Dijsselbloem: onvermijdbaar dat we LTV-ratio afbouwen tot 100%

Minister Dijsselbloem van Financiën ziet “niet veel mogelijkheden” om regelingen voor banken te versoepelen zodat ze makkelijker leningen kunnen verstrekken zoals hypotheken en ondernemerskredieten. Volgens de minister is het onvermijdelijk dat de LTV-ratio afgebouwd wordt tot 100%.

@henknijboer en @aukjedevries hadden waarschijnlijk behoefte aan wat persoonlijke aandacht. Ze hadden verder niets nieuws te melden

BGEbqtSCYAAZKQm

Share Button
Tagged with: , ,
465 comments on “Dijsselbloem: onvermijdbaar dat we LTV-ratio afbouwen tot 100%
 1. snorkel says:

  En dat terwijl de Amsterdam School of Real Estate onlangs nog een rapport heeft uitgebracht waarin wordt uitgerekend dat zelfs bij gelijkblijvende prijzen de totale LTV fors omhoog zal blijven gaan de komende jaren. Dan zegt Jeroen toch gewoon dat de prijzen nog flink moeten dalen om de LTV in check te krijgen? Of ben ik nou kippig?

  En het lijkt er zelfs op dat Jeroen de enige in de hele zaal is die gewoon durft te zeggen dat er een spelletje zwartepieten wordt gespeeld tussen de banken en AFM (in politicustaal natuurlijk). HIJ KAN HET WEL! 😉

 2. lapje says:

  Alsof banken nu nog zitten te wachten op een LTV van 120%. Liefst zouden ze het naar 80% zien zakken zodat ze de herverpakte hypotheken mee mogen tellen voor de Liquid Capital Ratio (LCR) onder Basel iii. Lijkt mij ook slechts een kwestie van tijd, want er zijn ook risiko-gewogen economische redenen om voorzichtiger te worden bij de hypotheekverstrekking. Het “gebrek” aan concurrentie in de hypotheekmarkt is een natuurlijk corrigerend middel om de huizenprijzen te laten zakken tot meer gebalanceerde niveau’s. Huizenprijzen min 30% (vanaf hier) en LTV naar 80% en de internationale interesse in hypotheekverstrekking in Nederland is weer terug. Tot die tijd hoge rente-opslag.

 3. snorkel says:

  lapje,

  Helemaal mee eens! Wat in ieder geval al helpt is de NHG hypotheken doorverkopen. Die zijn namelijk in de afgelopen 18 jaar afgesloten, dus nog lang niet afgelost. Alles van vóór de NHG (1995) is al veel verder afgelost en draagt dus bij aan een lagere totale LTV op de bankbalans. Dan zitten ze alleen nog in hun maag met alles van ná 1995 wat niet onder de NHG viel… Die moeten dan toch maar geëxecuteerd worden.

 4. erik(trol) says:

  Huizenprijs cijfers zijn er nog niet.

 5. lorenzo says:

  Erik : de prijzen interesseren mij weinig omdat :
  1. het prijzen zijn uit het verleden , met andere regels , en nu dus eigenlijk geen toegevoegde waarde hebben.
  2. geflatteerd want enkel nog mutaties van mensen die moeten verhuizen .
  3. de regels snel zullen worden aangescherpt , wegens ‘tegenvallende resultaten’.
  4. noog heel veel komende economische actuatoren.
  Kortom , andere peilers moeten ons enig hoevast gaan geven ( zover mogelijk) en dus niet die komende cijfers .

 6. nhz says:

  misschien kan Jeroen dit ook eens uitleggen aan zijn partij en achterban; maar voorlopig proficiat met deze duidelijke uitspraak, en graag poot stijf houden, op naar 80% LTV 🙂

  snorkel: Alles van vóór de NHG (1995) is al veel verder afgelost en draagt dus bij aan een lagere totale LTV op de bankbalans.

  dat denk jij, maar ik denk dat veel van die mensen hebben overgesloten naar een véél hogere hypotheek, omdat je anders een dief van je eigen portemonnee was …

 7. lorenzo says:

  ..afbouwen tot 100 % stond al een tijdje vast ( 2016).

 8. Claude says:

  snorkel: En dat terwijl de Amsterdam School of Real Estate onlangs nog een rapport heeft uitgebracht waarin wordt uitgerekend dat zelfs bij gelijkblijvende prijzen de totale LTV fors omhoog zal blijven gaan de komende jaren.

  Als we hetzelfde rapport bedoelen, zei de ASRE dat de hypotheekschuld ver omhoog gaat (zelfs bij dalende prijzen). Dit omdat schuldenvrije huizen van babyboomers worden verruild met met schulden overladen huizen van starters en doorstromers. De funding gap wordt hiermee vergroot. We hebben het hier over honderden miljarden euro’s die het buitenland of pensioenfondsen moeten financieren.

 9. snorkel says:

  nhz: dat denk jij, maar ik denk dat veel van die mensen hebben overgesloten naar een véél hogere hypotheek, omdat je anders een dief van je eigen portemonnee was …

  Dat kan, maar als ze “oversluiten zonder NHG” gedaan hebben, dan vallen ze dus in mijn “na 1995 zonder NHG” categorie. En dat zijn inderdaad nu de probleemgevallen, oftewel “kandidaat ex-eigenaren”. Die kunnen binnenkort een ‘constructief gesprek’ met de bank verwachten.

 10. Claude says:

  nhz: dat denk jij, maar ik denk dat veel van die mensen hebben overgesloten naar een véél hogere hypotheek, omdat je anders een dief van je eigen portemonnee was …

  Er waren toch boekjes begin jaren 2000 met als slogan: verzilver je overwaarde. Ik vrees dus dat je gelijk hebt. Voor al die nieuwe keukens en badkamers in hetzelfde huis is door de jaren heen maar zelden gespaard.

 11. Nico de Geit says:

  Een paar jaar geleden was 110% geen uitzondering, dat werd 106%, en nu 100%. In de toekomst zal dat wel naar 80% gaan. Kortom, de huizenprijzen blijven nog wel even dalen.

  Wat is het gemiddelde vermogen van de starter? Nu kunnen ze nog voor de kosten koper instappen – ongeveer 6% – in de toekomst zullen ze waarschijnlijk meer geld mee moeten nemen.

  Hypotheektermijn afgelopen? Niet meer dan 100% van de waarde lenen en de rest aflossen. De bank zorgt voor een budgetcoach om snel schoon schip te maken.

 12. nhz says:

  Overigens bizar als je leest dat UK vandaag met een nieuw plan komt dat alle stupide maatregelen van Nederland van de afgelopen 20 jaar overneemt, in een poging de huizenbubble daar weer eens nieuw leven te blazen. Hoogste tijd dat de UK uit de EU stapt …

 13. De Pessimist says:

  Ik heb het gevoel dat er nu nogal wat kapitaal van de ouderen aan de kinderen wordt geschonken/geleend om deel huis af te lossen om de de toekomstige spaarders belasting te ontlopen.Dat zal wel gunstig zijn voor de ltv maar een drama voor de balans voor de bank lijkt me.

 14. snorkel says:

  nhz,

  “It’s a bloody shame” zouden ze zelf zeggen!

  UIt het artikel:

  The Government […] has decided to focus stimulus on demand.

  en

  The plans will be funded by a switch from current to capital spending as Whitehall departments face further spending cuts and a renewed efficiency drive

  Dit vertaalt zich letterlijk in: We gaan de huizebubble weer lekker opblazen door goedkoop geld weg te geven. We hebben dat geld helemaal niet, maar zeggen gewoon dat het een “investering” is. (Bekend trucje uit de bedrijfswereld; kosten gewoon een investering noemen, dan is het geld er ineens wél. Er is toch niemand die gaat controloren of die zogenaamde investering zich wel uitgetaalt)

 15. Adamus says:

  nhz:
  misschien kan Jeroen dit ook eens uitleggen aan zijn partij en achterban; maar voorlopig proficiat met deze duidelijke uitspraak, en graag poot stijf houden, op naar 80% LTV

  dat denk jij, maar ik denk dat veel van die mensen hebben overgesloten naar een véél hogere hypotheek, omdat je anders een dief van je eigen portemonnee was …

  Poot stijf? Dat is voorbehouden aan vh Wellink: de BIS. Joeroen “poep aan schoen” heeft echt niets in te brengen.

 16. Voerman says:

  De Pessimist: Ik heb het gevoel dat er nu nogal wat kapitaal van de ouderen aan de kinderen wordt geschonken/geleend om deel huis af te lossen om de de toekomstige spaarders belasting te ontlopen.

  Dat is niet bepaald een pessimistische gedachte.

  Ouderen die een miljoentje of meer cash bezitten zouden dat kunnen overwegen.
  De minder draagkrachtige ouderen doen er verstandig aan om hun kruit niet te verschieten zolang de oorlog nog niet afgelopen is. 🙂
  Vind zelf maar een begripvol gevoel voor die laatste zin.

  Overigens hebben veel ouderen zichzelf dicht in de buurt van de waterspiegel gebracht door het opnemen van overwaarde de laatste 10 jaren vóór 2008.

 17. tufkaj says:

  Claude: Er waren toch boekjes begin jaren 2000 met als slogan: verzilver je overwaarde. Ik vrees dus dat je gelijk hebt. Voor al die nieuwe keukens en badkamers in hetzelfde huis is door de jaren heen maar zelden gespaard.

  “Consumenten hebben hun lesje geleerd in de jaren 80, die lenen heus niet te veel” http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010623210%3Ampeg21%3Ap001%3Aa0087

 18. Dawg says:

  Claude: Als we hetzelfde rapport bedoelen, zei de ASRE dat de hypotheekschuld ver omhoog gaat (zelfs bij dalende prijzen). Dit omdat schuldenvrije huizen van babyboomers worden verruild met met schulden overladen huizen van starters en doorstromers. De funding gap wordt hiermee vergroot. We hebben het hier over honderden miljarden euro’s die het buitenland of pensioenfondsen moeten financieren.

  Juistem, ik denk dat die onvermijdelijke dynamiek in de LTV en de totale hypotheekschuld de verantwoordelijke autoriteiten meer zorgen baart dan de huidige omvang van die schuld zelf. ‘k Heb eens een publicatie gelezen (DNB?) waarin een stijging van de totale hypotheekschuld naar 900 mld euro werd voorzien. Die groei kan je dan wel weer trachten af te knijpen, maar dan daalt de ‘value’-component van de LTV weer. Between a rock and a hard place.

 19. nhz says:

  snorkel: Dit vertaalt zich letterlijk in: We gaan de huizebubble weer lekker opblazen door goedkoop geld weg te geven. We hebben dat geld helemaal niet, maar zeggen gewoon dat het een “investering” is.

  Waarmee de UK bewijst dat ze Bankster Paradise nr. 1 zijn, vóór de VS en Nederland 😎

  Adamus: Joeroen “poep aan schoen” heeft echt niets in te brengen.

  Hij is toch maar minister van financiën, dus was hij zegt over de huizen/hypotheken bubble klinkt door. En tot nu toe is hij nog niet door Elco of Maxime uit zijn baan gezet … wél vreemd hoe de kameraden Diederik en Jeroen twee verschillende kanten op lijken te trekken, dan moet toch minstens één van de twee met PR in plaats van beleid bezig zijn 😎

 20. Steven says:

  De Pessimist,

  mooi stukje pessimist. De toneelspelers op de voorgrond en de techniekers die voor de belichting zorgen. Het is inderdaad gewoon te ingewikkeld voor “visionairs”. Vind de woorden van Dijsselbloem overigens toch bijna rustgevend. Hij heeft in ieder geval landbouw economie gestudeerd, maar is dat nou net niet die sector die houtje touwtje met subsidies aan elkaar hangt?

 21. Steven says:

  een grafiek als deze hier beneden willen ze gewoon niet zien:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/japanse_vastgoed_van_1980_tot_2008.jpg

 22. tufkaj says:

  Net even geluidsfragment geluisterd waarbij Boekelse gemeenteraad startersleningen behandeld. Alleen maar bezwaren, maar men wil hoe dan ook van de bouwgrond af: http://www.boekel.nl/internet/vergaderkalender_249/item/vergadering-commissie-grondgebiedzaken_473.html

  Zie onder punt 7.

 23. tufkaj says:

  Mooie rol nog voor de locale woco op het einde, peelrand (http://www.peelrandwonen.nl/ikzoekeenwoning/onswoningaanbod/80 – tekenend) Deze haakt af van bouwprojecten omdat het de bouwgrond niet op de balans wenst te hebben.
  Tenenkrommend stukje achterkamertjescabaret waarbij niemand zich lijkt af te vragen wie er nu eigenlijk BETAALT voor de redding van de gemeentebalans.

  Laat die artikel 12 procedure maar komen. En dan niet bestuursrecht, maar strafvordering. Of beide voor mijn part.

 24. Animal Crackers says:

  Steven:
  De Pessimist,

  Hij heeft in ieder geval landbouw economie gestudeerd, maar is dat nou net niet die sector die houtje touwtje met subsidies aan elkaar hangt?

  Als hij dat gestudeerd heeft snap ik dat hij in Wageningen woont, moet hij ook dit kennen: ‘The Mitscherlich yield response curve’, een wet uit de bemestingsleer die een economisch equivalent kent.
  Komt er op neer dat bij gebruik van kunstmest jaar op jaar steeds meer kunstmest nodig is om de zelfde opbrengst te kunnen behalen. Uiteindelijk kan de opbrengst zelfs afnemen.Dan is het biologische bodemleven totaal ontregeld en kapot.Kapot door gestimuleerde groei zeg maar, en dat vaak nog gesubsidieerd wat dan dus dubbelop is! Wat een overeenkomsten! In het vorige topic linkte Adamus een artkel waarin ‘n verslag van ‘n debat dat vorige week in Wageningen plaatsvond met prof. Irene Cardoso, bodemkundige aan de Universiteit van Viçosa (Brazilië) en vice-voorzitter van de Braziliaanse Agro-ecologie Associatie en biologisch-dynamisch boer Tom Saat, eigenaar van stadsboerderij Almere en winnaar Ekoland Innovatieprijs 2012. Daar werd door hen ook flink gekankerd op ontwrichtend gesubsidieerd kunstmestgebruik! Waarbij Tom Saat nog even fijntjes betoogde dat subsidies de grondprijzen opdrijven!

 25. Nico de Geit says:

  Ze zijn het in Moskou nog niet eens geworden over Cyprus, morgen praten ze verder.

  “Such idiocy was hard to expect from the European Union,” said Federal Financial Markets Service head Dmitry Pankin, Interfax reported.

  Deputy Prime Minister Arkady Dvorkovich pointed out that the move would undermine trust in the global banking system.

  “If such a solution is possible in Cyprus, it’s possible everywhere. … It will mean that there’s no place to keep money and that the banking system has stopped working,” he said, Interfax reported.

  President Vladimir Putin, who has described the forced levy as “unjust, unprofessional and dangerous,”

  Read more: http://www.themoscowtimes.com/news/article/cyprus-fails-to-obtain-kremlin-aid/477240.html#ixzz2O6wMNqBm
  The Moscow Times

 26. Voerman says:

  Nico de Geit: “Such idiocy was hard to expect from the European Union,”

  Tja, als je het Russische commentaar losweekt van de achtergronden van de hele situatie (nuances vermijdt, nietwaar, Johanna)dan hebben die Russen rechtlijnig gelijk. Dat maakt echter, dat ze helemaal ongelijk hebben. Ook zij niet.

 27. latida says:

  Interessant fragment Tufkaj, dank voor het delen. De vraag lijkt te zijn hoe komen we van de grondinventaris af voordat we daarop moeten afboeken en wie kunnen we overhalen om zichzelf daarvoor in de diep in de schulden te steken. Daar helpen we als lokale overheid de jongeren graag bij en de woningbouwvereniging levert teneinde dat doel te bereiken graag hand en spandiensten. Dus waar de bank afhaakt leent de gemeente graag geld uit niet om mensen te helpen maar om de nakende afboekingen op de grondportefeuille op de schouders van jongeren neer te leggen. En dat alles onder de noemer van het ‘helpen’ van mensen die zogenaamd anders niet in Boekel kunnen blijven wonen.

  Als deze situatie elders vergelijkbaar zich voordoet, dan zijn de huidige waarderingen van de grond nu al te hoog en daarmee ook van alle huizenprijzen. Ook is het me nu duidelijk dat de hoge LTV direct verantwoordelijk is voor de hoge rente. Er zijn in Nederland buitengewoon royaal hoge leningen verstrekt, veel hoger dan elders. Enter De Aftrek, De Grondprijs, de Kk. De overheid zit veel te diep met de vingers in de portefeuille van de burger.

 28. Adamus says:

  Steven:
  De Pessimist,

  mooi stukje pessimist. De toneelspelers op de voorgrond en de techniekers die voor de belichting zorgen. Het is inderdaad gewoon te ingewikkeld voor “visionairs”. Vind de woorden van Dijsselbloem overigens toch bijna rustgevend. Hij heeft in ieder geval landbouw economie gestudeerd, maar is dat nou net niet die sector die houtje touwtje met subsidies aan elkaar hangt?

  Je bedoelt dat hij altijd nog in een ander vak terecht kan? Als ergens geen behoefte aan is straks is het die afdeling van WUR.

 29. Steven says:

  Adamus,

  ik vind hem erg meevallen. Hij ziet gewoon de te hoge huizenprijzen. dat zijn al de eerste stapjes…

 30. Voerman says:

  Adamus: WUR

  WUR=Wageningen University and Research.

  Adamus, een niet ingevoerde weet dat toch niet!
  Jij gaat er altijd maar van uit, dat iedereen jouw afkortingen meteen maar oppikt.
  Een eenvoudige Voerman Googelt wat af met dat soort dingen! 🙂

  Nou ja, het is dat Voerman met slecht weer toch niks anders te doen heeft.

 31. Steven says:

  Voerman,

  Ik ook Voerman.. Ik moest eerst googlen en gaf toen pas antwoord. 🙂

 32. Voerman says:

  Steven: Ik ook Voerman.. Ik moest eerst googlen en gaf toen pas antwoord.

  Gelukkig, goed voor het zelfvertrouwen van een Voerman! 🙂 🙂

 33. maarten says:

  @artikel: laten we eerlijk zijn… de poenerigheid druipt ervan af… hoezo crisis?

 34. Daniel says:

  Als ik nu zou kopen zou het 80% ltv zijn. Geeft een korting van 0,6pp. Maar ja, het is verre van ondenkbaar dat de ltv langzamerhand 100%+ wordt…

  Ik probeer te filosoferen hoe ik zou kunnen ‘hedgen’ tegen deze daling. Heb er best wat voor over maar het is volgens mij onmogelijk.

  Als bovenstaande kon zou ik nu kopen. Woongenot is namelijk ook belangrijk. Ik heb echter geen zin om nu iets te kopen waar de kans groot is dat ik er veel op ga verliezen en misschien niet meer wegkom.

  Gat in de markt dus: puts op je woning. 🙂

 35. TP says:

  Daniel,

  Ger Hukker vragen of die zijn huis wilt verkopen en dat je het over twee jaar mag afreken.

 36. Animal Crackers says:

  Nico de Geit,

  FTM copy paste Artikel uit De Financial Times.
  http://www.ftm.nl/copypaste/cypriotische-crisis-escaleert.aspx
  Speelt de EU/ECB/IMF Russisch Roulette met Putin?
  Als je de reakties niet aan zag komen lijkt het toch een beetje op gokken. NHZ speculeerde eerder al aan een eventueel te stationeren militaire basis op Cyprus als ‘uitruil’. Ook hier.
  En dan dit in het commentaar:

  Rusland (in de vorm van Gazprom) wil best helpen. Van Wikipedia:
  The Aphrodite gas field is an offshore gas field off the southern coast of Cyprus is believed to hold 3 to 9 trillion cubic feet of natural gas.

  Turkije is het niet eens met de claim van Cyprus op dat gasveld en Nederland bewaakt in Turkije de grens met Syrie voor de EU/USA, Turkije heeft zelf geen patriots…

 37. Daniel says:

  Als hij een beetje leuk woont ben ik er voor te porren 😉

 38. Nico de Geit says:

  Daniel: Ik probeer te filosoferen hoe ik zou kunnen ‘hedgen’ tegen deze daling.

  Oke, je moet eerst een verkoper vinden die bereid is zijn woning te verkopen tegen de marktwaarde, laten we zeggen over 5 of 10 jaar. Je zoekt een koper, en die tekent er voor om de woning over 5 of 10 jaar van jou te kopen voor een bepaalde prijs. Vat je het idee?

  Sommige mensen denken dat de markt binnenkort weer aan gaat trekken, gebeurt dat niet dan hebben ze een probleem als de termijn afloopt, ze moeten dan namelijk leveren tegen de marktwaarde. De ander is verplicht af te nemen tegen de afgesproken prijs.

  Wat de marktwaarde is is een probleem, maar een nog groter probleem is dat de bank het niet wil financieren. Ook al zou iemand tekenen voor levering over een bepaalde termijn, het zijn zijn centen niet.

 39. Voerman says:

  Nico de Geit,

  Speculeren doe je op de beurs, niet in woonland. Je kunt overal zien, wat daar van gekomen is.

 40. Voerman says:

  Truste allemaal! 🙂

 41. trol(erik) says:

  truste schat! droom fijn………

 42. Voerman says:

  maarten: @artikel: laten we eerlijk zijn… de poenerigheid druipt ervan af… hoezo crisis?

  Alleen voor bepaalde mensen Maarten, die crisis!
  Nu echt gaan slapen, Voerman!

 43. Frans says:

  Dawg: Juistem, ik denk dat die onvermijdelijke dynamiek in de LTV en de totale hypotheekschuld de verantwoordelijke autoriteiten meer zorgen baart dan de huidige omvang van die schuld zelf

  Je bedoeld natuurlijk de banken ipv de overheid. 🙂

 44. Animal Crackers says:

  Sluit je ‘n woonakkoord krijg je het huis van God erbij, CU en SGP doen weer helemaal mee. It’s a curse.
  Dat vingertje!
  http://nos.nl/artikel/486721-sgp-en-cu-waarschuwen-coalitie.html
  Hoe dat voelt? Darwin mag je gewoon kruisigen. Starters mag je vastnagelen met schuld. Eeuwig mag je branden, als je doad bent sta je op.
  En verder? Verder geloven we het liefst graag in sprookjes. Van ‘n koningsHUIS bijvoorbeeld. Daar hebben we tenslotte ‘n gratis abbonement op. Weet iemand toevallig nog ‘n leuk tweede huisje in Mozambique te koop?

  Jezus, echt, ik wist niet dat geloven zo leuk was toen ik geboren werd en nog niet gedoopt was of onbesneden als prinsje mocht rondhuppelen en uitverkoren was door priesters, mufti’s of rabbi’s. Of vloek ik nu?
  Doe ik aan godslastering? Van Darwin kun je alles zeggen of vinden maar die kon tenminste tegen beledigingen. Anders waren we nooit zover gekomen, dat je van alles kunt vinden zonder elkaar te vinden in dingen die 2000 jaar geleden gevonden zijn. Next, de monarchie.

 45. Frans says:

  Nico de Geit: President Vladimir Putin, who has described the forced levy as “unjust, unprofessional and dangerous,”

  Dangerous niet in de laatste plaats omdat er op grote schaal ex KGB geld wordt witgewassen door de banken: gekd stelen van de ex KGB is niet bepaald een risicoloze onderneming….

 46. Frans says:

  (de cypriotische banken that is)

 47. Adamus says:

  Nico de Geit: Oke, je moet eerst een verkoper vinden die bereid is zijn woning te verkopen tegen de marktwaarde, laten we zeggen over 5 of 10 jaar. Je zoekt een koper, en die tekent er voor om de woning over 5 of 10 jaar van jou te kopen voor een bepaalde prijs. Vat je het idee?

  Sommige mensen denken dat de markt binnenkort weer aan gaat trekken, gebeurt dat niet dan hebben ze een probleem als de termijn afloopt, ze moeten dan namelijk leveren tegen de marktwaarde. De ander is verplicht af te nemen tegen de afgesproken prijs.

  Wat de marktwaarde is is een probleem, maar een nog groter probleem is dat de bank het niet wil financieren. Ook al zou iemand tekenen voor levering over een bepaalde termijn, het zijn zijn centen niet.

  Verzekeren 😉

 48. Adamus says:

  De overheid zit veel te diep met de vingers in de portefeuille van de burger.

  Onze portemonnee of flappentap is van de “overheid”, tenminste die mag erin graaien naar believen. Tengunste van wie? O.a. TBTF banken.

 49. Animal Crackers says:

  Adamus,

  Tenzij de flappentap is uitgezet vanwege de te lage luchtdruk in de cilinders van de machine die vervangen dienen te worden e.e.a. als gevolg van het feit dat het personeel voor het vervangen van luchtdrukcilinders is gaan staken om betere arbeidsvoorwaarden te bewerkstelligen 😉

 50. ll says:

  Animal Crackers: Tenzij de flappentap is uitgezet

  Lol, zet hem zelf uit, verzet, versneld aflossen is het motto, Gerhard noemt het OCCUPY your house……, of het huis van een familielid in nood 🙂

 51. ll says:

  Adamus: Verzekeren 😉

  Gek hé, zat ik ook al aan te denken, wat gebeurt er als de Mickey Mouse WOZ waarde daalt onder de herbouwwaarde…….? 😉

  Is bij mij nu bijna het geval, was gisteren ff bij de verzekeraar, die hebben nu een hele gekke constructies ……. heel vreemd, kon lekker in hun computer gluren ( grond was 160 m2, hartje Stad ), onverklaarbaar, beleid noemen ze het, maar ze konden het mij niet uitleggen……. De z.g. marktwaarde in hun compu kwam ver boven de Mickey Mouse WOZ uit, maar de herbouwwaarde klopte dan weer wel…….., voorlopig 😉

 52. ll says:

  The Lessons of History We’ve Failed to Learn

  huffington post.

  http://www.huffingtonpost.com/bill-fawcett/the-lessons-of-history-we-repeat_b_2910261.html

 53. king says:

  264.039 huizen te koop

  Het tellertje loopt gestaag op.

 54. ll says:

  ll: Voor de liefhebbers.

  Uiteraard geschreven door iemand die de crisis wel zag aankomen Hugh Hendry.

 55. 2Cent says:

  ll:
  Voor de liefhebbers…….

  IMF, banken kwetsbaar door onze heilige huisjes

  4-traders.com/news…atem–16559560/

  Deze paragraaf is wel interessant:

  “The plan to reduce maximum loan-to-value ratios from 106 to 100 percent in incremental steps, and the elimination of mortgage interest deductibility for non-amortizing mortgages are welcome steps. These measures are important initial steps in reducing the excesses emanating from the housing sector. Once the housing market has stabilized, additional measures to remove distortionary incentives can be examined. Over the longer term, the market for rental housing will need to be broadened by limiting the role of housing corporations to providing accommodation only for those genuinely in need. In addition, the supply of homes for ownership should be made less inelastic by reducing constraints on new dwellings.”

  Dus als de bodem straks eindelijk bereikt is trekken ze de vloer er uit.

 56. Ma Ling says:

  @ Draaikont. Ik heb weer een lachen-gieren-brullen-fundaatje voorje:

  http://www.funda.nl/koop/eindhoven/appartement-48750526-dr-cuyperslaan-50-12/

  € 125.000 voor 37 m2, gossiemikkie. Wel mooie omschrijving: De opvallende architectuur, PRIJS en ligging zorgen ervoor dat het onder andere zeer geschikte appartementen zijn voor starters op de woningmarkt!

  Waarom adverteert de makelaar niet meteen met het uitzicht van foto 3?

 57. Ma Ling says:

  Ma Ling,

  Ow, er staat er nog een in hetzelfde complex te koop. € 160.000,- voor 38 m2! Ruim € 4200/m2 voor een ‘designappartement.’

 58. lapje says:

  Huizenprijsstijging februari (jaar-op-jaar) -8,3%. Wel +1,2% tov januari.

 59. peter z says:

  lapje:
  Huizenprijsstijging februari (jaar-op-jaar) -8,3%. Wel +1,2% tov januari.

  laat ons noog 1 maand wachten :))

 60. erik(trol) says:

  Huizenprijzen gestegen t.o.v. vorige maand. Met dit tempo in dalingen kunnen jullie allemaal een huis kopen als jullie in het bejaardenhuis zijn aangekomen…….

  Kantel moment is daar. Rennen naar die makelaars!

