Ontslagen bij Apeldoornse makelaars

Reinders Makelaars en Hendriks Makelaardij voelen crisisEr vallen ontslagen bij Apeldoornse makelaarskantoren. Om de economische problemen de kop te bieden snijden Reinders Makelaars en Hendriks Makelaardij in hun personeelsbestand. Hendriks sluit bovendien zijn woonwinkel in de Oranjerie.

Reinders-directielid Frank Reinders bevestigt dat zijn personeelsbestand van 26 mensen wordt ingekrompen. Naar verluidt raakt dat zeven mensen. Volgens Reinders zijn het er minder. Hij wil echter geen aantal noemen. ,,Feit is dat we reorganiseren”, zegt hij. ,,We proberen het netjes op te lossen met het CWI.”

Mede-aanleiding is volgens hem de kredietcrisis. ,,Er heerst angst in de markt. Mensen durven amper nog huizen te kopen.”

bron: destentor.nl

Share Button
Tagged with: , ,
15 comments on “Ontslagen bij Apeldoornse makelaars
 1. gekkehenkie says:

  Reinders-directielid Frank Reinders Makelaars in Apeldoorn zegt “Er heerst angst in de markt. Mensen durven amper nog huizen te kopen”.

  Nee meneer Reinders mensen zijn niet bang, maar verwachten een daling van huisprijzen. Dat is geen angst dat is wijsheid. Wijsheid die u ontbreekt of waar u om uw eigen boterham te beschermen niet aan toe wilt geven!

 2. Bert says:

  @gekkehenkie

  “Nee meneer Reinders mensen zijn niet bang, maar verwachten een daling van huisprijzen.”

  Naast dit feit, is het ook zo dat mensen moeilijker een hyptoheek krijgen/gaan krijgen.
  En dat veel mensen nu tot de conclusie komen dat de prijzen te idioot zijn gestegen.
  En welke idioot koopt er 5 jaar later jouwn woning tegen een nog hogere hyptoheek???

  Het houdt ergens op!!!
  En dan hebben we het nog niet over het grootste probleem…starters…je hoort hier zo bar weinig over.
  Deze groep mensen hebben geen startkapitaal(onderpand)en moeten maar met de billen bloot een woning kopen en vervolgens 2 jaar later concluderen dat hun woning sterk in prijs is gedaald.
  Je kunt wel zeggen, ja je hoeft het dan niet te verkopen…dat is mooi gedacht maar als je woning 50.000 euro minder waard is dan worden banken wel erg nerveus.

 3. bent says:

  Bert,
  Inderdaad! Was het maar zo simpel dat je in je huis kon blijven en de storm kon uitzitten.
  In de kleine lettertjes van menig hypotheek staat dat de bank het rentetarief opschroeft danwel andere vormen van aflossing eist indien de waarde van het huis daalt.
  We moeten echt niet denken dat de bank onze grote vriend is in barre tijden.
  Integendeel.

 4. gekkehenkie says:

  Voor al diegenen die willen instappen. Onthoudt 1 ding “het is een betere strategie om een huis te kopen tegen een ‘normale’ prijs en een hoge rente dan tegen een hoge prijs met een lage rente”.

 5. Bert says:

  Hier wil ik nog even het volgende aan toe voegen;

  Voor de mensen die denk dat het normaal is dat woningen in prijs stijgen(wat de afgelopen 10-20 jaar hard is gegaan).
  Een huis is om in te leven, niet om te zien als spaarpot.
  Zo is mij dat altijd vertelt, want die hebberigheid, die wij allemaal wel bezitten (ik ook), kan behoorlijk uit de hand lopen.
  Dat is nu het geval, want factor 4-5 inkomen hypotheek verhouding is behoorlijk te gek.
  Dit is wat vrij normaal is geweest de laatste jaren, terwijl dat 10 jaar geleden toch echt factor 3 was.

  De vraag is dan ook, wat is het dan over een jaar of 5?
  Factor 5-6? het zou wel moeten als het zo door gaat met deze prijsstijgingen.
  Het is dan domweg niet meer betaalbaar voor de starters, en ik denk ook voor een grote groep die al een huis bezitten en willen verhuizen.

  Dus als deze crisis er niet zou zijn geweest dan hadden we rechts of linksom toch deze hypotheekcrisis gekregen.

  Kortom, dat huizenprijzen stijgen…ok..dat is niet erg maar het moet wel gekoppeld zijn aan inflatie(verhoudingsgewijs)want anders hebben we dit probleem weer over een jaar of 20.

 6. Zielig says:

  Beste Heer Reinders,
  Zet uw woningen te koop voor realistische (lees: veel lagere) prijzen en u zult verkopen als vanouds. U en uw klanten kunnen natuurlijk ook gaan zitten wachtn tot u gedwongen wordt de prijs te verlagen. De vraag is dan alleen of uw kantoor nog bestaat en of uw klanten niet al uit hun huis gezet zijn en het huis voor een nog lagere prijs geveild is en door een handige handelaar is opgekocht.
  Ik wens u wijsheid.

 7. NL markt is toch anders says:

  Wat zou er mis zijnn met een hypotheek van 7-8 keer inkomen die vervolgens 50 jaar loopt?

