Hevel hypotheken over van banken naar overheid

De economische crisis treft de woningmarkt en daarmee de banken. Zij zitten namelijk diep in Nederlandse hypotheken. Dit vormt een rem op het verschaffen van krediet aan bedrijven en huishoudens, wat de crisis verergert. Een oplossing hiervoor is de overheid de bestaande hypotheekportefeuilles te laten opkopen, stellen Arnoud Boot en Lans Bovenberg. Dit kan met de miljarden aan belastinggelden die de overheid binnenkrijgt over nog uit te betalen pensioenen.

Opgeblazen bankbalansen

De Nederlandse economie krimpt, doordat de woningmarkt zich in een diepe crisis bevindt. Burgers zijn onzeker over de nieuwe spelregels en de waarde van hun huis en houden de hand op de knip. Nederland zit ook met een erfenis van door de hypotheekberg opgeblazen bankbalansen. Banken kunnen hierdoor moeilijk hun cruciale rol vervullen als verschaffer van krediet aan bedrijven en huishoudens. Zelfs voorzitter Boele Staal van de bankenclub adviseert bedrijven te zoeken naar andere financiering dan bankleningen – de wereld op z’n kop. Een neerwaartse spiraal dreigt van een krimpende economie, dalende huizenprijzen, verslechterende overheidsfinanciën en meer bezuinigingen.

Lees verder op de site van Me Judice

Share Button
Tagged with: ,
37 comments on “Hevel hypotheken over van banken naar overheid
 1. CharlieM says:

  Een beter voorstel:
  Laat banken verplicht afschrijven op de bestaande hypotheekportefeuille. Hierdoor wordt het de huiseigenaar makkelijker gemaakt om verlies te nemen op het verkoop van hun huis, waardoor de zogenoemde mobiliteit op de woningmarkt kan toenemen. En de huizenprijzen normalizeren.
  Geen speciale deals meer voor de bankiers. Het zou te gek zijn om de bouwstenen van de steeds minder gewilde Nederlandse RMBS te slijten aan de belastingbetaler, omdat niemand anders ze wil hebben.

 2. VSH says:

  Dit had ik niet verwacht van Boot. Weer worden inkomsten van de toekomst geclaimd. Dat zijn gewoon de belasting inkomsten van onze kinderen zeg maar. En dat gebeurt om maar te voorkomen dat mensen nu betalen voor hun eigen avontuurtjes. Bovndien is niet zeker dat de pensioenpot in tact blijft. Resultaten uit het verleden…….

  Verder is een belangrijke noodzakelijke hervorming dat iedereen echt gaat begrijpen dat er risico’s bestaan en dat je daar zelf voor opdraait. Dit bereikt het tegenovergestelde.

 3. Pietje says:

  Meneer Boot is alsnog door de mand gevallen als vriend van de banken. Laat de overheid het monopolie van banken op het creëren van geld afschaffen en zelf geld laten maken; geen staatsschuld meer, geen overheidstekorten meer. Niet mogelijk? Nationaliseer de banken en hun mogelijkheid geld te drukken. Simpel zat! Overheden geen verantwoordelijkheidsgevoel bij het creëren van geld? banken wel zeker; de hele huidige crisis is juist ontstaan door het gebrek van verantwoordelijkheid bij banken. Het staat NB in de grondwet van de VS (Congress staat hierbij voor het volk, en wel als echte vertegenwoordigers van het volk en niet van de elite);

  “Congress shall have the power to coin money and regulate the value thereof.”
  US Constitution, article 1, section 8

  Bankiers weten al eeuwen hoe machtig ze zijn;
  “Give me control over a nation’s currency, and I care not who makes it’s laws”
  A.M. Rothschild

 4. Henk 6 says:

  Had ik niet verwacht van Boot.

  Je krijgt het spel van de aso’s en de sukkels.

  Aso’s: lekker van mijn overwaarde op vakantie, top hypotheekje, niet aflossen, nieuwe wagen van de overwaarde.

  Sukkels: Lekker sparen voor een mooi huisje,…

  De Aso wordt heel snel het slachtoffer en de sukkels worden de aasgieren, de aso’s hadden het toch ook niet kunnen zien aankomen,….

 5. Nou says:

  Laatst zat ik ook een ideetje te bedenken. Hierdoor
  kunnen pensioenen gegarandeerd worden en ook de waarde van het vastgoed waarin de pensioenfondsen hebben geinvesteerd blijft gegarandeerd.

