vastgoed af zal helpen!

 96. BalancedView says:

  JR:
  PVDA heeft wederom zijn punten laten schieten. De VVD heeft de full monty omtrent de woningmarkt. Ben benieuwd hoe de plannen uit gaan pakken maar voor huurders met een modaal inkomen en een volledig gezin ziet het er niet goed uit. Huren wordt duurder en duurder en de huizenprijzen zullen uit stabiliseren tot een nog steeds moeilijk bereikbaar niveau. Daarnaast nog eens de hvaik op de nieuwe ministerpost en men weet wel hoe het gaat lopen.

  Ben benieuwd als ze de scheefwoners zoals mijn ouders ook gaan aanpakken die wonen in een veel te groot afbetaald huis met maar liefst 5 slaapkamers waarvan 4 leeg.

  Huren wordt niet duurder, huren gaan dalen. Wat nu in Groningen gebeurt (particuliere huur goedkoper dan sociale huur), gebeurt straks op veel meer plekken. De Woco’s gaan hier niet blij mee zijn. Nederland heeft een belachelijk grote “sociale” huur (plusminus 35%). Wie gaan die woningen dan allemaal huren? Zelfs de minima krijgen straks huurverhogingen van inflatie + 1,5% om hun oren. Is gewoon geen houdbaar verhaal. Over 5 jaar in dit theater: WoCo’s geconfronteerd met leegstand!

 97. BalancedView says:

  Nico de Geit:
  Maffia

  Ze vragen 350.000 euro voor mijn huurwoning en ik betaal bijna 1000 euro per maand huur. Komt er straks 300 euro per maand bij????

  Ik geloof niet dat het huurcontract zo’n enorme huurverhoging toestaat. Ik ga echt geen huis kopen.

  Als er hier niets meer te verdienen is kan ik beter ergens gaan wonen met lagere lasten. Ik ga niet mijn spaargeld uitgeven aan huur.

  Dreig eens om weg te gaan als de verhuurder deze verhoging wil doorvoeren. Dikke kans dat ie eieren voor zijn geld kiest. Mensen die 1300 euro netto per maand met gemak aftikken zijn dun bezaaid, believe me…

 98. BalancedView says:

  maarten: dit is erg slecht nieuws voor de consumptie en dus onze economie. Ik verwachte grote krimp en breed door de hele economische structuur.

  Kijk… dit is nou precies de reden waarom die huurverhoging zo’n ongelofelijk dom besluit is. Koopkrachtdaling waar geen enkele plus tegenover staat… Ben jij nou zo slim….?

 99. Bryan says:

  Nico de Geit: studie

  Neuh, 20.000 heb je zo terugbetaald

  JR: PVDA heeft wederom zijn punten laten schieten.

  Tsja, dit is dezelfde PvdA die samen met Minister Zalm van de VVD de hele aflossingsvrij-feest mogelijk heeft gemaakt.

  Hoezo Rutte II, iedereen weet toch dat dit Paars III is? Maar dan met VVD op de voorgrond. Dus eigenlijk nog erger.

 100. Bryan says:

  Scheefhuurder2: 51

  Tjsa, ik denk dat er straks een hoop Holding BVs worden opgestart en komen een hoop mensen weer onder de 43.000 grens te staan 🙂

 101. Satbuggy says:

  De Hypotheek Rente Afrek : is een systeem en werkt hetzelfde als een piramidespel zoals Palm Invest.

  Zolang er nieuwe hypotheeknemers bijkomen kunnen de eerste instappers betaald worden.

  Maar als er geen nieuwe instappers meer komen dan kunnen de eerste instappers ook niet meer betaald worden.

  En wij zijn nu in de eerste stap van deze fase beland……

  Nederland is zo een fantastisch leuk land…. Vol met blinde schapen!!!

 102. Satbuggy says:

  Het is heel simpel : de woningmarkt komt pas weer op gang als de bank het onderpand (uw te kopen huis) voldoende vind.

  Op dit moment vindt de bank het onderpand te risicovol en de prijs dus te hoog.

  Wanneer u een hypotheek afsluit kijkt de bank puur naar de executiewaarde voor het geval u niet meer betaald.

  Zodat het dus altijd een win win situatie is.

  Nooit gehoord van auto huurkoop? Zelfde systeem. Maar dan in het klein.

 103. Paul says:

  Iemand die een shatting kan/durft maken van de prijsdaling van 31/12 op 1/1 2013 ?

  Mijn schatting: pats! 10% eraf.

 104. ll says:

  Alles proberende te overzien, krijgen we een koopkracht verlaging van 1000 per persoon, is voor een modaal gezin 2500, is een verlies in koopkracht van meer dan 10%, structureel……….

  Hetzelfde als in Ierland duzzzz. Ons voorland.

  Verder denk ik dat niemand nog een ietsje van duidelijkheid vind in al deze brij van maatregelen, en blijft zitten waar ie zit, en bibbert…….., want hier blijft het niet bij………

  Dit kan je met recht een crisis gaan noemen.

 105. Draaikont says:

  Ik ben dus echt zo’n stumper die 40K per jaar verdient en met een bijklussende partner waarschijnlijk rond de 43K uitkomt. Ik moet echt als de wiedeweerga mijn vrije dagen opnemen, aangezien het een regelrechte ramp zou zijn als ze worden uitbetaald.

