Huiseigenaren met korte rentevaste periode kunnen in problemen komen

De Nederlandsche Bank waarschuwt dat de kredietcrisis nog niet voorbij is. Vooral huiseigenaren die vanwege de lage rente hebben gekozen voor een korte rentevaste periode, lopen risico om in de problemen te komen.

Woonlasten omhoog als rente stijgt
Ruim een kwart van alle mensen die dit jaar een hypotheek afsloten, koos voor een korte rentevaste periode. De rente bij zo’n hypotheek is relatief laag, dus aantrekkelijk. Maar als de economie weer aantrekt, stijgt de rente en daardoor zullen de woonlasten ineens heel snel omhoog gaan.

Bij aantrekken van de economie kunnen huizenbezitters met een korte rentevaste periode in de problemen komen. Om deze reden adviseert Vereniging Eigen Huis altijd om te kiezen voor lange rentevaste perioden van 10 of 15 jaar. Hoewel de rente iets hoger is in vergelijking met een korte rentevaste periode, biedt die keuze vele jaren zekerheid door vaste maandelijkse hypotheeklasten.

 

bron:  Vereniging Eigen Huis


Share Button
Tagged with:
50 comments on “Huiseigenaren met korte rentevaste periode kunnen in problemen komen
  1. bigD says:

    VEH komt dan toch nog een keer met een zinnig voorstel! Ik hoop dat ze wel begrijpen dat de lage korte rente de betaalbaarheid van huizen hoog heeft weten te houden. Of willen ze soms van twee walletjes eten? Mijn moeder waarschuwde mij altijd dat dat niet kon.

  2. Peter says:

    “Maar als de economie weer aantrekt, stijgt de rente en daardoor zullen de woonlasten ineens heel snel omhoog gaan.”

    Als dit de enige oorzaak van een stijgende rente is, dan zou het niet een probleem zijn. Bij hoge inflatie zal de rente uiteindelijk ook hard gaan stijgen om die in toom te houden. Je wilt als geld verstrekkende partij namelijk meer waarde terug dan dat je hebt uitgeleend, en niet minder vanwege inflatie.

    Sommigen, met name in de media zeggen dat inflatie goed is voor je schuld. Als je werk blijft houden met een salaris dat net zo hard omhoog gaat als de werkelijke inflatie wel ja.

    Dit geluk zal maar heel weinig mensen overkomen! Stijgt je salaris niet or erger…je wordt werkeloos, dan zit je met een schuld waar de je de aflossing steeds moeilijker van kan voldoen. Uiteindelijk ben je alles behalve je restschuld kwijt…voor een paar jaar zorgeloos wonen (je hebt er wel wat voor terug gekregen, al was het duurkoop)!

  3. ll says:

    @2 Peter, staat net in dft dat de totale wereldschuld nu 49 biljoen is, is ongeveer 2 x de wereldomzet.

    Waar moet dan die inflatie vandaan komen ?

  4. Peter says:

    @4: ll,

    Inflatie = toename van geld + krediet.

    Ze hoeven dus enkel meer geld in omloop te brengen of meer kredieten uit te geven.

    Prijs schommelingen zijn een gevolg van onder andere vraag/aanbod en de hoeveelheid geld in oploop t.o.v. de spulletjes.

    DE productie zal niet stijgen, eerder afnemen en er wordt volop nieuw geld uitgegeven.

    Duidelijker kan ik het niet maken, het is volstrekt glashelder dat er flinke inflatie aankomt tenzij de centrale banken all het nieuwe geld magisch weer uit de markt kunnen halen.

    Maar als ze dat al zouden kunnen en doen, stort de boel gelijk in, die steun is tenslotte ergens voor nodig! namelijk om de failliete boel overeind te houden en het systeem nog even door te laten draaien.

  5. bigD says:

    Vraag blijft of de private krediet deflatie kan worden tenietgedaan door publieke (=overheid) krediet inflatie. Vooralsnog lukt dat naar mijn mening niet.

  6. Peter says:

    @4: ll,

    Je zegt het zelf eigenlijk al, de hoeveelheid krediet is 2x zo groot als de productie. Een teken dat er al enorme inflatie is geweest.