  De pensioenen worden dan in natura uitgekeerd.
  In plaats van geld krijgen mensen die 67 jaar worden een eigen plekje in een leegstaand kantoorpand. Als ze hard hebben gewerkt krijgen ze er ook een parkeerplaats bij.

  Zo beschikken 65+ers over een prachtig productiemiddel dat hen in staat stelt om op comfortabele wijze in hun levensonderhoud te voorzien.

  Misschien vind je dit idee wel belachelijk, maar het is natuurlijk lang niet zo achterlijk als het idee van me judice

 6. Steve says:

  Het systeem is failliet. De elite (politiek, banken, controle organen en de academische wereld) is totaal vergroeid met elkaar en is alleen bezig de rekening bij het klootjes volk te leggen.

  “privatizing profits and socializing losses”

  Laat het systeem z.s.m. imploderen. De elite zal nooit de macht uit handen geven en net zolang doorgaan met het volk uitknijpen tot de pijngrens wordt bereikt. Alle partijen die deel uitmaken van het systeem hebben er alle belang bij de rekening zo ver mogelijk naar de toekomst te schuiven.

  Die sukkels van Vestia die nu geofferd worden zijn slechts een paar kleine vissen om de publieke opinie bezig te houden. De echte players zullen nooit aangepakt worden. Toen Bos een tikje op de vingers kreeg nam half Den Haag het voor hem op! Alle echte insiders zijn ‘untouchable’.

  Dus zolang het volk het pikt zullen we worden geplukt om te lappen voor alle excessen van de elite totdat de bom barst. In de zuidelijke landen uit dat zich in rellen, in Ierland in massale emigratie, bij ons in populistische bewegingen.

  Gelukkig ligt Duitsland om de hoek dus ver hoeven we niet te verhuizen.

 7. Gotcha says:

  Laten we inderdaad een Bad Bank maken in de vorm van de overheid. Is wel erg makkelijk om zo de schulden, gemaakt door hebzuchtige mensen, door te schuiven aan de (toekomstige) belastingbetaler.

  Ik heb nooit begrepen waarom het maatschappelijk niet geaccepteerd wordt met geleend geld te gaan beleggen in aandelen, maar het wel weer maatschappelijk aanvaard wordt, en zelfs door de overheid gesubsidieerd wordt om voor meerdere jaarsalarissen met geleend geld in stenen te beleggen.

  Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten, en niet iemand anders.

 8. Henk 6 says:

  Gotcha:
  Laten we inderdaad een Bad Bank maken in de vorm van de overheid. Is wel erg makkelijk om zo de schulden, gemaakt door hebzuchtige mensen,door te schuiven aan de (toekomstige) belastingbetaler.

  Nee laten we het omdraaien. Als banken moord en brand roepen dat een bankenbelasting slecht is voor de economie omdat er door hen minder uitgeleend kan worden is dat stuitend. Ik hoor ze geen moord en brand roepen over de bonussen die ze zichzelf uitkeren en wat een veelvoud hiervan is ook deze bonussen gaan dus ten kosten van de economische groei. Nee liever graaien dan maatschappelijk bewust opereren,…

  Nee laten we het dan anders doen. Er is nog 1 bank die gesteund wordt door de staat de staatsbank. Alleen voor hen gelden staatgaranties, voor de anderen niet… Gaat die failliet dan gaat die failliet….
  jammer dan had je als spaarder zelf dat risico maar niet moeten nemen.

  Als we dit gaan doen worden de bestaande banken binnen 1 maand een bad bank….

 9. Claude says:

  Ook weer zo’n hallucinerend plan als je er over nadenkt. Beurs.NL: SNS-Reaal-CEO: woningmarkt toch snel hervormen http://www.beurs.nl/nieuws/binnenland/3153762/sns-reaal-ceo-woningmarkt-toch-snel-hervormen?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss

  “Wijzend op de grote leegstand in de Nederlandse kantorenmarkt riep hij op tot een bouwstop.”

  Nu heb ik ook de Slag om Nederland gezien (goed programma), maar een directeur van een bank (die laten we wel zijn over een jaar niet bestaat, hallo Friesland Bank!) die zegt we moeten geen gebouwen meer bouwen, dan word ik altijd wat sceptisch. Deze man zit gewoon de vrije markt kaputt te praten om zijn eigen markt in stand te houden. Er zijn nog een boel kaarsenmakers in Nederland.

 10. Joop says:

  Laten we maar gewoon massaal besluiten onze hypotheeklasten niet meer te betalen. Gewoon hele wijken tegelijk. Dan ligt de macht weer bij de burger.

 11. Dow Jones says:

  Communistisch bankieren!

