Hoe ver gaan de huizenprijzen dalen?

Ik krijg nogal eens de vraag of ik weet hoe ver de huizenprijzen uiteindelijk gaan dalen. Hier heeft natuurlijk niemand het precieze antwoord op. Zelf denk ik dat Maartje Martens met haar voorspelling het meest dichtbij gaat komen. Zij verwacht rond de -40% vanaf de top in 2008. Het ‘herstel’ van de huizenprijzen kan dan nog tot na 2030 duren.

ScreenShot001

ScreenShot002

ScreenShot003

Share Button
Tagged with: ,
207 comments on “Hoe ver gaan de huizenprijzen dalen?
 1. SchuurHuurder says:

  Tot na 2030? Nou, succes ermee! Dan is de continuïteit van deze website in ieder geval gewaarborgd. Ik probeer wel nu wat te kopen. Zonder eigen geld zou ik het overigens niet aan durven/adviseren.

 2. Krisp says:

  Anders gezegd: met minimaal 20% eigen geld is de kans klein dat je komende jaren onder water komt te staan. Dat laat nog buiten beschouwing dat huren puur op maandlasten bekeken duurder is.

  Inmiddels vraag ik mij af in hoeverre de daling (nog 20%) verspreid is over de jaren. Met een huurprijs van 500-600 per maand hoger dan de maandlasten van een koophuis kun je een verlies van 7200 euro per jaar handelen. Inmiddels is het verschil zo klein dat je zelfs wanneer je het verlies incalculeert beter kunt kopen. Zeker wanneer je alle ellende die met verhuizen komt meeneemt.

  Ik laat hier buiten beschouwing mensen die niet hoeven te verhuizen, danwel mensen die binnen afzienbare tijde weer gaan verhuizen. Maar zeker voor mensen die 10+ jaar gaan wonen in een huis, is kopen een prima optie.

 3. SchuurHuurder says:

  Krisp,

  Dat was ook mijn voornaamste reden om te kopen, maandlasten inclusief onderhoud zijn voor mij zo’n 600 lager dan huren. Dan moet de woning jaarlijks met zo’n 3,5% of meer dalen wil ik duurder uit zijn (natuurlijk niet onmogelijk). De voordelen van kopen zijn voor mij dat het belastingvrij sparen is en de kans op confiscatie van spaargeld een stuk kleiner is. Dan zit ik liever zorgeloos in een koopwoning, zelfs al is dat wellicht op de korte termijn iets duurder.

 4. SchuurHuurder says:

  SchuurHuurder,

  Hahaha, zat weer lekker goed te lezen. Tot 2030 tot de prijzen nominaal weer op 2008 zitten. Desalniettemin gaat het dalingstempo de laatste tijd te langzaam om in 2016 de -40% te halen, zoals de grafiek voorspelt. Het zal waarschijnlijk langer duren daardoor voor een groter deel door (loon)inflatie opgevangen, waardoor de nominale daling relatief beperkt blijft. Dit lijkt ook de wens van onze politici.

 5. azijnseikerT says:

  @Schuurhuurder,

  Dat is ook voor mij een reden om deze week een bod uit te brengen. Wel 20% lager dan een recent verlaagde vraagprijs. Ik calculeer al een toekomstige daling in en ik financier met 40% eigen geld. Daarmee kan ik extra goedkoop lenen bovendien.
  Nu heb ik 0 huurlasten omdat ik bij mijn ouders woon, dus daar win ik niets op ;). Tijd om een eigen plek weer te krijgen. Ook belangrijk.
  Wel moet ik zeggen dat ik in een krimpgebied ga wonen met de kans dat woningen daar steeds goedkoper worden. Dus er zijn inderdaad extra risico`s die ik inschat. Maar ik denk niet dat het onverantwoord is.
  Kan ik ook eens genieten van mijn spaargeld, want dat lukt op het moment niet zo.

 6. kokkie says:

  Als ik de grafiekjes zo bekijk dan lijken 2017, 18, 19 een goed instapmoment puur financieel gezien.

 7. kokkie says:

  ik ben dan nog beneden de 40..

 8. dalen says:

  @ 3

  Met je eens dat het moment van kopen steeds dichterbij komt. Investeerders met veel geld op de plank, die zijn er genoeg, zijn ook op zoek naar koopjes. Een rendement van 5% tot 8% is snel gemaakt. Beurzen, edelmetaal, spaarrentes enz. zijn ook speculatief en renderen alleen wanneer je handelt met voorkennis, hetgeen voor met name de plebs niet hallbaar is.

  Dit zegt uiteraard niets over de vraag of de bodem van de huizenmarkt is bereikt maar meer over de problematiek van geldontwaarding.

  Je zegt “de kans op confiscatie van spaargeld een stuk kleiner is”. Ook dat is een gevaar maar met onbetrouwbare regeringen die steeds iets anders beloven en andere instanties die de scepter zwaaien weet je het maar nooit.

  In het verleden is gebleken dat geen enkel bezit veilig is. Denk aan overheveling overwaarde woning naar Box 3 en andere diefstal-achtige maatregelen. Confiscatie komt in ieder land en alle tijdperken voor.

  Veel schuld kan zomaar voordelen hebben, zie Griekenland die dit goed uitspeelt.

 9. Van Dongen says:

  Volgens de grafiekjes is sprake van loonstijging, dit klopt volgens mij niet.

  Dus misschien moeten we nog iets pessimistischer zijn..

 10. SchuurHuurder says:

  Van Dongen:
  Volgens de grafiekjes is sprake van loonstijging, dit klopt volgens mij niet.

  Dus misschien moeten we nog iets pessimistischer zijn..

  Is het inflatie of loonstijging?

 11. Van Dongen says:

  @ schuurhuurder het filmpjes zegt ik citeer:

  ‘inkomens’

  inkomens/lonen stegen, maar volgens mij staan in veel sectoren de inkomens sinds 2008 ook onder druk.

 12. SchuurHuurder says:

  Van Dongen,

  Daar heb je gelijk in, helemaal als het om vrij besteedbaar inkomen gaat. Helaas is het beleid erop gericht de woonquote zo hoog mogelijk te maken.

 13. Ed says:

  Men heeft het maar over ‘de huizenprijzen’.

  Ik denk dat de prijzen van woningen tot 2 ton minder onder druk (gaan) staan dan de duurdere woningen, laten we zeggen vanaf 4 ton.

  Wat denken jullie hiervan?

 14. Beurse Beurs says:

  De huizenprijzen zijn te hoog, maar als je terugkijkt in de historie hebben de leeglopende bubbels niet allemaal dezelfde vorm. Misschien krijgen we (snel) nog een crises (bv een energiecrises of voedselcrises of dementiecrisis of weet ik veel) of misschien blazen de hoge heren er nog even wat meer lucht in…m.a.w. dit grafiekje alleen heeft maar beperkte voorspellende waarde op de korte termijn (<5 jaar).

 15. ll says:

  Als NL normaal gaat doen zakt de gemiddelde huizenprijs naar 3.5 tot 4.5 x modaal 🙂 tussen de 125 en 114 k , net zoals Ierland ook normaal ging doen. Prijzen daar gezakt met 60% vanaf de top, maar verder doorgezakt, dat dan weer wel.
  Tufkaj heeft vast het plaatje nog wel, ben het kwijt.

  Volgens BIS waren onze huizenprijzen 100% overgewaardeerd, dan zou er nu nog 30% af moeten.

  Juan heeft info over Rodevko ? of zoiets, daling van 40% vanaf de top.

  De meningen zijn verdeeld.

  Komt Steve Keen echt naar susfinlab ? Lol ……

 16. ll says:

  ll: 125 en 114 k

  moet zijn tussen de 125 en 144 k, dikke dombo dat ik weer ben, sorry

 17. Beurse Beurs says:

  ik denk ook dat de prijzen in NL te hoog zijn, maar het plaatje zegt niet alles. Ik denk dat er ook (veel) voorbeelden zijn van bubbels die (langer) blijven hangen. Neem nou het plaatje van de UK. Komt door fout beleid dat wel, maar ik zeg maar: het plaatje heeft maar weinig voorspellende waarde

 18. Happy Huurder says:

  Ed,
  Mijn observatie de laatste tijd is dat de huizen tot inderdaad max 4 ton weer beginnen te lopen, ALS ze net wat scherper geprijsd zijn dan de concurrentie. Bronnen: een aantal identieke huizen op Funda; degene 25K goedkoper dan de rest was vrij snel weg; de andere staan er nog. Hoor het ook van collega’s om me heen; huizen raken verkocht, en ze kopen ook weer nieuwe. Wat niet lijkt te lopen: de huizen bij mij in de straat van 6 ton en hoger. Prijsverlagingen helpen niet; noch stiekem herposten op Funda na 2.5 jaar (‘nieuw beschikbaar’ haha…)

 19. AC says:

  Zolang iedereen een voorschot op z’n toekomst ‘normaal’ wil vinden is de vraag in wezen ondergeschikt aan het feit ‘hoeveel tijd er over heen zal gaan’.
  Persoonlijk vindt ik 20% eigen geld meenemen niet iets waaruit ik ga concluderen dat de boel daarbij snel normaliseert. Normaliseert dan in de zin waar Maartje Martens het over heeft (inkomen versus woningprijzen.staanhier.nl 😉 ). Alle stimuleringsmaatregelen door dit kabinet ingevoerd gaan wellicht op de korte termijn versluieren dat de fundamentals dan niet in orde zijn en bied nog jarenlang voer voor speculatie van beleidsmakers die tegenwoordig een relatief korte periode in de politiek ambiëren. Ik kan er niets anders van maken. Dan duurt het dus gewoon langer voordat die 40% daling een feit is.

  Net zoals een bankrun, banken dwingt 3 keer na te denken mensen het bos in te sturen, kan een kopersstaking het proces versnellen om de risico’s van een voortslepend debacle met restschulden op termijn te voorkomen.

  Dat is het voordeel van lang mee lezen op dit blog voor mij geweest. De afgelopen 5 jaar scheelde dat 50000 euro zomaar. Dat inzicht logenstraffen laat ik dan normaal gesproken aan trollen over die in Juni in geen velden of wegen te bekennen waren bijvoorbeeld maar zich nu gesterkt voelen door de propaganda waarbij de politiek samen optrekt met belanghebbenden als makelaars en de bouwsector bonzen. Not!

  Alle onzekere economische verdere vooruitzichten buiten beschouwing laten is ‘normaal’. Mij stelt het geenszins gerust. Anderzijds vraag ik mij af welke leeftijdsgroep nu overwegend koopt. Het zou mij niet verbazen wanneer het voornamelijk erg jonge positief ingestelde mensen zijn die zich laten verleiden vooral corporatiewoningen over te nemen. Dat mij dat niet verstandig lijkt heeft ook met hun leeftijd te maken. Jeugdige overmoed heeft er immers voor gezorgd dat men ‘lenen’ in plaats van ‘sparen’ ‘normaal’ ging vinden.

  En met het huidige beleid kun je toch moeilijk van een paradigmashift spreken. Daar is meer voor nodig. Met het uitstellen van koop is iedereen gediend en zijn de risico’s op een later te nemen verlies kleiner. Onderschat de kracht van het voorlopig afzien van koop om een betaalbaar huis te bekomen dus niet! De geschiedenis leert het!

 20. Steven says:

  Happy Huurder: Wat niet lijkt te lopen: de huizen bij mij in de straat van 6 ton en hoger.

