Versnelde beperking hypotheekrenteaftrek

Vanaf 2019 wordt ook het maximumpercentage van de hypotheekrenteaftrek aangepast. Dat ligt volgend jaar nog op 49 procent, maar daalt dan in stappen van 3 procentpunt tot 37,05 procent in 2023.

Gevolg van deze aanpassingen is dat middeninkomens de beperking van de hypotheekrenteaftrek vooral in 2019 flink voelen. Voor een inkomen tussen de 20.000 euro en ongeveer 68.000 euro ligt het belastingpercentage volgend jaar op 38,1 procent. Dat is 2,75 procentpunt lager dan dit jaar. Dit betekent ook dat de hypotheekrente tegen maximaal 38,1 procent kan worden verrekend om het belastbare inkomen te verlagen.

Voor hogere inkomens is de overgang in 2019 minder radicaal: die zien het maximale aftrekpercentage dalen van 49,5 procent in 2018 naar 49 procent in 2019.

Hogere inkomens voelen de pijn van de lagere hypotheekrenteaftrek vanaf 2020: dan gaat het in stappen van 3 procentpunt per jaar omlaag, tot in 2023 het maximale aftrekpercentage van 37 procent wordt bereikt.

Lees het hele verhaal op businessinsider.nl

Share Button
Tagged with:
90 comments on “Versnelde beperking hypotheekrenteaftrek
 1. rubje says:

  Dit is toch alleen maar goed nieuws? We willen al zolang dat er wat gebeurt met de hypotheekrenteaftrek. Gelukkig beginnen ze nu echt met afbouwen. Natuurlijk gaan er dan wat mensen op achteruit, maar het lijkt me niet om bedragen te gaan waardoor ze in de problemen komen.

 2. Arjan says:

  rubje: goed nieuws?

  Het is gewoon nooit goed. De zeepbellers zijn altijd overal negatief over.

 3. Latida says:

  Het is niet alleen maar goed nieuws, al had die hele HRA al in de jaren negentig van de vorige eeuw afgeschaft moeten worden natuurlijk, dan had het land er nu veel beter voor gestaan.

  Dit lijkt meer op een ‘moetje’ onder druk van de nationale & internationale toezichthouders, dat de politiek na decennia lang rekken en negeren van houtsnijdende adviezen, nu pas probeert de put te dempen.

  Je kunt er alvast de klok op gelijk zetten dat er in de toekomst ook naar max 80% of eens 90% LTV en wellicht zelfs strengere LTI eisen komen, maar met goedkoop geld zoals nu maakt het vooralsnog niets uit.

  Behalve dan het toch wel heel erg op begint te vallen dat men in Nederland wordt geconfronteerd met een afkalvende koopkracht welke ver achterblijft bij de rest van West-Europa.

  Denk daar maar eens over na.

  https://www.gfk.com/insights/news/map-of-the-month-gfk-purchasing-power-europe-2017/

 4. Marketwatch says:

  Rechtstreeks uit de nieuwe Miljoenennota:

  “Fiscale stimulering voor de eigen woning verstoort de markt en maakt de economie instabiel. De fiscale aftrekbaarheid van rente en kosten voor een eigenwoningschuld heeft kopen relatief aantrekkelijker gemaakt dan huren in de geliberaliseerde huursector. De overheid belast vermogen in de eigen woning veel minder dan vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting. Daarom kiezen Nederlanders er vaak voor om vermogen op te bouwen in de eigen woning, terwijl dat niet voor ieder huishouden de nuttigste manier is om kapitaal in te zetten. Het geld zit dan bovendien vast in stenen, waardoor het bij tegenslag minder gemakkelijk te gebruiken is. De fiscale stimulering heeft ook de hypotheekschulden opgestuwd. Die hoge schulden vormen een risico voor huishoudens en voor de financiële en macro-economische stabiliteit.”

  https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/begrotingen/2018/09/18/miljoenennota-2019/0%20Miljoenennota%202019.pdf

  Eerst de aftrekbaarheid afschaffen en daarna gaan we verder aan de slag met de uitzonderingspositie van het vermogen in stenen tenminste zo lees ik dit gedeelte.

 5. Nico de Geit says:

  Minder aftrek, dat betekent dat ze minder netto overhouden. De ruimte om af te lossen neemt dus af.

 6. Nico de Geit says:

  Ondernemers moeten 19 miljard terugbetalen

  In de Miljoenennota zit een fikse rekening voor ondernemers verstopt, die al snel 200.000 euro per persoon kan bedragen. Ondernemers die veel geld van hun bedrijf hebben geleend, moeten daarover plots belasting gaan betalen.

  De fiscus maakt een uitzondering voor ondernemers die geld hebben geleend van hun eigen bedrijf om een eigen woning te kopen.

  https://www.elsevierweekblad.nl/belasting/achtergrond/2018/09/dga-rekening-courant-plots-belast-644841/

 7. maff says:

  Toeval ? 😉 Spaargeld in Belgie 353 miljard en
  in de NL ook precies 353 miljard, maar met meer mensen

  Het grote koopkrachtdalen in België ‘ Wanneer stijgt de rente op mijn spaarboekje? ‘

  ( de gezamenlijke koopkracht daalt met 7.3 miljard in België en bijna 8 miljard in de NL ) https://www.hln.be/geld/consument/wanneer-stijgt-de-rente-op-mijn-spaarboekje~a184895f/

 8. Keynes says:

  OPKNAPPERTJE! Jaja, daar moeten Geit en Steven héél lang voor werken. Zo dom joh huizen kopen.