 12. Claude says:

  NVM: Vierhonderduizend woningen hebben rotte fundering http://www.nvm.nl/Actual/april_2012/Vierhonderdduizend_woningen_hebben_rotte_fundering.aspx

  “Herstel van de fundering kost ongeveer 60.000 euro per woning. Voor heel Nederland komt de schade uit op ongeveer 24 miljard euro. Wie daarvoor opdraait, is nog onduidelijk.”

  Ik weet dat iemand op dit forum zich altijd erg interesseerde voor dit onderwerp, maar ik weet niet meer wie. Denk dat dit onderwerp weer voor een jaartje genegeerd gaat worden.

 13. Vedder says:

  Triest dat Boot met zoiets durft te komen, ze zijn echt alle schaamte voorbij. De overheid de troep van de banken laten opkopen met toekomstige belastinginkomsten. Men wordt steeds inventiever in het doorschuiven van de rekening.

 14. marieke says:

  Huizen bezitters…ik bedoel hypotheek bezitters, moeten het (oplopende) verlies bijbetalen. gewoon sparen, (over)werken, bijbaantje, niet op vakantie, niet uit eten, etc…etc. Laten we het “bezuinigen” noemen.
  Vraag het niet aan de beleidsmakers wat DAT is, want daar hebben ze geen verstand van.

 15. asd says:

  @ 1-15 Verstandige opmerkingen van allen. Heel divers.

  Dow, gewoon terug naar Keesing & Korteweg, “Het Moderne Geldwezen”, editie jaren vijftig. Sinds die tijd is het – met het en passant los laten van het laatste restje gouddekking in 1971 door de V.S. – helemaal mis gegaan in de wereldeconomie;

  Claude, behalve NL-paalrot, ook NL-asbest, NL-energielabel, NL-gemeentetoezicht binnen VVE-besturen,
  en NL-belasting op VVE-vermogens. Krijg je de ouwe meuk er gratis bij, o sorry voor een tonnetje of wat.

  Marieke, dit gezonde denken is de enige manier om uit de verloedering te komen.

  “Te laat” zeiden de makelmanntjes tot voor kort tegen een geïnteresseerde koper. De rollen zijn nu omgedraaid!

  Dit soort bordjes zullen we vaker zien bij TE KOOP- borden van hogehuizenprijzenminnend NL (copyright Juan Belmonte 🙂 ):

  http://www.salesonline.nl/pictures/full/wlimageimage_84.jpg

 16. Claude says:

  Voor wat het waard is, de CPB-cijfers zijn terug voor D66, GL en PvdA. Dit waren de plannen voor de woningmarkt van deze partijen:

  D66:
  – Hypotheekrenteaftrek: annuitaire aflossing in 30 jaar, maximale aftrek van 52% naar 30% in 22 jaar, Eigen Woning Forfait ook van 52% naar 30% in 22 jaar, Hillen blijft bestaan obv beperkte aftrek. Alles geldt zowel voor nieuwe als bestaande hypotheken, maar met overgangsregeling ivm omzetting bestaande hypotheken.
  – Overdrachtsbelasting blijft 2% en vanaf 2015 verder afbouwen

  GL:
  – Versneld afschaffen hypotheekrenteaftrek conform verkiezingsprogramma 2010 (beginnen 2013, inclusief afschaf ‘Hillen’ en de vrijstelling kapitaalverzekering, geleidelijk afschaffen overdrachtsbelasting, eigen woning uiteindelijk in box 3 met vrijstellingen afhankelijk van samenstelling huishouden).

  PvdA:
  – Afbouw hypotheekrenteaftrek conform verkiezingsprogramma 2010 (geleidelijke aftopping hypotheekschuld tot gemiddelde waarde koopwoning, geleidelijk beperken maximaal tarief waartegen rente wordt afgetrokken tot 30%, geleidelijk afschaffen vrijstelling kapitaalverzekering, niet indexeren grens hoogste EWF-tarief)
  – Overdrachtsbelasting naar 0 voor starters
  – Overdrachtsbelasting naar 2% voor andere kopers
  – Invoeren annuitaire variant plus verhogen EWF zodanig dat verlaging overdrachtsbelasting gedekt is.

  Annuitair lijkt te overleven als de partijen eruit komen. De linkse partijen willen wel een maximalisering van de renteaftrek. Ook voor bestaande gevallen. Ik denk dat vooral D66, CU en GL daar best een punt van maken. CDA en VVD zullen het, politiek gezien, op het moment niet gek veel uit maken. CDA is toch al knock-out geslagen. VVD krijgt haar stemmen toch wel.

