NMa gaat makelaars nauwlettend volgen

NMa LogoMededingingsautoriteit NMa gaat de makelaardij de komende periode nauwlettend volgen om verboden prijsafspraken te voorkomen.

Dat heeft de autoriteit gisteren gemeld naar aanleiding van publicaties in het Eindhovens Dagblad van afgelopen week. Daarin werden door een makelaar uitspraken gedaan die de NMa uitlegt als een mogelijke prijsafspraak.Makelaars in de regio Eindhoven zouden de prijzen van huizen niet verlagen omdat dat de verkoop niet bevordert.

De NMa viel over de stelling dat makelaars daarover overleg voeren. ,,In welke setting het zou gebeuren, weten we niet. Maar we slaan op elke vorm van overleg aan”, aldus een woordvoerster van de NMa. ,,Wij houden dit de komende periode in het hele land scherp in de gaten.” De NMa hoopt op tips van consumenten. ,,Als mensen prijsafspraken vermoeden, kunnen ze zich altijd bij ons melden. De markt moet zijn werk doen.”

bron: Nederlands Dagblad

Share Button
Tagged with: ,
4 comments on “NMa gaat makelaars nauwlettend volgen
 1. Henri says:

  Een beetje off-topic misschien, maar wellicht interessant voor makelaar- en huizenprijzenwatchers. Bij mij in de straat stond vanaf medio februari een huis te koop voor 679.000. Midden juli zag ik op Funda dat de vraagprijs verlaagd was tot 649.000. Drie weken geleden bleek de prijs miraculeusement en against all odds weer terug te zijn gegaan naar 679.000. Enkele dagen daarna was het huis verkocht…

 2. Lex says:

  Er wordt heel wat afgesjoemeld op Funda. Bekend is natuurlijk inmiddels het van de markt halen van een huis en opnieuw erop zetten een paar dagen later voor een lagere prijs. Zo wordt de aantal dagen te koop-teller weer op 0 gezet en bovendien geen prijsdaling geregistreerd.

  Overigens heeft een korte tijd op Funda gestaan wanneer de prijs van een huis was verlaagd. Die functie is heel vlot weer verwijderd.

  Past wel allemaal mooi in de rest van het gedrag vanuit de NVM, zoals de genoemde prijsafspraken. Mooi dat de NMA daarop gaat toezien.

 3. Joop Kl. says:

  Uit meerdere ervaringen weet ik dat veel verkopende makelaars lang niet altijd alle binnengekomen biedingen doorgeven aan hun klanten. Vaak vinden zij het bod veels te laag en willen ze niet eens in onderhandeling. Tegenwoordig neem ik gewoon direct contact op met de verkopende partij via een brief in hun brievenbus. Dit word meestal niet in dank afgenomen de meeste makelaars…

 4. Bouke says:

  Dit vind ik een van de meest verontrustende berichten in de afgelopen weken. De NVM, die toch al behoorlijk wat gilde-gedrag vertoont, die mogelijk ook nog prijsafspraken maken.
  Hierdoor duurt de aanpassing op de huizenmarkt alleen maar langer. Makelaars zouden juist, met hun ervaring dat de markt de laatste tijd behoorlijk stroef loopt, moeten zorgen dat de hooggespannen verwachtingen van verkopende partijen getemperd worden.

  Probleem met de NMa is daarbij nog zij een enorm moeilijke taak hebben om voldoende en harde bewijzen te verzamelen. Het feit dat ze hiermee publiek naar buiten komen, suggereert volgens mij al dat ze denken dat ze geen harde bewijzen zullen vinden. Immers, het bewijsmateriaal zal na zo’n aankondiging direct worden vernietigd. Heel misschien heeft de NMa genoeg aan de bestaande uitspraken (de NVM is wel heel open over het overleg – wat eens te meer aangeeft dat ze zich onaantastbaar voelen)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*