    De nieuwe vorm van krediet zijn de oplopende staatsschulden. Daar gaat het nieuwe geld heen en dat moeten de burgers in de toekomst goedmaken met meer productie of een lagere welvaart.

    Het is dus de gewone man en zijn nageslacht dat de rekening krijgt gepresenteerd van de onverantwoorde kredietexpansie in het verleden. Maar om de verantwoordelijke generaties niet de pijn te laten dragen worden er nu dus nog meer schulden aangegaan om zodoende de last bij de volgende generatie neer te leggen.

    Oh…ga lekker stemmen jongeren, je kan kiezen tussen enkel, dubbel of driedubbel verkracht worden en het nog komt in verschillende kleuren ook!

  7. ll says:

    @ 5, Ja, inflatie in de montetaire wereld, maar werkt tot nu toe niet door in de economie, men kan het paard wel naar de bron brengen, maar niet dwingen te drinken…….

  8. ll says:

    Komen net cijfers binnen ECB geldgroei is gestopt 0.3 %, scary……

  9. bigD says:

    @8
    De overheid gooit het paard wel in de put voor je. Drinken zal het kreng!

  10. bigD says:

    @ll(9)
    Kan jij voor mij uitleggen hoe M3 berekend wordt? Hoe zit het met dubbeltellingen? Troost je, ik kan het ook niet. Werkelijke aangepaste M3 is waarschijnlijk fors gekrompen. En dan zijn er nog al die off-balance sheet financieringen die niet in M3 worden opgenomen. Die zijn waarschijnlijk nog harder gekrompen. Er is echt een ongelooflijke krediet deflatie gaande die haar verwoestende kracht nog moet tonen, naar mijn bescheiden mening.

  11. Peter says:

    @6: bigD,

    Hangt af welk land je bekijkt, in de VS lukt het aardig. In Nederland zijn we wat voorzichtiger…of meer besluiteloos, het ligt er maar aan hoe je dat bekijkt.
    Weet wel dat er geen limiet is voor een regering, kijk maar naar Zimbabwe. De regering kan daar zo veel uitgeven als ze maar willen. Het geld is niets meer waard, maar toch blijven ze doorgaan en leven ze in weelde. En zodra papier te duur wordt om als geld te gebruiken plaatsen ze er een extra 0 achter, vandaar briefjes van een miljard e.d.

    Ook heb ik op TV een stukje gezien dat vrouwen daar in ondiepe stromingen naar stukjes goud zoeken. Ze vertelden daarbij dat ze per dag zo’n 3 gram moeten vinden om die dag in hun levensonderhoud te voorzien.

    Goud is geld!

  12. Martijn says:

    Het is dus de gewone man en zijn nageslacht dat de rekening krijgt gepresenteerd van de onverantwoorde kredietexpansie in het verleden.

    Dat is als je nog gelooft dat die schuld gaat worden afbetaalt met huidige Euo’s.

    Gebeurt niet; inflatie doet het.

    De man met spaargeld/pensioenopbouw gaat betalen.

  13. Martijn says:

    Er is echt een ongelooflijke krediet deflatie gaande die haar verwoestende kracht nog moet tonen, naar mijn bescheiden mening.

    Klopt, maar ook inflatie want er wordt als een gek bijdedrukt.

    Einde van het systeem.

  14. lorenzo says:

    ja , einde van het systeem .

  15. bigD says:

    @Martijn(14)
    Dat is de end-game!

  16. bigD says:

    @Peter(12)
    Economische instorting kwam voor de geldontwaarding in Zimbabwe. Nou zal ik niet ontkennen dat de wereldeconomie er slecht voor staat, maar de productieve middelen zijn nog steeds intact en dat was in Zimbabwe niet het geval.

  17. lorenzo says:

    Ja maar we hebben geen economische crisis , wel een financieele . Dit is nu juist het verschil met voorgaande dipjes.

