BREKEND: NVM en VEH fuseren

 

Apeldoorn, 28 maart 2014 – Een verrassende wending op de huizenmarkt. Vandaag werd bekend dat twee spelers de krachten voortaan zullen bundelen. De Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zullen fuseren tot één nieuwe marktpartij voor belanghebbenden op de Nederlandse huizenmarkt. Beide verenigingen hebben al langer te kampen met een verslechterende financiële positie, als gevolg van de aanhoudende wereldwijde economische schuldencrisis waardoor VEH veel leden verloor, die makelaars veel klanten koste en een ware kaalslag onder NVM-leden veroorzaakte.

kermit

Fokke en Sukke

 

Gezamenlijke belangen

Voorlichter Hans André la Porte van VEH licht telefonisch toe: “Onlangs startten VEH en NVM samen het meldpunt tegen marktwerking op de huizenmarkt. Maar de gesprekken over de fusie lopen in het geheim al langere tijd. We merkten dat wij vaak naar de cijfers van de NVM verwezen [zoals de voorlopige transactievolumes per kwartaal wanneer deze stijgen, red.] en zij naar de onze [zoals de contraproductieve Eigen Huis Marktindicator wanneer deze stijgt, red]. Dan creëer je natuurlijk op een gegeven moment een zichzelfversterkende spiraal van geloof in eeuwig stijgende huizenprijzen. Vanzelfsprekend hebben onze leden – de huizenbezitters – even veel direct financieel belang bij deze opwaartse prijsspiraal als de leden van de NVM – de makelaars. Maar ook de klanten van de NVM hebben belang bij hogere verkoopprijzen, want zij willen natuurlijk wel een mooie rendement behalen. Stenen zijn immers nog altijd de beste investering, dat zie je maar aan het feit dat de prijzen met de introductie van de Euro in één klap verdubbelden.” De VEH heeft al geruime ervaring met het aanvullen van de omzet door het ontplooien van activiteiten in samenwerking met commerciële marktpartijen. Daarnaast is senior VEH-beleidsmedewerker van Bob Maas commercieel actief in de BV Investranex die zich, gedreven door maatschappelijke en economische motieven, richt op op investeren in en exploiteren van her te bestemmen/te transformeren vastgoed.

VEH en NVM verwachten ook een grotere vuist te kunnen door gezamenlijk te lobbyen bij politiek Den Haag. NVM-lobbyist Daan Kei: “In 2007 zagen zowel NVM als VEH geen heil in startersleningen. We zijn sindsdien beide 180 graden van standpunt gedraaid, wat voor mij een teken is van een gelijkgestemde moraal en onderling overeenkomstige belangen. Het is namelijk een publiek geheim dat de huizenprijzen direct bepaald worden door de maximale leencapaciteit. Door deze fusie wordt mijn werk – het overtuigen van de politiek dat vooral starters zich best nog dieper in de schulden kunnen steken – een stuk makkelijker. Ik denk graag dat mijn inzet heeft bijgedragen aan de recente tweedekamerdebatten waarbij minister Stef Blok de conclusies van de Commissie Huizenprijzen volledig naast zich neer heeft gelegd. Ik hoop in de nabije toekomst me hard te maken voor de uitbreiding van startersleningen en de herinvoering van aflossingsvrije tophypotheken. Dit zou een stukje vertrouwen naar de mensen toe zijn, en de zo gewenste boost voor de overgewaardeerde huizenprijzen betekenen. Net als het onze voorzitter Ger Hukker – wiens hele pensioen goed vast zit in vastgoed – kan elke Nederlander van boven de 55 hier persoonlijk zijn voordeel mee doen.”

De fusie zal volledig afgerond zijn per 1 april 2014. Vanaf die datum zullen VEH en NVM ook alle publicaties – zoals de magazines – gezamenlijk verzorgen en wordt de gezamenlijke website gelanceerd. Dit moet zorgen voor een flinke kostenbesparing. Daan Kei: “We merkten al langere tijd dat de stortvloed felicitaties over en weer tussen de NVM en VEH welhaast gênante vormen begon aan te nemen. Wij weten natuurlijk van oudsher als geen ander dat de Nederlandse woningbezitter buitengewoon geïnteresseerd is in hoopvolle berichten aangaande de prijsontwikkeling van de overwaarde op de eigen woning. Dit was wat ons betreft een signaal uit de markt dat we de krachten zouden kunnen bundelen om de consument immer onaflatend en nog beter gefocussed te voorzien van door ons zorgvuldig geselecteerde specifieke informatie die het door ons gefabriceerde beeld van de woningmarkt uitdraagt, bevestigt en versterkt en om tegengeluiden professioneel weg te pesten.”