  Overigens heb ik maarliefst 1 jaar kunnen genieten van een “sociale” huurwoning, met nog geen prijs van 630 euro. Voor die tijd heb ik zo’n 10 jaar vastgezeten in studentenkamers. Ik verwacht dat mijn huur volgend jaar zal stijgen naar de 700 euro. Allemaal niet heel ernstig, maar het is wel een beetje zuur dat de scheefhuurder vederop in de straat al 20 jaar zit te profiteren en voor 400 euro huurt (en dus slechts 40 euro verhogen te verduren krijgt) en de tokkies aan de overkant voor meer dan 300 euro gesubsidieerd worden, geen huurverhoging krijgen en waarschijnlijk per saldo niet veel slechter af zijn dan ik. Verder ken ik genoeg mensen die ergens in 2006 een huis hebben gekocht en over een jaar of 25 een gigantisch probleem hebben, maar vooralsnog toch echt aanzienlijk goedkoper wonen dan ik.

  Als ik door de overheid zo hard word genaaid, moet ik wel verreweg financieel gezien de verstandigste keus hebben gemaakt. Kan niet anders.

 106. ll says:

  Paul: Mijn schatting: pats! 10% eraf.

  Moet ook, inkomensdeflatie wordt 10%……

  Met een inkomensdeflatie stijgen de schulden…….

  Deflatie in aantocht 🙂

 107. ll says:

  Draaikont: Als ik door de overheid zo hard word genaaid

  Valt wel mee toch, je verliest in elk geval GEEN VERMOGEN, door waardevermindering van je eigen woning, van zo’n 30.000 per jaar………… ;), daar kan geen huur tegenop………

 108. ll says:

  En nog steeds geen woord in het regeerakkoord over de huishoudschulden die moeten worden afgebouwd. Waarvan deze schulden moeten afgebouwd ? , zolang er geen inkomensinflatie is, maar inkomensdeflatie ?

  Huizenprijzen dalen, en blijven dalen tot 128.000 voor een gemiddeld huis met een waardetotaal van 448 miljard, voor de mensen met een hypotheek van 670 of 800 of 1004 miljard. Het best bewaarde geheim van Olland. 🙂

 109. henk 6 says:

  ll,

  KLOPT HELEMAAL. SITUATIE NU GEM HYPO 195, GEM HUISWAARDE 214.

 110. ll says:

  henk 6: GEM HUISWAARDE 214

  Je loopt achter 🙂 is nu 209k, en dalende……, maar geeft niet, je kan in elk geval wel rekenen, zonder modelletjes ?

 111. ll says:

  Priemus, de woco’s zijn nu een belastingkantoor, de huurverhogingen gaan direct door naar de staatskas.

 112. Adamus says:

  http://www.gata.org/node/11882

  En dan deze zin

  “All prices are no longer simply set by buyers and sellers but are manipulated by governments and central banks. The system that is failing is not capitalism but price-rigging by governments”

  Gaat ook op voor huizenmarkt.

 113. Adamus says:

  ll:
  Priemus, de woco’s zijn nu een belastingkantoor, de huurverhogingen gaan direct door naar de staatskas.

  En de “burger” vindt het wel best; zolang het de buren treft.

 114. Adamus says:

  cartoonist: foutje, de bv staat voor 410 miljard in het rood.

  http://www.destaatsschuldmeter.nl/

  maar dit doet aan het principe niets af.

  En nog wat garanties.

 115. Adamus says:

  starter:
  hoi , ik huur voor 1000 euro een huis met een woz van 4 ton, bij actys, in het contract staat dit,

  indien het gehuurde zelfstandige woon ruimte met een geliberaliseerde huurprijs betreft: – Vindt de jaarlijkse huurprijswijzigingplaats op basis van de wijziging van het maandprijsindex cijfer volgens de consumentenprijsindex CPI , reeks alle huishoudens 2000 = 100 , geplubiceerd door het CBS.

  Neem aan dat ze dit niet zomaar kunnen aanpassen? iemand een mening?

  Hier idem, maar ze gaan wel voor het maximum. Let wel, dat zijn ze niet verplicht. In mijn geval zijn ze de tollenaar voor rabopensioenfonds.

 116. ll says:

  Adamus: En de “burger” vindt het wel best; zolang het de buren treft.

  Waar is de woede ? 🙂

  We mopperen over de narren van de macht en kiezen vervolgens een stel nieuwe narren……… citaatje.

 117. Voerman says:

  ll: Waar is de woede ?

  Waar is het temperament?
  Waar is de ambitie?
  Waar is de geestdrift?
  Waar is de gezonde agressie?

  Waar zijn de mensen?

 118. Adamus says:

  Scheefhuurder2:
  Scheefhuurders zullen de koopmarkt niet op gang brengen, zij blijven zitten.
  Zorgwekkend is echter de startersmentaliteit. Een beperkte steekproef onder 11 starters in mijn directe omgeving (HBO+ opleiding, nog geen of 1e baan) geeft aan dat 8 beslist willen kopen en vinden dat zij meer moeten kunnen lenen om dat mogelijk te maken. Slechts 3 geven aan dat zij de huizenmarkt overspannen vinden en de komende jaren afwachten in huurwoning, of desnoods op kamers of bij ouders. Er is een hele generatie starters opgegroeid met de notie dat een eigen huis het hoogst haalbare is in het leven waar je niet vroeg genoeg aan kunt beginnen. Dat is er door ouders, media, en politiek ingepompt.

  De groep waarbij de relatie het binnen 5 jaar ook misschien laat afweten.

