Waardedaling vastgoed risico voor financieel systeem

De daling van de waarde van vastgoed werkt door in het financiële systeem. Zo meldt De Nederlansche Bank (DNB) in het afgelopen week verschenen Overzicht Financiele Stabiliteit in Nederland. Door de economische neergang staat de vraag naar kantoorruimte en ander commercieel onroerend goed onder druk. Dat heeft gevolgen voor de waarde. In het derde kwartaal lag de markindex bijna 8% lager dan een jaar geleden.

crisis

DNB ziet twee effecten ontstaan. Financiële instellingen leiden verlies op beleggingen in commercieel vastgoed. En er ontstaat een hoger kredietrisico door de waardedaling van onroerend goed dat als onderpand is gebruikt voor regulier krediet. Dat effect openbaart zich als een debiteur niet langer aan zijn betalingsverplichting kan voldoen en de bank gedwongen wordt tot uitwinning.

Share Button
Tagged with: , ,
42 comments on “Waardedaling vastgoed risico voor financieel systeem
  1. ll says:

    Uitwinning…….

    Een vordering verhalen op de goederen van een schuldenaar

  2. Boefke says:

    Dit wordt een pijnlijke W-vormige recessie met een wel heel vlakke laatste poot omhoog. Ben niet meer benieuwd naar wat er staat te gebeuren, maar eerder op het wanneer.

    De dollar zal onderuit gaan, en twijfel of Europa met al die te zwakke lidstaten wel het hoofd boven water kan houden.

  3. Peter says:

    Beleggen in vastgoed…hebben banken echt altijd de verwachting gehad dat de vrijwel al de gebouwde kantoorruimte ook zou worden verhuurd?

    Het lijkt mij nogal sterk gezien de leegstand (ook voor de crisis), en toch is men blijven bouwen (naar ik heb begrepen, die ruimten komen ergens vandaan toch). Als dit klopt, dan wordt beleggen natuurlijk platvloers speculeren..namelijk kopen omdat je verwacht dat de waarde omhoog gaat en niet omdat het een inkomende geldstroom op gang brengt zoals met verhuur wel het geval is.

    Kan iemand die hier meer over weet iets roepen? Nu leef ik met het gevoel dat de banken hoog spel hebben gespeeld, gegokt en nu flik gaan verliezen.

  4. lorenzo says:

    rustig , rustig , De banken hebben net verlies gedraaid alleen nog van niet betaalde kredieten. Alles op z”n tijd…

  5. Realist says:

    “Ben Bernanke, topman van de Fed, waarschuwt voor het ontstaan van zeepbellen en hoge inflatie als gevolg van de lage rente”

    No shit Sherlock!

    “IMF-topman Strauss-Kahn: helft bankenverliezen is nog verborgen”

    Heeft vast ook iets met de waardedaling van (commercieel) vastgoed te maken. Al die nieuwe kantoorruimte moest tenslotte ook gefinancierd worden. Nu de huurders wegblijven, beginnen de verhuurders ‘m te knijpen.
    Begin dit jaar een discussie van gelijke strekking hierover gehad met een vastgoed-troela van de ING. Ik had er natuurlijk geen verstand van, bla, bla, bla. Gelukkig heb ik meer verstand van ICT…

    @2

    Mii 2

    (bronnen: RTLZ)

  6. Joselito says:

    Joselito is verrast.

    “Waardedaling vastgoed risico voor financieel systeem”
    Zowaar een titel de de lading van het artikel dekt.

    Mogelijk (laten we voorzichtig zijn) een eerste verkennende stap naar de NL huizenmarkt (UK en ES huizenmarkt was al duidelijk) of geldt het alleen voor zakelijk vastgoed?

  7. Martijn says:

    Hoe kan het nou weer dat er nu ineens een waarschuwing komt?

    Eerst jarenlang je bakkes houden, vervolgens allerhande gedonder met Nerderlandse banken en de klucht met DSB, en nu dit.

    DNB lijkt me inderdaad een zeer betrouwbare instelling.

  8. Martijn says:

    @5

    Rienk ziet veel dingen wel goed, maar ik ben benieuwd of zijn AEX 150 gaat uitkomen.