  Weet al jaren uit mijn hoofd: 2,20371. Een huis van 6 ton is toch echt 1,32 miljoen oude guldens. Dat schrikt mij toch enorm af zo op het eerste gezicht. Dat sta je dan in de min. Zo’ n huis heeft ook nog eens veel onderhoud nodig en is gemiddeld in 100(?) jaar of zo afgeschreven. Rn dat ook nog eens bij een dalende trend en je bent een dief van je eigen salaris als je het toch doet. Goedkope woningen met laag blijvende rente zijn best ok, maar dan zit je dus in een cheapy hut. Laat het nog maar even lekker zakken. 😉

 21. AC says:

  AC: Alle onzekere economische verdere vooruitzichten buiten beschouwing laten is ‘normaal’. Mij stelt het geenszins gerust. Anderzijds vraag ik mij af welke leeftijdsgroep nu overwegend koopt. Het zou mij niet verbazen wanneer het voornamelijk erg jonge positief ingestelde mensen zijn die zich laten verleiden vooral corporatiewoningen over te nemen. Dat mij dat niet verstandig lijkt heeft ook met hun leeftijd te maken. Jeugdige overmoed heeft er immers voor gezorgd dat men ‘lenen’ in plaats van ‘sparen’ ‘normaal’ ging vinden.

  Laat mij even de situatie voordat de dot-com-bubble uiteen spatte rond 2000 in herinnering roepen. Destijds had ik via mijn werk veel te maken met jonge afgestudeerde mensen in de IT branch. De salarissen stegen in korte tijd tot recordhoogte. Bedrijven kochten wernemers bij andere bedrijven weg voor nog hogere salarissen of secundaire arbeidsvoorwaarden. De schade die dit heeft aangericht is immens. Het leidde ertoe dat jonge high-potentials, zoals ze zichzelf zagen, zich in de (onveratwoord hoge) schulden staken die ze een luttel aantal jaren later finaal zou gaan opbreken. Daar hoor je nu niemand meer over maar het schrijnende leed is er niet minder om. Bezint eer gij begint lijkt dus een goed devies. Een weg terug bestaat niet tenslotte.

 22. AC says:

  Ik maak gebruik van verschillende stijlboeken. Heb geen last van dyscalculie, dyslectisch ben ik ook niet en taalfouten maak ik ook nooit, hoogstens typo’s.

  😛

 23. ll says:

  Die plaatjes boven kloppen niet volgens mij, gaat toch over 600 miljard GDP ? Plaatje zit nu al te hoog. Nou die gaat voorlopig echt niet omhoog zoals afgebeeld, we zitten nu al 5 jaar in het Japanistan sceme 😉 en dat kan nog wel ff zo blijven …….

 24. Steven says:

  De trendgrafiekjes hierboven zijn ook gezien van een bullish gezichtpunt. (ze stuiteren immers op de stijgende lijn). De grafiek van Snorkel is wat dat betreft realistischer omdat ie ook trends weergeeft die onder trendlijnen zakken. Dat het in 2030 herstelt boven 2008 zal best door inflatie, maar binnen die tijd kan er best vanaf nu wie weet 60 procent af of zo…

 25. ll says:

  K
  ll,

  Zelfde als 3.5 tot 4.5 x modaal = normaal 🙂

 26. Steven says:

  ll,

  yep. bedankt. Je was me ook voor op 6.37 PM. 🙂

  Die grafieken hierboven zijn voor de optimisten.

 27. AC says:

  Ergens ‘thuis’ in zijn is niet om begrip vragen. Daar is het te autoritair voor!

  Een kwestie van ‘smaak’ is het ook niet. Bouw een podium en de mensenmassa verdringt zich om wat komen gaat. 🙁

 28. tufkaj says:

  ll: Tufkaj heeft vast het plaatje nog wel, ben het kwijt.

  denk dat je deze bedoelt? http://www.ftm.nl/exclusive/woningmarkt-in-vrije-val/

 29. Steven says:

  AC: De schade die dit heeft aangericht is immens. Het leidde ertoe dat jonge high-potentials, zoals ze zichzelf zagen, zich in de (onveratwoord hoge) schulden staken die ze een luttel aantal jaren later finaal zou gaan opbreken. Daar hoor je nu niemand meer over maar het schrijnende leed is er niet minder om

  We volgen je wel hoor! Niets tegen in te brengen. Mooi voorbeeld uit mijn eigen omgeving is een echt financieel horror verhaal: Kennis met een leuk idee en bedrijf werd opgekocht door een amerikaans bedrijf en werd betaald met aandelen van dat bedrijf. Met als enige voorwaarde dat ie die niet mocht verkopen binnen een bepaalde tijd. Die aandelen gingen naar nul: bedrijf weg, geld weg en ook uiteindelijk vrouw weg. (hij werd een onuitstaanbaar mannetje en ook nog aan de coke)

 30. tufkaj says:

  ll,

  oh suf, die natuurlijk 🙂 Nou ja, zijn beiden leuk.

 31. Frans says:

  We moeten wel bedenken dat deze 40% in de grafiek niet inflatie gecorrigeerd is, dus dat de werkelijke daling eerder tegen de 60% aanloopt als het zich ontwikkeld volgens de grafiek.
  (even de top tegen de Y as afzetten, en het snijpunt links dito)
  Er kan ook nog sprake zijn van overshoot.

 32. Frans says:

  Oeps, snijpunt rechts in de grafiek bedoelde ik.

 33. ll says:

  Lol Monopoly hoort eigenlijk bij vorige topic …..

  http://cache.boston.com/bonzai-fba/Third_Party_Graphic/2008/10/06/cartoon__1223266241_1018.gif

  Nee Tufkaj, dat plaatje met de kaart van Ierland en erop dalende huizenprijzen , per stad 🙂

 34. tufkaj says:

  ll,

  oei, vrees dat ik die niet heb…

 35. AC says:

  Steven,

  Triest, werkelijk! En wat volgen betreft, deze link, ooit gepost door Tufkaj doet mij er aan denken http://www.youtube.com/watch?v=LQqq3e03EBQ

  Zolang we ons laten leiden door archaïsche onzin over wat herstel inhoudt, gaat ‘t langer duren voor we inzien wat ons gemeenschappelijk is.
  Normaal gesproken dan. 😛

  Verder heb ik geen behoefte aan bekrachtiging hoor. Je moest eens weten. Maar wel lief, waarvoor dank.

 36. ll says:

  tufkaj,

  No problem 🙂

 37. AC says:

  Off topic

  Frans,
  RIP Emilio Santiago sinds 20 Maart 2013.
  Een man naar m’n hart met ‘n stem als ‘n klok.
  Kalmte, nooit zo overtuigend gebracht wat mij betreft. Satisfaction is so much better when postponed too!

  Nu ja, I’m a sucker for this music. But it defines relief for me. Gemoedsrust. Uitstel. Rust? …
  http://www.youtube.com/watch?v=LQqq3e03EBQ

 38. Jol says:

  6 weken geleden mijn huis verkocht binnen 1 week. Ervoor gezorgd dat de woning tip top in orde was en een reële prijs gevraagd. Doordat ik al 10 jaren gespaard had op mijn bankspaarrekening én bovendien ieder jaar extra heb afgelost hou ik nog een mooie cent over die ik weer investeer in mijn nieuwe woning. Mijn nieuwe woning was ook redelijk scherp geprijst.

 39. AC says:

  The hell with computers http://www.youtube.com/watch?v=CN46hDcvhec 👿

  Now we’re talkin’ !

 40. AC says:

  Jol:
  6 weken geleden mijn huis verkocht binnen 1 week. Ervoor gezorgd dat de woning tip top in orde was en een reële prijs gevraagd. Doordat ik al 10 jaren gespaard had op mijn bankspaarrekening én bovendien ieder jaar extra heb afgelost hou ik nog een mooie cent over die ik weer investeer in mijn nieuwe woning. Mijn nieuwe woning was ook redelijk scherp geprijst.

  Iemand die het snapt! Kijk daar worden we ALLEMAAL beter van 🙂

 41. AC says:

  Op een beter moment kopen helpt natuurlijk meer, dat dan weer wel. 🙁

 42. Steven says:

  AC,

  Ik laat me leiden door grafieken en wat er verder gebeurt in het nieuws, maar ben er een tijdje geleden achter gekomen dat veel mensen breuken of percentage’ s niet eens snappen. Tja… dan houdt het voor mij ook gewoon op voor hen. Dan wordt het een beetje bekijken van wat ze nou weer voor iets raars gaan doen. 🙂

  filmpje van Monty Python heb ik stom toevallig origineel in de bioscoop bekeken toen ik 14 was.

 43. Steven says:

  AC: Iemand die het snapt! Kijk daar worden we ALLEMAAL beter van

  hmmm ik zou geen nieuwe woning kopen,, toch>?

 44. AC says:

  En nu ga ik kijken hoe Ajax van Bercelona verliest. Is geen schande, heeft met normale verdien capaciteit te maken 😛

 45. AC says:

  Steven,

  Ik ook niet, liever iets huren. Maar de vraagprijs is ‘n begin eventueel voor wie genoeg gespaard heeft… niet zonder het risico dat het nog veel verder daalt. Maar leg dat maar eens uit. 🙁

 46. eric406 says:

  AC:
  En nu ga ik kijken hoe Ajax van Bercelona verliest. Is geen schande, heeft met normale verdien capaciteit te maken

  Voorlopig gaat het nog goed

 47. Maria says:

  OT

  Naar aanleiding van de vraag hoever de huizenprijzen gaan dalen, vraag ik me af, na een rondje met de hond gewandeld te hebben in het dorp, hoever de kledingprijzen gaan dalen.

  Overal wintercollectie in de uitverkoop, laatst november!
  Zelfs de feestjurken voor de kerst!

 48. Starter says:

  De verschillen in Nederland zijn heel groot qua prijzen. Zelf werk ik in centraal Nederland daar is dezelfde woning die ik wil laten bouwen 70% duurder dan in mijn regio.

  De daling zal per regio sterk verschillen, vooral in de Randstad kan er nog veel af.

 49. Alexander says:

  André de la Porte van VEH vertelde vanavond in het RTL 4 nieuws van 19.30 uur (ivm de stijgende OZB) dat huizenprijzen volgend jaar met 6% dalen!

 50. huizenhyper says:

  De grafieken van Maartje Martens laten duidelijk zien dat huizen op dit moment nog te hoog gewaardeerd zijn.
  Er gaat dus nog enkele tientallen procenten van de huidige prijs af.
  Waar echter geen rekening mee is gehouden, is dat de grafieken eigenlijk een periode beslaan waarbij Nederland steeds welvarender is geworden, en lonen bleven stijgen, met de inflatie, of meer.
  Er is nu een periode aangebroken waarbij de lonen en arbeidsvoorwaarden de komende jaaaaren alleen maar minder wordt. China gaat welvarender worden, de westerse wereld moet inleveren.
  Meer loon? Ik ken genoeg collega’s die gelijk zijn gebleven in salaris de laatste 5 jaar… Over loonstijging gesproken.

  De gevolgen van de neergang van de westerse wereld wordt ernstig onderbelicht. Het maakt het grafiekje van dit topic nog een stukje minder rooskleurig.

  Herstel?
  Voor wie vanmorgen de radio aan heeft gehad heeft kunnen horen dat de regering volgend jaar 600-800 miljoen extra wil besparen als gevolg van de “gemiste inkomsten” van het malafide pensioenplan.

  Ik huur zelf al 6 jaar, en verwacht dat de prijzen van huizen ook in 2014 weer een procent of 4-6 gaan dalen.

  Het lijkt net alsof ik het herstel niet wil zien 🙂

 51. Steven says:

  huizenhyper: Het lijkt net alsof ik het herstel niet wil zien

  die is er ook niet. The trend is our friend: laat maar lekker zakken.

 52. j.k says:

  huizenhyper,

  helemaal mee eens ik heb mijn huis verkocht in 2009 huur nu 4 jaar en wacht af

 53. huizenhyper says:

  ik verwacht zelf dat 2020 wellicht een goed moment is om te kopen, maar dat is als er geen verdere verslechterende factoren optreden zoals (het gerucht) dat er belasting moet worden betaald over het bezit van de woning (box-3 verhaal).
  En dat ziet er nu al niet goed uit..

