Gemelde stijging huizenprijs december weinigzeggend

De prijs voor een verkochte gemiddelde bestaande woning is in december met 0,2% gestegen. In november daalde de prijs nog met 0,9%. Ten opzichte van een jaar geleden lagen de prijzen in december 1,6% hoger.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag op basis gepubliceerde cijfers van het Kadaster.

bron: FD.nl

Kees de Kort: de verkopers zijn nog niet bereid de realiteit te accepteren

Share Button
Tagged with:
5 comments on “Gemelde stijging huizenprijs december weinigzeggend
 1. Ronald says:

  Tuurlijk zijn deze gegevens weer weinigzeggend!!! Lekker gekleurde website dit zeg.

 2. Knilles says:

  Het CBS loopt altijd zo’n 3 a 4 maanden achter waardoor ze voor 2008 dus nog op een lichte plus uitkomen.

  De decembercijfers hebben betrekking op transacties die vooral in augustus en september zijn gedaan. In december zijn die transacties bij de notaris bezegeld.

  Dus klopt het wel dat deze cijfers een vertekenend beeld geven

 3. Bouke says:

  @Ronald
  Inderdaad werd de prijsdaling in november niet gekwalificeerd, terwijl daarvoor natuurlijk hetzelfde geldt. Ik vind het ook wel jammer dat de sitebeheerder niet wat neutraler probeert te zijn. De site zou daarmee zeker aan geloofwaardigheid winnen. We kunnen de feiten gewoon voor zich laten spreken.

  Hoezeer ik de nuchtere commentaren Kees de Kort normaliter ook waardeer, in dit geval lijkt hij toch de verkeerde redenatie op te hangen. Immers, de prijs daalt niet, maar de volumes dalen maar heel beperkt (minder erg dan in november). Als hij gelijk zou hebben, dan zou het aantal transacties veel meer hebben moeten dalen.
  Ik heb de cijfers ook bestudeerd en vind ze wat eigenaardig. Misschien gaat het hier om kopers die dachten hun slag te slaan omdat de markt omsloeg naar een kopersmarkt.

 4. Scheefhuurder says:

  Ik zie inderdaad wat kleuring op deze site, maar dat staat in geen verhouding tot het uitsluitend rooskleurige beeld dat NVM, andere belanghebbenden en media ons jarenlang hebben voorgehouden. Een ieder die enigzins nadenkt alvorens een huis te kopen, laat zich uit verschillende bronnen informeren en bepaalt zo voor zichzelf een beeld van de situatie. Tip voor wie moeite heeft met statistieken en toch van plan is om te kopen: vraag bij Kadaster de prijzen op. Je hebt dan per postcode de adressen, transactieprijs en datum. Dat kost je 1-2 Euro, maar het zijn de feiten, vrij van rekenkundige interpretaties. Ook handig om in te schatten of vraagprijs reeel is en bij verdere onderhandeling.

 5. Lex says:

  Waarom is er kritiek op deze site terwijl het commentaar nota bene afkomstig is van het Financieel dagblad en Kees de Kort?

  De constatering dat de cijfers weinigzeggend zijn, is overigens gewoon juist. Het zijn verouderde cijfers, net als die voor november, die toen juist al wel enigszins opvielen door een daling, voordat de kredietcrisis hier invloed kreeg.

  Wel grappig zijn overigens de reacties van bepaalde huizenbezitters die zich nog steeds rijk rekenen met papieren winsten her en der op internet. Men kraait bijna manisch de victorie, naar aanleiding van 0,2% terwijl men de meer recente cijfers van nota bene de NVM met een redelijk verlies, betitelde als te klein om indruk te maken. Tja…

  Ben benieuwd naar de cijfers van het kadaster over een paar maanden en daarna. Die zijn pas echt interessant. Zeker gezien de verwachte 2% krimp in de economie en de massa-ontslagen die inmiddels beginnen te vallen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*