  NOVEMBER 2017:
  https://www.funda.nl/koop/verkocht/amsterdam/appartement-49319983-van-eeghenlaan-2-ii/

  SEPTEMBER 2018 :

  https://www.funda.nl/koop/amsterdam/appartement-86255434-van-eeghenlaan-2-ii/

 9. Latida says:

  Keynes: OPKNAPPERTJE! Jaja, daar moeten Geit en Steven héél lang voor werken. Zo dom joh huizen kopen.

  NOVEMBER 2017:
  funda.nl/koop/verk…van-eeghenlaan-2-ii/

  SEPTEMBER 2018 :

  funda.nl/koop/amst…van-eeghenlaan-2-ii/

  Mooi visgraatparket en hoge kwaliteit afwerking. Daar is wel een paar ton aan verbouwing ingestoken, dat kost een hoop tijd en moeite en daar mag men best wat aan verdienen..

  Je kan het echter ook omdraaien: Hoeveel woningen zouden er wel niet als ‘opknappertje’ worden gekwalificeerd als je ze lang dezelfde meetlat van hoogwaardige afwerking zou leggen?

  Je zou zomaar eens tot de conclusie kunnen komen dat een groot percentage van de woningvoorraad dan ineens te maken heeft met achterstallig onderhoud en algemene veroudering waar dus sowieso alsnog veel geld bij moet om aan de huidige standaarden te voldoen.

 10. Nico de Geit says:

  Keynes: Zo dom joh huizen kopen.

  Nog niet zo lang geleden kon je je geld ook bij Bernie Madoff parkeren. Bernie wist altijd stevige rendementen te maken, vanwege zijn connecties en zo. Je was echt dom als je niet mee deed. Bernie liet niet iedereen tot zijn klantenkring toe, ook dat nog.

  Icesave dan, 5% rente. Het was gegarandeerd en zo. Ik had al een rekening geopend daar. Je moest iets storten om de rekening te openen, vijf euro overgeschreven. Je was echt dom als je genoegen nam met een lagere rente bij een saaie provinciaalse bank zoals Rabo en ING.

  Toen ging het mis, heel erg mis. Via De Nederlandsche Bank kon je je geld terugvragen, een heel gedoe met formulieren. Ik ga uiteraard geen vijf euro terugvragen.

  Nu instappen voor € 1.100.000,– in Amsterdam, is dat slim? Of bedoel je juist dat het slim is om nu uit te stappen? Terugkijken op successen/ellende uit het verleden is niet zo moeilijk natuurlijk. Het gaat erom de toekomst een beetje redelijk in te schatten, en dat is natuurlijk lastig.

  Keynes: Zo dom joh huizen kopen.

  Als je nu instapt, dat zou best wel eens dom kunnen zijn. Afhankelijk van je omstandigheden natuurlijk. Als iemand bijvoorbeeld 20% van zijn eigen vermogen in woningen op goede locaties heeft zitten, wat is het probleem?

  Maar als iemand leent om te speculeren met OG, dat gaat vaak mis. De hele familie kan daardoor in de goot belanden. Mensen plegen zelfmoord en meer, vanwege hun ‘slimme belegging’.

  Iemand die 20% van zijn totale vermogen in OG heeft zitten, die raakt niet zo snel depressief, die merkt niets van een halvering in waarde. Koopt dan misschien juist bij, om weer op die 20% uit te komen.

  Maar speculeren met geleend geld, dat gaat vroeg of laat altijd mis.

 11. Steven says:

  Keynes: Zo dom joh huizen kopen.

  De Nederlandse bevolking is zo gebrainwasht de afgelopen 30 jaar over huizen dat bijna geen andere “asset” belangrijk lijkt te zijn. Het is zelfs zo erg dat men het niet heeft maar er achterlijk voor in de schuld staat. Dat je op korte termijn er mee kan verdienen is wel duidelijk ja.

  Ik vind huren nog steeds prima en beleg in dingen die nu juist goedkoop zijn. (leuke gebruiksspullen uit de jaren 1910-1920 en zilver en zo)

  Het dik in de min staan voor te dure huizen laat ik liever over aan mensen zoals jij.

 12. Steven says:

  Nico de Geit: Maar speculeren met geleend geld, dat gaat vroeg of laat altijd mis.

  Zo is het en niet anders. Laat je niet gek maken Geit. 😉

 13. Steven says:

  Ik weet nog toen NHZ op deze site was dat we grapjes maakten dat ze vast de huren gingen verhogen als de huizenprijzen fors zouden dalen en dat deden ze dus ook later.

  Als ik een leuke woning zo kan aflappen dan zou ik het misschien nog doen, maar ik ga er zeker niet voor in de min staan. (nu niet en straks ook niet)

 14. Steven says:

  en een 100 procent stijging zoals die van Keynes hierboven is natuurlijk fors, maar er zijn zat aandelen of andere dingen die dat ook deden; alleen kan je daar geen tonnen voor lenen met rente aftrek en zo.