 119. Adamus says:

  + 1,5% om hun oren. Is gewoon geen houdbaar verhaal. Over 5 jaar in dit theater: WoCo’s geconfronteerd met leegstand!

  Daarom ook meer bevoegdheden tot controle: extra belasting als er naar de mening van overheidsdienaar teveel mensen achter een deur wonen.

 120. Adamus says:

  ll:
  Alles proberende te overzien, krijgen we een koopkracht verlaging van 1000 per persoon, is voor een modaal gezin 2500, is een verlies in koopkracht van meer dan 10%, structureel……….

  Hetzelfde als in Ierland duzzzz. Ons voorland.

  Verder denk ik dat niemand nog een ietsje van duidelijkheid vind in al deze brij van maatregelen, en blijft zitten waar ie zit, en bibbert…….., want hier blijft het niet bij………

  Dit kan je met recht een crisis gaan noemen.

  Lijkt wel een depressie, iedereen blijft maar uit het raam staren naar die herfstbladeren.
  Was’t nog wat bij P&W gisteravond? Kunduz op de tribune?

 121. Adamus says:

  Bryan: Neuh, 20.000 heb je zo terugbetaald

  Als je werk/inkomen hebt!

 122. Adamus says:

  Draaikont:
  Ik ben dus echt zo’n stumper die 40K per jaar verdient en met een bijklussende partner waarschijnlijk rond de 43K uitkomt. Ik moet echt als de wiedeweerga mijn vrije dagen opnemen, aangezien het een regelrechte ramp zou zijn als ze worden uitbetaald.

  Overigens heb ik maarliefst 1 jaar kunnen genieten van een “sociale” huurwoning, met nog geen prijs van 630 euro. Voor die tijd heb ik zo’n 10 jaar vastgezeten in studentenkamers. Ik verwacht dat mijn huur volgend jaar zal stijgen naar de 700 euro. Allemaal niet heel ernstig, maar het is wel een beetje zuur dat de scheefhuurder vederop in de straat al 20 jaar zit te profiteren en voor 400 euro huurt (en dus slechts 40 euro verhogen te verduren krijgt) en de tokkies aan de overkant voor meer dan 300 euro gesubsidieerd worden, geen huurverhoging krijgen en waarschijnlijk per saldo niet veel slechter af zijn dan ik. Verder ken ik genoeg mensen die ergens in 2006 een huis hebben gekocht en over een jaar of 25 een gigantisch probleem hebben, maar vooralsnog toch echt aanzienlijk goedkoper wonen dan ik.

  Als ik door de overheid zo hard word genaaid, moet ik wel verreweg financieel gezien de verstandigste keus hebben gemaakt. Kan niet anders.

  Jij denkt dat de scheefhuurder een verhoging opleggen voor jou een betere huur op gaar leveren? Zo werken de communicerende vaten van de overheid niet. Ik ken zelf alleen scheefhuurders is atypische woningen, woningen die de verhuurder liever geschikt voor verkoop wil maken. Niet voor gezin geschikt.

 123. Willem Zoveel says:

  BalancedView: Huren wordt niet duurder, huren gaan dalen. Wat nu in Groningen gebeurt (particuliere huur goedkoper dan sociale huur), gebeurt straks op veel meer plekken. De Woco’s gaan hier niet blij mee zijn. Nederland heeft een belachelijk grote “sociale” huur (plusminus 35%). Wie gaan die woningen dan allemaal huren?

  Inderdaad, voor mij persoonlijk, (starter, net onder modaal) is dit wel wat vreemd, de woco alhier biedt sinds dit jaar o.a. woningen (zog. sociale verhuur) met een huur van 600 euro(voor inkomens vanaf 26.000, in de kleine vrije sector inde regio kom je grotere woningen tegen van 700-800 euro. Dit kigt al ontzettend dicht bij elkaar, een paar jaar huurverhogingen in de sociale verhuur en verdere gematigde prijsdaling in de vrije sector en het prijsniveau is vergelijkbaar. Ik sta al jaren op de wachtlijst bij de woco, woon ondertussen antikraak(steeds in andere slooppandjes van die woco, ik kan zo nog jaren van durp naar durp over het eiland hoppen,zoveel goede, goedkope woningen staan er nog op de slooplijst) maar overweeg steeds vaker vrije sector, zeker als dit doorzet.

 124. Adamus says:

  BalancedView: Kijk… dit is nou precies de reden waarom die huurverhoging zo’n ongelofelijk dom besluit is. Koopkrachtdaling waar geen enkele plus tegenover staat… Ben jij nou zo slim….?

  Maar gelukkig kan de overheid wel haar uitgaven blijven doen. Bijvoorbeeld de rente op de staatsschulden. Anders zouden de institutionele beleggers ook nog in problemen komen: Geen pensioen en zo….

 125. Floor says:

  BalancedView: Overigens zijn veel scheefhuurders scheefhuurders omdat ze met zijn tweeën werken. Logische oplossing: één van de twee schrijft zich elders in. Reken maar dat dat massaal gaat gebeuren.

  Ook dat houden ze bij de belastingdienst prima bij toch wanneer er ineens iemand zich uitschrijft?
  En sinds dat geruisloos erdoor gedrukte wetje van afgelopen maand, zul je de controleurs binnen moeten laten.
  Nee mensen, belastingdienst heeft het afgelopen decennium giga veranderingen ondergaan, alles en iedereen staat van top tot teen geregistreerd.
  Eén of andere pief bij de belastingdienst heeft mij daar vorig jaar voor gewaarschuwd zonder expliciet uit de doeken te doen wat er dan ging veranderen.
  Begint nu te dagen.