  Kan je dan alleen afsluiten tot een leeftijd van 25 jaar.

 8. Bert says:

  @Zielig

  Het scenario wat je daar beschrijft kun je op gaan wachten.
  Want het gaat vroeg op laat gebeuren dat makelaars die wijze aan gaan nemen, en de huizen voor veel minder in de markt gaan zetten om hun eigen hoofd boven water te houden.
  Geld moet rollen.

  Dan kunnen mensen 2 dingen gaan doen, accepteren dat makelaars hun woning lager in de markt drukken (sneller verkopen) of gewoon niet verhuizen en afwachten.
  Ben alleen bang dat het laatste het geval gaat zijn, en de makelaars met bosjes omvallen.

 9. bent says:

  Nl Markt,
  Omdat er bij zo’n hoge hypotheek weinig ruimte blijft tot daadwerkelijke aflossing van de schuld, met andere woorden, de koper komt niet tot reele vermogensopbouw.
  Ja, enkel en alleen als er na zoveel jaar een ander bereid is om het huis over te nemen tegen 10 keer het jaarsalaris. Maar dan heb je weer die piramide, heh?

 10. Joop Kl; says:

  Makelaars die onder de LVM paraplu vallen hebben het ook erg zwaar in deze tijd. Een grote schoonmaak in deze branche staat voor de deur:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/2341840/__Makelaars_hard_getroffen__.html?p=14,3

 11. Luc Christiaans says:

  Ik las dit nieuwsbericht: Rabobank roept Bos op tot ingrijpen huizenmarkt: Bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van de Rabobank wil dat minister Wouter Bos van Financiën snel maatregelen neemt om de onrust onder Nederlandse huizenbezitters weg te nemen (etc.)
  “Wat een lulkoek (en eigenbelang)om te voorkomen dat huizenprijzen zouden gaan zakken! Toen de huizenprijzen zo exorbitant aan het stijgen waren zei hij toen ook dat starters beschermd moeten worden tegen die idiote euforie? Wat er nu gaande is, is toch eigenlijk een gezonde zaak, voor heel veel jonge mensen ook een zegen en bovenal een terechte correctie”.
  “Bovendien kunnen we ons wel overal tegen gaan verzekeren in dit land. Je kunt het zo gek niet bedenken. En het levert weer nieuwe handel op voor het verzekeringswezen en de Rabobank natuurlijk. Laat meneer heemskerk, die vooral aan zijn eigen toko en belang denkt, eens verder kijken dan zijn neus lang is”.

 12. Luc Christiaans says:

  Ik las dit nieuwsbericht: Rabobank roept Bos op tot ingrijpen huizenmarkt: Bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van de Rabobank wil dat minister Wouter Bos van Financiën snel maatregelen neemt om de onrust onder Nederlandse huizenbezitters weg te nemen (etc.) “Wat een lulkoek (en eigenbelang)om te voorkomen dat huizenprijzen zouden gaan zakken! Toen de huizenprijzen zo exorbitant aan het stijgen waren zei hij toen ook dat starters beschermd moeten worden tegen die idiote euforie? Wat er nu gaande is, is toch eigenlijk een gezonde zaak, voor heel veel jonge mensen ook een zegen en bovenal een terechte correctie”. “Bovendien kunnen we ons wel overal tegen gaan verzekeren in dit land. Je kunt het zo gek niet bedenken. En het levert weer nieuwe handel op voor het verzekeringswezen en de Rabobank natuurlijk. Laat meneer heemskerk, die vooral aan zijn eigen toko en belang denkt, eens verder kijken dan zijn neus lang is”.

 13. De dealer says:

  De dealer zal waarschijnlijk uw enorme wagenpark niet als vervelend beschouwen. HEt feit dat u voor een kapitaal aan auto;s voor de deur heeft staan heeft toch ook zijn impact op de lopende kosten. Gevolg van uw hebzucht en enorme drang tot uiting van succes is nu een vervelende kwestie voor medewerkers van u, het voordeel is echter wel dat u in de afgelopen jaren voldoende marge heeft opgebouwd in uw eigen voorzieningen dat de gevolgen u niet direct raken, maar denk de volgende keer eens als u weer in die BMW van u stapt dat daar een auto staat die een medewerker een jaar in dienst had kunnen houden

 14. ondernemer says:

  Geachte dealer,

  Uw verhaal ‘lijkt’ ingegeven door kennis en in dat geval zou ik u er op willen wijzen dat u als “dealer” moet zien dat de bmw er al jaren staat en dat een ondernemer zoals de heer Reinders veel lof verdient in de apeldoornse markt maar ook in zijn betrokkenheid met zeer veel goede doelen. Als ondernemer vang je veel wind en als het goed gaat waait iedereen mee, als het minder gaat waait je kop er af door teksten als die van u ! Wat bent u een held !

 15. Hoge bomen vangen veel wind. Logisch dat als er een kopersstaking is, dat er gesneden moet worden in het personeelsbestand.

  Er zit nog wel wat lucht in de huizenmarkt, maar als de hypotheekrenteaftrek blijft bestaan en de AFM niet met bizarre eisen gaat komen blijfthet wel stabiel.
  Kopen is (door de aftrek) nog altijd goekoper dan huren!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*