 15. Nico de Geit says:

  Steven: Laat je niet gek maken Geit.

  Mensen die aankomen met ‘als je toen en toen dat en dat gedaan had, dan had je zoveel geld kunnen verdienen’. Je hebt niks aan die onzin.

  Als je precies weet hoe dingen zich gaan ontwikkelen, en precies wanneer, dan ben je binnen de kortste keren multimiljonair. Met je eigen geld, zonder ook maar één cent te lenen.

 16. Steven says:

  allerlei keuken wijsheden komen voorbij:

  Het kookt over. De rapen zijn gaar. Met de gebakken peren zitten.

 17. Steven says:

  Nico de Geit: . Met je eigen geld, zonder ook maar één cent te lenen.

  yep. 100 euro beginnen is dan al meer dan genoeg.

 18. Nico de Geit says:

  Steven: Als ik een leuke woning zo kan aflappen dan zou ik het misschien nog doen

  Veel mensen doen dat: zijn hun hele werkzame leven bezig met het afbetalen van hun woning. Verder hebben ze geen beduidend vermogen, maar rekenen erop dat ze AOW krijgen.

  In Australië is het al standaard: heb je te veel vermogen, dan krijg je geen AOW. Logisch, AOW is bedoeld als middel om ouderdomsarmoede tegen te gaan, niet om oudjes vet te mesten.

  Vrijwel zeker krijgen we dat in nederland straks ook: heb je te veel vermogen, dan krijg je geen AOW. Daar zit je dan in je betaalde woning zonder brood op de plank. Als je eten wilt dan neem je maar een opeethypotheek. Is dat slim?

  Je hele leven gewerkt, altijd belasting betaald. Al je spaargeld in je woning gestoken. En uiteindelijk word je gekort wegens goed gedrag. 🙂 In Australië is dat al standaard.

  Sydney, 13min00 tot 13min40

  https://www.youtube.com/watch?v=ijzo9whoWzM&t=1s

  Hij is het helemaal zat. Trouwde, en stak al zijn geld in de gemeenschappelijke woning. Ze hadden twee keer seks: de eerste keer na drie maanden, de tweede keer om het huwelijk te redden. Hij werd het huis uit getrapt waar hij al zijn spaargeld in heeft/had zitten.

  Ging Youtube filmpjes maken en werd daarom ontslagen. Werkpaard in crisis. En dat kan wel eens erger uit gaan pakken dan sommigen denken. Met te weinig werkpaarden gaat de hele maatschappij door de goot.

  Het traditionele gezin moest kapot, en dat is dus ook aardig aan het lukken. De woning is daar uiteindelijk onderdeel van. Als werkpaarden het bijltje erbij neergooien, aan wie wil je dan een woning verkopen? Verhuren?

  Als er veel mensen zijn zal er ook vraag zijn naar woonruimte, maar de vraag is hoe groot hun inkomen zal zijn, waarmee die woningen uiteindelijk betaald moeten worden.

 19. Nico de Geit says:

  Steven: yep. 100 euro beginnen is dan al meer dan genoeg.

  Nee, het was een geluksdubbeltje.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Geluksdubbeltje

 20. Nico de Geit says:

  Meer werken? Dat maakt de vrouw zelf wel uit!

  Mooi hoor, zo’n pleidooi aan parttime werkende vrouwen om wat meer te gaan werken en zo – mogelijk- de personeelstekorten in bijvoorbeeld de zorg op te lossen. Alleen moet je daarmee niet bij de Nederlandse vrouw aankomen. Want dat maakt zij lekker zelf wel uit.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/2588276/meer-werken-dat-maakt-de-vrouw-zelf-wel-uit

  Hoog tijd dat mannen dat ook gaan doen. Alleen werken als ze daar zin in hebben. Geld alleen aan jezelf uitgeven. Niet meer verdienen dan je direct nodig hebt, want sparen is zinloos.

 21. Steven says:

  Het is ook een mind-set:

  Bij iemand met een groot duur huis denk je: Die heeft het allemaal goed voor elkaar en kan het wel betalen.

  Bij iemand die huurt denk men dat het een armoedzaaier is.

  Als de huizenprijzen net als in grote landen zoals in Japan, VS, Spanje e.d 50 procent zakken wordt alles weer anders. We (ik) gaan het denk ik binnenkort meemaken. (het is gebaseerd op geleend geld: dus dat gaat een keer mis)

 22. Nico de Geit says:

  Australië, korte reportage huizenmarkt: ‘Er kan misschien wel 40% af, binnen een jaar’. Leners in de problemen:

  https://www.youtube.com/watch?v=smPR0s2W-Ck

 23. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Australië, korte reportage huizenmarkt: Leners in de problemen:

  Nog eentje, ook de pensioenopbouw van huiseigenaren in gevaar:

  https://www.youtube.com/watch?v=T3ZrjqCQRog

 24. Nico de Geit says:

  Bricks and slaughter: Part two – Exposing Australia’s housing crisis | 60 Minutes Australia

  Deel 2 van het eerste filmpje:

  https://www.youtube.com/watch?v=BbFvwYVfwq0

 25. Steven says:

  Het is natuurlijk grappig dat Keynes (nee niet de bekende econoom, maar de infantiele zwetser hierboven) in het verleden praat. Ja een simpel huisje in centrum Amsterdam kost nu een miljoen.