 61. afbetaalde huiseigenaar says:

  lapje,

  Opnieuw forse stijging werkloosheid
  DEN HAAG –

  De werkloosheid in Nederland is in februari verder opgelopen tot 7,7 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. In januari zat nog 7,5 procent van de beroepsbevolking zonder werk en in december 7,2 procent.

  ma.w. die huizenprijssteiging is geen huizenprijssteiging..

  en we zitten dus nu op minus 8,3% en gewoon thee drinken en afwachten.. strakies medio 2013 gaat de NHG weer naar beneden .. en — en– en–

  M

 62. erik(trol) says:

  Zal allemaal best, en ja die werkloosheid gaat best nog wat oplopen doordat het MKB de nek is omgedraaid. Voorlopig is dit de eerste stijging in tijden en dat lezen mensen en dat heeft tot gevolg dat minder snel de vraagprijzen verlaagd zullen worden.

 63. De Pessimist says:

  afbetaalde huiseigenaar: De werkloosheid in Nederland is in februari verder opgelopen tot 7,7 procent.

  Deze Cijfers zeggen me geen ene moer meer.als werkeloosheid echt maar 7.7% zou zijn zou elke vergelijking met omstandigheden in de jaren 30 ongepast zijn.gewerkte uren/arbeidsbevolking en loonontwikkeling dat is wat teld.Duitsland kan nog eens goed naar nederland kijken wat er gebeurt als er een cris toeslaat bij een bevolking met weinig eigen vermogen .

 64. afbetaalde huiseigenaar says:

  http://www.nvm.nl/actual/maart_2013/cbs_1_miljoen_woningen_onder_water.aspx

  oh jee.. de tsunami ..

  staat je huis onder water, kan je niet verkopen, kan je niet doostromen is er geen.. toet toet treintje..

 65. afbetaalde huiseigenaar says:

  De Pessimist: Deze Cijfers zeggen me geen ene moer meer.als werkeloosheid echt maar 7.7% zou zijn zou elke vergelijking met omstandigheden in de jaren 30 ongepast zijn.gewerkte uren/arbeidsbevolking en loonontwikkeling dat is wat teld.Duitsland kan nog eens goed naar nederland kijken wat er gebeurt als er een cris toeslaat bij eenbevolking met weinig eigen vermogen .

  ik deel je zorg..
  je zou jouw pseudo moeten veranderen in: Realist..

  tsja was hert Marx of Lening die zei:
  Traue nur der Statistik die du selber gefälscht hast..

  dus of the 7,7 of meer: god knows..

 66. afbetaalde huiseigenaar says:

  nog even voor alle duidelijkheid:

  CBS: 1 miljoen woningen ‘onder water’

  Begin 2011 waren er 4,2 miljoen huishoudens met een eigen woning. Bij ruim één miljoen was de waarde van deze woning op dat moment lager dan de fiscale hypotheekschuld. Sinds 2008 is het aandeel huishoudens met een woning met onderwaarde bijna verdubbeld: van 13 procent tot 25 procent.

  Dit meldt vandaag het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 67. snorkel says:

  Claude: Als we hetzelfde rapport bedoelen

  Ja die ja! Wat we ook doen, de (deels) afbetaalde huizenvoorraad (eigendom) van de gouden generatie gaat worden getransformeerd naar hoog geleveragede leningen (onderpand) voor de groene generaties. Als je dan de totale LTV-ratio naar beneden wilt brengen, dan kan dat toch alleen maar door de hoogte van de leningen flink te minimaliseren? Dat wordt dus óf veel meer eigen geld in brengen, óf prijzen omlaag. Zelfs het onderbrengen van een deel van de leningen bij de pensioenfondsen lijkt me niet voldoende.

 68. Henk 6 says:

  afbetaalde huiseigenaar:
  nog even voor alle duidelijkheid:

  CBS: 1 miljoen woningen ‘onder water’

  Begin 2011 waren er 4,2 miljoen huishoudens met een eigen woning. Bij ruim één miljoen was de waarde van deze woning op dat moment lager dan de fiscale hypotheekschuld. Sinds 2008 is het aandeel huishoudens met een woning met onderwaarde bijna verdubbeld: van 13 procent tot 25 procent.

  Dit meldt vandaag het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  Dit was dus de situatie per begin 2011. Inmiddels is er weer meer dan 10% af t.o.v. van begin 2011. !! CBS brengt weer halve informatie, slim?

 69. Eric406 says:

  Hoe langer men wacht om de vraagprijzen te verlagen, des te groter wordt de uiteindelijke daling. Mensen wordt een rad voor de ogen gedraaid, waardoor ze denken dat het allemaal nog wel goed komt de komende maanden. Hierdoor stellen ze hun executie uit, tot dat ze alle reserves hebben opgemaakt en alsnog moeten verkopen. En dan blijkt dat er niemand op hun huisje zit te wachten.

 70. TP says:

  afbetaalde huiseigenaar,

  Zal Karel Schiffer van de NHG blij zijn met deze cijfers.

 71. lorenzo says:

  ..we zijn nog niet zo rijk dat Erik zijn theorie vorm krijgt ( de latente vraag naar Ferrari’s) , maar wel zo rijk dat we nu nassaal huidkanker krijgen vanwege de vele vakanties van de Ollanders!
  Het geluk kan niet op , ondanks dat ik mijn venootje nu kwijt ben op Cyprus hoop ik dat de russen 17.heel veel nulletjes..op tafel leggen en we ons weer op Spanje (of italie) kunnen richten .
  Zij hebben ook nog centjes nodig .

 72. snorkel says:

  ll:
  Voor de liefhebbers…….

  IMF, banken kwetsbaar door onze heilige huisjes

  4-traders.com/news…atem–16559560/

  IMF zegt letterlijk:

  A pick-up in activity is predicated on a bottoming out of the housing market and a reduction in uncertainty.

  Wat zich laat vertalen in: hoe sneller we de bodem in de huizenmarkt weten te bereiken, hoe sneller onze economie waar kan gaan groeien. Tot die tijd zal het slecht blijven gaan met onze economie. Dus als de gesmeerde bliksem naar beneden met die prijzen! Alle “delay and pray’ tactieken direct de deur uit, per direct HRA afschaffen en maximaal 80% LTV hypo’s

 73. erik(trol) says:

  Eric 406, vergis je niet ik hoor om me heen dat er gestrooid wordt met rente pauze’s etc. Men schuift alles door net zo lang tot de economie weer aantrekt. In het buitenland lachen ze zich de beroerte om dit bezuinigings kabinet wat echt werkelijk helemaal niks geleerd heeft uit de jaren 80. Ik kan er niet om lachen.

 74. lorenzo says:

  afbetaalde huiseigenaar: nvm.nl/actual/maar…gen_onder_water.aspx
  oh jee.. de tsunami ..
  staat je huis onder water, kan je niet verkopen, kan je niet doostromen is er geen.. toet toet treintje..

  geen tsunami , maar een langzaam volstromende polder , waarbij de grens , zo als het er nu naar uitziet boj apeldoorn zal komen te liggen . 40 jaar is de laatste beraming , opdat u er rekening mee houdt met uw hypotheek de komende tijd .
  Kortom , uw huis staat dus nog eerder onder water als eerder gedacht .

 75. erik(trol) says:

  Snorkel je praat natuurlijk vanuit eigen behoefte, maar denk je nou echt dat de economie gaat aantrekken als de prijzen met laten we zeggen nog 30% gaan dalen. Gezien de geringe aanwas volgens jullie betekend het alleen maar dat paar miljoen huishoudens jaren lang niks meer kunnen uitgeven.

 76. snorkel says:

  CBS en Kadaster gaan overigens de huizenprijzen op een andere manier uitrekenen:
  – Vanaf deze maand is basisjaar niet meer 2005, maar 2010 (basisverlegging). Als je (zoals ik) de PBK dus al een paar jaar in je eigen grafiekje bijhoudt, dan kloppen je reeksen niet meer
  – Vanaf deze maand wordt niet alleen maar naar verkochte objecten gekeken, maar naar de waarde van ALLE woningen. Geen idee hoe ze precies de waarde van een niet-verkochte woning bepalen

  bron: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/prijzen/methoden/dataverzameling/overige-dataverzameling/2012-veranderingpbk-art.htm

 77. xenobinol says:

  Woningcorporatie OFW wil starters de afgrond in gaan duwen d.m.v. een ‘corporatieve starterslening’.

  http://www.ofw.nl/publicaties/nieuws/2/842/Nieuwe-mogelijkheden-voor-starters-en-een-maand-huur-korting

  Uiteraard om de scheefhuurder ‘te helpen’ om onder een dikke huursverhoging uit te komen:

  “Voorwaarden zijn dat de totale verwervingskosten van de woning niet boven de € 189.000 liggen en dat het een bestaande woning van OFW is. Huurders van OFW kunnen indien hun woning op de verkooplijst staat ook hun eigen woning kopen. Daarmee kunnen ze voorkomen dat ze worden geconfronteerd met de extra huurverhogingen voor hogere inkomens, die dit jaar voor het eerst worden doorgevoerd. ”

  Moehaaaa…. hadden we dit al niet eens eerder voorspeld? Woningcorporaties die hun afgeleefde troep willen dumpen tegen de hoofdprijs 😀

 78. snorkel says:

  erik(trol): maar denk je nou echt dat de economie gaat aantrekken als de prijzen met laten we zeggen nog 30% gaan dalen

  Heb ik niet bedacht heh, dat doet het IMF voor mij 😉

  Maar het is niet ALS, maar wél NADAT. Dat is overigens ook alleen maar logisch. Huizen zijn nu te duur waardoor wonen (zowel kopen als huren) te veel geld onttrekt uit de economie. Tijdens de onvermijdelijke val van huizenprijzen gaat iedereen op zijn geld zitten of moeten ze bijstorten om executie te voorkomen. Die fase begint nu. Tijdens het uitbodemen is de consument nog onzeker, maar beginnen mensen heel langzaam huizen te kopen, waardoor ze even niet kunnen consumeren. Daarna begint het hele spel van stijgende prijzen, waardoor mensen zich rijk voelen etc etc weer opnieuw. In het begin is dit nog wel bij lage prijzen, dus is er wel wat geld om te consumeren. Misschien hebben de bouwjongens zelfs ook bedacht dat ze best wel een prima villa voor een ton neer kunnen zetten. Daarna begint de volgende boom waardoor iedereen zich de koning te rijk voelt en als een idioot boten, klassieke autos en vakantiehuisjes gaat kopen. Pas als we weer tegen een volgende top aanlopen raakt het geld weer op, etc

 79. snorkel says:

  erik(trol): Men schuift alles door net zo lang tot de economie weer aantrekt.

  Met schuift alles net zo lang door totdat de balansen weer op orde zijn. De bank interesseert zich niet voor de economie, maar alleen voor hun eigen balansen. Zodra het eenmaal zo geregeld is dat het voordelig is voor de balansen om slechte leningen te executeren (dus als bv de verliezen daarop kunnen worden afgeschoven) zal dat gedaan worden.

 80. lorenzo says:

  74 snorkel : zoals boven uitgelegd klopt het zowiezo al niet , ik kan niets met die gegevens . Het representeert de markt al helemaal niet , als dat al de bedoeling moet zijn…wel worden er heel veel conclusies uit getrokken . En ook daar kan ik niets mee.

 81. afbetaalde huiseigenaar says:

  TP:
  afbetaalde huiseigenaar,

  Zal Karel Schiffer van de NHG blij zijn met deze cijfers.

  denkniet, toch?
  maar jah.. uh..wie zei ook al weer dat de nederlandse huizenmarkt op solide basis gefinanceerd was??

 82. Floor says:

  erik(trol),

  Nog éénmaal, de-leveraging is the word, ontschulden dus, wereldwijd.
  Zo lang als dat de schulden van zowel overheden als private personen niet terug gebracht zijn naar een acceptabel niveau trekt de economie niet aan.
  Dit gaat trouwens in golfbeweginkjes, maar altijd meer down dan up, tenzij de boel echt ploft, dan krijg je die rechte lijn richting afgrond. En dat laatste is hetgeen wat men nu probeert te voorkomen, het eerste is allang een feit.

 83. Ma Ling says:

  snorkel,

  Basisjaar verleggen is geen ramp toch? cbs blijft de oude data presenteren, maar dan op basisjaar 2010.
  Grafiek ziet er dus hetzelfde uit.

  2e punt is wel bizar. Lijkt alsof ze dan bijvoorbeeld WOZ-waarden mee gaan nemen ter bepaling PBK.. Ook geeft CBS een drogreden op: Hiertoe is besloten aangezien het beter aansluit bij de wensen van de gebruiker.
  Het sluit nl totaal niet aan op mijn wensen. PBK is nu voor een groot deel afhankelijk van oude WOZ-waarden en de daadkracht van ambtenaren op WOZ-bezwaarschriften te behandelen.

  Toegegeven: slimme truc om de neergang van de PBK enigszins te stutten.(immers: bij 0 woningverkopen is pbk gelijk aan gedateerde WOZ-waarde)

 84. De ontwikkelaar says:

  In maart 2013 gaan vertellen dat eind 2011 1 mln. huizen onder water staat.

  Dat wisten ze een jaar geleden ook al.

  Kom op met die cijfers van eind 2012.

 85. Henk 6 says:

  De ontwikkelaar: Dit gaat trouwens in golfbeweginkjes, maar altijd meer down dan up, tenzij de boel echt ploft, dan krijg je die rechte lijn richting afgrond. En dat laatste is hetgeen wat men nu probeert te voorkomen, het eerste is allang een feit.

  niet eind 2011, maar begin 2011.

 86. Henk 6 says:

  De ontwikkelaar:
  In maart 2013 gaan vertellen dat eind 2011 1 mln. huizen onder water staat.

  Dat wisten ze een jaar geleden ook al.

  Kom op met die cijfers van eind 2012.

  niet eind 2011, maar begin 2011

 87. afbetaalde huiseigenaar says:

  lorenzo: geen tsunami , maar een langzaam volstromende polder , waarbij de grens , zo als het er nu naar uitziet boj apeldoorn zal komen te liggen . 40 jaar is de laatste beraming , opdat u er rekening mee houdt met uw hypotheek de komende tijd .
  Kortom , uw huis staat dus nog eerder onder water als eerder gedacht .

  oder so: een langzaam volstromende polder.. het effekt is inderdaad het zelfde.. allemaal natte voeten..
  en het water blijft staan omdat de bodem al volgezogen is..

  in en in triest dat zoveel mensen naar de mallemoer gaan..

  maar ook woedend : dat door hebberigheid, lobbyisme, steekpenningen,kortzichtigheid, konfliktvermeiding, zachte heelmeester maken stinkende wonden, verkeerde opvatting van de rol der overheid.. etc etc.. de lijst is lang..

 88. erik(trol) says:

  Floor: Ik ben het met je eens. Ik denk echter dat de bodem van huizen die betaalbaar zijn tot 225k is bereikt en dat het nu een goed moment is om in te stappen. Dit geld natuurlijk wel voor huizen die op de juiste locatie’s liggen en waarvan het onderhoud op orde is. Oudere huizen kunnen inderdaad nog een prijsdaling krijgen maar dan moet je daar natuurlijk ook weer geld in pompen. De reden waarom ik dat denk is dat het gros van de huizenverkopers niet verder kan dalen met de prijs omdat ze al nat zijn. Ten tweede niemand gaat een verlies accepteren van duizenden euro’s terwijl de hypotheek nog te betalen is. Gezien het geringe aantal executie verkopen blijkt dus dat veel huizenleasers hun lasten nog kunnen betalen of dat de bank ze bijvoorbeeld een rente pauze geeft. De huizenprijzen zijn nu circa 18%+6% inflatie + 4% overdrachtsbelasting gedaald. Dat is 28%, hier kan mischien nog max 4 a 5% bijkomen voor het type woningen waar ik het over had. Daar blijft het mijns inziens bij, voor woningen waarover ik het heb en dat legt een bodem in de markt. Vergeet niet dat veel huis eigenaren die onder water staan tevens een aflossingsvrije hypotheek hebben die dus door de lage maandlasten gewoon prima te betalen is. Deze kan zelfs straks worden omgezet in een lagere rente. Dat het met de economie niet goed gaat dat moge duidelijk zijn, het hele MKB en de retail gaat er aan. Dit is overigens vooral te danken aan slecht beleid.

 89. erik(trol) says:

  Kijk naar de reactie’s van mensen op de stijging van de huizenprijzen op diverse fora, mensen gaan twijfelen…..zullen we dan toch maar kopen, straks zijn we te laat…..! Vooral bij die schreefhuurders gaat het nu borrelen.

 90. Floor says:

  erik(trol),

  Nee trol, alles moet down, ontschulden remember!
  Nederlandse huizenmarkt is een piepklein onderdeel van het grote geheel, grote lijnen moet je naar kijken en wanneer je dat onder de knie hebt, volgorde waarin hetgeen zich gaat voltrekken.
  En de huizenbezitter heeft helemaal niets meer te willen, die kan uitsluitend nog kiezen uit nat gaan of doorweekt raken.

 91. Expat says:

  erik(trol),

  Eerste stijging in tijden? De laatste was in Dec 2012:
  http://www.nu.nl/economie/3375954/huizenprijzen-met-83-procent-gedaald.html

  Het gaat om de trend en dat is met deze -8.3% een versnelling omlaaaaaag…

 92. snorkel says:

  Woningmarktomzet: http://www.luxetveritas.nl/images/woningmarktomzet.png

  De richting is nog steeds duidelijk.

 93. Michel says:

  Ma Ling:
  @ Draaikont. Ik heb weer een lachen-gieren-brullen-fundaatje voorje:

  funda.nl/koop/eind…r-cuyperslaan-50-12/

  € 125.000 voor 37 m2, gossiemikkie. Wel mooie omschrijving:De opvallende architectuur, PRIJS en ligging zorgen ervoor dat het onder andere zeer geschikte appartementen zijn voor starters op de woningmarkt!
  Waarom adverteert de makelaar niet meteen met het uitzicht van foto 3?

  Dit is mega-ultra-nieuw namelijk een “deel-koopwoning!” Je koopt eerst de keuken, bezemkast en het balkon. En indien je later wat meer geld hebt koop je er een woon- en slaapkamer bij.

  En zeg nu zelf… het past toch prima dat bankstel in de keuken?

 94. snorkel says:

  Ik zie trouwens dat de reageerders op nujij.nl staan te trappelen om… http://www.nujij.nl/economie/huizenprijzen-met-8-3-procent-gedaald.22194824.lynkx

 95. azijnseikerT says:

  Werkloosheid stijgt, financierbaarheid daalt, woningprijzen stijgen. Wat klopt er niet.

 96. Floor says:

  erik(trol): Vergeet niet dat veel huis eigenaren die onder water staan tevens een aflossingsvrije hypotheek hebben die dus door de lage maandlasten gewoon prima te betalen is.

  Tja en dan komt de bank ineens om de hoek kijken, of meneer ff bij wil storten, hetgeen onder normale omstandigheden al een probleem is, laat staan wanneer je je baan kwijt bent geraakt.
  Natuurlijk zijn er mensen die het allemaal gaan overleven, een recessie is niets anders dan geld wat van de ene zak naar de andere zak verhuist. De één z’n dood is de ander z’n brood zullen we maar zeggen.
  Waarbij lieden zonder schuld in eerste instantie toch echt een betere uitgangspositie hebben om het brood te bemachtigen dan diegene met schuld.

 97. Expatter says:

  erik(trol):
  Snorkel je praat natuurlijk vanuit eigen behoefte, maar denk je nou echt dat de economie gaat aantrekken als de prijzen met laten we zeggen nog 30% gaan dalen. Gezien de geringe aanwas volgens jullie betekend het alleen maar dat paar miljoen huishoudens jaren lang niks meer kunnen uitgeven.

  Goed punt. De economie gaat waarschijnlijk niet aantrekken met een prijsdaling van 30%. Er ontstaat wel een verschuiving van welstand binnen Nederland die hard nodig is. Door een verdere daling van de huizenprijzen (30%) kunnen jongeren (starters) weer lenen tegen een normale LTI (3,5), gaat de woonquote omlaag voor nieuwe kopers. Worden produkten in winkels en restaurants goedkoper.
  De pijn ligt echter bij de leaser die een huis heeft gekocht dat door de prijsdaling onder water komt te staan. De leasers van de deze huizen kunnen maar beter aflossen tenzij je graag slaaf bent van de bank of gevangene in je “eigen” huis. Maar ja, aflossen (oftewel je verlies nemen) betekent niet meer op vakantie, uit eten, enz. Veel mensen hebben hun huis gezien als pinautomaat en er flink op los geleefd. Die tijd is over. Het is nu tijd om je levensstijl aan te passen.
  Door verdere prijsdaling gaat dus de welstand van huizenkoper naar huurder (potentiele koper). Van babyboomer naar generatie y. Dat is goed aangezien de huizenbubbel heeft geleid tot grote onevenwichtigheden in onze maatschappij.
  De bubbel hebben we te danken aan de banken en overheid, maar ook aan ons zelf. Als iets te mooi is om waar te zijn dan klopt het meestal ook niet, werd mij altijd gezegd. Toch wouden we in de huizenbubbel geloven en nu blijkt het te mooi om waar te zijn geweest. Pas als de lucht uit de bel is zal onze economie weer kunnen groeien.

 98. Claude says:

  http://nul20.nl/lagere-grondprijzen-amsterdam Grondprijzen Amsterdam -15%

 99. lorenzo says:

  lorenzo: 74 snorkel : zoals boven uitgelegd klopt het zowiezo al niet , ik kan niets met die gegevens . Het representeert de markt al helemaal niet , als dat al de bedoeling moet zijn…wel worden er heel veel conclusies uit getrokken . En ook daar kan ik niets mee.

  Huizenprijzen gestegen ! ..volgens cbs en kadaster .

 100. Claude says:

  azijnseikerT:
  Werkloosheid stijgt, financierbaarheid daalt, woningprijzen stijgen. Wat klopt er niet.

  Er valt pas iets zinnigs over te zeggen bij normaal aantal verkopen. Februari had ongetwijfeld wat december-verkopers erbij (mensen die hun hut in december hadden verkocht en in februari weer zelf iets konden kopen). We zullen volgende maand zien. Tot die tijd: een dode kat bij een dunne verkoop.

  Have fun Erik. Maar vergeet niet: in 1997 waren er nog 4,8 miljoen woningen met een WOZ-waarde lager dan een ton in euro. Er is geen reden om aan te nemen dat we hier niet naar terug gaan, met een inflatiecorrectie.

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=70082ned&D1=1&D2=2-11&D3=0&D4=a&HDR=T,G3&STB=G1,G2&VW=T

 101. xenobinol says:

  erik(trol):
  Kijk naar de reactie’s van mensen op de stijging van de huizenprijzen op diverse fora, mensen gaan twijfelen…..zullen we dan toch maar kopen, straks zijn we te laat…..! Vooral bij die schreefhuurders gaat het nu borrelen.

  Sure… sure… scheefhuurders gaan nu massaal scheeflenen en een molensteen om hun nek hangen omdat ze een paar tientjes huur per maand extra kwijt zijn 😛

  Nee… het sentiment is gekeerd, de geest is uit de fles… gaat niet zomaar weer veranderen. Wie dat gelooft heeft ‘vallende baksteen’ op zijn hoofd gehad :mrgreen:

 102. Claude says:

  Reacties zijn hier een stuk genuanceerder trouwens dan bijvoorbeeld de Telegraaf: http://www.telegraaf.nl/dft/21408272/__Prijs_van_huis_stijgt__.html . Twijfel slaat daar nou niet echt toe.

 103. erik(trol) says:

  Claude, dat treintje werkt dan dus toch. De reden dat we hier niet naar terug gaan heb ik al uitgelegd in de reactie op Floor.

 104. xenobinol says:

  erik(trol):
  Claude, dat treintje werkt dan dus toch. De reden dat we hier niet naar terug gaan heb ik al uitgelegd in de reactie op Floor.

  Het treintje rijdt momenteel naar een werkkamp 😉

  Lekker als een slaaf een tweede of derde baan erbij om je onderwaarde af te lossen.
  Wachten met kopen is gratis geld man, huur nu! want kopen is je geld over de schutting gooien 😀

  Prachtig om te zien hoe het kan verkeren.

 105. erik(trol) says:

  Floor: Ik heb nog NOOIT gehoord dat een bank heeft gevraagd tot bijstorten. Ook al staat dit bij sommige mischien in de kleine lettertjes, bank doet het niet want schiet er meestal niks mee op.

 106. erik(trol) says:

  Inmiddels 2 vrienden, die van kopen niks wilden horen in hun sociale huur hut, zijn nu aan het bezichtigen geslagen. Daar komen er straks meer en meer van.

 107. Expatter says:

  Waar ik zo moe van wordt in reacties is dat men schulden goed praat omdat de inflatie zijn werk wel doet om de reële schuld te verminderen in de toekomst.

  Dat werkt alleen bij looninflatie!!!

  Met de huidige loonontwikkeling (bevriezing/vermindering) en een prijsinflatie van 3% wordt de schuld een steeds groter blok aan het been. Koopkracht daalt flink en aflossen wordt steeds moeilijker. Zodra de hypotheekrente omhoog gaat is het gedaan.

  Stop a.u.b. om inflatie te gebruiken als promoter om schulden te maken. U leeft in het verleden!

 108. erik(trol) says:

  Floor: Bank zegt tegen Piet, Piet uw huis staat 50k onder water en wij hebben dat geld nodig, kunt u even over maken. Piet zegt, verrot maar bank ik heb u genoeg ondersteund de afgelopen jaren. Bank dan moet u uw huis verkopen staat in de kleine letters. Piet boos sloopt ze huis van binnen volledig en gaat naar de noodopvang. Bank zet het huis op de markt tegen marktwaarde, staat van het huis is na vertrek van Piet erbarmelijk. Uiteindelijk is er geen koper te vinden voor Piet zijn ex huis. Huis gaat naar veiling en brengt de 60% van de marktwaarde op. Piet lacht in ze vuistje, laat ze maar bloeden die kolere banken.

  Er gaan nog een hoop spontante branden ontstaan de komende jaren. Verzekeringen krijgen het er nog druk mee……….

 109. erik(trol) says:

  Expatter, daarom gaat de rente ook naar 0.

 110. Adamus says:

  Frans:
  Opnieuw forse stijging werkloosheid: 7,7%
  rtl.nl/components/…ing-werkloosheid.xml

  Totaal 25% buiten arbeidsproces. Excl. zzp en bedrijven die doorlummelen.

 111. Expatter says:

  erik(trol):
  Floor: Bank zegt tegen Piet, Piet uw huis staat 50k onder water en wij hebben dat geld nodig, kunt u even over maken. Piet zegt, verrot maar bank ik heb u genoeg ondersteund de afgelopen jaren. Bank dan moet u uw huis verkopen staat in de kleine letters. Piet boos sloopt ze huis van binnen volledig en gaat naar de noodopvang. Bank zet het huis op de markt tegen marktwaarde, staat van het huis is na vertrek van Piet erbarmelijk. Uiteindelijk is er geen koper te vinden voor Piet zijn ex huis. Huis gaat naar veiling en brengt de 60% van de marktwaarde op. Piet lacht in ze vuistje, laat ze maar bloeden die kolere banken.

  Er gaan nog een hoop spontante branden ontstaan de komende jaren. Verzekeringen krijgen het er nog druk mee……….

  Ik hoop dat je wel begrijpt dat je een erg sneu figuur bent….

 112. xenobinol says:

  erik(trol):
  Inmiddels 2 vrienden, die van kopen niks wilden horen in hun sociale huur hut, zijn nu aan het bezichtigen geslagen. Daar komen er straks meer en meer van.

  Kijken, kijken… niet kopen 🙂

  Nationale appeltaart-met-slagroom-dag komt er ook weer aan 😀

  http://youtu.be/ZdppQ75jaeM

 113. Adamus says:

  snorkel:
  Ik zie trouwens dat de reageerders op nujij.nl staan te trappelen om… nujij.nl/economie/…daald.22194824.lynkx

  Misschien dat degenen die op de trol reageren daar ook naartoe kunnen verhuizen.