  18. bigD says:

    @lorenzo(18)
    Ik wil geen zout op slakken gaan leggen, maar wat bedoel je met “we hebben geen economische crisis”? Overigns zolang er fiat geld en krediet bestaat zal elke financiele crisis ook een economische crisis behelzen.

  19. lorenzo says:

    Dat laatste is een gegegeven. Als echter de nadruk wordt gelegd op de huidige ”economische crisis” , begrijpen we iets niet . Ik denk zelfs dat we ( naast een financieele…) een systeem crisis hebben ….

  20. ll says:

    @ 11 De off-balance, ja daar hoor je niets van, daar staan ook nog vele honderden miljarden, maar als ze afgeboekt moeten worden is dat weer negatief voor het eigen vermogen. Banken Duitsland afboeken 90 miljard ?

  21. lorenzo says:

    Het onderwerp , on-topic : we hebben 15 jaar niet naar de woningprijs hoeven kijken. De rekenmachine gaf de doorslag.
    Nu gaan de prijzen van een woning ook meespelen….bah wat vervelend.

  22. Peter says:

    @9: ll,

    0.3% groei is nog steeds groei, en percentages van een enorm bedrag is nog steeds veel. Je kunt in die zin zeker nog niet van deflatie spreken. De afzet van goederen en ook de productie zijn dalende (=minder werk). Ook dat is geen deflatie verhaal.

    En wat moeten de overheden als de economie niet aantrekt onder de huidige condities (erg waarschijnlijk)? Meer schulden aangaan en dat is een behoorlijke prikkel voor meer geld creatie bij de ECB.

    Belastingen verhogen is niet bepaald populair en die zijn al hoog, dus we zullen de weg van de VS wel instaan en gigantische inflatie creëren.

    Het is daar al zo dat iedereen met geld, alles wat echte waarde heeft of vertegenwoordigd opkoopt. Zo worden (honderden) olietankers volgeladen en die laat men gewoon op zee dobberen. Ze worden of met winst doorverkocht of bewaard voor later als de dollar zo waardeloos is dat ze in ieder geval die olie nog hebben als bezit.

  23. ll says:

    In het kader van de z.g. global warming krijgen wij hier te maken met een klimaattaks, zal dat de volgende bubble worden….. de klimaatbubble.

    Om uit deze malaise te komen een nieuw probleem creeeren.

    Want dat wij naar een nieuwe ijstijd gaan, valt echt niet te verkopen ……

  24. Peter says:

    Nog even voor de duidelijkheid, een *prijs* inflatie krijg je als er meer geld t.o.v. van gewilde spullen zijn dan voorheen. Dus zelfs bij afnemende hoeveelheid geld + krediet zal bij een sterker afnemende economie het effect van hogere prijzen hebben voor die spullen die gewild zijn.

    Voedsel en energie met name, de rest zal in prijs moeten dalen.

    Alles is relatief!

  25. Peter says:

    @24: ll,

    Over het klimaat doe ik geen uitspraken hier, te veel off topic.

    Belasting echter is “pure evil”, men kan beter heel agressief eisen stellen aan producenten want dat heeft meteen effect. Belastinggeld wordt altijd verkeerd of inefficiënt besteed.

    De hoge heren hebben al te veel poker geld wat mij betreft.

  26. bankschroef says:

    @ stagflatie. pas dus maar op met goud bij een relatief sterke euro en een behoedzaam monetair beleid, dat is mijn idee. Vastgoed is over, de dollar geleidelijk. Devaluatie, herverdeling arbeid en antispeculatiebeleid, daar gaat het in mijn ogen heen. Over 10 jaar wordt de pindakaas hopelijk hier weer in de potten gedaan, en niet in Polen.

  27. Martijn says:

    en een behoedzaam monetair beleid

    Doe eens een recent voorbeeld, gewoon voor de leuk?

    Het was niet Wouter Bos afgelopen jaar denk ik…

  28. KariZ says:

    @28 Ach kom…ABN-AMRO was gewoon een wéreld deal!

  29. KariZ says:

    ‘De Nederlandse Staat heeft een gezond bedrijf tegen een faire prijs verworven waar veel toekomstperspectief in zit.’