  Vandaag belangrijke dag dus voor HRA en hogeprijzenminnend Nederland. Er zou zo maar eens een klap van 10% van de woningwaarde kunnen worden uitgedeeld.

 17. Claude says:

  Uit het live-overleg via NOS:

  15.00 uur: Overleg is “constructief”

  Een bron meldt vanuit het overleg in de fractiekamer van D66 dat de onderhandelingen “constructief en inhoudelijk zijn”. Er zou gepraat worden over de privatisering van de WW in het eerste half jaar, de aanpassing van de hypotheekrenteaftrek en de verhoging van de AOW vanaf 2013 met drie maanden per jaar. Er wordt ook aan gedacht om het lager btw-tarief niet te verhogen. Het hogere btw-tarief zou wel 1 of 2 procent omhoog kunnen.

  Bron: http://nos.nl/artikel/366702-live-bezuinigingsoverleg.html

 18. Claude says:

  Via Twitter (Jaap Jansen):

  BREKEND. Pechtold en Slob zeggen dat het rond is.#bezuinigingen

 19. Claude says:

  Meer berichten dat er een akkoord is. Vraag is nu: is het voor de woningmarkt ‘hervormender’ dan de eerdere Catshuis-voorstellen http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-04-2012/the-dutch-collapse/#comment-104055 . Voor het debat vanavond zouden de punten naar buiten komen.

 20. Claude says:

  De meeste vakbonden en maatschappelijke organisaties zijn terughoudend in hun reacties. De FNV, VNO-NCW, MKB Nederland en Vereniging Eigen Huis wachten totdat er meer bekend is over de inhoud van het principe-akkoord.

  Het hoge BTW-tarief gaat naar 21 procent, de overdrachtsbelasting blijft 2 procent en de onbelaste reiskostenvergoeding wordt uitgekleed.

  Nog niets bekend over aanpak HRA.

 21. Claude says:

  Telegraaf: Woningmarkt zwakke plek Nederland redactie

  AMSTERDAM – Bezuinigingen, mits slim aangepakt, zijn hard nodig. Maar grootste aandachtspunt voor de Nederlandse beleidsmakers moet de woningmarkt zijn. Daar kan het nog goed mis gaan en de Nederlandse economie in grote problemen brengen.

  http://www.telegraaf.nl/dft/advies/12004312/__Woningmarkt_zwakke_plek_Nederland__.html?cid=rss

 22. tufkaj says:

  Het was me al opgevallen dat het aantal aankoopmakelaars veel harder terug liep dan het aantal verkoopmakelaars: http://statistieken.staanhier.nl/?soort=makelaars&gegeven=Aankoop

  ik snap nu waarom: http://www.spacemakers.nl/weblog/2012/04/funda-houdt-makelaars-bij-de-club/

  Ik zie geruchten op twitter dat aflossingsvrij in de ban gaat, maar zie nog nergens bevestiging. Iemand een idee of link?

 23. Claude says:

  17:58 uur
  De nieuwste maatregel uit het akkoord. Het mes gaat in de hypotheekrenteaftrek: mensen die nu een hypotheek afsluiten moeten die in 30 jaar aflossen, anders kunnen ze hun rente niet meer aftrekken.

 24. tufkaj says:

  Claude:
  17:58 uur
  De nieuwste maatregel uit het akkoord. Het mes gaat in de hypotheekrenteaftrek: mensen die nu een hypotheek afsluiten moeten die in 30 jaar aflossen, anders kunnen ze hun rente niet meer aftrekken.

  En zo werd de bodem onder de markt weggeslagen 🙂 Dit in combinatie met de verlenging van de lage overdrachtsbelasting (druk van de ketel), gaat zeker effect hebben.
  Ik wilde altijd al alleen een huis kopen als ik het kon aflossen. Nu mijn generatie wordt gedwongen dat ook te doen is dat voor mij een sprong voorwaarts. (en ook voor mijn generatiegenoten + mensen na mij, alleen zien die dat waarschijnlijk nog niet zo 😉 )

 25. Claude says:

  Op de radio zegt men dat ook bij oude gevallen HRA wordt aangepakt. Dit in tegenstelling tot Catshuis-akkoord.

  Hukker nu op Radio 1.

 26. Dawg says:

  Dit zijn de plannen:

  http://www.z24.nl/economie/artikel_346771.z24/Deze_bezuinigingen_en_hervormingen_telt_het_nieuwe_begrotingsakkoord.html

  Het wachten is nu op de eerste “tegenvallers” voor de
  Minister van Financien en de herhaling van zetten die daar dan weer op moet volgen.