 114. Floor says:

  erik(trol): Ik heb nog NOOIT gehoord dat een bank heeft gevraagd tot bijstorten

  Dat is dus die volgorde!
  Waar maakt het volk zich de afgelopen jaren boos over?
  Juist, bail-outs van banken. Waarom moeten die banken uitgebaild worden? Juist, omdat anders de hele zaak al lang in elkaar geflikkerd was.
  Waar zijn de banken ondertussen mee bezig (lukt nog niet erg hoor)? Juist, solvabel worden (oa nog steeds hoge hypotheekrente terwijl ze zelf voor een appel en een ei lenen).
  Du moment dat die banken maar enigszins solvabel zijn
  kunnen ze af gaan schrijven. En wanneer ze af kunnen gaan schrijven staan ze bij de, tegen die tijd doorweekte huiseigenaar op de stoep. En reken maar van yes dat de ‘kleine regeltjes’ uit het contract dan uitgevoerd worden.

 115. Expatter says:

  Expatter: Ik hoop dat je wel begrijpt dat je een erg sneu figuur bent….

  ….als je zulke dingen opschrijft.

 116. xenobinol says:

  Expatter:

  Stop a.u.b. om inflatie te gebruiken als promoter om schulden te maken. U leeft in het verleden!

  Inderdaad, van loon inflatie is momenteel geen sprake voor de meeste mensen in het bedrijfsleven.
  Alleen bij door de overheid gesubsidieerde instellingen gaat die vlieger nog op. In het MKB is loondaling of bevriezing aan de orde van de dag.

  Je bent echt gevaarlijk bezig door in tijden van huizenprijsdeflatie een 100% lening aan te gaan. Bij de minste tegenslag ben je dan meteen de pineut.

 117. erik(trol) says:

  Expatter, Sneu, zou ff onder je broekje kijken….das pas sneu!

 118. Ma Ling says:

  Wat een hoop nieuws vandaag om te verwerken.

  Deze vind ik persoonlijk de leukste: 11 x positief woningmarktnieuws, via http://www.vastgoedactueel.nl/index.php?option=com_k2&view=item&id=1243:11x-positief-woningmarktnieuws&Itemid=2

  leuk om dit positieve nieuws over de NLse woningmarkt te ontleden:

  1. IMF positief over Nederlandse aanpak huizenmarkt
  IMF nog positiever als markt minder wordt gestut…

  2. DNB: ‘Woonakkoord helpt huizenmarkt vooruit’
  = wensdenken van grapjurken

  3. CPB: ‘Einde daling huizenprijzen mogelijk nabij’
  = wensdenken van grapjurken part II

  4. Pensioenfondsen bereid in hypotheken te stappen
  Ja, laten we dat kleine beetje zekerheid dat sommigen nog denken te hebben stoppen in het grote gat van onzekerheid aka. de NLse woningmarkt.

  5. ING verwacht licht herstel bouwsector 2e helft 2013
  = wensdenken van grapjurken part III
  Woningmarktindicator: woningzoeker laat zich niet van de wijs brengen

  6. Woningmarktindicator: woningzoeker laat zich niet van de wijs brengen.
  Makelaarsland is opgelucht dat terugval in verkopen in feb 2012 meevalt vergeleken met jan 2012…

  7. 75% van de huizen binnen 25 weken verkocht
  van de goedgeprijsde huizen wellicht. en wat is er met die andere 25%?

  8. Verkoop nieuwe woningen VS hoger dan verwacht
  Briljant. Wat een goed nieuws voor Nederland!

  9. Hogere hypotheek voor wie duurzaam investeert
  Is al omgezet in: lagere hypotheek voor wie niet duurzaam wil wonen.

  10. 30 miljoen extra rijksbudget voor startersleningen
  Tsja.. startersleningen…

  11. Dynamis: woningmarkt heeft voldoende capaciteit voor herstel
  In het artikel benoemt Dynamis alleen meer neerwaartse trends en trekt de conclusie: op korte termijn geen zicht op verbetering. Wel stelt Dynamis dat er veel mensen zouden willen verhuizen. Maar of dat nou capaciteit voor herstel is…

  Makelaars (lezers vastgoedactueel.nl) zijn vooral druk elkaar mee te nemen naar hun mooie schijnwereld. Vroeger had je daar het populaire ‘second life’ voor…

 119. Freddy says:

  Huizenprijzen zijn iets gestegen maand-op-maand. Werkeloosheid loopt op, maar lage transactievolumes compenseren dit. CAO lonen stijgen dit jaar aardig en in combinatie met het gratis geld van de ECB en garantstelling voor alles en iedereen zal de inflatie lekker gaan oplopen.
  Huizenprijzen gaan nog wel dalen, maar vooral in reele termen en niet zoveel meer in absolute termen. Een hoop huurders worden straks uit hun woning gepest en zullen de stap naar een koopwoning serieus gaan overwegen. Wachten heeft dus geen zin meer, tenzij je wilt sparen.

 120. erik(trol) says:

  Floor: Zou goed kunnen, heb alleen laten zien waar dat eindigd, de zelfmoorden daargelaten. Ben blij dat ik in elk geval een hypotheek heb die niet door bank is gefinancieerd. Heb een gruwelijke hekel aan alles wat begint met een B en eindigt met een K.

 121. Henk 6 says:

  erik(trol):
  Floor: Ik heb nog NOOIT gehoord dat een bank heeft gevraagd tot bijstorten. Ook al staat dit bij sommige mischien in de kleine lettertjes, bank doet het niet want schiet er meestal niks mee op.

  Radar gezien vorige week.
  http://www.trosradar.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/11-03-2013/opeethypotheek/?p=1
  Gebeurt aan de lopende band.

  Alleen ABN Amro had dit jaar al 40.000 klant gesprekken met mensen met onderwaarde, luister op BNR maar naar stukje met zalm.

 122. Floor says:

  erik(trol),

  En hetgeen ik neergepend heb in post nr. 108 geldt uitsluitend indien die golfbeweginkjes aan de gang gehouden kunnen worden.
  Indien het niet lukt om die banken op wat voor manier dan ook solvabel te krijgen is de beer los, krijgen we die loodrechte lijn naar beneden.

 123. Ma Ling says:

  Expatter: Waar ik zo moe van wordt in reacties is dat men schulden goed praat omdat de inflatie zijn werk wel doet om de reële schuld te verminderen in de toekomst.
  Dat werkt alleen bij looninflatie!!!
  Met de huidige loonontwikkeling (bevriezing/vermindering) en een prijsinflatie van 3% wordt de schuld een steeds groter blok aan het been. Koopkracht daalt flink en aflossen wordt steeds moeilijker. Zodra de hypotheekrente omhoog gaat is het gedaan.
  Stop a.u.b. om inflatie te gebruiken als promoter om schulden te maken. U leeft in het verleden!

  Groot gelijk op dit punt. Ook t.a.v. huizenprijzen moeten we kijken naar nominale prijsdalingen.

  Als woningen 20% goedkoper zijn geworden in 5 jaar, zijn er mensen die meteen over ca 30% reële daling spreken.

  Zolang de salarissen de inflatie (bij lange na) niet bijhouden, moet de focus op nominale verschillen worden gelegd.

  Btw. Expat, in je posts erna ga je wel in de fout. Kun je beter even naar Adamus luisteren…

 124. snorkel says:

  lorenzo: Huizenprijzen gestegen ! ..volgens cbs en kadaster .

  Tot vorige maand werd de PBK bepaald door te kijken naar de prijzen van alle verkochte woningen. Deze maand worden ook de prijzen van niet-verkochte woningen meegenomen in de PBK. Geen idee hoe ze dat doen (ik mag toch hopen niet door de WOZ-waarde te nemen), maar ze doen het gewoon wel 😉

 125. Floor says:

  Freddy: zal de inflatie lekker gaan oplopen

  Keep dreaming, schrap dat woord inflatie maar, heeft niets, maar dan ook niets meer met de oorspronkelijke definitie te maken.
  Het is de overheid in samenwerking met de maffiose multi nationals die het leven duurder maken, dat is niet hetzelfde als inflatie, bovendien komt er altijd een eind aan dit soort corruptie aangezien zo’n kip na verloop van tijd kaal is.
  Inflatie komt nog wel, in het gunstigste geval wanneer de rotzooi bij de banken opgeruimd is, in het slechtste geval wanneer de hele zaak in elkaar stort.
  En in beide gevallen is de doorweekte huiseigenaar reeds lang failliet en uit zijn huis geknikkerd.

 126. snorkel says:

  erik(trol): Piet lacht in ze vuistje, laat ze maar bloeden die kolere banken.

  … en krijgt dan een naheffing van de bank voor het te bedrag dat de bank te kort komt om de lening mee af te lossen. Als Piet die naheffing niet kan betalen wordt er beslag op zijn salaris en dat van zijn vrouw gelegd. Als dat niet afdoende is gaat Piet met zijn gezin in de schuldsanering. Na 3 jaar op een houtje bijten mag Piet weer beschikken over zijn eigen inkomen, maar hij krijgt nooit meer een nieuwe hypotheek en een mobiel telefoon abonnement afsluiten is ook al moeilijk. Lachen joh!

 127. Bug says:

  snorkel: IMF zegt letterlijk:

  Wat zich laat vertalen in: hoe sneller we de bodem in de huizenmarkt weten te bereiken, hoe sneller onze economie waar kan gaan groeien. Tot die tijd zal het slecht blijven gaan met onze economie. Dus als de gesmeerde bliksem naar beneden met die prijzen! Alle “delay and pray’ tactieken direct de deur uit, per direct HRA afschaffen en maximaal 80% LTV hypo’s

  Maar wat is de waarde van een huis ??? Is dat bijvoorbeeld voor een gemiddeld rijtjes huis 4* modaal, is dat 4*1,25 modaal of is dat 60% van de prijs 2008, wat de gek er voor geeft. Zeg het maar ik weet het niet.

 128. snorkel says:

  Claude: Reacties zijn hier een stuk genuanceerder trouwens dan bijvoorbeeld de Telegraaf: telegraaf.nl/dft/2…n_huis_stijgt__.html . Twijfel slaat daar nou niet echt toe.

  Allermooiste is van iemand die zegt: “Huizen zijn nou eenmaal duur omdat we met veel mensen op een klein landje wonen. Kijk maar naar Japan!”

  Hahahahahahahahahahahahaha!

 129. snorkel says:

  Bug: Maar wat is de waarde van een huis ??? Is dat […] wat de gek er voor geeft

  Ja, dat is het denk ik. Wat de gek er voor geeft 😉 En dat verandert continue.

  Of je zou kunnen kijken naar de intrinsieke waarde (wat zou het kosten om dit huis nu opnieuw te bouwen), of naar de aankoopprijs verminderd met afschrijving, of… Maar uiteindelijk zou het gewoon een markt moeten zijn. En die markt, die piekt soms en die bodemt soms. Een markt van heel veel gekken tezamen.

 130. erik(trol) says:

  Ma ling: Daar ben ik het totaal mee oneens, je betaald toch bijvoorbeeld 4% minder overdrachtsbelasting voor datzelfde huis, waarom zou je dat niet mogen toevoegen?

 131. Bug says:

  Michel: Dit is mega-ultra-nieuw namelijk een “deel-koopwoning!” Je koopt eerst de keuken, bezemkast en het balkon. En indien je later wat meer geld hebt koop je er een woon- en slaapkamer bij.

  En zeg nu zelf… het past toch prima dat bankstel in de keuken?

  Ja en een bed in de bezemkast. Gezellig met buuf in de sauna.

 132. erik(trol) says:

  Henk: Let vooral even op wat die meneer van die bank op het einde zegt. Betalingsregelingen of rente pauze’s zijn aan de orde van de dag, hij is er trots op dat de rabobank altijd de minste huisuitzettingen heeft. Zodra je beelden krijgt van mensen die hun huis uit getakeld worden door de rabobank…….ze hebben hun naam met het wielrennen al door het slijk gehaald, lijkt me niet dat ze zich nog veel kunnen veroorloven, zeker niet als de buitelandse banken straks weer gaan inspringen.

 133. Henk 6 says:

  erik(trol):
  Henk: Let vooral even op wat die meneer van die bank op het einde zegt. Betalingsregelingen of rente pauze’s zijn aan de orde van de dag, hij is er trots op dat de rabobank altijd de minste huisuitzettingen heeft. Zodra je beelden krijgt van mensen die hun huis uit getakeld worden door de rabobank…….ze hebben hun naam met het wielrennen al door het slijk gehaald, lijkt me niet dat ze zich nog veel kunnen veroorloven, zeker niet als de buitelandse banken straks weer gaan inspringen.

  We kunnen concluderen dat bijstorten een thema is geworden bij de banken toch? dat is wat anders dat je er nooit van gehoord hebt.

 134. Bug says:

  Claude: Er valt pas iets zinnigs over te zeggen bij normaal aantal verkopen. Februari had ongetwijfeld wat december-verkopers erbij (mensen die hun hut in december hadden verkocht en in februari weer zelf iets konden kopen). We zullen volgende maand zien. Tot die tijd: een dode kat bij een dunne verkoop.

  Have fun Erik. Maar vergeet niet: in 1997 waren er nog 4,8 miljoen woningen met een WOZ-waarde lager dan een ton in euro. Er is geen reden om aan te nemen dat we hier niet naar terug gaan, met een inflatiecorrectie.

  statline.cbs.nl/St…;STB=G1,G2&VW=T

  Zitten wel een paar rare sprongetjes bij in 2001 en 2005. Mogelijk zij is er toen nieuwe software in gebruik genomen of hebben ze een cursus excel gekregen.

 135. Bor de Wolf says:

  snorkel,

  Ze zullen de WOZ waarde nemen, een ander getal is er m.i. namelijk niet, en in de oude methode werd al een afwijking gemeten t.o.v. de WOZ.

  De nieuwe methodiek (vanaf 21 feb trouwens, dus vorige maand al?) werkt dus dempend op prijsfluctuaties boven en beneden de trend, en vertraagt correcties van de gerapporteerde trend ten opzichte van feitelijke verkoopprijzen. De afname van verkoopvolume versterkt dan wel weer de fluctuaties (hoewel je je kunt afvragen hoe groot dat laatste effect is als er 7000 stuks in het geding zijn).

  In de nieuwe methode zal verder van belang zijn wanneer de nieuwe WOZ waardes door het Kadaster overgedragen worden aan het CBS. Afhankelijk van het relatieve gewicht dat deze toegekend wordt zal dat voor extra schommeling zorgen, wellicht groter dan wat de markt werkelijk in zo’n maand aan beweging up or down heeft.

 136. Bug says:

  erik(trol):
  Inmiddels 2 vrienden, die van kopen niks wilden horen in hun sociale huur hut, zijn nu aan het bezichtigen geslagen. Daar komen er straks meer en meer van.

  Soort zoekt soort dit om cognitieve dissonantie te vermijden. Sorry kan het niet laten

 137. Bug says:

  Expatter: Ik hoop dat je wel begrijpt dat je een erg sneu figuur bent….

  Het ware gezicht. Exit

 138. erik(trol) says:

  Henk, de mensen hebben helemaal geen geld om bij te storten. Dus de bank kan vragen wat die wil, maar zal dat in de praktijk dus eigenijk niet doen. Zorg er wel voor dat als je spaargeld hebt je dit in een heel diepe kuil gooit en laat de bank er nooit achter komen……….

 139. Claude says:

  Bug: Zitten wel een paar rare sprongetjes bij in 2001 en 2005. Mogelijk zij is er toen nieuwe software in gebruik genomen of hebben ze een cursus excel gekregen.

  WOZ-waarde werd in het verleden niet elk jaar gemeten. Vandaar die sprongen.

 140. Claude says:

  [quote]ING ziet 50% meer tussentijdse aflossing op hypotheken

  AMSTERDAM (Dow Jones)–Nederlandse huizenbezitters met een hypotheek bij ING (INGA.AE) hebben in de eerste twee maanden van dit jaar 50% meer tussentijds afgelost dan een jaar eerder, meldt de bank donderdag.[/quote]

  Aflossen, bitches.

 141. Bor de Wolf says:

  Bor de Wolf,

  Dus: als je wil dat het lijkt alsof de markt bodemt, dan is het slim om in je prijsrapportages WOZ waardes van niet-verkochte woningen mee te nemen. En die WOZ waardes hoeven ook minder naar beneden bijgesteld te worden, jaar-op-jaar, want de gerapporteerde daling is minder. En hetzelfde bij de weg omhoog. Zo zie ik het althans.

  Zicht op transactieprijzen wordt hierdoor natuurlijk minder. Wellicht is de gemiddelde prijs daarvoor een betere indicator geworden, want die wordt geloof ik (nog) niet gedempt door WOZ waardes.

  Als ik het verkeerd heb hoor ik het graag.

 142. Bug says:

  Claude: WOZ-waarde werd in het verleden niet elk jaar gemeten. Vandaar die sprongen.

  Typisch er staat bij ieder jaartal wel andere waarden. Tsal wel goed wezen.

 143. Frans says:

  Adamus: Totaal 25% buiten arbeidsproces. Excl. zzp en bedrijven die doorlummelen.

  Precies! 🙂

 144. Marketwatch says:

  Eens met Floor over het kijken naar de grote lijnen. Zie o.a. de volgende quotes uit het IMF rapport:

  “The ongoing but necessary deleveraging of household and bank balance sheets will continue to weigh on economic activity over the medium term.”

  “The banking system should shore up its capital buffers through private sources and retained earnings to reduce its vulnerability to funding and housing market uncertainty, and to prepare for Basel III capital requirements.”

  Oftewel huishoudens en banken moeten (hypotheek)schulden verder afbouwen en eigen vermogen opbouwen wat gebeurd door het aflossen van de particulier.

  “Balance sheet deleveraging will continue to be a drag on the recovery. Despite the nominal 20 percent correction in house prices since 2008, there remains considerable uncertainty surrounding the future path of house prices, and the adjustment of household balance sheets to lower levels of indebtedness is expected to continue.”

  “The interaction of household and bank balance sheets linked through changes in house prices makes the outlook subject to unusually large uncertainty. Expectations that house prices need to adjust by more than is currently assumed would restrain both household consumption and lending by banks, which could in turn lead to a continuing cycle of falling house prices and deleveraging.

  Het aflossen van schulden zal de economie vertragen en het is hoogst onzeker of de huidige daling van de prijzen al voldoende is om de schuldrisico’s te kunnen dragen.

  “Given banks’ vulnerability to developments in the real estate sector, proactive measures should be taken to shore up capital from private sources and retained earnings. A higher capital buffer would also help banks extend the duration and terms of their wholesale financing, making the system less vulnerable to abrupt shifts in funding conditions, and prepare banks for Basel III capital requirements.

  Duidelijk, er moet meer geld uit de private sector komen (aflossingen) om het eigen vermogen van banken op te poetsen conform de Basel III normen.

  “The numerous distortions in the housing market need to be gradually wound down. The main principles that should be observed in reducing housing sector distortions are that the natural adjustment of prices should proceed unimpeded.”

  Laat de markt ongestoord haar werk doen, zodat er ‘echte’ prijsvorming kan plaatsvinden.

  “The plan to reduce maximum loan-to-value ratios from 106 to 100 percent in incremental steps, and the elimination of mortgage interest deductibility for non-amortizing mortgages are welcome steps. These measures are important initial steps in reducing the excesses emanating from the housing sector. Once the housing market has stabilized, additional measures to remove distortionary incentives can be examined.”

  De huidige LTV afbouw naar 100% en de 100% aflossingverplichting voor starters is een goed begin. Nadat de markt deze maatregelen hebben geabsorbeerd moet er worden gekeken naar de overige ‘distortionary incentives’ ook wel bekend als beperking HRA, en aflossingsverplichting voor bestaande gevallen.

  http://www.imf.org/external/np/ms/2013/031913.htm

  De lijnen zijn overduidelijk…

 145. erik(trol) says:

  Bug. Ik en een aantal van mijn vrienden hebben bewust een paar jaar k.t gewoond om dat wij niet konden of wilden kopen met de prijzen van 2008 en liever wachten tot we konden doorstromen naar een nieuwbouw eensgezins woning in de sociale huur. Toen wij die eenmaal allemaal in bezit hadden, werden we ineens gebombardeerd als schreefhuurder en mogen van vrijwel alle politieke partijen gaan bloeden en nog meer huur betalen. Huren die heel snel oplopen tot dik 800 euro omdat wij al met hoge huren zijn ingestapt. Ik pas daarvoor voor 800 euro kan ik veel beter wonen, in de vrije sector kan ik bij mij in de buurt niks vinden voor 800 euro huur, tenminste niet wat ik wil en kopen was voor mij veel gunstiger, omdat ik graag een grotere woonkamer wilde en 3 ruime slaapkamers op de eerste verdieping, kopen was voor mij veel gunstiger door de keuze en betaalbaarheid nu maar ook op langere termijn. Tevens is mijn verwachting zoals gezegd dat de prijzen max naar die van 2000 terug gaan, juist de prijs waarvoor ik mijn woning heb gekocht.

 146. Bug says:

  Claude:
  [quote]ING ziet 50% meer tussentijdse aflossing op hypotheken

  AMSTERDAM (Dow Jones)–Nederlandse huizenbezitters met een hypotheek bij ING (INGA.AE) hebben in de eerste twee maanden van dit jaar 50% meer tussentijds afgelost dan een jaar eerder, meldt de bank donderdag.[/quote]

  Aflossen, bitches.

  Ik denk dat de bank mensen confronteert met het effect van een rentestijging van 1,5-2,0 % in 2015 (looptijd 10 jaar) en wat dat met hun vaste lasten doet en wat ze moeten aflossen om hun vaste lasten constant te houden. AAAAAArgghh

 147. Adamus says:

  ll:
  Voor de liefhebbers.

  tradingfloor.com/p…umbrage-sir-20255533

  En……. The End Of Britain

  http://www.moneyweek.com/endofbritain

  “Will you survive if Britain collapses from within?”

  Gelukkig kennen wij dergelijke ondermijnende teksten niet.

 148. snorkel says:

  Claude: Aflossen, bitches.

  Zijn vast wel wat gesprekjes / briefjes aan vooraf gegaan… Wel lekker voor de LTV waardes van onze nationale tijdbom, de ING

 149. Frans says:

  erik(trol): Tevens is mijn verwachting zoals gezegd dat de prijzen max naar die van 2000 terug gaan, juist de prijs waarvoor ik mijn woning heb gekocht.

  Hmmm.. dat is dus een verlies van 13 jaar aan 3% inflatie. Zonder de rente op de rente te rekenen is dit al een verlies van 39%…

 150. erik(trol) says:

  Claude: Aflossen bitches……lekker fel, mag jou wel! Maar dat wist je natuurlijk al.xx

 151. lorenzo says:

  snorkel: Tot vorige maand werd de PBK bepaald door te kijken naar de prijzen van alle verkochte woningen. Deze maand worden ook de prijzen van niet-verkochte woningen meegenomen in de PBK. Geen idee hoe ze dat doen (ik mag toch hopen niet door de WOZ-waarde te nemen), maar ze doen het gewoon wel

  Nogmaals , ik kan er niets mee. De actuatoren welke de woningprijzen evt. gaan bepalen vind ik daar niet .
  We hangen aan het CPB, het CBS en andere gesubsidieerde instellingen als een zwerm bijen aan een doellat in 2013.

 152. Draaikont says:

  Ma Ling:
  @ Draaikont. Ik heb weer een lachen-gieren-brullen-fundaatje voorje:

  funda.nl/koop/eind…r-cuyperslaan-50-12/

  € 125.000 voor 37 m2, gossiemikkie. Wel mooie omschrijving:De opvallende architectuur, PRIJS en ligging zorgen ervoor dat het onder andere zeer geschikte appartementen zijn voor starters op de woningmarkt!

  Waarom adverteert de makelaar niet meteen met het uitzicht van foto 3?

  Geniaal inderdaad. Vraag me overigens af of dat effectief uberhaupt 37 m2 is :S.

 153. Draaikont says:

  Deze vond ik wel het mooiste:

  “tijdloze laminaatvloer”

 154. asd says:

  Dit is toch een non-discussie, dat geëmmer over 120,106,100, 80, waarmee hele bevolkingsgroepen zich onledig houden?

  Gewoon net zoals in Zweden indertijd de hele boel aan ouwe meuk in een klap afwaarderen met een conforme financiering.

  Effe moeilijk maar daarna krijg je wel gezondere verhoudingen, als je maar niet steeds weer opnieuw gaat beginnen richting 120.

  Fixeren dus op 70. Ook de Duitstalige landen kunnen als gezond voorbeeld op dit punt worden gezien.

  Kwestie van mentaliteit, anders dan in het sjoemelende NL.

  Zo zijn er op IJsland geen miljardairs meer en worden de laatste graaiers voor de rechter gebracht. Nu NL nog.

 155. lorenzo says:

  erik(trol): Tevens is mijn verwachting zoals gezegd dat de prijzen max naar die van 2000 terug gaan, juist de prijs waarvoor ik mijn woning heb gekocht.

  cognitieve voospellingen als deze : dat houdt in het hebben van enig talent , welke rechtvaardigt ( hoort te rechtvaardigen ) jaarlijkse domicilie nabij een mooi stekkie op een wit strandje met dame die vraagt of u nog een drankje wil en of u evt. vanavond nog iets te doen heeft .

 156. Frans says:

  Frans: Hmmm.. dat is dus een verlies van 13 jaar aan 3% inflatie. Zonder de rente op de rente te rekenen is dit al een verlies van 39%…

  Klopt rekentechnisch niet helemaal, but you get the stance.

 157. Daniel says:

  Het valt mij op dat er een aantal zeer uitgesproken meningen zijn op dit forum (en overigens ook elders als het gaat om dit onderwerp).

  Ik vraag me af of men zich realiseert dat -hoe uitgesproken dan ook- het nog steeds om een mening gaat en niet om een vaststaand feit.

  Zelfs een zeer genuanceerd en onderbouwd argument kan morgen niets meer waard zijn als de spelregels worden veranderd en dat maakt het hebben van een visie zeer heikel en zorgt waarschijnlijk voor veel tegenstelling.

  Wat in het laatste geval spijtig is, is dat sommigen up, close & personal en soms ronduit onbeschoft worden.

  Niemand heeft de wijsheid in pacht en het voordeel van een medium als dit forum is dat we er allemaal beter van kunnen worden als we het als een ‘denktank’ zien.

  Voorwaarde is dat men open blijft voor andere invalshoeken, niet het contact met de realiteit verliest, zich realiseert dat cognitieve dissonantie en vele andere ‘human factors’ maar al te menselijk zijn en beleefd blijft.

  Helaas lijkt het erop dat de verdeel-en-heers techniek anno 2013 nog steeds goed werkt en er niet goed objectief kan worden vastgesteld wat wanneer slim is.

 158. erik(trol) says:

  Lorenzo: Niemand kan voorspellen waar het eindigd, ook niet op basis van het verleden of op basis van cijfers, is van veel te veel factoren afhankelijk. Dus enige wat je kan doen is uitgaan van je eigen gevoel, uiteraard wel na alle voor en nadelen op een rij te hebben gezet. Zoals je mischien al door had ook al zijn we het oneens ik verdiep me altijd wel, ook aan de zijde waar het tegengeluid in de meerderheid is.

 159. snorkel says:

  lorenzo: Nogmaals , ik kan er niets mee. De actuatoren welke de woningprijzen evt. gaan bepalen vind ik daar niet .
  We hangen aan het CPB, het CBS en andere gesubsidieerde instellingen als een zwerm bijen aan een doellat in 2013.

  Tja, dat begrijp ik

 160. Adamus says:

  Voerman hier nog een mooie afkorting: ATM

  http://en.wikipedia.org/wiki/Automated_teller_machine

 161. snorkel says:

  lorenzo,

  Misschien kunnen we zelf een “prijzenrichting-index” samenstellen door een algo dat gebruik maakt van
  – VEH marktindicator
  – Consumentenvertrouwen
  – Werkeloosheidscijfers
  – Rente
  – Huidige leverage vergeleken met Baselnorm
  – etc

 162. Adamus says:

  lorenzo: Nogmaals , ik kan er niets mee. De actuatoren welke de woningprijzen evt. gaan bepalen vind ik daar niet .
  We hangen aan het CPB, het CBS en andere gesubsidieerde instellingen als een zwerm bijen aan een doellat in 2013.

  Nu kan ik goed mikken -als wijlen Ernst Happel dus.

 163. Daniel says:

  snorkel:
  lorenzo,

  Misschien kunnen we zelf een “prijzenrichting-index” samenstellen door een algo dat gebruik maakt van
  – VEH marktindicator
  – Consumentenvertrouwen
  – Werkeloosheidscijfers
  – Rente
  – Huidige leverage vergeleken met Baselnorm
  – etc

  Goed plan!

  En even heel wat anders:

  Wat zijn de meningen over het hebben van (niet hypothecaire) schulden op dit moment? Aangaan/laten staan in de hoop dat de inflatie er korte metten meemaakt of niet-aangaan/aflossen? en waarom?