    Wouter Bos is onze minister van Financiën, hij weet echt wel waarover hij het heeft. Blijft gewoon een bank met toekomstperspectief…

  30. batje says:

    Ik denk dat we juist meet CO 2 de lucht in moeten blazen en stoppen met alle groene stroom!

    Blijkt vandaag dat de zon ‘dood’is/gaat en er kan maar zo een nieuwe ijstijd aanbreken dus niks geen global warming! Dus pump-up het broeikasgas!

  31. ll says:

    @32, Klopt, maar krijg de mensen maar eens zover, de CO2 lobby is erg groot, er valt veel geld mee te verdienen, net zoals de grieppandemie……

  32. ll says:

    De kortste interglaciale periode was 12.000 jaar, de laatste ijstijd was ongeveer 15.000 jaar geleden, dus tijd voor een nieuwe………

    Maar ja een ijstijd valt niet te verkopen, want je huisje ligt dan waardeloos onder het ijs.

  33. chantal says:

    in een ijstijd smelten gletchers niet, maar komen er bij…

    Of zijn we bezig over binnen 200miljard jaar?

    Serieus blijven hé jongens.

    En natuurlijk bijkomde regels of eisen aan nieuwbouw. Huisluxeinflatie 😉

  34. bert says:

    Ik kan niet voorspellen, maar ik krijg steeds meer het gevoel dat het wel eens flink mis kan gaan in 2010 voor de huizenmarkt.

    Er wordt zo ontzettend positief gedaan door belanghebbende (nvm, etc) terwijl het eigenlijk helemaal niet goed gaat, en waarom zijn ze dan zo positief?
    Waarom willen ze het ons aanpraten dat het allemaal beter gaat en 2010 weer stabiliseerd, iedereen ziet toch dat het niet beter gaat worden, dat is geen mening maar hier zijn keiharde feiten voor.

    Het verbaasd me dat de prijzen nog niet verder zijn gedaald, en daar zijn vele landen van europa het mee eens.
    Kunstmatig hoog houden?, er zit waarschijnlijk teveel geld verweven in de huizenmarkt wat veel invloed heeft op het bankwezen, werkgelegenheid en belastingen?
    Waar zijn ze bang voor?, als het echt 20% daalt in 2010 dat er dan vele mensen in de problemen komen die de afgelopen 2-3 jaar hebben gekocht?
    En nee, ik sta niet gek te kijken dat de banken dan bij die mensen aankloppen om geld te innen.
    De bank gaat niet alles voor zijn rekening nemen, zoals nu het geval is op verliezen op obligaties en daling in de vastgoedsector(comercieel)

    MKB sector is de economie van nederland, die heeft driekwart van alle werkende mensen in handen namelijk.
    En als het daar niet goed gaat, bedrijven problemen krijgen en totaal geen geld meer los kan krijgen bij banken.
    Dan mag iemand mij uitleggen waarom het dan beter zou gaan?

    Ontopic;

    Daarom vindt ik het volgende;

    Je bent helemaal de weg kwijt als je in 2009 een kortlopende rente neemt, en het verbaasd me dat er zoveel mensen zijn die dat als pakje boter aannemen.

  35. chantal says:

    “Het verbaasd me dat de prijzen nog niet verder zijn gedaald, en daar zijn vele landen van europa het mee eens.”
    huizen kunnen niet blijven dalen, daar zit een grens op. Inflatie kan wel blijven stijgen.

    Kunt ge u voorstellen hoe hoog de inflatie zou zijn, mochten we niet in een depressietijd zitten?

  36. chantal says:

    depressietijd = deflatietijd

  37. Sam says:

    @37

    Die hoge inflatie en optimistische tijd hebben we gehad en is vorbij. Of heb je dat de afgelopen jaren niet meegekregen?

  38. Peter says:

    @38: Chantal,

    “depressietijd = deflatietijd”

    Dit kan hand in hand gaan, maar het is geen wetmatigheid. Zimbabwe is een mooi hedendaags voorbeeld.

    Economische depressie heeft ook deflatie effecten, dat wel. Maar daar kan prima een grote monetaire inflatie tegenover staan.