    Ook wij hebben printers…

  9. bankschroef says:

    @9 wat eerder gezegd is, forse inflatie ontstaat door een onverantwoord, ongecontroleerd beleid, het is maar de vraag of de ECB daartoe gedwongen is. Sarkozy sprak namens EU vorig jaar de noodzaak uit aan ongeremde speculatie een einde te maken. Het beleggingsdenken van tegenwoordig heeft toch weinig meer van doen met serieus investeren en dividend. AEX 150 zie ik uitkomen, bijv door vele emissies en nauwelijks dividend. Ik begrijp al jaren niet waarom die AEX gokkast dagelijks het journaal haalt. Kompels, broodtrommels, handschoenen, spruitjesoogst, OostEuropeesch denken, dat wordt onze toekomst. 🙂
    En ooit vernomen dat mensen met een goudplakken een brood of huis kochten? Goudkoorts is voor bang gemaakte 30-ers, zou mij niets verbazen als mensen als Kamer en Middelkoop binnenkort uitstappen uit baar goud, veel te link; je moet snel zijn, anders voor decennia zonder rendement. Alles zal uiteindelijk draaien om werkgelegenheid en dat ziet er bar slecht uit hier, en dan nog een dure euro. AEX, dat wordt NIX.

  10. kees says:

    9
    Ook wij hebben printers…

    AEX minus “printers” = 150 ?

  11. kees says:

    10
    Kamer en Middelkoop binnenkort uitstappen uit baar goud

    8 februari 😉

  12. Peter says:

    @10: bankschroef,

    Wat goud betreft zie ik nog geen bubbel, laat staan een die volwassen is. Precieze cijfers heb ik niet, maar ik weet dat er veel nieuw geld wordt gemaakt en daarbij horen stijgende prijzen van alles, met grondstoffen voorop.

    Als he geld hoeveelheid nou gelijk bleef en de prijs van goud ging zo snel omhoog als nu (en alleen bij goud), ja dan zou ik denken dat er een bubbel zou zijn. Maar uiteindelijk is goud gewoon het echte geld en de euro slechts papier. Dus veiliger dan fysiek goud kun je niet zitten denk ik.

    Wel voldoende cash aanhouden voor je normale doen en wat extra voor nood gevallen. Geld is tenslotte veel gemakkelijker om in te ruilen voor spullen dan goud…dat is zonder twijfel.

    Er zijn ook echt niet veel mensen die goud bezitten. Je kunt als particulier puur goud bijna nergens kopen in Nederland. Het meeste wordt dan ook opgekocht door centrale banken en andere grote financiële partijen.

    Ik vind die uitspraak van Rien dat er een goud bubbel is dan ook vreemd, je moet de waarde van geld weel meenemen in je redenatie anders zit je gebakken lucht te praten. Gisteren is vandaag niet als het om de waarde van geld aankomt en historie is leuk, maar rechte lijnen naar vandaag kun je niet trekken zonder voor de waardedaling van geld te compenseren en er is nog nooit zoveel bijgekomen in een jaar. Om dezelfde reden zeggen beurskoersen geen donder, ze zeggen niet eens wat over een bubbel vorming, het is de uitkomst van meerdere zaken. Als er bijvoorbeeld 2x zo veel geld in omloop is vandaag dan er een jaar geleden, dan kan als al het andere gelijk blijft, een aandeel 2x zo hoog staan en is het nog net zo veel waard als daarvoor. Er zit beslist een flinke hoeveelheid inflatie in de huidige koersen verwerkt.

    Het is ook niet voor niets dat de beurzen wereldwijd omhoog gaan en goud en andere metalen tegelijk ook! Het geld wordt gewoon minder waard door de toename. Wij merken het misschien nog niet in de winkel, maar de concurrentie is moordend en dat drukt de prijzen. Als dat proces niet meer verder kan dan gaat ook die prijs flink omhoog, alles is tenslotte van grondstoffen afhankelijk en die stijgen al een jaar. Eens komt dat in de prijzen terug…en hard!

  13. kees says:

    OostEuropeesch denken

    en westers leven, een mooie combi.

  14. bigD says:

    @Peter(3)
    De banken als peilers onder het financiële systeem hebben graag inflatie om (zakelijke) vastgoed HYPOTHEEK-problemen op te lossen (de banken bezitten het vastgoed niet, ze doen alleen de financiering). Inflatie maakt het makkeljk om deze hypotheekschulden te innen. Ik maak me meer druk over die talrijke pensioenfondsen die hele kantoorparken en winkelcentra in hun beleggingsportefeuille hebben zitten. Hoe je het ook wendt of keert, de pensioenfondsen nemen of verliezen op hun vastgoed in nominale waarde, of via inflatie op de reële waarde. Beide houden onze pensioenen niet waarevast!