 164. Bug says:

  Daniel: Goed plan!

  En even heel wat anders:

  Wat zijn de meningen over het hebben van (niet hypothecaire) schulden op dit moment? Aangaan/laten staan in de hoop dat de inflatie er korte metten meemaakt of niet-aangaan/aflossen? en waarom?

  Consumptief krediet nooit aangaan en indien al aangegaan ASAP aflossen. CK is boven je financiele draagkracht leven. Mogelijk hypotheek ook maar daar kan eindeloos over gediscusieerd worden.

 165. erik(trol) says:

  Daniel: Logisch antwoord. Een huis is een noodzaak. Voor alles wat geen noodzaak is, geen schulden maken.

  Waarom: Omdat alles te onzeker is, maar 1 ding zeker. We krijgen het de komende jaren nog HEEL erg moeilijk.

 166. Cartoonist says:

  Gaat niet goed zo, meer dan 1 miljoen woningen onder water.

  Onze huistrol gelooft heilig in het IMF en de overheid, zij gaan de economie stimuleren en alles komt goed denkt hij in zijn gehersenspoelde kinderlijke naiviteit. Hij ziet niet hoe wereldwijd de economie gecontroleerd geimplodeerd wordt. Hoe staten en de midden/lagere sociale klassen verarmd en gestript wordt van hun bezittingen die rechtstreeks naar de 1% top v/d sociale piramide gaan. (derivaten en schulden zijn het instrument)

  Ik verwacht dat onze trol aan het eind van het jaar ook onder water staat met zijn hypothetische koophuisje in L’veen. Dan zal hij ook aan w.w. toe zijn en heeft een brief ontvangen van zijn hypotheekbank om eens een serieus gesprek aan te gaan over zijn problemen.
  Houd moed erik, niet naar een touw grijpen en jezelf ophangen, eerst gaat het nog een tijd slechter maar ooit gaat het weer ietsje beter, ook in de makelaarsbranche.

  snorkel om 10:37 am : CBS en Kadaster gaan overigens de huizenprijzen op een andere manier uitrekenen:

  De suggestieve manipulatie van de burger door de overheid en media is een continue proces. Ze veranderen de basisnorm regelmatig om de uitkomsten van hun, overigens correcte, berekeningen zo te bewerken dat ze in de door de overheid gewenste realiteit passen.

  erik(trol) om 12:21 pm>: Piet zegt, verrot maar bank ik heb u genoeg ondersteund de afgelopen jaren. Bank dan moet u uw huis verkopen staat in de kleine letters. Piet boos sloopt ze huis van binnen volledig en gaat naar de noodopvang

  Dit toont aan hoe kinderlijk naief deze trol is.

 167. Daniel says:

  Bug,

  Dank voor je reactie. jij denkt dus dat schulden niet minder waard worden in koopkracht gemeten? Ik kan deze gedachte moeilijk loslaten omdat dit voor de overheidsschulden goed uit zou pakken en laat die nou net over de geldpersen gaan.

  Ik heb geen CK maar wel studieschuld. Daartegenover staat spaargeld en wat edelmetaal. Probeer uit te vogelen wat wijsheid is, vandaar.

  Thanks!

 168. Voerman says:

  Adamus: Voerman hier nog een mooie afkorting: ATM

  deze kent Voerman wel. 🙂

 169. erik(trol) says:

  Cartoonist. Dank voor je complimenten. Volgens mij heb ik je vorige keer al aangeboden om mijn hypotetische huisje in L’veen te bezoeken. Dan ben ik van de makelaar gezeik tenminste een keer af. De rest van je verhaal laat meer zien over hoe jij in elkaar zit dan ik……..

 170. asd says:

  @152(Cartoonist),

  Bron van vermaak hoor, die trol! Maar die moet je erbij hebben, anders valt er niks te lachen.

 171. Voerman says:

  Voerman gaat er weer eens een weekje vandoor.
  Naar een plek op deze aardkloot waar ook veel verschillen van mening bestaan.
  Voerman wenst U allen veel verstand en respect ondertussen.

 172. Philippulus says:

  Wijzigingen Prijsindex Bestaande Koopwoningen

  •Door het lage aantal verkopen van woningen, neemt de betrouwbaarheid van de PBK op detailniveau af. Daarom hebben wij samen met het CBS besloten alleen nog de landelijke PBK maandelijks te publiceren. Op detailniveau gaan we dat per kwartaal en per jaar doen. Deze cijfers vindt u voortaan in dashboard 4. Prijsindex.

  •We hebben besloten met de gemiddelde koopsom dezelfde trend te volgen. Deze cijfers vindt u in dashboard 5. Koopsom.

  •Het referentie jaar gaat van 2005 naar 2010 (2010 = 100).

 173. Floor says:

  Voerman,

  Hebben ze daar geen internet?
  Trouwens, zorg je dat je genoeg cash bij je hebt, je weet maar nooit.

 174. erik(trol) says:

  Voerman: Weet bijna niet wat te zeggen…..hou het maar bij, heel veel plezier! En als je het naar je zin hebt, boek gerust een weekje bij. Het is hier toch ruk weer.

 175. Eric406 says:

  Erik(trol)

  Mensen hebben geen geld om bij te storten?

  http://www.nu.nl/geldzaken/3376261/meer-aflossingen-hypotheken-ing.html

  De probleemgevallen hebben dat niet. Dat zijn de mensen die nu aan de lopende band rente-pauzes en betalingsregelingen treffen. Uitstel van executie dus.

 176. Claude says:

  Voerman:
  Voerman gaat er weer eens een weekje vandoor.
  Naar een plek op deze aardkloot waar ook veel verschillen van mening bestaan.
  Voerman wenst U allen veel verstand en respect ondertussen.

  Dank en veel plezier ‘ouwe’ 😉

 177. erik(trol) says:

  Eric406, mensen die geld hebben staan vaak niet onder water……..

 178. Cartoonist says:

  Ik pas daarvoor voor 800 euro kan ik veel beter wonen, in de vrije sector kan ik bij mij in de buurt niks vinden voor 800 euro huur, tenminste niet wat ik wil en kopen was voor mij veel gunstiger,
  knip/knip gunstiger door de keuze en betaalbaarheid nu maar ook op langere termijn. Tevens is mijn verwachting zoals gezegd dat de prijzen max naar die van 2000 terug gaan,

  aldus erik(trol) om 2:02 pm

  Deze trol snapt nog steeds niet hoe duur huurkoop of huislease nu werkelijk is. Door zichzelf wijs te maken dat de huizenprijs van 2000 de absolute bodemprijs is waant hij zich slim en veilig.

  Huizenprijzen blijven nog jaren en jaren zakken met ca. 0,5%/maand, Japan is ons voorland, waardoor een gefinancierd huis extreem duur blijkt. (deleverage is de bankenmantra voor de komende jaren). Niet alleen betaal je voor een modaal huis ca. 700 euro hypotheeklasten maar ook word je iedere maand weer 1000 euro armer door deze alsmaar doorgaande prijsdaling. Samen met alle andere eigenhuis gerelateerde vaste lasten toont zo een kijk op de markt aan dat in deze tijd een modaal huis kopen twee maal zo duur is als een ,ietsje minder luxe, modaal huis huren.

  Gewoon wachten met kopen is het beste wat je kunt doen tenzij je zoveel eigen geld hebt dat je geen hypotheek hoeft af te sluiten. In dat geval kan het juist verstandig zijn om nu een huis te kopen.

 179. Marketwatch says:

  erik(trol):
  Bug. Ik en een aantal van mijn vrienden hebben bewust een paar jaar k.t gewoond om dat wij niet konden of wilden kopen met de prijzen van 2008 en liever wachten tot we konden doorstromen naar een nieuwbouw eensgezins woning in de sociale huur. Toen wij die eenmaal allemaal in bezit hadden, werden we ineens gebombardeerd als schreefhuurder en mogen van vrijwel alle politieke partijen gaan bloeden en nog meer huur betalen. Huren die heel snel oplopen tot dik 800 euro omdat wij al met hoge huren zijn ingestapt. Ik pas daarvoor voor 800 euro kan ik veel beter wonen, in de vrije sector kan ik bij mij in de buurt niks vinden voor 800 euro huur, tenminste niet wat ik wil en kopen was voor mij veel gunstiger, omdat ik graag een grotere woonkamer wilde en 3 ruime slaapkamers op de eerste verdieping, kopen was voor mij veel gunstiger door de keuze en betaalbaarheid nu maar ook op langere termijn. Tevens is mijn verwachting zoals gezegd dat de prijzen max naar die van 2000 terug gaan, juist de prijs waarvoor ik mijn woning heb gekocht.

  Sinds de regels van 2013 kun je met 800 Euro bruto-hypotheeklasten hoogstens iets kopen voor zo’n 145.000 Euro. Ik weet niet waar jij woont maar in mijn regio zit je dan op 3 hoog achter in een jaren 60 kansenwijk. Voor 800 Euro huur je in de vrije sector hier iets in veel betere wijken.

 180. Dawg says:

  Floor,

  http://nieuws.vtm.be/buitenland/2013032141309-winkeliers-op-cyprus-willen-alleen-cash

  Zo gaat dat dus. Weer een stapje dichter bij (hyper)inflatie.

 181. RealisT says:

  erik(trol): Inmiddels 2 vrienden, die van kopen niks wilden horen in hun sociale huur hut, zijn nu aan het bezichtigen geslagen. Daar komen er straks meer en meer van.

  Ik zou ook graag willen kopen, maar kan het niet. Zit helaas gevangen in een (a)sociale huurwoning zonder inkomen (want werkloos) en alleen een uitkering. En daarbij een negatief vermogen op de bank. 🙁

  Soms stap ik wel eens op oude m’n fiets (afdankertje van een lieve kennis) om door de chiquere wijken in mijn woonplaats rond te rijden en mijzelf te verlekkeren aan al die pracht en praal. Van die schattige kleine jaren-50/60 woningen met dito tuintjes. Meestal ga ik op zondag want doordeweeks is het in die wijken zo verschrikkelijk druk met allerlei busjes van bouw-, klus- en woninginrichtingbedrijfjes.
  En dan zie ik dus die vrolijke gezichten en verzucht of zoiets ooit voor mij weggelegd zal zijn. Had ik nou maar doorgeleerd en hetzelfde nivo als erik bereikt denk ik dan wel eens.

  Maar nu lees ik dus vandaag dat de bodem van de daling is bereikt en dat vanaf hier de prijzen waarschijnlijk weer snel zullen stijgen naar het nivo van 2008. De maatregelen uit woonakkoord van dit kabinet hadden dus al effect voordat ze aangekondigd werden. Chapeau!

  En dus heb ik ook weer hoop. Hoop om ook tot de elite te kunnen behoren. Erik, zou jij niet eens met mijn bank willen praten en een goed woordje voor me doen? Ze zullen vast wel luisteren naar iemand die zo veel kijk op economie en vastgoedmarkt heeft. Misschien kun je ook die 2 vrienden vragen om hun inzichten met mijn bank te delen. Samen sta je immers sterker dan alleen.

  Alvast heel hartelijk dank voor de genomen moeite.

 182. Claude says:

  Dawg, tenzij Cyprus de Eurozone wordt uit gedonderd (als soort test project). Dan kun je beter nu een paar euro cash hebben, dan volgende week een paar Cypriotische dinar op de bank die een-op-een omgewisseld zijn.

 183. Cartoonist says:

  Dawg,

  Dat zouden meer winkeliers hier ook moeten doen, alleen maar cash accepteren. Dat het beste wapen tegen een megalomane overheid.

  Door alles met plastic te betalen kunnen overheden,banken en verzekeringen dit koppelen aan b.v. facebook, twitter of googlemail accounts.
  Ze weten dan precies wat en hoeveel je eet, rookt, sport en vakantie houdt.
  Deze datamining digitaliseert de burger tot enkel bytes gevangen in een matrix.

  Zij die geloven dat privacy bescherming zal voorkomen dat multinationals en overheden met de burger-privacy-informatie aan de haal gaan vergissen zich pijnlijk.

  privacybescherming is er enkel om de overheid en multinationals af te schermen van de nieuwsgierige burger, zodat deze burger geen idee heeft wat en hoeveel data er over hem wordt uitgewisseld aan de top van de piramide.

 184. Dawg says:

  Claude,

  Een reden temeer op je ‘geld’ niet op de bank te hebben staan.

  Punt is dat giraal geld wordt omgezet in papier. Nu die kruiwagens nog.

 185. Dawg says:

  Cartoonist,

  ‘Ach, ik heb niets te verbergen. Dus ze mogen alles van me weten’.

  Behalve m’n PINCODE dan. Oh shit:

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/03/21/zugriff-auf-mobiles-banking-telekoms-muessen-regierung-pin-codes-der-buerger-liefern/

 186. NewKidInTown says:

  Cartoonist: Gaat niet goed zo, meer dan 1 miljoen woningen onder water.

  Was de stand BEGIN 2011, daarna nog circa 12% daling, dan weet je ongeveer het huidige aantal.
  Ik doe een gooi: 1,8 Miljoen nu.

  @Voerman: vermaak je en ze.

 187. asd says:

  @186(RealisT),

  🙂
  Met deze strenge lente valt er tenminste nog wat te lachen, sinds Jacobse & Van Es aan hun eind zijn gekomen op het Binnenhof.

 188. snorkel says:

  Daniel: inflatie

  Of deflatie de schuld alleen maar doet toenemen? http://www.bloomberg.com/news/2013-03-20/why-global-economies-face-an-age-of-deflation.html

  Of biflatie het aflossen van de schuld+rente moeilijker maakt, en het onderpand tegelijkertijd in waarde laat dalen?

 189. snorkel says:

  En zoals zo vaak hier wordt gezegd:

  Daniel: inflatie

  helpt je alleen met ‘weg laten smelten van je schuld” als je loonstijging groter is dan de inflatie. Anders heb je er weinig aan.

 190. Bug says:

  Daniel:
  Bug,

  Dank voor je reactie. jij denkt dus dat schulden niet minder waard worden in koopkracht gemeten? Ik kan deze gedachte moeilijk loslaten omdat dit voor de overheidsschulden goed uit zou pakken en laat die nou net over de geldpersen gaan.

  Ik heb geen CK maar wel studieschuld. Daartegenover staat spaargeld en wat edelmetaal. Probeer uit te vogelen wat wijsheid is, vandaar.

  Thanks!

  Tsja studieschuld, tegen 0,6% rente of is het 1,5 % rente. Welke studie heb je gevolgd, heb je al een baan, wat is je huidige marktwaarde, hoe goed voelt het om een schuld te hebben, hoe hoog is de schuld, Voel je je verplicht de schuld die je aangegaan bent ook af te lossen……?
  Wat zou je anders met je geld doen. . Huis leasen, reizen, koekblik op 4 wielen, Tv van 85″

  Wat is wijsheid. Geen idee. Wat niet wijs is: nutteloos getob. En ik kan het weten 🙂

  Zelf los ik mijn huis vervroegd af terwijl ik ook HRA heb. Levert dat mij het meeste op ?. Nee, maar het voelt wel beter.

  O ja, tusen 1993-97 moest men bijna 10 % rente betalen voor hun studieschuld.

  Veel wijsheid 🙂

 191. Daniel says:

  snorkel: Of deflatie de schuld alleen maar doet toenemen? bloomberg.com/news…ge-of-deflation.html

  Of biflatie het aflossen van de schuld+rente moeilijker maakt, en het onderpand tegelijkertijd in waarde laat dalen?

  Absoluut, maar de crux zit hem in de combinatie dat de overheid gebaat is bij inflatie EN de geldpersen kan aansturen (los van het feit dat dit natuurlijk niet de oplossing is voor de problemen).

  Hiermee lijkt inspelen op inflatie de beste kanshebber en lijkt aflossen niet slim of maak ik een denkfout?

 192. Bug says:

  Cartoonist

  Gewoon wachten met kopen is het beste wat je kunt doen tenzij je zoveel eigen geld hebt dat je geen hypotheek hoeft af te sluiten. In dat geval kan het juist verstandig zijn om nu een huis te kopen.

  Nou ja, dat meen je niet.

 193. Cartoonist says:

  tufkaj,
  Een positieve trendbreuk ? zeker in belastingopbrengsten maar vast niet in huizenprijzen.

  De nieuwe mantra van de overheid.

  Een diep in de schuld huizenkoper,
  is zeker geen belastingontloper.

  Mijn verwachting voor 2015:
  eigen woning forfait naar 2% en woz basisheffing naar 10 euro/1000 euro woz waarde.
  Overheid heeft immers veel geld nodig om haar schulden af te betalen.

 194. Daniel says:

  snorkel:
  En zoals zo vaak hier wordt gezegd:

  helpt je alleen met ‘weg laten smelten van je schuld” als je loonstijging groter is dan de inflatie. Anders heb je er weinig aan.

  Ik begrijp dan waarschijnlijk niet goed hoe het werkt.

  Ik kijk naar landen als zimbabwe, argentinie, weimar etc. Hyperinflatie maakte alles duurder en op een bepaald moment kost een brood 100.000 (ik noem maar wat). Iemand die NU een schuld heeft van 100.000 zal in bovestaand geval zijn schuld toch kwijt zijn als hij een brood op de plank heeft liggen en dat doorverkoopt? Of andere commodities/goederen bezit die mee zijn gestegen in prijs en verhandelbaar zijn?

  Wie weet eigenlijk wat er gebeurde met de vastgoedprijzen ten tijde van genoemde voorvallen?

 195. snorkel says:

  @196 Wat overheden willen gebeurt niet altijd. Zo hebben ze (blijkt) bar weinig invloed op de prijsontwikkelingen van kapitaalgoederen zoals huizen. 😉

  Overigens is een huis bezitten bij hyperinflatie ook bepaald niet voordelig, in tegenstelling to wat soms gedacht wordt.

  Als je nu geld hebt om te investeren zou ik dat doen in zaken die je straks gaan beschermen tegen de prijsinflatie in commodities (zonnepanelen als je al een eigen huis hebt, zuinige auto, moestuintje), maar steek het niet in kapitaalgoederen (zoals huizen, aandelen) want die kunnen best wel eens nog veel verder onderuit gaan. Het probleem tegenwoordig is namelijk dat de overheden wel de geldpers aan zouden kunnen zetten, maar dat geld komt niet bij de burger terecht dus die kan er geen huizen van kopen. Hoogstens gaan banken en investeerders huizen kopen van defaultende burgers. Maar het beurzengespeculeer met geprint geld vertaalt zich wel in hogere voedsel en energieprijzen. En geen voedsel / energie kopen is nou eenmaal geen optie. Geen huis kopen is wel een optie.

 196. snorkel says:

  Cartoonist: eigen woning forfait naar 2% en woz basisheffing naar 10 euro/1000 euro woz waarde.

  Gaat zeker gebeuren, en ook de HRA gaat meer worden gekort. Die 2 miljard van Blok moet toch ergens vandaan komen… Nou ben ik dus heel benieuwd hoe ze dat gaan verkopen aan de burger. Er zal eerst een woord met negatieve bijklank uitgevonden moeten worden, zodat kopers kunnen worden weggezet als profiteurs (zoals reeds met scheefwoners gedaan is), om ze daarna “aan te kunnen pakken”. Misschien is het verstandig om het in kleine porties op te delen, dus eerst die vermaledijde afbetaalde huiseigenaren die helemaal niet willen verhuizen. Zij dragen niet bij aan het stijgen van de huizenprijzen, dus moeten verketterd worden. Dat worden dan bijvoorbeeld de “doorstroomblokkeerders”. Of NHG-leasers, omdat zij profiteren van een rentekorting die niet-NHG’ers niet krijgen. Dat worden dan de “garantieplukkers” of “risicoafschuivers”. Of DGA’s die hun huis in de BV hebben zitten, dat worden dan de “poenschuifelaars”. Of ouderen die hun huis snel schenken aan de kinderen om hun zorgbijdrage te minimaliseren, dat zijn dan “solidariteitsontduikers”…

  Iemand nog meer ideeën? 😉

 197. Floor says:

  Dawg: Zo gaat dat dus. Weer een stapje dichter bij (hyper)inflatie.

  Uh? Wat die ene meneer in het filmpje zegt: ik heb maar 50 euro en heb nu 25 euro uitgegeven aan benzine >>> ik moet de rest van mn dag op mn centen letten, cq rekenen, aangezien ik nog maar 25 euro over heb.

  Zouden meer mensen moeten doen dawg

 198. Dawg says:

  In Argentinie hebben ze nu met inflatie van 25% op jaarbasis te maken. Ik moet nog zien wie van de commenters op deze site onder dat soort omstandigheden in een huurhuis zou blijven zitten en een ton of twee spaargeld op de bank zou laten.

 199. Dawg says:

  Floor,

  Die meneer heeft maar 50 euro omdat de banken dicht zijn.

  En waarom zijn de banken dicht?

 200. Floor says:

  Dawg,

  Vandaar dat uh?, heb geen flauw idee waar je naar toe wil.

 201. Floor says:

  Dawg: n Argentinie hebben ze nu met inflatie van 25% op jaarbasis te maken

  Of je moet denken dat wij ook die kant op gaan.
  Je kent mijn toekomstvisie van de euro toch? Of Duitsland, komt op hetzelfde neer.

 202. Bug says:

  snorkel: Gaat zeker gebeuren, en ook de HRA gaat meer worden gekort. Die 2 miljard van Blok moet toch ergens vandaan komen… Nou ben ik dus heel benieuwd hoe ze dat gaan verkopen aan de burger. Er zal eerst een woord met negatieve bijklank uitgevonden moeten worden, zodat kopers kunnen worden weggezet als profiteurs (zoals reeds met scheefwoners gedaan is), om ze daarna “aan te kunnen pakken”. Misschien is het verstandig om het in kleine porties op te delen, dus eerst die vermaledijde afbetaalde huiseigenaren die helemaal niet willen verhuizen. Zij dragen niet bij aan het stijgen van de huizenprijzen, dus moeten verketterd worden. Dat worden dan bijvoorbeeld de “doorstroomblokkeerders”. Of NHG-leasers, omdat zij profiteren van een rentekorting die niet-NHG’ers niet krijgen. Dat worden dan de “garantieplukkers” of “risicoafschuivers”. Of DGA’s die hun huis in de BV hebben zitten, dat worden dan de “poenschuifelaars”. Of ouderen die hun huis snel schenken aan de kinderen om hun zorgbijdrage te minimaliseren, dat zijn dan “solidariteitsontduikers”…

  Iemand nog meer ideeën?

  Nou je zit aan een krappe minderheid dus democratisch zit het wel snor. 🙂

 203. Dawg says:

  Floor,

  Bankrun. Publiek zet z’n girale tegoeden zoveel mogelijk om in papier. Banken moeten bezittingen liquideren om aan opvragingen te voldoen: Minsky moment. Papieren vermogenstitels verliezen in snel tempo aan waarde. Vermogen vlucht in tastbare zaken.
  (Krijgt Eric(trol) alsnog gelijk).

 204. Animal Crackers says:

  tufkaj:
  allemaal de tweet van Kees Verhoeven meegekregen? woningmarktcijfers…zenprijzen-afgerond/

  Wat je zegt! Vanaf het begin was het enige dat de commissie voor ogen had het manipuleren van woningprijzen zodat hypotheekschuldenaren niet met teveel restschuld blijven zitten en vanwege de balansen van zielige banken. Dat er ook verstandige mensen werden gehoord was uitsluitend en alleen voor de vorm. Als klapvee bij uitzendingen. Die zielige banken en die zielige scheefleners hebben steun verdient dat zijn echt enorme slachtoffers hoor vergis je niet. En die konden er heeeeeeeelemaal niets aan doen. Klim maar lekker op de schouders van de huurders hoor, die hebben zulke sterke benen. En het zijn volhouders, karakter hè. Opgelost. Nu wordt alles en iedereen gezond en kunnen we rustig verder.

 205. Dawg says:

  snorkel,

  Wat mankeert er opeens aan ‘scheefleners’?

 206. Floor says:

  Dawg,
  Sorry, m’n internet lag er ff uit.

  Moet je dat huis wel cash kunnen aftikken dawg en dat zijn er niet veel die dat kunnen.
  Maar nogmaals, of ze moeten echt allemaal volkomen geschift zijn daar in Frankfurt en Brussel, zover laat Duitsland het niet komen.

 207. snorkel says:

  Dawg:
  In Argentinie hebben ze nu met inflatie van 25% op jaarbasis te maken. Ik moet nog zien wie van de commenters op deze site onder dat soort omstandigheden in een huurhuis zou blijven zitten en een ton of twee spaargeld op de bank zou laten.

  Dat spaargeld staat dan niet zo lekker nee. Daar kun je maar beter een hele kelder vol met ingeblikte groenten van hebben gekocht 😉 Maar een huis kopen om hyperinflatie te slim af te zijn?…
  http://gonzalolira.blogspot.nl/2011/02/inflation-hyperinflation-and-real.html

  Dawg:
  snorkel,

  Wat mankeert er opeens aan ‘scheefleners’?

  Niks! Maar das zo’n grote groep in één keer! Het moeten kleine groepjes blijven, want anders hebben ze te veel leverage 😉

 208. NewKidInTown says:

  Bug:
  Cartoonist

  Gewoon wachten met kopen is het beste wat je kunt doen tenzij je zoveel eigen geld hebt dat je geen hypotheek hoeft af te sluiten. In dat geval kan het juist verstandig zijn om nu een huis te kopen.

  Nou ja, dat meen je niet.

  Ik ben het er wel mee eens, stel je hebt 2 ton op de bank, genoeg om een woning te kopen.
  Als echt de pleuris uitbreekt, kunnen de huizen zo maar 40 a 50 procent verder zakken, ook als de pleuris niet uitbreekt natuurlijk.
  MAAR, wat blijft er van je geld over als de EU en de Euro valt en de banken vallen om ?
  Dan heb je ook helemaal niets aan een DGS, die werkt dan niet meer en bestaat dan niet meer.
  Banken failliet en overheid failliet, lekker al die garanties.

  Maar ik zou me nu beslist niet in de schulden steken, zelfs niet met 50% eigen geld.
  Dat staat dan in bovenstaand scenario op NUL of negatief. Beter een semi-krot kopen dan met 100% eigen geld.

 209. Dawg says:

  Floor,

  Ja, je moet wel zelf de poen meenemen.

  Waar Duitsland het beste aan doet? Geen idee. In de eurozone blijven betekent dat de Duitse belastingbetaler tot in lengte van dagen mag bloeden. Maar als ze de zone verlaten zullen ze wel de nodige vorderingen moeten afschrijven. Ik kan me voorstellen dat iedere politicus zo’n moment maar liever voor zich uitschuift.

 210. Animal Crackers says:

  Dawg,

  Het verloop van de (bubble) Argentijnse crisis heb ik pas nog voorbij zien komen in een documentaire van John Pilger, weet niet meer precies welke, en ze zijn er nog steeds niet bovenop! It’s about DEBT! Deze mag er ook zijn:
  http://johnpilger.com/videos/the-new-rulers-of-the-world
  Veel van zijn docu’s zijn op zijn site gratis te bekijken.

 211. ll says:

  Dawg,

  Ja Dawg daar is ie weer……

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt

  Tijden veranderen nu snel, mijn dochter voor de zoveelste keer gewaarschuwd, neem cash op, voor het geval dat Cyprus valt……. scary wordt het zolangzamerhand.

 212. Dawg says:

  Animal Crackers,

  Merci voor de link. Ik heb die docu een paar maanden geleden als eens gezien. Zette al die respectabele supranationale organisaties in die statige monumentale gebouwen toch in een iets ander daglicht.

 213. Floor says:

  Dawg,

  Denk dat ze met dat ‘afschrijven’ al een paar jaartjes bezig zijn. Zonder voorbereidingen is dit natuurlijk volkomen onmogelijk.
  Bedenk wel, indien Duitsland (& co) het voor gezien houden, er onmiddelijk nieuwe wetten uitgaan binnen Duitsland, buitenlandse schuld zal uiteindelijk ook met 90% afnemen door een euro die instort.
  Binnen het land wordt alles 1:1 omgezet in nieuwe munt.
  Wat de vorderingen betreft, vandaar mijn idee om dat ESM op ouderwets bancaire manier maar eens op te blazen en met die fictieve poen de ECB af te lossen.
  En daarom ook dat ik zeg: haal die pensioenpotten (sowieso dat deel uit probleemlanden) maar binnen Nederland, houden we er tenminste nog iets aan over.

 214. ll says:

  En de ING legt één en ander nog even heel helder uit.