  Verder heb ik al 3 werkgevers gehad in 12 jaar tijd, met werkplekken verspreid over half Nederland.
  De afstand tot mijn huidige woonstreek wordt ook steeds groter. Misschien is een “eigen” woning wel helemaal niet zo handig in de toekomst. Of je moet elke dag 4 uur in de trein willen zitten.

  Er komen in Nederland een aantal zeer grote ontwikkelingen aan, zoals flexibilisering van werk, afbraak van het pensioen, huis naar box 3, geleidelijke reductie van de HRA, en zo nog wel enkele niet zo onbelangrijke zaken.
  Verstandig om misschien de komende 5 jaar eens de kat uit de boom te kijken, en vooral niet bewegen.
  Gewoon blijven wonen waar je woont. Scheelt ook 3k verhuiskosten.

 54. latida says:

  Jol,

  Jol of trol?

 55. ll says:

  Maria: hoever de kledingprijzen gaan dalen.

  1 kilo voor 15 euro, vintage dat dan weer wel…….. 🙂

  Heb ik weer …… gekke wereld, gisteren gestalkt door een moeder-roek met 2 kinderen…….., ze zaten te wachten in het plantsoen ( vergeten te voederen, oef ) , ze lopen, nou ja hoppen eigenlijk, me gewoon achterna door de stad …… en willen eten ! Raar, dat roeken gezichten herkennen, ( dat zei mijn dochter klopt dit ? ), nooit gedacht ….., leerzaam dat dan weer wel 🙂

 56. ll says:

  Ondertussen in de NL, overwaarde in klinkende munt

  Knibbel knabbel knuisje

  http://www.pzc.nl/algemeen/economie/overwaarde-in-klinkende-munt-1.4108098

 57. Koophuis XXL says:

  latida,

  Je kan niet iedereen een trol noemen die hier een tegengeluid geeft.

  Jol zegt; Afbetalen en sparen! Dat willen we toch?

  Spik en span + reeele prijs is waar het nu om draait. Je koopt ook een huis terug wat misschien meer in prijs is gezakt als je groter wil gaan wonen.

  De huidige “markt” biedt ook kansen!

 58. Koophuis XXL says:

  ll, dit zal een vlucht nemen schat ik zo in!

  Je kunt moeilijk je overwaarde mee in het graf nemen 🙂

 59. ll says:

  Koophuis XXL,

  Geen idee hier, ……. maar in de UK zijn door deze constructie mensen uit hun huis gezet, toen er DOORverkocht werd, en ze werden n.b. door Amerikanen uit hun huis geflikkerd ……… securitisatie ?

  Zal ff zoeken, weet niet of het nog te vinden is ….

 60. ll says:

  Sorry koophuis ……. is weg ….. alles verdwijnt 😉

  Ondertussen in Grunn. ( noord-oost )

  Er wordt nikx meer verkocht, hoorde trouwens van ‘insider’ dat de oud-burgemeester van Grunn ook een schadeclaim heeft ingediend bij de NAM ( huis op Singel Grunn ) De gevels hier in de straat beginnen ook al te wijken, maar gaan niet vallen, hoop ik. Wel een dikke kier nu in achtermuur ………. dichtstoppen ?

  http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10694563.ece/%27De-woningmarkt-in-heel-Noordoost-Groningen-zit-op-slot%27

 61. Keesje says:

  Samen een huis huren in de vrije sector wordt makkelijker gemaakt:

  In Amsterdam wordt het huren van een woning door een groep, bijvoorbeeld een vriendengroep, makkelijker. Deze manier van huren scheelt aanzienlijk in de kosten voor de huurders. Door middel van deze aanpassing wil de gemeente overlast, onveilige situaties en negatieve effecten op de woningmarkt voorkomen.

  De regels voor het verhuren van een kamer worden duidelijker en de te hoge prijzen worden tegengegaan. Een voorwaarde voor het samen huren van een huis moet op initiatief van de huurders zelf gebeuren. Voor het samen huren moet de groep zich aanmelden bij de gemeente, waarna deze kwaliteitseisen stelt aan de betreffende woning om overbewoning te voorkomen.

  Het delen van een woning geldt alleen voor woningen die te huur staan in de vrije sector. het college wil onderzoeken hoe ook in de sociale huursector woongroepen in zelfstandige woningen kunnen wonen.

  * Bron: Dichtbij.nl

 62. ll says:

  Eigenlijk hebben we hier in de NL een QE bubble 🙂

  Een QE bubbel van zo’n 600 miljard …… tien jaar lang 60 miljard stimulanzzzzzzzz …….

  Veel zijn erin gelopen in de QE bubble

  Sprak met een buurtgenoot, ook erin gelopen, met nu voor 200k aan hypotheken, woekerpolissen, verbouwingskredieten en weet ik veel wat allemaal nog meer, 7 stuks aan wanproducten …….. moet werken tot zijn 80ste om eruit te komen ?

  Een echt QE slachtoffer ……

  Andere buurtgenoot heeft alles afgelost ( de ontslagen schooldirecteur ) leeft nu in weelde, maar zonder baan ……. het is een gemengd beeld hier ……..

 63. Keesje says:

  Keesje,

  Ik vind dit overigens onfrisse toestanden, over 5 jaar heb je waarschijnlijk al op het nieuws dat er zoveel schrijnende gevallen zullen zijn waarbij 2 gezinnen in een 3 kamer appartement in de vrije sector wonen…..

  Deze nieuwe regeling zal investerders grote panden doen aankopen om vervolgens als samenhuurpanden in de verhuur te zetten……blijven gezinswoningen nog steeds onbetaalbaar!!! Echte VVD maatregel dit, die NIET het algemeen belang dient. Shame on you, VVD!!!

 64. ll says:

  Keesje,

  ‘Drie hoog achter’ ……. een depressie verschijnsel

 65. ll says:

  Yesssss, hij komt 🙂

  Helen Toxopeus ‏@HelenTox 18u

  Great! @ProfSteveKeen (debunking economics) will speak in A’dam @Duisenberg School of Finance 13 dec! Sign up at: http://bit.ly/IFP1UQ

 66. lorenzo says:

  AC: Onderschat de kracht van het voorlopig afzien van koop om een betaalbaar huis te bekomen dus niet! De geschiedenis leert het!

  Zo denkt de mens niet : een dalende markt genereert vanzelf weer enige omzet van betekenis . Maandbedragen zijn van belang , alsmede de grotere beschikbaarheid .

  ps. iemand wel eens nagedacht wat een nog 20 procent daling van de huizenprijzen voor de economie zal betekenen , hoe we dit gaan dragen , ergo wel eens te zwaar zal zijn ….

 67. Bluppie says:

  Wie kan mij hiermee helpen:

  Ik heb gehoord van een vastgoedman, dat je op het einde van het jaar flinke kortingen kunt bedingen op nieuwbouw die al gebouwd is, maar nog niet verkocht. Zo kunnen de projectontwikkelaars (BAM, e.d.) hun eindejaarcijfers nog enigszins opkrikken na een slecht jaar. Ik ben aan het overwegen zoiets te doen, maar ben benieuwd hoever (in %) ik kan onderbieden. Wat is realistisch? Wat is een goed openingsbod?

  Huis 160m2, perceel 330, vraagprijs 360K (incl basis afwerking, keuken/sanitair), in de omgeving van Amersfoort.

  Is het ook mogelijk te onderhandelen bij projecten die nog niet gestart zijn?

  Ik huur trouwens en heb geen haast om te vertrekken, maar als ik met 10-20% korting zo’n nieuwbouwhuis kan kopen wil ik het wel overwegen.

 68. Stokje says:

  Gezien de grafiek die Il plaatst in reactie 25, denk ik dat de dip veel lager zal zijn. -40% is een conservatieve inschatting. Als je naar de grafiek kijkt, dan zie je dat elke top gecorrigeerd wordt met een gelijk dal. Dat is natuurlijk geen rechte lijn, maar +10 boven langjarig gemiddelde zakt naar -10 onder het langjarig gemiddelde. Min of meer gespiegeld, bedoel ik. Nu lijkt het mij niet mogelijk -400% te zakken, maar een veel substatielere dip dan 40% lijkt me aannemelijk.
  In Japan crashte de huizenprijzen met 80%, enige jaren geleden. Wat denken jullie van mijn theorie? Zit er logica in of zit ik er helemaal naast….

 69. Keesje says:

  lorenzo,

  Zodra de bank geld komt halen omdat er te veel onder water wordt gestaan, dan krijg je de echte problemen, mensen die geen kant meer op kunnen. Oplossing…..alle aflossingsvrije leningen verplcht (als financieel mogelijk en wenselijk ivm teveel onder water staan) gratis over laten sluiten naar huidige goedkopere rentepercentages naar een annuitaire of afbetaalhypotheek.

 70. Keesje says:

  Bluppie,

  Bluppie,

  Gewoon 5 emailadressen openen bij gmail of hotmail en bieden maar….vervolgens als je op een van de emailadressen een goed antwoord krijgt, ga je bellen met het zelfde bedrag of nog ietsjepietsje lager. Is het allemaal niks, gewoon afwachten.

 71. Keesje says:

  ll,

  Hier wat opzichtige dames uit de buurt die hun jonge kinderen nu 1 of meer dagen ZONDER TOEZICHT alleen laten na school want de kinderopvang is te duur geworden. we hebben het over kinderen 6-12 jaar……1 tje is een 6 jarige alleen thuis…..mevrouw loopt nog steeds met haar kont te zwieren en de dame uit te hangen. Ongelooflijk…..

 72. Koophuis XXL says:

  ll:
  Koophuis XXL,

  Geen idee hier, …….maar in de UK zijn door deze constructie mensen uit hun huis gezet, toen er DOORverkocht werd, en ze werden n.b. door Amerikanen uit hun huis geflikkerd ……… securitisatie ?

  Zal ff zoeken, weet niet of het nog te vinden is ….

  Dat er weer handige jongens ten tonele verschijnen die de argeloze burger/pensionado een poot uitdraaien is jammer.
  Vermoedt wel dat er constructies gebouwd gaan worden op deze groep die beter inelkaar zitten. Gaat toch om een hele grote groep die nu niet zo makkelijk meer verhuist.

 73. Keesje says:

  Koophuis XXL,

  Dit is ook bij Tros Radar geweest, aan het eind van de periode, waar moet de bejaarde dan heen? Daklozenopvang denk ik, omdat ze te weinig inkomsten hebben?

 74. Koophuis XXL says:

  Keesje:
  Koophuis XXL,

  Dit is ook bij Tros Radar geweest, aan het eind van de periode, waar moet de bejaarde dan heen? Daklozenopvang denk ik,omdat ze te weinig inkomsten hebben?

  Ja je moet je eigen exit natuurlijk wel financieel plannen. Net als de instap bij de koop van een huis.

  Ik snap dat er veel “adviseurs” op de loer zullen liggen met een eigen belang.

  We gaan het op korte termijn zien 😉

 75. Anon says:

  ll:
  Koophuis XXL,

  Geen idee hier, …….maar in de UK zijn door deze constructie mensen uit hun huis gezet, toen er DOORverkocht werd, en ze werden n.b. door Amerikanen uit hun huis geflikkerd ……… securitisatie ?

  Zal ff zoeken, weet niet of het nog te vinden is ….

  In de UK (en USA) is huurbescherming veel zwakker dan in bijv. Nederland of Duitsland. In principe gaat met daar huurcontracten aan voor een vooraf afgesproken periode. Daarna kan de verhuurder eenzijdig (met een bepaalde opzegtermijn) het contract beeindigen/niet voortzetten.

  In Nederland kunnen verhuurders (ook in de vrije sector) huurcontracten alleen beeindigen onder strikte voorwaarden (bijv. onderverhuur). Verkoop van een woning verbreekt de huurovereenkomst niet.

 76. Anon says:

  Keesje:
  Koophuis XXL,

  Dit is ook bij Tros Radar geweest, aan het eind van de periode, waar moet de bejaarde dan heen? Daklozenopvang denk ik,omdat ze te weinig inkomsten hebben?