  15. kees says:

    13
    Het meeste wordt dan ook opgekocht door centrale banken en andere grote financiële partijen.

    en zo wordt de particuliere goudkoper (speculant?)
    toch van zijn centjes afgeholpen.

  16. Peter says:

    @12: Kees,

    8 februari?

    Grapje zeker, links?

  17. Peter says:

    @15: bigD,

    Mee eens, maar als “bezittende” partijen de verliezen niet volledig kunnen nemen, komt het wel als verlies wel voor rekening van de banken.

  18. bigD says:

    @bankschroef(10)
    “ooit vernomen dat mensen met een goudplakken een brood of huis kochten?”

    Ooit vernomen dat mensen in Nederland met dollars, franken of ponden een brood of huis kochten?

    Goud, dollars, ponden, euro’s het is allemaal uitwisselbaar. Sterker nog, ik vind het fenomeen van betalen met een papiertje of met plastic vreemder dan het idee om gouden munten te gebruiken. Maar goed, ik ben zo’n fosiel dat jaren op waardeloos goud heeft gezeten en niet mee heeft gedaan in het piramidespel van hypotheek her-oversluiten. De spelregels zullen wel weer veranderd worden voordat goud echt de rol van geld gaat overnemen.

  19. bigD says:

    @Peter(18)
    Voor rekening van de belastingbetaler bedoel je, neem ik aan?

  20. Peter says:

    Vroeger in de VS was het in ieder geval zo dat de meeste financiële contracten (ja ook voor een huis) ook in goud konden worden voldaan!

    Goud en zilver waren begin vorige eeuw daar ook nog gewoon het enige wettelijke betaalmiddel. Later is men overgestapt naar papier, die je ook nog gewoon bij een bank kon inruilen voor goud (en andersom).

    Zo’n fossiel ben je nog niet 😉

  21. Peter says:

    @20: bigD,

    Zijn er garantiefondsen voor commercieel vastgoed dan? Dat bos nog eens 30 miljard in een bank stoppen als ze het nu nog steeds niet weten te redden?

    Ik denk “nee” op beide. Eens is de maat vol natuurlijk en dan weet iedereen meteen hoe de boel er werkelijk voor staat.

  22. Peter says:

    Metalen zijn altijd al gebruikt om mee te betalen. Goud, koper, zilver en jawel…Lood zijn goede voorbeelden.

    Goud en zilver hebben de tand des tijds het beste doorstaan. Goud wat beter omdat het zeldzamer is en dus niet zomaar door iedereen erbij gefabriceerd kan worden.

    Dit is ook meteen de reden dat alleen fysiek goud echt veilig is. Op papier is er al meer goud dan er werkelijk bestaat!

  23. bigD says:

    @22
    Dat geld is er inderdaad niet, maar dat zal de overheid er niet van weerhouden om het toch te proberen. De maat is vol als het te laat is. Daarom ben ik één van die doemdenkers dat het financieel systeem en fiat geld zal imploderen.

    Brood kopen met goud zal altijd moeilijk blijven. Dan maar elke dag beluga kaviaar eten!

  24. ll says:

    @ 24. In de hongerwinter werden de boeren in Drenthe rijk met hun aardappelen te ruilen met zilver- en gouden sieraden en kochten daar later grote villa’s voor in Zuid Engeland.

    Zilver en goud hebben toen hun functie bewezen.

  25. bigD says:

    @25
    Dat is nou niet echt een scenario waaraan ik zou willen verdienen. Maar goed het geeft wel aan dat goud een vorm van vermogensbescherming geeft voor barre tijden en daarom hamer ik ook zo op de rol van goud als het echte geld. Als een paar mensen hier (en elders) dat oppikken dan kan dat ellende besparen in de toekomst mocht het ooit zo ver komen.

  26. kees says:

    Grapje zeker, links?

    kan niet meer op zijn naam komen; iets van Charles Tenner Bnr.