  Belastingbetaler is altijd de klos.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21409821/__ING__Rekening_Cyprus_uiteindelijk_bij_Europese_belastingbetaler__.html

 215. Dawg says:

  ll: Dawg, Ja Dawg daar is ie weer……en.wikipedia.org/w…ies_by_external_debtTijden veranderen nu snel, mijn dochter voor de zoveelste keer gewaarschuwd, neem cash op, voor het geval dat Cyprus valt……. scary wordt het zolangzamerhand.

  Nou, dan zeg ik ook maar weer hetzelfde: je kijkt naar (minder dan) één kant van de balans: de schuldenkant.

  Kijk ook nog even naar Luxemburg. Klein kudtlandje met een opngelofelijke buitenlandse schuld. Hoe zou dat toch komen?

 216. De Pessimist says:

  Dawg,

  Door die zuidelijke landen kon de Euro lang goedkoop blijven en kon de Duits/Nederlandse export machine op volle toeren draaien dus ook de innovatie kracht van de DE/NL bedrijven was te hoog.Was er geen euro geweest dan was de mark zo duur geworden dat er weinig meer te exporteren viel en hadden de Fransen en Italianen enkele keren hun munt gedevalueerd (dan pas je wel op met dat ongebreidelde exporteren)
  Maar gelukkig zegt het IMF dat wij ons wel uit de crisis kunne exporteren.Ik ben alleen heel benieuwd wie zich een crisis wil importeren.

 217. Dawg says:

  Floor,

  Duitsland is een crediteurenland dat een netto vordering heeft op het buitenland. Ik vraag me af of het dan zinvol is om de eenheid waar die vorderingen in luiden, de euro, op te blazen.

  Duitsland kondigde onlangs aan een deel van z’n in het buitenland verblijvende goudvoorraad te willen repatrieren. Voor velen een aanleiding om te veronderstellen dat Duitsland de stekker uit de euro gaat trekken. Mwah, slechts tien procent van hun goudvoorraad en daar gaan ze dan zeven jaar over doen. Voorlopig hou ik het er maar op dat deze move vooral voor binnenlandse consumptie bestemd is.

 218. Floor says:

  ll,

  Jep, van mij mogen ze bloeden hoor die Cyprioten, nooit een stuiver belasting betaald over die centen.
  Hadden ze maar een regering moeten kiezen al die jaren die er geen belastingparadijs van maakt.
  Lijkt eigenlijk een beetje op hoe wij hier over de huizenkoper die in de shit zit denken.
  Eigen schuld dikke bult dus.

 219. snorkel says:

  De Pessimist: .Ik ben alleen heel benieuwd wie zich een crisis wil importeren.

  De NLse pensioenfondsen staan in de rij als ik het nieuws mag geloven.

 220. Dawg says:

  De Pessimist,

  Ja, da’s natuurlijk de grote makke van de euro: het verdwijnen van wisselkoersen waar ze niet gemist kunnen worden.

  Als we nu maar allemaal zorgen voor een overschot op de lopende rekening van de betalingbalans dan is die crisis morgen opgelost.

 221. Floor says:

  snorkel,

  Ja nogmaals Snorkel, dan laat je die pensioencenten toch lekker in die zuidelijke landen geinvesteerd staan, weet je tenminste zeker dat er geen stuiver van over blijft.

 222. snorkel says:

  Floor: Lijkt eigenlijk een beetje op hoe wij hier over de huizenkoper die in de shit zit denken.

  Zo denk ik er zeker niet over. Ik heb wel degelijk ‘medelijden’ met de Erik’s van 5 jaar geleden. Sommige van mijn beste vrienden zijn Erik’s van 5 jaar geleden. Maar IEMAND zal de verliezen moeten nemen. En om ze af te schuiven op het deel van de bevolking die niet meedeed, dat is nog meer hideously evil!

 223. Animal Crackers says:
 224. snorkel says:

  Floor,

  Dus het is kiezen óf in Club Med, óf in de NLse huizenput?

 225. ll says:

  Wie is de volgende ? Malta ? Ook een grote bankenparty en een belastingparadijsje ….

  http://www.trouw.nl/tr/nl/7964/Schuldencrisis/article/detail/3412337/2013/03/20/Deja-vu-gevoelens-bij-redding-Cyprus-wie-is-de-volgende.dhtml

  Die hoofdzonden van de banken komt er niet door 😉

 226. Floor says:

  snorkel,

  Ja, dat komt dus op hetzelfde neer.

 227. Animal Crackers says:

  ll,

  Hoeveel per dag?
  http://www.brillig.com/debt_clock/
  We’re owned!

 228. Floor says:

  snorkel: Club Med

  Je bedoelt die vakantieclub 🙂

 229. Floor says:

  snorkel:
  Floor,

  Dus het is kiezen óf in Club Med, óf in de NLse huizenput?

  Jep, meer smaken zijn er niet, die pensioenen zijn niet voor niets niet meer waard wat ons ooit beloofd is dat ze waard zouden zijn.

 230. Animal Crackers says:

  Hypotheekland, The home of Grand Absurdity

 231. xenobinol says:

  Nu op ned 2 ‘meldpunt’. Scheeflener met 6 ton restschuld. Hoe krijgen die banksters en grootleners het toch voor elkaar?

 232. snorkel says:

  Floor: Je bedoelt die vakantieclub

  Haha, ja! Leuk investerinkje toch, voor al die oudjes? 😛

 233. Dawg says:

  Floor: Jep, van mij mogen ze bloeden hoor die Cyprioten, nooit een stuiver belasting betaald over die centen.

  Die gedachte bekroop me ook. Maar er is misschien toch meer aan de hand:

  http://www.nakedcapitalism.com/2013/03/cyprus-bailout-stupidity-short-sightedness-something-else.html

 234. Floor says:

  snorkel,

  Voordat je in de war raakt, mijn post 230 was het antwoord op jouw post over dat medelijden met je vriendjes.

 235. snorkel says:

  Floor,

  Bij mij is 230 een post van Animal Crackers…

 236. Floor says:

  snorkel,

  Oh, dat is bij mij 231

 237. snorkel says:

  Floor,

  Dan ben ik nu officieel in de war ja! 😛

 238. Animal Crackers says:

  Zullen we voortaan afspreken wie welk nummer maakt? 😉

 239. Steven says:

  Wat willen we als Nederland nou echt? Mensen zich in de schulden laten blijven steken of gewoon eens nuchter (bij mij overigens een dubieus woord) de boel op een redelijke manier afbetalen en dan uiteraard vooral door de mensen die zich er in hebben laten luizen en de veroorzakers. Wel alles een beetje netjes. Dus niet zeggen: u zit 50.000 onder water en u betaalt het maar volgende week, maar gewoon met wat meer aflossing.

  Het is voor veel huizenleners natuurlijk 180 graden draaien: de melkkoe is opeens een achterlijk rund, maar dat kan nou eenmaal bij elke belegging gebeuren ( grond, aandelen, klassieke auto, goud en zilver enz)
  Natuurlijk helemaal met geleend geld. Dat gepamper van die huiseigenaren is nergens goed voor.

 240. ll says:

  alles zit vast…….. komt nikx meer door

 241. Animal Crackers says:

  Druk druk druk en drukker…

 242. Daniel says:

  Bedankt voor de toelichtingen en links. Ik ben een stuk wijzer geworden!

 243. Dawg says:

  De beleidsmakers maken zich vooral zorgen over de kapitaalvlucht uit Cyprus die kan ontstaan als de banken volgende week dinsdag weer de deuren openen. Volgens een vertegenwoordiger van de Europese Centrale Bank worden er daarom voorbereidingen getroffen om het kapitaalverkeer aan banden te kunnen leggen. “Enkele additionele wetten moeten worden aangenomen. We zitten in een hele moeilijke situatie”, aldus een van de aanwezigen. “We zullen alles doen om niet-geautoriseerde kapitaalvluchten te voorkomen.”

  http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/1600645/2013/03/21/Wanhoop-euroambtenaren-over-Cyprus-blijkt-uit-gelekte-notulen.dhtml?utm_source=RSSReader&utm_medium=RSS

 244. Animal Crackers says:

  Inmiddels een kwart van Nederland onder water en de bank vraagt niet naar zwemdiploma’s?
  Ik zou als de sodemieter gaan afbetalen want voor je het weet bevat de lucht in de bubble meer co2 dan o2!
  http://www.youtube.com/watch?v=Phj3lLEtWlk
  Beetje teveel gebadderd in tropische paradijzen?
  Vanaf nu altijd op vakantie in Nederland. Vooruit dan, voorlopig mag ook. Maak er wat van.

 245. tufkaj says:

  snorkel: Ik heb wel degelijk ‘medelijden’ met de Erik’s van 5 jaar geleden. Sommige van mijn beste vrienden zijn Erik’s van 5 jaar geleden. Maar IEMAND zal de verliezen moeten nemen. En om ze af te schuiven op het deel van de bevolking die niet meedeed, dat is nog meer hideously evil!

  De Erik’s van nu en van 5 jaar geleden hebben óók baat bij prijsdaling. Iedereen die van plan is naar een duurder huis te verhuizen ergens in de toekomst heeft baat bij prijsdaling, mits hij zijn restschuld kan financieren.
  Het zijn alleen de downsizers en uitstromers die er geen baat bij hebben. Maar die zijn toch niet zo verhuislustig. Dat zijn de Voermannen, die zich lekker voelen waar ze zitten en het niks kan schelen wat het huis nog oplevert, afgezien van de erfenis na hopelijk nog een flink aantal mooie zomers.

 246. snorkel says:

  Daniel: Hyperinflatie maakte alles duurder en op een bepaald moment kost een brood 100.000 (ik noem maar wat). Iemand die NU een schuld heeft van 100.000 zal in bovestaand geval zijn schuld toch kwijt zijn als hij een brood op de plank heeft liggen en dat doorverkoopt?

  Maar wat heb jij nou dat je kunt doorverkopen? Wat verkoop je nu? Jezelf! Als in: je arbeid. En wat je daarvoor krijgt is loon. En je loon moet dus enorm stijgen wil je daarmee je schuld kunnen afbetalen.

  Je kunt inderdaad wel proberen broden te gaan verkopen voor 100.000 per stuk en zo je huis af te betalen, maar bedenk wel dat de ingredienten ook duurder zijn. Je moet het dus hebben van dingen die je nu kunt doen om daar later van te profiteren, vandaar mijn aanbeveling om nu investeringen te doen die je beschermen tegen (hyper)inflatie van commodities. Je kunt het ook proberen met diamanten of whisky’s (ik noem maar wat) maar of iemand die nog van je over wil nemen in een tijd van hyperinflatie???

  In een geval van hyperinflatie zijn vooral eerste levensbehoeften in trek. Men heeft namelijk geen geld om iets anders van je over te kopen 😉

  Dit allemaal in de veronderstelling dat je inderdaad hyperinflatie verwacht en je daartegen wil wapenen. Een huis bezitten is in een hyperinflatie-scenario in ieder geval geen goed idee zoals ik eerder postte: http://gonzalolira.blogspot.nl/2011/02/inflation-hyperinflation-and-real.html – Je hoort nog wel eens mensen zeggen: “dan koop ik er een huis bij”, maar dat is klinkklare nonsense!

  Ik zelf verwacht biflatie (inflatie in commodities en deflatie in schuldgerelatieerde assets). Dat is nu al het geval, maar gaat nog erger worden. Als geheel gezien is deflatie de enige optie, want we moeten ontschulden en deleveragen. Bijgeprint geld komt maar moeilijk in de economie terecht, en vloeit regelrecht naar speculatieve handel, waar het de commoditieprijzen opdrijft. Maar… met de enorme puinhoop die het nu begint te worden kan het zomaar ineens alle kanten op slaan 😉

 247. snorkel says:

  tufkaj,

  Daar heb je (natuurlijk!) gelijk in. Maar ik ken toch al n paar Erikken die “niet mogen verhuizen van de bank” 😉

 248. bosa says:

  O o, ik kan me nog goed herinneren dat ik (ongeveer 10 jaar geleden) op verjaardagen zei. Wanneer dat zo ter sprake kwam: ‘de waardestijging van mijn woning en in het algemeen is zorgelijk’. Deze mening werd weggewuifd. ‘Nee, joh een woning wordt altijd meer waard’.

  Wat een tranendal voltrekt zich nu voor jonge huizeneigenaren. Ze overzien het volgens mij niet. Ook 10 jaar geleden al niet.

 249. Floor says:

  tufkaj,

  Jij kan zo de politiek in met al dat recht lullen wat krom is.

 250. tufkaj says:

  snorkel,

  Binnenkort mag het vast, mits ze nieuwbouw van dezelfde bank (of een dochter) kopen met een verhuislening van de bailoutman.

 251. Animal Crackers says:

  tufkaj,
  Precies! ‘Sommigen van mijn beste vrienden zijn’ komt al aardig in de buurt van repressieve tolerantie. We hebben inderdaad allemaal baat bij prijsdaling naar ‘n normaal aanvaardbaar prijsniveau om vooruit te komen! Waar komt al zijn propaganda dan vandaan, als hij denkt dat ie er goed aan heeft gedaan? Hij moet z’n schulden afbetalen. Dat is de agenda. Had hij niet moeten gaan lenen op de eerste plaats.
  Als iedereen gewoon was gaan sparen voor wat ie wilde kopen dan waren die dealers van die ‘welliswaar’gesubsidieerde hypotheken er niet van in de problemen gekomen maar de bevolking ook niet! Van volkshuisvesting een verdienmodel maken heeft betaalbaar wonen de das omgedaan. Die das is een strop geworden. Leer ervan. En Erik pocht over heerlijke vakantiereisjes, need I say more? Het is misschien een leuke knul hoor maar ook een slecht artiest.

 252. Hermanes says:

  f

 253. Hermanes says:

  Zo daar ben ik weer eindelijk,weken geklust en nu lekker op de bank genieten van mijn vele werk en van mijn mooie koophuis..
  Ik vroeg me af hoe het nu met de markt is dus even kijken.

 254. Animal Crackers says:

  back by popular demand

 255. Animal Crackers says:

  Do not feed the alligators!!!!!!!!!!!!
  They will bite!

 256. trol(erik) says:

  Realist T. Zal me best doen, alleen ze worden platgelopen momenteel met die schreefhuurders die niet meer weten hoe snel ze uit de WOC huisjes moeten vluchten….en Animal cracker, zojuist de paas,mei en Zomervakantie vastgelegd, kids kijken er al naar uit!

 257. tufkaj says:

  Floor:
  tufkaj,

  Jij kan zo de politiek in met al dat recht lullen wat krom is.

  haha, uh dank je?

  goed, natuurlijk hebben ze een probleem. Maar het is wel het makkelijkst oplosbare probleem…

 258. De Pessimist says:

  Animal Crackers: Inmiddels een kwart van Nederland onder water en de bank vraagt niet naar

  Ik zie het in alle media terug dat cijfers uit begin 2011 dus nog ver voor de acceleratie van de snelheid van de prijs daling wordt gerepresenteerd of het de cijfers van nu zouden zijn.

 259. Animal Crackers says:

  Eerste tweet van Willem Holleeder toen ie vrij kwam:
  ‘Zo, back to business.’

 260. trol(erik) says:

  mooi man, de rum ook nog in de aanbieding vandaag, me dag kon na die prijsstijging van de woningmarkt al niet meer stuk nu al helemaal niet, het leven is mooi in de vinex!

  Claude, speciaal voor jou nog even,

  vreugdedansje,vreugdedansje, tis altijd lente in de ogen van ……

 261. Animal Crackers says:

  De Pessimist,

  kijk ff in de twitterticker en bereken het gemiddelde, deed ik tenminste.

 262. Hermanes says:

  Goh toevallig deze maand de prijs weer gestegen,heb ik dus mooi op tijd een huis gekocht.gelukkig.

 263. snorkel says:

  tufkaj:
  snorkel,

  Binnenkort mag het vast, mits ze nieuwbouw van dezelfde bank (of een dochter) kopen met een verhuislening van de bailoutman.

  Alles om de bankbalansen te deleveragen!

 264. De Pessimist says:

  Animal Crackers,

  Ik zie het wel maar NU is geen 2011:)Nu is 2 jaar later waar je best wel mag aannemen dat er wat meer huizen onder water staan .

  mocht het toch fout gaan Herman Erik
  http://www.wsnp.rvr.org/burger/index.cfm

 265. Animal Crackers says:

  snorkel: Alles om de bankbalansen te deleveragen!

  +1

 266. trol(erik) says:

  Gaat toch hard met de verkopen van het laatste nieuwbouw project in de buurt, Couperus in ypenburg, Den Haag. Tja er wordt niet meer gebouwd, goed kijken waar we staan over 10 jaar! Gewoon netjes onderhouden dat huis en we lachen ons straks kapot op het huurder zeepbel blog…….

  Nogmaals wil ik hier met klem vermelden dat mijn vorige sociale huurwoning nog steeds niet verhuurd is…..nu dik 3 maanden, WOC naar de klote alleen leegstand.

 267. trol(erik) says:

  Ter info Pessimist:

  Mijn huidige koopwoning in de bijstand.

  Bijstand 1350,- euro.
  Zorgtoeslag 200,-euro
  Kindgebonden budget 200,-
  Vrijwilligerswerk 100,- euro.

  Totaal circa 1850,- euro. Netto hypotheek 500,- euro.

  Mag ik ff lachen.

  Niet dat ik van plan ben om in de bijstand terecht te komen, maar zelfs dan kan ik gewoon me huis betalen hahahahhaa

 268. Hermanes says:

  273 Erik

  Juist jij snapt het

 269. trol(erik) says:

  O ja en nog vergeten dat alle belastingen worden kwijtgescholden en ik nog kinderbijslag krijg, beetje zwart bijklussen hoppa jackpot!

 270. Floor says:

  trol(erik): me dag kon na die prijsstijging van de woningmarkt al niet meer stuk

  Zal ik ‘m dan ff stuk hakken voor je?
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/12/kanttekeningen-bij-stijging-huizenprijzen-februari.xml

 271. Floor says:

  trol(erik): Mijn huidige koopwoning in de bijstand

  In dat geval zou ik van die netto hypotheek eerst maar even bruto maken. Je moet het natuurlijk wel eerst aan belasting betalen voordat je het er weer af kunt trekken.

 272. Animal Crackers says:

  De Pessimist,

  Als iedereen leert van z’n fouten en onmiddelijk werk maakt van afbetalen in plaats van hier een beetje lopen rondlummelen dan komen we er wel. Dat geldt dan voor mensen die schulden hebben gemaakt of in ‘t makelaarsvak zitten en brallen over hoe groen het gras is hier en waar ze op vakantie kunnen. Lekker geloofwaardige tijdverspilling, maar goed dat je mij er op wijst dat het hier achterhaalde cijfers betreft!
  Het is zowiezo bizar als je bedenkt hoe snel schulden groter worden, niet alleen van mensen maar van bevolkingen. Daar gaat het natuurlijk voornamelijk over hier. Opvoedkunde?

 273. trol(erik) says:

  Floor: waarom niet gewoon voorlopige teruggave aanvragen??

 274. trol(erik) says:

  Nee niet doorhakken Floor, ben net zo vrolijk vandaag, mag jij de andere 30 dagen deze maand blij zijn, ok? We zien toch weer vriendjes….!!

 275. Floor says:

  trol(erik),

  haha, soms ben je best wel leuk, beetje naïve dat wel.

 276. Hermanes says:

  279Animal

  Huren is ook een schuld hebben,het is je maandelijkse schuld om in een huis te zitten wat niet van jouw is dus je betaald geld en krijgt er een levensbehoefte voor terug,die levensbehoeft heb jij je leven lang nodig (onderdak)

 277. trol(erik) says:

  Oke zal het nog een keer vermelden voor alle doemdenkers hier. Ik zit niet in het makelaars vak(als je dat al een vak kan noemen), en iedereen die daar over twijfeld is van harte welkom in het pitoreske Leidschenveen.! Bij deze duidelijk dus bij twijfels laat weten en we spreken af!!

 278. trol(erik) says:

  Floor,sssttt Voerman is toch weg voor een weekie zijn we stiekem vriendjes, maar als die retour komt gaan we weer keihard er tegen aan!…..klein kusjex

 279. de markies says:

  trol(erik):
  mooi man, de rum ook nog in de aanbieding vandaag, me dag kon na die prijsstijging van de woningmarkt al niet meer stuk nu al helemaal niet, het leven is mooi in de vinex!

  Claude, speciaal voor jou nog even,

  vreugdedansje,vreugdedansje, tis altijd lente in de ogen van ……

  Haha, op je ‘getrol’ na vond ik je reacties altijd heel goed en een mooi tegengeluid hier, maar Vinex, erik, dat meen je toch niet???

 280. trol(erik) says:

  de Markies, geloof me ik zou net als jou hebben gereageerd vroeger, maar met opgroeiende kinderen zou ik nergens anders willen wonen, MItS je de juiste buurt uitzoekt!! Ga is een kijkje nemen in bijvoorbeeld de rietbuurt,ook wel de dijken genoemd in Leidschenveen en maak vooral een ritje over de veendijk met de fiets, het is net een dorp, veel water en prachtige huizen. Ook vooral vriendelijke mensen! Ze zeggen zelfd goedenmorgen, echt tis waar !!

 281. Floor says:

  trol(erik): en iedereen die daar over twijfeld

  Dan zul je hier toch echt iets aan moeten veranderen, anders no way.

 282. trol(erik) says:

  solly voor de taal, bacootjes he…….

 283. trol(erik) says:

  Floor: Waar woon je eigenlijk zelf??

 284. Floor says:

  trol(erik),

  Dan ben jij kennelijk 24/7 aan de baco’s

 285. a says:

  snorkel:
  lorenzo,

  Misschien kunnen we zelf een “prijzenrichting-index” samenstellen door een algo dat gebruik maakt van
  – VEH marktindicator
  – Consumentenvertrouwen
  – Werkeloosheidscijfers
  – Rente
  – Huidige leverage vergeleken met Baselnorm
  – etc

  Ik ben van plan om op korte termijn een regressiemodel te maken met dergelijke inputvariabelen. Als ik een bevredigende fit krijg, zal ik het melden!

 286. Animal Crackers says:

  Romantische bubbles… Burp…

 287. trol(erik) says:

  Floor: hahah dat vind ik nou weer een erg leuke!! hahhahh geweldig!

 288. Animal Crackers says:

  When I say ‘The bear asked the rabbit:”Does shit stick to your fur?” does it ring a bell?

 289. trol(erik) says:

  a: Deze zin kan ik niet aan met alleen basis-school, er lezen ook wat minder intelectuelen mee, whahaahha

 290. Dawg says:

  Als de bovenvermelde link niet goed werkt.
  Dit plaatje dus:

  http://housepricesouthafrica.files.wordpress.com/2011/03/bubble-chart.gif

 291. B Botje says:

  Erik,

  Je berekeningen zijn onjuist.
  Zorgtoeslag max 170 Euro kindsgebonden budget zal niet veel hoger zijn dan 140 EUR voor 2 kinderen.

  Daarbij geldt in de bijstand een maximale vermogen voor een gezin van EUR 11,590 (incl waarde van bijv. Auto).
  Ook mag de waarde van het huis verminderd met de nog af te lossen hypotheek niet uitkomen boven de EUR 48,900
  Als je dus wilt speculeren op een bijstandsuitkering kun je beter stoppen met aflossen. Maar in dat geval ben je aan het huren van de bank, terwijl het huis steeds minder waard wordt.

 292. Floor says:

  Dawg: nakedcapitalism.co…-something-else.html

  Sorry, zie ‘m nu pas.

  Tja, een regelrechte tranentrekker.
  Maar weet je, I don’t care a damn, het is oorlog en voorlopig lees ik nergens in dat artikel dat ze netjes belasting betalen over die spaartegoeden zoals wij hier wel doen.
  Zie dus nog steeds niet in waarom wij die lui moeten bijstaan met onze centen.
  Die vergelijkingen met de US vind ik trouwens nogal lachwekkend.

 293. haasje says:

  @267 trolly,

  Ooit gehoord van een trendlijn?

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/12/kanttekeningen-bij-stijging-huizenprijzen-februari.xml

  De trendlijn bij deze grafiek is nog steeds naar beneden.

  Ook t.o.v. prijzen vorig jaar: daling met 8,3 %.

  http://www.nu.nl/economie/3375954/huizenprijzen-met-83-procent-gedaald.html

  Nu.nl: De prijsdaling is kleiner dan in januari, toen de huizen 9,6 procent goedkoper waren dan in dezelfde maand een jaar eerder.

  Maar het betreft woningen die in de december rush zijn verkocht. Dus zelfs voor het kleine plusje op de negatieve trendlijn is een aannemelijke tijdelijke verklaring.

  Om dan te gaan juichen als we van een prijsdaling van 9,6 naar 8,3 % jaar op jaar gaan, dat is Orwelliaanse Ministerie van Waarheid prietpraat. Ook wel NewSpeak genoemd, het Nieuwe Spreken.

  Om op te roepen direct te gaan kopen is ook verloochening van die kopers want in de meeste vraagprijzen is die daling t.o.v. vorig jaar nog niet verwerkt. In een dalende markt werkt de psyche van de verkopers nu eenmaal trager dan die van de kopers. (In een stijgende markt is dat juist omgekeerd, dan weet de verkoper niet hoe snel de laatste stijging te verwerken in de vraagprijs.)

 294. trol(erik) says:

  B. Botje, had wel weer verwacht dat er weer een rekenmachine zou langslopen….oke voor jou plezier dan maar paar plantjes in de kelder, eind goed al goed.

 295. trol(erik) says:

  thanx dawg, jij bent vast leraar.

 296. haasje says:

  Eigenlijk best wel nuttig om zo’n huizenlobby-trolly zijn argumenten te horen spuien. Zodra Eric met zinvolle dingen komt aanzetten die een kentering van de prijzen-ontwikkeling aankondigen, komt het instapmoment nabij.

  Zolang er alleen Orwelliaanse NewSpeak uitkomt, kun je rustig blijven wachten, dan gaat de daling nog wel even door. “Windvaan”-functie. Handig!

 297. trol(erik) says:

  Holy shit, Orwelliaanse New Speak, Windvaan functie, nou ik mag weer de woordenboeken in, pfff en dat met al die baco’s in me maag…….nou ja tis voor het goeie doel!

 298. Floor says:

  trol(erik),

  🙂 en nu naar je bedje, morgen moet je weer aan de bak

 299. Draaikont says:

  Floor:
  snorkel,

  Ja nogmaals Snorkel, dan laat je die pensioencenten toch lekker in die zuidelijke landen geinvesteerd staan, weet je tenminste zeker dat er geen stuiver van over blijft.

  Pensioenbeheer is iets heel makkelijks. Je hebt feitelijk maar twee keuzes. Of beleggen in obligaties van Zuid-Europese landen, of beleggen in de Nederlandse huizenmarkt.

 300. Dawg says:

  Floor: Zie dus nog steeds niet in waarom wij die lui moeten bijstaan met onze centen.

  Was zo ook niet afgesproken in de verdragen die aan de komst van de euro voorafgingen, maar die verdragen zijn al zo vaak geschonden. Waarom dan nu bij Cyprus een streep in het zand trekken en een berg collateral damage aanrichten voor een luizige 7 miljard. Ik snap er echt geen jota van.

 301. Floor says:

  Draaikont,

  Ik neem aan dat je dit sarcastisch bedoeld, dus ff ter verduidelijking, we hadden het hier over dat deel van de pensioenen die in de Zuid-Europese landen geinvesteerd zijn.

 302. Dawg says:

  trol(erik):
  thanx dawg, jij bent vast leraar.

  Moet je dat tegenwoordig al zijn om te weten wat een regressievergelijking met een goeie fit is?

 303. eric406 says:

  trol(erik):
  Holy shit, Orwelliaanse New Speak, Windvaan functie, nou ik mag weer de woordenboeken in, pfff en dat met al die baco’s in me maag…….nou ja tis voor het goeie doel!

  Wel eens Havana Club gehad? Dan laat je die Bacardi troep gelijk staan. Met name de anejo especial is goed weg te werken. Als je het puur ook lekker vind, dan zou ik de 7 anos eens proberen.

 304. Cartoonist says:

  Zit nu te kijken naar meldpunt op uitzending gemist. Best wel interessant.

  Aantal executieveilingen is zo laag omdat er een veelvoud van huizen onderhands verkocht wordt. Dit zijn allemaal verkopen waarin de verkoper met een flinke restschuld blijft zitten.