 126. Stefan says:

  Concludeer ik goed dat deze blog de volgende visie heeft op wonen?

  De koopmarkt moet liberaal zijn en absoluut geen overheidsinvloed zoals HRA en dergelijke hebben. Rente is een functie van het risico dat banken lopen, marktwerking is belangrijk, etc, etc..

  De huurmarkt moet volledig gereguleerd zijn. Maximale huurstijging volledig gedefinieerd, huurprijs functie van WOZ waarde en andere bescherming van huurders.

  Ik vind dit behoorlijk tweeslachtig. Of je pleit voor een volledige liberalisatie van beide markten of je accepteert overheidsinvloed op beide markten.

  Heeft het profiel van de gemiddelde poster (wss huurder) invloed op deze visie???

 127. Floor says:

  Stefan,

  Nope, denk het niet, wanneer onze overheid het over huren heeft bedoelen ze daar trouwens de sociale sector mee, vrije sector (momenteel met een kale huur van boven de 664,66) bemoeit de overheid zich überhaupt niet mee.
  Huur in de sociale sector zal voor heel veel mensen gereguleerd moeten blijven d.m.v. huurtoeslag aangezien deze lieden anders op zoek moeten naar een brug.
  Dus ja, er blijft één giga probleem t.a.v. de liberalisatie van zowel de sociale sector als vrije sector, de overheid bepaald de WOZ-waarde, die per definitie ook nog eens een jaar achter loopt.
  In een dalende markt betekent dit dus dat de norm van 4,5% van WOZ-waarde ook een jaar achter loopt.
  Afgezien nog van het feit dat ik zo mijn vraagtekens zet bij de wijze waarop een woning gewaardeerd wordt.

 128. lorenzo says:

  Voerman: cartoonist: Weg mat de woco’s , leve de (vogel)vrije woningmarkt

  Je wilt hogere prijzen ? Dat gebeurt er als de woningmarkt weer vrij wordt , de banken zijn te danken.
  Ondertussen staan we in de rij voor winterbanden weken , maanden kan het duren , wat hebben we het toch goed he ! Genieten .

 129. lorenzo says:

  Voerman: Waar is het temperament?Waar is de ambitie?Waar is de geestdrift?Waar is de gezonde agressie?Waar zijn de mensen?

  staan in de rij voor winterbanden….

 130. lorenzo says:

  Paul: Iemand die een shatting kan/durft maken van de prijsdaling van 31/12 op 1/1 2013 ?
  Mijn schatting: pats! 10% eraf.

  Zou ik niet doen , omgekeerd evenredig is het fout gegaan. Het solidariteits beginsel in nederland lost dit wel op , maar toch .

 131. Mastah says:

  Stefan,

  De beschrijving van de koopmarkt klopt de visie wel. Maar wat betreft de huren willen de meesten hier dat niet eenzijdig de afspraken worden veranderd. Je huurt oa om de financiele risico’s mbt vastgoed af te dekken. Daarom staan er in het contract afspraken over maximale stijgingen. Ipv een expliciet percentage of inflatiecijfer wordt voor de gereguleerde markt hiervoor ieder jaar een redelijke norm door de overheid voorgesteld. Als die norm echter eenzijdig wordt veranderd voor bepaalde inkomensgroepen (al vanaf de lagere middeninkomens) om de woningcorporaties vervolgens als belastingkantoor te laten functioneren zijn de lezers hier niet zo blij. Dat is immers weer een extra vorm van overheidsingrijpen dat de markt weer verstoord.

  Beter zou zijn lijkt mij de overheid ook niet de huurmarkt te laten reguleren. Maar de huurders en verhuurders ook voor de lagere huren samen in het contract de jaarlijkse huurverhoging te laten baseren op oa het inflatiecijfer, net als in de geliberaliseerde sector gebeurd. Dan kan de overheid niet eenzijdig ingrijpen in het contract.

 132. snorkel says:

  Stefan,

  Beste Stefan, dat concludeer je inderdaad verkeerd

 133. Nico de Geit says:

  lorenzo: staan in de rij voor winterbanden….

  Prijs opgevraagd, geen probleem. Besteld, geen probleem. Bellen ze op dat het niet leverbaar is. Wel andere banden, maar dat wil ik niet. We hebben het gewoon over Michelin Alpin banden in een nogal afwijkende maat.

  Lorenzo, weet jij iets over de nieuwe 928? Ik wilde altijd al een 928 hebben.

 134. Nico de Geit says:

  Over prijsdaling huizenmarkt: Er wordt nauwelijks iets verkocht. Verkopers, herstel, aanbieders, kijken wat andere aanbieders vragen en stemmen daar hun vraagprijs op af. Maar er zijn niet of nauwelijks kopers.

  De prijs wordt nog steeds bepaald door wat de bank wil lenen. De nieuwe omstandigheden zullen op termijn hun effect laten zien.

  Ik verwacht de komende jaren geen koopjes, of er moet een kerncentrale ontploffen of Nederland moet geraakt worden door een grote overstroming. En dan nog mogen velen hun huis niet verkopen voor minder dan de hypotheekschuld.

  Voorlopige verwachting: De prijs blijft dalen, 3 tot 12% per jaar.

 135. Floor says:

  Ik vind dit puntje trouwens wel interessant.

  •Er moet de mogelijkheid komen om, in onderling overleg met andere landen, uit de EU, de eurozone en het Schengen-verdrag te stappen.