Overname door Achmea

Saillant detail is dat er al langere tijd geruchten gaan over een overname van Vereniging Eigen Huis door verzekeringsconcern Achmea [het grootste verzekeringsconcern van Nederland en onderdeel van Eureko, het grootste verzekeringsconcern van Europa, red]. Woordvoerder Marko Simmer van Achmea wees een interview met onze verslaggever af, maar wilde wel een schriftelijke verklaring geven. Hierin staat ondermeer het volgende te lezen: “Achmea feliciteert beide partijen met deze historische fusie. Wij zijn uiteraard in gesprek geweest met de Vereniging Eigen Huis om de mogelijkheden voor een volledige overname te onderzoeken. Net als de gehele financiële sector heeft het imago van Achmea sinds het uitbreken van de wereldwijde schuldencrisis te maken met groeiend wantrouwen vanuit de burger. Als marketingorganisatie weten wij als geen ander dat de uiteindelijke macht bij de klant ligt en dat een negatief beeld de buitengewone remuneraties die wij onze getalenteerde top-bestuurders gunnen direct negatief kan beïnvloeden. Om dit proces preventief een halt toe te roepen is het voor ons in toenemende mate interessant geworden de consument te benaderen onder de vlag van een partij waarvan sommige mensen nog in het onafhankelijk imago geloven. Net zoals Achmea in 2011 uit pure winstoverwegingen grootaandeelhouder is geworden van online assurantievergelijker Independer zagen wij in VEH een strategisch uitermate geschikt verkoopkanaal. Achmea heeft al eerder proeven gedaan [het door VEH aanbieden van verzekeringen van FBTO, een label van Achmea, red.] waarbij de doelstelling was via de kanalen van Vereniging Eigen Huis de consument efficiënter te converteren naar het scale aan financiële producten dat Achmea en haar labels aanbieden.” Het is niet bekend of de overname van VEH door Achmea alsnog doorgang zal vinden of dat deze op een laag pitje is gezet. De Achmea-woordvoerder schrijft hierover: “Wij zijn natuurlijk net zo zeer verrast door deze ontwikkeling als ieder ander. Maar we staan er niet negatief tegenover: Een makelaar is gewoonlijk de eerste persoon die in aanraking komt met de toekomstige woonconsument. Achmea is altijd op zoek naar manieren om de consument in een vroeg stadium te converteren naar onze financiële producten. Daarom hebben wij, samen met Rabobank, Obvion en Vereniging Eigen Huis ook zitting genomen in de Taskforce Verzilveren. De meeste makelaars zijn experts in het verzamelen van handtekeningen, dus wij hebben er alle vertrouwen in dat een goede match te maken is.”

Naam

De naam voor het nieuwe verbond is nog niet bekend. Hierover merkt la Porte het volgende op “Zowel de VEH als de NVM zijn meesters in het achterhouden van voor de consument vitale informatie. Die naam houden we dus nog even geheim. Aanstaande dinsdag zult u het hele verhaal te horen krijgen.”

Share Button
58 comments on “BREKEND: NVM en VEH fuseren
 1. Luisindepels says:

  Het wordt pas echt een leuke 1 april grap als die figuren/organisaties die je hier zo vrijelijk wat schijtlollige uitspraken in de mond legt deze site voor de rechter trekken wegens laster.

 2. Long Time Lurker says:

  1 april inderdaad maar een fractie van een seconde geloofde ik het en dat zegt imho genoeg over deze beide organisaties

 3. a says:

  Even een correctie: Eureko is niet het grootste verzekeringsconcern van Europa. Bij lange na niet. Allianz, Munich Re, Swiss Re, Axa, enz. zijn allemaal veel groter. Bovendien haalt Achmea in Nederland meer dan de helft van hun omzet uit zorgverzekeren, een tak van sport die niks te maken heeft met de huizenmarkt en waar geen excessen plaatsvinden.