  Een andere verkoper blijft met twee huizen zitten en raakt werkeloos, 4 + 2 ton restschuld, ja die hebben toch minder hun verstand gebruikt en meer hun emoties. Dus toch wel dikke bult omdat je te hebberig bent geweest en op gevoel een tweede huis koopt omdat het zo’n leuke erker heeft.

  Dan een man in de schuldsanering moet 3 jaar leven van 5 euro/dag. Nou ja hij kan best zo nu en dan een karwijtje doen en zo een extraatje verdienen, plafonnetje witten of wat tuinonderhoud. Hij is per slot niet invalide. Dus zo slecht is hij er niet aan toe en na drie jaar klaar voor een schone start.

  Als klap op de vuurpijl komt Raymond Knops CDA 2e kamerlid, zo’n pluchezitter die met niksnutten en zich door lobbyisten laten feteren zijn nutteloze leven en portefeulle vult. Hij maakt veilinghandelaars zwart met laster door te beweren dat daar huizen worden gekocht die enkele dagen later onderhands met vele tienduizen euro’s winst weer worden verkocht. Deze CDAer vergeet even dat er altijd zeer hoge veilingkosten zijn die ook betaald moeten worden. Soms wel 10 duizenden euro’s aan veilingkosten per huis. De tijd dat veilinghandelaars makkelijk veel geld verdienden ligt toch echt in het verleden. Wat heb ik een hekel aan dat soort leugenachtige profiteurs als Knops. Hij was eerder wethouder in de gemeente Horst aan de Maas, waar zijn collega Jos van Rey berucht werd door grootschalig sjoemelen en corruptie met bevriende bouwers. Dat is zo’n beetje het onfris riekende milieu waar Knops vandaan komt.

 305. trol(erik) says:

  Oke Floor, worden de laatste loodjes voor de ww, ach tijd genoeg om thuuske beetje verder op te knappen……slaap zacht! Laten we met ze allen dromen over voerman, de kapitein van het schip hier op de huizenmarkt bubbel.Dat ie maar niet met sun express op weg was……

 306. RealisT says:

  Het beste nieuws dat ik vandaag heb gehoord is dat er in ongeveer 1 miljoen NLdse huiseigenaren onderwater staan. Dat betekent dus dat er miljoenen zijn die NIET onderwater staan. En die kunnen allemaal nog wèl verder zakken met de prijs…

 307. a says:

  Dawg: a zegt dat hij gaat proberen een wiskundige vergelijking te maken voor dit grafiekje van de Nederlandse huizenmarkt:

  google.nl/imgres?q…=1t:429,r:3,s:0,i:91

  Yes, hoewel het wel een vrij hoog casametrie gehalte heeft.

  Ik laat me graag inspireren voor wat betreft mogelijke verklarende variabelen. Zelf had ik in ieder geval het volgende lijstje in gedachten:
  – werkloosheid
  – consumentenvertrouwen
  – besteedbaar inkomen
  – hypotheekrente
  – hypotheekschuld/BBP
  – economische groei
  – bevolkingsaantal
  – aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen

  Ik ben verder op zoek naar een goede variabele voor de kredietverlening, waar bovendien betrouwbare data van is te vinden. Iemand een idee?

 308. B Botje says:

  Erik,

  Ik kan wel erg om je reacties lachen.
  Aan je reacties (met name de snelheid) waarop je reageert zie ik dat je geen domme jongen / man bent.

  Verder ben ik het met je eens dat je niet eindeloos kunt blijven speculeren op eventuele verdere dalingen. Je kunt altijd alles kapot blijven analyseren, maar je moet ook niet vergeten om te leven. Voor een vrouw en opgroeiende kinderen is een vaste plek ook een hoop waard.
  In de prijscategorie waarin je hebt gekocht zal de eventuele daling niet heel spectaculair meer zijn verwacht ik. Mensen zullen toch ergens moeten wonen en de huurmarkt wordt er ook niet beter op.

  Werk ze morgen 🙂

 309. trol(erik) says:

  eric406: Laat dat nou toevallig het tweede flesje zijn welke er staat, was in de aanbieding bij de dirx. Toch thanx voor de tip! Moet wel zeggen dat geen rum tegen die ik vroeger altijd weg werkte op isla margarita kan, dat was pas genieten voor 3 gulden hele fles.

 310. Dawg says:

  Floor:
  Draaikont,

  Ik neem aan dat je dit sarcastisch bedoeld, dus ff ter verduidelijking, we hadden het hier over dat deel van de pensioenen die in de Zuid-Europese landen geinvesteerd zijn.

  Nederland is domweg te klein geworden voor dat pensioenvermogen. Zijn gewoonweg niet genoeg beleggingsmogelijkheden voor. Misschien was de gemiddelde Nederlander wel een stuk beter af geweest met een lager pensioen en een afbetaald huis.

 311. Draaikont says:

  Daniel: Ik begrijp dan waarschijnlijk niet goed hoe het werkt.

  Ik kijk naar landen als zimbabwe, argentinie, weimar etc. Hyperinflatie maakte alles duurder en op een bepaald moment kost een brood 100.000 (ik noem maar wat). Iemand die NU een schuld heeft van 100.000 zal in bovestaand geval zijn schuld toch kwijt zijn als hij een brood op de plank heeft liggen en dat doorverkoopt? Of andere commodities/goederen bezit die mee zijn gestegen in prijs en verhandelbaar zijn?

  Wie weet eigenlijk wat er gebeurde met de vastgoedprijzen ten tijde van genoemde voorvallen?

  Allereerst kijk je naar de verkeerde situatie. Landen als Zimbabwe, Argentinie, Weimar zijn nu juist niet de situaties waar je naar moet kijken als je wilt weten wat “normale” inflatie doet. Je hebt al 100 keer je huis verloren tegen de tijd dat een brood 100.000 euro kost. Dat je die schuld dan ook niet meer hebt, boeit niet zoveel. De problemen in die situaties zijn heel wat groter dan hoeveel schuld je hebt.

  Verder vond handel in vastgoed natuurlijk niet plaats in de hyperinflaterende munt. Wat je kocht van je salaris waren ingeblikte bonen en dat soort spul. Niets zo waardevast als conserven. Vastgoed had je geen donder aan. Eer je de transactie rond had kon je de prijs vervijftigvoudigen.

 312. trol(erik) says:

  Ga nou echt pitten, morgen 10.00 uur sharp, gaan we is serieus het nieuws van de dag doornemen. Kijken wat voor ellende we wederom op ons dak krijgen en wat we nou weer is financieel kunnen ondersteunen, slaap zacht!

 313. Floor says:

  Dawg: Ik snap er echt geen jota van.

  Ik ook niet, probeer uitsluitend met behulp van mijn achterdochtig brein minstens gelijke pas te houden met die gasten.
  Een klein puntje is natuurlijk wel de Duitse verkiezingen dit jaar, Merkel kan natuurlijk niet de indruk wekken dat ze maar in de rondte smijt met de centen van Duitse onderdanen.
  Inderdaad een streep in het zand dus misschien, zo van tot hier en niet verder, jullie zullen zelf ook bij moeten dragen.

 314. Bug says:

  Dawg: Was zo ook niet afgesproken in de verdragen die aan de komst van de euro voorafgingen, maar die verdragen zijn al zo vaak geschonden. Waarom dan nu bij Cyprus een streep in het zand trekken en een berg collateral damage aanrichten voor een luizige 7 miljard. Ik snap er echt geen jota van.

  Een voorbeeld stellen ?

 315. RealisT says:

  Dawg: Ik snap er echt geen jota van.

  Ik wel. Het ging om het sentiment. Een zwartspaarderparadijs uit de stront trekken ligt niet zo goed bij de noordelijke kiezers. Alleen nu blijkt het confisceren van spaarcentjes nog net iets gevoeliger te liggen. Oeps…

  Wat ik trouwens niet begrijp is waarom men niet iets tegenover die confiscatie zet. Aandelen gas of zoiets. Dat zou de pijn over een aantal jaren kunnen verzachten.

 316. trol(erik) says:

  Hoor net dat er nu de meeste werklozen zijn in 30 jaar! nou het worden er nog Veel meer, dankzij die volslagen gestoorde regering hier……..moest het ff kwijt. Een stamgast PVDA stemmer, maar voor hoe lang nog……….

 317. Bug says:

  RealisT:
  Het beste nieuws dat ik vandaag heb gehoord is dat er in ongeveer 1 miljoen NLdse huiseigenaren onderwater staan. Dat betekent dus dat er miljoenen zijn die NIET onderwater staan. En die kunnen allemaal nog wèl verder zakken met de prijs…

  De kracht van positief denken.

 318. Floor says:

  RealisT,

  Ik denk dat we beter eerst eens na kunnen gaan denken over hoe we onze eigen pijn gaan verzachten.

  Night

 319. RealisT says:

  trol(erik): Hoor net dat er nu de meeste werklozen zijn in 30 jaar! nou het worden er nog Veel meer, dankzij die volslagen gestoorde regering hier

  Maar dat is toch juist goed. Wie werkloos is kan de hele dag op huizenjacht. En wie wil er nou lastig gevallen worden met werk als je druk bezig bent om je nieuwe koopwoning op te knappen en in te richten?

  Werken is zooo 2012!

 320. RealisT says:

  Floor: Ik denk dat we beter eerst eens na kunnen gaan denken over hoe we onze eigen pijn gaan verzachten.

  Night

  No Worries. Daar gaat erik met z’n toekomstige winst voor zorgen 😉

  Slaap lekker.

 321. RealisT says:

  Bug: De kracht van positief denken.

  Zo is het! Als jij zegt dat het glas nu 20% leeg is, dan zeg ik: nog 30% te gaan totdat het nog halfvol is. 😉

 322. Dawg says:

  @ Floor/Bug/Realist

  ‘s Kijken hoe ze die bankrun gaan tegenhouden als volgende week dinsdag de banken weer opengaan.

 323. Cartoonist says:

  “Startershuis voor één ton” http://bouwwereld.nl/nieuws/startershuis-voor-een-ton/

  De volgende passage viel mij op vanwege het ondeskundige gehalte.

  Volgens makelaars zijn de woningen nu zo’n 2 ton waard. Wie zo’n woning heeft kunnen bemachtigen, heeft dus eigenlijk een loterij gewonnen.”

  Maar dat is volgens Hans André de le Porte van de Vereniging Eigen Huis niet helemaal waar. “Makelaars kunnen wel zeggen dat ze het dubbele waard zijn, maar dat moet je niet zomaar geloven. De markt bepaalt de prijs en de prijzen zijn nog nooit zo laag geweest. Bovendien zijn de huizen alleen geschikt voor starters en die kunnen geen twee ton betalen.”

  De makelaars die deze woningen van 1 ton op twee ton taxeren zijn mogelijk die vrienden waar onze huistrol erik het vandaag over had. Taxeren is natuurlijk een vak en makelaar kan tegenwoordig iedere louche tweedehands autoverkoper zich noemen.

  Marktkenner Laporte, het boegbeeld van de vereniging geleasd huis roept:
  “De markt bepaalt de prijs en de prijzen zijn nog nooit zo laag geweest”

  Kennelijk zat Hans ten tijde van de huizencrisis 1978-1983 en vlak daarna meer in de kroeg omdat hij toen nog student was en heeft hij weinig interesse in geschiedenis. Maar dat de prijzen nog nooit zo laag zijn geweest is gewoon een oerdomme uitspraak van Laporte.
  We hoeven maar naar de bekende herengrachtindex te kijken om te zien dat huizen nu gewoon nog steeds 35% te duur zijn.

 324. ulrich says:

  Vroeg me af of je huis krijgt als je een jaarcontract hebt. En of ze dan extra zekerheden willen. Als ik hoor dat er nog maar enkele duizenden vaste aanstellingen per jaar worden gegeven dan kan de instroom van jongeren niet groot zijn.
  @Trol (kater?) ik vroeg me af waar een huurhuis van 800 Euro 3 maanden leeg kan staan. Ik ken genoeg mensen die hiervoor willen tekenen.
  Het aantal fallisementen, schuldsaneringen en ontslagen neemt toe in mijn omgeving. Elke dag hoor ik nieuwe ellende. Ook heb ik het idee dat veel mensen er een beetje doorheen zitten.

 325. ll says:

  Huizenprijzen op hetzelfde niveau als tien jaar geleden.
  NVM prijzen zakken dit jaar nog verder…..

  Elsevier.

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=37610&LA=NL

  WOZ in 2000 80k

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=37610&LA=NL

 326. frank says:

  @ bijna allemaal
  Ik lees dit blog al geruime tijd en vond het altijd een interessant podium met goede argumenten. Ik snap dan ook niet dat er zoveel gereageerd wordt op Erik, die nauwelijks of geen zinvolle argumenten noemt maar alleen populistische uitspraken doet om jullie te stangen.

  Het blog wordt hierdoor enorm vervuilt en steeds minder interessant om te lezen. Ergo: Als jullie daarmee doorgaan slaagt hij wellicht in zijn opzet (als dat zijn opzet zou zijn) het forum tot een niet interessant podium te degraderen.

  Begrijp me niet verkeerd, ik ben zeer geinteresseerd in andere tegengeluiden maar dan wel gefundeerd.

  Vandaar mijn verzoek om niet te reageren op Erik (tenzij er goede argumenten komen, hoe hij oa. ziet dat onze nationale hypotheekschuld nog eens even significant kan groeien (want dat moet gebeuren als prijzen stijgen en zelfs als ze gelijk blijven..)

 327. Maria says:

  frank: Het blog wordt hierdoor enorm vervuilt en steeds minder interessant om te lezen. Ergo: Als jullie daarmee doorgaan slaagt hij wellicht in zijn opzet (als dat zijn opzet zou zijn) het forum tot een niet interessant podium te degraderen.

  En volgens mij is dat inderdaad zijn opzet!

 328. Adamus says:

  Maria: En volgens mij is dat inderdaad zijn opzet!

  En mission accomplished. Met open ogen ingestonken en dat kan de admin zich ook aantrekken. Kan me ook niet voorstellen dat er een spamfilter is waarover weleens geklaagd wordt.

  HUIZENMARKT IN VRIJE VAL. NO EXIT.

 329. ulrich says:

  Nederland is toch wel een zuur land aan het worden. Verschrikkelijke focus op veelverdieners, onder water. Denk dat het nieuws de komende jaren nog veel somberder wordt.

  (/positieve mode aan)
  Tijd voor iets positiefs. Vond het idee van die berg in zee wel leuk. Waarom geen leuke initiatieven van collectieven zoals in Oostenrijk die huizen bouwen. Of gezellig met alle werkelozen een nieuwe polder maken.

  Laten we weer eens wat waarde creeeren,in plaats alleen te focussen op nepgeld, opgeklopte huizenprijzen, aandelen en goud.
  (/positieve mode uit)

  Frank heeft wel gelijk. Ik wordt ook een beetje moe van iemand die zijn gelijk wil halen over zijn koop. Los van het feit dat ik er voor mijn verdriet niet zou willen wonen, is het een goede keus als hij zijn baan behoud en een leuke tijd heeft met zijn kinderen in een woning die hem bevalt. En tegen de tijd dat hij met pensioen gaat dragelijke lasten heeft. Niemand kan voorspellen wat een verstandige keuze is, gezien de waardeontwikkeling van huizen en de risico’s met het stallen van spaargeld. Mijn indruk is dat we een Japans scenario gaan bewandelen, maar dat dacht ik ook in de jaren 90.

 330. ll says:

  Adamus: En mission accomplished

  Gehackt door Hogehuizenprijzenminnend NL ? Alweer ? … het zal toch niet waar zijn……..

 331. maarten says:

  Adamus,

  alle maatregelen om de crisi te bezweren sinds 2008 waren een grote klucht, want desondanks nu in 2013 leidend tot bankenrun op mini landje Cyprus met uitstraling naar heel Zuid Europa. Politici willen vertrouwen herstellen, terwijl iedereen inmiddels weet dat de huizenprijzen in Nederland te hoog zijn voor Jan Modaal. Het eniga beleid dat politici rest is financieele repressie, lijkt het. Als je je plek maar weet als burgertje

 332. maarten says:

  als iedereen tegelijk naar de bank gaat moet de EU centrale bank, net als Bernanke, geld drukken tot ze scheel is

 333. Draaikont says:

  Floor:
  Draaikont,

  Ik neem aan dat je dit sarcastisch bedoeld, dus ff ter verduidelijking, we hadden het hier over dat deel van de pensioenen die in de Zuid-Europese landen geinvesteerd zijn.

  Ik zal het anders zeggen. Het deel van het pensioengeld dat in Zuid-Europese landen belegd is is in tegenstelling tot wat jij beweert niet significant. Een eventuele herbestemming voor dit niet-significante gedeelte verwordt daarmee tot een discussie in de marge, maar als die dan toch gevoerd moeten worden dan hebben we daarvoor tal van keuzes. De Nederlandse vastgoedmarkt is er daar slechts één van en hoewel niet de slechtste mijns inziens ook niet de beste.

 334. Mastah says:

  Adamus: En mission accomplished. Met open ogen ingestonken en dat kan de admin zich ook aantrekken. Kan me ook niet voorstellen dat er een spamfilter is waarover weleens geklaagd wordt.

  Er is wel degelijke en spam-filter, dat is waarom die nummertjes zo blijven hangen.

  Wat ik wel aan de admin zou willen vragen, zou het misschien mogelijk zijn een (salted) hash van bijvoorbeeld de IP’s te hangen aan berichten? Dan kunnen we de gewone forum-leden zien of iemand onder meerdere namen hier post, zodat er geen discussies met nep-personen ontstaan.

  trol(erik): Gaat toch hard met de verkopen van het laatste nieuwbouw project in de buurt, Couperus in ypenburg, Den Haag.

  Ik kreeg gisteren *weer* een ‘officieel’ vorm gegegeven foldertje van de gemeente in de bus, lijkt er op dat ze toch vrij panisch zijn dat ze hun nieuwbouwprojecten niet verkocht krijgen. Dus geven nu als gemeente en makelaars GRATIS advies!!!111111 Totaal niet in hun eigenbelang, natuurlijk 😛

 335. renren says:

  Frans: Hmmm.. dat is dus een verlies van 13 jaar aan 3% inflatie. Zonder de rente op de rente te rekenen is dit al een verlies van 39%…

  Als je altijd zo rekent kun je nog geen pak melk kopen.

 336. Expat says:

  Maria,

  Misschien wel “hun” opzet (groepje makelaars?)? Ik zie verdacht veel stemmingswisselingen en inconsistencies. En dan nog ergens zoveel tijd insteken zonder duidelijk doel?

 337. Nico de Geit says:

  Cartoonist:
  Zit nu te kijken naar meldpunt op uitzending gemist. Best wel interessant.

  Aantal executieveilingen is zo laag omdat er een veelvoud van huizen onderhands verkocht wordt. Dit zijn allemaal verkopen waarin de verkoper met een flinke restschuld blijft zitten.

  Een andere verkoper blijft met twee huizen zitten en raakt werkeloos, 4 + 2 ton restschuld, ja die hebben toch minder hun verstand gebruikt en meer hun emoties. Dus toch wel dikke bult omdat je te hebberig bent geweest en op gevoel een tweede huis koopt omdat het zo’n leuke erker heeft.

  Dan een man in de schuldsanering moet 3 jaar leven van 5 euro/dag. Nou ja hij kan best zo nu en dan een karwijtje doen en zo een extraatje verdienen, plafonnetje witten of wat tuinonderhoud. Hij is per slot niet invalide. Dus zo slecht is hij er niet aan toe en na drie jaar klaar voor een schone start.

  Als klap op de vuurpijl komt Raymond Knops CDA 2e kamerlid, zo’n pluchezitter die met niksnutten en zich door lobbyisten laten feteren zijn nutteloze leven en portefeulle vult.Hij maakt veilinghandelaars zwart met laster door te beweren dat daar huizen worden gekocht die enkele dagen later onderhands met vele tienduizen euro’s winst weer worden verkocht.Deze CDAer vergeet even dat er altijd zeer hoge veilingkosten zijn die ook betaald moeten worden. Soms wel 10 duizenden euro’s aan veilingkosten per huis. De tijd dat veilinghandelaars makkelijk veel geld verdienden ligt toch echt in het verleden. Wat heb ik een hekel aan dat soort leugenachtige profiteurs als Knops. Hij was eerder wethouder in de gemeente Horst aan de Maas, waar zijn collega Jos van Rey berucht werd doorgrootschalig sjoemelen en corruptie met bevriende bouwers. Dat is zo’n beetje het onfris riekende milieu waar Knops vandaan komt.

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1333106

  Eindelijk uitgevonden hoe je om silverlight heen komt: rechtsboven – instellingen – kies flash.

  Opmerkelijk om te zien hoe handelaren door het slijk gehaald worden. Die mensen in Friesland kregen wel een mooie huurwoning, in mijn beleving is het op veel plaatsen heel moeilijk een woning te huren, zeker als je in de financiële ellende zit.

 338. Nico de Geit says:

  Over Erik, Hermanus, Ed en anderen: altijd goed om de ideeën van hen aan te horen. Faillissementen overal, mensen raken hun baan kwijt of ze krijgen minder betaald. Erik besteld gewoon een nieuwe dakkapel, gaat gezellig op reis en geniet van lage maandlasten.

  Doet me denken aan deze hypotheek-commercial van voor de crisis: http://www.youtube.com/watch?v=Oe_PUve7kpc

  Vergis je niet, Nederland zit vol met dat soort personen.

 339. Floor says:

  Draaikont: Ik zal het anders zeggen. Het deel van het pensioengeld dat in Zuid-Europese landen belegd is is in tegenstelling tot wat jij beweert niet significant. Een eventuele herbestemming voor dit niet-significante gedeelte verwordt daarmee tot een discussie in de marge, maar als die dan toch gevoerd moeten worden dan hebben we daarvoor tal van keuzes. De Nederlandse vastgoedmarkt is er daar slechts één van en hoewel niet de slechtste mijns inziens ook niet de beste.

  Hoeveel is niet signigicant?

 340. erik(trol) says:

  Frank. Hoor ik het nou goed, ben je voor een ban op tegengeluid? Ik zou zeggen ga in een land wonen als Noord Korea, daar voel jij je vast beter op je plek.

  10.00 uur sharp as promised.

 341. Nico de Geit says:

  Ontslagen, hypotheek niet meer betalen, huis gedwongen verkocht, restschuld. Schuldsanering en een mooie huurwoning en een uitkering om eten te kopen – niet veel, maar toch.

  Misschien zijn het de eerste druppels van een storm die los gaat barsten. De eerste druppels zijn op te vangen, maar als er een stortbui komt? Maar goed, daar zijn de goed gevulde pensioenpotten voor. Zijn de pensioenfondsen al genationaliseerd?

  Hoe zien de pensioenpotten er na de stortbui uit?

 342. erik(trol) says:

  Ulrich, Ik ken ook genoeg mensen die in een huurhut willen wonen van 700 euro. Alleen verdienen die mensen allemaal meer dan 43000 euro.

 343. Nico de Geit says:

  Zes ton restschuld en dan wegkomen met drie jaar schuldsanering. Het tast mijn rechtsgevoel aan. Decennialang hebben ze geleefd als God in Frankrijk en laten een enorme bende achter. Dat soort hoort niet in de schuldsanering maar in een werkkamp.

 344. lorenzo says:

  snorkel: lorenzo,
  Misschien kunnen we zelf een “prijzenrichting-index” samenstellen door een algo dat gebruik maakt van
  – VEH marktindicator
  – Consumentenvertrouwen
  – Werkeloosheidscijfers
  – Rente
  – Huidige leverage vergeleken met Baselnorm
  – etc

  Ook daar kan ik weinig mee.
  In deze wereld waar iedereen een mening heeft en zelfs gelijk wil moeten we eerst bij het begin beginnen.
  Waarom zijn de prijzen in het verleden gestegen ( en heb ik veel verdiend) ?
  (Met een term als ”consumentenvertrouwen” heb ik net me billetjes scoongemaakt , terzijde )
  Dat moeten we eerst mee beginnen , erkennen dat we het te goed hebben gehad en dat hoor ik te weinig .
  Kortom ,eerst erkennen en dan het probleem oplossen . Daar zijn we nog niet aan toe want C.D fase. Dat kost tijd en vind ik prima.

 345. lorenzo says:

  De cyprioten willen niet erkennen dat ze al jarenlang door Merkel worden gesubsidieerd, 6 % interest ontvangen en nu hun eigen rotzooi , want onhoudbaar , moeten oplossen .
  De mens is een oppertunistisch wezen , dat moet die eens afleren en dat gaat gebeuren .

 346. erik(trol) says:

  Nico de Geit: Ook in raak zeer waarschijnlijk mijn baan kwijt door faillisement. Is dat erg? Nou ja vervelend, maar maak me er niet al te druk om. En ja ik plaats een dakkapel op me huis en ja ik laat me huis verven en ja ik heb een huis gekocht, juist omdat ik liever in een huis woon met 485 euro maandlasten dan in een huis met 800 euro maandlasten en weten dat je als je je baan verliest geen huis meer kan kopen en dat je dus vast zit aan die lasten, gevangen in je eigen sociale huurwoning. Punt blijft hoe slecht het ook gaat met de economie ook, wonen is nummer 1 basisbehoefte en dat kost altijd geld. Ik hoor alleen maar dat het dom is om te kopen omdat de waarde van de woning elke maand zou dalen(overigens klopt dat niet, kijk naar afgelopen maand bv), wat dacht je van je kinderen op zwemles, buitenschoolse sportactiviteit, peuterspeelzaal. Heb nieuws voor je Nico, mijn ex buren kunnen dat niet meer betalen en die wonen allemaal in een prachtige sociale huurwoning met een huur die alleen maar hoger wordt,d aar wel is over nagedacht? Kortom het maakt geen ruk uit wat de woningmarkt doet, je moet zorgen dat jou situatie aansluit bij je inkomsten, en als je dat in eigen hand kan hebben moet je er naar handelen. Mijn streven was een vaste lasten met 2 opgroeiende kinderen van max 1000 euro in de maand. Dat heb ik nu in elk geval voor de komende 10 jaar, wat de woningmarkt de komende tijd gaat doen zal me verder ruk wezen, al heb ik natuurlijk liever dat de prijsdaling niet te ernstig wordt, lijkt me logisch met een koophuis.

 347. afbetaalde huiseigenaar says:

  een beetje grappen en grollen met erik is prima..
  hij is zo voorspelbaar en dat maakt het soms best wel aardig-
  moet zeker niet geband worden…

  maar neigt m.i. ondertussen wel naar dominant narcisme- zelf verliefd? ..spiegeltje spiegeltje aan de wand wie is hier de slimste in het land…

  nogmaals leuk tussendoortje als er verder luwte is met de berichtgeving van het huizenfront..maar svp niet ten laste van het inhoudelijke..

  die terughouding kan je van Erik niet verwachten…zit niet in het beestje..in tegendeel: hoe meer tegengas hoe leuker hij het vind..
  slam catching is fun!

  dus hebben de posters met het bewust wel of niet reageren het zelf in de hand…

 348. maarten says:

  erik(trol),

  financieele repressie van huurders is geen halleluja verhaal, maar is slecht voor vetrouwen en consumptie. prijzen van koophuizen zijn te hoog en dus wordt er geen huis meer verkocht. Veel huiskopers zijn geen spekkopers gebleken bij verkoop van hun huis (en voor sommigen geldt: ondanks hun mensbeeld)

 349. Frans says:

  lorenzo:
  De cyprioten willen niet erkennen dat ze al jarenlang door Merkel worden gesubsidieerd, 6 % interest ontvangen en nu hun eigen rotzooi , want onhoudbaar , moeten oplossen .
  De mens is een oppertunistisch wezen , dat moet die eens afleren en dat gaat gebeuren .

  http://market-ticker.org/post=219004

 350. lorenzo says:

  Vertel eens Frans , wat staat daar .

 351. snorkel says:

  lorenzo,

  Ik hoop het met je mee, maar ga er maar gerust van uit dat we over een jaartje of 20 weer exact dezelfde fout gaan maken. De mensheid is gewoon intrinsiek (te) optimistisch. Dat heeft als voordeel dat we steeds meer kunnen, maar als nadeel dat we eens in de zoveel tijd doorschieten in onze verwachting dat we eeuwige groei kunnen bewerkstelligen.