  “De periode” is hier de periode waarvoor de overwaarde de huursom dekt. Daarna is hun situatie niet anders dan die van iedere andere huurder in Nederland: zolang je de huur kunt betalen hoef je nergens heen (huurbescherming). Zo niet, dan moet je op zoek naar een verblijfplaats die je wel kunt betalen. Of dat familie/kinderen zijn, of de maatschappij (sociale huur, daklozenopvang) hang af van de prive omstandigheden.

  Een dergelijke constructie lijkt me vooral interessant voor mensen met redelijk wat overwaarde, zodat de huur in elk geval een paar jaar gedekt is. Als goed op de hoogte/geinformeerd zijn, kunnen ze bijv. al ingeschrijven zijn voor een sociale huurwoning, om inschrijvingsduur op te bouwen. Maar ik vrees dat dit in de praktijk snel gericht wordt op bejaarden in cash-nood, en die zijn vaak niet in de gelegenheid om lang vooruit te plannen.

 77. svg says:

  ll:
  Sorry koophuis ……. is weg ….. alles verdwijnt

  Ondertussen in Grunn. ( noord-oost )

  Er wordt nikx meer verkocht, hoorde trouwens van ‘insider’ dat de oud-burgemeester van Grunn ook een schadeclaim heeft ingediend bij de NAM ( huis op Singel Grunn ) De gevels hier in de straat beginnen ook al te wijken, maar gaan niet vallen, hoop ik. Wel een dikke kier nu in achtermuur ………. dichtstoppen ?

  dvhn.nl/nieuws/gro…ingen-zit-op-slot%27

  Krijg onderhand wel een beetje de indruk dat het enigzins overdreven wordt(woon zelf in de stad Groningen dus kan het weten) de stad ligt net niet boven het gasveld en aardbevingen komen hier niet of nauwelijks voor, zie http://tinyurl.com/o98klao als je de kaartjes bekijkt zie dat het probleem zich voor 90% tot de gemeente loppersum en voor de resterende 10% tot de omliggende gemeenten is beperkt,
  Aardbevingen tot een magnitude van 2.5 op de schaal van richter doen zowiezo helemaal niks en kunnen dus genegeerd worden , trouwens de schaal is logaritmisch en kan misscien voor misverstanden zorgen http://nl.wikipedia.org/wiki/Schaal_van_Richter ook krijg ik een beetje de indruk dat mensen een beetje misbruik (willen) gaan maken van eventuele vergoedingen, “ja nu is er een aardbevingen van 2.9 en mot je nou eens kijken ,mn hele muur ontzet” dat soort gedoe , nou meneer zeg ik dan dan was dat huis 30 jaar geleden ook al een bouwval! uiteraard is er ook een overgangs waarde, stel dat op 3,9 oid en vergoed alleen vanaf die waarde. ik krijg echt een beetje de indruk dat er mensen zijn die hier een slaatje uit proberen te slaan, en dat vind ik treurig, en ik ben goed bekend in het gebied, tenslotte dit duidelijke kaartje
  http://politiek.thepostonline.nl/2013/02/11/groningen-welkom-in-earthquake-country/

 78. Bart says:

  Anon,

  Maar in de vrije sector kan de huur toch onbeperkt verhoogd worden? Dus als die met 100% stijgt wordt je toch een beetje gedwongen eruit te gaan.

 79. Anon says:

  Bart:
  Anon,

  Maar in de vrije sector kan de huur toch onbeperkt verhoogd worden? Dus als die met 100% stijgt wordt je toch een beetje gedwongen eruit te gaan.

  In de vrije sector zijn er inderdaad geen wettelijke maxima aan de hoogte van de huurverhoging (alleen aan de frequentie). De gedachte is dat in duurdere segmenten huurders voor hun eigen rechten kunnen opkomen, in concreto, door afspraken over de huurverhoging op te nemen in de huurovereenkomst (bijv. inflatie-indexatie plus een maximale opslag).

  In jouw (extreme) voorbeeld kan de huurder naar de kantonrechter, die zal het voorstel van de verhuurder snel naar de prullenbak verwijzen als een verkapte huisuitzetting.

 80. Keesje says:

  Anon,

  Mag je wel goed voor rechtsbijstand met problemen met huurhuis verzekerd laten worden…..

 81. Anon says:

  Keesje,

  Rechtbijstand voor woongeschillen kost ongeveer €10/maand, of dat “goed” genoeg is weet ik niet (en of dat duur is mag iedereen zelf bepalen). Een 100% huurverhoging aan vechten bij een kantonrechter durf ik ook wel zonder advocaat…

 82. ll says:

  svg,

  Zijn geen bevingen maar meer verzakkingen, mooi plaatje trouwens, thankxxxx 🙂

  Deuren die gaan klemmen en zo ( de vijl altijd bij de hand houden is toch niet normaal ? ) , en kier in de muur, geen idee misschien een combinatie ? Zout- en gaswinning en laag of hoog grondwater ? Vragen, vragen ……..

 83. Stadjer says:

  svg,

  Praat geen onzin, iedereen in de stad Groningen heeft de aardbeving van augustus vorig jaar 22.30 gevoeld.

 84. Anon says:

  Overigens hoeft in het genoemde voorbeeld de huurder niet eens naar de rechter; die kan gewoon een redelijk tegenvoorstel doen en dat betalen. Dan loopt het huurcontract gewoon door, en is het aan de verhuurder om naar de rechter te stappen als hij de huurder eruit wil (ik zou zeggen: veel succes als je een rechter moet vertellen dat je de huur wilt beeindigen omdat de huurder geen 100% huurverhoging wilt betalen). Daarom (1) komen dergelijke extreme voorstellen in de praktijk zelden voor en (2) worden vaak vooraf afspraken over huurverhogingen opgenomen in de huurovereenkomst (vooral bij professionele/commerciele verhuurders). Het is immers ook in het belang van verhuurders om niet elk jaar verwikkeld te raken in huurgeschillen.

 85. ll says:

  Steve Keen komt 13 december in susfinlab

  http://betternature.files.wordpress.com/2013/08/sackmock-up4.jpg

  What a good idea

 86. Steven says:

  Blijf Maartje Martens geweldig vinden.
  Deze hele site met alle voors en tegens vat ze zo mooi samen. Denk overigens wel dat ook zij in een koophuis zit, maar gezien haar leeftijd vast ergens gekocht in 1980 of zo. Het gaat bij huizen namelijk om zo veel geld dat men niet graag tegen eigenbelang inlult : bewijs is NB onze eigen staats TV!

  maar goed ze zegt in hele korte tijd echt zeer belangrijke dingen.

  1. het verdienmodel van huisje kopen en rijk worden is nu echt onzin.
  2. doorstromen van iets kleins naar duurder wordt minder door de daling.
  3. onderhoud zal minder worden door gebrek aan geld.’
  4. door dat gebrek aan onderhoud wordt de prijs zowieso al lager en waarom zou je dan 250.000 euro neerlappen voor een 40 jaar oud huis.
  5. belachelijk om starters de zinkende boel te laten betalen
  6. Zonder geld gewoon huren
  7. verhuur je huis als je de hypotheek niet kan betalen (gevolg is dat vrije sector woningen eindelijk goedkoper worden.

  en
  en
  en en

  beter gewoon goed luisteren naar wat ze zegt.

 87. Klaasje says:

  Iedereen lachte me uit op verjaardagen toen ik in een doos ging wonen en al m’n geld in bitcoins stopte. Maar nu hahaha, ik lach me rot. Ik ben zo slim, en straks als de huizenprijzen op -99% staan sla ik m’n slag. Gaap.

 88. Steven says:

  Klaasje,

  tja die bitcoins..: omdat een reken formule niet te kraken is, is het veel geld waard. (maffe onzin volgens mij, maar stijgen doet het uiteraard….: ik doe er niet aan mee: echt wachten op de crash). zijn er ergens puts op bitcoins te kopen?

 89. Pipo says:

  Steven,
  probeer het eens met kraken.com

  Weinig sappig huizennieuws laatste tijd. Iemand nog leuk artikeltje?

 90. Expat says:

  Steven,

  Dan ben je misschien wel goed met breuken of integraalvergelijkingen, maar voortaan wel beter opletten als iemand je in de zeik zet.. 😉

 91. Steven says:

  Expat,

  ach kom. Wiskunde is leuk, maar die bitcoins zijn uiteindelijk geen zak waard natuurlijk. (zijn maar getalletjes)

  zet me maar in de zeik. (mijn logica is MIJN logica)

 92. Keesje says:

  Steven,

  Het is nog een bubbel, een glansbel. Wat kun je er mee kopen, serieus? En bij wie? Ik zou gaan incasseren….

 93. Expat says:

  lorenzo,

  Mensen die jarenlang “uitgelachen” worden op feestjes en zich blindstaren op huizenprijsgrafiekjes denken zo wel. Gelukkig geen meerderheid, anders zat de sociale huursector muurvast.

 94. Steven says:

  Keesje,

  Ik vind die bitcoins inderdaad het toonbeeld van elkaar gek maken. Is het niet de dotcom bubble of de huizenmarkt.. dan maar naar bitcoins… Kom op zeg!

 95. Nico de Geit says:

  Steven: zijn er ergens puts op bitcoins te kopen?

  Je weet natuurlijk nooit precies wanneer de zeepbel klapt.

  Ik hoor niemand over stijgende rente. Dan spat alles uit elkaar.

  Grafiek: er wordt uitgegaan van stijgende inkomens. Dat lijkt me onjuist. De overwaarde was een belangrijke aanjager van de economie, en dat is nu gestopt.

 96. Frans says:

  Ah! Bitcoins….
  Ik heb er 10 gekocht, 1 verkocht, heb er nu 9 gratis, en nog wat geld voor een goeede maaltijd.
  (nu de rest verkopen: ongeveer 7000 Euro winst, iemand een probleem mee?)

  Meeste negatieve berichten van mensen die de basics niet eens begrijpen van bitcoin.
  Bitcoin: doen met geld wat je mag verliezen, high risk high return.
  Ik denk dat BTC niet gaat overleven.

 97. AC says:

  Slightly off topic

  Deze crisistijd vereist creativiteit om aan middelen te komen. In de hoofdstad zien woningcorporaties (AEDES) en de gemeente nieuwe mogelijkheden de vierkante meter prijs maximaal uit te buiten! ‘Innovatief verhuren’ neemt er een grote vlucht en buitenlandse inversteerders zijn meer dan welkom om hier in te voorzien. Buurtbewoners denken daar doorgaans iets anders over maar het lijkt ‘n trend. Over kerntaken beginnen lijkt nu al ‘n gepasseerd station te zijn en de gevolgen worden langzaam zichtbaar. http://www.metronieuws.nl/regionaal/bewoners-boos-om-komst-hotel-aan-de-raamgracht/SrZmkz!lKjMTwge2D4xQ/ Het beperkt zich niet tot 1 stadsdeel en 1400 bedden… waarom niet, wanneer het zo ongelooflijk veel winst oplevert. Huren? Verkopen!

 98. ll says:

  Nieuw woord ? QE trap

  http://static4.businessinsider.com/image/5267c325ecad04be6fd73526-960/screen%20shot%202013-10-23%20at%208.37.13%20am.png

  Een soort van rouwproces ……. de laatste fase van een bubbel, de acceptatiefase …..

  Erica Verdegaal e.a.
  Een pak slaag bij rood staan voor televisie ……Metro

  http://www.metronieuws.nl/nieuws/pak-slaag-bij-rood-staan-voor-televisie/SrZmky!OmN4xXUhMdNRY/

 99. ll says:

  Wie het weet mag het zeggen 🙂 Voorlopig TINA en een depressie ?