 4. mafketell says:

  Mensen die hun huis niet meer kunnen betalen hebben gewoon te duur gekocht …….

  Stelling ergens 🙂

 5. mafketell says:
 6. mafketell says:

  Lineair lullen aflossingsvrij vullen ……. 🙂

  http://www.iex.nl/Column/117243/Lineair-lullen-aflossingsvrij-vullen.aspx?rel=nb

  Trouwens mijn rente Rabo variabel nu gedaald naar 3%

 7. mafketell says:

  Komt er weer niet door …. Koetsiertje Lineair lullen aflossingsvrij vullen ……… gaat over Knot.

  En dan het volgende ….. is het normaal dat een call-centre medewerker zomaar in de dagafschriften van een beller kan kijken ? Dit schijnt te gebeuren bij de ABNAMRO op de twitter van Peter Verhaar staat het hele verhaal …….

 8. ps says:

  Niet alleen Fokke & Sukke hebben het nagerekend, maar Henk & Ingrid e i n d e l i j k ook!
  http://www.roodgras.nl/images/blog/huis_totaal.jpg

 9. mafketell says:

  ps, 🙂

  “Oh yes. I come down here most mornings to feed the Estate Agents.” http://img.dailymail.co.uk/img/cartoons/mac/2008/04/150408.jpg

 10. Frans says:

  “DNB verwacht geen negatieve verrassingen meer bij de Nederlandse banken. Alle 60.000 (commercieel) vastgoedposities zijn doorgenomen en de nodige miljardenvoorzieningen zijn genomen. Maar vraagt Hans de Geus zich vertwijfeld af: wie koopt toch al dat leegstaande vastgoed, niemand toch?”

  Ah! Dat is de DNB die Nederland bepaalde informatie onthoud. De slager die zijn eigen vlees keurt.
  DNB = onderdeel van de bankster maffia.

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/banken-hebben-genoeg-afgeschreven-op-commercieel-vastgoed

 11. Frans says:

  “NVM en VEH openen meldpunt marktverstoring”

  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2014/02/17/nvm-en-veh-openen-meldpunt-marktverstoring/

  hahahahaha!!! LOL!!! 🙂 🙂 🙂

  Oh! Verderop staat “meldpunt voor ongewenste marktverstoringen op de woningmarkt”. NU begrijp ik het beter.

 12. mafketell says:

  Frans,

  Startersleningen die de AAA status van de NHG securitisatie’s moeten redden …….. proest

 13. Frans says:

  mafketell: Startersleningen die de AAA status van de NHG securitisatie’s moeten redden …….. proest

  Een kat in het nauw…..

 14. Juan belmonte says:

  @ artikel

  Hueh ?
  Vereniging Geleased Huys
  En
  Nederlandse Vereniging van Makelleugenaars
  …..
  Fuseren ?

  Waren
  “Aflossen is onwenselijk”
  En
  “De NL woningmarkt is over het algemeen BEHOUDEND gefinancierd”
  Dan OOIT gescheiden ?

 15. Juan belmonte says:

  Frans:
  “NVM en VEH openen meldpunt marktverstoring”

  woningmarktcijfers…unt-marktverstoring/

  hahahahaha!!! LOL!!!

  Oh! Verderop staat “meldpunt voor ongewenste marktverstoringen op de woningmarkt”. NU begrijp ik het beter.

  Een meldpunt voor marktconforme ontwikkelingen was nog leuker geweest.

  Zowel de NVM
  als de VGH

  HEBBEN DE STRUCTURELE ONTWIKKELINGEN OP DE NL WONINGMARKT
  vrijwel volledig
  GEMIST

  Huis kopen in 2011 ?
  SLIMME Z!

 16. mafketell says:

  Juan belmonte: HEBBEN DE STRUCTURELE ONTWIKKELINGEN OP DE NL WONINGMARKT
  vrijwel volledig
  GEMIST

  http://www.knups.nl/temp/499

 17. Maria says:

  Frans:
  “DNB verwacht geen negatieve verrassingen meer bij de Nederlandse banken. Alle 60.000 (commercieel) vastgoedposities zijn doorgenomen en de nodige miljardenvoorzieningen zijn genomen. Maar vraagt Hans de Geus zich vertwijfeld af: wie koopt toch al dat leegstaande vastgoed, niemand toch?”