 352. maria says:

  Gisteren een vastgoedveiling meegemaakt.
  Het was mij al lang duidelijk, maar nu begrijp ik helemaal waarom executieveilingen tegen gehouden worden. Appartementen die een vraagprijs op de markt hebben van 99.000,= weg voor 32.000,=. Een mooi bedrijfspand voor 48.000,=, als je zou slopen hield je nog geld over aan de gebruikte materialen!
  Hier kunnen dus zelfs de hoge veilingkosten tegen op.

  De storm moet nog beginnen maar valt niet tegen te houden, riemen vast, het gaat heel ruw worden!!

 353. johan says:

  De rekenmethode woningprijs over de maand februari gepubliceerd door CBS en Kadaster is niet hetzelfde als de voorgaande maanden.
  Zie toelichting CBS:
  ‘De PBK is beschikbaar vanaf januari 1995. Deze cijfers zijn 24 januari 2008 voor het eerst gepubliceerd. Op 21 augustus 2009 is de gemiddelde verkoopprijs – eveneens beschikbaar vanaf januari 1995 – voor het eerst gepubliceerd. Vanaf 21 januari 2010 is de PBK ook beschikbaar naar 40 COROP-gebieden en 25 grootste gemeenten (meer dan 100.000 inwoners) – eveneens vanaf januari 1995. De totale waarde van de verkoopprijzen is sinds 21 juni 2010 eveneens beschikbaar vanaf januari 1995. Vanaf 21 februari 2013 zijn de gewichten gebaseerd op de waarde van de woningvoorraad en niet meer op de som van de verkoopprijzen van de woningen die zijn verkocht in een recent jaar. Dit betekent dat de PBK voortaan de prijsontwikkeling volgt van de totale voorraad bestaande koopwoningen en niet meer alleen van het deel dat in die periode is verkocht.’
  Hoe zou de uitkomst zijn met de vorige methode?

 354. rubje says:

  Bij het rtl artikel over de vele huizen die onderwater staan is het jammer dat ze zo hoog van de toren blazen over het percentage in alle programma’s. Lees je echter het hele artikel dan weet je dat het lager uitvalt omdat hier het gestorte bedrag op spaarrekening/beleggingsrekening waarmee over 30 jaar alles wordt terugbetaald niet wordt meegenomen.
  In mijn kenniskring heeft bijna iedereen een bankspaarhypotheek. Volgens de cijfers zullen er genoeg onder water staan, maar in de praktijk hebben ze toch al weer genoeg op de tegenrekening staan om bij verkoop van het huis niet met een schuld achter te blijven.

 355. rubje says:

  @maria cijfers op sommige vielingen zijn inderdaad heel extreem.

  Zelf heb ik daar iets gekocht. Het huis is op zijn hoogtepunt in 2008 voor 389.000 gekocht. Op de veiling kon ik het kopen voor 199.000(met veilingkosten 208.000)

  Dat mensen er ooit 389,000 voor hebben betaald zal ik nooit begrijpen, maar 2 ton vind ik persoonlijk een mooi bedrag.

 356. snorkel says:

  ulrich: ik vroeg me af waar een huurhuis van 800 Euro 3 maanden leeg kan staan. Ik ken genoeg mensen die hiervoor willen tekenen.

  Wellicht heb ik daar wel een verklaring voor. De woning die ik nu huur heeft namelijk ook maaaaaaanden leeg gestaan tussen het moment dat de vorige huurster overleed en ik er in kwam:
  – De WoCo heeft eerst een half jaar geprobeerd de woning te verkopen. Er zat geen te koop bord op, dus dat zag je er niet aan af. Dit is (natuurlijk) niet gelukt.
  – Daarna hebben ze besloten om ‘m dan maar zo op te pimpen dat hij in de geliberaliseerde sector valt. Dat verbouwen heeft ook nog een paar maanden geduurd: nieuwe badkamer en keuken, nieuwe inbouwkasten, CV aangelegd door de hele woning. spiksplinternieuwe superdeluxe CV-combiketel, muren plafonds en vloeren opnieuw gedaan, etc.
  – Daarna heeft het nog minimaal een maand geduurd voordat hij verhuurd was (aan mij dus)
  – Daarna heeft het nog bijna een maand geduurd voordat ik er echt in ging
  – En zelfs daarna hebben 2 kamers nog een tijdje leeg gestaan terwijl ik vloeren legde en schilderde, dus van de straat gezien leek het alsof de woning nog steeds leeg stond
  Al met al stond de woning voor de onoplettende kijker misschien wel een jaar leeg.

 357. JPH says:

  Tja als je een huis in ’97 gekocht hebt en ruim 10 jaar later verkoopt met 2 ton restschuld mag je toch ook wel je hand in eigen boezem steken.

  Ken toevallig ook zo’n veilinghandelaar, maar die markt is ook compleet ingestort. Dikke bak ingeruild voor een middenklasser en meeste kluspersoneel is ontslagen.
  Heel merkwaardig dat ze doen alsof het raar is dat een potentiele koper even komt kijken hoe het huis eruit ziet. Sterker nog, als die mensen een kleinere restschuld willen zouden ze juist die handelaren binnen uit moeten nodigen voor een rondleiding en laten zien welke schulden er liggen die opeisbaar zullen zijn bij de nieuwe koper. De waarde ligt immers veel lager als je niet goed weet je koopt.

 358. JPH says:

  Oh iets fout gedaan met verwijzen.

 359. snorkel says:

  Whaahahaha! Makelaars gooien het ook maar over een andere boeg: Ze gaan voor de “menselijke en persoonlijke” aanpak en BLOGGEN op Funda over de te koop staande woning. Je zou er bijna zin in krijgen eens een bezoekje te brengen aan de Sneeuwklokjessstraat 23 te Den Haag. Leuk om te zeggen ook; sneeuwklokjessssssstraat! De koper heeft het goed gezien…

  http://www.funda.nl/koop/s-gravenhage/appartement-48639527-sneeuwklokjestraat-23/omschrijving/

 360. Claude says:

  rubje: In mijn kenniskring heeft bijna iedereen een bankspaarhypotheek. Volgens de cijfers zullen er genoeg onder water staan, maar in de praktijk hebben ze toch al weer genoeg op de tegenrekening staan om bij verkoop van het huis niet met een schuld achter te blijven.

  Nadeel van een bankspaarhypotheek van 50% is dat je zo weinig spaart gedurende de eerste jaren. Zelfs na 10 jaar heb je slechts iets van 10%-12% van de gehele som gespaard. Dan heb je, wanneer je destijds nog met 10% kosten koper hebt gekocht, pas na een jaar of 8 de kosten koper terugverdiend. Probleem is dat de meesten, en zeker de jongere huizenkopers, maar een jaar of 8 of zelfs minder in hun eerste woning zitten. Daarom sta je nog steeds onder water.

  Voorts ben ik van mening dat banksparen een vorm van belastingontwijking is en daarom afgeschaft zou moeten worden. Dit kan eenvoudig door het spaarsaldo als aflossing te gebruiken en voor de rest de rit uitzitten met een annuïteitenhypotheek. Dit zou op de middellange termijn de overheid veel geld schelen en zou ook fair zijn ten opzichte van toekomstige toetreders van de woningmarkt. Maar dat geheel terzijde.

 361. lorenzo says:

  rubje: @maria cijfers op sommige vielingen zijn inderdaad heel extreem.
  Zelf heb ik daar iets gekocht. Het huis is op zijn hoogtepunt in 2008 voor 389.000 gekocht. Op de veiling kon ik het kopen voor 199.000(met veilingkosten 208.000)
  Dat mensen er ooit 389,000 voor hebben betaald zal ik nooit begrijpen, maar 2 ton vind ik persoonlijk een mooi bedrag.

  Gaat verboden worden , nu al veelal online veilingen waarbij de koper dezelfde privileges gaat krijgen als bij onderhandse verkoop , als huurbeding bepalingen , bezichtigingen ed.

 362. Nico de Geit says:

  Even over afmijnen:

  Stel je voor twee personen roepen tegelijk ‘mijn’ Althans, er zit een kwart seconde tussen. Gaat de woning dan naar de persoon die het eerste ‘mijn’ riep of gaat de veiling dan verder tussen die twee personen?

  Ik betaal liever niet te veel.

 363. snorkel says:

  Claude: Voorts ben ik van mening dat banksparen een vorm van belastingontwijking is en daarom afgeschaft zou moeten worden. Dit kan eenvoudig door het spaarsaldo als aflossing te gebruiken en voor de rest de rit uitzitten met een annuïteitenhypotheek. Dit zou op de middellange termijn de overheid veel geld schelen en zou ook fair zijn ten opzichte van toekomstige toetreders van de woningmarkt. Maar dat geheel terzijde.

  FTW Claude! Helemaal mee eens 😉

 364. Maria says:

  rubje:
  @maria cijfers op sommige vielingen zijn inderdaad heel extreem.

  Zelf heb ik daar iets gekocht. Het huis is op zijn hoogtepunt in 2008 voor 389.000 gekocht. Op de veiling kon ik het kopen voor 199.000(met veilingkosten 208.000)

  Dat mensen er ooit 389,000 voor hebben betaald zal ik nooit begrijpen, maar 2 ton vind ik persoonlijk een mooi bedrag.

  Voor € 200.000,= (440.742,= guldens) moet ik in ieder geval heel lang werken!!

 365. lorenzo says:

  Nico de Geit: Even over afmijnen: Stel je voor twee personen roepen tegelijk ‘mijn’ Althans, er zit een kwart seconde tussen. Gaat de woning dan naar de persoon die het eerste ‘mijn’ riep of gaat de veiling dan verder tussen die twee personen? Ik betaal liever niet te veel.

  eerst voorwaarden lezen , anders zitten we ( belastingbetaler) weer met de volgende crisis.

 366. Maria says:

  Claude: Voorts ben ik van mening dat banksparen een vorm van belastingontwijking is en daarom afgeschaft zou moeten worden. Dit kan eenvoudig door het spaarsaldo als aflossing te gebruiken en voor de rest de rit uitzitten met een annuïteitenhypotheek. Dit zou op de middellange termijn de overheid veel geld schelen en zou ook fair zijn ten opzichte van toekomstige toetreders van de woningmarkt. Maar dat geheel terzijde.

  Eens!

 367. Maria says:

  Nico de Geit:
  Even over afmijnen:

  Stel je voor twee personen roepen tegelijk ‘mijn’ Althans, er zit een kwart seconde tussen. Gaat de woning dan naar de persoon die het eerste ‘mijn’ riep of gaat de veiling dan verder tussen die twee personen?

  Ik betaal liever niet te veel.

  Eerste persoon die mijn roept!

 368. rubje says:

  Claude,

  Ik ben het met je eens dat banksparen een soort van belastingontduiking is. En vind het ook terecht dat het nu niet meer kan.
  Maar ik ben ook niet roomse dan de paus… Dus zolang het nog kan maak ik nog gebruik van de bankspaarhypotheek.
  Overigens heb jij het over 50%, gelukkig hebben de meeste mensen die ik ken gewoon 100% aflossing. Ik hoop dat de overheid dit ook nog eens gaat verplichten…

 369. Freddy says:

  Het is misschien eerlijk als spaarders beloond worden en schuldenaren bestraft. Helaas heeft het overgrote deel van Nederland een schuld. Politiek gezien zullen de schuldenaren dus beschermd of ondervangen worden. Kijk maar hoe weinig er gedaan is aan de bestaande gevallen en hoeveel nieuwe regelingen er getroffen zijn. Helaas is de harde waarheid dat verdere prijsdaling zal leiden tot verdere steunmaatregelen, ten koste van de spaarders en huurders. Misschien toch een goed koopmomentje?

 370. rubje says:

  Maria,

  Klopt voor 2 ton moet ik ook nog wel even werken. Gelukkig is mijn hypotheek ook nog weer eens lager dan dat bedrag.
  Maar de mensen die hier aangeven om helemaal zonder hypotheek een huis te gaan kopen, dat zag ik niet zitten. Na mijn studententijd heb ik de eerste 7 jaar nog wel samen gewoond met andere huisgenoten omdat ik het jammer vond te veel geld aan een onderkomen uit te geven. Maar op een gegeven moment wil je toch alleen met vriendin gaan samen wonen en bereid zijn voor eventuele kinderwens.
  Persoonlijk kom ik niet in aanmerking voor de sociale huurwoningen en als ik huizen tegen kwam onder de 700 euro dan waren dat niet de wijken waar mijn vriendin savonds alleen over straat kon lopen laat staan dat ik mijn kinderen daar wil zien opgroeien.

  Dat waren voor mij genoeg redenen om te kopen met hypotheek.
  Op het moment zijn mijn maandlasten voor hypotheek met 100% aflossen rond de 700 euro. Dat was mij met huren niet gelukt.

 371. maria says:

  rubje,

  Ik denk ook wel dat jij een goede koop hebt gedaan!

 372. erik(trol) says:

  Rubje: Goed gedaan!

 373. ll says:

  Ondertussen op Cyprus, het is druk in de hotels, Russen en Ieren proberen nog hun centjes terug te krijgen.

  “I found it hard to get into a hotel room here. Everything has been booked up by the Russians coming in to withdraw their cash.’

  http://www.independent.ie/business/irish/irish-property-speculators-fear-for-cash-in-cypriot-account-29147429.html

 374. erik(trol) says:

  Freddy, jij begrijpt het!

 375. ll says:

  IMF, NL focus op groei……….

  “The ongoing but necessary deleveraging of household and bank balance sheets will continue to weigh on economic activity over the medium term,

  Read more: http://www.foxbusiness.com/news/2013/03/19/imf-calls-on-netherlands-to-focus-on-growth/#ixzz2OGfpEn2I

 376. Mastah says:

  Freddy: Helaas is de harde waarheid dat verdere prijsdaling zal leiden tot verdere steunmaatregelen, ten koste van de spaarders en huurders.

  Totdat het niet meer kan, de achterliggende vraag is namelijk: “Hoeveel kan de politiek daadwerkelijk doen om de markt te (blijven) beïnvloeden?”

  Ik ben wel met je eens dat het electoraal interessant kan zijn om nog meer steunmaatregelen uit de kast te trekken, en dat politici geneigd kunnen zijn om dit te doen. Maar vergeet niet, dat zodra de financiële markten het vertrouwen enigzins verliezen, of de spaarpotjes van de vriendjes (zoals de pensioenfondsen) niet voldoende zijn het “Game Over” is. Dan is er niks meer te willen, zie als voorbeeld de huidige beslommeringen in Zuid-Europa.

  Wat daarnaast ook interessant is, niet iedere huiseigenaar is schuldenaar, of grote schuldenaar. Als je van de generatie van Voerman bent, dan boeit de waarde van je huis een stuk minder dan de inhoud van de pensioenpot. Het huis is immers om te wonen, de pensioenpot is om van te leven, diegenen zullen dit liever niet omdraaien (je huis dmv een opeet-hypotheek gebruiken om van te leven, en wonen in je pensioenpot).
  Met elke steunmaatregel die uit de kast getrokken kan worden, verschuift de grens tussen de groep begunstigden en betalers. Na een tijdje is de groep begunstigden te klein, en zijn ze electoraal niet meer zo interessant.

 377. maarten says:

  Freddy,

  Freddy, alleen is die strategie niet erg robuust: volharden in de foute investeringen lost niets op: ondersteuning van kopers die ook alleen kochten omdat het een korte tijd geld opbracht omdat prijzen altijd stegen

 378. Adamus says:

  lorenzo:
  De cyprioten willen niet erkennen dat ze al jarenlang door Merkel worden gesubsidieerd, 6 % interest ontvangen en nu hun eigen rotzooi , want onhoudbaar , moeten oplossen .
  De mens is een oppertunistisch wezen , dat moet die eens afleren en dat gaat gebeuren .

  Gezien het risico is 6% te weinig.

 379. RealisT says:

  erik(trol):
  Kortom het maakt geen ruk uit wat de woningmarkt doet, je moet zorgen dat jou situatie aansluit bij je inkomsten, en als je dat in eigen hand kan hebben moet je er naar handelen. Mijn streven was een vaste lasten met 2 opgroeiende kinderen van max 1000 euro in de maand. Dat heb ik nu in elk geval voor de komende 10 jaar, wat de woningmarkt de komende tijd gaat doen zal me verder ruk wezen, al heb ik natuurlijk liever dat de prijsdaling niet te ernstig wordt, lijkt me logisch met een koophuis.

  Je hebt dus gewoon gekocht om op de korte termijn de maandlasten te verlagen en op lange termijn de daling van je woningwaarde voor lief te nemen.

  Da’s op zich helemaal geen onredelijk plan, maar al je geouwehoer over binnenkort weer stijgende prijzen en aantrekkende economie slaat, zoals keer op keer hier wordt aangetoond, helemaal nergens op.

  Bij mij in de buurt kun je voor 600-800 per maand een prima eensgezinswoning huren. Met een gemiddelde prijsdaling van ongeveer hetzelfde bedrag, gooi je niets weg en blijf je mobiel. Wel zo handig zoals jij zelf wellicht binnenkort gaat ervaren.

  In de duurdere prijsklasse waar ik zelf eventueel weer zou willen kopen, gaat de absolute daling nog veel harder. In de afgelopen 4 jaar zeker 50.000 per jaar. Daar kun je heel wat van af huren.

 380. Nico de Geit says:

  lorenzo: eerst voorwaarden lezen

  Ik heb gezocht maar kan het nergens vinden. Ik ben een paar keer bij een veiling geweest, en toen viel het hoogste bod bij afmijning. Is dat de regel?

  Eerst moet alles helemaal aan gort, en dan komt Geit voor een prikkie kopen, misschien, misschien ook niet.

 381. Nico de Geit says:

  Maria: Eerste persoon die mijn roept!

  Waarom daarna niet weer omhoog – in het belang van een hogere opbrengst?

 382. RealisT says:

  Freddy: Het is misschien eerlijk als spaarders beloond worden en schuldenaren bestraft. Helaas heeft het overgrote deel van Nederland een schuld. Politiek gezien zullen de schuldenaren dus beschermd of ondervangen worden. Kijk maar hoe weinig er gedaan is aan de bestaande gevallen en hoeveel nieuwe regelingen er getroffen zijn. Helaas is de harde waarheid dat verdere prijsdaling zal leiden tot verdere steunmaatregelen, ten koste van de spaarders en huurders.

  Binnenkort gaat de Rabobank gered worden het pensioengeld van veel NLers omdat de overheid effe krap bij kas zit. Dat kan wel eens een kantelpunt zijn voor veel (oudere) kiezers.

 383. snorkel says:

  Mastah: “Hoeveel kan de politiek daadwerkelijk doen om de markt te (blijven) beïnvloeden?”

  Volgens mij is het vrij simpel: Het enige dat de politiek kan doen is met geld schuiven. Op de balans van de overheid is GEEN ruimte voor steunmaatregelen, dus als er al iets gedaan wordt dan is het door ergens anders geld af te halen (HRA korten), met potjes te schuiven (pensioenen), of het geld op een andere manier weer op te halen (huurwaardeforfait omhoog). Voor échte steunmaatregelen is geen geld…

  Bovendien; zoals onze min-fin zelf zegt; deleveragen is onontkomelijk. Dus banken gaan alleen meer uitlenen als daar één of ander voordeel tegenover staat. Als burger zou ik niet al te blij worden van eventuele “steunmaatregelen”

 384. Claude says:

  Mastah: Ik ben wel met je eens dat het electoraal interessant kan zijn om nog meer steunmaatregelen uit de kast te trekken, en dat politici geneigd kunnen zijn om dit te doen.

  Of anders gezegd: 87,5% van de Nederlandse huishoudens staat niet onder water. Van de 12,5% die dat wel staan is het maar bij zeg 6% ernstig. Dat zijn wat, 9 zetels? Voor alles linkser van het CDA is het electoraal niet interessant. De VVD heeft tot nu toe altijd gezegd dat het ook kan dooien op de vastgoedmarkt. En de mensen die op de VVD stemmen kunnen vaak toch geen kant op, dus de VVD hoeft de economie niet kapot te maken. Wellicht wat voor de bühne roepen en een domme starterslening, maar echte steun? Die zag je alleen in het begin van de crisis (NHG omhoog, opkoop/compensatie-regelingen zoals in Brabant (succes jongens!), overdrachtsbelasting omlaag). Nu al helemaal niet meer. Ik zou in ieder geval zeggen: houd je adem niet in!

  NHG gaat trouwens 1 juli naar 290k. Dat is een belangrijke nieuwe mijlpaal. Alles boven de NHG-grens is feitelijk geen markt. Er staan momenteel meer dan 104.000 woningen te koop boven de 275k (dit is de 290k-grens). Die zouden allemaal buiten de NHG verkocht moeten gaan worden. Ik ben heel benieuwd. De gemiddelde wachttijd is nu 42 maanden (3,5 jaar) voor deze categorie, afgaande van de cijfers op Funda. Dat zal niet beter worden op de korte termijn. En er komt nog veel vrij boven de 3 ton de komende jaren.

  Populairder gezegd: iedereen die sinds 2003 een huis heeft gekocht wordt nu ‘geofferd’ door de overheid. Wellicht niet uit kwade wil per se, maar omdat er geen keus is. Noem het Basel, noem het Brussel, noem het crisis, noem het back-to-normal, noem het karma, noem het whatever.

 385. RealisT says:

  rubje,

  Zo te lezen heb je het goed gedaan. Een verder daling zal jou zeer waarschijnlijk niet raken. Als er meer mensen zijn die gewoon verantwoord kopen en netjes aflossen, komt het in de toekomst wel weer goed.

 386. snorkel says:

  rubje,

  Wat ik zo goed vind van jou, is dat je niet de behoefte voelt om je medemens, die vanwege persoonlijke overwegingen andere beslissingen neemt dan jij, de grond in te trappen met als doel jezelf beter te voelen. Niemand schiet daar namelijk iets mee op. Jij hebt op persoonlijke gronden jouw beslissing genomen om in een dalende markt toch te kopen en bent daar tevreden mee, en ik hoop voor jou dat dat tot in lengte van dagen zo blijft! Anderen nemen hun eigen beslissing om te (blijven) huren en jij respecteert dat. Daar verdien je wel een complimentje voor vind ik 😉

 387. maria says:

  Nico de Geit: Waarom daarna niet weer omhoog – in het belang van een hogere opbrengst?

  Ze zullen bezig blijven!

 388. Freddy says:

  maarten:
  Freddy,

  Freddy, alleen is die strategie niet erg robuust: volharden in de foute investeringen lost niets op: ondersteuning van kopers die ook alleen kochten omdat het een korte tijd geld opbracht omdat prijzen altijd stegen

  Helemaal mee eens. Maar de politiek zal net zo lang door gaan tot dat ook de meeste mensen op dit blog de pineut zijn. Enige uitweg is dan emigreren; maar in een globale schuldencrisis is dat ook geen uitweg. Er zijn mijn inziens maar twee oplossingen:

  – een grote schuldsanering waarbij voor particulieren tot overheden een deel van hun schuld wordt kwijtgescholden, bijvoorbeeld door ongedekte geldcreatie. Mits goed gecontroleerd en met duidelijk preventiemaatregelen voor de toekomst hoeft dit niet per se tot hyperinflatie te leiden. Oftewel, ECB creeert een hoeveelheid geld uit het niets en schrijft daarmee schulden af op een wijze die politiek verdedigbaar is. Vervolgens worden kredietmaatregelen flink ingeperkt (“Basel IV”) zodat de verminderde schulden niet direct tot een grote flux aan kredieten kan leiden. Het is eigenlijk idioot dat deze optie dogmatisch wordt afgewezen door naar financiele rampen zoals Zimbabwe en Weimar te wijzen. Het staat buiten kijf dat je zoiets systematisch moet aanpakken, terwijl in deze gevallen het juist onderdachte ad-hoc maatregelen waren.
  – een grote chaos waaraan niemand meer ontkomt en het dus geen bal uitmaakt of je bij de schuldenaren of spaarders hoort: als je niet tot een zeer selecte elite behoort ben je de Sjaak.

 389. Nico de Geit says:

  maria: Ze zullen bezig blijven!

  Als ze allebei niet omhoog willen wordt er geloot, als een van beiden wel omhoog wil, dan heeft ie het.

  Het gaat er alleen even om: wat is ‘tegelijk’ mijn roepen?

  Teveel betalen ervaar ik als zondig. Je moet goed rentmeester zijn.

 390. rubje says:

  snorkel,

  Bedankt snorkel.
  Ik zit juist dagelijks op deze site omdat ik de invalshoek van verschillende mensen hier heel interessant vindt.

 391. Nico de Geit says:

  Rubje,
  200k euro’s voor een woning met een vraagprijs in 2008 van 389k is natuurlijk leuk. Je moet ergens wonen. Maar omdat ik al een leuke woning huur heb ik alle tijd om de kat uit de boom te kijken – niet iedereen heeft dat.

  Ook al koop ik er in Rusland iets bij, ik ben ook verbonden aan Nederland. Voorlopig vind ik alles in Nederland nog veel te duur. Ik zit te denken aan 1/3 van de top. Misschien gaat het wel naar 1/10 van de top.

  Als kopen goedkoper wordt dan huren, dan komen er vanzelf veel woningen in de verhuur. Als je immers een appartement koopt van 31k dan rendeert verhuur daarvan meer dan spaargeld op de bank.

  De bevolking in Nederland gaat waarschijnlijk niet krimpen, maar het gemiddelde inkomen gaat waarschijnlijk wel (flink) omlaag. Het sociale zekerheidsstelsel zal wel minder worden. Verhuren aan mensen met een baan dus.

 392. rubje says:

  Nico de Geit,

  Er zijn verschillende tactieken voor het kopen op de veiling. Ik heb er een paar bekeken en het verschilt per huis of het met opbieden of bij het mijnen wordt gekocht. Wat ook nog meespeelt is dat je bij het afmijnen de hoogste bieder 1% van de koopsom moet betalen.
  Een paar mensen die wel het geld hebben die zitten dan ook mee te bieden zolang de prijs extreem laag is met het idee als ik het voor deze prijs koop kan ik het zeker zonder winst verkopen en anders heb ik straks bij het afmijnen die 1% te pakken.

  Persoonlijk heb ik bij het opbieden geen enkel bod uitgebracht in de hoop dat de prijs zo laag mogelijk bleef. En niet in een prijzengevecht te komen. Bij het afmijnen kun je het risico lopen dat iemand je net voor is, maar ik heb eerlijk gezegd bij de veiling die ik aanwezig was niet gezien dat er 2 personen op het zelfde bedrag hebben afgemijnd.

  Wat ik wel een risico vind op een veiling is dat iemand zich sneller mee laat slepen door emoties en misschien dan toch hoger gaat bieden dan ze in eerste instantie wilden(je moet in een paar seconden beslissen, niet dat je er nog even een nachtje over kunt slapen)

  Ik heb een paar huizen zitten volgen op de veiling waarin ik interesse had, maar die schoten toch over het bedrag heen dat ik er voor zou willen betalen, bij deze huizen heb ik mij gelukkig weten in te houden.
  Bij de 4e veiling was het dan eindelijk raak en had ik een huis dat aan mijn wensen voldeed met een prijs die ik er voor over had.

 393. rubje says:

  Nico de Geit,

  Als ik al iets zou huren waar ik het goed naar mijn zin heb tegen een goede prijs zou ik zelfs misschien niet eens gaan kopen. Persoonlijk heb ik een hekel om ergens aan vast te zitten.

  De afgelopen 7 jaar heb ik steeds iets in de omgeving van utrecht gehuurd, hier lukte het mij echter niet om een familie huisje te huren onder de 700 euro. Buiten de probleemwijken zat je al snel rond of boven de 1.000 euro voor het huren van een huisje.

  Ook op de gewone markt kopen kom je jammer genoeg op zulke bedragen uit, daarom was voor mij het meest voordeligst om de veilingen af te struinen.

  Er zijn te veel factoren om dingen helemaal uit te kunnen sluiten, maar 1/10 van de huizenpruizen van 2008/2009 zie ik jammer genoeg niet zo snel gebeuren. Tegen die tijd staat denk ik 90% van de huizenbezitters onder water en zouden huizen goedkoper zijn dan auto’s??
  Ik ben bang dat als we tot dat niveau zakken er zo veel problemen in Nederland zijn dat je beter kunt immigreren.

 394. Keesje says:

  Nog een leuke woning advertentie:
  Staat te koop voor 675.000 maar dan de tekst:

  De prijs is € 500.000 en niet € 675.000. Voor het verschil van € 175.000 kunt u het huis laten verbouwen zodat het weer voldoet aan de eisen van deze tijd. Als koper heeft u het voordeel dat de BTW op verbouwingen tijdelijk 6% bedraagt en geen 19%.

  http://www.funda.nl/koop/amstelveen/huis-48759781-van-der-veerelaan-8/omschrijving/

 395. Nico de Geit says:

  rubje: Ik ben bang dat als we tot dat niveau zakken er zo veel problemen in Nederland zijn dat je beter kunt immigreren.