  🙂

  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/10_oktober/29/binnenland/overzicht-plannen-kabinet-rutte-ii-regeerakkoord.xml

 136. svg says:

  ll:
  En nog steeds geen woord in het regeerakkoord over de huishoudschulden die moeten worden afgebouwd. Waarvan deze schulden moeten afgebouwd ? , zolang er geen inkomensinflatie is, maar inkomensdeflatie ?

  Huizenprijzen dalen, en blijven dalen tot 128.000 voor een gemiddeld huis met een waardetotaal van 448 miljard, voor de mensen met een hypotheek van 670 of 800 of 1004 miljard. Het best bewaarde geheim van Olland.

  Mijn schatting komt uit op plusminus 400 miljard uit, dus zeg maar 100.000 euro per woning en daar durf ik best wel een flesje wijn om te verwedden.

 137. svg says:

  Sorry, moet natuurlijk zijn 100.000 euro gemiddelde woningwaarde.

 138. Adamus says:

  toch blijft het “grappig” dat de overheid precies doet wat velen hier verwachtten, maar ergens hoopten dat ze het niet zou doen. Ze beschermen de kopers met NHG en verhogen de huren..: eigenlijk zou ik een spandoek moeten pakken, maar zo lang ze niet goede huizen gaan slopen en huurders met tasers naar de koopwoning begeleiden, gaat het nog. De koopprijs daalt inderdaad harder dan een huurverhoging, dus gewoon blijven zitten waar je zit en niet kopen dus als huurder.

 139. Steven says:

  sorry was ik (Steven). Ik had er nog Adamus staan van twee dagen geleden (toen iemand poste als Floor).

  sorry Adamus

 140. Ma Ling says:

  stel: een gezin (papa, mama, 2 kinders). Beide ouders verdienen beroerd: € 22.000 op jaarbasis, samen dus € 44.000.

  Pvda en VVD stellen dat tweemaal minimum/minimaal loon optelt tot een bovenmodaal inkomen en dus ca 10% huurverhoging tegemoet kan zien. te bizar.

  En huurprijs relateren aan WOZ-waarde leidt ertoe dat huurders nu de WOZ-taxaties gaan aanvechten. Gaat nog leuk worden, aangezien die Waardering Onroerende Zaak zo subjectief is als de pest.

  @ Tufkaj, Schuurhuurder, Draaikont & BalancedView: komende zondag nationaaljongerendebat in Rotterdam. Wellicht interessante materie voor de (door)starter?

 141. juandix says:

  Vanuit het optiek van het recente huiseigenaar (2003-2008) die de rente lasten zonder probleem kan afdragen, blijft gewoon vast aan zijn woning. (Mijn geval)

  Kiezen tussen verlies nemen van half ton (30 mille) om een duurdere huis te kopen met beperkte nieuwe hypotheek mogelijkheden en dalende prijzen of huren met hogere woning lasten.

  Ik zie niemand snel verhuizen met deze markt als dat niet hoeft (werkloosheid/echtscheiding).

 142. Tijl says:

  Indien de waarde van de grond een groot aandeel heeft van de waarde van een woning en dus uiteindelijk van de WOZ waarde, dan gaan gemeentes never nooit de grondprijzen naar beneden bijstellen natuurlijk.

  Een soort van belangenverstrengeling.

 143. Bug says:

  Rente is een functie van het risico dat banken lopen, marktwerking is belangrijk, etc, etc..

  Rentefluctuatie zorgt voor risico niet andersom.

 144. lorenzo says:

  Nico de Geit: Prijs opgevraagd, geen probleem. Besteld, geen probleem. Bellen ze op dat het niet leverbaar is. Wel andere banden, maar dat wil ik niet. We hebben het gewoon over Michelin Alpin banden in een nogal afwijkende maat. Lorenzo, weet jij iets over de nieuwe 928? Ik wilde altijd al een 928 hebben.

  van de nieuwe 928 weet ik wel iets van .
  De banden betreffende , heb net een test gelezen en vergeet die Michelin , de beste 3 :de Nokian wR d3 , dan de continetal contact ts en dan de Semperit speed grip 2.
  De michelin alpine 4 op de 7 de plaats .

 145. cartoonist says:

  lorenzo: Voerman: cartoonist: Weg mat de woco’s , leve de (vogel)vrije woningmarkt

  Je wilt hogere prijzen ? Dat gebeurt er als de woningmarkt weer vrij wordt , de banken zijn te danken.

  Ik verwoordde hier a.h.w. het standpunt van het regime, die naar mijn mening de woco’s op termijn wil opheffen of reduceren. Het regime wil het vrije-woningmarkt principe graag met de mond, belijden. Vandaar (vogel)vrije woningmarkt.

 146. stoppen met werken says:

  Het regeerakkoord stimuleert hurende tweeverdieners met kinderen om één van de twee te laten stoppen met werken: Geen dure kinderopvang meer nodig, lagere ziektekostenpremie (inkomensafhankelijk), tweede auto voor woon werk verkeer kan eruit en geen jaarlijkse huurverhoging van +6,5% boven inflatie…

 147. Nico de Geit says:

  lorenzo: de nieuwe 928

  Ik wilde altijd al een 928. De prijs valt op zich mee, hij is betaalbaar. Maar wat moet je met al die pk’s?

  Het is een droomauto, misschien moet het een droom blijven. Het is wel zo dat er een bepaalde glans verdwijnt als iets binnen je bereik komt.

