Rijk nu garant voor hypotheken

Logo VNG NHG

De Rijksoverheid gaat de risico’s voor wanbetalende huiseigenaren overnemen van de gemeenten. Nu vangen gemeenten en Rijk nog samen de lasten op voor banken die hun geld niet meer terugkrijgen van huizenbezitters met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

De gemeenten wilden van de afspraak af omdat ze vrezen dat ze het niet meer kunnen betalen. Er bestaat wel een fonds waarin geld apart is gezet, maar dat zou onvoldoende zijn bij een crisis op de woningmarkt. Het Rijk gaat alleen de risico’s voor nieuwe gevallen volledig overnemen. Nog onduidelijk is wanneer dat gebeurt.

zie ook:
Gemeenten willen niet langer garant staan voor de Nationale Hypotheek Garantie

De NHG is er op gericht om het huizenbezit bij lagere inkomens te stimuleren. De garantie geldt voor hypotheken tot 265.000 euro. Doordat banken de verzekering krijgen dat overheden bijspringen bij wanbetalers zijn zij bereid tegen lagere tarieven te lenen.

Het kabinet heeft met gemeenten en provincies ook de afspraken gewijzigd over hun financiering. De bedragen die lokale overheden ontvangen bewegen de komende drie jaar niet meer mee met de Rijksuitgaven. Afgesproken is dat het Rijk vaste bedragen verstrekt in 2009, 2010 en 2011.

Volgens een woordvoerder van de gemeenten creëert dat meer financiële zekerheid. De afspraken betekenen geen bezuiniging, zegt zij. Ook zijn nadere afspraken gemaakt over de 1,5 miljard euro die gemeenten uittrekken om hun lokale economie te stimuleren.

bron: nrc.nl

Share Button
Tagged with: ,
40 comments on “Rijk nu garant voor hypotheken
 1. M says:

  Waar halen ze het vuile lef vandaan zeg, wat een smerig spel. De huiseigenaren betalen zo hun problemen grotendeels zelf, en de verstandige mensen de rest.
  Als je tot doel hebt nadenken en verstandig handelen te ontmoedigen is dit het juiste beleid. Veel meer effect heeft het niet, want het geld dat de overheid er in stopt moet toch ergens vandaan komen. Er gaat hoe dan ook betaalt worden voor de ontstane problemen, alleen weet de overheid het nu zo te kanaliseren dat het ten koste gaat van mensen die in het verleden nagedacht, geld gespaard en gehuurd hebben.

 2. Niek says:

  zoals meestal: privatise the gains, socialise the losses.

  en nu kun je er op wachten tot ook de oude gevallen straks volledig onder de rijksgarantie vallen (inclusief tophypotheken van een miljoen etc, want als je een hypotheek van een paar miljoen niet meer kunt betalen dan ben je pas echt zielig).

  Geheel eens met M hierboven. Verbijsterd wat het stelletje topcriminelen in Den Haag durft te verzinnen 🙁

 3. M says:

  The invisible hand in the taxpayer’s pocket.

  Ach ja, het echte talent is toch al aan het wegstromen uit Nederland. Waarom zo’n ontwikkeling niet wat versterken?

  Persoonlijk vind ik Duitsland de laatste tijd wel wat aantrekkelijker worden. Daar wordt in tegenstelling tot Nederland bijv. op de rem getrapt bij het aanzwengelen van de drukpers, is er een grote voorsprong m.b.t. de opwekking van duurzame energie, bestaat een robuuste huizenmarkt en wordt er nee gezegd tegen dubieuze genetisch gemanipuleerde granen.

 4. Hukker for president says:

  Zie je wel, een investering met een verzekerd risico door de staat. Nederland kan niet failliet gaan want wij zijn anders

 5. Niek says:

  @Hukker(4):
  wat een mini-staatje als IJsland kan dat kunnen wij in Nederland in het kwadraat, nietwaar! Op naar het wereld crash record.