  Posten komen niet door …….

  http://biflatie.nl/artikelen/economisch/wat-blijft-potverteren-beloond-en-sparen-afgestraft/

 100. ll says:

  Nieuw boek komt eran ……

  Gerhard Hormann ‏@Gerhardhormann 17u

  Uit boek 12: “We bevinden ons in een overgangsfase met onbekende afloop, een soort vacuüm tussen rusteloos consumeren en innerlijke rust.”

 101. ll says:

  Voor de liefhebbers van Bitcoins

  Op een vuilnisbelt in Wales ligt een schat van 5.5 miljoen euro aan bitcoins 🙂

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3552494/2013/11/27/Op-een-vuilnisbelt-in-Wales-ligt-een-schat-van-5-5-miljoen-euro-aan-bitcoins.dhtml

 102. Adamus says:

  Frans:
  Ah! Bitcoins….
  Ik heb er 10 gekocht, 1 verkocht, heb er nu 9 gratis, en nog wat geld voor een goeede maaltijd.
  (nu de rest verkopen: ongeveer 7000 Euro winst, iemand een probleem mee?)

  Meeste negatieve berichten van mensen die de basics niet eens begrijpen van bitcoin.
  Bitcoin: doen met geld wat je mag verliezen, high risk high return.
  Ik denk dat BTC niet gaat overleven.

  Net als edelmetalen: het grote gratis geld zit erin. Mijn idee hoor. We moeten naar de all mighty USD getrokken worden.

  ‘t Mokkeltje heeft de JSF’jes toch maar besteld hé! Die gaan we niet in eurootjes betalen.

 103. Adamus says:

  Steven:
  Keesje,

  Ik vind die bitcoins inderdaad het toonbeeld van elkaar gek maken. Is het niet de dotcom bubble of de huizenmarkt.. dan maar naar bitcoins… Kom op zeg!

  De schuldgedreven politieke economie kan niet zonder bubbles. Financiële porno waarbij Carola van de Gristenunie ook neigingen krijgt.

 104. SchuurHuurder: en de kans op confiscatie van spaargeld een stuk kleiner is.

  Je huis confiskeren, dat zal niet zo snel gebeuren (tenmisnte, dat mag je hopen). Wat moet de overheid / bank ook met een stapel stenen? Geld willen ze zien! 😉

  Maar er zijn natuurlijk allerlei trucs te verzinnen om jou, als huizenbezitter, je geld afhandig te maken.
  – HRA verlagen
  – EWF verhogen
  – Huis als vermogen naar box 3
  – OZB verhogen / WOZ verhogen / Je verbieden bezwaar te maken tegen een te hoge WOZ-waardering
  – (Forfaitaire) winstbelasting op huis bij verkoop
  – Allerlei andere verzekeringen waarop de BTW omhoog kan,
  – Allerlei belastingen die omhoog kunnen
  – Allerlei onderhoud waarop de BTW omhoog kan

  Dit zijn allemaal mogelijkheden waarvan een aantal toch echt wel gaat gebeuren. Welke precies is niet voorspellen, maar reken er maar op dat het bezitten van een huis “aangepakt” gaat worden als de overheid haar inkomsten blijvend ziet slinken.

  Waarmee ik niet wil zeggen dat een huizenkoper nu per sé een slechte beslissing neemt (ervaring is dat huizeneigenaren zich vaak nogal defensief opstellen zonder reden, dus dat ben ik maar voor). Ik ga er van uit, degenen die hier al langer komen de consequenties goed hebben afgewogen, en de dollartekentjes uit de ogen hebben weten te weren 😉

 105. lorenzo says:

  Expat: Mensen die jarenlang “uitgelachen” worden op feestjes en zich blindstaren op huizenprijsgrafiekjes denken zo wel. Gelukkig geen meerderheid, anders zat de sociale huursector muurvast.

  in het land der blinden is….

 106. lorenzo says:

  ll: Nieuw boek komt eran ……

  Gerhard Hormann ‏@Gerhardhormann 17u

  Uit boek 12: “We bevinden ons in een overgangsfase met onbekende afloop, een soort vacuüm tussen rusteloos consumeren en innerlijke rust.”

  moet een mens ook niet eens zelf nadenken ….

 107. ll:
  Ondertussen in de NL, overwaarde in klinkende munt

  Knibbel knabbel knuisje

  pzc.nl/algemeen/ec…kende-munt-1.4108098

  Oeim oei, oei… Leaseback-constructies met een eerste levensbehoefte als wonen. Zeer risicovol. Vorig jaar nog een docu over gezien: Oud vrouwtje had gebruik gemaakt van zo’n constructie; Haar huis verkocht aan een investeerder en de opbrengsten half opgegeten en half gebruikt om jaren huur vooruit te betalen (tot haar dood de huur vooruit betalen was het idee)

  Maar nu “ging ze maar niet dood” en was haar vooruitbetaalde huurperiode voorbij. Ze was nog prima ter been en vrij kwiek, dus naar een verzorgtehuis wilde ze niet (teercht, dat was nergens voor nodig). Maar geld om een marktconforme huur te gaan betalen had ze ook niet. Tja… daar zit je dan met je – inmiddels opgesoupeerde – verzilverde overwaarde…

 108. lorenzo says:

  In Monaco zijn de appartementjes ook aan de prijs , moeten die nu ook zakken ?

 109. SchuurHuurder says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Bedankt voor de reactie Snorkel, laat ik eens advocaat van de duivel spelen :). Ik begrijp overigens dat ik op de woning, in ieder geval de komende tijd, flink verlies zal maken. Huren is echter ook duur, helemaal als het alternatief een relatief goedkope woning is met een LTV van <0.5.

  Terugkomend op jouw punten:

  HRA is verwaarloosbaar in mijn geval (derhale ook het EWF).

  Huis naar box 3 zou in eerste instantie erg vervelend zijn, maar zonder vrijstelling in box 3 voor de eigen woning is een stap waarvan de schade nauwelijks te overzien is voor een groot deel van de bevolking (vergeet niet dat dit ook betekend dat er geen HRA meer is). Dit geeft een mutatie in belastinginkomsten uit eigen woning van -14 miljard naar + 6 miljard (schatting gebaseerd op 1.200 miljard woningwaarde, 700 miljard schulden, 1,2% over het verschil)? Dat is een verschil van zo'n 20 miljard. dat zou overigens betekenen dat de IB tarieven gedecimeerd kunnen worden. Ik denk dat dit uiteindelijk zelfs nog een netto positief effect heeft als je niet van HRA gebruik maakt. Eigen woning buiten de inkomstenbelasting lijkt mij een logischer (en eerlijker) alternatief.

  Winstbelasting bij verkoop moet je wel winst hebben, dit verwacht ik niet te maken. Bovendien is het of huis naar box 3 of forfaitair winstbelasting. Beiden kan niet (geen van beiden wel).

  OZB/onderhoud(btw hierop)/verzekering (hier zit überhaupt geen btw op)/ overige belastingen worden ook door verhuurders aan huurders doorbelast.

 110. Bart:
  Anon,

  Maar in de vrije sector kan de huur toch onbeperkt verhoogd worden? Dus als die met 100% stijgt wordt je toch een beetje gedwongen eruit te gaan.

  In de meeste contracten staat wel een max (percentage) toegestane jaarlijkse huurverhoging (bijvoorbeeld inflatie + 4%). De verhuurder heeft zich daar gewoon aan te houden.

  Als er wel in het contract staat dat de huur mag worden verhoogd, maar niet gespecificeerd met hoeveel, dan heb je als huurder ook een beetje zitten slapen natuurlijk. Dat had je eigenlijk niet moeten tekenen… Kan me wel voorstellen dat het gebeurt, vanwege woningnood, maar dan zou ik als huurder toch snel op zoek gaan naar iets anders.

  Als er helemaal niet over huurverhogingen gesproken wordt dan kan het nog een interessant juridisch gevecht worden… In principe, heel strikt gezien, heeft de verhuurder dan geen recht om zomaar de huur te verhogen zonder contractbreuk te plegen. Als de verhoging dan ook nog eens 100% is dan win je die rechtszaak op je sloffen natuurlijk! 😉

 111. Frans: Ah! Bitcoins….
  Ik heb er 10 gekocht, 1 verkocht, heb er nu 9 gratis, en nog wat geld voor een goeede maaltijd.
  (nu de rest verkopen: ongeveer 7000 Euro winst, iemand een probleem mee?)

  Geen enkel probleem mee hoor 😉 Maar hoe ga je die verkopen als ik vragen mag? Dollars / euro’s uit je account halen is toch gelimiteerd?

 112. SchuurHuurder,

  Het ging mij er even om dat er allerlei manieren te verzinnen zijn om – zelfs al ben je huizenbezitter – jou een poot uit te draaien. Misschien komt er wel een jaarlijkse, cash af te tikken, dakpannenbelasting. Of een hypotheelschuldbelasting (maniertje van de VVD om aflossen te stimuleren). Of een bedroom-tax voor huizenbezitters. Of moet je de waarde van je nieuwe keuken bij je inkomen bijtellen. Of….. verzin het maar. Als de overheid geld nodig heeft dan weten ze je te vinden. Bij huurders valt niet zo veel meer te halen na de recente Blok-verarming, dus de kopers zijn straks echt wel aan de beurt.

  Of nu kopen wel of geen goede beslissing is, dat is persoonlijk. Maar zo lang
  + de hypotheekrente blijft dalen: http://t.co/vJdNLZqq74
  + de huizenprijzen blijven dalen: http://t.co/9xOdxxzxzs
  komt een afbetaald huis naar je toe terwijl je lekker afwacht. Zelfs al moet je tijdens het afwachten huur betalen, dan nog ben je uiteindelijk eerder klaar met afbetalen (Zo’n 7 jaar eerder bij 5 jaar afwachten, heel grof gerekend).

  Maar natuurlijk: Niet iedereen kan of wil afwachten. Daar is niks mis mee, zo lang je, zoals jij aangeeft, accepteert dat kopen je geld kost (en niet slapend rijk worden is).

 113. AC says:

  ll,

  Haha, zelfde boek nu ook met ànder voorwoord! 😉 😛

  http://www.kb.nl/sites/default/files/bovenbazen.jpg

  Voor wie het gemist heeft; ‘De Bovenbazen’ crisisedities:

  http://www.lambiek.net/stripwinkel/series/marten_toonder/

 114. Bubbelonia (voorheen snorkel),

  2e linkje: Video even doorspoelen naar 16:10 voor Hans André la Porte van VEH

 115. SchuurHuurder says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Uiteraard kunnen er manieren gevonden worden om extra belasting te heffen, al zijn de meest voor de hand liggende opties voor mij niet schadelijk. De 7 jaar eerder bij 5 jaar wachten gaat uit van 100%+ LTV (toch?), dat lijkt mij sowieso geen goede uitgangspositie om te kopen. Bovendien is het nog maar afwachten of de prijzen net zo hard blijven dalen als de afgelopen jaren.

  Dachten de middeninkomens trouwens ook niet dat er bij hun niets meer te halen viel voor de vorige bezuinigingsronde, waar de arbeidskorting sneuvelde voor juist deze groep?

 116. SchuurHuurder,

  Tuurlijk, het zijn allemaal mogelijkheden en aannames, waarvan de uitwerking geheel afhankelijk is van persoonlijke situatie. Vandaar ook dat ik niet voor jou kan beslissen. Is maar goed ook trouwens, want die verantwoordelijkheid zou ik helemaal niet willen 😉 Beetje informatie en standpunten uitwisselen is al leuk genoeg!

  Ik denk nog steeds dat de Blok-verarming een opmaat is naar verdere aanpak van de HRA. Als jij daar niet al te veel last van hebt: Good for you! 😉

 117. SchuurHuurder says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Een verdere aanpassing op de HRA lijkt mij ook redelijk waarschijnlijk. Het recente bericht vanuit Europa dat de aanpak van de HRA sneller moet lijkt hier wel een voorbode voor. Niet dat Europa zich hier nou zo druk om zou maken, maar meer die ingefluisterd zijn door NL om aan te dringen op verandering, zodat men hier kan zeggen: “Het moest van Europa”.