  Als er een 0% 928 zou komen, dan zou ik alles nog een keer doorrekenen. Maar ik denk dat een grotere, meer comfortabele auto meer te bieden heeft. Je staat toch altijd in de file.

 148. mosske says:

  voor wat betreft woz,dehoogte hiervan is omgekeerd evenredig met de schuld van een willekeurige gemmente.dus wil je een hogere woz………..laat ze een multicultureel gebouw bouwen.
  is hier ook gebeurt.notabene hebben ze hier pas de melkbussen afgeschaft(l)

 149. lorenzo says:

  Nico de Geit: Ik wilde altijd al een 928. De prijs valt op zich mee, hij is betaalbaar. Maar wat moet je met al die pk’s? Het is een droomauto, misschien moet het een droom blijven. Het is wel zo dat er een bepaalde glans verdwijnt als iets binnen je bereik komt. Als er een 0% 928 zou komen, dan zou ik alles nog een keer doorrekenen. Maar ik denk dat een grotere, meer comfortabele auto meer te bieden heeft. Je staat toch altijd in de file.

  net een mooie vrouw , op een gegeven moment zie je het nier meer.
  en..bezit is einde van het vermaak .

  o ja , de michelins zijn ook nog eens het duurst, nog een afweging dus.

 150. Draaikont says:

  Adamus,

  Adamus: Jij denkt dat de scheefhuurder een verhoging opleggen voor jou een betere huur op gaar leveren? Zo werken de communicerende vaten van de overheid niet. Ik ken zelf alleen scheefhuurders is atypische woningen, woningen die de verhuurder liever geschikt voor verkoop wil maken. Niet voor gezin geschikt.

  Wat denk ik? Ik heb het een paar keer gelezen, maar snap het nog steeds niet echt.

 151. Draaikont says:

  lorenzo: staan in de rij voor winterbanden….

  Briljante reactie. Ingelijst en opgehangen.

 152. Draaikont says:

  Ma Ling:
  @ Tufkaj, Schuurhuurder, Draaikont & BalancedView: komende zondag nationaaljongerendebat in Rotterdam. Wellicht interessante materie voor de (door)starter?

  Absoluut interessant. En Voerman hoeft niet bang te zijn. Het temperament, de agressie, de passie is er bij mij wel. Maar ik heb ook zelfkennis. Ik kan namelijk echt van geen meter debatteren. Ik weet niet eens hoe je het spelt, realiseer ik me nu. Helaas werkt de wereld zo dat degene die dat wel weten (hoe dat moet, niet hoe je het spelt) niet per se degenen zijn met de meest intelligente mening.

 153. Bryan says:

  Adamus: Als je werk/inkomen hebt!

  Als het een IB-groep (of hoe heet die tent nou weer) studielening betreft hoef je het alleen terug te betalen als je werk hebt.

 154. Bryan says:

  ll: Hetzelfde als in Ierland duzzzz. Ons voorland.

  Ierland had een grotere probleem, daar was de woningbouw iets van 15% van de GDP. Dus zakt je huizenmarkt in, dan verlies je 15% GDP en krijg je flinke werkloosheid ineens. Regering had ineens flink minder belastinginkomen en fors meer uitgaven op uitkeringen. Gevolg was massaemigratie.

  Net als Ierland zijn de opgebouwde fictieve rijkdommen in Nederland op de huizenmarkt gebasseerd, maar in Nederland is niet veel van de GDP op het bouwen van huizen gebasseerd. D.w.z. het inkomensstroom van Nederland komt niet van de huizenmarkt. Dat was het geval in Ierland.

  Overigens kan je aardig wat in Dublin kopen tegenwoordig voor cash.

 155. Tsjaa.. says:

  In Amsterdam kunnen dus straks in al die corporatiewoningen mensen met zeer lage inkomens en huurtoeslag wonen. Gechargeerd gezegd betekent dat redelijk aangepaste scheefhuurders eruit, tokkies erin. Dit zal voor een redelijke verpaupering van Amsterdam zorgen en ook de waarde van de koopwoningen in de buurt drukken.
  Kopers zullen nu eerst eens de kat uit de boom kijken om te zien hoeveel ze er nu echt op achteruit zullen gaan. De vraag zal dalen, dus de aanbieders zullen nog meer in prijs moeten dalen.

 156. alaaf says:

  ALS de huren omhoog gaan gaan ook same huur toeslagen omhoog. Alles om ma de banken nu ook de vastgoedsector overruns te houden en niet te vergeten de moddervette overheid zelf.

 157. Huren says:

  Draaikont: Overigens heb ik maarliefst 1 jaar kunnen genieten van een “sociale” huurwoning, met nog geen prijs van 630 euro. Voor die tijd heb ik zo’n 10 jaar vastgezeten in studentenkamers. Ik verwacht dat mijn huur volgend jaar zal stijgen naar de 700 euro. Allemaal niet heel ernstig, maar het is wel een beetje zuur dat de scheefhuurder vederop in de straat al 20 jaar zit te profiteren en voor 400 euro huurt (en dus slechts 40 euro verhogen te verduren krijgt) en de tokkies aan de overkant voor meer dan 300 euro gesubsidieerd worden, geen huurverhoging krijgen en waarschijnlijk per saldo niet veel slechter af zijn dan ik.