    En vergeet niet dat we nu leven in een wereld van schulden i.p.v. spaargelden zoals in Japan in de jaren 90 en de VS in de jaren 30. De regeltjes/modellen gebaseerd op de jaren 30 gaan dus niet zomaar op. De wereld is radicaal anders dan toen.

  39. Okkie says:

    @Peter nr.26:
    Met het Amerikaanse systeem (rijken betalen weinig belasting) is ook wat mis. Zie hiervoor bijvoorbeeld de film “Capitalism, a love story” ook al wordt er hier en daar wat overdreven zoals we van Moore gewend zijn.

    @batje nr.32:
    Leuk gevonden, maar het opmaken van fossiele brandstoffen en het wegkappen van regenwouden heeft nog wat meer bijeffecten.

  40. Okkie says:

    @chantal nr.37:
    Wat is die ondergrens volgens jou? Prijzen kunnen zover dalen, dat het goedkoper wordt om huizen te slopen en dat wordt nu al preventief gedaan.

  41. kees says:

    36
    Je bent helemaal de weg kwijt als je in 2009 een kortlopende rente neemt, en het verbaasd me dat er zoveel mensen zijn die dat als pakje boter aannemen.

    adviseurs zijn ook blij als ze weer eens iets mogen verkopen.

  42. kees says:

    wie merkt er hier direct iets van deflatie/inflatie/depressie?

  43. Woger says:

    @44 Kees
    Ik ben zzp-er en merk dat ik de laatste paar maanden minder verkoop en tegen lagere prijzen. Mijn broer werkt bij een dienstverlener voor de pharmacie en hij vertelt dat ze nu voornamelijk tegen kostprijs werken, om werk te kunnen houden.
    Lijkt op deflatie, volgens mij.

  44. Joselito says:

    @44 Kees

    Als iemand weinig TV kijkt vallen veranderingen op.

    Vroeger werd er vooral reclame gemaakt op “branding”, niet op prijs want “goedkoop” was voor zonderlingen.
    Tegenwoordig gaat het leeuwendeel van de reclame over prijs (ook premium merken als BMW, Society Shop stunten met aanbiedingen), behalve natuurlijk good old Coca Cola 🙂

    Dat is een merkbare verandering.

    In de zakenwereld gaan prijzen omlaag, net als de melkprijs en daarmee boeren de straat op. Gemeentelijke lasten gaan omhoog. Ook dat is zichtbaar.

  45. Joselito says:

    Back-to-topic:

    Video “de helft van de hypotheken loopt de komende 4 jaar af”. Kennlijk is er wel de nodige informatie over risico’s van leningen op de vastgoedmakrt bekend alleen bereikt dat maar mondjesmaat het grote publiek.

  46. Joselito says:

    @37 Chantal

    “huizen kunnen niet blijven dalen, daar zit een grens op”
    EENS, allen de vraag is wanneer die grens bereikt wordt.

    Twee jaar geleden ging de discussie over OF huizen in NL uberhaupt konden dalen.

    Kijk eens voor de situatie in de USA naar het volgende aanbod.

    http://realestate.aol.com/home-prices/30000

    I rest my cases 🙂

  47. kees says:

    joselito,

    dat aanbod wordt hier in NL als vakantiewoningen gezien en daar mag je dus niet permanent in wonen.
    Zie ook de recente massa-uitzetting ergens in Branbant. Ook nog crimineel, immers het wordt in verband gebracht met Polen 😉
    Zelfbeschikkingsrecht is hier ver te zoeken.

  48. Joselito says:

    @Kees

    Eens. Waanzinnig dat Hogehuizenprijsminnend Nederland zulke kunstgrepen moet uithalen om de hoogte van de NL huizenprijzen op te kunnen blijven jagen.

    De woningen voor 30k$ (20.000 euro voor een vrijstaande villa in de VS) zijn best een overweging voor wie de brui geeft aan de gekte, tegenwoordeig krijg je greencards voor niks (plus in deel van USA staatsschuld natuurlijk)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*