  Ah! Dat is de DNB die Nederland bepaalde informatie onthoud. De slager die zijn eigen vlees keurt.
  DNB = onderdeel van de bankster maffia.

  rtlnieuws.nl/econo…commercieel-vastgoed

  Let op, dit nieuws wordt op vrijdagavond gebracht, wie weet dit maandag nog?

 18. ps says:

  Intussen in Spanje:
  “184 Spaniards a day kicked out of their homes”
  http://www.easybranches.eu/european-news/1607592.html

 19. Juan belmonte says:

  ps,

  In Spanje zijn in 2023
  80% van de makelaars (actief in 2007)
  failliet
  verdwenen
  weg
  zoek
  opgeheven
  gestopt of
  Anderszins niet meer aanwezig

 20. Juan belmonte says:

  ps,

  In Spanje hebben burgers
  Banken bezet
  Uit onvrede over de huisuitzettingen.

  Een drama

 21. Juan belmonte says:

  Frans,

  Juan herhaalt zichzelf

  Juan is de superarrogante
  Hij haalt bovenal zijn eigen woorden aan
  (Vrij naar Brel)

  Eerlijk zijn over BOG is inmiddels wel geaccepteerd
  De overcapaciteit is ook zooooozichtbaar 🙂

  Echter eerlijk zijn over woningmarkt das andere koek………..

  Ingewikkeld vak hoor dat makelliegen 🙂

 22. Juan belmonte says:

  Genoeg gegrapt

  Buenas noches
  Juan

 23. Dirk says:

  Juan belmonte: In Spanje hebben burgers
  Banken bezet
  Uit onvrede over de huisuitzettingen.

  Een drama

  Dat had ik ook ergens gelezen inderdaad, die Spanjaarden doen er tenminste wel wat tegen, staken, de straat op demonstreren, advocaten kantoren in de fik, banken bezetten 🙂

 24. Steven says:

  Dirk: die Spanjaarden doen er tenminste wel wat tegen, staken, de straat op demonstreren, advocaten kantoren in de fik, banken bezetten

  Als meer mensen hier hun huizen niet kunnen betalen.. (of dat nou kopen of huren is) dan zal dat bijna automatisch dus ook in Nederland gebeuren. (of we zijn een stelletje lamzakken; dat kan natuurlijk ook..)

 25. Dawg says:

  Ik neem toch wel aan dat de Staatsomroep gewoon woordvoerder blijft van de VEHNVM.

 26. Dirk says:

  Steven: Als meer mensen hier hun huizen niet kunnen betalen.. (of dat nou kopen of huren is) dan zal dat bijna automatisch dus ook in Nederland gebeuren. (of we zijn een stelletje lamzakken; dat kan natuurlijk ook..)

  De werkloosheid is hier nog lang niet hoog genoeg, rond de 20% begint de shit hits the fan, over een jaartje of 4 hier?
  We ziten nu al over de 10,5% werkloosheid onder de beroepsbevolking en de teller gaat maar door.

 27. Dirk says:

  Steven: (of we zijn een stelletje lamzakken; dat kan natuurlijk ook..)

  Ik denk dat Nederlanders niet zo gauw wat zullen gaan doen, die zijn al blij met ratten uit het riool eten 🙂

 28. Bubbelonia says:

  Dawg:
  Ik neem toch wel aan dat de Staatsomroep gewoon woordvoerder blijft van de VEHNVM.

  Hahaha! Dat zal toch wel? Wel met het pseudo-wetenschappelijke sausje van Peter Boelhouwer er over natuurlijk

  Ennuh, jij weet dus de naam al?

 29. Maria says:

  Juan belmonte:
  Frans,

  Juan herhaalt zichzelf

  Juan is de superarrogante
  Hij haalt bovenal zijn eigen woorden aan
  (Vrij naar Brel)

  Eerlijk zijn over BOG is inmiddels wel geaccepteerd
  De overcapaciteit is ook zooooozichtbaar

  Echter eerlijk zijn over woningmarkt das andere koek………..