  Ik denk dat er toch wel wat dingen zijn die Nederland kan exporteren. Het is de vraag alleen of ze in andere landen geld hebben om die spullen te betalen en of ze ze elders niet goedkoper of beter kunnen krijgen.

  Voorlopig blijven de Nederlandse huizen verwarmd met aardgas, dat voor een deel wordt geïmporteerd. Ik denk dat export naar landen die aardgas leveren aan Europa nog wel even overeind blijft.

  Hier is aardgas nodig, de landen die het aardgas leveren willen daar iets voor terug. Uiteindelijk geen geld maar goederen. Maar als de politiek ook de export de nek omdraait dan wordt het inderdaad tijd om een nieuw plan te maken.

 396. TulipManIA says:

  Nico de Geit:

  Ook al koop ik er in Rusland iets bij, ik ben ook verbonden aan Nederland. Voorlopig vind ik alles in Nederland nog veel te duur. Ik zit te denken aan 1/3 van de top. Misschien gaat het wel naar 1/10 van de top.

  Mocht je 100.000 EUR hebben gesprokkeld, kun je met de tijd toch een huis kopen binnen de 300.000-1.000.000 EUR range (2008 index).

  Ik zou zeggen, stel je er dan maar op in dat je onverhoopt lang kunt wachten op je koopmomentje..

  Maar zoals je aangeeft, biedt de veiling misschien uitkomst (of Armagedon).

 397. Nico de Geit says:

  De prijzen van Nederlandse woningen dalen, en het ziet er naar uit dat ze voorlopig blijven dalen. Als op een gegeven moment een bodem gevonden wordt gaat het daarna meestal weer heel langzaam omhoog.

  Als mijn theorie correct is is er dus geen enkele reden tot haast, of je moet bang zijn dat een mix van aandelen, edelmetaal, valuta, verhuurd onroerend goed en landbouwgrond slechter renderen dan Nederlandse woonhuizen.

 398. rubje says:

  Keesje,

  Zit er soms goud in de grond daar?

  De makelaars die dan ook nog een verbouwing bij in de hypotheek te proberen verkopen moeten ze ook meteen straffen :S
  Het is maar te hopen niemand ingaat op zo’n aanbieding :S

 399. Nico de Geit says:

  TulipManIA: stel je er dan maar op in dat je onverhoopt lang kunt wachten op je koopmomentje

  Mijn huidige situatie: 980 euro huur voor een woning van een pensioenfonds. Dat pensioenfonds wil 350.000 tot 400.000 euro hebben voor deze woning.

  Op een gegeven moment zullen banken gedwongen zijn mensen die hun verplichtingen niet na komen te vervangen voor mensen die dat wel doen. De tijd van kopen op krediet moet eerst voorbij gaan. We zitten nog steeds op 100% krediet.

  Wie heeft er straks nog geld om een oude woning waar veel aan moet gebeuren te kopen als de bank het niet meer wil financieren? Het kan best zijn dat de prijzen ver dalen onder de bouwkosten, en dan is de prijs van een woning met veel achterstallig onderhoud al snel nul. Maar veel mensen hebben dat nog niet in de gaten, denken alleen maar dat ze op goud zitten.

  Wie heeft dat goud dan waar ze zo op hopen? Mensen met goud zijn er wel, maar daar zijn er niet veel van. Er zijn veel meer aanbieders dan kopers met geld, dus de prijzen blijven dalen.

  Als ik twee appartementen voor 31k koop op een veiling, en die appartementen verhuur kan ik daar in principe mijn huur van betalen – dat is toch krankzinnig?

 400. Belletje says:

  Keesje:
  Nog een leuke woning advertentie:
  Staat te koop voor 675.000 maar dan de tekst:

  De prijs is € 500.000 en niet € 675.000. Voor het verschil van € 175.000 kunt u het huis laten verbouwen zodat het weer voldoet aan de eisen van deze tijd. Als koper heeft u het voordeel dat de BTW op verbouwingen tijdelijk 6% bedraagt en geen 19%.

  funda.nl/koop/amst…laan-8/omschrijving/

  Ik snap niet dat die woning twee keer zoveel moet kosten als deze:

  http://www.funda.nl/koop/amstelveen/huis-48661782-de-parel-56/

  http://www.funda.nl/koop/amstelveen/huis-48678713-jol-117/kenmerken/

 401. rubje says:

  Belletje,

  Dat lijkt mij duidelijk, die huizen in amstelveen voldoen al veel meer aan de eisen van deze tijd. Daar heb je geen verbouwing van 175.000 euro nodig 😛

 402. Draaikont says:

  Floor: Hoeveel is niet signigicant?

  Hier is misschien de nodige informatie te vinden:
  http://www.statistics.dnb.nl/home/index.jsp

  <1% vind ik niet significant. Maar ik vind alles beneden de 5% niet interessant. In het grote plaatje zal dat weinig uitmaken.

 403. Nico de Geit says:

  Keesje:
  Nog een leuke woning advertentie:
  Staat te koop voor 675.000 maar dan de tekst:

  De prijs is € 500.000 en niet € 675.000. Voor het verschil van € 175.000 kunt u het huis laten verbouwen zodat het weer voldoet aan de eisen van deze tijd. Als koper heeft u het voordeel dat de BTW op verbouwingen tijdelijk 6% bedraagt en geen 19%.

  funda.nl/koop/amst…laan-8/omschrijving/

  Wat is de verhuurwaarde in deze staat, met deze badkamer en schrootjeskeuken? 1200 euro per maand? 10 tot 15 maal de jaarhuur dat is de waarde in de huidige economie.

  Verhuur gaat niet best – prijzen stagneren. Als je deze woning gaat verhuren dan is er over 20 jaar weinig meer van over. 175.000 euro investeren lijkt me niet verstandig.

  Woningen die heel veel onderhoud vergen zijn alleen betaalbaar voor de allerrijksten. Als opknappen niet loont kan de bulldozer erdoor, of nog een tijdje verhuren. Daarna nieuwbouw als er geld voor is natuurlijk. Want wie zit te wachten op een nieuwe woning als er al veel aanbod is?

 404. Mastah says:

  Nico de Geit: Voorlopig vind ik alles in Nederland nog veel te duur. Ik zit te denken aan 1/3 van de top. Misschien gaat het wel naar 1/10 van de top.

  Ik denk dat een 1/10e van de top niet reëel is, sinds de prijzen niet 10 keer over kop zijn gegaan.

  Wel gaan we denk ik, vooral door de vergrijzing en de ‘redelijke’ (maar niet hoge!) bouwkwaliteit, (ook) qua waardering het Japan-scenario in: De waarde van het bouwsel zelf wordt binnen X jaar afgeschreven. In Japan is dit 10 jaar, in NL kan het 20 jaar zijn. Wat daarna rest, is enkel de grondwaarde.
  Alles wat je koopt zal dan ook worden gefinancierd met die rekenmethode in het achterhoofd, dus geen 50% aflossingsvrij e.d. Anders zal een verstandige koper danwel geldschieter niet akkoord gaan, en dit zal de prijzen dus drukken.

  Wat de lange termijn grondprijs gaat doen, gaat afhangen van veel actoren: demografie, migratie, economie, urbanisatie, energieprijzen, transport/logistieke ontwikkelingen, dijkonderhoud & zeespiegels

 405. lorenzo says:

  Adamus: Gezien het risico is 6% te weinig.

  Risico was er nooit , wel jaarlijks 6 % incasseren en geen (..) of maximaal 10 % belasting betalen , legaal.
  Als ze nu max 40 % gaan betalen is het nog een feestje geweest , al naar gelang de tijdsspane een groot feestje ( geweest).

 406. erik(trol) says:

  saai vandaag val bijna in slaap………….

 407. erik(trol) says:

  Iedereen zich toch maar vast aan het inlezen voor de open huizen dag. Succes allemaal, dat jullie droomwoning er bij mag zitten!

 408. HNK says:

  erik(trol): Iedereen zich toch maar vast aan het inlezen voor de open huizen dag. Succes allemaal, dat jullie droomwoning er bij mag zitten!

  Sommige mensen moeten op hun werk ook wel eens productief zijn.

 409. HNK says:

  Of iedereen wacht in spanning af of Cyprus wel of niet failliet gaat.

 410. Michel says:

  erik(trol),

  Gewoon een whisky pakken en uitzitten 🙂

 411. HNK says:

  Paniek in Amsterdam, de grondprijzen worden met 10 tot 15% verlaagd, zonder dat het einde in zicht merkt van Poelgeest op.

  “Als de prijzen nog sneller dalen, moeten we halverwege dit jaar de prijzen mogelijk opnieuw verlagen.”

  http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/3413069/2013/03/21/Amsterdam-verlaagt-grondprijzen-fors.dhtml

 412. HNK says:

  “in zicht is,”

 413. Animal Crackers says:

  Natuurlijk moest die ltv-ratio omlaag als de banken zoals gebleken veel te gemakkelijk risicovolle hypotheken bleken te slijten. Zouden ze dat vanaf nu niet meer doen? De aard van het beestje. Hond doet z’n behoefte, baasje kijkt de andere kant op.

  The UK is anders weten we sinds woensdag, scheeflenen subsidiëren en… NHG invoeren! Dat moet de woningmarkt gaan helpen. Daar hebben ze dan misschien geen zeepbelblog maar de kritiek is er in de pers luid en duidelijk te horen, en verdomd het klinkt verdraaid bekend in de oren!

  ‘What will happen to all these new, riskier home owners with tiny deposits when interest rates eventually go up, or if house prices slump? It will be a catastrophe, and taxpayers will bear the loss. In the short-term, this policy may well buy votes; it is, however, bound to end in tears. It is astonishing how some people simply do not learn any lessons from history.What will happen to all these new, riskier home owners with tiny deposits when interest rates eventually go up, or if house prices slump? It will be a catastrophe, and taxpayers will bear the loss. In the short-term, this policy may well buy votes; it is, however, bound to end in tears. It is astonishing how some people simply do not learn any lessons from history.’ http://www.cityam.com/article/osborne-s-gambled-wrong-policy

  ‘The average buyer thus faces two real and important risks if they access these funds. First, prices fall or their circumstances change and they find themselves tethered to a house which may suit their aspirations but not their reality. Second, prices rise and they and their children continue to live in an economy where shelter is simply too expensive.’ http://www.reuters.com/article/2013/03/20/column-markets-saft-idUSL1N0CC1Z520130320

 414. snorkel says:

  Animal Crackers,

  Je hebt natuurlijk gewoon helemaal gelijk. Artikel in Financial Times spreekt ook van een (al dan niet fictieve) Engelse starter die helemaal niet wil starten met de te hoge prijzen. Ze zit helemaal niet op een te hoge lening te wachten en zegt letterlijk dat de regering beter voor meer huizen kan gaan zorgen, ipv hoge prijzen subsidieren. Want de lichting ná haar blijft toch met de rekening opgezadeld.

  Voor de zekerheid zal ik het artikel maar niet kopieren, maar met een gratis registratie kun je het hier lezen: http://www.ft.com/intl/cms/s/0/2e0905c2-9249-11e2-851f-00144feabdc0.html#axzz2OHtFWhbO

  Is het dan anno 2013 EINDELIJK zo ver dat ook starters massaal zelf beginnen te begrijpen dat hogere schulden niet de oplossing zijn voor een schuldbubble? Ik zie steeds duidelijker dat het de huidige onderwaterwoners zijn die om meer krediet voor de starter lopen te schreeuwen. De starter zelf wil gewoon een eerlijke prijs betalen!

 415. trol(erik) says:

  Michel: Met stip beste advies van de dag!

 416. De Pessimist says:

  Ik heb gisteren gezien hoe dat stel “we hebben nog nooit ons hand opgehouden “hun schuld van 6 ton plus alle extra kosten op de samenleving wil afwentelen in ruil voor 3 jaar bijstand.Een jufrouw in het programma vertelde nogal luchtig over zaken doen met de bank en anders WSNP.Maar gaat dat altijd zo makkelijk ?Ik zie dat bij huurders en NUON het heel lastig is van schulden af te komen.
  http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/3413758/2013/03/22/Nuon-en-woningcorporaties-helpen-te-weinig-bij-schuld.dhtml
  Ik verbaasde me dat het Friese gezinnetje een zo te zien WBV huis betrokken aangezien ik dacht dat je daar voor een getuigschrift van je voormalige huiseigenaar moet laten zien dat je altijd netjes betaald en geen achterstand hebt:)

 417. TulipManIA says:

  Nico de Geit:
  Als ik twee appartementen voor 31k koop op een veiling, en die appartementen verhuur kan ik daar in principe mijn huur van betalen – dat is toch krankzinnig?

  Inderdaad, dat is krankzinnig…

  Wees voorzichtig wat je jezelf (en anderen) toewenst.

  In de echte wereld bestaat geen ceteris parabus. Je kunt niet veronderstellen dat jij alle stormen zult uitzitten en de rest naar de verdommenis gaat.

  In krimpgebieden (“Detroit Scenario”) en voor incourante woningen zullen prijzen inderdaad behoorlijk worden aangepast aan een nieuwe realiteit. Een herbezinning op nut en waarde van een woning afgezet tegen de verdien- een leencapaciteit van de inwoners van Nederland. Dat kan zeker tot gevolg hebben dat individuele woningen behoorlijk in prijs dalen. Is ook nodig over de gehele linie. Daar lijkt bijna iedereen zich hier over eens te zijn.

  Echter, als een mediaan appartement in NL 31k EUR gaat kosten, is er toch echt iets meer aan de hand dan het herverdelen van waarde van huidige bewoners naar nieuwe bewoners. Dan is NL een tweede wereld land, waarin je mag hopen dat jij zelf er ook nog warmpjes bijzit. Of dat je elders zonder kleerscheuren ervanaf bent gekomen.

  In dat 31k scenario, heb jij dan de mogelijkheid nog om een woning te kopen, heeft niemand dan aan jouw “vermogen” geknabbeld, heeft de (r)overheid zich dan nog niet meester gemaakt van jouw bestaan.

  Ook niet onbelangrijk. Ik vraag ik mij af of je daadwerkelijk een appartement zou kunnen kopen voor 31k (all-in) op een veiling en dat dan zou kunnen verhuren voor 980 eur in de vrije markt..

 418. JPH says:

  De Pessimist:
  Ik heb gisteren gezien hoe dat stel “we hebben nog nooit ons hand opgehouden “hun schuld van 6 ton plus alle extra kosten op de samenleving wil afwentelen in ruil voor 3 jaar bijstand.Een jufrouw in het programmavertelde nogal luchtig over zaken doen met de bank en anders WSNP.Maar gaat dat altijd zo makkelijk ?Ik zie dat bij huurders en NUON het heel lastig is van schulden af te komen.
  parool.nl/parool/n…nig-bij-schuld.dhtml
  Ik verbaasde me dat het Friese gezinnetje een zo te zien WBV huis betrokken aangezien ik dacht dat je daar voor een getuigschrift van je voormalige huiseigenaar moet laten zien dat je altijd netjes betaald en geen achterstand hebt:)

  Je hebt de normale schuldhulpverlening, dan zal er een voorstel worden gedaan naar de schuldeiser. Daar hoeft hij dan niet mee akkoord te gaan. Als dat gebeurd kan het handig zijn om de WSNP te gebruiken, dat moet door een rechter worden goedgekeurd en dan moet je daar als schuldeiser in mee gaan.

 419. Cartoonist says:

  Wat is de overeenkomst tussen een Nederlandse scheeflener en een burger van Cyprus ?

  1) Ze hebben allebei een hekel aan belasting betalen en zullen van trucs gebruik maken om minder te betalen. (HRA)
  2) Ze willen beide zoveel inflatie dat hun schuld binnen de kortste keren verdampt.
  3) Ze willen beide op hun spaartegoeden een hogere rente dan de inflatie (spaarhypotheek).
  4) Ze verwachten altijd een bailout door de mensen die verstandiger met hun geld zijn omgaan. (Noord Europa)
  5) Ze worden kwaad op alles en iedereen als het financieel/economisch misgaat en weigeren meestal om zelf iets bij te dragen.

  p.s. deze post is humoristisch bedoeld.

 420. Cartoonist says:

  6) Ze houden beide van zon en luieren, daarom gaat de scheeflener liefst 5 maal per jaar naar een knoflookland. De burger van Cyprus heeft alzon genoeg.

 421. tufkaj says:

  Zojuist op den twitters: Bob Maas (VEH) geeft te kennen dat er een beweging is van ‘samenwerkende partijen’ om tot ‘eenduidige berichtgeving’ te komen.

  M.a.w. lekker polderen voordat cijfers naar buiten worden gebracht. Ik hoop dat het niet zo erg wordt als ik denk:
  https://twitter.com/Bob_Maas/status/315157862122930176

 422. Floor says:

  En ook in la douce France denken ze zich uit de crisis te kunnen bouwen.
  http://globaleconomicanalysis.blogspot.nl/

 423. asd says:

  Teveel geleuter in NL. (Weliswaar iets minder op dit blog. Dat wel, hoewel het over dakkapellen e.d. blijft gaan.)

  Hoe komt dat nou? Kijk maar naar het politieke denkproces van “Den Haag” en de resultaten daarvan met telkens weerleggingen en bijstellingen. Over welk maatschappelijk probleem dan ook.

  Niks om over naar huis te schrijven, waardoor grote delen van de NL-gemeenschap in slaap worden gesust met als gevolg vergroot onvermogen tot het geven van tegengas. Die inertie baant continu de weg voor verder politiek geleuter, zonder enig gevoel voor de consequenties.

  Het Cyprusbeleid? Eén en al miskleun van Jeroen als voorzitter van de Eurogroep. Heeft alleen maar geleid tot alarmfase “rood” in de rest van de Eurolanden. Een accelerator tot verdere grote zorgen.

  Zo ook het terrein van veiligheid: gewoon dertig gevangenissen sluiten in deze tijd van toenemende crisis met een stijgend aantal criminelen, die je niet zomaar omwille van besparingen kunt ophangen. Dat gaat niet in een beschaafde samenleving, gelukkig.

  Maar hoe beschaafd is die samenleving, wanneer je niet alleen bespaart op bibliotheken,musea, concertzalen, medische, sociale en ouderenzorg, alsmede op nu weer het gevangeniswezen, dat honderden banen gaat kosten? En die mensen moet ook eten en ergens een inkomen vandaan halen. Wat blijft er over van deze jongste besparingen tegen de achtergrond van de massale hulp om banken overeind te houden?

  In ieder geval kunnen gevangenen nu gezellig met z’n tweeën in één cel eten.

  Hoe dat uitpakt is van latere zorg. Ik zie wèl graag, dat de veroorzakers en graaiers van deze crisis
  gezellig mee kunnen eten.

 424. maarten says:

  tufkaj,

  het maakt allemaal niet meer uit hoe ze het spinnen. Veel goodwill zullen ze er niet mee kweken

 425. snorkel says:

  tufkaj,

  Als ik zo’n clubje makelaars, huizenbezitters, banken en bouwers was, dan zou ik me vooral bezit houden met het bewerken van de ‘media’. Nu kopt de ene krant “prijzen dalen” (wat klopt, year-to-year), het nieuws kopt “prijzen stijgen” (wat klopt month-to-month), en dan komt er nog één of andere nieuwssite die kopt “daling huizenprijs neemt af” (wat ook klopt). Zelfs met congruente cijfers (want hoeveel cijfers zijn er nou eigenlijk? Alleen NVM en CBS/Kadaster toch? Of mis ik iets?) zaait dit natuurlijk enorme verwarring bij het publiek. En verwarring, dat kunnen we niet hebben in een markt waar “vertrouwen essentieel is” 😉

  Feit blijft dat het natuurlijk één grote lobbyclub is die niks liever wil dan het pyramidespel opnieuw volpompen met nietsvermoedende starters. KOPEN BITCHEZZ!

 426. snorkel says:

  Hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik me verbaas over de gewetenloosheid waarmee zulke clubs de volgende generatie gewoon opofferen… Het zijn nota bene hun eigen kinderen die ze voor de bus gooien. Ronduit schandalig!

 427. Adamus says:

  RealisT: Binnenkort gaat de Rabobank gered worden het pensioengeld van veel NLers omdat de overheid effe krap bij kas zit. Dat kan wel eens een kantelpunt zijn voor veel (oudere) kiezers.

  Pensioen van de agrariërs in mijn kennissen- en familiekring hebben ze al te pakken. Boerenleenbank heeft overigens nooit moeite gehad met afpakken van “familie”, zit in de genen.

 428. king says:

  Heeft er iemand op Funda al een prijsstijging gezien i.p.v. een daling?

  Zo niet dan wacht ik rustig af.

 429. trol(erik) says:

  Ik hoor steeds luider in de wandelgangen dat net zoals de gemeente Amsterdam van plan is om hypotheken te gaan verstrekken aan mensen die binnen hun stad willen komen wonen, dit tegen een scherpere rente en zonder afsluitprovisie steeds meer gemeente(vooral grote) dit aan het onderzoeken zijn. Het zou mij totaal niet verbazen dat gemeente dit zelf gaan oppakken, dit zou een enorme boost geven aan de woningmarkt, omdat er veel beter maatwerk geleverd kan worden.

 430. trol(erik) says:

  Tjonge jonge, Floor,Claude….ook jullie aan de voetbal, zou bijna voerman gaan missen!

 431. Maria says:

  snorkel:
  Hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik me verbaas over de gewetenloosheid waarmee zulke clubs de volgende generatie gewoon opofferen… Het zijn nota bene hun eigen kinderen die ze voor de bus gooien. Ronduit schandalig!

  Boele Staal heeft zijn zoon geadviseerd om te huren!
  Andermans kinderen worden voor de bus gegooid!

 432. Maria says:

  Adamus: Pensioen van de agrariërs in mijn kennissen- en familiekring hebben ze al te pakken.Boerenleenbank heeft overigens nooit moeite gehad met afpakken van “familie”, zit in de genen.

  Hoe bedoel je?

 433. Frans says:

  lorenzo: Frans

  Oef, ben net terug van “tournee” door het westen, midden in een verbouwing: uit mijn hoofd: het gaat over de “betrouwbaarheid” van de overheid, en senioriteit qua vermogen wat bij een bank is ondergebracht: als een bank failliet gaat dan zijn de achtergestelde obligaties, de aandeelhouders en de obligaties als eerste “aan de beurt”, letterlijk en figuurlijk, en als allerlaatste het spaargeld, waarbij bovendien de staat en buffer vormt in de zin van het garantie depositostelsel.
  Bovendien heeft ie het erover dat het misschien niet zo verstandig is geld van de (ex) KGB achterover te drukken, en dat parlementsleden er misschien goed aan doen een voorproever aan te stellen.
  Voor de rest misschien zelf maar even lezen? 🙂

 434. Maria says:

  Steven:
  Maria,

  ha ha. (ik ben het niet overigens..

  stevenbrownsblog.w…t-de-buit-is-binnen/

  Hmmmm, jammer!

 435. Steven says:

  Ik deel zijn mening overigens grotendeels wel, maar Steven Brown was een crimineel en denkt dus ook zo. Bankiers denken gewoon aan profijt. En ja dat lijkt uiteindelijk crimineel. : denk dat daar een verschil puntje in zit.

 436. Maria says:

  Steven,

  Hebzucht zei de crimineel en de bankier en de huizenbezitter en ………….

  Hebzucht zei Boele Staal en incasseerde nog een ton en een vette oprotpremie terwijl zijn zoon een veilige huurwoning betrok!

  En andermans kinderen kochten appartementen en woningen waar zelfs hun kleinkinderen nog voor moeten werken om ze afbetaald te krijgen.

  Wat een wereld!

 437. Steven says:

  Maria,

  het enige verschil er tussen is dat de ene binnen de wet regelt en de ander er buiten inderdaad.

 438. Maria says:

  Steven,

  Boven en onder wereld gaan perfect samen!

 439. Steven says:

  Maria,

  Holleeder en Paarlberg….

 440. Steven says:

  maar goed.. dat bedoel ik eigenlijk niet. Een bank is er gewoon om winst te maken. Ze produceren zelf niets… En dan las ik laatst dat er op elke 1000 mensen in Spanje een bankkantoor is. Dan moet je een hoop Seat’s verkopen om dat te betalen.

 441. Nico de Geit says:

  TulipManIA: Ook niet onbelangrijk. Ik vraag ik mij af of je daadwerkelijk een appartement zou kunnen kopen voor 31k (all-in) op een veiling en dat dan zou kunnen verhuren voor 980 eur in de vrije markt..

  Iemand voor mij had het over een appartement dat op een veiling weg ging voor 31k, vraagprijs voorheen 99k. Als je twee van die appartementen koopt en verhuurt levert dat genoeg op om mijn huur te betalen. Die prijs van 31k is inclusief risico, zonder garantie en exclusief alle bijkomende kosten, voor mij logisch.

  Blijkbaar zit er momenteel een enorm verschil in vraagprijs en opbrengst op een veiling.

 442. Cartoonist says:

  Steven: Ik deel zijn mening overigens grotendeels wel, maar Steven Brown was een crimineel en denkt dus ook zo. Bankiers denken gewoon aan profijt. En ja dat lijkt uiteindelijk crimineel. : denk dat daar een verschil puntje in zit.

  Dus een crimineel die niet veroordeeld wordt omdat het juridische systeem corrupt is, is geen crimineel. Immers de defenitie van een crimineel is dat hij als crimineel is veroordeeld door datzelfde corrupte systeem.

  De daden van de nazies waren geheel legaal binnen het wettelijke kader dat toen geldig was en juridisch gezien dus niet crimineel.

  Er bestaat ook nog zoiets als moreel schuldig zijn.
  Voor sommige politici en bankiers zou een nieuw Neurenberg proces gerechtvaardigd zijn.

 443. Cartoonist says:

  Het spamfilter is weer eens doorgeslagen.
  dit is een reaktie zonder link op Steven op 22 March 2013 om 10:20 pm

  :
  Ik deel zijn mening overigens grotendeels wel, maar Steven Brown was een crimineel en denkt dus ook zo. Bankiers denken gewoon aan profijt. En ja dat lijkt uiteindelijk crimineel. : denk dat daar een verschil puntje in zit.

  Dus een crimineel die niet veroordeeld wordt omdat het systeem corrupt is, is geen crimineel. Immers de defenitie van een crimineel is dat hij als crimineel is veroordeeld door datzelfde corrupte systeem.

  De daden van de nazies waren geheel legaal binnen het wettelijke kader dat toen geldig was en juridisch gezien dus niet crimineel.

  Er bestaat ook nog zoiets als moreel schuldig zijn.
  Voor sommige politici en bankiers zou een nieuw Neurenberg proces gerechtvaardigd zijn.

 444. De Pessimist says:

  Steven: maar goed.. dat bedoel ik eigenlijk niet. Een bank is er gewoon om winst te maken. Ze produceren zelf niets

  Ze produceren een hele hoop ellende, honger,dakloze kinderen enz. Het geweten van bijna alle moderne bankiers is door en door verrot .Ik zou me kinderen verbieden met hun kinderen te spelen.

 445. Nico de Geit says:

  De Pessimist: Het geweten van bijna alle moderne bankiers is door en door verrot

  Psychopaten hebben per definitie geen geweten.

 446. lorenzo says:

  Steven:
  nos.nl/video/46272…reigt-in-spanje.html

  ideen wie dat gaat betalen ?

 447. Michel says:

  Nico de Geit: Iemand voor mij had het over een appartement dat op een veiling weg ging voor 31k, vraagprijs voorheen 99k. Als je twee van die appartementen koopt en verhuurt levert dat genoeg op om mijn huur te betalen. Die prijs van 31k is inclusief risico, zonder garantie en exclusief alle bijkomende kosten, voor mij logisch.

  Blijkbaar zit er momenteel een enorm verschil in vraagprijs en opbrengst op een veiling.

  Beetje simplistisch gedacht. Zeker indien je denkt die appartementen te kunnen verhuren.

  Vaak zijn deze appartementen niet in goede staat, er moet verbouwd worden. De ligging/buurt zal met deze vraagprijs ook niet direct een a-locatie zijn, (vermoedt B of C locatie).
  En last but not least: “in welk deel van Nederland ligt dit vastgoed”.

 448. Nico de Geit says:

  Michel: Beetje simplistisch gedacht

  Wat verwacht je van een Geit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*