  En? Dan verkoop je het toch? Of verwacht je dat het 2 miljoen waard wordt? (denk eens normaal na)

 26. Steven says:

  Keynes: OPKNAPPERTJE! Jaja, daar moeten Geit en Steven héél lang voor werken. Zo dom joh huizen kopen.

  ging uiteraard om die quote

 27. Keynes says:

  Nee Steven, ouwe armoedzaaier,

  Kansen zijn er altijd. 575 in 2017 was een koopje. Maar jij bent zo kleingeestig en hebt de mindset van een steuntrekker. Daarom heb je nooit veel verdiend en zal je nooit veel verdienen. Niet met een baan, niet met investeringen, zelfs niet met stukjes schrijven.

 28. Arjan says:

  Steven: Als de huizenprijzen net als in grote landen zoals in Japan, VS, Spanje e.d 50 procent zakken wordt alles weer anders.

  Niet voor jou…

 29. maff says:

  Good morning NL, this time it’s different 😉

  De Andere Krant over de Financiële Macht

  http://stanvanhoucke.blogspot.com/2018/09/de-andere-krant-over-de-financiele-macht.html

 30. Bert says:

  Keynes,

  Je had ook op 15 mei 2017 voor 1000 euro aan NANO kunnen kopen, en op 2 jan 2018 kunnen verkopen voor 2,6 miljoen.

  Dat was pas een koopje. Maar jij bent zo kleingeestig en hebt de mindset van een steuntrekker. Daarom heb je nooit veel verdiend en zal je nooit veel verdienen. Niet met een baan, niet met investeringen, zelfs niet met stukjes schrijven.

 31. Nico de Geit says:

  Verschrikkelijk saai gesprek over de huizenmarktzeepbel, vooral in Australië en Ierland. Mogelijke gevolgen: 40% werkloosheid, prijsdalingen tot -80%, zelfdoding, huiselijk geweld, drank, drugs, en andere ellende:

  Waarschuwing: saai.

  https://www.youtube.com/watch?v=EdFJtXWWf2U

 32. Arjan says:

  Nico de Geit: Australië, korte reportage huizenmarkt: ‘Er kan misschien wel 40% af,

  Who cares?

  Nico de Geit: Maar speculeren met geleend geld, dat gaat vroeg of laat altijd mis.

  Gokken op een prijsdaling in een peperdure huurwoning is nog riskanter!

 33. Nico de Geit says:

  Lekker huisjes flippen, en toen opeens stopte de muziek, Australië:

  https://www.youtube.com/watch?v=BNAqA7R95Wo

 34. Nico de Geit says:

  En nog een mooie reportage over de Australische huizenmarkt:

  https://www.youtube.com/watch?v=hK6sLYMyltU

 35. Steven says:

  Keynes: Daarom heb je nooit veel verdiend en zal je nooit veel verdienen.

  Dan heb je me niet goed gevolgd. Op mijn 23tigste had ik al 2 wereldreizen gemaakt. Ik heb inmiddels plastic tassen vol met edelmetaal (niet omdat het nu duur is, maar juist omdat het goedkoop is).

 36. Steven says:

  Keynes: Daarom heb je nooit veel verdiend en zal je nooit veel verdienen.

  Dan heb je blijkbaar een bord voor je kop, want ik heb enorm veel verdient met “gokken”.
  Nog sterker: de afgelopen 20 jaar heb ik maar 10 jaar echt gewerkt.

 37. Steven says:

  t=d en zo. sorry. proost

 38. Jeroen says:

  Nico de Geit: Vrijwel zeker krijgen we dat in nederland straks ook: heb je te veel vermogen, dan krijg je geen AOW. Daar zit je dan in je betaalde woning zonder brood op de plank. Als je eten wilt dan neem je maar een opeethypotheek. Is dat slim?

  Niet slim. Het hele pensioenstelsel is erop ingericht dat de eerste pijler (AOW) wordt uitbetaald. Dan zal je straks zien dat gepensioneerden met vermogen in hun woning door wegvallen van AOW te weinig inkomen hebben om er te blijven wonen en zullen ze opeens de tent moeten verkopen of aan de opeethypotheek moeten. Je komt dan uit op een punt waarin het blijkbaar geen enkele zin heeft om iets voor jezelf of je kinderen op te bouwen. Gevolg is een maatschappij waarin iedereen alles verbrast en uiteindelijk z’n handje ophoudt bij de overheid. Race to the bottom, armoede voor iedereen gegarandeerd.

  Mensen die iets voor zichzelf opbouwen moet je belonen in de zin dat ze daadwerkelijk iets voor zichzelf overhouden, zij zijn degenen die de overheid beschermen tegen 100% handje-ophouden.

 39. Nico de Geit says:

  Jeroen: Het hele pensioenstelsel is erop ingericht dat de eerste pijler (AOW) wordt uitbetaald.