  Aanpak van de HRA juich ik erg toe (met of zonder koopwoning). Hoge vastgoedprijzen heeft iedereen last van: de kroeg, tandarts, kruidenier, iedereen rekent het door (zowel direct als indirect door hogere salariskosten). Volgens mij wordt niemand die opereert in de reële economie daar beter van.

 118. Krisp says:

  SchuurHuurder,

  Verdere aanpassing is wel waarschijnlijk, maar niet in deze kabinetsperiode. De VVD staat al ongelofelijk slecht in de peilingen, en een verdere aanpassing in de HRA gaat dat zeker niet verbeteren. het zou ze overigens sieren als het wel gebeurt, bijvoorbeeld om de 800 miljoen euro op te vangen die voortkomt uit het afwijzen van de pensioenplannen.

  Tegelijkertijd zit in mijn achterhoofd nog altijd de verhoging van de AOW-leeftijd, die als een konijn uit een hoge hoed werd getoverd. Je weet het dus nooit.

  Aan geluiden uit mijn omgeving hoor ik overigens dat kopers inmiddels al rekening houden met het volledig afschaffen van de HRA. De HRA wordt nu vooral gebruikt om de hypotheek mee af te lossen. Als dat er niet meer is, is er geen versnelde aflossing meer. 🙂

 119. Frans says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Maar hoe ga je die verkopen als ik vragen mag? Dollars / euro’s uit je account halen is toch gelimiteerd?

  De BTC bewaar ik thuis in mijn BTC wallet.
  Verkopen doe ik via bitonic: die maken het geld gewoon binnen 24 uur over op de bankrekening.
  Ja, je kunt ook meer rechtstreeks op een beurs handelen, maar dat is me het ongemak niet waard.
  Lastig is wel de liquiditeit van bitonic: vaak kunnen ze niet of weinig verkopen en inkopen.

 120. AC says:

  Ook Wim Boonstra chief economics bij de Rabobank laat zich inspireren door Marten Toonder getuige titel en cover van het onlangs bij het VU University Press uitgekomen ‘Geld speelt geen rol’.

  Over geldcreatie en het patent dat private banken erop hebben, of dat terecht is, daarover verschilt boekbespreker Edgar Wortmann met hem van mening
  Bij Ons Geld werd het boek in afleveringen door hem ontleed en tegen het licht gehouden:
  http://onsgeld.nu/category/weerlegging/wim-boonstra-3/

 121. AC says:

  Waarom huizenprijzen dalen.

  Een analyse uit 2011 en nog steeds een goede analyse!

  “Nu zien we dat de huizenprijs al veel langer aan het dalen is. Het hoogtepunt van de zeepbel werd in Nederland al een tijd geleden bereikt na de internetzeepbel. Als we echter uitgaan van een historische prijs van 3 kg goud voor een gemiddeld huis, moet er zeker nog 40% van de huizenprijs af.”

  http://onsgeld.nu/huizenprijzen/waarom-huizenprijzen-dalen-en-nog-meer-gaan-dalen-globaliteit-nl/

 122. Tijl says:

  Lees net dat gemeente Amsterdam in het uiterste geval wil gaan onteigenen indien bezitters van winkelpanden in de stad niet meewerken aan het bewoonbaar maken van lege etages boven winkels dus.

  Goeie zaak.

 123. ps says:

  AC:
  Ook Wim Boonstra chief economics bij de Rabobank laat zich inspireren door Marten Toonder getuige titel en cover van het onlangs bij het VU University Press uitgekomen ‘Geld speelt geen rol’.

  Over geldcreatie en het patent dat private banken erop hebben, of dat terecht is, daarover verschilt boekbespreker Edgar Wortmann met hem van mening
  Bij Ons Geld werd het boek in afleveringen door hem ontleed en tegen het licht gehouden:
  onsgeld.nu/categor…ging/wim-boonstra-3/

  Wim Boonstra? Die van ‘in de [NL] huizenmarkt zit helemaal geen zeepbel’ en ‘de betalingsachterstanden zijn laag’?

  http://www.radio1.nl/item/150975-'Optimisme%20over%20de%20economie%20is%20terecht‘.html

  Luister en huiver vanaf min. 9.00!

 124. AC says:

  Wall Street’s Rental Empire. Welcome Blackstone! http://tinyurl.com/mglatd5

  “But as Laura Gottesdiener writes today, you can’t keep a bailed-out industry down. Wall Street and its masters of the universe are at it again. They’ve devised a new way to profit off the housing market — and this time it has nothing to do with risky mortgages. Now, Wall Street is securitizing something else: your rent check. Andy Kroll”

 125. AC says:

  ps,

  Ja, erg hè. Maar in dit artikel worden ook andere stokpaardjes van hem over de rol van de bank en de overheid binnen het financiële systeem onder de loep genomen. Ze zijn nog niet klaar met hem. Uiteindelijk komen er 5 afleveringen, er zijn er pas 2 gepubliceerd. Sowieso een interessant blog dat pleit voor full reserve banking. http://onsgeld.nu/

 126. SchuurHuurder: Een verdere aanpassing op de HRA lijkt mij ook redelijk waarschijnlijk. Het recente bericht vanuit Europa dat de aanpak van de HRA sneller moet lijkt hier wel een voorbode voor. Niet dat Europa zich hier nou zo druk om zou maken, maar meer die ingefluisterd zijn door NL om aan te dringen op verandering, zodat men hier kan zeggen: “Het moest van Europa”.

  Eens! Denk er exact zo over 😉

  Frans,

  Aha, dank u voor de info!

 127. ps says:

  AC,

  Inderdaad, hoe fout kun je zijn?

 128. Krisp: Verdere aanpassing is wel waarschijnlijk, maar niet in deze kabinetsperiode. De VVD staat al ongelofelijk slecht in de peilingen, en een verdere aanpassing in de HRA gaat dat zeker niet verbeteren. het zou ze overigens sieren als het wel gebeurt, bijvoorbeeld om de 800 miljoen euro op te vangen die voortkomt uit het afwijzen van de pensioenplannen.

  Toch denk ik dat ze er aan moeten. Een aantal andere plannetjes gaat tegenvallen. Maar boven al: Het “moest” al van EC (wat voor mij betekent dat het al moest van het kabinet), maar ze durfden het niet aan zo vlak na de verkiezingen en met zoveel andere planntjes tegelijk. Misschien dat het achteraf heel een zeer domme beslissing zal blijken om het uit te smeren. Wellicht beter de pijn in één keer nemen? Maar misschien heeft dit ook net even de ruimte gebracht die ze nodig hadden ergens. Dat is allemaal politiek en daar hebben wij toch maar beperkt zicht op… Uiteindelijk gaat de HRA echt versneld aangepakt worden en er helemaal af. Ooit.

  Krisp: Aan geluiden uit mijn omgeving hoor ik overigens dat kopers inmiddels al rekening houden met het volledig afschaffen van de HRA. De HRA wordt nu vooral gebruikt om de hypotheek mee af te lossen. Als dat er niet meer is, is er geen versnelde aflossing meer.

  Dat lijkt me een heel gezonde insteek. Ik wil er sowieso wel voor pleiten de gehele HRA om te zetten in aflossubsidie. Weg met de “schuld hoog houden” subsidie en naar een “schuld verlagen subsidie”. (Budgetneutraal natuurlijk). EWF meteen ook afschaffen. Dus:

  In 2014 is er 10 miljard aflossubsidie beschuikbaar. Dit wordt gelijk verdeeld onder alle hypotheekleners, om mee af te lossen. Maar… je krijgt nooit meer dan je óók zelf uit eigen portemonnee aflost. Eigenlijk zou de bank de totale aflossing dan nog weer moeten verdubbelen.
  in 2015 is er 9 miljard
  in 2016 is er 8 miljard
  etc

  Dan is binnen no time de hele hypotheekschuldenproblematiek opgelost volgens mij. Zul je zien dat mensen ineens uit alle hoeken en gaten geld vandaan weten te toveren om hun schulden af te lossen

 129. ll says:

  Nico de Geit: De overwaarde was een belangrijke aanjager van de economie, en dat is nu gestopt.

  De motor is gestopt ……. komt me bekend voor

 130. ps says:

  Foute ideeën van het huidige soort bankiers en politici kunnen we missen als kiespijn.
  Die kunnen nog wat leren van het kaliber van solide liberalen als Cort van der Linden!

  http://www.ftm.nl/exclusive/mark-rutte-levenloze-liberalisme/

 131. ps says:

  ll:
  De stand van het land, december 2013

  z24.nl/wp-content/…NL-december-2013.jpg

  Als eenmaal die kak gespat is (Zuid-Afrikaans voor ‘when shit hits the fan’) dan is het wegwezen:

  http://www.likecool.com/Ministry_of_Silly_Walks_Watch–Watch–Style.html

  🙂

 132. ll says:

  Zal het Draghi allemaal worst wezen, nachtmerrie ? 😉 Schaf de ECB maar af, we maken onze eigen rente wel ………, gewoon consuminderen want dat is pas vermeerderen ( gepikt van Gerhard 🙂 )

  http://www.zerohedge.com/news/2013-11-28/there-just-no-escape-mario-draghis-monetary-zombie-nightmare

 133. ll says:

  ps,

  Oh, zó leuk thankxxx again 🙂

 134. ll says:

  Groupthink politiek ?

  ‘lagere huren voor leegstaande winkelpanden is herverdelen van armoede ‘

 135. Frans says:

  Zeer interessant en leerzaam voor de huizenbubbelaars, voor een bredere kijk, gerelateerd aan de huizenmarkt en problematiek.

  http://www.youtube.com/watch?v=jYC78Z034rI

  Speciaal geselecteerd als krent uit de pap van the Keiser report.

 136. Dawg says:

  Frans,

  Hoe noem je de maatschappelijke structuur die ontstaat wanneer de staat wordt losgeweekt van de nation-state?

  http://www.golemxiv.co.uk/2013/11/the-new-world-order-part-1-the-destruction-of-the-nation/

 137. Steven says:

  Het probleem is natuurlijk dat banken geld uit het niets maken. Het is dan ook nog een schuld van iemand anders. Je kan wel raden wat er gebeurt als het implodeerd: de klant heeft nul en de bank ook.

  Het geldsysteem is gewoon absoluut idioot en dat gaat straks denk ik veranderen. Ik ben daarom ook een goud en zilver aanhanger. Ook helemaal niet perfect, maar voor een spaarder uiteraard wel. Hij/zij spaart gewoon wat goud en zilver en kan dat later uitgeven of investeren. Nu heeft sparen gewoon geen zin omdat het geld steeds minder waard wordt en er een belachelijk lage rente op betaalt wordt. (beetje Jip en Janneke taal, maar zo zie ik het dus)

 138. Steven says:

  implodeerT (tjonge)

 139. AC says:

  Dawg,
  Ik weet niet waar je heen wilt noch de schrijver van dat artikel.

  Maar, what Noam Chomsky said:

  “The guru of the PR industry, Edward Bernays — incidentally, not a reactionary, but a Wilson-Roosevelt-Kennedy liberal — the maiden handbook of the PR industry which he wrote back in the 1920s was calledPropaganda. And in it he described, correctly, the goal of the industry. He said our goal is to insure that the “intelligent minority” — and of course anyone who writes about these things is part of that intelligent minority by definition, by stipulation, so we, the intelligent minority, are the only people capable of running things, and there’s that great population out there, the “unwashed masses,” who, if they’re left alone will just get into trouble: so we have to, as he put it, “engineer their consent,” figure out ways to insure they consent to our rule and domination. And that’s the goal of the PR industry. And it works in many ways. (..)

  One of the things that happened was controlling students — in fact, controlling students for the rest of their lives, by simply trapping them in debt. That’s a very effective technique of control and indoctrination.”