  27. kees says:

    Il,
    In de hongerwinter werden de boeren in Drenthe rijk met hun aardappelen te ruilen met zilver- en gouden sieraden en kochten daar later grote villa’s voor in Zuid Engeland.

    heb je daar voorbeelden van; ik heb mijn twijfels.
    de opbrengsten waren ook laag in die tijd. Geen kunstmest, herbiciden, pesticiden te krijgen.

  28. Martijn says:

    AEX minus “printers” = 150 ?

    Ik denk dat zeker 75 punten van de AEX met geldrukkerij te maken hebben.

  29. Martijn says:

    @Kees

    Middelkoop gaat niet uitstappen. Kamer ook niet. Ik ook niet.

    De 38-jarige papierkoorts begint aan zijn einde te geraken. Goud wordt weer hip.

  30. bigD says:

    Boeren hadden het voor het kiezen: of een tiende boekenkast voor een zak aardappelen, of en tiende zilveren kettinkje. Mag jij raden wat ze kozen!

  31. Martijn says:

    Pensioenen blijven inderdaad niet waardevast. Tenzij ze tijdig in het goud stappen.

  32. Martijn says:

    @Bankschroef (10)

    En ooit vernomen dat mensen met een goudplakken een brood of huis kochten?

    Wat wil je met deze vraag aantonen? Er zijn zelf huizen verkocht voor tulpenbollen.

    Omdat er net een huizenbubbel is geweest, roept iedereen nu ineens dat er overal bubbels zijn. In dat geroep zit de echte bubbel, niet in goud.

  33. kees says:

    Peter,
    Peter Zegt:
    26 November 2009 om 8:47 am
    @12: Kees,

    8 februari?

    Grapje zeker, links?

    Hij staat hierboven met zijn kop: Nenner 🙂

  34. kees says:

    martijn,
    Pensioenen blijven inderdaad niet waardevast. Tenzij ze tijdig in het goud stappen.

    hoe zie je dat in de praktijk gaan?

    India kocht een paar honderd ton goud om van waardeloos papier af te geraken. Motto: beter iets dan niets.

  35. ll says:

    @ 28. Met een I.O.U. in goudaandelen kan je geen aardappelen kopen.

  36. Peter says:

    @34: Kees,

    Ik geloof die man niet vanwege zijn verhaal dat de 2e wereldoorlog ons uit de economische neergang heeft gebracht. Een populair heersende gedachte, en dat gaat lijnrecht tegenover de rest van zijn verhaal.

    Ik ben eerder geneigd de mening te geloven dat het de steunoperaties van de overheid in die tijd waren die ervoor zorgde dat de crisis werdt opgerekt tot aan de 2e wereldoorlog. Prijs fixing/socialisme hebben de periode zo lang laten duren. Net zoals in Japan in de jaren 90. Een net zo zware crisis eerder in de VS was binnen 2 jaar geheel over doordat de overheid NIETS deed!

    Dat is meer feitelijk en rationeel dan beweren dat een oorlog (vernietigen van dingen en levens) tot een opbloei zorgt.

    En welke malloot gaat nu een exacte datum geven waarop je moet verkopen? Totaal ongeloofwaardig, zijn model kan nooit al de nuances bevatten die er in de echte wereld zijn.

  37. Martijn says:

    India kocht een paar honderd ton goud om van waardeloos papier af te geraken. Motto: beter iets dan niets.

    @Kees

    Aparte visie. Als ik van papier af zou willen zou ik er de kachel mee aanmaken.
    India is momenteel aan het onderhandelen om nog 200 ton te kopen. In tussen kochten enkele andere centrale (Mauritius, Sri Lanka) banken ook al goud en Rusland Canadese dollars. Allemaal de laatste maand.

    Beter iets dan niets? Bij deze recordprijzen?

    Tijd om wakker te worden. Of ga je 8 februari serieus afwachten?

  38. Martijn says:

    Pensioenen blijven inderdaad niet waardevast. Tenzij ze tijdig in het goud stappen.

    hoe zie je dat in de praktijk gaan?

    Tja, hoe koop je goud in de praktijk?

  39. kees says:

    martijn,
    Tijd om wakker te worden. Of ga je 8 februari serieus afwachten?

    zijn naam was ik kwijt, maar de datum staat in mijn geheugen gegrift 🙂

    zullen we een klein sieraad kopen op die dag?

1 Pings/Trackbacks for "Waardedaling vastgoed risico voor financieel systeem"
  1. […] Geplaatst door Jean Wanningen © onbekend […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*