  Ik denk dat het er ongeveer zo uit gaat zien:

  AOW 8.000 8.000
  pensioeninkomen 14.000 14.000
  box 3 vermogen 350.000 –
  4% hiervan 14.000 14.000
  Totaal belastbaar inkomen 36.000
  af: vrije voet 8.000
  belastbaar 28.000
  40% IB te betalen 11.200


  AOW 8.000 8.000
  pensioeninkomen 2.000 2.000
  box 3 vermogen 10.000 –
  4% hiervan 400 400
  Totaal belastbaar inkomen 10.400
  af: vrije voet 8.000
  belastbaar 2.400
  40% IB te betalen 960

  AOW 8.000 8.000
  pensioeninkomen 28.000 28.000
  box 3 vermogen 650.000 –
  4% hiervan 26.000 26.000
  Totaal belastbaar inkomen 62.000
  af: vrije voet 8.000
  belastbaar 54.000
  40% IB te betalen 21.600

  AOW 8.000 8.000
  pensioeninkomen – –
  box 3 vermogen – –
  4% hiervan – –
  Totaal belastbaar inkomen 8.000
  af: vrije voet 8.000
  belastbaar –
  40% IB te betalen –

  AOW 8.000 8.000
  pensioeninkomen – –
  box 3 vermogen 350.000 –
  4% hiervan 14.000 14.000
  Totaal belastbaar inkomen 22.000
  af: vrije voet 8.000
  belastbaar 14.000
  40% IB te betalen 5.600

  Als bovenstaande wordt toegepast kunnen de meeste mensen gewoon in hun woning blijven. Het is niet de bedoeling dat ze dakloos raken, want dan zit de overheid ermee.

  Bij de rijken zoveel mogelijk wegpakken dus, en dat aan de armen geven. ‘Eerlijke vermogensdeling’ noemen ze dat. Er zit weinig anders op vrees ik.

  Maarrrr, als je dat nu al ziet aankomen, ben je dan nog bereid om je rot te werken? Ten eerste wordt je nu al geplukt door goed te verdienen. Ten tweede wordt je spaargeld geplukt. Ten derde pakken ze je als je oud bent, via de belastingen, toeslagen en AOW. En als je dood gaat of naar een zorginstelling grijpen ze lekker veel weg – het liefst alles.

  Oneerlijk? Je kiest er zelf voor om je uit te sloven en spaarzaam te leven.

 40. Nico de Geit says:

  Jeroen: Mensen die iets voor zichzelf opbouwen moet je belonen in de zin dat ze daadwerkelijk iets voor zichzelf overhouden

  De AOW moet opgebracht worden door de werkenden, en die hebben het vaak niet breed. Oudjes met vele tonnen op hun spaarrekening of in hun eigen woning, daar kun je redelijkerwijs de noodlijdende werkenden niet voor op laten draaien. En dat gebeurt tot op heden dus wel.

  Er komt een enorme golf van babyboomers aan die met pensioen gaan. Het aantal werkenden neemt af. En op een gegeven moment moet er gesneden worden in de AOW. Bijvoorbeeld door fiscalisering van de AOW – zie bovenstaande berekeningen.

  Veel mensen ervaren dat als oneerlijk: altijd hard gewerkt, spaarzaam geweest en belasting betaald. En als dank daarvoor word je op je oude dag gekort, want je hebt geen hulp nodig, je hebt immers vermogen – je bent rijk.

  Als je het allemaal op tijd aan ziet komen is het makkelijker te verteren. De overheid gaat mensen nu natuurlijk nog niet vertellen: als je iets opbouwt word je straks gekort. Want wie wil zich dan nog uitsloven?

  De volgende generatie ziet dat wel: Bloggend vanuit de auto: als ik een huis koop en aflos, en me dus rot werk, dan krijg ik geen pensioen. Lekker motiverend. En daar komt dan de eventuele waardedaling van het OG nog bovenop. En toekomstige stijging van rente.

 41. zuiderling says:

  Nico, werk jij niet meer, of ben je een sprookjesboek aan het schrijven?

 42. Nico de Geit says:

  zuiderling: Nico, werk jij niet meer

  Vandaag even niet.

  zuiderling: ben je een sprookjesboek aan het schrijven?

  Dat zie je toch?

 43. Nico de Geit says:

  zuiderling: sprookjesboek

  Heb je de filmpjes over de Australische huizenmarkt al bekeken? Australië is ver weg natuurlijk, geografisch gezien.

 44. Nico de Geit says:

  zuiderling: Nico, werk jij niet meer

  Raar eigenlijk, dat als je van een (bijstands)uitkering leeft mensen naar je toe komen die boos zijn dat zij jouw uitkering moeten betalen, terwijl ze dat nooit doen bij AOW’ers.

  Mensen met bijstand hebben het doorgaans niet breed, terwijl mensen met AOW vaak vermogend zijn. En toch moeten anderen voor de AOW’ers betalen. Later tref je zelf een lege pot aan – alles helemaal leeg getrokken door de babyboomers.

  Ik ben mijn hele leven al van de generatie niks, dus ik ben wat gewend.

 45. Latida says:

  Nico de Geit: De AOW moet opgebracht worden door de werkenden, en die hebben het vaak niet breed. Oudjes met vele tonnen op hun spaarrekening of in hun eigen woning, daar kun je redelijkerwijs de noodlijdende werkenden niet voor op laten draaien. En dat gebeurt tot op heden dus wel.

