Gemeenten willen niet langer garant staan voor de Nationale Hypotheek Garantie

Logo VNG NHGGemeenten willen niet langer garant staan voor hypotheken die met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn afgesloten. De risico’s zijn voor hen „onacceptabel hoog” en er is te weinig geld gereserveerd

Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

De gemeenten willen af van een afspraak met het Rijk over de NHG uit begin jaren negentig. Volgens deze afspraak zijn gemeenten en Rijk samen achtervanger als geldverstrekkers hun geld niet meer kunnen vorderen van huizenbezitters in financiële problemen.

In een rapport over de toekomst van de NHG, dat onlangs naar de Tweede Kamer is gestuurd, wordt voorgesteld de achtervang van alle nieuw te verstrekken NHG-garanties over te hevelen naar het Rijk. Een alternatief is dat het Rijk ook de achtervang voor bestaande NHG-garanties voor zijn rekening neemt. Beide opties zijn onderdeel van de gesprekken met het Rijk, zegt een VNG-woordvoerder. De nieuwe situatie zou in 2010 moeten ingaan.

De gemeenten willen van de afspraak af omdat ze denken dat ze het niet kunnen betalen. Voor de huidige regeling is geld ondergebracht in het Waarborgfonds Eigen Woningen. Dat fonds betaalt de geldverstrekker het verschil tussen de hypotheekschuld en de verkoopprijs als de eigenaar zijn woning gedwongen moet verkopen. Het waarborgfonds, dat wordt gevuld met premies van huizenkopers, omvat ruim 400 miljoen euro. Het staat garant voor bijna een miljoen hypotheken (tot 265.000 euro) met een gezamenlijke waarde van ongeveer 97 miljard euro.

„Maar wat als er massaal aanspraak op de NHG wordt gemaakt?” zegt een VNG-woordvoerder. „Dat potje is zó leeg, dat kan ik je wel vertellen. De waarde van de uitstaande hypotheken is vele malen hoger dan het potje dat er is.”

Gemeenten vinden al jaren dat hun risico’s te groot zijn, zegt de VNG. Met de huidige woningmarkt zijn de risico’s alleen maar gestegen. Niet alleen is de kans op gedwongen verkopen groter, ook is de restschuld per huis groter als de huizenprijzen dalen. De Kamermotie, die vorige week werd aangenomen. om de NHG te verhogen van 265.000 euro tot 350.000 euro zou voor nog meer risico zorgen, stelt de VNG. Het kabinet ziet niets in die motie, zei minister Bos (Financiën, PvdA) vrijdag: „Daarmee los je geen probleem op. Wat we nu zien, is dat de overspannenheid op de woningmarkt eraf gaat. En daar is niets mis mee.”

In 2007 werd 24 miljoen euro uitgekeerd. Gemiddeld ging het om ruim 31.000 euro per woning. Minister Van der Laan (Wonen, Wijken, Integratie, PvdA) komt in het voorjaar met een visie op de toekomst van de woningmarkt. Daarin wordt de positie van de NHG meegenomen.

bron: nrc.nl

Share Button
Tagged with: ,
5 comments on “Gemeenten willen niet langer garant staan voor de Nationale Hypotheek Garantie
 1. xandr says:

  Ha, ze zien de bui al hangen. Natuurlijk vergeten ze gemakshalve dat ze 1) flink geprofiteerd hebben van de stijgende huizenprijzen, middels de grondprijzen, en 2) daarmee dus mede verantwoordelijk voor de ellende zijn.

  Ook even een rekensom: “potje is zo op”… neem even aan dat de gemiddelde hypotheek 250kE is, en gemiddelde verlies 100kE (stel). Dan is het potje dus op bij 4000 gedwongen verkopen.

  Afgelopen jaren lag het aantal gedwongen verkopen onder de 2000 per jaar, en daarmee bleef het NHG potje gevuld. Dus, impliciet verwachten ze op vrij korte termijn tenminste 3000-4000 EXTRA gedwongen verkopen. Gezien de subprime-praktijken bij de NHG sinds 2003, kan dat inderdaad al snel. (wat was de schatting ook alweer, 60.000 probleemgevallen per jaar, beginnend in 2009?)

 2. martin says:

  Zeker, welke verzekeraar wil zijn polishouders niet kwijt, als de dreiging van uitbetaling er is?

 3. Nils says:

  De Nederlandse huizenmarkt lijkt natuurlijk veel op de Engelse: weinig nieuw aanbod en het gevoel van statusverhoging bij de aankoop van een woning. Voeg daar aan toe het piramidespel van de al maar stijgende huizenprijzen en we verkrijgen het giftige elixer waaruit de Nederlandse huizenmarkt nu bestaat.

  Alleen de naieveling gelooft nog dat de huizenprijzen het Engelse voorbeeld niet zullen volgen. Weet dat in Engeland inmiddels de prijzen alweer lager zijn dan in NL, nadat ze 35% zijn gedaald in euro’s gerekend.

  Huizenbezitter, maakt uw borst nat! Het huizenkartel der Nederlandse gemeenten, vastgoedontwikkelaars, grondspeculanten en de hele regentenkaste tot in de Eerste Kamer, zal spoedig zijn keerzijde tonen. U bent de sigaar.

 4. Joop Kl; says:

  Ja hoor schuif de risico’s maar weer af op het rijk (oftewel de balstingbetalers) als het te heet onder de voeten wordt. Wat een soap is het ondertussen aan het worden zeg met al die jankende belanghebbende partijen!

 5. Lex says:

  @Nils Aan de overeenkomsten met GB kun je nog toevoegen: een huis niet zien als woning maar als manier zonder er iets voor te hoeven doen rijk te worden, en het huis gebruiken als pinautomaat.

1 Pings/Trackbacks for "Gemeenten willen niet langer garant staan voor de Nationale Hypotheek Garantie"
 1. […] zie ook: Gemeenten willen niet langer garant staan voor de Nationale Hypotheek Garantie […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*