  In die laatste alinea zegt hij iets heel elementairs geloof ik. Schulden maken onvrij en toch is de propaganda in staat mensen te laten geloven dat het vol van belofte is. Terwijl elkaar iets ( on-geïnstitutionaliseerd ) gunnen iets volstrekt anders is.

  Geeft in dit interview een interessante veel diepgaandere zienswijze weer waarvoor je het dan ‘t best helemaal zou moeten lezen.

  Ook dat zijn mensen niet meer gewend, lezen, omdat het instant satisfaction is waarmee jongeren worden gevoed. Lezen doe je op je telefoon en facebook of wanneer het moet voor je studie of je werk.

  Onze failliete groei en energiepolitiek dringt hier nog lang niet voldoende de persoonlijke invloedssfeer binnen omdat we het, om Lorenzo aan te halen ‘nog steeds te goed hebben’ wellicht.

  Hier zijn we gewend geraakt aan de dagelijkse beslommeringen te ontsnappen door elektronische gadgets, games, tv, porno, pillen en feesten zijn het normaal. In Spanje en Griekenland is er meer aandacht en kritisch vermogen onder de nieuwe generaties omdat daar de klappen momenteel voelbaar en onmiskenbaar zijn. Alle verslavingen aan die materiële of materieel culturele ontsnappingsmogelijkheden zijn de instrumenten van de industrie mensen dom te houden. De politiek maakt inmiddels even goed gebruik van propaganda als de commercie. Schuld moet gezien worden als recht. Dat het uiteindelijk rechteloos maakt is moeilijk te aanvaarden. My 2 cents.

  http://www.alternet.org/civil-liberties/noam-chomsky-kind-anarchism-i-believe-and-whats-wrong-libertarians?page=0%2C1&paging=off

 140. AC says:

  Een pre-paid bestaan daar wen je aan.

 141. Frans says:

  Dawg:
  Frans,

  Hoe noem je de maatschappelijke structuur die ontstaat wanneer de staat wordt losgeweekt van de nation-state?

  golemxiv.co.uk/201…ction-of-the-nation/

  Ja, inderdaad. Corporate fascism is ook een zeer toepasselijke term.
  Wist je overigens dat we zodra we geboren worden en de geboorte akte wordt getekend je in feite een ding wordt, en dat er een soort obligatie daarop wordt verkocht van miljoenen, vertegenwoordigende de opbrengst die je in je leven kan genereren?
  Het kind wat uit de moeder komt is een schip wat de haven verlaat en het geboortekanaal wordt gezien als vaarweg,volgens de maritieme wet. We vallen onder de maritieme wet en daarvoor worden er alleen hoofdletters gebruikt in deze aktes en op bankpasjes en dergelijke.
  Als we door het hekje stappen bij de rechter, dan dokken we aan op zijn schip.
  Klinkt krankzinnig, maar het is wel waar. Google je rot zou ik zo zeggen! (naar analogie van ren je rot)

 142. ps says:

  AC:
  Een pre-paid bestaan daar wen je aan.

  Je hebt pre-paid en je hebt pre-paid.
  De ene is de andere niet:

  http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/1748333/2013/11/28/Fortis-bankier-steelt-3-miljoen-van-klant.dhtml

 143. AC says:

  Frans,

  Alles goed en wel Frans, maar je vergist je volgens mij als je meent dat dit de bedoeling van dit blog is. Helpt het? Bevestiging nodig? Inleven, kan je dat?
  Dat heeft niets te maken met dat je het overal mee eens moet zijn maar doe een beetje rustig aan. Denk aan je hart! Ik begrijp je frustratie maar je kunt zoveel meer dan wat je hier laat zien. Dat kan verkeerd begrepen worden ook, wil je dat? Of maakt het je niet uit?
  De leercurve alleen al. Wat denk je nou?

 144. Dawg says:

  AC: Ik weet niet waar je heen wilt noch de schrijver van dat artikel.

  Frans duidt onze maatschappelijk ordening regelmatig aan als corporate fascism, de symbiose tussen staat en bedrijfsleven. Dit artikel beschrijft hoe het gepeupelte geacht wordt de staat te zien als de vertegenwoordiging van de nation (het volk) terwijl die staat allang gekaapt is door andere transnationale belangen.

 145. Frans says:

  AC:
  Frans,

  Alles goed en wel Frans, maar je vergist je volgens mij als je meent dat dit de bedoeling van dit blog is. Helpt het? Bevestiging nodig? Inleven, kan je dat?
  Dat heeft niets te maken met dat je het overal mee eens moet zijn maar doe een beetje rustig aan. Denk aan je hart! Ik begrijp je frustratie maar je kunt zoveel meer dan wat je hier laat zien. Dat kan verkeerd begrepen worden ook, wil je dat? Of maakt het je niet uit?
  De leercurve alleen al. Wat denk je nou?

  Niemand is gedwongen om verder te kijken dan de kleine postzegel van de hard core huizenmarkt.
  Mijn mening is nu eenmaal anders: in plaats van elk dubbeltje om te draaien op de vierkante millimeter, kan het verfrissend zijn om het ook het in context van een groter geheel te plaatsen.
  Persoonlijk zie ik de huizenbubbel als een symptoom, maar niet als de ziekte.
  Juist dankzij het goede werk van anderen die op deze site zeer ter zake doende en vaak ook erg deskundig op de huizenbubbel ingaan wordt een basis gevormd: het wordt duidelijk dat de MSM, de economen, de politici niet de waarheid spreken etcetra.
  Van dit landingsplatform die net buiten de matrix ligt is een basis gevonden voor verdere expeditie.
  Ik vind het zelf belangrijk dat het grotere geheel wordt gezien waardoor juist de huizenbubbel beter begrijpbaar wordt.
  Goed, ik heb gemerkt dat hier altijd al voor en tegenstanders zijn geweest van mijn gebruik om de zaken breder te trekken.
  Ik doe mijn best om uit al het materiaal wat ik zie het meest interessante en mogelijk het meest aansluitende te kiezen: de krenten uit de pap!
  Er wordt ook een heleboel gechitchat, leuke koffiepraat die echt helemaal niets van doen heeft met de huizenmarkt: hoor je mij niet over klagen, maar dat zou dan ook al helemaal niet kunnen.

 146. Frans says:

  WOW!!!
  Karen Hudes in het Nederlands over het bankensysteem in NL en wat er gebeurt met de geboorte akte.
  http://www.youtube.com/watch?v=DzryeShUOAk

 147. Frans says:

  En vooral even de aftiteling aan het einde bekijken: ik wed dat er dingen instaan die niemand hier ooit heeft geweten, laat staan ooit voor mogelijk heeft gehouden.
  Conspiracy? Slaap lekker verder! 🙂

 148. Frans says:

  Voor de echte liefhebbers: als je denk wat is dat een maf mens die Karen Hudes, verbonden geweest aan de wereldbank als jurist op een hoge positie, dan hier Joseph Farrell, professor, over het Vaticaan.
  http://www.youtube.com/watch?v=S1IZkVLASjY

  Sorry, dit gaat echt wat te ver op dit blog, maar even als bewijs dat het niet de eerste de beste zijn die, met wat voor veel als zeer schokkend zal worden ervaren, met spectaculaire zaken op de proppen komen.

  Prachtig om op de vierkante millimeter te blijven bestuderen, maar ook leuk om eens wat verder te kijken.
  (Ook al snap ik dat het hier om hogere wiskunde gaat om het zo maar eens te noemen)

 149. Frans says:

  P.S. mag ik eraan herinneren aan mijn uitspraken: VVD bankhoeren, hetgeen veel later ook duidelijk werd door een artikel hier over de VVD als lobbymachine, en de uitspraak Corporate fascism, wat denk ik door veel vaste volgers hier ook veel minder belachelijk zal worden gevonden als toen ik het hier voor het eerst lanceerde.
  Sommige zaken moeten nu eenmaal eerst in de week worden gezet.

 150. ll says:

  Breekie, breekie

  NL verliest Triple A status.

  Gaat de spaarrente nu stijgen ? Krijgen we nu eindelijk weer eens waar voor ons geld ?

  En komt Steve Keen net op tijd ? …….. 😉

  Vragen, vragen ……..

 151. ll says:

  Loosing AAA

  Komt allemaal door de ‘REVOLUTIE IN ONS KOOPGEDRAG’ 🙂

  B.v. ‘1 kilo kleren voor 15 euro’

  Stabiel, dat dan weer wel, maar dit komt door het pluk-ze-beleid van de Staat

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Schuldencrisis/article/detail/3553465/2013/11/29/S-P-verlaagt-kredietoordeel-Nederland-naar-AA.dhtml

 152. Juan belmonte says:

  @artikel

  De bodem lijkt ook in de grafieken wel bereikt 🙂

  Nl verliest AAA statusverhogend niet goed voor t land.
  Helaas maar waar.
  Wel voor realisme in de verhouding rendement risico

  Buenas
  Juan

 153. ll says:

  Juan belmonte: Wel voor realisme in de verhouding rendement risico

  Is dit Beurstaal ? 🙂

 154. ps says:

  ll:
  Loosing AAA

  Komt allemaal door de ‘REVOLUTIE IN ONS KOOPGEDRAG’

  B.v.’1 kilo kleren voor 15 euro’

  Stabiel, dat dan weer wel, maar dit komt door het pluk-ze-beleid van de Staat

  volkskrant.nl/vk/n…erland-naar-AA.dhtml

  Je verwacht het niet hè?…na het geFOOL van Knotte en Rut! 🙂

 155. Krisp says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Toch denk ik dat ze er aan moeten. Een aantal andere plannetjes gaat tegenvallen. Maar boven al: Het “moest” al van EC (wat voor mij betekent dat het al moest van het kabinet), maar ze durfden het niet aan zo vlak na de verkiezingen en met zoveel andere planntjes tegelijk. Misschien dat het achteraf heel een zeer domme beslissing zal blijken om het uit te smeren. Wellicht beter de pijn in één keer nemen? Maar misschien heeft dit ook net even de ruimte gebracht die ze nodig hadden ergens. Dat is allemaal politiek en daar hebben wij toch maar beperkt zicht op… Uiteindelijk gaat de HRA echt versneld aangepakt worden en er helemaal af. Ooit.

  Ik vermoed dat het minder ‘doordacht’ gaat als je denkt dat het gaat. Er is geen ambtenaar is een roadmap heeft waarin staat ‘in 2015 gaan we de HRA verder aanpakken. Dat komt overigens niet doordat die ambtenaar dat niet zo wil aanpakken, maar door de onvoorspelbaarheid van de politici.

  Bubbelonia (voorheen snorkel):Dat lijkt me een heel gezonde insteek. Ik wil er sowieso wel voor pleiten de gehele HRA om te zetten in aflossubsidie. Weg met de “schuld hoog houden” subsidie en naar een “schuld verlagen subsidie”. (Budgetneutraal natuurlijk). EWF meteen ook afschaffen. Dus:

  In 2014 is er 10 miljard aflossubsidie beschuikbaar. Dit wordt gelijk verdeeld onder alle hypotheekleners, om mee af te lossen. Maar… je krijgt nooit meer dan je óók zelf uit eigen portemonnee aflost. Eigenlijk zou de bank de totale aflossing dan nog weer moeten verdubbelen.
  in 2015 is er 9 miljard
  in 2016 is er 8 miljard
  etc

  Dan is binnen no time de hele hypotheekschuldenproblematiek opgelost volgens mij.Zul je zien dat mensen ineens uit alle hoeken en gaten geld vandaan weten te toveren om hun schulden af te lossen

  Ik zou een zeer groot voorstander zijn van een regeling waarin de HRA besteed moet worden aan de aflossing. Eventueel kun je ook een eis stellen dat deze verdubbeld wordt door de huiseigenaren, dan gaat het inderdaad opeens erg snel. Nadeel is alleen dat dan compleet huisbezittend Nederland in opstand komt.

 156. lorenzo says:

  Frans: het wordt duidelijk dat de MSM, de economen, de politici niet de waarheid spreken etcetra.