  Er komt een enorme golf van babyboomers aan die met pensioen gaan. Het aantal werkenden neemt af. En op een gegeven moment moet er gesneden worden in de AOW. Bijvoorbeeld door fiscalisering van de AOW – zie bovenstaande berekeningen.

  Veel mensen ervaren dat als oneerlijk: altijd hard gewerkt, spaarzaam geweest en belasting betaald. En als dank daarvoor word je op je oude dag gekort, want je hebt geen hulp nodig, je hebt immers vermogen – je bent rijk.

  Als je het allemaal op tijd aan ziet komen is het makkelijker te verteren. De overheid gaat mensen nu natuurlijk nog niet vertellen: als je iets opbouwt word je straks gekort. Want wie wil zich dan nog uitsloven?

  De volgende generatie ziet dat wel: Bloggend vanuit de auto: als ik een huis koop en aflos, enme dus rot werk, dan krijg ik geen pensioen. Lekker motiverend. En daar komt dan de eventuele waardedaling van het OG nog bovenop. En toekomstige stijging van rente.

  Er is nu al een flinke brain-drain gaande als je kijkt naar de emigratie. Er vertrekken meer mensen uit Nederland dan er terugkomen bovendien.

  Mensen met vermogen en mensen die zichzelf kansrijk achten in het buitenland, vaak de toch wat meer ondernemende types, zullen steeds vaker en steeds makkelijker voor het buitenland opteren.

  Dit wordt vervolgens met immigratie weer aangevuld. Immigratie is voor 90% verantwoordelijk voor bevolkingsgroei. Zonder immigratie was de bevolkingsomvang reeds krimpende geweest.

  Welk effect zou dat op de huizenprijzen gehad hebben?

  Immigratie en woningnood zijn op deze manier onlosmakelijk en onmiskenbaar met elkaar verbonden.

 46. Latida says:

  Daar begint het gedonder al

  “Steeds vaker klagen leden over opgelegde verplichtingen van de eigen gemeente, bijvoorbeeld energiezuinige of gasloze toepassingen, zonder dat hierbij enige financiële of andere praktische hulp wordt geboden.”

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/2592352/druk-op-verduurzaming-werkt-averechts

 47. zuiderling says:

  Nico de Geit: Raar eigenlijk, dat als je van een (bijstands)uitkering leeft mensen naar je toe komen die boos zijn dat zij jouw uitkering moeten betalen, terwijl ze dat nooit doen bij AOW’ers.

  Zoals je het beschrijft geniet je dus van een bijstandsuitkering, hoewel met z’on hoge huur.
  Als je een woning had gekocht op het juiste moment, zou je nu aan de andere kant van de lijn staan.

  Ik begrijp nu ook beter je frustraties.

 48. Nico de Geit says:

  zuiderling: werk jij niet meer

  ‘Work till you drop’, Australische docu:

  https://www.youtube.com/watch?v=xy7aqmFTM0g

 49. Nico de Geit says:

  Te weinig gespaard voor aflossingsvrije hypotheek

  Een op de zes huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek spaart te weinig om deze af te kunnen lossen. Er zijn ruim twee miljoen Nederlanders met zo’n hypotheek. Woningeigenaren komen gemiddeld €83.000 tekort. Wie niet genoeg spaart, kan de hypotheek aan het einde van de looptijd niet aflossen. Banken vrezen voor grootschalige betalingsproblemen.

  https://www.telegraaf.nl/financieel/2592759/te-weinig-gespaard-voor-aflossingsvrije-hypotheek

 50. Nico de Geit says:

  ‘Vooral 55- tot 65-plussers hebben een aflossingsvrije hypotheek. Van de mensen met een aflossingsvrije hypotheek, heeft 5% geen idee wat dat eigenlijk inhoudt.’

  —-

  2 miljoen * 5% = 100.000 gevallen.

 51. Hans- says:

  Nico, de mensen met een aflosvrije hyp. hebben toch geen probleem, maar de bank, die heeft zorgplicht. Als ze mensen in de maling nemen, moeten ze daarvoor opdraaien!

 52. maff says:

  ‘ Als men ‘iets duurs’ koopt, dan moet men maar afwachten
  of er een grotere dwaas is, die het nog duurder maakt.
  Zoiets kan jaren duren, maar op een gegeven moment zijn
  er niet genoeg dwazen meer.’

  Een Schmulletje over de huizenmarkt ….. 23 september
  https://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.com/2018/08/nachtmerrie.html#comment-form

  Maar opeens draait het weer, zoals nu overal ook gebeurt:

 53. Nico de Geit says:

  Australische huiseigenaar met aflossingsvrije hypotheek onder druk gezet door de bank, bank verhoogt de rente en heeft liever dat klant vertrekt. Steeds lastiger een hypotheeklening te krijgen, vooral voor risico-gevallen:

  https://www.youtube.com/watch?v=Gv9YDRgbG1g

  https://media.giphy.com/media/ZsmDZgoPRE2SQ/giphy.gif

 54. Nico de Geit says:
 55. Nico de Geit says:

  Een gezin in Delft leeft in grote angst, omdat Iran zegt dat het achter een grote aanslag zit. Terrorisme-expert Silvan Schoonhoven legt uit hoe de situatie zit.

  https://www.telegraaf.nl/video/2595680/politieke-chaos-met-iran-ligt-op-de-loer

  En Silvan vertelt hoe het zit: Een Iraanse familie die in Delft/Den Haag woont is inderdaad deel van het terreurnetwerk dat afgelopen week bijna 50 mensen doodde. Misschien komt de Iraanse regering vanuit Iran in Nederland de puntjes op de I zetten, dat is al eerder gebeurt: een terreurleider die Nederland onderdak verschafte werd in Nederland geliquideerd.