 6. Hukker for president says:

  Het ziet er naar uit dat we aan de vooravond staan van de grootste bull markt in de moderne geschiedenis. Nooit werd er een tulpenbol of elk ander willekeurig object zo aantrekkelijk gemaakt voor een zo groot mogelijke groep wereldwijd. Laatst hoorde ik iets over 70 tot 80%, heel goed mogelijk op deze manier……. Stap nu in voordat je te laat bent.

 7. michzelluf says:

  Waarom moet het Rijk garant staan voor dit soort praktijken!!!!

  Dit is gewoon diefstal van de verstandige conservatieve burger… en dan heb ik nog niet eens de HRA (sigaar uit eigen doos) meegenomen.

  Dit moedigt frauduleus/crimineel handelen tegen de overheid alleen maar aan!!!

  Wie gaat er nu nog netjes de belasting betalen???

 8. michzelluf says:

  De overheid moet de boel in elkaar laten storten!!! NIKS DOEN!

  Dat is het gezondste en investeren op een toekomst waar we wat aan hebben…idd Kijk naar Duitsland…

 9. Okkie says:

  Ja, zo schoppen ze nog wat poten onder onze verzorgingsstaat uit. Het draagvlak voor solidariteit in de Nederlandse samenleving gaat ten onder aan perversiteiten zoals de HRA en nu wordt risicovol gedrag ook nog eens beloond op kosten van de belastingbetaler.

  In de discussie over pensioenleeftijd zag je al gebeuren dat de babyboomers niets hoeven in te leveren en de problemen van de vergrijzing op latere generaties worden afgewenteld. Het ontslagrecht en beloningsysteem steken zo in elkaar dat jongeren met moeite aan een vast contract komen en ouderen beloond worden naar mate ze ergens langer vastroesten. Nu wordt de huizenmarkt-zeepbel in stand gehouden ten koste van de starters, omdat de babyboomers zich al hebben ingekocht. Van het CDA en de VVD verwacht ik niet anders dan dat ze het opnemen voor de rijken der aarde, maar van de PVDA vind ik dit een aanfluiting.

 10. Sander says:

  Ik ben afgelopen jaar al 4 keer naar Zweden en Noorwegen geweest.
  Over 2 jaar (de boel stort daar nu ook flink in)hoop ik naar Zweden te emigreren.
  Dit soort berichten geven mij een goed gevoel, ik maak je juiste keuze…

 11. M says:

  Van de VVD hoopte ik te kunnen verwachten tegen overheidstuinieren te zijn. Gewoon lekker laten groeien die markt.

  Maar goed, het blijkt wel, van geen enkele politieke partij is een poging te verwachten de (verstorende) invloed van de politiek te beperken.

  Belastingontwijking/-ontduiking begint zo langzamerhand de enige mogelijkheid tot ingrijpen vanuit de burger te worden, en daarmee een morele standaard.

  Welk een held des vaderland is hij die geen belasting betaalt!

 12. Nederland is anders says:

  Dit is feitelijk de status quo. Als de gemeentes niet meer kunnen betalen kunnen ze nu geld lenen bij de overheid. Het is gewoon een handjeklap geweest tussen het rijk dat wil bezuinigen en hier “iets” voor teruggeeft.
  Het zal geen invloed hebben op de huidige huizenmarktcrash.

  Staat Nederland aan de vooravond van een downgrade van Moody’s?

 13. Okkie says:

  @M:
  De HRA is het stokpaardje van de VVD en een schoolvoorbeeld van verstorende overheidsbemoeienis.

 14. M says:

  Klopt. Smerige jongens zijn dat eigenlijk die VVD-ers. Beetje liberalisme prediken en dan stiekem toch dat soort viezigheidjes promoten.

  Echte liberalen bestaan er helaas niet.

 15. M says:

  Klopt. Smerige jongens zijn dat eigenlijk die VVD-ers. Beetje liberalisme prediken en dan stiekem toch dat soort viezigheidjes promoten.

  Echte liberalen bestaan helaas niet in Nederland.

 16. M says:

  En daar is het me warempel gelukt twee maal nagenoeg hetzelfde te posten.

 17. Woger says:

  De NHG bestaat al jaren en dat nou de gemeente niet meer garant staat maar de overheid, maakt toch niets uit?
  Uiteindelijk betalen we allemaal, voor de “pech” van de huizenbezitters. Niets nieuws dus!