 27. tufkaj says:

  Verdomme, verplicht 100% aflossen pas vanaf 1/1/13 🙁

  Weer 7 maanden langer wachten op herstel. En even de laatste lemmingsronde uitzitten van idioten die NU zoveel mogelijk willen lenen. Vanaf 1/1 volgend jaar is het het huis dat men koopt precies dat minder waard dat ze nu extra kunnen lenen.

 28. Adamus says:

  Dow, gewoon terug naar Keesing & Korteweg, “Het Moderne Geldwezen”, editie jaren vijftig. Sinds die tijd is het – met het en passant los laten van het laatste restje gouddekking in 1971 door de V.S. – helemaal mis gegaan in de wereldeconomie;

  .

  $ good as gold, alleen had de USA al heel veel meer papier gefabriceerd dan ze kon hard maken 😉 valsemunters dus. Dan kan dus ook gewoon met een goudstandaard -die daarom ook nooit meer terugkomt.

 29. Aurely says:

  Huizenprijzen gaan omlaag, meer ellende, nog meer bezuinigingen.. We’re in for a bumpy ride down.

  tufkaj,
  Die prijzen zijn niet per 1/1 gekelderd hoor. Gaat nog wel even door voor de maandelijkse lasten net zo “laag” zijn als nu.

  Denk ik..

 30. Adamus says:

  Vedder:
  Triest dat Boot met zoiets durft te komen, ze zijn echt alle schaamte voorbij. De overheid de troep van de banken laten opkopen met toekomstige belastinginkomsten. Men wordt steeds inventiever in het doorschuiven van de rekening.

  Het idee is hier al een of meerdere keren geopperd, maar dan meer in de sfeer van ironie.
  De werkelijkheid verzinnen we niet, alles kan doller.

 31. Adamus says:

  marieke,

  Volgende week zijn een heleboel mensen niet op het werk aanwezig 😉

 32. asd says:

  @29 (Adamus)

  Ja, natuurlijk. Hij is leuk van die valsemunters.
  En nou zijn onze goudvinken ook nog gevlogen. 😉

 33. ll says:

  Ach ja, onze pensioenfondsen als hedge-funds, waarin gesecuritiseerde beleggingen zijn verstopt, met als onderpand onze heilige huisjes, lekker transparant. 🙂

  Oekoenomen kunnen helemaal niet vooruitkijken, alleen maar terug kijken …….. zeggen ze zelf 😉

 34. jim says:

  De aftrek van aflossingsvrije pensioenen lekker gaan zitten weghalen bij de starters op de pensioensmarkt. Hervorming. Van de bank gerold hier.

  Komkommertijd.

  http://www.youtube.com/watch?v=HK8Mp3OJYjk

  Zelfs apen weten het, wanneer de druiven zuur zijn.

 35. jim says:

  Dat is eigenlijk tevens ‘n tip aan politici.
  Lees Frans De Waal eens in je vakantie of je nu in ‘t buitenland zit of hier in je geleende huis.
  Het zal geen aanslag zijn op je spaargeld.

 36. Jan Pieter de Plof says:

  Na het beetje prijsdaling tot nu toe, ziet het er echt uit dat de huizenmarkt ‘normaal’ gaat worden de komende 10 jaar. Geen pin-automaat meer…
  Wel triest he, wat de afgelopen kabinetten sinds de laatste Lubbers gepresteerd hebben. Het is altijd opgepompt, op TV verbouwingsprogramma’s, in de vrije tijd moest iedere Nler rond 2000 een klusser zijn,kijk…!!….: ‘ploep-ploep’, en het is af op TV…Kost je je wel 15000, maar het vrouwtje is weer tevreden. Gaan we ook doen! De buurman heeft het ook!!
  En zo hebben ze (politiek) de economie draaiende gehouden vanaf 1990, met als hoofdingredient de banken. Gratis geld. Maar nooit…., nooit….. niet…., de burgers gewaarschuwd: geld lenen kost geld. Al het werk ging ondertussen naar China; …..onze nieuwew slaven, alleen dan ‘modern’ geregeld. De VOC mentaliteit!!!!…..toch…??

  Het besef begint nu door te dringen. Met niks doen/maken kan je niet zomaar ‘vet’ doorleven. Dingen worden niet ‘zomaar’ meer waard, een auto slijt ook, je huis niet….? Grond is er genoeg, alleen 1 papiertje, met veel afdrukken van vette regentenvingers, is nodig voor 5 naar 500 euro per m2.
  Hopenlijk, eindelijk, einde Ponzi en een kans voor normale prijzen voor de ‘normale’ mensen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*