  Het is allemaal prima natuurlijk, maar van de Nederlander wordt wel geëist dat hij vreedzaam met zijn buren leeft. Ik vind het toch wel problematisch als Nederland mensen die lid zijn van een terreurnetwerk huisvest.

  Sterker: volgens Iran zit het hoofdkwartier van het terreurnetwerk in Delft. Gewoon in een woonwijk dus.

 56. Nico de Geit says:

  Australië: lang gesprek over de lage rente en wat er aan staat te komen:

  https://www.youtube.com/watch?v=5hJpC3bmzZU

 57. Nico de Geit says:

  maff: Zoveel geld moet u op iedere leeftijd aanhouden

  Geen woord over de eigen woning. Hebben ze een eigen woning en de prijzen halveren dan is in één klap hun spaargeld weg.

 58. Nico de Geit says:

  maff: Zoveel geld moet u op iedere leeftijd aanhouden

  Als je moet kiezen tussen een fatsoenlijk dak boven je hoofd en gezond voedsel enerzijds en anderzijds geld sparen, dan zou ik toch maar voor het eerste kiezen.

 59. rubje says:

  Nico de Geit,

  Waarom zou het spaargeld weg zijn als de prijzen halveren? De hypotheek blijft gewoon hetzelfde, de maandlasten dus ook. Er zit zelfs een belastingvoordeel aan omdat dan de woningforfait lager is.

 60. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Beter lezen Geit!

 61. Nico de Geit says:

  maff: Zoveel geld moet u op iedere leeftijd aanhouden

  Beetje vreemde berekening eigenlijk. Zolang je leeft heb je geld nodig om van te leven. Als je tegen de tijd dat je pensioengerechtigd bent tien maal je jaarinkomen hebt gespaard, dan kun je nog tien jaar doorgaan met leven op dezelfde voet, als je geen pensioen of AOW krijgt.

  Die AOW kan de generatie niks vergeten als je vermogen hebt. Blijft: je pensioen-uitkering.

  Kortom: de berekening slaat nergens op. Veel hangt af van: je pensioen-uitkering, of je al dan niet een betaalde woning hebt.

  En opnieuw geen woord over de AOW die er vrijwel zeker aangaat voor mensen met vermogen.

 62. Nico de Geit says:

  End Of The Global Real Estate Boom – Australia Braces For Impact – Mike Maloney

  https://www.youtube.com/watch?v=5ePmC87aiaw

 63. Steven says:

  Nico de Geit,

  Mensen zijn nog gekker als bekend. dus we moeten nog even afwachten.

 64. Nico de Geit says:

  Het plan van de vier coalitiepartijen om scheefwoners, Nederlanders met een inkomen boven €41.000 die in een sociale huurwoning wonen, meteen een veel hogere huur te laten betalen, is asociaal, vindt de Woonbond, belangenbehartiger van huurders. „Deze mensen kunnen nergens anders naartoe, de vrije sector is onbetaalbaar.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/2602369/scheefhuurders-aanpakken-asociaal

 65. Nico de Geit says:

  Geen plan

  Toen de oppositie vanmiddag tijdens het Kamerdebat over huurwoningen vroeg of ze het plan mochten zien, bleek dat er niet te zijn. De verwarring werd er niet minder om toen er om een schorsing werd gevraagd zodat de coalitie kon overleggen. Bij de hervatting van het debat kwam de aap uit de mouw: er is geen plan, behalve de eensgezindheid in de coalitie dat er ’iets’ aan scheefhuren moet worden gedaan.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/2604329/plan-tegen-scheefhuur-blijkt-niet-te-bestaan

  Het beleid leidt ertoe dat er alleen probleemgevallen overblijven in de sociale verhuur: een (verdere) concentratie van problemen. Dat lijkt me niet gewenst, maar het is dus beleid.

  Uiteindelijk zal het er wel weer toe leiden dat ze de huizen af gaan breken, vanwege de vele problemen.

 66. Arjan says:

  Steven: Zo is het en niet anders. Laat je niet gek maken Geit.

  Als jij zoveel geld had als Geit heeft in z’n fantasiewereldje, dan had je al lang een huis gekocht en was je ook niet zoals Geit blijven hangen in een huurkrot in de vrije sector.

 67. Steven says:

  Arjan,

  Als jij de huizenbubble niet ziet, dan leef JIJ in een fantasie wereldje. Kijk je eigenlijk wel echt naar die filmpjes van Geit over de Australië bijv.? of vind je het beter gewoon alles kul te vinden en hier maar wat ongefundeerd wat te kletsen?

 68. Arjan says:

  Steven,

  Nee, Australië is aan de andere kant van de wereld, andere situatie, andere fundamenten. Niet interessant, tenzij je daarheen wilt. Geit beweert een huis op de bank te hebben staan, ik heb jou meermalen horen zeggen dat je als je genoeg geld had een huis zou kopen, omdat je niet (veel) hoeft te lenen.