 18. Woger says:

  Overigens iemand opgevallen dat huizenhype.nl het niet meer doet? Zou dat de eerste inbreng zijn van de NVM?

 19. M says:

  Behalve dan dat er eerst nog een limiet op zat: de bodem van de gemeentekas.

  Nu gaan gemeenten met overwegend domme inwoners (slechte spelers op de huizenmarkt) ook nog eens centen wegtrekken bij regio’s waar wel slimme mensen wonen.

 20. Niek says:

  @M(11):
  vandaar dat belastingontwijking in de EU steeds moeilijker wordt. Met je spaargeld op een door Bos gegarandeerde rekening is het erg moeilijk belasting ontwijken, en als straks ING enzo in staatshanden zijn krijg je gewoon 0% rente (en moet je vermoedelijk 1% per jaar betalen voor de garantie dat ze je spaargeld ooit nog teruggeven).

 21. Hukker for president says:

  Je ziet nu in de praktijk dat de overheid het niet toestaat dat de boel in elkaar stort. De machtige hand ondersteunt de markt. Gelukkig hebben we in Den Haag ‘geleerde en verstandige leiders’.

 22. Okkie says:

  @Woger:
  Als de gemeente nu risicovolle hypotheken subsidieert en handjeklap doet met vastgoedontwikkelaars
  draait ze niet meer voor de problemen op.

 23. sven says:

  (21) Hukker for President

  Ik ben benieuwd hoelang de massa dit nog gaat pikken.

 24. Hukker for president says:

  We hebben op dit moment te maken met tegenwind op de woningmarkt. op zich wordt alles nu overdreven. Het heeft te maken met vertrouwen en dat ontbreekt nu. We moeten de kopers verleiden om weer massaal in te stappen.

 25. Niek says:

  @Hukker(24):
  en daarom meldde het NOS journaal gisteren dat het vertrouwen van NL beleggers in een jaar niet zo goed is geweest. De crisis is over, buy, buy, buy!

  voor mij altijd een perfecte contra-indicator …

 26. Hukker for president says:

  ‘We zijn getuige van een markt die langzaam maar zeker vertrouwen in de toekomst krijgt’

  We hadden een gezonde correctie nodig en hebben die ook gekregen. Het is nu tijd om weer vooruit te kijken.

 27. Martin says:

  Ik begrijp het niet. De markt is toch erg goed? De vooruitzichten zijn goed. Die 1.500 euro premie per huis is toch een gulle gift voor de gemeentepot?
  Of zou er toch wat mis zijn met de markt?
  Dan moeten we die 0.45% direct opschroeven, of de NHG direct afschaffen.
  Naast de HAR-subsidie, betalen we ook aan het subsidieren van lage rente, en nu ook nog weer wanbetalers in een instortende markt.
  Het gespuis in Den Haag moet een halt worden toegeroepen.
  Al die miljarden die hier worden weggespoeld, duizenden zijn er van mij.

 28. Piet says:

  @M (3)
  M’s opmerking over dubieuze genetisch gemodificeerde granen kan ik niet goed plaatsen. Laatst stond er op deze site ook al iets over ‘het DNA van van de credit crunch’, of zoiets. Nee, dat wordt niks met die kenniseconomie.

 29. M says:

  @Piet

  Er is geen link met de huizenmarkt, het is eerder dat er duidelijke reden voor kritiek op genetische modificatie zijn. Wereldwijd krijt de landbouw overigens flink klappen op dit moment, onder andere omdat al de opgefokte rassen die gekweekt zijn meer water dan normaal verbruiken, en daarmee onder andere de grond uitputten. In India hebben onlangs 1500 boeren collectief zelfmoord gepleegd vanwege een vanwege bodemuitputting mislukte oogst. Misschien voert het wat te ver dat hier te bespreken, maar ik vond het prettig om te merken dat Duitsland niet zomaar achter de VS aanloopt en zelf kan nadenken. Zelf een beetje thuis in de landbouw?

