Heemskerk (Rabobank): huizenprijzen Amsterdam kunnen 5-10% omlaag

Bert HeemskerkDe huizenprijzen in Amsterdam kunnen met 5 tot 10% dalen.

Gemiddelde
Dat zegt Rabo-topman Bert Heemskerk in een exclusief interview met RTL Z. De Rabo-economen gaan er vanuit dat er in 2009 per saldo geen sprake zal zijn van een daling van de huizenprijzen. ‘Maar dan is sprake van per saldo en een gemiddelde’, aldus Heemskerk.

Indicatie
Heemskerk zegt van makelaars in Amsterdam gehoord te hebben dat de omzetten in november en december drastisch zijn teruggelopen. Dat zou een indicatie kunnen zijn van een lichte daling van 5-10%, aldus Heemskerk.

 

bron: RTL Z

Opmerking: De totale hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens is in het afgelopen decennium meer dan verdrievoudigd en de huizenprijzen zijn de afgelopen tien jaar ruim verdubbeld. Dit is Heemskerk blijkbaar ‘vergeten’ 😉

Stijging huizenprijzen Nederland VS USA

House prices 1997 2008 The Economist

Share Button
Tagged with: , ,
5 comments on “Heemskerk (Rabobank): huizenprijzen Amsterdam kunnen 5-10% omlaag
 1. Xandr says:

  Grote criminelen zijn het: stond er niet flink straf op opzettelijk misleiden voor financieel gewin?

 2. johnny says:

  De Rabobank moet zich eens stil houden , de angst loopt hen de spuigaten uit. En Heemskerk …je hebt de waarheid niet in pacht aangaande de komende prijzen .

 3. Iedere voorspelling inzake de prijsontwikkeling op de huizenmarkt is in hoge mate speculatief. Dat geldt zowel voor de mooi-weer-praters, die denken dat het allemaal wel zal meevallen als voor de doemdenkers, die het ergste voorspellen. De huizenmarkt zit heel anders in elkaar dan de markt voor bijvoorbeeld vaten met ruwe olie. Per stad en per wijk en vaak ook nog per straat is het prijsniveau verschillend. Voor wie zich wil oriënteren op de huidige situatie op de Amerikaanse huizenmarkt verwijs ik naar de websites van Trulia, Realtor, Oodle en Zillow. Volgens Trulia is het prijsniveau in Las Vegas, NV gedaald met ruim 87 % ten opzichte van een jaar geleden, Phoenix, AZ vertoont een daling van het prijsniveau van ruim 60 procent. In Detroit zijn de toch al lage prijzen met ruim 40 procent gedaald. In andere steden is de daling een stuk minder, en in sommige steden is het prijsniveau zelfs gestegen (Madison, WI en El Paso, TX). Overigens heeft de ECB – en dan vooral het toenmalige directielid prof. Otmar Issing – in de periode eind 2005 – begin 2006 gewaarschuwd voor de te hoog oplopende huizenprijzen in de eurozone. In het maandblad van de ECB van februari 2006 is daar nog een heel artikel aan gewijd.

 4. johnny says:

  Nou vindt ik een vergelijking met de VS nou niet bepaald de beste.

 5. Fons says:

  Daar is tie weer onze nationale voorspeller van de huizenmarkt. De Rabobank. Evenzoveel voorspellingen en evenzoveel keer zitten ze er naast. Is dit nu toeval of opzet van Heemskerk? Bij de Rabobank werken via dochterondernemingen IRIS en Robeco een groot aantal gerespecteerd economen, deze mensen weten waarschijnlijk meer dan ze ons willen wijsmaken. Zo langzamerhand begin ik echt te twijfelen aan al deze verhalen. Ik blijf liever bij de feiten: Een huizenmarkt die sinds 2006 al kampt met een terugloop van het aantal transacties door een oplopende rente, de enige kurk waarop deze markt drijft. Door de enorme geldsmijterij van overheden zal op de wat langere termijn de inflatie volledig uit de hand lopen. Een fors hogere korte rente en een forse stijging van de lange rente(staatsobligaties) valt ons dan ten deel. De echte crash op de huizenmarkt zal dan plaatsvinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*