  Geits verhaal rammelt aan alle kanten, ieder weldenkend mens ziet dat het gezwets is. Moet je daar serieus op reageren?

 69. Steven says:

  Arjan: ik heb jou meermalen horen zeggen dat je als je genoeg geld had een huis zou kopen, omdat je niet (veel) hoeft te lenen.

  Ik heb gewoon geen zin om een ton of meer in de min te staan terwijl de prijzen juist nu weer zo hoog staan. Tjonge. Ik zal er een grafiekje bijzetten. Kijk er wel naar:
  https://esb-external-prod.imgix.net/8Ntba9rJ1vvf_xXxRpB83OHEMKU.png?cs=tinysrgb&w=1280

 70. Steven says:

  Arjan,

  Probeer nou eens inhoudelijk op die grafiek te reageren. (en niet zo maar wat te klessebessen)

 71. Arjan says:

  Steven,

  Tja, ik zie dat de groei van de hypotheekschulden afvlakt de laatste jaren. NL’se hypotheekschulden lijken mij niet het grootste probleem. Worden meestal netjes afgelost. Ook al heel vaak genoemd hier, maar wordt nooit inhoudelijk op in gegaan, er wordt maar wat geleuterd over onder water staan enzo. Men weet niet waar men over praat. Het zijn meestal de paupers met aflossingsvrije hypotheken die een risico lopen en zelfs daarvan is maar de vraag of het probleem straks zo groot gaat worden als hier geschetst wordt.

  Waar het om ging is dat jij steeds zegt dat je met een paar ton een woning koopt. Geld dat Geit zegt op de bank te hebben staan.

 72. Steven says:

  Arjan,

  Ik zie het gevaar van Fiat-geld daarom heb ik dus zilver. Zo maar een paar ton Fiat geld op de bank hebben zou ik nooit doen; dan koop ik liever een huis. (dat is echt iets compleet anders dan met een hypotheek een huis kopen)

 73. Steven says:

  Lenen en kopen is een wereld van verschil.

 74. Arjan says:

  Nico de Geit: Arjan in het gele shirt:

  Probeer nou eens inhoudelijk te reageren (en niet zo maar wat te klessebessen).

 75. rubje says:

  Arjan,

  Het heeft helemaal geen zin om er tegenin te gaan op deze site. De vaste kern kan alleen maar denken in doemscenario’s. Het lijkt erop dat ze ook zo gefrustreerd zijn met het eigen leven dat ze alleen maar hopen dat de medemens het ook slechter gaat krijgen.
  5 jaar geleden werd er nog geroepen dat LTE en HRA afgebouwd moet worden, dat gebeurt nu en dan nog maar blijven klagen hoe slecht de maatregelen zin.

  Toen andere experts voorspelden dat de huizenmarkt zou stijgen was iedereen hier opeens expert met dat ze allang hadden voorspelt dat het zou dalen.
  Al die voorspellingen die gemaakt zijn met hoeveel het nog wel niet verder zou dalen….. Nu stijgt het de laatste paar jaar en niemand die zo groot is om te bekennen dat ze het fout hadden.
  Ik ben blijkbaar ook groot voetbal kenner, want ik voorspel elk jaar dat Feyenoord kampioen wordt. In 1999 en 2017 was ik toch echt wel de beste voetbalkenner, want ik had als een van de weinige gelijk. Dat ik al die andere jaren het steeds verkeerd had maakt blijkbaar niet uit.

  Als je dan je gelijk niet kunt halen in Nederland moet er een land aan de andere kant van de wereld bij worden gehaald om te laten zien dat het slecht kan gaan met de huizenmarkt.

  Ik ben in ieder geval blij dat ik in 2012 een huis heb gekocht. Grote verbetering tov wat ik eerst huurde, ook fijne buurt. Ik heb de afgelopen jaren in ieder geval van mijn leven genoten en daar heeft vooral de buurt waarin ik woon aan bijgedragen. zoals het tot nu toe gaat zal ik dat de komende jaren ook nog lekker kunnen doen.

  Mochten de doemscenario’s allemaal uitkomen dan wil ik nog wel eens zien wie er hier nog echt Nederland ontvlucht en er welkom is in een land waar het wel goed gaat.

 76. Nico de Geit says:

  Arjan en Rubje, bedankt voor het inkijkje in jullie denkwereld.

  En een nieuwe draad.

 77. Luisindepels says:

  Steven:
  Arjan,

  Ik zie het gevaar van Fiat-geld daarom heb ik dus zilver. Zo maar een paar ton Fiat geld op de bank hebben zou ik nooit doen; dan koop ik liever een huis. (dat is echt iets compleet anders dan met een hypotheek een huis kopen)

  Dus jij vind Geit dom met zijn tonnen op de bank?

 78. PeterProleet says:

  De hypotheekrente wordt afgebouwd maar ook eigenwoningforfait dus dat is een hele kleine pleister op de wonden. Wil je meer inzichten in deze materie is deze rekentool wel handig die neemt dit allemaal mee en kun je concreet zien wat het betekent. https://www.checkdiehypotheek.nl/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*