  Toch een poging doen daar mee om te gaan ; ze zijn er niet net mee begonnen en zullen er in dit decennium ook niet 1,2,3 mee ophouden .

 157. StommeZ says:

  Arnoud Boot: Nederland zou zich moeten schamen

  “Eigenlijk zou er een parlementaire enquête moeten komen naar het falen van de Nederlandse politiek in de jaren vóór het begin van de crisis in 2008/2009. Keer op keer heeft de Nederlandse politiek geweigerd de fiscale facilitering van de hypotheekschuld aan te pakken. Dat is de bron van alle problemen.”

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/rating-nederland-verlaagd#node_556286

 158. Gekkenhuis says:

  De daling zal mogelijk iets minder zijn, doordat tegenwoordig 2 mensen fulltime krom liggen voor hun hypotheek en met houdt de rente kunstmatig laag. De vastgoed-, banken- en overheidsvriendjes hebben bewust een groot problem gecreeerd.

 159. erik(trolnogimmerhier) says:

  Dat eeuwige gezeur over die hypotheekrente aftrek. De gemiddelde huizenprijzen liggen hier al weer op vrijwel het nivo van Duitsland en Belgie. In Belgie heb je de woonbonus en in Duitsland betaal je minder belasting en minder rente. Per saldo komt het op het zelfde neer. Laat de markt zijn werk doen en de dure huizen zakken nog wat maar de prijzen zakken echt in het segment tot 225k vrijwel niet meer mits je niet in de rimboe woont.

 160. Philippulus says:

  ‘Politiek deed jarenlang niets aan hypotheekrenteaftrek’

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/politiek-deed-jarenlang-niets-aan-hypotheekrenteaftrek

 161. ll says:

  StommeZ: Arnoud Boot: Nederland zou zich moeten schamen

  Alle oekoenomen moeten zich schamen …….

  Het op 3 ( Rutte ) na RIJKSTE land ter WERELD met een cripple A rate …… Onvoorstelbaar, hoe hebben die klojo’s het voor elkaar gekregen …… Prutsers zijn het ………..

 162. ll says:

  Philippulus,

  Al een beetje beter ? 🙂

 163. AC says:

  Frans,

  Meteen resultaat! 😛

  Voor het geval het niet duidelijk was, mijn voorbehoud hield verband met onze manier van discussiëren hier. Het taalgebruik kan archaisch overkomen op de aspirant kopers die zich hier eventueel voor ‘t eerst melden en inside discussusies gaan er dan uitzien als ping-pong tussen vaste reageerders van dit blog die ‘onbegrepen’ afschrikken. Zo’n video van Max Keiser is gewoon niet aan iedereen besteed. En met elk nieuw topic veronderstellen dat men weet waar het om gaat of de ironie ervan te kunnen begrijpen is misschien contraproductief. We moeten dingen toelichten wanneer we mensen die zich in de schuld dreigen te steken willen laten zien dat ze 3x moeten nadenken voordat ze zich in de luren laten leggen door propaganda en mooi weer verhalen waardoor ze uiteindelijk de klos zijn!

  Ik ben er dus juist vóór dingen in een groter verband te zien maar dan verdient het ook toelichting! Is het steeds opnieuw nodig!

  Door je laatste posts ontstaat een referentiekader dat nodig is imho en ik ben daar erg blij met de video van Karen Hudes waarnaar je linkt bijvoorbeeld, niet in de laatste plaats omdat ze de Nederlandse taal blijkt te beheersen! Al bijna 5000 views in zeer korte tijd! Niet iedereen volgt Joris Luijendijk tenslotte. Maar daar begint het dingen in perspectief te zien.

  En Dawg, dat had ik even nodig. 😉

  De kracht van herhaling valt niet te ontkennen maar laten wij er dan ook op letten dat de kracht van de over ons uitgestorte propaganda ook haar werk doet en het dus belangrijk lijkt steeds te blijven uitleggen hoe chantage en corroptie samenhangt met het aangaan van schulden. En dat speculeren prima is zolang je er niet met geld in zit.

  Dank voor jullie waardevolle bijdragen al die tijd! Dat kan ik jullie zeker niet ontzeggen! Ook ik heb er veel van geleerd. Maar ook een pleit om de doelgroep in het oog te houden. Ook voor mijzelf overigens!
  Een beetje chargeren kan soms geen kwaad en emotioneel worden heeft ook z’n waarde. De soep wordt niet zo heet gegeten als ie wordt opgediend. Dat snap je.

  Een geintje op z’n tijd moet kunnen. De Amerikaanse variant op De Speld? http://www.theonion.com/articles/pope-francis-canonizes-single-turkey-in-annual-vat,34710/?ref=auto 😉

 164. lorenzo says:

  De man met de hamer komt dichterbij , na bijna 7 jaat crisis , veroorzaakt door ‘u’ , de opvreter zonder eigen centjes .
  Ik hoorde abusievelijk dat het NOS journal als oorzaak voor de afwaardering noemde de te hard gedaalde huizenprijzen ….
  Ik ga maar weer aan het werk .

 165. Frans says:

  Triple A naar AA+: so what, zolang de rente op 10 jarige staatsobligatie niet teveel stijgt zoals het geval is, is er volgens mij weinig aan de hand.

 166. Frans says:

  Als reactie op the AA+:

  World’s Best Economist Explains All In 8 1/2 Minutes

  http://www.maxkeiser.com/2013/11/worlds-best-economist-explains-all-in-8-12-minutes/

 167. lapje says:

  Frans: Triple A naar AA+: so what, zolang de rente op 10 jarige staatsobligatie niet teveel stijgt zoals het geval is, is er volgens mij weinig aan de hand.

  Het verandert inderdaad helemaal niets. Het is een non-event. Je kan een label D (default = failliet) aan Nederland hangen, maar de ijzersterke greep van de overheidsinstituten en de gedisciplineerde fiscale moraal staat garant voor een economische heropbouw van Nederland na de monetaire reset. Dit in tegenstelling tot Zuid-Europa. Beleggers in staatsobligaties hebben hier veel meer oog voor dan huidige staat van de economie en de schatkist.

  Wat dat over de Nederlander zegt… dat laat ik aan Frans (grapje)

 168. lapje says:

  Het effect van de moral hazard van de staats- en bankbailouts door de ECB en de moral hazard van negatieve reële rente, wordt op dit forum zwaar onderschat. Speculatie wordt aangemoedigd en beloond (kijk naar de beurzen). Bij de volgende economische crisis à la 2008 zijn alle middelen voor een redding uitgeput. Mensen zien dit, ze weten dat ze gestraft worden voor prudent gedrag en dat risicogedrag wordt beloond. Ik ben er inmiddels van overtuigd dat dit de huizenmarkt zal gaan opstuwen. Het enige dat prijsstijgingen in de weg staat is dat de hypotheekverstrekking is beperkt. Koop nu voordat het economische huis instort. Het is walgelijk, maar waar.

  Mochten mensen nog steeds twijfelen, 2014 wordt het jaar dat de ECB officiëel QE gaat invoeren (de facto gebeurt dit natuurlijk al). Het electoraat en de politiek zal de ECB onder druk zetten om dit te gaan doen. Betaalbaarheid van huizen is al 40% gezakt sinds 2008… wij willen het hier alleen niet zien. De smart money heeft het al in 2012 opgemerkt. Wie volgt? De massa moet nog instappen…

 169. lapje says:

  PS Don’t shoot the messenger, maar schiet gerust op het betoog

 170. Philippulus says:

  Huizenprijzen en staatsschuld als communicerende vaten – See more at: http://www.economie.nl/weblog/huizenprijzen-en-staatsschuld-als-communicerende-vaten#sthash.G0AiG3u7.dpuf

  ———————————-

  Deze 4 grafieken brengen de Nederlandse huizenzeepbel in beeld.

  http://www.z24.nl/geld/deze-vier-grafieken-brengen-de-nederlandse-huizenzeepbel-in-beeld-409354?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=deze-vier-grafieken-brengen-de-nederlandse-huizenzeepbel-in-beeld-409354

  ——————————————

  ‘Nieuwe golf aan betalingsachterstanden dreigt’.

  http://biflatie.nl/artikelen/crisis/nieuwe-golf-aan-betalingsachterstanden-dreigt/

  —————————————-

  ll,

  7 uur slaap in 1 week en 7 kilo lichter moet ik zeggen: mwoah, pruttel pruttel, reutel 🙂

 171. Voerman says:

  Philippulus: ‘Politiek deed jarenlang niets aan hypotheekrenteaftrek’
  rtlnieuws.nl/econo…hypotheekrenteaftrek

  Kan je wel zeggen! 🙂

  De hypotheekrenteaftrek bestaat sinds 1893.

 172. azijnseikerT says:

  Rutte net in het interview op Ned1 dat we de bodem nu wel bereikt hebben en dat dat goed is voor Nederland. Dus.

 173. Koophuis XXL says:

  Laat Rutte reutelen, man kán niets anders zeggen!

  Ik weet zeker als de tomaatjes samen met de roosjes op het pluche hadden gezeten we er zeker niet beter voor gestaan hadden. Whatever welke partijen combi ook trouwens.

  T.I.N.A.

 174. ps,

  hahahahaha!

  Yes! Yes! Yes!

 175. Cynicus economicus says:

  ll: Onvoorstelbaar, hoe hebben die klojo’s het voor elkaar gekregen …… Prutsers zijn het ………..

  Er zijn landen waar men het ontstaan van huizenmarktbubbels fiscaal probeert af te remmen.

  Er zijn landen waar men ze op hun beloop laat

  En er is een land waar men het ontstaan ervan juist fiscaal bevorderde en dat vervolgens met grotesk onbenul jubelend ‘de draagmuur van onze welvaart’ noemde. ( Rutte)

 176. Steven says:

  Cynicus economicus,

  ja ik zag hem vandaag weer op tv. Vertelt ie ook nog dat mensen soms een dubbel inkomen hadden door de stijging in de jaren negentig en dat dat wel niet gaat gebeuren, maar we zitten wel op de bodem bladiebla.

 177. Steven says:

  is bijna leuk voor een nieuw topic die uitspraken van Rutte net.

 178. Maria says:

  ll: Alle oekoenomen moeten zich schamen …….

  Het op 3 ( Rutte ) na RIJKSTE land ter WERELD met een cripple A rate…… Onvoorstelbaar, hoe hebben die klojo’s het voor elkaar gekregen …… Prutsers zijn het ………..

  +10

 179. Apekool says:

  Voerman: Kan je wel zeggen!

  De hypotheekrenteaftrek bestaat sinds 1893.

  HRA op zichzelf is ook niet het probleem. Onbeperkte HRA + aflossingsvrij en ‘spaar’ hypotheken wel.

 180. latida says:

  Wat mij opviel was dat Rutte net als op het recente staatsjournaal met name de prijsontwijkelingen in de steden benadrukte.

  Blijkbaar is dat de strohalm die het lichtpuntje moet voorstellen.

 181. lorenzo says:

  Apekool: HRA op zichzelf is ook niet het probleem. Onbeperkte HRA + aflossingsvrij en ‘spaar’ hypotheken wel.

  De koe en de kont .

 182. Meester Zuurdeeg. says:

  Geen Schuld en Geen Bezwaar.
  Dat zijn de winnaars van morgen.
  Je zal maar moeten leven in angst voor de deurbel (Deurwaarder).
  En reken maar dat ze verkeerde keuzes blijven maken.
  Hebzucht over de rug van de je buren breekt je op in een kort tijdsbestek.
  Hahaha Laasd zo,n VVD kneus; Wil een kamer verhuren voor 800 EU per maand werd daarvoor direct afgebrand door zijn beurtgenoten als een laffe inhalige hond.
  En gelijk hebben ze.

 183. Lucas says:

  Haha! Grappig om terug te zien. Zo zie je maar weer hoe een professional er naast kan zitten 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*