  Ongelooflijk hoe makkelijk men zich laat indoctrineren door de politiek. Nu hebben zgn. “scheefhuurders” het gedaan en zijn het de profiteurs van de samenleving. Parasieten zijn het eigenlijk als je politici hoort. Deze huurders hebben gewoon hun huur betaald en al die jaren meebetaald aan de hypotheekaftrek van anderen, terwijl de huiseigenaren hun woning elke jaar met 20.000 euro zagen stijgen en als bonus nog eens elke maand een flink bedrag van hun inkomensbelasting mogen aftrekken. Als je huurde was je een sukkel en dief van eigen portemonnee die zijn geld elke maand in een bodemloze put stortte.
  En nu de huizenmarkt instort moet er een schuldige aangewezen worden en die hebben ze gevonden in de zgn. “scheefhuurder”.. schande!
  Ik kan je vertellen dat deze “scheefhuurders” met liefde een “marktconforme” huur van 1000 euro per maand willen betalen voor schamele tussenwoning van een woningbouwvereniging als ze deze huur dan ook conform aan de huiseigenaren van hun inkomstenbelasting mogen aftrekken.

 158. lex says:

  huurder: Ik kan me voorstellen, dat je nu juist een opleving krijgt i.p.v. een verdere daling. Opzich is een 0,5 % jaarlijks minder HRA een lachertje. Als je nu instapt, heb je het langst recht op HRA, zullen er een hoop denken.
  Hoe denken jullie hierover? Verdere daling of juist stabilisatie?

  Zorg van 100 euro per maand naar ergens in de 250-450 per maand voor de groep met inkomens 43k en hoger. Wat denk je zelf waar dat besteedbaar inkomen dat ze nu missen niet naartoe gaat vanaf 2014? De bank kijkt ook naar die vaste lasten, en gaat met die kennis van het regeeraccoord nu nog minder verstrekken omdat de lasten van mogelijke clienten stijgen. Dus ik zie toch echt nu geen horde happige starters ontstaan.

  En dan mensen die nu studeren. Straks een basisbeurs lening, geen OV etc etc. Die komen met schuld de markt op. Die gaan dus ook de markt niet ‘redden’.

  Lasten stijgen ook voor degene die al een huis hebben, dus de gedwongen verkopen gaan natuurlijk ook niet zakken.

  Verder staan rentes histories laag voor banken etc. Maar met bezuinigingen wordt geld voor burgers natuurlijk steeds duurder. Kortom ook de rentes op de lange termijn gaan stijgen. Wat dus ook betekend dat de hypotheeklasten daardoor gaan stijgen, nog even afgezien van de hyptheeklasten stijging door minder aftrek.

  Kortom, die huizenmarkt gaat nog eens flink zakken vanaf waar de prijzen nu liggen.

  Ik heb geen kristallen bol en ik hou niet van voorspellingen, maar gezien die 8% daling die we de laatste 3 maanden al zien over 1 jaar, doen mij vermoeden dat het volgend jaar en daarna wel eens flink meer kan zijn dan 8% per jaar wat een gemiddeld huis in prijs gaat dalen.

  Het lijkt erop dat alleen diegene met een echt enorm salaris (zeg 150k+) of diegene met een zeer hoge liquiditeit en veel vermogen nog mobiel zijn op de huizenmarkt. Maar die kopen geen modale huizen. Dus ik vermoed dat de huizenmarkt praktisch gezien helemaal stil gaat vallen.

  De meeste mensen zijn geen econoom, en lezen geen jaarcijfers van bedrijven, en volgen overig financieel nieuws maar met een half oor, maar wat ik zie voorspelt niet veel goeds.

  En trap aub niet in de economische groei cijfers uit de vs en China. Die cijfers zijn niet helemaal zuiver (understatement).

  Iedereen heeft natuurlijk een andere situatie, maar bij mij staan er meer indicatoren diep rood dan eind 2007 toen ik AL mijn beleggingen en investeringen geliquidiseerd heb. Wat er in 2008 gebeurde rond Lehman is weinig in verhouding tot wat ik nu zie aankomen. Dus als je liquide kunt zijn, is dit een mooi moment om er een punt achter te zetten en even lekker af te wachten op de enorme kansen die zich aan het ontwikkelen zijn. Zo kijk ik dus momenteel ook tegen vastgoed aan. Liever nu verkopen met wat verlies, want als ik gelijk heb, is het verlies wat je eventueel eind volgend jaar moet nemen (bv. door werkloosheid of te hoog gestegen lasten etc.) voor veel mensen niet meer weg te poetsen.

 159. lex says:

  Nico de Geit: De verwarmingsmonteur: ‘Veel mensen laten hun ketel liever repareren voor 1500 euro dan dat ze een nieuwe kopen voor 2000 euro’.

  Tsja, ik zou een nieuwe kopen. Want daar zit 3 jaar garantie op. Dat is een langere termijn visie dan je van de politiek kunt verwachten 😉

 160. lex says:

  maarten: Behalve vastgoed, daar zullen zich grote internationale investeerders of banken voor melden

  Snap wat je bedoelt, maar ik zie andere verschuivingen. Velen van die partijen die je noemt zitten sinds 2008 al tot hun oren in het vastgoed, want toen het begon te zakken zijn velen VEEL te vroeg ingestapt. Dat zag je in Spanje, ook in Ierland, idem Portugal, en nu weer in de VS. TE veel van die groepen hebben te lang in het sprookje geloofd.