  Ingewikkeld vak hoor dat makelliegen

  Wordt met de dag moeilijker, van de week tegen een hele goede klant verteld dat saneren/afschrijven de beste oplossing zou zijn voor z’n bedrijfspand.

  Niet zo heel goed ontvangen, ik lig er denk ik wel 1 of 2 jaar uit, daarna wordt mij verteld dat ik toch gelijk had, tja, what’s new?

 30. Steven says:

  en laten we wel wezen.. Wat is nou eigenlijk een huis.. Dat zet je tegenwoordig to zo inelkaar?

  http://www.littlebee.nl/nijntje/Het%20huis%20van%20Nijntje1.jpg

  Het gaat gewoon puur om de belachelijke schulden die er achter steken. En veel mensen (ook mijn meeste kennissen) vinden het nog steeds doodnormaal.

 31. Maria says:

  Dawg:
  Ik neem toch wel aan dat de Staatsomroep gewoon woordvoerder blijft van de VEHNVM.

  +10!!!

 32. Steven says:

  Maria,

  Dawg,

  Denk toch echt dat de omroep zelf daar niet achter zit, maar puur de onderwater journalisten. Zou toch raar zijn als zo’n omroep steeds maar weer mooi weer praat? Denk dat de journalisten blijkbaar gewoon een zekere vrijheid hebben over wat wij op het nieuws moeten zien.

  Stel je voor dat ze Juan Belmonte in dienst nemen als hoofdredacteur.. 😉

 33. Steven says:

  de punten van het 8 uur journaal:

  huizenprijzen 50 procent gedaald in Spanje.
  miljoen huizen leeg, maar toch record aan huisuitzettingen.
  Banken belegerd..
  etc..

 34. Adamus says:

  mafketell:
  Komt er weer niet door …. Koetsiertje Lineair lullen aflossingsvrij vullen ……… gaat over Knot.

  En dan het volgende ….. is het normaal dat een call-centre medewerker zomaar in de dagafschriften van een beller kan kijken ? Dit schijnt te gebeuren bij de ABNAMRO op de twitter van Peter Verhaar staat het hele verhaal …….

  ABN = van ons allemaal, dus ook van je thuisklussende buurvrouw.

 35. Adamus says:

  a:
  Even een correctie: Eureko is niet het grootste verzekeringsconcern van Europa. Bij lange na niet. Allianz, Munich Re, Swiss Re, Axa, enz. zijn allemaal veel groter. Bovendien haalt Achmea in Nederland meer dan de helft van hun omzet uit zorgverzekeren, een tak van sport die niks te maken heeft met de huizenmarkt en waar geen excessen plaatsvinden.

  Dus Achmea wordt gevoederd via binnenhof 🙁

 36. Adamus says:

  Steven:
  en laten we wel wezen.. Wat is nou eigenlijk een huis.. Dat zet je tegenwoordig to zo inelkaar?

  littlebee.nl/nijnt…20van%20Nijntje1.jpg

  Het gaat gewoon puur om de belachelijke schulden die er achter steken. En veel mensen (ook mijn meeste kennissen) vinden het nog steeds doodnormaal.

  Komt gewoon uit de laptop van de uitvoerder.

 37. Adamus says:

  Dawg:
  Ik neem toch wel aan dat de Staatsomroep gewoon woordvoerder blijft van de VEHNVM.

  Niks ghoord over verlenging sociaal contract….

 38. Tijl says:

  VENOM

 39. mafketell says:

  Ff off-topic, maar zeer interessant 🙂

  Rabo’s lange termijn ( 30 jaar ) plannetje, hypotheken met de helft verminderen ‘ Rabobank, a mutual lender and the country’s No 2 bank, says it expects its stock of mortgage loans to halve within 30 years. ‘

  En we weten allemaal wat dat betekent ……. 30 jaar zombie banken en een halvering van de huizenprijzen, dat worden 30 saaie jaren 😉 nou ja huizentechnisch gezien duzzzzz ….. http://www.iol.co.za/business/international/dutch-banks-start-again-in-tough-market-1.1664780#.UzZYk876u3w

  Als het linkje niet werkt ….. hier te vinden
  Dutch banks start again in tough market

 40. mafketell says:

  Nou ja zeg, de spam regeert hier op dit blog ……. Een gewone post komt er niet door, spam wel …… wat is dit ? Snork doe er wat an, please ? …… 😎

  Aanvalletje van hogehuizenprijzenminnend NL ?