 30. Piet says:

  @M
  ja, ik volg het allemaal wel een beetje.
  Dat tragische aantal zelfmoorden in India is echter niet toe te schrijven aan genetisch gemodificeerde gewassen. Lees het rapport van het onafhankelijke International Food Policy Research Institute: Bt Cotton and Farmer Suicides in India, te downloaden van http://www.ifpri.org/PUBS/dp/IFPRIDP00808.pdf . Je moet niet alles geloven wat ze zeggen en dat geldt jammergenoeg soms ook voor de milieubeweging.
  “Indianenverhalen” doen het altijd goed, kijk maar naar de recente mislukking van de ‘meiden-vaccinatie”. Daar zou Hukker nog wat van kunnen leren!
  Maar goed, genoeg hierover, want dit is tenslotte een huizen site.

 31. IIS says:

  De huizenmarkt is uitgegroeid tot een nationale ramp en nu wil men proberen deze ramp een zachte dood te laten sterven.
  Hoe meer men sleutelt, lijmt en plakt hoe erger en dieper het drama zal worden. NL loopt wat achter, maar zal de dans echt niet ontspringen.

 32. Erik says:

  IIS,

  Mee eens, de overheid zou na moeten gaan denken hoe ze het faillissement van de huizenmarkt het beste kunnen afwikkelen. Het hangt steeds meer af van grote risico’s en enorme subsidies (zowel koop als huur). Op lange termijn is het huidige systeem niet houdbaar.

  Maar ja, pijnlijke beslissingen worden meestal pas genomen als het te laat is.

 33. Mieke says:

  …U kunt nu rustig slapen………..Wwwwiiiiiillllmmmmááááááááá’……..

 34. Hukker the MAN says:

  @ Hukker voor President

  Dat zeggen ze altijd….er ontbreekt vertrouwen…en dat is juist niet waar!!

  Er ontbreekt heel makkelik gezegd C A S H
  omdat banken minder krediet verstrekken voor mensen die een huis willen kopen…

  De huizenmakrt baseerd op het geld dat de banken aan mensen geven. Als de banken minder geld geven, MOETEN de prijzen dalen, so simpel is dat. Vertrouwen, dat heeft ermee (helaas) heelemaal niets mee te maken.

 35. M says:

  @ nep hukker

  Dat jij jezelf in de voet wil schieten door in deze kansrijke tijden aan de kant te blijven staan moet je zelf weten. Mensen die wel door de fabeltjes (weinig cash, gebrek aan vertrouwen) heen prikken verdienen het om door de markt beloond te worden, en dat zal ook gebeuren. Aan deze bull markt is 30 jaar gewerkt, in de afgelopen periode hebben we rustig aan warm gedraaid en de rek in markt getest. Nu gaat de opgedane kennis in de praktijk gebracht worden. Dit is de periode dat een nieuwe klasseverdeling tot stand gaat komen: zij die wel kochten en zij die de boot misten.

 36. Hukker for president says:

  Bedankt M. Die andere hukker is het zwarte schaap van de familie. Altijd maar negatieve en sombere vooruitzichten. Juist nu is het belangrijk dat we allemaal positief blijven.

 37. Woger says:

  @M

  begrijp ik dat je nu een boot wilt gaan kopen?

 38. Okkie says:

  @M:
  Ik zou er een huis aan het water met een botenhuis bij doen.

 39. Niek says:

  @M(29):
  lees ook eens de recente wetenschappelijke onderzoeken naar de vermoedelijke oorzaak van griezelziekte Morgellons.
  ‘Frankenstein food’ is dan een eufemisme. Als het vermoeden klopt dan kunnen huizenprijzen in landen die genfood verbouwen (zoals NL) straks zo met 75% extra omlaag.

  terzijde: ik ben niet echt thuis in de landbouw, maar absoluut wel in de genetica enzo.

 40. Niek says:

  @M(35):
  waarbij nog vermeld mag worden dat de rente al zeker 25 jaar in een downtrend zit; een betere aansporing om je nu maximaal vol te tanken met een variabele hypo (liefst de 200% versie van Dirk) is er niet! De trend bewijst dat het alleen maar omlaag kan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*