  Kortom het aanbod is momenteel TE groot op de internationale markt voor die partijen om op nationaal niveau een significante omslag te maken. Ze zijn vaak ook gehedged en met vreemd vermogen gefinancierd, en ik zie ze nu regelmatig omvallen. Leuke voorbode van dit is het werkelijk horror scenario dat zich nu in de scheeps CV’s voltrekt. Zelfde ellende begint nu zichtbaar te worden in vastgoed. Hou faillisementsveilingen goed in de gaten, dan zie je wat ik bedoel. Komt weinig in het nieuws, maar grote spelers beginnen momenteel al te wankelen (liquiditeits probleem). Ze vissen in dezelfde markt als banken, en producenten van allerlei consumenten artikelen. De piramide is simpelweg TE groot geworden om nog voldoende nieuw geld (lees niet al te snuggere figuren die schulden op zich willen nemen) aan te kunnen trekken. Dus de economie die we nu 35 a 25 jaar hebben, gebaseerd op schuldcreatie kan niet doorgaan.

  Tuurlijk wat stuiptrekkingen. Iedereen VERPLICHT verzekerd voor de zorg, en die premies omhoog. Studerenden leningen door de strot duwen. Overheidgefinancieerde garanties/leningen voor starters. etc. etc. De aanwas is simpelweg TE klein, en het huidige model loopt impelweg vast. Geen regering die dat nu nog kan afwenden.

  Leuk afschrijven op schuld levert een leuk op orde zijnde overheidsboekje op, maar de burgers zijn daarmee niet uit de brand.

  Sociale onrust zal simpelweg toenemen, en na flink wat geweld zullen we simpelweg uitkomen op een nieuw model.

  Vraag is simpelweg, met hoeveel kleurscheuren sleept u het vege lijf van het huidige economische model naar het volgende? Of voor de financieel bij de pinken zijnde burger en welgestelde; hoeveel welvaart kunt u vergaren tijden deze vermogens/asset herverdeling?

  Ga niet zitten wachten op de overheid, je baas, of andere partijen. Even logisch nadenken en kansen pakken als ze zich voordoen.

  Als je nu echt goed oplet en lef hebt, dan zit je straks warmpjes voor de rest van je leven (en dat van je nakomelingen).

  Een bekend belegger zei eens dat je moet kopen als het bloed door de straten loopt. De mensen lopen nu nog maar met pleisters en maandverband rond. 😉 Dus nog even wachten. De spreekwoordelijke lichaamsdelen staan op het punt om los te komen.

 161. lorenzo says:

  lex, je bent wars van cyclisch denken en zo veel kom je die niet tegen . Succes 🙂

 162. erik says:

  Zo vers terug uit Turkije, 11 dagen niks dan zon zee en strand. Val met me neus in de boter. 6,5% huurverhoging + inflatie+ veel hogere zorgpremie. Ga lekker me dozen inpakken om naar mijn net aangekochte koopwoning een stukje verder op te gaan. Zag het al aankomen ze zijn kompleet gestoord daar in Den Haag, maar de doorstroming komt er toch mee op gang. Heb me buren aangeraden hetzelfde te doen.

 163. peter 1 says:

  BalancedView,

  Precies, ik ben 57 jaar, en zit door wisseldiensttoeslagen op 44 k bruto per jaar.( 2200 netto) Dat is mijn max salaris. Ik betaal nu 550,00 huur. Daar komt dus nu voortaan 9 % (6.5 % plus inflatie) per jaar bij en dat nog 7 jaar tot mijn pensioen. Dan betaal ik dus € 1005,00 als ik met pensioen ga. Redelijk he…..

 164. peter 1 says:

  BalancedView: Voor de echte berekenende scheefwoner is 600 euro per jaar een lachertje. Diep triest is het voor alle huurders die tot 50k bruto verdienen. Die worden onder valse voorwendselen (NL heeft godverdoeme al de hoogste woonquote van Europa en ver daarbuiten!!!) opgescheept met onredelijke en een niet terug te draaien lastenverzwaring zonder dat dat iets oplevert (niet voor henzelf, maar zeker ook niet voor de NL economie). Ik leef mee met deze mensen, net als met de minder fortuinlijke babyboomer die aan het eind van zijn carrière plots een scheefhuurder is en geen kant op kan. Eerst een leven lang generatiegenoten zien graaien en rijk zien worden van een koophuis, dan lijkt het alsof jouw moment eindelijk daar is… krijg je dit. Heel erg diep triest, Rutte en Samsom zouden zich ongelofelijk diep moeten schamen.

  Precies, ik ben 57 jaar, en zit door wisseldiensttoeslagen op 44 k bruto per jaar.( 2200 netto) Dat is mijn max salaris. Ik betaal nu 550,00 huur. Daar komt dus nu voortaan 9 % (6.5 % plus inflatie) per jaar bij en dat nog 7 jaar tot mijn pensioen. Dan betaal ik dus € 1005,00 als ik met pensioen ga. Redelijk he…..

 165. nee says:

  Wat een hoop tekst over huurders. Niet alleen de huurders worden gepakt, maar ook de eigen huizen bezitters die hebben gedaan wat de regering zo graag wilde: afbetalen (waar ze zich waarschijnlijk andere dingen voor hebben ontzegd)

  Wet Hillen gaat eraan volgens de plannen. Het gaat misschien langzaam, maar dat wordt dus HEEL duur en oneindig voor eigen woning bezitters. Van de categorie eengezins-rijtjeswoning tot beetje boven modaal vrijstaand gaat je dat (afhankelijk van het prijniveau waar je woont) tussen de 450 en 1400 euro (netto!) per jaar kosten – ad infinitum. Ook met een goed salaris gewoon een hoop geld.

  #aflosboete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*