 41. mafketell says:

  ‘ Rabobank, a mutual lender and the country’s No 2 bank, says it expects its stock of mortgage loans to halve within 30 years. ‘

  Dan zo maar ……. hoop ik

 42. Juan belmonte says:

  Bubbelonia: Hahaha! Dat zal toch wel? Wel met het pseudo-wetenschappelijke sausje van Peter Boelhouwer er over natuurlijk

  Ennuh, jij weet dus de naam al?

  Mooie toevoeging
  voorzitterschap van prof d’r Peter hogehuizenprijsminner boelhouwer

  En als starters het dan nog niet kunnen ophoesten
  Dan regel je startersleningen
  En als de starters het dan nog niet kunnen ophoesten
  Desnoods geef je startersgiften.

  ALLES
  Om maar te voorkomen dat huizen erkend overprijsd zijn.

 43. Juan belmonte says:

  Steven:
  de punten van het 8 uur journaal:

  huizenprijzen 50 procent gedaald in Spanje.
  miljoen huizen leeg, maar toch record aan huisuitzettingen.
  Banken belegerd..
  etc..

  Niet gezien
  Welke dag refereert u aan ?

 44. Starter says:

  Vind deze fusie vreemd.

  Ik kan me situaties voorstellen dat partijen tegengestelde belangen kunnen hebben.

  De makelaars die willen zoveel mogelijk aan de leden van VEH verdienen.

 45. Steven says:

  Juan belmonte: Niet gezien
  Welke dag refereert u aan ?

  De leuke dag dat u hoofdredacteur bent van de nos. 😉

  Maar dat was dus weer wat “Cava” humor van mij gisteren.

 46. ps says:

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2592067/Prices-soar-20-property-hotspots-prompting-fears-bubble-average-home-London-sells-400-000.html

  “Bust follows boom as sure as night follows day. Will our useless politicians ever learn this?”

 47. lorenzo says:

  Juan belmonte: ps,

  In Spanje zijn in 2023
  80% van de makelaars (actief in 2007)
  failliet
  verdwenen
  weg
  zoek
  opgeheven
  gestopt of
  Anderszins niet meer aanwezig

  Perfect , maar zijn niet failliet hoor , dat hoeft niet in Spanje (..) , btw ik denk dat max . 2 % ooit heeft gestudeert voor makelaar en 1 % is aangesloten bij een vereniging .
  Zuid -europa loopt trouwens al lichtjaren voor op nederland , een land dat zo rijk is dat het de sanering kan tegenhouden . Tot nu toe.

 48. Apekool says:

  Juan belmonte: Niet gezien
  Welke dag refereert u aan ?

  Moet nog uitgezonden worden, komende dinsdag vermoed ik vanwege plausible deniability.

 49. Apekool says:

  Starter:
  Vind deze fusie vreemd.

  Ik kan me situaties voorstellen dat partijen tegengestelde belangen kunnen hebben.

  De makelaars die willen zoveel mogelijk aan de leden van VEH verdienen.

  Ik ben jaren geleden kennelijk een keer lid gemaakt van de BV Nederland, kost me nog steeds klauwen met geld.
  Kan iemand me het opzegformulier wijzen?

 50. Bubbelonia says:

  Starter: De makelaars die willen zoveel mogelijk aan de leden van VEH verdienen.

  De VEH wil ook zo veel mogelijk aan de leden van de VEH verdienen 😉 Kunnen ze dan net zo goed samen doen, toch?

 51. lorenzo says:

  Dirk: Dat had ik ook ergens gelezen inderdaad, die Spanjaarden doen er tenminste wel wat tegen, staken, de straat op demonstreren, advocaten kantoren in de fik, banken bezetten

  I.t.t zijn de ollanders volgevreten met allerlij sociale voorzieningen : alsmede de WSNP , faillissementswet , dagobert duck provincies , pensioenfondsen ….
  De ollanders , die vanmiddag almas weer in de zon boertjes laten . Nu het besef nog van het mooie leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*